1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.08.14. 04:27 HaFr

Bevándorlás vagy Európa: hazaküldeni a migránsokat

Európa a kereszténység, a humanizmus, és az emberi jogok hazája -- és egyre kínosabban szembesül azzal, hogy nem tud megfelelni ezeknek az eszméknek (pontosabban ezeknek se -- miután az erkölcsös individualizmust, a szabad piacot, és a korlátozott államot már feladta). Az eszméket idáig sem tartottuk sokra, amennyiben a határainkon kívül sérültek (adott esetben magunk sértettük őket), érvényt szerezni meg végképp nem tudtunk nekik a világban, de most, hogy házhoz jöttek eleven figyelmeztetésként azok, akiknek nem jutott idáig a jóból, egyre sürgetőbben merül fel: ismerjük-e be végre, hogy az eszméink veszélybe kerülnek azzal, ha továbbra is univerzálisnak tekintjük őket, hiszen hosszabb távon kivérzünk a képviseletükben. 

Egyszerű, ha mindenkivel úgy bánunk, aki ide vágyik, jön, hozzák, mint akivel szemben a legjobb arcunkat kötelességünk mutatni, akkor lefegyverezzük magunkat a civilizációnk védelmében -- hiszen annyian jönnek majd szegények és civilizálatlanok, hogy nincs anyagi és kulturális erőforrásunk a beillesztésükre. Elhiszem, hogy egyeseknek óriási törés lehet felfogni, hogy amennyire a kapitalizmus a civilizációs értékeinken épült, úgy a civilizációs értékeink is a kapitalizmus intézményein, működőképességén, és nyereségességén -- magyarán egy bizonyos életformán. A döntően még mindig polgári életforma, legalább ennek reálisan elérhető eszményének, és az erre vonatkozó vágyak szabályozó erejének közös lerobbanása a civilizációnk hanyatlását is eredményezné. Márpedig a bevándorlás feszítő gazdasági és kulturális kockázatai pontosan ezzel fenyegetnek.

Egyeseknek óriási törés lehet felfogni, hogy a civilizációnk fenntartása nem az emberi jogok érvényesítésén, hanem egy bizonyos gyakorlaton múlik, amelynek csak egy -- nem is túl fajsúlyos -- vetülete az emberi jogok. Ezért mondom én mindig ezen a blogon, hogy a liberalizmus hagyományának legalkalmasabb védelmezője a konzervatív politika, amely ezt az egyensúlyi gyakorlatot óvja. Túl sokat veszítettünk eddig is azzal, hogy a liberalizmust hagytuk erkölcsileg kiüresedni, esztétizálódni, allűrökké szétesni egyfelől, jogokba menekülni másfelől. A bevándorlókkal szembeni liberális attitűd az azonnali emberiességi reflexeken túl (vigyünk vizet, milyen édes ez a kisgyerek, de hát ők is csak jobb életet akarnak) -- a nagy semmi. Miután a liberalizmus már feloldódott az egyetemes emberiességi normák és a politikai korrektség közötti -- döntően az államok által szabályozott -- politikai térben, képtelen védeni a civilizációnkat. Bár nehezen mondom ki a sok gazemberség láttán, de ebben a kérdésben Orbán sokkal pontosabban lát, mint a "humánus" liberálisaink. (A gazemberség ebben is megnyilvánul persze, amikor nem a professzionális viselkedést, hanem a gyűlölködést választja a cselekvése legitimációjának.) A megfelelő bánásmód -- vérző szív mellett -- a migránsok élelemmel és innivalóval történő ellátása és nagy többségének hazaküldése, a csempészhálózatok ellehetetlenítése, illetve a kibocsátó országok demokratikus mozgalmainak és piacgazdaságainak az eddigieknél sokkal jelentősebb, megalkuvás nélküli nyugati támogatása, ideértve a vezetőik nyugati képzését, titkosszolgálati segítséget -- meglehet nem ostoba katonai beavatkozásokat.

Végezetül -- ahogy a címből is kiderül -- lehet a bevándorlás-hullámot választani, de akkor egy-két évtizeden belül egy teljesen más kultúrájú kontinens képe fog kirajzolódni előttünk. Szerintem rosszabb, de mindenképpen szögezzük le: más.  

392 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr17704982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNDL 2015.08.15. 17:22:57

@Exploiter: „Aaaaha. Ééértem.”

Fent már akadt némi problémád a „toleráns” szó jelentésével, most érezhetően a „polgár” jelentésével is hasonló nehézségekkel küzdesz. Segítsek?! :) Magyarországon nagyon kevés, az a „jó értelemben vett” polgár, akikre tulajdonképpen maga az állam is épül. Lásd mivel lehet választásokat nyerni több évtizede: adjon az állam ezt ingyen, adjon az állam azt ingyen, lehetőleg minél többet, mert nekem az jár, mellé még 13. havi nyugdíj, 14. havi nyugdíj, gyedextra, családi pótlék ultra, közmunkabér ami a csövön kifér, segély, rezsiharc... több pénzt az embereknek... könyörgöm, ez egy proli nihil. :)

„Ez a bejegyzés nem erről szól, hanem kicsit komolyabb dolgokról.”

Én is úgy érzem, hogy komolyabb dolgokról szól, keresd meg az első hozzászólásom itt ezen poszt alatt. Szívesen vitáztam volna abban a témában tovább, de jöttek a „mélymagyarok”, elkezdték lengetni a lobogókat meg hajtogatni a nemzeti színű kokárdákat, és annak rendje-módja szerint félre is vitték a vitát. :)

„azért érvelsz a bevándorlás mellett”

Nem érvelek a bevándorlás mellett, csak azt kérdezem, hogy mi van akkor, ha Európa vezető hatalmai, amelyek egyébként a bevándorlók célországai is egyben, nem tehetetlenség vagy feledékenység miatt nem tesznek semmit a menekülthullámmal, hanem nagyon is megfontolt, racionális döntés részükről, hogy „hadd jöjjenek”?! Sokkal több érvet lehetne felhozni ennek alátámasztására, mint az olyasféle magyarázatokra, hogy „képtelenek kezelni a menekülthullámot”.

Valamint Magyarország is olyan helyzetben van, hogy innen is százezrek vándorolnak ki, ma már komoly gondot okoz a munkaerőhiány. Valamikor pótolni kell őket, mondjuk holnap is késő lenne, lásd manapság már daganatos betegek hullanak az ellátás hiányosságai miatt az egészségügy szétesésének következtében. A gyermekvállalási kedv padlón, a „leendő középosztálynak” nem segélyekre meg családi pótlékra van szüksége a családalapításhoz, hanem fedélre, bölcsődékre, óvodákra, jó iskolákra, biztos, stabil munkahelyre, gazdasági versenyképességre, közbiztonságra, nyugdíjra, jövőképre... hol is tartunk mindebben emberöltőnyivel a rendszerváltásnak nevezett posztkommunista cirkusz után?! :)

„Ennek így nincs értelme. Legalábbis az én szempontomból semmiképpen”

Nem, igazad van, annak tényleg semmi értelme, hogy nem tudod feldolgozni a véleményem, félreérted, több esetben szándékosan félreértelmezed, majd ez alapján alakítod ki az álláspontodat, hogy én mennyire ostoba vagyok... ez tényleg baromság a részedről, már ne is haragudj. :)

Exploiter 2015.08.15. 17:34:37

@Jolka40:

???

Ha te morális felelősséget akarsz vállalni valamiért, ami akkor történt, amikor még a szüleid se éltek, tedd. Rám ez nem hat, sajnálom, nem is érdekel különösebben, csak történelmi szempontból.

Mariann19 2015.08.15. 17:40:49

@GNDL:
Ezt írtad:
"A menekültek túlnyomó része valóban menekült."
Érvelésed szerint te is elismered, hogy a menekültek is valahol gazdasági bevándorlók, mert a racionális gondolkodás ezt kívánja.
Akkor mondjuk ki, és ne álhumánus gyógyszöveggel mentsük fel ez alól a bevándorlók egy részét.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2015.08.15. 17:41:25

@HaFr:
kedves HaFr,
igazán nem mondhatod, hogy mélységesen liberális meggyőződésem ellenére nem voltam a blogod és a pártod egyik leglelkesebb rajongója, de erre most tényleg felkapom a fejem:

Mi a fasz?!

Tényleg, miről beszéltek?!

Százezres mennyiségű bevándorlóról van szó, ugye.
De ne legyen szar a magyar, mondjuk, hogy nem százezer, hanem millió.
Sőt, legyen még kevésbé szar a magyar, legyen 7 (azaz hét) millió.

Ha elfogadjuk, hogy Európa összlakossága 750 millió fele tart, ez még mindig az európai lakosság KEVESEBB, MINT 1, AZAZ EGY SZÁZALÉKA!

Ha a keresztény gyökerű, humanista féltéglával saját mellét verő, a béke és tolerancia szigetének címére arrogáns stílusban igényt tartó Európa még azzal a kihívással szemben sem képes helyt állni, hogy 1%-nyi olyan embert ***INTEGRÁLJON***, akik humanitárius katasztrófa elől menekülnek, méghozzá úgy, hogy saját értékrendje és elvei ne sérüljenek – nos, én azt az Európát telibe szarom. És elnézést, hogy ilyen finoman és visszafogottan fogalmaztam.

Jolka40 2015.08.15. 17:46:54

@Exploiter: Nem érted? Mi európai fehér emberek semmivel sem vagyunk különbek, minket is épp úgy meg lehet hülyíteni, mint a világ bármely másik népét, ha szenvedéllyel csinálja valaki (vagy valakik). Ne dőljünk már be újra és újra!!!

Exploiter 2015.08.15. 17:48:11

@GNDL:

Na, ez legalább egy vélemény. Amivel nem értek egyet, de mégis jobb, mint a magyargyalázás, nem?

"megfontolt, racionális döntés részükről, hogy „hadd jöjjenek”?!"

1: Nem tudom, mivel tudod alátámasztani. Ha ez lenne a cél, akkor kontrolláltabb, biztonságosabb körülmények között is megtehették volna, ráadásul politikai szempontból is kevesebb konfliktussal.

2: Úgy véled, hogy európának szüksége van több emberre. Én úgy vélem, hogy ez csak elmaradott gazdasági elvek mentén van így. Brutális mértékű a munkanélküliség, látszik, hogy nem több dolgozó, hanem több munka kellene. A kiöregedő társadalom elve nagyon szépen hangzik, de csak a szociális állami rendszerek szempontjából értelmezhető, egy fenntartható pályát tekintve a nyugati népességcsökkenés az egyetlen értelmes irány globális szinten. Ha a 7 milliárdot le lehetne vinni 1-re, egyből boldogabb helyen élhetne mindenki.

"Magyarország is olyan helyzetben van, hogy innen is százezrek vándorolnak ki, ma már komoly gondot okoz a munkaerőhiány"

Ez sem igaz. A képzett munkaerőt tekintve van hiány, amit nem tud ez a piac megfizetni. Alacsony képzettségű munkához túljelentkezés van. Abban egyetértek, hogy a bevándorlás jót tenne, k. jó lenne, ha legalábbis szlovák, román, horvát hordák ostromolnának minket, hogy itt dolgozzanak az egészségügyben. De pont azért nem jön senki, amiért mások elmennek, nincs miből megfizetni őket. Ez egy gazdasági és politikai probléma. Nem látom be, hogy milyen módon tudna ezen segíteni egy olyan néptömeg, aki azon túl, hogy szeret gyorsan szaporodni, se nem képzett, se nem kompatibilis a helyi kultúrával. Ez utóbbit te valamilyen okból teljesen figyelmen kívül hagyod, vagy azért, mert nem hiszel a kultúrák közti különbségekben, vagy azért, mert nem illik az elméletedbe. Ezért próbálod relativizálni a veszélyt, pedig nagyon is valós, ha tényleg szoktál olvasni külföldről dolgokat, látod a svéd példán, mi történik, ha túltolja valaki az arányokat.

Ami most zajlik, az rövid távon egy nemzetbiztonsági rémálom, hosszú távon pedig egy beláthatatlan károkat okozó jelenség, aminek a vége se látszik, ha lesz egyáltalán.

Exploiter 2015.08.15. 17:51:48

@Jolka40:

Nem érdekel. A moralizálás se érdekel. Az se, hogy ki mitől több.
A világon nem sok hely van, ahol érdemes élni 2015-ben, ezek egyike európa, aminek a határán áll ez az ország. Ez nekem jó így és ezt hajlandó vagyok megvédeni, akkor is, ha bébifókákra kell tankokkal lövöldözni érte. Meg akkor is, ha máshol milliárdok élnek pokoli körülmények között. Az az ő dolguk. Ez az enyém.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2015.08.15. 17:55:58

@Exploiter:
Nemzetbiztonság (fn.) = azon bagázs biztonsága, akik nemzetnek tekintik magukat, és saját vélt vagy valós érdekeiket nemzeti érdeknek beállítva gátlástalanul végigrabolják az országot.

Pontos a látlelet?

GNDL 2015.08.15. 17:57:27

@Mariann19: „te is elismered, hogy a menekültek is valahol gazdasági bevándorlók”

Ez többnyire egy folyamat, előbb van a „menekült”, majd abból lesz a „bevándorló”, főleg ha olyan (egykor volt) államokból érkeznek mint Szíria. De egyébként ennek ellenkezőjét eddig sem állítottam, így most még a te kedvedért sem tudnék semmit így ebben a formában elismerni. :)

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2015.08.15. 17:58:34

@Exploiter:
„[ezt hajlandó vagyok megvédeni, akkor is, ha] bébifókákra kell tankokkal lövöldözni érte”
És ezzel pont az úgynevezett európai értékeket kúrtad s*ggbe, még akkor is, ha ezt csak a csúf liberálisoknak csípi a szemét.

Exploiter 2015.08.15. 18:06:12

@kesztió:

Épp ellenkezőleg. Az elitet nem fenyegeti semmilyen veszély, sőt.

Exploiter 2015.08.15. 18:09:14

@kesztió:

Ez egy valós dilemma, igen. Én is úgy látom, hogy az egyenletnek nincs jó megoldása, vagy az életmódunkat, vagy az elvek egy részét kell elvetni, amire az egész épült. De megjegyzem, az elvek eddig is csak elméleti szinten lettek képviseltetve, jobbára úgy is csak a határokon belül. Álszentnek álszent, de működött valamennyire.
Ebből az egészből európa, mint olyan, nem tud jól kijönni, változni fog, mert változnia kell és kb nincs olyan irány, amit követve sértetlenül át tudja vészelni a változást.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2015.08.15. 18:11:00

@Exploiter:
Ja, igen, számodra, a közember számára nem az a nemzetbiztonsági fenyegetés, hogy Orbán sleppje leépíti a jogállamot, általános jogbizonytalansági közeg kialakításán ügyködik, szembefordítja az országot Európával és gyakorlatilag eladja az oroszoknak, hanem, hogy legrosszabb esetben néhány 10 ezer menekülttel számosabb lesz Magyarország lakossága. Tudtok ti valamit.

desw 2015.08.15. 18:11:59

@kesztió:

"Százezres mennyiségű bevándorlóról van szó, ugye.
De ne legyen szar a magyar, mondjuk, hogy nem százezer, hanem millió.
Sőt, legyen még kevésbé szar a magyar, legyen 7 (azaz hét) millió.

Ha elfogadjuk, hogy Európa összlakossága 750 millió fele tart, ez még mindig az európai lakosság KEVESEBB, MINT 1, AZAZ EGY SZÁZALÉKA!"

Most! Láthatod, hogy többnyire fiatal férfiak jönnek. Vajon ők nem akarnak majd jogot szerezni arra, hogy a családjukkal éljenek? És akkor jön majd a kiscsalád is, mind a 20-an?

És mi lesz 10-20 év múlva, ha elkezdenek szaporodni? Gondolkodj!

"Ha a keresztény gyökerű, humanista féltéglával saját mellét verő, a béke és tolerancia szigetének címére arrogáns stílusban igényt tartó Európa még azzal a kihívással szemben sem képes helyt állni, hogy 1%-nyi olyan embert ***INTEGRÁLJON***, "

:DDD Lásd cigányok "sikeres" integrációja, ugye? Pedig alig vannak páran, talán a lakosság 10%-a, és mégis az erőszakos bűncselekmények többségét ők követik el, masszívan felülreprezentáltak a börtönökben, stb, ...

"akik humanitárius katasztrófa elől menekülnek"

Ja, annyira menekülnek, hogy otthon hagyták az asszonyt meg a 8 puját is és elmenekültek vagy 5 ezer kilóméterre...

"nos, én azt az Európát telibe szarom. "

Kezd el!

De ha bátrabb vagy, nézz videókat a 3. országból származó bevándorlókról a youtube-on.

GNDL 2015.08.15. 18:15:55

@Exploiter: „Na, ez legalább egy vélemény.”

A többi is az volt, de ez most, hogy már felismerted, végül is ne zavarjon... ami volt elmúlt... :)

„akkor kontrolláltabb, biztonságosabb körülmények között is megtehették volna”

Onnantól fogva, hogy a menekült végül is megérkezik hozzájuk, eléggé kontrolláltnak és biztonságosnak tűnik. :)

„ráadásul politikai szempontból is kevesebb konfliktussal”

Vagy akkor nem tudom mire gondoltál azzal kapcsolatban, hogy „kontrolláltabb és biztonságosabb”... mondjuk a németek miért nem állítottak fel a török határon pár szíriai menekültekkel foglalkozó „bevándorló-közvetítő” hivatalt?! Az járt volna mondjuk kevesebb politikai konfliktussal, ha bejelentik otthon, hogy na holnaptól gyűjtünk 500 ezer új munkaerőt a háború sújtotta vidékekről?! :)

„európának szüksége van több emberre”

Több fiatalra, és nem én gondolom így, hanem azok, akik egy közelgő nyugdíj-katasztrófával riogatnak.

„a nyugati népességcsökkenés az egyetlen értelmes irány globális szinten”

Ha nem kezdenek valamit tényleg az „elöregedő Európa” problémájával, akkor annak úgyis ilyesmi lesz a vége, bár valószínűleg lesz pár évtizednyi polgárháborús közhangulat közben. :)

„képzett munkaerőt tekintve van hiány”

Egyről beszélünk.

„amit nem tud ez a piac megfizetni”

Jelenleg még nem, de akár az elmúlt öt évben is lehetett volna látványos eredményeket elérni a bérfelzárkóztatás kategóriában, ha a 2010-es választási ígéretekkel ellentétben nem adóztatják vissza a középkorba a vállalkozásokat és a lakosságot. Ha csak csökkenteni lehetne a ciklus végéig az elvándorolni kívánkozók számát, már kicsit beljebb lennénk, de egyelőre rekordokat döntöget az arányuk.

„milyen módon tudna ezen segíteni egy olyan néptömeg, aki azon túl, hogy szeret gyorsan szaporodni, se nem képzett”

A magyarországi menekültügyi szervezetek jelentései szerint a hazánkba érkező menekültek a magyar átlagnál jobban képzettek. Persze a képzettségük valószínűleg honosításra szorulna, szintúgy nyelvtudásuk, de egy lehetőség lenne a tűzoltásra. Annak ellenére is, hogy ha elárulnák a menekülteknek, mennyit kereshetnének Magyarországon a szakmájukban, minden bizonnyal még gyorsabban menekülnének innen is. :) De sokkal jobb országimázs lenne abból, ha ezen dolgozna a kormányzat, mint hogy xenofób primitív plakátokkal és szlogenekkel kampányolnak.

„se nem kompatibilis a helyi kultúrával ... utóbbit te valamilyen okból teljesen figyelmen kívül hagyod”

Jól láthatóan a magyar az egyik legkulturálatlanabb nép a régióban, nézd csak médiafogyasztási szokásainkat, nézd csak a választások eredményeit, nézd csak a PISA rangsorokat... nem hagyom figyelmen kívül a kulturális vonzatát ennek a dolognak, de Magyarországon ezt a kérdést egyáltalán nem érzem relevánsnak a bevándorlók kapcsán. :)

„rövid távon egy nemzetbiztonsági rémálom”

A nemzetbiztonsági rémálom az inkább ott kezdődik, hogy tétlenül állnak a szolgálatok azelőtt, hogy még ma is egykori három per akárhányas besúgók henyélnek a parlamentben, a kormányzatban, önkormányzatokban, önkormányzatok képviselő testületeiben, közhivatalokban, állami vállalatok igazgatótanácsaiban, bíróságokon, ügyészségeken, satöbbi... ehhez képest a menekülthullám egy vasárnapi piknik családi körben, anyóssal. :)

desw 2015.08.15. 18:18:07

@kesztió:

"Ja, igen, számodra, a közember számára nem az a nemzetbiztonsági fenyegetés, hogy Orbán sleppje leépíti a jogállamot, általános jogbizonytalansági közeg kialakításán ügyködik, szembefordítja az országot Európával és gyakorlatilag eladja az oroszoknak, hanem, hogy legrosszabb esetben néhány 10 ezer menekülttel számosabb lesz Magyarország lakossága. Tudtok ti valamit."

Azért az király, hogy csak annyi érvetek van a menekültek mellett, hogy Orbánnak a kurva anyját!

Vagy te úgy vagy ezzel, hogy ha nyakonöntenek egy vödör szarral, akkor jöhet egy vödör fos is?

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2015.08.15. 18:36:25

@desw: „És mi lesz 10-20 év múlva, ha elkezdenek szaporodni? Gondolkodj!”

Gondolkozom, és épp próbálom elképzelni, hogy mi lesz, ha történetesen a hozzád hasonló gondolkozásúak kezdenek el szaporodni.

10-20 éven belül szélsójobb, rasszista Európa?

GNDL 2015.08.15. 18:36:45

@desw: „ha nyakonöntenek egy vödör szarral, akkor jöhet egy vödör fos is”

Nézd, 2006-ra már derékig süllyedtünk a szarba, 2010 után már nyakig ért, a 2014-es választás után pedig a fideszes korrupt politikusbűnözők elkezdtek felbátorodva ugrálni is a fejünkön... egy vödör fos itt már nem oszt, nem szoroz. :)

De egyébként nem arról van szó, hogy Orbánnak, bűntársainak és retardált szavazóiknak a kurva anyjukat. Na jó, részben erről is van szó, de ma már elég nehéz visszafogottan reagálni a Fidesz-KDNP kormányzat ámokfutásaira. Jelenleg ha a menekülthullámot 1 egységnyi problémának vesszük, akkor ehhez képest a Fidesz-KDNP által az elmúlt években okozott, vagy nem megoldott problémák, valamint még mindaz amire számíthatunk ettől a korrupt dilettáns söpredéktől, nagyjából egy milliárd egységnyi problémát jelent. Gazdasági, társadalmi, nemzetbiztonsági, és még számtalan szempontból is.

Exploiter 2015.08.15. 18:43:11

@kesztió:

Neked is annyit tudok mondani, hogy nem erről szól a beszélgetés és mivel érdemben nem tesz hozzá a témához, ezért lényegtelen is.

Ha úgy gondolod, a mostani helyzet nem jelent fenyegetést, akkor azzal se tudok mit kezdeni. Olyan területről jönnek az emberek, ahol az aktuálisan hatalmon lévő, emberellenes szekta többször fenyegette már a nyugati országokat támadással. Ugyanilyen szekták segítik a menekülteket is, hiszen az embercsempészetben hatalmas pénzek vannak. Ja és bónusz tény: 1+1=2.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2015.08.15. 18:48:46

@Exploiter: Na lófasz, ez jó kemény érv lett volna az 56-os menekültekkel szemben is, hiszen a komcsi agymosásra alapozó, gátlástalan, véreskezű diktátor országából érkeztek a magyar ötvenhatosok nyugatra, nemde?

Elnézést a személyeskedésért, de tényleg nem tudom megállni, hogy rákérdezzek: valóban ennyire ütődöttek vagytok?!

desw 2015.08.15. 18:53:08

@GNDL:

"De egyébként nem arról van szó, hogy Orbánnak, bűntársainak és retardált szavazóiknak a kurva anyjukat. "

De, azt nekik!

Csak az Orbán utálattól én még nem vakultam meg és képes vagyok más problémát is felfogni, mert ez a két dolog párhuzamosan megy.

Viszont Orbánékkal -- ha a demokrácia keretein belül maradunk -- nem tudunk mit kezdeni 2018-ig, a menekültekkel viszont tudunk és kell is.

Exploiter 2015.08.15. 18:53:33

@kesztió:

Gondolom keményen át is vizsgálták őket, mert valóban kockázatot jelentettek, bár azért kevés magyar akart öngyilkos merényletekkel hitetleneket ölni az istenéért.
De ez az 56-os párhuzam, akárhányszor hallom, sosem lesz találóbb. Nem tudom, ki az a ti, én csak egy egyszerű ember vagyok, aki szeret abban a civilizációban élni, amiben él, minden problémája és mocska ellenére.

desw 2015.08.15. 18:57:37

@kesztió:

"Gondolkozom, és épp próbálom elképzelni, hogy mi lesz, ha történetesen a hozzád hasonló gondolkozásúak kezdenek el szaporodni.

10-20 éven belül szélsójobb, rasszista Európa? "

Látod, ez a baj veletek libsikkel! Ezért undorodik tőletek lassan az egész világ. Még a problémát sem szabad a nevén nevezni, mert egyből rasszistáztok.

Tudod mit? Inkább leszek rasszista és xenofob, mint agyatlan libsi! Csók!

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2015.08.15. 19:00:41

@Exploiter: nem vagyunk egyformák. Én például olyan civilizációban szeretnék élni, amelyik nem a kicsinyes nacionalizmusra, a másság iránti gyűlöletre, a törvénykövetés becsülete helyett a dörzsöltség, a rátermettségnek csúfolt kiskapukeresés kultuszára épül stb. De sajnos ide születtem és ide köt a munkám, az eddigi befektetéseim.

Exploiter 2015.08.15. 19:03:40

@GNDL:

Az artikulált vélemény és a céltalan vagdalkozás között van különbség azért.

"a németek miért nem állítottak fel a török határon pár szíriai menekültekkel foglalkozó „bevándorló-közvetítő” hivatalt?!"

Gondolom attól, hogy a népek otthon hőbörögnek, még mindig egyszerűbb lett volna, mint végignézni, hogy ugyanezen népek rágyújtják a tábort a reménybeli új polgárokra. Szerintem legalábbis.

"Több fiatalra, és nem én gondolom így, hanem azok, akik egy közelgő nyugdíj-katasztrófával riogatnak."

Ebben nem értek egyet az uralkodó nézetekkel, mert mérnök ember vagyok és sosem terveznék olyan rendszert, ami véges erőforrások rendelkezésre állása mellett csak úgy tud működni, ha exponenciálisan növeli az erőforrásigényét ciklusonként. A népjóléti szolgáltatásokat más alapokra kell helyezni, ez így van. Ha több embert lapátolsz bele, akkor egy ciklusra megoldod megint a dolgot. És utána mi lesz majd? Gondolom az már mások problémája.

"Ha nem kezdenek valamit tényleg az „elöregedő Európa” problémájával, akkor annak úgyis ilyesmi lesz a vége, bár valószínűleg lesz pár évtizednyi polgárháborús közhangulat közben. :)"

Gondolom, lesz, de remélhetőleg nem itt, hanem a kínai-indiai lufi kipukkanásakor.

"Jelenleg még nem, de akár az elmúlt öt évben is lehetett volna látványos eredményeket elérni a bérfelzárkóztatás kategóriában, ha a 2010-es választási ígéretekkel ellentétben nem adóztatják vissza a középkorba a vállalkozásokat és a lakosságot."

Igen. Ebben elévülhetetlen bűnei vannak ennek a kormánynak is.

"a hazánkba érkező menekültek a magyar átlagnál jobban képzettek"

Ezt továbbra is kétlem, de nem zárom ki.

"Annak ellenére is, hogy ha elárulnák a menekülteknek, mennyit kereshetnének Magyarországon a szakmájukban, minden bizonnyal még gyorsabban menekülnének innen is."

Már tudják, nyilván azért rohannak tovább.

"sokkal jobb országimázs lenne abból, ha ezen dolgozna a kormányzat, mint hogy xenofób primitív plakátokkal és szlogenekkel kampányolnak."

Az országimázs nem érdekel túlságosan, a plakátokon nem veszünk össze.

"Jól láthatóan a magyar az egyik legkulturálatlanabb nép a régióban"

Nem igaz.

"nézd csak médiafogyasztási szokásainkat, nézd csak a választások eredményeit, nézd csak a PISA rangsorokat"

A kultúrának több vetülete van. Az egyik az, hogy mónikasót nézel, vagy operába jársz. Kisebb különbség, mint az, hogy kivágod-e a lányod csiklóját, vagy sem. Vagy savval öntöd-e le, ha valakivel lefekszik, avagy nem. Vagy megölöd-e a másikat, ha lerajzolja az istened, vagy sem. Kivégzed-e, ha kiderül, hogy meleg, vagy sem.
Én ezekről az apró különbségekről beszélek.

"ehhez képest a menekülthullám egy vasárnapi piknik családi körben, anyóssal."

Nagyon remélem, hogy tévedni fogok, de általában nem szoktam. Nem hiszem, hogy helyesen méred fel a probléma súlyát.

GNDL 2015.08.15. 19:08:39

@desw: „ha a demokrácia keretein belül maradunk”

A demokrácia így önmagában nem túl sokatmondó, ugyanis Észak-Koreában is „népi demokrácia” van. :)

A hangsúly a „jogállamiságon” lenne, amikor is a hatalom birtokosai sem állhatnak törvények felett. Na a Fidesz-KDNP ezt építette le az elmúlt években, tulajdonképpen az elméletileg független hatalmi ágakat ma már kizárólag a Kedves Vezetőhöz feltétlenül lojális fideszes haverok bitorolják és irányítják, a polgárokat és mindenféle civil szervezetet kizártak a törvényalkotásból, az ellenőrzésből, sőt, egyes kritikusabb civil szervezetek ellen hadjáratot folytatnak, illetve a kormánnyal szemben minden bizonnyal kritikus választópolgárokat gyakorlatilag ki is zárták a választásokból (lásd külföldön dolgozó magyar állampolgárok), mindemellett a népszavazást is gyakorlatilag betiltották.

Szóval egy ilyen hatalommal szemben sem demokratikus, sem jogállami normák nem relevánsak, így nagyjából azt érték el a fideszes elvtársak az elmúlt években, hogy ellenük szinte minden eszköz ér és legitim. :)

Exploiter 2015.08.15. 19:09:03

@kesztió:

Ellenben szabadon elhagyhatod, ha úgy gondolod, máshol tényleg mindig süt a nap, az emberek nem mocskok, nincs korrupció és általában nem ilyen szabályok szerint megy az élet. Azt elismerem, hogy van, ahol az átlag embert jobban hagyják élni, én is erre vágyok. De a közel-kelettel összehasonlítva értelmezhetetlen a különbség.

Pl. ezért a véleményedért senki sem fog téged megölni, vagy megnyomorítani. Szerintem ez egy elég fontos tény a többi alternatívával szemben.

desw 2015.08.15. 19:20:53

@GNDL:

A jelenlegi törvények szerint a köv. választás 2018-ban lesz még akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. (utálom Orbánt és a sleppjét)

De! A többségnek még ez kell, azt mondják a közvélemyénkutatások! Magyarán lényegtelen, hogy a kisebbség mit gondol/akar, mert demokrácia van és a többség dönt akkor is, ha ez az ellenzéknek nem fekszik.

Aztán ki lenne helyettük? Ok, kb itt meg is halt Orbánék leváltásának a terve.

És tudod mit? Ha a szar és a fos közül mindenképpen választanom kellene, akkor jelenleg Orbánra szavaznék, pl a bevándorlás miatt is. Inkább ezek, mint valamelyik buzeráns libsi párt!

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2015.08.15. 19:20:57

@Exploiter:
„Ebben nem értek egyet az uralkodó nézetekkel, mert mérnök ember vagyok és sosem terveznék olyan rendszert, ami véges erőforrások rendelkezésre állása mellett csak úgy tud működni, ha exponenciálisan növeli az erőforrásigényét ciklusonként. A népjóléti szolgáltatásokat más alapokra kell helyezni, ez így van. Ha több embert lapátolsz bele, akkor egy ciklusra megoldod megint a dolgot. És utána mi lesz majd? Gondolom az már mások problémája.”

Na, végre valamiben nagyon mélységesen egyetértünk. (Mérnökemberféle vagyok én is).

Idesüss:
szabadter.wordpress.com/2011/03/10/egyet-a-papanak-egyet-a-mamanak-s-egyet-a-nyugdijrendszernek/

GNDL 2015.08.15. 19:23:15

@Exploiter: „artikulált vélemény és a céltalan vagdalkozás között van különbség azért”

Ebben is egyet fogunk érteni. Abban biztosan nem, hogy pontosan mi a „céltalan vagdalkozás”, de talán nem is ezzel kellene foglalkozni. :)

„ugyanezen népek rágyújtják a tábort a reménybeli új polgárokra”

De itt ezen a ponton az elméletem politikai főszereplői már mossák kezüket, bármiféle arcvesztés nélkül. :) A gyújtogatók pedig minden bizonnyal elnyerik majd méltó büntetésüket.

„És utána mi lesz majd?”

Mármint amikor majd generációk múlva esetleg újra problémaként vetődik fel az „elöregedő társadalom”? Lesz egy működő mintájuk. :)

„továbbra is kétlem, de nem zárom ki”

Hasonló felvetéssel kapcsolatban említettem fentebb, hogy a Szíriát övező „békésebb” országokban több milliónyi, becslések szerint 5-6 millió szíriai menekült van jelenleg is a menekülttáborokban. Aki eljut Európáig, annak nem kevés pénzt kellett rá áldoznia, valamint valljuk meg őszintén némileg „rátermettebbnek” is kell lennie. Szóval ők valószínűleg nem az ottani proli rétegből kerültek ki...

„országimázs nem érdekel túlságosan”

Most még nem, de ha ilyen rőssel sikerül minden uniós tagállammal és hivatalos szervekkel összerúgnia a port a magyar diplomáciának, akkor hamarosan várhatóak azok a hangok, hogy az uniós adófizetők pénze bezzeg jól jön a magyaroknak, abból csinálnak némi gazdasági növekedést, abból lopnak a hírhedt korrupt politikusaik, de a szolidaritást már nem vállalják az unió problémáival.

„Én ezekről az apró különbségekről beszélek.”

Az általad említettek elől jönnek a menekültek is, nagyrészt, tehát az a fajta kultúra nekik sem nagyon jön be...

„Nem hiszem, hogy helyesen méred fel a probléma súlyát.”

De, én nagyjából tisztában vagyok a menekülthullám jelentette problémákkal, amelyek közt a terrorveszély az egyik legjelentősebb. Na de én mint egyszerű kommentelő most ezzel mit tudok kezdeni, mikor az állam még határrendészetet sem tud megszervezni?! Lásd a ma már elfeledett merényleteket a cigányok ellen: mind a polgári, mind a katonai titkosszolgálat nyakig volt benne. A menekülthullám jelentette problémák eltörpülnek amellett, hogy két egymással rivalizáló posztkommunista bűnszervezet tartja fogságban Magyarországot évtizedek óta.

ogli dzsí 2015.08.15. 19:32:35

@GNDL: mitől lesznek legális migránsok? Attól h nincsenek papírjaik?

GNDL 2015.08.15. 19:34:57

@desw: „többségnek még ez kell, azt mondják a közvélemyénkutatások”

Nem, úgy néz ki, hogy a többség jelenleg nem is szavazna. A maradék nagy része sem a jelenlegi kormánypártokra. Mindeközben a fiatalok, akik leválthatnák a jelenlegi politikai elitet, tízezrével hagyják el az országot, a posztkommunista politikai elit miatt is...

„demokrácia van és a többség dönt”

Igen?! És pontosan miről döntött a többség például 2014-ben (mármint a választópolgárok 27%-a, mint szerinted „többség”, ugyanis ennyien szavaztak a Fideszre)?! Hol a Fidesz-KDNP választási programja?! :)

Mondom, ez a „demokrácia” vonal tévút, az MSZMP idején is voltak választások. A jogállamiság, és annak hiánya ami jelenleg a problémákat okozza, és amiért a Fidesz-KDNP nem alkalmas kormányzásra.

„Aztán ki lenne helyettük?”

Nem mindegy?! :) Még én és a barátaim is jobban csinálnánk. Ha hagyjuk hogy kijelentsük, hogy ebben az országban a rekord korrupt közpénztolvaj dilettáns Fidesz-KDNP-nek nincs kormányzóképes alternatívája (szerencsére nincs így), akkor már húzhatjuk is le a rolót, ennyi volt Magyarország története, az egyetlen kormányzóképes alternatíva egy gerinctelen mocskos bűnszervezet. :)

„szar és a fos közül mindenképpen választanom kellene, akkor jelenleg Orbánra szavaznék”

Egyrészt nem pont a „szar és a fos” közül kell választani, hanem mondjuk a „szarok”, ami az MSZP-Fideszt jelenti, és a többiek, akik még nem voltak kormányon. Nem olyan nehéz ez... Másrészt az elmúlt évek tükrében a Fidesz-KDNP-re szavazni olyan, mintha levizelnéd nagyszüleid sírját... ha van az erkölcstelenségnek mércéje, annak ma a legmagasabb fokát a Fidesz-KDNP jelenti.

desw 2015.08.15. 19:38:02

@kesztió:

"Na, végre valamiben nagyon mélységesen egyetértünk."

Na, végre valamiben nagyon mélységesen egyetértünk. :)

Azzal módosítanám a blogodon írtakat, hogy én nem tenném kötelezővé a nyugdíjcélú megtakarításokat. Mindenki annyit spórol magának, amennyit akar, és akkor megy nyugdíjba, amikor akar. Nézzük felnőttnek az embereket. Ha elissza fiatalon, így járt!

Sajnos ebből nem lesz semmi, mert a jelenlegi nyugdíjasokat is el kellene tartani, a nyugdíjcsökkentést pedig egy politikus sem fogja bevállalni.

ogli dzsí 2015.08.15. 19:38:03

A baloldal akar bevándorlókat. Soros akar bevándorlókat.

Ez a 2 tény önmagában elég ahhoz h normális ember kerítést akarjon aknazárral.

desw 2015.08.15. 19:57:18

@GNDL:

"Nem, úgy néz ki, hogy a többség jelenleg nem is szavazna. A maradék nagy része sem a jelenlegi kormánypártokra."

18-ban kiderül!

"Mindeközben a fiatalok, akik leválthatnák a jelenlegi politikai elitet, tízezrével hagyják el az országot, a posztkommunista politikai elit miatt is..."

Nem hiszek abban, hogy a -- szerintem -- szükséges reformokat demokratikus úton végig lehet csinálni. Amelyik politikus ezt megpróbálja, az bukik, mert túl sokan lógnak az állami csecsen. Magyarán egyhamar nem lesz változás, ami hazacsalogatná a fiatalokat, és mindegy, hogy ki lesz a porondon, Orbán vagy egy másik.

"Igen?! És pontosan miről döntött a többség például 2014-ben (mármint a választópolgárok 27%-a, mint szerinted „többség”, ugyanis ennyien szavaztak a Fideszre)?!"

:DDD Tudod ez olyan, hogy én ugyan nem indultam a futóversenyen, de azért bizonygatom, hogy én vagyok a leggyorsabb. A kutyát nem érdekli, hogy akik nem szavaztak, kire szavaztak volna!

"Hol a Fidesz-KDNP választási programja?! :)

Kb ott, ahol a többi pártnak!

"Nem mindegy?! :) "

Nekem nem! Ahogy mindenki, én is a saját érdekeimet nézem. Egyébként tizen éve nem voltam szavazni és addig nem is megyek, amíg nem tudok valakikre meggyőződéssel szavazni (protest szavazás nem érdekel).

"Egyrészt nem pont a „szar és a fos” közül kell választani, hanem mondjuk a „szarok”, ami az MSZP-Fideszt jelenti, és a többiek, akik még nem voltak kormányon."

A Jobbikra nem szavazok, a többi meg kb azért fog küzdeni 18-ban, hogy egyáltalán megüsse az 5%-ot. Aztán nem tetszik a jöhetnek a menekültek és vissza a kétkulcsos adót tervük sem.

"Másrészt az elmúlt évek tükrében a Fidesz-KDNP-re szavazni olyan, mintha levizelnéd nagyszüleid sírját... ha van az erkölcstelenségnek mércéje, annak ma a legmagasabb fokát a Fidesz-KDNP jelenti. "

Sokaknak ez jön be jobban, sokaknak az MSZP. Kinek mi!

GNDL 2015.08.15. 20:17:18

@desw: „18-ban kiderül!”

Próbáltam arra utalni a fentiekkel, hogy a Fidesz-KDNP új kékcédulás választási rendszerében egyharmadnyi szavazataránnyal is lehet kétharmadnyi többséget szerezni, tehát ugyan úgy mint 2014-ben, hogy a több mint kétharmad nem a Fidesz-KDNP bűnszervezetet támogatja, simán megszerezhetik újra a hatalmat ezek a férgek.

Most említem harmadszor, hogy nem ez a lényeg, hanem a jogállamiság, amit a Fidesz-KDNP az elmúlt években nagyjából a nullára épített le. Hiába vannak választások, ha azon csak és kizárólag csak egyetlen párt nyerhet.

„szükséges reformokat demokratikus úton végig lehet csinálni”

Meg lehetne csinálni, csak nem kéne a választópolgárokat hülyének nézni.

„kutyát nem érdekli, hogy akik nem szavaztak, kire szavaztak volna”

Abból a szempontból pedig nem elhanyagolható a számuk, amit fentebb is említettem: a jelenlegi kormánypártokat csak egy szűk kisebbség támogatja, a választópolgárok kevesebb mint negyede (!!!), tavaly kevesebb szavazattal szereztek kétharmadot mint amennyivel bukták a 2006-os választásokat, ráadásul választási program nélkül jutottak hatalomra, az általuk meghekkelt kékcédulás választási rendszerben, tehát kicsit távolabbról szemlélve a jelenlegi kormányzatnak nagyon nincs semmiféle legitimációja. :)

„Kb ott, ahol a többi pártnak!”

A Fidesz-KDNP-n kívül minden politikai szervezetnek volt értékelhető, nyilvános választási programja a tavalyi választásokon.

„Sokaknak ez jön be jobban, sokaknak az MSZP.”

Hát igen, nagyjából két dolog menthetné meg az országot a további leszakadástól: egy szakasznyi szerb veterán a taktikai távcsővel szerelt vadászfegyverükkel, tiszta időben jó rálátással a parlamentre amikor ott a Fidesz-MSZP vezérkar is; vagy iskolázottsághoz kötött választójogi cenzus. :)

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2015.08.15. 20:19:22

@ogli dzsí: Sem a baloldal, sem Soros nem akar sem világháborút, sem földrengést, sem ebolajárványt, de még csak atomreaktor-robbanást sem.

Ez a tény önmagában elég ahhoz, hogy a normális (értd ugye jobboldali) ember epekedjen a felsorolt tragédiák után.

Idióta faszfej.

Exploiter 2015.08.15. 20:22:48

@kesztió:

Elolvastam, úgy látom, ebben tényleg egyetértünk, pedig általában ez az egyik fő érv a bevándorlás támogatása mellett.

ogli dzsí 2015.08.15. 20:28:50

@kesztió: Hazudsz.

Soros és az európai baloldal migránspárti.

Exploiter 2015.08.15. 20:29:25

@GNDL:

Úgy látom, hogy a legtöbb dologban közelíthetőek az álláspontok.
Egy alapvető eltérés van, ami alapján másképp ítéljük meg a helyzetet, de ezt sajnos nem lehet áthidalni, mert világnézeti kérdés. Te nem félted azokat a természetesnek vett vívmányokat, amikért pedig sokan meghaltak a történelem során, én pedig úgy vélem, hogy igenis veszélyben vannak.
Valószínűleg azért van ez, mert egyrészt én általában az egész emberiségről elég negatív véleménnyel vagyok, másrészt logikusnak és hihetőnek tartom a Huntington-féle civilizációs elméletet és annak következményeit, te pedig a jelek szerint nem értesz vele egyet.

ogli dzsí 2015.08.15. 20:33:15

'Próbáltam arra utalni a fentiekkel, hogy a Fidesz-KDNP új kékcédulás választási rendszerében egyharmadnyi szavazataránnyal is lehet kétharmadnyi többséget szerezni, tehát ugyan úgy mint 2014-ben, hogy a több mint kétharmad nem a Fidesz-KDNP bűnszervezetet támogatja, simán megszerezhetik újra a hatalmat ezek a férgek.'

Ekkora butaságot sosem olvastam (azon kívül amikor az MSZP-SZDSZ a maradék szavazótábort vígasztalta)...:)

Arra mindebesetre elég komoly érv h a ballib 'erő' már a harmadik helyre szorult, mert azt hitték vki majd megsajnálja őket a gonosz választási rendszer miatt.

A Jobbik miért nem cirkuszol a választási rendszer miatt?

Ad Dio 2015.08.15. 21:32:22

Végigolvastam ezt a társalgást (is) meg egy sereg másikat is a témában.

Rettenetesen nagy a köd. Sajnos szinte nincs olyan szereplő, aki tényekkel vagy megalapozott racionális gondolatmenetekkel jelentkezne. Sokkal inkább ideológiai felhangú féligazságok mennek agitprop stílusban pro és kontra.

De azért ennyi idő után már nem nagy számban, de kezdenek kikristályosodni bizonyos "tényszerűségek".

- Az első ezek közt az, hogy Európa népét nagyon nem hagyja hidegen ez a dolog. Nyugattól keletig, déltől északig szinte minden társadalmi csoport érzékenyen reagált.

- Jelen pillanatban az elutasítás nagyobb mint az elfogadás, és a különbség tendenciózusan nőni látszik.

- Európa tapasztalata az afrikai bevándorlók integrálásával kapcsolatosan negatív, nem igazán van működő modell/példa.

- A téma teljesen átpolitizálódott és a jobb/bal polaritás mentén kettévált.

- A bevándorlás egyre gyorsuló ütemű.

Ezen kívül azonban szinte semmi releváns információnk nincs sajnos. Pedig NAGYON kellene.

- Kik miért és honnan jönnek Európába?

- Mekkora részük beszél nyelvet? (igazolhatóan)

- Milyen végzettségűek? (amit igazolni tudnak)

- Milyen életkorúak?

- Milyen vallásúak?

- Mi volt az utolsó munkájuk?

Pár napja mérgemben beszörföltem a netet, de sem angol sem német nyelven nem találtam komoly statisztikákat. Tud valaki ilyet linkelni? Ezekre a kérdésekre tudni kellene valamiféle választ.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2015.08.15. 21:58:44

@ogli dzsí: te félelmetesen sötét vagy, irónia, analógia, parabola meg egyéb furcsa idegen kifejezésekkel jelzett kommunikációs trükkök értelmezése kurvára nem megy neked.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2015.08.15. 22:02:24

@Exploiter: Huntingtonra azért elég furcsa hivatkozni annak a fényében, amikor az európai civilizáció zászlóshajóinak tartott hollandok és belgák alig száz éve még a legsötétebb, legelvakultabb agresszorok voltak, utóbbiak egy teljes országot irtottak szisztematikusan illetve az 50-es években még ketrecekben mutogatták a sötétbőrűeket. Elég gyorsan forog a civilizáció kereke, nem?

Rébusz 2015.08.15. 22:05:44

Szerény véleményem szerint az a kérdés, hogy a magyarok általánosságban hogyan viszonyulnak a bevándorlókhoz, még korántsem dőlt el. Ha jelenleg úgy is néz ki, hogy a társadalom egy része képes és akar a bevándorlók segítségére sietni helyi civil összefogásban ad hoc jelleggel (ruha-, élelmiszergyűjtés), vagy kötelességérzetből (pl. orvosok,stb), ez tisztán érzület, lelkiismereti indíttatás, érzelmi felindulás, ilyesmik. Nyugati országokban a háborús események utáni gyűjtés, akár tv-s show jellegű műsorba ágyazva nagyon népszerű és sikeres, de nem maradnak tétlen és hajlandók még most is mélyen a pénztárcájukba nyúlni az emberek a karitatív szervezetek felhívására is. Ennek ellenére a nyugati társadalmakban az átlagpolgár szintjén megfigyelhető és egyre jobban egy negatív tendencia a bevándorlókkal, idegenekkel kapcsolatban. A hozzáállás erősen átment a toleranciából az ignorálás felé, ami a bevándorlók beilleszkedését még inkább nem segíti és egyre inkább gettósodnak, szélsőségesekké válhatnak, idegenek maradnak (paralelltársadalmak). Úgy gondolom, hogy van egy határ, mit bír el egy társadalom. A nyugati emberek már bizonyítottak, nagyon sokat bírnak, a bevándorlókat évtizedek óta rengeteg módon segítették és segítik, civilizáltan kezelték ezt a helyzetet is. Nem tudom, hogy ha Magyarországon lassan, de lehet, hogy a jelen helyzet miatt hirtelen óriási mértékben megnövekszik az idegenek száma, hogyan tudja majd elviselni az átlagember az ezzel való konfrontációt, ami az élet minden területére kihat. Az eddigi kis számú bevándorlóval nem volt gondunk, vendégszerető nép a magyar, ismeri a keleti virtust és talán egyre inkább a nyugatit is. De szerintem a nyugati társadalmak által megteremtett bevándorlókat érintő szociális intézkedésekbe (pl. pedagógusképzés a bevándorló gyerekek nyelvi, szociális integrációjához, szociális bérlakásokhoz való tömeges hozzáférés lehetősége, állami közintézmények, alkalmazottak "többnyelvűsítése", jogi szabályozások, integrációt segítő kurzusok..) az ország belerokkanna. Az egészségügy padlón van, igaz nem hiszem, hogy van ország a világon, ahol nyereséges lenne, jelenleg ezrek egészségügyi ellátása zajlik állami pénzből, ami gyakorlatilag nem is létezik az egészségügyben, vagyis további adósságot generál. A kulturális különbségeknek elég drámai megnyilvánulásai is lehetnek, amivel majd együtt kell tudni élni. Egy olyan társadalomban, ahol nagy a létbizonytalanság, a depresszív vagy éppen agresszív hangulat, ott az ingerküszöb is alacsonyabban van.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2015.08.15. 22:07:48

@Exploiter: elég szomorú, ha ez tényleg komoly érv a bevándorlás mellett, ugyanis – a környezetvédelemhez, globális felmelegedéshez és egyéb globális kihívásokhoz hasonlóan – rég nem bizonyos régiók, érdekcsoportok pitiáner gazdasági számigálásai kellene hogy számítsanak. Ez biza globális humanitárius probléma, és pont annyira röhejes ilyesszerű érvekre hivatkozni, mint ha a fukusimai katasztrófa idején a nemzetközi közösség aszerint segített volna, hogy kiszámolja, milyen gazdasági előnyökkel és hátrányokkal jár a mentésbe való beszállás.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2015.08.15. 22:11:01

@Rébusz: Kíváncsi vagyok egy komoly számításra, hogy pl. akár 50 ezer bevándorló rövid és hosszú távon konkrétan mekkora terhet róna a költségvetésre, főleg, ha igaz az a pletyka, hogy a bevándorlók átlagosan képzettebbek, mint az átlagmagyar.

Mert az ország „belerokkanása” egyelőre Fideszes lózung.

Ad Dio 2015.08.15. 22:21:58

@kesztió:

"ha igaz az a pletyka, hogy a bevándorlók átlagosan képzettebbek, mint az átlagmagyar."

Ennek van valami tényszerű alapja? Tényleg érdekel.

Rébusz 2015.08.15. 22:29:26

@kesztió: nem vagyok gazdasági szakember, de a számok ebben az esetben nehezen adnának valós értéket. Milyen 50 ezer emberről beszélünk? Mert nem mindegy, hogy 50 ezer nigériairól vagy 50 ezer koszovóiról, akik egy teljesen más környezetben szocializálódtak, más munkamorállal rendelkeznek. Nem mindegy, hogy az 50 ezernek milyen végzettsége van, milyen családból jön, akármilyen bagatellnek hangzik is. 50 ezer lehetne akár nagyon jó is, ha abból 30 ezer elmegy mondjuk pincérnek, lakatosnak, orvosnak, 20 ezer pedig ápolónőnek. Épülnek majd nekik szociális bérlakások vagy gomba módra olyan privát, céges tulajdonban lévő lakható társasházak, mint nyugaton, ahol majd élni tudnak?
A képzettséggel kapcsolatban bennem az a kérdés merül fel azonnal, hogy külföldre emigráló diplomás honfitársainknak egy része (számot nem tudok, de ismert dolog) bizony még nyelvismerettel is más területen tud csak elhelyezkedni, ráadásul még ez is időbe telik és nem kis szerencse kell hozzá. Magyarország itt jobban tudna teljesíteni? Kötve hiszem. Lehet, hogy a bevándorlók, menekültek jobban képzettek, de ez még nem jelenti azt, hogy kapnak is majd a képzettségüknek megfelelő munkát. Egyébként pedig teljesen pártsemleges vagyok, csak a saját gondolatmenetemet képviselem.

desw 2015.08.15. 22:33:40

@GNDL:

"Próbáltam arra utalni a fentiekkel, hogy a Fidesz-KDNP új kékcédulás választási rendszerében..."

Viszont ez azt is jelenti, hogy egy ellenzéki párt is könnyedén kétharmadot szerezhet így. Ja, hogy nincs értékelhető ellenzék?

"Most említem harmadszor, hogy nem ez a lényeg, hanem a jogállamiság, amit a Fidesz-KDNP az elmúlt években nagyjából a nullára épített le. Hiába vannak választások, ha azon csak és kizárólag csak egyetlen párt nyerhet."

Naaa! Ki tíltotta meg az ellenzéknek, hogy olyan programmal álljon a választók elé, amellyel biztosan nyerhet?? Kb csak azzal kampányolnak, hogy puszi a menekülteknek és vissza a kétkulcsos adót.

Tudod, ha én Magyarországon adóznék, akkor már emiatt a kétkulcsos miatt is a Fideszre szavaznék minden undorom ellenére.

És itt van ez a menekült téma is. A masszív többség a Fideszt támogatja ebben, nem az idióta ellenzéket. A többségnek bőven elég a bennszülött herék eltartása és balhéi, nem kér importot. Az idióta ellenzék meg csak löki a szegény menekült dumát. Basszák meg, 18-ban a parlamenti köszöböt sem fogják elérni, ha ennyire szembemennek a többséggel.

"Meg lehetne csinálni, csak nem kéne a választópolgárokat hülyének nézni."

Ennek a mikéntjét légy szíves fejtsd ki, tényleg kíváncsi vagyok rá!

"Abból a szempontból pedig nem elhanyagolható a számuk, amit fentebb is említettem: a jelenlegi kormánypártokat csak egy szűk kisebbség támogatja, a választópolgárok kevesebb mint negyede (!!!)"

Elég volt a nyeréshez?

"tavaly kevesebb szavazattal szereztek kétharmadot mint amennyivel bukták a 2006-os választásokat, ráadásul választási program nélkül jutottak hatalomra, az általuk meghekkelt kékcédulás választási rendszerben, tehát kicsit távolabbról szemlélve a jelenlegi kormányzatnak nagyon nincs semmiféle legitimációja. :)"

A régi választási szisztéma mellett is fölényesen nyert volna a Fidesz.

"A Fidesz-KDNP-n kívül minden politikai szervezetnek volt értékelhető, nyilvános választási programja a tavalyi választásokon."

Ja, vissza a kétkulcsos adót... Ez nem nyerő, max a képzetlen proliknál, akiket egy tál rizzsel meg lehet venni.

""Hát igen, nagyjából két dolog menthetné meg az országot a további leszakadástól: egy szakasznyi szerb veterán a taktikai távcsővel..."

Ok, löjjük le Orbánékat. És? Utána jöjjön a Jobbik vagy a PM-es vagy LMP-s viccbrigád? Neee

"vagy iskolázottsághoz kötött választójogi cenzus. :) "

Sok diplomás is van, akinek fingja sincs a reál dolgokhoz. Adócenzus kellene inkább. Aki szjá-t fizet, szavazhat. Most az eltartottak szavazzák be azt, aki többet ígér nekik.

ogli dzsí 2015.08.15. 22:56:13

@kesztió: 'Sem a baloldal, sem Soros nem akar sem világháborút, sem földrengést, sem ebolajárványt, de még csak atomreaktor-robbanást sem.'

Elég szarul adják el akkor, ugyanis senki nem hisz nekik.

ogli dzsí 2015.08.15. 22:58:39

@Ad Dio: Nem tudom mihez kéne információ.

Nem bonyolult ez. Fegyvertelen vadak ellen talán meg tudja védeni magát a világ egyik leggazdagabb gazdasági térsége.

Csak a politikai akarat kell hozzá, az meg alakul.

GNDL 2015.08.15. 23:12:16

@desw: „egy ellenzéki párt is könnyedén kétharmadot szerezhet így”

Tekintve hogy minden közpénz, az országos média és egyéb médiafelületek nagy része felett is a Fidesz az úr, túl sok lehetőségük nincs az ellenzéki pártoknak. Amíg egy ellenzéki párt csak pár százmilliót költhet el országos kampányra, addig a Fidesz-KDNP mögött ott a ma már csak nevében közmédia, ott a reklámadóval „fenyegetett” kereskedelmi média, a hirdetési piac fideszes oligarchák kezében van, a politikai hirdetésekkel kapcsolatos törvények a Fidesz-KDNP-nek kedveznek, a választási bizottságokban fideszes talpnyalók szabotálnak, ráadásul a Fidesz-KDNP ellenőrizetlenül költhet további milliárdokat egyéb kampányokra is a lopott közpénzekből. Finoman fogalmazva sem túl egyenlőek a feltételek...

„emiatt a kétkulcsos miatt is a Fideszre szavaznék minden undorom ellenére”

Az ne is zavarjon, hogy a 2010-es kormányváltás óta félszáz új adót vezetett be vagy emelt meg a Fidesz-KDNP. Soha ekkora adóemelés nem történt, mint amit a Fidesz hajtott végre pár év alatt, annak ellenére, hogy 2010-ben még radikális adócsökkentést ígértek. De azért csak hirdesd továbbra is, mennyire nem vagy képben... :)

„masszív többség a Fideszt támogatja ebben”

Népszavazásra mégsem merték bocsátani sem a vasárnapi boltzárat, sem mondjuk a kerítés építést a korrupt fideszes elvtársaid.

„Ennek a mikéntjét légy szíves fejtsd ki”

Fejtsem ki, hogyan nem kell a választópolgárokat hülyének nézni?! Neked???? Mikor önálló gondolatok híján megállás nélkül csak az ostoba fideszes kormánypropagandát tudod visszhangozni?! Az első mondatot sem értenéd meg... :D

De például ott kezdődik a választók „nem hülyének nézése”, hogy választások alkalmával nyilvánosságra hoznak egy választási programot, valamint a listát állító pártok jelöltjeivel ki mernek állni nyilvános vitára. De ez megint említem egyébként legfőképp nem a Fidesz-KDNP hibája, ők csak kihasználják, hogy ennyi suttyó tahó él az országban, akiknek a szavazatait fel tudják vásárolni szocialista osztogatásokkal és bullshit primitív propagandával...

„Elég volt a nyeréshez?”

A Fidesz-KDNP kékcédulás választási rendszerében igen. A régi választási rendszerben is nyertek volna, de csak egy nagyon vékony többséggel, ami mára, tekintve hogy az elmúlt egy évben is újabb több százezer szavazót veszítettek, elolvadt volna.

„régi választási szisztéma mellett is fölényesen nyert volna a Fidesz”

Egyáltalán nem fölényesen, lásd a kompenzációs rendszert, de újabb kétharmaduk végképp nem lett volna.

„Ja, vissza a kétkulcsos adót”

Látom egyiket sem olvastad. :)

„max a képzetlen proliknál, akiket egy tál rizzsel meg lehet venni”

Ezzel tartja a Fidesz-KDNP a relatív népszerűségét: suttyó prolik szavazataival, csak a tál rizst cseréld le kommunista rezsiharcra, zsák krumpli osztogatásra, családi pótlék emelésre, gyedextrára... szóval nem túl szerencsés ha a suttyó prolik proliznak. Te se tedd. :)

„Utána jöjjön a Jobbik vagy a PM-es vagy LMP-s viccbrigád?”

Inkább egy szerinted „viccbrigád” (bár akkor minek nevezzük azt a politikai gittegyletet ahol egy Szijjártó miniszter és egy Tállai államtitkár lehet), mint az országnak ezer milliárdokban mérhető károkat okozó posztkommunista korrupt bűnszervezet. Látom neked nem jelent túl sokat, hogy a Fidesz-KDNP részéről egy valódi közpénztolvaj bűnszervezet került hatalomra. Azért az erkölcsi érzéked finoman fogalmazva is hagy némi kívánnivalót maga után... :)

„Most az eltartottak szavazzák be azt, aki többet ígér nekik.”

Pontosan. De nem csak most, két évtizede a csöves prolik szavazzák nyakunkra a Fidesz-MSZP-t.

GNDL 2015.08.15. 23:19:54

@desw: „régi választási szisztéma mellett is fölényesen nyert volna a Fidesz”

m.cdn.blog.hu/no/novus/image/kamp%C3%A1ny%C3%A9rt%C3%A9kel%C5%91.jpg

GNDL 2015.08.15. 23:23:03

@ogli dzsí: „A Jobbik miért nem cirkuszol a választási rendszer miatt?”

www.hirado.hu/2015/04/15/megvaltoztatna-a-valasztasi-rendszert-a-jobbik

Amiről neked lövésed sincs, az nem azt jelenti, hogy nem is létezik. :) Olvasva eddigi véleményeid, szerintem sok meglepetés fog még érni téged az életben... :)

dont be such a jew 2015.08.15. 23:31:47

'Tekintve hogy minden közpénz, az országos média és egyéb médiafelületek nagy része felett is a Fidesz az úr, túl sok lehetőségük nincs az ellenzéki pártoknak.' @GNDL:

Duma. Az oországos média több mint fele atlantista internacionalista ballibmédia. Nem magyar tulajdonú több mint a fele, igaz, ez még rosszabb arányú volt 2010 előtt.

A magyar tulajdonú média egy része fideszes, más része Simicska, aki most be van sértődve Viktorra. A jobbiknak nincs igazán országos médiája, mégia annyi híve van mint az összes hazaáruló elenzékinek együttvéve.

A média segíthet, kivéve ha össze vissza hazudozikk, mint a ballibmédia. A média 100%-os elfoglalása ellenére a kommunistákat 89ben és 2010ben is a helyükre tette a nép.

dont be such a jew 2015.08.15. 23:47:39

'Az ne is zavarjon, hogy a 2010-es kormányváltás óta félszáz új adót vezetett be vagy emelt meg a Fidesz-KDNP. Soha ekkora adóemelés nem történt, mint amit a Fidesz hajtott végre pár év alatt, annak ellenére, hogy 2010-ben még radikális adócsökkentést ígértek.'

És 2014ben is megválasztották őket nagy fölénnyel, és ma is ők győznének ha holnap lenne a választás. Jó eséllyel 2018ban is, bár az még messze van. Ami viszont biztos hogy a 2018as kormánynak semmi köze nem lesz a 2010 előttihez....senkit sem érdekel ugyanis, h a fidesz hány új adót vezetett be, amit nem a választók fizetnek meg.

dont be such a jew 2015.08.15. 23:51:37

@GNDL: 'A Fidesz-KDNP kékcédulás választási rendszerében igen. A régi választási rendszerben is nyertek volna, de csak egy nagyon vékony többséggel, ami mára, tekintve hogy az elmúlt egy évben is újabb több százezer szavazót veszítettek, elolvadt volna.'

....:DDD

Gyakran elolvad a többség amikor vki kormányon van. Ezt különösen a ballibek tudhatják jól, akik a teljes 2006-10es ciklust úgy kormányozták végig, h a fidesz vezetett minden jközvéleménykutatást rögtön a 2006os választástól(azóta is).

GNDL 2015.08.15. 23:57:29

@dont be such a jew: „oországos média több mint fele atlantista internacionalista ballibmédia”

Értelemszerűen a sorozatok és a valóságsók nézettségét nem számítva, bár a Fidesz-közeli kereskedelmi média reklámszüneteiben is negyed óránként nyomják a kormányzati propagandát. De ma már a közmédiának csúfolt fideszes agitprop „nemzeti” hírtévé is egész nap fideszes propagandát sulykol, mindezt a piacon a legdrágább működési költségek mellett. :)

„nem magyar tulajdonú több mint a fele”

Ezeknek talán pont ezért is nagyobb a nézettségük, és alacsonyabb a működési költségük?! :)

Egyébként amikor arról beszélünk, hogy mi magyar tulajdonú vagy mi nem, akkor itt magánbefektetőkről beszélünk mint tulajdonosokról, vagy az államról?! Már csak azért kérdem, mert a kommunistákat említetted, nem árt tisztázni a fentieket.

Vagy esetleg az állam által korrupciós ügyekkel felhizlalt aktuálisan-kormányközeli magyar tulajdonosokról van szó?! Mert akkor ez igen érdekes hozzáállás. :)

„a kommunistákat 89ben és 2010ben is a helyükre tette a nép”

Apropó, még mindig egy három per kettes egykori operatív tiszt a Fidesz-KDNP rendészeti államtitkára?! Pintér elvtárs olajos kartonjának 80 éves titkosításából mennyi van még hátra?! :)

explanatus 2015.08.16. 00:02:17

@Rébusz: „ a magyarok általánosságban hogyan viszonyulnak a bevándorlókhoz, még korántsem dőlt el.” Pedig eldőlt. Te nem vagy gyakori kommentelő, mégis szükségét érezted, hogy megszólalj. Leghiggadtabbul ezen az oldalon. Több olyan dolgot vetettél fel, amit eddig senki, vagy kevesen: „mit bír el egy társadalom” „az ország belerokkanna” „kulturális különbségek” és talán a legfontosabb „az ingerküszöb is alacsonyabban van”

Egy óriási különbség van a nyugat el/befogadása és a mai magyar helyzet között. Amikor a nyugati ember megismerkedett a bevándorlás (vendégmunkások) fogalmával az teljesen más körülmények között zajlott, mint amit ma mi élünk meg. Akkor a nyugat hívta, csalta a munkaképes korú férfiakat, és annyira lebontották munkafázisokat, hogy a teljesen iskolázatlan, képzetlen emberek kis gyakorlással el tudták aazokat végezni. Ráadásul később a vendégmunkások tömegesen tértek vissza ahonnan jöttek. Volt idő, amikor a visszatelepülést anyagilag (készpénzzel) elég jól segítette az az ország, ahonnan a vendégmunkás haza akart térni.

A mostani helyzet teljesen eltér ettől. Ahogy írod, nyugaton se félelem nélkül tekintenek erre a helyzetre, bár hivatalosan tartja magát, a mindenkin, mindenáron segíteni szlogen és felénk nem megértéssel fordulnak, hanem arrogáns, majd megmondjuk nektek mit kell csinálnotok, kioktatással. Úgy tűnik ezzel az arroganciával próbálják saját tanácstalanságukat leplezni.

Mivel az EU képtelen a helyzetet uralni a kis országok a maguk módján rendezik a dolgot. www.cash.ch/news/front/das_nadeloehr_auf_dem_weg_nach_europa-3358239-449 Macedónia például úgy, hogy felgyorsította, könnyítette az áthaladást. A menekülteknek 72 óra áll rendelkezésükre, hogy elhagyják az országot mégpedig tömegközlekedési eszközök segítségével.

A nagy kérdés talán nem is az, hogy mi lesz a menekültek további sorsa itt nálunk, hanem az, hogy mi lesz akkor, ha a fejlett országok elkezdik visszatoloncolni hozzánk azokat, aki hozzájuk rajtunk keresztül jutottak. Erre valószínűleg se ott, se itt ma még nincs forgatókönyv, de a föntebb említett kioktató arrogancia bármikor átcsaphat „törvényességbe” azaz, mint első schengeni ország ránk zúdítják az ott már kezelhetetlen tömeget, hogy a helyi tiltakozások méretét, erejét csökkentsék.

Akkor mi lesz ???

GNDL 2015.08.16. 00:08:31

@dont be such a jew: „2014ben is megválasztották őket nagy fölénnyel”

Azért, mert remekül kormányoztak, igaz?! Akkor szerinted az MSZP-SZDSZ is remekül kormányzott 2006-ig, mert őket is újraválasztotta a Zistenadta. Sőt, több százezerrel több szavazatot kapott az MSZP-SZDSZ 2006-ban, mint amennyivel a Fidesz-KDNP kétharmadot szerzett 2014-ben. Ezek szerint sokkal jobban kormányzott az MSZP-SZDSZ 2006-ig, mint a Fidesz-KDNP 2014-ig, nem?! Mi a véleményed erről? :)

„senkit sem érdekel ugyanis, h a fidesz hány új adót vezetett be, amit nem a választók fizetnek meg”

Egyrészt a 2010 óta a radikális adócsökkentés ígérete ellenére bevezetett vagy megemelt több mint félszáz adó túlnyomó részét áthárították a lakosságra és a vállalkozásokra a megadóztatott szektorok. Másrészt azért néhányakat érdekel ez a rekord megszorítás: padlón a befektetési és vállalkozási kedv, nagy számban szűnnek meg vállalkozások, virágzik a feketepiac, a munkanélküliség a közmunkások és a külföldön dolgozó magyar állampolgárok becsült száma nélkül a 2008-as válság szintjén van, a felminősítésünk évek óta késik... nem túl vidám a dolog.

GNDL 2015.08.16. 00:12:36

@dont be such a jew: „különösen a ballibek tudhatják jól”

Különösen furcsa, hogy a populista baloldali Fidesz-KDNP nem tanul posztkommunista testvérpártjai hibájából. :) Arrogánsan, cinikusan, a többség támogatottsága nélkül végig szenvedték a 2006-2010-es ciklusukat, de végül megsemmisültek. Ha minden így megy tovább, a következő a Fidesz-KDNP lesz... :)

dont be such a jew 2015.08.16. 00:17:35

@GNDL: 'Akkor szerinted az MSZP-SZDSZ is remekül kormányzott 2006-ig, mert őket is újraválasztotta a Zistenadta. Sőt, több százezerrel több szavazatot kapott az MSZP-SZDSZ 2006-ban, mint amennyivel a Fidesz-KDNP kétharmadot szerzett 2014-ben. Ezek szerint sokkal jobban kormányzott az MSZP-SZDSZ 2006-ig, mint a Fidesz-KDNP 2014-ig, nem?! Mi a véleményed erről? :)'

- nem volt különösebb gond 2006ig, hiszen a gazdaság még müködött. A többi meg mind1. Persze éppen hogy csak újraválasztották őket, aztán meg már imndent a fidesz nyert mindig (2008 önkori, eu-parl stb.)

'Sőt, több százezerrel több szavazatot kapott az MSZP-SZDSZ 2006-ban, mint amennyivel a Fidesz-KDNP kétharmadot szerzett 2014-ben.'

- nem éppen. Mondjuk 2 külön választási rendszert nem is könnyü összevetni...

'Egyrészt a 2010 óta a radikális adócsökkentés ígérete ellenére bevezetett vagy megemelt több mint félszáz adó túlnyomó részét áthárították a lakosságra és a vállalkozásokra a megadóztatott szektorok.'

- felejtsd el. A fidesz újra nyert és újra nyerne, infláció nincs, tehát az áthárítás ugyanolyan ballib halandzsa, mint h ők a 2014es választási rendszer miatt nem tudnak nyerni.

dont be such a jew 2015.08.16. 00:18:27

@GNDL: A fidesz 2006 óta vezet minden közvéleménykutatást.

GNDL 2015.08.16. 00:34:38

@dont be such a jew: „nem volt különösebb gond 2006ig”

Valóban?! Hm... akkoriban erről egészen más véleménye volt a Fidesz-KDNP-nek. :)

„éppen hogy csak újraválasztották őket”

Több mint két és fél millió szavazatot kapott az MSZP-SZDSZ 2006-ban: 2 688 317, Fidesz-KDNP: 2 272 979. Ez közel félmillió különbség. De itt jön az érdekessége a dolognak, 2014-ben a Fidesz-KDNP 2 264 780 szavazattal szerzett kétharmadot, kevesebbel, mint amennyivel bukták a 2006-os választást. Tehát akkor az MSZP-SZDSZ-nek nagyobb legitimitása volt 2006-tól, mint a Fidesz-KDNP-nek 2014-től? :)

„2 külön választási rendszert nem is könnyü összevetni”

Ezért is csak az arányokra utaltam fentebb, azokat könnyű összevetni. :)

„infláció nincs, tehát az áthárítás ugyanolyan ballib halandzsa”

Akkor részletezd már legyél szíves, hogy jön ez ahhoz, hogy a radikális adóemeléseket áthárították a lakosság és a vállalkozások nyakába az érintettek?! Például miért jó az a kormányzatnak, hogy banki és telekommunikációs szolgáltatások drágulnak?

GNDL 2015.08.16. 00:37:40

@dont be such a jew: „fidesz 2006 óta vezet minden közvéleménykutatást”

Csak ezen múlik?! :) Hát akkor rossz hírem van, mert például a lakosság nagy része a mai napig Kádárt tartja az ország egyik legjobb vezetőjének. Mekkora metszete lehet ennek a kádárista és fideszes halmazoknak?! :)

dont be such a jew 2015.08.16. 00:47:50

'mert például a lakosság nagy része a mai napig Kádárt tartja az ország egyik legjobb vezetőjének.'

- nincs ebben semmi csoda, abban sem h Orbán tanult Kádártól. Kádár rendszere viszont fenntarthatatlan volt gazdaságilag, ebben Orbán jobb nála.

dont be such a jew 2015.08.16. 00:53:08

@GNDL: 'De itt jön az érdekessége a dolognak, 2014-ben a Fidesz-KDNP 2 264 780 szavazattal szerzett kétharmadot, kevesebbel, mint amennyivel bukták a 2006-os választást. '

Ez butaság. A képviselők fele nem listán jutott a parlamentbe 2014ben, te pedig a pártlistás szavazatokat számoltad.

'Több mint két és fél millió szavazatot kapott az MSZP-SZDSZ 2006-ban: 2 688 317, Fidesz-KDNP: 2 272 979.'

Ha az Ssdszt is számolod, számold az Mdf-et is.

Ceriak 2015.08.16. 00:59:47

@lorantka_а_gall: Lényege az lenne, hogy ha 100, a határt illegálisan átlépni szándékozó népvándorló vagy embercsempész akar átjutni rajta, akkor mind a száznak miszlikbe darabolja a kezét és a karját. Ezt jelenti.

Ad Dio 2015.08.16. 08:19:12

@ogli dzsí:

"Nem tudom mihez kéne információ."

A felelős döntéshez.

Ad Dio 2015.08.16. 08:37:06

@explanatus:

"Erre valószínűleg se ott, se itt ma még nincs forgatókönyv, de a föntebb említett kioktató arrogancia bármikor átcsaphat „törvényességbe” azaz, mint első schengeni ország ránk zúdítják az ott már kezelhetetlen tömeget, hogy a helyi tiltakozások méretét, erejét csökkentsék."

Ha a trendek maradnak, akkor borítékolható hogy a nyugati kormányzatok jobboldalra tolódnak, sőt minden bizonnyal radikalizálódnak a kérdésben. Csak idő kérdése és meg fog indulni a kitoloncolás.

"Akkor mi lesz ???"

Mivel arroganciáért nekünk sem kell a szomszédba mennünk, azt gondolom hogy nagyon kínos szituáció áll majd elő. Szerbia/Montenegro nem köteles együttműködni velünk a hazatoloncolásban. Fájni fog.

Ezért kellene NAGYON átgondolni ezt a bevándorlás témát. Mit jó Európának, mit bír el Európa és mi az ami kezelhetetlen feszültséget kelt.

Ehhez kellene információ. Csak senki nem siet előállni ilyennel. Lehet még túl kevesen kérjük...

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2015.08.16. 09:30:37

@Rébusz: Nem csak alapvetően hibásnak, de igencsak szomorúnak érzem a tiédhez hasonló érvelést.

Ha egyáltalán **FELTEVŐDIK** egy majd’ 10 milliós ország esetében, hogy 50 ezer (azaz 0,5%-nyi) **AKÁRMILYEN** „minőségű” új állampolgár vállalhatatlan terhet rójon az országra, azt jelenti, hogy az az ország baszottul sérülékeny, valami kurvára nem úgy működik, ahogy kellene. És ezért biza nem az 50 ezer ember a ludas; ők csak felhívják a figyelmet a problémára, – ahogy Fukusimánál sem a cunami volt a hibás, hanem a béna mérnökök, akik nem voltak képesek felkészülni rá a tervezéskor.

A mai globális konstellációban bizony feltevődik az, hogy egy európai országban 50 ezer emberen hirtelen segíteni kell, integrálni kell őket, stb., főleg, hogy valami elképesztő pénzszórás folyik – még Magyarországon is! – a jóléti társadalom címszó alatt. Ha ezt képes 50, vagy akár 100 ezer ember is felborítani, akkor gyorsan nézzünk utána, hol a baj – amíg nem késő!

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2015.08.16. 09:38:58

@GNDL: Ugyan már, ezt az embert soha a büdös életben nem fogja meglepetés érni, mert még a legnyilvánvalóbb ellentmondásokat is csuklás nélkül képes szőnyeg alá seperni vagy beilleszteni a beszűkült világképébe.

2015.08.16. 09:40:36

@kesztió:
te véletlen nem román vagy, vagy valami buzi székely? azok gondolkodnak így.

2015.08.16. 09:58:47

@kesztió:
itt van egy világtérkép a népsűrűségről, ha a kutyádon kívül a mindjárt a világegyetemért aggódsz.
img.static.reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/styles/attachment-large/public/resources-pdf-previews/12064-5BB9CC464E7E5C66852574F0005A4F19-fao_POP_wrl081028.png?itok=0BVeME2C
a humán erőforrás többletet miért pont európába kellene telepíteni? értem persze, ebben is van ráció, mert a kontinens öregszik. de ha valaki jönni akar, akkor legálisan bevándorolhat. európa határai nincsenek lezárva, de miért kellene teljesen kinyitni.

kanadában 10 millió négyzetkilométeren 35 millió ember él. ausztráliában 8 millió négyzetkilométeren 25 millió ember. akik illegálisan megközelíti az egykori fegyenctelepet azt belelövik az óceánba.

GNDL 2015.08.16. 10:00:52

@kesztió: „azt jelenti, hogy az az ország baszottul sérülékeny, valami kurvára nem úgy működik, ahogy kellene”

Hát igen, nehéz nem észrevenni a kormányzat primitív kommunikációja és hitvány teljesítménye közti finoman fogalmazva is nem kicsi ellentmondásokat. :)

Például ha már megint dübörgünk, és állítólag „jobban teljesít”, akkor egyrészt miért nem képes betartani például a közalkalmazotti szféra béremeléseire vonatkozó ígéreteit, sőt, konkrét megállapodásait a kormányzat; másrészt miért nem lehet eltörölni a 2010 óta bevezetett rekord megszorításokat, többek közt az 50+ új vagy megemelt válságadót, ha már olyan jól állunk ahogyan azt a lopott közpénzek milliárdjaiból folytatott plakátkampányokon hirdetik?! Vagy amit te is említesz, hogy pár ezer menekült adminisztrációja, ellátása miért okoz problémát a költségvetésnek és a hivatalos szerveknek?!

Ne adj isten, de mi történne egy akármilyen természeti- vagy ipari katasztrófa után, ha több ezer magyar állampolgáron kellene ugyan ilyen formában segítenie az államnak, kitelepítéssel, elszállásolással, ellátással?! Ha pár ezer menekültet nem tud kezelni a kormányzat, akkor mégis mennyire vannak biztonságban a magyar állampolgárok Magyarországon?

GNDL 2015.08.16. 10:07:44

@unionista᠍᠍: „ha valaki jönni akar, akkor legálisan bevándorolhat”

Hát igen, ha tud útlevelet, vízumot, beutazási engedélyeket, papírokat szerezni. Lásd Szíria, ami gyakorlatilag nem képes államként funkcionálni, nincs kormányzatuk, nincsenek helyhatóságaik, adminisztrációjuk, infrastruktúrájuk, vagy például repülőjegy értékesítésére szolgáló informatikai rendszerük vagy kereskedelmi irodájuk. Nem túl bonyolult történet ez, még egy szellemileg jellemzően korlátolt fideszes is megérthetne ennyit bármiféle segítség nélkül... :)

2015.08.16. 10:30:38

@GNDL:
a szegény kisszíraiak menjenek jordániába, vagy a nagyon-befogadó, nagyon-európai izraelbe.

kommenthelyett 2015.08.16. 10:57:52

@unionista᠍᠍: de hát miért ne vonulhatna fel a földközi tengerre néhány tucat amerikai hajó, akik a menekülteket már indulásuk után azonnal összeszedné, és már szállíthatná őket az értük mélységesen aggódó, végtelenül befogadó és toleráns amerikába, kanadába?

hillary asszony személyesen vezethetné a küldetést, esetleg lagarde asszonnyal együtt,
mehetne a francia haditengerészet is, legalább valami hasznosat is tehetnének a világbékéért, az emberiségért
megmutathatnák a keurópai fasisztáknak, mi a becsület!

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2015.08.16. 11:05:45

@unionista᠍᠍:
Hábazmeg, eddig komolyan azt hittem, hogy ad dio virtiglináci kommentjei tolták a legmagasabb szintre a viccfaktort, de a jelek szerint ezt épp überelted.

Képzeld csak el az EU vízfejű bürokratáit, amikor képtelenek nemhogy egy tisztességes közös stratégia kidolgozására, de még egy konszenzusminimum kialakítására sem.

De a menekültek globális szétosztását biztos felsőfokon meg fogják tudni majd szervezni, az összes ehhez szükséges diplomáciai, logisztikai, gazdasági vonzatok figyelembe vételével.

BRUHAHAAAAAAAAAA!

ogli dzsí 2015.08.16. 11:12:27

@kesztió: Nem lesz semmilyen osztogatási konszenzus.

A kerítésről meg már konszenzus van. A bolgárok felhúzták, mi elkezdtük, a horvátok és románok is felépítik, azaz a balkán felől nem jön be ide senki 1 év múlva.

Az olaszok meg majd lenapalmozzák a líbiai partokat, szt időnként edddig is megtették. Ismerik arra a járást.

2015.08.16. 11:13:06

@kommenthelyett:
az európai uniós hadsereget kellene felvonultatni. csak az usa és a magát tényezőnek gondoló kanada ezek létrehozásában nem érdekelt. az eu vezetőinek nagy része vagy le van pénzelve, vagy teljesen hülye.

2015.08.16. 11:21:13

@kesztió:
magyarázd már el, hogy miért kellene európának tömegével illegális migránsokat befogadni?

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2015.08.16. 11:25:28

@unionista᠍᠍: azért, bazmeg, mert a biztos halálba vagy elgalábbis a kilátástalanságba küldöd vissza őket, ha nem fogadod be őket. És azért, mert empatikus lények vagyunk, nem önző seggfejek.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2015.08.16. 11:26:57

@ogli dzsí:
A románok? a térség leginkább menekültbarát országáról beszélsz, ugye? Fenomenálisak vagytok.

Exploiter 2015.08.16. 11:37:02

@kesztió:

A könyvben kevés szó esik bármiféle képzeletbeli rangsorról, én sem morális minőségről beszélek.

Illetve teljesen irreleváns is, az én világom, az én életminőségem attól függ, hogy az a civilizáció, amiben én élek, hogy teljesít. Ha valami nagyon nem tetszik, majd próbálok tenni ellene - de nem relativizálom, főleg, mert egy másikat se tudsz mondani, amit csereként el tudnék fogadni akármilyen mértékben is.

Exploiter 2015.08.16. 11:43:14

@kesztió:

Ez azért nem jó hozzáállás, és egyben reakcióként a korábbi nekem címzett hozzászólásodra: azért kell valami racionális érvet is felvonultatni a "miért"-re, mert ha azt mondod, mindenkit, aki a teljes kilátástalanságból jön ide, be kell fogadnunk, akkor bizony nem pár millióról beszélsz, de még csak nem is pár tízmillióról. A földön élhetetlen körülmények között, teljes kilátástalanságban több ember él, mint most összesen európában.
Nyilvánvalóan neked is lenne egy limit, amit önkényesen kénytelen lennél meghúzni, utána nem tudom, milyen erkölcsi tartásod maradna, mikor az n+1. embernek azt mondod, megtelt a csónak.

Egyébként racionális döntéseket érzelmi alapon meghozni szerintem nem a sikeres élet titka.

ogli dzsí 2015.08.16. 11:43:53

@kesztió: Az ember nem így müködik. Először is nem igaz, h a biztos halálba küldöd őket, mert Szerbiában nem vár rájuk semmilyen biztos halál. Kilátástalan milliók Európában is élnek, és a szomszédaik azokon sem segítenek, mert az individualista-kapitalista világ ilyen.

Európában többnyire van a zembereknek vmennyi magántulajdona, és a kultúra azon alapszik, hogy azt mindenkinek joga van megvédeni.

Amelyik politikus nem így gondolja, azt nem fogják megválasztani.

Ha európa hamarabb lép, akkor csak 'önző seggfej' lesz. Ha később akkor a széljobb fog tisztogatást rendezni.

2015.08.16. 11:45:34

@kesztió:
a biztonságos szomszédos országnak kell a menekülteket befogadni. ha az orosz-ukrán testvérháború eszkalálódna, akkor a szomszédos magyarországnak, szlovákiának lengyelországnak kötelessége lenne befogadni a kárpátaljáról érkező menekülteket. meg kellene nyitni a határt mondjuk a tisza vonaláig. és egy óriás befogadótábort építeni tarpától lónyáig. úgy, hogy ennek a fenntartásában a munkaképes menekültek is részt vesznek. akkor sem az egész országot kell megnyitni. pláne nem a világegyetemet. nektek egy rovarszerű gondolkodásotok van a világról.

ogli dzsí 2015.08.16. 11:45:48

@kesztió: Nagyon menekültbarátok, hiszen töredéknyi menekült megy feléjük a magyar állapotokhoz képest.

Ennnek ellenére is kerítést építenek: www.origo.hu/gazdasag/20150730-huffington-post-kerites-migransok-hatarzar-romaniaban-es-horvatorszagban.html

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2015.08.16. 12:03:37

@ogli dzsí: Ja, persze, és a Holdon is épülHET kerítés. És ha nagymamámnak kerekei lennének. Az a fránya feltételes mód.

A „magyar állapotok” pillanatnyilag az, hogy egy közveszélyes szarházi őrült idegengyűlölő kampányt indított, hogy saját sleppjánek inkompetenciáját leplezze, és a szomorú, hogy be is jött a figura.

ROMÁNINÁBAN PEDIG BUKAREST VÁROSVEZETÉSE ÉPP HATALMAS TERÜLETET BOCSÁTOTT A MUZULMÁN KISEBBSÉG RÉSZÉRE, HOGY ÉPÍTSENEK RÁ MECSETET.

Apropó civilizációbeli különbség, muhaha.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2015.08.16. 12:10:23

@Exploiter: nézd, nem mutatsz olyan elvet, világnézetet, melyet megfelelő ellenpéldával nem tudnék padlóra küldeni. Legyen szó abortusztól, eutanáziától vagy az ellenkező oldalon a közösségi érdekek mindennél fontosabb voltáról. A menekültkérdés is pont ilyen. Ez van.

De ha már itt tartok: nem győzök hálásnak lenni azért, hogy az EU 2000-ben megelőlegezte nekünk, román állampolgároknak a vízummentességet, holott a román társadalom még messze nem érett meg erre akkoriban. És szívott is amiatt, hogy a drága polgártársaink esetenként jól ki is viselték magukat. De egy szó se volt.

Ugyanígy kardoskodom a schengeni csatlakozásért és az amerikai vízummentességért. Még akkor is, ha esetleg még nem érdemelnénk meg. De a menekült-immigráció ellen azért lépjek fel, minél határozottabban. Kicsit fura helyzet lenne, nemde?

Exploiter 2015.08.16. 12:12:22

@kesztió:

"ROMÁNINÁBAN PEDIG BUKAREST VÁROSVEZETÉSE ÉPP HATALMAS TERÜLETET BOCSÁTOTT A MUZULMÁN KISEBBSÉG RÉSZÉRE, HOGY ÉPÍTSENEK RÁ MECSETET."

És ez jó dolog...?
Nem értelek teljesen. Európának sok időbe és rettentő sok ártatlanul kioltott vérébe került, hogy a kereszténységet oda helyezze, ahová való. Az iszlám a modernkori vallások közül a legintoleránsabb, legveszélyesebb és legelmaradottabb, ami csak létezik. Milliók szenvednek borzalmas körülmények között a nevében, nem 50 éve, hanem most, ebben a pillanatban. A terjedése nem olyan valami, aminek örülni kéne annak, akit elvileg érdekel a humanizmus.

Érdekes felvetés, hogy mi lenne, ha az említett menekültek mondjuk ukrajnából jönnének, akár többen is. Engem biztos, hogy nem találnál itt túlságosan aggódni az események miatt.

ogli dzsí 2015.08.16. 12:13:35

@kesztió: Magyarország toleráns, de nem hülye.

Nem nyeli be a gyarmatosítók szarát, mehetnek hozzájuk a rokonokk, csak nem rajtunk keresztül.

Figyelj román. Titeket amúgy sem lehet megkülönböztetni a mohamedán oláhcigányoktól, szemre. Mint említettem, a magyar toleráns, így nem szól bele hova építetek mecsetet, amíg az a kárpátokon kívül esik.

Exploiter 2015.08.16. 12:15:27

@kesztió:

Nem, nem igazán. Románia egy európai ország, alapvetően európai értékekkel. Persze, van különbség egy svájci, meg egy román között, ebből adódhatnak konfliktusok. De ez a különbség elenyésző pl. a szírekhez képest.

Rébusz 2015.08.16. 13:57:39

@kesztió: erősen a számok mezsgyéjén (és ideológiák, érzelmek mentén) haladsz, ezért maradtam a te példádnál és a számolgatásnál. Akkor folytatom: fogalmam sincs róla, hogy mennyi bevándorló érkezett az utóbbi évtizedben, még a mostani emberáradat előtt Magyarországra. De hogy maradhattak, annak volt oka: megállapították róluk, hogy élhetnek itt, mert van megélhetési forrásuk, lakhatásuk, stb. Ezek az emberek ide akartak jönni, céljuk volt itt. (A menekültek nem igazán Magyarország volt a célállomás) A magyarok is átesnek ezeken a kritériumoknak, ha külföldre mennek. Egy ország sem vesz fel embereket azért, hogy utána a munkanélküli járadékot fizesse nekik, szociális segélyeket, statisztikát feljavító pénznyelő átképzéseket, még a rokonoknak a bevándorlásához is zöld utat adjon, a gyerekeiket pedig aztán negatívadózás mellett tartsa el, nevelje, szocializálja, beillessze. Lehet, hogy van 50 ezer már bevándorlónk, akik határozott céllal, józan megfontolásból választották Magyarországot. De 50 ezer ember, akiknek összehazudnak mindent, ezért irreális elképzeléseik vannak ("remélem olyan munkát kapok, ahol hordhatom a fejkendőmet"- hangzott el élőben egy tv-adásban, miközben még a magyarok is remegnek a munkahelyükért és lehetne még bogozgatni ezt az egy mondatot) vagy fogalmuk sincs, mit jelent a 8 órás munkarend, mert 20-30 évesek, vagy több, de még európai értelemben vett munkájuk sohasem volt. Csak idejönnek, mert itt az ő viszonyaikhoz képest minden happy. Az, hogy pazarlás van, egyetértek veled, viszont nagy árat fizetünk azért, hogy mindenünk meglegyen, a lényeg viszont, hogy mi fizetjük, nem pedig más helyettünk. Egy hajléktalan is a pénznek örül jobban, nem pedig annak a maradéknak, amire nekünk sincs szükségünk.
Abban pedig szerintem egyetérthetünk, hogy egy természeti katasztrófát nem lehet mondjuk egy alapvetően alvilági körök által szervezett, irányított népvándorlással összehasonlítani. Szerintem Európa demográfiai problémáját (ha egyáltalán van probléma) nem csempész bűnszervezetek asszisztálásával kellene megoldani, hanem az európai államok összefogásával. 50 ezer vagy nem 50 ezer, nem lehet tudni. Családösszevonással (jönnek a rokonok utánuk), vagy bevett gyakorlat, hogy feleséget is még az "őshazából" választanak, mert azok nem váltak és nem válnak "nyugativá" (nem engedik majd őket dolgozni, a nyelvet megtanulni..), mindegy. Jelenleg özönlenek az emberek, ezt azok tudják, akik olyan városban élnek, ahol az utcákat már ellepték a bevándorlók és nem egy alföldi faluban.

ogli dzsí 2015.08.16. 14:15:24

Azok a számok, amiket hallunk, csak az elfogott menekültekre vonatkoznak (napi 1500-2000).

A déli erdők tele vannak migránsokkal, több tízezer ember alszik az erdőkben. Megesznek mindent, amit találnak, gombákat (védett), fakérget, mókusokat.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2015.08.17. 13:34:07

@ogli dzsí: A migránsok védett gombákat esznek, bazmeg! És emiatt ki fognak pusztulni a védett gombák!

NEM LEHET IGAAAAZ! BRUHAHAAAA!

Tényleg ez az általános színvonal az idegengyűlölők körében, vagy Ogli Dzsi polgártárs még hozzájuk képest is extrém eset?
süti beállítások módosítása