1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.08.04. 20:30 HaFr

Orbán vonzereje megint elérte a korlátait

A Tárki felmérése szerint az intenzív propaganda ellenére jelentősen csökkent a bevándorlásellenesek aránya (a bevándorláspártiaké ennek kb. a felével), és nőtt a mérlegelőké, amivel megismétlődött a korábban már tapasztalt jelenség: a Fidesz egy határon túl nem tudja vezetni a társadalmat (ne firtassuk most, milyen okkal, de mindig a szélsőséges értékek mentén), az akarata visszapattan a politikai kultúránkról. Se a plakátozás, se a kérdőívezés, se a kerítést övező szégyentelenül egyoldalú propaganda sem tudta kilendíteni a magyarokat abból az alapállásukból, miszerint alapvetően nem idegenbarátok, de fenn akarják tartani maguknak a mérlegelés lehetőségét az egyes esetek kapcsán. A külső és belső ellenségkeresés nem tud több szavazatot vagy nagyobb legitimációt hozni Orbánnak a mainál, ami nyilván baj neki -- mert nem nagyon ért máshoz.

Orbán kb. 1,5-1,8 milliós szavazótáborának egy részét nyilvánvalóan az alternatíva hiánya tartja a zászló alatt, de a militáns hangnem másokat már inkább taszít, a tábor nőni nemigen tud. A csibész udvari politológia machiavellizmus-dicsérete éppen olyan primitív civilizáció-ellenesség, mint a Fidesz-propaganda gondolkodásellenessége: a társadalom azonban (bevallom, nekem is kicsit meglepően) nem hagyja magát indoktrinálni egy határon túl, amivel megtapasztalhatjuk a szabadsággal szembeni érdektelenség sokat (és általam is) szidott másik oldalát. A zsarnokság iránti érdektelenséget. Ez így együtt még nem egy nyugatias polgári társadalom iránti nemzeti igény (főleg nem az akarat) bejelentése, de a keleties -- vagy pre-kádári -- visszacsúszás elutasítása is.

Orbánt -- némi értékkülönbség miatt néhány százezres eltéréssel -- az a másfél-kétmillió millió ember és az a mentalitás tartja hatalomban, amely Kádárt is aktívan legitimálta: azok, akik közvetlenül érdekeltek (lettek) -- anyagilag vagy értékeik okán -- a rezsim fennmaradásában (mint a régi nómenklatúra és a párttagság volt), és azok, akik ugyan nem elkötelezettek, de nem hisznek az alternatívák kínálta utakban (a stabilitás hívei, ami miatt nem sodródnak a bizonytalanok közé sem). Ma éppen van ugyan ellenzék, de annak a funkciója nem ad nagyobb szervezett ellenállásra lehetőséget, mint Kádár (vagy akár Horthy) alatt a lappangó elégedetlenség. Az ellenállásnak nincs legitimitása -- de az erőszaknak sem.

Ha tehát azt hinnénk, hogy Orbán egy cseppet is unortodox, hát nem -- illetve pontosan annyira az, mint amennyire a kádári szocializmus az volt a béketáboron belül: kreatívan és szociológiai pontossággal biztosítja a saját hatalmát és az azzal járó privilégiumokat a társadalom ellenében, de a stabilitást is, ami -- ha a rezsim külpolitikai környezetét nézzük -- a németeknek ugyanakkora érték, mint az oroszoknak volt annak idején, ezért sok mindent megbocsátanak. A stabilitás érdekében új politikai osztályt (nómenklatúrát) hozott létre, az ellenfeleit megosztja vagy lefizeti ("aki nincs ellenünk, az velünk van") -- és Kádárhoz hasonlóan korrumpálja a nemzetet, hasonló méretű mítoszt fonva köré, pontosabban éppen annyival nagyobbat, amennyivel csekélyebb szociális biztonságot ad. A látszat ellenére tehát nem ő veri az ütemet. Ellenkezőleg: alkalmazkodik az évszázados beidegződésekhez. A migrációellenes kampány kudarca az alkalmazkodás egy újabb kényszerét mutatta fel. A magyar politika kultúrán rontani sem lehet többet, mint javítani, Orbán tág hátárok között mozog ugyan, de ezek korlátozzák az eszközeit, és egyre kiszámíthatóbbá teszik a politikáját.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr817679924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.08.05. 13:37:39

@Sexual Harassment Panda:
értem, hogy ez a legfőbb érv, hogy az ország összeomlik, mert a jobbik fasiszta. és a zsidók bedöntik magyarországot. de ez tovább erősíti azt, hogy zsidók összeesküdtek a magyarok ellen. szóval a baloldal is része ennek a gyűlöletspirálnak. és ez ugye azt jelenti, hogy vagy ők omlanak össze, vagy magyarország. te melyiknek szurkolsz?

Sexual Harassment Panda 2015.08.05. 13:39:13

@unionista᠍᠍᠍: szóval válasz most sincsen.
Nincs több kérdésem.

csak egy néző 2015.08.05. 13:43:57

@unionista᠍᠍᠍:
Waoooh, ez aztán a "lógika".
Oszt' akváriumod van e?

2015.08.05. 13:45:29

@Sexual Harassment Panda:
ez most így működik. te azt mondod, hogy össze fog omlani magyarország. de az is lehet, hogy az úgynevezett demokratikus oldal omlik össze. nincs ez a játszma lejátszva. nem ismerjük biztosan a kimenetelét. majd kiderül.

GQ 2015.08.05. 13:47:16

@unionista᠍᠍᠍: már megbocsájts, de miben nem tudtam alkalmazkodni?! :D ide születtem, magyarnak. a bűnöm az, hogy agymenést kapok a jobboldaltól, orbánostúl, jobbikostúl (mondjuk a baltól is, de most az nem lényeges). ha ettől magyarellenesnek tartasz, az téged minősít, nem engem. én csak egy élhetőbb magyarországot szeretnék. valóban magyarellenesség ez, szemét dolog, na :D

Sexual Harassment Panda 2015.08.05. 13:48:30

@unionista᠍᠍᠍: Az lehet, de ha választhatok, én a rothadó nyugatról szeretném kivárni a kimenetelt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.05. 14:01:29

Őrület, mennyi pénzt költ a Fidesz rám trollok formájában, meg vagyok rogyva a gyönyörűségtől

Gerő Zoli a barátom volt 2015.08.05. 14:03:15

@unionista᠍᠍᠍: nem úgy néz ki mintha összeomlóban lenne az ország, a fasisztázás meg egészen röhejessé kezd válni, ép azért van a demokratikus aggódás hogy a cukiskodni kezdő főfasiszta netán konszolidálódik még a terminológiájában is.
Olyan lengyelszerűség felé kocoghatunk inkább, ahol a jobb-jobbközép és a radikálisabb jobb meccsel, a 'bal' meg lassan sehol.

Gerő Zoli a barátom volt 2015.08.05. 14:23:17

@HaFr: Ha nem történt semmi, akkor mi történt hogy alábbhagy a népek állítólagos idegenellenessége?

Tudja, amikor felméréssel megállapították hogy a gyerekek egyharmada éhezik, nem kap reggelit, korgó gyomorral megy iskolába.
Arra viszont már nem kérdeztek rá, mennyi pénzt kaptak otthon reggelire, mert nem volt kedvük otthon reggelizni.

A Tárki felmérésben 'idegenellenesebb' az, akinek félnivalója van, és neglepő módon azok az 'idegenbarátabbak', akik nem is találkozhatnak velük.

Egy kutató nyilván viccesnek és egyben nagyon fontosnak gondolhatja a pirézek gyakori bevonását az 'idegenellenesség' mérésére, de épp ez mutatja, mennyire semmitmondóak ezek a kutatási eredmények.

Ismerős attitűdök ugye, mennyire más a világ a belvárosból és a monitorok mellől kinézve, meg a valóságban élni.

2015.08.05. 14:23:35

@Sexual Harassment Panda:
a nyugat nyugaton van. ez ilyen egyszerű.

2015.08.05. 14:36:20

@GQ:
hja, te úgy szeretnél élhetőbb magyarországot, hogy mindent és mindenkit, aki tőled egy kicsit is különbözik lefasisztázol. nem vagy te véletlen "liberális"?

Carmichael 2015.08.05. 14:48:33

@HaFr:
Vagy lefárasztanak vagy formában tartanak, attól függően, mire, mikor, mekkorát ugrasz... :)

GQ 2015.08.05. 14:49:12

@unionista᠍᠍᠍: nem. egy szóval sem mondtam, hogy az lennél :) te aggattad magadra a jelzőt.

ellenben vallom, hogy vallási, kulturális, ideológiai, faji alapon megkülönböztetni nem menő :) szóval amíg itt zsidózol meg ballibezel, addig úgy gondolom, hogy be kéne szedned a gyógyszered, hátha az segítene. mert szerintem az a butaság csúcsa, ha valaki ilyesmi miatt elítél egy népcsoportot... és valóban, úgy gondolom, a radikális szemétnek nincs helye egy egészséges társadalomban, bár elfogadom, hogy vannak ilyenek is. és nem, nem azért, mert más véleményen vagy, hanem azért, mert mást gyűlölni ilyesmi miatt kicsit beteges. ellenben Te ezt nyíltan felvállalod, önszántadból, nem veled-született vagy önhibádon kívül kialakult tulajdonságod, mint pl a bőrszín vagy az, hogy meleg vagy-e.

Sylvester94 2015.08.05. 14:58:50

Ez egy jó téma, csak a rossz végénél fogta meg. Az ellenzék - közte a PKP - szempontjából irreleváns, hogyan tudja Orbán egyben tartani a maga bázisát. A "Miért?" és a "Hogyan?" ezúttal csak annyiból érdekes, amennyiben meg tudja haladni azt a téves ellenzéki axiómát, hogy Orbán tábora előbb-utóbb magától is szét fog esni.

Ami izgalmasabb kérdés: hogyan lehetséges, hogy az ellenzék ezt a stabil, nem gyenge, de azért nem is annyira durván erős Fidesz-tábort még csak megközelíteni se tudja? Mert egy másfél-kétmilliós szavazótáborral messze nem törvényszerű, hogy ennyire ne legyen ellenfele a kormánypártnak.

Persze, lehet azzal is foglalkozni, hogy Orbán tud-e jobbat - de amíg nincs rákényszerítve ennél jobb teljesítményre, addig karakterpocséklás. Orbán Viktornak egyszerűen nincs szüksége ennél jobb teljesítményre, mert nincs senki, aki erre rá tudná kényszeríteni. Majd ha jön egy méltó ellenfél, aki meg is tudja szorongatni Orbán tökeit, akkor beszélgethetünk arról is, mit tud és mint nem kedvenc leendő ex-miniszterelnökünk.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.05. 15:11:25

@Sylvester94: már vártam kb ezt a kommentet, copy paste-et ajánlok

2015.08.05. 15:12:27

@GQ:
te azt mondod, hogy tilos bírálni a zsidóságot, a cigányságot. mert ez etnicizmus. csak a többségi magyarokat szabadjon habzó szájjal gyűlölni. az nem etnicizmus. ha egy férfi a seggét rázza az andrássy úton az is primitív szexizmus. legfeljebb kisebbségi. és ebből következően ez a csoport kevés támogatóval rendelkezik. és ordítják a fasizmust azért, hogy nem ők nyertek. nem a homoszexualitással van a probléma. és nem is azzal, hogy valaki zsidó. hanem van egy sajátos mentalitás, amire azt mondják: "libsi". és most attól kell rettegni, hogy ezeket felfalják a "nácik". rettegjetek.

Sylvester94 2015.08.05. 15:12:34

@HaFr: már vártam kb ezt a választ, copy paste-et ajánlok :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.05. 15:12:45

@Gerő Zoli a barátom volt: hogyne lenne idegenellenesség, nem értem igazából a problémát

GQ 2015.08.05. 15:34:20

@unionista᠍᠍᠍: nem, én azt mondtam, nem túl értelmes dolog megítélni valakit azért, mert zsidó, vagy mert fekete, vagy mert homokos, vagy mert zöld a haja. de forgasd ki a szavaim nyugodtan :)

nem azért "gyűlöllek" (bár nem gyűlöllek, miért is tenném?!), mert magyar vagy, hanem azért, mert butaságot beszélsz.

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2015.08.05. 15:46:59

"Orbán kb. 1,5-1,8 milliós szavazótáborának (...)" – nincs az olyan sok.

állítólag 1 millióan küldték vissza csak a nemzeti konzultációs kérdőíveket (mondjuk kétes tartalommal, de ez most mellékes), ez alapján azonban lehet bátran mondani, hogy nagyjából maximum egymillió aktív szavazója lehet Orbánnak meg Vonának együttvéve – mert ez messze sokkal reprezentatívabb felmérésnek tekinthető mint a közvéleménykutatók 1000 fős mintái.

2015.08.05. 15:51:27

@GQ:
nézd, nekem van valami matematikus féle végzettségem. és a kedvencem a ruszki és a zsidó matek. te azt mondod, hogy a matematikának nincs etnikai jellege. de még abban is vannak ilyen vagy amolyan iskolák. pedig a matematika azért elég elvont. ehhez képest a filozófiában is van zsidó iskola. és attól miért különbözhet a magyar. nem azt állítom, hogy az feltétlen különb lesz ezáltal. és azt sem gondolom, hogy ne lehetne magyarzsidó vagy zsidómagyar iskola. ezek mind lehetségesek.

ha abból a világképből indulunk ki, amit te hirdetsz, akkor ezek mind nem lehetségesek. semmilyen módon nem alkothatunk közösséget. mert szerinted az nem humánus. mert akkor már kirekesztünk másokat. na ez a butaság. tartsuk kölcsönösen idiótának egymást. és majd kiderül, hogy melyik csoportnak lesz tartós többsége. azoknak, akik csak emberek. de nem lehetnek mondjuk matyóföldiek sem. hiszen ezzel kirekesztik a nem matyóföldieket. már ez is a fasizmus.

mert ugye a zsidóság jobbról bírált részének elég lenne annyit mondani, hogy ő is a többségi magyarok oldalán állnak. csak legfeljebb néhány dologban alternatívát kínálnak. és így lesz választás. így lesz valós liberalizmus. csakhogy a "libsik" nem ezt mondják. hanem azt, hogy a magyarok többsége alávaló, akiket meg kell javítani. meghirdetik, hogy ők a mesterrassz. és utána csodálkoznak, hogy jön a führerprinzip és a herrenvolk. egyik a másikból következik.

tamas11 2015.08.05. 15:58:06

@HaFr
@Sylvester94:

Ezúttal is csak egy kiegészítést tennék, amit viszont fontosnak találok. Azzal a mondattal ütköztem össze, hogy a kb 1,8 milliós szavzótábort az alternatíva hiánya tartja össze.
Valóban úgy látszik, mintha nem lenne másik életképes komplex idea, és nincs is. De ez a kormányhű klakk (egység) az alternatívához - ha lenne - ugyanígy viszonyulna, mint most: elfogadná, de csak ha nyerhet vele!!
(Erről ír HAfr harmadik bekezdésében, ahol a Kádárt is legitimáló mentalitást ismeri fel a jelenben).
Kikből áll ez a vegyes réteg? Sematikusan, motíváltságuk jellege szerint itt három csapatrész működik együtt:
1. Akiknek egyértemű, könnyen számszerűsíthető előnyük származik a fennálló rendszertől, függetlenül annak tartalmától. (mondjuk egy vállalati, intézményi vezető, vagy pályázati összegektől függő, jójövedelmű egyén, és családtagjai)
Másik harmad, akik beálltak (álhattak) ebbe a rendszerbe, és szolgálhatják. Úgy érzik, nem is lenne tisztességes másként fellépniök, hiszen jobbára alkalmazotti a viszonyuk (én őket egszerűsítve a közszolgálatiaknak nevezem.)
A kormányváltozás ezek viszonylag biztos státuszát is megingathatná, több mint kockázatos lenne számukra.
A harmadik motívum, a megtéveszthetők csoportja. A tág tűréshatáron belül ide sorolom a félelmek hatása alatt cselekvőket, és azokat is akik elfogadják, esetenként elvárják önnön megvezetésüket. Függők ők is, ha hátrányosan is.
Ezek a motívációjuk alapján körvonatlazott (3) csoportok nem a alternatívahiány miatt állnak a sorban, (mert egy új, egy másik sorban ugyanígy állhatnának), de ahhoz el kéne szenvednoök a változást, annak kockázatait.
Mindhárom csoportnál szerepet játszik tehát az egzisztenciális félelelm.
Látva az itt körvonalazott szavazótábor hatalmi betagozódását, egyértelmű hogy más "oldal" egységként nem fog tudni e fölé licitálni, mivel utálatos hiteltelen ígérgetés nem alkalmas ennyi voksoló bekerítééshez., és alig van annyi szabad voks már, ha kivonjuk a kormányhűt, meg a jobbikost, és a kedvetleneket.
A Jobbik esélyesebb, radikalizmusa folytán.
Az az "abszurd" forgatókönyv lehetne nyerő, ha valamely baloldalinak tekintett erőcsoporthoz Vona utat találna - a progresszió esélye mindig a kiegyzés, élére állni mindig államférfiúi cselekedet. (Vonáék és a balságosak már most is legyűrték volna számtanilag Orbánt)
Sajnos, becslésem szerint az ellenkezője fog történni: Vona összeáll Orbánékkal, amit utóbbi fog kezdeményezni, addig szalámizza őket..
Ugyanezt tette a kisgazdákkal annak idején, és a KDNP-vel is.

Blődség lenne részünkről, Sylvester94, ha a kormányváltó modell lényegének azt képzeljük el, hogy egy színvonalas, ismerhető komplex szakpolitikai elképzelés csapjon össze - a hatalommal.
Megvárni, míg az árnyékkormány önmaga árnyéka lesz.

Sylvester94 2015.08.05. 16:14:09

@HaFr: de hogy komolyan beszéljünk: Orbánt most semmi, de tényleg semmi nem kényszeríti arra, hogy új szavazókat szerezzen, és nem is ez a célja, csak hogy egyben tartsa a maga táborát. A választásig szűk három év van még, az előnye a második Jobbik előtt is 9% - ilyen helyzetben Orbán Viktort az izgatja a legkevésbé, hogy tudna-e még rátenni a támogatottságára. Nincs miért rátennie; így is ad már egy fél kört a mezőnynek, az nem fogja motiválni, hogy féltávra egy egész kör legyen a félből.

Most ugyanaz történik, mint az előző ciklusban. Akkor a választási győzelem után nagyjából a hallgatói tüntetések végéig viszonylag permanens módon csökkent a támogatottságuk (a mélypont: Tárki, 2012 szeptember, amikor 15%-on mérték őket), utána viszont hasonlóan permanens növekedés kezdődött.
Jelenleg ugyanezen a hullámvasúton ülünk, csak mivel a télen elég meredek volt a lejtő a Fidesznek, amit a mostani szinten tartással kompenzálnak. Kábé jövő év végéig tart majd ez a csökkenő-stagnáló állapot, amikor ugyanúgy elkezdik majd visszanövelni a támogatottságukat, mint az előző ciklusban.

És ha hagyja az ellenzék, hogy Orbán tematizálja a közbeszédet, akkor ugyanúgy sikerülni is fog neki visszaszerezni az alapvetően ingadozó szavazóit.

GQ 2015.08.05. 16:20:15

@unionista᠍᠍᠍: hiába van matematikus végzettséged, ha egyszerűen nem érted, miről beszélek :) próbálkozz az egy meg eggyel, az valószínűleg könnyebben megy majd neked :)

még egyszer, hátha most menni fog: azzal alkotsz közösséget, akivel akarsz, vagy akivel a sorsod miatt egy közösségbe csöppentél. nincs ezzel baj. a baj azzal van, amikor gyűlöletbeszédet kezdesz egy másik csoport ellen csakmert. érted? pedig pofon egyszerű ez :) szóval a lényeg, hogy csak attól, hogy zsidó vagy magyar valaki, még nem lesz sem jobb, sem rosszabb a másiknál. ennyi a mondanivalóm lényege, te beszélj bele a dologba továbbra is, amit csak akarsz :) a vitát pedig részemről lezártnak tekintem, mert meddő, hisz az alapvető problémát nem érted :)

Sylvester94 2015.08.05. 16:28:06

@tamas11: őszintén kétlem, hogy Vona és Orbán valaha is szövetkezne. Jelenleg azért nincs realitása, mert a Fidesz önerőből is tud kormányozni, más se hiányzik nekik, mint egy radikális kistestvér a nyakukba - ha viszont a Jobbik megerősödik, akkor már ők is az egész tortát fogják akarni, nem fogják beérni a felével. Főleg nem a kisebb felével. Ahhoz egy tőlük független politikai erő óriási megerősödése kell, hogy ez egyáltalán elméleti szinten felmerüljön - ennek semmi jele.
Én inkább úgy gondolom, hogy egy szoros választást a kispártok dönthetik el: például az döntő lehet, hogy a Fidesz vagy a Jobbik meg tudja-e magának nyerni az LMP-t.

2015.08.05. 16:38:43

@GQ:
te már arra a szóra ugrasz, hogy zsidó. ebben az esetben is a negatív diszkriminációt látod. de ha valaki azt mondja, hogy a határon kívül élő magyarokkal esetleg közösséget kellene vállalni, akkor rögtön ordítod a másikra, hogy fasiszta idióta. utána meg magyarázod, hogy te milyen humánus vagy. te a tipikus "libsi" vagy. aki nem érti, hogy ez a csoport miért örvend magyarországon közutálatnak. és ezek után jön, hogy budapesten küszöbön áll a fasizmus. és hogy a maradék zsidókat belelövik a dunába. a zsidóbarát értelmiséget a meszes gödörbe. valójában arról van szó, hogy ahogyan 10-ben, 14-ben úgy valószínűleg 18-ban sem kaptok többséget. egészen addig amíg ez a politikai elit össze nem omlik, vagy magyarországot nem döntik be. akkor ugyanis kezdődik a játék elölről. csak egyre keményednek az eszközök. abban ez esetben tényleg nem bácsfi diánától kellene rettegni.

Cogito.t 2015.08.05. 16:43:30

"A Tárki felmérése szerint az intenzív propaganda ellenére jelentősen csökkent a bevándorlásellenesek aránya (a bevándorláspártiaké ennek kb. a felével)"

Ha jól olvasom a Tárki adatait, akkor a bevándolás ("idegen-") ellenesek 46-ról 39-re estek vissza. Ez kb. 15,2%-os csökkenés.
A bevándolás pártiak 9-ről 5-re estek vissza, ami kb. 44%-os csökkenés.
Erre azt mondani, hogy ez a "fele" a bevándorlásellenesek visszaesésének!?!?
Hát ha nagyon pc vagyok, akkor "csúsztatásnak", egyébként szimpla hazugság!
Vagy talán a "darabszámra" gondolt a szerző?! Abszolút értékben még talán igaza is van, csakhogy akkor meg az a tény, hogy az "ellenesek" majd 8x annyian vannak, mint a "pártiak", ami azt jelenti, hogy ínnen nézve is igencsak le vannak maradva!

A "mérlegelők" számának változását bármelyik oldal megtámogatására/vagy a másik oldal sikertelenségének igazolására használni, szimpla butaság.

sutyerák 2015.08.05. 16:46:33

@unionista᠍᠍᠍: svájc-ausztria semleges,agyarország meg nyomortelep.

Sylvester94 2015.08.05. 16:51:07

@tamas11:
Ami a többit illeti, alapból hibás a megközelítés. Maga kivonja a fideszeseket, a jobbikosokat, a kiábrándultakat... nem. Akinek bármelyik társadalmi réteghez - legyen az akármilyen reménytelennek tűnő is - nincs üzenete, az önként dobja el magától a szavazókat. Ha mondjuk 10 jobbikost nyer meg magának egy párt, az pont tízzel több, mintha meg se próbálta volna.

"egy színvonalas, ismerhető komplex szakpolitikai elképzelés" versenyeztetése valóban blődség lenne - eleve halálra van ítélve, de nem azért, mert a kormány demagóg, hanem mert egy valóban színvonalas, komplex elképzelést az emberek 95%-a egyszerűen nem ért meg. Rálegyint egyet, hogy "ezek túlbonyolítják", és szavaz másra.
Egy politikai erőnek mindig azt kell bebizonyítania, hogy egy megbízható, hiteles vezető. Magát a tényleges szakmai felkészültséget akkor kell bizonyítani, amikor már megválasztották.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.05. 17:05:26

@Cogito.t: szeretem az ilyen kommenteket, valaki ismeretlen alak szerint a szerző hazug és ostoba -- mit várunk így magunktól, tényleg?

burgener 2015.08.05. 17:08:03

namost egy kis próza.
A fidesz októbertől áprilisig 11 időközi választásból 9-et bukott el, önkormányzatit, országosat.
Ekkor bemérték, hogy ennyije van, nem több.
Most bemérték, hogy semmi nem változott április óta.

Igaz, nem is volt semmilyen választás.

2018-ban a helyben jobban elfogadott arcok közti verseny sokat fog számítani.

A többi mantrázás, pl. kb. annyi jobbikot lehetett látni 3 hónapon át, mint impotens baloldalt.

6.Lenin önálló gondolata 2015.08.05. 17:08:14

@HaFr: Jaj! @Otrokócsy Rozália: ez közismert nickváltós, aki a Neel Armstrongtól, Istócky Győzőig csinált vagy 100 nicket és azokat váltogatja. Csináltunk már neki csapda blogot, amely olyan oldalra irányítja, ami nem a blog.hu és rég tudjuk az IP címét.

6.Lenin önálló gondolata 2015.08.05. 17:10:40

@Vállalati tanácsadó: Áh! Egy újabb friss nick. Tessék mondani, ezen a héten már marad ennél vagy holnapra lesz egy új, mert a másnapos nick már nem friss.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.05. 17:11:40

@Nanáhogydе: hú, milyen hadműveletek folynak itt a háttérben :)

6.Lenin önálló gondolata 2015.08.05. 17:12:52

@Vállalati tanácsadó: Nem kérlek, Orbán első kézből kapta meg az adatokat, mennyire megnőtt a menekültek száma.

6.Lenin önálló gondolata 2015.08.05. 17:14:26

@HaFr: Ez van. Egy kis ügyeskedés. Még csak különösebb szakértelem sem kell hozzá, csak csinálj saját honlapot és látod milyen linkről indulva, milyen címen jön valaki.

6.Lenin önálló gondolata 2015.08.05. 17:18:40

@23 millio Román NEM 60 millio arab IGEN !!:
"Nem olvastam el, mert olvasatlanul is tudom mirol szolnak az ilyen blogok:"

vs

"Es persze eltalaltam, mert napi 50 ilyen blog jelenik meg a zsindexen. "

Ha nem olvastad el, honnan tudod hogy eltaláltad? :-))
Látom a fejed nem segít téged a gondolkodásban. :-))

tamas11 2015.08.05. 17:32:03

@Sylvester94:
Orbánt azért nem kényszeríti semmi merthogy nincs szavazás.
De lázasan dolgoznak azon, hogy vissza- illetve eltérítsék a jobbikhoz tendálókat.
Elég fontos lesz, hogy ebből mi, és mennyi sikerül.

16.28.06-ra:
Nincs szó jelenlegről, mert ha választási logika, akkor nincs olyan, hogy azonnali.
Én a hitelességet tekintem kulcsszónak, de ígérgetés nélkül...
Hogyan szerezhető meg a hitelesség?
Nem lejönnie kell a festéknek hanem felmászni a palettára.
Meglátjuk, addig még sok víz fog lefolyni a hátunkon.

Tippem szerint az LMP a legnagyobb meccsekben nem lesz tényező, ha Vonával jön össze, akkor már nincs is...
A meglévőktől független politikai erő óriási megerősödését kizárhatjuk.
Ez már a szótárban is gyors, sikeres pártépítést jelentene - olyan itt nemlesz.
Baloldal sem lesz, mert egy lealázott országban senki nem áll a vesztesekhez az ígéret, mint műfaj, alkalmatlan értékek megjelenítésére.
Még valamit: nincs olyan, hogy stratégiai szabályok általában. Én amikor ide írok, igyekszem a PKP érvényesülésének logikája felől közelíteni. Másoknak ez persze érdektelen, használhatatlan. ROSSZ.
Én az ellen vagyok, hogy a PKP a fidesztől akarjon szavazót szerezni.
Az árumarketingben is meg kell különböztetnünk a célcsoportok szegmentálásában azt, hhogy milyen enehezen, - milyen költséggel, hibaszázalékkal - közelíthető meg egy-egy réteg.
Az a célkitűzés, hogy mindenkihez legyen üzeneted , nekünk nempálya, hiszen azokhoz más más csatorna autentikus.

2015.08.05. 17:32:58

@Sylvester94:
az lmp-vel egy probléma van. a 2010-es bejutás óta nem nagyon szereztek új szavazókat. innentől kezdve abban bízhatnak, hogy a fővárosi szavazatokkal harmadjára is éppen becsúsznak. és ők kellenek többséghez. kapnak egy vagy két tárcát. nyilván követelni fogják a paksi szerződés felmondását. ezek után vagy betagozódnak a fideszbe, vagy kilépnek a koalícióból és új választások következnek. ebben az esetben megint a jobbik következne. senki sem képviseli következetesen azt, hogy a rendszerváltó elitet el kell számoltatni. mert ebben schiffer is benne van. ő se azért lett zöld, mert gyerekkorában figyelte a a békákat a mocsárban, hanem a zöld párt élere kellett egy dísz-zsidó. aztán lehet mondani, hogy hagyjuk már a származását. egy baloldali párt élén lenne egy nem zsidó kötődésű, akkor lehetne mondani, hogy ők nem ez a brancs. az lmp sincs társadalmasítva. nem egy olyan zöldmozgalom, aminek az élén van mondjuk néprajzos, földrajzos, régész, a vidék nyelvén értő nyelvész vagy művészettörténész, körorvos, vagy állatorvos, vagy mit tudom én természetközeli ember. monspart sarolta típusú tájfutó, vagy schirilla györgy típusú aki átússza a jeges dunát. szóval olyan ember, aki a természettel tényleg együtt él. hanem egy belvárosi zsidó jogvédő. ami arra jó volt, hogy az szdsz szétesése után rögtön bekerüljenek a parlamentbe. de ennek a társaságnak új szavazója nem nagyon lesz. nyomjátok a fasiszta dumát. nincs komoly értelmiség ebben a pártba sem. vidékfejlesztéshez ami a dolguk lenne közük nincs. az lmp milliárdokat kapott az államtól. és mire tellett. óvodás módjára láncolják magukat a sorompóhoz és szirénáznak. van 200 ezer hülye, akik bennük látja a progressziót.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2015.08.05. 17:34:30

@GQ: Tényleg jobb, ha nem beszélgetsz vele. Ő, érvrendszerével egy közéleti „királyvíz”. Ahogy mondja, szerepeket játszik és elmegy mindenkivel, most épp veled, addig, hogy igazolod állításait, miszerint vannak dolgok, amiről nem lehet beszélni. Te se akarsz vele.

Csak egyet ragadnék ki, Trianon. Erről nem tudunk beszélni. A múlt század legelső, legerőszakosabb európai határrendezése. Déli és északi szomszédaink ékesen bizonyították, hogy semmi másra nem volt jó, mint egy erős gazdasági egységet -a franciák konkurenciáját- szétverni, mert első adandó alkalommal széthullott mind a kettő eredeti darabjaira. Épp ma van a VIHAR nevű hadművelet emléknapja, amikor Horvátország szerb megszállás alatt lévő területeit szabadította fel a horvát hadsereg www.radiosubotica.co.rs/hu/index.htm

Valahogy a trianoni országok egyike se tudott a másik fölé nőni, arról még álmodni se lehet, hogy az akkor volt színvonalat ezek az országok elérjék és francia, osztrák életszínvonalat érjenek el. Persze, hogy nem érhetik el, mert egy valamikori egésznek voltak a részei, most meg csak darabkái.

Az események fényében azért elég különösen hangzik, hogy azért kellett lenyesegetni egy ezer éves ország területeit, mert ott nemzetiségek élnek és olyan országokat alakítottak ki a lenyesett országrészekből, melyek bizony mai szóhasználattal igencsak mulikultik voltak és csak az erőszak tartotta össze őket.

Valahogy a franciák a mai napig nem mondták erre, hogy Excusez-moi és akkor beszéljük róla. A kérdés valahogy nem merül fel hangosan, hogy miért van az, hogy a konfliktusokat a mai napig csak fegyveresen lehet megoldani. Ciprus, volt déli szomszédunk. Jó, a németeknek sikerült gazdasági erejüknél fogva az újraegyesítést szép csöndesen megoldani.

Most, a kerítés ügyben sem látni mást, minthogy beakarnak szorítani bennünket az idegenellenes sarokba, ahonnan nem lehet jól kijönni. Elég ha az utóbbi hetek nyugat-európai sajtóvisszhangjára gondolunk.

Gerő Zoli a barátom volt 2015.08.05. 17:36:10

@HaFr:

ezt írta:
' hogyne lenne idegenellenesség, nem értem igazából a problémát'
én meg azt, hogy 'alábbhagyott' , amivel ugye nem állítom hogy ne lenne

Ahogy van gyűlölködés, blogok tucatjai ontották, ontják, ontani fogják, hogy 'ŐK' gyűlölködnek, gyűlöletet szítanak, a birka nép meg vevő rá.

A ragozást kissé leegyszerűsítik:
ÉN - gyűlölsz
TE - gyűlölsz
Ő - gyűlöl

MI - gyűlöltök
TI - gyűlöltök
ŐK - gyűlölnek

Ön meg levonja a következtetését: mégse vevők rá az emberek.
Akkor mi a probléma?

2015.08.05. 17:56:23

@digipenna:
van aki differenciálásban a kirekesztést a diszkriminációt látja. és nem érti, hogy a pozitív diszkriminációból (a többség elnyomásából) következik a negatív (a többségi elnyomatás). van aki nem érti ezeket az alapvető összefüggéseket. ti is ilyen vagy és a haverod is. egyre kevesebben vagytok.

például ez a felmérés is azt mutatja, hogy a befogadók száma gyakorlatilag megfeleződött. a feltétlen kirekesztők száma csaknem 8x annyi. ezt állítja be béndek orbán brutális vereségének. az origo megírja, hogy vonának le kell mondania. mert a political capital elemzője ezt mondja. a fára fel lehet küldeni, mint haidert. vagy meg lehet fenyegetni. minden lap megírta, hogy zsidók vennék meg az origót. és azóta tolják a zsidóbarát szövegeket a független újságírók a szabad sajtóban. az a probléma, hogy ez tényleg így működik. utána csodálkoznak, hogy nem lehet a cikkek alatt a komment csatornán azonnal jön a holokamuzás és hollókosztozás. de a tett és védelem alapítvány már beperelt egy nyugdíjast.

az index ki van akadva azon, hogy szegeden miért vesznek gázpisztolyt. azért, mert emberek szeged környékén kistelepülésen élnek. és áttrappol egy illegális betolakodó csoport a közösségen. éjszaka zörgetnek be megkérdezni, hogy hol járnak. a normális, hogy ilyenkor mindenki emberséges egy pontig. de ilyenkor felmerül az is, hogy 1000 emberből 1 nem normális. és ugye naponta átjön 1000. 1 nem normális. innentől kezdve nem irracionális az, hogy vesznek egy olcsó gázpisztolyt. ehhez képest a "libsik" attól rettegnek, hogy jön bácsfi diána és szervezetten belelövi a zsidókat a dunába. ebből csináltak tömeghisztériát ugye. orbán a bevándorlásból. melyik a valós probléma?

sacc/kb 2015.08.05. 18:13:09

@pamut: mondtam már neked te liberós köcsög, takarodj vissza a határátkelő nevű tetűblogra. ott a helyed a többi köcsög között.

Sexual Harassment Panda 2015.08.05. 18:13:34

@unionista᠍᠍᠍: Na de ha a fityisz összeáll a lyobbikkal, akkor szintén ugyanaz a probléma.
A jobbik hogyan fogja elszámoltatni a zelmúlt 25évet, amibe a fidesz is benne van?
A felszalámizás veszélye őket is érinti.
Mellesleg a saját szavazóiknak elég nehéz lesz beadni hogy idáig papoltak, most meg meghunyászkodnak a koncért cserébe.
Sehogy se lesz ez így jó.

6.Lenin önálló gondolata 2015.08.05. 18:19:21

@sacc/kb: Vigyázz te nickváltós, ugyanazzal a nickkel válaszolj, mint amit megszólítottak.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2015.08.05. 18:25:56

@unionista᠍᠍᠍: Látom, nem igazán akartad érteni mit írtam, vagy megint belebújtál egy szerepbe. Ha újra elolvasod, látni fogod én nem skatulyáztalak be sehova, nem is neked címeztem, te ellenben mindjárt be akarsz egy sarokba szorítani.

Ez a menekülthullám olyan, mint egy falat kenyér a Fidesznek. A menekülthullámnak megvan az oka, és mi a kerítésünkkel nem fogjuk megállítani, ugyanis nem mi vagyunk a célország. Ahogy írtam az előbb, a mi bajunk sokkal nagyobb ettől. A mi gazdasági menekültjeinket valahogy nem illeti meg ekkora figyelem, bár sokkal károsabb, mint ez a mostani helyzet. Ahogy jött, el is fog múlni, függetlenül attól, hogy mi mit teszünk. Legfeljebb a tarifa fog emelkedni a kerülőút miatt.

A mi bajunk az, hogy van egy viszonylag stabil helyzet, ami nem jót jelent, hanem stabilat. Ha nincs szerencséd a gyereked, unokád, esetleg feleséged, élettársad hónapokig nem lát, mert itt számára nincs hely. Ez a legnagyobb gond, hogy magyarok százezreinek nincs (munka) helye ebben az országban.

Kérded, „melyik a valós probléma?” Hát nem a menekültáradat, hanem az itthoni kilátástalanság. Ne csak Gügyére menj, hanem olyan helyekre is, ahol alig találsz fiatalt, mert mind odakint van. Ez a valós, a legvalósabb probléma.

Gerő Zoli a barátom volt 2015.08.05. 18:34:46

@HaFr: ne haragudjon, de ha 'egy határon túl' interpretáció lenne igaz, akkor miért 'csökkent' az 'idegenellenesség' Ön szerint?

Hirtelen rájöttek a megvezetettek, hogy meg lettek vezetve, és alábbhagyott a lelkesedésük?

Vagy netán elképzelhető, -hogy amint a Tárki is utalt rá elemzésében, a veszélyeztetve érzők hajlamosabbak az 'idegenellenességre'- most hogy határozott szándékot látnak a kormányzat részéről az ellenőrizetlen migráció visszaszorítására, kevésbé érzik veszélyeztetve magukat, így aztán a'idegenellenességük' is csökken?

Tudja, ha hozzám az ablakon bemászva kérnének valakik segítséget noha ezt az ajtómon kopogtatva is megtehetnék, bizonnyal nem a bizalmamat erősítgetnék ezzel.

Szerintem Ön is így lenne vele, nem gondolja?

Gerő Zoli a barátom volt 2015.08.05. 18:50:10

@digipenna:
'A menekülthullámnak megvan az oka, és mi a kerítésünkkel nem fogjuk megállítani, ugyanis nem mi vagyunk a célország. '

Ne haragudjon hogy beleszólok a párbeszédébe, de Ön pontosan a kerítés létjogosultsága, mi több az egyetlen értelmes alternatíva mellett érvel ezzel a mondattal.

Valóban nem mi vagyunk a célország, ezért a legális határátkelőknél a valódi menekültek végre egy befogadó országban védelemre találhatnak, akik viszont más 'célországokba' szándékoznak eljutni papírok, legális belépési engedélyek birtokában, azokat az Unió schengeni határán uniós kötelezettségünkből IS fakadóan nyilvánvalóan nem engedhetjük be az Eu területére.
Ezért lett létrehozva a schengeni egyezménnyel a közös európai határőrizeti rendszer.

Az meg csak másodlagos indok az illegális uniós határátlépés megakadályozása mellett hogy amennyiben mégsem fogadják a célországban kitörő lelkesedéssel az illegális bevándorlókat ( magyarra ezt most idegenellenességnek fordítják, érthetetlen okoból kifolyólag ), akkor bizony hosszú-hoszzú ideig kénytelenek lennénk e hívatlan százezreknek koszt-kvártély ellátást biztosítani.

Gerő Zoli a barátom volt 2015.08.05. 18:52:36

@Gerő Zoli a barátom volt:
'birtokában' - 'hiányában', nyilván elnézést.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.05. 19:00:32

@unionista᠍᠍᠍:

"ehhez képest a "libsik" attól rettegnek, hogy jön bácsfi diána és szervezetten belelövi a zsidókat a dunába"

Ehhez képest te azon vered a nyáladat hogy a te ivócimboráid között vannak olyanok akik "leflexelnek mindent és mindenkit".

Mert hogy a zsidók "nem értenek a szép szóból".

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2015.08.05. 19:16:31

@Gerő Zoli a barátom volt: Nincs vita köztünk. Földrajzi helyzetünkből adódóan rajtunk keresztül vezet a menekült-folyosó. Több megválaszolatlan dolog van ezzel kapcsolatban. Az egyik, a fiatal férfiak elképesztően magas aránya. Fentebb írtam a Vihar hadműveletről. Akkoriban azt lehetett látni, a menekülők szinte kizárólag családok voltak, öregek, asszonyok, gyerekek traktorokon. Fiatal férfiakat nem lehetett látni, ők harcoltak, mindkét oldalon. Ilyen helyzetben az ember csak két dolgot tehet, vagy harcol, vagy menekíti a családját, de nem fut el feleséget, gyerekeket, fiatal lánytestvéreket hátrahagyva az ellenség katonáinak.

profilo 2015.08.05. 19:22:12

@neoteny:

:DD

Lehet,hogy unionista azt a furcsa helyzetet vetíti előre,hogy miután ivócimborái leflexeltek mindent és mindenkit,beleértve az illegális menekülteket és a libsiket is,nagy igyekezetükben csak kipróbálnák ezt a flexelést a zsidókon is,hátha értenek a szóból.
Bár ki tudja,nem látok az unionista fejébe és nehéz is lehet vele gondolkodni,de ez a scenáró is előfordulhat...

:)

2015.08.05. 19:43:57

@digipenna:
oké és hogy lesz több munkahely? ez a kérdés túl általános. de ha így kell róla beszélni, akkor be kell lőni a a medián településméretet. ez nagyjából 17 ezer fő. a magyarok fele ennél nagyobb településen él. a másik fele ennél kisebben. ez az átlagos településméret. a politika olyan, hogy egy kicsit ez alá kell célozni. mert általában azok az emberek várják az államtól a megoldást, akik eleve rosszabb helyzetben vannak. balassagyarmat, kisvárda, mezőkövesd típusú település átlagos vagy annál szegényebb vagy szerencsétlenebb honfitársához kell beszélni. a jobboldal eljutott addig, hogy felmérték ésszel, hogy ez a feladat. nem tudják megoldani, de legalább értik, hogy mit is kellene megoldani. az ellenzék egy szuperelméletet akar gyártani. ami majd mindenhová odaillik. a biológia a földrajz, fizika, kémia vagy matek lehet, hogy univerzális, de a filozófia nem az. és minden hatalmi csoport az elemi biológiára primitív módon játszik rá. a "demokratikus" oldal ostoba módon arra, hogy gyűlöld a többséget. és ezek után az ellenérdekelt politikai erőnek könnyű dolguk van. és lehet mondani, hogy kivándorlás a probléma. de az is lehet, hogy ez lesz a megoldás. stabilizálódik a magyar eredettöbbség. és aki nem magyar ősiség nem fogadható el az menjen nyugatra. a nyugat nyugaton van. és lehet, hogy az ország így fog fejlődni. tradicionálisabb módon megy végbe a polgárosodás. ebben az esetben az a több, mint ezeréves program érvényesül, hogy a kárpát-medencét és a kapcsolódó tengermelléket a többségi magyarok a szomszédos népekkel közép-európai szövetségi keretek között szervezik újra. ha végül ennek lesz többsége, akkor ennek lesz. és lehet mondani, hogy ez a fasizmus. de lehet, hogy akinek nem tetszik ez az alapkoncepció az nem magyar érzelmű. ők általában azt is mondják, hogy ez egy rossz ország, ez egy alávaló nép. bezzeg a nyugat. oda kell menni. lehet, hogy ez lesz a megoldás. lehet élvezni a nyugatot. és ugyanígy közép-kelet európát. lehet, hogy kicsit rosszabb, lehet, hogy kicsit szegényebb, de a miénk. és azt is lehet mondani, hogy ezek a magyarok hülyék. ragaszkodnak a szaros kárpát-medencéhez. bezzeg bostonban. lehet menni bostonba. de errefelé a többséghez kell igazodni. ez a szokás.

Sylvester94 2015.08.05. 19:48:59

@tamas11: annak a politikai párttípusnak, amit maga felvázolt, van elnevezése: rétegpárt. Rég elavult. Lényegi különbség van aközött, hogy egy párt egy (vagy több) célcsoportra koncentrál, és aközött, hogy az ezeken kívülieket teljes mértékben elhanyagolja - előbbi egy teljesen természetes dolog, viszont utóbbi egyszerű hanyagság.

A politikában az a szép, hogy bárhol, bármiből össze lehet hozni egy sikert. Például ott van a Jobbik tapolcai győzelme - egy olyan környezetben született, ahol a Jobbiknak normális esetben semmi esélye nem lenne. Ők viszont fogták magukat, felkarolták a helyi kórház ügyét, és szereztek ezzel egy olyan tekintélyt, amivel nyertek egy polgármesteri címet és egy egyéni képviselői mandátumot. Ezt azon a környéken, ahol előzetesen az égvilágon senki nem számított ilyenre.

Persze, nyilvánvalóan lesznek elsődleges célcsoportok. De arra is keményen készülni kell, hogyan szólítsák meg az elsődleges célcsoportba nem tartozókat. Hogy másképp mondjam: nem azon kell gondolkodni, ki miért NEM lehet szavazója egy pártnak, hanem hogy ki miért lehet.

Sylvester94 2015.08.05. 19:58:29

@unionista᠍᠍᠍: nem feltétlen. Attól, hogy koalícióra lépnek akár a Fidesszel, akár a Jobbikkal, még nem jelenti azt, hogy a követeléseik teljesítése után választaniuk kellene a kilépés és a betagozódás között. Azért ők se hülyék, tudják jól, hogy független koalíciós partnerként jobban járnak akár egy beolvadásnál (ahol kábé szóhoz nem jutnának), akár egy új választásnál, ahol meg esetleg kimaradnának a kormányból. A koalíciós partner - akár a Fidesz, akár a Jobbik - szintén nem erőltetné túlzottan, hiszen nekik is jobb egy konfliktusterheltebb kormányzás egy esetleges ellenzékiségnél.

Sylvester94 2015.08.05. 19:58:39

@unionista᠍᠍᠍: nem feltétlen. Attól, hogy koalícióra lépnek akár a Fidesszel, akár a Jobbikkal, még nem jelenti azt, hogy a követeléseik teljesítése után választaniuk kellene a kilépés és a betagozódás között. Azért ők se hülyék, tudják jól, hogy független koalíciós partnerként jobban járnak akár egy beolvadásnál (ahol kábé szóhoz nem jutnának), akár egy új választásnál, ahol meg esetleg kimaradnának a kormányból. A koalíciós partner - akár a Fidesz, akár a Jobbik - szintén nem erőltetné túlzottan, hiszen nekik is jobb egy konfliktusterheltebb kormányzás egy esetleges ellenzékiségnél.

Sylvester94 2015.08.05. 20:17:42

@tamas11: ami a többi pártot illeti: abban egyetértünk, hogy egy új politikai erő felbukkanása valószínűtlen - a Podemos esete óta (1 évvel a megalakulása után már a legnépszerűbb párttá vált Spanyolországban...) a "lehetetlen" nem létezik, de nincs benne a pakliban.
Viszont, az LMP igenis tényező lehet, ha a Jobbik a Fidesszel szemben versenyképessé válik. Egy olyan helyzetben, amikor pár százalék, pár mandátum dönt arról, ki lesz kormányon és ki ellenzékben, messze nem mindegy, hogy támogat-e valakit az a kispárt, amely egyébként egyik párttól sem áll olyan távol, ahogy azt Schiffer András láttatni szeretné. Ha (ismétlem, HA) létrejön egy Fidesz-Jobbik versenyfutás, ott nagyon is döntő lehet, ki szerzi meg koalíciós partnernek az LMP-t, ami alaposan felértékelheti őket.

2015.08.05. 20:21:09

@neoteny:
nem nagyon érted ezt. már bácsfi diánától is rettegni kellett. aztán a magyar gárdát úgy mutatták, hogy befeküdtek eléjük a fotósok. azért, hogy nagyobb tömegnek látszanak. a "liberálisok" a kampányban attól rettegtek, hogy vona gábor kutyával fotózták le. aki kutyát vesz az ölébe az biztos fasiszta. de erről nem a vidéki lapok cikkeztek, hanem egy bizonyos csoport. legutóbb attól kellett féltek, hogy vona gábor mesét olvasott. és ez nem monthy python jelenet, hanem ez a magyar politikai valóság. és ettől a magyar társadalom ténylegesen tolódik jobbra. mert azt látja, hogy az egyik tábor lelki vagy szellemi sérült. egy kalauz rázárta az ajtót az illegális bevándorlókra. ráfordította kilincset. az ellenzék reakciója az volt, hogy a máv a deportálásokat készíti elő. a tv2 csinál egy viccesnek szánt riportot arról, hogy friedrich irénke néni is üldözi a bevándorlókat:
tv2.hu/data/files/446/446122.w.jpg
erről a "demokratikus" ellenzéknek az jut eszébe, hogy a vészkorszakban az ilyen házmesterek üldözték a zsidókat. és sanyi haverom megfejti a kocsmában: azért gondolkodnak így, mert zsidók. vagy ha nem zsidók, akkor velük rokon zsidókeresztények, vagy legalábbis azok pénzelik őket. és ez alapjaiban nem egy teljesen hamis kijelentés. és ez erősödik. és ezek egymást gerjesztik. majd kiderül, hogy mi sül ki belőle.

tamas11 2015.08.05. 20:41:52

@Sylvester94:
Előre bocsátom, hogy nem vagyok hivatott a PKP nevében beszélni, tehát róla beszélek, amit én gondolok.
Természetesen ismerem a rétegpárt fogalmát, de ez
nem rétegpárt, hanem alakuló párt.

Alkalamatlannak tartom azt a tudást, amit alkalmazni próbál az esetünkre, ezúttal velem szemben. A PKP
Stratégiája - ha van - először az ismertségre irányul. Egy meghatározott ideig.
Kézenfekvő ennek belátása, ha megfigyeli, mennyire képlékeny és kislétszámú ez a csoport Azt kérdezzük, kieket tekinhet majd embereinek, tagjainak, és csak azután azt, hogy kiket szavazóinak.. Értem, hogy önnek határozott válaszai vannak azokra a kérdésekre, amiket én még nem tennék fel.
A tapolcai és veszprémi példa nem hordoz aktuáilis üzenetet számunkra.
Abban, hogy ki nem lehet a tagja egy pártnak, értelemszerűen ott az állásfoglalás, hogy ki legyen. Méginkább arra kereshetjük így a választ, hogy mi legyen a SZEREPE az értékorientációnak? Remélem, érthető a különbségtevés.
A pozícionálás technikája ez. A riválisokhoz képest kell definiálnod magad, miközben nem vagy még rivális.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.05. 20:48:01

@unionista᠍᠍᠍:

"nem nagyon érted ezt"

Dehogynem értem: azt hiszed hogy a kocsmatöltelék haverjaid majd nemzeti érzelmű rendet flexelnek az országban.

Csak azt felejted el hogy Ernst Röhm-öt is hazavágta a per tu haverja, Adolf, amikor politikailag az volt a célszerű.

Mindenki aki azt hiszi hogy majd a politikusaik fogják megváltani őket szükségszerűen született vesztesek.

2015.08.05. 20:54:25

@Sylvester94:
az is egy opció, hogy a kormányban ott lesz az lmp. felőlem legyenek ott. ebből a választékból majdnem mindegy. ha schiffer lesz a környezetvédelmi miniszter, akkor nyilván összerúgjuk a port az oroszokkal paks ügyében. csak utána hogy lesz áram. mert ugye az lmp csak annyit tud, hogy zöld energia kell. leginkább szélmű. de hiába kaptak a kincstártól milliárdokat nem mérték ki a hozzáértők, hogy konkrétan hová és mennyi szélkerék kellene ahhoz, hogy kiváltsák paksot. és ugye az lmp a fosszilis szén, szénhidrogén erőműveket is bezárná. helyette lenne biomassza. de az is füstöl. ha fűrészporból csinálják a fűtőanyagot, akkor sokszor azért vágják ki a fát, hogy legyen forgács. vagy mondjuk kamionnal hordják a bálákat az erőműbe. és állítólag ez környezet-barátabb annál mintha gázt égetnének el. ennél már csak az jobb, amikor spanyoloknál a napelemeket elektromos fényszórókkal világították, mert ezt találták ki.

2015.08.05. 20:57:14

@neoteny:
már csak egy kérdés van. miért kell közhatalom egyáltalán?

Sylvester94 2015.08.05. 21:11:44

@tamas11: az utolsó mondattal nem értek egyet; az öndefiniálás és az ellenfélhez képest való definiálás szerintem egymást követő, nem párhuzamos folyamat: először mindig a saját játékunkat kell elsajátítani, és az után, csakis az után jöhet az ellenfél.

A többivel ebben a formában már egyetértek.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.05. 21:49:07

@unionista᠍᠍᠍:

Hogy védje a polgárok élethez, szabadsághoz és magántulajdonhoz fűződő jogait -- mindenki mástól és önmagától is.

(Habár egyesek szerint még ezt a funkciót is meg lehet szervezni szabadpiaci módszerekkel.

Ld. a XI. szekciótól kezdődően itt:

faculty.msb.edu/hasnasj/GTWebSite/MythWeb.htm )

2015.08.05. 22:04:11

@neoteny:
ha megjelenik évi 300 ezer migráns a határon, akkor mi legyen velük. védjük meg a polgárok élethez, szabadsághoz és magántulajdonhoz fűződő jogait, vagy az már a fasizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.05. 22:41:56

@unionista᠍᠍᠍:

Nyugat-Németo. százezerszámra "fogadta be" a török gastarbeiter-eket a 60-as és 70-es években: ma már közel 3,000,000 török vagy török származású német állampolgár él ott. Mégis sikerült megvédeniük a polgárok élethez, szabadsághoz és magántulajdonhoz fűződő jogait.

Az ENSz 1951-es menekültekről szóló protokollja (aminek aláírója Mo is 1989 óta, ha jól emlékszem) azt mondja ki hogy ki kell vizsgálni a menekültstátuszt kérelmezők kérelmeit. Nem mondja azt hogy mindenkinek meg kell adni a menedékjogot: pl. én sem kaptam meg 1986-ban, amikor Ausztriában kérelmeztem azt. De az osztrákok hagyták hogy Ausztriában legyek (az ők ill. ENSz pénzén) amíg kivándoroltam Kanadába.

Viszont hallottam olyat magyar cseten hogy egy nő szerint a menekültek napi 7,000 Ft zsebpénzt kapnak. Utánanéztem, és találtam egy 2012-es cikket amiben egy kormányszóvivő kifejtette hogy a menekültek _havi_ 7,000 Ft zsebpénzt kapnak. Ez a rémhírterjesztő nőt nem hatotta meg: ő kötötte az ebet a karóhoz hogy az Orbán-kormányzat 3 év alatt 30-szorosára emelte a menekülteknek 'járó' zsebpénzt. Ilyen emberekkel nem sokat lehet kezdeni ... és őrá és a hozzá hasonló rettegőkre épül a menekült- (vagy bevándorló-)ellenes propaganda.

Mo csatlakozott az EU-hoz: ezzel bevállalta hogy az EU menekült- ill. bevándorló-politikáját folytatja (aminek részleteivel nem vagyok tisztában). Ha az nem tetszik Mo-nak, kiléphet az EU-ból és folytathat olyan politikát amilyet akar. De ha elfogadja az EU-pénzeket ami megy be az országba, akkor nem mondhatja azt hogy a maroktartásnál (meg pl. a magyarok EU-n belüli gazdasági emigrációjánál) EU-tag, a közös menekült- ill. bevándorlási politikánál meg nem.

Továbbá az ENSz egyezmény szerint mindenkit, aki Mo-n menekültstátuszt kér, vissza lehet rugdosni abba az országba ahová először lépett be menekvése során és amelyik szintén aláírója az ENSz egyezménynek (first safe country). Nem ugatni kell, hanem szép csöndesen érvényt szerezni az egyezményben vállaltaknak.

Ja és le kell húzni az összes pénzt ami jár az ENSz-től és az EU-tól azért hogy a menekült-kérelmezők 'tartva' legyenek amíg a kérelmük elbírálásra kerül.

zipe moha 2015.08.05. 22:52:25

...a múlt vitáit vívjuk, pedig a jövő már itt toporog... készen álltok, ha megy minden a levesbe??
www.investor.hu/news/20150701-egyre-hangosabban-ketyeg-a-recesszios-bomba-tobb-szakerto-szerint-kuszobon-a-valsag.html

a jó politikának esélyt az ad, ha a jövőben jár és abból kiindulva keresi és valósítja meg az optimumot...kis-Magyarország mennyire nem számít semmit....csak nekünk...illetve azoknak aki az itt szerzett dézsmából, prédából, zsákmányból kárpótolják magukat a máshol elszenvedett veszteségeikért...zsákmány helyett veszteségkompenzációra használható zsákmányország ..vagy zsákmányország függetlensége

zipe moha 2015.08.05. 22:57:00

..Hazafiakra lesz szükség...Mel Gibson már jelezte, hogy ő nem vállalja....:))...vagy csak utólag, akkor is csak a filmvásznon...de lesz mit filmre vinni?? lesz..

Laptop7712 2015.08.05. 23:12:41

@unionista᠍᠍᠍: /20:21:09/, Sylvester94:
Ebből mi fog kisülni azt kérdezed. Nézzünk egy kicsit mögé a történetnek. Amit én látok az az, hogy mondanivaló hiányában a kutyás képről azonnal dolfi jut az eszükbe, amikor a hegyek között a nyaralóban lefényképezték kedvenc kutyáival, amikor várta a ducet teára. Na ezzel van egy kis gondom. Történetesen az, hogy megint túltolják. Az ilyen párhuzam keresés mögött egy nagyon mély félelem húzódik meg, ami tudatosan – jel szintjén – kivetül, és ez lesz belőle. Amúgy minél többet használják ezt a fajta stratégiát, annál hasztalanabb.
Egyelőre nyilatkozat szinten száll vissza a kibocsátóra, amolyan bumeráng hatásként, de ugyanúgy lehet belőle egy kumulatív visszahatás. Egy ilyen történet segített rá arra, hogy az mszp végleg összeomoljon, és elveszítse társadalmi támogatottságának gerincét. Érdemes nézegetni ezeket a kommunikációs stratégiákat, hogy mi működött az elmúlt időben, és mi nem, de egy biztos. Aki állandó jelleggel farkast kiált, annak nem hisznek akkor, amikor tényleg megjelenik.
Például észre kell venni azt, hogy az emberek megunták a basz…. ást, mondjuk migráns ügyben. Itt volt az eset, hogy Asotthalom független polgármestere feltette a netre azt, hogy lerobbant a terepjárojuk, és nem kapnak a rendőrségtől egy használtat, hogy kísérjék a menekülteket. Eléggé hamar összedobta a net népe az új terepjáróra valót. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy az emberek kezdenek nagyon komolyan odaállni egy-egy ügy mellé, és kezdik megszervezni magukat.
Sylvester94, a jobbik azt mondja, hogy vagy kormányra kerül, és kormányoz, vagy nem. Azt mondja, hogy nem fog koalícióra lépni. Ebben a történetben is következetes. Ha a nép megbízza, egyedül fog kormányt alakítani, ezt deklarálta. Tehát marad az lmp felett 3-5 %-os üvegplafon, mivel képtelen arra, hogy releváns programot kínáljon a vidék problémáira, továbbá a vidéki beágyazottsága a pártnak mondhatni eléggé szegényes. A vidékgazdasági programját meg nem látom sehol. Így nehézzé válik a játék neki eléggé. Mindeddig csak álom marad. nem láttam olyant, hogy az lmp, vagy az mszp a kampányban ott lett volna a legeldugottabb faluban is elmondani a tutit.
Amit érzékelek, hogy a politikusok észrevették azt, hogy miképpen lehet magyarul is beszélni. Eddig ez nem volt divat. Kezdi a nép értegetni a szavakat, csak az a baj – és ez is látszik - hogy nagyon nehéz így mellébeszélni. Ha megteszi, azonnal jön rá egy frappáns válasz. Egyre szebb a játék.

unionista᠍᠍᠍ (törölt) 2015.08.05. 23:31:36

@neoteny:
ha az illegális határátlépő kérelmezi a menekültstátuszt, akkor nem lehet fogva tartani. hanem amíg azt elbírálják szabadon továbbállhat. ahogyan te is tovább mentél kanadába. nyilván magyarországról is mindenki megy tovább németországba, svédországba, vagy akármelyik gazdagabb tagállamba. a szabály az, hogy ha ők nem fogadják be, akkor oda kell visszatoloncolni, ahol az unióba belépett.

erre mondta azt orbán, hogy magyarország ilyenformán nem fogad vissza senkit. ha valaki itt akar letelepedni, akkor van módja vízumot kérni. ha nem akar idejönni, akkor ne jöjjön ide. ez ilyen egyszerű. különösebben nem érdekli, hogy milyen egyezmények vannak. azt mondja, hogy magyarország az unión belül bármit megvétózhat ha nagyon akar. blokkolhatja az amúgy is tehetetlen európát ha ez a cél. és lehet kizárással fenyegetni. de abba akár az egész európai unió is belebukhat. nemcsak a magyarország, hanem az ortodox liberálisok is teljesen elszigetelődhetnek. és ne dirigáljon verhofstadt. hollandiában a liberális vvd a legerősebb párt. de nyomukban ott a szélsőjobboldali pvv. és ugye lengyelországban kormányra kerülhetnek. ausztriában is. és magyarországon is.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.05. 23:45:10

@unionista᠍᠍᠍:

"különösebben nem érdekli, hogy milyen egyezmények vannak"

Azok az egyezmények amelyekhez csatlakozik Mo törvényerővel bírnak; és a törvények a miniszterelnökre is érvényesek.

Brüsszelben kb. mindenki tudja hogy OV keménykedő dumája belföldi fogyasztásra van szánva: ha becsuknák az EU-pénzcsapot, a rezsim támogatottsága egy év alatt a bányászbéka segge alá esne. Ennyit arról hogy Mo mit vétózhat meg _a már létező és aláírt_ egyezményekből.

Laptop7712 2015.08.06. 00:11:19

@neoteny:
Értem én, hogy kinek mi az álláspontja, de amit Orbán mond, az magyarul nagyon szépen érthető. Naponta átlag 1500 fő lépi át a déli határt, ez azt jelenti, hogy ilyen intenzitás mellett az év végén + 270.000 fő bevándorlót kell télire elszállásolni, és ehhez még nem számítottam hozzá azokat, akiket az EU más országokból fog a hatályos EU jogrend alapján ideküldeni.
Az van, hogy 100.000 fő az a népesség 1%-a. Tehát + 2,7 % népesség, akiket pont télen kell ellátni, szállással, és kajával.
Ezt így tényleg hogy? Meg hol? Oké, vannak sportcsarnokok, meg egyéb közösségi terek, de ezt nem tudja elviselni az ország, mivel erre nagyon nincs felkészülve az ország, simán belerokkan mindenki.

Németország mér veri a harangot, közben Bajorországban az emberek más utakon járnak. Értem én, hogy minden szép és, nagyon happy, de tényleg, ha nem így, akkor meg hogyan kellene, vagy mit, meg mikor?

unionista᠍᠍᠍ (törölt) 2015.08.06. 00:18:06

@Laptop7712:
ha a jobbik kicsit is ügyes, akkor csinál egy zöld tagozatot. és az lmp meglévő vidéki szervezeteinek felkínálja az átlépés lehetőségét mondjuk egy év múlva. ezek után akár nemzeti kereszténységet is hirdethetnek. mondhatják azt, hogy kormányra kerülés után együttműködnek a független polgármesterekkel. tehát, az aki nincs ellenük az velük van elvet alkalmazzák. mondhatják, hogy felszámolják a korrupt cigány kisebbségi önkormányzatokat és nem kell ocö. hanem ahol a cigányság számaránya elér egy küszöbszámot ott a többségi önkormányzatokban üljön egy kisvajda. és a kormányba befogadják az általuk választott nagyvajdát. egy kormánytagot a cigányság delegáljon.

mondhatják azt, hogy nem feltétlen alapjövedelmet adnak. hanem pénzhelyettesítőt azokban a kistérségekben, ahol létrejön helyi szövetkezet, stb. a fizikai munkát végzők méltányosságból hamarabb mehessenek el csökkentett összegű nyugdíjba, stb.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.06. 00:45:24

@Laptop7712:

"amit Orbán mond"

Ezt?

"Úgy fogalmazott, most már Brüsszelben is mindenki tudja, hogy Magyarországra érkezik a legtöbb migráns, megelőzve Olaszországot és Görögországot is.

„Ehhez képest ez a két ország kapott mintegy 160 millió eurót az elmúlt időszakban, Magyarország pedig másfél milliót” – állította a miniszterelnök, nyomatékosítva ugyanakkor, hogy „nem fogunk koldulni”. Azt mondta, nem azért kell felhívni a figyelmet az adatokra, hogy Magyarország ezért pénzt kapjon, de – mint fogalmazott – „ha adnak, persze elfogadjuk, a segítség jól jön”."

mno.hu/kulfold/orban-magyarorszag-ellenzi-a-menekultek-szetosztasat-1292429

Akkor most kell a pénz vagy nem kell a pénz a menekültkérelmet benyújtók 'tartására'?

unionista᠍᠍᠍ (törölt) 2015.08.06. 00:45:47

@neoteny:
ha elzárják a pénzcsapokat, akkor orbán kipakol. és az elég lehet arra, hogy európán a szélsőjobb végigsöpörjön. ezt hamarabb kellett volna meglépni. orbán pozíciói nem rosszak. a racionális lépés a sándor palotába átülés lenne. lázár ügyvezető miniszterelnökként viszi tovább az ügyeket a ciklus végéig. ezek után orbán kéri fel és nevezi ki az új kormányfőt. ennek is lehet szerepe. mert lehet, hogy patthelyzet alakul ki. a jobbik megerősödése esetén ő lehet a fék, stb.

explanatus 2015.08.06. 00:52:42

@Laptop7712: „... ehhez még nem számítottam hozzá azokat, akiket az EU más országokból fog a hatályos EU jogrend alapján ideküldeni.”

Itt egy német bírósági ítélet egy először itt menedéket kérőt illetően : www.kostenlose-urteile.de/VG-Koeln_3-K-200515A_Abschiebung-zur-Durchfuehrung-des-Asylverfahrens-in-Ungarn-wegen-systemischer-Maengel-unzulaessig.news21399.htm

A hatályos törvények szerint Magyarország, minden először itt regisztráltat vissza kell fogadjon. Erre mondhatni, szép kis európai szolidaritás. Földrajzi helyzetből adódóan szárazföldön mi vagyunk az első schengeni határos ország, így a mi kötelességünk a menekültek befogadása a Dublin III szerint. Mivel a Dublin III akkor született, amikor a mai helyzetet senki nem látta előre, azt nem felmondani, hanem újratárgyalni kell, jelen helyzetre szabva.

Úgy tűnik, a tagállamok Brüsszelbe parkoltatott/félretett emberei valóban csak az uborka görbületének meghatározására képesek. Olasz- görög partok és a magyar államhatárt illetően fogalmuk sincs mit kellene tenni, leszámítva Magyarország megbélyegzését, ami a Fidesz és a Jobbik erősödését és akár idő előtt, kettőjük párbajához vezethet.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.06. 01:08:19

@unionista᠍᠍᠍:

"ha elzárják a pénzcsapokat, akkor orbán kipakol"

Inkább kipakolják őt.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.06. 01:34:14

@explanatus:

"Itt egy német bírósági ítélet egy először itt menedéket kérőt illetően"

Nem egészen értem hogy miért linkelted ezt: amennyire megértettem a Google Translate angolra fordításából, ez az ítélet épp' arról szólt hogy _nem_ küldték vissza a kérvényezőt Mo-ra.

explanatus 2015.08.06. 01:59:31

@neoteny: Hát, a Google fordító nem igazán ad vissza egy bírósági ítéletet. Igen, nem küldték vissza, mert fellebbezte az elsőfokú ítéletet, azzal az indokkal, hogy nem bízik a magyar hatóságokban „er traue den ungarischen Behörden nicht” és ennek az indoknak helyt adott a német bíróság, azaz a német bíróság sem bízik a magyar igazságszolgáltatásban.

A német bíróság tulajdonképpen (áttételesen) a magyar igazságszolgáltatást ítélte el. Itthon meg senki sem szisszen fel, ha Magyarországgal kapcsolatban egy ítéletben „menschenunwürdig” (emberhez nem méltó) kifejezés jelenik meg.

Remélem, így már érthetőbb, miért a link.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.06. 02:09:22

@explanatus:

"A német bíróság tulajdonképpen (áttételesen) a magyar igazságszolgáltatást ítélte el."

Igen, ez átjött még a gépi fordítással is.

OK, értem, köszönöm.

tamas11 2015.08.06. 08:03:00

@Sylvester94:
Az elmélet szerint is körkörös a folyamat: az öndefiniálás és a pozícionálás, a másokhoz viszonyított elhelyezkedés a palettán egymásba harapó folyamat, épp az attribúció folytán.
A politikai csoportok játszmáiban ez úgy írható le, hogy az újonc szereplő abból indul ki, (ha ugyan megteszi) hogy mire van igény, mit tekint piaci résnek. Úgy tekint magára, hogy rátekint másokra. Van olyan persze, aki csak befelé figyel, ez egy ideig szimpatikus is.
Ezért oly kritikus az értékorientáció, ott a külső igény és az önkifejezés kényszere találkozhat, egybeeshet.

De lebutíthatjuk a sztorit a raktárkészletnyi büdös szappan esetére: lehet úgy kezdeni a szappangyári munkát, hogy kitalálok egy új illatot, a MAGAMÉT, de lehet úgy is, hogy miként adjuk el a raktárkészletet?

Gábor2000 2015.08.06. 09:40:00

@tamas11:
Szerintem tévedsz.
A fideszt az alternatíva hiánya élteti.
Nem csak élteti, hanem az is hozta létre.
2010-es számai voltak a legnagyobbak, pedig akkor nem is létezett még az általad felsorolt három támogató csoport. S mindez program nélkül, igéretek nélkül történt.
Pontosabban van alternatíva, sőt alternatívák vannak, talán túl sokan is, csak hiteltelenek. Sajnos ez a próbálkozás is az. Nincs egy hihető reálisnak látszó alternatíva. Csak bírálatok, ömlengések, okfejtések, de hát ez gyakorlatilag semmi.
Egy sivatagban azt kell meggyőzően és határozottan tudnod, hogy merre menjetek. Előre, hátra, balra vagy jobbra. Ha ezt elhibázod, akkor más fog vezetni, ha nem, akkor te, amíg nincs hitelesebb vezető. Az csak keveseket érdekel akkor és ott, hogy milyen jó utak voltak már a római birodalomban is, meg hogy majd mi olyan autópályákat fogunk építeni mint amilyenek nyugaton vannak. Meg, hogy rajtam kivül mindenki hülye.

tamas11 2015.08.06. 10:33:45

@Gábor2000:

Megtennéd, hogy felvázolsz egy alternatívát? csak úgy lazán játékosan a magad ideái alapján. Azt nem mondhatod, hogy olyan nem létezhet.
Gondolom, érintenéd a munkalehetőségeket mint legnagyobb problémát, meg a népgazdasági szintű adósságot meg az EU-hoz való viszonyt.
Nem akarok súgni, de szerintem munkahelyből ígérj egymillió-egyszázezret, a z államadósság meg majd általad megy lefelé, az EU pedg? Brüsszelről mondd, hogy olyan mint Moszkva.

Gábor2000 2015.08.07. 09:11:17

@tamas11: Azt hiszem te összekeversz engem a blogger pártvezetővel. Nekem nincsenek világmegváltó vágyaim. Hozzászólásom mindössze annyi volt, hogy véleményem szerint
(veled ellentétben) a fideszt a hiteles ellenzék hiánya élteti. Ha ez igy folytatódik, akkor akár egy harmadik kétharmadot is sikerülhet összehozni majd a fidesz részére. Sokszor jobb lenne nem megszólalni mint az átgondolatlan zsigeri gyűlölködést ontani folyamatosan. Már akkor hitelesebb lenne az ellenzék. S ez a blog is. Akkor kellene farkast kiáltani amikor az jön. Mert hogy állandóan nem jöhet, azt még Kovács 26 János is érzékeli.

tamas11 2015.08.07. 11:54:36

@Gábor2000:
Szerinted tévedek...
A fideszt szerinted a választási alternativa hiánya élteti, sőt, hozta létre, én a jelenlegi választói szerkezetét a hatalmi motívációkkal viszonnyal kapcsoltam össze.
Jó lenne ha tévednék...(és valóban alternatívahiány éltetné, és nem mindaz, amit meg is tett hatalmáért...)
Nézzük lépésenként.
A három réteget, mint viszonylag stabil fidesz-szavazói felosztást elfogadod? ( Előnytulajok, közalkalmazotti atitűddel élők, és megtéveszthetők félelelemmel vegyes halmaza, átfedésekkel).
Gondoljuk azt, hogy igen, elfogadod, ez még nem zár ki más megközelítéseket, nem üti az esetleges alternatívahiányt sem..

Őket kéne létszámban (szervezettségben!) felüllicitálni, az a klakk lehetne az alternatív-csapat. Akiket tehát a változtatás erős akarásán felül, egy közös aktíváló jövőkép kéne hogy mozgasson, azonos irányban, az orbánváltáson túl is. Azonnal tegyük hozzá: a jelen kormány mögött se volt ilyen, (Hagyó lopott, Gyurcsány hazudott, kettős állampolgár a magyar álom, komcsik soha, mi nevezhetjük magunk pógárnak - ennyi, tényszerűen pedig, azóta: az államadosság nőtt, az oroszokkal hosszútávú elkötelező energiafüggésbe jutottunk egy hirtelen napon, az EU-nak fityiszek járnak Budapesttől, a Jobbiknak meg nő a tartozás, a beígért két pofon... És erre azt mondják: "folytatjuk"...
Nincs alternatíva? Hát az nem az, hogy NE TEGYÉK?!

Ezzel szemben egy másfélmilliós nagyságrendű, szalámizás alatt álló Jobbikot látunk, meg a szétzilált, utakat kereső, úgynevezett baloldalt. Ezek hárman adják ki az összesen öt- öt és félmillió szavazni járót. Az utóbbi két ellenzéki csoport nem fog össze, természeténél fogva, pedig többségben vannak vastagon a kormányzással szemben, 2014 tavaszán az urnáknál is többségben voltunk akik NEM akarták őket!
Ebből lett a kétharmad,
Ha így marad, az alternatívában hívőket a passzív szavazók masszájából kellene aktivitásra sarkallni- a szétszórt élesen osztott ELLENZÉKNEK!

Ugyan mivel érhetnénk ezt el?
Hogy tán üzeneteink majd áttörnék a hallgatólagosság falát?
Keményen, még több közmunka ígéretével? Vagy az ellensésgeskedést szítva, kerítések tövébe szólítva baloldali fekvésű magyartalan partra lökve a magyart?! Ez a mi viszonyaink közt állami feladat, állami privilégium lett, tán nem látod?.
Ab ovo nem ígérhetsz ellenzékből nyugalmat és stabilitást, mert egy változásnál a fidesz múltja és jelenlegi túlhatalma garancia az ellenkezőjére!

Vagy haddd kérdezzem meg egész egyszerűen, toronyiránt, ahogyan imént már tettem csak nem válaszoltál: mit tartalmazhatna ELVILEG, egy alternatíva, egy kétmilliónyi embert aktivizáló friss mozgalom? Ígérne egymillió-egyszázezer munkahelyet?! A korrupció felszámolását? A nemzet újraegyesítését? (Kivel szemben is?!). A jobbik felszámolását, vagy hatalombajuttatását? Viszonyunkat rendezni az EU-val?

Szóval az ötmillió körüli magyar szsavazónál a megosztottság önfelszámoló esély: Nem alternatívával nyer majd a 18-ban a fidesz sem, hanem hogy magához édesgeti Vona Gábort.
Nna ezzel kéne szerinted "versenyezni" az alternatívának.

Amúgy leírtam már, hogy nevetséges minden ÍGÉRET, mert hiteltelen: szakpolitikákból lakható várat építeni a semmiből és semmire?

Amit átélek, nem zsigeri, hanem tapasztalati alapú: siratom kis rokonaimat, az eltávozott potens generációt, a körülményeim rosszabbodását, a pártfigurák parttalan gátlástalan, butuló tolvajsággal vegyes térnyerését, és folytathatnám. Nem nekem kell piros vonalat húznom, egy rossz helyen, hanem elég lenne nekik, neked, magadnak végre önkorlátozásként. De eszed ágában sincs., hónatok alá kaptátok a magyarság mítoszát.
Nyilván előnyös pozícióig emelt az elvtelenséged, ebből nincs nem adódik változás írhat Béndek combos alternatívákat hiába.

Gábor2000 2015.08.09. 20:49:33

@tamas11: A három réteget elfogadom, de szerintem ez kevés.
A 2010 előtti kormányzás annyira pocsék volt, hogy gyakorlatilag a fidesz ölébe hullt a hatalom.
Tényszerűen pedig: az államadóság nem nőtt, valóban nem is nagyon csökkent, de nem nőtt. Ellentétben a szoclib előddel, amikor is kb. másfélszeresére emelkedett. Az atomerőmű bővítése vagy jó lesz vagy nem, ezt én nem tudom megítélni, mindössze annyit látok, hogy nincs igazán más alternatíva. Az EU vezető hatalmi szentjeinek pedig hát, hogy is mondjam, hajlékony a keze. Sajnos ennek eredményeként szabad prédaként tekintenek/tekintettek a térségünkre, ennek valahogyan végét kell vetni. Hogy ezt a szocialisták kezelték jobban vagy a fidesz, majd visszafelé egyszer meg lehet állapítani. Nekem a fidesz e téren minden barbárságával együtt is eredményesebbnek látszik.
A jobbiknak akkor lehet pofonokat osztogatni, amikor annak alapja van. Most éppen ha jól érzékelem, akkor nem atyai pofonokról van szó, hanem versenyről. A szocialisták idején viszont még csecsemő volt a jobbik, s mégis kölönböző figurák, események tudták demonstrálni országunk fasiszta mivoltát.
S erre mondták, hogy folytatják. Bármennyire is hihetetlennek látszik neked, de a szavazók ezt még mindig lényegesen jobbnak tartották mint a kinálkozó alternatívákat. S nem csak az "előnytulajok", "közalkalmazotti atitüddel élők" és a "félelemmel élők" !!! Nem biztos ám, hogy mindenki egyértelműen rossznak érzi a kötelező nyugdíjpénztári rendszer megszüntetését, vagy az oktatás alakitgatásait, vagy az ál rokkantnyugdíjasok megszűrését, vagy egyáltalán a szocialismusból ittmaradt korai nyugdíjazások rendszerét, vagy a bankrendszer megregulázását (pld. hogy már nem lehetséges 432%-os THM-el hirdetni a hitelt mint nagyszerű lehetőséget a hozzá nem értőknek, szerencsétleneknek), vagy hogy a szoci haveroknak nulla Ft-ért bérbeadott födeket, most a fidesz haverok kaparinthatják meg legalább a piaci árhoz közelítő bérleti díjért....stb. Vagyis az nagyon kevés, hogy ne tegyék. Legalábbis sokaknak.
Nem igérgetési versenybe kell szállni, hanem hitelesnek kell lenni. Ha kék az ég, akkor nem kell az ellenzéknek azonnal ennek az ellenkezőjét magyarázni blogokban és rendezvényeken és a parlamentben csak azért, mert a fidesz is a kék eget mondta. Szerintem te egyetlen dolgot sem tudnál mondani, amit a fidesz esetleg véletlenül elhibázva jól csinált volna. De ezt nem mindenki látja így. Még akkor sem ha te hülyének, vagy bérencnek gondolod. Sőt az is lehet, hogy nem neked van igazad.
Mint már említettem nincsenek hatalmi vágyaim. Nem is tudom az alternatívát. Mindössze azt látom, hogy igazi altenatívát más se kínál. Aki ezzel foglalkozik, akinek ez lenne a dolga az sem. Számtalan megoldandó feladat van/volt. Konkrét feladat. Nem olyan, hogy ne tegyék, vagy hogy majd mi rendezzük a viszonyunkat az EU-val. Itt volt/van pld. a devizahiteles probléma. Egyetlen értelmes átfogó javaslatot sem láttam. Nem hiszem pld. hogy Béndek blogger pártfőnök családja, közeli-távoli ismerősei körében ne lett volna számtaln érintett. Vajon mit mondott, mikor megkérdezték tőle egy összejövetelen, hogy mit tennél ha te lennél ott ? Hogy oldanád meg ? Mondaná, hogy izé az alkotmánybíróság meg a fékek-ellensúlyok, meg a demokrácia lerombolása, meg a zorbán, meg a Gabriel arkangyal szobra ?
Aztán még annyit, hogy semilyen pozicióba sem emelt az elvtelenségem. Nem is voltam és nem is leszek pozicióban. Amióta lehet, vagyis közel harminc éve én magamat zsámányolom ki, az állam csöcsein sosem lógtam. Körülményeimet egyáltalán nem az állam újraelosztási elvei határozzák meg, hanem az általam elvégzett munka, melyet a piac értékel. A körülményeimben a rendszerváltás utáni ugrásszerű javulást szép lassú emelkedés követte és követi azóta is. De ebben sok-sok munka van, s ez az amit kicsiny kis hazánkban sajnos nagyon kevesen szeretnek csinálni.
Hogy neked az Orbán vagy a Gyurcsán befolyásolja a lehetőségeidet, arra csak azt tudom mondani, hogy tetszett volna konvertibilis tudást szerezni ha már olyan sok a sütnivalója. S akkor ha nem veszi a zorbán a munkád gyümölcsét, akkor eladhatnád máshol a világban. A jó munkát mindenhol el lehet adni, s ma már el se költözni ehhez.

tamas11 2015.08.11. 11:31:24

@Gábor2000:
előző hozzászólásomban félreérthető:

"többségben voltunk, akik nem akartuk őket"

itt természetesen orbánékra gondolok.

tamas11 2015.08.11. 15:30:34

@Gábor2000:
Olvassunk csak téged. Mondatról mondatra , azt az erkölcstelen szerecsenmosdatást, amit művelsz. Relativizáló maszlag ömlik belőled.
Mindenekelőtt: ha a múlttal példálózol, arra frappáns válasz, hogy azokat leváltottuk, ELKÜLDTÜK!. Az összevetés alapja ez, nem pedig az, hogy más miként sksiccelgetné a jövőt.
A régiekre való hivatkozás csak azzal együtt áll meg a talpán, hogy megkapták az utilaput! Én Hagyót és Simicskát szoktam összevetni. Hagyó már nincs. De Nézd meg mi történik Simicskával!
Miféle megcsúfolása sokmillió magyarnak a körülötte zajlott "eljárás"?

Miféle arcátlan végjáték, hogy HAMIS ADATSZOLGÁLTATÁS miatt kizárják a közbeszerzésekből? A legnagyobb, egy 400 milliárdos vállalkozót, a miniszterelnök barátját?! AZÉRT MERT LEGEC.ZI!
Te így akarsz élni?
Ha alternatíváról beszélünk, nem ez a legnagyobb választás hogy akarsz e ezekkel, a vezetésükkel élni? A közbeszerzésekben ezután vagy a kizártak közé kerülsz, vagy akik nyerni akarnak és tudnak ezen az önleleplező, gusztustalan helyzeten.
Nem zavar, hogy elillant a tisztesség gyanúja is, ha volt egyáltalán?

Figyelhetnek az olvasóid arra is, hogy nem árulod el, mely ágazatban dolgozol, s miért állíthatod azt, hogy te vagy az akit a hazai piac 25 éve honorál, lineáris privát fejlődéssel jutalmaz. Sok-sok munka ugyanis a többiek mögött is van.... Erre hivatkozni logikátlan és tisztességtelen, azt a látszatot kelti, hogy a kedvező mérlegek mögött csakis ez lehet - a több munka...és, ha hozzá akarnánk valamit gondolni, hát legyen az a kivételes tehetség, a tiéd...
Pedig egy frászt.
Megírtam, tán nem pont neked, hogy ahol élek, ott a kétciklusos önkormányzati fideszéra óta senki (nulla százalék) jutott jó lehetőségekhez, szemben a különféle jöttmentekkel, akik kivétel nélkül a hatalomhoz köthetően, javarészt rokonilag is, egyre arcátlanabbul dúskálnak, szereznek kreált stallumokat. MIND FIDESZKÖZELI.) Ez neked a felemelkedés? A tisztaság? a korrupciómentesség?
Aztán figyeljék meg az olvasóid, miként bánsz el velem, azáltal, hogy soha, semmilyen kérdésed nem merül fel arról, kik , hányan, miért elégedetlenek a sorsukkal. Miközben én itt erről levelezek veled. (több lépésben meg is fogalmaztam a kérdéseket). Amit negligálsz, az nem vélemény, hanem egyfajta tapasztalás. Nem mondhatod, hogy tudatlan, zsigeri, vagy üres.
Személy szerint engem is a határon túlra protezsálsz, a világpiacra segítenél, mintha a teljesítményhiányban lenne hiba, ( " tetszettem volna konvertibilis tudást szerezni.")
Ami engem illet , én tetszettem szerezni, bár kommunikácóelméleti, oktatói munkában nehéz nagynyilvánosságú visszacsatolást szerezni., hatvanöt éves kor felett.

Úgyhogy, az a válaszom , hogy élve választási felhatalmazásoddal, tetszettél volna legitim elitet hatalomba segíteni, és az egészséges szelekcióról gondoskodni ahelyett, hogy hallgatsz a hatszázezer kivándorlott magyarról., és elégedetten gondolsz arra a további néhány-százezerre, akik a távozást forgatják a fejükben. Ez 89 óta szörnyű fenyegetésnek számított.
Öt éve, és az önkormányzati szférában már előtte is többségben (!) volt ugyanez a szervezet, és kétharmadot 100 % -ra feltranszformáló szellem, amely totális hatalmatépített ki. Ha mérleget készítünk, azon nálad miért a régmúlt van még mindig? Az új átkosokat mikor veszed a nyelvedre?
Látva a 2002 -től kíméletlen eszközökkel vívott nemzetbomlasztó, kommunikációval támogatott rombolást, létezik e annál nagyobb hazugság, hogy a FIDESZ Ölébe hullott a hatalom?! Ekkorát tévedni nem lehet.
Egyébként is: egy nyíltan versenyző, piacra vezettt vállalkozásból, amilyet mgadnak tulajdonítasz , ilyen ráérős rutinos szerecsenmosdatásra nem telik , egy piacozónak folyamatosan frissen kell elemeznie környezetét, neked meg még a szókincsed is kormányhű, nem piackonform.
Mások társadalmi élményét azzal a közhellyel nem nullázhatod le, hogy vannak akik haladnak, sikeresek, és az te vagy.
Közhelyeid sehová nem vezetnek, én minek asszisztáljak hozzá?
Úgyhogy, ezt a polémiát itt befejezném. Ha akarsz, írj privátban.

Gábor2000 2015.08.11. 15:44:33

@tamas11: Nem, nem akarok privátban írni.
Sőt sehogyan sem. Ha te kommunikációelméleti oktatói munkában keseregsz most éppen, akkor mindent értek. Hajrá kommunikáció, hajrá előre, ettől fog felvirágozni az ország. Sajnos ettől nekem meg elmegy a kedvem a kommunikációtól. Nincs több mondanivalóm.

tamas11 2015.08.11. 17:44:00

@Gábor2000:
Internetes társadalmi kommunikációról (is) szó van, épp az új médiáról, te oktondi. Hogy neked nem aktuális egy frissülő tudás, azt eddig is láttam, írtam is.

2015.08.21. 04:13:13

@unionista᠍᠍᠍: Érik a hatalom bukása

Érik a hatalom bukása,
Kiderül minden hazugsága!
Amivel nap, mint nap, untatnak,
Folyton-folyt, és mindig becsapnak!
Újra szép a polgár, azt dicséri
Egyedül, csak ő kinek megéri!
Többi meg koldusa, menekül,
Hol tudna megélni, legvégül?
Egyre csak, szédülten keresi
Hét határ, míg végül megleli!
Nem is néz, ő vissza, már soha!
Nincs érte, bánata, sóhaja!
Mostoha volt haza, ellökte
Rá se, néz, már ő se, örökre!
Kenyerét, ha megleli, feledi,
Örömmel, és könnyen megteszi!
Rossz gazdát, nyomort, uzsorát!
A hazáját, rablóját túl „oda át!”
2015-05-31

2015.08.21. 04:15:23

Rohanunk a forradalomba

A válság, egyre éleződik,
A hazugság lelepleződik
Teóriák dőlnek halomba
Rohanunk a forradalomba!

Adócsaló a finánctól retteg
Nyugdíjas kenyeréért reszket!
Rendőr int nyugalomra,
Rohanunk a forradalomba!

Kezdet még, a világ válsága volt.
Koldusok lettek, szerencselovagok!
Ma munkára biztat a lomha.
Rohanunk a forradalomba!
87.
úgy eldugtam, mire eljött elfelejtettem!
süti beállítások módosítása