1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.06.11. 13:14 HaFr

A balos agy működése: a VIÁ a TUPOL szerint

A balos agy (beállítottság) -- és nem a bal agyfélteke -- alapüzemmódja a progresszióba vetett hit. A progresszió feltartóztathatatlan, általa egyre jobb lesz mindenkinek, mert részint pontosan lehet tudni, hogy a világ miként javítható, részint kellő hatalommal mindenki részesíthető ebből a javulásból. Tudás és Politikai hatalom (TUPOL), úgymond, jótékony együttműködésének eredményeként a progresszió végén a Világ Ideális Állapota (VIÁ) vár ránk, csupán egyetlen nagy globális Tervbe/Projektbe kell illeszteni őket, amire minden reményünk megvan.

Ellenben a VIÁ felé mutató progressziónak sajnos ellenségei is vannak, akik valahol a mindenkori politikai középtől jobbra helyezkednek el (még mindig), ezek gonosz, elitista és/vagy buta meggyőződései szerint a világ ugyan változik, de nem okvetlenül fejlődik, vagy legalábbis a fejlődésnek lehetnek elvitathatatlan mozzanatai (pl. az éhezés és a depriváltság általános csökkenése, mind kecsesebb mobilok, jobb gyógyászati eljárások), ám ezek olyan hátulütőkkel bírnak (individualizáció, technicizálódás, a természettől való elszakadás, a hagyományok és egyéb intézmények meggyengülése, dehumanizáció, egyenlősdi, a társadalomalkotó formák és spiritualitás eltűnése), amelyek legalábbis árnyékot vetnek a Tervre, és megkérdőjelezik a VIÁ tételezését.

A balos agy nem foglalkozik a hátulütőkkel, mert részint fontosabbnak tartja az anyagi jólétet, részint azzal áltatja magát, hogy illetéktelen a privát szférában, ahová a spiritualitás is tartozik. (A köztes dolgokat meg tényleg nem érti.) Ugyanakkor a balos agy mégsem retten vissza attól, hogy az individualizáció, az egyenlőség, a homogenizáció, és az irányítás érdekében bevesse az államot, és kikényszerítse az öröklött, természetes, hatalmi jellegű, vagy egyszerűen heterogén társadalmi viszonyok kiegyenlítését, felszámolását. Valójában úgy véli, hogy az egyenlőség fontosabb a magánszférák plurális, konfliktusos viszonyánál, ezért úgy adóztat, úgy él nyelvileg, úgy oktatja, kultiválja és ellenőrzi az embert, hogy az a lehető legkevesebb konfliktust táplálja és/vagy ezeket ne legyen képes az állam alatti (közösségi) térben megoldani.

A Progresszió célja kimondatlanul az Egységes (Tulajdonságok Nélküli, de legalább Átlátható) Ember előállítása, mert ettől remélhető az Örök Béke és Igazságosság. Ha ugyanolyanok vagy átláthatóak vagyunk, ha az ellenőrzésünk már a fogantatásunk pillanatától totális, akkor joggal remélhetik a Tervezők, hogy a végén olyan transzparens rend köszönt majd ránk, amelyben a progresszió maximális hatékonysággal irányíthatóvá válik -- hiszen csak egyetlen verziója marad a köztudatban.

Nem állítom, hogy a balos agy pontosan tudná, hogy mi a jelenlegi progresszív egyenlősdinek az értelme, vagy kifutása. De érdemes volna néha megvizsgálnia magát arra vonatkozóan, hogy 1. valójában milyen közösségi céljai vannak, 2. a bevetett eszközei valójában mit szolgálnak, illetve 3. végül nem veszik-e át az eszközei a (tegyük fel, szerény és jóindulatú) céljai fölötti uralmat, és változtatják meg azokat a fentiek irányába.

Mi ennek az írásnak az értelme? A pluralizmus és az összemérhetetlen gyakorlatok iránti tisztelet kinyilvánítása. A spirituális ember és közösségeinek védelme. Nem bízom a baloldali gondolkodásban, ha ajándékot hoz is. Az államilag szabályozott liberalizmus az autonómiák pluralizmusa nélkül veszélyes. 

75 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr337534008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.06.11. 13:29:49

"A közösségek szabadsága csak az egyén szabadságából következhetnek és az az alapfeltételük. A kettőt nem lehet szembeállítani, és ha bármi miatt rangsorolni kell, mindig az egyén szabadsága az első."

Idézet, a soha meg nem írt "A Fuxianizmus doktrínája"
című könyvből. :) :)

nevetőharmadik 2015.06.11. 13:44:02

Ez nagyon fejlődésellenes felhangú lett, nem tudom, ez szándékos-e. Pedig nem árt tisztázni, hogy a leírt baloldaliság pusztán ideologizátor potyautasa a fejlődésnek, ami egyébként az ember alapprogramja: alkotással többet és jobbat kihozni a világból. Bár lehet, ez nem minden ember alapprogramja - ugyanakkor nagyon nem tetszene, ha ez az alkotási és fejlődési ösztön összetéveszthető vagy összemosott lenne a balos aggyal.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.11. 13:46:52

@nevetőharmadik: az egyik politikai, a másik "természetes" beállítottság, és elvileg meg lehetne akadályozni, hogy az utóbbi belecsússzon az előbbibe -- pluralizmus, inkommenzurábilitás, erős közösségek, kis állam

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.11. 14:50:42

Az összemérhetetlen gyakorlatok pluralizmusa elvileg szép dolog és magam is támogatom. A gond ott kezdődik, amikor a pluralizmus védelmének konzervatív jelszava olyan hatalmi gyakorlatok fenntartására irányul, amelyek jelentősen korlátozzák a többi gyakorlat érvényesülését.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.11. 15:12:00

@raczsandor: hát ja, az nem szép -- de nem is konzervatív

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.11. 15:15:25

@HaFr:
De akkor lehet, hogy mégse csak a buta balos pc az, ami kiüresíti a „progressziót””, illetve a pluralizmust.

Lexa56 2015.06.11. 15:19:23

Az írás szellemes, de ugyanilyen pamfletet össze lehetne állítani a jobbos agyról, és az is vicces lenne. (Most momentán nincs időm ezen törni a fejem). A gond mindg a kizárólagosságra törekvéssel van, bérmelyik oldal is vindikálja magának a kizárólagosságot. Sokfélék vagyunk és ha erőszakosan próbálunk érvényt szerezni gondoltaink kizárólagos érvényességének, azok mindig saját paródiájukká alakulnak át.

nevetőharmadik 2015.06.11. 15:26:03

@raczsandor: @Lexa56: Hát igen, ez a legirritálóbb az egészben, hogy "igazság" nincs, csak valamiféle dinamikus egyensúly. Persze ettől még szilárdan hiszem, hogy bár az én igazam is csak egy határig terjed, ezek sokkal tágabb határok, mint a másik igazának a határai. Na de akkor is!

nevetőharmadik 2015.06.11. 15:35:20

@HaFr: Igazság alatt arra utaltam, hogy nincsen olyan szempont (vagy autonóm gyakorlat), amihez képest minden más megalapozatlan és igazolhatatlan. De ezzel nem veled kívántam vitatkozni, sőt, van egy olyan sejtésem, hogy amit én dinamikus egyensúlynak nevezek, az tartalmában hasonló lehet ahhoz, amit te konzervativizmusnak. Jó, ez a sejtés nagyon bizonytalan, de asszem, érted.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.11. 15:43:23

@HaFr:
Elsőre az un. „gazdasági érdekek” és a „gazdasági racionalitás” témája ugrik be. Konkrét példa lehet erre az egykulcsos adó „relativista” igazolása: „ha a kétkulcsos adózás miatt nem vehetek még egy Mercédeszt, akkor azzal megsértik az életformám autonómiáját, pedig ehhez alanyi jogom van. Ha hippik nem kényszeríthetőek arra, hogy „normális életvitelt folytassanak, akkor a tehetősöket se kényszerítsék jótékonykodásra.”.

Sylvester94 2015.06.11. 15:46:51

Ironikus, de én is ugyanazt a kérdést tettem fel a cikk végén, amit a szerző: "Mi ennek az írásnak az értelme?" Ez a párt öndefiníciója alapján egy KONZERVATÍV párt, nem egy JOBBOLDALI párt, így számomra totálisan érthetetlen, miért ragaszkodik ennyire a párt vezetője a jobb-bal felosztáshoz. Béndek úrnak a baloldal és a konzervativizmus egymásra hangolásán (illetve újrahangolásán) kellene törnie a fejét, nem ilyen rém gyenge pamfleteket elkövetni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.11. 15:55:14

@Sylvester94: no no, azért ez enné bonyolultabb

Sylvester94 2015.06.11. 16:17:12

@HaFr: hallgatom... mi az, ami bonyolulttá teszi?

borzimorzi 2015.06.11. 16:30:37

Progresszív egyenlősdi? Hát, izééé... Szerintem az egyenlősdi a progresszió gyengítésének leghatékonyabb eszköze. 40 év szocializmus tapasztalata alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy az egyenlősdi letöri az ambíciót, megöli a motivációt és összességében gyengíti a teljesítményt.
Üdv:
b

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.11. 16:37:12

@Sylvester94: pl egy posztban senkit se érdekel, az ilyen jellegű posztokat senki sem olvassa (100-an, bocs), ez a helyzet -- egyébként igazad van

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.11. 16:37:36

@borzimorzi: akkor hát nem értettél ez alkalommal

nevetőharmadik 2015.06.11. 17:14:23

@borzimorzi: A progressziót itt a balos-újbalos értelemben kell venni. Ők nevezik magukat progrresszívnek, mert nagyon mennének már valahova.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.11. 17:21:10

Az én szótáramban a progresszió a felszabadulással egyenlő.
A felszabadulás eszközei pedig az egyenlőség és/vagy a hatékonyság.

borzimorzi 2015.06.11. 17:37:40

@nevetőharmadik: Ja, hát ezek a retrogád szélballerok mindenfélék lehetnek, de hogy progresszívak nem, az biztos...

Üdv:
b

borzimorzi 2015.06.11. 17:38:26

@raczsandor: Akkor azt a szótárad dobd ki nyugodtan.
Üdv:
b

borzimorzi 2015.06.11. 17:41:50

@HaFr: Az lehet. Ennek oka a terminusok összekavarása. Lassan lesznek, akik azt képzelik a liberalizmus a drogok teljeskörő liberalizálását jelenti, a konzervativizmus maradiságot, a progresszió meg azt a katyvaszt, amit a szélballerok nyomatnak. Ja, és nemzeti meg a jobbantak nyilas hőzöngése. Kihagytam valamit? Ó, igen, humanitárius hozzáállásnak meg a válogatás és elvárások nélküli bevándorlónyalást akarják eladni. Agyrém.

Ki kéne végre takizni azt a terminológiai Augiász istállóját is egyszer...

Üdv:
b

borzimorzi 2015.06.11. 17:42:53

@raczsandor: Mert progresszió = haladás.
Liberalizáció = felszabadítás, felszabadulás.
A kettőt összemosni: terminológiai katyvaszt eredményez.

Üdv:
b

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.11. 17:46:44

@borzimorzi:
Ezek szerint a felszabadulás nem tekinthető haladásnak?

Zoltán Lukács 2015.06.11. 18:31:02

Zsdavov elvtárs a pokolból gratulált már? Ennyire kuszán leegyszerűsítő (elnézést a képzavarért) elemzést a baloldalról (vagy egyáltalán) már régen olvastam. A Szerző láthatóan nem képes felemelkedni a frusztrációján, hogy a baloldal, bármennyire is gyenge és esendő, fényévekkel van a pártja előtt. Egy párszor már javasoltam, hogy nem a baloldalon kellene vekengeni (arra itt vagyunk mi, régi balosok), hanem a saját szedett-vedett bandájából kellene már hadrafogható, dinamikusan fejlődő jobboldali polgári politikai pártot csinálni. Merthogy arra is kurva nagy szükség lenne. De tényleg.

borzimorzi 2015.06.11. 18:58:44

@raczsandor: Nem azonos a két fogalom. Ettől még a két jelenség együttes megléte esetén nyilván mind a kettő érvényesül a következményekben.

Üdv:
b

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.11. 19:28:52

@borzimorzi: hát, csak nem hiszed rólam, hogy itt tartanék :( de nem látom elég világosan, hogy mi zavart össze

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.11. 20:31:46

@borzimorzi:
Oké! A felszabadulás tehát nem haladás.
Akkor mi a haladás?

nevetőharmadik 2015.06.11. 20:58:27

@raczsandor: Minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár.

explanatus 2015.06.11. 21:34:01

Hoppá! Nagy nap ez a mai! Nézzük kicsit messzebbről az összefüggéseket, hogy miért is a baloldali „csönd”.

Nyugati (német) szakértők hónapok óta részletekbe menően vizsgálják az Orbánnal szembeni szemrehányásokat és Klaus von Dohnanyi (SPD) Német Szocialista Párt nagy tekintélyű alakja, aki a magyar munkacsoport vezetője a Welt -nek adott hosszú interjúban arra jut, hogy

- - - a helyzet Magyarországon nem olyan (rossz), mint ahogy azt a nyugati média beállítja. - - -

Sőt! És szemrehányást tesz az ellenzéknek, azaz a hazai baloldalnak egy baloldali politikus.

Szóval, úgy tűnik nyugaton felismerték a hazai helyzetet: hogy
(1) a Jobbik veszélyt jelent a kormányzópártokra,
(2) a baloldal annyira erőtlen, hogy nem marad más, mit
(3) megtartani (megvédeni) Orbán Viktort és a Fideszt.

Szóval, az interjút olvasva „érdekes” gondolatok kavarognak bennem. Európa egyik legerősebb szocialista pártjának nagynevű tekintélye kiáll a jobboldali, (nacionalista felhangoktól sem mentes) Orbán Viktor ás pártja mellett.

Valahogy sehol se találtam utalást arra az interjú során, hogy hol a hazai baloldal, mi lenne ebben a helyzetben a szerepe, miért van csöndben.

Viszont kifejezetten a Jobbik felől érkező veszély miatt kell a nyugati baloldalnak védelmeznie a jobboldali magyar politikát, mert erre a haza baloldal nem alkalmas.

Hu. Elolvasom még egyszer. Biztos elnézhettem valamit.

www.welt.de/politik/ausland/article142320319/Viktor-Orban-liebt-die-Provokation.html

Itt a blogon, párt elnöke mintha ugyan erről beszélne már több bejegyzés óta, hogy hol hazai baloldal.

borzimorzi 2015.06.11. 21:59:09

@HaFr: Helyén a kérdés, leginkább a jó kis masszív sebláznak tulajdoníthatom a dolgot. El is megyek mára, mert egyrészt túltengek, másrészt meg tényleg le kell húznom a lázat.

Üdv:
b

panelburzsuj 2015.06.11. 22:02:24

"Progresszió célja kimondatlanul az Egységes (Tulajdonságok Nélküli, de legalább Átlátható) Ember előállítása"

Bocs, ha már fölmerült, de úgy vagyok, mint Pistabácsi a repülőn: EZT azért nem gondoltam...

Márhogy Béndek Péter is eljut a szalmaszobrászat efféle magaslataira. Hogy útált ellenfeleinek titkos, sőt öntudatlan céljairól ráncigálja a lepleket.

Még a végén tényleg politikussá lesz... :)

egyetmondok 2015.06.11. 22:58:08

"Az államilag szabályozott liberalizmus az autonómiák pluralizmusa nélkül veszélyes." --

nem lehet,hogy pont az autonómiák pluralizmusának hiánya hozza létre az államilag szabályozott liberalizmust?

2015.06.12. 00:02:32

@raczsandor:
haladás az, hogy van egy cél és az részben, vagy egészben teljesül. irányított módon végrehajtasz lépéseket és a helyességi feltételek tervezett módon teljesülnek. és ennek örül a nép, mert haladunk előre.

de lehet, hogy eközben egyenlőtlenek a viszonyok. sőt majdnem biztos. mert a haladáshoz alá kell rendelődni valamilyen célnak. ami rendszerint az uralkodó osztály érdekeit szolgálja. szabadság van, akkor nincs közös cél. hanem mindenki azt csinál, amit akar. nem vagyunk alárendelve senkinek és semminek. de abból csak véletlen következik a haladás.

panelburzsuj 2015.06.12. 01:55:56

@unionista᠍:
Szóval akkor van haladás, ha cél van.

Ha sok ember tűz ki sokféle célt, és azok felé törekszik - abból véletlen lesz haladás.

Ha pár idióta hajszol számukra kedves irányokba tömegeket - az valódi, "céltudatos" haladás.

Magyarosítanod kéne - mondjuk kreácionistára. Innen már csak egy macskaugrás.

leponex 2015.06.12. 07:41:24

'Mi ennek az írásnak az értelme? A pluralizmus és az összemérhetetlen gyakorlatok iránti tisztelet kinyilvánítása. '

Nem nagyon látni ezt az explicit tiszteletet, de végre egy remek, szelíden ironikus alkotásod ez kedves HaFr, remélhetjük hogy ez csak a kezdet?
Jöhetne a joosbbagy, a libbagy, no és persze a saját édesgyermeked az igazi konzagy ...
No, az lesz majd az érdekes, képes leszel-é ezzel a szemmel is rátekinteni:)
R(endíthetetlen)B(arátsággal)!

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.12. 08:12:05

@unionista᠍:
Enver pasától kezdve Pol Potig sok politikusnak voltak céljai. A híveikkel együttműködve ezeket sikeresen meg is valósították. Ennek ellenére igencsak kérdéses, hogy az „eredményeiket” haladásként kellene értékelni.
Az se túl szerencsés, mondhatni irreális, ahogy szembe állítod egymással a szabadságot és a szervezettséget. Pedig a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. A szabadságnak is van rendje és ennek fenntartása együttműködést kíván. Akik pedig rombolják az együttműködést azokat „elnyomják”.
Ebből következik, hogy a „felszabadulásnak” van egy perverz formája. Az amikor a „nép” a szabadság terhes kötelmei (a kisebbségek jogainak tiszteletben tartása, PC beszéd, stb.) alól akar felszabadulni. Ezt a „felszabadulást” szolgálja az is, amikor szabadságot szembe állítják a közösségi célokkal, a szervezettséggel. Ilyenkor jön az „erkölcsi többség” uralma és a PC mentes egyenes beszéd kora.

nevetőharmadik 2015.06.12. 08:27:36

@raczsandor: Ne felejtsd ki az egyén önmagáért való felelőssége alóli felszabadulást, mint az egyik perverz formáját a felszabadulásnak :)

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.06.12. 09:20:11

Tervnek lennie kell. Tartalmilag a jövővel kapcsolatos várakozásainkat és azzal kapcsolatos jövőbeni cselekedeteinket kell magába foglalnia......de a terv NEM a jövő alakításának az eszköze, hanem a jövővel kapcsolatos gondolataink algoritmizálása. Legyen mitől eltérni. :) :)....mert másra nem igazán jó és mégis megkerülhetetlen és alapja a sikernek....nem csak a cégek esetében. A társadalmakra is igaz.
Ha ezen kijelentésem miatt, a blog szerzője esetleg le akarná harapni a fejem, gondoljon a PKP meghirdetett alaptéziseire (pl. oktatás jövője) :) :) :)

Marcus015 2015.06.12. 09:25:05

@Lexa56: Egyetértek. Ha más valakiről írunk akkor - talán szándékunk ellenére - önmagunkat is bemutatjuk. Ez történt most is.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.06.12. 09:26:52

@nevetőharmadik: @raczsandor:

A perverz szó nem jó kifejezés. Az általatok leírt jelenség más minőségű......aljas gazemberség, út a (rab)szolgaságba.

nevetőharmadik 2015.06.12. 09:35:07

@Fuxos (ex bömis): A szabadság: szolgaság.

Bár Orwelltől idézni lassan annyira közhelyes.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.06.12. 10:23:29

@nevetőharmadik: Azért írtam az aljas gazemberséget.
" Út a szolgaságba" Hajek :) :)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.12. 10:32:02

@nevetőharmadik: Az talán más tészta, de nyitott vagyok a cáfolatra! :)

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.06.12. 10:37:19

@raczsandor:
"Szerintem ez lélektanilag bonyolultabb."
Sosem állítottam hogy egyszerű. :) :).....de túlbonyolítani, homályosítani sem kell.

nevetőharmadik 2015.06.12. 11:14:42

@raczsandor: Annyiban nem más tészta, hogy a motiváció minden esetben ugyanaz: tehessek meg bármit, minden(ki) egyebet leszarok, legyen az mások szabadsága, érzése, vagy a tettek következménye.

(Bár a PC-beszédet a kisebbségi jogok védelméhez hasonló kötelemként említeni azért meglehetősen erős. A kvázi-intézményesülése ugyancsak kezd emlékeztetni a spanyol etikett furcsaságaira, különösen, amikor már nem csak mint a seggfejség tabuja, hanem az óvodás érzékenység katalizátora működik.)

2015.06.12. 12:42:14

@raczsandor:
te egy nyugati típusú társadalmat képzelsz el, én kelet-középeurópaiat. amiben a nyugatosság érintőlegesen van jelen. lehet keresni a nyugatot. de az nyugaton van. szerintem a magyarok többsége egy félelnyomó rendszert szeretne. olyat, ami nem "libsi", de nem is "náci".

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.12. 13:52:09

@unionista᠍:
Szerintem a kelet és a nyugat nem zárja ki egymást.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.12. 13:58:51

@unionista᠍:
Ami a "magyar ugaron" nemzetidegen nyugatoskodásnak minősül az nyugaton már ízig vérig magyar, mert látják hogy nincs párja. Ezek a teljesítmények csak azért keltenek itthon "idegen szerű" hatást, mert az átlagnál több bennük az önreflexió. Pedig csak úgy tudjuk a saját egyediségünket megmutatni, ha elég mélyre ásunk.
A "nyugatos" magyarok ezért sok esetben "igazibb" magyarok és és jobban keletiek, mint az etnicista magyarok. Főleg azért, mert az etnicizmus színtiszta nyugati import. Nem is csoda, ha bennük semmi egyedit nem lát egy nyugati.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.12. 14:38:18

@nevetőharmadik:
Értelek, meggyőztél.

A PC-nek persze vannak vadhajtásai, de valamit mégiscsak meg kellene tartani belőle, ha a másik oldal olyan kéjjel buzizik, cigányozik és zsidózik.

2015.06.12. 15:45:17

@raczsandor:
az etnicizmus az indoeurópai kultúra sajátja. létezik nyugaton, de nem nyugati import, nem is kelet-európai, hanem őseurázsiai. az őseurázsiai kultúra a mai napig primitív etnicista. sanyi a kútfúró haverom "ősmagyar". és mindenkiről számon tartja, hogy az illető cigány vagy nem cigány. és azt, hogy zsidó vagy nem zsidó. de ez eredendően nem negatív diszkrimáció, hanem az őseurázsiai kultúrában természetes módon létező szelekció. azt a célt szolgálja, hogy az idegenek esetleges hegemóniatörekvéseit a törzsi szállásterületeken megtörjék. a jobbik a zsidókeresztények szempontjából egy újpogány mozgalom. és ezért mondják azt a "libsik", hogy ki kell rekeszteni őket, különben ők rekesztenek ki minket. és a "nácik" szóról szóra ugyanezt mondják.

nevetőharmadik 2015.06.12. 16:44:48

@raczsandor: Hát, attól függ, hogy tulajdonképpen mit is tekintünk a PC beszéd deklarált céljának és funkciójának.

2015.06.12. 19:27:18

@panelburzsuj:
ez konstruktivista felfogás. ha kreacionista lennék, akkor szembehelyezkednék az evolúciós biológiával és istentől elrendelt világról beszélnék. nem hiszek a determinációban, legfeljebb a predesztinációban. a pre-desztináció kifejezés elemzését rád bízom. felteszem latinosan művelt vagy.

tamas11 2015.06.13. 11:07:26

@HaFr:
Persze, hogy nem beszélsz igazságról, igazságosságról (itt az output nálad a VIA, a Világ Ideális Állapota) . Épp arról szól az írásod, hogy a disszonanciákat egy külső, mintegy biológiai megalapozottságú fogalomhoz helyezd ki: az agyba. De annak csakis egyik fajtájába, az állítólag balosba. Politikai baloldalról már beszélni sem koherens, elvegyülve a zsákutca népében, a génekig is illetlenség lenne leásni. Amúgyis csak unionista tudja magáncélra összeterelni őket, korokon átívelő esetleges összefüggéseket prioritássá emelve.
Ám az agy, a polit csoportosulásokon itúl, és a géneken innen, az igen az
(talán) lehet kétféle és akkor az egyik a nemtetsző mechanizmusoknak lehetne kihelyezett tagozata. Mondjuk eszement korlátoltság jellemezné, de összehalmozva gyülevész, némi erőt mutat kevés,, sőt sikkes, mert mégiscsak biosz. Nem gazdaságtanok, hanem esszék szólnak rólunk. Abba a műfajba minden belefér.
Ehhez viszont egyetlen valaminek stimmelni kéne, és az pedig a TÜNETEGYÜTTES. (Az egy irányba mutató jelek még nem törvényszerűségek.) A jelenségek szintjére visszalépve igazolható legyen a megközelítés.
Nem az.
Például ezek szerint én nem vagyok balos agyú, ami ugye kizárt, a birkák pedig mind-mind a maradék MÁSIK parton ácsorogva túláradó jobberek (vagy agyatlanok). Ez mégsem lehetséges.
Nem stimmel már az sem, hogy aprogresszióba vetett hittel érvelsz, mint jobbagyas kritériummal.
Gondolom, a csinosabb mobilteló, meg a gyorsabb repülőjáratok , a gyógyítható ez meg az, és főledg, ahogyan jónéhány országban élnek az emberek, szabad választásaik alapján, - mindez nem teszi hordhatatlanná, rossz bélyeggé a progressziót, a bal agy kritériumaként. (ahogyan te írod máshol: nem helyezkedhetünk szembe a modernizáció logikájával.).
A világ ideális állapotára, mint célra sem gondolok, mert a sajátféle agyam meg a hasonlók felemelkedésüket (ha van) épp annak köszönhetik, hogy rég elutasították a változatlansági dogmákat, környékére sem mennének a statikusságnak.
Továbbmenve: a balos agy a privát szférában, spiitualizmusban nem az illletéktelensége hanem tapintata miatt
érzi magát otthontalannak. De ez már nem az agy. hanem a kisebb hozzáférés elismerése. Akik hisznek azoknak elhiszem, hogy nagyobb a kultúrájuk abban a hitben.
A progresszió nak nem kelléke nem célja nem is folyománya a "tulajdonságok nélküli de legalább átlátható, uniformizált ember" (kiemelés tőled), mert ma ez kihordhatatlan gondolat és a valóságképletekben rég nem honos.
Elnézést kérek, hogy ennyi csalódást okozok, ahogyan a szimptómák visszapattannak rólam, amint felbróbáltam magamnak a balos agyat. Van más magyarázat is, ami HAFR-blogon igen igen ritka, és egyik levelező szellemesen szalmaszobrászatnak nevezte.
Volt már zseniális meglátás itt, ez meg nem az.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.13. 11:10:22

@tamas11: :) összeáll ez, sok mindent leírtál most, amit hasonlóan gondolok, csak máshogy ki (ebben a posztban is) -- de ez nem baj, ezért érdemes beszélgetni

tamas11 2015.06.13. 11:11:07

@tamas11:
kb 21. sorban jobbagyas HELYETT balagyas.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.15. 14:39:25

@unionista᠍:
Egyszer már végigtárgyaltuk, hogy mit értünk az etnicizmuson. Nem ugyanazt!
Te egyrészt úgy beszélsz az etnicitásokról, mint olyan ősi kategóriákról, amelyek évezredek óta jelen vannak az emberek tudatában és maghatározza a világképüket. Ez így rendben is van.
Másrészt meg úgy beszélsz erről az „eredettudatról”, mint amiből következik egyfajta politika attitűd is. Ezt hívják etnoprotekcionizmusnak.
Az etnicitás politika jellegű felhasználása nem olyan régi dolog, mint az „eredettudat”, összekeverni őket éppen ezért nem túl szerencsés.
Az etnoportekcionista szemlélet fejlődését az eszmetörténeti kutatások elég jól feltárták. Ezekből a kutatásokból az is kiderült, hogy a kelet-közép európai népek politikai etnicizmusai nyugat európai minták alapján jöttek létre. (Magyarországon többek Szabó Dezső életművének vizsgálatából látható ez.)

2015.06.15. 17:17:18

@raczsandor:
ezek szerint a jobbik etnicizmusa a nyugati sváboktól ered. tőlük veszi át ezt a jobbik kemény magja. az őserázsiai kurultaj. szerintem ez fordítva van.

a paraszti kultúrában leginkább az számít, hogy ki kinek a fia. ez hagyományosan a földművelés szempontjából érdekes. de hosszú évszázadok óta fontos. hiába volt téesz. a nagyszüleim falujában ha valaki nem ismert, akkor gyanakodva megkérdezte, hogy kinek a fia vagyok. majd azt mondta: rögtön megismertelek. ha a cigányok bevonódnak a mezőgazdaságba, akkor viszonylag könnyen végbemegy az integráció. mert az etnikai csoportok összekeverednek. az őseurázsiai kultúra ezt természetes módon fékezi. és ahol ez a csoport megjelenik ott a cigányok el is különülnek. a magyar gárda ha kell, akkor végigvonulja az országot. ennek egy biológiai magyarázatot tulajdonítok. így alakul ki a biodiverzitás. lesznek cigány, magyar-cigány és magyar falvak. nem feltétlen az integráció a megoldás. mert akkor elvész a sokféleség.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.16. 11:03:52

Nem vagyok járatos az újpogány pszeudo vallások genealógiájában, de mintha már Himlerék is pedzegettek volna valami hasonlót.

2015.06.16. 11:44:00

@raczsandor:
az indoeurópai-indoiráni-indoárja rokonság férfiágon bizonyított. ebből és a nőági összetétel hasonlóságából fakadhat a nyelvrokonság.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.16. 12:33:37

@unionista᠍:
Igen ám, csakhogy az újpogányság hívei - ellentétben az indoeurópai eredet tudományos kutatóival - azt állítják, hogy ennek a leszármazásnak máig ható politikai következményei vannak.

unionista᠍ (törölt) 2015.06.16. 16:00:17

@raczsandor:
az ókorban és a középkorban a származás fontos tényező volt a politikában. talán a legfontosabb. a humán filozófia azt mondja, hogy ez a modernitással teljes egészében megszűnt. szerintem folyamatosan emancipálódott a társadalom. de ez csak azt jelenti, hogy a férfiúi eredet mellett a nőág is tényezővé vált. utóbbinak nincs vagy nagyon csekély a történeti identitása. ebből fejlődött ki az európai szociáldemokrácia. a maszkulin tradíciók mellett megjelent a feminin társadalomszervezés. társadalombiztosítás, intézményesített idősgondozás és gyermekjólét.

nekem úgy tűnik, hogy a hatalomszerzést az anyai, a hatalomgyakorlást pedig az apai minták befolyásolják. a magyar történelem harcias uralkodóinak anyja is rendszerint harcias volt. és ha egy uralkodónak a felesége nem volt harcias, akkor a legtöbb esetben a gyerek sem lesz az. nyilván befolyásolta ezt az adott politikai környezet.

ha a jelenkort tekintjük, akkor orbán és gyurcsány anyja ravasz és törtető asszonyok voltak. ők is azok. és mindketten úgy gyakorolják a hatalmukat, mint az apjuk. azért, mert egyiküknek sincs történelmi példaképük, ami ezt árnyalná vagy részlegesen felülírná. így a hatalomgyakorlásban az apai ági öröklésmenet dominál.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.16. 16:58:15

@unionista᠍:
Fontos volt hogy ki milyen társadalmi rétegbe született. Az viszont huszadrangú kérdés volt, hogy ki milyen etnikumhoz tartozott születésétől fogva.
Ezért nem volt az etnicitásnak politikai töltete.

unionista᠍ (törölt) 2015.06.16. 20:26:25

@raczsandor:
huszadrangú volt, hogy ki melyik házból eredt? az elsőszülöttség mellett a származás, a nemzetséghez való tartozás volt a legfontosabb szempont. utána következett az összes többi.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.16. 20:40:51

@unionista᠍:
Tudsz olvasni? Akkor olvasd vissza amit én írtam!

unionista᠍ (törölt) 2015.06.16. 22:10:26

@raczsandor:
az etnikum és a náció fogalmát kevered.
süti beállítások módosítása