1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.05.31. 19:40 HaFr

Vannak-e érvek a rövidtávú szabadságmaximalizáció ellen?

A jövő beláthatatlan, ezért a személyes szabadság mindennapos tágulásának vastörvénye beláthatatlan következményekhez vezet. Aligha lehet kogens (kötelezően érvényes) érvet felhozni azzal szemben, hogy mindenki megválaszthassa a lakhelyét, identitását, nemét, bármit, ami csak rajta múlik -- tulajdonképpen teljesen denaturalizálja magát, ahogy neki tetszik. A vallási és az erkölcsi parancsok mára ízlésdiktátumokba fúltak (mert a mögöttes intézményeik, Isten, a természeti törvények, az egyházak legitimitása megroggyant, és csak futnak az események után), a társadalmak és a közösségek értelme és az irántuk érzett felelősség a múlté, a tudomány és a technika emberi érdekében és emberi ellenőrizhetőségében csak reménykedhetünk, a környezetünk jövője enyhén szólva bizonytalan, az individualizmus tort ül saját határai felett -- és ami a legnagyobb baj, nincs érvrendszer, amelyik megküzdhetne vele, viszont mire lesz, talán már késő lesz. A probléma ÉPPEN EZ -- hogy hol a határ, és van-e elég erős érv a határmegvonáshoz az individualizmussal szemben?

Ilyen mondatokat ír le és ünnepel a "liberális" közeg: "A Westboro Baptist Church az utóbbi időben többször is belefutott már a késbe, és jól nevetségessé tette magát a világ szemében. A legjobban talán akkor szívatták meg őket, amikor egy punkzenekar az egyház kertjében forgatott pornóvideót, amit aztán feltöltöttek a netre."

Eszetlen önsorsrontással a szabadságunkat lehetővé tévő integratív intézményeket felszámoljuk, az emberiséget és a humánumot a természettől teljesen elvonatkoztatott, csak a választásaiban létező ("autentikus") egyedekké és szimulákrumokban végződő identitásokká formáljuk. A folyamatot látni, de nem látni se a végét, se az összetartó erőt, amelyben regenerálódhatna az eltűnt intézményrendszerünk akár erkölcsi, akár transzcendens, akár antropológiai alapon. Az oktatás legtrendibb útjainak végén semmilyen jövőkép nem mutatkozik. A "think out of all boxes" a mai tudásgyár alapüzenete, és egyre stupidabb lesz minden, amit kitermel magából. A hozzáértők már a technológiai és társadalmi fejlődés néhány következő fázisának átugrásával kecsegtetnek, a gyors sem elég gyors már, az eszetlenségnél csak a még nagyobb eszetlenség a vonzóbb. Az emberről már szó sincs, a jövő termelése elszakadt a jövő megélőitől.

A szabadságok iterált rövidtávú maximalizációját (amelynek hosszabb távú hatása a szabadságnövekedésben nagyon is kétes) csak az agresszió képes feltartóztatni ideig-óráig. El is fog jönni, ha nincs más érv a határmegvonás mellett. Magyarországra már be is kopogott.

46 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr537507492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sylvester94 2015.06.01. 00:10:42

Mivel egyelőre még csak ott tartunk, hogy "ez nem annyira jó, kéne valami más is", ezért nem meglepő, hogy az itt-ott felbukkanó érvek még sehol nem álltak össze rendszerré. Hiába, az ember már csak ilyen; akkor is hanyatlik a világa, amikor épp emelkedik...

ÉletForrása 2015.06.01. 02:23:01

Most találkozván először ezzel a bloggal és párttal, máris hozzátenném a magam első véleményét. Azon kívül, hogy így elsőre jónak és érdekesnek találom az egészet.
Érdekes ez az útkeresés, amely újra és újra érinti a kereszténységet, mint ebben az írásban is. Ha ez az európai civilizációnk egyik legmeghatározóbb alapja, jó lenne nem csak felületesen a látható egyházakból kiindulni, hanem meg kellene keresni és állapítani a kereszténység lényegét.
Mit hiányolunk leginkább a mindenkori társadalmakból, nem az igazságosságot, amely egyben a béke alapja is? A Biblia szerint az özönvizet Noé az igazságossága miatt élhette túl. Miközben a föld megtelt az emberek által erőszakkal és gonoszsággal, ami miatt halálra ítéltetett. Mintha most is errefelé haladnánk.
A Biblia minden igazságossá vált szereplője az Istenbe vetett hite és bizalma által lett azzá, amelyet cselekedeteikkel bizonyítottak, vagyis az ő igazságosságuk Isten megbízhatóságára és tökéletes igazságosságára támaszkodott. Ez együtt járt ennek az Istennek a félelmével, ami a Biblia szerint a bölcsesség kezdete, és eltávozás a gonosztól.
Jézus nem csak a bűnöktől váltott és szabadított meg minket, hanem a belé vetett bizalom által Isten igazságosságának a közvetítője is lett, és mindezek által tiszta szívet és jó lelkiismeretet kapva az ember közel kerül Istenhez, meg tudja ismerni őt. ("Boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent.") Jézus ezen az úton olyan békességet ad, amilyet ez a világ nem képes adni, és a megtisztult embereknek szellemben kijelenti az Atyát, megismerteti az Istent. Enélkül nincsen igazi keresztény, ahogy már Jeremiás próféta is mondja, hogy az Istentől bűnbocsánatot nyertek mind Istentől tanítottak lesznek, nem pedig emberek által. Ez a lényege a kereszténységnek, de ettől már az első századok után eltévelyedtek az egyre jobban intézményesülő egyházak. Így elveszítették az élő istenismeretet, örömöt, békességet és főleg az erőt, ami által minden ellenséges hatásnak, támadásnak hatékonyan ellent tudtak állni. Tehát nem Róma felé kell orientálódni, vagy más egyéb egyházak felé, amelyekből tényleg alaposan kiábrándultak már az emberek tömegei, és joggal, hanem az élő Istennel kellene felvenni újra a kapcsolatot az őáltala logikusan megszabott módon.
Jellemzően minden elképzelhetőt kutatnak ebben a világban a legapróbb részletekig, csak a bibliai igazságok és útmutatások terén elképesztően hanyag, felületes és következetlen az emberiség. Ennek a világnak a tisztátalan szellemi áramlatai, hatásai alaposan elvakították, de ebből a vakságból még ki lehetne jönni. Csak az élő Isten erejére támaszkodva lehet ezeket legyőzni. Mindig is így volt, más lehetőség most sem lesz, ha élni akarunk.

egy mondat a ... 2015.06.01. 09:26:16

Péter, ezt tényleg Te írtad, önkritikát gyakorolva eddigi önmagad felett? - mert ez a posztod nyílt kiállás a gyakran csetlő-botló, de jelenleg mégis az egyetlen működőképes (kormányzati) válasz mellett az írásodban felvetettekre; gratula!

(Hogyan állsz a nickek feletti szabad rendelkezés jogáért vívott szabadságküzdelmeddel a rendszergazdával?)

egyetmondok 2015.06.01. 10:30:48

Az európai politikai civilizációban az írás szerinti "helyzet" attól nagyon érdekes, hogy ha mindeközben (amit a poszt helyesen vet fel) az állami hatalom az elerkölcstelendés (a joguralomtól történő,való ellépés) útjára lép, mint itt nálunk praxis szinten növekvő mértékben 1990-től,de különösen a kétezres évtizedben,és immár közjogi, "alkotmányos" értelemben 2010-től,akkor a romlás garantált,mert a feltartóztathatatlan állami hatalom (romboló szabadsága) kezdi el igazolni általában a feltartóztathatatlan szabadságok nihiljét.

(Nem tudom elképzelni tehát, hogy a felettem lévő "egy mondat" nicktárs mi a fenét lát a mai kormányban,mint egyetlen működőképes választ...,de ez legyen az ő dolga,ez akkora tévedés,hogy kedvem sincsen rákattintani az erről szóló kérdésemmel...)

egy mondat a ... 2015.06.01. 11:09:46

@egyetmondok: elég ha idézek:

'Az egyik ilyen pillér az individuum és a közösség közötti viszonyrendszer egyensúlya. A közvélemény úgy érzékeli, hogy ez a viszonyrendszer megbillent az individuum irányába'

', a társadalmak és a közösségek értelme és az irántuk érzett felelősség a múlté, ... az individualizmus tort ül saját határai felett'

- egyetlennek meg azért, mert jelenleg tényleg nincs hazánkban komolyan vehető alternatív válasz sem HaFr most posztjára - a PKP meg sajna ...

egyetmondok 2015.06.01. 11:12:33

@egy mondat a ...:
És Te úgy gondolod, hogy ezt a megbillent viszonyrendszert egy erős állami hatalom, mondjuk törvénnyel képes lehet,lenne helyre állítani ?
Ezért fogalmazol úgy,hogy a mai kormányzat valami egyetlen helyes válasz lenne ?

egy mondat a ... 2015.06.01. 11:29:52

@egyetmondok:
Mert szerinted majd csak úgy magától abbahagyja a tort az individualizmus, visszajő a felelősségérzet?

Jelenleg egyetlen, vagy tudsz másik politikai erőt, aki valamennyire is hihető kormányzati alternatívát jelenthetne?

egyetmondok 2015.06.01. 12:00:51

@egy mondat a ...:
Az állami hatalom (vagy tán valami ritkásan megszülető nagy tehetségű vezető?) mondja: Jöjj vissza felelősségérzet! S az majd visszajő...,belemegyen vissza abba az egyénbe,akiből távozott....

Ilyenben hinni ugye,min. nem érdemes,komolyan beleélni bárkinek magát ilyenbe pedig már kimondottan veszélyes, szép példa e veszedelemre, hogy a "tulajdon felelősséggel jár" című teljesen abszurd alaptörvényi tétel lehetőséget adott a takarékszövetekezeti részjegyek (szavazati jogának) ellenérték nélküli államosításához...,nos,ezt,az ilyen individualizmus elleni állami küzdelmet,harcot,a felelősségérzet ilyen harcos,küzdő visszaállítását inkább jobb nem folytatni...

A PKP már tegnap is hihetőbb kormányzati alternatíva volt,nem hogy ma, hiszen pl.az AB megszüntetését tartja indokoltnak,s őszintén szólva,ahogyan a fideszes többség ott szépen megindokolta a fenti példám szerinti, ellenérték nélküli államosítási esetet az általam idézett alaptörvényi tétellel,az annyira páratlan, hogy a PKP okkal juthat arra, hogy talán akkor ezt a szervezetet így tovább nem sok értelme van működtetni, hanem inkább semmi.

A PKP tehát jól ismeri fel például ebben az esetben is az állami hatalom elerkölcstelenedését,és hiteles választ ad arra,hogy ha ebben az elerköcstelendésben olyan intézmény is partner,mint pl. az Alkotmánybíróság,akkor azt meg kell szüntetni.

Mikor volt ilyen felismerése a Fidesznek ?
Semmikor. Mi az alternatíva? A PKP.

egy mondat a ... 2015.06.01. 12:07:30

Kedves HaFr!
Találó kifejezést prezentáltál előző posztod helyes értelmezéséhez:

'szimulákrumokban végződő identitásokká formáljuk'

'a szimulakrum a jelekbõl a biztos pontot, az arbitrális jelentést távolítja el.' - azaz a 'házasság' fogalmából eltávolítod a biztos pontot, a heteroszexualitást, megteremtve így a Te kedves szimulákrumodat, a valóságban nem csak a képzeletedben létező 'melegházasságot'.

egy mondat a ... 2015.06.01. 12:13:31

@egyetmondok:
Hajrá PKP, mindig is ezt mondtam, elfogadva a Pártelnök kijelentését, miszerint az eredmény minősít.

szimulákrumokról írt szerzőnk, a valóság helyett a képzeletből felépített virtuális, de hihetőnek látszó 'valóságról', talán nem véletlenül ...

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2015.06.01. 23:03:17

nem is tudom mióta nem írok sehová...

kedves jó béndek péter,
a westboro baptist church NEM igazi egyház, hanem egy fred phelps nevű néhai elmebeteg családjának a bohóccsoportja, akik azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy hősi halottak temetését zavarták meg.
igen homofóbok és antiszemiták, de elsősorban őrültek.

phelps a szó legszorosabb pszichiátriai értelmében is megőrült, egy idő után nem csak a zsidókat, a katolikusokat és a melegeket, hanem a többi baptista vezetőt is sátánfajzatnak kezdte nevezni.

őt, bármilyen értelemben védelmezni... nagyon, nagyon kínos.

kiir 2015.06.02. 13:15:38

@egy mondat a ...:

Egy "egy mondat a ..." nevű nick panaszkodik, hogy ő igazából a "leponex" nevű nick, és azt akarja vissza.

Vajon mi a szimulákrum, ha nem ez? A másolat másolatának a másolata, ami a valóságosság igényével lép föl. Baudrillard mind a tíz ujját megnyalná :)

(És ez egy kiir nevű nick véleménye.)

panelburzsuj 2015.06.02. 14:00:05

@kiir:
A oanelburzsuj nevű nick már „egy mondat a...” alias „leponex” korában is abban bizakodott, hogy csak szimulája a szimulákrumot...

Nagy az én hitem.

panelburzsuj 2015.06.02. 14:01:14

@panelburzsuj:
(oanaelburszuj is egy szimulákrum - olyan nincs is... Jav: panelburzsuj. Olyan van.)

egy mondat a ... 2015.06.02. 14:34:54

@panelburzsuj: a panelbuzsuj télleg egy szimulakrum valóban, viszont a panelburszuj csak egy moleklulányi fricska lett vón kedves szerzőnk felé hogy ha akarná a leponex, kedvére trollkodhatna; de nem teszi, mert a kevés megbecsülhető blogger közt tartja számon - nem úgy mint a fáradtacska fanklubtagok ...

egy mondat a ... 2015.06.02. 14:37:32

@kiir: egy leponex nem panaszkodik, még akkor sem, ha miatta egy komplett posztot törölnek kommentestől ...

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2015.06.02. 21:44:39

@egyetmondok: "A földtörvény módosítását visszadobta az Alkotmánybíróság" hír kapcsán merült fel bennem, hogy erre a testületre semmi szükség. Hiszen egy olyan alaptörvényre hivatkozik, amit a fidesz a saját céljai alapján írt meg. Hiába dobnak vissza a bírák bármit is az országgyűlésnek, előbb-utóbb mindent megszavaznak a megélhetési politikusok, akik jó kutya módjára nyalnak az erősebb kutyának. Ez az erőből politizálás, a szavak jelentésének kiforgatása, a cinizmus, a nemzeti álarc mögé rejtett tolvaj mentalitás teljesen kikészít. Hihetetlen, hogy még nem áll lángokban az ország. Csak az olyan magányos gondolkodókat üti meg a guta mint én. Értünk pedig nem kár...

egyetmondok 2015.06.02. 22:13:40

@Gamma Leonis:
Igen,a Fidesznél hatékonyabban más politikai erő nem is hamisított a magyar történelemben.

zipe moha 2015.06.03. 11:39:00

...Kedves Péter!..... sok fontos cikket írtál eleddig....ez a mostani (eddig) a LEGFONTOSABB!..
nem tudok hozzátenni sokat..talán azt, hogy állunk már itt néhányan akik ezeket a kérdéseket felnyitják és feszegetik....mennyivel több ez mint "oldalazni" "izmusozni"...

ha nincs válasz( rendszer)..a neoliberális szisztéma háborúba, vagy / és polgárháborúba vezeti a tömeget....készen áll már minden ehhez, maradt egy kis idő ...nem sok.

ez amolyan motiváció a csoportképzésre az egyesével rohangáló egerek számára...

szóval, ami írtál az tűéles...szó szerint -és hatását tekintve is remélem..

"az individualizmus tort ül saját határai felett -- és ami a legnagyobb baj, nincs érvrendszer, amelyik megküzdhetne vele, viszont mire lesz, talán már késő lesz."

"Eszetlen önsorsrontással a szabadságunkat lehetővé tévő integratív intézményeket felszámoljuk, az emberiséget és a humánumot a természettől teljesen elvonatkoztatott, csak a választásaiban létező ("autentikus") egyedekké és szimulákrumokban végződő identitásokká formáljuk.A folyamatot látni, de nem látni se a végét, se az összetartó erőt, amelyben regenerálódhatna az eltűnt intézményrendszerünk akár erkölcsi, akár transzcendens, akár antropológiai alapon. "

a passzivitás sodródás pedig ebbe vezet bele...

"A szabadságok iterált rövidtávú maximalizációját (amelynek hosszabb távú hatása a szabadságnövekedésben nagyon is kétes) csak az agresszió képes feltartóztatni ideig-óráig. El is fog jönni, ha nincs más érv a határmegvonás mellett."

új kell, gyorsan...

zipe moha 2015.06.03. 12:00:02

...."az individualizmus tort ül .."-írod.
úgy ül tort, hogy a magánveszteséget közadóssággá alakította...és rátette az államokra.
a németek 4.000 milliárd, a franciák olaszok 2,500. milliárd euró államadósságot, közadósságot cipelnek mára (..és persze a többiek is..USA 11.000milliárd dollárt)

jól látszik, hogy ezeket a nemzetekre helyezett adósságokat nem akarják szanálni, hanem "kidolgoztatják" a Társdalamakkal....addig van béke,m amíg a társadalmak képesek és / vagy hajlandók fizetni......

ez a legjobb esetben is több évtizedes pangást eredményez...amiről tudjuk, hogy negatív spirál.... a lokális fizetésmegtagadást a szisztéma védelmi elemeként tartott " szélsőjobb" bevetésével kezeli...mely polgárháborút provokál legvégül...
meg lehet ítélni mennyi van hátra.... vagy ÚJ jön vagy a XX.sz-i ciklust ismét megfutjuk...hogy ugyan ott tartsunk ahol most....kár ezért, nagy kár

itt egy hőmérő , mindenkinek....
www.economist.com/content/global_debt_clock

zipe moha 2015.06.03. 12:53:49

@ÉletForrása: ... Neked külön köszönöm,bölcsesség és hit van a soraidban...:)

DrGehaeuse 2015.06.03. 15:05:22

Kedves Péter,

Nem kéne ennyire aggódnod az individualizmus tort való ücsörgése miatt.

Szerintem mind a látszólag határtalan individualizmus, mind pedig annak feltételei ingatag lábakon állnak. Az egész nagy nyomulás feltételei ugyanis ellentétesek a természet legtöbb törvényével. Ideig órái fenntartható ez az elvadult burjánzás, de csak addig amíg a költségek nagyobb részét van kire hárítani. El fog jönni az igazság pillanata, előbb mint gondolnánk, és az egész szét fog esni mert nem lesz honnan elvonni az iszonyú profittömeget amely fenntartja a rendszert.

zipe moha 2015.06.03. 16:19:52

@DrGehaeuse:
....annyival egészíteném ki amit fentebb írtam, hogy a szisztémának mindegy, hogy "szétesik"...erre az esetre jön a háborús szisztéma, a hadi gazdaság ez vezeti elő a " szélső jobb"...úgy is jó
csak neked meg nekem nem mindegy...meg a tömegnek...nekünk nem jó ...ez a XX. századi ciklus, semmi "jobb-bal"....kopasztás vagy háború

zipe moha 2015.06.03. 16:20:54

...egyik se..kell lennie valami ÚJNAK!

nevetőharmadik 2015.06.03. 16:38:06

Nahát, megöregedtél, Péter :D

Viccet félre: érvek lennének az egyéni szabadság határának megszabására. Módszerek nincsenek. Mint azt jól érzékeltetted, amit úgy nevezel, hogy az "individualizmus tort ülése", a belső tartalmatlansággal jár együtt, de belső tartalmat (azaz felnőtt személyiséget, amely bölcsen tudja kihasználni az individualizmust) nem lehet parancsszóra teremteni.

Külsőségeket lehet teremteni mondjuk politikai program keretein belül. Jogias "erőszakkal" vissza lehetne (lehetne?) terelni a társadalmat egy normálisabb (?) kinézethez. De a probléma gyökere (azaz a szellemi kiskorúságban megrekedő embertömegek) érintetlen maradna. Jobb lenne? Talán jobb lenne. Valódibb lenne? Dehogy. És amint jogias gondolkodás felé terelődik ez a téma, rögtön lehet írni a tételes és konkrét listát, hogy mik legyenek betiltva. Felvilágosult abszolutizmus?

A másik út a belső tartalom megteremtése/felébresztése. Ez viszont személyes jellegű, ember-ember közti, partneri párbeszédet igénylő interakció, nem politikai-közéleti dolog (feltéve, ha nem valami ideológus hittérítő vagy, aki azzal foglalkozik, hogy az emberek lelkét formálja különböző pszichológiai trükkökkel a saját képére, aminek megint semmi köze nincs a belső tartalomhoz, a szellemi felnőttséghez, mert nem az illetőből magából fakad, csak felülírja azt).

zipe moha 2015.06.03. 16:48:30

@nevetőharmadik: ... a tömeget "hibáztatod" "okolod "...az ő minőségéről értekezel....holott ez szinte lényegtelen (sajnos)...a tömeg massza...ha azt mondod neki, legen individualista..akkor " naná, szívesen"...az vizsgáld meg kik -és miért "mondják" a tömegnek

a tort nem a tömeg üli, az csak illúzió és viselkedés minta...hogyan is ülné ...amikor Ő FIZETI AZ ÖSSZES SZÁMLÁT....
A Mintaadók ülik ...és a Társadalmak jövőjét égetik épp el...

nevetőharmadik 2015.06.03. 17:13:00

@zipe moha: Valóban? Mert szerinted mi adja egy társadalom minőségét, ha nem a tömeg minősége?

De persze empirikusan bizonyított az igazad: a tömeg csak massza, üres héj, amit a mintaadók töltenek fel. A tömeg csak száraz falevelek a mintaadók szelében, akik kedvükre játszanak vele hol így, hol úgy.

Viszont akkor légy őszinte, és mondd ki: az embereknek nem való a szabadság, egy szűk elit igazgassa az állatias testüket és üres lelküket!

Előre szólok: aki ebbe az irányba kacsintgat, az nekem halálos ellenségem; mert óhatatlanul eljön a nap, amikor úgy dönt, hogy nekem sem való a szabadság, és igényt fog tartani testemre, lelkemre.

Bizony, jobb, ha elfogadjátok: mindkét út a pokolba vezet, és mindkét út jó szándékkal van kikövezve.

zipe moha 2015.06.03. 19:05:53

@nevetőharmadik:

...tárgyilagosnak érdemes lenni..2 dolgot különböztessünk meg:

1. a Társdalom minőségét a tömeg minősége adja...egyet értünk

2 A tény az hogy a Mintaadók játszanak vele....világosan és jól megkülönböztethető, ha fejlesztő, minőséget növelő az adott "játék" ...vagy épp ellenkező: leépítő,züllesztő , ziláló...értékekkel szembefordító...

A jelenben fejlesztés a Társdalom polgárosítására, a közösség a szabadság és individuum egészséges egyensúlyának képességét növelné...ennek az ellenkezője folyik.... az út végén az van:....."az embereknek nem való a szabadság, egy szűk elit igazgassa az állatias testüket és üres lelküket!"

nekem csak annyit kell kimondanom..és ezt kell...., hogy JELENLEG ebbe az irányba megyünk...

A valamikor érvényes és fontos fogalmak szét vannak beszélve...a lakájértelmiség erre adta el magát...így megfosztva a tartalmuktól....amit Te szabadságnak vélsz..út a jogfosztáshoz...mire észreveszed már késő lesz, így van konstruálva...én meg erre járok épp és szólok...:)

zipe moha 2015.06.03. 19:17:34

@nevetőharmadik:
...és bizony , pontosan erről van szó:

..."óhatatlanul eljön a nap, amikor úgy dönt, hogy nekem sem való a szabadság, és igényt fog tartani testemre, lelkemre."

ez az igazi tét ....ezt kell érteni, hogy ez készül... ez a valóság nem az "oldalok" "izmusok"...a globalizmus már felszámolta a tartalmakat, a héjat addig tartja fenn a látszat eszközeként míg céljait szolgálja sötétből kihozzuk a fényre az ami ott erős itt pedig gyenge....értést és minőséget növelni úgy lehet ha az egyénre bízzuk miután kin van, hogy fel nő -e egy Változás indukálásához, melyhez félre kell tennie az ÖSSZES vitáját társaival...képes-e...ez a kérdés ...akarom, hogy igen..:)

explanatus 2015.06.04. 00:42:13

A miniszterelnöki pofon és az "európai-becenév" kapcsán mindenki előtt világossá vált, behátráltunk egy sarokba (mi magyarok), ahonnan nem tudunk kijönni. A nyugati (német nyelvű) média egy ideje nagy élvezettel, időnként a realitásoktól elrugaszkodva, kapja föl az itthoni eseményeket. A jópofa pofont a nyugati média karmesteri pálcaként értelmezte, üsd, ahol lehet. Ütnek is bennünket rendesen. Nem új keletű dolog ez.

Állítólag, amikor miniszterelnök úr még csak kisdobos lehetett, egy paprika termelő vidékről úgy tudósítottak a vasfüggönyön odaát, hogy a paprika termő vidék boltjaiban még őrölt paprika sincs. Az azonban kimaradt a tudósításból, aki a paprikatermelő vidéken élt soha életében nem vett - - boltban - - őrölt paprikát.

Jobban kellene odafigyelni az egyszerű (lebutított) vezér-szavakra. A magyar nyelv nagyon kifejező, annak aki érti, azaz nekünk magyaroknak, de ne próbálkozzunk azzal, hogy elmagyarázzuk egy nyugatinak, mi az, hogy színhibás autó. Amíg él nem fogja megérteni. Ez van. Lehet, itthon jópofa dolognak tűnik üzenni Brüsszelnek, mert szavazatot hoz, meg összetart, meg most jól megmutattunk nekik és észre se vesszük, hogy saját magunknak adjuk a pofont.

Az egyszerű, lebutított vezér-szavak kétélű fegyverek. Azokat győzködjük velük, akiket nem kell meggyőzni, akiket meg meg kellene, nem értik, ellenségesen fogadják és ellenünk fordítják. Egyre jobban elszigetelődünk, arról nem beszélve, hogy már senki se emlékszik arra, hogy valamiben kezdeményezők voltunk, amit mások is kedvezően fogadtak volna. Felépítettük a magunk Maginot-vonalát és védekezünk, és ez a lehető legrosszabb válasz fentiekre.

Ugye, azt nem tételezzük fel, hogy ahol ezek a vezér-szavak születnek, ne elemeznék a legapróbb részletekig a nyugati média keltette hatást a saját célterületen, azaz a saját választóknál. A kapott pofont verbálisan akarjuk visszaadni és konfrontálódunk azokkal, akikkel szót kellene értenünk. Az a legmegdöbbentőbb, hogy nem csak az oktatásban nem mutatkozik jövőkép, hanem nyelvi fordulatokban sem.

egy mondat a ... 2015.06.04. 01:44:35

@explanatus:
Jó explanatus barátom, szerintem reménytelenül beleszerelmesedtetek a magatokban megkreált 'Vezér - mitológiába' és nem láttok már ki belőle sehogysenem.
Jó múltkor idéztem Pártelnök úrnak a Seres húsz évet késett önvallomását Antallról, hogy nem értették őt mert nem akarták megérteni ...

Így vagytok jó évtized óta most is, olcsó poén lenne megint a jól ismert 'kommunista önkritika' csodálatos találmányára hivatkoznom, amikor az elvtársak ma mindig jól látják a dolgokat, csak tíz-húsz évvel később jönnek rá hogy akkoriban mégis tévedtek. De MOST mindig igazuk van ...
A nyelvi fordulatokban tényleg semmi jövőkép nem látszik :)
Én még most is várom a Kossuth térre meghirdetett nagy konzervatív népgyűlést, mert ahogy hallottam: ha 17 órára ígérte valaki neked az Eiffel-tornyot,akkor 16.55-kor még ne mondd azt hogy hazudott ...
:)

explanatus 2015.06.04. 11:43:50

@egy mondat a ...: Nem nagyon értem a reakciót. Arról írtam, hogy egy idegen nyelvű online hír-szemléző találati listáján (szinte) kizárólag negatív megítélés jelenik meg Magyarországról és a hazai „hírcsinálók” mintha erre rá is játszanának. Csak pár a legújabbak közül: „a magyar egy veszélyeztetett fajta”, bevándorlás, „kormány-graffitik”.

A bevándorlás szó szerencsétlen megválasztása az adott helyzetre mutatja, mennyire torzult nyelvtani fordulatokat használ a ***magunkban megkreált Vezér-mitológia***, ugyanis szó sincs bevándorlásról.

Arról van szó, hogy pusztán egy földrajz helyzetből következő helyzet van, mégpedig schengeni határhelyzet. hir.zone/wp-content/uploads/2014/09/8828277_nagy-640x350.jpg

Ebből a négy országból özönlenek a menekültek, de nem Magyarországra, hanem az Európa gazdagabb országaiba, ami nem fog megoldódni a kormány-graffitikkel, hanem megint ütnek majd miatta bennünket.

Lexa56 2015.06.04. 12:26:21

@kiir: ezt körülbelül a második hozzászólása után ki lehetett találni ...

egy mondat a ... 2015.06.04. 13:29:57

@explanatus: Persze hogy nem érted, utaltam is a lehetséges okára.
Számomra az nem érthető, mit nem lehet ezen nem érteni.

Jól mondod, a schengeni határ miatt jelentkezik nálunk élesen a probléma.
Ugye a határt nem legálisan átlépők vagy maradnak Európában vagy visszaküldik őket.
Amint láthatod, a feltétlen liberális rajongás alábbhagyott az Unióban a bevándorlás ezen mostani, radikálisan megnövekedett tempójával, meg a mögötte álló embertelenül brutális embercsempészipar felfutó teljesítményével szemben.

Miért lenne jó ( és kinek ?) ha az Unió írná majd elő, melyik országnak mekkora bevándorlókontingenst KELL fogadnia, és akkor még nem is beszéltünk a szelektálási elvekről: ki kerüljön jobbra, ki balra ...

Nem ezrekről van már szó, százezrekről.

Orbán mindösszesen annyit mond - értelmes, józan paraszti ésszel belátható - , dönthesse el minden ország maga, szeretne-e és ha igen mennyi más kultúrájú bevándorlót befogadni.

Egy kicsit is liberálisnak ez teljesen természetes kellene hogy legyen, aki pedig tényleg szeretne afgán, pakisztáni, iszlám,... környezetet maga köré, hát szervezze meg ezt saját köreiben, gyűjtsön adományokat rá és barátsággal gondozza őket.

Annyira ócska, farizeus, hazug, hányingerkeltő ez a ballib vircsaft ...

explanatus 2015.06.04. 14:25:12

@egy mondat a ...: „dönthesse el minden ország maga, szeretne-e és ha igen mennyi más kultúrájú bevándorlót befogadni.” Világos beszéd. Döntse el! De eldönti? Nem! Szókaratézik.

Ezt nem úgy lehet megoldani, hogy te meg én beszélünk róla, és azok is csak beszélnek róla, akiknek cselekednie kellene. Erre vannak megfelelő fórumok, ahová vagy nem fordulunk, vagy nem vesznek bennünket komolyan. www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/kosa-chartergepekkel-kuldik-vissza-magyarorszagra-a-menekulteket-451292

Valahogy mindig az van a végén, az előnyöket más országok, a fejlettek aratják le, a ballaszt meg ide kerül. Ha utolsó sorod személyemnek szól, akkor elvesztettél egy beszélgetőtárat.

egy mondat a ... 2015.06.04. 15:45:37

@explanatus:
- természetesen az utolsó sor nem szólhatott Neked, utalás lett volna csak arra a péemes-dékás-... a kereszténységet hirtelen felfedezők műhisztijére...

No de mik lennének azok a fórumok?
Írjanak ki népszavazást, akarunk-e és ha igen: honnét, mennyi 'gazdasági menekültet' betelepíteni az országba?

Merkel asszony nagyon világosan fogalmazott erről, amikor kijelentette: 'megbukott a multikulturalizmus'.

Azt gondoltuk idejönnek, dolgoznak, pénzt keresnek és aztán hazamennek. De itt maradtak, és külön társadalmat építenek fel maguk közt.

Orbán megint csak nem mond semmi mást: ha hagyjuk, hogy anyagi okokból Európába üldözzenek milliókat, kihasználva azt hogy a vízbe dobált embereket úgyis kimentik majd, - falat mégsem építhetnek ellenük , mint az USA határaira -, elvégre egy keresztény európának kutya kötelessége minden szegényt megmenteni, befogadni, akkor meg fog szűnni Európa, mármint amiért Európának tarthatjuk.

Az meg a modern liberális píszíre jellemző, hogy az európai cigányokkal sem tud még mit kezdeni, a saját szegényeivel.
Pedig milyen szép európai romaprogramról lelkendeztek anno :(

Szerintem egy magyar, tényleg szegény romának soha az életben nem lesz annyi megtakarítása, mint amennyi a 'gazdasági bevándorlók' az embercsempészeiknek fizetnek ...

És abszolút egyetértek veled: az előnyöket begyűjtik a 'fejlettek', a többivel meg majd másoknak előírjuk, mit tegyenek; elvégre liberális demokrácia van, vagy mifene az egész Európában.

explanatus 2015.06.04. 17:30:15

@egy mondat a ...: Rendben :) Érdekérvényesítésünk mindaddig a szókarate szintjén marad, amíg gazdaságilag morzsányi méretűek vagyunk.

Egy erős ország vezetője, Cameron, megengedheti magának, hogy ezt mondja: „Wenn wir nicht bekommen, was wir brauchen, schliesse ich nichts als Mittel dafür aus.” www.blick.ch/news/schweiz/menschenrechte-cameron-spricht-aufkuendigung-von-menschenrechtskonvention-an-id3825991.html

Ez azért kemény, hogy gyerekem szavaival éljek. Ha mi mondunk valamit, kapunk egy baráti taslát jobb esetben, hogy legalább figyeljen ránk a világ. Ezért gondolom, jó helyen vagyunk itt, -te is, szúrós megjegyzéseid ellenére bloggazda iránt- mert a mieink most gyengék és előttük még gyengébbek voltak. Úgy tűnik ez a felállás (jelenlegi koalíció és ellenzéke) negyedszázada ennyit tesz lehetővé. Be kell látni, hogy néhány bármelyik oldali „mi” oligarchánk itthon erősnek mutatkozhat, de akár az Uniót nézzük, akár távolabb tekintünk, NEM tényezők.

Ezért nagyon fontos a blogon, a párt programjában vázoltak szélesebb körben történő ismertetése, mert kell egy alternatíva, amiből ki tudna majd nőni egy gazdaságilag erős, érdekeit védeni tudó, polgárainak biztonságot nyújtó Magyarország.

Lexa56 2015.06.04. 19:50:30

@egy mondat a ...: Máté evangéliuma 25:
31.
Mikor pedig eljő az embernek Fia az ő dicsőségében, és ő vele mind a szent angyalok, akkor beül majd az ő dicsőségének királyiszékébe.
32.
És elébe gyűjtetnek mind a népek, és elválasztja őket egymástól, miként a pásztor elválasztja a juhokat a kecskéktől.
33.
És a juhokat jobb keze felől, a kecskéket pedig bal keze felől állítja.
34.
Akkor ezt mondja a király a jobb keze felől állóknak: Jertek, én Atyámnak áldottai, örököljétek ez országot, a mely számotokra készíttetett a világ megalapítása óta.
35.
Mert éheztem, és ennem adtatok; szomjúhoztam, és innom adtatok; jövevény voltam, és befogadtatok engem;
36.
Mezítelen voltam, és megruháztatok; beteg voltam, és meglátogattatok; fogoly voltam, és eljöttetek hozzám.
37.
Akkor felelnek majd néki az igazak, mondván: Uram, mikor láttuk, hogy éheztél, és tápláltunk volna? vagy szomjúhoztál, és innod adtunk volna?
38.
És mikor láttuk, hogy jövevény voltál, és befogadtunk volna? vagy mezítelen voltál, és felruháztunk volna?
39.
Mikor láttuk, hogy beteg vagy fogoly voltál, és hozzád mentünk volna?
40.
És felelvén a király, azt mondja majd nékik: Bizony mondom néktek, a mennyiben megcselekedtétek egygyel az én legkisebb atyámfiai közül, én velem cselekedtétek meg.
41.
Akkor szól majd az ő bal keze felől állókhoz is: Távozzatok tőlem, ti átkozottak, az örök tűzre, a mely az ördögöknek és az ő angyalainak készíttetett.
42.
Mert éheztem, és nem adtatok ennem; szomjúhoztam, és nem adtatok innom;
43.
Jövevény voltam, és nem fogadtatok be engem; mezítelen voltam, és nem ruháztatok meg engem; beteg és fogoly voltam, és nem látogattatok meg engem.
44.
Akkor ezek is felelnek majd néki, mondván: Uram, mikor láttuk, hogy éheztél, vagy szomjúhoztál, vagy hogy jövevény, vagy mezítelen, vagy beteg, vagy fogoly voltál, és nem szolgáltunk volna néked?
45.
Akkor felel majd nékik, mondván: Bizony mondom néktek, a mennyiben nem cselekedtétek meg egygyel eme legkisebbek közül, én velem sem cselekedtétek meg.
46.
És ezek elmennek majd az örök gyötrelemre; az igazak pedig az örök életre.
Kis is itt a farizeus? A főnöködnek pedig üzenem, hogy a keresztény Európa ilyen, sőt még ilyenebb multikulturális közegben jött létre, mert akkor a püspökök még nem földesurak és nem királyok seggnyalói voltak, hanem éltek a hitük szerint.

egy mondat a ... 2015.06.04. 20:01:11

@explanatus: ok, de szerinted mitől lennénk 'mi' erősek az Eu-ban?
Az, hogy Orbán ennyire eltúlzott reakciókat vált ki néha, tán épp ilyenkor látszik meg, hogy valamit mégis csak számít.
És Orbán azon kevés eu-politikusok közé ... de ezt most hagyjuk :)

A PKP 'programja' inkább csak az íróasztal melletti politizálás szimulakruma, ahogy kedves szerzőnk oly találó fogalmat lökött ide nekünk.
De igazad van, legalább valami szellemi tartalmú alternatíva-szerűség legyen, aztán valamikor csak leszen belőle valami politika-féle, mondjuk egy önálló jelöltállítás :)

egy mondat a ... 2015.06.04. 20:19:15

@Lexa56: köszönöm az idézetet, egy magát kereszténynek igyekvő embernek mindig nagy kihívás, mit is jelentsen hát a mindennapjaiban a kereszténység.

Tudod, ha naponta egy fedélnélkülit megveszel, gondolhatod magadban hogy most a Mesternek adtam! Leszen érte néked örvendezés.

Oszt ha holnap már öten állnak sorban előtted az újsággal, mnerthogy te jó keresztény vagy adol ha kérnek tőled - talán még akkor is megteszed, de ha utána százak várnak a te altruista jócselekedetedre, akkor csak megfordul a fejedben: lehet hogy baleknak néznek?

És ha te számon kéred rajtam meg a mindenkori főnökünkön, akkor meséld el itt nekünk, eddig hány szíriait, afgánt, ... fogadtál be a házadba, gondoskodtál róla, hányat látogattál meg a menekülttáborban?

És amúgy hányszor röhögtél a kis tudatlan keresztényeken?
:)

PS:
Amúgyan meg Mózes apánkat olvasom egy ideje, épp most hányatta kardélre háromezer honfitársát ( szigorúan meghagyva a levitáknak, hogy se feleséget, se anyjukat ne kíméljék, öljék meg őket is - mert nem bírták kivárni a negyven napot amíg visszajött a hegyről - kezében a két kőtáblával, amelyikre frissiben volt fölvésve: Ne ölj!

Lexa56 2015.06.05. 10:06:42

@egy mondat a ...: hogy mit jelent, azon magam is sokat gondolkodtam. Az viszont (a magam számára) tudom hogy mit NEM jelent: semmit, amit Orbán és követői csinálnak, vagy szinte semmit.
Mózesről itt nem tudok sem vitát sem diszkussziót indítani, csak jelzem, hogy ezt a problémát üdvtörténeti látás nélkül nemigen lehet feloldani.

egy mondat a ... 2015.06.05. 10:45:41

@Lexa56: hát nem, ezért nincs is semmi értelme az Evangéliumot idecitálni egy kényes politikai-gazdasági probléma 'helyes' kezeléséhez.

Vagy ha igen, akkor konzekvensen.

Érdeklődve várom a híreket a Ferenc testvér magánadományából minden hazánkat felkereső menekült számára megnyitott befogadóházakról, ahol Molnár testvérünk személyesen végzi gondozásukat Gréczy testvérrel felváltva.

A folyamatos adománygyűjtést meg koordinálhatnád magad is, bebizonyítva hogy lehet máshogy is csinálni ezt mint ez a gonosz Orbán.

Hajrá!

Lexa56 2015.06.05. 10:54:44

@egy mondat a ...: nézd, azt, hogy én mit teszek és mit nem, azzal nem Neked kell elszámolnom. Arról biztosíthatlak, hogy sok olyasmire költök pénzt, amire Orbán sajnálja ... De ez tényleg nem ide tartozik.

egy mondat a ... 2015.06.05. 15:03:12

Nyilván nem is neked szántam a javaslatot, képzelj oda egy szmájlit.

egy mondat a ... 2015.06.06. 13:09:51

@Lexa56: nos, ezt olvashattam -most épp a zorbánista origón:

'A bevándorlás komoly kihívások elé állítja az uniót. Ezt már Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője mondta tegnap délután, a képviselőcsoport elnökségének kihelyzett ülését követően. A német európai parlamenti képviselő megismételte, a polgárháború sújtotta Szíriából érkezők iránt befogadónak kell lennie az uniónak, az érkezők kétharmadát kitevő gazdasági menekülteket viszont haza kell küldeni. Az uniónak ugyanis elsősorban a saját ifjúságát kell szem előtt tartania, hiszen fiatalok millióinak nincs munkája.'

OV szinte pontosan ezzel érvel, a fiatalok helyett ugyan Európa szegényeit - a romákat - említve ...
süti beállítások módosítása