1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.05.15. 18:42 HaFr

A nagy cumi: gazdaságunk gyarmati helyzetéről

A GDP-növekedésünk forrásai:

- csökkenő -- ám agyontámogatott, tehát hosszasan nemzetgazdasági veszteséget produkáló -- külföldi beruházások termőre fordulása, az egyenleget csak a Jóisten tudja,

- rezidens külföldi (multi) működőtőke és tőkepótlás,

- multik magyar és külföldi tulajdonú beszállítói (multik ellátási lánca),

- közpénzből elkövetett állami beruházások (többnyire vasba és betonba -- emberi "erőforrás" helyett --, tehát nagyon alacsony megtérüléssel, és ideértve az ellenőrizhetetlen, illetve "irányított" közbeszerzési körülményeket, nyilvánvalóan hosszú időre veszteségesen),

- EU-támogatások (a nyugati adófizetők pénze),

- a magyar kivándorlók repatriált (haza utalt) jövedelméből történő fogyasztás,

- MNB-tartalékok (közpénzből finanszírozott növekedési program ismeretlen hatásokkal és megtérüléssel).

Mindösszesen a magyar (nemzeti) hozzáadott érték mérhetetlenül, siralmasan alacsony, a magyar nemzetgazdaságot a külföld tartja el, az ország termelékenysége folyamatosan erodálódik, a humántőke újratermelése ismeretlen fogalom, a gazdaságszerkezet többszörös (külső/multi és belső/állami) gyarmati státusra utal, Londonban viszont örülnek annak, hogy finanszírozhatnak minket. 

Eközben a kiadási oldalon rekordméretűre emelkedtek az állam működési kiadásai (3 ezer milliárd köré, tehát nő az ellopható likvid pénz, miközben magánkezekbe kerülnek komoly állami vagyonelemek is), stagnál vagy szűkül minden más közfinanszírozási fejezet.

A kormány nem végzi a dolgát. Valójában maximálisan inkompetens Vargástul, Matolcsystul, az összes vajákos gazemberestül, veszteséget termel, folyamatosan kárt okoz a magyar nemzetnek. Félő, hogy az egész kormányzás tényleges célja az ország kifosztása.

Ha még egyszer valaki azzal jön, hogy ez a kormány milyen sikeresen stabilizál, növeszt, hat, alkot, gyarapít, akkor -- jöjjön. Az értelmesebbje meg hadd kacagjon, vagy sírjon. Magadon kacagsz, Olvasó. Cumi.

Ui.: Picit kerge az, akit érdekel a puszta GDP-növekedés, ha nem lát mögé + nem érdekli a növekmény hasznosulása. Nálunk a növekménynek kevés köze van a nemzeti géniuszhoz (lásd fent), kivéve persze azt a részt, amit ellopnak. Na ez viszont igazán geniálisan történik. Nem is hasznosul, csak néhány zsebben.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr777462256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

integrans 2015.05.15. 19:27:09

No de mindez olyan hivatalilag színlelt eljárású szabályok alapján zajlik, amit közben el sem fogadott a magyar társadalom 25 éve egyfolytában.

Tehát a tényleges többségnek voltaképpen nincs is köze, a magát most éppen Magyarországnak nevező pártállamhoz és annak tevékenységéhez, ha mélyebben belegondolunk.

Moin Moin 2015.05.15. 19:43:27

Igaz-igaz: mintha csak magam mondanám...

almodhi 2015.05.15. 19:54:40

Noch dazu még így is nőtt a lemaradásunk Csehországtól és Lengyelországtól és csökkent az előnyünk Romániával szemben...

dr. jenőke (jenőke) 2015.05.15. 20:53:38

...és akkor még nem is beszéltünk a hitelességről, kiszámíthatóságról, bizalomról, az erkölcsi tőkéről.

Vennél-e ettől az államtól használt rollert?
Elhinnéd-e, hogy bármely írott szerződést szerződésszerűen teljesít?

lüke 2015.05.15. 21:03:24

@almodhi:
a Lajtán túliakat meg se említve

KullWahad 2015.05.15. 21:17:12

Hogy ebből mi lesz... Immár második alkalommal kell egyetértsek a házigazdával.

anonymand 2015.05.15. 21:34:32

Van azért jó hír is.
Állhatunk egyre inkább a saját lábunkra.
"Az idei képest jövőre csak csöpög az uniós pénzcsap, a 2016-os költségvetés tervezete azt mutatja, hogy 1401 milliárd forint EU-támogatás érkezhet, ebből 862 milliárd forint jön ténylegesen Brüsszelből, a többit a magyar büdzsének kell állnia. Idén ugyanez 2562 milliárd forint."
Vagy ez nem is olyan jó hír? :(

zipe moha 2015.05.15. 22:06:32

" No de tisztelt Barátaim, magyarok Barátai, Hölgyeim és Uraim és Tamás!

A világ megváltozott, eddig a nagyhalak ették meg a kicsiket, most a gyorsak eszik meg a lassúakat, és a bátrak eszik meg a gyávákat" - fogalmazott, megjegyezve: aki fél, félreáll, nem hisz a saját erejében, az a sor végére sodródik."
hát így történt....hogy megettek bennünket...(és jól se laktak...tudnak még enni bármennyit)

egyetmondok 2015.05.15. 22:11:49

Cumi ez,valóban az,máris Románia,Lengyelország,a csehek és Szlovákia mögé szorultunk "világbajnoki" növekedésünkkel:

www.portfolio.hu/gazdasag/maris_leszorult_a_novekedesi_dobogorol_magyarorszag.3.214154.html

Üres locsogás ez a blog 2015.05.16. 00:29:42

Hehe. Nem volt elég az a pofon, amit Aristótól kaptál, Péter?

aszterixagall 2015.05.16. 06:59:00

@HaFr:

Megkérdezhetem, honnan vannak az adatok? Engem is érdekelne. Van egy állandó, megbízható forrásod?

zipe moha 2015.05.16. 08:35:44

@Üres locsogás ez a blog: ..aristó pofont akart adni??...de akkor miért verte orrba magát?
azt is nézni kell, hogy ki a kritikai vélemény megfogalmazója és milyen motivációk (matyó :) mentén hímzi mondanivalóját ( de szépen mondtam...akadékoskodó ..még mindig szép..)...bort inni és vizet prédikálni..ez az általános trendi... előbb- utóbb azért ki kellene találni hogyan lehet nem következmények nélkül kisétálni e világból....

program készítő 2015.05.16. 08:40:41

"A kormány nem végzi a dolgát."-Egyedül nem is tudná,sőt nem is lennének kormányon,hozzá segítik őket.

toportyánzsóti 2015.05.16. 09:16:18

@Üres locsogás ez a blog: Jól tolod a narancsfullkretént,Aristó is csak fajtabelid,prostik vagytok.

Szúrófény 2015.05.16. 09:44:35

@integrans: Berzeviczinek iskolái vannak, De mit is mondott? A politikailag függőségben lévő nemzetek erőteljes kivitele nem fejlett gazdaságukból, hanem kizsákmányolásukból fakad. Roppant tömege megy a pénznek keresztül Magyarországon, de nem marad itt, hanem az osztrák tartományok felé folyik el, és különösen Bécsben halmozódik fel… Ennél fogva kettős baj sújtja Magyarországot: a látszólagos gazdagság tünete, s a kimerült szegénység nyomasztja, mivel az ország elveszti pénzeit és a hevesebb keringésű átmeneti forgalom hatása azt még jobban szegényítvén, a politikai halál válsága felé siet.
Egy elfelejtett könyvből: Varga Jenő Kapitalizmus és a gazdasági válságok

Ma az organikus munkanélküliségnek vagyunk tanúi, a munkanélküliek serege növekszik, a termelők egyre kisebb serege, gyilkos intenzitással dolgozik! A dolgozók millióinak nincs munkája.
A tőke elhelyezési lehetőségek vívott harc, fő eszköze a tőkekivitel. 2. Racionalizálás útján csökkentik az önköltséget. 3. A munkaerő árát értéke alá nyomják le. (Vagy alacsony bérű államokba költöztetik a termelést!) „A tőkekivitel a fellendülés szakaszát meghosszabbító, válságot elmélyítő tényező!”
Munkásosztály helyzetének romlása a válság idején!
a) növekszik a munkanélküli létszám
b) Fokozódik a munka intenzitása
c) Csökken a társadalombiztosítás!

Megoldó 2015.05.16. 10:11:29

Ezen a helyzeten egy távcsöves puska tudna segíteni sok lőszerrel szerintem, de már nem sokáig...
Sajnos a véres forradalomban már nem hiszek, hisz a birkanép még a vágóhídra is dalolva megy.

Krisz11 2015.05.16. 10:35:21

Van igazság a posztban. Tényleg probléma a valódi hazai termelés hiánya.

"a humántőke újratermelése ismeretlen fogalom"
Demográfiai fordulat kell, az az első, vagy akkor nincs értelme semmilyen oktatásra költésnek. A humántőkére nem érdemes plusz pénzt költeni jelenleg, egyrészt úgyis kimennek külföldre egészen addig ameddig a német GDP nagyobb mint a magyar. Másrészt a cigányság nagy többségéből semennyi pénzből nem tudsz dolgozó és tanult polgárt faragni. Oktatásra pluszban költeni nekünk pénzkidobás.

Harmadrészt, lehet ekézni a gazdaságpolitikát, de ők is azt akarják, hogy legyen hazai termelés (lásd KKV-k támogatása), azonkívül így is fényévekkel az előző kormány előtt vannak, már csak amiatt is, hogy 3% alatti a hiány, az államadósság meg csökken, és ezzel együtt még a gazdaság is tisztességesen növekszik. Vesd össze a ballib kormány hitelből osztogatásával.

kiber kóbor 2015.05.16. 11:00:30

Ezekre szavaztatok, örüljetek, és ujjongjatok agazdaság és a ti hatalmas sikereiteknek, 2018-ig amikor megint megszavazhatjátok őket.
Aki nem tanulja meg a demokráciát (a szavazata érték) az így jár, amíg meg nem tanulja addig mindig lesz aki pofon vágja, és kirabolja (adóemelés új adók stb formályában).

Nincs alternatíva? Már hogyne lenne!

Akinek meg van egy kis esze elhúz innen,már mindegy hová.
Az utolsó meg majd kaccsolja le a villanyt.

A zorbánt meg ne szidjátok, mert minden nép olyan politikust kap amilyet megszavaz magának. Ti ezeket akartátok. Megkaptátok! Örvendezzetek!

kiber kóbor 2015.05.16. 11:05:49

@Krisz11: "Oktatásra pluszban költeni nekünk pénzkidobás."
Gratulálok. Na a fiatalok kérlek nem a vezir miatt hagyják el az országot, hanem az igy gondolkodó keményen dolgozó kisemberek miatt.

Majd ha gyereked lesz egyszer, megérted, miért bődületes nagy butaság amit itt írtál. De akkor már késő lesz. Neki is. Neked is.

baldoc 2015.05.16. 11:06:45

Még egy gazdasági adalék a "siker"hez.
A GDP 2.5%-a a KÜLÖNADŐK!!!
Mi lenne itt enélkül, azaz bankok és multik nélkül???

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2015.05.16. 11:07:07

@Üres locsogás ez a blog: Azér jó ez a blog, mert nem lehet vele vitatkozni, mert egy közgazdász nem ért belőle semmit.

Annyit azonban mégis: valóban a magyar gazdaság egyik fő problémája az, hogy nem termelünk semmit. De ez egy hosszú folyamat eredménye, amelyben mindegyik kormány egyaránt bűnös.Bemész Lengyelországban egy tescoba, tele van lengyel árúval. Bemész Magyarországon egy tescoba. Tele van. Lengyel árúval.

Ez a csapat amúgy úgy látszik az olcsó munkaerőre alapoz, s hogy valamelyik LMP-s politikust idézzem, az országot egy gigantikus összeszerelőüzemmé tette.

A növekedési hitelről: az egy adott helyzetre adott helyes válasz. A KKV szektor, amióta a világ a világ jóval nehezebben és drágábban jut hitelhez, mint a multi, különösen a gazdasági világválság után, mikor is a bankok hiperszenzitívvé váltak a kockázatokra.

A lopás dologgal egyetértek. Rengeteg intézkedésük valódi célja az volt, hogy a vagyonokat és a piacokat (!) baráti kezekbe játszák át. (Ez utóbbiakra példa a trafikmutyi és a takarékszövetkezeti reintegráció.)
Persze mindig volt egy átlátszó fedősztorijuk az elkötelezettek megtévesztésére.

Κara kán · http://karakan.blog.hu 2015.05.16. 11:36:54

@Krisz11: Olvastam tőled a dollár hiperinflációjáról. Jobb lenne ha gazdasági kérdésekben kussolnál!

Κara kán · http://karakan.blog.hu 2015.05.16. 11:37:45

@Krisz11: "az államadósság meg csökken"
Nem csökken. Hazudsz. Évi 1000 milliárdot nő.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.05.16. 11:41:28

A növekedési hitel egy nagy mellélövés. Nem a forráshiány a probléma. Ez az EKB folyamatos likviditás pumpjára is igaz.

Κara kán · http://karakan.blog.hu 2015.05.16. 11:44:17

@Fuxos (ex bömis): A növekedési hitel nem mellélövés. Arra való hogy a fideszes haverok cégei kitömhetők legyenek állami pénzzel.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2015.05.16. 12:02:54

@Fuxos (ex bömis): Ja, a FEDnél és az EKB-nél is mindenki hülye.

zipe moha 2015.05.16. 13:28:29

@greatwideopen: ...igaza van Fuxosnak...aki kicsit is ismeri a magyar kkv világot, pontosan tudja, hogy a bankok miért nem hitelezik a cégeket....és ha a tények ellenére mesterségesen pumpálnak pénzt e szektorba akkor az szépen feléli / kiveszi...miért?
Péter leírta. "gazdaságunk gyarmati helyzetéből" következően...egészségtelen beteggé tett környezet okán....

az elmúlt kb. 17 évben cca 20.000 milliárd ment e szektorba dotáció gyanánt + ÁFA :)...és 50-nél kevesebb nemzetközileg is értékelhető vállalkozás jött létre...lyukas vödörrel tengerbe a vizet...időhúzás és a végén valakik elviszik a balhét

zipe moha 2015.05.16. 13:38:37

...Pogátsa nagyon közérthető és reális okfejtése...ami nincs benne a cikkben: a növekedési hitel végül is ugyan megtisztítja a vállalkozói szektort...de nagyon nagy ára lesz a milliónyi magyar kényszervállakozó pénzügyi kikényszerítésnek a magyar gazdaságból..

zipe moha 2015.05.16. 13:54:05

ismerjük fel az összefüggést: néhány éve még arról szólt a mainstream közbeszéd.." túl magas a saját tulajdonban lakók aránya Magyarországon...jobb lenne ha bérelnének az emberek, s az igy mobilissé vált vagyonukat a gazdaságban forgassák..."...a devizahitel le is takarítja a tulajdonok nem csekély részét...és a gazdaságba került a pénz...:)))

a növekedési hitel pont így legyalulja a "gyanútlan" kényszer vállalkozókat (másként nem lehet nevezni...) itt a vállalkozói vagyonok mennek a hitel után...

ha nagyon egyszerű akarnék lenni: deviza hitel helyett 25 évvel a rendszerváltás után minimum 2-szer ekkora bér...nem kellet volna a hitel..

vállalkozások esetében a piachoz való hozzájutás és egyesülési-szövetkezési feltételek esetén nem kellene a növekedési hitel...menne az piaci alapon is..

minusz nulla növekedési potenciál+ növekedési hitel= ???

Krisz11 2015.05.16. 14:02:23

@Κara kán: GDP arányosan csökkent, fogyatékos

zipe moha 2015.05.16. 14:05:15

@Fuxos (ex bömis): ....tudod Fuxos végül is szerintem az a baj, hogy egyesével kellene győzködni azokat , aki sosem voltak kint a piacon, nem vállaltak üzleti-anyagi kockázatot...mindig az Államból élnek és fognak élni a jövőben is ...szándékaik szerint húzzák ezer szálon és a jövőben is húzni fogják az eltérítés hasznát egy hűbéres láncolat tagjaként....ezeket meggyőzöd valaha is arra, hogy szálljanak le a közpénzek dézsmálásáról, üzleti veszteségeik közveszteséggé alakításáról ..és saját kockázatukra üzleteljenek??

borzimorzi 2015.05.16. 17:07:50

Már Kövér L. is a normális emberek lázadását sürgeti. Ne tegyük meg neki ezt a kis szívességet?

index.hu/belfold/2015/05/16/kover_laszlo/

Szerintem amúgy csak az újonnan beszerzett sokkolóit akarja kipróbálni...

Üdv:
b

egyetmondok 2015.05.16. 19:59:01

@Krisz11:
Teljesen téves a leírásod.
Érdemes onnan kezdeni, hogy a növekedéssel már most baj van,ha összevetjük magunkat a románokkal,csehekkel,lengyelekkel.

" Harmadrészt, lehet ekézni a gazdaságpolitikát, de ők is azt akarják, hogy legyen hazai termelés (lásd KKV-k támogatása), azonkívül így is fényévekkel az előző kormány előtt vannak, már csak amiatt is, hogy 3% alatti a hiány, az államadósság meg csökken, és ezzel együtt még a gazdaság is tisztességesen növekszik. Vesd össze a ballib kormány hitelből osztogatásával. " --

itt is éppen olyan osztogatás zajlik 2010 óta,mint bármikor korábban, igaz, nem vesznek fel ehhez külföldről kölcsönt, hanem egészen elképezstő adórendszerrel simán lerabolják a gazdaságot. Tessék egyszer belegondolni:
- a különadók ezermilliárdjai
- a MANYUP háromezermilliárdja
- hol tart az MNB Növ.Hitel Programja,a GDP 10% felett,ha jól számolom.
- az adóék harmadik,vagy negyedik legnagyobb a világon
- ÁFA ???

Hány ezer milliárd olyan forráshoz jutott a kormányzat 2010 óta,amelyhez korábban egyetlen magyar kormányzat se ? Kb.6-7000 milliárd minimum,és ebből sikerült kihozni 2010 óta mekkora növekedést is? Szánalmas az eredményünk.

A 3% alatt hiányt pedig őszintén szólva ne ünnepeljük,arra ráment a teljes magyar alkotmányosság,amely a politikai erkölcsöket olyan mértékben rombolja,amit ma még fel sem lehet fogni. Rabló-állam lettünk, tisztelettel.

Az államadósságról elég annyi, hogy hirtelen módosítani szükséges a Matolcsy-féle világbajnok,kőbe vésett államadósság képletet,mert ha azt komolyan vennénk,akkor 2016-ban 0,4%-ra kéne leszorítani a hiányt, amely potom 700milliárdos megszorítást követelne --- mondja most az a Költségvetési Tanács,amelynek az egyik tagját úgy hívják,hogy Matolcsy György...

A jövő évi költségvetés úgy osztogat,emelt kiadást, hogy közben bevételt csökkent. Öngyilkos szociális demagógia az egész Fidesz kormányzás 2010 óta.

almodhi 2015.05.16. 20:30:33

@egyetmondok:
"itt is éppen olyan osztogatás zajlik 2010 óta,mint bármikor korábban"

Igen, pl. az MNB tartaléka terhére (ez jól látszik, ha a bruttó mellett a nettó államadósságot is megnézzük). Ez sem más mint a külföldi hitel osztogatása, csak pár évvel késleltetve.

egyetmondok 2015.05.16. 21:01:52

@almodhi:
Olyan vagyonvesztésen megyünk át,ami elképesztő,és mindezt nem másért (egyet kell értsek a Bokros-féle fordulattal),nem más finanszírozására,mint a koraszülött posztkádári jóléti állam.

explanatus 2015.05.17. 10:13:29

www.klubradio.hu/klubmp3/klub20150516-135855.mp3

Itt megint egy kísérlet összemosni a PKP-t a baloldallal. Most épp a DK-val. Sokakban ez majd úgy marad meg, hogy ja, a PKP a DK-val beszélgetett.

zipe moha 2015.05.17. 10:25:33

...és akkor szembejön a valóság...amiről tudni sem akarsz:...figyelo.hu/cikkek/418873-tisztelt-birosag-%E2%80%93-perek-es-oknyomozas-....ennek annyi csak időhúzás..a végén senki ne sírjon majd

Κara kán · http://karakan.blog.hu 2015.05.17. 11:41:26

@Krisz11: Te idióta barom! Akkor mégsem csökkent az államadósság. Mellesleg 25 százalékot nőtt nominálisan. 2010-ben meg 2 százalékot javult a GDP csak azért mert más lett a számítások szabálya. Inkább mesélj a dollár hiperinflációjáról, te közgáz Nobel díj aspiráns!

integrans 2015.05.17. 13:58:49

@Szúrófény: Jó, de mi közünk lehet azokhoz, akik maguknak sajátítanak ki amit csak elérnek? És/de közben meg sem egyeztünk semmiben sem. -

Tehát mi alapján történik a társadalmi együttélés akkor?

vrana 2015.05.17. 18:33:32

25 évvel ezelőtt is nyilvánvaló volt, hogy a megkezdett politika és gazdaságpolitika ide vezet. Ezen az alapon meg ország itt nem lesz, csak ez a valami katyvasz, ami van, ahol a külföld (vagy a multi) kegyére vágyunk, akik hajlandók valamit lökni, ha jól viselkedünk és költségracionálisak vagyunk. Más szóval, sikerül leverekedni magunkat a bangladesi bérek alá. (Mert feleim, a kínainak már alatta vagyunk.)
süti beállítások módosítása