1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.04.19. 19:33 HaFr

A Jobbik a magyar nép számára alkalmas politikai rendszer felé?

Azt kellene tudnunk végre elfogadni, hogy a polgárosodáson legfeljebb részlegesen átment és a nyugati politikai kultúra által éppen csak megérintett társadalmak (mint a magyar) nem fognak a keblükre ölelni egy politikai rendszert (a liberális demokráciát) és egy gazdasági modellt (az oligarchikus kapitalizmust) csak azért, mert a saját (most éppen balos) politikusaik egy része ezt mondja nekik, mert így comme il faut, mert így európai, és mert az ország egy tizede jól elvan ezekkel. Nem érv egy kipróbálatlan, csak hallomásból ismert rendszerrel kapcsolatban, hogy az majd boldogságot fog hozni a túlnyomó többség számára, ha eddig evidensen nem hozott, és a nép nagy részének veszteség-érzete nagyobb, mint amilyen a kádárizmusban a hiányérzete volt. Ugyan miért nem érthető, hogy a saját tapasztalataiból kiindulva ennek a népnek a törzse hamarabb hiszi el, hogy áldozata ennek a (nyugatról vezérelt) rendszernek, mint azt, hogy a nyertese is lehetne?

Loretta Napoleoni terrorizmus-szakértő, meglehet, túloz, amikor ezt állítja: „1982-től két évig éltem Budapesten, a Magyar Nemzeti Banknál dolgoztam közgazdászként. Akkoriban mindenkinek volt otthona, csodálatos volt az oktatás, a kultúra, senki sem kéregetett az utcán. Tudtad, hogy a születésed pillanatától a halálod pillanatáig egyetlen percre sem leszel magadra hagyva, és nem kellett annyi stresszel szembenézned, amennyivel ma szembenézel. Magyarország volt a keleti blokk leggazdagabb országa, és sokkal toleránsabb volt, mint ma. Rengeteg muszlim élt itt, innen exportálták az összes Irakban elfogyasztott csirkét, az egyetemek tele voltak iraki tanulókkal. Mi van ma ehelyett? Idegengyűlölet mindenhol. Nem gondolom, hogy a kapitalizmus olyan jót tett ennek az országnak.”

A mondatokban rejlő nyilvánvaló torzítások ellenére az igazság magva eltagadhatatlan: semelyik nép nem érezheti magának azt a rendszert, amelynek vesztese, és nem kérhető számon rajta, hogy nem fedezi fel a rendszerben rejlő lehetőségeket, ha a lehetőségekről nincs kézzelfogható, alkalmazható ismerete. Lehet ennek ellenkezőjét mantrázni, és kvázi kényszeríteni ezt a konkrét -- magyar, a termékeny individualizmushoz nem szokott -- népet a boldogságra a nyugati recept szerint, de nagy eséllyel nem fog menni. De az legalábbis biztos, hogy a liberális demokrácia pártjai még nem tudták bebizonyítani az út járhatóságát. 

Magunk közt szólva egy modernizáló tekintélyelvű uralom, amelyben az oktatás minősége és a szociális biztonság minimuma garantált, alacsony a korrupció és magas a garantált bérminimum, sokkal alkalmasabb rendszer lehet egy ilyen fajta tapasztalatlanságban élő nép felemeléséhez és versenyképessé tételéhez, mint a kaotikus, korrupt, elitista, szívtelen (kváziliberális) demokrácia. Ideértve azt is, hogy a kapitalizmus és a multik is jobban működhetnek benne -- és modellként tényleg Szingapúr, Dél-Korea, és a korai Taiwan jut azonnal eszembe. Szorongva és óvatosan írom le ezt természetesen, a Jobbik sikerén és a tőlük telhető legalkalmasabb kormányzati politikán gondolkodva, illetve a saját nyugati konzervatív álláspontom lehetőségeit vizsgálva. Ez utóbbinak ugyanis ezzel az opcióval kell tudnia mit kezdeni, nem a Fidesszel, amely mindössze az utolsó terméketlen nyúlványa a posztkommunizmusnak.

És most mi lesz?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr817381400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lexa56 2015.04.19. 20:04:56

Kommentár nélkül:
hirek24.hu/?req=20860638
a Jobbik gazdaságpolitikájának lehetséges következményeiről.
Lehet, hogy ennek a szerencsétlen népnek ezt is ki kell próbálnia. Egyszer azt írtad, hogy Magyarországnak a Fidszebe kell belebuknia. Lehet, hogy még utána a Jobbikba is. Én semmi jót nem várok tőlük. De ha ez kell az istenadta népnek, egyék ... Sajnos én is enni fogom, ha úgy lesz.

egyetmondok 2015.04.19. 20:17:37

Hafr, nem pont ezt a modernizáló, tekintélyelvű uralmat, "aboszolutizmust" vetette a szemére a jobboldal, na,na...kinek is....,hát a Gyurcsánynak nemde.

Szóval,én egyetértek veled,mert nagyon is igaz, hogy a látszat azt mutatja,mintha a Szingapúr-modell,stb.

A helyzet azonban (sajnos,nem sajnos,secko jedno) mintha az lenne,hogy itt fősodor (most megint: mondjuk,hogy a nép?) a modernizáció ellen lenne, és teljesen mindegy, hogy azt valami liberális demokrácia állama, vagy egy illiberális autokrácia állama "tukmálná".

Szingapúr,D.Korea esetében az ottani "modellezők" a nyugatot nem valami félelmes veszélyként mutatták be a társadalmaknak,ez jól látszik abból,ahogyan ezek az országok példás nyertesei lettek a globális piacnak,amely itt szintén valami félelmetes hatalomként,hatalmi centrumként,és nem a fejlődés lehetőségeként jelenik meg.

Itt mintha még mindig az a szomorú hamisság "uralkodna", hogy mi magyarok egyszerre vetjük meg a nyugati politikai civilizáció alapvetéseit,és ugyanakkor mindenkitől elvárjuk,hogy pont annak rettenthetetlen, főként keresztény védelmezőiként ünnepeljenek. Ilyen marha hamisításba a Lee család bele nem ment volna...

Olvasom,hogy a Jobbik egyik embere valami New York-i előadásán a jogállam megtiprását vetette a Fidesz szemére. Na,akkor ?

almodhi 2015.04.19. 20:18:23

Ha ez így van, érdemes lenne megvizsgálni, miben különbözünk az észtektől, lengyelektől, csehektől, szlovákoktól, de még a románoktól is...

quendelapo 2015.04.19. 20:48:59

vHaFr, ha arra vagy kiváncsi, hogy mi lesz itt, ha a Jobbik hatalomra kerül, akkor ne Szingpurra, Dél-Koreára vagy Taiwanra tekintsetek, vigyázó szemetek inkább Kijevre, Kishinovra és Jrevánra vessétek!

egyetmondok 2015.04.19. 21:08:08

@almodhi:
Szerintem leginkább abban különbözünk,hogy nekünk a 19.század közepétől,szinte folyamatosan rossz élményeinek,kudarcos élményeink lettek,amikor megnyíltak a nyugati szabadságok lehetőségei.
Ilyen terheket egyetlen más olyan ország se cipel,mint amiket említesz,ők mind fel tudnak mutatni egy-egy esetet,amibe kapaszkodhatnak,ha nyugatosodás,modernizáció,stb. jönne elő.
Mi egyet se.

explanatus 2015.04.19. 21:10:34

Nem kell félni a Jobbiktól. Minden európai országnak megvan a maga demokratikusan választott „jobbik” pártja. És? Angolok, franciák, hollandok, hogy csak a legismertebbeket említsem. Ezek a pártok azért létezhetnek, mert ezekben az országokban is vannak problémák, melyeket az éppen uralók képtelenek megoldani. Nagy „sláger” most a fejlett nyugati országokban az idegengyűlölet, hogy az ócsó keleti munkás elveszi a munkahelyeket a helyiek elöl. Az afrikai menekültek meg a szegénységükkel együtt hozzák a vallásukat meg szokásaikat. A minap bejárta a hazai médiát a 62 éves magyar ember, akit munkahelyén keresett fel az őt kitoloncolni akaró. Elbeszélgettek.

A Jobbik léte, népszerűsége csupán válasz meg nem oldott problémáinkra. Ahogy a kétharmad is válasz volt a baloldal országkiárusítására. A Jobbik meg válasz a kétharmadra. Ilyen egyszerű. Ameddig a parlamenti pártok lefoglalják a médiát, hogy ott ne jelenhessen meg, meg nem oldott problémáinkra az új válaszokat, új utakat kereső pártok szava, addig nem lehet ezen csodálkozni.

A Jobbikra nincs válasza a baloldalnak (a jelzős szerkezetek nem válaszok, hanem szitkozódások) és nincs válasza a korrupció mocsarában dagonyázó kormánypártoknak sem.

Egy út van, azonnal létrehozni független, országos lefedettségű, új rádiót, tévét, internetes és nyomtatott sajtót és abban lehetőséget biztosítani új gondolatoknak, pártoknak, mert most ezeket a parlamenti pártok kvázi karanténban tartják. Határidő: Azonnal! Ha a józan ész nem jut szóhoz, akkor az értelmek felkorbácsolása olyan helyzetet fog létrehozni, hogy vezető hírek leszünk a világ sajtójában.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.19. 21:11:36

Nézzétek a trendeket, nézzétek a szavazóbázisokat! A pártválasztók 3/4-e Nyugat- és liberalizmuskritikus pártokra szavaz.

HellerZ 2015.04.19. 21:51:00

@HaFr:

szavazzanak.
mindenkinek joga van hülyének lenni.
a hülyesége következményeit pedig szükségszerűen viseli.

egyébként a jobbik, mint modernizáló erő?
ezt nem mondod komolyan.

Boross Bence 2015.04.19. 21:56:46

A Jobbik is ugyanazt az álmot ígéri, mint amit korábban a Fidesz és az MSZP (vagy a PKP): jólét és biztonság, működő erkölcsi rend. 2002 óta egyik párt sem tudta-akarta ezt megvalósítani, sőt egyre mélyebbre zuhant az ország.

A probléma ott van, hogy 1) az ország nagy része felülről várja álmai megvalósítását, mert erre nevelte a Kádár-rendszer, 2) a politikai elit viszont tudatosan rájátszik erre a mentalitásra, és úgy alakítja a szabályokat, hogy minél kisebb esélye legyen egy polgárnak a tisztességes gyarapodásra, ami végső soron megszüntethetné a rossz beidegződéseket.

Csapdahelyzetben vagyunk. Nem elég kormányváltást, nem elég elitváltást követelni, mentális változásra van szükség. Lehet, hogy hosszú lesz kivárni, de az is lehet, hogy egy Jobbik-kormány kiváltotta sokk miatt néhány éven belül megtörténik.

Egy biztos: akik politikailag mindent egy kormányváltásnak rendelnek alá (a 2014-es összefogásos pártok), azok egyértelműen a haza ellenségei.

almodhi 2015.04.19. 22:38:26

@egyetmondok:

"ők mind fel tudnak mutatni egy-egy esetet"

Háát...
Írd ide őket:
észtek:
lengyelek:
csehek:
szlovákok:
románok:

HellerZ 2015.04.19. 22:42:54

@Péter,

a politika nem arról szól, hogy kinek van igaza, vagy kinek mi jó. arról szól, hogy TE milyen világot akarsz és meg tudod-e védeni/valósítani. nem azért mert "igazad van", hanem mert NEKED így tetszik. ez nem fizika, itt nincs "igazság".
döntsd el milyen világot akarsz és azt védd.

ne az érdekeljen, mi a jó a "magyaroknak" és hogy amit a jobbik csinálNA (ki tudja?), az jó-e a "magyaroknak". amíg ebben gondolkodsz, addig a fidesz és a jobbik pályáján játszol és ott csak ők győzhetnek.
ne az érdekeljen, hozzászoktak-e a "magyarok" az individualizmushoz. az érdekeljen, NEKED mit jelent az individualizmus, konkrét ügyekben.

akiknek nem tetszik a világod, azokkal ne foglalkozz. nincs velük dolgod, nem szerződsz velük, majd mennek máshoz. te a liberálisokkal szerződsz, hogy az ő világukat védd. már ha valóban ezt akarod. mert lehet, hogy nem is igazán tudod, mit akarsz. a múltkori kérdéssorodból legalábbis így tűnik.

ha nem így teszel, azon veszed észre magad, hogy nem lesz se zászlód, se csapatod, se szavazód. azért nem lesz, mert nem tudják ki vagy és mit akarsz, csak egy ember vagy, aki hosszú elvont beszédeket tart unalmas dolgokról, meg a szabadságról, de semmi olyan konkrét ügyben nincs karakteres véleménye, amivel valóban a szabadságukat védhetné. így aztán nincs is miért veled tartaniuk.

egyetmondok 2015.04.19. 23:15:18

@almodhi:
Csehek,szlovákok,románok -- a dualista (számukra elnyomó) magyar állam bukása, I.Vh.lezárása,valami,ha lassú,de mégis demokratikus változások elindulása,oké, persze,sok-sok ,olykor szörnyű kisiklással + a proletárdiktatúra eltűnése a 80as évek végén;
észtek,baltiak - a proletárdiktatúra eltűnése,idegen uralom alóli megszabadulás;
lengyelek - a II.Vh. alatti magatartásuk,a proletárdiktatúra eltűnése;
egyáltalán ezen népek arról való,helyes érzékelése,értelmezése,hogy a szocializmus az diktatúra.

Szerintem ennyi bőven elég is egy évszázadra.

egyetmondok 2015.04.19. 23:22:32

@HaFr:
Csak a 3/4? Az egynegyeddel simán nyerhetünk,ha mind a PKP mellé áll.

vrana 2015.04.20. 00:44:39

@Lexa56: Vicces... Van jobb ötlet? Vagy várjuk mennyből az angyalt, biztosan jobb miniszterelnök lesz.

Lexa56 2015.04.20. 07:49:28

@kacsa666: ahogy Boross Bence fentebb megírta: a népet kellene kicsrélni, illetve a mentalitását, de az nem megy, illetve lassan. A magyarok i olyanok, mint az egyszeri számítógéphasználók: mikor már mindent kipróbáltak, talán megnézik a használati utasítást. Sokkal egyszerűbb mindenki mást hibáztatni azért, ahol vagyunk, mint magunkat megítélni és változni. Tehát röven: jobb miniszterelnök lenne, jobb nép sajnos nincs.

bontottcsirke 2015.04.20. 07:49:30

Jajj! Bőrönd, repjegy ajrópa segíccs!

Lexa56 2015.04.20. 07:55:10

@HaFr: Kedves Péter! Erre már sokan felhívták a mi figyelmünket meg a Tiédet is. Sajnos ez az a nép akinek a szívét meg kelllene hódítani. Nem egyszerű feladat, hogy finoman fogalmazzak. Én már annak is örülnék, ha a többségi uralomnak nem sikerülne megfojtani, eééeneheteníteni, megfélemlítnai minden olyan kezdeményezést, amiből a későbbiekben még lehet is valami. Gyors skert várni azonban illúzió.

Trackers 2015.04.20. 08:21:43

Az lehet, hogy a Fidesz az az utolsó terméketlen nyúlványa a posztkommunizmusnak, de akkor az MSZP és Gyurcsányék az elsők, és a PM a maga alapjövedelmével rögtön a második.

elwood 2015.04.20. 08:46:25

@HaFr: Szerintem a nép fele nem a liberalizmus és nyugatellenességre szavaz hanem orbánra. Amit éppen akkor mond. Bele szerelmesek.

Ha putyin pincsik és keleti nyomulás fenyegeti az országot akkor azért, ha brüsszeli elnyomás fenyeget akkor azért.

Ez a kiépült vallás ha majd megszűnik, (sajnos kb. orbánnal együtt, és még sok van hátra) akkor lesz értelme pártokban vagy ideológiákban gondolkodni.

manager2008 2015.04.20. 08:51:25

Érdekes a kérdés. A politika nem tud változtatni csak rontani nálunk, a mostani rendszer alkalmazásával. Millió oka van. A magyar nép nagy százaléka nem vállalkozó típus, hanem az alkalmazotti létben élt sok időre visszamenőleg. Erkölcsileg leromlott az állapot, mert már a szocializmusban i társadalmilag elfogadott volt a lopás, ma is vagányságnak gondolják egy falusi kocsmában hogy a lekötött nadrágszárukban vittek haza naponta 10 kg búzát a csirkéknek, de volt aki aratáskor bedöntött otthon egy utánfutóval. Nem érdekelt ez senkit akkor. Összekacsintás volt. Ma már ez nem megy. A felun élők ismeretei az agrárgazdasággal kapcsolatban 200 évvel van elmaradva. Ma ár nem gyarapodik az ismeretük, ott is csak alkalmazottak (traktort vezet stb.) okhagymát sem tud termeszteni, lövése sincs a növényvédelemről, stb. ez a rész halott. Ipari, szolgáltatás, stb területen elenyésző a versenyképes vállalkozási képesség. Az állam a találmányok bevezetését sem támogatja megfelelően, aki feltalál valamit, neki kell végig vinni a dolgot a gyártásig, vagy vége a dalnak, és el kell adnia nyugatra. ez már az agónia szintje, menekül mindenki akiben van sütivaló, tök mindegy ki lesz a kormányon, nem tud csinálni semmit. Az oktatás egészségügy, stb. megy lefelé. Egyszerűen fel kellene ajánlani Ausztriának hogy vegye át ezt a kócerájt és csináljon amit akar.:) Szálljon meg már valaki minket mielőtt kipusztulunk vagy elszaporodik a "parlagfű" :)

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.04.20. 09:01:08

Borúsabbnál borúsabb előrejelzések.....nem minden alap nélkül...sőt. Ezek szerint a jobb jövő még várat magára. Borzasztó amit leírok...de mind jobban az az érzésem, hogy először egy teljes összeomlás kell, hogy észhez térjünk. Már értem, hogy miért hallgatom mind gyakrabban az "Anarchy in UK" . A No Future miatt?

manager2008 2015.04.20. 09:15:22

@Fuxos (ex bömis): Ez inkább egy vicc. Pár éve hallgattam egy választási beszédet. A Jobbik képviselő jelölte nagy lendülettel szidta a multikat, stb. Kiderült hogy élelmiszer boltja van, és négyszemközt feltett kérdésemre kénytelen volt elárulni hogy a TESCO-ban veszi az árut. A faluban lévő COOP-ban minden iszonyat drága akinek nincs autója az nem tud elmenni vásárolni a 4 km-re lévő TESCO-ba sem, tehát még jobba rosszul jár. Minden olyan fiatal akit pár éve legalább a kocsmába lehetett látni hogy itt van, már kit mosogat, pizzát süt, stb. Maradtak a nyugdíjasok és a hazatelepült külföldön élők vagy itt élő német, holland nyugdíjasok stb. (Balaton melletti település). 10 éve tele volt a falu állatokkal (marha, disznó, baromfi) most nyoma sincs. Házak tömege eladó (vevő nincs). Pár év és lebontható a falu, mert sorban dőlnek össze a régi házak, új nem épül. Pedig ez a falu jó helyen van. Régen 3-400 ember dolgozott a mezőgazdaságban most 30 körüli a létszám. Jön a Jobbik? Na és akkor mi van?

egyetmondok 2015.04.20. 09:38:05

@Boross Bence:
Politikailag nincsen más esély,mint egy kormányváltás.
A(bárki,bárkik) mentális változás(ai)nem politikai kérdés,a mentális változás nem politikai változás...,ha egyáltalán oda tudnánk jutni, hogy konkrétan kinek is a mentalitását kéne nagyszerűen megváltoztatni,amely program elől én pl. fejvesztve menekülnék.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.04.20. 10:00:58

@manager2008:
"Jön a Jobbik? Na és akkor mi van?" A lecsúszás folytatódik, sőt valószínűleg felgyorsul....és a végén teljes összeomlással végződik. Én nem kívánom....ennyi.

zenonküp 2015.04.20. 10:05:36

Ha Magyarország egy olyan hely, mondjuk II. József halála óta, ahol egyre kisebb helyen, egyre kevesebb ember, egyre kevésbé jelentős dolgot tesz és ez tendenciaszerűen így van, akkor ez valamilyen magyarázatra szorul, értelmezés után kiált.
Nem csak a felemelkedésnek, hanem a hanyatlásnak is megvannak a maga teoretikusai.
Az is lehet, hogy ennek az általunk oly fájdalmas közelségből ismert hanyatlásnak még nem született meg a teoretikusa.
Mondjuk Gibbon sem kortársa a Római Impérium hanyatlásának.
Ha a miénk hanyatlás is, azért nem olyan nagy alakulat szétbomlásáról van szó.
Kicsiségéért intenzitása kárpótolhat bennünket.

Az utolsó nagyléptékű - általam is ismert - fogalmi keretben történő elemzések egyike a modernizáció magyarországi sorsáról szólt.
Ránki György elemzésében a sikeres monarchia-beli modernizációt egy kevésbé sikeres két háború közötti követte, majd egy sikertelen 1945 után. Ezt ilyen nyíltsággal a szocializmus időszakáról nem lehetett leírni, de ha valaki tud olvasni a sorok között, akkor már akkor megérthette miről beszél Ránki.
A másik példaértékű elemzés rejtettebben beszél a folyamatokról, de nem kevesebb keserűséggel. Niederhauser Emil elemzései az egész kelet-európai térséget fogják át.Nem kívánhatom, hogy valaki hirtelen felindulásból olvassa el a kisebb könyvtárt felölelő életművet.
Summája: a felvilágosult abszolutizmusok bukása után mindenféle szörnyűségek következtek, beleértve a magyar és a megszámlálhatatlan többi kisnemzeti nacionalizmust. A nagy birodalmak bukása után a széttöredezettség állapotában a hanyatlás lett úrrá. Térségünkben a Habsburg monarchia egy ideig Európán belül tartja a régió egy jelentős részét, de bukása után a hanyatlás felgyorsul előkészítve a hitleri és sztálini birodalom uralmát a térségben. Mondjuk erről Ránkinak is ez volt a véleménye.
Csak nem állom meg a harmadik nagyívű összefoglalás megemlítését.
Lukács György az Ész trónfosztásában a modern európai filozófia egészét tekintve beszél hanyatlásról. Röviden: a liberalizmus fasizmushoz vezet.

Természetesen a két háború között is voltak jeles képviselői a hanyatlás-irodalomnak. Hirtelen csak Szekfű Gyulát, Szabó Dezsőt és Németh Lászlót említeném.

Röviden. Ennyi kiváló elme nem tévedhet. Itt tényleg hanyatlás van. Viszont mint láthatjuk irodalom is van mellékelve hozzá.)

Post scriptum
Nem tudatosan hagytam ki Bibót és Szűcs Jenőt, véletlenül. De ha már kihagytam akkor arra kérném az elnök urat, tegyen kivételt és taglalja ő e két szerzőt. Úgyis sokkal jobban ért hozzájuk, mint én.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.04.20. 10:06:22

@egyetmondok:

Egyetértek....politikai változás kell, olyan amely más erkölcsök és gondolatmenet mellett fog politizálni. (a PKP által megfogalmazottakra gondolok)

bekerült 2015.04.20. 10:17:37

@manager2008:

"Jön a JOBBIK, na, és akkor mi van ? "

Hát, ezt mondták a FIDESZ esetében is sokan és most törölgetik a szemüket !

Lexa56 2015.04.20. 10:17:46

@zenonküp: Köszönjük! a magam réészéről csak két szerzőt ill. könyvet említenék, amiket olvastam is: Berend Iván Válságos évtizedek c. könyvét és Gyurgyák János Ezzé lett magyar hazátok c. könyvét. Mindkettőből sokat tanltam, de arra nem válllalkozom, hoggy összefoglaljam őket. Szűcs Jenőtől csak egy gyűjteményes kötet olvastam a nemzetfogalom kialaulásáról és nagyon tetszett.

Lexa56 2015.04.20. 10:22:00

@Fuxos (ex bömis): szerintem a politikai változás nem választható el a mentális változástól. Leggalábbis egy demokráciában nem, de azt hiszem máshol sem. Mivel a politikusokat választják, (bármennyire manipulált és torz módon is)a álasztk lelki állapota és szellemi-erkölcsi színvonala föltétlenül befolyásolni fogja a megválasztott politikusok szeélyét és programját.

kiir 2015.04.20. 10:35:08

@egyetmondok:
Én megfordítanám a dolgot, és jelenidejűvé tenném. A többi népek nem a siker emléke miatt sikeresebbek, hanem mert voltak már nagyon lent, és most attól menekülnek. A magyarokon kívül mindegyik nép megjárta már a poklot egy generáción belül: a lengyelek a 80-as években, a szlovákok Meciar-emléke elég volt két Dzurinda-kormányra, a románok a komplett 80-as és 90-es években, a baltiak a szovjet alatt (és még most se merik elhinni, hogy végleg kiszabadultak). (Ok, a csehek és a szlovénok a kakukktojás, azt mással kell magyarázni.)

Mindez Magyarországon hiányzik. Itt nem lehet a választásokon olyan programmal előállni, hogy "most megszorítással járó átszervezés kell a jövő sikeréért", "csökkentjük az állami juttatásokat, hogy csökkenthessük az adókat". A fent felsorolt országokban erre mindre volt példa az elmúlt 20 évben.

Szóval lehet, hogy tényleg a Jobbik kell, hogy azután visszaforduljunk az úton. Most még az a tapasztalat hiányzik, hogy bizony lehet nagyon rossz mindenkinek, lehet tömegesen áram és kaja nélkül élni. Na, akkor majd fölértékelődik Európa :)

zenonküp 2015.04.20. 10:38:32

@zenonküp: Ha nem lenne világos, külön leírom.
Modernizáló tekintélyelvű hatalomból van saját történeti hagyományunk.
Ha már erre van szükség és bizony e döntő kérdésben igaza lehet az elnök úrnak, akkor a szükséges módosításokkal ugyan de építsünk saját hagyományainkra.
Itt most nem arra a hagyományra gondoltam, hogy hogyan lehet passzív ellenállással megbuktatni a modernizációt.)

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.04.20. 10:46:48

@Lexa56:
Először a politikának kell megváltozni.....aztán vagy követi azt a mentalitás változás vagy nem. Erőből nem lehet mentalitást változtatni.

egyetmondok 2015.04.20. 10:47:34

@kiir:
Gondolod, hogy itt nem kerekedne elegendő ember,aki képes lenne belátni,hogy az, hogy csökkentjük az állami juttatásokat,hogy csökkenhessenek a közterhek,szóval,hogy ez nem megszorítás ?

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.04.20. 10:48:52

@kiir: Nem kellenek megszorítások. A korrupciót és az esztelen pazarlást kell drasztikusan visszaszorítani.
Pl. Stadionépítések, várba költözés, szolnoki autópálya esete stb.

egyetmondok 2015.04.20. 10:52:57

@Fuxos (ex bömis):
Az állam pénzügyi méretén (ez a GDP arányos redisztribúció mértéke) itt nálunk csökkenteni kell,ez áll ti.az egész adórendszer mögött,mint forrásigény.
Ez itt nem megúszható,az egyetlen kérdés,hogy ez a pü.méretcsökkentés hogyan húzható ki (a két nagy posztkomcsi párt baromsi okos politikai kommunikációja által kialakított) szótárából,mint "a megszorítás".

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.04.20. 11:25:16

@egyetmondok:
Máshogy fogalmazok...a megszorítások a nagy járadékvadászokra összpontosulna (becslésem szerint éves szinten 1000 milliárd Jó Magyar Forint)....ott a nagy pénz...nem a szociális juttatásokban.

Az ÁSZ jelentést még mindig nem tudom ésszel feldolgozni. Az a jelentés szerint 4 év alatt 3800 milliárd áfa és egyéb adósságot engedett el a NAV.....és az ÁSZ azért nem sóhivatal, hogy csak úgy dobálózzon számokkal.

Stefi Schneider 2015.04.20. 11:27:59

Ez a part, aminek mar a neve is egy felfoghatatlanul primko, gesztipeteri melysegeket is alulmulo szovicc, ez biztos nem fog semmilyen formaban jot tenni az orszagnak. Nem tudom feltunt-e egy-ket aprosag korulottuk (magyar garda, cipobe kopkodes stb stb). Csak azert remenykedhet valaki abban hogy a Jobbik valahogy jo lesz nekunk, mert arra szamit hogy valamiert a bre jo vegen lesz amikor elkezdenek kormanyozni. Szerintem nem a liberalizmus es a demokracia bukott meg nalunk, hanem, minden egyes alkalommal, pont a tekintelyelvu rendszer. Egyszer Kadarnak csapolunk, aztan Viktornak, most johet a kovetkezo. Persze ez majd biztos jobb lesz.

25 eve mi voltunk a regio elso szamu orszaga. A lengyelek hozzank jartak piacozni. Mostanra lecsusztunk a legaljara. Mas orszagok, pontosan ugyanolyen tortenelmi hatterrel mint a mienk siman elvannak a liberalizmussal, mukodik es fejlodik az orszaguk, nem gondoljak hogy a tapasztalatlansaguk vagy akarmi miatt nekik diktatorra van szukseguk. Minket sem akadalyoz meg semmi ebben, csak a sajat donteseink.

nnnnnnnn 2015.04.20. 11:49:21

szerintem egy dologról sokan megfeledkeztek. mégpedig arról, hogy ha nyer is a jobbik, csak egy kis többsége lesz, és ellene lesz az egész baloldal + a fidesz is. így nagyon nehéz lesz ám kormányozni. mondjuk másrészről ennek megvan az az előnye is, hogy olyan nagyon nem fog tudni semmit felforgatni a jobbik.

sanyix 2015.04.20. 12:22:25

@$$$=$$$: hát igen, a komcsikat nehéz kiszorítani, ezért kéne megismertetni őket a lámpavassal ;)

2015.04.20. 12:22:26

Khm... Nyugatról vezérelt liberális demokrácia?

Egy valódi liberális demokrácia nem vezérelt, hanem az egymástól (jól) elválasztott hatalmi ágak autonóm módon működnek. A fékek-ellensúlyok is. Egy ilyen rendszerben nem működne az oligarchikus kapitalizmus, melyben a politikai hatalom dönti el, ki lehet oligarcha.

Társadalmunk a politikai-hatalmi elit, valamint az ezeket kiszolgáló értelmiség (és önmaga) áldozata -- a múlt rabja. Ezek az elitek és értelmiségiek pontosan tudják, hogy társadalmunk a liberális demokrácia nyertese lenne... Viszont elvesztenék a társadalom feletti hatalmukat, ezért tekintélyelvű uralmi rendszer mellett elkötelezettek, amelyben a hatalom garanciája, stb.

Tehát az igazság az, hogy "a liberális demokrácia pártjai" -- ha voltak is ilyenek -- még csak nem is akarták "bebizonyítani az út járhatóságát". "Magunk közt szólva", a pártok egy általuk "modernizáló tekintélyelvű uralom" útját járták/járják...

Ps.: FIDESz-KDNP, Jobbik -- ezek már múlandóak...

Kopi3.14 2015.04.20. 12:23:56

@egyetmondok: Magyarországon nem volt "a proletárdiktatúra eltűnése a 80as évek végén"? Nem volt egy kiegyezés, s abból gazdasági, kulturális, társadalmi, politikai értelemben felvirágzás?

nnnnnnnn 2015.04.20. 12:30:30

@megamind: gondolod pont a mi magyar társadalmunk elég fejlett egy ilyen liberális demokráciára? az egész ország tele van irigy adócsaló hereverő önző gyökérrel.

egyetmondok 2015.04.20. 12:36:47

@Kopi3.14:
De igen,ez vitathatatlan. A probléma "mindössze" annyi,hogy,pontosabban ahogyan erről a magyarok döntő többsége ma (nem akkor) vélekedik.
Lószar volt,nem rendzserváltás,át lettünk verve, rózsadombi paktum,a nemzet vagyonának elherdálása,a nyugati gyarmatbirodalomnak való összeesküvős kiszolgálása az országnak...,soroljam még ?

2015.04.20. 12:53:53

@$$$=$$$: Úgy gondolom, hogy a "mai" társadalom szerkezet az, ami elavult (múltbéli), s e szerkezet változását a politikai-hatalmi elit, valamint az ezeket kiszolgáló értelmiség gátolja.

"irigy adócsaló hereverő önző gyökér" -- vannak, de ezek inkább a szélsőségek. A többség pedig inkább szabálykövető. Tehát összességében igen, társadalmunkat elég fejlettnek tartom hozzá.

inebhedj - szerintem 2015.04.20. 13:00:19

@megamind:

Bár ez Magyarországot ebben a formában nem érinti, de ez a liberális demokrácia ideája (mint ahogy a kommunizmusnak is van ideája), a gyakorlatban ilyen nincs (nem is volt soha).

Ráadásul eme idea felett is eljárt az idő, a globális gazdaság, multinacionális (voltaképpen ennek sincs értelme, inkább nációfüggetlennek kéne hívni) vállalatok korában ez a fékes-ellensúlyos eszménykép az inerciarendszeren kívüli álom.

Persze teljesíthetne ez társadalmi igényeket (ideértve a szociális problémákat, szolidaritást, szakralitást, szellemet, művészetet), de arra is csak elméletben alkalmas.

nnnnnnnn 2015.04.20. 13:08:25

@megamind: igen, a maradék szabálykövető és empatikus, de ezek nagy többsége meg nem művelt és könnyedén formálható a véleményük. plusz van még egy nem elhanyagolható csoport, akik életvitelükkel, bűnöző életmódjukkal közvetve-közvetlen befolyásolják az emberek életét, és így politikai és egyéb gondolkodásukat is.

egyetmondok 2015.04.20. 13:28:00

@inebhedj - szerintem:
" Persze teljesíthetne ez társadalmi igényeket (ideértve a szociális problémákat, szolidaritást, szakralitást, szellemet, művészetet), de arra is csak elméletben alkalmas. " --

a liberális demokrácia erre elméletben a legalkalmatlanabb,lehet nyugodtan mondani,pont nem erre "lett kitalálva".

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2015.04.20. 14:16:08

@Kopi3.14: azért a népnek nem kellett sok idő (4 év) ahhoz, h megválassza az MSZMP utódpártját.

inebhedj - szerintem 2015.04.20. 14:29:46

@egyetmondok:

Ez elég messzire vezető kérdés, a saját ideája szempontjából a liberális demokrácia is alkalmas a felsorolt társadalmi igények teljesítésére, részben akként, hogy egyes ilyen igényeket nem létezőnek vagy károsnak tart (pl. a szakralitás fontossága egyetemesen vagy épp a művészetben, de ilyen a lét kontra anyag "vitában" tartott álláspont, stb.), részben az egyes emberek ehhez kapcsolódó viszonyának illúziója miatt (lásd még a kommunizmus, anarchizmus, és társai hasonló illúzióit).

Az más kérdés, hogy eltérő inerciarendszerből (például ilyen a megvalósult liberális demokrácia) vizsgálva valóban alkalmatlan (ez vezet pl. az öncélú, szakralitás- és szellemmentes művészethez [l'art pour l'art], amely a gyakorlatban a technikai tudás, a már-már kínzó alkotni vágyás és a mondanivalótlanság elegye [ez utóbbit a művészet ideájától nagyon távol eső aktuálpolitizálás csak súlyosbítja]).

De ez már offtopic szvsz.

egyetmondok 2015.04.20. 14:37:07

@inebhedj - szerintem:
A liberális demokráciának tulajdonítani olyan jegyeket,majd ezek alapján esetleg konkrét funkciókat (aztán ezek esetleges elmaradását számon kérni rajta),amelyek lehetnek sajátos jegyei,jellemzői, és akár ezek alapján felvállalt,teljesített (vagy éppen elmulasztott) funkciói adott irányultságú kormányzatoknak,szerintem hiba.

Ennyi mindent a liberális demokrácia nem tud.

mojszipupi 2015.04.20. 15:04:51

"És most mi lesz?"

2018-ig agónia, semmi esélye bármilyen új formációnak érdemi eredményre, utána meg a fidesz-jobbik-baloldali tömörülés közel azonos arányú támogatottsága révén kialakuló káosz. Ha a jobbik össze áll a fidesszel, azzal alá is írta a megszűnését, de legalább együtt írják magukat nullára, így végre a kommunista és a fasiszta párt is szépen lassan megszűnik létezni. 2022-ig viszont nevető harmadikként nagyot fog erősödni valamilyen baloldali formáció, aminek nem lennék meglepve ha Gyurcsány Ferencnek hívnák a vezetőjét. Így egy esetlegesen létre jövő új jobboldali formációnak kemény ellenfele lesz.

nu pagagyí 2015.04.20. 15:04:57

Látom, a PKP sem lesz az én pártom.

inebhedj - szerintem 2015.04.20. 15:05:44

@egyetmondok:

(Eddig) semmi sem tudja az ideáit teljesíteni, és minden megvalósult idea inerciarendszeréből vizsgálódva az a létező világok legjobbika. Így van ez az USA-ban éppúgy, mint a Szovjetunióban volt, és Oroszországban van.

Valójában meg egyik sem az.

egyetmondok 2015.04.20. 15:15:14

@inebhedj - szerintem:
Ebben nem értünk egyet. A liberális demokrácia alapintézményei az állami hatalom olyan igazoltságát képes biztosítani,amely szerintem a történelemben egyedülálló,s én a nyomát nem látom annak,ami ezt a lehetőséget a liberális demokráciánál meggyőzőbben lenne képes teljesíteni. Hogy ez a világ nem minden részén igaz,az bizonyos,ám Európára szerintem nagyon is igaz.

deneskata 2015.04.20. 16:04:54

Én is úgy gondolom, hogy a demokrácia nehézkesen vagy sehogy se működik nálunk, tapasztalatunk sincsen e téren, de valamikor azért meg kell tanulni.
Nem azért, mert ez olyan könnyű út, amelyiken nem lehet hibákat elkövetni.
Hanem azért, mert ez az egyetlen, ami hosszú távon eredményt hozhat. Mert ott a döntésekbe többen - szólnak bele, mint egy autokráciában. Többen, több szempontól mérlegelnek egy-egy döntést. Így aztán, még ha nehezebben is születik meg a döntés, kisebb a hibalehetőség. Nem kiküszöbölhető, de mégis kisebb.
Vegyünk egy példát. Át kell alakítani mondjuk az oktatást. Egy ember is dönthet az ügyben, nem meghallgatva másokat. Ő mondjuk egy nagyon-nagyon okos ember, úgy gondolja, nem hallgat meg senkit, mert úgyis jól dönt. De senki nem tévedhetetlen, senki nem lehet okos mindenben. Ha hibákat követ el, azt sokkal nagyobb eséllyel teszi így, mintha még valakit-valakiket megkérdezett volna, akik olyan szempontokra hívják fel a figyelmét, amire ő nem is gondolt volna. Hosszabb ideig tart a döntéshozatal, de nagy valószínűséggel jobb döntés születik. (Ezt kellene megtanulni a Fidesznek is...) Ráadásul az érintettek mind azt az egy embert fogják szidni, sokkal inkább, mintha őket is megkérdezték volna. Mert akkor, ha félresikerül valami, az az ő saruk is. Így előbb tör ki elégedetlenség egy országban...
Egyszerűbbnek és gyorsabbnak tűnik erőből megoldani egy problémát. De nem az. Hosszú távon sose az.

Moin Moin 2015.04.20. 17:56:01

@nevetőharmadik: @HaFr: A személyes megszólíttatás okán csak Máris szomszédot tudom idézni: „Nem vállalom!”

Egyébként amikor annak idején, majdnem pontosan 6 éve azt az ominózus nyilatkozatot tettem, nem véletlenül mondtam, amit mondtam! Gondolom, HaFr barátunk sem jókedvében és a legjobb ízlésére hallgatva írta most le kb. ugyanazt, hanem a kőkemény tapasztalatok következtében…

…Ha viszont ez a közös igazságalap megvan, akkor innen más könnyebb továbbhaladni is!
Én HaFr helyében nekiállnék lassacskán megszövegezni Mo. következő Alkotmányát – mer’ majd köll!:-)

zia77 2015.04.20. 17:57:43

Jó írás! A szerzője lát a mai Magyarországon. Szerintem nem újságíró írta.

vrana 2015.04.20. 19:58:49

@Lexa56: Tudod, a nép átnevelésével (a tudat el van maradva a lét mögött) már a bolsevikok próbálkoztak. Nekik se ment. Pedig szélsőséges esetben még beutalókat is osztogattak átnevelő táborozásra.
A polgári demokráciákban jobban ment. Ők, most már mi is, az oktatási rendszert züllesztjük, a médiát nyomjuk a sár alá, manipulálunk ezerrel, alkalmazzuk a tömegpszichológia eredményeit.
Eredményesen! Hogy mennyire, elég beleolvasni ezekbe a kommentekbe. :))
Demokrácia, cö, cö.

sanyix 2015.04.20. 22:00:39

@kacsa666: hogyne ment volna? A magyar népet sikeresen átnevelték. Max szóban háborog, mindent lenyel, és rendszeresen visszahozza azokat akik egyszer már kifosztották. Hülye birkává nevelték az egész lakosságot.

explanatus 2015.04.20. 23:38:40

@explanatus: A legnagyobb baj ezzel az egésszel, hogy én (te) a kisember egyszer sem kerültem nyerő helyzetbe. Nyerő helyzetbe került az a maroknyi a baloldali vezető, aki bagóért eladta az országot a nyugatnak, meg a sajátjainak (privatizáció). Nyerő helyzetbe került a maroknyi kétharmados (oligarha) vezető, aki fenntartja ezt az állapotot. Nekem (neked), a kisembernek maradt a 27%-os ÁFA meg este az ima: Édes Istenem add, hogy ne jöjjenek a vesegörcsök! Édes Istenem csak közmunka ne! Vagy, Édes Istenem, legalább közmunka! Hogy jutottunk ide, hogy a mieink teszik ezt velünk? Járt itt tatár, török. Lerabolt minket. Elmentek. A mieink maradnak és nem engedik, hogy nyerő helyzetbe kerüljünk/kerüljek. Pedig nem akarok sokat: Tervezhető jövőt. Nővérkét, aki mosolyog. Közalkalmazottat, aki azt kérdezi, miben segíthetek. Oktatási rendszert, hogy a gyerekeim okosabban jöjjenek haza az iskolából, mint ahogy elmentek otthonról. Meg egy kis esélyt, hogy jobban élhessek. Mi ebben az, ami megvalósíthatatlan? Mi ebben, ami nem illetne meg? Hogy majd a Jobbik? Nem hiszem. Te meg én, meg mi. Ezt kellene megértenünk. Több mint ezer éve ez a mi földünk, jussunk van hozzá és jogunk. Kötelességünk jobbá tenni.

Boross Bence 2015.04.21. 00:00:52

@sanyix: Illusztráció:

nol.hu/belfold/ketszer-is-milliokkal-vertek-at-baranyai-kozseget-1529023

Megnéztem az interneten: a beremendi polgármester-választás eredménye (2014)

1. Theisz Ferenc (Fidesz-KDNP) 556 szavazat (50,64%)

2. Orsokics István (Független) 542 szavazat (49.36%)

Vagyis a falu majdnem újraválasztotta Orsokics István korábbi polgármestert, akiről a cikkben írnak, csak 8 embernek kellett volna másképp döntenie. Hiszen Orsokics sok pénzt és munkalehetőséget hozott a falujának. Azaz mégsem: elvette a megélhetést és a reményt sokaktól, és kitömte a haverját sok pénzzel.

Szóval ilyen körülmények között kellene polgárosulni.

____törült____ (törölt) 2015.04.21. 11:27:39

Fura. Azt hittem, ön is azt hiszi, hogy magukhoz fogják ölelni, mivel körülbelül ilyesmi a PKP célja is, libdem és kapitalizmus, max. nem annyira oligarchikus? De ha ezt így tisztán látja, akkor mi a cél? Ha egyszer tudja, hogy egy nemzetiszínű kádárizmus (mínusz a gyilkosságok) lenne az legelfogadottabb, minek a PKP?

Amúgy a Szingapúr-téma ott dőlt meg, hogy ott a féldiktatúra első számú célja az etnikai feszültségek csökkentése. Szerintem egy olyan féldiktatúra, ami éppen az etnikai feszültségek provokatív fokozásával kerül hatalomra, teljesen más kategória. Ezt most nem panaszként vagy fikaként mondom, hanem úgy, hogy teljesen más következményeket lehet logikusan előrejelezni. Az etnikailag békéltető féldiktatúra az a monarchiához hasonló, amikor Ferencjóskát senki sem magyarnak, németnek, horvátnak vagy csehnek tekintette, hanem mindenki, tényleg mindenki királyának-császárának. Lee Kuan Yew ott lebegett az etnikumok felett, megpróbált nem nagyon kínainak hangzani és Harrynek hívatta magát. Ettől fogadták el. Ettől tudott konszolidátor lenni. Ettől fogadták el Nyugaton is, gyakorlatilag az volt Lee üzenete a nyugati überdemokraták fele, hogy fiúk-lányok most vagy békéltető féldikatatúra, vagy rasszista feszültségtől terhes demokrácia, lehet választani.

Teljesen más egy etnicizáló féldiktatúra következményei. Ott indul, hogy a nyugat nagyon keményen dolgozna, hogy ahol csak lehet, aláaknázza. Teljes kikiközösítés. Aztán, a békéltető féldiktatúra alapvetően azon alapul, hogy legyen gazdasági növekedés, jusson mindenkinek, mindenki gyarapodjon egy kicsit és akkor kb. mindenki hajlandó kussolni. Az etnicizáló féldiktatúra inkább úgy néz ki, hogy gazdaság az sehol, ha másért is nem, hát azért, mert a nyugat tesz róla, hogy megfojtsa, majd ezt ügyesen rá lehet fogni valami testhezálló etnikai kisebbségre, bűnbakként. Teljesen más végeredmény.

Horthy visszajöhetne, lehet, hogy nem lenne rossz. A Jobbik viszon százszor etnicistább Horthynál, szerintem.

____törült____ (törölt) 2015.04.21. 11:32:07

@deneskata: igen, de a másik serpenyőben az van, hogy miért bízzunk benne, hogy megkérdezett emberek jót akarnak? ha megkérdez az átalakításhoz száz tanárt és nagyon az a benyomása támad, hogy mindegyik azt tolja, ami csak neki vagy az ő kis klikkjének jó, akkor hamar úgy gondolhatja, hogy csak a "király" foglalkozik az egész ország javával. vagy ő se, persze, az a másik eset.

most nem mondom, hogy tényleg ez van, de ez a fajta bizalmatlanság valahol megvan és ettől ilyen a fidesz, nemigen bíznak benne, hogy a "szakértők" túllátnak-e a saját érdekeiken.

persze lehet, hogy a fidesz is csak a saját érdekeit tolja. nem tudom. de egy biztos, ma már nem hinném el, ahogy húsz éve elhittem az mszp-nek, hogy bízzunk a szakértőkben. nem azért mert nem értenek hozzá. hanem mert jó eséllyel nem a közjóért dolgoznak, hanem a saját egyéni érdekeikért.

____törült____ (törölt) 2015.04.21. 11:36:58

@Stefi Schneider: egyébként nem szóvicc. valamikor Dávid Ibolya megalapította, mint az MDF alá az IDF mellé másodiknak a Jobboldali Ifjúsági Közösséget, akkor volt szóvicc a rövidítés. Azóta viszont rég A Jobbik Magyarországért Mozgalom a neve és nem szóvicc, hanem egy kissé ijesztő, de meglepően őszinte credo. arra kell figyelni, hogy nem jobb Magyarország, hanem jobbik Magyarország, a kettő közül a jobbik. Tehát nem olyan, ami lesz, ami fejlesztés révén valósul meg, hanem olyan, ami már van, ami kiválasztás révén: egyik, másik, zöldebbik, kékebbig, rosszabbik, jobbik. Gyakorlatilag az az állítás, hogy nem fejleszteni kell, hanem csak a jobbabbik embereket hatalomra tenni.

megamind (törölt) 2015.04.21. 11:37:00

@$$$=$$$: Nem gondolod, hogy a bűnöző életmódot folytatók a rendőrségre tartoznak?

megamind (törölt) 2015.04.21. 11:40:39

@megamind: Vagyis az említett "csoportok" miatt még egyáltalán nem szükséges a többségre is rákényszeríteni egy tekintélyelvű uralmi rendszert. Vagy szerinted a szélsőség alapján kellene politikai rendszert választanunk?

____törült____ (törölt) 2015.04.21. 11:47:06

@Stefi Schneider: "Csak azert remenykedhet valaki abban hogy a Jobbik valahogy jo lesz nekunk, mert arra szamit hogy valamiert a bre jo vegen lesz amikor elkezdenek kormanyozni. "

Nem, nem azért, ennén több empátiát kellene gyakorolni. A tekintélyelv szavazói a következőképpen működnek: nagy a baj, tehát nagyot, radikálisat kell változtatni. Hogy mennyit képes egy kormány változtatni, az egyenes függvénye annak, mennyi tekintélyelvet alkalmaz, kvázi fizikai erőkarként értelmezve a tekintélyelvet, minél nagyobb annál nagyobbat lehet emelni, pakolni. a hatalom mint a változtatás képessége, azaz több hatalom, kevesebb fék a hatalmon, több változatás képessége.

van is benne amúgy logika, én nem értek egyet vele, ön sem fog, de van ez annyira logikus, hogy az átlagos szavazó számára szimpatikus legyen

inkább ott szokott a gond lenni, hogy egyrészt többnyire rossz irányba sikerül azzal a hosszú erőkarral változtatni, másrészt néha pont a legszükségesebb dolgokon nem lehet így

te tényleg próbáljon már meg liberális politikát eladni azoknak, akik szerint nagyon rossz a helyzet. "kérem a helyzet nagyon rossz, én azt ígérem, hogy nem lépjük túl soha a hatáskörünket, figyelünk a fékekre meg ellensúlyokra, hatalomgyakorlásunk korlátozott és óvatos lesz. ennyi hatalom / erő gyakorlásával vagy meg lehet oldani a problémát, vagy nem. lehet, hogy csak arra elég, hogy a felszínét kapargassuk." maga szerint megveszik?

de aki feláll, hogy "szargödörben vagyunk, én rám szavazzatok, mert én a lehető legnagyobb, legerősebb ásóval lapátolom ki, semmiféle visszafogottság nélkül, maximális erővel, hatalommal" az nyilván szimpatikusabb

ez valahol normális választói magatartás. úgy értem, hibás, de ennél többet nem lehet elvárni a választótól, ez magának a demokráciának a hibája, hogy az is szavazhat, aki ezen nem lát át. őt magát nem kell hibázatni ezért, 110 IQ alatt ez tök logikus

megamind (törölt) 2015.04.21. 12:17:42

@inebhedj: A liberális demokrácia egy megvalósítható politikai rendszer. Tudnod kéne, hogy az említett politikai rendszerrel szemben milyen elvárások fogalmazhatóak meg... Például a társadalmi igények kielégítése nem a a pol. rendszerrel szemben, hanem... Tényleg le kell írjam?

Ps.: Az említett politikai rendszerrel kapcsolatban is szeretnél mondani valamit?

ParaZita2 2015.04.21. 16:23:39

@nevetőharmadik: "Tedd meg Moin Moin-t diktátornak :) "
Még viccnek is rossz! Hitler-fatty az a bajor.
Egy kiváló enciklopédia, ám a legkevesebb empátiától és áhitatra képességtől is mentes, valójában egy önimádó és csupán korszerű troll. Kártékony lény.
Helyén kell kezelni, s szóra sem érdemes.

(csak 21-én tértem be ide, azért nem korábban reflektáltam)

ParaZita2 2015.04.21. 16:30:39

@Moin Moin: "...Én HaFr helyében nekiállnék lassacskán megszövegezni Mo. következő Alkotmányát – mer’ majd köll!:-) ..."
Ha helyedben volnék, azt írnám: "Mi a p..blogon már xxx éve megfogalmaztuk", tehát MM helyett most azt írom, ezt hangoztatják itt a kommentelők közül többen is, évek óta, "Új alkotmányt kell kezdeni kidolgozni".
(jobb viszonyunk idején még neked is írtam ezt, csak azóta 'leamortizálódtál')

nevetőharmadik 2015.04.21. 16:38:28

@ParaZita2: Én bármivel merek viccelni! Amúgy mivel lépett ennyire a tyúkszemedre? :D

ParaZita2 2015.04.21. 17:07:37

@nevetőharmadik: "Én bármivel merek viccelni! "
Én meg szeretem és tisztelem a jó humorérzéket, jó olyan emberekkel találkozni. MM? Nála tisztelem a tényszerű ismerethalmazát, (még az ismeretek közötti relációk helyén kezelését, felismerését, megfogalmazását is) de visszataszítónak érzem azt az antiszociális megnyilvánulásainak sorát, ami hosszú lére eresztett írásaiból - csodálkozom, hogy ő önmaga nem veszi észre, bár én jól tudom, nem vagyunk tökéletesek, amit viszont ő nem tud. Egyik ismerősöm lánya mondja: csak az a hibám, hogy nincs hibám - átsüt.

tamas11 2015.04.22. 08:52:53

@Boross Bence:
Figyelemre méltó, amit a kétezres évekről mond Foley, de szembetűnő, hogy mennyire nincs ilyen közelképe a 2009 utáni, Orbánnal megterhelt időszakról. ( akkor már nem is állomásozott nálunk, nem volt már nagykövet). Azt hiszi, azóta nem történt semmi, ami másként értékelendő,
Spétreakcióval emuttnyolcévez.
Mintha Goodfriend 2026-ban a magyar viszonyokról mesélne... Visszanézve feltáró lehet, helyzetértékelésnek hiányos, időszerű látleletnek hibás.

Boross Bence 2015.04.22. 21:37:09

@tamas11: Foley-nak igaza van, azóta tényleg nem történt semmi, ami másként értékelendő. Ugyanazon a kényszerpályán vagyunk 2002 óta.

Lásd: hafr.blog.hu/2015/04/22/a_fidesz_a_masik_posztkommunista_part

Boross Bence 2015.04.22. 21:44:05

Stumpf Andrásnak megszavazom a PKP 2. számú tagkönyvét ezért a publicisztikáért:

mno.hu/magyar_nemzet_magazin/lelek-ugyan-mar-1282677

kiir 2015.04.22. 23:06:54

@MiklósA:
Abból indul ki, hogy van egy tuti szakértő vagy nagy ember, aki tudja mi a teendő. Csak meg kell találni azt a nagy embert, és a többiek véleménye innentől nem érdekes, mert "ők nem akarnak jót". De ez tévedés: sajnos nincs tuti szakértő.

A "másik serpenyőben" nem kell, hogy az emberek jót akarjanak. A társadalomban érdektagoltság van. Mindenki a magáét, a maga érdekét akarja. Csak sajnos senki nincs, aki az összes érdeket ismerné, tudná, be tudná fogadni. Ezért kell egy csomó embert meghallgatni. Akkor is, ha mindnek maga felé hajlik a keze. Mert egy kicsi igazsága neki is van: akkora, amekkora az ő része a társadalomban.

Ez az Adam Smith-i láthatatlan kéz: mindenki a maga javát akarja, aztán végül lehet, hogy a közösség is jól jön ki belőle. Ez persze egy elmélet, nem biztos, hogy mindig, mindenkor, peremfeltételek nélkül igaz. De vitatkozni olyannal vitatkozzunk már, ami létezik, ne egy saját fejünkben kreált, amúgy nem létező ellenséggel.

kiir 2015.04.22. 23:14:58

@tamas11:
Foley szerintem őszinte. Azt mondja, amit tud. Hogy te többet vársz tőle, arról ő nem tehet.

Amúgy meg semmi olyat nem mondott, amit ne lehetne már máshonnan tudni (na jó, Gyurcsány "nem érett meg ez a társadalom"-mondatán kívül, de azt meg egy csomó ismerősöm konkréten tényleg így gondolja, szóval az se nagy újdonság). Inkább az az ijesztő, hogy 2006-ban így láttak minket kívülről, szóval hogy lelepleződtünk. De ez nem a tényeken változtat, csak a percepció élességén. (Persze mire számítottunk: az USA simán lehallgatja Angela Merkelt, de mi meg titokban maradhatunk?)

tamas11 2015.04.24. 15:07:30

@kiir:
Úgy van, ahogy első és második mondatodban állítod. De
nem többet várunk Foley-tól, hanem többet tudunk nála. Innen kezdve viszont vita van, de magunk között: BorosBence itt fentebb pl azt állítja,2009 től nem történt semmi, ami másként értékelendő. Neki egy -egy Orbáni kormányzás , vagy akár működése 2002-től, még ellenzékben, nem eléggé karakteres ahhoz, hogy másik, immár támadó farkast kiáltsunk...
Elintéznétek azzal a képtelenséggel, hogy hásze'
olyan, mint a gyurcsányis, vagy akár (!) a bajnais idők.... Kellően messziről szemlélve egyforma a látszat, a távozott amcsi követet elutazva sokkal kevesebb impulzus érhette. Ti hazaiak meg azért nem tartjátok eléggé különfélének pl bajnait Orbántól, mert mindkettő posztkomcsi.
lehetek profán? nem elmúlt fideszékből a lélek, hanem már nektek is nyilvánvaló, hogy mocskos lett. Ha a mocskos szó túl erős, nyugodtan vedd használatba Simicska szókincsét, az enyém szentségtörő.

Foley már nem, Borossbence és Stumpf pedig egyaránt csak most veszik észre az elveszett fidesz-lelket, rajtuk nem változtatott (eddig) hogy mi régóta üvöltözzük, mennyire mocskos az... Ettől hiteltelen a jobboldalnyi mozgalmatok, pusztán lélekvesztő, vagy még kisebb. De ez már rég mindegy.
(Stumpf is csak most ír ilyet, az MNO felületein, a simicskai tulajdonosváltozás után. Nem véletlenül írtam tulajdonos változást, VÁLTÁS HELYETTT! Arra célzok, hogy másként szólal meg ugyanaz a tulajdonos, és most "sajátmédiájában" a vezető publicisták is. Ahogy G Fodor felfedezte 13 év késéssel a polgár szó leigázását, Stupf is csak most fanyalog, Örülhetnénk, végre a fideszt is elemzi valaki sajátjai közül, sok éves szürkületi vakság után.
Elegendő tartalomnak tekintitek , társadalomszervező elvnek saját részetekről, hogy volt jó szándékotok, hitetek, sőt sikereitek benne. Csak a lélek veszett el belőle?! - lelketek "rajta"
Én fontosabbnk tekintem, hogy mocskos volt az a lélek... Nem tehetek másként, ezt ordítozzuk, hangosan itt is, de legalább 4-5 (vagy több) éve, én pl a 2002-s kokárdaleasingelés óta.
Várom a bélyeget, hogy posztkomcsi vagyok!

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.04.24. 15:25:45

@Boross Bence: Azért nem kéne túlzásokba esni....:) :)...alig várják hogy visszamenjenek az akol melegébe........

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.24. 17:11:18

@Boross Bence: bár az a tagkönyv már elkelt, azért írok erre valamit mingyá

tamas11 2015.04.24. 18:17:57

@Boross Bence:

Neked is szántam, amit itt kettővel feljebb KIÍR-nak címeztem , és nagyon hasonló Béndek új blogposztja is, (Stumpfnak, Hörchernek....címmel.).

kiir 2015.04.25. 14:15:14

@tamas11:
Valakivel összekeversz, szerintem a mondataid egy részét nem nekem szántad, úgyhogy csak a többire válaszolok.

A lényeg: egyetértünk abban, hogy 2010 óta szintet lépett az ország (mármint lefele), minőségileg más a szar, mint előtte volt. És ezért Orbán felelőssége nem vitatható. De azt is állítom, hogy mindez a már korábban meglévő trendek és jelenségek felnagyításával, ad absurdum vitelével, új minőségbe fordításával történt.

Amit nem értek, hogy ezt miért a sok éve nyugdíjas amerikai nagykövettel akarod kimondatni. Ígyis-úgyis ez van, tök mindegy, hogy ő mit mond a jelenről. Ami a mondataiban érdekes, az a saját itteni időszakára nézve érdekes. Ezért mondom, hogy többet vársz tőle, mint amire hitelesítve van.

tamas11 2015.04.25. 16:51:46

@kiir:
Valóban, másoknak is szántam mondandóm. (Ld 18:17:57 hsz-omat.)
Igyekszem a témát egyben kezelni. Hibának tekintem, összemosni a jelenlegi rendszert a gyurcsányhibákkal, sőt, nevesítés HÍJÁN Bajnai működésével is -posztkommunistaként.
Nem abból adódik a problémám, hogy Foley-val akarnék többet kimondatni, hanem azokkal akadok össze, akik átvennék az ő (érthető) féltudását, elmismásolva a kínzó és kínos ISMERT aktualitásainakt.

Akikkel mi össze kacsintottunk, most visszapislognak...

Én Hörchert csak most olvastm, íme idézem:
..." 2014 óta kibontakozó fejlemények:

korrupció
hatalmi arrogancia
ifjúságpolitika hiánya
elvándorlással kapcsolatos értetlenség "
Magánbirodalamak kiépítésének jogszerű körülményei ...
stb stb.

Kérdésem itt csak annyi: mi az hogy 2014 óta kibontakozó?!
Mitől 3 hónapos ez a látlelet?

kiir 2015.04.25. 18:11:40

@tamas11:
Hát ebben egyetértünk. Összemosni pedig valóban nem kell, az előzményeket azonban saját érdekünkben áll tudatosítani. Mert ugyanaz a magyar társadalom hajtja Gyurcsányt, mint Orbánt - csak nyilván máshogy használják ki.

borzimorzi 2015.04.30. 10:58:33

@tamas11: :-D "Elveszett Fidesz lélek?" :-D Édes istenkém... Hogy veszhetne el olyasmi, ami soha nem is volt? A Fidesz még a kezdetek kezdetén 1993-ban Debrecenben tartotta közgyűlését és tisztújítását. Akkoriban ott jártam egyetemre, figyelemmel kísértem az eseményt. Eleinte két jelölt volt a pártelnöki tisztségre, Fodor Gábor és Orbán Viktor. Előbbit különféle hátulról jövő zsarolásokkal visszaléptették. Így lett Orbán Viktor egyetlen jelölt, majd megválasztott elnök. Ehhez képest a posztkomcsik már 1986-ban törvényt hoztak róla, hogy választásokon minden körzetben legalább két jelöltnek lennie kell. Aki ebből nem értette meg, hogy a Fidesz még annyira sem demokratikus berendezkedésű, mint amennyire már az 1980-as évek posztkomcsijai is demokratikusan gondolkodtak, az nem lelkes volt, hanem buta. A butaság aztán exponenciálisan nőtt, egész hisztériává fokozódott, mire kimondták magukról, hogy csakis ők a nemzet, ergo a kokárda is az ő hitbizományuk, és a "haza nem lehet ellenzékben". Közben az Orbán óhajai ellen szavazó és állást foglaló Fidesz-alapszervezeteket úgy irtották, mint a gazt.

Semmiféle Fidesz-lélek nem volt itt soha. Egy ügyes manipulátor diktatorikus törekvéseit szolgáló tömeghisztéria volt. Ennek felhasználásával Orbán foglyul ejtette az országot és saját maga, a családja és klientélája zsákmányává tette a közvagyont. Egy csomó buta emberke lett egy közepesen tehetséges Cipolla áldozata, és ezeknek a szavazatai miatt most akadálytalanul folyhat a nemzet gátlástalan kizsebelése. Tegnapelőtt az Ángyán József által közismertté tett kajászói gazdák, tegnap Kishantos, ma Kunhegyes. Keszthelyi kikötő, komplett városok közvilágítása, haveri autópályák stb. Ez már nem egészpályás letámadás, ez teljeskörű rablás. A Fidesz bukása borítékolható. És attól, hogy a patkányok menekülnek a süllyedő hajóról, még nem lesznek mások, mint patkányok.

S most, ahogy elnézem, a szegény PKP lett kiszemelve arra, hogy a Fidesz második, sőt harmadik vonalából is kiszorult alakoknak legyen hová leejtőernyőzniük. Csakhogy ezek pontosan ugyanazt a szervezeti és korrupciós "kultúrát" hozzák majd magukkal. A patkányok csak patkányok maradnak.

Üdv:
b

tamas11 2015.04.30. 11:53:13

@borzimorzi:
ha rosszat akarsz mondani, akkor kemény versenyre van kilátás...
Nekem mégis több szükségem van a higgadt éleslátásodra, mint az indulataidra.

borzimorzi 2015.05.01. 09:53:36

@tamas11: :-DDD Engem viszont teljességgel hidegen hagy, hogy miféle, önkezemmel végrehajtott lélekamputációt várna el tőlem egy tamás11 nick, akit még csak nem is ismerek IRL. Úgyhogy ezzel nálam semmire nem mégy, az érzelmi alapú zsarolásra immunis vagyok.

Aki a kondértól karnyújtásnyinál messzebb került, ezért látványosan "megvilágosodott" Fideszeseknek politikai hajlékot nyújt, az rám ne számítson.

Ennyi ez, és nem több. Majd meglátjuk, melyik párt lesz az ejtőernyősök pártja. Oda tisztességes ember nem megy, az tuti.

Nem tagadható, hogy az érzelmi zsarolás beindult szegény PKP-elnök ellen. Az apafigura szerepében tetszelgő volt opponens látványosan úgy tesz, mintha nem is tudna a PKP-ról. Aha. Erre a delikvens igyekszik felhívni magára a figyelmet. Közben észre sem veszi, hogy manipulálják, és a Fideszes Cipolla-iskoláról kikerült ejtőernyősök már azt kalkulálják, mekkora ára legyen annak, hogy ők "kegyeskedjenek észrevenni" A PKP-t.

A patkányok csak patkányok maradnak.

Üdv:
b

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.01. 10:10:13

@borzimorzi: nyugi má', hüjék azért mi sem vagyunk

tamas11 2015.05.01. 10:10:47

@borzimorzi:
Ha mi (te meg én) belépünk Béndekhez, kétlem, hogy ott patkány szervezeti kultúra valósulna meg.
A PKP elé vetett legnagyobb kérdés most ez: fidesziták, vagy balsággyanúsak? A konzervatívság csak egy rosszulműködő hívószó, az értékeik szintjén már összemosódik a potenciális belépők listája.
A szavazóké majd úgyszintén.
HHF-ék, vagy mi?
Ezzel én már úgy vagyok, hogy meg sem kérdezem Béndeket... Ez a mi döntésünk, és a leírtak alapján kétlem hogy problémánk lenne egymással...

borzimorzi 2015.05.01. 11:01:57

@tamas11: Ez lehet. Valóban.
Üdv:
b

borzimorzi 2015.05.01. 11:05:25

@HaFr: Remélem. Amúgy igazad van, süt a nap, nyugi. Az, hogy amíg mi nyugszunk, addig Orbán, Lázár és a többi fidesznyik mi iszonyatot talál ki, amivel Magyarországot tovább taszíthatják lefele a lejtőn, az mindegy is.

A borzasztó az, hogy lehet, tényleg mindegy, és tényleg reszeltek ennek az országnak.

Üdv:
b

inebhedj - szerintem 2015.09.10. 17:13:33

@egyetmondok:

Időközben a(z európai) bevándorlókezelés gyakorlata azt mutatja, hogy maguk az államok, országok, államszövetségek sem képesek / hajlandóak betartani a saját maguk által hozott / elfogadott jogszabályokat, megállapodásokat (politikai, gazdasági, egyéb okból, akár krízis helyzetre hivatkozva), ami a társadalmi szerződés felbomlását jelenti. (Hiszen így a polgár ugyanúgy felülírhatja a rávonatkozó jogszabályokat, mint mondjuk az adófizetés, hivatalos utak betartása, teszem azt, krízis helyzetre hivatkozva.)

Szóval a gyakorlatban az elvi ideológiának ki kell lépnie a saját inerciarendszeréből, ott pedig már mindig van önveszélyeztető probléma. Persze, ha benne élsz, akkor a létező világok legjobbika szabály továbbra is érvényes.

egyetmondok 2015.09.10. 21:36:51

@inebhedj - szerintem:
Tekintve,hogy Magyarországon már nem élek benne,az államhatalomról (és nem a világok legjobbikáról,ez nekem semmit se jelent)csak még bizonyosabb lett bennem az,amit arról eddig is hittem.
süti beállítások módosítása