1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.04.05. 08:54 HaFr

Lesz-e magyar feltámadás?

A kérdés maga jellegzetesen jobboldali istenkáromlás, de ugorjunk most át ezen. (Az, hogy a nacionalizmus legkésőbb száz éve nálunk is bekebelezte Krisztust meg a katholikosz egyházat, és az ilyen kérdések elől nem fut el visítva a nagyérdemű, hanem inkább könnyes szemmel dalol egy alkalmas nótát, nem újság.) Fontosabb, hogy Magyarországnak semmi oka, hogy ne legyen legalább olyan sikeres ország, mint bármelyik a világon, és különösen Európában, ehhez pedig a lényeget tekintve a patriotizmust kell erősíteni, és a nacionalizmust gyengíteni.

A patriotizmus a jól rendezett nemzeti értékteremtésnek való elkötelezettség, a nacionalizmus a nemzet manipulálásának Ersatz politikai programja (pótszer). A patriotizmusban egyensúlyra lel a magánérdek szolgálata és a közérdek iránti személyes elkötelezettség, a nacionalizmusban meghal az értelem. A patriotizmus annak belátása, hogy az egyén és közösségei egymásra vannak utalva, a nacionalizmus a közszédítés ideológiája, amelynek örvén folyhat gátlástalan közrablás, népcsoportnak népcsoport ellen való uszítása, ostoba és gyakran aljas politikai messiások nyilvános felkenése.

Én lassan húsz éve keresztül-kasul járom a világot munkavégzés apropóján (korábban mint kutató, aztán mint vállalati tanácsadó). Azt kell mondanom ez alapján, semmi baj Magyarország adottságaival, ideértve magunkat, magyarokat. Ez az ország Európa egyik gyöngyszeme lehetne, ha magunk is hinnénk magunkban (mindenki maga magában és a közösségeiben), és kevésbé ülnénk fel a széltoló politikusoknak. A magyar emberek semmivel sem tehetségtelenebbek, mint Európa bármelyik népe, de a tehetséget sokkal rosszabbul tudják átfordítani teljesítménybe, ami döntően rendszer-probléma.

Az együttélés rendszere (amelybe itt beleértek a törvényektől és a politika működésétől kezdve minden puha kulturális tényezőt is, olyanokat, mint a közerkölcs, a bizalom, a magánérdek és a közérdek közötti kapcsolat tudatossága, a tolerancia stb.) az, amely kialakítja egy közösség képességeit -- elvárásokat támaszt, kikényszerít vagy honorál bizonyos viselkedési formákat, és egységet teremt egy nemzet tagjaival szembeni elvárásokban. Az együttélés rendszere alkot a sokaságból nemzetet, a túlélőkből értékteremtésre alkalmas politikai közösséget, az egoisták tömkelegéből autonómiáikra büszke, együttműködésre kész individuumokat.

Magyarország történelme az együttélés eme rendszerére mért folyamatos csapások története. A politikum legnagyobb bűne, hogy nem fogja fel, egy válságokról válságokra vándorló országban, amelynek alig van hova visszanyúlni önbizalma és megtartó szokásai keresésében, a politika hozhatja létre az együttélés rendszerének gerincét. A politika iránti bizalom megroppanása nálunk többszörös veszteség, de legelőször is elvész az együttélés rendszerét kialakítani képes legfontosabb erőközpont.

Én a politikát mindenekelőtt ennek, az együttélés rendszere katalizátorának tekintem, de ha így van, a politika tudja a leghatékonyabban rombolni is egy ország hatékonyságát és felemelkedését. Igazolva láthatjuk ezt a mindennapokban. Mégis a tartalékai (földrajza, kultúrája, népe egyedeinek képességei) révén Magyarország bármelyik húsz éven belül Európa elismert, nota bene irigyelt országává tudna válni, ha a politikai, majd az együttműködési rendszerét ki tudnánk alakítani a megfelelő formában.

Hiányosságunk, és számos jel mutat erre, hogy mintha magunk sem hinnénk ebben, a fantáziánk és az ambícióink mintha egyre korlátosabbá válna, amikor a magyarok összességéről van szó. A legnagyobb nehézség ezzel összefüggésben az, hogy annak a népnek kellene igényt mutatnia egy új rendszerre, amely továbbra is az egyéni túlélésre teszi a tétjeit. Olyan képességeket kellene felmutatnia az új rendszer felé vezető úton, amelyek hiánya miatt az új rendszerre égető szükség van. A körben forgásnak ezt az állapotát kellene áttörnie a független értelmiségnek és sajtónak, amely a közvéleményt irányítja. Reméljük, egyszer rádöbbennek a felelősségükre, ki merik szórni az eddigi előfeltevéseiket és elkötelezettségeiket, és onnan könnyebb lesz.

23 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr537340402

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béndek Péter: Lesz-e magyar feltámadás? 2015.04.05. 13:39:01

A magyar emberek semmivel sem tehetségtelenebbek, mint Európa bármelyik népe, de a tehetséget sokkal rosszabbul tudják átfordítani teljesítménybe, ami döntően rendszer-probléma.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lexa56 2015.04.05. 09:28:44

Úgy legyen!
A jelenlegi állapot szimbóluma viszont az, hogy annyi pénzt fordítanak a hajléktalant távol tartó rácsra, amiből tíz hajléktalant lehetne egy éven át táplálni. Annyit fordítanak stadionokra amennyiből az éhező gyerekeket hosszú időn át el lehetne tartani, sőt felnevelni. Ahol a polgármester azzal utasítja vissza az ételosztást, hogy városa nem akar gyengének látszani. Inkább dögöljön éhen a szegény gyerek,semmint beismerjük a létezését és ezzel bizonyítványt állítsunk ki magunkról. Kívánom országunk nagyjainak, hogy életük végén olyan emberek könyörületének legyenek kitéve, mint amilyenek ők maguk.

Doberdo 2015.04.05. 10:23:48

A politikai értelmiségnek tényleg nagy a felelőssége.
Egyebek mellett át kellene alakítani az ország felelős döntési köreit. Első lépésben létre kellene hozni egy kétkamarás parlamentet, melynek a felső házában csak gazdasági szakemberek ülhetnének. Ezeknek meg lenne tiltva mindennemű lobbi tevékenység. Ők dolgozhatnák ki a politikai- gazdasági továbblépés lehetőségeit minden párt szemponttól függetlenül.
Ennek alárendelten működne egy politikai parlament,melynek feladata a döntési alternatívák megvitatása lenne, s szigorúan kötve lennének
a felsőház javaslataihoz.
Ezt a rendszer 10 éves intervallumra kellene
létrehozni. A 10 év leteltével látnánk meg, hogyan
működik. Szerintem sokkal jobb eredményre vezetne
a mai rendszernél....

Nagymackó 2015.04.05. 10:24:23

" Ez az ország Európa egyik gyöngyszeme lehetne, ha magunk is hinnénk magunkban (mindenki maga magában és a közösségeiben), és kevésbé ülnénk fel a széltoló politikusoknak. A magyar emberek semmivel sem tehetségtelenebbek, mint Európa bármelyik népe, de a tehetséget sokkal rosszabbul tudják átfordítani teljesítménybe, ami döntően rendszer-probléma. "

Ez nagyon nagy megállapítás. Átveszem, és hintem tovább:)

Toportyán Zsóti 2015.04.05. 10:33:23

25 év alatt sem lett a nemzeti minimum megalkotva,a magyar elit leginkább bünözők által zsebrevágott kontraszelektált félmüveltek serege,tisztelet a néhány kivételnek akiket bedarálnak az előbbiek.

explanatus 2015.04.05. 11:08:52

@Nagymackó: "Ez nagyon nagy megállapítás. Átveszem, és hintem tovább:)" Ehhez szükség lesz arra, hogy a közösségek kiszabaduljanak a közösséget jogtalanul uralók rabságából és újakat hozzanak létre, a maguk alkotta értékek mentén. Szép példa erre amikor a „messziről jött” ember széttöri az addigi „rangsort” egy faluban és a helyiek belátják, hogy nincs szükségük az évtizedek óta rajtuk uralkodókra és elkezdenek „élni”.

Valahogy országosan (félve írom le, magyar nyelvterületen?) is el kellene érni, hogy meginduljanak a messziről jött emberek a politika irányába --azaz új arcok, új nevek, új szemléletek-- és ezzel véget vessünk ennek az évtizedek óta tartó kontraszelekciós kiválasztódás rémálmának. Itt a blogon sokszor volt szó a helyi (önkéntes) szerveződésekről. Enélkül nem fog menni. El kell higgyük, jók vagyunk, mert valóban jók vagyunk. Ha egyéni túlélési taktikáinkat valahogy új, magunk alkotta közösségeink „jobbáválására” tudnánk fordítani meglepődve tapasztalnánk, mi minden rejlik bennünk. Próbáljuk meg. A PKP magában hordja ennek lehetőségét, csak elég sokan kell higgyünk benne.

trendo+ 2015.04.05. 12:40:24

Mindenkinek boldog Húsvétet kívánok!

Húsvéti kalács

Megjáratta szemét a hozzávalókon,
a liszten, cukron, tojáson és vajon.
(- Vajon elég lesz-e minden? - kérdezte
tűnődve – Mindegy, ha híja van,
az az én bajom…)
Mérgelődött egy sort a pimasz légyen,
mely átsétált a megdarált dión,
de végül leütötte, két darázs kihajtott
s addig tekergetett az ócska rádión,
míg be nem fogott egy régi twistet,
melynek ritmusára átszitált
egy kilónyi réteslisztet.

Aztán tejet langyított, élesztőt morzsolt,
(halk fohászt is mormolt, hogy elég friss legyen,
mert nem fut fel majd jól és itt a hegyen
az utánpótlás nehézkes bizony…)
Pici liszttel híg tésztát kevert vidáman.
Örült, hogy ma nem levert, mint általában,
hisz akkor van áldás a tésztán,
ha szívünk is beletesszük, mint a jó kovászt
nemsokára, majd ha megkelt
a jó meleg helyen, az ágybéli vacokban,
mely őrizte teste melegét, mióta felkelt.

Letelt a terminus hamar, nem jött közbe
semmi nem kívánt zavar, de nem várt ő sem
mannát az égből vagy malasztot, dolgából
semmit el nem mulasztott, hanem minden
belevalót összekevert rendesen, míg olvadt a vaj
(pont úgy, mint tavaly) a tűzhelyen,
és aztán szorgosan dagasztott,
míg a hólyagos tészta a táltól és kezétől
el nem vált csendesen.

Ekkorra már elfáradt rendesen,
hát visszabújt az ágyba egy kis pihenésre
és melegségre vágyva,
a tiszta ruhával takart tálal átölelte
sovány karjával, mint egy kisbabát,
teste melegével viszonozta így a tészta illatát.
(És a tészta hálásan duzzadt, mint anyja testében
a dédelgetett, féltett magzat, kiből csak később lesz
duzzogó, hálátlan gyerek, ki tán meg se érdemelné
a fáradsággal gyúrt kalácsot, házikenyeret.

Az életszagú, mocorgó massza s a tapasztalat
véget vetett a röpke szendergésnek,
dolga támadt a deszkának, no és a késnek,
mellyel a tésztát felnégyelte sebesen
(mint szent Istvánunk tette pár nagyúrral mérgesen,
mert nem fogadták meg a „rokoni tanácsot…)
aztán egyformára sodort minden darabot,
hogy megtekerhesse belőlük az ősi fonatot;
az összetartozás, oldás és kötés szimbólumát,
a húsvéti kalácsot.

A kis kemence duruzsolt csendesen, míg végül
a tojással megkent kalács előkerült piroslón,
pogány pásztorok barna arcszínével ékesen,
és a konyha megtelt az ünnep illatával,
melybe beleszippantott utoljára még, mielőtt
kiszellőztetett, a hűlő tésztára keresztet vetett,
majd foszló, illatos darabjait tűnődő mosollyal
küszöbéről kiszórta a szélbe a kerti madaraknak,
emlékére, szent áldozatként egy régen volt
húsvét vasárnapnak.

Nagymackó 2015.04.05. 13:33:14

@explanatus: Teljesen egyetértek, és én /mi ezen dolgozok/unk.

Evoke 2015.04.05. 13:35:41

Közérthető, pontos kép, a két fogalom lényegéről és különbségéről. Egy valamikori magyar feltámadáshoz, a diagnózis, elemzés fontossága mellett, a társadalmi cselekvés megindítása a legfontosabb. Az Ország Fája mozgalom elindulása, megerősödése, a polgári, demokratikus értékek megismertetése, hozzájárulás az élhető Magyarország megteremtéséhez.

Khonsu 2015.04.05. 14:54:55

Nagyon jó írás. Rávilágít arra, hogy bajaink nagy részt pszichológiai eredetűek ("néplélek"). Politikusaink pedig megtanulták ezt profi módon kihasználni céljaik elérésére.

Erre mondják, hogy ezt a harcot a fejekben kell megnyerni.

Üres locsogás ez a blog 2015.04.05. 15:28:36

Csak akkor, ha ezt a polgárháborút a magyarok nyerik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.05. 20:51:57

Köszönöm a hozzászólásokat.

zenonküp 2015.04.05. 22:00:21

Egy sci-fi novellában olvastam valaha.

A város polgármesterének volt egyedül puskája. Bárkit lelőhetett tárgyalás nélkül mert ha lelőtt valakit az automatikusan bűnözővé is nyilvánítódott.

Minden polgárnak volt egy nyomógombja és ha elég sokan nyomták meg akkor a polgármester a hivatalával együtt felrobbant.

Vannak szofisztikáltabb eljárásmódok is a hatalom gyakorlására és ellenőrzésére.
Viszont a lényegre rávilágít.

A hatalom erőszak és azt hatékonyan kell ellenőrizni.

De ma ünnep van és béke.)

sztd 2015.04.05. 22:14:24

Olyan van, hogy egy ember valamilyen módon erőt vesz magán, leküzdi gyengeségeit, és túllép önmagán.
Olyan azonban nincs, hogy egy csoport többsége ezt megtegye, különösen nem egyszerre.

Ezért én abban a változatban hiszek, hogy kellően (és tartósan) életképes közösségek egyszerűen többségbe kerülnek, ha máshogy nem, biológiai úton.
Azt tudom elképzelni, hogy kicsi, ilyen téren magukat megnevelt, és ezt a saját mikrokultúrájában fenntartani képes csoport elkezd növekedni (inkább biológiai, mint fizikai úton).
Ha feltételezzük (a tendenciák folyatásaként), hogy 100 év múlva csak 5000000 magyar lesz, akkor nagyjából lehet tudni, hogy a csoport ma nem kell olyan nagy legyen, hogy 100 év múlva ők legyenek a többség.

Egy idealista 2015.04.06. 11:41:20

Az ideérzett gondolataimat egy külön cikkben írtam le a saját blogomon:

egyidealista.hu/?q=node/73

explanatus 2015.04.06. 13:14:28

@Egy idealista: Átmentem az oldaladra. Igen, valahogy így, együttgondolkodva, mert „… a gazdasági és politikai elitnek nem célja a változás...” olvasom másutt és mindjárt hozzáteszem ez a pénzosztó EU-nak sem célja. Van épp elég baja nélkülünk is. Görögök, spanyolok, portugálok, kiknek azt a sorsot szánták, amit nekünk, hogy legyünk az EU legfejlettebb gazdaságainak olcsón előállítható szürkeállomány-import keltetőhelyei. Észre kellene vennünk, hogy most olyan „kedvező” európai, nemzetközi helyzet van, hogy ki tudnánk törni a nekünk szánt kalitkából, ügyesebb „nemzetmentő” stratégiával. Oktatás!

Az értelmiség fel kellene ismerje „helyzet” és esély van, és be kellene álljon az alternatíva mögé, azaz a PKP mögé. Biztos nem tökéletes, biztos lehetne másként is, ami kétséges, mert ha lehetne, akkor már előállt volna egy formáció. Nincs, és ha csak most kezdene formálódni nem lenne elég idő felépítenie magát a következő választásig, ami nem biztos, hogy a ciklus leteltével jön el. Fogy az idő!

Ebben a helyzetben csak egy járható út van, a PKP. A mobilos villogású (nem-pártos?) tüntetések eredmények nélkül kifulladtak, az esélyes független jelölt, miután nyert, szinte másnap ledobta magáról a függetlenség gúnyáját, mert függetlenként nincs esélye.

A választási rendszerből adódóan a változást akaró erőknek egy iránya kell hatniuk. Eredmény csak így lesz. Érthető sokak vonakodása a kibontott zászló, esernyő:) alá állástól, mert nem mindenki tudja elfogadni, hogy nem ő az ötletgazda, de vagy lesz másodhegedűs egy zenekarban, vagy csak hallgatja a „zenét” www.youtube.com/watch?v=ejPz8aS4Ahc Egy ilyen zenekarban pedig még a kottaállványnak is fontos szerepe van. Ha így cselekszünk, akkor a poszt címében feltett kérdésre a válasz: Igen, lesz.

Egy idealista 2015.04.06. 13:46:25

@explanatus: Kedves Expalatus!

Köszönöm az érdeklődésedet és azt, hogy elolvastad az írásomat, valamint köszönöm az értékes hozzászólásodat is.

Az én - magamban elrendezendő - viszonyom a PKP-val még bizonytalan. Van olyan, amikor igazán azonosulni tudok azokkal a nézetekkel, amiket ezen a blogon olvasok az elnök úr tollából.

A kommentek már inkább elbizonytalanítanak, de tudomásul kell vennem, hogy az internet már csak ilyen...

Ami még elbizonytalanít, hogy így nem látom azt az írásomban is igényelt erős magot, amely képes lenne ennek a feltámadásnak az élére állni. Úgy látom, hogy itt azok közül, akik a hozzászólásaikat komolyan is gondolják és nem csak a konfliktusokat keresik mindenáron, képesek lehetnek egy ilyen együttműködésre.

Nem kell feltétlenül nagy léptekben haladni - valószínűleg ez nem is menne az általad is leírt körülmények miatt -, mégis el lehetne kezdeni ezt az általam javasolt kétféle "ideális kép" megalkotását, részeinek összefogását és kidolgozását. Ennek kiindulási alapja nyilván Péter gondolatai lennének, amelyek elhangzottak a három beszédben vagy olvashatók az itteni blogbejegyzésekben.

Ezeket össze kellene gyűjteni, kibontani, rendszerbe szedni.

Ezzel kapcsolatosan kíváncsian várnám az elnök úr meglátásait is, ha igényt tartana rá.

borzimorzi 2015.04.06. 15:21:29

Ezt a kis szösszenetet figyalmébe ajánlom minden leendő politikusnak és a választóknak is.

444.hu/2015/04/06/miert-valasztunk-meg-ujra-es-ujra-idiotakat/

Üdv:
b

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.04.06. 16:28:26

@Egy idealista: Igazi idealista írás.....de jó. Jelenleg a PKP még gerilla módban van....amiről te írsz, az egy megszervezett, felállt hadsereg. Majd lesz olyan is......türelem....szerves fejlődésnek idő kell.

Egy idealista 2015.04.06. 16:35:40

@Fuxos (ex bömis):
Köszönöm.

Igen, ezt a "gerilla módot" tapasztalom... :)

"...amiről te írsz, az egy megszervezett, felállt hadsereg".

Teljesen jól látod: úgy gondolom, hogy bizonyos szempontból erre van szükség a hatékony működéshez és kívánatos sikerhez.

kiir 2015.04.06. 16:36:25

@borzimorzi:
A demagógia vádjának elkerülése végett a 444-cikkhez tegyük hozzá, hogy az állam nem egyenlő a politikusokkal. Ha jó a rendszer és jól épülnek össze az elemei, akkor a cikkben vázolt átlagos politikus-felhozatal is elegendő az előrejutáshoz.

(Abba most ne menjünk bele, hogy a "rendszer" szó vajon az állam vagy a társadalom szinonimája; hogyan lehet egy rossz rendszerből kiindulva jó rendszerhez jutni; és vajon mi is lenne az az előrejutás. :) )

____törült____ (törölt) 2015.04.08. 16:32:26

Sokat lehet tanulni egy nép karakteréről arról, hogy külföldön dolgozó rétegei hogyan viselkednek, mivel őket már nem korlátozzák a rendszer hibái.

Azt mondanám, hogy egyéni szinten jól boldogul a külföldön dolgozó magyar. Sok ambíciózus, értelmes ember van. Sok az ambíciótlan birka is, de az nem lenne baj, nyugati emberből is sok a birka, annyi csak, hogy az okos embereknek le kell mindent butítaniuk, és akkor mondjuk scriptek alapján jó a birka a call centerbe dolgozni. Ezzel nincs baj, a magyar ember egyéni törekvéseivel és képességeivel nincs.

Ugyanakkor a bizalmatlanság, az összetartás tökéletes hiánya végtelenül romboló.

Nem lesz feltámadás amíg ez meg oldódik, és az otthonmaradottak nem fogják megoldani, mert őket még a rendszer is húzza, ezt a külföldön dolgozóknak kellene megtenniük, akiknek könnyebb. Ott, mondjuk egy londoni magyar vegykonyhában lehetne kidolgozni a magyar bizalom és együttműködés rendszerét, ahol nagyobb esély van rá, mert ott nem fognak egymásnak esni, hogy te úgyis csak ne akarsz húzni te geci meg hogy te úgyis csak valami zsíros állami stallumra hajtasz itt, hogy lophass te geci, mert ott tudják, hogy a másik havi 1500 fontot keres bicikliszereléssel és ezért könnyebb elhinni neki, hogy becsületes.

Akkor lesz feltámadás, ha a külföldön dolgozó, kényelmesen élő magyarok kitalálják, hogy miért feltételezzük állandóan egymásról, hogy a másik egy megélhetési geciláda? Meg a másik, hogy mondjuk miért igaz ez ennyire gyakran?

Úgy értem, ami a megélhetési kényszert és megélhetési geciládáskodást illeti, szerintem arról van szó, hogy túl ciki szegénynek lenni. Nem sok olyan országot ismerek, ahol ennyire fontos lenne nem szegénynek látszani, megvan még a 15-20 évvel ezelőtti gizdázunk a ReplayEnergieDiesel-pólóban időszak? Ha mondjuk divat lenni csövinek lenni, amolyan hipszternek, és szétrohadt postásbiciklivel járni dolgozni, akkor hirtelen nem is lennénk szegény ország és nem is lenne szükség megélhetési geciskedésre.

A kérdés az, hogy honnan jön ez az iszonyatos kényszer arra, hogy ne érezzük magunkat szegénynek?
süti beállítások módosítása