1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.12.25. 21:35 HaFr

Hiába akarják, balról nem lehet leváltani Orbánt

Két stratégia -- az idővel feltehetően politikaivá acélosodni vágyó társadalmi mozgalomé és a létező balos pártoké -- határozza meg a baloldali alternatíva lényegét, de egyik sem lehet elég erős a Fidesszel szemben. A kettő nem csak egymást gyöngíti és részben egymás támogatói bázisából táplálkozik, de -- más-más okból -- akkor sem lehetne elég erős ahhoz, hogy önálló kormányváltó tényezővé nőhessen, ha a másik nem volna, együttműködni pedig egyelőre legalábbis képtelenek.

A társadalmi mozgalom ("civilek") politikai stratégiája önmagában véve is ködös, az látszik csak rajta, hogy 1) a radikális balos, egalitárius bukéja versenyképtelenné teszi az ideológiák versenyében (nem beszélve egy ilyen fordulat gazdasági-társadalmi következményeiről), 2) a mozgósító ereje Budapesten sem elégséges (nemhogy országosan), 3) pozitív kormányzati programja nincs, a politikai hitelességét kizárólag a protest jellegéből nyeri,  ezért -- pl. a Millához hasonlóan -- egy idő után szükségképpen hanyatlásnak fog indulni. A társadalmi mozgalom akkor juthatna sikerre, ha abszolút innovatív programmal és eszközökkel el tudná hitetni magáról, hogy képes meghaladni a bal-jobb megosztottságot, és ekként tudna intézményesülni, de se erre az igényre, se erre a képességre nem mutat semmilyen jel. 

Ami a balos pártokat illeti, azok ismert módon lejáratódtak, az itt-ott előforduló vezetőcserék (ám közben a kulturális stagnálás, amely sújtja már az LMP-t is) nem emelték a hatékonyságukat, a közvélemény-kutatások pontosan mutatják a tömegvonzó erejük behatároltságát még egy Fidesznek válságos időszakban is, a politikai üzenetei inkoherensek és változatlanul nem árulkodnak komoly ideológiai (nota bene baloldali) megfontolásokról, amelyek aztán kormányzati programban ölthetnének testet (tehát a kormányzóképességükbe vetett választói hit gyenge), miközben egymással is vetélkednek, és ez -- a szereplőket ismerve -- nem is fog egyhamar nyugvópontra jutni.

Ám ha -- valamilyen csoda folytán, mert nem kevesebb kellene -- a Fidesz támogatottsága és legitimitása mégis rapid csökkenésbe vált, amelyet a baloldal kamatoztatni tud, a Fideszben előbb fog Orbán vezetőcserét kezdeményezni strukturált, általa levezényelt módon, biztosítva magának a köztársasági elnökséget 2017-től, minthogy megkockáztassa a Fidesz vereségét, esetleg a szétesését, felidézve ezzel a saját maga és közvetlen környezete elszámoltatásának veszélyét. Magyarán a baloldal még -- a soha meg nem valósuló -- teljesen egységben sem fogja tudni elejét venni a Fidesz hatalmon maradásának a jelenlegi politikai napirend ismeretében.

A helyzet csak akkor változhat, ha radikálisan megváltozik a napirend, pl. további amerikai információk kerülnek napvilágra, amelyek védhetetlenné teszik nem csak Orbán személyét, hanem az egész kormányzati rendszerét, mert egyértelműen alátámasztják (pl. hangfelvételeken keresztül) azt, hogy -- mondjuk -- az elmúlt öt év a jobboldali választók becsapására, a nemzet erőforrásainak privatizációjára, egy szűk réteg több évtizedes uralmának bebetonozására, vagy éppen az országnak a moszkvai érdekszövetségbe történő betagozására és az EU-ból való kiemelésére irányult. Egy ilyen, vagy más, kevésbé radikális nyugati beavatkozás (kiszivárogtatáson, gazdasági szankciókon stb.) keresztül azonban polgárháborús veszélyt idézne fel, mert legalább a Fidesz-rezsim túlélése -- a saját önvédelmük miatt -- mindennél fontosabb Orbán és a legszűkebb környezete számára, és ezért nem drága nekik semmi, egy belháború kirobbantása sem. (A külföldi hírszerzés információinak esetleges hasznosításáról az adott esetben a nyugati és a keleti titkosszolgálatok által is zsarolt Orbán ellenében itt hallgatható/olvasható egy beszélgetés.)

Van ezen kívül egy halvány esélye a baloldalnak: a Jobbik megerősödése, amely az eddigi konfliktusokon túli mély válságot okozhat a Fideszben, amennyiben kettéhasítja a pártot a nyugati és a keleti orientáció, a polgári és a szélsőjobboldali napirend között. (Másrészről az "emberarcú Jobbik" politikája pontosan ezt a veszélyt akarja csökkenteni, egyben akarván tartani a koalícióra kényszerítendő Fideszt, miközben leválaszt róla szavazókat is.) A szélsőjobbal szemben a baloldal felléphet a nyugatosság letéteményeseként, ami közelebb hozhatja egymáshoz a polgári jobboldalt és a baloldalt -- sokkal valószínűbb azonban ennél a Fidesz-Jobbik koalíció (Vona forgatókönyve), vagy akár az elhúzódó kormányzati válság is a három nagyobb politikai tömb árnyékában, és vele az ország gyorsuló lecsúszása.

Mindenesetre megkönnyebbülés, hogy a magukat a baloldallal (vagy legalább Orbán "demokratikus" ellenzékeként) azonosító politikai erők és véleményformálók még mindig nem tartják a NER-t elég veszélyesnek az országra nézve, hiszen továbbra is idő előttinek tartják az Ellenzéki Kerekasztal (tehát egy új egyeztetési mechanizmus, majd alternatív politikai intézményrendszer) felállítását a sérelmeik legalább időleges elsimítására, és ellenzéki erejük koncentrálására. Ehelyett mindent élesben játszanak le a politikai hozzáértés nagyobb dicsőségére és az Orbán-team javára. A sok zsákutcához képest, amelyeket idáig vázoltam, egy kellően átláthatóan és a választók véleményeire (a részvételi demokráciára) érzékenyen működő EK kecsegtetne a legtöbb reménnyel akár politikai innovációban, akár az új intézményesülés lehetőségében, akár egy új politikai minőség és legitimitás kialakulásában. De mivel a szereplők feltehetően ugyanazok lennének, mint eddig, az EK-nak -- ahhoz, hogy sikeres erőközponttá válhasson -- a legjobb esetben is egyszerre kell találkoznia a külföldi "segítségnek" a közvélemény szemében még tolerálható szintjével, a Fidesz folytatódó legitimitásvesztésével, és a Fideszen belüli szélsőjobbos irányzat háttérbe szorulásával.

Egy valamivel kell mindenképpen leszámolnunk, mielőtt bárki bármibe belefog a mai magyar politikai közegben: hogy lehet ideális megoldása a helyzetnek. Ehhez az ország és politikai rendszere már túl rossz állapotban van. Ám, hogy II. Erzsébet angol királynő karácsonyi beszédéből idézzek: a legvalószínűtlenebb helyzetekben is él a remény. Élve is kell tartani.

125 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr887011093

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hiába akarják, balról nem lehet leváltani Orbánt 2014.12.26. 08:39:01

Van ezen kívül egy halvány esélye a baloldalnak: a Jobbik megerősödése, amely az eddigi konfliktusokon túli mély válságot okozhat a Fideszben, amennyiben kettéhasítja a pártot a polgári és a szélsőjobboldali napirend között.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

==T== 2014.12.26. 12:04:33

@fvipera: Igen, nyilván az a rakás szabad bölcsész bölcsész meg bölcsészhallgató ro kocsmatöltelék viszi a hátán az országot.

==T== 2014.12.26. 12:07:06

@Khonsu: a JOBBIK nemzeti baloldali párt. Vagyis a baloldali gondolkodású - nemzettársaikkal szolidáris - , de hazafias emberek pártja is.

==T== 2014.12.26. 12:13:49

@Diorella Queen: ez a "tömeg" 80%-ban ugyanazokból az emberkékből áll, akik 3-4 éve folyamatosan nemteccikarendszereznek, milláznak meg haháznak.

Idén három választáson is láttuk, mennyit ér az öntudatra ébredésük.

Budapest belvárosa egy etnokulturális gettő, ahol erősen koncentrálódva élnek a közel-keleti származású magyarországi állampolgárok, akik mivel szociális kapcsolataikban leginkább a saját fajtájukhoz kötődnek, ezért elhiszik, hogy az ő véleményük = a köz véleményével (bár arra is jó esély van, hogy pontosan tudják, hogy nem reprezentálják a magyar társadalmat, csak ugye az a fránya felsőbbrendűségtudat...)

camilló 2014.12.26. 12:28:01

@==T==: A náci, semmiképpen nem azonos a baloldallal! Vannak közös gondolatok, de a nácik a háttérben ugyanúgy kiszolgálják a tőkéséket, mint a liberálisok! A baloldali ember, csak embert ismer és nem rasszokat! Nekem mindegy, hogy milyen nemzetiségű, vagy származású! A társadalmi feszültségek oka a tőke hatalmában keresendőek és nem másban! A tőke független a rasszoktól. Nem csak bölcsész volt szerintem azokon a tüntetéseken, meg értelmiségi. Voltak ott szép számban munkások is!

==T== 2014.12.26. 13:15:32

@fvipera: ez kb. azt mondja, amit én is írtam. 82%-uk tavasszal baloldali szavazó volt. Csak mutatóban van köztük "kiábrándult Fideszes" holott az lenne a cél, hogy úgy állítsák be a tömeget, hogy sokszínű.

Vójában csak a netadó elleni tüntin voltak több, mint 20 000-en, a legtöbb megmozduláson még 10 000-en sem.

@camilló:

lol

Khonsu 2014.12.26. 13:53:01

@camilló: Vannak ilyen hálózatos felépítésű rendszerek. Valami effélét preferálnék én is, csak ott a gond, hogy egy ilyennek a megvalósításához először a jelenlegi rendszerben kell megszerezni a hatalmat, ehhez pedig a jelenlegi játékszabályok szerint kell játszani.

Egész pontosan úgy lenne megvalósítható az átmenet, hogy létrejön a hálózatos szervezet, az alapít egy pártot, amit mint trójai falovat bejuttat a parlamentbe. Kellően széles társadalmi támogatás mellett a mostani választási rendszerrel gyerekjáték lenne megszereznie a 2/3-ot egy választáson. Mivel a "fékek és ellensúlyok rendszerét" teljesen kiiktatta a jelenlegi vezetés, ezért semmi sem állna az útban. Egyszerűen törölné az alkotmányt és a helyére életbe léptetné az új hálózatos rendszert, majd feloszlatná és a teljes országgyűlést. Innentől a jelen állapot visszaállíthatatlan lenne. Sakk-matt :)

És hogy mi lenne ez az új rendszer? Van néhány lehetőség. Kidolgoztam egyet magam is az elmúlt kb 10 év alatt, csak úgy hobby szinten (más meg bélyeget gyűjt :). Majd összeírom a végleges változatot és terveim szerint az elkövetkező hónapok során valamikor feldobom a netre.
Ez csak egy kisember ötletelése, az is lehet, hogy teljes hülyeség, de ha mégsem, abból érdekes dolgok lehetnek.

Külön szépsége, hogy senki ellen sem irányul, nem dolgozik ellenségképpel. Valós problémákat old meg és feszültségeket old fel, és elvileg nem lennének vesztesei. (még a NER-esek is jól járnak)

MarchettiVicenziszeg 2014.12.26. 14:35:10

' Szerintem az USA emiatt nem engedheti meg magának, hogy Orbánnak igaza legyen. Remélhetőleg nem a levegőbe beszéltek, és vannak bizonyítékaik, pl - valóban - hangfelvételek. Ha Orbán nem ad nekik más lehetőséget (!) elő kell jönniük ezekkel.
Ez viszont game changer lépés lenne'

No de mi van, ha mégis a levegőbe beszéltek??

Mert mintha Orbán tényleg afelé tolná a meccset, hogy kénytelenek legyenek az amerikai arcvesztés további akkumulálódását elkerülve előjönni a bizonyítékokkal?

Látszólag Orbán veszíthetne nagyobbat, de csak ha valódi bizonyítékai vannak az Usa-nak.

És ha nincsenek?

camilló 2014.12.26. 15:10:24

@Khonsu: Boszniában simán elzavarták a korrupt tisztviselőket a kormánnyal együtt, no meg a gyárak, termelő üzemek vezetőségét is! De mintha rémlene, hogy volt pár forradalom, ahol szintén ezt cselekedték:)Ezek nem adnák át a hatalmat csak úgy, ahogy ez a Szovjet rendszer összeomlása után történt. Nem is értik miről beszélünk. Az arroganciájukban rejlik a gyengeségük.

Khonsu 2014.12.26. 16:13:06

@camilló: A forradalom nem lenne szerencsés eset, egyrészt azért mert a helyzetet még messze nem látom olyan súlyosnak ami indokolná, másrészt a forradalom elég nagy pusztítással járna, különösen ha polgárháborúvá szélesedne, amire minden esély megvan. Mivel eleve gyengén áll az ország, mondhatni jobban teljesít, ezért nem tanácsos ezt még forradalommal súlyosbítani.

Bármi történjen is, a forradalmat mindenképpen el kell kerülni, mert nem jó buli, nagyon nem.
Szerencsére ettől elég messze is állunk. Egyszerűen csak ki kell találni valamit ami jobb mint a NER és úgy kommunikálni, hogy ezt minél többen el is higgyék. A többit a választási rendszer már megoldja.

Csaba Szikora 2014.12.26. 16:41:11

@incze: te leszel az utód?jaj nekünk.

2014.12.26. 18:48:25

@==T==: És te megveted őket.
Azokat akik érted és helyetted is ott vannak.

2014.12.26. 18:51:31

@HellerZ: Véleményem szerint már mindegy mit tesz az Orbán.
Az események menetére nem lesz befolyással.

Ki tudta volna védeni ha akkor, azonnal felfüggeszti a Vidát a vizsgálat végéig.
De nem tette.

2014.12.26. 18:58:38

@Khonsu: Én nem vagyok biztos benne hogy olyan messze állnánk ettől.
Sajnos ezt odafent nem látják és nem érzékelik kellőképpen.
Nem kívánok forradalmast sem polgárháborút.Utóbbihoz nem elég annyi, hogy az ország egyik fele jobbos a másik fele meg balos.Utóbbihoz a keresztapák ütközése szokott vezetni, már ha érted.Ha nem érted, az sem baj, mert teljesen mindegy.
Utóbbi már csak azért sem lehetséges, mert kapával és gereblyével nem szoktak polgárháborúzni. Már ha érted. Ha nem, az sem baj, mert mindegy.
Kisebb vagy nagyobb polgári engedetlenségre van esély.Ez persze kimerülhet abban is mindössze, hogy a fidesz székházát téglánként elhordják de az is lehet hogy hetekig őrjöngenek a feldühödött és már mindent elvesztett népek az utcán.
És majd nem lesz kenyér a boltban és a multi nem csak vasárnap lesz zárva hanem jó sokáig.

camilló 2014.12.26. 19:15:56

@Diorella Queen: "Maga az elnyomás, akármilyen nagy is, nem mindig idéz elő egy országban forradalmi helyzetet. A forradalomban a legtöbb esetben nem elég, ha az alsó rétegek nem akarnak tovább úgy élni, mint addig. A forradalomhoz szükség van arra is, hogy a felső rétegek ne tudjanak tovább uralkodni és kormányozni úgy mint addig." Lehet ezt most itt látni?

2014.12.26. 19:20:15

@camilló: Lehet itt kormányzást látni?

camilló 2014.12.26. 19:40:22

Pont erről van szó!:)

2014.12.26. 20:00:18

@camilló: Azért jó fej vagy!
Csak mert még mindig nem tudom, hogy kivegyem a a hitelkeretemet még az idén az ótomatából, vagy ne vegyem ki a hitelkeretemet?
Párnaciha vagy ótomata?
Ez itt a kérdés!DDD

2014.12.26. 20:01:30

És micsoda mázlim van, hogy nem a tartalék milliókért kell aggódnom!

:))

camilló 2014.12.26. 20:09:52

@Diorella Queen: Valaki azt mondta, hogy polgár az, akinek van tartaléka. Nekem nincs, így ilyen gondok sem foglalkoztatnak, hogy hová tegyem a pénzem!:) Vannak előnyei is a pénztelenségnek!:)No de hogy teljes bizonytalanságba taszítsalak, még egy idézet!:) "A forradalmak soha nem születnek készen, nem pattannak ki Jupiter fejéből, nem törnek ki egyszerre. A forradalmakat mindig megelőzi az erjedés, a válságok, a mozgalmak, a forrongások, a kezdődő forradalom folyamata, és ez a kezdet nem mindig bontakozik ki teljesen(például ha gyenge a forradalmi osztály)." No tessék Neked Párna "ciha", avagy kapitalista zsebe, alias bank:))

HellerZ 2014.12.26. 20:16:28

@fvipera:

jah, hát én is kijárok ezekre a tüncikre, valóban kissé félreérthető volt a mondókám ebből a szempontból.
a netadó elleni kifejezetten meglepő volt és felemelő is. mikor felértem az Erzsébet-híd közepére és visszanéztem, teljesen ledöbbentem mennyien voltunk. sztem 50-60e ember volt ott.

a Parlament előtti kiabálás alatt körbejártam az épületet, kiváncsi voltam mennyire őrzik. baromi furcsa, hogy a téren mondjuk 5-10 ezer ember skandál, esetleg dulakodik a rendőrökkel, miközben az épület túloldalán két (2) egész rendőr sétálgat, meg párok andalognak, nénik kutyát sétáltatnak. és teljes csönd. mintha nem is ugyanaz a bolygó lenne. eszébe sem jut senkinek, hogy átmenjen a túloldalra.

igen, azt én is úgy érzem, hogy a szervezők és a szónokok nem ütik meg a szintet.

ezek az emberek valahogy nem értik, hogy felháborodással meg jogászkodással semmit nem lehet elérni. ezeken Orbán csak röhög.

(persze beszállok a Magyar Gy féle pertársaságba, jobb híján, de az már csak kármentés...)

Én radikálisabb vagyok, de kevesen gondolkodnak így.
Nem tudom eldönteni, hogy azért van relatíve kevés ember a tüntetéseken, mert nem érdekli őket az egész, vagy azért mert nem tartják érdemesnek tüntetni.

==T== 2014.12.26. 20:28:50

@Diorella Queen: Sem nem értem, sem nem helyettem vannak ott.

És igen megvetem őket, ahogy 1918/19-es (és későbbi)elődeiket is. A magyar történelem egyik legnagyobb hibája volt, hogy engedték őket betelepülni az országba.

==T== 2014.12.26. 20:30:46

@camilló: Az USA külügy pár éve még azért lobbizott Orbánéknál, hogy engedjék futni Gyurcsányt, Laudert meg Blumot.

És sajnos engedték. Ez volt az egyik legnagyobb hibájuk. Erkölcsileg is.

Jól írja az alábbi linken olvasható közlemény, az USA a gonosz új birodalma.

mandiner.hu/cikk/20141226_honfoglalas_2000_egyesulet_a_gonosz_uj_birodalma_floriol_gmo

HellerZ 2014.12.26. 20:31:51

@HaFr:

szívesen.
de mit?
:-)

DrGehaeuse 2014.12.26. 20:33:57

@Khonsu:
Amit itt felvázolt az olyan kiegyezésszerű lecsó.
Sajnos több ponton is sánta. A jobbik túl "náci" a jobboldaliak többsége számára. Az LMP nem alkalmas (de nem is nagyon ambícionálja) a gyűjtőpárt szerepre. A baloldalon meg még jó ideig elég ereje lesz a meglévő pártoknak, hogy bármilyen új kezdeményezést bedaráljanak.

HellerZ 2014.12.26. 20:35:29

@Diorella Queen:

igen, hát több egérútja is lett volna.
az elején Vidát felfüggeszteni, vizsgálatot indítani.
aztán azt is lehetett volna, hogy az USA-ban indíttat vele közig pert.
de nem, ő megy neki a falnak.
azt azért nem hiszem, hogy nem játékos már. mégiscsak ő a miniszterelnök.

==T== 2014.12.26. 20:35:51

@Diorella Queen: A választások alapján a szavazók kb. negyede szavazott balra, háromnegyede jobbra. Csak szeretnéd, hogy az ország fele balos legyen.

camilló 2014.12.26. 20:44:05

@==T==: A lényeg a választásokkal kapcsolatban az, hogy a szavazatok többségét nem a fidesz kapta! Egy normális választási rendszerben közük nem lenne a hatalomhoz. Csak egy példát! Miskolcon a választók 3/4-e nem a fideszre szavazott. Magyarul mást akart. Itt most mindegy, hogy a Jobbik meg a többi ellenzék volt a 3/4. Két forduló esetén más lett volna a polgármester. Most az van, hogy 25% (nem akarom minősíteni kik) meghatározta a többinek, hogy ki legyen a polgármester. Jah, ezek csak a választáson megjelentek. Tőlem megkérdezték, hogy mi a különbség a Jobbik és a Munkáspárt között. Tudod pont annyi mint a Hitleri NSDAP és az akkori Kommunista párt között. Akkor is megtévedtek az emberek és most sem ismerik fel a különbséget. Annak fájdalmas világégés lett a vége.

2014.12.26. 21:13:20

@==T==: Anyádnak a hülye picsáját etesd te tökkelütött marha!

A többiektől elnézést, de az ekkora hazugságtól már nagyon ki tudok akadni !

2014.12.26. 21:16:41

@==T==: Az meg sem fordul a fejedben ( már hogy is fordulna meg hisz nincs is eszed mert akkor gondolkodni is tudnál ) hogy nincs olyan hogy jobbos és nincs olyan hogy balos !
Nincs ellenzék, mert ezek nem ellenzékben vannak ezek összejátszanak !
Mindegyik és nincs kivétel!
De felőlem mantrázhatsz ítéletnapig, csak egyre kevesebb embert érdekel már ez a mantra és téged néznek szellemi fogyatékosnak ha ezt még sokat hangoztatod!
Ennyi és nincs tovább!

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2014.12.26. 21:24:16

Pedig ebből a mocsokból végül polgárháború lesz. Vagy az ország teljes lecsúszása. Ez egy kicsi és szegény ország egy olyan világban, ahol tízmilliós nagyvárosok vannak. Ha nem lennénk az EU tagja, már rég a szakadék alján tépnénk szét egymást. Az értelmesebbje pontosan tudja, hogy a fidesz lop/csal/hazudik, mert ebben az országban csak a nagyot szakítás lehetősége miatt éri meg politikusnak lenni. A korrupció taknya a haza vére, nélküle nem is tudom, hogy tud-e létezni igaz magyar ember. Tehát veszett fejsze a nyele az egész. Polgárháború vagy teljes lecsúszás. Lehet választani. Vagy ott van még az egérút az egyén számára, a nyugatra költözés.
Nincs remény.

zuglo007 (törölt) 2014.12.26. 21:28:31

@Khonsu:

tökmindegy ki van hatalmon, a lényeges kérdésekben - azaz kb. a politikai kérdések 90%-ban - az összes parlamenti párt egyetért

a szócséplés lényegében szimbolikus kérdések körül folyik

különben is valódi döntések már Brüsszelből jönnek

Magyarország = EU provincia

zuglo007 (törölt) 2014.12.26. 21:31:25

@Gamma Leonis:

tévedsz, inkább egy csinos kivándorlási hullám lesz

a Magyarország fedőnéven futó EU provincia elsősorban munkaerőexporttal fog bekapcsolódni az uniós munkamegosztásba + jó szubvenció kifizető hely lesz az EU törvényeket összebuheráló transznacionális megavállalatok számára

zuglo007 (törölt) 2014.12.26. 21:36:28

@camilló:

a magyarnál sokkal durvább választási rendszerek is vannak, pl. az UK-ban lényegében csak egyéni választókerületek vannak ahol a győztes mindent visz...

és különben is az uniós joganyag már a magyar törvények fölött áll, szóval a valódi törvények és a valódi döntések már nem Budapesten születnek meg

a magyar választásnak kb. az a a tétje, hogy ki fogja itt megvalósítani az EU ukázokat

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2014.12.26. 21:38:14

@zuglo007: Írtam, hogy az egyénnek ott van a nyugatra költözés lehetősége. Igen, az okosabbja, kitartóbbja elhúz az országból. Maradnak az élelmesek, akik a zavarosban halásznak és a vesztesek, akik majd napról napra sorban állnak az ételosztó helyeknél.

zuglo007 (törölt) 2014.12.26. 21:38:15

@==T==:

és kb. a fele senkire sem szavazott...

zuglo007 (törölt) 2014.12.26. 21:43:49

@Gamma Leonis:

ja, így működik az EU... ezért vettek minket be anno...

fillérekért megvették a európai periféria elitjét... erről a szólt a nagy bővítés...

kinyírták a potenciális piaci konkurenciát

integrans 2014.12.26. 21:43:56

A politikai nézetek mind használhatatlanoknak bizonyultak eddig. Kár tagadni ezt. 100 év alatt kilenc rendszerváltás volt, - de közben eddig egyik sem volt a valóság tényeit helytállóan tükröző rendszerváltozás.

A jelenlegi rendszer, nem az ok, hanem a 25 éve tartó alkotmányos hiátus következménye.

Amikor érvénytelenség áll fenn, akkor nem leváltásról kell beszélni, hanem arról, hogy ami semmis, azt egyszerűen nem fogadhatjuk el érvényesnek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.12.27. 02:11:25

@Khonsu: Egyáltalán nem értem, milyen alapon sorolod jobboldalinak a Jobbikot, illetve centristának az LMP-t. Egyik sem az. A Jobbik nemzeti balos, az LMP pedig ellenáll az értelmes meghatározásoknak.

A hibás címkék léte és ragasztgatásuk kényszere is az elmúlt 25 év egyik használhatatlan*, fojtogató öröksége. Felejtsük el őket.

* nem utolsósorban azért, mert használatukkal elkerülhetetlenül besorolod a Fideszt a magának megálmodott centrális erőtéri szerepbe, holott, ugye, ez a probléma maga, tehát nem lehet a megoldás

ParaZita2 2014.12.27. 09:19:36

@integrans: teljesen világosan fogalmaztál!
"...A jelenlegi rendszer, nem az ok, hanem a 25 éve tartó alkotmányos hiátus következménye.

Amikor érvénytelenség áll fenn, akkor nem leváltásról kell beszélni, hanem arról, hogy ami semmis, azt egyszerűen nem fogadhatjuk el érvényesnek...."

Erre szoktuk azt mondani: "illegitim".
S emiatt szoktam azt mondani: hol alakul már a közmegegyezés és az új alkotmány? Mely utóbbihoz vannak követhető példák: USA, Svájc, Ausztria, stb.

(amikor az ember jogi blogokat olvas, látja, hogy mennyire kreativitás-hiányosan tudnak fennálló helyzeten 'maszatolni', -bocs a vulgáris kifejezésért: - 'szart paszírozni'.)
Tanult jogászok, történészek, szociológusok axiomatikusan kijelenthetnék: most gumijogrendszer van, ami jogrendszer-hiány, azaz a rendszer jogtalan, illegitim működésű, azaz társadalom, s ezáltal nemzetellenes, végső soron pedig hazaáruló!

Jó történészek azt is ki tudnák mutatni, a polgárosodást mindig megelőzte 'fejek hullása', de facto.
Ez Magyarországon még nem következett be. Amíg ez be nem következik, itt nem lehet számítani polgári fejlődésre.

Én személy szerint pedig a virtuális kivégzés jogi kategóriájának megalkotását javaslom.
(lényege: új személyiség adása, a korábbi minden vonatkozásának megszüntetésével.)

2014.12.27. 13:14:22

@ParaZita2: "Én személy szerint pedig a virtuális kivégzés jogi kategóriájának megalkotását javaslom.
(lényege: új személyiség adása, a korábbi minden vonatkozásának megszüntetésével.)"
A tarsadalom ezt barmikor megtehetne magatol, ugy ahogyan ez Japanban mukodik a yakuza tagok eseteben. Nem szolgaljak ki oket a boltokban, nem mehetnek be a kozfurdokbe, ettermekbe, klubokba. Nem adnak ki nekik lakast (pontosabban a lakokozosseg nem jarul hozza a berlethez), tisztesseges szolgaltato nem epit nekik házat stb. Kulon boltjaik, ettermeik es lakohazaik vannak. Nem lehetnek reszei a hetkoznapi ertelemben vett tarsadalomnak. A kirekesztes ezen formaja nalunk is mukodhetne.

Khonsu 2014.12.27. 15:23:11

@Counter: Azt kell beosztanunk, amink van. Jobboldalon nincs akkora "forradalmi hangulat" és mozgolódás, hogy az a közeljövőben egy minimum a mai Jobbikkal összemérhető erejű pártot kitermeljen, ráadásul attól és a Fidesztől nagyon eltérő jobboldali pártra sajnos mérsékelt a társadalmi igény.

Az LMP elég egyértelműen egy közép-zöld párt, talán őket lehet legkönnyebben besorolni a jelen felhozatalból.

Új, nagy és erős párt megszületésére 2018-ig egyedül a baloldalon lehet számítani, mert ott adottak a feltételek ehhez.

Ettől radikálisan eltérő forgatókönyvekhez nagyon meg kéne változnia a körülményeknek. Ilyen, mindent borító változás lehetne mondjuk egy pártszakadás a Fideszben, vagy az események eldurvulása és a népharag kitörése.

kekex 2014.12.27. 15:40:31

@HellerZ:
Ha "csak" a korrupciós pénzekkel számolsz, talán még igazad is lenne. Viszont Bajnai egyszer elég világosan elmagyarázta: nem az a pár/tíz/száz/millió
korrupciós pénz a lényeg, hanem az országnak okozott több MILLIÁRDOS hátrány, amit ezekkel okoznak.
Ha ezt ki lehetne küszöbölni, máris beljebb lennénk!

Khonsu 2014.12.27. 15:52:28

@DrGehaeuse: A Jobbik már nem annyira "náci", mint volt. Ők is politikusok, felismerték hogy mire van igény és próbálnak megfelelni. A Fidesz pl változott már nagyobbat is annál, mint amekkorát a Jobbiknak kellene.

A Fidesz sem tűnne el azonnal a bukás után. Még hosszú ideig a nyakunkon maradnának mint a baloldali roncspártok.

Az LMP-ből nagy gyűjtőpárt nem lesz, de 5-10%-ot simán foghatnak.

Ha a baloldalon egy értelmes kezdeményezés az ellenszélben mégis végig tudja járni az utat amit kellene neki, akkor az azonnal hazavágná a jelenlegi balos pártokat, ezért is gáncsolják.

Ráadásul nem csak ők gáncsolják, óriási segítséget kapnak hozzá a Fidesztől is, akiknek nem lenne érdekük egy új baloldal megszületése, mivel a jelenlegihez viszonyítva határozzák meg magukat.
A meglévő bukott baloldal nélkül nincs Fidesz se.

Megy is már az amerikázás, de akinek egy kis esze is van csak röhög rajtuk, hogy kínjukban már nem tudnak mást kitalálni és ott tart a propaganda mint az 50-es években. A nemzetközi helyzet fokozódik! Ürgebőrbe varrt békaemberek támadják a pártot, de mi kitartunk... Saját maguk veszik fel a csörgősipkát. :D

Ha radikális fordulat nem áll be az eseményekben, akkor bizony valami "kiegyezésszerű lecsó" lesz a végeredmény. Más elég nehezen elképzelhető pillanatnyilag.

ParaZita2 2014.12.27. 18:53:33

@ericghar: "... A kirekesztes ezen formaja nalunk is mukodhetne..."
Bizony már ez is valami lehetne.
Ennél én többre gondolok: "...korábbi minden vonatkozásának megszüntetésével...", pl. nem volna iskolai végzettségük, természetesen jogosítványuk sem, befizetett nyugdíjuk, de egészségi biztosításuk sem, sőt: anyja lánykori neve is csak egy véletlen generált név lehetne, sőt, saját addigi gyermekeik is csak akkor lennének hivatalosan, ha azok is változtatott személyiséggel
rendelkeznének, szintén előélet nélkül. Természetesen, semmiféle tulajdonuk nem lenne, hiszen minden jogi megelőző szerződés is csak a megszüntetett személyé lenne, a tulajdonost vesztett (mindennemű) javakról egy céldelegátus határozna. stb, stb. Ez virtuális kivégzés, de új életet kezdhetne - nulláról, teljesen nulláról.

zuglo007 (törölt) 2014.12.27. 20:58:36

@ericghar:

ehhez képest mintha tele lennének a jakuzák zsetonnal...

nem "minimálbéres" társaságnak tűnik az...

zuglo007 (törölt) 2014.12.27. 21:03:19

@Khonsu:

anno a "nemzetközi helyzet fokozódik" duma pontosan arról szólt, hogy nem akartak lényeges dolgokról beszélni

és lényegében ez a szitu ma is, hiszen de facto az összes parlamenti párt egy platformon van

csak néhány jelentéktelen __szimbolikus__ kérdés körül folynak a vég nélküli viták...

HellerZ 2014.12.27. 21:58:26

@zuglo007:

ja, persze.

az EU rabolta el a manyup vagyont, az eu írta alá Paks2-t, az EU vetette ki a különadókat, az EU szórt el 150 md-ot stadionokra, az EU stb.

zuglo007 (törölt) 2014.12.27. 22:13:17

@HellerZ:

mindez 100%-ban EU kompatibilis volt...

manyup vagyon lenyúlás az íreknél és a lengyeleknél is volt... (EU tag mindkettő...)

ciprusi barátainknál még a bankbetéteket is EU-kompatibilisen nyúlták le... (Eurózóna tag...)

görög barátaink még egy elcseszett olimpiát is rendeztek az EU által biztosított szubvenciókból... (ott rohadnak most a stadionok Athén környékén...)

stb., stb.

jobb ha tisztában vannak ezzel is a tisztelt EU fanok...

PS.: szerintem az alábbi kis videó nagyon jól összefoglalja az EU lényegét:)))

Athens Olympics venues become new Greek ruins
www.youtube.com/watch?v=UTY9ZzXTyW4

sohase tudták volna összehozni ezt a faszságot az EU nélkül:)

2014.12.27. 23:48:11

@Diorella Queen:

ez mekkora marhaság, már nem is haragudj.
én vagyok a hülye, hogy nem mentem el az országból...

2014.12.27. 23:50:54

@Counter:

ez egy hülyeség és csak a hülyék veszik be.
nemzeti balos, szerencsétlen.

wantaan 2014.12.28. 00:39:55

@WiteNoir: A Jobbik az a szélső bal által finanszírozott párt. ...csak a hülyék veszik be ,hogy valami köze is van a jobboldalhoz. Lásd: KGBéla és Vona orosz kapcsolatait. .... még csak nem is nemzeti a szó nemes értelében.

Zoltán Lukács 2014.12.28. 11:07:33

"... a legvalószínűtlenebb helyzetekben is él a remény. Élve is kell tartani."

És akiknek a baloldali társadalomeszmény nem csak a fikázás tárgya vagy éppen a gyors meggazdagodáshoz vezető legrövidebb út, hanem a politikai és kulturális örökség fontos része (egyébként a jobboldali társadalomeszménnyel együtt), az életben fogja tartani a reményt, hogy igenis lehet új, modern baloldal magyarországon és Európában. És természetesen új, modern jobboldal is. Örüljönk, hogy a budai milliomosnegyedben már most is virágzik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.28. 11:09:26

@Zoltán Lukács: hát igen, de elő is kellene jönni azzal a baloldali társadalomeszménnyel

Zoltán Lukács 2014.12.28. 11:44:11

Hát, ha nem is egy új katekizmus szintjén, de ez alakul. Blair és Gyurcsány sok mindent kimondott és sok minden van kipróbálás alatt (pl. az északi országokban). A legfontosabb annak a felismerése, hogy a nagy ellátórendszerek nem finanszírozhatóak a hagyományos módon (azaz hogy kamionnal talicskázzuk bele a pénzt), és a szolidaritás elsősorban azt jelenti, hogy biztosítjuk a feltételeket ahhoz, hogy minél szélesebb társadalmi rétegek legyenek alkalmasak az öngondoskodás terheinek a viselésére. Ennek eszköze elsősorban az oktatás, mint felfelé nivelláló, esélykiegyenlítő faktor, a nők munkába állásának, előmenetelének könnyítése, a szociális ellátások szituációérzékeny elosztása, a depriváció komplex kezelése, a progresszív adórendszer stb. Nem hiszem, hogy a kedvedért ezt bárki egy újabb Kommunista Kiáltványba fogja foglalni, de arra talán elég motíváció, hogy a jobboldalon is elindítsad a modernizációs kísérletekben való gondolkodást.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.28. 11:52:00

@Zoltán Lukács: jó, megtudtuk, hogy te sok mindent kinézel még Gyurcsányból (Blair és Gyurcsány, ez azért elég merész társítása a kormányzati teljesítményeknek még akkor is, ha Balir közel van egy háborús bűnöshöz, és majdnem teljesen felszámolta a szociáldemokráciát a Labourön belül), de hadd ne osztozzam ebben a kalandvágyban --

zuglo007 (törölt) 2014.12.28. 11:54:07

@Zoltán Lukács:

az államilag koordinált oktatás inkább "lefelé nivellált" a történelmi tapasztalatok szerint

elvégre az alábbi fő célokról szólt:
1. a népesség homogenizálása (asszimiláció... kisebbségek beolvasztása... és ez nem volt jó a kisebbségieknek...)
2. engedelmes, fegyelmezett alattvalók képzése
3. engedelmes, fegyelmezett alkalmazottak képzése
4. ideológiai índoktrínalás
5. a fenti ponttal szoros kapcsolatban: aprópénzre nem váltható értelmiségi képzés, amit azonban remekül lehet belépési korlátként alkalmazni egy rakás hivatás, állás esetében...

zuglo007 (törölt) 2014.12.28. 12:10:36

@Zoltán Lukács:

a nők munkába _állítása_ (sic!) is inkább visszalépés volt elvégre anno még egy képzettebb szakmunkás is el tudta tartani egy fizetésből a családját, ma meg az un. "jóléti" állammal együtt járó
jövedelemújraelosztásnak köszönhetően jóformán senkinek sem megy ez...

zuglo007 (törölt) 2014.12.28. 12:16:53

@Zoltán Lukács:

amióta "deprivációt komplexen kezelik" azóta csak rosszabbá vált minden...

anno a mocskos szabadpiaci kapitalizmusban jóformán egymás tőszomszédságában laktak a szegények és a gazdagok

és ez jó volt mert így sokkal nagyobb sanszuk volt arra, hogy javítsanak a helyzetükön...

ma meg a felvilágosult "antiszegregációs", "esélyegyenlőségre", "környezetvédelemre" és "fogyasztóvédelemre"alapozott világban kb. ott szegregálódik az underclass ahol éppen megtűrik őket...

mondjuk vmi rurális zsáktelepülésen az isten háta mögött...

ahol nem bántják a "szociálisan érzékeny" széplelket "szép" lelkét...

Zoltán Lukács 2014.12.28. 12:17:23

@HaFr: Gyurcsány egy olyan MSZMP-nek volt az elnöke, ahol a Központi Bizottságban alig akadt olyan ember, aki értette volna azt, hogy miről beszél. Amikor a kormányzati teljesítményét értékeljük, akkor azért ezt figyelembe kell venni. A nagyrendszerek reformjaival kapcsolatos tervei minden esetre azt mutatják, hogy voltak érvényes válaszai a kihívásokra. Természetesen lehet a baloldal, vagy speciel Gyurcsány politikai teljesítményét vitatni, csak ne a jobboldalról, ahol az utolsó mértékadó teoretikus (Bibó) harminc éve halott. Megható, ahogy nem csak a magyar baloldal, hanem a Labour sosrát is képes vagy a szíveden viselni. Mekkora lehet, ha ennyien beleférünk?

zuglo007 (törölt) 2014.12.28. 12:20:27

@Zoltán Lukács:

a progresszív adórendszerről elsősorban azok szoktak álmodozni akik a nettó egyenleget tekintve nettó __adófogyasztók__ azaz többet kapnak a közösből mint amit befizetnek oda...

és itt van a bibi...

a szegények - akikre oly lelkesen hivatkozol - ha legálisan munkába állnak akkor még progresszív adórendszer mellett is a legvadabb nettó adófizetők közé kerülnek...

az un. "jóléti" állam masszívan szegény ellenes...

az un. "jóléti" állam sohasem szólt a valóban szegényekről...

zuglo007 (törölt) 2014.12.28. 12:21:25

@Zoltán Lukács:

jobban baloldal... egy kutya...

a lényeges kérdésekben ugyanazt nyomják...

masszívan szegény-ellenes mindkettő...

zuglo007 (törölt) 2014.12.28. 12:23:40

@Zoltán Lukács:

jav:

jobboldal baloldal... egykutya...

Zoltán Lukács 2014.12.28. 12:27:12

@zuglo007: Azt hiszem, valamit félreértettél. Én nem a Hoffmann-Balogh-féle kultúrpolitikai alapvetést értettem "felfelé nivelláláson". Erre vonatkozóaan Magyarországon nem nagyon van gyakorlat, leginkább talán a Magyar-Hiller tandemről lehet elképzelni, hogy olvastak valamit a témáról, kár, hogy egy szót sem értettek az egészből. De a dolog működik, az Egyesült Királyságban, Németrországban közvetlen, személyes információk alapján, a skandináv országokban pedig egyéb hiradásokból tudom, hogy a felfelé nivellálás és az esélykiegyenlítés a pedagógiai gyakorlat szerves része. Magyarországon néhány felekezeti cigányoskola (pl. a Derdák-féle iskola és a Gandhi gimnázium) ért el sikereket ezen a téren. Majd ha kormányra kerültök, akkor figyeljetek rájuk.

Zoltán Lukács 2014.12.28. 12:36:13

" zuglo007 2014.12.28. 12:16:53 "
" zuglo007 2014.12.28. 12:21:25
@Zoltán Lukács:

jobban baloldal... egy kutya...
a lényeges kérdésekben ugyanazt nyomják...
masszívan szegény-ellenes mindkettő... "

Lehet összevissza vagdalkozni, de nem nyomják ugyanazt, ha megnézed pl. a mai jobboldali oktatáspolitikát, akkor az ezerszer rosszabb, mint amit a Magyar-Hiller vitt, pedig azt is fikáztam eleget. Úgyhogy maradjunk annyiban, hogy igen, vannak jelentős különbségek. Arról nem is beszélve, hogy més dolog a nézőtérről bekibicelni, mint a politika csataterén egyről kettőre jutni. Én saját baloldali barátaimat is eleget fikázom, de ha összeveted a 2002-2010 közötti politikát, amikor Magyarország a közép-európai mainstreamban volt minden fontos paraméter tekintetében (és ebben persze az is benne van, hogy a válság minket sem kímélt), akkor ma már a saját régiónktól is utcahosszat lemaradva kullogunk a semmibe. Ennyit a jobb- és a baloldal közötti különbségekről.

zuglo007 (törölt) 2014.12.28. 12:40:30

@Zoltán Lukács:

szerintem csak néhány szimbolikus - jobbára jelentéktelen - kérdés felett folyik a szájkarate

az un. "felfelé nivelláló" oktatástól pedig az ég egy adta világon semmit sem várok

minél inkább az un. "köz"-"oktatásra" kerül a hangsúly annál kevesebb lehetősége lesz a valóban szegényeknek a felemelkedésre...

ez van... sajnos...

zuglo007 (törölt) 2014.12.28. 12:43:02

@Zoltán Lukács:

speciel Svédországban az utóbbi 15 év legnagyobb durranása a __profitorientált__ magániskolák robbanásszerű térnyerése volt...

Private education
The Swedish model
www.economist.com/node/11535645

zuglo007 (törölt) 2014.12.28. 12:45:02

@Zoltán Lukács:

a svédek magániskola mániája különben sokat elárul arról a fenemód "sikeres" "jóléti" rendszerről...

European Journal | Sweden: The boom in private schooling
www.youtube.com/watch?v=tsGmO6RSfIE

Zoltán Lukács 2014.12.28. 12:55:38

@zuglo007: Lehet, hogy a svédeknél már más a módi, én a magam részéről látatlanban is nagyon elégedett lennék, ha a magyar iskolarendszer hozná a svéd állami iskolarendszer paramétereit. Aztán, ha ott tartunk, majd mi is fogjuk hózni a szánkat meg vágni a pofákat. Még az is lehet, hogy okkal.

Zoltán Lukács 2014.12.28. 12:59:21

@zuglo007: Egyébként a svéd probléma része az a kulturális invázió, ami a muszlim bevándorlók növekvő számával függ össze. Nálunk a cigányság hasonló problémákat ad fel, és a magániskolák rendszere biztosan része lesz a megoldásnak. Mint ahogy az állami iskolarendszerben a felfelé (!) nivellálás elősegításe is része kell hogy legyn a megoldásnak.

zuglo007 (törölt) 2014.12.28. 13:08:25

@Zoltán Lukács:

a svéd "jóléti" rendszer a svéd kapitalisták által felhalmozott vagyon __felélésére__ épült...

a XIX. században és a XX. század első évtizedeiben talán Svédország volt a legkőkapitalistább állam a világon...

innen ered a jólét...

ha ezt megérted akkor talán arra is rájössz, hogy mi sohasem fogunk olyan jóléti rendszereket működtetni mint a svédek, mert nincs kitől __lenyúlni__ az ehhez szükséges pénzt....

zuglo007 (törölt) 2014.12.28. 13:09:58

@Zoltán Lukács:

mellesleg Svédország a "jóléti" rendszereivel együtt a 90-es évek elejére az államcsőd peremére került és azóta nagyon jelentős piaci visszarendeződés volt ott

ők is kezdenek rájönni arra, hogy eredetileg mitől lettek olyan ménkű gazdagok...

zuglo007 (törölt) 2014.12.28. 13:11:41

@Zoltán Lukács:

különben a magánoktatás furcsamód leginkább az un. harmadik világban (pl. Indiában, Afrikában, Kínában, stb.) tört előre az utóbbi évtizedekben

sokkal olcsóbb és hatékonyabb mint az állam rendszer...

Zoltán Lukács 2014.12.28. 13:28:07

@zuglo007: Kicsit feljebb pont arról írtam, hogy a modern baloldali paradigma alapvetése pontosan az lehet, hogy a rendelkezésre álló erőforrások erősen korlátosak, ezért szükséges új eszözöket keresni, néhány régiről meg végkőpp lemondani. A magánoktatás mindig és mindenhol az elit számára nyújt szolgáltatásokat, Indiában ugyanúgy, mint Svédországban, ez egy jobboldali vagy baloldali oktatáspolitika esetében ugyanazt a szerepet tölti be. A jobb- és a balolodali politika (par excellence a modern baloldali gondolkodásban: az oktatáspolitika) között az a különbség, hogy a baloldal fontos szerepet szán a közoktatásnak abban, hogy a legszegényebb rétegek gyermekei is versenyképes tudást szerezhessenek. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy az összes utcagyerekből atomfizikust akarunk faragni de azt igen, hogy a legmélyebbről érkezőknek is meg kell adni az esély arra, hogy elinduljanak egy jó szakma vagy a jobbak egy főiskola felé, a legtehetségesebbeknek pedig biztosítani kell a lehetőséget, hogy a messzi városok egyetemeire mehessenek, ahol jól szervezett programok és tisztes ösztöndíjak segíthetik őket az értelmiségivé válásban. Ez egyébként nem új találmány, nagymamám egy kis bakonyi iskola igazgató-tanítója volt a klebelsbergi reformok idején, anyám-apám tanár volt (apám első generációs értelmiségi), egyik nagybátyám pedig évtizedekig egy mezőváros gimnáziumának az igazgatója a bús magyar pusztákon. Legyen áldott az emlékük. Ha úgy tetszik, gyerekként a baloldali kultúrpolitikát a vasárnapi asztal mellett tanultam.

unionista (törölt) 2014.12.28. 16:18:43

@Zoltán Lukács:
ez süket duma. nincs ilyen, hogy bal- és jobboldali oktatáspolitika. közoktatás van. és nem kell semmiféle istenverte ideológia, se jobbos, se balos, mert az oktatást szétzúzza. nem sok maradt a felmenőid gondolkodásából. mikor jártál utoljára mezővárosban. ki szavazna ott rád. csak a belvárosban pöffeszkedsz.

unionista (törölt) 2014.12.28. 16:32:18

@zuglo007:
szervezz 1 magániskolát, és ha az jó lesz, akkor majd elkezdik másolni. ha nem lesz jó, akkor nem fogják másolni. a világban ezer és egy példa van mindenre és az ellenkezőjére.

az nem megy, hogy valaki egyszerre akar szocialista lenni és közben ortodox liberalizmust favorizálni. ezért nem működött az mszp-szdsz.

a köznép az szdsz-t elküldte a halál faszára. az mszp viszont nem változott meg. egyszerűen átvették az szdsz szerepét. csak még létrejött féltucat párt, mozgalom, globális civil szervezet. ugyanabból a belvárosi körből. mert a civilek vezetői között senki sem jött mondjuk békéscsabáról, vagy mit tudom én kazinbarcikáról. szóval ez megint egy olyan társadalmi mozgalom, ami a lakosság 1%-át lefedik. és ha véletlen hatalomra kerülne, akkor is szinte azonnal elbukna. mert ez a csoport nem akar valódi népképviseletet.

szabadon lehet magániskolákat alapítani. alapítsál egyet polcsalmán vagy piricsén. próbáld ki az elméleted hosszúpályiban, vagy vámospércsen. szóval ez a szokásos ortodox liberális szemlélet, hogy az ország igazodjon a belvároshoz. ezért küldték el a balliberálisokat. ezért választották újra orbánt. és ha kell, akkor ezért szavazzák be jobbikot a kormányba. próbáljátok már ezt felfogni.

Zoltán Lukács 2014.12.28. 16:34:34

" unionista 2014.12.28. 16:18:43
@Zoltán Lukács:
mikor jártál utoljára mezővárosban."

Tegnap.

unionista (törölt) 2014.12.28. 16:59:21

@zuglo007:
szóval az alapkérdés, hogy közhatalom miért kell tisztán magániskolához.

én is tanítottam matekot, amikor egyetemista voltam. mindenféle társadalmi csoportból jöttek a gyerekek. és nem úgy tanítottam, ahogyan a könyvben előírták. megírtam a gyerekek helyett a leckét. és adtam nekik gyakorlatiasabb feladatokat. csak azt vállaltam, hogy nem buknak meg. elemi számtant, elemi mértant, elemi logikát ismerni fogják. és úgy gondoltam, hogy ehhez ki kell dobni azt a könyvet, amiből tanultak.

de egyáltalán nem gondoltam, hogy nekem feltétlen igazam volt. lehet, hogy ha ebből egy privát reáltanodát építek, akkor ebből is megélhetnék. de ehhez nem kell közhatalom.

szóval szerintem az eleve problémás, hogy valaki privát iskolát akar közpénzből akar építeni. építsen fel egy magánintézményt. amit direktben megfizetnek. és aztán azt másolják le közalapítványi keretek között. ez az, ami nagyon menő. a valódi iskolateremtés.

de az eleve gyanús, hogy valaki közpénzből akar magániskolát. oké, értem, hogy a kincstár támogatása nélkül nehéz. egyetemistaként én se fizettem adót. persze ilyenformán támogatva voltam. de ha én oktatási szuperász vagyok, akkor nekem nem kell a kincstár pénze. mert gyakorlati példákon keresztül a leghülyébbet is megtanítom elemi matekra. és mivel tudom, hogy mi fán terem a felsőbb matematika ezért formális axiomatikus elméleteket képes vagyok elmagyarázni a szupertehetségeseknek. csak ez egyik sem a közoktatás. mert ez a legtetejével és a legaljával foglalkozik. átlagos szinten nagyon nehéz nem közpénzből oktatni. a privát szféra a szélső pontokon jelenhet meg.

és értem persze, hogy ez valahol egy szociális-liberális szemlélet. csak azt nem értem, hogy ehhez miért kell társítani jelentős mértékű közhatalmat. tessenek művelni ezt a kultúrát a gyakorlatban. meg fogják tapsolni a parasztok ha az valójában működik.

magyarországon a magániskola a zsidók elszeparálásáról szól. amihez joguk van. semmi probléma nincs ezzel. csak akkor ebből gettósodás lesz. mert ezek a gyerekek az iskolából kilépve nem tudnak érvényesülni. mert mindenhol fasisztákat látnak. ahogyan mondjuk a melegeket se érdemes elszeparálni, vagy a cigányokat se.

legfeljebb alternatív tehetséggondozó központokra volna szükség. ehhez viszont az autonóm hitközségek a tökéletesek. szóval ehhez semmiféle párt, se országos főhatalom nem kell. szóval te svéd magániskolákat akarsz? vezesd be.

zuglo007 (törölt) 2014.12.28. 17:16:59

@Zoltán Lukács:

tévedsz, pl. Indiában a gyerekek 29%-a (!!!!) jár magániskolába

a városi lakosság esetében pedig ez az arány 50% felett van...

en.wikipedia.org/wiki/Education_in_India#Private_schools

a fejlődő világban valóságos oktatási __forradalom__ zajlik...

ezek az iskolák túlnyomórészt __olcsóbbak__ - azaz sokkal __olcsóbban__ működnek - és __hatékonyabbak__ az állami iskoláknál...

unionista (törölt) 2014.12.28. 17:17:55

@Zoltán Lukács:
és ott hány szavazótok van. aki nem az mszmp-ből maradt. aki nem a pártállami családokból jön és nem megvezetett nyugdíjas.

az a probléma, hogy valójában nem vagytok szocialisták. mert akkor a náciknak esélyük sem volna a szakmunkások között. ha kiállnánk egy ilyen közegben és azt mondanám, hogy öljétek meg, mert az zsidó, akkor lenne jelentkező, lenne aki megtenné. és ez borzalmas. ugye világos, nem vagyok antiszemita, csak egy jelenségről mesélek. de ez a jelenség azért létezik, mert van valóságalapja.

és ez a csoport retteghet attól, hogy majd csurkát rehabilitálják. mert kiderül, hogy tényleg túl sok belvárosi túl nagy hatalmat akart magának. és addig a pontig igaza volt. van egy zsidó összetartás. és a baloldal vált a legnagyobb kirekesztővé. a legszegényebb térségekben rekesztették ki a szegény parasztságot. és ez legalább egy generációkon át fog visszaütni. szóval itt nem arról van szó, hogy gyurcsány elkúrta. hanem már horn gyula is, amikor összeállt az szdsz-szel. csak mondjuk persze nem tehetett mást. de végig a rendszerváltás utáni baloldali politika. gyurcsány ennek az elkúrásnak csak a csúcsa.

és ez problémás abban az értelemben, hogy így a jobboldal azt csinál, amit akar. mert ez ellentábor esélytelen.
kepfeltoltes.hu/141228/image_www.kepfeltoltes.hu_.png
szóval ez a 10-20% közötti mozgás arra jó, hogy a jobbikkal versenybe legyetek. de is csak úgy megy, hogy van egy jelentős fővárosi támogatottság. elég sokan hiszik azt, hogy budapest zsidó vezetéssel lehet világváros. és vidéken a nyugdíjas tábort lehet hülyíteni. de ez nyerésre nem elég.

szóval itt a népek elfordulnak a pártpolitikától. ami persze elég jó abban az értelemben, hogy valójában független önkormányzatokkal lehet polgárosodni. szóval szedjétek meg magatokat. lopjatok, csaljatok, hazudjatok tovább. és ha szerencsétek van, akkor nincs pokol.

zuglo007 (törölt) 2014.12.28. 17:18:24

@Zoltán Lukács:

a közoktatás sohasem a legszegényebbek felzárkóztatásáról szólt...

és ez a jövőben sem fog változni...

zuglo007 (törölt) 2014.12.28. 17:23:30

@Zoltán Lukács:

az internet korában azokat "hű-de-jó" állami egyetemi kurzusokat, akár __ingyen__ is közzé lehetne tenni...

(videó, Mp3-as hanganyag, hangoskönyv, elektronikus-könyv, online jegyzetek, stb.)

már ha ez lenne a cél...

de nem ez a cél...

sohasem volt ez a cél...

és ez a jövőben sem fog változni...

a szegények elsöprő többsége számára a felsőoktatás az __adósrabszolgaságot__ fogja képviselni

azaz egy rakás __diákhitel__ felvételével vmi kétes értékű hülyeséget fognak elvégezni és utána ugyanúgy __betanított__ munkások lesznek mint előtte...

zuglo007 (törölt) 2014.12.28. 17:27:13

@unionista:

egy kissé nehéz lenne a __látszólag ingyen__ valójában __méregdrágán__ működő állami oktatással versenyezni...

különösen mivel a __versenyszabályokat__ az __adóforintokból__ élő, piaci versenynek nem kitett konkurencia írja...

ha ebből sem érted a problémát akkor tökmindegy...

unionista (törölt) 2014.12.28. 17:53:45

@zuglo007:
oké, de ha te magániskolát akarsz, akkor ne azzal kezd már, hogy kipakolod a kincstárt. mert akkor szimplán tolvaj vagy.

szóval amikor egyetemista voltam, és matekot taníttotam, akkor nekem is az állami oktatással kellett versenyezni. és elég sok diák jött. mindenféle társadalmi csoportból. mert csak azt ígértem, hogy a gyerek nem fogja utálni a matekot és nem fog megbukni.

megírtam a leckét. a tanár azt látta, hogy a gyerek szorgalmasabb. és újratanítottam szinte mindent. és ebből éppenséggel csinálhattam volna egy reáltanodát. csak nekem nem volt ilyen ambícióm. de a magániskola alapításnak ez a tisztességes menete. ténylegesen jobbat csinálsz, mint az állami. és azt direktben megfizetteted.

persze ebből csak alternatív felzárkóztatás és tehetséggondozás lehet. te ortodox liberális vagy. és abban hiszel, hogy a közoktatást magániskolák fogják felváltani. de sohasem fogja. mert mindig a public school volt fölényben. te a közéletet magánélet logikájára akarod alapozni. nem lehet.

egyetemistaként szándékosan a leghülyébb és a legokosabb diákok tanítását vállaltam. mert tudtam, hogy amikor kidobom a tankönyvet, akkor nem én vagyok a világot megváltó nagyon okos, hanem egyszerűen szélső értékekre optimalizálok. és értem persze, hogy erre is szükség van. csak azt nem értem, hogy minek kell ehhez különösebb közhatalom. tessenek csinálni jó magániskolákat. nincs betiltva.

közpénzből magániskola a fából vaskarika.

zuglo007 (törölt) 2014.12.28. 18:01:38

@unionista:

az ideális az lenne ha 100%-ban piaci alapon menne az egész

persze erre semmi esély sincsen...

zuglo007 (törölt) 2014.12.28. 18:08:00

@unionista:

a "tiszta piaci" szisztémában különben meglepően sok "nonprofit" vagy akár _ingyen_ szolgáltatást biztosító iskola is lenne

pl. az egyházak nagyon élveznék ezt...

anno az Egyesült Királyságban az 1860-as években mindenféle "köz"-"oktatás" vagy tankötelezettség nélkül a 6-10 éves gyerekek több mint 95%-a (!!!) iskolába járt...

"Over 95% of children of elementary school age were already enrolled in schools well before it was made compulsory and free. "
en.wikipedia.org/wiki/History_of_education_in_England#19th_century

Ragged school
en.wikipedia.org/wiki/Ragged_school

unionista (törölt) 2014.12.28. 18:36:11

@zuglo007:
te ebben hiszel, ez rendben van. de miért lenne az ideális? piaci önkény miért jobb, mint az állami?

szabad piachoz közeli módon működik mondjuk a maffia. de ott széplányokat prostituáltnak adják el. és a piac nem nevel belőlük balerinát. mert a piac nem egy jótékonysági intézmény. és amint látjuk a köznép nem a magas kultúrát fizeti meg. a legnagyobb haszon a brutális perverzión van. tehát a szabad piac lánykereskedést csinál. most persze ezt kisarkítom. de ezt látjuk, nem? a kereskedelmi médiában nem tehetségkutatás folyik, hanem sztárcsinálás. ó drága kicsi andika, te világsztár vagy. igen, téged imádna az egész világ. csak küldjétek már azt a kurva esemest. és a zsűritagok vonaglanak a székekben, alig várják a műsor végén felmarkolják a pénzt. és abból a kislányból a piac csinál egy ordító tinikurvát. akit majd egy év múlva eldobnak. mert jön a következő évad. és akkor találnak egy hozzá hasonlót. szó nincs hosszabb távú tehetséggondozásról. ultra rövid távú kizsákmányolás.

szóval ezek a műsorok nem az alkotóművészeket választják ki. hanem a leghülyébbeket emelik fel. a bikicsunájos fazokat. és a középszerűeket. még csak nem is a legszebb, vagy a leginkább érett, karakteres nőket, akik esetleg tényleg múzsává válhatnak. hanem a kifejezetten középszerűeket. ő juli, te ahogyan leutánoztad a sia nevűt. az milyen felejthetetlen volt. csak most kicsit megfáztál és nem tudsz énekelni. de világsztár vagy. nem. horányi juli egy középszerű énekes. ilyennel dunát lehet rekeszteni. nem azt állítom, hogy öljük meg. mert nagyon sok horányi juli kellene. de ő nem szuperász. nem érzem azt, hogy az a csaj a zsenialitás és az őrület határán mozog. hanem azt látom, hogy van egy középkorú, középszerű hölgy, akit sztárolnak. és szűcs gabi alias little g weevil jó pénzért elkurvul. nem zavar, mert engem nem zavar, hogy van kereskedelmi televíziózás. csak nem látom, hogy a piac a szupertehetségeket emeli ki egy közepesen szegény országban. ebből következően nem nagyon hiszek az ortodox liberális kultuszban.

mert simán azt látom, hogy a zsidók összetartanak. hiába mondják, hogy nem. csak az igaz, hogy ez nem tudatos. erre mondom, hogy ez a zsidó összetartás biosz, nem filosz. és a zsidóellenesség alapja is biosz. az idegenek kirekesztése. szóval ez egy veszélyes játék. de ez egyenes következménye a zsidók viselkedésének. a rendszerváltás óta semmiféle zsidó tehetséggondozás nincsen. hiába beszél czeizel erről. az a kádár rendszerben folyt. ma a zsidó gyerekeket elszeparálják. a cigányokat erőszakkal integrálják. és ezzel megágyaznak az antiszemitizmusnak. de ennek az okozói maguk a zsidók. a népek nem véletlenül nem utálják a ruszinokat, vagy a bunyevácokat. a zsidókat valahogy sehol se szeretik.

felőlem amúgy legyenek zsidók egy városban. én örülnék neki ha errefelé több lenne. csak én megértem az antiszemitákat is. akik azt mondják, hogy meg kellene őket válogatni. mert ezek eredendően nem közénk tartoznak. és nyilván hazafias zsidókra van elsősorban szükség. egész egyszerűen azért, mert errefelé a többség nemzetieskedik. ehhez kell igazodni. és nem kell semmiféle zsidó eugenika, hogy majd átnevelik a magyarokat. mert azok a zsidók húzzanak a picsába. aki magyarellenes az mégis mit vár.

szóval én urbánus gyerek vagyok. de faluhelyen nem kezdem el magyarázni, hogy mi sokkal fejlettebbek vagyunk. hanem próbálom a két kultúrát összekapcsolni. de a budapesti zsidóság egyszerűen hegemóniát hirdet. és egyébként önérdekből teszi. szóval azt látom, hogy ezt a csoportot olyan szinten megutálta a vidék, hogy velük vidéken nem lehet választást nyerni.

aki beül az átévébe azt leváltják. tétényi esztergomban népszerű volt. beült a zsidók közé magyarázni, hogy micsoda fasizmus van. és ennek kizárólag a lábszagú magyarok az okai. jó, hogy nem kell ilyen polgármester. ez pesten elmegy, de ilyen már esztergomba se kell. mehet a zsidók faszát szopni.

szóval neki antiszemita kijelentéseket kellett volna tennie. de úgy, hogy közben elmagyarázza a zsidóknak, hogy ne féljenek már. mert csak így lehet a szélsőségeseknek gátat szabni. nem lehet zéró toleranciát hirdetni. de értem persze, hogy ez is veszélyes. a zsidókkal a baj van.

mert te a közoktatásból minden áron magánoktatást akarsz csinálni. közéletből magánéletet. fából vaskarikára mondod azt, hogy az a legjobb.

unionista (törölt) 2014.12.28. 18:56:21

@zuglo007:
csinálj magániskolát vámospércsen vagy hosszúpályiban. kisújszálláson vagy kunhegyesen. vagy nagyatádon vagy kadarkúton. szóval te egyszerűen egy 10 milliós metropoliszt szeretnél az országból kreálni. mert zuglóból beköltözhetsz a körúton belülre. és ott az elképzelés, hogy onnan egy csoport képes irányítani az országot. mert majd a kávézókban megbeszélik, hogy melyik zsidó melyik pártot vezesse. engem ez nem zavar különösebben. csak azt látom, hogy a köznép ebben látja az alapproblémát. túl kevés embernek van túl sok hatalma. és ez a baloldalon egy eredetcsoport köré koncentrálódik. az ellenzék egy budapesti zsidó baloldal. mind ugyanazt az ortodox liberális szöveget mondja. a szélhámosok leöntik szociális mázzal. de ez olyan, hogy ez nem kell a népnek. és demokráciában a népnek jogában áll ezt mondani.

szóval az a csoport úgy gondolkodik, hogy a globális kapitalizmust kell minden áron lenyomni a nép torkán. mert budapest csak így lehet világváros. 10 milliós metropolisz. de nem lesz budapest világváros. budapest az európai regionális gdp rangsorban a 102 helyen áll. nem lesz világváros. és budapest teljesítménye nincs akkora, mint amit a gdp adatok mondanak. mert ez is abból fakad, hogy a multik minden nyereséget a központi telephelyen könyvelnek el. tényleg szép a duna. de budapest nem világváros. nem lehet a gazdaságot romkocsmákra építeni. ha az agglomerációban nincs ipar, akkor nem tartható fent a főváros. mert az egy 25 milliós nagy-magyarországra van méretezve. így budapest csak elszívja az erőforrásokat. lefölözi a hasznot. és erre a köznép válasza: basszátok az anyátok fővárosi zsidók. nem a cigányok az elsőszámú ellenség. és ezt meg kellene érteni.

Weltner János 2014.12.28. 22:12:34

Lehet, hogy a FIDESZ-en belül alakul ki egy belső ellenzék, mely egyrészt úgy véli, hogy a jelenlegi irányvonal bukáshoz vezet, de túl akarnák élni, másrészt akár elvi síkon nem ért egyet a nacionalista, EU-ellenes szavakkal és tettekkel, illetve a keletre kacsingatással

2014.12.28. 22:43:51

@wantaan:

ja, az ilyenfajta zagyvaságokat már ismerem, találj ki valami újabbat

zuglo007 (törölt) 2014.12.29. 08:10:10

@unionista:

pl. azért mert decentralizáltabb, fogyasztó centrikusabb rendszert eredményez...

az oktatás kapcsán kiskorú esetében a "fogyasztó" a szülő

nagykorú esetében pedig a diák

zuglo007 (törölt) 2014.12.29. 08:16:41

@unionista:

fentebb belinkeltem neked a brit rendszer példáját ahol az 1860-as évekre lényegében __mindenki__ számára elérhetővé vált - akár __ingyen__ is - az alapfokú oktatás közoktatás és tankötelezettség nélkül...

no minek volt ez köszönhető?

hát annak, hogy az oktatási piacon az állam nélkül is van egy rakás __nonprofit__, vagy urambocsá __karitatív__ szereplő

jelesül lásd pl. az __egyházakat__

szóval nem látom olyan súlyosnak az általad felvetett problémát, különösen egy olyan korban nem ahol internetkapcsolattal rengeteg egyéb, kiegészítő tananyaghoz is hozzá lehet férni akár __ingyen__ is... (pl videó, hanganyag, hangoskönyv, e-book, stb...)

sohasem volt még ennyire jó háttér az otthoni tanuláshoz/oktatáshoz...

zuglo007 (törölt) 2014.12.29. 08:22:14

@unionista:

Különben pl. Indiában a profitorientált magániskolák vidéken is tarolnak...

‘Over a quarter of enrolments in rural India are in private schools’
www.thehindu.com/features/education/school/over-a-quarter-of-enrolments-in-rural-india-are-in-private-schools/article5580441.ece

a fejlettebb indiai tartományokban - pl. Keralában - a gyerekek cirka 70%-a (!!!!) jár magániskolába....

unionista (törölt) 2014.12.29. 09:21:47

@zuglo007:
oké, építs magániskolát hermánszegen. szóval ez nem ilyen egyszerű. a zsidókeresztények elég sokan és egymástól függetlenül érvelnek azzal, hogy mi van kerala tartományban. csakhogy ott a biológiai mérések alapján nem a többségi ősdravidák élnek. ez ugye indiának az a része, ami az arab félszigethez és a sémi népekhez közelebb esik.

nekem semmi problémám azzal, hogy ezek az emberek ha akarják, akkor adjanak mindent magántulajdonban. abban hisznek, hogy az úgy jó. de ez egy naiv hitvilág. amit nem lehet az összes népre kényszeríteni, mert brutális mértékű antiszemitizmust szül. szóval a zsidók ilyen értelemben nincsenek felvilágosítva. sőt a zsidó kommersz filozófia brutális ellentmondásban áll a természettudománnyal. az evolúció azt mondja, hogy az emberi faj nem teljesen egységes. és a különféle evolúciós ágak nem kizárólag külsőségekben különböztették meg az embereket. és nem kizárólag az egyénre jellemző tulajdonságokban különbözünk. hanem a humán populációk gondolkodása is sok esetben eltér. és az emberi faj a diverzitásra törekszik. ami azt jelenti, hogy egyik vagy másik kultúra erőszakos alkalmazása brutális bűn a természet ellen vagy akinek így jobban tetszik isten ellen. és a zsidók ebben a bűnbe esnek. folyamatosan. és ez az antirasszistának mondott, valójában felvilágosulatlan, ostoba, és rendszerint semmihez sem értő, viszont rengeteg alapítványi pénzből élő csoport kulturálisan végtelen agresszív. és gyűlölik őket szinte az egész világban. és ma magyarországon a többségi akarat az, hogy ezzel a csoporttal szemben a lehető legkeményebben, de még éppen civilizált módon lépjen fel a hatalom. ez nem a fasizmus, hanem a többségi elven szerveződő közakarat. az ortodox liberálisok közutálatnak örvendenek. és az a budapesti zsidóság, és a zsidóbarát értelmiség. mert vidéken ilyet nem találsz. legfeljebb megvehetsz néhány díszcigányt és középszerű homoszexuálist. felviheted őket a színpadra. mutogathatjátók őket, mint a bazári majmokat. szóval ti a diliseket és a bénákat is szavazatszerzésre használjátok. azért toljátok fel a színpadra, mert tudjátok, hogy ők nem valódi konkurensek.

miért ne lehetne azt mondani, hogy köszönjük, nem kérjük. akarják ezt a magyarok. szerintem, abszolút nem. most biztosan nem. elég határozottan szavazott erről a nép. a társadalom nem erre az útra kíván lépni. nem ezt választotta. lehet, hogy rosszul döntött. de a magyarok többsége azt gondolja, hogy majd akkor lesz fejlődés, amikor ez az ortodox liberális csoport még hátrébb szorul. amikor már alig lesz befolyásuk. akkor fog magyarország előre lépni. és ez a kérdés a gyakorlatban fog eldőlni.

integrans 2014.12.29. 20:35:51

@ParaZita2:

Mivel az egyéneket kívülről nem lehet direktbe változtatni tömegesen és sikeresen, - ez már kiderült sokszor a történelemben, - ezért is ésszerűbb a helytálló rendszer keretfeltételekben megegyezni a társadalmaknak; hogy melyek azok az értékminimumok, alapkeretek, javakhoz való hozzáférési minimumok, amelyeket mindenki elfogad magára és mindenki másra is érvényesnek, egy alkotmányjogilag ellenjegyzett társadalmi szerződéssel. - Merthogy abszolút egyértelmű, hogy ez a jogi kiindulólópont a releváns önmagában, és e társadalmi szerződöttségi közjogi aktus teljesülése, az alkotmányosság főnállasának a deklarált megalapozása és a közjogok garantálásának a föltételeit tartalmazhatja egyszersmind. Vagyis ez az előttünk álló alkotmányjogi aktus, - a Közmegegyezés, - magának a jogviszonyaink az érvényessé tétele de facto/de jure.

Amíg nincs köz-elfogadott Közmegegyezés, addig érthető okokból, de egyszerűen nem is beszéltünk érvényes jogállamról. -

Hanem egy az alkotmányosságot akarva vagy akaratlanul színlelő, és/vagy szakmaiatlan ál-jogállamról lehet beszélni. Másképpen is megvilágítva: a joggal való visszaélés esete valósul meg intézményesen tévedésbe esve, vagy az erőfölények kényszerei következtében, és a nem helytálló ismeretek alkalmazásai következtében.

Amit nem más bizonyít határozottan, hogy 89-90 óta úgy élünk együtt, hogy senki sem egyezett abba sem bele, hogy miképpen történjen pl. az újraelosztás. - Szóval arról van szó, hogy le sem tisztáztuk a közös dolgainkat. Pestiesen szólva, minden a levegőbe lóg. Szlenggel mondva: kamukráciában élünk, nem demokráciában.

Az nem jogállam, ahol a magukat kivételezők, maguknak harácsolnak és közben a milliókat meg, megfosztják a gazdasági önrendelkezésüktől – szakmaiatlan, korrupt szabályozással, emberiségellenes, és a társadalmi békét veszélyeztető hatásokat keltve.

Noha már a korrupt szabályozás is azt jelenti nyilvánvalóan, hogy semmibe veszik az alkotmányosságot. - Ami meg azt jelenti, hogy akik semmi veszik az alkotmányosságot, azok ezt csak úgy tudják megtenni, hogy közben törvényességet sértve törvényen kívülre kerültek. Vagyis ennek a törvényen kívüliségeknek következtében érvénytelenek az intézkedéseik is. Az érvénytelenséget meg senki sem köteles elfogadni érvényesnek.

Így aztán nem maradt más értelmes emberi megoldás, mint a Közmegegyezés.
Lehet választani: azt kockáztatjuk-e, hogy a hazánk szétesik, avagy értelmesen, előrelátóan megalkotjuk a Közmegegyezést.

téridő2 2014.12.29. 22:19:47

@integrans: Korrekt, szabatos és pontos, amit írsz. Külön blogot kellene, úgy vélem, indítani ezen Közmegegyezés megalkotásához járulandó.
Kérdés csupán, kikre lehet ilyen alkotásban számítani? Kik jöhetnek egyáltalán számításba?
Érintettek vagyunk mindannyian, tehát mindannyiunknak 'rá kell bólintani', de szakember(ek)nek kell megfogalmazni és szakembereknek kell értékelni/elbírálni.
USA:
www.archives.gov/exhibits/charters/constitution_q_and_a.html
en.wikipedia.org/wiki/United_States_Constitution
Svájc:
en.wikipedia.org/wiki/Swiss_Federal_Constitution
kiindulás (nekem és más, nem szakértőknek):
en.wikipedia.org/wiki/Constitution

téridő2 2014.12.29. 22:22:49

@ParaZita2: igen megszívlelendő ez a "Virtuális kivégzés" jogi kategória, s nyugodtan lehetne egy Közmegegyezés része is.

integrans 2014.12.29. 22:33:29

@téridő2: Itt találod a "blogot" és március idusára a Közmegegyezési felhívás-esemény bejelentése. www.facebook.com/events/307310152808180/

Keressük azokat, akik közreműködnének a Közmegegyezés tervezet elkészítésében, keressük a javaslat tevőket és a márciusi rendezvényen rendezői feladatokat ellátnák, illetve más módon közreműködnének. pl. beszédet mondanának.

borzimorzi 2015.01.01. 20:23:46

@==T==: A fránya felsőbbrendűségi tudat szerintem inkább belőled beszél. Nem tetszik neked, hogy a te pártpreferenciádat egyre kevesebben osztják, így azzal oldod fel a frusztrációdat, hogy lezsidózod a tüntetőket. Nem elegáns. És nem is méltó hozzád.

Üdv:
b

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.01.09. 21:43:48

Ja, valószínűleg csak balról nem lehet megroppantani a Pocsék Demokraták Szövetségét. A baloldal csak valami óriás kataklizma esetén hódíthna el érdemi új szavazat-tömeget, most még számára érinthetetlen helyekről.
Erre vagy egy normális valódi polgári konzervatív párt, vagy egy nemzeti liberális párt (szintén bőven jobbra az SZDSZ-től) lenne képes. Ez a blog azt bizonyítja, hogy a nyugatias konzervatívok sokkal előrébb vannak, egy nemzeti liberális párt egyelőre legfeljebb csak pár ember képzeletében létezik.
süti beállítások módosítása