1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.08.14. 09:53 HaFr

Áldozzuk-e fel a demokráciát, ha cserébe elpusztul a baloldal?

Elég aljas a kérdés. Egyrészt már meghaladott (a demokrácia is elúszott, a mai baloldal is elpusztul), másrészt a kérdés maga kívül esik a liberális demokráciában elfogadható gondolkodáson. Ugyanakkor a baloldal nem tudta megvédeni a liberális demokráciát, tehát a sorsát mindkettőnek vállalni kell, miközben a társadalom sem váltotta le idejében a baloldalt ahhoz, hogy meg tudja őrizni a liberális demokráciát, mert nem látta azt, hogy a kettő sorsának még sem kellene törvényszerűen (és propagandaszerűen) összefonódnia. Azaz lehetséges, hogy a liberális demokráciával valóban le kell számolnunk mint a politikai gondolkodásunk kereteivel -- akár csak azért, hogy megtanuljuk megbecsülni, aminek a lehetőségét elveszítettük. A kérdésben eleve feltettem ezt a konklúziót.

A kérdés azonban ezzel együtt inkább az "illiberális demokrácia" kérdése, mert arra kérdez rá, hogy elég károsnak tartjuk-e a baloldalt ahhoz, hogy beáldozzuk érte a demokráciát, és az előbbit ezzel fojtsuk meg? Természetesen nem? Akkor sem, ha -- amint írtam -- a baloldal képtelen (volt) megvédeni a liberális demokráciát, mert gyenge a normarendszere, korrupt és maga is korlátozottan libdem-ellenes (amennyiben csakis azért tartotta/tartaná fönn, mert a saját hatalmi érdekei jobban érvényesülnek e keretek között)? Szóval, áldozzuk-e fel a demokráciát, ha cserébe elpusztítható a demokrácián élősködő baloldal -- és adott esetben létrejöhet egy jobb fajta? (Ugyanakkor, ahogy Orbán ki is fejezte, a fenti lehet illiberális kérdés, de az illiberalizmus jóval túlmutat a baloldal elpusztításán. Az a társadalom megszervezéséről szól.)

Továbbá, ha valóban a a baloldal felszámolására és egy másik ellenzék létrehozására lett volna szükség a libdem megőrzéséhez (amint ez egyre biztosabb tanulsága az elmúlt 6-8 évnek), akkor kell-e támogatnia a mai halódó ellenzéket az Orbán-kormány ellenfeleinek? Pragmatikusan: hova szavazzanak Orbán ellenfelei az önkormányzatin? És ugyanoda szavazzanak-e, mint a liberális demokrácia barátai? Orbán önmagukat demokratának gondoló ellenfelei a rövid távú haszon érdekében nyilván bárhova (hovatovább a Jobbikra is) szavaznának, csak Orbánra nem, miközben lehet, hogy ezzel elnyújtják Orbán uralmát, aki a tehetségtelen, szegmentált, korrumpált, részben fizetett ellenzéken és annak intézményrendszerén keresztül gondoskodik arról, hogy ne jöhessen létre valódi ellenzék. Elképzelhető ezért, hogy a liberális demokrácia barátai Orbánra szavazzanak, hogy hadd pusztuljon minél hamarabb, aminek pusztulnia kell? És ha igen, biztosan lehet-e a pusztulást az ellenzékre korlátozni? Nem terjed-e ki a hazára?

87 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1006602413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lexa56 2014.08.14. 10:30:43

Az ábra tetszik. A helyzet nem rossz, csak reménytelen.

De hogy a kérdésedre is válaszoljak: sajnos a baloldallal együtt felszámolt demokratikus értékek megszűnése, démonizálása egy olyan egyirányú utat is jelenthet, amivel nemcsak a baloldal üthető ki véglegesen, de bármilyen nem tekintélyelvű demokrácia kiépítésének lehetősége is. Az állam ma is szisztematikusan azon dolgozik, hogy minden erőforrás (elsősorban anyagi, de lelki erőforrás) felett diszponáljon, azt elszívja, hogy még lehetősége se legyen bármilyen autonóm struktúra, hálózat, párt, egyesület bármi kiépülésének, ami veszélyeztethetné öröknek gondolt hatalmát.

egyetmondok 2014.08.14. 10:32:38

Ha holnap együtt ebédelnél valakivel a 98-2002 közötti időkből,valami finom helyen,csöndes boxban, a kérdésedre azt a választ kapnád, hogy " Öregem,ne fáradj,megtettük a parlamentben az elmúlt négy évben."
A pincér csendben odalépne az asztalhoz, és megkérdené a veled étkezőt,hogy "Miniszterelnök úr,elég puha volt a bélszín?"

Moin Moin 2014.08.14. 10:33:39

Üzenet Szigetváritól:

1. Ha rájuk szavazol ősszel az önkorin, akkor kapsz tőle egy hízott libát.

2. Ha abban is benne vagy, hogy a liba átadásáról közös fotó készüljön és azt a sajtóban közzétegyék "Minket istenít a jó konzervatív!" címmel, akkor kettőt.

3. Ha Falus Ferenc helyett elvállalod a jelöltséget, akkor pedig megkapod bajnai összes libáját!

pátyi 2014.08.14. 10:37:06

Szerintem ott tévedsz, hogy a gyorsan változó világ mai jelenségét, állapotát, évszázados fogalmakkal, elméletekkel akarod leírni, megmagyarázni.
Az is egy tévedés, nemcsak a tied, hogy az önkori választásokat is csak országos pártpolitikai szempontból vagy képes értékelni, minősíteni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.14. 10:40:03

@Moin Moin: A 4. kereshetek magamnak egy jó erős faágat

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.08.14. 10:51:06

"És ha igen, biztosan lehet-e a pusztulást az ellenzékre korlátozni? Nem terjed-e ki a hazára?"

Volna két kérdésem.
1. Mi a haza?
2. Elpusztítható-e a haza, és ha igen, akkor lehetséges-e egyetlen aktussal, belátható idő alatt, kontrollálható folyamatokkal célzatosan pusztítani el? (Vö. lengyel haza, cseh haza, szerb haza, bolgár haza stb. sorsai. Úgy tűnik, a pusztulás kézzelfogható, tartós jegyeinek tapasztalásához nagyon hosszú időre és nagyon széleskörű pusztításra van szükség.) Azaz egy ilyen mozzanat van-e, lehet-e olyan horderejű, hogy valóban elpusztíthassa a hazát?

@pátyi: Szerintem ott tévedsz, hogy a "mai rohanó világunk" nevű közhelyre hivatkozva általános érvénytelenséget mondasz ki az emberiség eddigi tapasztalataira. Halkan jegyzem meg, hogy ezt a legradikálisabb forradalmárok vallják, de ők mindig és minden korban. Persze ez a megfigyelés is érvénytelenné tehető -- de csak ha forradalmárságod vállalásával érvényesíted ;-)

Moin Moin 2014.08.14. 10:53:22

@HaFr:

In meines Vaters Garten,
Da stehn ein großer Baum, ja Baum.
Drei Jahr muß ich noch warten,
Drei Jahr sind bald herum.
Fi di ru la ru la
Ru la la la la,
Fi di ru la ru la
Ru la la!
Drei Jahr muß ich noch warten,
Drei Jahr sind bald herum.

unionista. (törölt) 2014.08.14. 10:53:41

a baloldal nem vész el csak átalakul:
-- kmp (1918-1943)
-- mkp (1944-1948)
-- mdp (1948-1956)
-- mszmp (1956-1989)
-- mszp (1989-)
..

Moin Moin 2014.08.14. 11:00:13

@unionista.:

A baloldal nem vész el és nem is alakul át:
- SPD (1863-tól folyamatosan...)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.14. 11:04:13

@Moin Moin: A drei Jahr nem is tűnik most soknak az élményért :)

unionista. (törölt) 2014.08.14. 11:09:49

@Counter:
egy öregedő társadalomban szinte csak szocialista pártoknak van tömegbázisuk: szociáldemokrata, ökoszociális, szociálliberális, keresztényszocialista, nemzeti szocialista, hazafias kommunista pártoknak van esélye a parlamentbe jutni, és persze a szélsőbaloldalnak lenne jelentős tömegbázisa. éppen ezért tiltják be vörös csillagot. de akkor a szakmunkásokból nemzeti szocialista lesz.

a kérdés az, hogy a jelenkori mainstream liberális-konzervatív értelmiség képes-e alternatívát mutatni. a válasz az, hogy egyelőre nem képes. azért nem, mert ennek az egésznek az ellenpólusa a közvetlen képviselőválasztás és független önkormányzatiság lenne. ahhoz viszont reálértelmiség kell. mert várost/vidéket szakértelem nélkül nem lehet vezetni hanem csak pártirányítás alá lehet vonni. elkápráztatni budapest vagy debrecen polgárságát jelentős veszteségekkel üzemelő sárga villamossal, fehér metróval zöld és piros stadionnal. ebből a húzd meg, ereszd meg politikája következik. következő bokros lajos felkészül.

Moin Moin 2014.08.14. 11:59:27

@HaFr: Figyelmeztetlek, hogy ha a fát nem rendeltetésszerüen használod, akkor nem 3 évig, hanem csak 3 percig tart, és nem éppen élvezetes!

Moin Moin 2014.08.14. 12:00:59

@unionista.: Magyar baloldal 1949 óta nincs.

IP gyűjtögető 2014.08.14. 12:23:24

Szarban vagytok-e? Örüljünk-e? Sajnáljunk-e?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.14. 12:38:30

@IP gyűjtögető: nem szoktunk itt ehhez az alacsony színvonalhoz, tágulj

quendelapo 2014.08.14. 12:41:10

Ez a post viszont ritka nagy csúsztatás már megint.
Kezdjük ott, hogy a liberális demokráciát nem a baloldal bontotta le, hanem Orbán Viktor és a megbízottai, ráadásul a full konzi Sólyom volt az egyik. Vagy ő csak egy hasznos idióta?

Husz_János_Puszita 2014.08.14. 12:46:15

Egyértelműen a korszakváltásra szavazok. A jelenleg folyó bohózatból is látszik, mit neveznek a szocik demokratikus működésnek: karrierista törtetők, mások hátán felkapaszkodók, egymást és szövetségest hátba szúrók, adott szót, aláírt szerződést megszegők piti belharcait nevezik annak. De ne becsüljétek le őket, megvan még a kapcsolati háló és a kádárista túlélő ösztön, nem fognak eltűnni a balfenéken, legfeljebb átalakulnak.
Tehát a válasz: NEM. Nem áldozunk fel semmit.

nevetőharmadik 2014.08.14. 12:48:43

Ez a "szavazzunk a Fideszre, hogy pusztuljon aminek pusztulnia kell" ugyanaz az indulat, mint amikor szarakszik a laptopom és legszívesebben földhöz vágnám. Mert mi történne? Többé nem lenne szar laptopom sem, ennyi.

Mert mi történne, ha eltűnne a baloldal míg a Fidesz fölszámolja a demokrácia maradékát is*? Még ha a Fidesz annyira el is kúrja, hogy a tömegek fellázadnak és elsöprik őket, akkor is csak ott tartunk, hogy az emberek nem lettek okosabbak, csak dühösebbek. Attól még nem jönne el automatikusan a mi időnk.

*a demokrácia maradéka valójában nem más, mint az élet tehetetlensége. Ugyanis biztosíték ma már semmire nincs, az önkény teljes, bármi megtörténhet, legfeljebb még senkinek nem jutott eszébe megtenni. De ha majd eszébe jut, akkor meg lesz téve.

Husz_János_Puszita 2014.08.14. 12:52:34

@Moin Moin:

Falus vesztett ügy szerintem. Tegnap néztem Olgánál, nem egy karizmatikus figura. Tetszik vagy nem, a magyar nép az ő apáját akarja, azt kell megadni neki, ha valaki győzni akar.

nevetőharmadik 2014.08.14. 12:52:51

@nevetőharmadik: Ja igen, és ezzel nem azt mondtam, hogy a jelenlegi baloldalt támogatni kellene, vagy bármi reményt táplálni velük kapcsolatban. Egyszerűen csak nem szabad, hogy ők vagy a Fidesz legyenek a gondolkodásunk fókuszában, mert akkor a cselekedeteink rossz célra fognak irányulni.

Husz_János_Puszita 2014.08.14. 12:55:33

@quendelapo:

Liberális demokráciát nem kellett lebontani, sosem volt. Mármint Magyarországon. :)

Lexa56 2014.08.14. 13:10:10

@Husz_János_Puszita: De intézményrendszere volt, még ha átmenetileg is és tökéletlenül is. Ezt sikerült szétverni.

unionista. (törölt) 2014.08.14. 13:15:42

@Moin Moin:
volt egy szocdem vonal
magyarországi általános munkáspárt (1880-1890)
magyarországi szociáldemokrata párt (1890-1939)
szociáldemokrata párt (1939-1948)
ha erre gondolsz. de azért kádár vagy horn gyula "baloldali" volt.

panelburzsuj 2014.08.14. 13:21:27

@Lexa56:
Gonosz - de pontos... - párhuzam: a magukat "krisztuskövetőknek" nevező/gondoló embercsoportoknak is volt intézményrendszere. Régi, "hagyományos", "infrastruktúrával" és anyagilag is elég derekasan kistafírozott.

Aztán menyire működtek '44 hírneves márciusától "maguk a rendszerek"? És mennyire csak egyes személyek, kisebb csoportocskák?

Husz_János_Puszita 2014.08.14. 13:28:14

@Lexa56:

Az intézményrendszer egy üres váz, igény nem volt rá se a pártok, se a választók részéről. Talán a bíróságok kivételek, azok sem működtek hatékonyan, mondjuk legalább működtek, működnek valahogyan.

pátyi 2014.08.14. 14:17:59

@nevetőharmadik: " Egyszerűen csak nem szabad, hogy ők vagy a Fidesz legyenek a gondolkodásunk fókuszában" Pedig úgy látom, hogy egyfolytában ők vannak a fókuszban. Folyamatosan róluk szólnak az írások, kommentek.
Éppen az önkormányzati választások azok, ahol nem feltétlen így kell lenni. Persze nektek Bp és néhány nagyobb város jelenti az országot. Pedig élnek magyarok máshol is. Talán azt is észre fogjátok venni, hogy a legtöbb képviselő és polgármester jelölt, független lesz. Sőt, az ilyen-olyan pártcimkés jelölt sem mind pártkatona, még csak nem is mind párttag.
Szerintem az egy tévút, ha valaki, az általa virtuálisan érzékelhető világot akarja, virtuális módon megváltoztatni. Egyrészt nem biztos, hogy a valóságot érzékeli, másrészt a való világot megváltoztatni csak lokálisan lehet. Erre lehetőség az önkori választás.
A helyi ügyek többsége, nálunk 99%-a nem pártszempontú megközelítést kíván. Akkor sem, ha természetes módon, a külső körülmények, új törvények adják a működésünk kereteit. Ilyenek voltak a hulladékgazdálkodásról, vagy a viziközművekről, vagy az önkori adósságátvállalásáról szóló törvények. Viszont van lehetőség a lokális világunk megváltoztatására.
Megértem én, hogy egy nagyvárosban, kevesen ismerik személyesen a képviselőt, vagy polgármestert. Az embereknek szükséges valamilyen tájékozódási pont, ezt ma a pártok adják, esetleg különböző civil szerveződések. Mert erre is van példa.
Nagy hiba, hogy ilyen bizalomhiányos világ vesz körül. Nem tudom, ezen hogy lehetne változtatni, mivel a legtisztességesebb embernek is lehet rossz hírét kelteni. Kisebb településen könnyebb valamivel. Ott nehezebb elhitetni a hazugságokat.

A liberális demokráciát féltőkhöz lenne egy megjegyzésem. Magamat konzervatív liberálisnak tartom. Viszont amit ma liberálisnak cimkéznek, az szerintem nem az és vagyunk ezzel így néhányan. Így nem tartom liberálisnak az egoista önérdek érvényesítőket, a devianciát normának tekintőket /homoszexualitás, abortusz, pedofília/, az identitásom alapját jelentő nyelv, kultúra, vallás, nemzeti érzés tagadókat. Nem tekintem őket ellenségeimnek sem. Tudomásul veszem, hogy ők úgy vélekednek a világról, ahogy. Ők pedig vegyék tudomásul, hogy én ilyen liberális vagyok. Fentiekre tekintettel, szerintem a liberális demokráciánkra a legnagyobb veszélyt éppen azok jelentik, akik képtelenek elfogadni azt, hogy van az övékétől eltérő vélekedés is a világról.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.08.14. 22:08:17

Hülye kérdés...

Az MSZP-től kártékonyabb kormány nem volt soha.

Rommá adósították az országot, és minden gazdasági mutató szerint tök utolsóak voltunk az MSZP diktatúra idején. Így lettünk 2010-re tök utolsók az EU-ba.
Közbent mindent eladtak elprivatizáltak.

Éppeszű ember nem szavaz az MSZP-re.

A maradékból kell a legjobbat választani:

LMP és Jobbbik meg a Fidesz.

Más nincs.

Az ország nem bír ki mégyegy elkúrást amit az MSZP1, MSZP2(Gyurcsány párt) és MSZP3(Bajnai párt) együtt produkált.

tisztapista 2014.08.14. 22:36:06

A válasz: igen

10 éve még az volt a kérdés: Áldozzuk fel a nemzetállamot, ha cserébe elpusztul a jobboldal?

Bár sokat dolgoztak a ballibek azon, hogy a válasz igen legyen, mind a nemzet, mind a jobboldal megmaradt.

Szerintem pont így lesz ez a demokráciával és a baloldallal is. Megmarad, csak ez a néhány rusnya MSZMP utódpárt tűnne már el.

bontottcsirke 2014.08.14. 22:43:46

A baloldalnak meg a liberalizmusnak is vége. Ennyi. Kipróbáltuk, szar volt.

Krisz11 2014.08.14. 23:13:32

"Áldozzuk-e fel a demokráciát, ha cserébe elpusztul a baloldal"

Már a kérdésfelvetés is hülyeség, a (szerintem) Hafr-nél fényévekkel értelmesebb TGM is megmondta, hogy Magyarországon nincs baloldali párt.
Ha valakit annak lehetne nevezni, akkor az legfeljebb a Jobbik vagy Fidesz lenne.

"És ha igen, biztosan lehet-e a pusztulást az ellenzékre korlátozni? Nem terjed-e ki a hazára?"

A szokásos bérrettegés.. Mondjuk egy TGM ennyivel is korrektebb, hogy nem állítja be magát kamuból konzervatívnak amikor retteg.

Mindenesetre a lényeg, hogy nem a baloldalnak és nem az ellenzéknek kell pusztulnia, csak a magyarellenes oldalnak. A belső körúti, szdsz-es, liberális bagázsnak, meg annak amihez közük van.

Szentkereszthy Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.08.14. 23:13:59

Valaki összefoglalná egy mondatban az újabb ömlengés lényegét?

Szentkereszthy Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.08.14. 23:14:46

@Krisz11:

Így igaz. A hazaáruló oldalnak pusztulnia kell.

Lacdelo 2014.08.14. 23:20:55

Ez a blog ès a Fidesz seggnyalók szànalmasak. Az Mszp legrosszabb kormànyzàsa alatt is Magyaroszàg sokkal èlhetőbb volt.

Aki nem hiszi az nèzzen körül az orszàgban. Az emberek elszegènyedtek ès èheznek, míg Orbàn Putyinnak eladta az orszàgot ès hülyère lopta magàt.

A Fidesz seggnyalók gusztustalan vergődèse ezen a blogon szànalmas.

Lacdelo 2014.08.14. 23:27:00

Fidesz már 20 plusz %-kal adósította el az orszàgot. MNYP eltapsolàsa -10, Paks -10, gàztàrozók+Mol rèszvènyek -800 mrd, plusz mèrhetetlen korrupció.

Az Mszp 1000-szer jobb, mint a vègtelenül korrupt ès dilettàns Fidesz.

Lacdelo 2014.08.14. 23:28:31

Mèg 4 èv ès a diktàtort nem fütyölni fogja a nèp, hanem kergetni.

Szentkereszthy Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.08.14. 23:37:26

@Lacdelo:

Akkor te csak szavazz ősszel is a bolsikra! Ha a 4,5 milla éhező is rájuk szavaz, van esélyetek! Érdekes, hogy ősszel mégis inkább a "népnyúzókra" szavaztak. Féltek?

Lacdelo 2014.08.14. 23:41:55

A jobboldal pàr 100 milliós korrupciót kent rà a baloldalra, míg egyedül a gàzvezetèkszerelő màr 10 mrd felett lopott.

A Fideszesek nem èrzèkenyek, amikor a sajàtjuk lopja az ő adójukat?

Lacdelo 2014.08.14. 23:43:07

Fèltek, plusz a nèpbutítàs ipari mèreteket öltött.

explanatus 2014.08.15. 00:09:38

„Mint kutyák közé ha nyulfiat lökének,
Kaptak a beszéden a szilaj legények,”

Valahogy ti is így vagytok, amikor mint (éjjeli, délutános, délelőttös) őrjárat végigtaroljátok a blogokat egymást üldözve, hogy közben nagy nagy nagy igazságokat mondjatok. Sok keresgélést tudnátok megtakarítani magatoknak, ha nem a meglévő blogokon üldöznétek egymást, hanem csinálnátok magatoknak egyet, közösen. Lehetne a címe:

tíz kicsi fideszes – tíz kicsi emeszpés

és püfölhetnétek egymást kedvetekre. Ha eddig nem ugrott volna be az idézet innen van. Arany János TOLDI (már bocsánat, hogy tudom)

Hajdú Peter 2014.08.15. 02:00:35

Ha valasztani kell akkor inkabb egy Hitler fele fasizmus, mint az utcan orjongo, sajat seggukben turkalo degeneralt drogosok hada.
Ami mostanra, koszonhetoen az amerikai tipusu liberalis demokracianak teljesen megszokott latvannya valt az orszagban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.15. 04:04:10

@quendelapo: NA de hát, könyörgöm, hogy tudta volna lebontani, ha a választók értékesnek találták volna? Ha ragaszkodtak volna hozzá? O. pontosan tudta, hogy a fenének sem kell, még a Belvárosban is csak 300 embernek. :(

geriszab (törölt) 2014.08.15. 05:37:41

A liberális demokrácia Magyarországon sose fejlődött ki. A rendszerváltás után a Szadesz csapdába ejtette a kormányt, kierőszakolta a saját köztársasági elnökét, majd Horn alatt ámokfutást rendezett
A Maszop meg örült, hogy túlélte a rendszerváltást és még kormányra is kerülhetett. Leszerepeltek.
Igen, a ballibek a zűrzavarban voltak érdekeltek, a gazemberség, a korrupció volt az ő biniszük, a zembereknek nem a liberális demokráciából lett elegük, azt valójában csak akkor tapasztalhatták meg, ha nyugatabbra utaztak. A zembereknek a korrupcióból, kétszínűságből, a polkorrekt hazudozásból, a farok által csóvált kutyából lett elegük.
És magukra húzták a kiszámíthatóbbnak gondolt, de illiberális pártot (Fidesz).
A baloldalt nem a Fidesz tüntette el, hanem magukat ásták el.
Sose volt a nyugati államokhoz hasonlítható liberális demokrácia Magyarországon, csak egy korcs képződmény.
A Fidesz hűbérrendszer sem hasonlítható a nyugati mintákhoz.

Amelyik eszmét gazemberek képviselik, az nem lesz túl népszerű hosszú távon. Az illiberális demokrácia, keresztényfasiszta agymosás is meg fog bukni, nem azért, mert az emberek az eszmével nem értenek egyet (valójában a zemberek 95%-ának az lenne a lényeg, hogy legyen mit enni hónapról hónapra), hanem mert az eszme képviselői korruptak, köpönyegforgatóak.
A magyaroknak tökéletesen megfelelne egy opportunista, minden elvtől mentes kormányzás, ha az azt eredményezné, hogy jobban élnek.
Orbán legnagyobb hibája nem a demokrácia lebontása, hanem a dilettantizmus, hogy amellett, hogy lebontja a libsizmust, nem teremt jólétet. Ugyanúgy saját zsebének tömésére használja az illiberális kreálmányát, mint ahogy a libsik a saját céljaikra használták az általuk kreált zűrzavart. Közben a tömegek nem laknak jól.

Én szerettem volna, ha egy nyugati mintájú liberális demokrácia honosodik meg Magyarországon, de sajnos a maszop-szadesz klikk pont egy gusztustalan banda volt, nem is baj, ha eltűnnek. Az, hogy magukat a liberális demokrácia védőszentjeinek kiáltották ki, az semmit nem jelent, ezek csak szólamok. Pont hogy a "magyar" libsik nem voltak liberálisok.

A demokrácia fennmarad, tőlünk nyugatabbra. Úgyhogy amíg nyitva a határ, addig lehet menni. Ja, és ott munkahely is van, mert elvekkel meg demokráciával nem lakik jól a polgár.

A baloldalt nem kell megmenteni. A baloldal nem fogja megmenteni a demokráciát, csak a saját csökött demokráciafelfogását képviselte eddig, ami elég távol állt a nyugati átlátható, valódi liberális demokráciától.
Azért pont nem kár.
Pont, hogy a baloldal végleges eltűnésével lehetne végre útjára indítani egy normális kezdeményezést, ami mögött nem tűnik fel pár hét, hónap után egy Gyurcsány, Szekeres, Bajnai, Horváth Csaba vagy más lejárt szavatosságú politikus.
Az emberek valamiért csak nem akarnak rájuk szavazni, akármennyire szar a Fidesz teljesítménye, akármekkora tolvajok a fideszisták. Akkor vesszenek.

Hiteles emberek kellenek és ehhez nagyon jó lenne az emigrációban felnőtt, ott piaci körülmények között teljesítményt elért emberek közül valaki. Akik külföldön élve, valamit letéve az asztalra, nem a hazai urambátyám világban felnőve, nem korrupcióból meggazdagodva, nem a pénzért lépnek politikai pályára. Akik nyugaton tényleg megtapasztalták a liberalizmust és az természetes közeg nekik, nem egy felvett póz és politikai biznisz lehetőség, mint anno a maoista Demszky Gábor és társainak.

Bitang Inas 2014.08.15. 06:01:56

ez nem baloldal
és nem is feláldozott demokrácia

csak a miheztartás miánt:
ez az ami most épp kibújt a liberális amerika seggéből:
news.vice.com/video/the-islamic-state-full-length

nu pagagyí 2014.08.15. 06:17:14

A kérdés is rossz. Egy demokrata fejében nem fordul meg, hogy arra szavazzon, aki megdöntötte a demokráciát. Az viszont igen, hogy nem feltétlenül egy választási színjáték a legalkalmasabb eszköz arra, hogy elzavarja a diktátort.

lavór 2014.08.15. 06:48:00

Szerintem egy oldal van csak Magyarországon. Tolvajoldal. Egymást tologatva őrzik pozícióikat, a balga választó meg szavazgat rájuk. Megtalálták a módját az olcsó szórakoztatásnak is, gyűlölködik a magyar.
Lassan imáikba is belefoglalják: "Mindennapi gyűlölhető ellenségünket add meg nekünk, Orbán Viktor..." Keresztény értékekre hivatkozva tapossák a földbe a keresztény erkölcsöt, tanításokat. Lassan kialakul egy új vallás: Párthit. Sajnos az országban a már meglévő - és elfogadott - izmus után egy újabb mindent letaroló izmus érkezett: a butulizmus. Reménytelen ország, reménytelen állampolgárokkal. Azt a bizonyos "balsorsot" csak magunknak köszönhetjük.

belekotty 2014.08.15. 07:00:04

@unionista.:

a baloldal nem vész el csak átalakul:
-- kmp (1918-1943)
-- mkp (1944-1948)
-- mdp (1948-1956)
-- mszmp (1956-1989)
-- mszp (1989-1994)
-- fidesz (1998-

2014.08.15. 07:26:10

@pátyi: "nem tartom liberálisnak az egoista önérdek érvényesítőket, a devianciát normának tekintőket /homoszexualitás, abortusz, pedofília/"

Miféle liberalizmus ez? A homoszexualitás és az abortusz mitől deviancia (az meg külön hátborzongató, hogy egy listára pakoltad a pedofíliával)? És magyarázd meg nekem azt is, mit értesz azon, hogy normának tekinteni ezeket.

2014.08.15. 07:29:54

@Krisz11: "Hafr-nél fényévekkel értelmesebb TGM is megmondta" stb

A 11 a nevedben ugye nem az életkorodat jelenti? :-)

2014.08.15. 07:32:20

@Lacdelo: "Mèg 4 èv ès a diktàtort nem fütyölni fogja a nèp, hanem kergetni."

Még négy év, és a diktátor szülinapja nemzeti ünnep és munkaszüneti nap lesz. (Vagy már az? :-))

2014.08.15. 07:38:10

@geriszab: "Hiteles emberek kellenek és ehhez nagyon jó lenne az emigrációban felnőtt, ott piaci körülmények között teljesítményt elért emberek közül valaki."

Nem működne. Nem tudna mit kezdeni a magyar viszonyokkal, nem is igen értené.

Psyman 2014.08.15. 07:49:55

Tegyük hozzá, hogy a klasszikus értelemben vett liberális demokrácia hanyatlása más országokban is megfigyelhető. Még olyan helyeken is, mint az USA, Franciaország, vagy az Egyesült Királyság. Azt pedig, hogy ez mindenképpen valami rossz dolog lenne, nem nyilváníthatjuk ki, hiszen a köznyelv által illiberális demokráciának nevezett rendszernek még nem volt elég ideje ahhoz, hogy működőképességét bizonyítsa. A liberális demokráciának 200 év kellett, hogy kialakuljon, és bebizonyosodjon, hogy bizonyos esetekben alkalmatlan rendszer egy állam vezetésére. Az illiberális demokráciát Putyin alig 10 éve kezdte elsőként kiépíteni. És csak azért, mert orosz találmány, még lehet, hogy ez lesz a jövő és 100 év múlva mindenki az orosz mintát fogja követni.

A demokrácia nem valami Istentől kapott, tökéletes világrend. Ahogy Churchill mondta "A demokrácia nem jó államforma, de a legkevésbé rossz, amit eddig kitaláltak." Lehet, hogy most vagyunk tanúi egy még kevésbé rossz államforma születésének.

Természetesen lehet, hogy majd kiderül, hogy ez a rendszer nem, vagy rosszabbul működik, mint a liberális demokrácia. De csak azért, mert Orbán "alkotta" még nem lesz szükségképpen rosszabb.
Sőt, én most bárkivel fogadok jelentős összegben, hogy amikor majd Orbán pártja veszít a választásokon (tök mindegy, melyiken), az utána következők épp úgy nem fogják megváltoztatni a politikai rendszert, mert hirtelen akkor már nekik is nagyon kényelmes lesz ez a központosított demokrácia.

Kérdő101 2014.08.15. 07:51:08

Lehet hogy nehéz lesz ezt neked feldolgozni de sokan 1948 óta várják hogy a baloldla eltünjön végre...! :-)

♔bаtyu♔ 2014.08.15. 08:09:50

Röhejes az, amikor a ballibsik a demokráciával azonosítják magukat.

2006.okt.23-a és az azutániak jól mutatták, a volt komcsik és a hozzájuk csapódó libsik nem csak gazdaságból, de demokráciából is megbuktak.

Void Bunkoid 2014.08.15. 08:14:54

@geriszab: +1

De inkább plusz száz.

Annyival egészíteném ki, hogy az ország maga termeli ki a politikusait. Amíg nem erény itthon a tisztesség, becsület, ellenben az okosban megoldás, a pult alól beszerzés, meg a "jó lesz áfa nélkül ugye", meg a "várj, majd szólok az unokaöcsémnek aki rezidens a kórházban és akkor nem kell két órát várnod" - ami bizony az egész országban jellemző mindenkire - no amíg ez megy, addig egyáltalán ne csodálkozzunk, hogy a vezetőink is hozzánk hasonló simlis alakok.

Megjegyzem, én nem ilyen vagyok. Meg szerintem te sem.

Fekete Pestis 2014.08.15. 08:17:05

@Lacdelo:

azért hadd emlékeztesselek, hogy m.o putyinnak való kiárusítása gyurcsány alatt kezdódött [malév, déli áramlat, moszkvai ingatlanbiznicek, stb].

a kommerek alatt más volt a retorika [ugye elesettek, szolidaritás, demokrácia, fujjfasizmus, stb], de éppolyan inkompetens és kormányképtelen banda volt. A Fidesz annyiban jobb, hogy adót [szja] csökkentett, ami a jobban keresó középosztálynak kedvezöbb, és nem nekünk kell a baloldali hobbikat [minimálbéres adócsalók tutujgatása az egyenlöség és a szolidaritás jegyében, cigányok tutujgatása, stb] megfizetni.

Amíg a fidesz adóügyben normális, addig a középosztálytól nincs félnivalója,szvsz.

flort 2014.08.15. 08:22:23

Ennyi okosság sok kora reggelre, csak annyit jegyeznék meg, hogy aki az "illiberális demokrácia" kifejezést alkalmazza egy kifejezetten soft-autokrata, amolyan Kádár-rendszer szerű rezsimre, az dalolva lép be az orbáni álomvilágba. A valóság leírásához fölösleges mesterkélt terminológiát használni (v.ö. szürke, hosszú a füle, ugrál a répaföldön... mi az?)

Fekete Pestis 2014.08.15. 08:25:37

@trev:

szerintem meg az a furcsa, hogy az önérdekérvényesítést a h. szex-el meg a többivel pakolta egy listára.

A Gyurcsányt utálom mint a szart, de egy dologgal 1etértek, amit mondott. Azzal, hogy az önérdek fontos dolog, és aki azt letagadja, az szvsz hazudik.

A h.szex stb az értékelvü, a pedofilia meg büntetöjogi kategória, nagy iránytévesztés az önérdekkóvetéssel egy listára pakolni és kvázi a racionalizmust így megbélyegezni. [Orbánnak viszont az önérdeke az önérdeket így megbélyegezni. ;) Hiszen akkor aki nem áll be a sorba és nem tapsol az éppen soros ostobaságnak {merthogy ezért neki több adót kell fizetni vagy éppen azt az iparágat marja el M.o-ról , ahol ö dolgozik} azt meg lehet bélyegezni, mint pedofil gazembert. Na ez az ijesztö].

csúti szotyiárus 2014.08.15. 08:27:36

Előbb tisztázni kéne, hogy Magyarországon melyik a jobb,és melyik a bal oldal. Az, amelyik annak mondja magát, vagy pont nem az.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.15. 08:33:39

A liberalizmus elért lehetőségei határaihoz. Ez nem tragédia, csupán tény. A lényeg: Nehogy magával rántson minket is a szakadékba. A liberalizmus háborúra készül, ebböl bármi áron ki kell maradni.

gmihaly 2014.08.15. 08:39:42

A neoliberó globalizi gazdpol a liberális ideológiai alapelvek gyakorlatba ültetése során elkövetett visszaélések komplex, szofisztikált megjelenési formája. Az állam(túl)karcsúsítás eszméje helyett manapság a multik az állammal való együttműködést kezdik preferálni. A "finánctőkét"(bank-plusz ipari tőke, a trendi átverős, csalós "termékek" most nem "kóserek") az "állam(ok)" húzták ki a szarból az adófizetők pénzén - többnyire. Ezért vágták sutba ezeket a károssá vált eszméket, amelyeket eddig ezerrel sulykoltak. A balliba eszmevilág is erre az akkor "trendi", mára "elavult" bázisra épült, vele együtt omlott össze. Ráadásul a szolgaian átvett módszerekhez nem adtak valódi hozzá adott helyi értéket, az "érdemeikért" viszont sokat vettek ki a kasszából.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.08.15. 08:45:55

A baloldal minden téren szarabb volt.

- Rommá adósították az országot, és megduplázták a munkanélküliségi rátát.

- Az ingyenélő segílyeseket támogatta szemben a közmunkával.

- Gyerekgyártási apanázst adott, családi adókedvezmény helyett, amit a dolgozó gyermeket nevelő polgárok kapnak.

- Szlovákok előtti pozícióból 2010-re az EU utolsó helyére züllesztették az országot minden gazdasági mutató tekintetében.

- Loptak ezerrel, bár ez a Fideszről is elmondható.

- Megverették azonosító nélküli karhatalmistákkal a több tízezeres ellenzéki tömeget 2006.okt.23-án, mert nem nyalták Gyurcsány seggét, a veretést vezénylő főkapitányt kitüntették.

- Megtagadták több ízben határontúli honfitársainkat, azokat ingyenélő tolvajnak titulálták, akik ellopják majd a nyugdíjunkat.

- Nemzeti jelképeink, és általában a nemzetet semmibe veszik, külföldi multiknak érdekeltségeknek eladnak mindent.

Éppeszű ember a szarházi MSZP-re és klónjaira soha nem szavaz !

SOHA TÖBBET MSZP DIKTATÚRÁT !

♔bаtyu♔ 2014.08.15. 08:50:11

@maxval a bircaman: Az a gond, hogy kb. ugyanúgy nem lehet belőle kimaradni, mint amikor a németek rángattak bele minket.

Persze azzal együtt Orbán "okosságában" még mindig jobban bízom, mint valami Sorosék által fizetett szolgálatkész "európai-demokrata" libsiben.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.15. 09:20:24

@♔bаtyu♔:

Éppen ebből a rossz példából kell tanulni. Nem azt mondom, hogy üzenjünk hadat Washingtonnak és Brüsszelnek, ez ostobaság lenni, de igyekezzünk a dolgokat fékezni és ellinkeskedni.

Ne kövessük Horthy és Bárdossy rossz példáját!

tamas11 2014.08.15. 09:21:21

@csúti szotyiárus
Nem lehet, sőt, nem szabad ezt már eldönteni.
Ha valamely oldal minősége eldöntetik, akkor értkeinek meg kéne feleltetni a magukat oda sorolókat, plusz, (ellenségesen szemlélve), inkluzíve azokat, akiket történetileg meg kell hogy bélyegezzünk...
- nna hiszen, kalamajka a rendet vágás első pillanatában!Lásd: létező balságok.
A bot másik vége is ütni kezd, hiszen ellenpontja is kell hogy keletkezzék az úgymond sikeres definiciónak: akik a túloldalon maradékot bevállalják, megfogalmazzák, igazolják és aztán hűek maradnak hozzá. Létükkel beteljesítik a friss tartalmú definíciót.
Csak a hatalmi táncrend azonosítja kényszeresen PÁRTOKKAL ezt a hovatartozást, miközben annak értékekhez kellene igazodni, és többségünk úgy is éli meg - hiányérzetként, zavarként. Nem párthoztartozás az eszmény, hanem értelmes harmonikus közösségi élet, elkötelezettség VALAHOVÁ.

Vegyünk mintákat a praxis sűrűjéből:
Egy igaz keresztény jobbra tart,eközben egyes krisztusi értékeit a baloldaltól várhatnánk!
Vagy viszont: a polgári eszmék, osztályok hagyományos lelőhelye a jobb, ám az önnálló széles függetelenségben és teljesítményalapon emelkedő középrétegért most a kvázibalhoz fohászkodunk,(ami ezenközben egyenlőségelvétől önazonos..)
Látható, hogy a jobb/bal felosztás használhatatlan és megtévesztő: olyannyira, hogy magyarföldön egy tartósan uralkodó kurzus, zászlajára minket tűzött, most mi lobogunk a girbegurba nyélen.
Aki élni akar ezzel a megosztottsághgal,és képes is rá, az immár társadalomellenes, rombolásra kész. Ez nem fikció, hiszen meg is tette!
Gondolj csak bele, egy szóvivő kormányon, főcsatornán gyalázza esetleg többségben lévő honfitársait ahogy mainstream Szíjjártó a hiradókban a baloldallal tette, ...)

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.15. 09:38:37

a jelenlegi önkormányzati választásokon nem kell szavazni, talán csak budapesten.
máshol ugyan miért? utána majd a baloldal szépen rendezi magát, az mszp nem tűnik el, ez nem túl jó, de mivel nincs a helyére senki, elfogadható.

Lacdelo 2014.08.15. 09:45:35

Illibiberis demokràcia az egyenlő az intèzmènyesített korrupción alapuló szoft diktatúràval, ahol a tolvajokat csak vères polgàrhàborúval lehet levàltani. Làsd Ukrajna, Törökorszàg, akàrmelyik Afrikai illiberàlis banànköztàrsasàg.

A Fidesz magyarellenes, csak a hazudozàsban ès a mi adónk lopàsàban teljesítenek nagyon jól.

A liberàlis demokràciàk nem vèletlenül a legsikeresebbek.

Sajnos egy buta, hithű Fideszcsőcselèk kialakult Magyaroszàgon akik bàrmilyen elvüket feladjàk csak hogy rèszesüljenek a koncból ès megtarthassàk azt (illiberàlis demokràcia alapelve).

Mièrt nem rakjàtok fel Orbàn fejère a koronàt ès legalàbb egyenesen megmondjàtok, hogy ezt akarjàtok. Ahelyett, hogy az uratok felsettenkedik a vàrba 100 mrd-os költsègen míg 4 millió ember èhezik.

Magyaroszàg rosszabbul teljesít.

STIRLITZ 2014.08.15. 09:56:11

Zagyvaság ez uraim! Azért szavazzunk a Fideszre, hogy hamarabb pusztuljon? A Fidesz is, meg az életképtelen ellenzéke is? Ez úgy hangzik, mintha egy Kubatov által megbízott Fideszes troll írta volna! Ne már! A hitleri rendszert is hatalomra segyítette, majd hatalmon tartotta a rá szavazók tömege. És mi lett belőle? Halódni kezdett? Megerősödött az ellenzéke? Baromság urak! Ha annyira utáljátok már a mai balos ellenzéket, mint a Fideszt, akkor kritizáljátok mindkettőt, esetleg támogassatok egy rajtuk kívül álló erőt (aki szintén a szavazólapon lesz), esetleg passzivitásra ösztönözzetek, de NE ARRA, HOGY AZ EMBEREK ORBÁNRA SZAVAZZANAK!!! Ez nagyon szánalmas dolog! És ostoba is. Ti pedig nem vagytok (egyébként) ostobák! Oké? Köszi srácok!

Négyes_ 2014.08.15. 10:00:05

Téves gondolatmenet! Ha a Fidesz egyre erősebb lesz, és sorra fölényesen megnyer minden választást, miközben a szocik és a régi baloldal tönkremegy, még nem szükségképpen lehet számítani arra, hogy egyúttal létrejön egy új, demokratikus, hiteles és életképes ellenzék!

Pilatus 2014.08.15. 10:08:58

Végigböngésztem a kommenteket, nehéz olvasmány volt. Egyik oldal kiírtandónak tartja az MSZP-DK - stb. oldalt, a másik a Fidesz - Jobbik oldalt. Rendben.
De akkor kire szavazzunk? Szavazzunk-e egyáltalán?

room_101 2014.08.15. 10:46:53

Nix baloldal, jobboldal. Populisták vannak -mindenféle és az igények szerint változó színben - akik az édes jó anyukájukkal is nemi életet élnének egypár szavazatért. Ebben az egyben viszont a Fidesz tényleg sokkal jobban teljesít.
A demokrácia meg sosem pusztult el (duma szintjén), hiszen még Rákosi et is népi demokráciáról hablatyolt. A baloldal sem pusztult el, hiszen (a másik oldal szerint) most is azért megy ilyen rosszul a sorunk, mert ármánykodnak. Érdekes, hogy szavazatot szerezni gyengék, de ahhoz elég erősek, hogy tönkretegyék lángoktól ölelt kis hazánkat. Egyszóval balfaszságuk elleplezésére kell az ellenség, nem pusztulhat el csak úgy.
A cél ugyanis a hatalom, nem a felvirágoztatás, mert ez utóbbi túl melós, meg amúgy sem értenek hozzá, meg hálátlan is a nép, tök felesleges energia.

A kire szavazzunk kérdésre tényleg nehéz a válasz: emeszpére, fideszre, jobbikra semmiképpen, a többire is csak befogott orral, jobb híján, aki teheti, a lábával. Sajnos erősíti a helyzet azt a magyar társadalomban amúgy is erős érzést, hogy minél kevesebbet berakni a rendszerbe, minél többet kivenni onnan, és kihasználni a kiskapukat kreatívan. Aki meg veszthet egy összeomlással, úgyis már gyűjtöget a dekadens nyugaton nyitott bankszámlájára, ha netán menni kell majd.

szabadság elvtársak! 2014.08.15. 10:48:06

Kire is szavazzunk4 Ez jó4 Egyébként a baloldalt nem kell félteni, úgy tudják magukat lerombolni, hogy az már szinte hihetetlen.Nos rajtuk szerintem már semmi sem segít azt hiszem.De olvassátok el ezt, bár szerintem többen is olvasták közületek.
index.hu/belfold/2014/08/14/videken_is_felutotte_a_fejet_az_mszp-s_kutyakomedia-virus/

szabadság elvtársak! 2014.08.15. 10:50:01

@szabadság elvtársak!:
Azt hiszem lecserélem a billentyűzetet:))))
!!!!!!!!!!! a 4-s helyett!

Qub 2014.08.15. 11:09:14

@room_101: +1
Az mszp úgy lopott hogy közben nem csinált az országért semmit és hellyel közzel békén hagyta az embereket csak magával foglalkozott.. A fidesz úgy lop hogy ideológiát gyárt mögé, ellenséget keres, mindent és mindenkit be akar sorolni és megmondani mindent miközben mindenbe amibe valóban pénz és lehetőség van arra rátenyerel. Az első legalább meghagyta az illuziót hogy bármit elérhetsz itt akár tisztességesen is pusztán azzal hogy tanulsz és eladod a szaktudásod. Mára ez eltűnt.. És ma ott tartunk hogy a legnagyobb "fehér" foglalkoztatókat bankok telekom tv stb-re nyomják a legnagyobb különadókat miközben az egészségügytől oktatástól vonnak el folyamatosan.. Ezek a foglalkoztatók szépen csökkentik a létszámot mindenhol.. És ezek a szakemberek (mérnökök, orvosok,tanárok, nyelveket beszélő diplomás, a versenyszférában dolgozó emberek nagy része) külföldön kezd új életet.. Mindemellett a magyar versenyszférában levő magyar cégek MINDIG trükköznek és a szürke vagy a fekete zónában is dolgoznak/dolgoztatnak. Úgyhogy mindegy kire szavazunk már nem kell sokat várni hogy Bulgária szintjére süllyedjünk. Nem vagyok biztos benne hogy a fent említett középréteg a fideszre fog szavazni és abban sem hogy az mszp-re.. Kár hogy egyre kevesebben vannak

2014.08.17. 08:28:07

"a liberális demokráciával valóban le kell számolnunk mint a politikai gondolkodásunk kereteivel" -- nem. kézzel fogható a társadalom megszervezésére irányulú törekvés, amely célja, hogy mind többet, apránként adjunk fel gondolkozásunk keret-rendszeréből. óhatatlanul is konfliktusba kerülünk ezzel a szervező erővel, amiből pedig következik nem egy megszokott ellenzéki, hanem rendszerellenzéki szerepkör. ez az ellenállás pedig teljesen független a pillanatnyi helyzet mutatta reménytelenségtől.

azért feladni a demokráciát, hogy a baloldal megszűnjön? nyilván csak a közismert pártokra kell ezt érteni. csak azért, hogy azok a pártok megszűnjenek? és ha ez megtörténik, mi lesz? ugyaúgy a rendszerrel kell szembe menni, csak addigra még erősebb lesz...

szóval, számomra a poszt kérdése az: meddig halogassuk a rendszerrel szembeni kiállásunkat? és meddig félünk még - már aki fél - ettől a cselekvéstől?

Szúrófény 2014.08.20. 06:42:57

@andris89: Demokrácia? Ez a hazug népképviselet egy az állatvilágban teljesen lehetetlen, perverz helyzetet hozott létre. A vágómarhát a mészárosok letaglózzák: szegény marhák nem tehetnek róla. De van-e olyan örült képzelet, mely elképzelje, hogy a szarvasmarhák zászlós felvonulásban, éljent rikoltozva Kossuth-nótát énekelve válasszák meg azokat a mészárosokat, aki letaglózza őket? 80 éve Szabó Dezső

quendelapo 2014.09.01. 19:58:25

@HaFr:
EU választások eredménye: 650 ezer az 1,2 millióhoz. Mindez a sajtószabadság durva korlátozása mellett.

Miről beszélsz HaFr?

Inkább álljon egy hazaáruló az ország élén csak pusztuljon a " baloldal", he?

tamas11 2014.09.02. 08:40:38

@quendelapo:
ezek a számok a szavazók kétfelé halmozásából adódtak?

quendelapo 2014.09.03. 00:08:10

Maszop-EgyüttPM-DK versus Fidesz

Az előbbi tábor heterogán kádáristáktól a nyugatoskokig, a másik viktoriánus: hortistáktól a kádáristákig...:)

Szúrófény 2014.09.10. 05:40:42

@Lexa56: Demokrácia? Ez a hazug népképviselet egy az állatvilágban teljesen lehetetlen, perverz helyzetet hozott létre. A vágómarhát a mészárosok letaglózzák: szegény marhák nem tehetnek róla. De van-e olyan örült képzelet, mely elképzelje, hogy a szarvasmarhák zászlós felvonulásban, éljent rikoltozva Kossuth-nótát énekelve válasszák meg azokat a mészárosokat, aki letaglózza őket? — megint Szabó Dezső! Mi mindent megírt ez az ember! Mi változott az óta? Talán a hülyeség lett nagyobb, a fal lett simább, melyről lepereg az intés, mint a borsó!

tamas11 2014.09.12. 07:44:24

@HaFr:
írásod központi gondolatának azt tekintem, hogy
" áldozzuk-e fel a demokráciát, ha cserébe elpusztítható a demokrácián élősködő baloldal"
- hiszen a címe is ez, de ott még kérdésként áll.
Nagyon pontos kérdés, de már válasz is adódik rá, mivel feláldoztuk a demoszt, (nem én, és nem te!) de a rossz balság mégsem múlt el. Pontos a kérdés tehát, de pontatlan a válasz: A demokracia -maradékból (ami főleg igényjogosultság) és az élősködésből (ami a balosokénál sokkal szélesebb körű), csak egy aktuálpol hangsúlyra futja.
Nincs jó balság, mert az kimondatlan, az csupán egy vágy, és annak sem mindenkié. Nap mint nap tapossák az egyenlőségeszményt, hogy az "úgyse". A levágott (bal)félkézzel integethetünk a demokr-deficitnek. De ezekután senki nem mondhatja, hogy az nem is kéne.

A török rántotta magával a zászlót, vagy Dugovics Títusz a törököt? Várfal-erózió? Vagy levajazták a dolgot a gravitációval?
süti beállítások módosítása