1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.08.10. 14:33 HaFr

Világunk sírásói: a nemzetek

A földi civilizáció legsúlyosabb problémái globálisak: ilyen az üvegházhatás és az ózonréteg elbomlása, a természeti erőforrások kimerülése, az egyenlőtlen víz- és élelemellátás, a világjárványok, a demográfiai robbanás vs. elöregedés ügye, a spekulatív tőkemozgások és az adóparadicsomok stb. Ezek egyikét sem lehet nemzeti megoldásokkal kezelni, mert a nemzetek érdekei eltérnek a megoldásokat illetően, és végeredményben mindegyik esetben olyan racionális választási problémákba esünk vissza, amelyek kizárólag szuboptimális megoldásokat, sőt a helyzet abszolút romlását eredményezik.

Ehhez képest nagyon furcsa, hogy a világ hozzáállása az elismerten súlyos ügyekhez dominánsan a nemzeti érdekek köré szerveződik, és minden egyes esetben egyik vagy másik nemzet érdekeinek és akaratának a kikényszerítését tükrözik. Amikor az orosz és a magyar miniszterelnök a regionális vagy globális szervezeteket gyöngítik, még inkább ellehetetlenítik a közjót szolgáló megoldások kialakítását, és hiába teszik ezt, úgymond, a nemzeteik érdekeivel és  szempontjaival összhangban, hosszabb távon kifejezetten a nemzeteik túlélését is rombolják.

A nemzeti érdekek képviseletét új szervezetek létrehozásával, létező szervezetek befolyásolásával és meghódításával, esetleg ignorálásával, vagy megfordítva, a belőlük való kivonulással lehet érvényesíteni. A legelsőre példa az alternatív hitelminősítő rendszer (abortált) ötlete vagy az eurázsiai unió, az utóbbiakra Orbán harcai és vereségei az EU-ban, Putyin kivonulása a G8-ból, Kyoto szelektív tagsága stb. (A balul elsülő agresszióra és a világgazdasági rendszerből való konkrét kirekesztés következményeire viszont itt egy mai példa.) A szervezeti tagság mindig előrelépést jelent a kollektív cselekvési problémák megoldásában, mert maga is már megoldás egy kisebb problémára -- a kommunikációs tér megszervezéséére. Ha valaki ott hagy akár egy szervezetet, akár egy ideológiai közösséget, azzal rombolja a kollektív cselekvés esélyét. Ezt csak akkor érdemes megtennie, ha perspektivikusan reális esélye van nagyobb hatékonyságú (globális) szervezet létrehozására. Ilyen esélye természetesen se Putyinnak, se Orbánnak nincs.

Orbán fő érve a Nyugatról való részleges kivonulás mellett annak képtelensége a maga által generált problémák megoldására. Amellett, hogy ez egy még mindig vitatható állítás, kérdéses, hogy Orbánnak milyen lehetőségei lesznek a saját rendszere által generált problémák megoldására. Mert ilyenekből máris van bőven. A NER alacsonyabb hatékonysággal működik, mint a liberális demokráciák, de ezen túl ma nagyon úgy tűnik, esélye sincs a globalizálódásra, azaz a "nyugati" eredetű globális problémák egyfajta -- bármilyen -- feltartóztatására, esetleg megoldására. Tehát 1) a közvetlen versenyképességi problémára is rosszabb megoldást nyújt, miközben 2) értelemszerűen nem válhat modellé -- mert nem választja ki senki -- a globális problémák kezelésében. Magyarul Orbán semmilyen mérce szerint nem képviseli a nemzeti érdeket: még egyszer, se nem versenyképes a jelenlegi, a globális problémákat okozó növekedési-tőkealapú társadalmakkal, se nem képes létrehozni új paradigmát a "halódó" Nyugat felváltására.

Megint felteszem a kérdést, akkor minek? Leszámítva a legcinikusabb -- és valószínűleg az igazsághoz legközelebb álló -- választ, hogy ti. a hatalmon maradásának érdekében, a nemzeteknek persze megvan a létjogosultságuk a releváns kultúrák és identitások (mindösszesen a "puha" minőségek) megőrzésében. A kérdés, hogy mi ennek az értéke, mondjuk, a poszt elején jelzett globális problémák megoldásához képest. Vagy akár a közvetlen versenyképességhez mérten. De ha van is, miért gondoljuk azt, hogy ezekre a legjobb megoldás az el- és bezárkózó nemzetállam. A kultúrát annyiféleképpen lehet óvni, hogy még közben nyitott is maradjon, nem kell ahhoz Közgép, stadionok, sőt még Mészáros gázszerelő sem. Amelyek ráadásul a versenyképességnek is ártanak -- mondom végtelen jámborsággal. Ad notam: a nemzetállam és a centralizált nemzetállami agresszió országunk és világunk sírásója.

143 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr666592205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TothLali 2014.08.10. 23:03:32

@egyetmondok: Ne aggódj! Az állam és egyház szétválasztását sem tudták elképzelni évszázadokig. Ehhez képest a nemzet egy aránylag új fogalom.

Amok 2014.08.10. 23:03:48

@bokormenyét: gratulálok a színvonaladhoz. Javasolom, hogy mielőtt minősítesz, olvasgass, pl. ezt az elemzést egy, oroszbarátsággal nem vádolható intézettől (márha tudsz angolul):

www.stratfor.com/weekly/20101129_geopolitical_journey_part_6_ukraine#axzz3A1bItyHM

Amúgy már akkor programoztam, amikor a net még nem létezett.

panelburzsuj 2014.08.10. 23:06:01

(Na, amíg az önként vállalt házimat skribálom az egytemondoknak, addig valaki elmagyarázhatná hogy a sok tucat egymást is sakkban tartó, adott esetben lelkesen gyepáló arab meg latinamerikai államban mennyi a "nemzeti" és mennyi a másféle identitásragacs. Amitől ő ő lesz, és véletlenül se a szomszédja. Sok fórumon föltettem már a kérdést - és jó sok hallgatás jött vissza... )

TothLali 2014.08.10. 23:09:53

@vajdasagi: A technológiai szingularitásról nem tudjuk, hogy probléma-e. De valószínűleg elkerülhetetlen.

unionista. (törölt) 2014.08.10. 23:15:28

@egyetmondok:
azt gondolom, hogy a hazaszeretet, a nemzeti érzület abban áll, hogy félre tesszük a pártoskodást. de ez nem megy ilyen egyszerűen. mert ehhez az kellene, hogy a jobboldal leteszi a fegyvert. és miért tegye le. hiszen nyerésben vannak. ők azt mondják, hogy a oszlassa fel magát a baloldal. egy főpolgármester jelöltet sem képesek állítani. megneveztek egy bukott tisztiorvost, akinek semmiféle városvezetési tapasztalata nincs. és még azt sem lehet tudni, hogy falus ferencet támogatják-e egyáltalán.

miért ne lehetne budapestnek független képviselőtestülete és független polgármestere? miért kell az önkormányzati munkába belekeverni a pártpolitikát? a legegyszerűbb - nem forradalmi (polgárháborús) - megoldás az lenne hogy budapest vívja ki a függetlenségét. és ezt a mintát követheti a vidék. és abból lehet független nemzetgyűlés úgy, hogy a (választó) kerületek polgármesterei a parlament felsőházi termében összegyűlnek. az alsóházban pedig helyet foglalnak a pártok. csak ilyet egyik sem akar. se a "demokratikus", se a "nemzeti" oldal. de a középutas pártok is úgy képzelik, hogy ezeket félresöprik. és majd schiffer andrás mögött fog felsorakozni a haza. vagy béndek bácsi eltörli a nemzeteket és ezzel megoldódnak a globális problémák.

Weishaupt 2014.08.10. 23:17:12

@Amok:
" épp a nemzetállamok meggyengülése miatt jöttek létre (ld. spekulatív tőkemozgások és az adóparadicsomok)."
Ezt nem értem! Egy erős nemzetállam mit csinál a spekulatív tőkével (milyen divatos ma ez a szó) vagy az adóparadicsomokkal? Mivel a tőke globális (és ha tisztelt nacionalisták toporzékolnak is dühükben, akkor is az marad), ezért ezt csak egy globális hatóság képes megregulázni, nemzetállam nem, az ehhez kispályás és csak annyit ér el, hogy elveszik a piaci bizalom az ország iránt (szentségtörés).

egyetmondok 2014.08.10. 23:23:09

@Weishaupt:
Hát,hogy a hierarchia megtestesítője az állam kéne legyen,s hogy ez jó, abban biztosan nem fogunk egyetérteni, de egyébként úgy gondolom,hogy Európai népeinek egy "leckéje" van: nemzetté válni. Akár akarja,akár nem.

egyetmondok 2014.08.10. 23:24:10

@TothLali:
A nemzet sajátos európai egység,s minimum ezer éves.

egyetmondok 2014.08.10. 23:26:54

@unionista.:
Az biztos, hogy nem megy egyszerűen a nemzetté válás folyamata. Ez egyes népeknek gyorsabban,másoknak lassabban, egyiknek gazdagodva,másik elszegényedve megy,sőt, olyan is előfordul,hogy egy közösség az ebben való próbában annyira elbukik, hogy szörnyű hisztériákba süllyed.

Amok 2014.08.10. 23:27:21

@Weishaupt: a tőke csak most globális, de nem volt mindig az. Amikor a nemzetállamok virágkorukat élték (19. sz vége, 20 sz. eleje) sokkal szabályozattab volt a tőkemozgás az országok között.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.08.10. 23:35:41

Világunk sírásói: a cionisták

panelburzsuj 2014.08.10. 23:39:04

@Amok:
Nagyapám szekéren hordta haza a szénát.

A másik meg vizslát meg cselédet tartott.

Kérdés: mit tanulnak a lányaim?

panelburzsuj 2014.08.10. 23:40:21

@panelburzsuj:
Segítő kérdés: szénahordást vagy vizslatartást?

vajdasagi 2014.08.10. 23:45:32

@TothLali: Valószínűleg elkerülhetetlen, és nem tudom, hogy probléma-e. De oda kéne figyelnünk - nem Neked meg nekem, hanem millióknak. Ehhez képest pirinyó problémákról szólnak végtelen és parttalan beszélgetések. (Ezt nem erre a posztra mondtam, meg ezekre a kommentekre, hanem általában a hazánkban zajló közbeszédre. Mert ez a poszt nagyon jó.)

serj (törölt) 2014.08.10. 23:59:27

@Amok: köszi. Kissé unalmas, hogy a magyarok nagyobbik és ráadásul még műveltebb része is szánalmasan Nyugat-ellenes, ami az eredményes szovjet és kádári propaganda, valamint a tájékozatlanság, csőlás, Trianon-komplexus és sok hasonló következménye. Olvasd a blogot, választ ad ezekre.
Ajánlom még George Friedman könyvét, a The Next Hundred Years-t. Bizonyára tudod, hogy ő a Stratfor alapítója, Budapesten született és védi az Orbán kormányt. Ez utóbbiba inkább ne menjünk bele.

serj (törölt) 2014.08.11. 00:07:03

@Amok: A Stratfor elemzését már 2013-as újraközlésekor olvastam, sőt minden héten az éppen aktuálisat. Arra is alapozom, amit írok, az Economist, Telegraph, Guardian, Washington Post, NYT, az amúgy orosz oligarcha tulajdonában lévő Independent és társaik mellett.
Természetesen a Google Translatorral.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.11. 00:39:57

Hi-hi. Emberünk a "földi civilizáció legsúlyosabb problémái"-tól is képes volt eljutni M. Lőrincig, meg a stadionokig. Nem ezt hívják pszichés fixációnak? Mint a viccbeli Mórickának, neki is mindig mindenről ugyanaz..

unionista. (törölt) 2014.08.11. 00:44:40

@bokormenyét:
az, hogy a magyarok relatív többsége zsigerből nyugat-ellenes nem filosz, hanem biosz. ez nem attól van, mert a többség olvassa az orosz világmagyarázatokat. hanem mert a magyarok harmada onnan ered. ezen túl a lakosság jelentős része őseurázsiai vagy balkáni. és ezek a csoportok szemben a zsidósággal korlátozottan alkalmazkodtak a nyugat-európai kultúrához. ti. nem adták fel az ősiséget. szóval az itt nem megy, amit a zsidók mondanak: felejtsük el a múltat és legyünk nagyon európaiak. pont. ennek semmi köze a baloldalisághoz. és egyébként semmi köze a demokráciához. a másik véglet, hogy felejtsük el európát. mert az számunkra kényszerlakhely. a nyugat fáklyája kihunyt. ez se nagyon járható. marad a ténfergés.

2014.08.11. 00:45:08

Nocsak... Esetleg érdekelhet egy négy évvel ezelőtti írásom. Persze magát az ötletet pár óra alatt dobtam össze, arra a kérdésre válaszolva, hogy miért nem írok semmi kézzelfoghatót. Ide inkább a bevezetés és a következmények kapcsolódnak. Egynek azért jó lehet.

hajnalvilag.hu/projects/KulacsProjekt.pdf

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.11. 01:24:46

"Mert ilyenekből máris van bőven. A NER alacsonyabb hatékonysággal működik, mint a liberális demokráciák, " Mire tetszik konkrétan gondolni? Remélem nem az USA-val meg Németországgal akarod összehasonlítani a magyar gazdaságot. Lásd be hogy ez ostobaság lenne..

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2014.08.11. 01:28:46

"Világunk sírásói: a nemzetek" - IGEN, PONTOSAN.

és a társadalomba beavatkozó vallások......
(izrael - palesztin konfliktus, 500-1000 év múlva, ha lesz még ember, stabilan köztünk marad...

Szúrófény 2014.08.11. 06:23:56

@egyetmondok: Ahogy a különböző kutyafajták párzása "korcsokat" eredményez, ugyanúgy az embereké is! Most a "Generál korcs" lett a divat! Kutyában szeretnéd-e? Tiszta fajúnál tudod mire számíts! Erényeivel/hibáival! Embernél egyetlen ügyelt a "fajtisztaságra" Sikeres, és üldözött lett, negatív jellemzői miatt! Ami + végképp tabu, pedig létezik az emberi "minőség"! "Ha azt mondjuk, minden ló "egyforma" felháborodtok, butaság! Embernél megkövetelitek!

midnight coder 2014.08.11. 06:24:25

@unionista.: A magyarok tudják az EU-t kívülről nézni - és mivel történelmi távlatban csak épp most élték át egy megdönthetetlennek hitt rendszer összeomlását, eléggé látják hogy mi várható. A zsidók ebből a szempontból mások - ők csak azt látják, hogy az EU az ő kis pincsikutyájuk, a németek ma is farokcsóválva kushadnak ha Izrael füttyent egyet, és az EU nagyrészt azt csinálja amit a németek mondanak.
Közben azonban nem látják át, hogy ez a pincsikutya döglődik - és ha végleg megdöglik, akkor nekik is végük, mivel a másik nagy támogatójuk, az USA is komoly bajban van.

Nzoltan 2014.08.11. 06:26:28

Sokan szeretnék temerni a nemzetállamokat, de a legnagyobbak is nemzetekben gondolkodnak. Pl az USA is folyamatosan a saját zászlaja elōtt villog miközben a büszkén énekli a himnuszát. A nemzeti gondolkodásra szükség van egy államnak. Az az egyetlen kapaszkodó, ami egyben tartja a csordát. Erōs nemzet nélkül nincs erōs területi érdekërvényesítés.
Globálisan mindig az nemzetileg erōsebb államok diktáltak. A gyengébbek felett meg döntöttek.

midnight coder 2014.08.11. 06:32:43

Amúgy az eredeti posthoz: a problémák valóban globálisan lennének hatékonyan kezelhetők. Csakhogy, ez akkor működne, ha minden ember, minden nemzet egyformán önzetlenül viselkedne. Ez azonban, sajna de ellentétes az emberi természettel. Ezzel max. azt lehet elérni, hogy azok akik önzetlenül viselkednek, jól megszívják. Lásd Kyoto vs USA. Hosszú távon az nyer, aki kőkeményen síkra száll az érdekeiért. Az európaiak elfelejtették ezt, és most nézhetnek ahogy Kína elhúz mellettük. És amikor 40 év múlva Németország egy csóró iszlamista agrárország lesz, az akkori németek ha a Korán buzgó tanulmányozása és a földeken való gürcölés mellett még lesz idejük rá, elgondolkodhatnak hogy hogy lehettek az őseik ekkora marhák.

midnight coder 2014.08.11. 06:35:03

@Nzoltan: Pontosan. És sokan sírnak hogy a gonosz Putyin meg az ukránok, de jobban belegondolva Putyin centire azt csinálja amit anno a szövetségesek Trianonnál. Sőt, ami azt illeti, az oroszok országfoglalása lényegesen igazságosabb mint anno Trianon volt.

Nzoltan 2014.08.11. 06:37:44

@Szúrófény:az embereknél maradva:
A buziság erény, a pedofília pedig kiírtandó valami, akár erōszakkal is. Pedig biológiailag nem sok a különbség, vagy nincs is. Csak a most divatos társadalmi berendezkedés ezt írja elō.

egyetmondok 2014.08.11. 08:39:59

@Szúrófény:
Az ember nem állat,s szerintem eléggé téves következtetésekre jutunk,ha a mi közösségeink működésére az állatvilágból,a természetből hoznánk analógiákat.
(Nem mintha nem tartanám pl.az állatvilágot magas rendű szerveződésnek.)

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.08.11. 09:13:24

Basszus, ha ezeket a sorokat tényleg egy konzervatív írta le, akkor mától én is konzervatív vagyok. :D

___________________________ (törölt) 2014.08.11. 09:42:04

@kesztió: pont ugyanezt akartam írni fordított előjellel, ha én lennék egy konzervatív párt elnöke, ezért a cikkért azonnal kizárnám. Nagyon nem jön be, de persze ezzel gondolom nem mondtam túl meglepőt.

Conchobar 2014.08.11. 09:44:30

"A földi civilizáció legsúlyosabb problémái globálisak: ilyen az üvegházhatás és az ózonréteg elbomlása, a természeti erőforrások kimerülése, az egyenlőtlen víz- és élelemellátás, a világjárványok, a demográfiai robbanás vs. elöregedés ügye, a spekulatív tőkemozgások és az adóparadicsomok stb. Ezek egyikét sem lehet nemzeti megoldásokkal kezelni, mert a nemzetek érdekei eltérnek a megoldásokat illetően" - Ezt még érlelnie kellene a posztírónak. Először is, figyelmen kívül hagyja azt, hogy egy valóságos globális katasztrófa kivédésében kivétel nélkül minden nemzet érdekelt, másodszor: amíg a kivédhető globális katasztrófa valóban aktuálissá nem válik, addig az emberek hozzáállása eltérő marad (nemzet ide, nemzet oda). Végezetül, nem szabadna a nemzetet összekeverni egy adott állam alattvalóinak összességével. A megoldásokat nem a nemzetek szállítják, nem ők kivitelezik, hanem az államok

___________________________ (törölt) 2014.08.11. 09:45:02

Az összes említett probléma megközelíthető fordított szemszögből is - a nemzetek nem elég erősek, és túl nagyok - na, nem mi, de mondjuk Kína meg Amerika túl nagy. Ha például ilyen ari kis olaszos városállamok lennének, akkor helyből nem lenne ekkora nemzetközi kereskedelem és ipari fejlődés, tehát üvegházhatás sem, a világjárványok lassabban terjednének, ha ilyenkor lezárnák ezeket a határokat, az adóparadicsomok meg spekulatív tőkemozgások ellen pedig tényleg csak erős nemzetek kellenének, akik azt mondják, hogy itt ezt nem szabad és kész. Nem olyan bonyolult úgy megtiltani minden cég működését, vagy extra adót kivetni rájuk, amelyek adóparadicsomokban vannak bejegyzeve.

Szerintem ott a gond, hogy maga és a modern világban sokan, úgy akarják ezeket megoldani, hogy nem akarnak áldozatokat hozni - nem akarnak magasabb árakat, alacsonyabb technológiai színvonalat, stagnáló gazdasági fejlődést. Na, úgy nem lehet.

A nemzetközi irányítás illúziója pont abban áll, hogy azt ígéri, hogy nem kell ezeket az árakat megfizetni.

Aki hajlandó megfizetni ezeket az árakat, az például egyszerűen betilt minden olyan céget, ami adóparadicsomban van bejegyezve, vagy az anyavállalata, testvérvállata, sőt még kereskedni is tilos lenne ilyenekkel. Igen, ennek ára van, lehet, hogy nem lenne akkor okostelefon, csak fapados, vagy valami. De abszolút illúzió, hogy ilyen árak nélkül is meg lehet oldani.

2014.08.11. 09:45:15

@unionista.: bocs, de azok a magyarázatok (is), stimulálják a hippokampuszt, stb... ilyenformán biosz (és egy kicsit több) és nem úgy, ahogy te mondod.

egyébként meg ki/kik mondják, hogy felejtsük el a múltat? nem, ilyet senki sem mond, ezt csak te gondolod, hogy mondják... viszon miért ne lennénk európaiak?

2014.08.11. 09:52:27

@Szúrófény: egyrészt, az, hogy tudod mire számíthatsz egy kutyától, az nem a kutya fatatisztaságán múlik. tartottál már? szerintem nem.

másrészt, attól, hogy emberként kezeled az embereket, még nem lesznek egyformák az emberek: tudod, nincs két azonos kód, mindenki egyedi...

___________________________ (törölt) 2014.08.11. 10:00:24

@Shenpen: régóta dédelgetett ötletem, még nem dolgoztam ki, de felvázolom: másfajta társadalomszervezés esetén kisebb anyagi-technológiai fejlettséggel is több boldogságot és biztonságot lehetne létrehozni.

Általában a gazdaság, a technológiai jószágok, és a pénz, négy dolgot termelnek: biztonságot, kényelmet, egészséget és szórakozást.

Régóta tudjuk, hogy ha arcból arcba találkoznak, az emberek egy pakli kártyával is elszórakoztatják egymást. A biztonság is olyan dolog, hogy kockázaközösség létrehozásával kezelhető, nem csak egyéni tartalékokkal. A kényelem jó dolog, de nem ideális életstratégia, én egyre inkább tudatosan igyekszem leszokni róla, hadd ajánljam ezt a weboldalt: gettingstronger.org/ ami pedig az egészséget illeti, hát igen, ezen nem akarunk spórolni, kell MR, kell CT és igen, olyan gazdaság kell, ami ezt kitermeli - de ugyanakkor ugye fontos lenne egészségesen élni, valójában pont a kényelmes modern élet hajlamos egészségtelenséget szülni, gyorskaja, playstation stb.

Lehet, hogy úgy kezdeném, hogy hoznék egy olyan törvényt, hogy egyének helyett nagycsaládodknak, "klánoknak" van jogi értelmeben vett tulajdona. Ez valószínűleg olyan hatással járna, hogy a rokonságok valamennyire össze is költöznének, el is szórakoztatnák egymást, lehet, hogy öt párra akkor már úgy két kocsi is elég lenne. A nagycsalád kockázatközösséget alkotva biztonságosabb. Jó eséllyel polgáribb is lenne, mert öt párnak már van annyi tulajdona, hogy valami családi vállalkozás kijöjjön belőle, ami nem tart el mindenkit, de akkor legalább tudnak variálni, hogy ki legyen a boltban és ki vállaljon állást máshol. Nem kellene minden fiatalnak azon szenvednie, hogy hogyan vegyen lakást, természetes lenne, hogy mindenki a nagycsaládi apartmanházban él, oda hozza a házastársát lakni. Van legalább egy közös kocsi, akinek a legfontosabb, az használja. Félig-meddig az oktatás is megoldható házon belül, kevesebbet kell rá költeni. Az egészségesebb életmód jegyében meg lehet szervezni kis kerületi sportversenyeket, ahol mindenki a saját klánjának nyer kupákat. Vagy valami. Az mondjuk adott, hogy ettől még olyan gazdaság kell, ami kitermel egy modern egészségügyet, oda azért nem megyünk vissza, hogy sámánkodással gyógyítsunk.

Mondom, nem dolgoztam ezt ki, de egy ilyen klánszerű társadalomszervezés szerintem több emberi boldogságot és biztonságot tudna termelni alacsonyabb gazdasági fejlettség esetén is.

Azaz, lenne egy olyan tartalék, amit fel lehetne ezekre használni, úgy értve, hogy mittomén ezerrel fenyíteni a adóparadicsomos multit és nem zavarna nagyon, ha ennek az ára a gazdasági fejlődés megtorpanása.

Conchobar 2014.08.11. 10:04:38

@Shenpen: "Mondom, nem dolgoztam ezt ki, de egy ilyen klánszerű társadalomszervezés szerintem több emberi boldogságot és biztonságot tudna termelni alacsonyabb gazdasági fejlettség esetén is" - Nem szükséges kidolgoznod. Ugyanis kidolgozták ezt már (Marx, Engels, Lenin és Mao nyomdokain haladva) a 'vörös khmerek'

unionista. (törölt) 2014.08.11. 10:12:29

@Shenpen:
előbb utóbb fel fogod találni az úgynevezett vidéket.

___________________________ (törölt) 2014.08.11. 10:15:41

@Conchobar: ja, mert ugyanaz embermilliókkal közösséget alkotni, mint az ember saját családjával, valamint teljesen ugyanaz alaptalan utópiákat kitalálni, mint visszahozni valamit, ami a múltban már működött.

Elárulom, hogy pontosan azért találtam ezt ki, mert rengeteg organikus történelmi előképe van (a honfoglaláskori nagycsaládok, a skót klánok és hasonlók) és igazából az egészséges életfelfogású emberek ma is félig-meddig úgy állnak hozzá, hogy a testvéremnek nem kölcsönadok, hanem adok neki pénzt, ha kell, az unokatestvéremnek meg kamatmentesen adok kölcsönt.

Teljesen más az embereknek a történelem során bizonyított természetes ösztöneire építei, illetve azokat teljesen felülírni kivánó rendszereket kitalálni.

Nem is értem, hogy honnan jön a párhuzam, hogyan is lehet a klánt összekeverni a szocializmussal. Hiszen nyilvánvaló, hogy az ember természetes ösztönei sem individualisták, sem univerzalisták, hanem kin selection-ön alapulnak.

___________________________ (törölt) 2014.08.11. 10:16:08

@unionista.: igen, pontosan :) na ez most egy jó válasz volt.

panelburzsuj 2014.08.11. 10:23:33

@Shenpen:
Éltél már ilyen "klánokban"?

Ha nem, elfogadod pl. az úgynevezett "népi írók" tanúságtételét, hogy borzalmas szenvedéseket okoz egy-egy kanpávián korlátlan basáskodása?

panelburzsuj 2014.08.11. 10:26:51

@panelburzsuj:
(Vagy fordítva: az "erőhatalommal" nem bíró banyák bajkeverése, áskálódása, piszkoskodása?)

unionista. (törölt) 2014.08.11. 10:31:53

@megamind:
a magyar társadalomban nem lesz abban egyetértés, hogy nekünk feltétlen módon nyugat-európához kell csatlakoznunk. és ennek nem filozófiai oka van (nem arról van szó, hogy erről a tévében, az interneten, a rádióban) nem papolnak eleget. hanem arról, hogy magyarok nagy része eredetét tekintve keleties és délies. a szórvány zsidóság is. csak ők többségében feladták az ősi nyelvüket, ősi kultúrájukat, ősi vallásukat. és városias környezetben sikeresen alkalmazkodtak nyugathoz. ezek az emberek ugyanazt várják el a magyaroktól. és azt is mondják, hogy máshogy nem is lehetnek sikeresek ezek a versenyképtelen, lábszagú mucsaiak. én meg azt mondom, hogy de lehetnek. nem feltétlen kell a zsidóságot követni. azzal sincs probléma, ha valaki zsidóbarát. én inkább vagyok szemita, mint antiszemita, de amit a "demokratikus" oldal hirdet az nem baloldali, sok tekintetben nem liberális és a többségéből ellenérzéseket vált ki. szerintem ez a csoport közpolitikai értelemben elbukott. és nem nagyon lehet más céljuk, mint magukkal rántani orbán viktort.

az érdekel, hogy mi lesz utána.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.08.11. 10:42:26

@Shenpen: Ha a társadalom az „ember természetes ösztönein” alapulna, jó esetben még mindig a kőbaltánál tartanánk.

Conchobar 2014.08.11. 10:57:57

@Shenpen: "Nem is értem, hogy honnan jön a párhuzam, hogyan is lehet a klánt összekeverni a szocializmussal." - Ez nagy baj. Nagyon nagy baj, csak annyit látsz az egészből, hogy klán, vagy szocializmus. Nem akarod meglátni, hogy abból semmi nem fog kisülni, ha a mostani társadalmak (és megoldandó problémáik) helyébe egy másik társadalmat akarsz létrehozni (akár Mao és a 'vörös khmerek' nyomdokain, akár a saját kútfőd alapján valami klánizmust, vagy mit). Nem úgy kell a gyereket kigyógyítani a kanyaróból, hogy agyonütjük és csinálunk helyébe egy másik gyereket

2014.08.11. 11:57:52

@unionista.: nos, mi európaiak vagyunk. ha a nyugat-európához való csatlakozás alatt az eurózónához való csatlakozást érted, akkor ez a forma kapcsolódás azért nem jött még létre, mert meghatározott kritériumoknak kell megfelelni hozzá (gyakorlatban). ezen kritériumoknak való megfelelés számunkra önmagunkkal szemben (az ésszerű logika alapján)támasztott követelmény.

szerintem nem azt várják, hogy alkalmazkodjunk, hanem azt, hogy az arra alkalmas rendszer (ez a liberális demokrácia) keretein belül minél inkább kibontakozzunk, mármint mi, magyarok. hogy kifejlődhessük magunkat, arra ez a rendszer a legalkalmasabb, és ezt nem csak úgy állítom... következésképpen tőlünk csak annyit várnak el, hogy ezen rendszer alapjául szolgáló elveknek megfeleljünk (erre mondod azt, hogy "ősi eredet és alkalmatlanok vagyunk rá", de ha megfigyeled, általában a törekvés valamilyen fokával találkozol, nem pedig a kész állapottal). illetve nem csak ők várják el, hogy megfeleljünk, hanem mint mondottam, ez önmagunkkal szemben támasztott elvárás, követelmény (mert hát csatlakoztunk, és ha a magyarok többsége zsigerből nyugat-ellenes lenne, akkor nem is csatlakoztunk volna), amely nem várja el, hogy mondjuk feladja bárki is a magyarságát.

tévé, rádió, net, azon keresztül nem, vagy csak alig (neten egy-két blog) megy filo, inkább a propagnda ömlik az emberek fejébe. az pedig úgy hat, hogy például az olvasott információ (is) stimulálja a hippokampuszt (beültetni valakinek a fejébe valamit - ehhez alkalmas állapotba kell helyzeni az agyat, érdekes módon a beültetésre legalkamasabb állapotra akkor vált az agy, ha v.-mely rasszra vonatkozó szövegkörnyeztbe csomagoljuk, tálaljuk a beültetésre szánt információt- "beleég" a neuronokba. tehát a propaganda és nem az "eredet"...

a "demokratikus oldal" szerintem sem balos, de nem is liberális (vagy csak nyomokban) - ezek a szerepek azokra a pártokra nem egészen patentosak. nem is ezeken az elveken szerveződtek, hanem a valódi (a gazdasági) hatalom eszközei, mint a fidesz, de a többi párt is...

unionista. (törölt) 2014.08.11. 12:13:01

@panelburzsuj:
megint az a kérdés, hogy a népek mekkora közösségben képzelik el az autonómiát. a főváros köré központi régiót kell szervezni. a nagyobb vidéki városok köré megyét. de itt kialakulhatnak határvárosok. (dombóvár is ilyen. pápa is. az észak- és dél-dunántúl mértani középpontjai. pannónia elemi közelítéssel két egyenlő oldalú háromszög. és ez a két település azok súlypontja. sárospatak is lehet ilyen a bodrogközi kerülettel. (ezek tipikusan lehetnek ökumenikus iskolavárosok.)
egy tájvédelmi körzetre szerveződhet szuverén járás. és lehetnek autonóm hitközségek. 21-27 között agglomeráció típusokra kellene kiírni az operatív programokat. független önkormányzatok mellé (!) lehet rendelni a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumot valamint (tudományos, művészeti, katonai) akadémiai biztosságokat. új típusú nemzeti konzultáció (együttműködés) rendszere. orbán viktor addig átülhet a sándor palotába. a népek majd eldöntik, hogy mi legyen vele.

___________________________ (törölt) 2014.08.11. 12:24:53

@panelburzsuj: simán el tudom, de ez csak annyit jelent, hogy ennek is megvan a kockázata.

Fejtsen már meg nekem valamit: miért van az, hogy a modern, liberális közbeszédben a hatalom ill. azzal való visszaélés kockázata, a társadalom összes szintjén (tehát nem csak kormányzati) amolyan ultima ratio-nak van kezelve: hogy nem beszélgetést indító érv, tehát hogy megéri-e a kockázat, hanem inkább amolyan beszélgetést lezáró érv: kockázatos, tehát vétó?

Én úgy vagyok vele, hogy csak a személytelen hatalomtól félek, akinek csak egy szám vagyok egy statisztikában. Az arcból arcba ismert, személyes hatalomtól nem félek, tehát a lokális jellegűtől. Hiszek abban, hogy többnyire segít az empátia ilyenkor, a kölcsönös megértés és szimpátia, és ennek hiányában is van esélyem lemeccselni a dolgot erőszakosabban, na.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.11. 12:25:18

Lehet, hogy úgy kezdeném, hogy hoznék egy olyan törvényt, hogy egyének helyett nagycsaládodknak, "klánoknak" van jogi értelmeben vett tulajdona. "

azt mindig szeretem, hogy jobbára városban élő, minimum középosztálybeli, diplomás, munkájukat a modern technikának és társadalomnak köszönhető, a technikát nap mint nap használó emberek ábrándoznak efféle életformáról és törvényhozásról...
máshol olyan férfiak hőbörögtek folyamatosan a gyerektelenekre, akiknek maguknak sem volt gyerekük, legalább egynek már biztos nem is lesz, szvsz a többinek sem, legalábbis saját aligha.
hmmm...

___________________________ (törölt) 2014.08.11. 12:25:36

@Conchobar: mer' a nemzeteken "túllépés" nem más társadalom?

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.11. 12:27:24

@Shenpen:

z arcból arcba ismert, személyes hatalomtól nem félek, tehát a lokális jellegűtől. Hiszek abban, hogy többnyire segít az empátia ilyenkor, a kölcsönös megértés és szimpátia, és ennek hiányában is van esélyem lemeccselni a dolgot erőszakosabban, na. "

ja, igen. eltöltenél hosszabb időt bizonyos helyeken bizonyos emberek között, mit hosszabbat, van ahol egy órát, sírva futnál a személytelen hatalom ölelésébe.
ezek mind irreális fantáziálások, mesének jó, de akkor már ayn rand-idézeteket is lehet betenni, persze az már kicsit elcsépelt

___________________________ (törölt) 2014.08.11. 12:30:30

@Deepblue Noir: van ennek városi formája is, csak sajnos a fehér ember ebben béna. Ezért irigylem például a latin-amerikaiakat, kínaiakat, ők úgy vándorolnak be a nyugati nagyvárosokba, hogy mindenki meghívja az unokatestvérét, aki aztán a környéken telepszik le, segít neki munkát találni, így alakulnak ki az etnikai negyedek - rokonsági alapon.

Sajnos, a fehér ember nagyon nehezen tud közösséget alkotni, ez nagyon fájdalmas dolog. Az összes többi fajtának sokkal jobban megy.

A fehér ember sikerének lényege, és boldogtalanságának lényege egyúttal, hogy feltalálta a "nukleáris családot". Ez vezetet az individualizmus, kapitalizmushoz, gazdasági fejlődéshez, és ugyanakkor ez vezetett az élet kiüresedéséhez, fogyasztói társadalomhoz, mákonyos szórakoztatóiparhoz, létbizonyotalansághoz és munkahely stresszhez is.

pátyi 2014.08.11. 12:31:59

@Conchobar: "Nem akarod meglátni, hogy abból semmi nem fog kisülni, ha a mostani társadalmak (és megoldandó problémáik) helyébe egy másik társadalmat akarsz létrehozni"
Pedig éppen a "szabad" és "liberális demokrácia" nevében akarnak létrehozni egy más, nemzetek feletti társadalmat.

panelburzsuj 2014.08.11. 12:45:45

@Shenpen:
A "nukleáris családot", de még imkább a "nukleáris embert" egy názáreti illetőségű "találta fel" - de pont ezért véled fehérember (nálad=európai) találmánynak, mert Názáretben nem lett belőle próféta.

(ha van hoozá türelmed, keresd ki a "kik az én testvéreim?" kérdés körüli sztorit, meg későbbről a "sem zsidó, sem görög" keresőszavak körüli szövegkörnyezetet. És ennek a sornaka végén mondjuk olyan fickók állnak, mint pl. egy bizonyos Bonhoeffer a comio-ról szóló mondókáival.

Az kétségtelen, hogy ez nem az obsitba kényszerült konföderális tisztek "és szólt a Colt" világa.)

panelburzsuj 2014.08.11. 12:47:51

@panelburzsuj:
comio = communio akart lenni

(csak Sátán belepiszkált a kíbordomba... :)

egyetmondok 2014.08.11. 12:49:16

@Shenpen:
A hazai balosokat,liberálisokat szívesen vádolják "társadalom - mérnökösködéssel".
A jobboldal,vagy akik magukat ilyennek gondolják (én pl.ilyennek szeretem gondolni magamat),miért is kéne legyőzzék őket pont ebben,a társadalom - mérnökösködésben ?

Ebben az országban lassan inkább a társadalom - gyárosok versenye lesz,nem hogy a zseniális "mérnököké"..., s persze mindegyik úgy gondolja, hogy "hoznék egy törvényt..."

Jaj.

unionista. (törölt) 2014.08.11. 12:57:58

@Shenpen:
ez nem a modern, liberális közbeszéd, hanem az ortodox liberalizmus. ez azt mondja, hogy van egy atomizálódott társadalom. aminek a központi szereplője az egyén. a lényegi problémák mind globálisak (univerzálisak). ebből következően a demokratikus kockázatközösség: a világ.

ehhez egy időben kommunista és a kapitalista világrend tartozott. (világ proletárjai és világ burzsoáziája egyesüljön). melyik uralja a földkerekséget. ehhez zárkózott fel a kozmopolita mozgalom. (amiben a világ polgársága egyesül) egy percre elsötétítjük az internetet. jelzem hasonló mozgalmat szerveznek a nem ortodox keresztények. ők a világ minden pontján hirdetik krisztust.

pátyi 2014.08.11. 12:58:51

@Shenpen: tetszik ez a nagycsalád elmélet. Nyomokban, itt-ott ma is fellelhető, még Mo.-on is. Elterjedésének legfőbb akadálya, hogy mi nem individualisták, hanem egoisták vagyunk. Ráadásul nem is hasznos a profit szempontjából.
Nem tesz jót az együttélésnek a mindenféle tekintély rombolás sem.
Jut eszembe, ezeken az oldalakon is rendszeresen féltik a szabadságunkat a kormánytól, a nemzetállamtól, a nacionalizmustól, az erős vezetőtől. Ezzel szemben, úgy érzem, nagyobb veszélyt jelent a személyes szabadságomra, az ilyen-olyan "szabad" média. Ezeknek hatalmas befolyása van az ember gondolkodására, többnyire káros befolyása. Így, miközben harcolunk a legyengített, ezer béklyóban vergődő állam "hatalmával" szemben, önként szolgáltatjuk ki magunkat, ki tudja milyen érdekeket szolgáló, különböző sajtótermékeknek. Beleértve a különböző blogokat és az ott megjelenő rögeszméket.

unionista. (törölt) 2014.08.11. 13:12:12

@Shenpen:
minden ilyen betelepülés első-, másod-, harmad- unokatestvér házasságokon alapul. nem akarok zsidózni, de egy időben a szórvány zsidó kultúrában ez majdnem kötelező volt. részben azért, mert úgy gondolták, hogy ezzel őrzik meg a "zsidó gén" tisztaságát. hasonlóan él ma a cigányság zárványban. és egyébként majdnem csinálta a magyar kisnemesség. a föld elaprózódásának elkerülése miatt rokonok házasodtak.

a kevés őstől való származás magánéletet teszi könnyebbé. azért, mert jelentősen leegyszerűsödik a párválasztás. egy ellenkező nemű unokatestvérrel vélhetően jól kijössz. és a genetikai problémák kockázata csökken. a nagycsaládok jelentős része ma is így működik. csak erről kevés szó esik. azért, mert ezeknél a csoportoknál a közéleti kvalitások (és abban a közéleti értelmi kvalitások) csekélyek. persze erre az a válasz, hogy valószínűleg adódik egy kivétel. az evolúció létrehoz egy mutáns példányt. és ha ő sikeres lesz, akkor minden egyed tőle akar származni. erre épít orbán viktor. de egy ilyen kísérlet nemzeti méretekben és történelmi léptékben tiszavirágéletű. kis közösségekben azonban megszervezhető.

panelburzsuj 2014.08.11. 13:12:33

@pátyi:
Na, mégegy "rettegő konzervatív"...

("Tisztelt Bíróság! Az útszéli kurva a segge riszárálával arra kényszerített, hogy az anyámtól lopott tízezresért megdugjam."

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.11. 13:57:55

@bokormenyét: No és mi a helyzet pl. Japánnal? Déli fekvése és hosszú óceáni partszakasza igen kedvező lenne a nap és szélenergia kihasználására, mégse hallani olyan tervekről hogy be akarnák zárni atomerőműveiket, még Fukusima után sem.
De említhetném Finnországot, Franciaországot, és Nagy-Britanniát, ahol új atomerőművek épülnek.
Biztos nem gondolták át...

Alkibiadesz 2014.08.11. 14:00:03

@panelburzsuj:
De az a "vicc", hogy Orbánnak - ezen a téren - tényleg nincs versenytársa.
Sokan hiszik hogy valamit ösztönösen jól csinál, pedig a trükk csak az, hogy ő legalább csinálja.

unionista. (törölt) 2014.08.11. 14:10:29

@panelburzsuj:
oké, de ezek nem feltétlen butaságok. társadalmi méretekben persze igen. errefelé is vannak falvak, amiket kisparaszti tradíciókra alapozva járásba kellene szervezni. csak ezek közé egy posztmodern települést kellene ékelni. ami a járási központ. ahol mondjuk a disznóólakból lesz az elosztott szerverfarm. az utcát rendszergazdák lakják. este a parasztokkal isszák a hosszú lépést. és ez nagyon hatékony tud lenni. de ehhez is kell a megye. egy alternatív távközlési központot nem lehet összevissza építeni. ehhez megyegyűlés kell. ilyeneket építenek csehek például.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.08.11. 14:18:09

@unionista.:

"az utcát rendszergazdák lakják. este a parasztokkal isszák a hosszú lépést."

És az ivászat végén ki basz meg kit: a rendszergazdák a parasztokat, vagy fordítva?

panelburzsuj 2014.08.11. 14:19:08

@Alkibiadesz:
Orbán nem sok mindehez ért - de a hazai választási "miliőt" tényleg átol cettig kitanulta, sőt kitapogatta. Ez az az téma, ami egészen biztos, hogy a hatalomszerzésen túlmenően is leköti, érdekli, ekörül forog a képzelete.

És nem biztos, hogy ha saját bőrén nem tapasztalja meg, milyen a "párthalálközeli élmény" (90 és 94: "üzenetrögzítős párt"; épphogybecsusszanás; ráadásul másodszor úgy, hogy előtte a "ballib" sajtó igenycsak csúnyán részedte és beültette a "népszerűség-hintába"), hogy akkor is ennyire buzgó "pártmunkás" lenne.

Szóval én úgy képzelem, hogy azt nagyon keményen végigondolta, hogy ha nemcsak Anikó asszonyon és a pulyákon akar óberkodni egy szolnoki panelban, akkor azért bizony szakadatlanul "munkát" kell végezni. És "midiapártok kora" ide vagy oda, a tuti azért a személyéhez hű hierchia kiépítése, ápolása, táplásása.

unionista. (törölt) 2014.08.11. 14:19:24

@panelburzsuj:
oké, de miért ne mondhatná. az rtl támadást indított orbán viktor ellen. minden este elmondják, hogy ő a gonosz diktátor. és milyen sok pénzt keresnek az alvilági gazemberek. na most ez nem a felnőttekre hat. ezekkel a sztorikkal a választók tisztában vannak. ez a gyerekekre hat.

ha orbán viktor megbukik, akkor ez végtelen hasznos lesz. mert egy generáció azt tanulja meg, hogy diktátorokat nem jó kiszolgálni. de ha nem bukik meg, akkor végtelen káros lesz. mert a gyerekek azt tanulják meg, hogy nem szorgalmasnak kell lenni, hanem ügyesen kell helyezkedni. és ezt az egészet összességében lehet veszélyesnek tartani. szinte minden érvelés legitim. a határeset a fogyatékos sanyi haverom, aki szerint orbán viktort nem leváltani kell, hanem lelőni. de ő nem veszélyes, csak nem érti, hogy miért nem ölték már meg, ha ennyire gonosz.

panelburzsuj 2014.08.11. 14:25:01

@panelburzsuj:
A kínos az, hogy a roppant erőkkel megszerzett hatalommal tulajdonképpen nem sok konstruktívat tud kezdeni.

(Én a "forgatja, mint majom az elcsent zsebórát" képpel szoktam deheroizálni/dehumanizálni ...)

unionista. (törölt) 2014.08.11. 14:30:47

@neoteny:
ezt éppen a családos rendszergazdák választanák. mert így egész nap otthon lehetnek az asszonnyal. aki a tejcsarnokból hozza a friss reggelit. a nagyobb gyerekek busszal mennek iskolába. a kisebbekkel otthon van az asszony. és mellette könyvel. és alig várják, hogy a parasztokkal együtt igyanak. akik elmesélik, hogy hányat ellet a tehén. ezek tökéletesen működnének. egy megyében így lehet alternatív fejállomásokat építeni. csak nagyon gondosan meg kell tervezni ezeket. alaposan át kell gondolni. mert ezek vagy brutális nyereséget termelnek, vagy brutális veszteséget. szóval ezek nem az építsünk egy óriás betonkockát jellegű megoldások.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.08.11. 14:37:39

@unionista.:

"egész nap otthon lehetnek az asszonnyal"

Juj.

(Nem kívánok belekötni a mondókádba, abba is fejezem ezzel a hozzászólásaimat. Még az is lehet hogy van a rendszergazdák között valamilyen százalék akiknek ez bejönne. Szerintem ez egy alacsony százalék; de legyen neked igazad.)

panelburzsuj 2014.08.11. 14:42:24

@unionista.:
Én igyekszem gondosan betartania a gyűjtögető, rendszerező, törvényszimatoló fázisok sorrendjét, úgyhogy lécci ne állj be te is abba a kórusba, hogy "Picsába a piszmogással, először válassz vezért meg csapatot, tegyél hitet meg esküt, utána (talán) megint tovább vacakolhatsz a hülye homokba firkált köreiddel. Persze csak ha jól eltaláltad, kire/mire köll fölesküdni..."

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.11. 14:43:32

@neoteny: Hát igen. Ez inkább hátrány. Ha az asszony htb lenne vagy otthonról dolgozna, én biztos nem részesíteném előnyben az otthoni munkát. Dehát vannak örök szerelmek..

panelburzsuj 2014.08.11. 14:45:57

@neoteny:
Mert nem gondolsz a (szak)középiskolát úgy-ahogy végigkocogók óriási tömegével.

"Rendszergazda, "webmester", "honlapfelelelős" - a köznyelveben ez eléggé összemosódik a klasszik parádás kocsissal és a faliujság-felelőssel.

Tudod: "Biztos király, mert nem nyakig szaros, mint mi"...

Mandyner Archer 2014.08.11. 14:53:15

Ez a neo-cionizmus alapvetése!

"New World Order"

Az népek nyakára, egy zsidó Világ Kormányt kell ültetni..!

Majd az megmondja.

jaj neked emberiség..

Mandyner Archer 2014.08.11. 15:00:09

@Shenpen:
Hát még ha destruálók férkőznek a fehér közösségekbe,
magukat közibük valónak kiadva..

unionista. (törölt) 2014.08.11. 15:07:21

@panelburzsuj:
az ismerőseim között a következő a tapasztalatom. balost kitéríteni a hitéből egyféle módon lehet: "ezek a zsidók". jobbost: "ezek a cigányok". a középutas zöldeket: "ezek a buzik". racionális közéleti érvelésre jelenleg nincs mód.

panelburzsuj 2014.08.11. 15:24:21

@unionista.:
Engem azt ejt legjobban zavarba, hogy a "hivatalos közbeszéddel" ellentétben nemhogy "tisztul a terep", hanem egyre több és több ilyen Egysínű Nagy Proletár Kulturális Forradalmár óbégat (meg olykor csapkod) ebbe a Nemzeti Nagykocsmába.

Egymást körkörösen és kölcsönösen kizáró "erkölcsi világrendek" - de a legkirívóbb kivitelben olyan figurák szájából, akik saját pályafutásukban még a kocsikuknál is sűrűbben váltogatják az "egyetlenigaz" mentális portékájukat.

tamas11 2014.08.11. 16:00:05

@Mandyner Archer:
Pirinyó fényes értelmű csillagom!
A világforradalom eszményét épp most hagytuk el, lefordultunk róla talán. A népek helyett a saját sorsunkkal próbálunk valamire jutni. Nem látom, hogy sikerülne. De becs szóra, ennek semmi köze a zsidó Világkormányhoz. Mi önellátók vagyunk saját gonoszból, primőr gügyéből, sőt, túltermelési válság van. A hatalmi centrum az négy-nyolc, esetleg tucatnyi név. Ők fenyegetnek nem a nemlétező világkormányok.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.11. 16:16:12

Voltak jó megjegyzések, bocsánat, hogy nem tudok reagálni ez alkalommal, el vagyok úszva a teendőimmel.

serj (törölt) 2014.08.11. 17:23:47

@A megvalósult amerikai ólom..: A franciák nem orosz/ szovjet erőművet használnak, hanem saját gyártmányt, amivel még nem volt probléma, ellentétben az orosz/ szovjettel (pl. utoljára Paks 2003 - szinte beindult a láncreakció) vagy akár az amerikaival (Three Miles Island). Japánnál természettisztelőbb ország nincs a Földön, de nincs annyi megújuló energiaforrásuk, ami a magas energiaigényű gazdaságukat el tudná látni energiával.
Paks 2 közismerten az, ami. Csak a FideSSes bértrollok vitatkoznak miatta. KGB ügynökök közötti szerződés, az örök szovjet-magyar barátság jegyében. A legmagasabb fokú hazaárulás.

panelburzsuj 2014.08.11. 17:41:33

@bokormenyét:
"Japánnál természettisztelőbb ország nincs a Földön"

Már úgy érted: ott, ahol japánok laknak.

Mert tény, hogy pl. Japán erdősültsége még mindig közel 50 százalék - de az is tény, hogy a trópusi Ázsia letarolásából a japán vállatok is nagykanállal merték/merik a maguk részét.

panelburzsuj 2014.08.11. 17:42:34

@panelburzsuj:
Vagy a szinte sámánisztikusan mély tisztelettel bálnára vadászás...

serj (törölt) 2014.08.11. 20:21:41

@panelburzsuj: igen.
Azonban: Tipikus magyar megjegyzés, komment. Van benne valami lenéző, a pozitív közléstartalmat semlegesítő, negatívvá változtató éle. Ezért olyan Mo.amilyen. Mindenben a rosszat látjátok, mindig a rosszindulat jön elő.
Ezen kellene változtatni többek között, hogy ne vezessen minden politikai időszakasz autokráciába és messze az alatt teljesítsen az ország mint ahol tudna egészséges pszichével.
Miért lehet egy angollal, osztrákkal, némettel, erdélyi magyarral normálisan, higgadtan, építő és pozitív jelleggel beszélgetni és miért nem lehet egy anyaországbelivel?
Ezen kellene először elgondolkozni és változtatni.
Önismeret, önismeret, önismeret. Meg kell járni a poklok poklát, utána lehet majd egészséges önképű nemzet.
Persze ez utópia.

panelburzsuj 2014.08.11. 20:59:18

@bokormenyét:
Szép hosszú és emberséges választ fogalmazagattam neked, de harmadszori olvasásra megakadt a szemem ezen: "Mindenben a rosszat látjátok, mindig a rosszindulat jön elő."

Ha engem tényleg a rosszindulat mozgat, akkor érd be ennyivel: aki rögtön ismerkedéskor többesszámban, a hülye kis előítéletes skatuláiba gyömöszölve társalog "velem" - (valójában a saját üres fejében visszhangzó sztereotípiáival) - azt lelkifurdalás nélkül vetem a mókusok elé.

tamas11 2014.08.11. 21:17:41

@bokormenyét:
Nekem azért feltűnt, hogy van akivel lehet, (konstruktívan beszélgetni) és van akivel nem. Ha ennyire általános tüneteink vannak (ha lennének), akkor bizonyosan megragadható elméletileg is a jelenség,amiért "nem lehet magyarral..."stb stb.
Nos, minden kommunikáció célja : változás, változtatás. A tömegesen kisiklatott vonatok elváltódott váltója minden bizonnyal azért fagy el, mert valós képünk él a változás lehetetlenségéről, esélytelen voltáról. Ha valakinak azt mondod: nem fogsz megérteni, akkor arra gondolsz, hogy nem fogja azt tenni, amit szerinted ill neked kéne.

serj (törölt) 2014.08.11. 23:12:56

@panelburzsuj: @tamas11:
Természetesen minden általánosítás túlzó is egyben és nem mindenkire igaz. Az átlag definicíója közismert. Vannak kivételek, nem is kevés. De a tömegre érvényes. Ezt éppen a történelem, múlt, jelen s az irány, amerre tartunk bizonyítja. Az itt kommentelők nagyobbik része nem tekinthető átlagnak szerintem. De aki Mo.-on él (vagy egy másik nemzet tagjaként a saját országában), a rendszer része, nincs teljes rálátása saját magára, működésmódjára, gondolkodásmódjára, mert emocionálisan, kognitíve involválva van, ezért nem is képes rá.
Ezért hangsúlyoztam az önismeretet fontosságát. Nem szégyen tükörbe nézni, de néha kellemetlen.
Igenis van nemzetkarakterológia, bármennyire is tagadják sokan. A magyarra az említettek jellemzőek, többek között. Nem feltétlenül a T. Kommentelőkre. De a provokatív mondataimra adott őszintén felháborodott, talán sértődött válasz arra utal, hogy érzékeny pontot találtam el. Még egyszer mondom, ez a közösség a magyar átlag fölé emelkedik a hozzászólások színvonala alapján ( és elnézést, hogy minősítek, de másképp nem lehet). Nem akarom most tovább elemezni a válaszokat, mert ennyi elég. Nem is gondolom, hogy az az abszolút igazság, amit mondok. Lehet érvekkel előjönni. Szakirodalomnak ajánlom Aronsont, Csepeli Györgyöt, más szociálpszichológusokat. De a népi mondás is azt tartja, az igazság fáj.
Az önismeret fejlesztése annyi mint megjárni a poklok poklát. Egyéni szinten is, hát még nemzetin! De csak ez visz előre, ez vezet a szükséges változáshoz, a sikeres, teljesítményeire jogosan büszke nemzet kialakulásához. Szerencsés esetben ehhez nem kell totális katonai vereség és felperzselt föld.
A konzervatív embernek fejlett és stabil az önismerete, (valóban) nem prejudikál és toleráns. (L. HaFr posztjait, többek között.)

panelburzsuj 2014.08.11. 23:25:08

@bokormenyét:
Eddig a teória.

A rakszis meg ott kezdődik, hogy mennyiben szolgálja a "nemzeti önismereti pokoljárást" a "dehát nincs is kockafejed, kicsim!" zárású sutka cöfögőkantátákba szedegetése és egyetlen érvényes kánonba iktatása.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.12. 00:04:39

@bokormenyét: Tehát akkor mégsem az atomenergiával van bajod, hanem az orosz reaktorokkal.
Azt tudod, hogy a Roszatom a világ számos pontján épít erőműveket? Példának okáért Finnországban is:

atomenergiainfo.hu/orosz-atomenergetika/szerzodes-a-finnorszagi-hanhikivi-1-atomeromu-epiteserol

Ráadásul még részesedést is adnak a "gonosz birodalmának" :)))
Gondolom szted a finn vezetés is hazaáruló és felelőtlen..

" Japánnál természettisztelőbb ország nincs a Földön, de nincs annyi megújuló energiaforrásuk, ami a magas energiaigényű gazdaságukat el tudná látni energiával."

A hosszú óceáni partszakasz miatt épphogy nagyon is kedvező lenne más országokhoz képest a fekvése több megújuló szempontjából is.( Szélerőművek, árapály erőművek stb.) Mégis maradnak az atomerőműveknél.

"Paks 2 közismerten az, ami. Csak a FideSSes bértrollok vitatkoznak miatta."

Ostoba, leegyszerűsítő, felelőtlen gondolkodásmód..

panelburzsuj 2014.08.12. 00:17:21

@bokormenyét:
De hogy egészen konkrétat is mondjak: Csepeli egy hosszú-hosszú esszét (2006?) összetapsikolt a wikitudásról - én meg évekig szerkesztettem a Wikipédia magyar lerakatában.

Hogy is mondjam egyszere pokolian bársonyos nemzetnevelősi nyelven: kisebb diszkrepanciákat véltem felfedezni az essszéujjongás meg a gyakorlati sárdagasztás közt...

serj (törölt) 2014.08.12. 02:03:35

@panelburzsuj:
A hatalom anatómiája c. könyvre gondoltam. Valószínűleg nem lesz referenciakönyv Oxbridge-ben, de magyarul nemigen jelent meg semmi hasonló és aktuális. Akit érdekel a téma tanulhat belőle, de legalábbis kérdéseket, ellenérveket fogalmazhat meg. Critical thinking.
Látatlanul is elismerve azt, ami jót tettél, de hozzászólásoddal csak igazolod, amit állítottam. Írt végre magyarul is a mai állapotokról valaki, aki szakember a maga területén, DE bátorkodott írni megkérdezésed nélkül valamiről, amiről Te - szerinted - többet tudsz, ha jól értem.
Bizonyára nem ért hozzá, de: 1. Jókor volt jó helyen. 2. A háttérhatalom segítette. 3. SZDSZ jelölte politikai államtitkár volt az átkozott 8 évben. 4. "Csak."

Ezt írja a Wikipédia róla hivatkozásokkal:
http://hu.m.wikipedia.org/wiki/Csepeli_György

Tehát: egy bizonyítékokkal alátámasztott érvet szubjektív, nárcisztikus benyomásokkal leseperni, ez az igazi magyar virtus! Erről beszéltem. Köszi, hogy igazolod a teóriámat. Nevek nélkül majd felhozom példának egy kurzusomon.

A frusztrációt meg agresszivitással levezetni, "a mókusok elé vetni"!
Még egy római cézár is könyörületesebb lett volna és oroszlánok elé vettetne...

panelburzsuj 2014.08.12. 10:38:07

@bokormenyét:
Tündéri.

Engedelmeddel én is föl fogom használni ezet kis párbeszédet az "egészséges önbizalom haszna" és a "szédelgő kollektív öntömjénezés kára" témájú kandidátusimban.

(Egyébként tényleg ilyen pontokon vagyok úgy, hogy a lapárnyéllel való hátbavágáson idébb vajon milyen érv hatna rád? Nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy a Csepeli-esszét se ismered, a Wikipédia környékét is csak messziről: de nem te, a lelkes kibic vagy "szubjektív" és "narcisztikus", hanem én, aki a konkrét tárgyunk mindkét felég végigkínlódtam.

Szóval kedves magyar nemzet: innen szép nyerni.)

Mandyner Archer 2014.08.12. 15:25:20

@Amok:
A tényleges hatalomgyakorlók nem ridnak vissza semmitől sajnos..!

Azt hiszik ők, mindíg kimaradnak a "jóból".
Vagy öregeg már mint John McKáin, azt' szarnak rá,
mi jön utánuk..

s jön-e egyáltalán valami..?

Mandyner Archer 2014.08.12. 15:30:15

@bokormenyét:
Ja.
Paks 1-et majdnem sikeresen felrobbantották a zseniális francia mérnökök annak idején.
Most sikerült csak megszabadulni,
a besült elemektől..

Mandyner Archer 2014.08.12. 15:36:13

@tamas11:
Ez ugyan az, kicsit átfogalmazva..

DrGehaeuse 2014.08.13. 13:58:53

Kedves HaFr!

Jó lenne, ha nem mosnád össze az etnonacionalista nemzetállam és a nemzet fogalmát még egy cím erejéig sem.

Világunk sírásói nem a nemzetek, hanem a nemzeti érdekelvű politizálás eltorzult formái alapján populista (állam)pártok (mint a fityisz) által rendkívűl rosszul (maffiaszerüen) kormányzott (etnonacionalista)nemzetállamok.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.13. 15:53:28

@DrGehaeuse: Nem mostam -- ha figyeltél, minden nemzetre értettem az általam tárgyalt aspektusból

unionista. (törölt) 2014.08.13. 16:11:21

@HaFr:
most akkor az arabok számolják fel izraelt, vagy mi legyen?

DrGehaeuse 2014.08.13. 16:21:19

@HaFr:

Ha a "nemzetek" helyett az állna, hogy "hibásan értelmezett nemzeti érdek alapján álló nemzetállami politika" akkor egyetértenék.

A globális problémáknak vannak helyi vetületei. Ha egy nemzetállami politikus egy helyi környezetterhelési vagy CO2 kibocsátási ügyet nemzeti érdekek szempontjából (is) vizsgál és döntéseit így hozza meg az nem feltétlen kell azt jelentse, hogy a globális probémákat súlyosbítani fogja. Ez a nemzeti érdek rossz felismerése alapján levont következtetések miatt hozott téves intézkedés.

A nemzet maga csak rendkívül áttételes módon tehető felelőssé az ő érdekeire hivatkozó felelőtlen vezetői rossz döntéseiért.

Tehát szerintem a cím ilyen módon helytelen és indokolatlanul rossz fényt vet a nemzetekre úgy általában.
süti beállítások módosítása