1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.06.12. 08:59 HaFr

A Professzorok Batthyány Köre kell a miniszterelnöknek

Az MTI kiadott egy közleményt, miszerint Orbán Viktor megdicsérte a Professzorok Batthyány Körének elmúlt évtizedben nyújtott teljesítményét, konkrétan amiért az "szellemi támogatást nyújt a magyar politikai egészének". A kormányfő reméli, hogy a profok a jövőben is kitüntetik a bizalmukkal, és segítik a munkáját.

Ha megnézzük ennek a körnek a kellemesen retró honlapját, az angol ajkúaknak szóló tájékoztatás szerint a tagok "erősen elkötelezettek a hagyományos európai társadalmi erények mellett", valamit "erkölcsi és szellemi támogatásban részesítenek minden arra méltó politikai pártot és politikust, amelyek és akik egy civil Magyarországért dolgoznak".

A Kör eddigi munkásságából néhány dolog már kiderült. A Fideszt és vezetőjét különösen méltónak tartják az erkölcsi és szellemi támogatásra, nyilván mert erősen elkötelezettek a hagyományos európai társadalmi erények, az európai egységtörekvések és a civil társadalom szervezése mellett. Más pártokkal és vezetőkkel való kapcsolatukról ellenben nincsenek hírek, pedig a kormányfői jellemzés szerint a politika egészét támogatják. De nem vagyunk Tóta W. meg effélék, hogy ízibe összebarkácsoljunk itt egy szillogizmust az MTI-közleményből és a Kör önképéből, amelyből az világlana ki, hogy a professzorok számára Fidesz a politika egésze -- csupán óvatosan megkérdezzük, hogy a Körnek -- amelyik a saját reprezentációja alapján leginkább egy kereszténydemokrata irányultságú szervezetnek tűnik -- vajon milyen oka van azt hinni hazánk közelmúltja alapján, hogy Orbánnal egy platformon áll.

Véleményem szerint, amelynek cáfolatát természetesen örömmel veszem, a Professzorok Batthyány Köre -- egyes tagjainak ezzel ellenkező eseti állásfoglalásai dacára -- nem más, mint egyike Orbán, a Fidesz és a magyar kormány szervilis szatellit szervezeteinek, amelyik közleményben undorodik a szoborlefejezési performansztól és az azzal összefüggésbe hozható, "gyűlöletkeltő, uszító" politikai erőktől, pedig mindössze (ha már a társadalmi erényekre hivatkoznak) az európai pluralizmus és a (nehéz) tolerancia társadalmi erényeit kellett volna gyakorolnia ahhoz, hogy legalább nyilatkozatot ne adjon ki ebben a tárgyban, különösen akkor, ha szobor ide vagy oda, a demokrácia lefejezése, majd felnégyelése tárgyában viszont előzékenyen vagy türelmesen hallgat. Ezek szerint legalábbis nem veszi elég komolyan az európai történelmi tapasztalatot és a 20. század tanulságait.

A Kör az a szervezet is, amely az oktatásügyet érintő folyamatos megszorítások és autonómia-korlátozás virágnyelven történő felemlegetése mellett leírta, hogy "az oktatásügy minőségi átformálásának Hoffmann Rózsa államtitkár jól ismert elvei, mély szakismerete és érzelmi azonosulása adtak hitelt". A Kör az a kör, amelyik Schmitt Pál plágiumából és krónikus hazudozási performanszából azt hozza ki tanulságul, hogy a TF-et nem kellett volna a Semmelweis Egyetem karává (egyetemi szintre) emelni, de láss csodát, az rövidesen önálló egyetemi rangra emelkedik (újabb pont a méltó politikusoknak). A Kör az a kör is, amely szerint különösen vigyáznunk kell, hogy amikor hazánk ellen (brr) "kettős mércét alkalmaznak", mindenkinek feddhetetlennek kell maradnia, és Schmittnek ezért kell mennie. És mindenki valóban az maradt, Professzor urak, ideértve azt is, akivel nemzeti konzultálnak?

Nehéz karakánsággal vagy legalább konzisztens értékszemlélettel vádolni a professzor urakat, amikor csak úgy tudnak közlemény kiadni, hogy a gyakorlatot adott esetben finoman vagy éppen hazugan helytelenítik (legfőképp az oktatási rendszerünkkel szemben elkövetett visszaélések tűnnek nehezen megemészthetőnek ebben a körben, ami azért jelentős önkorlátozás, már-már lobbimunka ahhoz képest, hogy mi folyik ebben az országban), de azokat, akiknek a neve összeforrott a gyakorlattal, közben elvtársiasan dicsérik vagy megértik. Egy rossz pártszóvivő szintjén gyurcsányoznak és beszélnek a "nemzetközi érdekek hazai kiszolgálóiról" és a külföldi támadások belföldi "sugallmazóiról" (amiről nem lehet mást mondani, mint színtiszta sztálinista frazeológia), úgymond, az alkotmányos rend ellen kiállván, miközben az alkotmányos rend (a sajtó tulajdonosi rendszerének durva átalakításán, a választási rendszer manipulálásán stb. stb. keresztül megeső) ismételt, szisztematikus, tudatos kormányzati aláásására nem fecsérelnek egyetlen szót sem. Erősen kíváncsi vagyok ezek után, hogy melyek azok ez európai értékek, amelyekkel a professzorok nem fordulnak végül szembe a közleményeikben.   

A Professzorok Batthyány Köre Orbán Viktor legitimációs céllal tartott szatellit szervezeteinek egyike. Az értékrendszere nem kereszténydemokrata, hanem fideszes. A közleményei belesimulnak a Fidesz pártpropagandájába. A kör nem érdemel tiszteletet senkitől, aki a jogállam, az európai társadalmi erények, és a közjó alapján áll. Ha van is reputációja a tagjainak, azt nem a szervezettől nyerik. A mártír Batthyányt a mellvédjükre emelni cinizmus és történelemhamisítás. Pont úgy az, mint bármelyik historizáló szobor, amelyik mostanában városszerte emelkedik. Ezt teszi a gyávaság, a szervilizmus és a saját értékrendszer feladása -- legyen önkormányzati aktatologató az ember, vagy professzor.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr206296607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Célkereszt 2014.06.12. 12:03:49

Miért pont a professzorokat kerülné el a kontraszelekció?

stoppos76 2014.06.12. 12:37:25

Az Igazgatótanács tagjai: Antall Péter, Semlyén Zsolt, Barsiné Pataky Etelka, Rogán Antal, Granasztói György, Szájer József

Csupa pártkötődésektől mentes civil. :)

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.06.12. 12:42:34

@stoppos76: Ill. takonygerincu feltudasu ertelmisegi. A balkani sztalinista elit. Pfuj!
Solymosi Frigyest is csak a Nepszabadsag, hvg.hu kozli, ez aztan a "jobboldali" velemenyszabadsag es demokracia!

fvipera 2014.06.12. 13:25:57

felesleges nyolc szónál többet vesztegetni ezekre a senkiháziakra

Moin Moin 2014.06.12. 13:33:07

Ezennel ünnepélyesen javaslatot teszek a Professzorok Batthyány Körének ellenszervezeteként a Bunkók Haynau Körének megalapítására! (A "bunkó" és a "Haynau" neveket természetesen csupán az elrettentés eszözeiül használva.)

A Körnek bárki a tagja lehet, aki legalább egyszer a kutyájával már levizeltette a Tiszapista-szobrot, az Országgyűlési Őrség posztjainak szeme láttára. (Kutyátlanoknak bérkutyát biztosítunk!)

Amúgy meg mit várunk attól az egyetemi/professzori elittől, amely alapvetően két forrásból érkezett:
- vagy az 1945 előtti "úriosztály" tagjai menekültek be oda, véd- és dacszövetséget alkotván,
- vagy "megtért" egykori jóelvtárs-káderek. (Achtung: ilyen még a Tákolmánybír'ságban is lappang!!!)

...Mondom: vessük be Haynaut!

nevetőharmadik 2014.06.12. 14:14:21

@Moin Moin: Elég komoly teljesítménnyel lehet csak a Bunkók Haynau Körébe bejutni ezek szerint - főleg, ha vidéki az ember :D

Moin Moin 2014.06.12. 16:09:28

@nevetőharmadik: Kedves vidéken élő tagaspiránsainknak is kidolgoztunk egy alternatív belépési lehetőséget. Azt javasoljuk, hogy keressék fel a hozzájuk legközelebb eső Horthy-szobrot, vagy Wass Albert-emlékművet és cselekedjákmeg azzal a fentebb említett aktust!

Hála a Drága Kormányunk által vitt kurzusnak, ma már 500 m-enként találhatni az országban megfelelő objektumokat...

nevetőharmadik 2014.06.12. 16:23:35

@Moin Moin: Na, Wass Albert van, de azt, hogy a Horthy-szobor hova került nálunk, nem tudtam kideríteni - de itt van egy patkány polgármester, aki kijelentette, hogy amíg ő hivatalban van, nem lesz itt sem Horthy-, sem Kádár-szobor :)

Carmichael 2014.06.12. 16:30:21

@nevetőharmadik:
Ebből már lehet is tudni, meddig marad hivatalban.. :)

nevetőharmadik 2014.06.12. 16:43:26

@Carmichael: Lehet, hogy túlélte magát, mert a Horthy-szobor már 2011-ben elkészült, de nem találtam utalást, hogy végül hova tették - lehet, sehova :P

Lexa56 2014.06.12. 19:30:47

@nevetőharmadik: egyet a református templomba Krisztus helyett ...

nevetőharmadik 2014.06.12. 19:42:14

@Lexa56: Református templomba Krisztus-szobor sem való, de tényleg félő, hogy kiszorítja Krisztust...

Carmichael 2014.06.12. 23:09:03

@nevetőharmadik:
Talán mégis van B-terve, ha minden kötél szakad...csak a raktárból kell elővenni és leporolni kissé...

ParaZita2 2014.06.13. 08:33:13

"....Ezt teszi a gyávaság, a szervilizmus és a saját értékrendszer feladása -- legyen önkormányzati aktatologató az ember, vagy professzor..."
Kérem szépen, hozott anyagból dolgozunk.
Bízom benne, kedves barátom, "unionista" is hozzászól még.

ParaZita2 2014.06.13. 08:38:03

@Moin Moin: javaslatod szuper, de egy kicsit(?)
kritika is: azaz, érezteted a kérdést, hol marad az előre mutató gondolat, amire komolyabban kellene figyelni.

Más szóval (HaFr-nek címzem magam is):
a REAKTÍV elemzések mellett, kellenek a PROAKTÍV
üzenetek is.

Saga 2014.06.13. 23:03:43

@ParaZita2: Lassan a proaktív jelszó a Fegyverbe! lesz...
süti beállítások módosítása