1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.05.27. 11:01 HaFr

A Polgári Konzervatív Párt foglalata

Nyugatos, patrióta, konföderalista.

Magántulajdon- és piacpárti (elsődlegesen a családi, kis- és középvállalkozások szabad versenye mellett, származékosan a monopóliumok és kartellek, a big business ellen).

Autonomista (egyéni és erős közösségi autonómiák híve az állammal, a big governmenttel szemben).

Föld, víz- és szénhidrogénkészlet nemzeti tulajdonban.

Szövetséges ideológiai áramlatok: jobboldali liberalizmus, nemzeti liberalizmus, keresztény liberalizmus, civic conservativism, paleokonzervativizmus.

Határon túli magyarok kulturális és közigazgatási autonómiája mellett.

Pluralista, tradicionalista, fontolva haladó, kis állam párti, anti-plebiszciter.

(Három kulcskérdést illetően:

1. Versenyképes, vegyes tulajdonú iskolarendszer a mai állami költségvetés legalább kétszeresével + tandíj + ösztöndíjrendszer.

2. 30 éves roma és szociális integrációs program, közmunkarendszer fenntartása az átalakítása mellett.

3. Vegyes nyugdíj- és egészségbiztosítási rendszer.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr846217782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kov_vacs 2014.05.27. 11:09:34

Akkor most előveszem a szótárt.

brodsky 2014.05.27. 11:31:39

Az a baj, hogy itthon a nemzeti liberalizmust leszámítva a többi szinte láthatatlan (vagy csak rosszul látom?).
Felmerül az a kérdés is hogy mennyire lehetnek szövetségesek a libertariánusok és neokonok?

brodsky 2014.05.27. 11:35:57

És még egy kérdés: ha már most volt a választás, az EP-ben hol lenne a PKP helye? :)
(nyilván elméleti kérdés, de mégis érdekelne a válasz)

2014.05.27. 11:40:01

Az a harminc eves program nagyivu es az idotartama miatt hatekonysaga erosen megkerdojelezheto. Az azsiai bevandolasra epito nyitott tarsadalommal jobban jarunk. Vagy inkabb kuldjunk embert a Holdra (az is 30 ev es jobban is hangzik). Sajnos nem lehet mindenkit megmenteni, erre semmilyen idotavban nem allnak rendelkezesre eroforrasok.
Az oktatas ok, ott mar latszanak a pozitiv jelek (legalabbis az alapfoku oktatasban), mind a tanarok, mind a szulok kezdik osszekapni magukat. Tandij mar most is van, a zeneiskola, a tehetsegpont, a lovaglas, a sakk, az uszas, a dramaora, a nyelvtanulas es a nyari taborok mar most is bohom penzbe kerulnek. Ezek nelkul az alapok nelkul eselytelen egy jobb kozepiskolaban (egyhazi vagy alapitvanyi) valo kesobbi helytallas.

zsebatya 2014.05.27. 11:50:25

Blogíró: Segíts! Lehet, hogy én teljesen hülye vagyok, de ez csak egy vicc, afféle paródia, ugye?

2014.05.27. 11:51:56

Az egeszsegugyhoz: ezt mar regen igy kellene. Az alaporvosi es a szakorvosi ellatas sajat zsebbol megy (minden kozos haztartasban élők egyuttes TB befizeteseinek terhere gyogyulnak es a gyogyszerek ara is onnan jon le - es ez rogvest felveti a nyugdijak bruttositasanak szuksegesseget) a nagy es koltseges mutetek/ellatasok pedig kozos kockazati alapbol (itt is a sajat egyeni szamla terhere kerhetok extra szolgaltatasok). A lenyeg: MINDENKI fizet.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.27. 12:08:30

@brodsky: Konzervatívok és Reformisták frakciója, gondolom, de ez nem mérvadó, mert az ilyen pártcsaládokban legalább annyi széthúzás van, mint pártcsaládok között

___________________________ (törölt) 2014.05.27. 12:48:22

Akkor van esélye a magyar jobboldalon / nemzeti oldalon belül vagy helyett, ha abszolút 1. helyre teszi a nemzeti érdekvédelmet, kvázi gazdasági és egyéb (de nem háborús) nacionalizmust, még abban az esetben is, ha ez alkalmanként felülírja a nyugatosságot, piacpártiságot és autonómiát, azaz ha elsősorban nemzeti párt és másodsorban polgári vagy konzervatív.

Egyrészt mert erre van igény, másrészt meg ha az embere alaposabban végignézi a gazdag nyugati országok történetét, és főleg azokét, akiknek nem volt sok gyarmatuk, nyersanyaguk, akiknek tényleg munkából kellett egyről a kettőre jutniuk (Svájc, Dánia stb.) persze talál egy jó adag piac-és autónómiapártiságot, de még nagyobb adag nacionalizmust és nemzeti érdekvédelmet.

Ez van. És ezzel kissé szemben áll a "nyugatos" jelző (míg a piac vagy autonómia nem feltétlenül). A "nyugatosság" valamilyen szinten nem csak módszereket jelent, hanem kvázi arra is utal, hogy a nyugat jó fej, tehát túl sok nemzeti érdekvédelemre vele szemben szükség nincs, mert rendesek és segítőkészek. Na ezt nem adja el senki soha itthon, mondjuk nem is igaz.

Úgy használható a "nyugatosság" ahogy pl. a 1900-as évek Japánjában használták: igen, eltanulni a nyugattól mindent, ami hatékony - de egy percig sem lefeküdni, sőt, lényegében versenytársként ellenük használni, szóval maximálisan a nemzeti érdek mentén.

Alapvetően szerintem egy kis és gyenge országban olyan piacpárti pártot eladni, ami nem első-másod-és harmadsorban nemzeti-nacionalista, és csak negyedsorban piacpárti, lehetetlen. De ha be is vennék, nem működne.

Egyszerűen kis és szegény országban nem használható az egész pl. amerikai balosok vs. amerikai libertáriusok vita-tér. Mi nem általánosságban akarjuk, hogy az állam vagy beleavatkozzon a pl. közértek működésébe vagy sem: mi azt akarjuk, hogy a magyar közértet segítse, hogy az idegennek versenytársa legyen, mert végső soron minket az érdekel, hogy élelmiszer-ellátársunk ne gyanús idegenektől függjön. Végső soron ez egyfajta biztonságvágy.

Ebből kell kiindulni, képtelenség egy ilyenféle nemzeti prioritás nélkül a magyar jobboldalon ringbe szállni.

unionista (törölt) 2014.05.27. 12:52:44

magyarországon a szakpolitikai programok csak és kizárólag önkormányzati keretek között mehetnek végbe. azért, mert az ellenérdekelt politikai erők között soha nem volt, és valószínűleg sohasem lesz konzenzus. vagy ha mégis, akkor ezeknek ellenáll a nép. a "nagy reformok" mindig elbuktak. ahogyan a "forradalmak" is.

Free_soul 2014.05.27. 13:02:36

- A nagyvállalatok szabad versenye kevésbé fontos mint a kis/középvállalkozásoké?

- Nemzeti tulajdon = állami tulajdon (jó ötlet??)

- Ideológiák: libertarianizmus?

- Közmunkarendszer fenntartása - (nem lenne jobb a minimálbért megszüntetni, minthogy mások adóztatásából fizessen az állam alibi munkát, a piacon ugyanilyen árért meg betiltsa ezt a munkavállalást ?? )

- Teljesen privát iskolarendszer és egészségügy?

unionista (törölt) 2014.05.27. 13:08:27

@Shenpen:
bajnainak éppenséggel még jól is állhatna egy ilyen nemzeti demokrata arcél. ha nem azt mondaná, hogy neki nagy megtiszteltetés részt venni a bilderberg-találkozón. hanem azt, hogy ő ott egyetlen magyarként a nemzeti érdekeket képviseli. (vagy egyetlen kelet-közép európaiként a visegrádiakat). persze ezzel a karakterrel sem tudna nyerni. ahhoz szociális demagógia kell. eufemizálva szociáldemokrácia. reálisan az ellenzéknek semmi esélye nincs. reálisan a feudális világ konszolidációja következhet. (ami azt jelenti, hogy már megtörtént a rendszerváltás). ebben az esetben ez a 20-25 éves makro-ciklus legjobb esetben is arról szól majd, hogy néhány agglomeráció szabad királyi és császári városok hagyományát alapul véve kivívja az önállóságot.

panelburzsuj 2014.05.27. 13:23:51

Mútkor gyémánt - most foglalat.

Gyanus, hogy eztet a Hafrot is a zamszterdami dzsörlilobbi mozgassa...

DrGehaeuse 2014.05.27. 13:40:28

@unionista:
Viszont a nemzeti demokratáknak nem állna jól egy bajnai féle seggarcél pláne olyan aki a Bilderberg találkozó meghívott résztvevője.

DrGehaeuse 2014.05.27. 13:46:08

@HaFr:

Mi az hogy a PKP Népszavaztatás-ellenes?
Svájcban ezért megkapnád a magadét amúgy Tell Wili módra... :)

unionista (törölt) 2014.05.27. 14:06:57

@DrGehaeuse:
na jó, de mondhatná, hogy ő azért megy, hogy a magyar, vagy a visegrádi érdekeket képviselje. szóval itt a kínálat a két véglet. az egyik orbán, ő a "cigány" kultúrából merít. mindenkivel harcol. a baloldal a "zsidó" kultúrára épít. amelyik negligálja és degradálja többség érdekeket. de egyik sem segíti a tömeges felzárkózást, és egyik sem vezet el valódi polgárosodáshoz. ennek a két szélsőségnek normálisan helye lenne a közéletben. de nem a centrumban, hanem a margón.

unionista (törölt) 2014.05.27. 14:26:33

@panelburzsuj:
megduplázzuk az oktatásra szánt pénzt. és ezzel kisebb államot teremtünk. mert a kis és középvállalkozások szabad versenyéből hirtelen akkora többlet fakad, hogy csak na. és a közmunkaprogramokból. abból is kisebb állam lesz. általános, filozofikus megoldás nincs. vagy ha van, akkor nem szavazna a nép.

Lexa56 2014.05.27. 14:27:12

@Shenpen: de azért azt ugye elvárod, hogy az export nőjön? Hogy exportálsz olyan országokba, akik úgy viselkednek velünk szemben, mint amit te ideálként számunkra leírtál?

belll 2014.05.27. 14:28:38

@DrGehaeuse: A népszavazás nem abszolút érték.
Svájcban lehetsz józanul népszavazás párti, de Magyarországon józanul csak népszavazás ellenes lehetsz.

unionista (törölt) 2014.05.27. 14:48:02

@belll:
ebből lesz a népszavazás ellenes demokratikus oldal.

DrGehaeuse 2014.05.27. 14:48:31

@belll:
Szóval a magyar nép az hülye? A svájci meg mind okoska? Szerintem meg nem.

Abban van valami, hogy nálunk a népszavazás intézménye le van járatva. De nem azért mert a nép hülyén dönt, ahnem mert hülye kérdéseket tesznek fel neki többnyire rosszul megfogalmazva és alkalmatlan időpontban.

Egy népszavazást csak nagyon fontos és (legalább közvetve) mindenkit érintő kérdésben lenne szabad feltenni és csak azután, hogy a széles közvélemény előtt nyilt közéleti vitákban feltárták az összes mérvadó (kompetens személyek által képviselt) álláspontot a kérdésre adandó választ illetően.

Ezzel szemben a magyar közéletre ráterpeszkedő önjelölt és súlyosan kontraszelektált korrumpokrata elitcsoportok folyton aktuálpolitikai kérdéseket feltéve szinte csak vagdalkózásokból és sárdobálásokból álló (vitának hazudott) acsarkodásokat követően (amiket követően az egyszerü honpolgár számára csak még kevésbé lesz világos a szemben álló alternatívák mibenléte) szavaztatják meg a jónépet. Ezzel visszaélve a népszavazás intézményével és lejáratva azt.

Értelmes és lényeges kérdésre igen is felelős választ képes adni az "Istenadta" ha jókor teszik fel azt.

DrGehaeuse 2014.05.27. 14:59:30

@unionista:
Hűha szerinted gordony egy harmadik kategória?
Én még a félszemü sánta lovam érdekképviseletét se bíznám rá a vágóhídra vitelt illetően.

A pasinak (az őt körülvevő yuppie ingyenélő szófosóval együtt) gőze nincs a magyar rögvalóságról. A 4-5 millió léthatár közelében lavírozó magyar honpolgár gondjairól halvány segégfogalma simcs. Tudod miért: mert nem is érdekli.
Az ilyen embereknek a "politika" nem más mint üzleti projekt. Az ideológia pedig csak a PR egyik díszítőeleme.

A vén komcsik mint Biszku vagy Bucigyuri legalább voltak melósok és tudták miből él a nép. De ezeknek csak megszületni volt nehéz. Apuci mindent lezsírozott nekik a fényes karrierhez.

unionista (törölt) 2014.05.27. 15:05:22

@DrGehaeuse:
bajnai a "zsidó" kategória. ő várja, hogy diktáljanak neki. ahhoz ért. de éppenséggel mondhatná azt, hogy nem ilyen. hazudhatna. elvégre politikus.

unionista (törölt) 2014.05.27. 15:24:12

@Lexa56:
nem lehet országosan megmondani, hogy milyen exportpiacokat kellene preferálni. a jobbik azt mondja, hogy az iráni kapcsolatokat kell erősíteni. ebben is van ráció. ha a nyugatiak oldják vagy feloldják az embargót, akkor egy szoros perzsa kapcsolatból nagy nyereség származhat. de az egész gazdaságot nyilván nem lehet erre felépíteni. ahogyan az orosz kereskedelmi kapcsolatokra sem. se a nyugatra, se a keletre. erről 176 önkormányzatnak kellene dönteni.
kepfeltoltes.hu/140527/onkormanyzatok_www.kepfeltoltes.hu_.png
feltéve, hogy erre igény van. nagyjából itt lehet:
kepfeltoltes.hu/140527/agglomeraciok_www.kepfeltoltes.hu_.png

almodhi 2014.05.27. 16:07:04

"Föld, víz- és szénhidrogénkészlet nemzeti tulajdonban."

Megjegyzéseim

1. Mit jelent a föld nemzeti tulajdona? Állami tulajdont? Vagy csak a külföldiek földvásárlásának a tilalmát? Mindkettő elég riasztó...

2. "elsődlegesen a családi, kis- és középvállalkozások szabad versenye mellett" ez azt sugallja hogy a nagy cégek versenye nem olyan fontos. Pedig a monopóliumok és kartellek pont közöttük szoktak kialakulni.

3. A miért pont a szénhidrogén, és miért nem az urán?

4. "közmunkarendszer fenntartása az átalakítása mellett." Az ördög itt az átalakítás részleteiben van elásva, hogy kedvenc képzavarommal éljek...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.27. 16:14:16

@almodhi: Hi, nemzeti tulajdon, miért rémisztő a mai földárak mellett? De fontos a nagy cégek versenye, de nem amíg nincsenek hatékony kartellellenes nemzetközi szabályozások, addig (1) nem hiszünk abban, hogy valós verseny lehetne, (2) a tőkecentralizáció szabadon folyhat. Egyszóval, nem hiszünk a a mai szabályozási környezet optimális voltában, ezért ezek a torzó szabályok.
Mondhattam volna, hogy a "föld méhének kincsei", de ez Mo-n praktikusan a vízre és a szénhidrogénekre vonatkozik.
Igen az ördög a részletekben van. Mérni lehessen a közmunka hozzáadott értékét, vagyis szabad piaci árak mellett kell folynia, de állami tulajdonú projekteken.

almodhi 2014.05.27. 16:21:34

"nemzeti tulajdon, miért rémisztő a mai földárak mellett?"

Először is, mert nem tudom hogy mit jelent.

- Az összes föld államosítását?
(ugye az világos, hogy ez miért rémisztő...)
- A mostani állami tulajdon konzerválását?
(rémisztő, mert konzerválja az állami "korrupcióalapot...")
- Hogy csak magyar természetes személy tulajdonában lehet föld?
(rémisztő, mert megakadályozza a normális birtokszerkezet kialakulálsát, és konzerválja a mezőgazdaság tőkehiányát és így a falusi nyomort is)

unionista (törölt) 2014.05.27. 16:31:07

@HaFr:
te leszel a magyar chávez hugó.

unionista (törölt) 2014.05.27. 16:43:01

@almodhi:
az összes földet 176 önkormányzat kezébe kellene adni. annak, amit ma úgy neveznek "járás":
kepfeltoltes.hu/140527/onkormanyzatok_www.kepfeltoltes.hu_.png
a járásokat összehangolja a megye. nem kell filozofikusan eldönteni, hogy most kell-e külföldi tőkét bevonni, vagy nem kell. dönthessék el helyben a népek. ahol nem tudnak, vagy nem akarnak dönteni, ott jobb híján mondja meg az állam.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.27. 16:43:26

@almodhi: nem, nem, magyar kézben, ennyi, decentralizált piacon, jogi személyek is

belll 2014.05.27. 17:05:21

@DrGehaeuse: Nálunk nemrég lenépszavazták a 300 forintos vizitdíjat. Svájcban pedig lenépszavazták azt a javaslatot, hogy bekorlátozzák felülről a fizetéseket.
Nálunk az ingyen sört is megszavaznák, a svájciak pedig nem.
Mindez nem azért van, mert a nép hülye, hanem azért, mert ott több száz éve szocializálódnak egy polgári kultúrában, mi meg több mint száz éve keményen próbálunk ellenállni neki.

unionista (törölt) 2014.05.27. 17:13:02

@belll:
a svájciak is elkezdték valahogy. jelzem helyi népszavazásokkal, és nem országossal.

fggeri 2014.05.27. 17:17:00

Nekem az lenne a kérdésem a szerzőhöz, hogy a paleokonzervativizmus miért és tartalmilag milyen értelemben szerepel a listán? Tudtommal igen heterogén irányzat, ugyanakkor számos tétele meglátásom szerint távol áll a nemzeti liberalizmus felfogásától és kevésbé illik a felsoroláshoz.

almodhi 2014.05.27. 18:37:29

@HaFr: OK, a kiegészítésekkel a PKP már belülkerült az elfogadható zónán.

Bár meg kell mondjam, ez a foglalat nekem egy kicsit balos :-).

unionista (törölt) 2014.05.27. 18:41:34

@HaFr:
és ha mondjuk egy nagyváradi többségi román érdekcsoport befektetne a bihar síkon, akkor mi van? mi van akkor ha ez a csoport részben magyar? hívjuk össze a filozófus nagytanácsot, hogy akkor mi a teendő. vagy esetleg a konkrétumok ismeretében döntsék el az ott élők, hogy kell nekik az a román, vagy román-magyar beruházás, vagy nem kell. ki szervezze a piacot: az állam vagy a városok?

DrGehaeuse 2014.05.27. 19:13:47

@belll:
Pont erről beszéltem.
Hülye fityisz hülyeségeket tett fel kérdésnek.
A nép meg poénra vette :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.27. 21:02:27

Ez egy kicsit zagyva így.
Ha az ember piacpárti, akkor a természetes monopóliumok létét kénytelen elfogadni, mivel a piaci folyamatok termelték ki.
Ugyanígy ellentétes azzal, hogy ez meg az "nemzeti tulajdonban". Most túl azon, hogy a "nemzeti tulajdon" igazából csak egy buzzword, lévén, hogy a nemzet csupán egy absztrakció, de ez megint csak egy durva versenykorlátozást jelent.
Magyarországon nem tudsz egyszerre tradicionalista és közösségpárti lenni, mert a magyar tradícióktól teljesen idegen.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.27. 21:09:39

@Lord_Valdez: Hát ugye, ha igazad lenne, akkor nem lenne piacpártiság a világon, mivel állami szabályozás mindenhol van. Ezt a maga relativitásában kell elképzelni. A tradíció pedig pluralista kell legyen, tradíciók, ha tetszik + olyan közösségek, amelyeknek még nincsenek tradíciói, nem látok ellentmondást.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.27. 21:25:32

@HaFr:
Na ja, de leginkább a tisztességtelen magatartás kockázata miatt, nem pedig azért, hogy az üzletek kicsik maradjanak.

Jó neked, én látok. A magyar emberektől nagyon idegen a közösségalkotás, mert alapvetően igen bizalmatlanok egymással szemben. Ezen a kormányzat nem igen tud változtatni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.27. 21:42:06

@Lord_Valdez: nem, a kormányzat tényleg nem, de tudja nem tovább rontani a helyzetet, aztán meg.. ki tudja

unionista (törölt) 2014.05.27. 21:50:43

@Lord_Valdez:
a magyar parasztnak alapvetően járás/megye/nemzet világképe van. alapvetően ezekbe hajlandó szerveződni.

explanatus 2014.05.28. 00:15:53

@Lord_Valdez: "A magyar emberektől nagyon idegen a közösségalkotás" Hát persze, hogy idegen. Milyen "közösségeink" voltak? Ránk kényszerítettek. Nagyvárosban szakszervezet, kisvárosban szövetkezet, falun tsz.

Ha azonban "felülről" megszűnne a kényszer, lásd békemenet, akkor miért ne szerveződnének az emberek kedvvel, különböző érdekcsoportokba, melyekben kényszermentesen a maguk kedvtelésére és érdekeik védelmére közösség-alkotnának.

Az ember természetes vágya, hogy valakikkel, valamilyen cél érdekében közösséget alkosson. (Család, mint legkisebb közösség) Pedig ez az egyetlen járható út. Olyan kormányzat kell, mely hagyja, hogy laza (törvényes) keretek között emberek tömegei megtalálják és megcsinálják maguknak azokat a formákat, melyekben örömüket lelik.

Az egyre inkább növekvő szabadidő és a kitolódó életkor miatt is szükség lenne ilyen keretekre, megelőzendő az elmagányosodást, a nem érdekel mi van a szomszédommal mentalitást.

A szabadság-érzést és az iránta való vágyat nem pótolhatja a felülről diktált "önszerveződés".

(Mellékesen. Miért akkora a tömeg mondjuk egy békemeneten, bajai halászléfőző és minden hasonló fesztiválon? Mert az emberek keresik mások társaságát. Még a tea is jobban esik, ha nem egyedül kevergeti az ember.)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.28. 09:27:15

@unionista:
Ez nem közösség, hanem közigazgatási egység.

@explanatus:
A rendezvény nem jó példa, mert utána hazamennek és megszűnik. Egy egyesület akkor már sokkal inkább.

___________________________ (törölt) 2014.05.28. 10:30:43

@Lexa56:

1) az átlagos vállalat onnan vásárol, ahol a legolcsóbb, nem az alapján, hogy az ő kormánya szereti-e a másik állam kormányát meg ilyenek

2) nem értem a kérdést. nem az a cél, hogy más országokkal köcsögösködni, hanem a velünk köcsögösködésnek véget vetni, kikerülni az állandó lúzer pozíciójából

Ma chi è questo Joker? 2014.05.30. 07:42:36

A közmunkát kérlek, fejtsd ki bővebben!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.30. 08:16:44

@Ma chi è questo Joker?: Pontos piaci alapon elszámolt, állami projekteken, infrastruktúra stb, felhasznált, legalább minimálbéren fizetett munka.
süti beállítások módosítása