1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.05.17. 12:42 HaFr

A PKP viszonya a Fideszhez

A PKP viszonya a Fideszhez nyilvánvalóan fontosabb az összes többi párthoz való viszonyánál, a vele való érintkezési pontjainkhoz képest a többi elhanyagolható, az ezekről való beszéd is félrevezető volna. Ez azért van, mert a konzervatív magyar szavazó inkább nemzeti, mint demokratikus identitású, de legalábbis a demokráciát annyira nem társítja a baloldallal, hogy ha szeretné is látni egy új megfogalmazását, az nem jöhet számára a baloldalról. A jobboldalon belül a PKP azonban azokra számít elsősorban, akik számára nem kielégítő a Fidesz gyakorlata a demokrácia, a jogállam és a kapitalizmus terén. Azokra, akik nyugati típusú, de nemzeti konzervativizmusra vágynak a keleti típusú jobboldali etatizmussal szemben.

A PKP nemzeti kapitalista párt -- szemben a Fidesz államkapitalista rezonjával. A PKP -- a Fideszhez hasonlóan -- a globális tőke erősebb kontrollját tartja üdvösnek, de a Fidesszel szemben nem az állam és az államhoz közeli versenyképtelen, korrupt bizniszek hízlalása árán. A korrupt nemzeti tőkét semmivel sem tartjuk hazafiasabbnak és az ország versenyképessége szempontjából előnyösebbnek, mint azt alacsony munkabéren és a hazai knowhow visszafogásán alapuló nemzetközi tőkét. Úgy véljük, ha Orbán a korrupcióval gondolta biztosítani környezetének lojalitását, akkor olyasmit művelt, amire nem volt felhatalmazása, ez egyszerű lopás, ráadásul politikai gyengeség. Erre, ilyen áron, bárki más képes lett volna.

A PKP -- a Fidesszel szemben -- az európai liberális demokráciák alapján áll, azokat nagyon erős önkormányzati és egyéb autonómiák erejével kiegészítve.

A PKP a jelenleginél hosszabb távon kb. harmadával kisebb elvonással operáló központi költségvetést, kisebb, hatékony, teljesen transzparens államot akar. A mai államszervezetre egyszerűen nincs szükség még a jelenlegi feladatainak ellátáshoz sem. Magyarország legnagyobb tehertétele és versenyképességének legsúlyosabb ballasztja az állam: együtt az államszervezet és az állami funkciók túltengése.

A PKP a piaci típusú társadalom pártja. Ez sokaknak a heti piacot idézi (ezek a szocialisták), a konzervatívoknak azonban azt a tényt, hogy a versenyképes társadalmak az egyének és kisközösségek folyamatos interakciójában jönnek létre, amelyeknek elfojtása, felszámolása, és helyettesítése a buta, hatalmaskodó állammal -- mint teszi a Fidesz -- boldogtalanságot és versenyképtelenséget teremt.

A PKP konföderális Európát akar -- a Fideszhez hasonlóan, de folyamatos kibeszélés nélkül. A föderális (egyesült) Európa mint garancia a jogállamra és gyógyír a megoldatlan magyar polgárosodásból fakadó gondjainkra nem járható út. Milyen jogállam az, amelynek egy külső hatalom garantálja a fennmaradását? Antidemokratikus. Nem beszélve arról, hogy nem is okvetlenül versenyképesebb. Az egyesült Európa a helyi autonómiáktól csak még távolabbra helyezné a döntéshozatalt alapvető kérdésekben, növelné és drágítaná a bürokráciát, a helyi szintű felhatalmazások egyensúlyozó ereje nélkül kiszolgáltatottá tenné az embereket a globális méretű hatalmi játszmáknak.

Magam örömmel vettem észre -- sokakkal szemben -- a miniszterelnök beiktatási (székfoglaló) beszédében a régi, 1990-es évek végi Fidesz polgári gondolkodásának visszatérésére utaló jeleket. Bárcsak igazam volna, ennél többet nem mondhatok. A 2001 és 2014 közötti Fidesz politikáját ugyanakkor antikonzervatívnak, polgárosulás-, és ezért társadalomellenesnek tartom. Nem tartom viszont elképzelhetetlennek, hogy ebben -- a kényszerítő körülmények hatására is, mint amilyen a továbbra is lassú növekedés, az ország lemaradása a régiótól, és a keleti látszatdemokráciák nyilvánvaló kudarcai -- lassú változás áll be ennek a ciklusnak a folyamán. Mivel én inkább tartom magam a nemzet barátjának, mint a Fidesz ellenségének, örülnék egy ilyen fordulatnak. 

120 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr276177696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2014.05.17. 17:05:28

@DrGehaeuse:

Maszkírozd magad Molnár Csabának (vagy: ha vonz a transziság, akkor Vadai Áginak) és akkor béeresztenek!

(Maszkírozás-üygben fordulj e blog szerzőjéhez, ő ui. a héten többedszerre maszkírozta magát Orbán-hívőnek...)

Moin Moin 2014.05.17. 17:07:06

@HaFr: Állmatitkot nem fecsegünk ki! Lásd, hogy járt szegény Kovács Béla!

belll 2014.05.17. 17:12:31

@panelburzsuj:
Egyáltalán nem tartom megoldhatatlannak a "magyar ugar" nevű problémát, sőt tudom, hogy a megoldás is pofon egyszerű, semmi újat nem kell kitalálni.
Ami pedig a "kegyelmi időt" illeti: A kiegyezés utáni pályán maradva, ma mi is Ausztria szintjén élhetnénk. A modernizációnkat, felzárkózásunkat nem külső, hanem belső erők akadályozták ugyanúgy, ahogy a rendszerváltás után is. A szocializmus alatt valóban elméleti esélyünk sem volt, de azt azért látni kell, hogy az elmúlt 25év kudarcát nem lehet külső erőkre és a 40 év szocialista helyben járásra fogni, azt tisztán magunknak köszönhetjük. A helyben járás megy nekünk külső kényszer nélkül szabadon is.

Moin Moin 2014.05.17. 17:33:05

@HaFr:

A jogi áttörés nagyban elősegítené a mentális áttörést – hiszen másmilyen (polgári) érvényesülési környezetet teremtene.

A föderáció a gyakorlatban annyira elerőtlenítené (ha ugyan meg nem szüntetné) a nemzetállamokat, hogy azok, mint akadályozó tényezők, többé jelentős hatást nem tudnának kifejteni a saját társadalmaikra sem. Így a „megduplázódástól” és annak az akarnokságot növelő hatásától sem kell tartani.

Az oroszok visszakozására nagy pénzt ne tégy: a stratégiai céljaik mit sem változtak! Amit pedig elért a „művelt nyugat”, abban a legkisebb része az EU-nak volt. A NATO-nak nem tagja valamennyi eu-s tagállam – Ausztria, Finnország, Svédország -, mivel ezek semlegesek. Ráadásul a NATO katonai és döntéshozatali súlypontja az USA, amelynek vannak az európai érdekekkel ellentétes világpolitikai ambíciói is. (Valódi érdeke már kevésbé lenne – de hát ezt ők nem fogják fel.) A G7-ben sem tagja az összes eu-s ország, annak formálisan nem tagja egységes entitásként az EU. Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország a tagjai, de nyilvánvaló, hogy az angolok kifelé kacsingatnak az U-ból (mert nem bírják megemészteni, hogy a Brit Birodalomnak rég vége és a németek fújják a passzátszelet az EU-ban), Franciaország és Olaszország pedig a maga bajaival nyűglődik. Németország pedig annyira óvatos és annyira nincs tisztában a jelenlegi német vezetés az ország megnövekedett gazdasági erejével, hogy ennek logikus következményeivel sem számolnak. Különösen így van ez a katonai doktrínaalkotás és a haderőreform terén. (Az adenaueri „egyenruhába öltözött polgár” koncepciója után most megszületett a „családbarát hadsereg” is – rövidszárú csizma pedig 1955 óta nincs már!) Hadászati téren pedig a centralizáltság éppen hogy a sikeresség alapja – ahogy azt Napóleon megmondta: „A vita mindig katasztrófához vezet!”. (A harcászat az, ahol a nagyfokú alegységi szabadság az eredményes. …Bár ez utóbbi tézist is lassan felül lehet majd vizsgálni az automatizált csapásmérő és taktikai fegyverzeti rendszerek tükrében – de ezt most ne nyissuk ki!)

nevetőharmadik 2014.05.17. 18:42:50

@Moin Moin: Nem kötekedésiből, de egy korábbi posztnál azzal vádoltam a DK-t, hogy nekik valójában azért szimpatikus egy Európai Egyesült Államok koncepciója, mert így nem nekik kéne legyőzni Orbánt, amire önerőből képtelenek. Amúgy is folyamatosan érzem (sőt, olykor önkéntelenül is osztom) a vágyat a baloldalról, miszerint az EU lépjen már rá Orbán tökeire. Nem gyengeség ez, a polgárosulatlan felülről vágyás egyik újabb megnyilvánulása?

Persze látom én, hogy a te céljaid messze nem redukálhatók le egy piti orbáneltávolításra, de biztos vagy abban, hogy egy föderális Európa megfelelő módon tudná "meghekkelni" a magyarországi polgári fejlődést? Sokszor úgy érzem, hogy még magát Európát is meg kellene hekkelni polgárosulás szempontjából. Vagy szerinted egy ilyen EU-ban a német-skandináv centrum (már ha ez lenne a centrum) elég erős lenne ehhez?

Moin Moin 2014.05.17. 19:09:17

@nevetőharmadik:

"...a német-skandináv centrum (már ha ez lenne a centrum) elég erős lenne ehhez?" - Az attól függ, hogy győz-e a Wehrmacht Sztálingrádnál!

Komolyan: Nem gyengeség az EU segítségét várni a magyar polgárosodáshoz, mert ez a segítség a magyar társadalom speciális viszonyai miatt csak felülről és kívülről érkezhet. Önmagától a magyar társadalom nem fog és nem tud polgárosulni - többek között az időfaktor miatt.

Az más kérdés persze, hogy nem naivitás-e várni az EU-ra ebben a témában. Szerintem az! Sokkal eredményesebb módszer, ha megteremtjük a polgárosodás magyar közegét és azt tesszük egyre erősebbé és befolyásosabbá. De ez sem igazán immanens folyamat, azaz ez sem egy "spontán, történelmi polgárosodás" lennne.

Ami a föderális EU lehetséges "meghekkelő képességét" illeti: ez persze működne, de ahhoz előbb benne kellene lenni a föderális EU-ban, amire egy Orbán sosem lenne hajlandó. Ehhez is egy belső politikai erőtér-váltás kell: hogy legyen, aki beszviszi az országot a "teljes önfeladásba".

Ezen kívül: a követlező 10 évben nem várható az EU föderatívvá válása - ami nem jelenti azt, hogy az EU legjobban teljesítő országai nem hoznéának létre valamiféle egymás közötti föderációt. Erre van is német javaslattervezet. (Még Westerwelle irányításával született.) Ha ez megtörténi, akkor ennek is lehet hatása - feltéve, hogy az egyesül német-skandináv-benelux-frank hadsereg győz Sztálingrádnál!:-)

Lexa56 2014.05.17. 19:41:55

Véleményem szerint Európának érdeke lenne a föderatív berendezkedés, de szerintem még pusztulása árán sem lesz képes rá. Minden Magyarországra fokozottan érvényes.

Lexa56 2014.05.17. 19:42:46

Akarom mondani mindeZ Magyarországra nézve fokozottan évényes

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.05.18. 01:42:11

Holokauszttól elhatárolódik-e a Párt?

Buzinászról gyanús hallgatás, kódolt elutasítás?

Hidvégi Mihály 2014.05.18. 07:31:12

@Istóczy Győző: Kedves Győző, nem tudom mi is a kérdésed, legközelebb legjobb lenne ha értelmesen vetnéd fel. A holokauszttól nem lehet elhatárolódni, az ugyanis megtörtént, hogy a fészkes fenében lehetne attól elhatárolódni?!

Buzinászt is emlegetsz, már a megközelítésed is bumfordi azokra az emberekre nézve, akik másmilyen identitással bírnak, mint a többség. Tanuld meg, hogy konzervatív ember nem bélyegez meg és nem bántalmaz kisebbségeket, nem erősít fóbiákat.

toportyánzsóti 2014.05.18. 07:47:00

Jelenlegi félműveletlen elit és állami vízfej sajna harmada adót sem lenne képes értelmesen elkölteni,ahogy más ajrópaiak sem..Ekkora adószint leginkább a maffia és csalóhálózatok eltartására alkalmas.

Hidvégi Mihály 2014.05.18. 07:49:51

A poszthoz annyit fűzök hozzá, hogy a feszegetett hozzáállás a Fideszhez, annak szavazótáborához, a nemzeti kérdéshez épp az, amit magam is vallok.

Az utolsó bekezdés nem illik ide. Az, hogy a Fidesznek van egy végtelen hatalommániás és velejéig hamis vezére s hogy éppen hogy hajlong annak érekében, hogy a hatalmát átmentse még és még, ez nem függ össze azzal, hogy a PKP hogyan viszonyul annak a pártnak a tagságához. Külön kell választani a Fidesz-szavazókat és a vezért.

Biztos vagyok benne, hogy a Fidesz szavazótáborában sok derék és munkás és erkölcsös ember van, még akkor is, ha a vezér olyan, amilyen. Hisznek neki, hát az ő bajuk, majd megjön a felvilágosodásuk. Én a magam részéről mindent megteszek, hogy lerántsam a leplet vezérükről, hogy elgondolkodjanak azon, egyetlen embert sem követünk úgy, mint Istent, főleg nem egy ilyen szélkakas-erkölcsű kisembert.

Többször említetted már Péter, hogy a politika az beszéd is, a közlés, a tálalás, a beszédmód, a meggyőzés szintén.

Már a szintén igen kisember Gyurcsány is mindig azt harsogta, hogy rossz a kommunikációjuk, ezért teljesít rosszul az akkori MSZP és az akkori Magyarország (2006-2009 között).

Hát nem.

A politika ott létezhet a beszéd szintjén, ahol a népesség befolyásolható egy vezéregyéniség által. Máshol a politika a tettet jelenti elsősorban. Soha nem ismerjük Svájc miniszterelnökének nevét, mégis sokkal nagyobb formátumú politikus ő, mint Orbán. Mert nem beszéddel politizál, hanem tettekkel, ha kell, akkor népszavaztat igen sűrűn, de nem pofázik (elnézést, de én csak ezzel a szóval tudom leírni Orbán beszédeit) lyukat a népe hasába.

Orbán takarodj (Gyurcsány rólad meg soha ne halljak többet)!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.18. 07:55:49

@Hidvégi Mihály: MIhály, az utolsó bekezdése valóban nem illik ide, ezért írtam egyes szám első személyben :)

Hidvégi Mihály 2014.05.18. 08:21:16

Figyelj Magyarország!

Soha ne tekintsd másként a politikát, mint az élet más területeit!

Hogyan viseled, ha a szomszédod füllent egyet? Ha a kollégád nem őszinte? Ha az autószerelőd átvág? Ha a hentesed megrövidít?

Ha a vezérnek kiszemelt politikusod épp olyan hamis dolgokkal "ajándékoz" meg, mint amit a közvetlen környezetedben sem találsz jónak, hát vesd meg azt a politikust és soha többé ne támogasd.

Az tévút, hogy a politika ocsmány dolog kell legyen. Ha hagyjuk, hogy az legyen, akkor az országunk is ocsmány és szegény lesz, nem különben mi is, annak tagjai.

Orbán takarodj, Gyurcsány takarodj! Ez a mi hazánk!

Lexa56 2014.05.18. 08:35:49

@Hidvégi Mihály: Kedves Mihály! Sajnos a Fidesz és Borbán szétválasztása sem technikailag, sem ideológiailag nem egyszerű, ha nem lehetetlen. Orbánt egy igény szelektálta ki a lehetséges jelöltek közül és ez az igény tartotta hatalmon. Az a tény, hogy a Fidesz követői közül nagyon kevesen mondták ki azt, hogy ez már sok, sokat elmond a követőkről.

♔bаtyu♔ 2014.05.18. 08:49:44

"A PKP -- a Fidesszel szemben -- az európai liberális demokráciák alapján..."

Azért jó látni, hogy mennyi a talajt vesztett, magától elszállt liberális.

Az országnak nagyon elege van a liberális formációkból, ennek állandóan hangot is ad, de állandó a próbálkozás.

Kommunista, konzervatív szélsőséges zsidók=DK
Korszerűbbek=LMP

Szóval telített a piac liberáliséknál.

♔bаtyu♔ 2014.05.18. 08:58:41

@Lexa56: Nem a Fidesz követői ostobák, hanem te nem vagy képes elgondolkodni azon, miért követik a Fideszt.

Pedig elég csak ránézned a gazdasági mutatókra.

Aki pozitív, azt követik, aki negatív, azt pedig nem. Senkit nem érdekel a liberális eszme magasabbrendűsége, már mindenki rájött, hogy ez valójában a liberálisok felsőbbrendűségét jelenti.

unionista (törölt) 2014.05.18. 09:13:18

@Moin Moin:
bécs nem tud, berlin pedig nem akar beleszólni a magyar polgárosodás dolgába. ausztria gazdasági ereje kevés ahhoz, hogy visszállítsa a monarchiát. csehország, szlovákia, magyarország, horvátország és szlovénia együttes gazdasági ereje meghaladja a sógorokét. németország könnyedén felemelhetné ezt a térséget, de valószínűleg túl kockázatos vállalkozás lenne. a németek számára túl nagy nyereséggel nem is kecsegtetne.

az ukrán projekt összeomlása után a visegrádi országoknak kell összefogni. illetve a v4-ből v6-ot csinálni. persze ebből aligha lesz tartós politikai együttműködés, de nem nagyon van másik út.

Lexa56 2014.05.18. 09:15:40

@♔bаtyu♔: nem azt mondtam, hogy ostobák, csak egyszerűen nagyon másképp látják a világot, mint én. Ez nem baj, csak tény. Az értékítéletek világa nem matematika. Nincs bizonyítás, nincs bizonyíthatóság, csak értékek és állásfoglalások.
Én nem beszélek az ország nevében, mert egy országnak sosincs véleménye, csak önjelölt hangadóinak. Én csak a magam nevében beszélek, és keresem a hozzám hasonlóan gondolkodók társaságát. És pl. eszem ágában sincs trollkodni egy olyan blogon, ahol a tőlem távol álló gondolkodásúak cserélnek véleményt.

egyetmondok 2014.05.18. 09:27:26

Azt mondod Hafr, hogy " Bőven elég lenne a jogállami garanciák kiterjesztése a betartatása az unión belül. " ---

s hogy ehhez "elegendő" valami konföderációs konstrukció,nem szükséges "feljebb" menni a föderális állam "irányába".

Ez igen logikus,csak attól tartok, hogy megzavarja a mi erről való gondolkodásunkat az,ami velünk történt,történik. Sólyomnak abban is igaza volt,amikot azt mondta, hogy érdemes észrevenni,hogy az Unióban sehol, de tán a világban sehol sem "válaszoltak" a 2008as pénzügy válságra azzal, hogy új közjogi rendet (ahogyan Orbán mondja) hoztak volna létre, hogy tehát valami új államrend,politikai-gazdasági rendszer lenne szükséges.
Nekem úgy tűnik,erősen úgy tűnik,hogy Magyarországon kívül a liberális demokrácia hatalmi konstrukciójával,berendezésével az Unióban sehol sincsen probléma, azzal,annak keretei között minden uniós ország jól vagy kevésbé jól,de el tud lenni,fejlődni képes,jól vagy kevésbé jól,de mindenesetre más uniós tagállami elitek nem jutottak erről arra, mint itt a Fidesz.

Az van szerintem,hogy ha abban gondolkodunk, hogy a jogállamiság "garantáltsága" legyen a közös európai (valamiféle) államiság fő célkitűzése,akkor ebben a legtöbbet az Európai Egyesült Államok létrehozása jelenthet,ami ellen olyanok is bőven tiltakoznának,akikben fel sem merül, hogy a liberális demokrácia helyett valami más hatalom alatt kellene az európaiaknak élni.

♔bаtyu♔ 2014.05.18. 09:31:07

@Lexa56: Ha én adok neked tízezer Ft-ot, te is másképp látod a világot.

Az embereknek el kell tartani magukat és családjaikat, értékítéletük annyiban van, hogy egyv részük eleve elutasítja a volt állampárt képviselőit és a liberálisokat, mivel egy politikai platformon vannak.

Én leszarom, mert a legtöbb magát liberálisnak nevező ilyen, de azért te elgondolkodhatnál, miért nevezheted magad liberálisnak, ha egy más vélemény neked trollkodás?

Egyáltalán belegondolsz, hogy a (valódi) liberalizmus milyen nehéz műfaj, ha tudatosan művelnéd?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.18. 09:44:37

A Lengyel Államvasutak (PKP) is beszállt a magyar belpolitikába?

Hidvégi Mihály 2014.05.18. 09:50:33

@Lexa56: Én nem vagyok ebben biztos.

Körülötte akik közvetlenül vannak, azok nem fogják kimondani, egyrészt gyávák, másrészt abban érdekeltek, hogy a status quo ne változzon.

Ők engem nem érdekelnek. Kevesen vannak.

A tömeg érdekel. A nép. Akiket fel kell emelni, tanítani, akik most követik mert nem ismerik mivel jár hosszú távon a törvények (nem az írott, hanem az íratlan) figyelmen kívül hagyása.

Nem biztos, hogy Orbánt igény formálta ki csupán.

Fordítva is létezik, benne volt igény, hogy vezető legyen. Van persze másik igény is, a népnek az igénye, szeretne jobban élni, s ez a hatalommániás aztán az "igény" után megy, ugye ezt nevezik populizmusnak. Azt mond, amit a tömeg hallani akar, az igazság, a törvények nem számítanak számára.

Ez azért hosszú távon tarthatatlan.

♔bаtyu♔ 2014.05.18. 09:58:08

@Hidvégi Mihály:
"A tömeg érdekel. A nép. Akiket fel kell emelni, tanítani, akik most követik mert nem ismerik mivel jár hosszú távon a törvények (nem az írott, hanem az íratlan) figyelmen kívül hagyása. "

Lehet, hogy a nép okosabb nálad és téged kellene tanítani, felemelni.

2014.05.18. 10:14:41

Sajnos, mint a cikkből is látható huszonvalahány év elteltével, - a vályú elit- még mindig elveken vitatkozik. Közben nem veszik észre, hogy mindegyikük alapvetően rossz gazdasági szerkezetet alakított ki, melynek lényege, hogy olcsó munkaerőt, alacsonyképesítést igénylő összeszerelő üzemek tucatjait szabadították az országra. Ez nem jelent mást, mint a magyar kreativitás, a magyar ipar, mezőgazdaság -feldolgozó iparával- együtt történő elsorvasztását. Az összeszerelő üzemek ráadásul még -jellegükből adódóan- rendkívül energia igényesek, mely további nehézséget okoz (lásd Paks bővítési igénye). Előre lépést, csak e rossz gazdasági szerkezet megváltoztatásával, a magyar vállalkozások, a magyar szellemi kincs, nem szóbeli, hanem tényleges támogatásával lehetséges. Ezt azonban ez az ún. vályú elit nem képes felismerni, mert nincs otthonról hozott, sem gyakorlatban megszerzett tapasztalata. Egyet ugyanis jó ha tudunk, ahhoz, hogy egy gróf Széchenyi családban megszülethessen gróf Széchenyi István, a legnagyobb magyar, a család háromszáz éves fejlődésen ment keresztül. Addig marad kedvenc köztársaságuk, ahol 10 analfabéta leszavazhat 9 Nobel díjast, demokrácia címén. Az államnak , hogy milyen szerep jut ebben a melléfogásban teljesen mindegy.

high up! 2014.05.18. 10:25:10

Na igen, ez a poszt elmegy Alapprogramnak, de aztán ugorjunk!

Az hogy egy párt viszi-e valamire, sose az Alapprogramja határozza meg, hanem a gyakorlati tettei. Mert erről veszi észre a nép a pártot, nem pedig az irományairól.

80% Átlaghülyemagyar ebből a programból semmit nem ért, 19,9%-nyi magyar fog valamit belőle, aztán nézi tovább a 3+2-őt, 0,1%-nyi magyar meg érti és a fogalmak értelmezésén az egész életét elvitatkozza.

tamas11 2014.05.18. 10:25:57

@♔bаtyu♔:
miért követik a fideszt, mindazok akik ezt teszik?
Inkább úgy teszem fel a kérdést, hogy kik? Erre pedig, főleg választás környékén elég pontos válasz nyerhető.
Nem a gazdasági mutatókra néznek rá, ahogy állítod!
A miértekkel sok baj van, hiszen rengeteg a változó, az értelmezési és hitelességi vita.
Azt is erősen megkérdőjelezném, hogy "kapsz tizezret, és másként látod a világot".(09.31.07-kor írtad)
Van aki igen és van aki nem.... olyan is akad aki egyenesen megalázva érzi magát egy ilyen tranzakció miatt és által. Rólad eddig is el tudtuk képzelni, hogy tízezerért látod a világot, és a rezsidumák hatása is ütős ott, ahol százforintokól kell mérni a világot (lám a vizitdíjas háromszázakból is virtuális nemzeti egységet lehet kovácsolni, ha fülkére mész emiatt... és ott is ragadsz).

bölcsbagoly 2014.05.18. 10:27:23

@Moin Moin: egy sor libsi idiotizmus!
1. Az USA-ban sem egyformák a törvények, minden államban mások és mások, mivel a helyi sajátosságokhoz alkalmazkodnak. AZ Eu viszont ugyanazt aj karaja a magyarokra, csehekre, horvátokra , stb.kényszeriteni, ami talán megy a svédeknél vagy a hollandoknál, de nem megy nálunk!
2. jellemzően a gazdaság területén követel meg egyezést (ld. akác, szőlő, disznó, tyúk,uborka, pálinka, stb), viszont azt amiből közös nevezőre kellene jutni, azt nemzeti hatáskörben hagyja (nyelvhasználat, nemzeti és etnikai kisebbségek jogai, autonómia kérdése)!
3. elutasítja a hagyományokat, a kreszténységre való hivatkozást, viszont határozottan kiáll a másságok pártfogása mellett, a többséh ellenében, a globáltőke mellett az egyének érdekei ellenében.
4. az EU támogatási rendszere konzerválni akarja a gazdasági és életszinvonali különbségeket a régi tagok (15-ök) és az újabb csatlakozók közt azáltal, hogy mig 40 cm-es kilátók és kutya fodrászatok létesitését is képes támogatni, szigorúan bünteti a termelő cégek állami támogatását, megmentését.
Tehát, hogy is a hablatyotok?

♔bаtyu♔ 2014.05.18. 10:34:06

@tamas11: Igen, én is el tudok rólad képzelni pár dolgot, pld. elég primitív lehetsz.

high up! 2014.05.18. 10:37:57

@high up!:

Tehát, mi kell ahhoz, hogy egy nép észrevegyen egy pártot?
Oylan emberek, akiknek az üzenetei megragadnak még az Átlaghülyemagyarban is. És az Átlaghülyemagyarnak igénye támad a változásra.

Orbanescu már 25 éve abból él, hogy egyszer aszondta, hogy a komcsikat a fődbe köll taposni. Meg hogy ruszkik haza!

Na, ez bőven elég a 80%-nyi Átlaghülyemagyarnak mind a mai napig. Mert más meg még ennyit se tud mondnani neki arról, hogy ennél többre is viheti (ja, a ballibsik mondtak, de azok ugye reggeldélbeneste hazudozások voltak, amire Átlaghülyemagyar csak rájött 4-12 éves fáziskéséssel)

Mivel a maszop megsemmüsült, a Jobbik meg egy kormányzáskor semmisülne meg automatikusan (mert kiderülne, hogy még a maTROLLcsiknál is nagyobb fafejek), így aki szavazókat akar szerezni, annak kizárólag a fideszre kell koncentrálnia, hogy miben rejlik a népátverésük tartós sikere.

Na ehhez kell a tudomány, hogy hogyan is kell kormányt kritizálni, meg milyen személyiség típusokkal, meg milyen alternatívát kell felmutatni, hogy a birkák fejében meggyúljon a pilács, hogy Orbenscuval ugyanúgy seggre verték magukat mint a ballibsikkel. Sőt, még jobban!

FOLYTASSUK!

bölcsbagoly 2014.05.18. 10:39:43

@Hidvégi Mihály:
1. nem kell tőle elhatárolódni. megtörtént sajna, ahogy sok más szörnyűség is megtörtént az emberiség létezése óta. Csak nem kellene belőle kultuszt teremteni és folyamatosan ruhák megszaggatására és fejükre hamuszórásra kényszeriteni az embereket 70 év elmúltával is!
2. a másságok létezését tudomásul kell venni, biztositani a védelmüket és identitásuk megélhetőségét, de a helyükön kell kezelni őket! DE el kell utasítani a mezei polgárok (többség) folyamatos provokálását, különleges jogok kicsikarását, a többség számára fontos fogalmak, hagyományok devalválását, meggyalázását a mások részéről.

♔bаtyu♔ 2014.05.18. 10:40:37

@bölcsbagoly: Ráadásul még saját elveikben is önzők és következetlenek.

Hollandiát Szaúd Arábia most igen komoly szankciókkal sújtja, egy írás miatt. A többi EU-s ország nem áll ki a hollandok mellett, a liberálisok pláne nem.

Mi sem, hiszen egy hasonló helyzetben mellettünk sem állnak ki (lsd. Benes dekrétumok, magyarokkal való bánásmód Romániában, Szlovákiában).

És ezek beszélnek európai szellemiségről.

♔bаtyu♔ 2014.05.18. 10:43:01

@high up!: Neked szerintem túl sok értelme nincs folytatnod, nem hiszem, hogy végigolvasnak tőled egy mondatnál többet.

Persze én nem vagyok liberális, írják csak, elférsz.

bölcsbagoly 2014.05.18. 10:44:02

@high up!: hülye gyerek ! A "népátverésük" sikere abban rejlik hogy az emberek nem idióta fantaszták mint te meg a társaid és látják/érzik a pozitiv változásokat! Az életszinvonalukon, a komfort érzésükön, a zsebükön, a perspektiváikon. S amíg ez így lesz, addig a fidesz nyerni fog veletek szemben, akik csak pofázni, hőbörögni tudtok, de soha semmit sem tenni a közért.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.18. 10:46:23

@HaFr:

1. Először olvasom az ideológiai önmeghatározást, és sok olyan dolog van benne amit jó hallani, és szvsz akár el is adható a mai Mo-n (ez már szervezet és marketingkérdés, tehát gyakorlati és pénzkérdés).

2. Posztíró tapasztalataival a cég és politikai vezetés terén nem vk képben, de az hogy a nemzeti kapitalizmust az államkapitalizmussal szembeállítod, kissé naivnak tünik. Az államkapitalizmus szvsz még mindig jobb mint az internaci globálkapitalizmus, abból a kézenfekvő okból, hogy utóbbi annak jó, akinél a zseton felhalmozódott az elmúlt cca. 3-400 évben, azok meg nem mi mogyorók vagyunk. Ebben egyet is értesz, ahogy írod.

Nem véletlen, hogy keleten sehol nincs liberális kapitalizmus, hanem államkapitalizmus van. Ez ugyanis kényszerpálya. Ettől még nagy politikusként emlékeznek a legtöbben Nagy Péterre vagy II. Józsefre, akik mind2en csodálták a nyugatot, és építettek, de más alapra építkeztek, tehát más eszközöket alkalmaztak, sikerrel.

A mai fejlődő államok, a BRIC országok. Kína államkapitalizmus, a putyini oroszország is az, Indiával, Brazíliával kevésbé vk. képben. Ezek az országok adják a VG bővülésének nagy részét (nem a nyugat).

Ott ahol a nemzeti burzsoázia gyenge és részben még ők sem magyarok, ami nálunk alap adottság, ott klasszikus nyugati nemzeti kapitalizmust építeni álmodozás. A hiányzó társadalmi réteg szerepét a politika játssza el, kialakításában a politika főszerepet játszik.

/emléxünk az Orbán álomra hogy x ezer exportképes középvállalat és 6(12) magyar multi kell/

Szóval jól hangzik amit mondasz de Viktor 25 éves csúcspolitikai tapasztalatok után mondja ezt, kigondolni meg sokfélét kigondol a zember fia.

bölcsbagoly 2014.05.18. 10:47:42

@♔bаtyu♔: hogy állnának ki? tele vannak muszlimokkal, mecsetekkel.
Miért fájnának nekik a Benes-dekrétumok, hiszen saját etnikai kisebbségeikel is hasonlóan bánnak. A finnországi svédek, a déltiroliak, vagy a baszkok szépszóval vagy erőszakkal kivivták a jogaikat, de azóta ez nem téma nyugaton.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.18. 10:49:06

PKP nincs, s semmi szükség sincs rá. Minek még egy ballib jobboldali párt?

high up! 2014.05.18. 10:50:28

@panelburzsuj:

Mit ért el a magyar az elmúlt 24 évben? Azt, hogy engedte magát visszeterelni (az orránál fogva) oda, amiből 1990-ben ki akart szabadulni. És a hülyéje még 2/3-dal szavazza ezt meg 2014-ben.
Nem normális ez a népség.

bölcsbagoly 2014.05.18. 10:54:45

Amúgy, a liberális demokrácia fából vaskarika! A demokrácia a többség, míg a liberalizmus az egyén érdekeit képviseli. Innen látszik, hogy köd/fényfaló libsiink még a saját szavaikat sem értik!

high up! 2014.05.18. 10:54:48

@bölcsbagoly:

bírom, amikr a magadfajta 110 ezer nettón tengődő NER-proli a mostani brezsnyevi pangást mint sikertörténetet, meg mint fényes jelent meg jövőt adja elő.

Még a végén olyan pofátlan is leszel, hogy polgárnak nevezed magad. Meg Európainak. Bruhahhaha!

Fogadd meg inkább Csányi (Kocsis Mátéhoz intézett) tanácsát, menj vissza a fideszhez, aztán hazudozzál ott tovább.

unionista (törölt) 2014.05.18. 10:56:08

@egyetmondok:
ide se az amerikai, se az ausztrál modell nem passzol igazán. amerikában az államok önállósága szinte csak az alkotmányos kérdésekre korlátozódik. ausztráliában van egy közös alkotmány, de ezen túl az államok majdnem teljesen önállóak.

high up! 2014.05.18. 10:56:34

@bölcsbagoly: "a liberalizmus az egyén érdekeit képviseli"

Röhögnek rajtad a 12 éves gyerekeknek írt történelem könyvek!

bölcsbagoly 2014.05.18. 10:58:52

@high up!: as ha, az OPNI- kezeltek mondják a kintlevőkre, hogy hülyék! Ha nem vetted volna észre, pont mivel 90-ben "sikeresen" elmaradt a rendszerváltás és genszterváltást csináltatok belőle, a valódi változásnak 2010-ben kellett beindulnia. tehát ne 24, hanem 4 évben gondolkozz! Már ez a 4 is többet hozott mint az előző 20! Persze, nem nektek....az igaz. Emiatt tör benneteket a nyavalya. Remélem jó sokáig ez lesz.

bölcsbagoly 2014.05.18. 11:00:19

@high up!: érdekes információid vannak! Individualizmus, egoizmus, kozmopolitizmus, stb. vajon melyik ideológia jellemzői?

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.18. 11:01:31

@bölcsbagoly: Belgiumban a nemzeti-vallási kérdés téma. Nem kicsit. Csak a nki libber sajtó nemigen teregeti ki, hogy nézne az ki, hogy a nemzetiségek a szuperbirodalom központjában is utálják egymást mint a sz*rt?

bölcsbagoly 2014.05.18. 11:01:35

@high up!: hülyegyerek, ne magadhoz mérj mindenkit!

bölcsbagoly 2014.05.18. 11:02:25

@Kón Bandit: nyilván, mivel sem belga etnikum, sem vallás, sem nyelv nem létezik.

high up! 2014.05.18. 11:06:13

@bölcsbagoly:

Ja, az meg ne is zavarjon, hogy a legnagyobb ultralibsi politikát Orbanescu csinálja. A felső 10% akkora ütemben gazadagodik az egykulcsos szja, a földlopás, a végtörlesztés, a rezsicsökkentés, a haveri közbeszerzések, a haveri offshore gázok stb segítségével, hogy egy nyugati csúcs kapitalistának ehhez átlag 30 év kellett volna.

Na de az ultralibsi Orbanescui modell segít a felső 10%-nak nem csak ledolgozni 50 év lemaradást, hanem 150 évvel meg is előzni azokat. Mármint az EGYEDÜL a Nemzeti Oligarchák szintjén.

Ennek a KÖZÖSSÉGI ára az, hogy az ehhez szükséges lóvét meg a magadfajta 90%-nyi NER-proliktól kellett elvenni. Dehát látjuk, hogy az Átlaghülyemagyar ezeket az egyszerü összefüggéseket nem fogja agyilag. Sőt, még követeli is, hogy tovább szopassák az idők végtelenségéig.

Ennyit lehet elérni, ezzel a súlyos IQ-katasztrófa néppel: uralkodj rajtuk és/vagy ámitsad önáltató hülyeségekkel és akkor évtizedekig a jobbágyaid lesznek.

FOLYTASSUK!

bölcsbagoly 2014.05.18. 11:06:29

@high up!: te lüke, hiszen a libsieid semmiféle közösségi érdeket nem ismernek el (legyen az család, vagy nemzet). Sőt tagadják eme közösségek létjogosultságát is (kivéve persze a melegek, a drogosok, s hasonló másságok érdekvédelmét). Akkor meg mit pofázol?

bölcsbagoly 2014.05.18. 11:07:16

@high up!: tipikus lumpenproli nyafogás "savanyú a szőlő" alapon!@bölcsbagoly:

unionista (törölt) 2014.05.18. 11:10:17

@high up!:
a magyar nép teljesen normális: többségében kelet-indoeurópai, őseurázsiai, balkáni és cigány. ennek megfelelően viselkedik.

bölcsbagoly 2014.05.18. 11:11:06

@high up!: van bőr a képeden oligarchákról pofázni, Gyurcsány, Veress, Boldvai, Puch, Bajnai s társaik vagyonának / s annak megszerzési módjának ismeretében? Mikor és kikből lettek az átkos második vonalának emberkéiől oligarchák?

bölcsbagoly 2014.05.18. 11:13:36

@unionista: tévedsz, az alap a kárpátmedencei őslakosság, akihez a jövevények csatlakoztak évezredeken keresztül. S asszimilálódtak többségükben. Ezért olyan a genomunk (haplotípusaink) amilyen.

high up! 2014.05.18. 11:14:18

@bölcsbagoly: "és genszterváltást csináltatok belőle"

Na most jól szólaltál meg hülyegyerek, ugyanis fidesz párti voltam 2010-ig, mert csak ők ígértek polgárosodást és Európát, meg szakmaisággal irányított gazdaságot.

Aztán a fajtiszta komcsi párttitkárok munkanélküli kölykei 2010-től ugyanúgy ellopták az országot maguknak, mint az apjuk, illetve azok, akiket emiatt 20 évig kritizáltak ellenzékből.

Szóval nagyon eszes kis NER-jobbágy vagy te barátom. A tipikus, az egyszavas ámításokkal a falnak vezethető Átlaghülyemagyar. Garancia arra, hogy ez az ország még 100 múlva is pont olyan lumpen, birkahülyékből fog állni, ahogy azt Ady 100 éve megírta.

high up! 2014.05.18. 11:17:23

@bölcsbagoly: "van bőr a képeden oligarchákról pofázni, Gyurcsány, Veress, Boldvai, Puch, Bajnai s társaik"

Kihez beszélsz te dislexiás NER janicsár bohóc? 2014 májusában Orbanescu és a közpénztolvaj oligarchája a téma, nem pedig azok, akiknek egy börtönben kellene rohadniuk velük.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.18. 11:18:30

@high up!: 'Na most jól szólaltál meg hülyegyerek, ugyanis fidesz párti voltam 2010-ig'

'Aztán a fajtiszta komcsi párttitkárok munkanélküli kölykei 2010-től'

Fajtiszta komcsi párttitkárok kölykeire szavaztál 2010ig? Igazi zseni lehetsz.

Hidvégi Mihály 2014.05.18. 11:25:17

@♔bаtyu♔: A nép az okosabb vagy én? Ki tanítson kit?

Ez is eldől, hosszabb távon. De tudod, csodálkszom rajtatok, Orbán-hívőkön. Nem másért, csupán azért, hogy hogyan tudjátok elviselni azt a sok pálfordulást, köpönyegforgatást, hazudozást amit kedvenceitek nap-mint-nap elkövetnek? Hát engem ez is elriasztana. Csak én vagyok ennyire érzékeny a hazugságra, hamisságra?
Mert ok, várjátok a gazdasági csodát, a gazdagodást, figyelitek a jövő "jó" híreket a statisztikai hivataltól, ezt tán még meg is tudom érteni attól, aki épp nem nyomorog, tehát a négymillión felül van.

De a hazugságot miért tűritek?

gmihaly 2014.05.18. 11:27:48

Magyar polgárság és konzervativizmus - haha!
A feudalizmusban voltak a nemesek, és voltak a nem nemesek. Angliában a kétkamarás törvényhozás még mindig ezt a "hagyományt" jeleníti meg. Bizánc (amit a maga idejében sosem hívtak így, - ez korai német "humanista" történelemhamisítás -, 1453-as eleste előtt a "mediterrániai" "Nyugatnak" sok pénzt fizetett azért, hogy segítsenek, küldjenek felmentő seregeket, azok a pénzt eltették, de a segítség elmaradt. Ezen kívül a mobilizálható kulturális javakat is átsíbolták nyugatra. A bezzeg-reneszánsz, humanizmus is jórészt ebből lett finanszírozva, akárcsak azok az expedíciók, amelyek Indiát keresve rábukkantak Amerikára. Amikor onnan megérkezett a rengeteg arany, ezüst, a további felfedezések, hódítások már nagyban folytak, akkor a szárazföldi Európa alárendelt helyzetbe került, fő feladata Nyugat-Európa élelmiszerrel való ellátása lett. A nemesség megmaradt, de a nyugati nem nemesek "snobok" (sine nobilitate) lettek és polgárosodtak, a keletiek "ignobilisek", jobbágyok maradtak, Engels nevezte ezt "második jobbágyságnak" (Zweite Leibeigenschaft). Ez két erősen különböző nem nemesi "jogállás" volt. Délkelet - Európában - inkluzíve Regnum Hungariae, Magyar Királyság -, az oszmán-török nyomulás tett rá egy lapáttal, és ahogy Bizánc, úgy a Hunyadiak és az utánuk jövő magyar királyok sem kaptak segítséget, sőt...1514 után Werbőczy Tripartituma a korabeli "világgazdaságban" elfoglalt új helyhez igazodó intézkedéseket kodifikálta, egy török elleni keresztes hadjárat Dózsa-féla parasztfelkeléssé fajult és levert háborúja következményeként. A magyari urak bíztak abban, hogy még így is elbírnak a törökökkel, de tévedtek. A Habsburg-vezetésű német-római birodalom - kihasználva azt, hogy a három részre szakadt Magyar Királyság harmadán ők uralkodtak, igényt tartva a maradék kétharmadra -, beszedte a "benyomult" török elleni harcra a különadókat, de másra költötte. Meggazdagodásuknak és befolyásuk növekedésének egyik forrása ez volt. 150 év alatt ez nem kis suska volt. Magyarországnak a Német-római Birodalomba való "beillesztésére" számos terv és intézkedés született, legkorábban az elnémetesítést is eszközként "megengedő" Kollonich Lipót-féle "Einrichtungswerk" -ben. A Dunántúl városai elnémetesedtek az új betelepülők révén. Az elmagyarosodáshoz Csokonai, Berzsenyi, Kazinczy, Széchenyi, Deák, és a többiek megjelenése, példája kellett. A hazai polgárosodáshoz az elmagyarosodott, a nemességhez már nem törleszkedő, már nem sznob, de nagyobb részt betelepülő polgárság kellett és - előzményként -az a 150 év konszolidált fejlődés, amely a "maradék Magyarországban" végbemehetett. De a polgárok (Bürger=polgár) mellett ott voltak a hazai gyökerű cívisek is, akik parasztból azért polgárosodhattak, mert azok a tanyás városok, ahol ők éltek, nem voltak annyiféle adóval megterhelve, mint a többiek, sőt esetenként nagyon hasznos kiváltságok gyorsabb fejlődést biztosítottak nekik. Viszont a nemesség, visszahúzó erőként a közvetlenül 1514 előtt és után bespájzolt kiváltságaihoz mereven ragaszkodott és "uralta" a nehéz sorból kitörni nem tudó jobbágyi sokaságot, ez pedig jóval nagyobb volt a "polgári" "sokaságnál". A jobbágyi sorból kitörő parasztpolgár amúgy többnyire rettenetesebb volt, mint a nemesi földesúr. Dióhéjban egyelőre ennyi a magyar polgárság problematikájáról.
Ami a föderáció eszméjét illeti: Eddig az államszövetség csak olyan országokban működik hatékonyan, ahol egy nemzet van a "tagállamok" fölött. A soknemzetű - és/vagy sokvallású - föderációk Európában és másutt is, szétestek. India is a brit koronagyarmati állapothoz képest (beleértve Burmát, a mai Myanmar, Pakisztánt és az abból kivált Bangla Desht) már párszor "szétesett" és a jövő tartogat még meglepetéseket.

panelburzsuj 2014.05.18. 11:29:06

@high up!:
Elég szépen - és elég régen - rigmusba szedte a poéta, hogy nincs "a" magyar:

Részünk minden nyomor...
De szabadok vagyunk!

S mi nyaljuk boldogan
Kegyelmes lábait!

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.18. 11:30:39

@Hidvégi Mihály: Nem mindenki Orbán hívő aki Orbánra szavazott. Vagy ezek szerint a szavazók nagy része Orbán hívő lenne? Nem hiszem.

Egyébként a fideszre szavazok most az EU választásokon is, mert a legjobb választás, vagy a legkisebb rossz, ahogy tetszik.

bölcsbagoly 2014.05.18. 11:35:46

@high up!: te marha, de a 24 évből 20 évig gazdagodtak a heréid! Sőt egyesek már előtte is.

bölcsbagoly 2014.05.18. 11:36:58

@gmihaly: jól felmondtad a marxista történészek meséjét, amire a foximaxiban tanitottak!

bölcsbagoly 2014.05.18. 11:41:12

@high up!: aha, s 2010-ben eltiltottak a vágyva vágyott koncsütéstől s elzavartak a tűz mellől? van még jó pár ilyen mindenkihez törleszkedő haszonleső a fidesz tábor környékéről! S nemcsak ilyen nyikhajok mint te vagy, hanem ismert személyek, akik tüzet okádtak a fideszre és Orbánra mellőzésük miatt. .

Hidvégi Mihály 2014.05.18. 12:05:00

@Kón Bandit: De nem gondolod kedves banditakomám, hogy véget kellene már annak vetni, hogy mindig s örökké a kisebbik rosszra szavazzunk?

Hajrá PKP! Most ugyan értelmetlen lenne, meg lehetetlen is indulnunk, de majd eljön az az idő is, amikor választásokon alternatívát adunk néppártként a leszerepelt elit helyett. Veled együtt is, ha úgy akarod.

DrGehaeuse 2014.05.18. 12:06:30

@high up!:
@bölcsbagoly
Menjetek privát csetszobára, ott nyomjátok ezt a gay pornót!

Hidvégi Mihály 2014.05.18. 12:09:21

@gmihaly: Végtelen hosszú történelemórát írtál itt.

Mi a manóért?

Azt elmondhattad volna két szóban is, hogy a mai Magyarországon kevés polgári indentitású ember van.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy ez így rendjén s ne kéne tenni a dologban. A történelmet hagyjuk a gimisekre, itt pedig építsük a polgárságot!

Lexa56 2014.05.18. 12:15:25

@♔bаtyu♔: nem azt mondtam, hogy Te ne gyere ide trollkodni (az a Te dolgod), én azt mondtam, hogy én nem mennék ...

bölcsbagoly 2014.05.18. 12:20:20

@DrGehaeuse: az milyen? látom szakértő vagy!

bölcsbagoly 2014.05.18. 12:21:45

@Hidvégi Mihály: gondolom a nagy konzervatív Bokros lesz az idolotok, nemde?

Ambiorix 2014.05.18. 12:52:18

@Hidvégi Mihály:
Engem nagyon érdekelne, kedves Mihály, hogy néppártként mit fogtok majd mondani Szamóca Elvira tecsó pénztárosnak meg Bél Ernő biztonsági őrnek. Azt, hogy sztétkepcsör, meg, hogy transzparens állam? :)

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.18. 12:53:10

@Hidvégi Mihály: Természetesen MOSTról beszélek, a jövőben bármikor szavaznék a fidesznél jobb formációra.

high up! 2014.05.18. 13:14:22

@bölcsbagoly:

nagyon hülye vagy te barátom. Az én rétegem a felső 10%, tehát az én kasszámnak Orbanscu EXTRAPROFITOT termel. Amihez a fedezetet tőletek, IQ-rokkant NERR proli népségtől szedi be.
Csak tudod drágám, nekem volt gyerekszobám, volt közösségi neveltetésem. Ez nálatok fidióta komcsi birkáknál teljesen hiánycikk. Ti azt lélegzitek be egy életen át, amit Orbanescu segge rátok fúj.
Na ezért nemk értesz te a világból semmit. Parasztvakított jobbágy vagy. Mit lehet az ilyennel vitatkozni a közösség értékéről?

DrGehaeuse 2014.05.18. 13:23:37

@bölcsbagoly:
Amikor két férfi válogatott módokon b***ja egymást. :-)
Kb. Annyira vagyok szakértő benne mint orv-bán a szubszidiaritás gyakorlati formáinak elősegítésében.:-)

high up! 2014.05.18. 13:25:55

@bölcsbagoly: "te marha, de a 24 évből 20 évig gazdagodtak a heréid!"

Mármint a fidesz heréim, akik a választottjaim voltak?
Nem CÖFpöcske, ők nem igen gazdagodtak, mert kormányzaton 1998-2002-ben csak minimálisan csináltak banditapolitikát. A hangsúly a sikeres szakmai politikán volt.

Aztán a 2002-es bukáskor Orbanescu felismerte, hogy a magatok fajta Átlaghülyemagyar legalább 80%-os súlyú a társadalomban, ezeknek meg akármilyen sikeres szakpolitikát csinálna, az se garancia az újabb választás megnyerésére.

Ezért inkább fogta magát és behiszterizálta a magadfajta Átlaghülyemagyart, hogy életét és vérét adja érte (polgári körök) meg kormányzaton a nem létező eredményekért - miközben 1000 milliárdnyi forintokat lopott ki a KÖZÖS KASSZÁBÓL az oligarchái magán számláira a NER 4 évben.

De megteheti, mert te is itt vagy élő példának milyen is az Átlaghülyemagyar: még küzdesz is érte, hogy ez a komcsi-ultralibsi kassza rabló kormányzás fennmaradjon.

bölcsbagoly 2014.05.18. 13:32:56

@high up!: aha, a lumpenprolik felső 10%-a! Persze,egy panel 10 nm-es félszobáját is lehet gyerekszobának becézni. A gubacsi úti vagy az illatos úti közösségről van szó, netán a Hős utcairól?

bölcsbagoly 2014.05.18. 13:34:02

@DrGehaeuse: te érted is azt amiről írogatsz? Kétlem...

high up! 2014.05.18. 13:43:01

@gmihaly: "a keletiek "ignobilisek", jobbágyok maradtak, Engels nevezte ezt "második jobbágyságnak"

Igen, valójában a mai magyar gazdasági és társadalmi szerkezet az ún. Harmadik Jobbágyság. Ipar sehol (mert a 98%-os KGST fos gazdaság az nem ipar meg nem szolgáltatás), a tőke beármlás meg a modernizáció sehol.
Az elmúlt három maTROLLcsista év összesen(!!!) 1,2 %-os GDP növekedésének a 70%-át a mezőgazdaság adta.
A falu állami földjei mind az oligarcha haverok kezére van átjátszva. A falusi népség csak napszámos, jobbágy lehet a Szenyor Meszaros meg Szenyor Leisztinger földjein.

A vársokban az Európától való elzárkozás miatt nincsen versenyképes ütemü munkahelyteremtés, mindenki egy életen át akarja valahogy kihúzni ugyanazon a munkahelyen. Ha elveszted a munkádat, akkor átlag másfél év, mire kapsz egy jobbágy fizetésü új munkahelyet. Egy KGST színvonalú fos magyar kft-nél.

A barom fidióták a Birkameneteikkel meg ezt a 14. századi Nemzeti Pangást akarják konzerválni.

FOLYTASSUK!

DrGehaeuse 2014.05.18. 14:40:50

@bölcsbagoly:
Pedig de. De főleg sokallom azt az iszapbirkózást amit itt műveltek high up! kommenttroller barátoddal együtt.

bölcsbagoly 2014.05.18. 15:59:38

@DrGehaeuse: az a te dolgod és bajod, viszont érdekes, hogy képtelen vagy különbséget tenni köztünk!

Hidvégi Mihály 2014.05.18. 16:13:10

@bölcsbagoly: Miért kéne nekem, nekünk Bokros? Nem mondom, ért ő a gazdasághoz, de van még rajta kívül is közgazdász, aki érti a szakmáját és esetleg a társadalmi hatásokat is kezelni tudja a közgazdaság állapota mellett.

bölcsbagoly 2014.05.18. 16:17:32

@Hidvégi Mihály: de hisz az EP konzervatív frakciójának a tagja, nem? Állítólag jobboldali is!-:))

Hidvégi Mihály 2014.05.18. 16:17:51

@Ambiorix: Sztétkepcsör és transzparens állam

Ne gondold, hogy egy átlagosan képzett magyar ember nem érti meg azt, hogy egy rablóbanda garázdálkodik itt magát elitnek kinevezve s lerabolja az országot, mindamellett mindent titkosított, hogy senki soha meg ne tudja milyen gazemberségeket visznek végbe, szóval ne gondold, hogy ezt nem érti meg egy pénztáros vagy egy biztonsági őr. S ha már megérti, reméljük előbb-utóbb ütni is fog azon az eliten, ne aggódj hát.

Hidvégi Mihály 2014.05.18. 16:21:08

@bölcsbagoly: Mondom, nekem semmi bajom Bokrossal, számomra valszeg elég konzervatív, de nem biztos, hogy őt választanám, meg azt hiszem ezt nem is most kell eldöntenem.

Egyet eldöntök most, hogy a boldogsághormonod rendbe legyen téve: a futóbolond Matolcsy nálunk nem lesz jegybankelnök.

bölcsbagoly 2014.05.18. 16:51:46

@Hidvégi Mihály: persze hogy nem, hiszen mig a mandátuma tart ti nem rúgtok labdába! Addig is ajánlom Simor elvtársat!

Hidvégi Mihály 2014.05.18. 18:38:36

@bölcsbagoly: Azt hiszem nem jó lóra tettél. Velem nem érdemes veszekedni, te nem tudsz olyat, velem nem tudsz kötekedni. Látom azt szeretsz, állj hát tovább, isten áldjon, le is út, fel is út, hozzád többé nem szólok.

bölcsbagoly 2014.05.18. 18:42:02

@Hidvégi Mihály: hol van itt veszekedés? van fogalmad az iróniáról?

DrGehaeuse 2014.05.18. 19:33:22

@bölcsbagoly:
Nagyon kevés dologban éretek egyet, viszont egyformán goromba és minősíthetetlen a hangnem amiben egymást próbáljátok agyagba döngölni. Ráadásul mindketten azt hiszitek, hogy a többieket ez szórakoztatja. Nem beszélve arról, hogy a poszt tartalmára magasról tesztek egy idő után.

bölcsbagoly 2014.05.18. 19:45:25

@DrGehaeuse: amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten is! Nem fogok egy bunkó lumpenprolival udvariaskodni. Amúgy sem ért a szép szóból, vitatkozni meg nem csak nem tud, de nem is akar! csak kinyilatkoztatni, mint a többi balliba!

DrGehaeuse 2014.05.18. 20:00:05

@bölcsbagoly:
OK. Az érvelés tetszetős mégse ment fel azalól, hogy indirekt trollkodás amit műveltek. Mindig átfutom a kommenteket mert érdekel mások véleménye a poszt tartalmáról. Viszont utálom, ha ilyen acsarkodások tömegén kell átrágnom magam.

bölcsbagoly 2014.05.18. 21:08:51

@DrGehaeuse: van akivel nem lehet szépen beszélni mert nem ért a szép szóból! S akkor vagy behúzod a farkad és visszavonulsz, vagy leordítod a fejét! Mint láthattad, ezt már értette!
Szia.

DrGehaeuse 2014.05.18. 21:09:33

@Moin Moin:
Elnézését a kései reagálásért, de csak most jutottam hozzá.
Magamat is a "nemzeti konzervatív szavazóbázis" részének kell tekintenem (egyszerűbb meghatározás híján) főleg mivel máshová nem tudom sorolni.
Viszont a "tábor" többsége szerintem semmiféle kivételezettséget pláne kivételesség tudatot nem követel magának. Ezt a többiek nevében is kikérem magamnak. Amit viszont megkövetelek minden magát elitnek gondoló csoporttól, hogy a különféle kisebbségek jogvédelme ürügyén ne tekintsen ab ovo rasszista nacinak pl. csak azért mert a hazámat először Magyarország-nak s csak azután köztársaságnak nevezem. És itt kb. ki is merül a jelenlegi regime-el való egyetértésem. Egyébként szerintem de facto olyan, hogy Magyar Nemzet és Köztársaság - abban az értelemben ahogy az pl. Franciaországban vélhetően működik - nincs és nem is volt soha. Amikor közéleti figurák harmadik-köztársaság-ról beszélnek az egyszerűen röhejes. Az állítólagos 1. Köztársaságot egy senkik által nem választott önjelölt bagázs "kiáltotta" ki, ráadásul "Népköztársaság" név alatt egy haborús káoszt és egy szétesett monarchia helyi hatami struktúráinak agóniáját kihasználva és visszaélve a helyzettel. Az állítólagos 2. Köztársaságot egy megszálló hadsereg fegyverei árnyékában a KGB akkori elődje által ideküldött komisszár (bizonyos Gerő Ernő) által személyesen kiválogatott ideiglenes nemzetgyűlés asszisztálása mellett egy szűk politikai csoport fabrikálta össze. Az állítólagos 3. köztársaság pedig egy nyilvánvaló mutyi eredményeként - amely megakadályozta a valódi alkotmányozasi folyamat elindulását - szintén önjelölt elitcsoportok alkuja által jött létre, bármennyire is tiszteletre méltó a Független Jogász Fórum történelmi teljesítménye, amivel legalább egy elégséges színvonalú Cartális alkotmány megszövegezéséhez hozzájárultak. Szerény véleményem szerint ami van az jóindulattal a második fél-köztársaság.

gmihaly 2014.05.19. 00:14:47

@bölcsbagoly: Miből gondolod, hogy mesék és nem tények? A történetírás Bizánc "kirablása" ügyében már kezd átmenni "beismerésbe". A "jogállások" sem a marxisták megállapításai, hanem tényállások. A "sznobok" nem voltak nemesek, de jó részük már alávetett jobbágy sem, az "ignobilisek", vagy a magyar oklevelekben "iobagio"-k alávetett jobbágyok voltak. Ez óriási különbség. A második jobbágysághoz vezető hazai folyamatokat a forráskutatások is feltárták. A Tripartitum az interneten is olvasható, ha nekem nem hiszel. A foximaxizás számomra azt jelzi, hogy valahol számodra nagyon megállt az idő. A nemzet és a föderáció viszonya sem az a kimondott foximaxi stílusú ismeretanyag. Tehát...

gmihaly 2014.05.19. 00:24:33

@Hidvégi Mihály: Ha nem mélyedünk el az előzményekben és túlságosan leegyszerűsítjük a dolgokat, könnyen utat tévesztünk(Bartók), sőt veszünk (Ady, Szekfü és mások), vagy inkább csapdába esünk. Az igazi polgársághoz az anyagi javak bizonyos bősége szükséges, amely az alkalmazotti létből, mint függőségből való kiszabadulást adja meg azok számára, akik jobban szeretik, ha ők maguk a saját főnökeik, vagy a magas szintű alkalmazotti státusz "luxusát" teszik lehetővé annak, aki a munkának ezen igényes szintjében, a jól végzett, eredményes munkában örömét leli és sikereket ér el.

gmihaly 2014.05.19. 01:01:39

@high up!: Az agrárium "átalakulása" új, akár függőségeket, alávetettségeket hozott, bár az egykori téesztagok de facto alkalmazottakká váltak, akárcsak az egykori állami gazdasági dolgozók. A földjog és ingatlanjog alaposabb tanulmányozása nélkül a "földmutyi"-kérdésről nem célszerű véleményt mondani, de az "eb itt van elhantolva". Az ipar nem volt annyira "fos", ahogy azt azóta elfáradt közgazdáink sulykolták, a "posztindusztriális társadalom" és hasonló trendi szlogeneknek kényelmesen behódolva. Persze, ha a rombolás után sikerül majdhogynem zöldmezős beruházásokra becsábítani a külföldi nem spekulatív tőkét. Ami a munkaerő mobilitását, illetve ez ügyben tapasztalható rugalmatlanságát illeti, a közlekedési infrastruktúra, a logisztikai alkalmazkodási képesség javítása érdekében komoly erőfeszítések történtek, csak lassan fordulnak termőre. A korrekt munkahelyteremtő vállalkozások az így felkínált lehetőségeket felhasználva az országban "szétterítve" teremthetnének munkahelyeket, és akkor már mindjárt nem lenne szükséges a "kényszermobilitás". Persze az is jó lenne, ha a HR-cégek a toborzásban is annyira jeleskednének, mint az interjúztatásban, már ha van mire toborozni.

Zoltán Szabó167 2014.05.20. 08:11:02

Az írást kétféleképpen lehet értelmezni. A szerző vagy nem érti a Fidesz jelenlegi politikáját, vagy nem akarja érteni, hogy jobban pozicionálja magát az új Fidesz világban.
A Fidesz által teremtett új politikai univerzum és az ebben a blogban képviselt elvek a világ két legtávolabbi felén vannak. Ma nem a bal és a jobboldal között húzódik a választóvonal, mert a Fidesz ebben a körben inkább egy nemzeti baloldali párt lenne, hanem blogban vallott neoliberális elvek és a Fidesz között.
Szóval vagy az elvek nem őszinték, vagy Fideszhez való viszony.

DrGehaeuse 2014.05.20. 08:59:51

@Zoltán Szabó167:
Kifejtené a "Fidesz által teremtett új politikai univerzum" mibenlétét?
Csak nem az államkapitalizmus legújabb verzióját kell ezalatt érteni? Amit egy pártoligarchikus korrumpokrata maffiaelit támogatása fejleszt ki? És amely a legkisebb településtől a parlamenti döntésekig mindent a maga érdekei szerint urallni akár?

Zoltán Szabó167 2014.05.20. 11:16:14

@DrGehaeuse: röviden ennyi. De azért ezt fűszerezik.
És ezzel szemben, amit itt szeretnének velünk elhitetni, az semmiféle közösségben nem állhat.
süti beállítások módosítása