1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.04.27. 18:37 HaFr

Orbán megváltoztatta az országot

Harag és részrehajlás nélkül: mások vagyunk, mint négy éve. Orbán felülírta a rendszerváltás utáni 20 év közmegegyezését, és nincs már visszatérés 2010-hez. A centrális erőtér ebben a stratégiai értelemben győzelmet aratott. Már csak előre lehet menekülni, ami a régi baloldal romjain és a vezetője által erősen túlértékelt, de kétségtelenül jelen lévő újbaloldali LMP-ben is elindított egy új fajta sürgölődést 2018-ra készülve. A sürgölődés esetükben egyelőre a legegyszerűbb -- a jobboldalon már rég kiérlelt -- belátásokból fakad, köztük abból, hogy (1) ha szavazatot akarsz valahonnan, akkor légy jelen ott, (2) igazítsd a politikádat a választóid lelkivilágához, (3) adj a másokétól megkülönböztethető, vonzó jövőképet. Le vannak maradva 6-8 évvel, de április 6-a kellett ahhoz, hogy ezt belássák.

A Fidesz azonban ezeken túl is jelen lesz a baloldal életében (és most nem a pénzére gondolok). A kétharmad 2010 után: 

-- átalakította a demokrácia játékszabályait, elértéktelenített korábban bevettnek tekintett elveket (főleg a parlamenti kisebbség és szavazóinak méltányos kezelésével, valamint az állam, és ezen belül a kormányfői hatalom korlátozottságával kapcsolatban),

-- részint természetesen a NER finanszírozása érdekében radikális offenzívát indított az EU-ról és a nagy tőkés csoportok érinthetetlenségéről vallott (akár szervilisnek is nevezhető) közmegegyezéssel és a velük szembeni indokolatlan kiszolgáltatottsággal szemben (véget vetve a nyugatra húzás magától értetődöttségének, politikaformáló erővé emelve az irracionális sérelmi nacionalizmust),

-- megváltoztatta a társadalmi siker értelmezését (amibe belefér a társadalom háromfelé szakítása, ha az alsó harmad végleges kikerülése a társadalmi értékteremtésből nem kerül be a nyilvánosságba, és a felső tized korrupciótól színezett, államilag garantált vagyonosodása a középosztály relatív biztonságával legitimálható).

És a választók nem tiltakoztak.

Sőt, a társadalmi siker érzése a társadalom jövőjét eldöntő kb. 3,5-4 millió szavazó fejében inkább a Fideszhez kapcsolódik, még úgy is, hogy ez a siker nem látszik a mutatószámokon. Ehhez kellett a baloldal teljes leamortizálódása és a Fidesz propagandagépezete is, de -- ez Orbán Viktor maradandó műve -- eldőlt, valóban lehet más a politika: egy kulturális törésvonalaktól szabdalt országban a társadalmi élet és halál sorsfordító gépezete.

Orbán megváltoztatta a politika értelmezését és funkcióját. A politika a tudatos, radikális társadalomátalakítás és a vagyontervezés gátlástalanul használt eszköze a kormányfői hivataltól az utolsó önkormányzati asztalig és az azok beszállítóiig terjedő láncban, a politikát a nyugati civilizációban hagyományosan korlátozó elvekkel szemben az autonómmá váló egyszemélyes akarat -- a rend új forrásának -- hordozója. A politika a legprimitívebben értelmezett nőiesből férfias mesterséggé vált. A szabadság és az autonómiák ellenfelévé.

Orbán azonban most tanulja meg, hogy amit idáig bátran megtett, és ami miatt kénytelenek hozzá igazodni a puhább ellenfelei, annak határaihoz a nagy testvér, Putyin, éppen most érkezik el. Orbán fél szemét helyesen keletre veti. Most éppen azt láthatja, hogy Putyinnal akkor végez a Nyugat, amikor csak akar. Ha nem végez, az azért lesz, mert Putyin újra garantálni fogja a rendet és a profitot Oroszországban és vonzáskörzetében, de ahhoz, hogy ez így lehessen, Putyinnak önkorlátozást kell gyakorolnia egy stratégiailag gyengülő Oroszország élén, és meg kell találnia országa megújításának forrásait az expanzión kívül. Orbán végső, ha tetszik, legnagyobb eredménye idáig: bebizonyította a Nyugatnak, hogy lehet a magyarokat úgy kormányozni, ahogy ő teszi. A problémája, amit ennek ellenére mindenki lát, akinek van szeme: hogy az ország egyre kevésbé versenyképes. Putyinnal szemben ő nem játszhat el a háború gondolatával, és nincs mivel zsarolnia a Nyugatot. Orbánt ez egyre inkább zavarni fogja. A Nyugat meg kivár, sőt szívélyes lesz. Én meg biztos vagyok benne, hogy a Mester következő radikális fordulatát -- kb. 2017 környékén -- is hatalmas ováció fogja fogadni a Hősök terén: "Kedves Hölgyeim és Uraim! A szabadságharc ideje lejárt. Elértük, amit el akartunk. Most fordítsuk vitorláinkat a Nyugat felé!" Ez akkor lesz, amikor -- ezt akartuk volna? -- a leszakadásunk Szlovákiától stb. immár kimagyarázhatatlan lesz.

Orbán konszolidációra van szorítva. A rendszere az akarat mesterműve, de a politika zabigyereke. Már középtávon sem hatékony vagy versenyképes a civilizációnkban. Egyedül Bajnai nyilvánította ki a vereség után, hogy nem enged a politikai demokrácia elveiből, hanem tartja magát egy sosem volt liberális demokrácia eszméjéhez. Ő teszi jól. Schiffer és Mesterházy a vidéket fogják járni már három éve, amikor Orbán újra felrepíti majd a nyugati szimbólumok első fecskéjét a hozzá tartozó új narratívával. A rózsaszínű és a zöld materializmus meg újfent csak nézni fog, mert mindig elfelejtik: Orbánnak az elvek nem, csak a hatalom (és egy picit a dicsőség) számít. És ahhoz több esze van, mint bárki másnak. Költség, ár nem számít.

89 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr966092841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Venyigeszu 2014.04.27. 19:59:39

Ez tény.
A kérdés az, hogy évek múlva az utódjai erre büszkék lesznek vagy szégyellni fogják.
Ceaușescu is megváltoztatta Romániát,Pol Pot Kambodzsát - Hitler és Sztálin meg az egész világot...

wantaan 2014.04.27. 21:05:47

Mitől lenne a fidesz kegyenc LMP baloldali?
A nagy átverés folytatódik s a szép új világ/ az Állatfarm épül tovább.
A Fidesz mögött állók zsenialitása az hogy fölépítette mindkét oldali Patyomkin ellenzékét!
A Jobbikot és az LMP-t. Láttuk 1998-óta mennyi próbálkozás volt. "Újbaloldal, Szocdemek, a Szily féle KTI." s úgy tűnik az LMP már másodszor is bejött Orbánéknak.

Ébresztő magyarok, mert nem csak a jelent de a jövőt is ellopják tőletek Schiffer, Vona és társaik segítségével.

toportyánzsóti 2014.04.27. 21:21:15

2008-as válság változtatta meg a világot,moszkovityenka 4 év alatt elszórakázott 10500 milliárdot,gyagyakampányával leamortizálta Mária országát,elbukott 600000 szavazatot,lopott csalt hazudott gyilkolt.

nemhívő 2014.04.27. 21:31:22

...abszolut egyetértek a szerzővel,..de mindenben.

Attól tartok azonban, hogy nem Szlovákia sikerei, hanem majd Románia sikerei fogják egy hatalmas pofonnal helyretenni a narancsosokat.

A Jobbik lesz az a párt, amelyik felnyitja a szemeket, hogy mennyire le is vagyunk maradva, lassulva, ...nekik el hiszik,...de ettől sem fognak a hatalomba jutni, hiszen a politikája u. az mind a fideszé, csak még drasztikusabban.
Visszatérni nem lehet valóban,...és a PM-Együtt is akkor lehet sikeres, ha elfelejtik végre már a visszatérés, visszacsinálás, szavakat...

egyetmondok 2014.04.27. 21:59:41

A konszolidáció első lépése - nem tudjuk,mi lenne az - a NER lebomlásának,lebontásának első lépése. Semmi sem képes Európában - nincsen nyugat és kelet ugyanis itt - tartósan megmaradni,mint hatalom, amely ellentmond az alkotmányosságnak. Teher vagy sem ez olyan társadalom esetében,mint a miénk,semmit sem jelent.
Valóban Hafr,Orbán konszolidálni kezd majd,mi mást tehetne: meg is szűnik ezzel egész politikai műve.
Nem kár érte,érdekes kísérlet volt,annyi szent.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.04.27. 22:09:02

@egyetmondok: Orbán politikai műve önmaga -- ne feledkezzünk meg erről. A NER csak egy állomás, egy mutáció.

wantaan 2014.04.27. 22:14:04

@egyetmondok: Kisérlet? Inkább nemzet irtás! GENOCÍDIUM! Ezek az évek a magyar genocídium évei.

unionista (törölt) 2014.04.27. 22:19:52

@egyetmondok:
a nemzeti együttműködés (konzultációk) rendszere. csak egy politikai marketing fogás volt. addig küldözgették a leveleket, amíg a feliratkozók száma növekedett. ez a sztori arról szól, hogy a gazdaság, a kultúra és végső soron a társadalom is egy totális hierarchiába álljon össze. ilyen mértékű központosítás azonban országos méretekben nem lehetséges. így egy várost lehet irányítani, vagy legfeljebb egy megyét. egy fejlesztőközpontot.
galesl.weebly.com/uploads/4/8/1/9/4819214/470903273_orig.jpg
csakhogy orbán viktornak ehhez nincs meg a szakértelme. és ezért majd próbál lazítani a struktúrán. de abból könnyen alakul ki instabilitás. és ha a globális környezet úgy alakul, akkor abból könnyen lehet káosz.

egyetmondok 2014.04.27. 22:26:42

@HaFr:
Ez pontos, egyet is értek vele. "Állomás" -- ez jó.
Újra elolvasva a posztot: biztos,hogy az országot változtatta meg ? Én inkább az államra szavaznék,mint az országra, s ebben az értelemben akár fontosnak is lehet ítélni az egészet: észre lehet venni, hogy van ilyen. Van állam.

egyetmondok 2014.04.27. 22:30:04

@unionista:
Így se megyét,se várost,se községet nem lehet "irányítani". S ha azt mondod "marketing fogás", légy nyugodt: egy céget se.

wantaan 2014.04.27. 22:33:14

@egyetmondok: Túlzás? ....a jövő nélküliség? a százezres (fiatal korosztály) kivándorlás? .... az éhező falvak? .... a csökkenő népesség? .... a tönkre vágott közoktatás, a 16 évre leszállított tankötelezettség? .... a lepusztult egészség ügy? .... a cseléd törvény? stb, stb.

Mi ez ha nem szándékos népirtás???? Gondolkodjunk el!

egyetmondok 2014.04.27. 22:37:26

@wantaan:
Elgondolkodtam: nem érdemes népirtást - és bocs, annak nincsen gondatlan fordulata,tehát felesleges a "szándékos" kitétel - emlegetni.
Azt hagyjuk meg a népirtásnak, népirtásoknak.

unionista (törölt) 2014.04.27. 22:49:45

@egyetmondok:
így irányítják szinte az összes nagyvállalatot. az egy másik kérdés, hogy a hierarchia világméretekben nem túl hatékony. mert a földkerekséget egy véletlen hálózat tudja körbebefonni. csakhogy a népek többsége nem nagyon akar ilyen hálózatba szerveződni. gyűlöli ezt a fajta káoszt.

panelburzsuj 2014.04.27. 22:51:55

@egyetmondok:
Meddig volt hatályban a weimari alkotmány?

És mikortól "Der Führer schützt das Recht"?

panelburzsuj 2014.04.27. 22:53:42

@unionista:
Én még egy-két hadseregre is tippelnék...

Hogy pont így műxik. És hogy csakis így.

panelburzsuj 2014.04.27. 23:33:37

@HaFr:
"Orbán végső, ha tetszik, legnagyobb eredménye idáig: bebizonyította a Nyugatnak, hogy lehet a magyarokat úgy kormányozni, ahogy ő teszi."

Mondjál nekem arra példát, amikor a magyarokat sikerült kormányozni - de az nem erővel történt.

unionista (törölt) 2014.04.27. 23:45:33

@panelburzsuj:
a hierarchia egy részben rendezés. a szintek között van sorrend. a szinten belül nincs. a modern hadsereg ennél rendezettebb. rács szerkezetű.
en.wikipedia.org/wiki/File:Flickr_-_The_U.S._Army_-_Wisconsin_Army_National_Guard.jpg
a fronton már nem az lényeges, hogy ki a parancsnok. hanem az: ki a szomszéd. a modern magángazdaság hálózatos. számtalan ponton keresztbe van kapcsolva. ebből következően nincs rend.

a hasonló területtel rendelkező városokat tekintsük a gazdasági csomópontnak. és hogy ki kivel milyen módon kapcsolódik össze azt bízzuk a helyi polgárságra. túl azon, hogy az egy nyelven beszélők alkossanak politikai közösséget. ne adjuk fel, hogy létezik egy nemzet. klasszikus liberalizmus és nemzeti liberalizmus.

ez nem az ortodox liberalizmus. amelyik azt mondja, hogy minden megold a piac. a piac mindenkinél mindent jobban tud. de nem is az, hogy egy feudális államszervezet maga alágyűri a társadalmat. én arra vagyok kíváncsi, hogy ennek az elemi gazdaság szervezésnek mi lenne az alternatívája. félkapitalista városokon túl egy félfeudális megyerendszert tudnék elképzelni.

orbán a sátán vs. orbán az isten párviadal van.

panelburzsuj 2014.04.28. 00:24:21

@unionista:
Te magad mondod: a MODERN hadsereg...

De hát nem pont az a nyűgünk, hogy hálózatos szerveződéseket csak akkor lehet csinálni, ha az egyes csomópontok eljutottak az "öntudatosodásnak" arra a fokára, hogy saját jól felfogott érdekükben ne túlfeszegetni, hanem befoltozni igyekezzenek a "nagyobb rendszerben" a bonyolultságból automatikusan fakadó szabályozási réseket?

egyetmondok 2014.04.28. 00:40:26

@unionista:
Így legfeljebb a (egy) MÁV nevű vállalatot irányíthatják. Olyan is.
Egy Microsoft, vagy Toyota minőségű vállalat irányításához ennek a világon semmi köze.

egyetmondok 2014.04.28. 00:43:13

@panelburzsuj:
Wiemar maga a nonszensz, a kivétel a német társadalom akkori állapotához képest. Weimar egyáltalán nem volt szükséges Németországban ahhoz, amit Hitlerként ismerünk.

Szúrófény 2014.04.28. 06:33:39

@wantaan: Törvényszerűen mondhatjuk ki: hitvány idősebb nemzedékek mellett felnőtt ifjúság még hitványabb. Csak: ha az élet kényszerei az idősebb nemzedékekben már megindították az erkölcsi tisztulás, a közösséghez tartozás folyamatait: csak akkor lehetnek úrrá az ifjúságon az egészséges erkölcsi erők s a szolidaritás mély indításai.
Azoknak a szülőknek, akik talán csak közömbösek vagy óvatosan gyávák voltak magyarságukkal szemben: fiai már a magyarság tagadóivá, vagy pláne: idegen érdekek zsoldosaivá lesznek. Az ifjúság mohó érvényesülési vágya könnyen vetít igazoló világot a legaljasabb, a legbűnösebb tettekre is. Az önzés ebben a korban szervesebben sajgó, meggondolás nélkül féktelenebb, a felelősség érzete kisebb, az élettapasztalatok gátjai csekélyebbek. Szabó Dezső
Tocqueville aranyköpéseiből

Be kell látnunk, hogy az emberek érzelmei általában mindig oda húznak, ahol az erő rejlik. Meghódított országokban nem sokáig él a hazaszeretet.
Ezeket, az embereket, kik már oly erősen függnek a központi hatalomtól, már hiába bízzák meg azzal, hogy időről időre megválasszák e hatalom képviselőit: szabad akaratuknak ez oly fontos, ám oly ritka gyakorlásában nem képes meggátolni gondolkodási, érzelmi, cselekvési képességének fokozatos elveszítését s azt, hogy lassacskán az emberi szint alá ne süllyedjenek! 952. old.
Hozzáteszem még, hogy hamarosan már arra is képtelenek lesznek, hogy még meglevő jelentős és egyetlen előjogukat gyakorolják…
Valóban nehéz elképzelni, hogyan is tudnának jó vezetőt választani maguknak olyan emberek, akik végképp leszoktak önmaguk irányításáról: az is teljesen hihetetlen, hogy egy szolga nép valaha is képes lenne liberális, energikus és bölcs kormányt megszavazni.
Mai valóságunkat köszönjük meg a Szovjetuniónak, és az Ő helytartóinak, a szocialista pártnak.

program készítő 2014.04.28. 06:58:10

Orbán a média nélkül senki lenne,köszönheti a kormányzást a médiának,amely vagy hozzájuk vagy még egy két párt emberei,de az,hogy manipulált és nem független a média sem,az sokat segít.

wantaan 2014.04.28. 07:01:56

@Szúrófény: "Mai valóságunkat köszönjük meg a Szovjetuniónak, és az Ő helytartóinak, a szocialista pártnak." ...no de a Szovjetuniót meg köszönhetjük Horthynak, ....Horthyt meg Károlyinak, ....Károlyit meg Ferenc Jóskának, .... Ferenc Jóskát meg Kossuthnak, Kossuthot meg ....

panelburzsuj 2014.04.28. 08:11:10

@egyetmondok:
Mondjuk elég zavarosan fejezted ki magad - "Semmi sem képes Európában - nincsen nyugat és kelet ugyanis itt - tartósan megmaradni,mint hatalom, amely ellentmond az alkotmányosságnak." - ezért én annyit tudtam kihámozni ebből a mondatféléből, hogy Európában nem tud tartósan berendezkedni alkotmányellenes hatalom.

És arra mutattam példát, hogy de bizony. Merthogy a nácipárt még arra se vette a fáradságot, hogy új alkotmányt szabjon magára.

(Persze ha az a 12 év, meg amit azalatt műveltek, nem "tartós" hatalomgyakorlás, akkor nincs okunk nyafogni - a rend úgyis helyreáll! Legfeljebb kicsit döcögős lesz a folyamat.... )

egyetmondok 2014.04.28. 08:21:58

@panelburzsuj:
Igen, zavarosra sikerült, de azért jól érted, bocs a suta fogalmazásért.
Ám most is pontosítok: alkotmányosságról beszéltem, nem alkotmányról.
Hatalomra jutni persze lehet, sőt, aztán az a hatalom olyan alkotmányokat írhat magának, hogy csak na...,s ahhoz képest,annak lehet akár tökéletesen is megfelelő a hatalom, de az még nem lesz az alkotmányosság(ok) alapjain álló. Nos, szerintem az ilyen nem tud tartósan berendezkedni.

panelburzsuj 2014.04.28. 08:44:43

@egyetmondok:
Oké: de mi a "tartós"?

(Mondok korábbi példát: Ferenc József császár (később király is...) abszolút magára és udvarára szabta a birodalma berendezését. És aztán kisebb-nagyobb alkukkal elkecergett a mű még majd hetven évig. És azoknak az alkuknak a nagy részét sem a "belső ellenállás", hanem a külső nyomás - (katonai vereségek) - kényszerítette ki. És nekem elég sovány vigasznak tűnik, hogy a "végjáték", egy négy évig tartó háború csak kimutatta azért, hogy "felülről vezérléssel" (kegyért versenyzéssel) nem lehet annyi motivációt - ("egyéni erőbedobást") - kitermelni egy társadalomban, amely lépést tudna tartani a diverzebb/plurálisabb célokat kitűző/engedélyező/ösztönző rendszerekkel.

Na, jól egymásba dobozoltam, de - szerintem! :) - kicsomagolható... )

unionista (törölt) 2014.04.28. 08:52:24

@egyetmondok:
nyilván az jobs vezette apple is egy máv szintű vállalat. most persze nem arról van szó, hogy a szigorú hiearchia különösebben hatékony. az nem is rend, nem is rendetlenség. de így el lehet vezetni egy megyét. vagy akár egy régiót. egy regionális vasúttársaság így simán elműködik. a máv azért nem, mert az nem egy tájegységre szerveződik.

de ez is olyan, hogy engedjük már meg, hogy a városok maguk döntsék el, hogy milyen szerveződésben akarnak részt venni. ezt ne néhány budapesti zsidó akarja már meghatározni. szervezzétek anarchista módon a mazsihiszt. vagy a polgári konzervatív pártot.

unionista (törölt) 2014.04.28. 09:03:27

@egyetmondok:
dehogynem. a totális parlamentarizmus eredményezte a fasizmust. pontosan az, amiben a zsidók közéleti értelemben hisznek. és magyarországon is ez van. weimar is arról szólt, hogy mindent pártirányítás alá kell vonni. csakhogy a pártok között versenyt kell hirdetni. a zsidók támogatták a bal, és a jobboldalt is. aztán jöttek a szélsőjobboldaliak. és azt mondták: a demokráciához nem kellenek zsidók. és mehettek szélbalra.

ezek után hitler adolfnak könnyű dolga volt. azt mondta a német társadalomnak. döntsétek el, hogy a zsidók oldalán álltok, vagy a németekén. és persze, hogy ez utóbbit választották.

azért, mert weimar semmiféle önállóságot nem adott senkinek. azt feltételezték, hogy a versengő pártrendszer a jókat emelik ki. csakhogy nem. a német pártok megmérettek. és az ndsdap került ki győztesen. itt pedig a fidesz. és előbb-utóbb a jobbik mindenhol befut másodiknak. ha a weimart preferáló zsidók nem lesznek a közéletben marginalizálva.

egyetmondok 2014.04.28. 09:12:26

@panelburzsuj:
A Habsburgok államalakulata pompás példa arra, hogy az alkotmányosság mennyire döntő. Késve,valóban külső kényszerek okán fogtak bele a birodalomnak valamiféle alkotmányosságot adni.
(Mentségük azért lehet persze,mert amikor arra igazán lehetett volna esély,a 18.század vége,19.eleje felé,ugye pont a francia forradalom súlyos kisiklása - na itt helye van a kisiklás szónak, nem mint ahogyan használtam a múltkor,amikor a lengyel nemességről írtál - úgy rántotta össze Európa konzervatívjait a rideg abszolút monarchista állapot őrzésére,mint a pinty.)

A tartósság,ja, én sem tudom, hogy az években mit is jelentsen,de nekem így is az tűnik fel,hogy az alkotmányosságokon kívül nem nagyon van európai társadalom esetében esély,akkor legyen a tartósság helyett a békésebb, nyugodtabb fejlődésekre.

teleorman 2014.04.28. 09:14:40

Annyi mindenesetre biztosnak látszik, hogy a NER/FF/CPE vezetésének (ne találgassuk, hogy ez pontosan hány fő és kik is azok) politikai jövőképe nem az autonóm, felelős, értékteremtő, szuverén polgár és annak öntudatos közösségei jóvoltából fejlődő Magyarország. (Ez 1998-99 körül még legalábbis verbálisan megvillant néha, de nem vált be, „selejtezésre került”.) Ez nem valami gonoszság miatt van így, egyszerűen a NER/stb.-t felállító emberek szociokulturális hátteréből adódik. (Ők is Kádár-korszak termékei, felelős polgárt ugyan hol is láthattak volna.) Ha nem ez, akkor a központi akarat, a narancsszínű „tudjuk-merjük tesszük” köpönyegéből előpattanó voluntarizmus, a „haveri kapitalizmus”, a mindent átszövő kliensrendszerek építése és államközpontú tekintélyelvűség. Mindez azonban az európai tapasztalatok szerint eddig soha nem vált be. (Ahhoz nagy olajvagyon kellene...) A leszakadás folytatódása így szinte boritékolható, és emiatt csakugyan nem elképzelhetetlen a szerző által vázolt fordulat. Legalábbis ez az egyik lehetőség, amit talán csakugyan az EUROSTAT 2021-es jelentése (mely szerint Románia egy főre jutó GDP-adata 2020-ban már meghaladta a magyart) fog elindítani.

panelburzsuj 2014.04.28. 09:34:19

@egyetmondok:
Akkor lassan meg is van a válasz HaFr előző posztbeli kínjára - (a jelenidejű magyar konzervativizmus alá össze tudunk-e kaparni bennszülött hagyományt?) - de nem fogom kimondani.

(Személyes tapasztalatom szerint ugyanis a rávezető módszer sokkal maradandóbb nyomot hagy, mint a rátukmáló... )

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.28. 09:36:53

"Le vannak maradva 6-8 évvel, de április 6-a kellett ahhoz, hogy ezt belássák."

Vagy 12vel, mert ezt OV belátta a 2002es bukta után.

fvipera 2014.04.28. 09:41:50

ha "az autonómmá váló egyszemélyes akarat -- a rend új forrásának -- hordozója", akkor ez ugye legfeljebb formális demokrácia, de tartalmában diktatúra. ha így van, akkor ez ellen felesleges a rendszeren belül küzdeni.

fvipera 2014.04.28. 09:43:33

nem tudjátok hol lehet elérni a felcsúti stadion avatóbulijáról készült elvételt? állítólag jobb, mint a monty python

István Tamasi 2014.04.28. 09:49:30

első olvasatra hirtelenjében 2 dolog jutott eszembe:
1. Hol van itt a középosztálynak akárcsak relatív biztonsága? Sehol. Lásd trafikmutyi, takarékszövetkerzeti mutyi, magán/nyugdíj/pénzek elrablása, stb stb
2. A gazdasági összeomlás előbb eljöhet, mint 2017-18. Lásd már most is emelkedik az államadósság és több, mint amivel mutyiviki 2010-ben átvette a kormányzást, már idén március végén 82,9%-on állt. 2006-ban az egész fitymasz hörögve ajvékolt, hogy a coclibek elhallgatták a gazdasági helyzetet illetve adatokat, most viszont ők hallgatnak, mint kutyaszar a gazban. Ez csak fokozódni fog ugyanis a fitymasz és az általa uralt állami intézmények által jelzett 1,5-2%-os növekedéssel nem lehet finanszírozni a 3,5-5%-os hitelkamatokat. Már idén újabb megszorítások jönnek, hogy tartani lehessen az éves 3%-os hiányt, de még úgy is tovább fog növekedni az államadósság. De további mutyik is jönnek még, mert azokra azért van szüksége mutyivikinek, hogy valamiből fizetni tudja a hűbéreseit /leánykori nevükön fideszes csókosok/.

fvipera 2014.04.28. 09:55:27

@István Tamasi: így van, az alapvető összefüggésre hívtad fel a figyelmet: a hitelkamatok növekedésétől elmarad a gazdaság bővülése. a gdp bűvülését csicsibá hitelprogramja sem hozza el, mivel a beruházások elmaradása a bizalom hiányán alapul és nem a magas hitelkamatokon. így orbán (mivel nem akar az imf-hez visszakúszni) kénytelen eladni az országot putyinnak. ahogy az ukrán konfliktus éleződik, színt kell majd vallanunk. és nem a töketlen EU, hanem a NATO vár majd a válaszunkra.

fvipera 2014.04.28. 09:59:45

@fvipera: csicsibá hitelprogramja lehetővé teszi a vállalatfelvásárlásokat. remek lehetőség a program arbitrálására. a 2,5 % kamatozású pénzek sorsa nem más, mint hogy óvadékul szolgáljanak 5-6%-os (10 év futamidejű) állampapírok megvásárlásához. 2,5-3% éves haszon 10 éven keresztül és ehhez nem kell más, mint névleg megvenni a haverok cégét. a "befektetők" arbitrázson elért nyeresége pedig az MNB vesztesége lesz 10 éven keresztül (azaz az adófizetők vesztesége). amit még akkor is fizetni kell majd, amikor orbán már sehol nincs. és majd lehet mondani, hogy a következő kormány növeli az államadósságot:)))

egyetmondok 2014.04.28. 10:09:43

@panelburzsuj:
A feladvány masszív,de mennyire.
Ám tudod,én mégis abban hiszek,hogy inkább az intézmény alakítja az embört,szóval,remény azért akad.

egyetmondok 2014.04.28. 10:11:55

@fvipera:
Ez milyen pontos. És milyen piszkosul sokba kerül,évi jó ha 2% körüli GDP növekedés mellett !

unionista (törölt) 2014.04.28. 10:14:41

@panelburzsuj:
a területi hierarchia is lehet működőképes és működésképtelen. németországban van a szövetségi kormány. az kiad valamilyen utasítást. ezt a szövetégi államok (a régiók) változtatás nélkül átvehetik, vagy saját hatáskörben módosíthatják. aztán a régió utasításait a szövetségi körzetek (a járások) megint csak módosíthatják. persze ha a rendelet ésszerű, akkor a föderális államrenden végigsöpör. ennek érdekében a német kormányhivatalok folyamatosan referálnak. számolótábla számolótábla hátán. és a területi hierarchia alatt a német gazdaság (az iparvállalatok) hálózatosan szerveződik. ha az államigazgatás átlátható, akkor ezt a szabad kereskedelem sem tudja bedönteni.

itt meg az van, hogy előbb legyen szabad kereskedelem. és ahhoz egy versengő pártrendszert kapcsolnak. nem az nszk, hanem az ndk struktúrát. csak itt már ténylegesen versengő pártokkal. és az eredményezi a putyinizálódást és a weimarosodást.

ehhez képest a félfeudális megyerendszer nagyközségekkel is brutális progresszió. feltéve, hogy a megyegyűlés függetlenekből áll. az önkormányzatokból alkotmányosan ki vannak zárva pártok. a szekértáborok és a holdudvarok ülnek ezekben. és a városok önállóságot kapnak. egy kulturálisan primitív ország-megye, vagy gazdaságilag egy állam-város hatalommegosztás. és ehhez járul a versengő pártrendszer.

itt még mindig az megy, hogy az alkotmánybírók kék fürdőköpenyben megvédik a jogállamot. kijavítják a hibákat. azok a bírák, akiket a pártok ültetnek oda. védik meg a jogot a pártokkal szemben. ez legfeljebb úgy működhetne, hogy egy többnemzetiségű szövetségi legfelső bíróság van. de ilyet nem akar se berlin, se bécs.

ebben az esetben a klasszikus egységállamot kell megerősíteni. itt nem départment van, hanem megye. aztán azok majd egyesülnek a határszéleken. felülírva trianont. lefelé létrehozzák a járásokat. felfelé a régiókat. és ha ez a felosztás stabilizálódott, akkor németország és ausztria azt mondatja, hogy álljuk össze egy közép-európai tömbbé. de ehhez sajnos marginalizálni mindenkit, akik 89-hez ragaszkodnak. akik azt gondolják, hogy ami a szabad piac és a filozofáló állam keveréke lesz a tökéletes elegy. nem tudjuk, hogy mi lenne az. mert elvben nehéz eldönteni. de ami nagyon nem vált be, azzal nem nagyon kellene próbálkozni.

Rive 2014.04.28. 10:17:05

"Orbán konszolidációra van szorítva."

Az a vonat már elment. Konszolidációhoz némi önreflexióra lenne szükség - Orbán szavazói számára a folyamatos szabadságharc közepette bármi konszolidáció azt jelentené, hogy beismerik: ezt mégsem az EU, IMF, ballibek, zsidók, mittudomén b@szta el, hanem a nagyságos tévedhetetlen vezér.

Ez az, ami sose lesz meg. Ez a rendszer egészen addig fog a jelenlegi pillérei körül pörögni, amíg a 'valaki más a hibás' jelszó legerősebb hangoztatója maradhat, és ebből elegendő szavazót tud maga köré csavarni.

Utána meg villámgyorsan szétesik.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 10:19:18

Mivel Orbán nem fog tudni növekedést biztosítani, így el fog veszni a támogatottsága.

Most is csak a protesztszavazatokkal tudott nyerni.

Ha megjelenik egy új ellenzéki erő, Orbán veszteni fog 4 év múlva. Ezért azon imádkozik Orbán, maradjon csak a ballib ellenzék, ez az egyetlen esélye, hogy nyerjen 2018-ban is.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 10:20:52

@fvipera:

A NATO-nak esze ágában sincs fellépni Ukrajnában. Eleve nincs konszenzus a NATO-n belül. Kemény fellépést csak 4 tagállam akar.

fvipera 2014.04.28. 10:24:33

@maxval a gondolkodó birca: nem írtam olyat, hogy a NATO fellépni tervez Ukrajnában. azt írtam, hogy az ukrán helyzet fokozódásával előbb-utóbb színt kell vallanunk és nemcsak dumában, hanem tettekben is. Pl. a NATO azt kérheti, hogy inkább hagyjuk a csudába az atomerőmű orosz bővítését és a hitelvelvételt (mint az oroszok elszigetelésének egyik eszközét)

fvipera 2014.04.28. 10:26:52

@maxval a gondolkodó birca: jogos. orbán féltőn óvja majd a jelenlegi ellenzéki pártokat ideálisak számára.

szerintem a parlamenti erők közül ezt bajnai felismerte. mesterházy és gyurcsány orbán hasznos idiótája, shiffert pedig megvette orbán (szavazócédula gyűjtéssel, plakátokkal, felülméréssel)

unionista (törölt) 2014.04.28. 10:26:55

@teleorman:
ilyen autonóm, felelős, szuverén polgár ebben az országban hány van? ez az ortodox liberális elképzelés látványosan megbukott. mert ez nagyjából ugyanaz a blődség, mint a kommunizmus. az emberek élnek a jólétben. mert majd ingyen/szabad piac lesz. free market. bemész az autókereskedésbe. és tied lesz a mercedes. mert az autonóm, felelős, szuverén polgárok világában ez így megy.

autonóm hitközségek kellenek, felelős tankerületek, szuverén vármegyék (ha magyar konzervativizmus), és független eurorégiók. nem egyének, hanem intézmények. INTÉZMÉNY. a reálgazdaságot a városoknak kell szervezni. a városi kereskedelmi és iparkamarák hol vannak. a városi bankházak hol vannak? és még lehetne sorolni azt, ami az indoeurópai népek polgárosodásához elengedhetetlenül szükséges.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 10:27:57

@fvipera:

Ez esetben színt kell vallani és megvétózni az oroszellenes NATO-tagok ámokfutását.

unionista (törölt) 2014.04.28. 10:32:24

@maxval a gondolkodó birca:
a cél az, hogy ukrajnát és később belorussziát felvegyék a nato-ba. a gazdaság imf csomagot kapna. ennek a célja az, hogy nyugat-európa és oroszország között elég széles legyen az ütközőzóna.

berlin teljesen függetlenedni akar az orosz gáztól. londont és párizst egyáltalán nem érdeklik az oroszok. ha ez általánossá válik, mert mondjuk a lengyelek is elkezdenek palagázt termelni, akkor az orosz gazdaság összeomolhat. putyin hárborút indíthat. és akkor ne rögtön lengyelországot és magyarországot rohanja le baráti szeretetből. mert erre már volt néhány precedens.

panelburzsuj 2014.04.28. 10:35:05

@unionista:
Gőgös Zoltán "agrárpolitikus" nyafija:

nol.hu/belfold/nem-a-lenyegre-koncentraltam-1458679

Kiemelem:

"– Mi lesz a többi falun élővel? Nem lehet mindenkiből közmunkás.

– Nem hát. Teljesen új alapokra kell helyezni a vidékfejlesztési stratégiát. Például a meglévő mezőgazdasági infrastruktúra bázisán kellene megteremteni új üzletágakat.

– Miket?

– Úgynevezett egyéb szolgáltató- és termelőtevékenységeket, amelyek nem közvetlenül kapcsolódnak a földhasználathoz. Turizmushoz kötődő vállalkozásokat, vendéglátóhelyeket, kereskedelmi szálláshelyeket. Vagy energetikai beruházásokat: biogázüzemeket, napelemgyártást, energianövények termesztését. Esetleg építőipari brigádokat. Ezek valamilyen formában kapcsolódhatnának az adott térségben működő agrárcégekhez."

Ami föl se merül benne, az "agrárpolitikusban": helyi földadó. Hogy a község döntsön/dönthessen afelől, hogy a "hozzá tartozó" területekről -(errőforrásokból) - mennyi hasznot lehessen a község határain túlra "szivatyúzni".

Ha már "történekmileg" úgy alakul, hogy helyi népességnek csak töredéke fér a helyi erőforrások birtokosként történő hasznosításához.

És ha az "idegen" használók - (bebírók) - sokallják a teheket - hát passzolják le a földeket a helyieknek. Nesztek, basszátok, gazdálkodjatok tik...

Nem: Gőgösnek teljesen természetes, hogy a kérdés mindössze annyi, hogy ő, vagy Ángyán, vagy Lázár, vagy bármelyik országos faszomfütty parancsol-e a legutolsó parcelláról is.

"Népfelség".

unionista (törölt) 2014.04.28. 10:35:45

@István Tamasi:
amíg az ellenzék semmiféle alternatívát nem tud mutatni addig orbán viktort nem fogják megbuktatni.

István Tamasi 2014.04.28. 10:38:44

@unionista:
Van igazság abban amit mond. Én azt mondtam, hogy mutyivikit a saját - az országra nézve - katasztrófális gazadaságpolitikája fogja megbuktatni.

fvipera 2014.04.28. 10:46:57

@maxval a gondolkodó birca: értem én, hogy lovas istván és morvai erre kondicionál Brüsszelből, de ez a lépés nemzetellenes lenne. már sokadszor veszejtené el az országot a jobboldal. mi a fenének?

2014.04.28. 10:50:00

Jól megy a hazudozás.

A parlamenti kisebbségek és szavazóik méltányos kezelését nem Orbán értéktelenítette, hanem a bukott libsik. Kezdettől fogva a "demokratikus" baloldal kezeli semmit sem számító náciként a Jobbikot és milliós szavazótáborát.

A libás rájött, hogy ez hiba volt, de most már baszhatja :)

István Tamasi 2014.04.28. 10:55:02

@panelburzsuj:
És amikor magánbefektetők vidéken megteremtik a turisztikai meg az energetikai beruházásokat, akkor mutyiviki elveszi tőlük és azokkal fizeti ki a vazalluasait mert másból egyeszerűen nem futja. Ez történt a trafikokkal és folyik éppen a takarékszövetkezetekkel.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 10:56:21

@fvipera:

POnt fordítva. Amikor Mo. a nyugattal együtt lépett közeli szövetségesként, MINDIG vesztett. Lásd I. vh. Szerbia megtámadása, lásd II. vh, SZU megtámadása. Le kell vonni a következtetést: nem szabad senkinek túlságosan dörgölözni lesve a nyereményt, jobb óvatosnak lenni.

fvipera 2014.04.28. 10:58:25

@maxval a gondolkodó birca: az általad sorolt példák mind a jobboldal történelmi bűneit mutatják. a mostani közeledés az oroszokhoz egy újabb a sorban.

vadi3 2014.04.28. 11:04:49

@István Tamasi:
"mutyivikit a saját - az országra nézve - katasztrófális gazadaságpolitikája fogja megbuktatni"

Mutyivikit nem fogja a gazdaságpolitika megbuktatni, mert mindig lesz kire fogni a sikerek elmaradását. De mit is beszélek, hiszen folyamatosan jönnek a gazdasági sikerek, soha ilyen kevés munkanélküli nem volt, beindult a gazdasági növekedés.
Mutyivikit az álmukból felébredő egyszerű emberek fogják megdönteni, akiknek már nem jut közmunka sem, akik a gazdasági növekedést mindig csak a kivételezettek gazdagodásában láthatják. Ez az ébredés azonban még sokára lesz...

panelburzsuj 2014.04.28. 11:06:40

@István Tamasi:
Blogger Géza, Bölcsbagoly, batyu meg a többi különítményes eredetiben is fertelmesen irritáló.

De inverzben még röhejes is.

Meggondolnám a helyedben.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 11:09:18

@fvipera:

Pont fordítva. A mostani az óvatosság jele, a tanulás a múlt hibáiból. Nem szabad kardot csörgetni mindenáron, hanem megfontoltság kell. Ha a lengyelek és az észtek háborút akarnak az orosozk ellen, csinálják, de minket hagyjanak ki ebből.

Mit nem adnánk ma, ha Horthyék megfontoltabbak lettek volna annak idején!

2014.04.28. 11:09:36

@vadi3:

Az álomból felébredés megtörtént, ezért nem rúg többet a hazát kiárusító és eláruló baloldal labdába. Persze az ébredést lehet fokozni, de akkor se a baloldal, hanem a Jobbik következik :)

István Tamasi 2014.04.28. 11:12:31

@panelburzsuj:
Rám érti? Miben is vagyok irritáló és/vagy röhelyes?

vadi3 2014.04.28. 11:17:40

@libbancs: Tisztelt hozzászóló!
Az ébredés akkor fog megtörténni, amikor a parlamenti választásokon nem a bukottbalodal, a mutyifidesz, a kacagányos jobbik és az xxx LMP között kell választani hanem holnap akarsz-e enni vagy sem.
"a hazát kiárusító és eláruló baloldal"
Szerinted most nem ugyanez folyik a másik oldalon. Szerinted azt amit eddig a baloldal mutyizott el, azt a Fidesz most megtartja közkincsnek. Szerinted aki elég gazdag(befolyásos) ahhoz, hogy még többet szerezzen az most nem fogja megtenni. Mindegy, hogy éppen melyikük van közel a kondérhoz, ha elég nagy a kanala ahhoz, hogy az általa letiportaknak már ne jusson.
Na ez az rémálom amiből fel kéne ébredni, de még nem létok olyan emberek a politikában akik elvégeznék az ébresztést

István Tamasi 2014.04.28. 11:20:23

@vadi3:
Tudom, hogy mutyivikinek mindig lesz akit okolhat a saját hibáiért, bűneiért. De a véleményem akkor is az, hogy a gazdaságpolitikája egyenes és rövid úton csődbe viszi az országot amit ő poltikailag nem élhet túl, mert az fogja kinyitni a szavazópolgárok szemét.

István Tamasi 2014.04.28. 11:23:32

@panelburzsuj:
El tudom fogadni, hogy önt irritálja amikor leírom a súlyos tényeket mutyiviki csődbevivő gazdaságpolitikájáról, viszont a fideszbirkák a röhelyesek /és szánalmasak/ hogy még mindig hisznek neki.

teleorman 2014.04.28. 11:28:23

@unionista: hangsúlyozottan jövőképről volt szó. Nem arról, hogy most éppen most hány ilyen polgár van (szinte nincs), hanem hogy ezügyben a NER merre tekergeti a kormánykereket. Meg arról is, hogy Európában a nemzet lelkületére és a világ nagy tendenciáira zseniálisan ráérző vezér meg sehol sem teremtett jómódot. Akkor sem, ha az általa rángatott állami- és pártbürökrácia alaposan belekavart a piaci viszonyokba és pár tízezer piaci szereplőt és azok klientúráit ügyesen helyzetbe hozta. Ez sajnos akkor is így van, ha egyébként minden okunk megvan arra, hogy ne szeressük a szabadpiacnak a nálunk uralkodó változatát. Amelyik persze minden, csak nem szabadpiac.

vadi3 2014.04.28. 11:29:10

@István Tamasi: Szeretnék Veled egyetérteni, de sajnos szkeptikus vagyok. Azoknak akik most is rá szavaztak (közel 2 millió)egy része gazdasági önérdekből teszi, hiszen nem akar lemondani a 4 év alatt kapott jóról (egykulcsos adó) Ezek az emberek egy gazdasági mélyrepülés esetén is reménykedve szavaznak rá ismételten, mert félnek feladni kiváltságos helyzetüket.
A maradék az akit elvakított az ideológia. Az ő esetükben a gazdasági mélyrepülés nem hoz nagy változást, esetleg egy kis radikalizálódást, amit a fijjug könnyedén meglovagolnak. A többi 6 millió szavazópolgár pedig nem fog együtt szavazni és így máris nyert a Fidesz kb. ugyanolyan arányban mint a mostani szavazáson

panelburzsuj 2014.04.28. 11:30:42

@István Tamasi:
Jaja.

Fideszbirkák röhelyesek - ballibákok röhejesek.

Én viszont kezdek úgy lenni ezzel az egész állatsereglettel, mint a bagzó kandúrok koncertjével: intézzétek el a harmadik szomszédban, ne az én kertemben mernyákoljatok.

És egyben biztos lehetsz: a többség én vagyok.

unionista (törölt) 2014.04.28. 11:35:58

@panelburzsuj:
az a kérdés, hogy mi az a méret, amit elérve egy község értelmesen gazdálkodni tud. mert szerintem az nem pálya, hogy a faluban egy 100 négyszögölös telken kapálnak az asszonyok. a kincstár kioszt 10 ezer forint hetibért. utána meg a népek hazaviszik az uborkát. és azt mondják: a polgármester asszony olyan rendes. mert most legjobb esetben ez történik.

lehet, hogy nekem nincs igazam, de szerintem az van, hogy vidéken a városok agrártermeléshez túl nagyok (nem élhet meg mindenki a földből), iparhoz viszont túl kicsik (nem éri meg egy high tech üzemet telepíteni). és mivel a vidék eredendően szegények ezért a kereskedelem, a szolgáltatások sem tarthatók fent. hiába épül uniós forrásból akármi, ha az utána csak viszi a pénzt, és nem hozza.

ezért vagyok én erősen megyepárti. (ha a németek nem akarnak föderalizmust). balmazújvárost nagyközséggé degradáljuk. hajdúböszörményt pedig nagyobb mezővárossá fejlesztjük. most persze ezt így nem lehet nyíltan kimondani. de a megyegyűlésben el lehet osztani a feladatokat úgy, hogy ez jöjjön ki belőle feltéve, hogy ezeket a városházán/községházán elfogadják. de mondjuk itt viszonylag egyszerű a helyzet. mert itt egy greater debrecen kell. ami tulajdonképpen egy óriás mezőváros saját közműparkkal, néhány iparteleppel. és ezt vagy lehet sikeresen kolonizálni, vagy nem lehet. ezt nem tudjuk. így debrecen lehet egy második főváros. mint varsó mellett krakkó. de az is lehet, hogy egy putri, mint kosovo. és ez lutri.

azt kell mondani borsodnak, hogy itt van a működéshez szükséges normatíva. nesze. ennyi jut. és ezek után szervezd meg magadat ha akarod. ha nem akkor persze marad a jelenlegi rendszer. csak legyen már valamilyen átgondolt opció az önállóságra túl azon, hogy minden ember elsősorban önmagáért felelős.

Monsieur 2014.04.28. 11:40:18

ez egy korrekt írás szerintem,súlyos igazság tartalommal..

István Tamasi 2014.04.28. 11:41:47

@vadi3:
Bennem sincs túlcsorduló optimizmus. Viszont látható, hogy lssan ugyan de megkezdődött a fidesztábor lemorzsolódása. Abban is bízhatunk, hogy az ország gazdasági helyzetének romlása aktivizálni fogja a távolmaradókat. Igaz, hogy jelenleg nem látszik olyan politikus aki össze tudná fogni az elégedetleneket, de ez rövid időn belül megváltozhat akár még a 2018-as kjampány előtt:

István Tamasi 2014.04.28. 11:44:34

@panelburzsuj:
Amíg csak az ablakot csukja be a bagzó kandúrok koncertjénél addig azok tovább koncerteznek és az ön helyzete /lásd koncertzsivaj/ csak tovább romlik.

unionista (törölt) 2014.04.28. 11:49:45

@teleorman:
de ezek a valódi önkormányzatiság hiányának a következményei. az, hogy az elitben gyakorlatilag nincs reálértelmiség. hanem hozzád hasonló tökfej filozófusok vannak. és persze ennek következtében szélhámosok.

tamas11 2014.04.28. 11:56:23

@unionista:
hogyan mutathatna alternatívát az ellenzék?
Konkrétan! (nem azt kérdem, hogy MIT, hanem, hogy miként jeleníti meg, és mitől lenne az hiteles is?
Legutóbb azt írtad, hogy gazdaszövetkezetek létesítésével, - ez jó gondolat. Gondolom, a szövetkezeti szférában felhalmozott tőkéhez nyúlna hozzá... Tudod, a Takarékpénztári vagyonhoz.

panelburzsuj 2014.04.28. 11:57:36

@István Tamasi:
Tény.

Pláne hogy ebben a kertben én is csak vendég vagyok.

De ettől a macskák píárja még szemernyit sem javul.

panelburzsuj 2014.04.28. 12:08:37

@unionista:
Figyusz erősen (mert nem akarom többtucatszor leírni) - nem csak a városok túl nagyok az agrártermeléshez. A falvak nagy része is az. (Persze ceteris paribus: ha az agrártermékek piacán a döntő tényező az ár. Azaz: amíg a piac - (INTÉZMÉNY!....) - arra van bekalibrálva.)

És csak innentől jön az a kérdés, hogy a "fölös" népességet mekkora csomókba kell ahhoz pakolni, hogy valami konstruktív erjedés beinduljon a kupacban. (Vö: "kritikus tömeg"...)

Bilbo 2014.04.28. 13:00:02

Meg mindig nem ebredt fel a liberal-coci "ertelmiseg" (= nem ert semmihez) a dermedtsegbol.

Az irjak, a politikai kisebbsegeket most nem tisztelik. Bezzeg 2006-ban a kardlapozas, lovas roham a FIDESZ gyulesbe nagyon nagy tiszteletrol szolt.

A 2002-2010 elinditotta a baloldal teljes tonkremenetelet. Es mar nincs vissza, mivel 2010-2014-ben Orban stabilizalta az orszagot. Pedig meg volt tervezve, hogy ez lehetetlen legyen.

Kivanok ezeknek a blogoknak, valoszinu munkanelkuli iroikkal egyutt, sok sikert. (Aki dongozik, annak erre nincs ideje.)

fvipera 2014.04.28. 13:05:22

@maxval a gondolkodó birca: csúsztatsz. kardcsörgetést nem vár senki orbántól. az viszont joggal várható, hogy ne árusítsa ki az országot putyinnak magánérdekből. az ukrán konfliktus az orbán-putyin paktumot kiemeli a belpolitikából. nemcsak korrupciós ügy, hanem biztonsági kockázattá is válik.

komolyan nem értem, hogyan tud orbán nyugodtan aludni a grippen akták miatt. vagy ezért tikkel megállás nélkül?

béla a görög (törölt) 2014.04.28. 13:06:06

Megváltoztatta ez tény.
Irtam már máshol is, ide is igaz.
Orbán szép hangzatosan háborút indított - például ellenem IS.
De a háborúban mindig 2 fél van és nem akkor van vége mikor a falusi paraszt kijelenti, hogy megnyerte

antikommm 2014.04.28. 13:33:18

Valóban megváltoztatta. Helyes irányba.
Ha fáj is valakiknek (momentán én sem az aktuális haszonélvezők közé tartozom), ellenben ez a felemelkedés útja.
Erős állam és részlegesen korlátozott versenyszféra. Milyen szerencse, hogy elsők között lépett. Mire a többiek ráeszmélnek, jó helyzetben leszünk. "Sajnos" már több országban felismerték a helyes irányt és a nyomunkban loholnak. Továbbá az ellenérdekeltek és akik nem értik, azok támadnak belülről is.

2014.04.28. 13:37:39

Én nem látom azt a fenenagy változást. A hatalmi gőg és gargantuai mértéktelenségű korrupció eddig mindegyik kormányunkra jellemző volt. Ami új, az az önkormányzatiság és az alkotmányos intézményrendszer leépítése, de ha ezt az ország szó nélkül hagyja, akkor eddig sem tarthatta fontosnak.

A Fidesz, az MSZP-hez hasonlóan egy generációs párt, ugyanúgy el fognak tűnni, mint ahogy a szocik. A mai huszonévesek pártja a Jobbik. Én szavazóköri jegyzőkönyvvezető vagyok 2002 óta, soha nem láttam még 18-20 éves lányokat szavazatszámláló bizottságokba özönleni, idén megvolt ez is, a Jobbik tucatjával delegálta őket. Ha nem kapja össze magát a jelenlegi elit, akkor 4 év múlva a Jobbik lesz kormányon.

nevetőharmadik 2014.04.28. 14:29:31

@antikommm: ROFLMAO. Így idegenszívűileg.

unionista (törölt) 2014.04.28. 14:35:49

@nemorino:
ha a 25 éves lányok kormányoznak, akkor az 1 hónap alatt megbukik.

wantaan 2014.04.28. 15:46:30

@nemorino: Ide vezetett a közoktatás leépítése! Persze némely nép más kárán némely meg a saját kárán sem tanul.
Ha annyira azt akarja az ország akkor jöjjön a Jobbik! Nehezen tudom elképzelni hogy sokáig tudnának kormányozni .... de persze ilyen 4 év tolvajlás után sem hittem volna hogy ezeket újra választják.
Tiszteljük a demokrácia azon vívmányát hogy ebben még hülyének is szabad lenni!

panelburzsuj 2014.04.28. 16:31:38

@unionista:
Leltem egy piramisászati szösszenetet.

Csábfalatka:

"A válság következtében bomlásnak indult a hagyományos falkastruktúra. Sőt, a válságot nem kis részben az okozta, hogy a csapatépítő tréningeken edzett Béták és Delták lelkesen csóváltak a falkavezér legőrültebb ötleteinek is."

Egész tányérral:

www.hrportal.hu/hr/egy-szabaduszo-naploja-i-udv-a-klubban-20140121.html

unionista (törölt) 2014.04.28. 16:57:37

@panelburzsuj:
a jelenlegi közigazgatásban van 175 járás.
bélapátfalva: 8 710 (fő)
....
miskolc: 249 563
elvben ezzel egyenértékű a 23 fővárosi kerület.
soroksár 20 387
...
újbuda 139 049
ez összesen 198 kormányhivatal. ehhez képes van 106 országgyűlési választókörzet.

megyék:
pest megye: 1 237 561
...
nógrád: 201 919
összesen 19 megyei és egy fővárosi kormányhivatal.
a legnagyobb járás népesebb, mint a legkisebb megye. a kormányhivatalok vezetőit felülről nevezik ki.

ezen kívül van 3177 települési önkormányzat.
iborfia: 12
...
budapest: 1 735 711.
egyre kevesebb hatáskörrel.
na most ez így nem jó.

szerintem ötös, hatos felosztásokra kellene törekedni. 5 és 6 hatványait kell párba állítva nagyjából ezek tűnnek az ideális városias (urban) és vidékies (rural) méreteknek:

1 296 - 3 125
7 776 - 15 625
46 656 - 78 125
279 936 - 390 625
1 679 616 - 1 953 125

ez 5-6, 25-36, 125-216, 625-1296 tagú önkormányzatokat jelent. na most hirtelen egy 1000 fő fölötti testület óriásnak tűnhet. de az egy tartományi parlament mérete. mondjuk egy reformált zsinat a debreceni nagytemplomban. viszonylag sok független/autonóm/szuverén/felelős/pártatlan képviselő gyűlik össze a nemzeti szint alatt. de ez még mindig a lakosság ezreléke.

na most ezt elvben nem olyan nagyon bonyolult megszervezni. debrecenben van városháza, megyegyűlés. hajdúszoboszlói önkormányzati kévpiselők bejönnek a megyszékhelyre a kistemplomba. a képviselők összegyűlnek a megyében. még jönnek nyíregyházáról meg mindenfelől. tartományi gyűlés a nagytemplomban. de lehet a járásnak is tanácsa. községnek elöljárója. nagyságrendekben a fenti ötös-hatos ajánlást közelítve.

unionista (törölt) 2014.04.28. 17:25:32

@panelburzsuj:
szóval ez a hierarchikus működés valójában egy reformált egyházszervezet. alapvetően közintézményi működés szervezésére és felügyeletére való. ezek a plébános/esperes/püspök/érsek intézményes megfelelői. a tanácsok alulról vannak megválasztva és nem felülről kinevezve. de még ezzel is össze lehet csiszolódni. mert mondjuk a tisztántúli tartományi parlament (világi ökumenikus zsinat) a szentszék figyelmébe ajánl egy keresztényt, hogy ő legyen az érsek. na most az kulturálisan elég menő, hogy a humán kollégiumban bárki lehet érsek. mert ott van egy csokonai típusú brutális műveltségű fazon. szóval ez valójában egy ultrakonzervatív egyházszervezet.

a gazdaság hálózatos működéséhez az kell, hogy a képviselők a városokban gyűlnek össze. és debrecen így tárgyalhat munkáccsal vagy miskolccal. akivel nincs is egy régióban. vagy mondjuk basel városával. akivel nincs egy országban. nincsenek az unióban. debreceni önkormányzat tárgyalhat akár a svájci kormánnyal, akár a svájci kamarával. és ehhez nem kelljen már a pártok által delegált kormányhivatalnok. minisztériumi engedélyek. a liberális város (tkp. piac) fenntartja a közintézményeit. a konzervatív vidék (tkp. az egyház) felügyeli. debrecen fölött ott áll a megye és a régió. és ott az állami számvevőszék, valamint a nyilvánosság.
süti beállítások módosítása