1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.04.09. 10:52 HaFr

Van-e még kiút a szabadságba?

A németek tovább üzletelnek az oroszokkal, miközben a NATO hadieszközöket telepít a keleti határán. Orbán nagyobb megértést vár Putyin iránt, miközben orosz vagy oroszbarát paramilitáris erők marcangolják Kelet-Ukrajnát. A német CDU-ban felvetődött a saját alkotmánybíróságuk jogkörének korlátozása, miközben a széteséssel fenyegetett Egyesült Királyság a rossz magyar példa miatt (is) okot látna az EU-ból való kilépésre, és mellesleg Svájc után megszigoríthatja az európai munkavállalók ottani sorsát. Az EP-választások győztese várhatóan a szélsőjobb lesz, és ennek megfelelően, felbátorodva a hazai és nemzetközi fejleményeken Orbán idehaza a választások után két nappal újra letette a névjegyét: ígéretével szemben a Húsvétot sem megvárva elkezdték a német megszállási emlékmű építését. Nem sorolom.

Egy-két poszttal lejjebb azt írtam, hogy Orbán a balosokhoz hasonlóan a múlt. Csak félig volt igazam - úgy látszik, Orbán nagyon is modern: nagyon is úgy néz ki, a szabadságellenes, nacionalista-autoriter modernizmus új napjára virradtunk Európában, amiből persze megtapasztalhattunk korábban már néhányat.

A szabadságnak jelenleg nincsen népszerű narratívája. A korábbi optimizmusnak híre, hamva, az EU impotens a saját tagállamai szabadság-korlátozó intézkedéseivel szemben, gyenge az orosz gazdasági fenyegetéssel és a belső erős emberek agressziójával szemben. Az EU épp eléggé hibás mindezért: eluralták a parciális érdekek, nem tudott mindenek fölött álló értékrendszert kidolgozni, és végül megmaradt a tőkeexportőr országok lobbiszervezetének. A Nyugat már látványosan csak az Elba-Lajta vonalán kezdődő tágabb Keleten realizált extraprofittal tudja fenntartani saját népeinek életszínvonalát, de közülük is csak a magországok helyi középosztályáét. A periféria-Európa és saját bevándoroló, proletár rétegeinek integrációja lassan vagy sehogy sem folyik. Nő az általános elégedetlenség, ami szétvetéssel fenyegeti világunkat.

Úgy fenyegeti szétvetéssel, hogy az egymásra találó jobboldalnak és szélsőjobbnak nincsen működőképes alternatív paradigmája. Nincsen. A Vér és Föld jelszava megint a földre kiömlő vérben fog testet ölteni. A mi Orbánunk -- miközben látszólag érti az idők szavát -- a legtragikusabb jövőért dolgozik. Az ellenzékünk? Fogalma sincs semmiről.

A kiút a szabadságba jelenleg el van rekesztve a globális tőkelogika, a gyarmatosítók érdekei, a nacionalista sérelmi politika, a proletár elégedetlenség és a megfáradtság egymásba fonódó szögesdrótjával. Ami Magyarországon a harmincas évek újrajátszásának tűnik, az valójában az 1910-es évek eleje: az imperializmus újabb radikális válsága. Egy-két évnyi kumuláció után ismét csak a szikrára várunk majd. Ukrajna vagy a Baltikum lesz az?

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr845996246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lexa56 2014.04.09. 11:18:32

Én még régebbre mennék: a Római Birodalom késői történetébe. Az analógiák távolibbak, de nagyon beszédesek. Megroppant értékrend, beáramló kiéhezett periféria-lakosok, importált katonaság, demográfiai csökkenés, a demokrácia kiürült formáinak agóniája, császárok, katonacsászárok, darabolódás, szétesés, eklektikus vallásosság, újbarbárság, majd egy új kultúra, amely már más értékeken alapul ... Mindez közel 500 évben. Ebből az első századon már biztosan túl vagyunk és csak örülhetünk, hogy nem érjük meg a végét ...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.04.09. 11:22:02

@Lexa56: Rám kontráztál :) Marad a Haza a magasban... mormolj egy-két verssort, ennyi marad

Lexa56 2014.04.10. 08:13:13

Itt van egy-két verssor. Sokféle elhívás van. Ézsaiás pl. ilyen kapott (ma reggel olvastam):
8. És hallám az Úrnak szavát, a ki ezt mondja vala: Kit küldjek el és ki megyen el nékünk? Én pedig mondék: Ímhol vagyok én, küldj el engemet!
9. És monda: Menj, és mondd ezt e népnek: Hallván halljatok és ne értsetek, s látván lássatok és ne ismerjetek;
10. Kövérítsd meg e nép szívét, és füleit dugd be, és szemeit kend be: ne lásson szemeivel, ne halljon füleivel, ne értsen szívével, hogy meg ne térjen, és meg ne gyógyuljon.
11. És én mondék: Meddig lészen ez Uram?! És monda: Míg a városok pusztán állanak lakos nélkül, és a házak emberek nélkül, s a föld is puszta lészen;
12. És az Úr az embert messze elveti, s nagy pusztaság lészen a földön;
13. És ha megmarad még rajta egy tizedrész, ismétlen elpusztul ez is; de mint a terpentinfának és cserfának törzsük marad kivágatás után: az ő törzsük szent mag lészen!
Mondjuk ez sem volt egy népszerű üzenet, a benne levő reménység keveseknek szól és távoli.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.04.10. 10:14:41

@Lexa56: Tán a hívők sem mind értik...

I_Isti 2014.04.10. 13:29:38

@Lexa56: Szerintem ez szarva között a tőgyét, ugyanis most nem a Római Birodalom vége van, hanem a reboot-ja...

Lexa56 2014.04.10. 14:31:10

@I_Isti: Ebbe most inkább ne menjünk bele ...
süti beállítások módosítása