1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.01.30. 21:33 HaFr

Miért nincs igaza Bokros Lajosnak?

Bokros Lajos szocialista vendégek jelenlétében jelentette be, hogy pártja támogatná a balellenzéki összefogást -- kívülről, jogállami garanciákért cserébe, ami a korábbi, 500 napos "helyreállító" kormányzásra tett javaslata súlyosan felvizezett kiadásának tűnik. Az 500 napnak egy Jobbikot is bevonó hard core verzióját, egy politikailag sokkal rizikósabb, de nagyobb erejű gesztust, én is támogattam ezen a blogon, támogattam volna egy centrista platformot is, ugyanakkor mindig is elutasítottam a balos koalíciót. Tehát Bokrosnak szerintem nincs igaza, amikor technikailag ugyan nem, de szimbolikusan mégis egy társaságba igyekszik keveredni a 2010 előtti korszak képviselőivel.

Először is nem tudom, Bokros súlya mit ad hozzá a jogállami restitúció programjához. Se Bokros, se Pusztai Erzsébet, se Pálfy G. István, se, ami azt illeti, maga a MOMA nem szimbólumai az elveszett alkotmányosságnak (noha persze egyenként nyilvánvalóan szemben állnak a Fidesz-rezsimmel). Ha Bokros a domináns közvélemény szemében valami (sajnos), akkor egy volt szocialista kormány "megszorító" minisztere, legfeljebb technokrata, de semmi esetre sem konzervatív -- néhány balos és radikális értelmiségi szerint pedig nagyjából ugyanez, csak más fekvésben: kiváló gazdasági szakember (ezzel egyet is értenék). Kár, hogy mellesleg ezek a "140 pont"-okat olvasgató értelmiségiek látványosan más platformon állnak ideológiailag, a piacról, az államról és az értékteremtésről alkotott felfogásukban, mint Bokros (vagy én). Nyilvánvalóan egy dolog köti csak össze őket: Orbán leváltásának igénye.

Mármost lesz-e olyan Bokros-hívő, akinek kifejezetten ez a deklaráció kell majd ahhoz, hogy leszavazzon Mesterházy listájára, mert különben megtévelyedve otthon maradna vagy a Fideszre szavazna? Lehet. Három vagy négy. Sokkal többről csak Bokros feltételezi ezt, mert belecsúszik a tisztább helyzetekben (gépiesen) megvetett paternalizmusba. Nem tudja elképzelni, hogy hívei a pártjuk iránymutatása nélkül is leszavaznának adott esetben az ellenzékre. Kár. Mert éppen ezzel idegenítheti el az érzékenyebb, a tradícióikban ezek szerint a pártvezetésnél otthonosabban mozgó liberálisokat és konzervatívokat, akik vélhetően szeretnék megtartva látni a pártjuk elvi tisztaságát, ami biztonságérzetet adna nekik akkor is, amikor kényszerűen balra szavaznak. Így viszont a párt is "korrumpálódik" és nekik is azt írja elő. Ez így nagyon nem jó, gondolhatják joggal.

Most, hogy a fringe szövetség megköttetik, ugyanennyien vagy még többen távolodnak majd el Bokrostól azok közül is, akik egyébként hősiesen otthon maradtak volna pártjuk indulásának hiányában, és még ugyanennyien szavaznak le a (nem kizárhatóan Fidesz-szatellit) LMP-re. Első fontosabb (politikai) érvem Bokros döntésével szemben ez.

A második érvem, hogy a jelenléte növeli általában a balos koalíció elrettentő hatását a bizonytalanok körében, akik mindenekelőtt (egy kis fideszes olajozás után pedig egyértelműen) a régi korszak képviselőjét láthatják benne, ahogy látják majd a vele kiegészült baloldali egységben a "bukott baloldal" természetes teljességét, magát a megelevenedett múltat a megszorítósditól  a szemkilövésesdin át az IMF-ig: látják tehát a nemzetellenességet. Bokros nélkül ez a kép nem lenne tökéletes. Vele azzá válik. Röviden, Bokros csatlakozása többet árthat a kormányváltás ügyének, mint használ. (Korszakváltásról, ugye, már rég nincsen szó.) A vélt politikai haszna ezért erősen vitatható.

Lehet persze mondani, hogy Bokrosék részéről a jogállami restitúció program elvi jelentőséggel, ezért gyakorlati kényszerrel bír, olyan prioritás, amivel semmi sem versenyezhet. De így van-e ez? Ha így érvelne, Bokros azonmód kívül kerülne minden konzervatív tradíción, amelyek sokkal kevésbé magabiztosak egy nép optimális politikai rendszerét illetően, mint Bokros. Mióta a Fidesz megbomlasztotta a '89-es konszenzust a  követendő jogállami mintáról, a magyar nép két alkotmány között őrlődik, amit oldani a baloldal nem fog, mert se értelme, se érzéke hozzá. Ehhez az érzéketlenséghez adja a nevét a MOMA. Ez a harmadik érvem Bokros döntésével szemben. Más szóval: a politikai hatalmat konstruktivista módon akarja használni a politikai társadalom ellenében, annak valós kulturális-politikai konfliktusaival nem vetve számot. Ahogy egyébként a Fidesz tette. Ami nem konzervatív.

A negyedik, utolsó érvem: a magyar népet baloldali, etatista, részint posztkommunista, korrupt pártok politikai programjába segíteni, akkor is, ha ez bevezetésképp a jogállam helyreállításáról szól, szintén nem konzervatív gesztus. Az 500 napos helyreállító kormányzás korábbi koncepciójával Bokros legalább ezt a vádat elkerülhette volna, de ebben az új feltételrendszerben olyan koalíciót támogat, amely a mindenkinek mindent ígérő teljes ciklusnyi programjában a jogállam helyreállítását alkalmasint beetetésként használja (már amennyire ezt lehet Magyarországon). Bokros ráugrik a csalira, ráugrasztaná a támogatóit, de nem tudja, mi következik azután, hogy a csalit benyelte. Idézem Rauschenberger Pétert: "A PM-esekkel pedig pontosan az történt, amit a megmaradt LMP-sek jósoltak. A régi baloldal bedarálta, hiteltelenítette és megalázta őket – minket, hiszen én is PM-tag vagyok –, és pillanatnyilag nem vagyunk több, mint egy zöld matrica a régi baloldal ócska csatahajóján, ami a durvább rozsdafoltok eltakarására sem alkalmas." Mennyivel lehet több reménye Bokrosnak a saját konzervativizmusával, amikor mindkét oldalnak az az érdeke, hogy a középpártokat bedarálja?

Megfordítva, mit akar Bokros egy ilyen közegben, hacsak eleve nem érzi odatartozónak magát? Reméljük, nem lesz egyértelmű a válasz erre a kérdésre az EP-választások után. Mindenesetre a hazai demokrácia nem nyer, a MOMA konzervatív pedigréje viszont kifejezetten gyengül a döntésével. Félő, a PKP egyedül marad ezen az oldalon.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr765790631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.31. 09:21:59

@MagyarVizsla: Jó érv :) nem szeretnék azon a radarernyőn...

MagyarVizsla 2014.01.31. 09:29:10

@HaFr: Összesen csak egy radararernyő van, vagy látszol rajta vagy nem. Úgyhogy marhára érdemes ilyen egyébként teljesen jelentéktelen ügyben teljesen érdektelen teoretikus gondolatokkal bíbelődni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.31. 09:39:38

@MagyarVizsla: Ühüm. Szerinted. Ezért se tart a baloldalad sehol.

kuszkusz1 2014.01.31. 09:45:02

A szerző nem eléggé empata.
Bokros be akar kerülni a parlamentbe - most majd szorítanak neki helyet a listán.
Ami az ő esetében emberileg ugyanúgy érthető mint Fodor Gábor esetében.
A parlamentben meleg van, addig sem kell otthon fűteni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.31. 09:51:25

@kuszkusz1: Nem, ez időtájt az ogy listán nem kér helyet

kuszkusz1 2014.01.31. 09:52:04

"Idézem Rauschenberger Pétert: "A PM-esekkel pedig pontosan az történt, amit a megmaradt LMP-sek jósoltak. A régi baloldal bedarálta, hiteltelenítette és megalázta őket – minket, hiszen én is PM-tag vagyok –"

Götterdammerung?
Bajnai szereplése mint az Istenek alkonya?

MagyarVizsla 2014.01.31. 09:54:01

@HaFr: Azért a baloldal be fog kerülni a parlamentbe, akármilyen mértékben is, de fog valamilyen befolyást gyakorolni. Ami minden politikai csoport első célja kell, hogy legyen. A többi csak azután jön.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.31. 09:55:30

@MagyarVizsla: Ez igaz, de MO-n ennek az utóbbi 25 évben megtanultuk a kárát -- tehát az a radar, amivel a mai pártok látszanak, nincs összhangban a jóllétünk radarjával

belgabela 2014.01.31. 09:55:39

@MagyarVizsla: Savanyú? Kinek. És mire lenne bárki irígy rá? Milyen szabadpiacon is jegyzett szakmai érdemei vannak?

egyetmondok 2014.01.31. 10:14:03

@gono:
Ez okos megjegyzés,mert észreveszi Bokrosban azt,amit szerintem illik meglátni: szociálisan érzékenynek lenni Magyarországon ott kezdődik (kéne kezdődjön),hogy az állami újraelosztás helyett az értékteremtő gazdaságra kell(ene) koncentrálni.

És mert ennek,az értékteremtő gazdaságnak ma sokkal inkább maga a magyar állam áll az útjában,mintsem egy erre alkalmatlan társadalom (az állami útonállás Orbánnal már nem csak rossz gazdaságpolitikát,de egy egész közjogi intézményi rendszert is jelent, nem szeretnék alkotmányos rendszert írni,mert a NER nem az), tisztességes,helyes,ha tetszik a történelmi erkölcs szempontjából tisztelhető álláspont csak az lehet,ha az állami átalakítások,szerkezeti reformok radikális programját képviseli az embör.

Így nézve Bokros simán lehet baloldali,s másképpen szerintem nem is érdemes néznünk a jelenkor Magyarországát,s ha így nézem,akkor én sem értem - egyetértve Hafr-ral -,hogy miért hiszi el most Bokros annak az Mszp-nek,amely nem a Surányival együtt jól kivitelezett megszorító csomagját,hanem pont az elképzelésének a lényegét,a reformokat a kilencvenes években csuklóból utasította el,szóval,hogy miért gondolja,hogy az Mszp vezette ellenzéket érdemes támogatni.

Valószínű úgy gondolja,hogy a fideszes közjogi dúlás,gyalázatos rombolás akkora,hogy azzal kell elébb kezdeni valamit,s odébb rakhatók az ő állammal kapcsolatos tervei, és az Mszp állammal kapcsolatos politikája között feszülő drámai különbségek.(Szerintem nem rakhatók odább.)

Erre azt lehet mondani,hogy Bokros téved,de azért én sem becsülném le a közjogi problémát,mert aki az alaptörvényi Magyarország államát gondolja európai,tisztességes módon kormányozni,az,hogy egyenes legyek: kurva nagyot téved,és fogalma nincsen arról, hogy a Fidesz mikre lehet képes esetleg ellenzékben,tök mindegy mikor,idén vagy 2018-ban,vagy 2022-ben. (Orbán nélkül is)

Így nézve pedig a baloldali összefogás egy darab tévedés.

MagyarVizsla 2014.01.31. 10:18:26

@HaFr: Az mit jelent, hogy: "amivel a mai pártok látszanak, nincs összhangban a jóllétünk radarjával" Tényleg nem értem, amit írsz.

ésmi nem foglalt 2014.01.31. 10:19:16

Nem értek egyet. Bokros Lajost nagyon nem szeretem, mert megéltem a csomagját.DE! Az, hogy átlátja a dolgokat, lehetőségeket, és vannak jó javaslatai, el kell ismernem, még akkor is, ha nem szeretem. Ezt a helyzetet, amibe most kerültünk, ezért/elmútnyócév/, azért, /jelenlegi cirka négy év/, régi, 25 év, valahogyan meg kell oldani, ha fájni fog, akkor is. Fájni fog, tudom, de most is fáj!! Ennél lentebb kerülhetünk még? Sajnos igen. Most hallottam, hogy Lázár közölte az USA-val,ha a lehallgatási botránnyal kapcsolatban nem hajlandó kis hazánknak megfelelő választ adni, annak következményei lesznek. Jesszus! Hadat üzenünk amerikának??? Vagy mik lesznek a következmények?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.31. 10:22:57

@MagyarVizsla: Azt, hogy amit az általad említett radar nagynak mutat (vagy láthatóvá tesz), azok a pártok mind a nemzet kárára voltak idáig, tehát a radarral van a baj

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.31. 10:23:49

@ésmi nem foglalt: Aha, és akkor miért csatlakozik Attilához? Mert ők is ilyen fene realisták?

kuszkusz1 2014.01.31. 10:33:13

Erről a "szocialista vendégségről" nincs egy link?
Föltehetőleg Bokros hívta meg a szocvendégeket és nem véletlenül.
Bokros (gondolom) indulni vágyik egyéniben mint MOMÁ-s és szeretné ha vele szemben az Összefogás nevű izé nem indítana jelöltet, sőt arra unszolná a híveit, hogy szavazzanak őreá.

Ez nem lehetetlen mert Bokrosnak van egy szakértő imázsa amit jót tenne ennek a béna társaságnak (amelyre szavazni fogok, hogy a rosseb ott egye meg őket ahol vannak).

Moin Moin 2014.01.31. 11:12:56

„Az 500 napnak egy Jobbikot is bevonó hard core verzióját, egy politikailag sokkal rizikósabb, de nagyobb erejű gesztust, én is támogattam ezen a blogon” – Szóval, ha ebben az ötszáznapos koalícióban nem csak szoci etatisták vannak, hanem náci etatisták is, az fasza!?
„He, Felix, bisch v‘rruckt?’:-)
Te, arra gondoltál, hogy mi van, ha ezek megszeretik egymást, mert felfedezik egymásban a rokonlelket?:-) Avagy: mennyivel konzervatívosabb „komcsikkal” ÉS „nácikkal” összefogni, mint csak „komcsikkal”?

Annak idején a konzervatív Churchill kezéről nem esett le Marlborough herceg gyűrűje, amiért összeállt egy 2000 napos szövetségre Sztalinjóskával, annak érdekében, hogy „kora világpolitikai Orbánját” legyőzhesse… Aki ezt megérti, az nagy lépést tett előre a GYAKORLATI politika megértése felé is!

(Egyébként meg: ez az egész „Bokros-ellenes” poszt netán nem csupán azért született-é meg, hoyg (amint nemrég írtad) „megkülönböztethesd a jobbkonzi oldalon a PKP-t a MOMA-tól”?)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.31. 11:16:05

@Moin Moin: Nyilván nem, elvtárs. Ehhez elég visszanézned a korábbi posztokat. Ezek szerint az érvek nem ihlettek meg.

Balt 2014.01.31. 11:22:29

@gono: :)) Bokros - saját elmondása (és ezexerint törekvése) szerint - legjobb helyen van az EP euroszkeptikus frakciójában. :) Itt láthatóan nincs szükség rá, ezt fényesen igazolják a 2,67%, amit az SZDSZ-szel karöltve sikerült összekalpozni 2010-ben.

Bokros "nemzeti konzervativizmusa" ugyanolyan szemfényvesztés, mint egykori párttársainál 3 éves "gyurcsánymentesítési projekt".

Balt 2014.01.31. 11:24:01

@Alzheimer Fauna: "Bokros Lajos eddigi megszólalásai és a mostani gesztusa is azt bizonyítja (nekem), hogy a jobb oldalon"

ROTFL. Van, aki ezt még ma is beveszi?!?

Balt 2014.01.31. 11:25:18

@kuszkusz1: "Bokros be akar kerülni a parlamentbe - most majd szorítanak neki helyet a listán."

Asszem az EP euroszkeptikus frakciójára pályázik (megint). :)

Balt 2014.01.31. 11:27:07

@kuszkusz1: Nézzük pozitivista szemszögből: Bajnai egyetlen (akaratlan) jótéteménye, hogy az LMP-t megtisztította. (Ahogy az várható volt, végül Gyurcsányt sikerrel rászabadította az MSZP-re megint. Igaz, korábban fordítva volt. :)))

Ez a Nevem 2014.01.31. 11:28:20

@belgabela: Bokros volt az egyetlen aki idáig ténylegesen gatyába tudta rázni a gazdaságot. Ennek a hasznával élvezkedett a fidesz az első kormányzása idején. Azóta csak lefelé van. Végre engedni kellene, hogy ismét gatyába rázódjon ez az ország. Amíg nincs növekedés, addig osztogatni sem lehet. Jó lenne ezt nem elfelejteni. Aki azt mondja Bokrosról, hogy idióta az magáról állít ki szegénységi bizonyítványt.

Balt 2014.01.31. 11:29:59

@ésmi nem foglalt: "Jesszus! Hadat üzenünk amerikának??? Vagy mik lesznek a következmények?"

Az, hogy Obamának erősen lefelé tendál, tehát felkészülünk a választásokra. (Ti. a következő amerikaira.) :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.01.31. 11:39:14

Bokros támogatja a baloldali ellenzéket, miközben a plakátjain a nem baloldalaiakat akarja magához csábítani. Miért hiszi, hogy bárki vevő a személyére a ballib táboron kívül? Miért gondolja azt, hogy a liberális politikai céljai konzervatívvá teszik?

MagyarVizsla 2014.01.31. 11:44:10

@HaFr: Szegény radar. Megvan a bűnös. Továbbá minden valamennyire is számításba veendő párt a nemzet ellen van. Te jó ég. Te egy okos, művelt ember vagy. Miért jössz elő ilyen papagájkommandóba való szöveggel?

MagyarVizsla 2014.01.31. 11:47:34

@belgabela: Milyen érdemei vannak? Például mint a Világbank szakértője gatyába rázta a szlovákokat. Akik frankón lehagytak bennünket, csak a visszapillantóból látszunk már. Jön a következő kihívó csapat, Románia, Bulgária, Szerbia...

csorsza 2014.01.31. 11:50:34

@Ez a Nevem: Nem tudta. Hozott négy intézkedést, amiknek voltak jó és rossz hatásai. Inkább rossz, mint jó, de mindenképpen átmenetiek. A gazdaságot azonban - en bloc - nem tudta gatyába rázni. Ez főleg a beszari, ostoba komcsi megbízóin múlott.
Na, ezért nem kellenek vissza ugyanazok az arcok, Szanyistól, Kunczéstól, Kiss Péterestől, stb, stb....

Moin Moin 2014.01.31. 12:05:14

@HaFr:

Nem, mert ezek nem valódi ellenérvek. (Vannak valódiak is, de azok itten nem említtettek – ezekről majd a kommentem végén írok.)

Az nem érv, hogy Bokros netán nem mobilizálná a ma inaktív, esetleg jobbközép hajlamú szavazókat – hiszen azok ma sem aktívak. Ami Bokros „domináns közvéleménybeli” kategorizálását illeti: akik ma inaktívak ÉS egy polgári-demokrata-kapitalista kormányzást támogatnának, azok szemében Bokros nem „egy volt szocialista miniszter”. Akik szemében pedig az, azok úgyis ott vannak a Fidesz (netán a Jobbik) törzstáborában – ergo tökéletesen indifferens a mi stratégiánk szempontjából az ő véleményük. A virtigli liberálkonzervatívok Bokros lépése következtébeni általad feltételezett magatartása (otthon maradnak, vagy LMP-szavazók lesznek, stb.) megalapozatlan spekuláció, hiszen a virtigli liberálkonzervatívok így is-úgy is otthon fognak maradni. Nézz a lelkükbe, az érzelmi és személyiség-alapú motivációikba és te is belátod, hogy ez így van, így lesz!

Az, hogy Bokros személye által válik teljessé „a szemkilövetők egysége” – hogy t. i. „növeli általában a balos koalíció elrettentő hatását a bizonytalanok körében, akik mindenekelőtt (egy kis fideszes olajozás után pedig egyértelműen) a régi korszak képviselőjét láthatják benne”, szintén tévesztés. Itt megint az tévesztett meg téged, hogy az inaktívak/bizonytalanok fejében élő gondolatokat, érzelmeket összekeverted a Fidesz-törzsszavazók fejében élőkkel. Eleve: az inaktívak ÉS a bizonytalanon nem azonos kategória – ezt te is tudod. Az előbbiek nagy része nem politikai szimpátiák híján, hanem a politika szintje alatti léte okán inaktív: az ő világában „nincs benne” a közpolitikai aktivitás. A bizonytalanok viszont legtöbben azért bizonytalanok – és ennek következtében azért lesznek várhatóan „tudatosan inaktívak”, mert ők egy polgári-demokrata-kapitalista nagypártra várnának, ami persze nincs a palettán! (A nagypártiság fontos lenne – hiszen még e legtudatosabb állampolgáraink is a maguk személyében passzívak és atomizáltak, nem szeretnének aktívan részt vállalni egy párt felépítésében – gondolj csak a személyes tapasztalataidra! Ők egy „kész magyar CDU-T” szeretnének.)

Ami a harmadik érvedet illeti („a politikai hatalmat konstruktivista módon akarja használni a politikai társadalom ellenében, annak valós kulturális-politikai konfliktusaival nem vetve számot. Ahogy egyébként a Fidesz tette. Ami nem konzervatív.”), ezzel meg az a helyzet, hogy hát igen: most éppen erre lenen szükség: a hatalom birtokában kell átkonstruálni a politikai társadalmat! A politikai társadalom spontán átalakulására várni-vágyni hiábavalóság – mert ameddig a politikai hatalmat a régi politikai mentalitással élők gyakorolják, addig a politikai társadalom (esetleges, de egyáltalán nem valószínű) „spontán átalakulási vágyait” e hatalom bármikor letörheti, megakaszthatja. Ezt be nem látni naivitás – vagy túlzott kötődés az elvekhez, ami hiba!

És a negyedik érv: ha semmi más nem történne meg, mint az, hogy az ország visszatérne a ’89-es jogi keretek közé, már az is hatalmas eredmény lenne – ugyani akkor (sokkal könnyebben) indulhatna el a második fázis, azaz a valódi polgári-demokrata-kapitalista (felőlem akár még konzervatív) politikai átalakulás. Ugyanis ez a 2011-es keretek között sokkalta inkább akadályozott és megakadályozható.

…De hogy igazat is adjak neked: Bokros lépése ha nem is az általad leírtak alapján hibás, mégis FELESLEGES, ui. bizonyos, hogy az ellenzéki tákolmány nem fog tudni győzni április 6-án. Ennek okaira most nem térek ki – részint azért sem, mert annyira nyilvánvalóak. Bokros nem politikus (hanem szakember – ami óriási különbség!), így a politikában tett lépései is vagy naivak, vagy értelmetlenek. Többek között azért is, mert túlságosan kötik a (szakmai) elvei – és ez semmivel sem kevésbé veszélyes a gyakorlati politikai sikert illetően, mintha a filozófiai-társadalomelméleti elvei kötnek valakit!:-)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.31. 12:09:43

Bokros rossz politikus, mehet a süllyesztőbe. Eleve hibát követett el, amikor magát jobboldalinak nyilvánítva balos értékek mellett szónokolt. Ez nem megy, ez felesleges.

Akinek nem tetszik egyik nagy tömb sem, annak marad a Jobbik vagy az LMP. Ez a helyzet.

dr kíváncsivagyok 2014.01.31. 12:14:14

a Hír tv meghamisította a Mesterházi beszéd hanganyagát :

"nagyon kíváncsi vagyok, hogy indul -e eljárás erre hivatkozva a Hírtévé és/vagy a témát szokás szerint a nevetségességig kimaxoló köztévé ellen. "

A Fidesz gyorsan gyártott erre torvényt Baja miatt !

Ezért (is) van igaza Bokrosnak...

egyetmondok 2014.01.31. 12:40:41

@Moin Moin:
Már miért ne lenne politikus ?
Szerintem illene belátnunk,hogy itt a legfontosabb politikai (de mondhatunk akár történelmi)kérdéseket nem a politikusok,hanem az ún. szakemberek (elsősorban a közgazdászok) fogalmazták,és fogalmazzák meg.
Ez nem a szakemberek bűne,vagy hibája,hanem a politika alacsonysága.

dr kíváncsivagyok 2014.01.31. 12:50:51

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

"Akinek nem tetszik egyik nagy tömb sem, annak marad a Jobbik vagy az LMP. Ez a helyzet. "

Az LMP be sem kerul a parlamentbe...

sas70 2014.01.31. 12:50:58

Bokrost baloldalinak nyilvánítani súlyos hülyeség. Amikor a csomagját megvalósította az ízig-vérig jobbos gazdasági program volt. Megint más kérdés, hogy azóta -talán a korral jár- ragadt rá egy kis szociális érzékenység, viszont a gazdaságpolitikában nagyjából ugyan azt képviseli, mint korábban. Ebből következően nem tehet mást, minthogy az ellenzék mellett áll ki, mert amit a fidesz gazdaságpolitikának nevez és csinál, az zsákutca és ráadásul teljes hülyeség.
Lehet persze azon fanyalogni, hogy most mindenki az Orbán kormány ellen csoportosul "bal"oldalon, de nincs más, mert ez az egyetlen lehetőség a jelenlegi kormány leváltására. Orbánék pontosan ezért csináltak ilyen (aljas) választási törvényt, hogy teljesen megosszák az ellenzéket. Ettől kezdve ha összefogás van ellenük, csak azt kell szajkózniuk, hogy komolytalan az egész, mert senki nem gondolhatja, hogy a baltól- a jobb-ig terjedő skála, valós, kormányképes erő lehet. Ez is aljas, nem kicsit.
Azt viszont elfelejtik, hogy kiváló európai példák vannak a teljes politikai paletta összefogására, bizonyos esetekben és ez még komoly pofon lehet nekik. Ezt majd nyilván a választások után meglátjuk.
Ráférne már erre a kurva országra, hogy ne tolvaj politikusok tömjék a zsebeiket, hanem az országért ténylegesen is tenni akaró emberek irányítsák!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.31. 12:51:23

@Moin Moin: OK :) az inaktívak megítélésében látok némi ellentmondást az első és a második paragrafus szerint

Aztán kapásból elismered, hogy Bokrosnak semmi hatása a (bármilyen jelzőjű) konzervatívokra, én nem voltam ennyire radikális -- így tulképp alátámasztottad az egész gondolatmenetemet kisebb fáradsággal.

A bizonytalanok és a nagypárt: bár én nem hiszek abban, hogy ezek közös halmazt alkotnának, de megint megerősíted, amit én írok: Bokrosnak meg kellett volna maradnia középen, és kellő időben velünk + egy-két más kisebb szereplővel el kellett volna kezdenie dolgozni egy középpárton. Nem úgy tenni, mintha egy munka- és ló nélküli lókupec volna.

Azt, hogy honnan lesz nagypárt, azt persze te se írod meg.

A továbbiakkal nem értek egyet, pont leírtam a posztban, hogy miért. A te felfogásod a kétoldalú limbót erősíti a jelenlegi politikai-szociológiai háttér mellett.

Bokros belépése a balos káoszba persze, hogy felesleges, de én megadtam neki a tiszteletet, hogy végigérveljek egy konzervatív alapú tiltakozást ez ellen.

kuszkusz1 2014.01.31. 12:54:36

@Balt:

Igen, azt mondja a videón is.
Szerintem ha az Összefogás nevű izé felajánl neki listán befutó helyet azért Lajosunk enged az unszolásnak és elfogadja.

Pláne mivel nem kizáró ok az EP parlamenti helyének megpályázására. Ami ha nem gyön be akkor marad itthon.

Elvileg ez nem lenne baj, elvégre a Bokros nem buta ember és nála százszor, nem ezerszer hülyébbekkel van és lesz tele a szerencsétlen Országház.

dr kíváncsivagyok 2014.01.31. 12:55:16

Abból kell választani , ami van...vagy marad órvbán és folytatódik totális bekebelezése MINDEN hatalomnak és anyagi javaknak,...vagy van az osszefogás...
ilyen ecceru...
Ha csk egy ruhes kutya indul órvbán ellen , En rá fogok szavazni...az is jobb mint ez a hatalom és magalomániás minidiktátor !
Akinek jó volt az emúttnégyév...az szavazzon órvbánra...

dr kíváncsivagyok 2014.01.31. 12:58:25

@HaFr:
"Bokros belépése a balos káoszba persze, hogy felesleges, de én megadtam neki a tiszteletet, hogy végigérveljek egy konzervatív alapú tiltakozást ez ellen. "

Jobb egy demokratikus ,pluralista káosz,...mint egy rendezett diktatúra...
A náci németország is milyen rendezett volt...

Moin Moin 2014.01.31. 12:58:37

@Balt:

Talán te is tudod, hogy Obamának ez a 2017-ben lejáró a második elnöki ciklusa – és az amerikai alkotmány XXII. cikkének 1. §-a (amely 1951-ből származik) így rendelkezik:
„Egyetlen személy sem választható meg az elnöki hivatalra több mint kétszer, és egyetlen olyan személy sem választható meg egynél több esetben, aki már egyszer azt betöltötte, illetve két évnél hosszabb ideig valaki más helyett elnöki jogkörrel rendelkezett.”

Így nem azért nem lesz újra elnök Obama, mert „lefelé tendál”, hanem mert egyszerűen ennek alkotmányos akadálya van. Arra pedig semmi bizonyítéka nem lehet sem Orbánnak, sem neked, hogy három év múlva nem demokrata, hanem republikánus elnöke lesz majd az USA-nak. Így stratégiai értelemben rátámadni az elsőszámú világhatalomra, Magyarország szövetségesére azzal az indokkal, hogy „készülünk a választásokra”, nem éppen ésszerű. Már csak azért sem, mert a következő három évben még Obama szabja meg az USA politikáját. (Term. az ottani alkotmányos keretek között – elvégre az az ország nincs fideszizálva!) És ebben a három évben az USA még annyi kellemetlenséget okozhat a Fidesznek, Orbánnak és Lázárnak, hogy azok azt is megbánják, hogy élve születtek…:-)

Valójában nem is ezért támadta meg Lázár az USA-t, hanem egyszerűen azért, mert a leendő budapesti USA-nagykövet asszony a meghallgatásán objektív- azaz a Fideszt elítélő – képet festett a magyarországi helyzetről. …Úgyhogy ne dumálj itt „választási stratégiáról”!

dr kíváncsivagyok 2014.01.31. 12:59:25

@MagyarVizsla:
"Jön a következő kihívó csapat, Románia, Bulgária, Szerbia... "

már itt van....GDP - ben eloznek...

kuszkusz1 2014.01.31. 12:59:41

Azért megrendítő, hogy a Bokros pártjának 14 (tizennégy) tagja van. Képzelem mit dolgozhatott a Lajos pártelnökként amíg ez az imponáló létszám összesereglett.

A közvélemény kutatókkal kapcsolatos hadováját viszont nem veszem be, lehetetlen, hogy mindegyik intézmény korrupt legyen.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.31. 13:05:09

@dr kíváncsivagyok:

Nem. Az ellenkezője a valószínű. Ki fogják tudni használni a kialakult helyzetet.

Moin Moin 2014.01.31. 13:11:49

@dr kíváncsivagyok:

Legenda, hogy a náci Németország "milyen rendezett" volt. valójában szinte teljes strukturális káosz, bizonytalanság jellemezte, számos párhuzamossággal és esetlegességgel. (Erről olvashatsz magyarul Ormos Mária Hitler c. művében.)

Elég a rendezetlenség jellemzésére azt említenem, hogy "két, párhuzamos hadserege" volt, teljes vezetési összevisszasággal: a Wehrmacht és a Waffen SS. Ez utóbbi nem volt egyértelmű aláfölérendeltségi viszonyban az előbbi vezetésével - ebből sok zűr származott. De egyéb szervezetek is "kilógtak" a szokott államstruktúrából, pl. a Todt-szervezet. Ráadásul közismert tény az egymás ellen is harcoló német titkosszolgálatok, az Abwehr, ill. a Gestapo helyzete, ami már tényleg kész röhej volt! És ráadásként a "hivatalos" német állam- és közigazgatás mellett-felett ott állt a náci párt saját adminisztrációja, a "Gau"-kkal, továbbá Hitler személyes kézivezérlése és Göring korrupció-vezérelte szubjektív sé a szakmai kompetenciákkal és hivatalos állami szervekkel sokszor szembehaladó döntései.

Ne feledd: a fegylemezett menetelés még nem azonos a jólszervezett állammal!:-)

dr kíváncsivagyok 2014.01.31. 13:14:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
"Nem. Az ellenkezője a valószínű. Ki fogják tudni használni a kialakult helyzetet. "

az LMP olyan finnyás , mint az egyszeri kurva aki megválogatja a partnereit...oszt nem dug és nem is keres...
Eltunik a sullyesztoben...

dr kíváncsivagyok 2014.01.31. 13:17:13

@Moin Moin:
"Ne feledd: a fegylemezett menetelés még nem azonos a jólszervezett állammal!:-) "

Ez teccik....
Elmondanád órvbánnak is ?

eqlessootista 2014.01.31. 13:23:01

@Moin Moin: (csak kvázi trollkodom) Már jobban szeretem a kommentjeit olvasni, mint a tisztelt blog-gazdáét. Vajon Moin Moin miért nem válik
gyakorlati politkussá? HaFr talán lép is azirányban, de Moin Moin lényeglátása nagyon erősítene rajta (kár, hogy HaFr viszont a gyakorlati és tényleges
lépések során kissé eltévelygő teoretikus polemizálások rabjává válik, már-már érzelmi indíttatásból és szinte l'art pour l'art)
MINDAZONÁLTAL, ez egy nagyon pozitív kisugárzású
politikai műhely.

dr kíváncsivagyok 2014.01.31. 13:23:44

@Moin Moin: "Elég a rendezetlenség jellemzésére azt említenem, hogy "két, párhuzamos hadserege" volt, teljes vezetési összevisszasággal: a Wehrmacht és a Waffen SS. Ez utóbbi nem volt egyértelmű aláfölérendeltségi viszonyban az előbbi vezetésével - ebből sok zűr származott. De egyéb szervezetek is "kilógtak" a szokott államstruktúrából, pl. a Todt-szervezet. Ráadásul közismert tény az egymás ellen is harcoló német titkosszolgálatok, az Abwehr, ill. a Gestapo helyzete, ami már tényleg kész röhej volt! És ráadásként a "hivatalos" német állam- és közigazgatás mellett-felett ott állt a náci párt saját adminisztrációja, a "Gau"-kkal, továbbá Hitler személyes kézivezérlése és Göring korrupció-vezérelte szubjektív sé a szakmai kompetenciákkal és hivatalos állami szervekkel sokszor szembehaladó döntései."

A lényeg viszont ott is ugyanaz volt :
Hitler uralta a médiát , a gazdaságot és a torvényhozást !

Mint most órvbán alatt...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.31. 13:24:01

@kuszkusz1: Persze, az egy kevéssé elegáns hanta volt

vajdasagi 2014.01.31. 13:25:54

@MagyarVizsla: Nézd, ez nemcsak a szerző véleménye. Én is azt állítom neked, hogy minden jelenlegi "komoly" magyar párt kártékony az országunkra nézve. Aki szavaz, az a legkisebb rossz elve alapján szavaz. A politikusok nagy többsége (a személyes gazdagodását előtérbe helyezi az ország érdekeivel szemben. Ez Neked nem evidens? Mert akkor veled van a baj.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.31. 13:26:23

@gacsiiiz: Javamra legyen írva, hogy nehezebb az én pozíciómból beszélni és cselekedni is :) meg az is, hogy MM-t magam mellett tudhatom

dr kíváncsivagyok 2014.01.31. 13:27:07

Ugyan,..mondj egy országot ma Európában , ahol egy személy urajla a politika , a társadalom ,a gazdaság , a torvényhozás , a média , stb teruletét...
Lukasenkó ?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.31. 13:30:06

@sas70: HA az utóbbi óhajodat komolyan gondolod, akkor miért beszélsz a baloldal mellett?

dr kíváncsivagyok 2014.01.31. 13:31:04

@vajdasagi:
" Aki szavaz, az a legkisebb rossz elve alapján szavaz. "

Ezt ugatom...
Ez jutott nekunk...
A rosszat , a kártékonyt el kell zavarni...ergo...csak jobb lehet .
Lehet hogy nem rogton,...lehet hogy nem anyagilag,...de kapjunk végre tiszta levegot a demagóg , populista szmog után !

dr kíváncsivagyok 2014.01.31. 13:34:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

"Hamarosan kiderül, egyelőre úgy tűnik, nyernek. "

2002 - ben is úgy tunt...

( ha kozszférában dolgoznék...én is fényezném kozvéleménykutatóknak a kormányt... Sose lehet tudni mit hallgatnak le...)

Oscar Schmidt 2014.01.31. 13:34:53

„Legenda, hogy a náci Németország "milyen rendezett" volt. valójában szinte teljes strukturális káosz, bizonytalanság jellemezte, számos párhuzamossággal és esetlegességgel. (Erről olvashatsz magyarul Ormos Mária Hitler c. művében.)”

LOL!

eqlessootista 2014.01.31. 13:35:16

@HaFr: Bokros csak képviselő akar lenni, az neki már kényelmes. Kész.
Más: éhes, fáradt, tucatemberként nem értem a konzervativizmus hangsúlyozását. Szinte olyasmit sugall: "nicsak, egy rés, oda ugorjunk be". Elismerem viszont, nagyon tiszteletre méltó a gerinces hűség és kitartás az elvek mellett. (na jó, e tekinteben valóban konzervatív). PKP: csak legyen továbbra is hű az elveihez, DE emellett, foglalkozzon kevesebbet másokkal és törődjön többet saját filozófiájának terjesztésével és ütköztetéseivel, megmérettetéseivel itt a jelenkori Magyarhonban.

MagyarVizsla 2014.01.31. 13:38:13

@vajdasagi: Azt írod: "A politikusok nagy többsége (a személyes gazdagodását előtérbe helyezi az ország érdekeivel szemben. Ez Neked nem evidens?"
Szerintem a a személyes gazdagodás <> ország érdekeivel szemben való cselekvés ellentéte nem olyan egyszerű és egyértelmű, ahogy azt Te sugallod. Egyik pártról sem gondolom, hogy tudatosan az országnak rosszat akarnának, legfeljebb tudattalanul, rosszat is tesznek. Persze közben meg is akarnak gazdagodni. Ez sem csak azért van, mert rossz emberek, hanem azért, mert a politikusi foglalkozás olyan, mint a kutya vacsorája, igen bizonytalan. Nincsen kitalálva, hogyan vonuljon vissza egy magas rangú állami vezető. Így aztán sokan a hivatali idejük alatt akarják a jövőjüket megalapozni, de korántsem mindenki él törvénytelen eszközökkel. Amúgy egyetlen megoldás van, a lehető legjobban átláthatóvá kell tenni az állami és pártügyeket, és a politikusi életpályát is ki kellen találni, mindannyiunk érdekében. Akkor talán több tehetséges és becsületes ember vállakozna a közéleti szerepre.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.31. 13:40:11

@gacsiiiz: Ez egy társas játék, de persze. A résbe pedig nem beugrunk, benne vagyunk. Más ugrál ki belőle, mert azonnali nyereséget akar (magának -- az országnak nem fog hozni).

jet set 2014.01.31. 13:53:20

@Alzheimer Fauna: Ja, csak a kampányt épp arra építik, hogy ők nem baloldaliak. Most meg összeborulnak velük. Hiteles maradt Bokros, ugye?

xunilo 2014.01.31. 14:02:20

@posztoló: "és még ugyanennyien szavaznak le a (nem kizárhatóan Fidesz-szatellit) LMP-re."

Gusztustan vagy. Miért mondogatjátok az LMP-re, h Fideszes? Mert nem akartak veletek együtt beállni szarházy meg furcsány segget nyalni?
Mert szegények elhiszik, h lehet más? Dehogy lehet más. Sokat szidjátok a Fidesz gépezetét, h mindent bedarál, de a (z ál)baloldal ugyanezt teszi, immáron a Pm-el együtt. (bár ezt legalább elismerede)
Szánalmas.
(trolloknak: se fideszes, se LMP szimpatizáns nem vagyok. Se Jobbikos.Csak hányok a baloldali brigádtól is)

vajdasagi 2014.01.31. 14:05:46

@MagyarVizsla: A személyes gazdagodás és tudatosan az ország érdekei ellenében való cselekvés nagyon sok helyen szembetűnő:

Minden állami korrupció ilyen. Azt állítod netán hogy ez nem létezik?

Minden demagógia ilyen, amikor a pillanatnyi önző pártpolitikai érdekeik mentén tartós károkat okoznak az országnak. Azt mondod, hogy nem láttál ilyet? Vagy akár tudsz mondani egy pártot, ahol ez nem történt meg? Lárifári :-)

Lehetne még sorolni, de minek. A mi pátjaink kártékonyak a hazánkra nézve. A mi politikusaink nagy többsége tudatosan ÁRT. Sajnos itt tartunk ma.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.31. 14:06:08

@xunilo: Értelek. Csak éppen fogalmad sincs a pozíciónkról. Talán emlékszel 2010-re, amikor az ogy és a bp önko választásokon is az LMP-nek hirtelen meglett az elégséges számú ajánlója. Azóta kísérti őket sajna a Fidesz baloldala bélyeg -- lehet ezt szeretni vagy nem szeretni, ez is egy vélemény. Gusztustalan? Miért inkább, mint a tied?

xunilo 2014.01.31. 14:06:25

@dr kíváncsivagyok: "A lényeg viszont ott is ugyanaz volt :
Hitler uralta a médiát , a gazdaságot és a torvényhozást !

Mint most órvbán alatt... "

Nagy mázlid, h Orbán alatt élsz. Hitler alatt már mennének érted, sőt mostanra megkaptad volna a golyót a tarkódba.
Szánalmas az igyekezeted, h diktatúrát kiálts.
Nem hallottál még a farkasos meséről? Ahol kétszer farkast kiáltanak, mikor nincs is, s aztán már senki sem mozdul, mikor harmadjára mégis jön?
Uralja a Fidesz a médiát? Akkor hogy lehet, h az Indexen többségében fideszellenes hsz-ek jelennek meg. Némelyikük igen durva hangnemben? Hm?

xunilo 2014.01.31. 14:10:00

@HaFr: Attól még, h a Fidesz a saját jól felfogott politikai érdekéből (lehetővé tenni, h szavazatokat vigyenek el a nagy ellenféltől) akár be is segített nekik, még sztem nem lettek fidesz-szatellit. Nem nagyon emlékszem olyan megnyilvánulásukra, ami errefelé mutatna...
S lám-lám, a baloldalon is ugyanaz az elv, mint Orbán elvtárséknál: aki nincs velünk, az ellenünk van. Hiszen a baloldali LMP hiszti pont ugyanazért megy, csak ellenkező előjellel: gyengíteni az LMP-t, nehogy szavazatot veszítsenek.
S ezt én gusztustalannak tartom.
Mert kettős mérce. Ha a fideszt utáljuk ezért, mi magunk ne tegyük, vagy nem? Vagy ha mi magunk ugyanezt tesszük milyen erkölcsi alapunk marad a fideszt támadni?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.31. 14:11:51

@xunilo: Zavaros az érvelésed- szóval segítethetett neki a Fidesz? szóval frakciót alakíthattak? szóval reménytelen, de látványos anti-fideszes kezdeményezéseket indíthattak? Honnan kezdődik a szatellitség és meddig tart a te lelki nyugalmad?

vajdasagi 2014.01.31. 14:12:03

@xunilo: Hát lassan az Index marad az egyedüli. Meg az ATV, de az meg a baloldal szekerét tolja gyakran minden kritika nélkül. Az ATV -nek sem az objektív hírközlés a célja, hanem a befolyásolás. Majdnem annyira így van ez, mint a HírTV esetében a másik oldalon.

Úgyhogy: hajrá Index :-)

xunilo 2014.01.31. 14:20:25

@xunilo: "A lényeg viszont ott is ugyanaz volt :
Hitler uralta a médiát , a gazdaságot és a torvényhozást !

Mint most órvbán alatt... ""

Arról nem beszélve, h mikor a baloldal uralta a médiát, a 2000-s évek elejéig, addig az rendben volt, ugye? Állami pénzből, királyi tv-n menő pártkeltékkel? Heti hetes uszításokkal?
(a kedvencem az volt, amikor azt mondták a humor "nagyágyúi" LOL LOL LOL, hogy a humor ellenzéki műfaj. Aztán 3-4 évvel a Fidesz bukása után még mindig csak és kizárólag rajtuk élcelődtek...)

régi villamos 2014.01.31. 14:21:09

@MagyarVizsla: Ezt az "átláthatóság" szöveget több mint húsz éve hallgatom, de azóta egyre kevésbé átlátható minden, tehát a helyzet csak romlik. Ezt csak a politikusoknak köszönhetjük.

xunilo 2014.01.31. 14:23:11

@HaFr: Mondtam én olyat, h segíthetett nekik a Fidesz? Valamit félreérthettél.
Csak a kettős mércétekre kívántam rávilágítani, meg arra, h attól még nem lettek fidesz szatelit. Más kérdés, ha igazán tökösek lettek volna, nem fogadják el az ajánlószelvényeket.
De te PM-s vagy nem? Tehát 2010-ben még LMP-s?
Akkor meséld már el nekem, hogy volt ez akkor? Te tiltakoztál, hogy ne fogadjátok el? Hogy ne legyetek parlamenti párt?

xunilo 2014.01.31. 14:24:56

@vajdasagi: "Úgyhogy: hajrá Index :-) "

Ezzel egyetértek. Hajrá Index, hajrá szólásszabadság!
Tőlem veszhetne a királyi tv, a hörrtv, az echo, meg az atv is. Egyikre sincs szükség.
Csak uszítanak, ferdítenek, elvtelenül.
(na azért az Index sem az a hófehér lelkű hattyú, de annak örülök, h itt mindenféle vélemény megjelenhet)

Boka1 2014.01.31. 14:24:58

Bokros olyan a hardcore kommunista szavazó tömegnek, mint ördögnek a tömjén füst. Még, hogy fizetős egyetemeket meg orvosi ellátást! Legszebb magyar szó az INGYEN.

kertesz 2014.01.31. 14:29:32

Korai diskurációink során pont Bokrost említettem, mint lehetséges, tisztelhető politikai ellenfelet, akire viszont soha nem szavaznék és megkaptam a magamét, hogy lám-lám, ilyen a magyar, pártoskodik, ott ahol nem kéne.

Khm. Szóval ő is beáll(na) vörös segget nyalni.

Csak a feljegyzések végett.

♔batyu♔ 2014.01.31. 14:57:43

Tényleg, a ballibsi aranycsapatból már csak Lajos hiányzik. Nem értem miért nem veszik be.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.31. 15:00:24

@xunilo: NEm ismered a helyzetet. Ez itt a Polgári Konzervatív Párt platformja.

xunilo 2014.01.31. 15:29:05

@HaFr: ???
A helyzetet tényleg nem ismerem, de te sem segítesz a megismerésben.
Ezt írtad:

"A régi baloldal bedarálta, hiteltelenítette és megalázta őket – minket, hiszen én is PM-tag vagyok –, és pillanatnyilag nem vagyunk több, mint egy zöld matrica a régi baloldal ócska csatahajóján"

Akkor te most PM-es vagy? Vagy a Polgári Konzervatív Párt tagja, követője?
De hagyjuk is, ennél a cikknél ez valóban off.

On

Egyetértek veled abban, h Bokrostól ez idióta lépés volt. Nem vagyok nagy tisztelője, az én családomat is a szó szerinti nyomorba sodorta a ténykedése anno, még ha utólag el is kell ismernem, hogy valamit tenni kellett akkor.
Bokros az elmúlt években próbálta magát független szakemberként pozicionálni, de mindig rájött, hogy azért neki is kell a hely valamilyen parlamentben. Nem hibáztatom érte, de ne csodálkozzon, ki kurvának áll, h megbaccák.
Nálam ő is hiteltelen, de a mostani lépése kontraproduktí, szerintme a Lendvay utcában repesnek az örömtől s szövegezik az esti híradókhoz a lám-lám Bokros is visszatért a "bukott baloldal" és főleg Gyurcsány zászlója alá. Kár érte, van nekik anélkül is elég municiójuk.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.31. 15:31:33

@xunilo: Segíthetek :) ha jobban megnézed, az egy idézet Rauschenbergertől

Moin Moin 2014.01.31. 15:37:07

@HaFr:

„Azt, hogy honnan lesz nagypárt, azt persze te se írod meg.” – Hát jó, akkor megírom!:-)
(A válaszkommentedben említett további témákra azért nem válaszolok, mert ezeknek most és itt nincs gyakorlati jelentőségük – ahogy Bokros politikai szereplésének se!)

Szóval… De előre szólok: kemény szöveg következik!!!

Nagypártot nem úgy kell csinálni, hogy meghirdetjük az elveket-elveinket, mert ez nem hat annyira és olyan sok emberre, amennyiből kitelne egy nagypárt. De lépjünk kissé vissza: mi is hoz létre sok embert, hosszú időre? Az elvek? Látszólag igen – de csak látszólag. Valójában a közös cselekvés csinál egyedekből közösséget. Ennek pedig evolúciós okai vannak, ugyanis az emberek (emberelődök) már akkor is közösségekben éltek és közösségeket hoztak létre, amikor a kognitív és fogalmi gondolkodás – amely (többek között) az elvek megjelenéséhez is szükséges – nem is létezett.

Valójában a „közösség” – és természetesen annak szerveződése-szervezhetősége is – évmilliókkal előzte meg az elvek megjelenését. A humánetológia ugyan úgy fogalmazza ezt meg a maga szakmai nyelvezetén, hogy „Az emberek szeretnek közös hiedelmek mentén közös konstrukciókat létrehozni”, ám itt a „hiedelmek” nem valamiféle feltétlenül kognitív és fogalmi jelenség, hanem nagyon általános értelemben vett „cél” és e cél elérésére szolgáló, arra alkalmas viselkedésmódok és (esetleg, de egyáltalán nem szükségszerűen mesterséges) eszközök. (Eszköz lehet etológiai/humánetológiai értelemben pl. az izomerő, vagy a fog, köröm is.)

Mindebből pedig a ma politikai nagypártot szervezni akarók számára az következik, hogy a közösen végezhető cselekvés, az „akciók” sokkal fontosabbak és hasznosabbak is a szervezésben, az emberek tömegeinek „összeterelésében”, mint az, hogy egy „beszélő fej” valamiféle elveket fejteget. Jó tudni ugyanis, hogy az elvek – mint arról fentebb írtam – kifejezetten kognitív jelenségek és a kognitív, az újagykéregben „keletkező” impulzusok csak viszonylag kevéssé mozgatják meg az ember érzelmeit (amelyek pedig igen lényegesek, elengedhetetlenek az egy közösséghez való tartozás érzéséhez!), mivel az újagykéreg nincs „közvetlen munkakapcsolatban” az agy „érzelmeket előállító” mélyebb, ősibb területeivel.

…És van még valami, amit a nagypárt-szervezőknek tudniuk kell.

Amikor azt szokták mondani, hogy „Hallottam valakit beszélni és nagyon megragadott a mondanivalója!”, akkor valójában nem az általa közölt információ hatott, hanem a beszélő személye és az a mód, ahogy a mondandóját „metakommunikatíve” előadta. A „tévedés” oka pedig nem más, mint hogy a történteket (a szónokkal való azonosulás folyamatát” szavakkal, fogalmakkal – azaz: kognitív eszközrendszerrel – adja tovább az illető és a szavak és fogalmak csak nagyon „távolról” írják le az érzelmi azonosulás valódi mozzanatait, elemeit és okait, hiszen a szavak és fogalmak sem az érzelmekért felelős agyi területeken, hanem az újagykéregben képződnek.

A „magával ragadó beszélőt” más szavakkal „karizmatikus vezető személyiségnek” nevezhetjük – ez a másik elengedhetetlen eleme a nagypárt-szervezésnek a „közös tevékenység” közösségteremtő ereje-módszere mellett. És a karizmatikus vezető éppen azáltal lesz-lehet azzá, mert személyisége erejével képes megmozgatni sok ember érzelmeit – hogy azok aztán belső késztetést érezzenek a közös (persze a vezér által elgondolt, általa szervezett és irányított) cselekvésre.

Ha nagypártot szeretnél, akkor:
Légy (veledszületetten és ne csak kitanultan!) karizmatikus!
és
Bírj folyamatos és koherens cselekvésre embereket – egyre többet és többet! (Az „egyre több és több” ember megszerzésében pedig éppen a már meglévő és együttcselekvő emberek „csoportkohéziós gravitációs hatása” fog segíteni neked.)

Fontos, hogy a cselekvés célja és módja belátható legyen a tömegeknek is, legyen „közük hozzá” (ez aktivizálja ui. az érzelmeiket) és győzd meg arról őket (ehhez kell a karizma), hogy képesek is eredményesen cselekedni!

…Ha a fenti két elem bármelyike hiányzik, akkor sosem lesz egy kis vélemény- és/vagy ízlésközösségből nagypárt!

Moin Moin 2014.01.31. 15:58:35

@Balt:

Hát... Ez nem a te napod, Balt! Amint láthatod, egy esetleges republikánus elnöktől sincs mit remélned-remélhetnetek:

index.hu/belfold/2014/01/31/mccain_amerika_megerti_a_magyar_demokracia_miatt_aggodokat/

"...remélik, hogy nyílt és szabad választások lesznek, amire ígéretet kaptak Orbántól." - vazze, efféel szövegeket az amerikaiak barbár diktatúráknak szoktak címezni - arra még nem kellett, hogy példa legyen, hoyg ezt egy EU-s tagállam miniszterelnökének kellett volna nekiszegezniük!

Mekkora égés ez nektek, te!!! És mekkora ostoba fanatizmus kell ahhoz, hogy ne láds be: idoljaiddal tényleg komoly baj van.

Trackers 2014.01.31. 16:06:31

Ettől azért egyszerűbb a helyzet.
Bokros egy ok miatt lép vissza mindösszesen.

Nevezetesen, hogy statisztikailag az esetleges jelöltállítással több szavazót von el az Összefogástól, mint a Fidesztől.

Hisz a kutya se hiszi el neki a jobboldaliságát, még saját maga se.

A hagyományos értelemben vett jobb és baloldaliság nem is létezik, avagy képviseletük sincs.

Az Összefogás ad majd neki garanciát, Bokros majd szavazásra buzdít, és minden és mindenki a helyére kerül, a játszma elkezdésekor.

Trackers 2014.01.31. 16:13:27

@HaFr:

Az LMP már bizonyított.
Már ami a se MSZP, se Fidesz vágyálmot illeti.

Szövegben már ti is.

A jövőben 4-8 (12?) év, csak ilyen formációknak lesz esélye.
Az MSZP-n és Fideszen túl, és a Jobbikon kívül.

Persze mindig lesznek Bajnai, Centrum, ... féle alibi kezdeményezések, akiket szavazat maximalizálásra használnak.

De újabb párt (ennek ellenére) csak középről nőhet ki, stabil és egyértelmű elhatárolódással (A Fidesztől, és MSZP-től).

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.31. 16:15:07

@Moin Moin: OK, hát ez precíz, de ismert. De ez nem know-how. Ez utóbbinak ki kell terjednie a mai polszoc környezet, nyilvánosság, utcai mozgósítás stb. feltételrendszerére, tehát amit írsz, az sajna semmivel sem kevésbé teoretikus, mint az én reflexióim. De hát ezt mi már több körben lejátszottuk végül is, és így lett a megközelítésem az, ami most, és a tied, ami most. (Minden szarkazmus nélkül, mert ismered a nagyrabecsülésem.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.31. 16:17:12

@Trackers: Jó, egy dolog, hogy nem indít jelölteket (nincsenek is neki), a másik, hogy egy másik módszerrel rombolja az ellenzék rövid- és hosszútávú esélyeit. Lásd poszt.

kuszkusz1 2014.01.31. 19:07:31

Ma gyüvök haza az Intersparból - hát az út mentén egy baromi nagy plakát a Bokrossal, meg azt hiszem a Pusztaival.

Elhiszem, hogy nem indulnak a parlamenti választáson csak kirakták a plakátot szellőzni.

Carmichael 2014.01.31. 20:03:38

@kuszkusz1:
Én is ezt a plakit szemléltem, és nem értettem, hogy mit keres rajta a jobboldaliság, ha már egyszer "bebaloldalult" közben a rendszergazda.
Csubakka-védelem?

Geo_ 2014.01.31. 20:49:54

Péter, amíg nem tudsz az alternatíván kívül egy harmadik változatot felmutatni - értelmetlen, zavaró ez az egész. Káros.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.31. 21:39:48

@Geo_: Mutogatandó vagyok az alternatívát.

Geo_ 2014.01.31. 22:00:59

Nem, csak szeretnéd. S ezzel olyan vagy politikusként, politizálóként, mint az LMP vagy mint a 4K!. Vagy ahogy az idézett Rauschenberg máshol mondja: Schifferék az identitásukat az értékeik elé helyezték.
Sok részletben igazad van - de éppen azért ilyen deformált ez a szövetség, mert kevés benne vagy "fringe" az a szereplő, aki elmondta volna, hogy eddig a határig támogatja az összefogást, de csak eddig - pl. jogállam, új választási törvény. S miután az LMP be-nem lépésével, új szereplők hiányában Bajnai hiába próbálkozott, hogy ő tartsa középen az ernyőt - az MSZP át tudta vinni pártpolitikai taktikázássá a dolgot, s valóban, bedarálta.

Akárhogy kalkulálom, de nincs harmadaik változat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.01. 06:45:31

@Geo_: Hát akkor egyetértünk -- már ha pontosan értettelek.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2014.02.01. 08:47:37

@vajdasagi: "Aki szavaz, az a legkisebb rossz elve alapján szavaz." Vagyunk azért, akik nem hiszik, hogy ez lenne csodaszer bajainkra. Hogy világos legyen, nem akarom a kisebbik rosszat választani.

Jogom van a jóra!

A médiafölény miatt a nagy, (pénz)erős pártok mellett szinte semmit nem tudni a kisebb kezdeményesésekről. A baloldali összefogással megteremtődni látszik a kétpólusú politikai „váltógazdaság”. A két nagy tábor stratégái most ülnek egy asztalnál és kölcsönösen gratulálnak egymásnak. Azt mondja az asztal bal oldalán lévő társaság a jobb oldalon lévőknek: Kösz fiúk. Mire a jobb oldaliak a bal oldalnak. Na, látjátok, megint ketten maradtunk és a térdüket csapkodják nevetve, aztán megisznak még egy pohár sört „ s hazamennek a legények”.

A jobb, meg a bal oldalnak nem érdeke, hogy rajtuk kívül bárkinek a logója szerepeljen a szavazólapon. Tegyük fel a baloldali összefogás leveri a fideszt mint figyelmetlen pincér a poharat. Akkor mi lesz? Talán, Bokros is kap valamit, hogy ne érje meg neki önnálló gondolatokat forgatni a fejében.

Egyszer ki kell lépni ebből a bűvös narancssárga meg piros körből. Igenis van alternatíva. Kell, hogy legyen.

PKP ?

Igen. PKP !
süti beállítások módosítása