1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.01.12. 21:17 HaFr

A Konzervatív Párt politikai ajánlata

(FOLYT.)

A Polgári Konzervatív Párt (PKP) többlépcsős modernizációs programon dolgozik, amelynek közvetlen célja a jogállam újjászervezése és az államháztartás stabilizálása, középtávú célja egy hármas (szabadság, érdem- és esélyegyenlőség alapú) társadalmi intézményrendszer, távlati célja pedig egy világszínvonalú, versenyképes polgári kultúra kialakítása. Ezt a programot el tudjuk készíteni és érdemes elkészítenünk attól függetlenül, hogy a belátható időn belül hatalomra jutnánk, mert ez a program érvényes lesz bármikor az elkövetkező 50 évben. Nem is készülünk új programmal, amíg csak be nem kerülünk a parlamentbe és/vagy a PKP kormányra nem kerül -- egyszer, valamikor. Ennek az országnak világosak a problémái nagyjából száz éve, és ugyanilyen világosak maradnak az elkövetkező ugyanennyiben. Kár, hogy nincs ezekről konszenzus mindennek ellenére.  

Egy ország versenyképessége és sikeressége a lehető legnagyobb hozzáadott értékkel létrehozott szellemi és anyagi javakon múlik. Ez mindig így volt, és mindig így lesz, bármit állítsanak a hol vörös, hol rózsaszín, hol nemzeti, hol barna, hol egyszerűen csak narancs színekben rendszeresen felénk járó sarlatánok. A magyarok nagyon régóta nem tapasztalhatták a siker ízét, nem is tudják elképzelni talán, milyen az, amikor nem a propaganda hozza a siker feelinget, hanem a reggeli ébredés. A siker felé egy modern kormányzat csak megnyithatja az utat, de ha valóban jót akar, nem tulajdoníthatja magának a szerepet, hogy maga csináljon meg egy sikeres országot. Az ország a népé, nem a kormányé. Az előbbié a végső felelősség is azzal kapcsolatban, hogy mihez kezd vele. A kormányzatnak viszont konzekvensen, átláthatóan és kommunikatívan kell végeznie azt a feladatot, amelyet a társadalom egyéb intézményei közül a legnagyobb hatékonysággal tud ellátni.

Az ország felemelkedése a versenyképes nemzetek sorába például világos jövőképet, stratégiát, döntéseket és cselekvést igényel. Egy olyan válságos időszakban, mint amelyet élünk, a kormányzatra jutó rész kezdetben több munkát és nagyobb beavatkozást követel (romeltakarítás, esélyegyenlőségi program, adórendszer átalakítása stb.), később -- összhangban a PKP konzervatív nézőpontjával -- egyre kevesebbet. Ez mindenesetre biztató, mert mi a kormányzást annak fogjuk fel, amit az elnevezése sugall -- stratégiai munkának, nem pedig mindent átfogó adminisztrációnak. És természetesen a legkevésbé sem uralkodásnak.

Egy országot nem lehet megváltani a saját nyűgeitől ráolvasással, rátarti "unortodoxiával", megalvadt posztkommunista "szakértelemmel". Ahhoz egy nép belátására, vagy legalább megérzésére van szükség azzal kapcsolatban, hogy ami van, már nem folytatható az önsorsrontás visszafordíthatatlanná válása nélkül. Ez a belátás elkezdett érni a magyarokban a politikai osztály utóbbi években mutatott teljesítménye láttán, de még mindig nem állt össze egyetértéssé. A cselekvési egységtől pedig még nagyon messze állunk. Ezen a blogon nem régen amellett érveltem, hogy radikális kudarcra van szükségünk ahhoz, hogy belássuk a jelenlegi önképünk és folyamataink végtelenül káros voltát. Ezt továbbra is fenntartom, noha nem telik benne örömöm. Bárcsak csalódnék!

Noha nem fenyeget minket, hogy a PKP belátható időn kormányra kerül, azt az ajánlatot fővesztés terhe mellett le tudom tenni az asztalra, hogyha így lesz, annak a szellemében fogjuk végezni a munkánkat, amit most leírtam.

Ennek ellenére vannak olyan teendők, amelyekből összeállítunk egy sürgős négyes -- antikorrupciós, esélyegyenlőségi, versenyképességi és jogállami -- intézkedéscsomagot, és ebből szívesen adok most ízelítőt.

1. Adómentesség (vagy teljes adójóváírás) bruttó 200 ezer forintos havi jövedelemig. E fölött a jelenlegi egykulcsos SZJA felemelése 20%-ra.

2. KKV-knak ÁFA befizetési kötelezettség elengedése nettó havi 5 millió forintos bevételig (bevallási kötelezettség fenntartása mellett!)

3. KKV-knak beruházási, innovációs és az ezek által generált plusz bevételre vonatkozó adómentesség a befektetés és a plusz bevétel nettó évi 100 millió forintos összegéig az első adóévben, 50 millióig a második és a harmadik adóévben, utána megszűnik, illetve újabb befektetésekkel újraindítható.

4. Adócsalás (ideértve a számlaadási kötelezettség elmulasztását) bírságának és büntetőjogi tényállásának rendkívüli megszigorítása.

5. Teljes közbeszerzési átláthatóság és perelhetőség a folyamat minden szakaszában.

6. Államigazgatási bürokrácia 20%-os leépítése és reorganizációja, végkielégítések havi fizetése, átképzési támogatás és idegennyelvi képzés biztosítása.

7. Köz-, szak- és felsőoktatás büdzséjének megháromszorozása, felsőoktatási tandíj- és ösztöndíjrendszer, felsőoktatás szerkezeti reformja, KF kiemelt támogatása, MTA reformja.

8. Gyerekenként havi nettó 20 ezer forint iskolába járási segély családonként havi bruttó 200 ezer forintos jövedelemig, 10 ezer forint havi 300 ezer forintos jövedelemig. Esetleg közoktatási ösztöndíjrendszer.

9. Jogállami kódex

10. Koncentrált tőkeimport állami koordinálása, a kormányzat külgazdasági funkcióinak megerősítése.

Azt tudom javasolni kedves híveinknek, hogy keressék ezeket vagy az ezekhez hasonló ígéreteket más pártok programjaiban is. Meggyőződésem, hogy nagyon másfélékhez nem érdemes az embernek odakötnie magát. (Ha valamihez egyáltalán, és ne jöjjön inkább az Armageddon.)

Mi a sajtón keresztül fel fogjuk szólítani a pártokat, hogy a következő kormányzat legitimitásának megőrzése érdekében vállaljanak garanciát a választási programjukban leírtak megvalósításért. Különben megint oda juthat a magyar társadalom, mint 2006-ban, és még radikálisabban 2010-ben, hogy a választási tudásának alapja egy pillanat alatt szertefoszlott a kormányok működésének második napján, ami miatt -- szerintünk -- a jelenlegi kormány hatalma nélkülözi az erkölcsi megalapozottságot (illegitim, illetve a racionalitást teljesen megtagadó, ezért a modernségből azonnal kivezető korcs legitimációja részint Orbán karizmájához, részint az ipari méreteket öltő megtévesztéshez köthető). Ezt a felszólítást mindenki megteheti egyénileg is a pártok (vagy a neki szimpatikus párt) email címén -- és tegye nyugodtan közzé, ha nem kap ilyen ígéretet. Az ugyanis sokat elárul majd a ránk váró kormányzásról. (Nekem is bárki megírhatja, és nem leszek rest közzétenni.)

127 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr305754646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2014.01.13. 07:25:33

@kov_vacs:

Jó ez, csak így szerintem a küszöb sem lesz meg soha. Ahhoz hogy kiderüljön hogy valaki milyen államférfi, először politikusként kell bizonyítani. A mi politikusainknak zömében az a baja, hogy nincs gondolatuk, csak arcuk.

kuszkusz1 2014.01.13. 07:47:13

"hogy radikális kudarcra van szükségünk ahhoz, hogy belássuk a jelenlegi önképünk és folyamataink végtelenül káros voltát. Ezt továbbra is fenntartom,"

Én meg azt a véleményemet tartom fent, hogy mindaddig ameddig a fenti zöldség tenyészik a gondolkodásodban, rám nem számíts.

Még szerencse, hogy amikor összeomlást, saját magába való belebukást és egyéb szépségeket tartasz kívánatosnak a boldogtalan lakosok számára akkor fogalmad sincs róla, hogy mit beszélsz.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.13. 08:11:40

@kuszkusz1: OK -- apró logikai hiba az ellenérvedben, hogy mindez, ami folyik, nem mehetne a "boldogtalan lakosok" nélkül.

kuszkusz1 2014.01.13. 08:59:39

@HaFr:

A boldogtalan lakosok nagyobbik hányada - azok akik nem Viktor-rajongók - nem erre az ocsmány, simicskás-nyergeses-habonyárpis Fideszre szavazott, hanem arra az alaptalannak bizonyuló, rózsaszín álomra miszerint a Viktor normális, legalábbis némiképp, de a rettenetes szociknál mindenesetre jobb lesz.

Még én sem szavaztam a szocikra, pedig az ő szimpatizánsuk voltam - úgy 2008-ig.

Más választék meg nem volt - vagy a rettenetes szocik, vagy a borzalmas Viktor.

Amikor meg már a Viktorék a nyeregben voltak kétharmaddal, akkor mi a csudát tehetett volna a boldogtalan nép?
Eltűrte őket.

A másik oldalon meg felállt hős Bajnai Gordon és az első pillanattól kezdve hősiesen hátrált és haláltmegvető bátorsággal csinált magából bohócot.

Na, most ő se kell. Nekem legalábbis nem.

A politikusaink bornírtságáért, ostobaságáért, a fideszes lopásokért meg a lakosságot nevezed ki felelősnek, elfeledkezvén arról, hogy nem a farkától hanem a fejétől bűzlik a hal.

Neked akkor lenne igazad, ha 2010-ben lett volna jó politikus, jó politikai párt a választékban.
Ha nagyformátumú, lényegi gondolkodású és lényegi beszédmódú, vonzó személyiségű, tisztelhető és tisztességes politikai személyiség és párt is lett volna az indulók között - és a lakosság ennek dacára a bornírtak valamelyikét választja.....na akkor lenne neked igazad.

Amit csinálsz az sima indulatátvitel és a felelősség rálőcsölése azokra akik elszenvedői a Fidesznek és akiknek semmiféle eszközük sincs a Viktor elhessegetésére.

Na, most jössz azzal, hogy de sokaknak tetszik a Fidesz....hát nézd, nekem nem tetszik, de meg tudom azokat érteni akik egy impotens, tehetségtelen, örökösen hátráló, a saját kudarcait győzelemre és önfeláldozásra maszatoló alak és egy önbizalomtól duzzadó, gengszterkarakterű keresztapa közül nem a tehetetlenebbiket választják.

Tudod, azonosulás az agresszorral. Ha nem tudsz elmenekülni előle, mert nincs hova és nincs kihez, akkor azonosulsz vele.
De ezt az ember csak kínjában csinálja, más és jobb lehetőség híján.
Te meg ezeknek a szerencsétleneknek akarsz még nagyobb szerencsétlenséget, még nagyobb kínszenvedést okozni.
Még szerencse, hogy fogalmad sincs róla, hogy mit beszélsz.

aszterixagall 2014.01.13. 09:51:21

@HaFr:

Nekem nagyon tetszenek ezek tervek. Egy kérdés lenne csupán:

"Egy olyan válságos időszakban, mint amelyet élünk, a kormányzatra jutó rész kezdetben több munkát és nagyobb beavatkozást követel ... később -- összhangban a PKP konzervatív nézőpontjával -- egyre kevesebbet."

Nem lenne érdemes előre meghatározni, hogy mi az, amit a párt el akar érni a kormányzati intézkedésekkel, és előre rögzíteni, hogy ha ezek megvannak, akkor az állam kivonul az adott területről? Pl esélyegyenlőség: meghatározni, hogy mi a cél, méghozzá, ha lehet, konkrét mérőszámokkal, aztán ha a cél teljesül, akkor elengedni az emberek kezét, kivonulni az előre meghatározott módon.

Ha menet közben alakulnak ki a szabályok, akkor a hatalom birtoklói hajlamosak megtartani azt. A PKP-ról jelenleg nem gondolnám, de a tapasztalat ezt mutatja.

nevetőharmadik 2014.01.13. 09:53:27

@kuszkusz1: A szegény áldozat nép... nézd! A politikusok bornírtságáért, ostobaságáért, a fideszes lopásokért maguk a politikusok a felelősek. Őket nem menti fel semmi.

A nép, mi magunk meg mit tettünk? Lényegében semmit. Bénultan tűrtük és tűrjük. Lélekben még mindig a szocializmusban élünk és azt hisszük, hogy a hatalommal szemben tehetetlenek vagyunk, és azzal nyugtatjuk magunkat, hogy hát ez a politikusok felelőssége. De a valóság az, hogy nem csak a politikusok felelőssége, és csak azért vagyunk tehetetlenek is, mert így hisszük!

Mit tehettünk volna, mint nép? A diákok megmutatták: ellenálltak és lett is némi eredménye. Sajnos persze nem vitték szervezetten végig az egészet, az érintett szervezetek nem álltak ki egyként egymásért a végsőkig (HaHa vs HÖK, Rektori konferencia), ezért fel lehetett morzsolni a dolgot. De az, hogy a népnek nem volt esélye vagy lehetősége, az hazugság.

Másrészt pedig a népnek az is dolga, hogy kitermelje magából az alternatívát. Ez a demokrácia egyik lényege, mi más? Amíg egy nép úgy gondolkodik, hogy van a politikusi réteg, meg van a nép, addig ez a nép alattvaló. Nem tetszik? Az élet leszarja, hogy mi tetszik, mi nem, így van! Amíg a nép így hiszi, addig pont olyan, mint a régi jobbágy, aki választhatott, hogy melyik földesúr szolgája akar lenni. De végig jobbágy maradt.

Ami most történik, az nem más, mint csodavárás. Persze csodákban már nem hiszünk, de attól még arra várunk. Olyan ez, mint munkanélküliként nem munkát keresni, hanem a lottóötösre várni. Lassan már úgy, hogy nem is veszünk szelvényt. De azért jó lenne megnyerni.

Nem kell utálni és nem kell megvetni a népet, nem kell vádolni, nem kell leszólni, meg ilyenek, mert velünk együtt, sőt, tőlünk is olyan, amilyen, de az igazságot ki kell mondani: egy demokráciában a népnek van felelőssége és dolga a négyévenkénti szavazáson kívül is, és ezt a munkáját a magyar nép nem végzi el. Hogy miért nem végzi el, az megint egy nagyon érdekes kérdés és választ is kell rá adni (megint csak nem a nép leszarozásával), de mindenképpen tudatosítani kell a népben, hogy ezt a munkát el lehet és el is kell végezni. Anélkül itt soha nem lesz semmi, csak sírás, hogy milyen geci politikusok jutottak nekünk.

A dologban a tragédia valahol itt van: van ez a Béndek Péter, aki a nép része, egy közülünk. Nem politikus volt, hanem pont olyan, mint mi. De abban a pillanatban, hogy politikai pályára lépett, máris "ők" lett belőle. Persze nem úgy ők, mint a fideszesek vagy a szocik, de ő már nem mi. Áttoltuk őt egy másik kasztba, akik már nem mi vagyunk. És egészen addig, amíg a(z új) politikusokat és pártokat nem úgy kezeljük, hogy ők mi vagyunk, addig a mi sorsunkat mindig "ők" fogják irányítani és sohasem "mi". Akkor pedig mégis mit várunk?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.13. 10:02:19

@nevetőharmadik: Ez az utolsó bekezdés nagyon jól eset, mert itt -- nem a személyem körül, hanem a jelenségben -- van a kutya elásva

Szevasztok 2014.01.13. 10:10:54

@Ad Dio: "Légy a pártod agya és keress egy arcot."

Erről jutott eszembe a minap láttam egy műsort a NatGeo-n a címe: Eszement játékok.

Abban volt egy játék, amikor mutattak 2-2 fényképet egy nyertes meg egy vesztes jelöltről. És meg kellett tippelni csupán a fénykép alapján melyik nyerte a választást. (Racionálisan szemlélve nem volt köztük lényegi különbség.)

Én és a feleségem a 3 pár esetében 100%-ban jól tippeltünk.

A műsor szerint a jelöltek ARCA 70%-ban határozza meg a választási sikert a politikai versenyben. Egyszerűen így működik az emberi agy.

Akkor kérdezem: Nem kellene máshogyan elkezdeni a politizálást?

kov_vacs 2014.01.13. 10:36:33

@Ad Dio: Igazából ugye ott rontjuk el, hogy
egy párt nem = egy darab emberrel.

Nyilván van általában egy darab húzóarc, de azért jó esetben csapat van,
ok, legyen köztük néhány szép is. Fú, de pocsék rosszul hangzik. De vegyük pl. Merkelt, hát.. szóval jó, persze, számít, sőt, ne hanyagoljuk el, de ne tulajdonítsunk neki nagyobb jelentőséget annál, mint ami van neki. Ez nem celebválogató.

Pl. egy jó beszédíró az többet számít szerintem, mert a posztírás meg a választókat megszólító beszéd között nagyon komoly különbségek vannak

Carmichael 2014.01.13. 11:11:52

@nevetőharmadik:
+1
@kuszkusz1:
A politikus minősége valahol mindig a tüntete a társadalom állapotának, hiszen belőle származik, ott nevelkedett, onnan hozza a szokásait, elképzeléseit, világképét, és ezt is tükrözi vissza. A korrupt politikus összekacsint a korrupt társadalommal, stb.
Ha a társadalom nem változik, a politikusai sem fognak. Egy új politikus mutathat jó példát, de az idő ellene dolgozik, és ha nem követi a tásadalom ezen az úton, a politikus vagy bukik/feladja, vagy visszaáll a sorba. Igen, ez Péterékre is igaz, szerintem, úgy is, hogy keserű a pirula, amit le akarnak nyeletni a néppel. Nekem valahol azt üzeni Péter sokat vitatott mondata: ("radikális kudarcra van szükségünk ahhoz, hogy belássuk a jelenlegi önképünk és folyamataink végtelenül káros voltát"), hogy valójában ez a PKP - egyetlen - esélye. A nép önreflexiója ugyanis elenyésző, így a nyugodt, mosolygós átmenet feltételei nincsenek biztosítva.

De legyen igazad, jusson el a nép oda, hogy észrevegye, e nélkül nincs esélye kiszabadulni az ördögi körből, ehhez le kell szakadnia a populista, hazug propagandájú pártokról, amiket ő hívott életre és le kell számolnia az ábrándjaival, hogy majd valaki más (az állam) hozza el neki a boldog jövőt.

luis5 2014.01.13. 11:17:42

Tessék mondani: az E14-Mszp-dk konglomerátum mely programjai koherensek egymással? HT magyarok? Adók? Egyházak? Segily? Bankok?
Jelenleg 1 pont van: ne Orbán!
Ez kevés lesz.

Netuddki. 2014.01.13. 11:23:11

Ironizálunk? Ironizálunk?

A beírás első fele kb. az orbáni hasba lyukbeszélés kategória. A második fele meg puszta demagógia.
Nem az a probléma, hogy adót kell fizetni. Mert adót mindenkinek kell fizetni, szomorú de ez van. A probléma az adók mértékével és a beszedésükkel van.
Az adórendszer legnagyobb problémája pedig, hogy bünteti a becsületeseket, a foglalkoztatást és a teljesítményt.
Az egy másik dolog, hogy az állam aránytalanul sokat költ és ehhez igazítaná az adókat. Ami sajna nemigen jön össze neki mert beszedni már nem tudja...

Netuddki. 2014.01.13. 11:24:57

@luis5: "Jelenleg 1 pont van: ne Orbán!
Ez kevés lesz."

Sajnos amit az orbán rezsim művel ez is bőven elég lesz. Azt már elfelejtitek, hogy gyakorlatilag az orbán is program nélkül nyert 2010-ben...

cs.zoli 2014.01.13. 11:26:22

Két gondolat az alapfelvetésekhez:
- minden politikai programot a számoknál kezünk, holott Magyarországon az alapprobléma a jogállami működés (jogszolgáltatás) hiánya. Emiatt nem elszámoltathatók a politikusok, lebuktathatatlanok a "mutyik", politikai célokra használható a NAV, és az utolsó apró szerződés betartatását sem lehet elérni, amennyiben a felek egyike nem akarja. Ezért bárminemű változást itt kellene kezdeni.
- Mindenki a számokkal, adókulcsokkal, stb-vel van elfoglalva, miközben az adóterhelés nem elsősorban abszolút magas, hanem relatíve, azokhoz képest, akik a feketegazdaságban konkurenciát jelentenek. Lehetne 80% is a terhelés, ha ezt mindenki megfizetné, és az állam hasznosan és értelmesen költené el (ld. jogbiztonság, szerződések kikényszerítése, átláthatóság, stb...), akkor a piac beállna erre. Az emberek nem azért nem fizetnek adót, mert abszolút értékben magas, hanem azért, mert a) megtehetik büntetlenül, b) a másik is megteszi büntetlenül, így aki adót fizet az egy szerencsétlen hülye, aki ráadásul versenyképtelen is lesz az adott piacon és hamar tönkremegy.
Hát ennyi.

Netuddki. 2014.01.13. 11:32:24

@cs.zoli: Pntosan! Minden forint közpénzzel el kellene számolni. Ezzel kellen kezdeni. Megoldható? A XXI. századi technikával? Persze.

Az adók pedig magasak. A kérdés megközelítése pedig az, hogy szándékosan ilyen a magyar adórendszer. Előny biztosítása a kiváltságosaknak. A kieső bevételt pedig megpróbálják a többiektől beszedni. Több, de inkább kevesebb sikerrel. Aminek a következménye újabb adóemelés...

tobeor 2014.01.13. 11:36:56

"7. Köz-, szak- és felsőoktatás büdzséjének megháromszorozása"

Vééééééégre egy ember aki felfogja mi fontos.

Ha indultok, és meggyőztök hogy ezt komolyan gondoljátok, tiétek a szavazatom.

deruyter 2014.01.13. 11:37:15

@nevetőharmadik: Abszolút a szívemből beszélsz. Meg kel tanulnunk szervezkedni. És persze arra is ügyelni közben, hogy ne telepedjen ránk egy érdekcsoport. Én munkámból kifolyólag nem tehetem meg, hogy tüntetésekre járjak, de ha tehetném, járnék. És nem csak most, hanem a Gyurcsányék alatt is. Mert nekem tök mindegy, hogy jobb vagy bal vagy mittoménmilyen máz van egy kormányon, a lényeg az, hogy ha lop, vagy pofátlan és az arcomba hazudik, akkor meg kell szorongatni a tökét. Amíg ebben nincs változás, csak röhögnek a markukban.

Netuddki. 2014.01.13. 11:46:44

@deruyter: A XXI. században már nem a tüntetés az érdekérvényesítés eszköze. Ezt csak az orbánfélék hiszik a békamenetükkel és a többszörösnek hazudott létszámmal...

Netuddki. 2014.01.13. 11:48:03

@kovi1970: Ja és igen! Ha már ott tartunk, hogy ki kell menni az utcára elzavarni egy rezsimet, az rég rossz...

Tyreo 2014.01.13. 11:50:14

@kuszkusz1: Neked pedig akkor lenne igazad, ha mondjuk a választások közeledtéig 60%-nyi aktív bizonytalan szavazó lenne, de mivel nem nőt ki semmi alternatíva a földből (mert ugye az csak úgy lesz, nekünk nincs közünk hozzá), akkor jobb híján leszavaznak valakire. De nem ezt látjuk. A többség nem foglalkozik politikával, mert úgyis lopnak, csalnak, hazudnak, ráadásul a politika valami olyasmi dolog amiben úgyis mindenki azt mond amit akar. (Lásd. polgárosulatlan társadalom.)
Nem, sajnos a baj még mindig az, hogy a többség nem gondolkozok. És ahhoz, hogy ez megváltozzon tényleg szükség van arra a bukásra.

Csigataposó 2014.01.13. 12:09:32

@HaFr: A 2-es pontra van szamitasotok, hogy mennyibe kerulne a koltsegvetesnek?

clozapine56 2014.01.13. 12:27:02

@nevetőharmadik:

'A dologban a tragédia valahol itt van: van ez a Béndek Péter, aki a nép része, egy közülünk. Nem politikus volt, hanem pont olyan, mint mi. De abban a pillanatban, hogy politikai pályára lépett, máris "ők" lett belőle. Persze nem úgy ők, mint a fideszesek vagy a szocik, de ő már nem mi. Áttoltuk őt egy másik kasztba, akik már nem mi vagyunk. És egészen addig, amíg a(z új) politikusokat és pártokat nem úgy kezeljük, hogy ők mi vagyunk, addig a mi sorsunkat mindig "ők" fogják irányítani és sohasem "mi". '

Valóban, akár tragikusnak is mondhatjuk azt, amit kedves bloggazdánkról írsz, de a helyzet az, hogy maga HaFr barátunk csinálja ugyanezt, mondja: tudjuk hogy minden politikus korrupt, hazudik, 'ők' ( gonosz fideszesesekmaszoposok,...) nem tudják mi a helyes kormányzás alapelvei, a nép ossstoba szolga, csak 'mi' kevesek vagyunk, akik egyedül tudjuk a Megoldást.
Hogy 50 vagy 1000 év múlva lesz belóle valami, az mellékes. A buta nép meg vessen magára, de majd jól összeomlik minden úgyis, és akkor majd megtudják, hogy Béndek Péter mi zseniálisat mondott nékünk, mit kéne csinálnunk.

'Mi ' megtettük, amit megkövetelt a haza, az eredmény meg lényegtelen.
AdDionak meggondolandó tanácsa: ne HaFr akarjon 'politikus' lenni, arra alkalmatlannak látszik (szerintem).

De holnap is, meg jövőre is, meg még 50 évig is lenni kell valaminek addig, míg eljő a Konzervatív Kánaán - vagy nem, de ugye az Péterünket különösebben nem érdekli.

'Áttoltuk őt egy másik kasztba, akik már nem mi vagyunk.' - írod, és pontosan ezt teszi Péter is a mai politikusainkkal.
És csodálkozik, hogy a konzervatív igazsága momentán olyan amilyen.

panelburzsuj 2014.01.13. 12:27:45

@kuszkusz1:
Nekem valahogy az jön le a kapálódzó elutasításodból, hogy a te szisztémádban az ország felelős fenntartásában a "népnek" mindössze annyi a teendője, hogy néha-néha politikusokra voksoljon, a választásközti időket meg valahogy kibekkelje. Nagyon élesre fenve kérdést: a te szemléletedben a képviselet egyik legfőbb "lelki haszna" az, hogy a választó, a "nép", a "polgár" gátlástalanul háríthat felelősséget, odaadást, igyekezetet, tisztességet - hiszen "nem mi parancsolunk"...

panelburzsuj 2014.01.13. 12:36:40

@clozapine56:
Bakker, neked úgy torkodon akadt ez a Béndek, mint Hófehérkének az almacsutka...

Krákogsz, prüsszögsz, cikákolsz.

Moin Moin 2014.01.13. 12:46:07

Az átmeneti időszakban, amíg a gazdaságban és az innovációban be nem érnek a program által támogatott fejlesztések és befektetések - ami legalább egy évtized - miből finanszírozná a PKP a megnövelt kiadásokat?

A 20%-nyi elbocsátott közalkalmazott hol tudna elhelyezkedni? Ez ui. kb. 140.000 ember.

qwertzu 2014.01.13. 12:48:56

Szóval ha jól értem, egy három gyermekét egyedül nevelő havi bruttó 400 001 Forintot kereső anyukával rendelkező család 40 000 Forint SZJA-t fizetne és semmilyen állami támogatást nem kapna.

Míg egy két darab 200 000 Forintot keresőből álló család 0 Forint SZJA-t fizetne.

Valamint a négyfős család 40 000 forinttal kevesebb nettó jövedelemmel rendelkezne mint a kétfős?

Teljesen logikus.

qwertzu 2014.01.13. 12:50:42

Ha SZJA mentességet adunk valameddig, akkor szerintem illene bevezetni a családi adózást is. Lásd Németország.

qwertzu 2014.01.13. 12:52:20

@qwertzu: 40 000 helyett 20 000 de a lényeg ugyanaz.

nevetőharmadik 2014.01.13. 12:59:14

@clozapine56: Direkt csúsztatsz, vagy csak nem érted?

Az ők-mi felosztásnak nem az a lényege, hogy "ezek a politikusok" meg "mi, akik nem ezek a politikusok vagyunk", hanem hogy ki felelős a politikai sorsunk irányításáért. Ma a nép úgy gondolja, hogy ez kizárólag a politikusok felelőssége (és így gondolják a jelenlegi politikusok is), így hoz létre egy hatalmi kasztot és egy alattvalói kasztot.

Ez a gondolkodás a nép részéről önsorsrontó butaság. És emiatt van, hogy amint valaki a nép közül észbe kap, hogy nem csak a politikai kaszt felelős a nép sorsáért, hanem maga a nép is (és ezért ő is személy szerint), a nép a saját kasztos gondolkodásából kifolyólag automatikusan kiveti magából: hiszen itt van valaki, aki felelősséget akar vállalni a politikai sors irányításáért, mi meg semmiképpen sem (ez a definíciónk saját magunkra), következésképp ezért ő nem mi.

És ennek rohadtul semmi köze ahhoz, hogy a jelenlegi politikai elitről amúgy minőségileg mit gondol Béndek Péter, és hogy ezt a minőségbeli különbséget annak általánossága miatt "ők"-ként nevezi.

vajdasagi 2014.01.13. 13:00:52

@tobeor: Teljes mértékben egyetértek. Az oktatás/képzés talán mindennél fontosabb lesz.

Meg még a közpénzekhez szólnék hozzá: olyan olcsón és olyan hatékonyan tudnám informatikával megszervezni a közpénzek transzparenciáját, hogy azt öröm lenne nézni. Igen: tudom mit beszélek.

Persze a mostani politikai elitnek inkább nem kell erre szoftver, vagy ha valami mégis kell azt inkább a csókosok fejlesszék a szükségesnél százszor drágábban (nem túlzás, jól végiggondoltam), és persze jobb az, ha az a szoftver nem is olyan jó.

Amúgy a program gazdasági része nagyjából OK, de én nem merném pl. az ÁFA befizetés felmentését beígérni (2. pont), mert az komoly visszaélésekre ad lehetőséget. Ennyire ne legyél konkrét, különösen ne ott, ahol azért nem vagy teljesen otthon.

Sok sikert kívánok.

Hidvégi Mihály 2014.01.13. 13:10:20

@tobeor:

Ez a hozzáállásod nekem nem tetszik. Olyan fogjuk meg és vigyétek szagú.

Azt mondod, ha sikerül meggyőzni téged, hogy ezt a programot végigvisszük, akkor ránk szavazol.

Nem lenne jobb, ha arra gondolnál: Ez jónak tűnik, no, megyek én is velük, nehogy elsikkadjon az a programrész amit én is nagyon fontosnak tartok. Ott leszek köztük, mert még a végén elsinkófálják, olyanok lesznek, mint a többi sz.r párt, vizet prédikál s bort iszik!

Azt akarom ezzel mondani, hogy ha nem állnak tömegek egy számukra kedves párthoz, hanem csak a partvonalról drukkolnak neki, akkor bizonytalan az egész. Még akkor is azt mondom, ha k.rva eltökélt vagyok, s remélem más is így van ezzel minálunk. De a k.rva nagy eltökéltség nem helyettesítheti a tömegek jelenlétét - ez a demokrácia.

Nyugaton - mondhatod - ott sem vesznek a tömegek részt a mindennapokban a politikában. Az más, minálunk nincs kulturája a demokráciának, ahhoz, hogy ez kialakuljon, sokat kell tenni. A tömegeknek is.

qwertzu 2014.01.13. 13:11:12

"2. KKV-knak ÁFA befizetési kötelezettség elengedése nettó havi 5 millió forintos bevételig (bevallási kötelezettség fenntartása mellett!)"

A cégek 99%-ának nem lenne havi 5 millió forintnál nagyobb havi jövedelme.
Elég sok könyvelési meló lenne, de azért nem megoldhatatlan.

kuszkusz1 2014.01.13. 13:14:30

@nevetőharmadik:

".. a népnek az is dolga, hogy kitermelje magából az alternatívát."

Hát nem.

Ez nem a "nép" dolga, ha ez alatt az utca emberét, az átlagpolgárt értjük.

Ez értelmiségi feladat. Pártot és kormányt kiemelkedő, képzett, lehetőleg államigazgatási gyakorlattal rendelkező diplomás - azaz értelmiségi vezessen és lehetőleg ő is gründoljon.

Nehogy mán' visszakanyarodjunk a népfelség meg más ilyes gyakorlatához mert akkor mindjár ott fogunk kikötni, hogy 'munkás' vezesse az országot, meg a munkásosztály.

Ne marháskodjunk, emberek!

Amikor a kerítésemet kellett megcsinálni kőmíest hívtam - és nem a 'népet'.
A tetőmhöz szakképzett tetőfedőt és nem a 'népet'.
Az ország vezetéséhez - ami egy csöppet bonyolultabb a felsoroltaknál - ahhoz hívjam a 'népet'..?!

Nem! Párt és ország vezetéséhez kimagasló intellektusokra van szükség, az ő feladatuk a párt gründolás.
A rendszerváltáskor is az értelmiségiek csináltak pártokat - és még így is elég vacak lett a felhozatal.
(Jó, persze csináltak mások is, volt vagy kétszáz belőlük, de azok nem rúgtak labdába.)

Szóval, pártalapítással ne az utca emberét bízzuk meg és ne is rajtuk kérjük számon a dolgot.

Ahhoz viszont továbbra is ragaszkodnék, hogy azoknak a kiemelkedő intellektusoknak akik pártot gründolnak ne az legyen a fő mondanivalójuk, hogy nép hülye, a nép barom, a nép idióta és a nép rasszista.

A kiemelkedő intellektus lényeges vonása, hogy ilyent nem tesz.
Hanem egyenlőnek tekinti önmagát az utca emberével, az átlagpolgárral.
Kvázi.
Mondom, annak tekinti, holott nem egyenlő vele. Több nála, képzettebb, okosabb - de mégis egyenlőségjelet tesz önmaga és mások között, egyenrangú szellemi partnerként kezelve a választókat.

Csak ezen a módon nyerhetőek meg az emberek egy párt és egy politikus számára, csak így szerezhetőek szimpatizánsok.

(Normális esetben. A Fideszt meg a Viktort tán hagyjuk.)

vajdasagi 2014.01.13. 13:15:48

@qwertzu: Ezt én is szóvá tettem 10 perce.

Ettől függetlenül én drukkolok. Csak nem szabad megfontolatlanul számokat mondani. Nincs szükség ilyen részletekre ebben a fázisban. Ha majd eljön az ideje, akkor vitassák meg azok, akik értenek ehhez.

gerdo 2014.01.13. 13:17:39

@clozapine56: "'Mi ' megtettük, amit megkövetelt a haza, az eredmény meg lényegtelen.
AdDionak meggondolandó tanácsa: ne HaFr akarjon 'politikus' lenni, arra alkalmatlannak látszik (szerintem)."

Egy "felazsiai" nemzetnek lehet szuksege egy Putyin tipusu "fejedelemre" .... a magyarnak nem.

Ami pedig a kozeljovore vonatkozo jovokep hianyat illeti...te melyik orszagban elsz? A GDP szazalekokban merheto reszet leosztjak maguknak, a media tulnyomo resze a kezukben, az intezmenyrendszer nagy reszen huseges vazullusaik szekelnek mikozben az MKP egy szuletoben levo part ... egyelore kiepult infrastruktura es kiterjedt szellemi bazis nelkul.

kuszkusz1 2014.01.13. 13:21:34

@Tyreo:

Valamelyik nyáron - elég régen - azt mondta a szomszédom, egy nyugdíjas festő, hogy ő a Bajnaira fog szavazni ha lehet, ha visszajön.

Azt is hozzátette, hogy ő még soha nem volt szavazni, a rendszerváltáskor se, semmikor se, de most elmegy és a Bajnaira fog...mert az egy nyugodt pali.

Ez az illető egyáltalán nem foglalkozott politikával és mégis ugyanoda lukadt ki ahová én.
Érdekes.

Ne érdekeljen! 2014.01.13. 13:25:02

1. Mekkora adóbevételtől esik így el az állam, és honnan pótolja?
2. ?
3. Mekkora adóbevételtől esik így el az állam, és honnan pótolja?
4. ?
5. Ez olyan mint a lop-stop meg az üvegzseb program?
6. Mi jelent ez az államháztartás szempontjából? Mennyi a várható kiadáscsökkenés, beleértve az átképzések, munkanélküli segély stb folyósítását?
7. Mennyivel terheli ez az államháztartást és honnan lesz rá pénz?
8. Mennyivel terheli ez az államháztartást és honnan lesz rá pénz? Miért nem alanyi jogon jár? Aki 300.000Ft-ot keres annak kevesebb lesz a bevétele mint aki 299.999Ft-ot
9. Ez valam bullshit lehet
10. Általánossági lózung

toportyánzsóti 2014.01.13. 13:31:21

Ballerfóbiád mosolyogtató,mivel igazán nagy elqrásokat jobber diktatúrák hoztak össze szerte Európában.4-ik pont kicsit szarrágó az áfabotrány tükrében,elég hagyni a NAV embereit dolgozni!

kuszkusz1 2014.01.13. 13:35:21

@panelburzsuj:

Az országért és benne a közgondolkodásért, a közerkölcsökért, a közhangulatért való felelősséget elsősorban az ország vezetői hárítják el maguktól.

Felelős miniszterelnök már csak azért sem lopna, mert hogy néz az ki...milyen példával jár elő az a kormányfő aki simicskázik, nyergesezik, habonyárpizik...!

A lopás, a korrupció, és egyéb más rémségek mindig felülről gyűrűznek lefelé és soha nem alulról fölfelé.

Azért mégiscsak fura lenne, ha Orbán azon sóhajtozna, hogy Krapcsuncsák Dezső bútorasztalos hazavitt a munkahelyéről fél kila enyvet, tehát én Orbán Viktor kormányfő is kilophatok már milliárdot az államkasszából amelynek őrzésével egyébként engem bíztak meg.
He-he-he...

A fejétől bűzlik a hal.
A hal törzsét meg a farkát hiába unszolod tisztességre ameddig a fej olyan amilyen.

kuszkusz1 2014.01.13. 13:46:58

"@Carmichael: Egy új politikus mutathat jó példát, de az idő ellene dolgozik, és ha nem követi a tásadalom..."

Kérlekszépen, követi.

Németh Miklós - az egyetlen jó miniszterelnök az én életemben - idején 1989-ben eurorikus katarzis lett úrrá az országon.
Németh Miklós példáján felbuzdulva lábrakapott a tolerancia, boldogok és szabadok voltunk politikailag. Fantasztikus volt a fel-, és megszabadulás élménye.
Ha nem éltem volna át, akkor tán el sem hinném, hogy milyene alapvető változást okoz egy jó kormány és egy (végre!!!!) tisztelhető miniszterelnök.

Mert ugye szegény Grószon, hát azon röhögtünk, Kádárt meg inkább sajnáltuk a végén. Annak dacára, hogy.

Fantasztikus volt magyarnak lenni 1989-ben.
Irtó mázli, hogy az ember úgy van megcsinálva, hogy nem lát a jövőbe.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.13. 13:48:18

@vajdasagi: a közpénzek transzparenciája nem technikailag problémás, venni kell egy vállalatirányítási rendszert, a jelentéseket meg egy dinamikus adathalmazban kitenni a netre, oszt jó napot. legalább ennyire fontos hozadék lenne, hogy a józsef nádor télen élőben tudnák követni, hogy a bivalybasznádi önkormányzat vett egy csomag zsebkendőt. ma az államháztartásnak korlátozottan van fogalma arról, hogy mi történik a saját alrendszereiben, és talán még ennyire sem tudja, mekkora vagyonnal is rendelkezik.
ami a problémás, hogy újra kéne gondolni és szervezni a komplett magyar közigazgatást. na, ez a nagy meló.

tobeor 2014.01.13. 13:48:56

@Hidvégi Mihály: Sajnálom hogy nem tetszik a hozzáállásom.

nevetőharmadik 2014.01.13. 13:49:05

@kuszkusz1: A nép nem egyenlő az átlagemberrel. Átlagember nincs is. És különben sem arról van szó, hogy egy villanyszerelőnek bármikor készen kell lennie arra, hogy beugorjon miniszterelnöknek. Arról van szó, hogy a nép minden egyes tagjának felelősséget kell éreznie a saját és közössége (társadalma) sorsáért!

Mert ha van felelősséged a közösségben, akkor el kell döntened, hogy mit akarsz magad és a közösséged számára, fel kell ismerned a saját és a közösséged érdekeit, lelkiismeretesen végiggondolni, hogy mi hova vezethet, stb. Akkor képesnek kell lenned arra, hogy felismerd és elismerd a jó teljesítményt, észrevedd, hogy ki mire alkalmas és mire nem, megkeresed és megbízod azokat, akik a fontosnak tartott munkát megfelelően elvégzik. Ha pedig nincs olyan, aki az elvárásaid szerint elvégzi, akkor megcsinálod saját magad. Persze ha a cél nem olyan fontos, megelégedhetsz kevesebbel is és ezeket hagyhatod a francba, siránkozva, hogy valakinek meg kellene csinálni.

Ez nem csak országos politikai szinten működik, ennek már így kell működnie a családban is, egy lépcsőházi közösségben is, egy pár utcás lakókörnyezetben is és így tovább, egyre magasabb szintig. Ehhez nem kell értelmiséginek lenni, sőt, ezt a saját szintjén mindenkinek csinálnia kell, professzornak, ácsnak, utcaseprőnek, mindenkinek, aki amúgy nem értelmi fogyatékos, és nem csak foglalkozásonként, hanem bármilyen szempontból kialakult közösségenként. Ennek a reflexnek kell meglenni, és ez után jöhet az, amiről te beszélsz, hogy villanyszerelést villanyszerelőtől.

De ha minden villanyszerelő szar és már bizonyítottan a villanyszerelő képzés is szar, akkor mihez kezdesz? Akkor elfogadod, hogy életed végéig ülsz a sötétben? Vagy azt mondod, hogy mégiscsak az én házam, bassza meg, csak keresek valami megoldást?

nevetőharmadik 2014.01.13. 13:53:39

@kuszkusz1: Ja, amúgy meg: a kőműves a nép. A kiemelkedő intellektus a nép. A politikus a nép.

Vagy olyat nem mondunk, hogy azért egy népnek ki kellene tudnia termelni magából egy-két jó kőművest? Mert akkor az kinek a dolga? És akinek személy szerint végül dolga, az nem tartozik bele a népbe?

qwertzu 2014.01.13. 13:55:50

Kicsit gondolkodtam rajta és ez a sávos nem családi adózás és a gyerekszámától független családi jövedelmektől függő gyerek után járó támogatás fix határokkal mindenképpen rossz.

(2 darab 200 000 kereső felnött + 4 gyerek) család 100 000 forintos hátrányban van 2 *(1 darab 200 000 kereső + 2 gyerek) családdal szemben. Miközben nemzeti sport és hagyomány a fiktív átjelentkezések.

Egy kereső 200 000 forint + 5 gyerek. Egy 100 001 forintos bruttó jövedelem növekedés nettó jövedelem csökkenést eredményez.

Stb...

kuszkusz1 2014.01.13. 14:01:11

@nevetőharmadik:

Ez most sima kötözködés amit csinálsz.
És ezt te is tudod.

Értelmiségünk van, de igen hevenyen néplenéz. Az ellenzéki oldalon főállásban, kötelező jelleggel.

Aki nem néplenéz azt kigolyózzák az úri társaságból.

tamas11 2014.01.13. 14:05:01

@kuszkusz1:
Ez egy olyan ország, ahol nem írja le senki, hogy Bajnai:

1. Volt már min. elnök, nehéz viszonyok közt
2. Van vállalkozói múltja, a tán legnagyobb befektetői csoportnak (WALLIS Rt) volt vezére, sikeresen.
Akkor sem, előtte sem kompromittálódott pártemberként.
3.A Wallisnál viszont, többek közt, FIDESZes prominens emberek voltak a helyettesei.( tehát konszenzusképes).
4.Nem vett fel fizetést a válságidőszakban.
5.Olyan párt és politikusi csoport az ellenfele, akik közpénzen, primitív módokon járatták le a te meg az én forintjaimból.
6.A nagyvilágban, külpol partnereinknél több mint megfelelő az elfogadottsága.
7. olyan szakemberekkel vette körül magát , mint Oszkó Péter, vagy szóvivőként Szollár Domokos, aki papír nélkül, szabadon interpretálta probléma nélkül a kormányzati célokat..

kuszkusz1 2014.01.13. 14:05:51

@nevetőharmadik:

Ha a villanyszerelő nem jó és azért nem, mert a képzése sem volt jó akkor keresek olyan pártot (ha van erre a célra félmilliárdom akkor létrehozok egyet) amely a villanyszerelőképzést is a szívén viseli.

Demokráciában, négyéves választási ciklusokkal mást nemigen tehet az ember.

kuszkusz1 2014.01.13. 14:06:52

@tamas11:

Innen indult. És mivé lett?

vajdasagi 2014.01.13. 14:07:33

@milliliteratura: Nem gondolom, hogy itt kéne részletekről beszélnünk, de annyit mondanék, hogy nagyon nagy valószínűséggel én erről többet tudok mint Te. Technikailag is, a lehetőségek terén is, azok költségvonzata terén is, meg a jelenlegi magyar valóság megértése terén is. Mondjunk csak annyit: nem kibicként beszélek róla.

A közigazgatás újraszervezéséről: ehhez nem értek, nem is szólok bele. Csak úgy általában a túl nagy átszervezéseket gyakran temérdek járulékos kár is kíséri.

Göntér László 2014.01.13. 14:21:06

Fontos tudni, hogy milyennek képzeljük el, a társadalom felépítését. Az én felfogásom szerint, az állam, csak a nemzetközi kapcsolatokkal és az országban fellelhető egyenlőtlenségek mérséklésével foglalkozna. A mindennapok dolgaivcal, az önkormányzatok és az általuk megbízott szervezetek foglalkoznának. Ebből következően, a működtetésekre és fenntartásokra fordítható összegek többségét nem az állam, hanem az önkormányzatok szednék be.
A járások (kistérségek) nem szerepelnek az Alaptörvényben.
F) cikk

(1) Magyarország fővárosa Budapest.

(2) Magyarország területe megyékre, városokra és községekre tagozódik. A
városokban kerületek alakíthatók.
ktkj.blog.hu/2011/09/25/a_demokratikus_kozhatalom_felepitese

tamas11 2014.01.13. 14:21:46

@kuszkusz1:
Vagyunk még pár millióan, akiket leamortizált a hazai, hatalomkurkász "közélet".

panelburzsuj 2014.01.13. 14:23:06

@kuszkusz1:
Egy dolgot mindenképpen el kell ismernem neked: piszok sokat küzdesz azért, hogy jusztis kiharcold a téged minden felelősség alól felmentő "lenézést".

Annyi a szerencse, hogy a Kuszkusz személyes ócskaságáról formálódó kép Kuszkusz személyes érdeme - és nem az "egész népé"...

kuszkusz1 2014.01.13. 14:44:07

@panelburzsuj:

"a Kuszkusz személyes ócskaságáról formálódó kép.."

Innen kezdve arra kérlek, hogy a továbbiakban foglalkozz a kedves családoddal, különös tekintettel az anyai ágú felmenődre.

kuszkusz1 2014.01.13. 14:48:18

@tamas11:

Arra célzol netán, hogy a Bajnait valaki más, illetőleg mások amortizálták le és nem ő maga tett meg ezért mindent?

♔batyu♔ 2014.01.13. 14:50:18

Libsik már konzervatív párttal próbálkoznak? Hehe:))) Vagy Kónyáék ezek? Egykutya.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.13. 14:50:41

@qwertzu: Igen, ennek oka van -- de kőbe vésve sincs. Az egész program(metszet) tendenciáját látod te is.

nevetőharmadik 2014.01.13. 14:54:52

@kuszkusz1: Érdekes! Tehát ha valami nem jó és esély sincs arra, hogy magától jobb legyen, akkor megemeled a feneked és csinálsz valamit?

Ugyan miért? Hiszen nem a te dolgod! Vagy pedig az a tény, hogy ideális esetben valóban nem a te dolgod lenne, mégsem tart téged vissza attól, hogy kezedbe vedd az ügyet?

Pontosan erről beszélek: ha a dolgok nem működnek, akkor annak a mentalitásnak kell általánosnak lennie, hogy kézbe vesszük az ügyet. Mert ha az általános mentalitás az, hogy valaki másnak a dolga, nekem nem kell kézbe venni, akkor végül senki sem csinálja meg.

Ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek mindenhez értenie kell, hanem azt, hogy akit az adottságai képessé tesznek erre egy adott területen, készen legyen kézbe venni a dolgokat. A többiek pedig, akik a maguk területén szintén készek erre, felismerjék az előző alkalmasságát, támogassák és segítsenek úgy, ahogy tudnak, a közösen felismert cél érdekében. Ennek a következménye az, hogy a nép kitermeli az alternatívát.

De ha azok, akikben van adottság, nem gondolják, hogy felelősek és nem készek kézbe venni a dolgokat, azok meg, akik tudnának segíteni, nem gondolják, hogy felelősek és az ő dolguk is, akkor sohasem lesz alternatíva.

De azt állítani, hogy nem a célravezető mentalitás az általános a nép körében, pedig megkerülhetetlenül szükséges lenne, úgyhogy ÉBREDJ NÉP MERT ALSZOL!!!, az nem néplenézés. Van persze néplenézés is, de az ítélkezés, nem pedig feladatmeghatározás. Persze nagyon nehéz különbséget tenni, mert amikor azt mondom, hogy a nép áthárítja a felelősséget, az nem éppen hízelgő és ugyanolyan rossz érzés hallani, mint az önmagáért való ostorozást, de ez a feladat: elkezdeni felelősséget vállalni. Kutatni az alternatívát, szervezni, beállni valami mögé, aktivizálódni, egészen addig, amíg célt nem értünk és munkánk végeztével hátra nem dőlhetünk.

Az igazi néplenézés meg az, amikor megállapítom, hogy a nép nem vállal felelősséget, és jól kihasználom a saját érdekemben. Ez persze nem fog fájni a népnek, hiszen hülye lennék nyíltan megmondani neki, hogy éppen a gyengeségét használom ki. Sőt, szépeket fogok mondani, amit szívesen hallgatnak. Közben meg átkúrom a fejüket.

Moin Moin 2014.01.13. 14:58:18

@nevetőharmadik:

Te túl sokat olvastad a progblogot - javallom, szokj át a fidesz.hu-ra!:-)

Cariotis 2014.01.13. 15:01:23

Latszik, hogy a szerzo nem gondolkodott sokat a kovetkezmenyeken. Csak egy pelda: 2-es pont ha megvalosulna, az lenne a legalis afacsalas, minden nagyobb ceg lebontana magat sok kis cegre, es mindegyiknel 5 millional kisebb bevetelt hozna ossze. Oszt meg is szunne az afabefizetes legalisan.

Cariotis 2014.01.13. 15:04:46

@Cariotis: Mellesleg ha a vegfogyaszto az afazott arat fizette ki de a kereskedonek nem kell az afat befizetni, az kicsit erdekes dolog.

qwertzu 2014.01.13. 15:08:00

@HaFr: Látom és nem tetszik. Szerintem vagy többsávos + családi SZJA kéne (Lásd Németek), vagy maradjon a jelenlegi lineárishoz közelítő + családi adókedvezmény.

kuszkusz1 2014.01.13. 15:15:23

@nevetőharmadik:

Hagyjuk a szerencsétlen népet, lassan már a fél ország csuklani fog.

Ezt írod:

"Érdekes! Tehát ha valami nem jó és esély sincs arra, hogy magától jobb legyen, akkor megemeled a feneked és csinálsz valamit?"

Ha lenne erre a célra félmilliárdom, hát gründolnék egy pártot. Sajna - vagy hálistennek, ki hogy látja - nincs.

De ha lenne...akkor elmennék ahhoz a négy-öt-hat emberhez akiket nagyra tartok, akiknek eszük van, meg bátorságuk, meg képzettségük meg ilyesmi. És javallanám, hogy ők legyenek a pártom vezérkara.
Természetesen kidobnának.
De én visszamásznék az ablakon és szívóskodnék.
Amikor újfent kihajítanának a kéményen ereszkednék le és onnan gyötörném az áldozataimat ameddig meg nem törnek.
Nagyon az idegeire tudok menni bárkinek, próbálva.

És ezek az emberek mennének el interjúkra, tévébe, mindenhova és nem mondanának hülyeségeket, meg ostoba közhelyeket hanem normálisak lennének.
A normális emberek pedig vonzerőt gyakorolnának a boldogtalan lakosságra amely már ki van éhezve a a töméntelen sok hülye után néhány értelmes és normális emberre a politikában.
Azután mennénk haknizni - teljes erőbedobással és maximális színvonalat nyújtva Alsó-Bivalynászon is.

Egyenrangúként és egyívásúként kezelve mindenkit.

Bizony. Ilyen lenne az általam gründolt párt. Csak az a félmilliárd hiányzik.

nevetőharmadik 2014.01.13. 15:18:04

@Moin Moin: Uhh... megtudtam, hogy a leendő nyugdíjasok semmiféle gondoskodásra nem számíthatnak majd, ha Gyurcsány kerül kormányra, és csak az alapján gyűjthetnék nyugdíjat, amekkora a jövedelmem. De a Fidesz továbbra is gondoskodni fog majd rólam is, ha oda kerülök. Akkor nincs más dolgom, mint rájuk szavazni, mert nagyobb nyugdíjat fogok kapni, mint amekkorát a jövedelmem alapján kapnék! Minden gondom megoldva!

Így gondoltad? :D

nevetőharmadik 2014.01.13. 15:26:43

@kuszkusz1: Ez úgy hangzik, mint egy terv. Ismered személyesen ezeket az embereket, vagy csak tudsz róluk? Szerinted mi győzné meg őket, az, hogy van félmilliárdod, vagy ezen kívül (meg a halálra gyötrésen kívül) van más is a tarsolyodban? (Más szóval: mik a nem anyagi erőforrásaid?)

clozapine56 2014.01.13. 15:33:45

@panelburzsuj:
Bakker, hát nem Béndek blogján vagyunk?
A Hófehérkének meg ugye valami korabeli blogger nyomott egy mérgezett almát, oszt ha nem jön egy királyfi időben...

Carmichael 2014.01.13. 15:58:03

@kuszkusz1:
ha már itt tartunk, a PKP lehet hogy pont ilyen embereket keres, mint az általad sokra tartott, potens, reménybeli pártvezetőid.
Nem ajánlod be őket a bloggazdának? Végülis ő már előrébb jár a pártépítésben, és adott esetben tényleg viszontláthatnád az általad becsülteket a TV-ben, amint okosakat mondanak.
Te pedig megspóroltál félmilliárdot. :)

clozapine56 2014.01.13. 15:59:20

@nevetőharmadik:
' És emiatt van, hogy amint valaki a nép közül észbe kap, hogy nem csak a politikai kaszt felelős a nép sorsáért, hanem maga a nép is (és ezért ő is személy szerint), a nép a saját kasztos gondolkodásából kifolyólag automatikusan kiveti magából'

Már hogyan vethetne ki a nép maga közül bárkit is?

Nem mintha nagy híve lennék a 'liberális demokráciának', de nem így működik máshol?

Előállhatnak a pártok, előállhat bármelyik pógár is - mint HaFr - a holtbiztos gyógytea-keverékeikkel jobblétre szenderíteni őket, azok meg négyévente eldöntik, melyikkel kúrálnák bajaikat.

'hiszen itt van valaki, aki felelősséget akar vállalni a politikai sors irányításáért, mi meg semmiképpen sem (ez a definíciónk saját magunkra), következésképp ezért ő nem mi.'

Senki nem akadályozza meg ezt a 'valakit', hogy felelősséget vállaljon, hajrá!

Orbán például meghirdette a Nagy Nemzeti Együttműködés Rendszerét, volt hozzá pompás Nyilatkozat is kifüggesztve néhány helyen - oszt a népek eldöntik majd, komálják-e elegenő számban még, vagy más terapeutát fogadnak fel.

'És ennek rohadtul semmi köze ahhoz, hogy a jelenlegi politikai elitről amúgy minőségileg mit gondol Béndek Péter, és hogy ezt a minőségbeli különbséget annak általánossága miatt "ők"-ként nevezi. '

Má miért ne lenne?
Béndek úr másként gondolja a szolganépek politikai öntevékenységének formáit? Nem, ugyanúgy parlamenti képviseleti demokráciánál maradna, ahol képviselőket ( azaz 'őket' a politikusokat ) bízná meg a népek érdekeinek artikulálására. Köztük természetesen magát vagy a PKP képviselőjelöltjeit, akikre épp nemrég írt ki nyilvános tendert.
Attól fogva Ők is 'ők' lehetne:)

Péterünknek egyetlen baja van ezzel, hogy nem akarnak elegendő számban tolongani (eddigi ismereteink alapján) ezek a pályázók, de tán még 50 év múlva sem.
Így aztán lehet bármi vonzó e mostani programja, legfeljebb beszélgetni lehet róla.

kuszkusz1 2014.01.13. 16:08:52

@nevetőharmadik:

Egy részüket ismerem csak. De félmilliárd azt hiszem adna annyi önbizalmat, hogy gyötörni legyek képes azokat az embertásaimat is akiket nem ismerek személyesen.

A pénz csak a működéshez kellene, nem a tagok finanszírozásához. Nem pénzt kínálnék, csak munkát.

Azt hiszem lehetne szót érteni emberekkel - lenézés és palira vevés nélkül egyfelől, elvtelen udvarlás nélkül, másfelől.

Egyenrangú félként kezelve mindenkit. Ezt meg lehetne csinálni ha azokat tudnám megnyerni akiknek ez a természetes viszonyulás másokhoz.

De - "mindez álom, szülője elmélázó agyvelő, nemzője fecskeszárnyú képzelet".

Nincs félmilliárdom.

kuszkusz1 2014.01.13. 16:11:04

"Azt hiszem lehetne szót érteni emberekkel - lenézés és palira vevés nélkül egyfelől, elvtelen udvarlás nélkül, másfelől.

Egyenrangú félként kezelve mindenkit. Ezt meg lehetne csinálni ha azokat tudnám megnyerni akiknek ez a természetes viszonyulás másokhoz."

Ez a rész már a képzeletbeli pártom működésére vonatkozik.

kuszkusz1 2014.01.13. 16:17:49

@Carmichael:

A bloggazda jobban ismeri azokat az embereket mint én és bizonyára többüket is személyesen.

Rive 2014.01.13. 16:24:31

Érdekes mixtúrája ez a szocdem és a populista szöveggyűjteményeknek :-)

Plusz némi lebilincselő naivitás.

Viszont konzervatív (nyugati értelemben vett konzervatív) irányvonalnak nem sok nyomát látom sem ebben, se az előzményében.

Ez utóbbi persze önmagában még nem feltétlenül hátrány, csak épp olyan 'magyarosch'. Azzal együtt viszont, hogy teljességgel passzol az adott korba, a meglevő pártok kusza öndefiníciói közé, már sajnálatos.

Az iromány legfeltűnőbb problémájának azt látom, hogy igazából meg se próbál stabil, tisztázott alapokat lefektetni: ehelyett a begyökeresedett, ezerszer át- és kiforgatott politikai fogalomkészleten belül jelent ki megkérdőjelezhetetlennek szánt igazságokat.
Ezek az igazságok viszont így semmivel se jelentenek többet, mint a mára viccé avanzsált fideszes 'megvédjük' és a többi.

Ennél sokkal lentebbről kellene kezdeni.

Carmichael 2014.01.13. 16:37:57

@kuszkusz1:
Tiltakozom bíró úr, ez feltételezésen alapul! :)

Egy előző beszélgetésedhez @nevetőharmadik -al:
Csak egy szimpla példa, amikor a népet felmentjük a felelőssége alól: index.hu/belfold/2014/01/13/ahol_hoskent_unneplik_a_bankrobbantot/

Ugyanis lehet a devizahitel hibás termék, lehetnek a bankok szemét csalók, utálhatjuk őket akár kollektíve, de EHHEZ semmi közük nem volt és lesz. Ez annak (is) a következménye, hogy még mindig nem tanultunk meg felelősséget vállalni a döntéseinkért és tetteinkért. Mert fogadjunk, hogy ez sem azoknak a hibája lesz, akik elkövették.

nevetőharmadik 2014.01.13. 17:02:00

@kuszkusz1: Ha van embered (akár csak egy), akiről tényleg meggyőződésed, hogy alkalmas lenne párt vezetésére és felépítésére, mitöbb a disznóól kitakarítására, akkor már van valamid.

Lehet, hogy te magad nem tudsz pártot gründolni anyagi erőforrások híján, de van arra ötleted, hogy ezek az emberek ne vesszenek el ilyen szempontból a közösség számára?

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.13. 18:41:18

@tamas11: dehogynem, bajnait már mindenki leírta.
ha attól meghatódsz, hogy nem vett fel fizetést, akkor ideális céltárgya vagy az ostoba, mosdatlan magyar populista-demagóg politikusi csürhének.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.13. 18:44:01

@vajdasagi: ne érts félre,én nem kérdőjelezem meg a szakértelmedet. de csinálhatsz te itt csilivili IT-rendszert, ha én mint hivatalnok nem viszem be az adatokat, vagy egyéb módon szabotálom a rendszer működését (ha benfentes vagy, akkor fejből tudsz egy ezres listát írni, hogy lehet egy jó rendszert nem használni, szándékosan vagy hülyeségből). ezért kell átszervezni mindent.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.13. 18:46:34

@Göntér László: pontosan ez a rossz felfogás. nincs szükség ennyi településre, pesten nincs szükség ennyi kerületre. a járásoknak kell lenniük a legkisebb autonóm egységeknek, indokolt esetben egy-egy járás két, esetleg három részre bontandó. az ideális "település"-szám valószínűleg ezer alatt lenne.

Moin Moin 2014.01.13. 18:57:10

@nevetőharmadik:

Elég lett volna csak annyit írnod, hogy „Uhh… Gyurcsány!” – és ez már elég is a Fidesz-törzsszavazóknak!

Minden további érvelés felesleges.

tamas11 2014.01.13. 19:51:24

@milliliteratura:
nem vagyok jó céltárgya a populista demagóg propagandának. Bajnai gesztusát - hogy 1 azaz egy jelképes forintért dolgozik - én úgy értékelem, hogy a pol.társainak üzent. Ez viszont aktuális, és talált. De hidd el, nem engem, és nem szíven...
Másfelől: nem írta le őt "mindenki".
Soha ne mondd, hogy NOHA.

Göntér László 2014.01.13. 20:23:11

@milliliteratura: Akkor módosítani kell az Alaptörvényt.

nevetőharmadik 2014.01.13. 20:24:35

@Moin Moin: nekik igen, de hát én nem vagyok Fideszes törzsszavazó, én gondolkodó, okos magyar ember vagyok, engem csak szofisztikált üzenettel lehet meggyőzni!

quendelapo 2014.01.13. 21:27:54

@milliliteratura:
" nincs szükség ennyi településre, pesten nincs szükség ennyi kerületre. a járásoknak kell lenniük a legkisebb autonóm egységeknek, indokolt esetben egy-egy járás két, esetleg három részre bontandó. az ideális "település"-szám valószínűleg ezer alatt lenne."
Te hol élsz és hová valósi vagy?

Moin Moin 2014.01.13. 22:32:23

@nevetőharmadik:

"Gondolkodó, okos" - és magyar? Szerintem vizsgáld csak meg alaposabban a felmenőidet!

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.13. 22:37:29

@Göntér László: na és? :) én konkrétan újat írnék. vagy a legegyszerűbb megoldás: alkotmánysértő állapot létrehozása. (egyébként ez is benne van darabra az alkotmányban? nincs ott véletlenül egy jó tojásos lecsó-recept is?)

@quendelapo: ennyire nem szokás interneten direktnek lenni :) csongrád megyei közepes nagyságú városban születtem, pesten élek, voltam szegedi és londoni lakos is. ne keress bennem pest-vidék ellentétet, falurombolót. attól, hogy valahol van három ház egy kupacban, még nem kell rögtön önálló településnek lenni. jugóban, ausztriában vagy németországban sincs ez így.
ausztriában 6, azaz hat településnek van 100 főnél kisebb lakossága, nálunk 146-nak. 500 fő alatt sógoréknál további 175 település van, nálunk 1109. a legkiseb magyar településen pedig 9, azaz kilenc lakos él.
egyszerűen össze kell vonni az ilyen apró helyeket, nonszensz, ami nálunk van.

quendelapo 2014.01.13. 22:52:10

@milliliteratura:
Nem személyeskedni akartam. Dél-Alföldön teljesen más a településszerkezet, mint Észak-Magyarországon. Szerintem a jelenlegi járások többsége teljesen alkalmatlanok arra, hogy az alapfokú oktatást, egészségügyet, helyi közlekedést megszervezzék. Ennél kisebb egységek erre alkalmasabbak lennének pl. körjegyzőségek.

panelburzsuj 2014.01.13. 23:20:11

@quendelapo:
Ismerek olyan körjegyzőséget, ahol a négy társközség egyikét se köti össze közvetlen út a központtal. Földúton csak 3-5 km - de aszfalton 8-12. Nem abszolút akadály, interneten megy az ügyek zöme.

Viszont az ötben együtt lakik vagy 1300-1400 ember, és ebből pár tucatnyi dolgozik helyben, a többi vagy ingázik -(nem a körjegyzőség székhelyére, mert az is lerottyant zsákfalu) - vagy öreg, vagy eltartott.

Ja: Dél-Dunántúl.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.13. 23:24:08

@quendelapo: persze, mert ott nem az alföldön vannak csíkokban egymás hegyén-hátán a falvak, hanem a völgyek vonalát követik. mondjuk egy kál-kápolna-tófalu-aldebrő-feldebrő füzérben miért kell öt település (ha kompolt önálló, akkor hat)? ahelyett hogy berente kiválna kazincbarcikából, nem inkább egyesíteni kéne ezeket sajószentpéterrel? miért gáz az, ha együtt kell valakivel működni? miért nem lehet integrált település- és területfejlesztésben gondolkodni? na, mielőtt felébredek, megyek lefeküdni :)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.13. 23:30:31

@panelburzsuj: tökmindegy, a dombságaink-hegyeink jelentős része le van rottyanva. ilyet találsz a bakonyban is, ha keresel.
ennek az egyik oka, hogy mindenhol ellenpólus nélküli vízfejek vannak, pestnek nincs ellensúlya az országban, a megyeszékhelyeknek a megyékben, a járásközpontoknak a járásban, a polgármester utcájának meg a faluban. ahol véletlen lenne (zeg vs kanizsa), ott meg utálják egymást :)
bizalomra épülő, egyenlők országa. erről fogok most álmodni. ha sikerül.
(most csak azért se fogok nyugati példákat idecitálni német szövetségi államok határain átnyúló városrégiókról, horribile dictu, országhatárokon átnyúló régiókról, amelyek össze akarnak nőni, közös fejlesztési tervekkel, közös marketinggel, egymás segítésével. mert ha a szomszédomnak jól megy, az nekem jó. de ilyen vadakat nem is beszélek, mert felénk el se hiszik, hogy ilyen van.)

nevetőharmadik 2014.01.13. 23:48:15

@Moin Moin: magyaron kívül van még némi sváb, szlovák, kun, sőt, valahol egy francia is még Napóleon idejéből :D

panelburzsuj 2014.01.13. 23:48:52

@milliliteratura:
Csak a körjegyzőségi nagyságrendet akartam illusztrálni - meg azt, hogy még a járásaink többsége is több tekintetben "csonka társadalommá" torzult.

kuszkusz1 2014.01.14. 06:24:31

@nevetőharmadik:

Akikre én gondolok azokat mások is ismerik.

Szó esett már név szerint Tölgyessyről akit én is, mások is szeretnénk a politika színterén látni.

Ő lenne az egyik választottam.

Ad Dio 2014.01.14. 07:37:12

@kov_vacs:

Az "arc"-ot értsd tágan. Olyasvalaki, akinek van megjelenése, aki tud beszélni, akinek van karizmája és fellépése.

quendelapo 2014.01.14. 08:21:30

@panelburzsuj:
De legalább szomszédosak a falvak. Itt minden polgármester 2-3 faluval távolabbival szövetkezett, mert akkor a jegyző személyén kívül semmi nem köti őket össze és a faluban azzal dicsekednek, hogy megőrizték a függetlenségüket.

@milliliteratura:
Vannak ügyek, amiket szerencsésebb, ha helyben a helyiek döntenek el. Felújítások, utak, forgalomszabályozás, óvoda stb. Az alapfokú oktatást, egészségügyi ellátást, helyi közlekedést szerencsésebb lenne közösen szervezniük, fenntartaniuk - egymással szomszédos, könnyen megközelíthető, összesen 10-15 ezer lakosú településeknek.
A jelenlegi járások nem ilyenek. Nem is ez a céljuk, hanem a központi akarat közvetítése és az állami alkalmazottak kontrollja.
süti beállítások módosítása