1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.01.03. 09:09 HaFr

Hogyan szeresd a hazát?

Ha már ez kérdés, hát először is, ne elnöki köszöntőre, ne kormányhatározatra, ne előírásból, ne ideológiából, ne úgy, ahogy Petőfi stb. szerette, főleg ne úgy, ahogy Szálasi szerette, ne számításból, ne maradékelven, ne úgy, mint önmagadat, és ne úgy, mint a szülődet, de ne is úgy, mint egy kurvát, ne úgy, mint a levegőt, amit belélegzel, ne úgy, mint a pénzedet, a megnyert trafikodat, ne úgy, mint a pártodat, a köztereken gyűlő indulatot meg a külsődből vezérlő vezéredet! Na, főleg így ne!

Ne előírásból, tehát nem is írok elő semmit. Csak két ésszerű minimumfeltételt közlök. Egy, ne a kollektívum részeként. Ne válj a hazaszeretetedben megvezethető tömegemberré! Kettő, ne válj élősködővé!

Mindenki szeresse, ahogy gondolja, ha egyáltalán szereti, és főleg nem várnám el senkitől azt a perverziót, hogy a hazával keljen és feküdjön, hogy csak az a kérdés táncoljon az ajkain, hogy mit tehet érte, sőt eleve nem szeretem a hazaszeretet szót a nyilvánosságban. Ahol hazaszeretetről prédikálnak, ott ma túladóztatnak, holnap meg kivéreztetnek. A hazaszeretet rendesen a legócskább politikusi szándékok álcája, aki a legtöbbet hivatkozik rá, az nagy eséllyel a legnagyobb gazember a parketten.

Ne válj tömegemberré! Ne válj élősködővé!

Röviden az utóbbiról. Ha az ember úgy viszonyul a közöshöz, hogy többször és többet ad, mint kap, akkor a közösnek jó lesz.  Függetlenül attól, hogy mennyi az annyi. A szeretet (legalább) a másik javának akarása. Aki lop, csal, nyilvános ügyekben hazudik, és közben másokat megvezet, az nyilvánvalóan nem szereti a hazáját, mert attól a haza csak gyengül. Ezért ugyan végtelenül távol áll tőlem a hazaszeretetes hitvallósdi, az nyilvánvaló erkölcsi kötelesség, hogy senki se okozzon szándékosan vagy bizonyíthatóan kárt a közösségnek, hazának, nevezd, aminek akarod. Ennek minősített esete, ha az illető közben még hazaszeretetről vagy szinonimáiról prédikál.

A haza gyengül azoktól is (nyilvánvalóan kisebb mértéken), akik a markukat tartják csak, jogosultságot igen, kötelességet nem látnak maguk előtt, önmagukat nem becsülik és nem képzik, hivatásszerűen abból élnek, hogy a közösségen élősködnek. A haza legyen szolidáris az elesettjeivel, de ez nem jelentheti, hogy az elesettek köszönik, jól elvannak ebből egy egész életen át, és nem akarnak egyről a kettőre jutni a saját erőfeszítésükből. A szociáldemokrácia szép dolog, de a haza gyengül attól, ha nem elég esélyt biztosítania, hanem folyamatos jogosultságot kell.

Ne válj tömegemberré! Ne válj élősködővé! Szerintem ez kimeríti a hazaszeretet egyáltalán tanácsolható gyakorlatát. A két parancs mögött pedig hamar fel fog tűnni az autonóm, önmagát becsülő ember -- a polgár -- értékes és megnyugtató alakja.

A polgár hazaszeretete. Szemben a nacionalistáéval.

44 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr105724097

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyarország, én így szeretlek! 2014.01.03. 15:06:30

 Nem járok zsinóros mentében, de ingben, gatyában is szeretem a hazám. Az autómon nincs Nagy-Magyarország matrica, de a rendszáma magyar. A kokárdámat ünnepi alkalmakra tartogatom, mert hétköznapokon nem kell bizonygatnom, hova tartozom. Nem ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Carmichael 2014.01.03. 09:31:11

Mindeközben pedig vegyük azt is figyelembe, hogy a hazaszeretet nem verseny, nem "hozzá képest", és nem ítélkezési alap. Merthogy nem kötelező, nem a tisztesség mércéje. Egészséges esetben elemi érdek, összetartozás-élmény.
Ahol ezt meg kell követelni, ott már biztosan végletesen eltorzult valami a társadalomban és a kifejezésben egyaránt...

toportyánzsóti 2014.01.03. 10:19:46

Világos épelméjű beszéd,gratula.

Adam Ant 2014.01.03. 11:18:55

Az elnöki köszöntő nálam sem hullott jó talajra, ugyanis találtam összehasonlítási alapot, hogy máshol hogyan intézik a dolgokat, így egy másik államfővel, a dán királynő újévi beszédével hasonlítottam össze Ader János köztársasági elnöki beszédét. Tettem ezt annak ellenére, hogy megrögzött köztársaságpárti vagyok. Dániában szilveszter estéje a királynő koraesti TV- beszédével kezdődik. A 11-13 perces újévi beszéd úgy
készül, hogy az uralkodó kap "kulcsszavakból " egy listát az Államminisztériumból ( Statsministeriet ) októberben, amiből tetszése szerint témákat választ, és miután kész a beszéd, jóváhagyásra visszaküldi a minisztériumba. A különböző témákon keresztül az újévi beszéd minden esetben a nemzet ÖSSZETARTOZÁSAT fejezi ki. Először 1941-ben mondott az uralkodó ( X. Christian) nyilvános újévi beszédet a rádióban. Ez a beszéd is, a német megszállás idején, erősítette az összetartozás érzését. Ez a 2014-es beszédben is dominált, hangsúlyozottan kifejezésre jutott a közösségvállalás a betegekkel, a hajléktalanokkal és azokkal is, akik a magánnyal vívódnak, valamint azokkal az emberekkel, akik segítenek nekik elviselni sorsukat. A királynő azt is kiemelte, hogy bár különbözőek vagyunk, de egy közösséghez tartozunk, azokat is megemlítette, akik nem Dániában születtek, de a közösség tagjai és figyelmeztetett mindenkit, hogy kis ország lakóiként ne legyenek az emberek kicsinyesek.
Ez a beszéd nem használt olyan nagy szavakat, mint a hazaszeretet, mert az ember akaratlanul feltenné magában a kérdést, hogy mit képzel ez az uralkodó magáról, hogy ki meri oktatni a népet és azonnal revízió alá is venné a jó nép, hogy kell-e neki egyáltalán a monarchia, talán még a barrikádok képe is felsejlene, vagyis beláthatatlan következményekkel járna egy ilyen uralkodói felszólítás a hazaszeretetre.A államminisztérium visszaküldené a beszédet, hogy őfelsége gondolja át még egyszer, hogy miket beszél. Kénytelen vagyok megállapítani, hogy Áder János beszéde nem hozta meg az összetartozás élményét, azt a kis katarzist, ami ezeknek a rövid újévi államfői beszédeknek a célja. Igazán kár, mert az összetartozás egy nagyon jó érzés.

clozapine56 2014.01.03. 11:49:37

Üdv, kedves Hafr!

No, ez már egész elfogadható, nem hiába zsörtölődünk veled ...

Most már csak egy kis 'tolerancia', egy kis megértés-elnézés féle az, ami hiányzott most írásodból, hogy az általad oly útálatosnak leföstött hazaszeretetűek talán csak kommunikációs zavarok következtében látszódnak olyannak, amilyennek te véled őket.

Mert ha közelebb mennél hozzájuk, nem mint tömeghez hanem mint személyekhez, (akiket azért ugye feltétel nélkül tiszteletben tartasz, hiszen ugyanolyan emberek mint te vagy én) időt szánnál rájuk, megpróbálnád elfogadni őket is, talán alábbhagyna benned az igazságtalan útálat-lenézés-szeretetlenség-elutatasítás- nevezzük akárhogy.

Természetesen sok mindentől, sok mindenkitől gyengül ez az ország, de mindig van, lesz aki elhordozza.

"Mindenki szeresse, ahogy gondolja, ha egyáltalán szereti" - így van, kedves Hafr, és bizakodj abban, az is ezt szeretné, akin esetleg most nem látod az igyekezetet.

Gondolom, te sem hiszed magadról, hogy mindig megfelelsz e magasztos feltételeidnek hazaszeretet dolgában.

Sokadszor említed a különösen fertelmeseket, akik szerinted a 'külsődből vezérlő vezért' követik vakon.
Nem értesz akkor semmit, kedves Péter, de ezt már többször írtam.
Menj közelebb hozzájuk, kérdezd meg őket, hát ha egyszer leesik a görcsösen tenyeredben szorongatott tantusz: nem is olyanok ezek a 'nacionalisták', mint aminek képzeled őket íróasztalod megett.

'. A szeretet (legalább) a másik javának akarása.'

Pompás program kedves HaFr, nosza kezdd el akarni szeretni e csúfságosnak gondolt külső vezértől félrevezetett helótákat, oszt ki fog nyílni szűkre szabott világod.

Tudod, ahogy a Böjte úr (az a csúfságos nacionalista, aki lefeküdt a hatalomnak a félmilliomodikért) mondta bölcsen és zavarbaejtően, és amit már idéztem neked:

Mindenki azt találja meg a másikban, amit keres, ha jót keres akkor azt, ha rosszat ...

Rendíthetetlen barátsággal: leponex

Lexa56 2014.01.03. 12:25:28

Szívemből szóltál, mint általában ...

tamas11 2014.01.03. 12:33:13

@clozapine56:
Úgy gondolom, nem Hafr-t kell kezelni a hazaszeretésről írottak kapcsán, hanem magát a témát. Nem szabadna azt állítani a szerzőről, hogy témájában nem ért semmit. (Olvasd el Tóta W-t a hvg.hu-n ugyanerről.)
Szembetűnőek a kínrímek ott és itt.
Igaza van tehát Böjtének abban, hogy mindenki azt találja meg, amit keres, de olyan is van ám, hogy jót keres, és rosszat talál. Nem személyeket keresünk, hanem ügyeket. Nemde?

egyetmondok 2014.01.03. 13:19:44

S holnap tán születik egy poszt, holnapután pedig egy választási program,amely alapgondolata az lesz, hogy a felettünk létező hatalom illegitim; hogy az állam szembe fordult itt újra pont azzal,aki nem tömegemberként állna készen a haza szeretésére; hogy pont azoktól kell elvenni - majd alaposan át is alakítani - a kormányzatot,akik a hazára,nemzetre stb.,stb. való hivatkozásaikkal reggeltől estig,majd estétől reggelig méltatlan, hamis, gyenge beszédeikkel mintha semmi más sem szeretnének,mint hogy véletlen se kerüljön elő a magyar polgár,bizony: az a demokratikus nacionalista.

S mekkora nagy gyakorlat lett itt abban,hogy mindeközben, mindennek ellenére a hazát lehet szeretni.

s 2014.01.03. 15:03:58

"félek a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is"
Régi mondás. Átírom a saját ízlésem szerint.

Szeretem a görögöket, még ha csődben vannak is. Csaltak. Eladósodtak. Hamisították a költségvetésük számait. Valamit mégis lehet tanulni tőlük. Azt, ahogyan szeretik a hazájukat. Mi miért nem teszünk így? Nem beszélni róla, csak tenni egyszerűen.
Úgy szeressed a hazádat, ahogyan Odüsszeusz szerette Ithaka szigetét. Akkor szereted jól. Amikor majd képes leszel visszafoglalni az elbitorolt földet, aminek valaha a királya voltál. Mert most mások tanyáznak a házadban, mások isszák a borodat. Ezek idegenek. Foglald vissza. Átlőve tizenkét fejsze fokán, azzal az íjjal, amit más megfeszíteni sem képes.

Szúnyog 2014.01.03. 15:08:19

Jó materialista felfogás, elmélkedés az adok-kapok mentén.
Nyilván nem véletlen, hogy a "polgári" szó sokszor csupán szinonima.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.03. 15:22:23

@Szúnyog: Materialista a fejed, öregem, OMG

stim 2014.01.03. 15:35:03

Jó téma, jó gondolat:) Szerintem a haza és az ember sorsa ugyanúgy egy mint Artúr király és a haza sorsa. Nem azért mert nem látok túl a saját sorsomon hanem mert a haza állapota megszabja a sorsomat, a lehetőségeimet és fordítva. Ezért ahogy az ember igyekszik jobbá tenni az életét úgy teszi jobbá a sok ember jobbléte a haza létét is.

Nem a haza gondoskodik rólunk, csak az önmagunkról gondoskodás és önmagunk fejlődéséhez kedvező feltételeket teremti meg. Ideális esetben. Ha nem így van, a mi dolgunk kikényszeríteni azt.

A haza emberek nélkül csak domborzati térkép, utak nélkül. Hegy, tó, mező, folyó, dombság. A haza mi magunk vagyunk. Tehát a haza olyan amilyenek mi vagyunk. Nem véletlenül mondtak a nagyjaink ilyeneket, hogy "hass, alkoss, gyarapíts, s a haza fényre derül" vagy "kiművelt emberfők sokasága teszi naggyá a nemzetet". Mindegyik abba az irányba mutat, hogy fejlődni, tanulni kell és akkor a saját magunkon elvégzett munka emeli a környezetünket is.

És nem csak a munka, a küzdéssel járó tanulás éri meg ha már annyi gyümölcsöt hoz, hogy egyre könnyebb tanulni mert az ember érzi, hogy javára válik és örömét leli benne. A haza kulturális közösség is; olyan versek, gondolatok, festmények, zenék amiket sokan ismerünk és gazdagabbak vagyunk tőle. Közös ismerősök, mint Piszkos Fred, a kapitány, Süsü, a sárkány, a négyszögletű kerek erdő vagy Bornemissza Gergely az Egri csillagokból. Ezektől vagyunk hasonlóak és ezeket tudjuk egymásban felfedezni. Már akiben. Bár ezek a kultúrális kincsek kapnának több figyelmet és nem a szenzációhajhászás és a semmirekellő celebek hada! Manapság olyan mennyiségű túlkínálat van a szórakoztatóiparban, hogy folyamatos ingerküszöb emeléssel, folyamatos szórakoztatás érzete mellett könnyedén siklik el az ember a saját kultúrájának kincsei felett. Betüremkedik a helyére más.

Ennek az is oka, hogy tudni kell megújulni és nem a múltban élni. Tudni kell ugyanúgy létrehozni a mában új dolgokat ahogy annak idején a maga korában is létrehozták azokat a kultúrális értékeket amik a múlt jelenjében születtek és hűen tükrözik korukat.

bontottcsirke 2014.01.03. 15:54:07

A nacionalistát sikerült a prolival összekeverni. De a zindexnek üzenem; nem fog menni...

Fekete Pestis 2014.01.03. 15:55:09

@Adam Ant: Erdekes, mert a hollend kiraly is valami hasonlorol beszelt a beszedje elso reszeben.
Hogy a participatiesamenleving nem jelentheti azt, hogy a maganyosokrol, stb elfelejtkezunk.

BTW : tudsz danul ?

katolnai 2014.01.03. 16:10:16

amiket írtál, azt mind általánosan lehet mondani a hazaszeretet fogalma meghatározásában, azonban mi magyarok nem a dánok vagy olaszok vagyunk így definíciód hiányosan cseng. Más szóval, a múlt században egy európai néppel sem csinálták meg azt a gyalázatot, amit velünk műveltek. Minket szétszaggattak Trianonban, ezért a hazaszeretet önmagában csak úgy elég, ha az összmagyarság azaz a nemzet értendő alatta. Más dolog a csonka hazának állampolgára lenni és mást jelent a nemzet testének része lenni. Az állampolgárság nem garantálja a magyar nemzet tiszteletét, és ennek hiánya, az ilyen esetben, a magyarokra vonatkozóan csak limited patriotizmust izzadhat ki.
Lehet nem mondok újat, de szép számmal vannak, akik pl. büszke Budapestinek vallják magukat, de ha tehetik csúfolják kultúránkat, lenézik értékeinket és sértegetik a nemzeti hagyományokat tisztelő hazafiakat. Két hazaszeretet létezik ma Magyarországban; az egyik a nemzetközi- multikulti, liberális, a másik a nemzeti hazaszeretet, minek dimenziója átnyúlik a csonka határokon. Persze a lokálpatriotizmus szép valahol, de az számunkra nem eléggé megtartó, nem építő főleg akkor nem, ha azt idegen ideológia táplálja.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.03. 16:15:26

@katolnai: Most Trianon a baj (ami egy NEM etnikai és főleg nem etnicista alapú birodalom széthullásának metaforája) vagy a székelyföldiek "kirekesztése" a hazaszeretet posztban hozott definíciójából (nem rekesztem ki őket)?

Moin Moin 2014.01.03. 16:15:34

"Mert nekem Franciaország oly kedves, hogy egy falut sem engedek el belőle; egészen enyémnek kell lennie."

W. Shakespeare: V. Henrik - Henrik király szavai.

...Hát, valami efféle lehet Orbán hazaszeretete is!:-)

valaki senki 2014.01.03. 16:29:44

Szépen megfogalmaztad, grat. Kár, hogy a hazaszeretetet sokan keverik az idegen gyűlölettet, igaz, az olyan elvont fogalmak, mint maga a szeretet értelmezése is sokaknál problematikus.

clozapine56 2014.01.03. 17:02:47

@tamas11:
' Nem szabadna azt állítani a szerzőről, hogy témájában nem ért semmit.'

Nem is erről mondtam, hogy akkor nem ért semmit.
HaFr barátunk mint egy Müller Péter, mint egy orákulum kijelentéseket tesz a hazaszeretet helytelen formáiról, első mondatában 15x leírja hogyan NE. Aztán még jónéhányszor.
Én bizony némi kételkedéssel szemlélem az igazság ennyire biztos tudóit. Lehet HaFr barátunk is külső vezére az erre fogékonyaknak ;-)

' Nem személyeket keresünk, hanem ügyeket. Nemde? '
De, jó lenne.
Noszogassuk erre akkor kedves bloggazdánkat.

Dubito 2014.01.03. 17:16:51

Miért szeretem a szüleimet? Mert a tanár bácsi azt sulykolta, hogy szeretni kell őket? Vagy azért, mert ők is szerettek engem, biztonságot, védelmet nyújtottak, tápláltak és tanítottak, igazságot tettek, amikor a tesókkal civakodtunk, egyszóval ők nyújtották azt a kis összetartó közösséget, amiben otthon voltam, és amit családnak neveztem. És amikor nekik volt szükségük támaszra, akkor nem volt kérdés, hogy mit kell tennem. És csak buta kisgyerekként vesztünk össze a Pistivel, hogy kinek az anyukája szebb vagy jobb, hiszen teljesen világos, hogy mindenkinek a sajátja.

Hát valahogy így van ez a hazaszeretettel is. Ha nem belülről jön, ha elő kell írni - megette a fene....És ha csak attól tűnik jobb színben az én hazám, ha másokat befeketítek, az is régen rossz..

almodhi 2014.01.03. 17:25:10

@katolnai: Jó hogy említed a dánokat, velük a poroszok 1866-ban, majdnem azt csinálták, mint ami velünk történt Trianonban. Dánia a területének több mint 40%-át elveszítette (a mai Schleswig-Holsteint); a prágai békeszerződés eredményeképpen. Ennek a veszteségnek a nagyobb része "jogos" volt (éppúgy mint Trianonban), németek laktak az elcsatolt részeken, akik nem akartak dán fennhatóság alatt élni. A kisebb része igazságtalan (éppúgy mint Trianonban), ott a dánok voltak többségben. Mivel Dánia szerencsésebben/ügyesebben jött ki a világháborúkból a területek egy kisebb részét 1920-ban visszaszerezte és meg is tartotta. De ma sem jelentéktelen a dán kisebbség Németországban és a német Dániában. Mindazonáltal Dániában ma nincsenek "Prága"-emlékművek, nincs "kétféle" hazaszeretet, valamint a helsingöri dánok nem szidják a koppenhágai kozmopolitákat...

Hohó60 2014.01.03. 17:54:44

"Ne válj tömegemberré! Ne válj élősködővé!"

Bár sztem nem ennyi a hazaszeretet, de kíváncsi lennék, megfelel -e ezen kritériumoknak a közelgő választásokon az egyik politikai hatalomra törő erő lényegében egyetlen választási programpontja, nevezetesen az egykulcsos adó megszüntetése.
Ezzel lényegében azt a lehetőséget ajánlják fel potenciális választóiknak, hogy szavazzanak arra, emeljék jól fel MÁSOK adóját azért, hogy aztán nekik adják oda a beszedett pénzt.

Ne válj tömegemberré? Ne válj élősködővé? Aki ilyen programra szavaz, az mivé válik?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.03. 18:07:30

A lakóhely szeretete természetes dolog, ennyi az egész. Szimpla önérdek az alapja.

Carmichael 2014.01.03. 18:08:41

@clozapine56:
Lepo, sztem Hafr barátunk kijelentései mögött többek között évszázados tapasztalatok is meghúzódnak, nevezzük összefoglaló néven történelemnek. Tudod, amire oly sokan és sokszor hivatkoznak (pl. akár Trianon kapcsán), folyamatosan bizonyítva, hogy csak az igazán fontos dologra nem hajlandóak vele kapcsolatban: tanulni belőle.
A hazaszeretet nem a múlt dicsőítése (még a dicső múlté sem!), vagy ábrándok dédelgetése. Annak itt és most kell(ene) összekötnie minket, a jelenünk és jövőnk érdekében. Ha akarjuk, hogy ilyen legyen.

clozapine56 2014.01.03. 19:10:42

@Carmichael:
'A hazaszeretet ... Annak itt és most kell(ene) összekötnie minket, a jelenünk és jövőnk érdekében. Ha akarjuk, hogy ilyen legyen. '

No, ebben tökéletesen egyetértek veled.

És akkor megkérdeznélek, de őszintén: szerinted Hafr barátunk posztjai vajon erről szólnak? Ezt a célt szolgálják? Összeköt bárkit is, bármivel?

'A polgár hazaszeretete. Szemben a nacionalistáéval.' - írja Péterünk, miközben polgárt nem lát e hazában sehol, azt meg hogy ki a nacionalista egyedül ő tudja.

Azt mondod évszázados tapasztalatok vannak mögötte, a 'nacionalisták' meg ezerévre hivatkoznak, most akkor licitáljunk, kinek a hányéves tapasztalata releváns?

Azt írta haFr, hogy gyenge meg méltatlan ember a Köztársasági Elnök, hazaszeretetről szónokolt, és 'Ahol hazaszeretetről prédikálnak, ott ma túladóztatnak, holnap meg kivéreztetnek.'
Hát persze, készülnek a gulágog, a vesztőhelyek ...

És máris össze van kötve múltunk - jelenünk -jövőnk.
Olyan béndekesen.

(leponex)

IPetya 2014.01.03. 19:18:01

Én még benne éltem a ránk kényszerített "szocialista közösségben". Sose hittem,hogy lehet egy nagy közösséget szeretni, annak belső hierarhiája nélkül. Nem lehet a nagy közösséget szeretni, ha nem tudom szeretni/elfogadni a mellettem lévőket.
A családon belül lehet csak szeretni tanulni. Az értelemmel megszeretni/elfogadni a rokonságot, a közelemben,a lakóhelyemen belül élőket. Akinek nyűg a szeretet, mert az tevékeny kötelesség, ne papoljon nagyobb közösségek elfogadásáról. Egyáltalán ne akarjon senki elfogadtatni velem értékrendemmel teljesen szembeálló önzőket. Szerintem a kultúra az adott csoport túlélési stratégiája, ezért kell lenni csoport kultúrának. A kultúrának nem lehetnek részei a csoport túlélését nem szolgáló ötletek. A hazaszeretet összefoglaló fogalma az együtt élők egymást segítő emberek érzelmeinek. Biztos vagyok abban, hogy a hazájukat szeretők túlélésük érdekében elfogadják az egész Földre érvényes, környezet védelem kultúráját is.

Carmichael 2014.01.03. 20:06:36

@clozapine56:
Köszönöm az egyetértést, és mivel őszintén kérdezel, őszinte választ adok: szerintem nem neki (vagy bárki másnak) kell összekötnie minket, és nem is bölcs direktíváknak, akár ő, akár más találja ki és teszi közzé őket. Ahogy fentebb írtam, egészséges esetben, ezek természetes módon alakulnak ki, közös értékek mentén (ilyen pl. jó esetben a Haza is).

Nekem a fenti poszt a hozzáállásról szól, nem arról, hogy pontosan kit vagy mit kell szeretni. Arról, hogy az általa definiált polgár hogyan közelít(ene) a haza fogalmához.
Ami szemben áll azzal, ahogyan ma el akarják nekünk ezt adni az épp vezető politikai erők, különösen, hogy többnyire sikerrel is teszik. Ez is egyfajta etikai és szellemi gulág és láthatóan nem köt össze kis hazánkban egy nemzetet. A kézefekvő megoldás: akit nem sikerült összekötni így, az innentől nem a nemzet része, sőt, nemzetáruló. És máris megérkeztünk a kirekesztő nacionalizmushoz.

Ha visszakérdezhetek: a nacionalisták milyen pozitív tanulságot tudnak felmutatni a tevékenységük eredményeit illetően?

kvadrillio 2014.01.03. 20:13:31

így: Radnóti Miklós: Nem tudhatom...

Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága
s remélem, testem is majd e földbe süpped el.
Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel
egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom,
tudom, hogy merre mennek, kik mennek az uton,
s tudom, hogy mit jelenthet egy nyári alkonyon
a házfalakról csorgó, vöröslő fájdalom.
Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj,
s nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály,
annak mit rejt e térkép? gyárat s vad laktanyát,
de nékem szöcskét, ökröt, tornyot, szelíd tanyát,
az gyárat lát a látcsőn és szántóföldeket,
míg én a dolgozót is, ki dolgáért remeg,
erdőt, füttyös gyümölcsöst, szöllőt és sírokat,
a sírok közt anyókát, ki halkan sírogat,
s mi föntről pusztitandó vasút, vagy gyárüzem,
az bakterház s a bakter előtte áll s üzen,
piros zászló kezében, körötte sok gyerek,
s a gyárak udvarában komondor hempereg;
és ott a park, a régi szerelmek lábnyoma,
a csókok íze számban hol méz, hol áfonya,
s az iskolába menvén, a járda peremén,
hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én,
ím itt e kő, de föntről e kő se látható,
nincs műszer, mellyel mindez jól megmutatható.

Hisz bűnösök vagyunk mi, akár a többi nép,
s tudjuk miben vétkeztünk, mikor, hol és mikép,
de élnek dolgozók itt, költők is bűntelen,
és csecsszopók, akikben megnő az értelem,
világít bennük, őrzik, sötét pincékbe bújva,
míg jelt nem ír hazánkra újból a béke ujja,
s fojtott szavunkra majdan friss szóval ők felelnek.

Nagy szárnyadat borítsd ránk virrasztó éji felleg.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.03. 20:35:24

@kvadrillio: Szép. Azt hiszem, bocs, ezt még azelőtt írta, hogy a hazája lemészárolta, ugye?

almodhi 2014.01.03. 20:49:22

@kvadrillio:
Az a megdöbbentő (és felemelő), hogy ezt a verset akkor írta, amikor a "haza" már szinte mindent megtett annak érdekében, hogy Radnóti ne szerethesse. Csak hát a valódi hazaszeretetet nem befolyásolják a magukat hazának képzelő rezsimek. Még tíz hónap adatott neki.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.03. 20:52:08

@almodhi:

"..de élnek dolgozók itt, költők is bűntelen,
és csecsszopók, akikben megnő az értelem,
világít bennük, őrzik, sötét pincékbe bújva,
míg jelt nem ír hazánkra újból a béke ujja,
s fojtott szavunkra majdan friss szóval ők felelnek."

Nem feleltek és nem felelnek.

(Bocs a tördelésért.)

almodhi 2014.01.03. 20:58:18

@HaFr:
Talán majd a csecsszopók gyerekei és unokái. Talán.

tisztapista 2014.01.03. 21:38:22

Hogyan szeresd a hazát?
- Ne felejtsd el a múltját,
- Építsd a jelenét,
- Neveld gyermekeidet úgy, hogy hazádnak jövője is legyen.

Ezt néhány társadalmi réteg nem tudja megtenni (hedonisták, melegek, szenvedélybetegek, segélyen tengődők), ők nem is a hazát szeretik, hanem az államot, és annak szolgáltatásait.

almodhi 2014.01.03. 21:49:01

@tisztapista: Már miért ne tudnák megtenni? Már ha hagyják őket.
És mondjuk melegek az állam mely szolgáltatásait szeretik?
De látom, neked mindenről az jut eszedbe...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.03. 21:55:54

@tisztapista: Én pedig úgy látom, hogy a legjobban éppen a fideszes újburzsoázia imádja az államot, hozzájuk képest a melegek vélt preferenciái langyosak és puhák.

safranek 2014.01.03. 22:31:30

Van egy mondás a viccességet a bunkóságtól csak egy nagyon vékony vonal választja el.
Hasonló érvényes a hazaszeretetre is. A nacionalizmust is csak kevés választja el a hazaszerettől.

Ha megkérdeznék az embereket, hogy milyenek a magyarok, akkor biztosan sok szép dolgot mondanának baratságról, kedvességről, segítőkészségről, becsületről, stb Ehhez képest.... Sajnos sokszor éppen azok viselkednek ezekkel ellentétesen akik külsőségekben fennen hangoztatják magyarságukat.

safranek 2014.01.03. 22:36:19

Hogyan szeresd a hazád? Ne lopd/ne tedd tönkre az állam és más vagyonát. Tartsd be és tiszteld a törvényeket, szabályokat. Fizessd az adód és egyebeket. Légy kedves és segítőkész embertársaiddal.....aztán jöhet a piros-fehér-zöl, a rovásírás meg a tarsolylemez.

katolnai 2014.01.04. 05:34:10

@HaFr: nem mondtam, h kirekeszted a székelyeket, csupán azt akartam megfogalmazni, h nálunk magyaroknál nem lehet teljes az a hazaszeretet olyasféle értelmezése, amiben az egész összenemzet szeretete nem foglaltatik benne. Az ilyen hazaszeretet szép megnyilvánulásának lehettem tanúja, mikor a magyar rendezvényeken – a távoli Sydneyben –, hónapról-hónapra, évről-évre nyugdíjas bácsik, nénik minden gyűjtés alkalmával, mindig benyúltak a pénztárcájukba, és midig adtak. (Pedig nekik sem volt sok). Mindegy volt, h Kárpátaljai iskola vagy csángó segély vagy épp a Délvidékre ment a pénz; mindig adtak, gondolkodás nélkül. Számukra a haza egy volt a nemzettel.(más dolog a közösségi oldalakon szépet meg okosat írni, és megint más rendszeresen benyúlni a pénztárcába)
A nemzet szeretet nélkül a magyar hazaszeretet csak helyi patriotizmus, amolyan belvárosi-kávéházas: ahonnét mindig is hiányzott a magyar lelkiség, a magyar szellemiség. Hogyan szeretheti hazáját Magyarországot az a liberális pesti értelmiségű, aki egy nemzetközi ideológiát követ, nemzetköziségi, multikulturális, globalista elvek szerint él, gondolkodik? Aki lerománozza a székelyeket és gyűlölettel tekint az ősi magyar jelképekre, szimbólumokra? Az mit is szeret; a belvárost, a balatoni éttermet vagy a blog-oldalakat, ahol virtuálisan kilehet alakítani egy nem magyar magyarságot és egy nemzet-nélküli hazaszeretetet?

katolnai 2014.01.04. 05:37:07

@almodhi: Ha az elszakított területek magyarságának olyan sorsa-lehetősége – és főleg tisztelete – lehetne, mint a Németországban élő „ma sem jelentéktelen dán kisebbségnek”, akkor nem lenne kétféle hazaszeretet magyar vonatkozásban sem. Adják meg az elszakított területeken élő magyaroknak mindazt, ami megvan a dán kisebbség esetében és akkor máris kevésbé zavaró lehetne a budapesti kozmopoliták 'másféle' hazaszeretete …
süti beállítások módosítása