1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.11.22. 21:08 HaFr

Elfogyott a kormányzati legitimáció

A nyugati civilizáció demokratikus kormányainak legitimitása (megkülönböztetve a törvényességüktől) a következő alapokon nyugszik:

1. kiszámíthatóság,

2. szakszerűség,

3. populáris támogatás.

A legitimitás erkölcsi, érzelmi, politikai (puha) feltételek bonyolult kombinációja, amely akkor is megreccsenhet, ha a kormány egyébként törvényes, vagy -- mint esetünkben -- élvezi a választók relatív többségének bizalmát. Igaz, ha élvezi ezt a bizalmat, de közben kiszámíthatatlan és szakszerűtlen, akkor valószínűleg a választók megvezetésével vívja ki és tartja fenn a bizalmat maga iránt. Mint esetünkben.

A választás pillanatában élvezett tudásunkra visszagondolva, és mellé téve azt, amit a kormány azóta tett, evidens, hogy a kormányzat a kiszámíthatóság kritériumának nem felel meg. Radikálisan mást tett, mint amit sejteni -- vagy egyáltalán elképzelni -- engedett (noha keveset mondott ki egyáltalán, tehát eleve nem nyugszik a hatalma transzparens alapokon).

A kormány az 1990-et követő összes eddigi kormányok nyilvánvalóan legdilettánsabbika és lekorruptabbja, semelyik elődje nem okozott ekkora anyagi és szellemi kárt a magyaroknak, és különösen semelyik nem vesztegetett el akkora lehetőséget, mint ez a kormány, amikor az órási erkölcsi és jogi felhatalmazását (a bizalmat) ily szegényesen ( a visszájára) használta ki.

A (relatív, de a legitimációhoz elégséges) populáris támogatását nem lehet megkérdőjelezni, de ezt olyan populista módszerekkel éri el (nacionalizmus, fenntarthatatlan osztogatási spirál), amelyek tovább lökik a szakszerűtlenség lejtőjén, és tulajdonképpen a támogatás kritériumát a szakszerűség kritériumának szabályos kivégzésével teljesíti.

A kormány saját teljesítményén túl van még egy szempont, amely tovább rontja, illetve egyenesen megsemmisíti a legitimációját -- ez pedig magának kormányzati rendszernek (a korlátozott, irányított, keleti demokráciának) a behelyettesítése a -- tökéletlenül, gyengén, de mégiscsak létező -- nyugati típusú plurális, jogvédő, parlamentáris demokrácia helyére. Mivel maga az újonnan létrejött kormányzati rendszer illegitim, a kormány is szükségképpen és abszolút mértékben illegitimmé vált. Senki nem adott ugyanis Orbán Viktornak felhatalmazást arra, hogy lecserélje az 1990-es rendszerváltás tulajdonképpeni értelmét a keleti despotizmus light verziójára. Amelyhez hozzátartozik az ellenzék akadályozása abban, hogy ez a csere talán visszafordíthatóvá váljon.

Orbán rendszere illegitim. Már csak a többség jelentette törvényesség tartja fenn. A demokrácia matematikája legyőzte a demokrácia ethoszát.

311 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr505649869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mértékadó értelmiségi (törölt) 2013.11.23. 13:55:27

A poszt logikája (már ha lehet olyanról beszélni) megrekedt egy 4-5 éves gyerek szintjén. A poszter egy személyben állított három kritériumot, majd egy személyben ex cathedra kijelenteti, hogy a mostani kormány ennek nem felel meg. Mindezt tényekkel alátámasztani? Ugyan minek, elég a megnyilatkozás is...

E mellé van egy olyan desszertíze az egésznek, mint amikor a már olvasni tudó kisikolás elemeli apa szakkönyvét, amelyből persze nem ért meg egy kukkot sem, de másnap az iskolában felvághat az ott olvasott idegen szavak gyakori ismételgetésével :) Később ez a fajta "érdeklődés" átcsap a latin nyelv és kultúra iránti érdeklődésbe. Ahogy sejteni lehet, nem a (z egyébként nem egyszerű) latin nyelv megtanulásáról van szó, hanem 10-15 "sententiae" betanulása és lépten-nyomon ismételgetése tartozik ezen tevékenység alá :)

Conchobar 2013.11.23. 13:55:57

@Erő e-meló: "Az EU irányító testületeinek (Committee, EP) szakszerűségével és demokratikus legitimációjával összevetve rögtön lelepleződik" - A blogban egy büdös szó sincs az EU-ról (a demokratikusságáról még kevésbé), akkor te minek hozakodsz elő vele? Vagy csak Orbánt akartad szabadsághősként futtatni egy kicsit?

Fekete Pestis 2013.11.23. 13:56:39

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben):

nivelleren = egyenlösíteni.
Kommunizmus = mindenki képességei szerint, mindenkinek szükségletei szerint = nivelleren = kommunizmus.

+ inherens "gazdagozás", ami ugy látszik a modern, blairi harmadik út jellemzöje mostanság ;)

Fekete Pestis 2013.11.23. 13:58:44

@sírjatok: " a többi pártnak pedig 32,4."

gondolom a jobbikat ebböl levontad, mertugye a haladó baloldal, a "demokraták" nem butoroznak össze nácikkal , igaz ;)?

Parajpuding 2013.11.23. 13:59:21

Tökéletesen egyetértek a poszttal. Annyi kiegészítés szükségeltetnék, hogy a "Már csak a többség jelentette törvényesség tartja fenn", azt jelenti, hogy ez a magyar többség ostobaságának, szolgajellemmének, gyávaságának, azaz tényleges "genetikailag alattvalóságának" természetszerű következménye.

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.11.23. 13:59:37

A szokásos liberális ökörségek halmaza a poszt. Gyerekek! Vegyétek már észre, hogy eljárt felettetek az idő. Kizuhantatok a parlamentből is. Már senki nem kiváncsi rátok...

Jolka40 2013.11.23. 14:00:34

@Ne érdekeljen!: A Fidesz az összes leadott érvényes szavazatnak alig több, mint a felét (53%) szerezte meg. Ennyire nem hülye a magyar nép.

Erő e-meló 2013.11.23. 14:01:06

@Lucky Larry Silverstein:
Persze hogy nem igaz. Elég csak sorravenni az EU teljesítményét ilyen szempontból:

1. kiszámíthatóság:
2006 aug 1-től 2008-ig bezáratták a cukorgyárainkat (Bajnai-Gyurcsány farokcsóválás mellett), fizettek (a külföldi tulajdonosoknak) az épületek lebontásáért, hogy ne is lehessen újraindítani. Hogy majd jön az olcsó brazil nádcukor. Látott már, kóstolt már valaki olcsó brazil nádcukrot? Sok ezer ember veszítette ela munkáját, ment tönkre termelőként

2. szakszerűség,
Ez Martin Schultznál, a középiskolából már az érettségi előtt kibukott EP elnöknél különösen magas szintű lehet

3. populáris támogatás
Miféle populáris támogatása van EU vezető testületeinek? Brüsszel felé már csak köpni tud a jóérzésű ember

almodhi 2013.11.23. 14:01:08

META ON
Úgy érzem, van valami érdekes, elementáris düh a HaFr-t támadókban. Ez nem olyan, ahogy egy sima "baloldali" blogot szoktak támadni. Méretes kognitív disszonanciát és frusztrációt érzek a háttérben. Mint amikor egy jobbkezes vívó életében először találkozik egy balkezessel... vagy fordítva :-)
META OFF

sírjatok 2013.11.23. 14:01:38

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben): Bazdmeg, továbbra sem veszed észre, hogy ezeket NEM ÉN ÍRTAM?

Arra képtelen vagy, hogy a "$pi$" és a "sírjatok" karaktersorozatokat megkülönböztesd, és te akarsz másokat kioktatni?

Mit gondolsz, miért írom folyamatosan, hogy ezeket nem én írtam? Ennyire képtelen vagy megvizsgálni azt a lehetőséget, hogy nem én vagyok a hülye aki nem emlékszik hogy mit mond, hanem te vagy az, aki összekeversz egy másik emberrel? Pont ezért mondom, hogy az a hited, hogy igazad van, és mikor ellenérv van, akkor azt meg sem hallod!

Külön le is írtam én is, meg $pi$ is, hogy összekeversz minket, azt hittem leesik magadtól, de nem, annyira bele vagy feledkezve a saját magadba, hogy eszedbe sem jut megvizsgálni, hogy esetleg tényleg te mondasz hülyeségeket.

Kapjál már magadhoz, bazdmeg. Még egyszer mondom, ha egy ennyire egyszerű, ennyire egyértelmű, ennyire jól dokumentált kérdésben ennyire meggyőzhetetlen vagy, akkor egy nagyságrendekkel összetettebb kérdésben mi értelme van veled vitázni?

Lucky Larry Silverstein 2013.11.23. 14:01:41

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben): Különben is ha jön a világvége akkor tökmind1 hogy 80% az adósság vagy 150%.

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2013.11.23. 14:01:51

@Parajpuding:
Ezt pedig külön öröm nekem látni, kedves balliberális embertársam!
Mindenki hibás már, kivéve titeket. Führer-bunker 1945. április 29.
Így tuti megbuktatjátok majd a Fideszt. :)

panelburzsuj 2013.11.23. 14:03:29

@Erő e-meló:
A kottából szavalást már begyakoroltad - a konkrét válaszadás még bicegős.

"A "szakszerűség" például nem objektív kritérium"

Lásd pénztárgép-bekötések.

Objektíve értékelhetetlen, nem lehetségesek olyan reáliák, számok, időpontok, amely alapján megítélhetnénk: kizárólag zsigerből, szimpátia mentén értékelhető kormányzati teljesítmény.

Ez a mondandód veleje?

Lucky Larry Silverstein 2013.11.23. 14:03:39

@Erő e-meló: Én nem olvastam el csak az első bekezdést mert láttam hogy Hafr csak vmi jó kommentvadász provokációra ment rá ma.

komolytalan

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.11.23. 14:04:32

@Lucky Larry Silverstein:

A világvége egy ködös prófécia, a tapír viszont biztosan jön, a kérdés csak az, hogy mikor. A FED nem nyomtathat pénzt örökké.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.11.23. 14:06:34

@sírjatok: Ó basszameg, bocs. Ezt igen csúnyán benéztem.

Csak ma reggel ment 38 alá a lázam, ez a egyetlen mentségem.

Jolka40 2013.11.23. 14:07:46

@Lucky Larry Silverstein: Remélem nagyon! A többségi (bolsevik) fidesz csak átmeneti állapot, lesznek ők még mensevikek, csak megérjem.

Erő e-meló 2013.11.23. 14:09:19

@Conchobar:
"A blogban egy büdös szó sincs az EU-ról (a demokratikusságáról még kevésbé) "

Segítek, mert látom önállóan nem boldogulsz:

"kormányzati rendszernek a ... behelyettesítése a ...nyugati típusú plurális, jogvédő, parlamentáris demokrácia helyére"

Lehet hogy igazad van és az EU-t nem sorolja a nyugati típusú demokráciák közé a szerző, de akkor csalódnék benne

Lucky Larry Silverstein 2013.11.23. 14:12:48

@Jolka40: Biztosan megéred. A fidesz nem örök, csak jobban bíznak benne mint az ellenzékben.

Erő e-meló 2013.11.23. 14:13:28

@Lucky Larry Silverstein:
Tényleg komolytalan blog. Bár szerintem nem annak szánta, de ez az ellenzékiség fokmérője mostanában

Lucky Larry Silverstein 2013.11.23. 14:14:42

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben): Ill. addig amíg az USA hadserege világelső, addig a világ eltüri a dollárhamisítást. De ez már messze van kis hazánk mozgásterétől.

sírjatok 2013.11.23. 14:15:11

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben): Semmi gond, úgy értem, hogy emberileg nem haragszom rád vagy ilyesmi. Mindenki néz el dolgokat, nem ez a gond.

A gond az az, hogy ez egy eszméletlenül egyszerű kérdés, és ezt is kb. 10 hozzászóláson keresztül kellett magyarázni, hogy hol tévedsz, és ameddig nem keltem ki magamból annyira hogy kissé karcosabban is a tudtodra adjam, hogy hol tévedsz, addig nem is vetted figyelembe azt a lehetőséget, hogy esetleg nem neked van igazad.

Mondom, így nincs értelme vitatkozni egy ennél ezerszer összetettebb kérdésben, ha ennyire nem figyelsz arra, amit a másik ír (vagy esetleg ha el is olvasod, egyből elveted mint hülyeséget).

Jobbulást.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.23. 14:15:18

@Erő e-meló: Nem lennék a bolsevikok helyében, a helyzet fokozódik.

windex 2013.11.23. 14:15:25

@különvélemény: látom, téged nem fáraszt, hogy nem a témához szólsz hozzá, viszont a képzelt személyes győzelem terepévé akarod tenni a blogot :-) amatőr

Conchobar 2013.11.23. 14:20:31

@Erő e-meló: "Lehet hogy igazad van és az EU-t nem sorolja a nyugati típusú demokráciák közé a szerző, de akkor csalódnék benne" - Ha magad se tudod, hogy ki hová is sorolja az EU-hoz hasonló ernyőszervezeteket, akkor kivel, mivel állsz vitában? Önmagaddal?

panelburzsuj 2013.11.23. 14:21:46

@windex:
Nem amatőr - civil.

A blogokon végigmenetelő békehadtest civilje.

CSENDES 2013.11.23. 14:23:13

@sírjatok: Nem erre utaltam. Abból a 8 millóból az előző választáson az első fordulóban részt vett a választásra jogosultak kb. 64%-a.

CSENDES 2013.11.23. 14:24:36

@konrada: Ez is benne van a kalapban:-))

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.11.23. 14:26:20

@Kuruc ezredes:

"Így van, a Fidesznek elfogyott a népszerűsége, bukni is fogja a következő választást."

Nem valószínű, de nem is lehetetlen.

"Nyilván, mert rengeteg hozzád hasonló van."

Rengeteg hozzám hasonló van, ez tény.

"Buzgón nyomtátok az x-et a Fideszre, meg minden nap a CBA-ban vásároltatok"

Ritkán vásároltam a CBA-ban. Nem vagyok nyáladzó elmebeteg fasz, hogy a kenyérnél is azt nézzem, hogy melyik holdudvaroz megy e pénz.

"erre kiderül, hogy a Fidesz mégse MSZP... Azazhogy nagyonis az, sőt, jobban MSZP, mint az MSZP."

Ugye? Engem is bosszantott, amikor kiderült, csak ugye én nem vagyok gerinctelen, mint te, nem kezdtem el 2010 után azt védeni, ami ellen előtte tiltakoztam.

"Már nem is az a kérdés (pedig ez a legfontosabb) hogy a választók többsége elhiszi-e ezt nektek, hanem, hogy ti magatok elhiszitek-e. :)"

Én a magam részéről elhiszem, mivel tudom, hogy ez az igazság. Az elveim az elveim, holdudvarok, a propaganda, és osztogatás ezen nem változtat.

Ezért vagy velem ilyen ellenséges. Képtelen vagy felfogni, hogy létezik olyan ember, akinek vannak elvei, nem pedig gerinc, tartás nélkül, szolgai hajbókolással ismételgeti a pártsajtót, mint te. Neked az ilyen automatikusan ellenség, hisz amikor (és nem ha) mi kerülünk többségbe, akkor a hozzád hasonló poszt-kommunista MSZP-s/Fideszes kiszolgálószemélyzet megy perifériára ugatni.

"Nagyon durván megbuktatok, kedves liberálisok!"

Én nem buktam, az én szavazatom nyert, a tiéddel együtt. Sajnos.

Máig nem értem, hogy hogyan bírtam egy hozzád hasonló elvtelen bolsevikkal egy platformra szavazni.

Azon, hogy liberálisan hívsz, még mindig röhögök. 2010 előtt meg fasiszta voltam, mert zavart az államadósság növekedése, a recesszió, és az, hogy a rendőr bármit megtehet.

Most meg a hozzád hasonló senkiháziak liberálisoznak, ez szinte dicséret.

"Hála istennek kurva messze vagytok a hatalomtól, és minden jel arra mutat, hogy messze is maradtok."

Nézd meg a párok életkor szerinti támogatottságát. Ti és az MSZP-sek vagytok az aggok tömegpártjai. Elintéz titeket a természetes halál. Majd ha a gödörben lesztek a kádárista hülyeségeitekkel együtt, csinálunk egy rendes országot.

Bár te már túl vagy az agyhalálon, szóval szerintem is ott

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.11.23. 14:27:21

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben):

*Bár te már túl vagy az agyhalálon, szóval szerintem ott is leszel.

Így akartam befejezni.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.11.23. 14:28:05

@Lucky Larry Silverstein:

"Ill. addig amíg az USA hadserege világelső, addig a világ eltüri a dollárhamisítást."

Oké, ha a FED jelenlegi tevékenysége szerinted dollárhamisítás, akkor lövésed nincs a témáról.

Köszönöm, hogy ezt tisztáztuk.

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2013.11.23. 14:29:09

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben):
Nagyon drukkolok, hogy végre ti is kapjatok egy esélyt. :)
Biztos meglesz, ahogy múltkor néztem a fiatalabb generációk pártpreferenciáját. Csúcson van ott is a balliberalizmus, úgyhogy menni fog, nyugi!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.23. 14:32:37

@Mértékadó értelmiségi: te adnád a mértéket, ember??! Szóval van még lejjebb is

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.11.23. 14:34:21

@sírjatok: Igazából tényleg felesleges, mert most nézem vissza, melyik hozzászólást követted el te, és melyiket $pi$, és belezavarodtam a közepén.

Beveszek még néhány lázcsillapítót.

Azért halkan megjegyzem, hogy a devizahitelek és a forinthitelek közötti összehasonlithatatlanságnak továbbra sincs közgazdaságilag indokolt oka. Leírtam, hogy miért célszerű igenis összehasonlítani őket, ellenérvet rá nem kaptam.

Az remélem feltűnt, hogy annak ellenére, hogy összekevertem a beszélő feleket, az állításaimat indokoltam, ugyanez velem szemben viszont nem mindig történt meg.

Erő e-meló 2013.11.23. 14:36:39

@Conchobar:
"kivel, mivel állsz vitában? "

Az emberi butasággal.
Bár azzal még az istenek is hiába küzdenek

Mértékadó értelmiségi (törölt) 2013.11.23. 14:38:43

@HaFr: Miért személyeskedsz? Találva érzed magad? :)

Moin Moin 2013.11.23. 14:38:56

@Lucky Larry Silverstein:

Jó, ha tudod, hogy a magyarok döntő többsége nem kommunista. Kommunista ui. az, aki az osztálynélküli társadalom és a termelőeszközök közösségi tulajdona mellett van. Ilyenből legfeljebb ezres-tízezres nagyságrendben vannak az országban. Jó, ha azt is tudod, hogy maga a kommunizmus sem egységes és nem állandó fogalom és jelenség: nyilvánvaló, hogy nem azonos a Gramsci, ill. a Kim Ir Szen által képviselt kommunizmus-fogalom – és persze mindkettőtől gyökeresen eltér a Tamás Gáspár Miklós által vágyott kommunizmus-variáns is… És azt is tudnod kell, hogy Magyarországon sosem valósult meg egyetlen pillanatra sem a kommunizmus – még a szocializmust is csak „építették”. Még Rákosi alatt sem voltak „tisztán kommunista viszonyok”: létezett a magántulajdon (pl. nagyapám is egy maszek kovácsmester volt) és vígan-javában éltek az osztályok is.

Az a rossz szokás, hogy „lekommunistáznak” mindenkit, aki nem a Fidesz és azon belül is nem az Orbánizmus híve, csak politikai propagandalózung. Így az a feltételezés, amelyet a kommented sugároz, hogy t. i. „mindenki kommunista, aki nem a Fideszt – esetleg nem a Jobbikot – akarja hatalmon látni”, egy baromság. Csak ti – és persze a Fidesz-propaganda szeretnétek úgy beállítani a dolgot, hogy csak ti és a „kommunisták” léteznek.

A magyarok többsége nem akar se kommunizmust, se Fidesz-világot: a magyarok többsége csak kb. „osztrák polgár-szinten” vágyik élni – de fogalma sincs arról, hogy ez miképpen lenne lehetséges és elérhető számára. És mivel nem tud, ezért hisz és reménykedik – legutóbb pl. épp a Fideszben és Orbánban hitt. Mert hát a magányos és gyámoltalan ember nem lehet meg huzamosabban hit nélkül. Magyarán: a Fidesz 2010-es sikere nem önmaga vagy a programja jóságénak volt a következménye, hanem a vágyaikkal magukra maradt magyar emberek bizalomigényének. És ha 2014-ben ismét a Fidesz győzne, annak oka sem a jó kormányzati teljesítménye lenne (mert olyanja nincs neki), hanem az, hogy az eltelt 3,5 évben nem alakult olyan szerveződés, amely élén olyan vezetők álltak volna, akik tömegek megalapozott bizalmát lettek volna képesek kiváltani, magul mellé állítván e tömegek szavazókészségét is. (A 2002 és 2010 között több változatban is kormányzó MSZP + oldalhajtásai, ill. a liberálisok pedig olyannyira tehetségtelenek, továbbá olyannyira fantáziátlanok és önzők hatalom terén, hogy emiatt teljességgel képtelenek bármiféle, a bizalom visszaszerzésére alapot adó megújulásra.)

…Én a helyedben bizony nem örvendeznék a Fidesz esetleges újabb ciklusának, mert az – ismétlem – nem a jó kormányzati teljesítmény eredménye, hanem a magyar társadalom súlyos mentalitásválságának tünete lesz. HaFr egy kísérletet tesz „valami újra” a politikában és ez a „valami” gyökeresen különbözne mind a „kommunizmustól”, mind pedig a Fidesz által valójában képviselt, a nemzeti nagyburzsoáziát minden más bel- és külföldi érdekcsoport ellenében és kárára és bármilyen eszközzel, továbbá kifejezetten a polgári erkölcs ellenében gazdagítani igyekvő világától.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.11.23. 14:38:58

@Kuruc ezredes:

"Nagyon drukkolok, hogy végre ti is kapjatok egy esélyt. :)"

Nagyon köszönöm, kellemes melegség járta át a lelkemet, ahogy azt olvastam. Bár lehet hogy a láztól van, a lélekben meg amúgy sem hiszek.

"Biztos meglesz, ahogy múltkor néztem a fiatalabb generációk pártpreferenciáját. Csúcson van ott is a balliberalizmus, úgyhogy menni fog, nyugi!"

Akkor más referenciát néztél, mint én, mert a legtöbb fiatal jobboldali. Konkrétan Jobbikos. Én is kacérkodtam velük még 20 éves korom környékén, de néhány pártrendezvény és '56-os jobbikos megemlékezés után rájöttem, hogy elmebetegek.

De mint mondtam, ti kihaltok egyszer, és akkor végre lesz egy igaz jobboldali párt. Már mint tényleges jobboldali, nem magát jobboldalinak hazudó szélsőbalos, mint a Fidesz, vagy egy csapat elmebeteg, mint a Jobbik.

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2013.11.23. 14:45:33

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben):
A fene vigye el. Tényleg nem demokraták? Akkor vegyük el a szavazati jogukat! De az se baj, ha csak úgy meghalnak.

Nem vagy MSZP-s persze. Csak azért rájuk szavaznál jövőre is, hogy bukjon Orbán meg jöjjön vissza az IMF, de MSZP-s az nem vagy semmi esetre sem. :)

Conchobar 2013.11.23. 14:45:40

@Erő e-meló: "Az emberi butasággal. Bár azzal még az istenek is hiába küzdenek" - Javaslom neked, hogy ebből vegyél vissza. Legalább addig az időig, amíg biztos nem lehetsz abban, hogy önmagaddal már nem fogsz szembekerülni

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.11.23. 14:46:54

@Fekete Pestis:

Na ez a gond Magyarországgal. Hogy az emberek azt gondolják, hogy aki a társadalmi egyenlőséggel egyáltalán foglalkozik, az rögtön kommunista.

Félreértés ne essék, a társadalmi egyenlőtlenség szerintem szükséges dolog, a kapitalizmus motorja, és amúgy is irracionális egy olyan társadalom, amelyben ilyen nincs.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.11.23. 14:48:40

@Kuruc ezredes:

"A fene vigye el. Tényleg nem demokraták?"

Ki mondta, hogy nem demokraták?

Hangokat hallasz?

"Akkor vegyük el a szavazati jogukat!"

Miért kéne akárkinek elvenni a szavazati jogát?

"Nem vagy MSZP-s persze. Csak azért rájuk szavaznál jövőre is, hogy bukjon Orbán meg jöjjön vissza az IMF, de MSZP-s az nem vagy semmi esetre sem. :)"

Ki mondta, hogy bármikor szavaznék az MSZP-re.

A hangok?

Mondanak mást is? Hogy bánts embereket?

Lucky Larry Silverstein 2013.11.23. 14:50:20

@Moin Moin: 'Jó, ha tudod, hogy a magyarok döntő többsége nem kommunista.'

Nem kell ezt bonyolítani. Kommunista, aki a magyarországi diktatúra idejéből él a mai napig.

Erő e-meló 2013.11.23. 14:57:38

@Moin Moin:
"HaFr egy kísérletet tesz „valami újra” a politikában és ez a „valami” gyökeresen különbözne "

Ugyanazt a poshadt végváladékot kapjuk egy újabb csapból. Hiába írja rá valaki a csapra, hogy ez a legtisztább lé a világon, ha már messziről facsarja az ember orrát

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.23. 15:05:03

@Mértékadó értelmiségi: korábban keljél fel, ember.. és olvasd vissza a saját kommentedet, ennek fényében bármit kénytelen vagy elfogadni itt tőlem

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2013.11.23. 15:10:27

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben):

"Ki mondta, hogy nem demokraták?"

Az IMF itthoni szövetségesei. Angliában lemaradsz az ATV adásairól?

"Hangokat hallasz?"

Ha téged meglátlak akkor hallok. Nagyon csendben de kivehetően énekli egy hang, hogy "IGEN-IGEN".

"Miért kéne akárkinek elvenni a szavazati jogát?"

Mert máshogy nehezen fog eljönni a remek kis rendszered.
republikon.blog.hu/2013/11/20/fiatal_szavazok_magyarorszagon_800

Ezeket kivárni amíg meghalnak...
Csak hogy értsd a grafikont:
Piros-Zöld = te
Narancssárga-Fekete: nemte

"Ki mondta, hogy bármikor szavaznék az MSZP-re."

Jövőre kire fogsz szavazni? Megmondod végre?

Mértékadó értelmiségi (törölt) 2013.11.23. 15:10:33

@HaFr: "és olvasd vissza a saját kommentedet, ennek fényében bármit kénytelen vagy elfogadni itt tőlem "

Rendben van, megteszem. Ez volt a poszt alatt az első kommentem:
"
Mértékadó értelmiségi 2013.11.23. 13:55:27
A poszt logikája (már ha lehet olyanról beszélni) megrekedt egy 4-5 éves gyerek szintjén. A poszter egy személyben állított három kritériumot, majd egy személyben ex cathedra kijelenteti, hogy a mostani kormány ennek nem felel meg. Mindezt tényekkel alátámasztani? Ugyan minek, elég a megnyilatkozás is...

E mellé van egy olyan desszertíze az egésznek, mint amikor a már olvasni tudó kisikolás elemeli apa szakkönyvét, amelyből persze nem ért meg egy kukkot sem, de másnap az iskolában felvághat az ott olvasott idegen szavak gyakori ismételgetésével :) Később ez a fajta "érdeklődés" átcsap a latin nyelv és kultúra iránti érdeklődésbe. Ahogy sejteni lehet, nem a (z egyébként nem egyszerű) latin nyelv megtanulásáról van szó, hanem 10-15 "sententiae" betanulása és lépten-nyomon ismételgetése tartozik ezen tevékenység alá :)
"

Erre Te ez írtad:

"
HaFr · hafr.blog.hu 2013.11.23. 14:32:37
@Mértékadó értelmiségi: te adnád a mértéket, ember??! Szóval van még lejjebb is
"

Már csak azt nem tudom, hogy vajon az idézett kommentem első vagy második bekezdése kapcsán érzed magad ennyire találva? :)

És akkor arról még szót sem ejtettem, hogy mennyire infantilis viselkedés, amikor valaki a másik hülyézésével képes csak lereagálni egy nem tetsző, vagy kínos véleményt...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.23. 15:12:40

@Mértékadó értelmiségi: Nem érted. Nem voltál kínos. Próbáld újra.

Mértékadó értelmiségi (törölt) 2013.11.23. 15:18:03

@HaFr: Már ezt is unásig ismerjük: aki más véleményen van, vagy netalán-tán Neked nem tetszik, amit mondott, arról rögtön kiderül, hogy tulajdonképen nem is ért semmit az egészből, kár adni a véleményére :)

Nincs valami újabb szöveg? Valami meggyőzőbb? :D

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2013.11.23. 15:53:21

"A nyugati civilizáció demokratikus kormányainak legitimitása (megkülönböztetve a törvényességüktől) a következő alapokon nyugszik:

1. kiszámíthatóság,

2. szakszerűség,

3. populáris támogatás."

Ebből a háromból mérni, csak a populáris támogatottságot lehet. A kiszámíthatóság és szakszerűség szép fogalmak, de elvontak, nehezen vagy egyáltalán nem mérhetők, legfeljebb becsülhetők. Nem véletlen, hogy egy demokráciában kizárólag a populáris támogatás számít, ez a legitimáció alapja.
Az első két feltétel alapvetően inkább szakmai szempont és el lehet vitatkozgatni arról hogy mennyire kiszámítható vagy szakszerű egy kormány politikája, de egyrészt ahány ember (szakértő), annyiféleképpen látják a dolgokat, másrészt különösen a kiszámíthatóság a külső környezettől is függ.
Ezért szerintem a legitimáció kizárólag a 3. ponton nyuszik. Aki a választási matematika alapján képes megszerezni a parlamenti többséget, az legitim.

De ha megmaradunk a posztban kifejtett logikánál:
A második Gyurcsány-kormány vagy a Bajnai-kormány legitim volt, vagy törvényes, de illegitim? Hiszen szakmaiságot vagy kiszámíthatóságot tekintve jobbak voltak az Orbán-kormánynál (különösen Bajnaiék). Ugyanakkor támogatottságuk 10-20% között mozgott.

"Senki nem adott ugyanis Orbán Viktornak felhatalmazást arra, hogy lecserélje az 1990-es rendszerváltás tulajdonképpeni értelmét a keleti despotizmus light verziójára."
Az lehet, hogy a poszter nem adott erre felhatalmazást, de honnan tudja, hogy a többi választó mire adott? Igen, direkt vagyok ennyire kötözködő.

"Amelyhez hozzátartozik az ellenzék akadályozása abban, hogy ez a csere talán visszafordíthatóvá váljon."
A lehetőség továbbra is adott. A választási matematika a kormány felé lejt, ez igaz, de ha többen szavaznak a z ellenzékre, mint a Fideszre akkor bizony kormányváltás lesz. Csak hát kéne hozzá az a "populáris támogatás" is. És ez pont nincs meg. Akkor miről beszélünk? Négy éve volt a teljes magyar ellenzéknek, hogy kitermeljen egy kormányképes csapatot, vagy akárcsak egy olyan "olajfát" amiről el lehet hinni, hogy veri a Fideszt. Lenne rá kereslet bőséggel.
Amíg nincs olyan alakulat, amely (populizmussal vagy anélkül) választást tud nyerni, addig Orbánéknak lesz törvényessége és legitimációja is. Négy évenként megújuló. Max. nem tőlem vagy a posztertől származik.

EMU 2013.11.23. 15:55:31

A poszt jó és releváns. A vita meg körülötte a szokásos: szolgalelkű, kényszeresen önigazolást kereső fideszujjongók vs. gondolkodó realisták. .

Moin Moin 2013.11.23. 16:00:55

@Erő e-meló:

Nem tisztem megvédeni HaFr-t – elég nagy melák ő ahhoz, hogy ha megérdemled, jól végigvágjon rajtad* -, de azért mégis érdekelne, hogy is lenne az pontosan, amit te úgy írsz le, hogy „ugyanaz a poshadt végváladék”?

• A jobboldali, konzervatív értékrend?
• A tiszta, eltérítés-mentes és kontraszelekció nélküli teljesítmény- és értékviszonyok?
• A szabadság?
• Az értelmes program és politizálás?
• A bizalom és a megbízhatóság?

* Hát még ha összefog haverjával, a KARD-os timargaborral – és ha netán csatlakozik hozzájuk a Varánuszos Marcus Fabius is, akkor hárman szétverik az egész Szőke Feri vezette B-közepet!:-)

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.11.23. 16:02:20

@Kuruc ezredes:

"Az IMF itthoni szövetségesei. Angliában lemaradsz az ATV adásairól?"

Annyira lemaradok az ATV-ről, hogy Magyarországon sem néztem.

"Ha téged meglátlak akkor hallok. Nagyon csendben de kivehetően énekli egy hang, hogy "IGEN-IGEN"."

Örülök, hogy ilyen nyíltan beszélsz arról, hogy egyértelmű elmebeteg vagy.

Tudom, hogy emeszpét hallucinálsz, ha valaki olyat mond, ami nem tetszik, mivel - ahogy már megbeszéltük - nem bírod elképzelni, hogy a másik ember nem olyan bő nyállal szopós szolga, mint te.

Az viszont új, hogy konkrétan hangokat hallasz, bár szerintem a biztos fideszes pártválasztók körében elég gyakori lehet, szóval ezért viselkedsz úgy, mintha normális lenne délután 2-kor a géped előtt hallucinálni.

Gondolom megvisel titeket mentálisan, hogy az mellett kell érvelni, ami ellen 4 éve még tiltakoztatok.

"Mert máshogy nehezen fog eljönni a remek kis rendszered.
republikon.blog.hu/2013/11/20/fiatal_szavazok_magyarorszagon_800"

Köszi a grafikont, pont erről beszéltem. Tisztán látszik, hogy amint a sírban az 50 feletti korosztály, meg fog szűnni a kádárista Fidesz-MSZP túlsúly. Tekintve a magyar átlagérlétkort, és az egészségügy rohamosan romló helyzetét, a 2026-os választásokon már a legtöbben múlt idő lesztek jó eséllyel.
Remélem akkora már azt látom, hogy a Fidesz egy kis párt, az MSZP (és utódszervezetei) meg a Jobbik meg már kiestek.

Grafikonmagyarázattal ne próbálkozz, ha tudnál egyet is értelmezni, már nem lennél fideszes.

"Jövőre kire fogsz szavazni? Megmondod végre?"

Én a 45%-os bizonytalanba tartozom.

Tudom, hogy Fidesz-MSZP(DK)-SZDSZ-Jobbik semmiképp, Együtt-PM biztos kilőve. LMP jobb(oldalibb) ezeknél, de annyira súlytalan, hogy szavazatot nem érdemel, max. egy szánakozó hátba veregetést.

A Polgári Konzervatív Párt szimpatikus, olyan elveket képvisel, amikkel tudok azonosulni, de kétlem, hogy a választásokig akár minimális támogatottságot össze bírnak koldulni. Mindenesetre figyelemmel fogom őket kísérni, már vártam a hozzájuk hasonlókra.

Egy biztos, inkább szavazok rájuk, egy esélytelen kis pártra, minthogy tovább támogassam azt, hogy ti kommunisták egymásnak passzolgatjátok a hatalmat, aztán összezártok az ügynöktörvény vagy a NAV mutyizgatás kapcsán.

Nézni is hányinger.

panelburzsuj 2013.11.23. 16:09:15

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!:
Koherens logika - csak ahogy erre már többen is utaltak, ezzel a módszerrel méricskélve messze a Kádár-rendszer volt a "leglegitimáltabb" a kortárs magyarok által.

panelburzsuj 2013.11.23. 16:10:10

@EMU:
És ha nem önigazolást keresnek, hanem szódíjat? :)

Lucky Larry Silverstein 2013.11.23. 16:48:24

@panelburzsuj: 'ezzel a módszerrel méricskélve messze a Kádár-rendszer volt a "leglegitimáltabb" a kortárs magyarok által.'

Heheheehehehehe de szar

panelburzsuj 2013.11.23. 16:52:53

@Lucky Larry Silverstein:
hehehhehehehehehehhehehehehe

én vezetek, bebeeee!

Lucky Larry Silverstein 2013.11.23. 16:54:09

@panelburzsuj: Kádárt senki nem legitmálta gyökérke, főleg nem választás, ha tudod mi az.

almodhi 2013.11.23. 17:17:49

@Lucky Larry Silverstein:

"Kádárt senki nem legitmálta gyökérke, főleg nem választás, ha tudod mi az."

Nana, több mint 98% szavazott rá, ill. a Hazafias Népfront jelöltjeire. Többször. :-)

Mr. Közbiztonság Szilárd 2013.11.23. 18:06:33

@Erő e-meló:
Comittee nincs. Commission van (az EU-ban).
Ha már ennyire angolozni akarsz, akkor legalább tanulj meg angolul előtte.

@Lucky Larry Silverstein:
Olyanok, mint a Fdiesz teljes vezetősége, akik szinte mindegyike MSZMP- vagy KISZ-vezető volt?

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!:
"Az lehet, hogy a poszter nem adott erre felhatalmazást, de honnan tudja, hogy a többi választó mire adott?"

Senki nem adott, mert ilyesmiktől a Fidesz választási programjában szó sem volt. Sőt, rengeteg dolognak (pl. manyup) pont az ellenkezőjéről volt szó.

Egyébként meg Orbán Viktor húzzon el a picsába. És vigyen magával még egy embert.

Ez lehet tetszés szerint Gyurcsány, Vona, Mesterházy, Schiffer stb.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.23. 18:13:46

@Mr. Közbiztonság Szilárd: ''Olyanok, mint a Fdiesz teljes vezetősége, akik szinte mindegyike MSZMP- vagy KISZ-vezető volt?''

Pontosabban egy se volt se kisz vezető, se mszmp vezető.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.23. 18:14:24

@almodhi: Na persze az orosz tankok demokráciájában.

Erő e-meló 2013.11.23. 18:22:14

@Moin Moin:
"összefog haverjával, a KARD-os timargaborral – és ha netán csatlakozik hozzájuk a Varánuszos Marcus Fabius is"

Az lesz majd a dream team

Erő e-meló 2013.11.23. 18:25:23

@Mr. Közbiztonság Szilárd:
Nekem már csak a Central Committee ugrik be ha róluk van szó. Bár azok Moszkvában tehetségesebbek voltak

Erő e-meló 2013.11.23. 18:33:54

@Mr. Közbiztonság Szilárd:
Itt van a brüsszeli committee-k listája, legalább tanulsz is valamit. Nekem legjobban a Committee of Inquiry - Inkvizíciós Bizottság - tetszik

www.europarl.europa.eu/aboutparliament/en/00aab6aedf/Committees.html

almodhi 2013.11.23. 18:41:07

@Lucky Larry Silverstein:

Na látod. Most már csak el kell helyeznünk az "orbáni demokrácia" választási törvényét a "kádári" és mondjuk az 1998-as között. Mert valahol ott van. Talán még közelebb az 1998-ashoz, de mindenképpen elmozdult a kádári felé.

Megjegyzés az orosz tankok árnyékához:

Orosz tankok ide, orosz tankok oda, szavazófülke volt, érvénytelen szavazatot le lehetett adni, szavazólapot összetépni és úgy betenni a borítékba lehetett. Magyarországon ezzel a lehetőséggel maximum 2% élt. Lengyelországban olyan 10, de még a Magyarországnál sokkal "vonalasabb" Csehszlovákiában is 4-5%.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.23. 18:43:16

@almodhi: Mármint az ellenzék szerint nem jó a választási tv.

Jó lenne az csak hát nem kíváncsi rájuk senki.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.23. 18:54:44

@almodhi: Az tény de ez nem segít egy demokrata kommunistán sem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.23. 19:10:18

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben): Akkor kezdj valamit, add le nyilatkozatunkat a magyar nagykövetségen. Az utókor feljegyez majd. Én meg megköszönöm,

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.11.23. 19:23:54

Frankó okfejtés, akár Rákosiék is használhatták volna '47-ben ...

Fordítani és terjeszteni kéne, egy-egy külföldi lapjelentés mellé, hogy pontosan miket is bírnak leírni ezek a mi 'demokratáink' ...

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.11.23. 19:30:39

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!:

Minden, legalább átlagosan értelmes ember számára világos, hogy egy parlamentáris demokráciában a legitimáció egyedüli forrása a szavazatokban kifejezett támogatás.

A béndekpéterek kedvéért viszont az ilyesmit bele is szokták írni az alkotmányba/alaptörvénybe.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.11.23. 19:35:59

@Mr. Közbiztonság Szilárd:

"Senki nem adott, mert ilyesmiktől a Fidesz választási programjában szó sem volt. Sőt, rengeteg dolognak (pl. manyup) pont az ellenkezőjéről volt szó."

A legitimásnak semmi köze a választási program teljesítéséhez. Ezen az alapon a második Gyurcsány-kormány gyakorlatilag a létrejöttétől illegitim lett volna.

Nem volt az (az sem), a legitimáció ugyanis demokráciában a vlasztásokon szerzett felhatalmazst jelenti.

Éppenséggel a Fidesznek a korábbi alkotmány alapján is megvolt a felhatalmazása mind az alkotmányozásra, mind a többi, legitim és törvényes módon meghozott intézkedésére.

Akinek nem tetszenek ezek a döntések, ellenzik, ettől ellenzék, kérhetik legközelebb a szavazók felhatlmazását, hogy ők hozzák meg a döntéseket.

De aki egy demokratikus közjogi rendben, szabad, egyenlő, titkos választásokon nyertes kormány(többség) legitimitását vonja kétségbe, az szimplán debil.

Ne érdekeljen! 2013.11.23. 20:35:51

@Jolka40: akkor hogy van kétharmaduk?

Ne érdekeljen! 2013.11.23. 20:40:56

@Conchobar: dehát így működik a modern demokrácia, és nem csak itt, hanem majdnem mindenhol a világon. A trafikügyről is lehetne népszavazást tartani, csak senki sem szedte össze hozzá a megfelelő számú aláírást. Amúgy is megbukna, mert a nem dohányzókat eleve nem érdekli, a bagósok egy részének meg ugyan mindegy.

Nem akarom legitimálni az Orbán kormány egyetlen döntését sem. Csak azzal vitázok, hogy ha valaki azt mondja, hogy nem legitimek, mert szerintem igen.

Mondom úgy, hogy utálom őket mint a szart.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.11.23. 21:24:15

A fidesz t megvalasztottak a szavazok, a fidesz pedig Orbant tette miniszterelnokke. ( elore deklaraltan )

Amikor az mszp kormanyzott akkor a valasztok Medgyesire szavaztak, aztan Gyurcsany lett a miniszterelnok ket evre ra.

Legitim? A valasztok 2014 ben majd megmondjak ujra ki lesz legitim- szerintem a fidesz megint. Ez jo lesz vagy nem lesz jo az kerdes, de a szavazok fognak donteni, mint ahogy eddig is tettek.

A demokracia abbol is all hogy elfogadjuk a tobbseg akaratat, ha tetszik, ha nem.

tamas11 2013.11.23. 22:00:50

@visszakettopadlogaz:
Baj akkor van, ha a többség akaratát és a megmanipulált versenyfeltételeket egymásba csomagolva kell elfogadni.

almodhi 2013.11.23. 22:21:53

"A demokracia abbol is all hogy elfogadjuk a tobbseg akaratat, ha tetszik, ha nem."

Azért ez egy kicsit átgondolandó. Mert mi a teendő ha a többség akarata:

1. A kékszeműek elevenen megégetése.
2. A kékszeműek hajának kötelező pirosra festése.
3. A kékszeműek adójának a duplájára emelése.
4. A kékszeműek gyerekeinek kötelező erkölcstan-oktatása.

Hol az elfogadhatóság határa 1-4 között? Ki mondja meg a hol a határ? És ezt is a többség mondja meg, akkor azt is el kell fogadnia a kisebbségnek?

Talán mégsem minden oldható meg többségi döntéssel.

panelburzsuj 2013.11.23. 22:38:19

@almodhi:
A demokrácia "keleties" felfogását, azaz a többségi akarat hegemónná, vagy kizárólagossá tételét éppezért nem is demokráciának, hanem bolsevizmusnak, fölvizezett változatában demokratikus centralizmusnak hívja a mívelt népnyelv.

A "nyugatias" demokrácia ettől merőben eltérően nem a törik-szakad "győzelmet", hanem a fair play érvényben tartását, sőt erősítését tartja a magasabb értéknek.

Sok más mellett az tesz bennünket ennyire nyomorult csürhévé, hogy sok-sok "polgártársamnak" ez a fenti két szkeccs nemcsak új, hanem egyenesen megbotránkoztató.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2013.11.24. 00:38:36

@Lucky Larry Silverstein:
Popntosabban mindegyik az volt, Orbántól Kövéren és Martonyin át Rogánig Stumpfig, elmebajos kuszaszemig és lézerjaniig.

Szar megtudni, mi, hogy nem véletlenül tesznek a kommunistákra jellemző lépéseket, hanem azért, mert a kommunista párt nevelte őket?

@Erő e-meló:
Majd ha egyszer megtanulsz angolul, rájössz, hogy baromságot írtál. Amúgy meg ne terelj, mint a pulikutya, az Európai Bizottságra gondoltál, az meg Commission, nem Comittee.
Tényleg próbálj meg megtanulni angolul. Most még kurvára nem tudsz.

@Attitude Adjuster:
Kevered a legalitást a legitimitással.
Legálisnak legális, mert jogszerűen lett megválasztva. Legitimnek meg nem legitim, mert nem azt csinálja, amire megválasztották a választási programja alapján.

A szimplán debil meg az, aki nem tud különbséget tenni a kettő között. Mint például te.

Gyurcsánnyal kapcsolatban is baromságot beszélsz, ugyanis nem a vezető személye a lényeg, hanem az, hogy a kormány mit tesz. És ez MSZP azt tette, amit a választáskor megígért. 2008-tól meg azért tért el tőle, mert volt egy kis világválság, ami azért felülír ezt-azt.

Orbánék esetében semmi ilyen nem volt.
Simán csak rablásra rendezkedtek be. Az állam polgárainak gátlástalan kirablására.

@Ne érdekeljen!:
Már hogyne szedték volna össze a megfelelő számú aláírást. Csak Orbánék ezzel is taktikáznak, hogy ne a választások előtt legyen.

@visszakettopadlogaz:
Akkor ugyebár Kádárék legitimitását és demokratikusságát nem lehet kétségbe vonni. A túlnyomó többség rájuk szavazott. Mindig.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.11.24. 05:58:42

@Mr. Közbiztonság Szilárd: rendkivul erdekes dolgot hoztal fel.

Termeszetessen az orosz tankok nelkul percek alatt szetesett volna Kadar hatalma '56, de

1979 ben azt allitotta egy angol politologus, hogy ha lennenek szabad valasztasok Magyarorszagon akkor szerinte nyerne az mszmp.

Erdekes mindenesetre es elgondolkodtato.

toportyánzsóti 2013.11.24. 06:39:45

Blaszfémia ezt a tevékenységet kormányzásnak nevezni.A hozzáértés teljes hiánya amit naponta felmutatnak és ezt náci-nacionalista propagandával próbálják elfedni!Az ipari méretekben folytatott lopásokról és csalásokról már jobb nem is beszélni,amiért még nagyon kihúzzák a gyufát!

toportyánzsóti 2013.11.24. 06:53:04

@Attitude Adjuster: Választási csalogány ne demokratázzon,előbb törölje le a szája széléről az uzsorás cigóvajda cidázása utáni fröccsenetet.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2013.11.24. 19:38:03

@visszakettopadlogaz:
Én egy orosz tankot sem láttam akkor a választásokkor.

Erő e-meló 2013.11.24. 22:36:21

@Mr. Közbiztonság Szilárd:
Összegyűjtöttem néhányat a vagdalkozásaidból:

"Orbántól Kövéren és Martonyin át Rogánig Stumpfig, elmebajos kuszaszemig és lézerjaniig."

"Most még kurvára nem tudsz."

"A szimplán debil ... Mint például te."

"Gyurcsánnyal kapcsolatban is baromságot beszélsz"

És a csúcs:
" ez MSZP azt tette, amit a választáskor megígért."

Nehéz lelkiállapotban lehettek, de megértem. Kutya se kíváncsi rátok, minél jobban üvöltöztök, annál kevésbé

borzimorzi 2013.11.26. 20:42:37

@HaFr: Előrebocsátom, hogy egyetértek a nyilatkozat tartalmával. Mégis be kell látnom, hogy ezek szubjektív kategóriák. Semmilyen objektív mércével nem igazolható ugyanis, hogy a kiszámíthatóság, a szakszerűség és a populáris támogatás egyike sincs meg elégséges mértékben. Ezek ettől még létező fogalmak, csak nincsen hozzájuk rendelt mértékegység.

Az élet egyik igen kellemetlen velejárója, hogy legtöbb döntésünket olyan kritériumok alapján hozzuk meg, amelyek objektíve nem mérhető jellemzőkhöz kötődnek. Nincsen objektív mércéje a kedvességnek, a szeretetre méltóságnak, a humornak, a szavahihetőségnek és a hűségnek sem, mégis ezen tulajdonságok hordozóival igyekszünk összekötni az életünket.

Épp ezért és éppenséggel a posztoló korábbi jó meglátásával egyetértve (3 jó érv elmondása sokszor vs elmerülés a napi politikai hisztikben) azt gondolom, hogy áprilisban kell a kormányt leváltani, és részben a fenti posztban írtak miatt.

De ezt nem segíti elő az, ha pár ember a zuhogó esőben álldogál a Kossuth téren péntek reggel, hogy ők pedig át akarják adni a nyilatkozatukat személyesen Orbánnak. Ha eléggé zuhog az eső, könnyen nevetségessé is válhatnak, vagy szerviliseknek tűnhetnek, mint anno az orosz muzsikok, akik a cár atyuskát éltetve, könyörgőleg vonultak fel, és kérték a cár atyuskát, hogy szánná meg őket nyomorukban.

Lélekben támogatom a kezdeményezést, de a célt nem látom. Mit vártok? Hogy Orbán kijön és zokogva bevallja bűneit?

Üdv:
b

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.26. 20:51:32

@borzimorzi: Biztos nem gondolod komolyan, hogy ezt várjuk.

explanatus 2013.11.26. 20:58:12

„a célt nem látom. Mit vártok?”

@borzimorzi: próbáld úgy olvasni, hogy TE vagy a cél. Meg úgy, hogy TE mit vársz? Mindjárt más lesz az egész értelme.

borzimorzi 2013.11.26. 21:07:28

@HaFr: Természetesen nem. Csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy ennek így sok értelme nincs. Ezt a csatát nem nyilatkozatok átadásával kell megvívni, hanem az urnáknál, vagy jövőre, vagy 2018-ban. Anno az Élőlánc is megpróbált velük egyezkedni, konszenzust keresni anélkül, hogy választáson indult volna. Úgy kicsinálta a Fidesz az Élőláncot, mint a sicc. Pár vezetőjét összeférhetetlenné tette azzal, hogy adott nekik valami kamu köztisztviselői állást, hogy ne lehessenek politikai pártban tisztségviselők. Egyből lebeszélték a tagságot az indulásról, hiszen onnantól kezdve személyes hasznuk nem lehetett volna belőle, ők nem kerülhettek volna a parlamentbe. A dolog maradék hátterét pedig épp most számolja fel a Fidesz azzal, hogy Kishantost tönkreteszi. Hungarikum? Never mind.

Meg kell érteni, hogy ezek csakis az erőből értenek. Ahogy fizetésnél fillér van meg forint, úgy a politikában az erő mértékegysége a szavazat és a mandátum. Nincs más. Lehet kívülről okoskodni, "civilkedni", de súlya nincs. Még az 5%-os küszöböt elért kis pártok szavának is csak kicsi a súlya, de azok legalább már bent vannak a Parlamentben, és nem lehet őket kihagyni az összes híradásból.

Kívánok sok sikert, de a sikerhez szerintem nem ez a legjobb út. De nehogy feladjátok, minden út Rómába vezet! Ha hosszabb vagy kanyargósabb úton indultok el, az sem baj. Már az is eredmény, hogy végre valaki elindult!

Üdv:
b

panelburzsuj 2013.11.26. 21:22:05

@HaFr:
Látod, okostojás?

Ha pénteken is megkérdezik: hát maguk itt mire várnak?, vágd rá:

Ötezerre meg a libára!

Mingyá bekerülsz a tévébe!

borzimorzi 2013.11.26. 21:25:27

@explanatus: Igazad van. Ezen és csakis ezen az alapon már lehet olyan diskurzust folytatni, amely gyümölcsöző lehet. Ugyanis nem a leváltandó politikai gárdával kell diskurálni, hanem elsősorban a potenciális választókkal! Meg még a potenciális szövetségesekkel. Kezditek kapiskálni, csak így tovább! A jelenlegi leváltandó gárda bőven elég, ha akkor szerez rólatok tudomást, amikor már megjelentek a jelöltjeitek a szavazólapon. Kell nektek egy Finkelstein-féle lejáratókampány a nyakatokba? Az az ürge Amerikában és Izraelben már bizonyította, hogy annyi mocskos rágalmat képes kiokádni magából egy nap alatt, amennyit nektek egész életetekben se sikerülne!

Kik lehetnek a választóitok? Kik a szövetségeseitek? Első blikkre nem áll tőletek távol a progresszív blog csapata. Nyilván nem lehet 100%-os egyetértésre számítani, de egyedül nem megy. Érdemes felvenni a kapcsolatot mindenkivel, aki hasonlóan gondolkodik, akivel több köt össze, mint amennyi elválaszt! Agrárprogramotok van? Nincsen? Keressétek meg a kishantosiakat és Ángyánt, nekik már van csapatuk, ha kicsi is és szétzilált is!

Gondoljatok bele, egyetlen képviselő parlamentbe juttatásához is komoly aktivista gárda kell. Mert ma már nem úgy megy a kopogtatógyűjtés, hogy odamégy és elkéred, aztán vagy adják, vagy nem, viszlát. Ma már úgy megy, hogy az állami tulajdonú Postától a kormánypárt még az órát is tudja, hogy mikor kézbesítették ki a kopikat, és azonnal ottvannak érte a fideszesek. Nem, mintha gondot okozna nekik összegyűjteni a szükséges darabszámot! Ők overkillre hajtanak. Cél a szükségesnél sokszorosan többet összegyűjteni, hogy más, alternatív pártnak ne jusson egyáltalán, akkor az el sem indulhat. És akinek állami/önkormányzati állása van, az nem meri nem odaadni, mert akkor rákerül a neve a Kubatov listájára. Pláne nem meri másnak odaadni, mert majd az önkorminál a fideszes jegyző, aki összehasonlítja a kopikat a választói névjegyzékkel, vajn hogy fogja kezelni az adataikat? Meri majd azt mondani a Kubatov-brigádnak, hogy coki a falumbeliek személyes adataitól? :-) Fogalmatok nincsen, micsoda mocskos fideszes terror zajlik az iskolákban, az államosított közüzemi cégeknél, egyáltalán mindenhol, ahová benyomultak. Fortélyos félelem igazgat...

Ha indulni akartok, akkor meg kell ismertetnetek magatokat, hogy akár csak egy vagy pár körzetben legyen elég ember, aki tud rólatok és eleve eldöntötte, hogy majd nektek adja a kopogtatóját, hogy egyáltalán elindulhassatok. Van egyáltalán bárki közületek, aki gyűjtött már kopogtatókat? És aki ki tudja képezni azokat is, akik majd gyűjtenek?

Program? Célok? Módszerek?

A feladatot felmértétek már?

Üdv:
b

explanatus 2013.11.26. 21:42:00

látod barátom @borzimorzi: ezt hívják értő olvasásnak, amit Te most itt előadtál. Láttál két mondatok és szültél egy remekművet.

Írhatok Neked máskor is? Egész rövidet. :)

borzimorzi 2013.11.26. 21:48:22

@explanatus: :-))) Igazad van, régi hibám, hogy szeretek pontosan fogalmazni. Az meg nem rövid.

És persze, írhatsz, el fogom olvasni és válaszolok is. Most azonban jó éjt!

Soxeretettel:
b
süti beállítások módosítása