1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.10.11. 08:55 HaFr

Oligarchikus piac a politikában

A szabad piac a szabadság legfontosabb eszköze. Ha nincs hol megélni a szabadságot, nincs értelme a (köz)szabadságnak. Nem véletlen, hogy a szabad piac priméren erkölcsfilozófiai fogalom, ahogy a közgazdaságtan is az erkölcselmélet részeként indult.

Ma már nem az. A szabadság, a szabad piac és az ezeket vizsgáló (alapvetően erkölcsfilozófiai érdekeltségű) klasszikus politikai gazdaságtan leáldozása is együtt vette kezdetét az 1870-es években. Mára a gazdasági és politikai rendszerek is egyre inkább az oligopóliumok (kevés eladó, nagyszámú megosztott vevő, korlátozott verseny) irányába tolódtak el, és ezzel -- a tulajdon koncentrálódásával és centralizálódásával -- párhuzamosan gyengül a szabad piac és csökken a közszabadság is.

Magyarország technikai értelemben demokrácia, de a politikai piacának oligopol (és plutokratikus, azaz a vagyonosok uralmát támogató) volta miatt a gyakorlatban oligarchia (azaz a kevesek uralma).

Az oligarchikus politikai piacon a verseny nem csak abban az értelemben korlátozott, hogy választási jogszabályokkal, a (gazdasági, tömegkommunikációs, szellemi) erőforrások koncentrálódásával, és az állam privatizálásának eredményeként (nálunk összesen két teljes értékű) résztvevőre szűkül, hanem ezen felül abban is, hogy a részvevők között a verseny erősen korlátozott, háttéralkuk mentén, a közös érdekek folyamatos egyeztetésével, adott esetben az állami erőszak eszközeinek bevetésével a kisebb vagy potenciális szereplők ellehetetlenítése és kizárása közepette zajlik, a társadalom alávetése mellett és céljából. A rendszer precíz neve talán az oligarchikus kartell lehetne. Ebben a rendszerben szabadságról beszélni enyhén szólva illúzió.

A pártok (aktuálisan a Fiatal Demokraták és az MSZP) közötti oligarchikus egyeztetésekre számtalan nyilvános bizonyíték vagy elérhető bizonyítékok híján elszórt tanúvallomások, célzások, informális tudás van kezdve a spontán privatizációval és az állami vagyon elosztásával, a közbeszerzésekből való egyeztetett részesedéseken és a hazai és nemzetközi alvilági nagy bulikban (pl. az olajszőkítésben, a Gripen-ügyben, a játékkaszinó piac átalakításában) való felső vagy középszintű közös részvételen át az ügynökkérdés, Hernádi stb. fedezéséig, de hosszú még a lista.

A két erőcentrum közötti, érdek- és információközösségen alapuló egyensúly persze folyamatos változásban van. Én kétségesnek találom, hogy ez az egyensúly középtávon, mondjuk, 10 éven belül meg tudna bomlani bármelyik irányba (szerintem a 2014-gyel kezdődő ciklus része lesz -- nem kis részben a jobboldali kormányzat gazdasági fiaskója miatt -- a centrális erőtérből az egyensúly felé történő egyeztetett visszarendeződés, persze a szokásos felszíni adok-kapok mellett). A logika szívósságát és életerejét mutatja, hogy a baloldali blokk egy éven át tartó "megképződésében" és az MSZP magára találásában nagy szerepet játszott a naiv Bajnai sikeres betördelése az oligarchikus kartellbe, és ezt a Fiatal Demokraták és a szocik együtt érték el. Orbán és Simicska érdeke egy szoci vezetésű ellenzék, amelyik azért kellőképp tagolt is, amelynek elismerik és támogatják a befolyását az ellenzéki oldalon, és ezért -- lásd a Mesterházyval való udvarias bánásmódot -- megalkusznak vele, sőt adott esetben támogatják is (ez esetben Bajnai másképp nehezen magyarázható korai megtámadásával).

A harmadik pólus kialakulása mindkét oligarchikus centrum rémálma. Demokratikus ellenzékről beszélni pedig pont olyan beetetés, mint keresztény-nemzeti oldalról -- mármint, ha az ember nem a társadalom alávetésének egy ignoránsabb és egy tudatosabb stratégiáját jelöli ezekkel, hanem erkölcsi álláspontokat. A megnevezések mögött semmi erkölcsi nincs, pontosabban az oligarchikus centrumok mögöttük felsejlő erkölcsi álláspontok a többség számára egészen pontosan -- némi fokozati eltéréssel talán -- a szolgaságot jelölik. Ennyi.

Ilyen körülmények között új játékosnak belépni erre a piacra, amelyik nagyon távol van a szabad piactól, elég nehéz -- ha nem is lehetetlen. Mondanom sem kell, az új játékosnak az LMP-nél jóval karakterisztikusabban (azt kell mondanom, hihetőbben, azt kell mondanom, nem a rezsim részeként) kell az oligarchikus kartell rendszere ellen fordulnia. Amelyről Bajnai jól megérezte annak idején, hogy van, de nem tudta pontosan, hogy mennyire erős. Most már tudja. Nem is beszél már korszakváltásról. Nem beszél rezsimváltásról sem. Már csak a kormányváltásért rimánkodik, hogy stabilizálhassa a helyét a kartellban.

46 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr395562759

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Oligarchikus piac a politikában 2013.10.11. 18:39:01

A rendszer precíz neve talán az oligarchikus kartell lehetne. Ebben a rendszerben szabadságról beszélni enyhén szólva illúzió.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2013.10.11. 09:12:34

Sem az LMP, sem Bajnai nem érkezett a rendszeren kívülről: az LMP-t a Fidesz-közeli, Sólyom Lászlót jelölő Védegyletből sarjasztották, Bajnai pedig a szinténa "mártix" részét képesző Wallisban vezérigazgatott, majd a szoclib kormányban volt miniszter, végül a szocik "jóvoltából" lett miniszterelnök. Bajnai "rendszerellenessége" csupán a különböző MSZP-eredetű erők belső küzdelme volt.

És igen: karakterisztikusan kell a "rendszer" ellen fordulni és alternatívát kínálni a(z úgy-ahogy) piacpártiaknak. De az biztos, hoyg egy lépésben nem lesznek kiiktatható a "rendszerhez" tartozó összes erő.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.11. 09:15:10

@Moin Moin: Szerintem Bajnainak ennek ellenére voltak illúziói. Az egész fellépésének a logikája ezt sugallta. Annak idején ezért neveztem a konzervativizmus (adott körülmények közötti) legnagyobb reményének, ami lehet, hogy mér akkor is naivitás volt, de a logikám legalább konzisztens.

Moin Moin 2013.10.11. 09:27:54

@HaFr: Persze, voltak illúziói, pl. hogy az MSZP tanult a 2006-2010-es időszakból, vagy az, hogy a (fél-szabadpiaci) vállalati menedzsment és a politika azonos rugóra működnek.

Persze félelmei is voltak, hogy mindez nem így van. Mára csak a félelmek maradtak és az érzés, hogy fogala sincs, mit kellene csinálni.

biohouse 2013.10.11. 09:55:18

+ Bajnai maga mellé vette ballasztnak a se füle-se farka PM-t, akik nyilván bizonyos szinten korlátozzák.
Legalább a Szolidaritásnak most megjelent egy arca a hungarocell szoborral és a Milla is jelentett egyfajta bázist.
Azonban szerncsésebb lett volna PM helyett a volt MDF körül kolbászolni.
Ezt a lépést még ma is megtenném a helyében.

ralf 2013.10.11. 10:13:42

@Moin Moin: Sólyom annyira volt Fidesz-közeli, amennyire inkább konzervatív, mint baloldali. Szerintem az egyetlen olyan államfő volt, aki - nyilván nézeteit nem tehette félre - szuverén, önálló értékrend alapján gondolkodott, nem pártpolitikai logikával.

Ha komolyan gondoljuk, hogy alternatívát kívánunk nyújtani a piacpártiaknak (és én nagyon is komolyan gondolom), akkor együtt kell működni minden olyan erővel, személlyel, médiummal és műhellyel, amelyik osztja ezt az értékrendet (MoMa, Kapitalizmus blog, Szabad Piac alapítvány és a volt MDF ilyen gondolkodású, de szétszóródott személyiségei). Együtt sem érünk el rövid távon tömegbázist, velük (= ellenük) versengve pedig eleve feladjuk a reményét is.

leponex 2013.10.11. 10:28:10

"Ilyen körülmények között új játékosnak belépni erre a piacra, amelyik nagyon távol van a szabad piactól, elég nehéz -- ha nem is lehetetlen."

Ez most egy újabb comming out lenne ?
Azért nem leszen mégse Párt, mert azok a csúnya többiek nem engedik oda?
Sejtettem.

Moin Moin 2013.10.11. 10:28:27

@ralf: A hasonlóan gondolkodó politikai erők együttműködése szükséges, ld. itt: progressziv.blog.hu/2013/10/03/suum_cuique

Sólyom: A Fidesz őt, mint elnököt, kifejezetten az MSZP alkotmányos pozícióinak gyengítése érdekében "hozta létre" - persze jól tudva, hogy Sólyom konzervatív és nemzeti nézeteit jól ki fogja tudni használni, hiszen Sólyom, mint elméleti ember, nemigen érzékelte a Fidesz álságos, manipulatív stratégiáját. Sólyom azt hitte, az elvei mentén cselekszik és nem vette észre, hogy épp az elvek inadekvát, nem az adott helyzetnek és folyamatoknak megfelelő alkalmazása segítette a Fideszt az ezekre az elvekre épülő jogállamiság-alkotmányosság félretolásában...
Sólyomról bővebben itt: progressziv.blog.hu/2010/07/01/solyom_laszlo_ongyilkos_lett

Moin Moin 2013.10.11. 10:29:08

@leponex: A hangsúly a "n...em is lehetetlen"-en van!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.11. 10:37:42

@Moin Moin: Leponex a blog legnagyobb jelleme, hozzá nem ér fel a betű.. na megyek

leponex 2013.10.11. 10:49:02

@Moin Moin:
:)
Persze hogy nem lehetetlen, ezért is noszogatom HaFr barátunkat ...

De ha valaki Bajnait tartotta a konzervativizmus egyetlen reménységének, akkor okkal gyanakodhat a mezei kommer, hogy tán egy kész átverés sóba cseppenetnék bele :)

leponex 2013.10.11. 10:55:33

" Mára a gazdasági és politikai rendszerek is egyre inkább az oligopóliumok (kevés eladó, nagyszámú megosztott vevő, korlátozott verseny) irányába tolódtak el,"

Bezony igazságod vagyon kedves HaFr, bár erről mindenféle megvetett 'szélsőjobboldali' közgazdászok régóta mesélnek, erősebb víziókkal.

No, de lehetséges-e egy ilyen nemzetközi környezetben szemérmetesen lesütött pillákkal teljesen más eszközökkel talpon maradni?

De lássuk, Te mire fogsz jutni a saját francia forradalmaddal?

leponex 2013.10.11. 11:01:04

@Moin Moin:
"Sólyom azt hitte, az elvei mentén cselekszik "

Hogyne, és ezt csinálja szerintem mindegyik politikus.

A kérdés csak az, vajon mire jutok, mire jutunk a személyes és sziklaszilárd kizárólagos elveinkkel?

Majd szépen megveregetik a vállunkat: Pedig milyen szép elveid voltak, de hát sajnos a valóság ugye nem tartott rá igényt!

leponex 2013.10.11. 11:09:04

"a naiv Bajnai sikeres betörése ebbe a szisztémába"

:)))

Hát persze, a John Hopkinson kifejezetten egy naív embert castingoltak, majd készített fel évekig egy kis amerikai stáb, Clintonné asszony szintén naív támogatásával.

Bajnainak tényleg szépen állt egy ideig a mosolygósan naív újfiús ábrázata, aki mit se tudott arról, mi folyt itt 2010-ig, de majd mostan jól összekatalizálja a baloldalt.
Ha már a Ferinek ez nem jött össze, pedig mennyit dolgozott rajta Gréczy Bárd!

'naiv Bajnai' :)

Tréfás kedvedben voltál végre, kedves HaFr!

ralf 2013.10.11. 11:30:50

@Moin Moin: Igazad van, ahogy a cikkírónak is, Sólyom nem mindig lépett fel kifogástalanul, de a magyar demokráciában maga za reveláció, hogy egy echte SZDSZ-es Göncz Árpád és egy echte fideszes Mádl Ferenc után (akik közül egybként mindkettő becsületesen törekedett az objektivitásra, csak nem sok sikerrel), Sólyom a maga módján volt konzervatív és demokrata. Ha más nem, épp za igazolja ezt, hogy hol a kormány, hol az ellenzék tartotta a másik bérencének, és hogy az őt m,egválasztó szervezet az első adandó alkalommal megszabadult tőle.

Ami a másik cikket illeti, számomra Bokros és Pusztai hiteles, nekik nem kellett revideálniuk nézeteiket, Pálffy G. kétségtelenül a gyenge láncszem, neki még bizonyítania kell, de azért az utóbbi tíz évben olvastam tőle alkalmilag értelmes és mértéktartó véleményeket, ami utalt rá, hogy változik.
Nekem nincs olyan benyomásom, hogy azcikkben említett ellenzéki pártok, mozgalmak mind ugyanazt mondják, de ha igaz (és szerintem igaz), hogy : "komoly elemzőmunkát igényelne annak eldöntése, hogy most épp Bokrost (MoMa), vagy Béndeket (1000 A Mi Hazánk) olvassuk-e", ez éppen a kapcsolatkeresés mellett szóló legerősebb érv.

Lexa56 2013.10.11. 11:47:19

Ugye nem könnyű pártot létrehozni? De azért drukkolok, hogy létrejöjjön és remélem, hogy sikerül elkerülni olyanok csatlakozását és hatalomátvételét, akik csak lenyúlni tudnak. Egyébként vessen meg érte, aki akar, számomra az elmúlt 20 év nyilvánosságra kerül politikusai közül Bokros, Bajnai, Göncz, Sólyom és Kupa voltak valamennyire elfogadhatóak. Shifferrel még nem tudom, hányadán állok. No és persze a cikk "atyja", akinek továbbra is kívánok sok sikert.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.11. 12:04:21

@Lexa56: Köszönöm. Pártot létrehozni még könnyű, de ha nem akarod, hogy a sorsod a Fodoré stb. legyen, akkor önmagában semmire sem vezet-

Sírköves Slomó 2013.10.11. 15:35:59

@HaFr: 'Magyarország technikai értelemben demokrácia, de a politikai piacának oligopol (és plutokratikus, azaz a vagyonosok uralmát támogató) volta miatt a gyakorlatban oligarchia (azaz a kevesek uralma).'

- hagyd már ezt a demagóg szart. Akkor az USA micsoda? Mo-n sokkal kisebbek a vagyoni különbségek.

- vagy mai: 59 földet nyertek Simicska cégei, aki télleg az egyik legnagyobb vállalkozó, írta meg a sajtó. Azt már csak a kisbetüben, hogy 24.000ből 59et.

Milyen oligarchiáról beszélsz?

vajdasagi 2013.10.11. 15:56:05

@leponex: ""Sólyom azt hitte, az elvei mentén cselekszik "

Hogyne, és ezt csinálja szerintem mindegyik politikus."

Ha Te tényleg azt gondolod, hogy mindel magyar politikus "az elvei mentén cselekszik", és nem az önző személyes érdekei mentén, akkor annyira najv vagy, hogy nem érdemes rád odafigyelni.

Ha viszont nem vagy naív, és tudod a dörgést, akkor meg a hozzászólásodban éppen hazudtál. Melyik változat áll fenn?

panelburzsuj 2013.10.11. 15:58:25

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

18 ezer hektár, ami kábé 30 ezer katasztrális hold. Zömmel államtól hosszútávra bérelt föld.

Nézz utána, hogy mennyi magyarországi arisztokrata család kezén volt harmicezer hold termőföld.

Támpont: az Esterházyaknak kettőszázezer holdja volt.

vajdasagi 2013.10.11. 16:01:56

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: "59 földet nyertek?"

Te darabban méred a földet? Nincs annak valami jobb mértékegysége? A 18.000 hektár az mond Neked valamit? Vagy mondjuk 180 négyzetkilométernek? Az úgy jobban tetszik neked?
De tudod mit? Maradjon inkább 59 föld! Szégyelld magad!

Sírköves Slomó 2013.10.11. 16:05:07

@panelburzsuj: '18 ezer hektár Esterházyaknak kettőszázezer holdja volt.'

Akkor mi a baj Simicskával? Ezek a Simicska cégbirodalom földjei, ami egy csomó cég, mindnek több tulaja van.

panelburzsuj 2013.10.11. 16:09:08

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Akartam már kérdezni: ezt a kormánypárti csendőrpíárt tanítják valahol, vagy egymástól lesitek el?

Szevasztok 2013.10.11. 16:18:25

@vajdasagi: "Ha Te tényleg azt gondolod, hogy mindel magyar politikus "az elvei mentén cselekszik", és nem az önző személyes érdekei mentén"

Épp az a szomorú, hogy egy idő után már úgy érzi, hogy tényleg ezek az ő tisztességes elvei. A hatalom képes ám ekkora torzulást okozni...

Sírköves Slomó 2013.10.11. 16:19:11

@panelburzsuj: A földek nem Simicska Lajoséi, a bérlet sem az övé, hanem cégeké, amikben ő (is) tulajdonos.

panelburzsuj 2013.10.11. 16:27:02

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Pár évvel idősebb vagyok a védencednél, és amikor ő a Bibóban bölcsült, én pár száz méterrel odébb talajtant, földműveléstant, meg más efféléket tanultam. Meg némi gazdaságtant is. Sőt: marketinget is.

Úgyhogy kifejezetten többoldalú szakmai érdeklődéssel (is) szemlélem a Fidesz földügyi attrakcióit. És nagyon nem értem, hogy harmincezer hektár hasznából miért csak ilyen gyorstalpalt csahosokra telik, mint például te.

Szevasztok 2013.10.11. 16:29:51

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: "A földek nem Simicska Lajoséi, a bérlet sem az övé, hanem cégeké, amikben ő (is) tulajdonos."

Te tényleg ennyire szerény szellemi képességű vagy?

Mert ezt vagy tényleg komolyan gondoltad, vagy rólunk gondoltad, hogy ez előtt a mindent überelő érv előtt leborulunk. A végeredmény ugyanaz...

___________________________ (törölt) 2013.10.11. 16:39:06

Alapvetően egyetértek azzal, hogy a magyar piac oligarchikus szerkezetű, azzal kevésbé, hogy ezeket a mai pártalkuk alakítanák-e így. A hozott példák - meg más példák, amiket hozni lehetne - viszonylag kis területet fednek le. Teszem azt, gyakorlatilag a kiskereskedelem (pláza, hiper) az élelmiszertől a műszaki cikkig, mobilszolgáltatás, tévé, autókereskedők, bank, biztosítók, satöbbi, eléggé oligarchikus szerkezetűek.

Tehát ha például lenne bármiféle verseny a TV2 RTL között akkor nem lehetne ennyire dögunalmas a műsor.

Vagy, természetesenek vesszük, hogy az újságírók jó része pártszócső. Ez egy dolgot jelent, mivel a hirdetők tartják el a lapokat, nem az előfizetők, a hirdetések sem piaci alapon, például olvasottság (a célcsoport körében) szerint mennek.

Szerintem a szerkezetet anno meghatározta egyrészt a privatizációk strukrújája, másrészt hogy nagy multiknak kis piacot könnyű felosztania, meg sok minden más.

A harmadik pólus egyértelmeűen a Jobbik és a köreik. Még csak nem is az az érdekes, hogy konkrétan a pártnak a fiatalok körében mekkora a támogatottsága, mert a Jobbik köre nem csak a pártról szól, valahogy úgy, ahogy az SZDSZ sem, hanem az egész világnézetről és szubkultúráról, ami körülötte van. És innen nézve szerintem teljesen egyértelmű, hogy a Kárpátiát vagy Fankadelit hallgató fiatalok köre lesz a harmadik pólus, teljesen mindegy, hogy a pártjukat Jobbiknak-e, a vezetőjüket Vonának hívják-e, ettől még ez a mentalitás, Fankadelit idézve mondjuk így: a rezervátum-mentalitás lesz a harmadik erő. Az a felfogás - szerintem téves, de ez olyan dolog, hogy erről senki sem meggyőzhető, se pro, se kontra - amelyik a korrupciók, pártalkuk, gazdasági bajok, zsebreprivatizálások mögött alapvetően etnikai karakterű hatalomvételt - cionista gyarmatosítást - lát.

panelburzsuj 2013.10.11. 16:44:41

@Shenpen:

"ha például lenne bármiféle verseny a TV2 RTL között"

További ötlet versenytársra: százmilliárdos nagyságrendben költünk köztévére. Adóból. És egyjegyű nézettséget érünk el vele.

leponex 2013.10.11. 17:02:38

@HaFr:
:) Jó, de most melyik??

leponex 2013.10.11. 17:05:23

@vajdasagi:
"tényleg azt gondolod, hogy mindel magyar politikus "az elvei mentén cselekszik", és nem az önző személyes érdekei mentén, "

Azt gondolom, és aki a személyes érdekei mentén, annak meg szintén elvi alapjai lehetnek, nem gondolod?

leponex 2013.10.11. 17:10:43

@Szevasztok:
"A hatalom képes ám ekkora torzulást okozni."

Bizony, ennek nagy a lehetősége.

HaFr barátunk megírta, :Tudjuk, hogy minden politikus korrupt! - oszt valamiért épp pártot alapít,és aztán, gondolom vagy ő, vagy barátai politizálásba kezdenek.

És ha hiszünk HaFr-nak, hogy miért is politizálnak a politikusok ...

Husz_János_Puszita 2013.10.11. 17:10:50

Hááát...iszonyat sok pénz kellene ehhez, van?

Sírköves Slomó 2013.10.11. 18:05:48

@panelburzsuj: @Szevasztok:

Nem baj hogy nem bírtok az érzelmeitekkel. A zsellérek az Eszterházyakkal is így voltak.

Viszont ma csak az Eszterházyakra emlékszünk, a zsellérekre nem.

Lexa56 2013.10.11. 18:07:36

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Van egy nagyon egyszerű ellenpróba: mit mondanál, ha ugyanezt az MSZP csinálná. Ha akkor is ugyanezt mondanád, akkor komolyan lehetne venni ami mondasz, egyébként nem.

Sírköves Slomó 2013.10.11. 18:13:23

@Lexa56: Az lehetetlen. Az mszp nem ad magyar kézbe tulajdont, csak jelzáloghitelt vesz fel rá.

panelburzsuj 2013.10.11. 18:14:21

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Ezzel az ostoba diszópásztorozós technikával az a gond, hogy te nem tudod, mekorra luftot rúgsz ilyenkor - én viszont annál pontosabban.

Lexa56 2013.10.11. 19:00:28

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: a válaszodból látszik, hogy mennyire lehet komolyan venni. Nem a lényegre válaszolsz és ennek pontosan tudatában is vagy. De nem is számítottam másra.

Hidvégi Mihály 2013.10.11. 21:19:07

Semmi új hozzászólás?!

Nézem a holland-magyart.
Kérdés: ez a picsafüst Orbán hol van ilyenkor, amikor a magyarokat tömik? Ilyenkor, mikor kétes meccs van, ő a nagy focidrukker nem megy biztatni a csapatát? Nem megy nekik erőt adni? Csak amikor az észtek mag a lappok meg az eszkimók jönnek hozzánk, akkor pöffeszkedik a díszpáholyában?
Ez lesz majd az országgal is, mikor bedől, akkor már távolról röhög majd a markába, sok hülyét de behúztam... bevették, úgy kell nekik.

Szégyelld magad kis töpszli!

Hidvégi Mihály 2013.10.11. 22:31:22

Narancsország legyőzte Magyarországot 8:1-re!

Itthon pedig, szerencsétlen hazai narancsaink azt hiszik, hogy az életben mindig elég az összekacsintás, elég a korrupció, elég a mutyi. Lófaszt, az a helyzet, ahol nincs igazi verseny, ott bukás van, óriási. Szégyen magyarnak lenni a világban, szégyen hogy ezt az Orbán kölköt eltűrjük a nyakunkon. Ez a hülye töpszli a focit szereti, hát ennyit a tudásáról, ennyit a magyar fociról, ennyit magyarországról, ennyit orbánról: 8:1

Narancsország - Magyarország 8:1

panelburzsuj 2013.10.11. 23:03:04

@Hidvégi Mihály:

Szegény apósom...

1950-ben került egyetemre, onnantól tíz évig igazolt focista volt - és még most is kimegy néha eleven meccsekre.

Ezt most tévén nézte - hát nem ebbe a fociba nőtt ő bele...

explanatus 2013.10.12. 00:13:35

Lenne-e támogatottsága egy „új játékosnak” ? Inkább úgy kellene feltenni a kérdést, milyen legyen ez az új játékos. Mostanra kezd sokakban megfogalmazódni, hogy ők, (azaz a meglévő formációk) nem. Ha nem jelenik meg az a bizonyos új játékos, akkor ismét a valami elleni tiltakozásul a nem szeretem, de a másikból elegem van miatt azok kerülhetnek helyzetbe, akiket onnan már egyszer kiütöttek.

A választópolgároknak meg kellene adni a választás lehetőségét, hogy ne valami ellen, hanem valami mellett tehessék le a voksukat. Amennyiben az új játékosok között nem lesznek hiteltelen, leszerepelt figurák, akkor igenis van esély.

Az egyik „multiországban” (német) a választók évtizedekig meg nem kerülhető pártot ütöttek ki a nyeregből és egy alig pár hónapos pártnak csak néhány szavazat hiányzott a bejutáshoz. Úgyhogy ha a választóknak fel van kínálva a lehetőség, akkor tudnak dönteni, ha nincs alternatíva akkor nem a szavazószelvényen, hanem a szabad munkavállalás jogával élve mondanak ítéletet hazai állapotainkról.

tamas11 2013.10.12. 08:01:42

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Dehogynem emlékezünk a "zsellérekre". Csak te nem emlékezel! Itt vannak köztünk. Ilyenek is, meg olyanok is.
És ami még fontosabb: az Eszterházyak is emlékeznek a zselléreikre.
Ebben a képletben neked kéne tanulni, és okosabbnak mutatkozni. Tudom, mertlátszik rajtad, hogy milyen nehéz.

kiir 2013.10.12. 16:51:50

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

Én azért Illyés Gyulát számontartom (noha csak cseléd volt). Arról viszont gőzöm sincs, melyik Apponyi birtokolta épp az uradalmat.

Ha tényleg kíváncsi vagy a zsellérek és cselédek érzelmeire, ajánlom a Puszták népét (vigyázat, nem mítosz, valóság!):

ftp://www.creativecommons.hu/Language/Hungarian/Crawl/MEK/mek.oszk.hu/00600/00682/index.html

leponex 2013.10.12. 20:51:44

@kiir:

Gyula bácsit felénk is számon tartották.

De még Rákosi bácsiék is, nem kicsit, nagyon!

Kossuth-díjat kapott 1948-ban, 1953-ban !!
Tudod, amikor előtte még megírta az Egy mondat ... versikét a gaz zsarnokságról,
amelyben (igen, 1950-51-ben írta! ) emígyen tett vallomást:

"mert ahol zsarnokság van,
...
mert ott áll
eleve sírodnál,
ő mondja meg, ki voltál,
porod is neki szolgál."

Bezony, két darab Kosstuth díjjal mondta meg ez a gaz zsarnokság Gyula bácsinak, ki is ő valójában, oszt lelkesen át is vette.
A verset persze csak az 56-os 'sajnálatos események' közepett találta elő a fiókból.

Ezért kellet tán várnia a harmadik kossuth-díjra jó 17 évet. (1970)

(Természetesen, Illyés Gyulának számtalan dícséretes alkotása, kiállása volt, de ily kedves költője nem volt még egy a szocializmusnak.-)
süti beállítások módosítása