1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.10.09. 19:56 HaFr

Tíz kérdés a baloldali blokkhoz

Érdekelne egy-két dolog a baloldal kapcsán. Sorolom:

1. Hogyan veszik elejét (mielőtt felüthetné a fejét) a baloldali politikai kultúrában bevett kiadásnövelési - GDP bezúzási - adósságnövelési ciklusnak?

2. Ennek érdekében hogyan tervezik csökkenteni az államháztartás kiadásait és növelni a GDP-t?

3. A GDP növelése érdekében milyen versenystratégiát látnak Magyarország előtt, milyen vízióba illeszkedik ez a stratégia, milyen koherens döntésekkel ültetik át a stratégiát a gyakorlatba?

4. Hogyan birkóznak meg a munkanélküliséggel egy regionálisan leszakadó piacon, amelyet sújt az EU magas munkanélkülisége és legföljebb lassú kilábalása a válságból?

5. Hogyan tervezik integrálni a magyar társadalmat, vagy nem tervezik, és beállnak abba az Orbán által kimondatlanul követett stratégiába, miszerint az ország viszonylagos versenyképességét a jövőben is az alacsony bérek fogják biztosítani, és a társadalom durván fele mélyen ez európai átlagos életszínvonal alatt fog élni ebben az évszázadban?

6. Hogyan kívánják megfékezni a GDP ötödére rúgó korrupciót?

7. Hogyan segítik elő a civil társadalom és a demokratikus politikai kultúra megerősödését?

8. Hogyan érik el a jelenlegi alkotmányos körülmények és politikai megosztottság közepette a közpolitikájuk hatékony érvényesülését?

9. Milyen stratégiájuk van a Magyarországot évszázada megosztó kulturális és világnézeti törésvonalak áthidalására?

10. Mi biztosítja az ígéreteik és a válaszaik hitelességét? 

(+1. Miért érzem azt, hogy minderről még semmit nem tudok? Szégyellem, de csak az jutott el eleddig hozzám, hogy OV-t le kell váltani. Persze lehet, hogy lemaradtam valamiről.)

Egy megrendelő

 

292 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr585560946

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szocialista párt ez mind 2013.10.10. 14:44:20

Tessék választani. Fidesz= Nemzeti Szocialisták, Jobbik = Népnemzeti Szocialisták, KDNP= Keresztény Szocialisták, LMP = Zöld Szocialisták, MSZP Sima Szocialisták, stb  forrás:

Trackback: Semjén Zsolt elvtárs vörös csillaga 2013.10.10. 14:42:55

Jó elvtársakból jó katolikusok lesznek. Semjén Zsolt azzal védekezett, hogy ő nem a vörös csillaggal, hanem a bethlemeni csillaggal kapott kitüntetést.

Trackback: Korrupt rendszer 2013.10.10. 14:41:49

Szórakoztató Képes ErkölcsTan; A szavazatod értelmetlen, amíg a rendszer korrupt. Egyik pártra sem szavazz, mert a pártok inkább csak akadályozzák a közmegegyezést. Egyik Pártra Sem  

Trackback: Érted lopnak a politikusok 2013.10.10. 14:41:15

Bár nincs a képen a többi párt, a Szarabbik, a Lehetetlenek, meg a Demagóg Koalicíó sem, de ők csak azért lopnak kevesebbet, mert nem férnek oda a "vályúhoz".  forrás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szevasztok 2013.10.10. 16:09:45

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: "Orbánék nem adósítják el az országot,"

Dehogynem.
Csak az egyszerű lelkek számára bullshitbe csomagolták, hogy simán bekajálják.

deruyter 2013.10.10. 16:12:21

Kicsit eltérek a témától. A tömegekhez az észérvek általában nem jutnak el. Hatékony kommunikációval, érzelmi manipulációval simán lehet 20-30%-nyi szavazót mozgatni. Vagyis ez a tömeg csak akkor fogja egyértelműen a sunyiba elküldeni v.-t és bandáját, ha már a napnál világosabb az ő számára is, hogy alkalmatlan. Ez viszont lehet, hogy 4 év alatt nem derül ki. Lehet, hogy kell nekik is meg az istenadta népnek is 8 év , hogy ez bekövetkezzen. Nem mondanám, hogy erre vágyok, de talán akkor nem csak 4 évre szabadulhatnánk meg tőle, hanem örökre. Mert ha mindig csak hajszállal veszít soha nem szabadulunk meg tőle. Bulldog akarattal mindig kitalál valamit, hogy hogyan tudna újra hatalomra jutni. Mert mindig lehet egy vizitdíj népszavazáshoz hasonló valami, ami még a legnormálisabb kormányra is csapást mérhet.

egyetmondok 2013.10.10. 16:20:44

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
A GDP arányos államadósság növekedésének megállítása (ha sikerült,nem úgy tűnik a Századvég KT-nek készített javaslatából,de reménykedjünk,miért ne, ugyi)2010 óta felemésztette Magyarország alsóhangon 7-8000 milliárd forintját.
Jól fogalmazok ? Szerintem jól.
Rosszabb üzletet nem is csinálhattunk volna.

Szevasztok 2013.10.10. 16:21:23

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Csak egyetlen adat szemléltetésképpen:

Kamatkiadás
2010 tény: 879 mrd Ft
2013 várható: 1144 mrd Ft

Szerinted honnan fizetjük a 3 év alatt 30%-kal(!!!) megnövekedett kamatokat?

Hitelből!

Amit "megspóroltunk" a manyupon, azt most odaadjuk a hitelezőknek! Bölcs dolog mondhatom...

windex 2013.10.10. 16:22:29

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: hát, ez sem jó, mert nem igaz. "harc" indult, hogy az IMF-fel szembeni adósságot visszafizessék. ezt idő előtt meg is tették. miért volt ez olyan fontos? mert az IMF nem bank, hanem egy alap, így a pénzt nem olyan kamattal kell visszafizetni, mint egy banknak, viszont cserébe beleszólást követel a gazdasági kérdések megoldásaiba. és amennyiben egy kormánynak nem az optimális gazdasági megoldás a célja, hanem a hatalom és az önkény bármilyen eszközzel való megtartása, akkor ez nagyon kellemetlen. a marketingrizsa az volt, hogy szabaduljunk meg az adósságtól. a ki nem mondott történés pedig az, hogy nem szabadultunk meg tőle, mert az IMF pénze magyarországon nem nélkülözhetetlen felesleg volt, így azt pótolni kellett. méghozzá olyan helyről, ahol senki nem szól bele semmibe. nosza, irány a szabad piac. és feltöltötték a kasszát. ámde az új pénznek magasabb a kamata. tehát amikor adósságról beszélünk, lehet a felvett összegekről beszélni - ez közel ugyannyi maradt. ezuért mondhatod te is, mint a kormány marketingesei, hogy nem nőtt az adósság. ám ha a költségeit is hozzátesszük, akkor, mivel az új, ugyanannyinak látszó adósságnak magasabbak a költségei, láthatjuk, hogy az adósság is több. így tehát mégiscsak eladósítják az országot, akárcsak az előző kormányok.

aztán lehetne még arról töprengeni, hogy maga az adósság ténye önmagában nem is biztos, hogy baj. akkor válik bajjá, ha a hiteleket fogyasztásra, szavazatmaxilmalizálásra, rövidtávú, jövőbeni hasznot nem hozó politikai célokra, vagy mint a 90-es évek előtt, az elégedetlenkedés csitítására használják fel. ha egy hitelt hasznot hajtó működésre ruháznak be, akkor nem gond. így az adósság ilyen harcban leküzdendő teherként való beállítása elismerése annak, hogy rosszul használták fel. és ebben sem különb az orbán kormány az előzőeknél.

komolyan érdekelne, hogy ha ilyen egyszerűen átlátható, hogy egy adminisztráció rosszul működik, és erkölcsileg is sekélyes, akkor mit látsz benne, hogy olyan elvakult rajongással kezeled, mint egy rock sztárt? ha neked is árt, miért akarod elhinni mindenáron, hogy neked jó? miért kell valamelyik - mindegy, melyik - rossz mellett feláldozni azt, hogy igenis lehetsz józan eszű, gondolkozó ember?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.10. 16:22:38

@deruyter: Meglehet. De O elküldését a balolfal is nehezíti, ezek egymásból élnek, gazdaságilag, az etatista alapvetésük is ua, az egész rezsim bűzlik, reménytlen.

panelburzsuj 2013.10.10. 16:29:50

@HaFr:

Egészen pontosan úgy fest a helyzet, hogy amíg lesz tömegigény ködevésre, addig a ködcsináló pártokrácia fényesen meg fog élni.

És majdnem mindegy, hányféle marakodó szekta képében.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.10. 16:40:09

@panelburzsuj:

Már megint a posztmodern irónia csöpög belőled ... ;)

Sírköves Slomó 2013.10.10. 17:16:12

@blah: Vezesd már le azt a korrekciót.

Sírköves Slomó 2013.10.10. 17:17:43

@Szevasztok: Naná, a 98-02 közötti adóságcsökkenés is csak látszat.

Meg a 02-10 közötti adóssághabzsolás is.

Mennyire kell ehhez hülyének lenni?

Sírköves Slomó 2013.10.10. 17:19:41

@egyetmondok: Ennek kb. se füle se farka.

Tehát a házadra visszafizetett kölcsön pénzbe kerül. Nofene. Bezzeg vehettél volna fel még több jelzálog alapú hitelt Népszabi előfizetésre.

Mert az a tuti üzlet.

Sírköves Slomó 2013.10.10. 17:23:52

@windex: Mi nem igaz?

Hogy a 2014es miniszterelnökjelöltek közül egyedül Orbán 8 éve alatt csökkent a GDP arányos adósság?

Inkább cáfold meg ne azt rizsázd 10000 karakterben hogy nem igaz.

egyetmondok 2013.10.10. 17:25:22

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Igazad is lehetne,ha csökkent volna,akár csak 10%-kal a gdp arányos államadósság. De nem csökkent,tehát nagy marhaság amit írsz,hogy a "visszafizetett kölcsön".
Nincsen visszafizetve,ha vissza lenne fizetve,nem azt mondanánk,hogy megállt az adósság növekedése,hanem azt,hogy csökkent.
Ez ennyire egyszerű.

egy szavazó 2013.10.10. 17:38:21

@panelburzsuj: az a gond, hogy a gödör nem fix dolog. Mindig van tér lefelé csúszni. Elképzelni is nehéz, mekkora lehet a nyomor.

Magyarország Nyugat-Európa lélegeztetőgépére van utalva minden porcikájával (kereskedelem, beruházás, tőke). Ha Nyugat-Európa végérvényesen elindulna a lejtőn - amiben nem hiszek, mert magvannak a mechanizmusok a regenerálódásra -, annak Magyarország (is) látná leghamarabb kárát.

Egyébként az a néhány ázsiai vállalat, amelyik "fantáziát" lát Magyarországban, csak azért fektet be nálunk, mert közel van a "hanyatló" nyugat,és az EU-n belül kereskedelmi kedvezményekhez jut.

Szevasztok 2013.10.10. 18:09:27

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: "Hogy a 2014es miniszterelnökjelöltek közül egyedül Orbán 8 éve alatt csökkent a GDP arányos adósság?"

És Orbán ideje alatt vertek a fenekére 2500 mrd megtakarításnak.

A számok közül ne csak azt nézd, ami kedvező, hanem az összképet!

A manyup eltapsolás = ~10% államadósság növekedéssel.
(Más soron van a mutatók között, de a hatása ugyanaz)

bunkó · http://bunko.blog.hu 2013.10.10. 18:15:52

"6. Hogyan kívánják megfékezni a GDP ötödére rúgó korrupciót?"

A korrupció által okozott károk a GDP ötödére Németországban rúgnak,
húsz százalék Magyarországon maga lenne a megtestesült álom.

Sírköves Slomó 2013.10.10. 18:17:03

@Szevasztok: Egyik sem igazol semmit abból amit előbb állítottál. Miért nem olvasol bele?

'Mindez természetesen költségvetési szempontból is kedvező, hiszen – feltételezve a tavalyi második félévi adatok idei ismétlését – az 1008 milliárdos 12 havi gördülő kamatkiadás immár 136 milliárd forinttal kevesebb, mint a költségvetésben szereplő 1144 milliárdos összeg. Vagyis az első negyedéves 100 milliárd után immár ekkora puffer van az idei büdzsében.'

A ktgvetésben túltervezték a kamatkiadást, ami várhatólag pár milliárd talált pénzt jelent zárszámadáskor.

panelburzsuj 2013.10.10. 18:20:58

@egy szavazó:

Ez a te "idegenszívű" olvasatod.

De egy minimum egy fidesznyi magyar szeretné inkább azt hinni, hogy ha majd beüt a krach, akkor lesz igazán becsülete a magyar disznónak, meg magyar falukban porosodó "szintes" csudapalotáknak - amit ugye "egy élet munkájával" ...

Sírköves Slomó 2013.10.10. 18:22:07

@Szevasztok: A hatása sem ugyanaz. A manyupba csatornázott pénz helye üresen maradt az állami nyugdíjalapban. Erre vettünk fel eddig hitelt, kamatra, hogy legyen miből költeni az államnak.

És bónuszként a Manyup meg nagyrészt magyar állampapírba fektette(azok kamata is az adófizetőt terheli). Ehhez kurva nagy szükség van magáncégek müködési ktgére, amikor közvetlenül az államtól is lehet venni papírt.

A legundorítóbb komcsi lopás volt. Orbán elégette a már félrerakott pénzt, de a rendszer megsemmisítése abszolút pozitív a ktgvetésnek.

Sírköves Slomó 2013.10.10. 18:25:12

@egyetmondok: 1. Orbán 7%kal nyomta le az adósságot. 2. Orbán 0%kal.

Ezt átlagolod, megnézed hogy áll a többi 2014es induló főfasz azt rájössz hogy Orbán közelében sincs senki.

Tulajdonképp azt a szót hogy államadósság csökkentés csak Orbán mondhatja ki anélkül hogy a plafon rászakadna.

Szevasztok 2013.10.10. 18:29:17

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
"A ktgvetésben túltervezték a kamatkiadást, ami várhatólag pár milliárd talált pénzt jelent zárszámadáskor."

A képet árnyalja:

"Persze az hangsúlyozni kell, hogy ezek a számítások csak akkor "állnak", ha valóban olyan lefutású lesz az idei évben is a kamatkiadás, mint amilyen az elmúlt években volt."

És egyébként meg örülünk annak, hogy "csak" 160mrd-dal többet égetünk el, mint 2010-ben?

Komolyan örülsz ennek?!?!

Szevasztok 2013.10.10. 18:31:19

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: "A hatása sem ugyanaz. A manyupba csatornázott pénz helye üresen maradt az állami nyugdíjalapban. "

Persze hogy nem ugyanaz, de attól még megvolt, csak máshol, a kamatokkal együtt!

A mostani kamatkiadás meg elégetett pénz!

Szevasztok 2013.10.10. 18:33:44

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: "Tulajdonképp azt a szót hogy államadósság csökkentés csak Orbán mondhatja ki anélkül hogy a plafon rászakadna."

1. Nem csökkent.
2. Orbán államadósság "csökkentése" a vagyon felélésével történt.

Erre még egy féleszű bakkecske is képes.
Erre vagy büszke?

panelburzsuj 2013.10.10. 18:39:33

@Szevasztok:

Mindenki a saját bakját dicséri.

(Egyébként meg a "magyar adósság" elsöprő többsége "életszínvonalvédelmi" megfontolásokból született. Kádár alatt is - meg azóta is, rendületlenűl. Ha nem tanulásra, hanem bulira költöttük - akkor hogy a fenébe lehetne mással törleszteni, mint vagyoncsökkentéssel?)

Sírköves Slomó 2013.10.10. 18:42:51

@Szevasztok: 'És egyébként meg örülünk annak, hogy "csak" 160mrd-dal többet égetünk el, mint 2010-ben?'

Milyen forinton számolva? Folyó áron? Egyébként maga a tény hol található erről?

'1. Nem csökkent.
2. Orbán államadósság "csökkentése" a vagyon felélésével történt.'

- Egyrészt /GDP arányosan/ hogyne csökkent volna, Orbán nem 4 hanem 8 éve miniszterelnök. Másrészt a vagyon egy lopás volt az állam meglopása a manyup kezelő javára. Senki más nem nyert rajta, a tagok döntő többsége sem. Aki nyert annak ott volt a lehetőség maradni. Ezért nincs kötelező manyup sehol a világon, egyetlen fejlett orzságban sem.

Szevasztok 2013.10.10. 18:43:04

@panelburzsuj: "Mindenki a saját bakját dicséri."

El se akarom képzelni, hogy ki mit kezd otthon a saját bakjával. :-)

egyetmondok 2013.10.10. 18:47:13

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

"1. Orbán 7%kal nyomta le az adósságot. 2. Orbán 0%kal." --- és ennek mi értelme van ?

De legyen,ezzel az erővel,miért ne:
A szoci/szdsz koalaíciókról azt mondhatjuk nyugodtan,hogy az 1.szoci/szdsz koala 30%-kal csökkentette az államadósságot (90ről 60ra),a 2.sz.szoci/szdsz koala megnövelte 55ről 80ra,ami ugye 25%. Ez bizony csak 5% csökkenés...
És akkor most mindenkori GDP arányosan,kb.2%-kal vezet Orbán Viktor. Ez tök jó.
De mégse,mert a GDP arányos 2%-nál böven sokkal több lett félretéve az MNB-ben devizatartalékként a 2008as IMF léből,tehát ezt a versenyt Orbán simán bebukta.:-)))

panelburzsuj 2013.10.10. 18:48:35

@Szevasztok:

Pedig ez az ország pont úgy működik, mint K. Erzsébet kiskorú, akit hiába is próbálna a "hivatalosság" megvédeni attól, amit ő egyszerűen "imád csinálni"...

Szevasztok 2013.10.10. 18:51:04

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: "Egyrészt /GDP arányosan/ hogyne csökkent volna"

Reménytelen...

Államadósság:
2010 év vége: 80.1%
2013 2. név: 81.4%

Csökkent. Ja...

leponex 2013.10.10. 18:54:27

@Szevasztok:
Csak egyetlen adat szemléltetésképpen:

Kamatkiadás
2010 tény: 879 mrd Ft
2013 várható: 1144 mrd Ft

Szerinted honnan fizetjük a 3 év alatt 30%-kal(!!!) megnövekedett kamatokat?"

Hát ugye volt az a 20 Mrd hitelecske, amit Bajnai bácsiék kaptak, elnapolva egy kis időre az államcsődöt. Tudod, azért, mert a Feri elizélta. nem kicsit, nagyon....

Oszt érdekes módon épp 2010-től kezdve kellett ( Orbánéknak )törleszteni.

A hitelt is, a kamatokat is.

Szerinted miből lehetett volna visszafizetni, mint újabb hitelekből, hiszen az államadósság erre lett kitalálva. Egyszer felveszed, és soha nem lehet visszafizetni, és még a kamatok törlesztése is további eladósodással lehetséges.

Bogár lászló ezt nemes egyszerűséggel pénzszivattyúnak nevezi.

egyetmondok 2013.10.10. 19:11:28

@leponex:
Na akkor Bogár nincsen túl jó véleménnyel Orbánról,pénzszivattyú ügyileg,merthogy a 98-2002 közötti időben az államadósság finanszírozási terhe magasabb volt GDP arányosan,mint például a "terrorista" Gyurcsány,teszem fel,2007es évében.

Szevasztok 2013.10.10. 19:14:22

@leponex: "Szerinted miből lehetett volna visszafizetni, mint újabb hitelekből, hiszen az államadósság erre lett kitalálva."

Ha jól megfigyeled az idézett részben én nem az államADÓSSÁGRÓL írtam, hanem a KAMATRÓL.

A kamat pedig annak az ÁRA, hogy az államadósságot finanszírozzuk. Az államadósság finanszírozásának egyetlen oka, hogy ne jelentsünk államcsődöt.
(Az egy másik kérdés, hogy lehet olyan helyzet, amikor érdemesebb azt bevállalni, de ebbe most ne menjünk bele.)

A kamatok növekedése, pedig azt jelenti, hogy Orbánék alatt ennyivel DRÁGÁBB lett az, hogy nem megyünk csődbe.

3 év -> +30% (Még 3 ilyen év, és valóban érdemesebb államcsődöt jelenteni...)

Mondhatjuk úgy is, hogy ez az unortodoxia felára.

Sírköves Slomó 2013.10.10. 19:15:05

@Szevasztok: Mondom mégegyszer. Orbán 8 éve miniszterelnök, és egyesegyedül csökkentette az államadósságot a 2014es indulók közül.

Sírköves Slomó 2013.10.10. 19:16:13

@egyetmondok: Mi értelme van?

Az az értelme hogy a 2014es ME indulók közül mindenki más növelte az államadósságot. Nem kicsit, nagyon.

panelburzsuj 2013.10.10. 19:17:39

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

Kár, hogy a Csaut agyonlőtték.

Ő még sikeresebb adócsökkentő volt - rá lenne leginkább szükségünk, nem?

Szevasztok 2013.10.10. 19:18:20

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: "Mondom mégegyszer. Orbán 8 éve miniszterelnök, és egyesegyedül csökkentette az államadósságot a 2014es indulók közül."

Akárhányszor mondod, akkor se igaz.

Az államadósság jelen állásban +1.3%-os növekedést mutat 2,5 év alatt.
(Ugye téged se nagyon érdekel, hogy mennyi volt pl a fizetésed 15 évvel ezelőtt.)

Sírköves Slomó 2013.10.10. 19:18:34

@Szevasztok: 'Kamatkiadás
2010 tény: 879 mrd Ft
2013 várható: 1144 mrd Ft'

Majd azért lesz erre forrásod is, ugye? Mert a második szám már nem igaz, az előbb olvashattad hogy az a tervezett kamatkiadás, nem a kifizetett, ami kevesebb lesz.

panelburzsuj 2013.10.10. 19:18:37

@panelburzsuj:
báhhhh...

adócsökkentő = adósságcsökkentő

egyetmondok 2013.10.10. 19:18:38

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

A 2014es induló politikai pártok közül sajnos pont a fidesz a vesztes ebben a versenyben.

És az is marad. Mai hír:

Hétéves futamidejű dolláralapú államkötvényt adott el a Magyar Fejlesztési Bank 750 millió dollár értékben az amerikai referenciahozam (220 bázispont) fölött 410 bázisponttal. Ez 6,3 százalékos kamatot jelent. --- dollár hitelt veszünk fel 6,3% kamatra -ra ? Gratula.

egy szavazó 2013.10.10. 19:19:45

@panelburzsuj: a hit egy romantikus dolog. Viszont a gazdaságban nyers törvényszerűségek uralkodnak, mint a fizikában. A kialakult körülmények között a lecsúszást sem a jobboldal, sem a baloldal, sem a szélsőségesek nem tudják megállítani. Nem örülök ennek, de nem tudok mást mondani. "Idegenszívűségnek" ehhez semmi köze. Csak abban bízhatunk, hogy Európa nem bukik el, mert "keletről" biztosan nem jön megváltás. Eddig keletről a tatárok, a törökök, meg az oroszok jöttek, mire lehet onnan számítani? A pár ázsiai cég - ahogy korábban írtam -, csak azért van itt, mert közel vagyunk Nyugat-Európához.

Sírköves Slomó 2013.10.10. 19:35:25

@egyetmondok: 'A 2014es induló politikai pártok közül sajnos pont a fidesz a vesztes ebben a versenyben.'

Mielőtt továbbolvasnálak, ennek mi az alapja? Gondolom az adósságra gondolsz.

Sírköves Slomó 2013.10.10. 19:37:12

@Szevasztok: Nagyon gyenge a felfogásod. Orbán 7%kal legyomta az államadósságot az ezredfordulón. Most szerinted növelte 1,3%kal. A számolást rád hagyom.

Nem vagy te hülye viszont igen rosszul játszod.

Sírköves Slomó 2013.10.10. 19:38:05

@panelburzsuj: Nem tudom mire lenne szükséged, talán valakire akivel beszélgethetsz a szinteden.

panelburzsuj 2013.10.10. 19:42:30

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Hát azt eddig is sejtettem, hogy nem te leszel az... :(

egyetmondok 2013.10.10. 20:00:27

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Ha megnézzük az mszp kormányokat és a fidesz kormányokat,majd összevetjük, hogy mely kormányzatok alatt hogyan alakultak a magyar államháztartás adósságának adatai,akkor azt kell mondjuk,hogy ebben a versenyben az mszp legyőzi pozitiv értelemben a fideszt.
Nem lehet mást mondani.
De,még javíthat a fidesz ebben a mecssben.
Csak a mai napig áll rosszabbul.

Szevasztok 2013.10.10. 20:09:19

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: "Orbán 7%kal legyomta az államadósságot az ezredfordulón. "

Na és!
Ez kit érdekel az elvakult orbánhívőkön kívül, akik már nem tudnak mást felhozni vezérük védelmére, mint hogy mi volt 15 éve?! Lesz*rom.

"Majd azért lesz erre forrásod is, ugye? "

Korábban adtam forrást, ha tudod cáfold.

Sírköves Slomó 2013.10.10. 20:23:20

@Szevasztok: Részben már cáfoltam, maga a link a cáfolat hiszen az 1144 mrd nem megvalósult hanem tervezett kamatkiadás.

A 879 mrd-ról meg szó sincs sehol.

Én vagyok elvakult? És a Bajnai-Gyurcsány okozta államadósság növekedést össze tudod hasonlítani Orbán 1,3%ával egyedül?

Sírköves Slomó 2013.10.10. 20:24:16

@egyetmondok: Aha, én meg azt hittem hogy az államadósság számok nem rizsa.

Bullshitelésben nem rossz az mszp.

egyetmondok 2013.10.10. 20:28:52

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Az mszp bullshit ügyben pont olyan rossz,mint a fidesz.
Az államadósság adatok viszont azok amik.S azok szerint a fidesz kormányok az mszp kormányokhoz képest rosszabbul állnak.
Ennyi az egész,mondhatom nyugodtan,egyik rosszabbb,mint a másik...államadósság ügyben a fidesz rosszabb,mint az mszp.
Na,semmi különös.

Sírköves Slomó 2013.10.10. 20:34:46

@egyetmondok: Mutasd azokat amik ezt a hülyeségedet alátámasztják.

Rizsa már elég 2 héte is.

egyetmondok 2013.10.10. 20:40:49

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Fentebb megtalálod részletesen.
Keressed szépen meg,neked szólt a komment.

Szevasztok 2013.10.10. 20:41:41

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: "Részben már cáfoltam, maga a link a cáfolat hiszen az 1144 mrd nem megvalósult hanem tervezett kamatkiadás. "

Te tényleg nagyon hülye vagy.

Hol írtam, hogy megvalósult?!?!
Egy 2013-as szám év közben hogy lehetne megvalósult te .....?!?!

A másik adat meg ugyanabban a cikkben van.

Szevasztok 2013.10.10. 20:43:08

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: " És a Bajnai-Gyurcsány okozta államadósság növekedést össze tudod hasonlítani Orbán 1,3%ával egyedül?"

Hol említettem a szocikat bármilyen összefüggésben?

Csak te mosdatod hazugságokkal az imádott vezéredet!

Szevasztok 2013.10.10. 20:46:46

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: "És a Bajnai-Gyurcsány okozta államadósság növekedést össze tudod hasonlítani Orbán 1,3%ával egyedül?"

Az 1.3% növekedés meg a manyup vagyon nélküli adat, a valós az inkább +10%. 3 évre ez szép teljesítmény. Kb a szocikkal van egy szinten, de talán még "jobb" is...

egyetmondok 2013.10.10. 20:53:34

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Te nagyon el lehetsz foglalva:-)) villantottam. Ott vannak.

Sírköves Slomó 2013.10.10. 20:54:22

@Szevasztok:

Tény hogy választani csak Orbán és a szocik között lehet.

Sírköves Slomó 2013.10.10. 20:58:35

@egyetmondok: Ja látom, én a 2014es jelöltekre gondoltam.

Már nincs mit elprivatizálni meg elinflálni ahogy Bokros meg horn csinálta. Ez nagyon erőltetett.

Ennyi erővel a rendszerváltáskor volt 60% államadósság, azt nem Horthy szórta el.

egyetmondok 2013.10.10. 20:59:33

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Te hány blogon nyomatod az agitpropot,öregem nem irigyellek.
De,persze szívesen. Ma este írtam,ezen linken tudod elérni a posztot. Érdekes,látogass el nyugodtan:
hafr.blog.hu/2013/10/09/tiz_kerdes_a_baloldali_blokkhoz

egyetmondok 2013.10.10. 21:00:29

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
70% volt az,amikor először tisztességesen kiszámolták,és nem 60%.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.10. 21:01:13

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

"Tény hogy választani csak Orbán és a szocik között lehet."

Ennek a "ténynek" a széleskörű elfogadtatása mindkettőjük (Orbán és a szocik) érdeke.

egyetmondok 2013.10.10. 21:01:30

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Ja értem,oké, én a fidesz kormányokra gondoltam.

Sírköves Slomó 2013.10.10. 21:25:04

@neoteny: És nem tudok változtatni rajta, nem állok politikusnak. Te igen?

Sírköves Slomó 2013.10.10. 21:31:21

@neoteny: Holdkórosan naiv. Vagy nagyon rafinált.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.10. 21:34:23

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

Azért mert Orbán és a szocik érdeke ellenében hat?

Sírköves Slomó 2013.10.10. 21:44:46

@neoteny: Igen. Azért mert nem látja be hogy a nagypolitika érdekérvényesítési terep gazdasági csoportoknak.

Olyan mint az LMP. Nem szól semmiről, elveket mantrázik, de ennek csekély a szerepe. A politika háború, pénz kell hozzá meg média, a média is pénzkérdés.

Persze lehet hogy Orbán is ilyen volt liberális korában. minden párt ilyen amíg hatalomhoz nem jut. Még ilyen az LMP, Jobbik. Minek még Hafr is?

Sírköves Slomó 2013.10.10. 21:45:56

@neoteny: 'Azért mert Orbán és a szocik érdeke ellenében hat?' - persze ez a megfogalmazás azért erős túlzás mondjuk akar hatni. A hatás még kurva messze van.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.10. 21:51:17

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

"Minek még Hafr is?"

Miért ne ő is? Senkinek sincs különbérlete a politikai aktivizálódásra; aki tudja, csinálja.

A hatás valóban messze van; de ha az a hozzáállás hogy "minek?", akkor aztán tényleg messze is marad.

Sírköves Slomó 2013.10.10. 21:53:27

@neoteny: No jó. Ezzel nem lehet vitatkozni.

windex 2013.10.11. 02:48:35

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: elli, elli, visszanéztem, hogy lássam, hogy álltok. hát, a helyzet az, hogy szétcincáltak téged a többiek, de ezen nem is lehet csodálkozni. részben mert a tényeket és a számokat mindenáron a koncepciódhoz akarod faragni, és ezt nem nehéz szétszedni. a másik, hogy nem érdemes neked mindenféle számokon rugózva küzdeni, mert a küzdelmed lényege valójában csak annyi, hogy "akkor is nekem van igazam". ennek tipikus jele, amikor a vitatkozó fél nem tud érvelni, hiszen nincs mivel, csak részelemekbe kapaszkodik körömszakadtáig. mint te például a nem létező adósságcsökkentésbe, azt véded és szajkózod egyre dühödtebben. miközben természetes, hogy egy ilyen dolgot nem lehet a közegéből kiragadva kezelni. mi a kontextus, és a gazdasági történések alakítóinak mik a céljai, érdekei - csak ezekkel együtt lehet normális, elemző felmérést és esetleg ítéletet mondani. az elég ovis dolog, hogy állsz a virtzális homokozóban, és itt veszekszel a többiekkel, hogy kinek mikor menni volt a hitelfelvétele. ha jól emlékszem, mondtam már, hogy egy hitelnél az a legfontosabb, hogy mire vették fel, fogyasztásra - elcsapni a hitelfelvevőt! - hasznot hajtó, jövőteremtő vállalkozásra - ez oké - esetleg saját politikai-hatalmi célok érdekében - újra elcsapni. tehát, bár orbánnál is növekszik az adósság, miközben persze a marketing miatt azt szajkózza, hogy csökken, egyáltalán nem ez a baj vele. hanem hogy az olyan kritikátlan, jóhiszemű embereket, mint te gyalázatosan becsapja valami hagymázas sikertörténettel, miközben az egésznek a célja kizárólag a saját mozgásterének biztosítása és kiszélesítése. hogy értsd, akkor is gáz az egész, ha közben csökkenne az államadósság. de ráadásul csak nőtt, és tovább nő eztán is, akkor is, ha nem venne fel többet, de fog. a fentebb előadott hozzászólásaid eléggé anyagi természetűek voltak, így nem tudom, hogy tudsz-e követni, érted-e, mi a gondom, hogy ennek az egésznek az erkölcsi része, a lekezelő arrogancia, a felsőbbrendő atyáskodás és a hazudozás sokkal nagyobb gáz, mint az, hogy nő az adósság. és a másik nagy probléma, egyben minősíthetetlen szemétség, hogy visszaélnek azzal, hogy a hozzád hasonló normális emberek hisznek benne és neki, és mellé állnak. a te részedről pedig azért ez a legnagyobb tévedés, mert nem neked kell valamelyik oldal mellé állni, hanem az ő kötelességük lenne melléd állni. ezt csak azért írom, hogy értsd, ha valakivel szemben kritikát gyakorlok, veled ellentétben nem jelenti azt, hogy az ellenfele mellé álltam volna. minden adminisztrációban keresem a kritizálható dolgokat, mert azokkal ártanak nekünk, igenigen, neked is. a szoci bagázsról is megjegyeztem a szemétségeket ;-) mondhatnám például a hitel ügyeket is, ha már itt ez volt a téma :-)

leponex 2013.10.11. 08:10:29

@Szevasztok:
"Ha jól megfigyeled az idézett részben én nem az államADÓSSÁGRÓL írtam, hanem a KAMATRÓL."

Hogyne, jól megfigyeltem.

Oszt erre írtam, hogy épp 2010-től kezdve kellett törleszteni a 20 Mrd kamatait.

És mivel a deficites költségvetés mellett új hitel felvételével lehet ezt a törlesztést finanszírozni, ez a kamatfizetési növekededés független attól, Orbán épp mit csinál jól vagy rosszul.

Az adósság növekedése meg a kockázati felárat is megemeli, ami ugye megint csak a kamatkiadásokban mutatkozik meg.

Ettől még a mostani kormányzat rossz lépései is hathatnak ebbe az irányba.

De ha mostani devizatartalékot, az 'államosításokban' megnyilvánuló vagyonnövekedést (pl: Mol, E-on gáztárolók), az aktuális államadósságot összeveted a 2010-es állapottal, magad is beláthatod, hogy ha szerény mértékben is, de csökkent az államadósság relatív szintje.
Nominálisan természetesen csak nőni tud, amíg nincs szufficites költségvetés.

panelburzsuj 2013.10.11. 08:18:22

@leponex:
Mi csavarós észjárású magyarok úgy csinálunk subprime hiteltt, hogy éles adósság alá UTÓLAG pakolunk bizonytalan piaci értékű jelzálogot (pl: Mol, E-on gáztárolók).

Hajrá Leponex, hajrá Unorodoxia! :)

Hidvégi Mihály 2013.10.11. 08:29:43

@windex: Nagyon szépen válaszoltál Ellinek, gratulálok.

Szevasztok 2013.10.11. 08:30:18

@leponex: "Oszt erre írtam, hogy épp 2010-től kezdve kellett törleszteni a 20 Mrd kamatait."

És most hogy az ájemef hitelt visszafizettük, vajon miért ilyen nagy a kamatkiadás MOST? Meg lesz JÖVŐRE?

Hát csak nem azért, amit az unortodoxiában vettünk fel?

Szevasztok 2013.10.11. 08:32:54

@leponex: "Nominálisan természetesen csak nőni tud, amíg nincs szufficites költségvetés."

A ktgvetés (kamatok nélkül) szufficites.

Minden kamatra költött forint egy az egyben emeli a ktgvetési hiányt, és minden azon megspórolt csökkentené.

Nyugodtan felfoghatod úgy is, hogy az államadósságot CSAK a kamatok növelik tovább.

Hidvégi Mihály 2013.10.11. 08:37:48

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

...jóhiszemű embereket, mint te... látod, ezt írta windex rólad, s tudod milyen fontos ez?, mi itt, akik szinte egymásnak feszülünk, sosem láthatjuk a másikban a legyőzendő ellenséget, hanem a meggyőzendő polgárt.

leponex 2013.10.11. 09:08:03

@panelburzsuj:
Hajrá! :)
Bár mintha a Molt a manyup által felhalmozott államadósság átkonvertálásával tettük magunkévá.

leponex 2013.10.11. 09:17:09

@Szevasztok:
"Nyugodtan felfoghatod úgy is, hogy az államadósságot CSAK a kamatok növelik tovább."

Pontosabban mondva MINDEN EGYÉB hitelfelvétel nélkül már az addig felhalmozott államadósság kamataira felvett hitelek önmagukban tovább növelik.
Megállíthatatlanul.
Erre lett kitalálva ;-)

És mivel az elsődleges ktgvetés MA már tényleg szufficites, így joggal állíthatta Vizel barátunk is, hogy az Orbánék alatt csökkent az államadósság.
De egy blogon természetesen hitviták zajlanak erről :)

Szevasztok 2013.10.11. 09:22:36

@leponex: "Pontosabban mondva MINDEN EGYÉB hitelfelvétel nélkül már az addig felhalmozott államadósság"

Még pontosabban nem az eddig FELVETT, hanem a közelmúltban MEGÚJÍTOTT hitelek kamata, ami elszállt, és lassan tényleg megállíthatatlan.

3 év alatt 20-30% növekedés.

"Vizel barátunk is, hogy az Orbánék alatt csökkent az államadósság."

Ha a ktgvetési hiány kordában tartását mondta volna, akkor az OK.

De az államadósság tényszerűen NEM csökkent. (Hisz épp azt tárgyaljuk most is, hogy mitől megállíthatatlan.)

leponex 2013.10.11. 09:25:59

@Szevasztok:
"És most hogy az ájemef hitelt visszafizettük, vajon miért ilyen nagy a kamatkiadás MOST? Meg lesz JÖVŐRE?"

Például azért, mert az ájemef hitelt vissza kellett fizetni - hitelből természetesen.
2010 előtt ezt a hitelt Bajnai a csődgondnokságra használhatta fel, ingyen, hiszen mind a hitelt, mind a kamatokat 2010-től kellett visszafizetni.

Mindjárt másképp látnád az összehasonlításban a 2010 előtti meg utáni államadósságnak és kamatainak egyenlegét, ha visszahelyeznéd oda, ahol felhasználták.
Mert ugye Bajnai 'használta', Orbán meg 'fizette'.

leponex 2013.10.11. 09:34:35

@Szevasztok:
"Még pontosabban nem az eddig FELVETT, hanem a közelmúltban MEGÚJÍTOTT hitelek kamata, ami elszállt, és lassan tényleg megállíthatatlan."

Mivelhogy a 'közelmúltban megújított hitelek' az EDDIG felvett hitelek kamataira sokszorosan 'megújított' hitelek újabb megújítása.

I tak dalse ...

A megállíthatatlanság pedig kezdetektől fogva a rendszer lényegét képezi.

Nyilvánvaló, hogy az éves hiány relatív csökkentésével relatíve csökkent az államadósság finanszírozási terhe.

Ha csak ennyit elért Orbán, már az is sokkal több, mint amit eddig bárki produkáltatott az országgal.

Szevasztok 2013.10.11. 09:36:23

@leponex: "Például azért, mert az ájemef hitelt vissza kellett fizetni - hitelből természetesen."

És ez hol emelte a kamatkiadást IDÉN?
Lsz magyarázd meg szegény tudatlannak, hogy egy MÁR visszafizetett hitelnek mi a francért van még kamatnövelő hatása utána évekig?

Egyébként meg mire kellett az IMF hitel?

1. Korábbi hitel megújítására? Akkor nem jelentkezett többletkamat (legalábbis tekinthetjük +/- 0-nak.).

2. Az MNB devizatartalék növelésére? Ez tényleg emelte az adósságot és a kamatokat is egyaránt. De ez a hatás 2010-ben már teljes egészében megvolt.

3. Esetleg tudsz olyan egyéb hatását, ami csak idén jelentkezett először? (A visszafizetést ne mondd, mert most a kamatokról beszélünk!)

Szevasztok 2013.10.11. 09:40:40

@leponex: "I tak dalse ..."

Csak az ütemben van egy kis bibi.

Az általad is átlátott megállíthatatlan növekedés ÜTEME nőtt meg irdatlanul 3 év alatt. Még egyszer +20-30%-ról beszélünk!

Ha ez így megy tovább, akkor újabb 3-5 év múlva érdemes lesz államcsődöt jelenteni, mert a CSAK a kamatkiadás egyedül eléri a GDP 5-6%-át! Hogyan lesz abból 3% alatti éves hiány?

panelburzsuj 2013.10.11. 09:42:33

@leponex:
Aszondod, hogy Magyarországon egymástól független erőközpontok rakosgatják az állami erőforrásokat, vagyonelemeket egyik zsebből másikba?

És hogy ezeket a mozgásokat a külső finaszírozók is pontosan úgy látják, ahogy azt a magyar kormányzat látni kérni méltózik?

leponex 2013.10.11. 09:47:28

@Szevasztok:
"MÁR visszafizetett hitelnek mi a francért van még kamatnövelő hatása utána évekig?"

Ez most komoly?

Az elébb egyeztünk meg, hogy a lejáró hiteleket csak kamattal növelt újabb hitelekkel lehet "törleszteni", azaz a kamatkiadások növekednek.
***

A 'manyup' ezért volt az egyik legnagyobb 'gazemberség', mert úgy vont ki forrásokat az országból, hogy SEMMIFÉLE pozitív hatása nem lehetett!
***

1. - valóban, mert 14% kamatra sem vettek már állampapírt Ferencünk idején. AKKOR így nem keletkezett többletkamat, hanem amikor VISSZA kellett azt fizetni -2010-től.

2. - a devizatartalék valóban most cirka akkora, mint amekkorára az ájemef kölcsönnel AKKOR fel lehetett pumpálni.
MOST megvan a devizatartalék, és vissza van fizetve az ájemef pénz.
Azért próbáld meg összehozni magadban csak ezt a két tételt legalább.

leponex 2013.10.11. 09:56:05

@panelburzsuj:
Nem, és nem is értek hozzá ;-)
Bogár urat csak azért említettem megest, mert ő az egyik szivattyúügyi megmondóember.
És ha eltekintünk a követhetetlenül elbonyolított szövegfűzési gyakorlatától, bezony ölég hihető koncepciói vannak e tárgykörben.
Boros haverja jóval egyszerűbben mond hasonlókat.

Hogy a külső 'finanszírozók' meg a mostani magyar kormány hogyan méltóztatnak látni azt én végképp nem tudhatom.
De nem tűnik teljesen elveszett pancsernek az Orbán :)

Mindenesetre a 2012-re beígért lecserélése Bajnaira/Andorra egyelőre késében van ;-)

Szevasztok 2013.10.11. 10:03:12

@leponex: "Az elébb egyeztünk meg, hogy a lejáró hiteleket csak kamattal növelt újabb hitelekkel lehet "törleszteni", azaz a kamatkiadások növekednek."

Még egyszer: nem a növekedés TÉNYE a baj, hanem az ÜTEME!!!

Igen az általad említett folyamatnak van kamatnövelő hatása. De ha ez a spirál általában ilyen MÉRTÉKŰ lenne, akkor néhány év alatt bedőlne az összes állam!

panelburzsuj 2013.10.11. 10:03:25

@leponex:
Akkor mi az értekezéseid tárgya? A pszüchéd?

Te vagy színtiszta alanyi kommenter?

- Hűdeklafa! - gondolta Leponex.

Szevasztok 2013.10.11. 10:08:07

@leponex: "MOST megvan a devizatartalék, és vissza van fizetve az ájemef pénz."

Igen és ez jó. És mindenkinek jobb lett volna, ha nem végezzük el azt a kísérletet, amit cca 10 éve kezdtek el. És OV is szépen folytatja a maga módján...

Ezt pedig úgy hívják, hogy a kockázatok semmibevétele.

DE túl nagy jelentőséget tulajdonítasz az IMF hitelnek. Pedig egyedül csak az a különbség, hogy az IMF bele akar szólni az adott ország ügyeibe (ugye ez a dolga), a piaci befektető meg egyszerűen megelégszik a kapott kamattal.

leponex 2013.10.11. 10:16:59

@panelburzsuj:
'Te vagy színtiszta alanyi kommenter?'
Á, dehogy.

Költségvetést készítek én is 2015-re, és megnézem mi bölcsességet fogtok összehordani szakértő barátainkkal :)

leponex 2013.10.11. 10:22:21

@Szevasztok:
"jobb lett volna, ha nem végezzük el azt a kísérletet, amit cca 10 éve kezdtek el. És OV is szépen folytatja a maga módján..."

Jobb lett volna, valóban.
OV szerintem éppen hogy nem ezt folytatja, bár abban igazad van, hogy tényleg sokat kockáztatott.
De mindeddig nem ment át a falon :)

Szevasztok 2013.10.11. 10:26:10

@leponex: "De mindeddig nem ment át a falon"

Eddig szerencséje /szerencsénk volt.

De ha nincs, akkor lehetett volna sokkal nagyobb bukta is, mint 2008-2009-ben.

A szocik megszívták, OV nem.

Ez nálam nem érdem, hanem hazardírozás.

leponex 2013.10.11. 10:43:02

@Szevasztok:
"Ez nálam nem érdem, hanem hazardírozás."

A kockázatvállalás meg a harzardírozás mégse ugyanaz.

OV a kritikus helyzetben azonnal feltette a kezét, amikor komolyan megszorongatták kívülről, Róna Péter már meg is nevezte utódját:

(hvg.hu/napi_merites/20111113_orban_viktor_levaltas)

"Róna Péter közgazdász szerint Görögország és Olaszország után Magyarország vezetését is „saját emberére” bízhatja az Európai Unió - olvasható a mindennapi.hu oldalon.
A közgazdász vélekedése szerint ez a mechanizmus már beindult, és egy éven belül Magyarország miniszterelnöke Andor László lehet, hiszen látszik, hogy az unió "kihelyezi a periféria országaiba az általa ismert és megbízható embereket". Mindezt alátámasztja a Wall Street Journal cikke is, amelyben arról írnak, hogy Magyarországon lehet a következő nagy válság - vélte a közgazdász, aki szerint a cikk megalapozója Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosának nyilatkozata lehet, amelyben a biztos elmondja, hogy mekkora lesz a magyar költségvetési hiány. "

Bajnait meg Csárlsz Gáti bácsiék fazonírozták a feladatra a John Hopkinson.
Demokratikusan, persze.

OK, tárgyalunk az IMF-fel, adta meg magát OV. A történetet már ismerhetjük:)

Hafr barátunk épp most szomorkodik a 'szabad piac' megszűnte meg a nemzetközi oligarchásodás miatt.

Lehet-é ilyen körülmények között finomkodó műliberálisként kormányozni egy országot?

windex 2013.10.11. 11:18:37

@leponex: nem műliberálisként. de tisztességesebben lehetne.

leponex 2013.10.11. 16:49:09

@windex:
Tisztességesebben természetesen mindig lehetne.
És kinek a tisztességfogalmát kell alkalmazni?

No meg persze jobban is.

wizes1 2013.10.12. 07:54:42

Nem látom: hogy akarják a megérdemelt büntetést és számonkérést végrehajtani akik az országgal ezt tették: szétrabolták, közpénzt magánpénzzé konbvertálták.
Hűtlen kezelést? pl a MMA -nak és egyéb politika által kreált alapítványoknak juttatott állami vagyontárgyak.
süti beállítások módosítása