1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.08.03. 11:39 HaFr

Konzervativizmus itt és most

A kérdés fel nem ismeréséből, hogy milyen lehet a konzervativizmus egy premodern politikai környezetben, fakad a jobboldali (nekem nacionalista baloldali) teoretikusok legtöbb szellemi problémája és identifikációs tévelygése idehaza. A politikai konzervativizmus modern eszmekör, a francia forradalom korában, az arra való reakció részeként jött létre a kontinensen (akárcsak a liberalizmus, szemben Angliával, ahol mindkettőnek voltak már előzményei addigra), azonban minden vonulatáról kivétel nélkül elmondható, hogy modern volt, a szó akár jó, akár baljós értelmében: konzervatív, nem tradicionalista. A modernizálódó, az emberi szabadságjogok, az autonómia, a kapitalizmus és a demokrácia eszméit integráló társadalmak és államok feltartóztatására, a folyamatok visszafordítására kerestek eszközöket, de az ilyen társadalmak számára érthető és értékelhető, versenyképes eszközöket. amelyek számolnak a szabadság, az autonómia, a polgári individualizmus stb. valóságával. Ez a valóság azonban Magyarországon nem valóság, sőt nem is program.

A magyar konzervatív éthosz máig alapvetően premodern tradicionalista (hagyományőrző), mivel maga a társadalom is premodern: Álmos vezér és az iPhone között sosem került bele a modernizáció kulturális keltetőjébe. Ami modern benne, az nem konzervatív: az etnicizmus (irredentizmus és rasszizmus). Mindez ma úgy mutatkozik meg a konzervatívok háza táján, hogy a Turulon és a nemez-nyereg-szentkenet kaotikus tradícióján túl nincs a hazai "konzervativizmusnak" értelme, igaz, azt iPhone-on kommunikálják. A tradicionalizmus értelemnek csekély, premodern, versenyképtelen, az etnicizmussal keveredve bódítóan ostoba, populista, kártékony. Nem véletlen, hogy a politikai barométerünk, Orbán Viktor, jó érzékkel beillesztette a kaleidoszkópjába, miközben hiányérzete a konzervativizmussal kapcsolatban egyáltalán nincs. A hazai konzervatív műhelyekként máig leginkább szóba jöhető portálok pedig nyűglődnek és jobb híján Navracsicsot, a Századvéget vagy a mocskos szájú, sötét kommentelőket szolgálják -- de szolgálják. (Hát ha én ilyen portálvezér lennék, első dolgom lenne véget vetni a kommentelésnek pusztán a szellemi higiéniára tekintettel. Persze nehéz ez, ha a szellemi higiéniám a többi említett és nem említett entitásra nem terjed ki.)

A hazai konzervativizmusnak, ahogy megírtam már, egyedül a Tellér-Lánczi vonulat adott némi ízt ("száj íze mint a főzelék"), amikor kitalálták, hogy legyen a konzervativizmus szinoním az antikommunizmussal. Csakhogy amellett, hogy politikai haszna lehetett ennek, azóta a vak is látja, hogy a Fidesz semmivel sem kevésbé "kommunista" párt az MSZP-nél, és a megalvadt struktúrákat mindössze az annál virgoncabb saját rablóstruktúráival akarja helyettesíteni, amelyek Tellért ma jól fizető kormányolvasói álláshoz, Lánczit pedig valószínűleg még jobban fizető Századvég-elnöki álláshoz segítették, noha a kenyéradó gazdájukat a hagyományok és a szellem világa csak annyira érdeklik, amennyire bele lehetett velük izzítani további néhány ezer "értelmiségit". Pedig ezek legtöbbjének, a hierarchia alacsonyabb fokain állva, elég lett volna az a havi kétszáz fix is, amit végül megkaptak, és lett ennek megfelelően a szellem világa is olcsó, sivár és kietlen.

A magyar konzervativizmus éppen ezért csakis modernizáló konzervativizmus lehet (t.i. amelyik az abszolutizmus, a protestantizmus, a polgárosodás, és a felvilágosodás munkáját megkésve magára vállalja). Mint ilyennek lehet egy etatista és egy szabadságpárti vetülete. A konzervativizmusnak el kell végezni a magyar modernizáció kemény munkáját, az etatista lehetőséget azonban éppen most látjuk kútba hullani -- marad tehát a liberális konzervativizmus, amelyik az ötvenes évek (pre-straussiánus) amerikai konzervativizmusa szellemében a kis állam, a fegyelmezett monetáris politika, a költségvetési egyensúly, az erős társadalmi közösségek és a természetjog alapján áll. Ha valaki ismer jobbat, jelezze. Ha valaki pedig nem tudja, hogy az autoriter-populista-korrupt magyar etatizmus miért nem kapható és miért nem alkalmas a modernizációra, annak 675.000 Ft nettó óradíjért elmagyarázom. Számlát tudok adni.

Az elégedetteknek http://hvg.hu/itthon/20130804_Mosolyindex_Magyarorszag_0_pont

77 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr55443295

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervativizmus itt és most 2013.08.04. 10:39:02

A hazai konzervativizmusnak egyedül a Tellér-Lánczi vonulat adott némi ízt, amikor kitalálták, hogy legyen szinoním az antikommunizmussal.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyetmondok 2013.08.03. 11:51:21

Rendben,nagyon is. Egy helyen azonban kérnék pontosítást:
" A politikai konzervativizmus modern eszmekör, a francia forradalom korában, az arra való reakció részeként jött létre..." ---írod,és ez szerintem így nem pontos. Úgy pontos,ha azt mondjuk,hogy a francia forradalom kisiklott terrorjára való reakció részeként.
Azt ugyanis én nagyon szomorúan látom,hogy a mai jobboldal magát a polgári forradalmat látja a kisiklott terrorban, viccesen (fenét viccesen,tragikusan)tehát azt lehet mondanunk,hogy a magyar jobboldalnak ugyanúgy téves elképzelése van a polgári átalakulásokról(ritkán forradalmakról,még ritkábban azok terrorisztikus eseteitől),mint a bolsevik munkásmozgalomnak,csak míg a marxista leninista munkásmozgalom beleszerelmesedett a terrorba,a mai magyar jobboldal az egész polgári átalakulást (benne a forradalmat is)utálja,mert ugyanazt látja csak,a terrort.

egyetmondok 2013.08.03. 11:53:23

Hűha,mintha ingyen választ adtam volna a poszt végének kérdésére...bocs,hogy igy rontom az üzletet.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.03. 11:58:15

@egyetmondok: :) Nem baj, a maradékot félmilláért is bevállalom.

egyetmondok 2013.08.03. 12:21:40

@HaFr:
Nananananana...az,hogy ha a mai tipusos magyar nemzetkersztény jobboldali meglátja a szót,hogy "liberális",rögtön a jakobinus diktatúrára gondol,s mert tudja,hogy abba lettek szerelmesek később az európai marxista-leninista munkáspártok,szóval,mert ezt tudja,rögtön látja a bolsevik rémet is, ezért faék eccerűen úgy hiszi, hogy ami liberális,az kommunista (na jó,látja ott a bolygó zsidót is persze), szóval ez a képlet szerintem megér legalább három kilót,de nem nettó 175ezret...azta...
Adjál csak jobb ajánlatot, bátran...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.03. 12:26:35

@egyetmondok: Phű. Legyen. Ismered az értékedet.

egyetmondok 2013.08.03. 12:29:04

@HaFr:
Tisztességtelen ár,mint tudjuk,nincsen. Csak helyes és kedves vevő van. Meg vagyunk egyezve.

Boross Bence 2013.08.03. 12:59:11

Különbséget tennék a kulturális ês a politikai tradicionalizmus között. Míg az elöbbiben van hová visszanyúlni a kommunista pusztítás után is, az utóbbiban nincs (talán az egyszem Széchenyi kivételével nem volt számottevö politikus, aki a polgári átalakulást hitelesen képviselte volna). Érthetö, hogy sem a dualizmus alatt, sem Horthy alatt nem akartak egy erös polgári középosztályt kibontakozni hagyni, az öröklött nemesi uralkodó réteg inkább a kiváltságait védte, mintsem hogy komoly teljesítményt mutatott volna Mohács óta. Ráadásul ez a korai polgárság többnyire nem is volt magyar, vagyis a polgári átalakulás kulturális konfliktusokkal lett megterhelve. Jelenleg viszont Magyarorszâg 95 %-ban nemzetàllam, tehát ennyiben jobb a helyzet, mint korábban bármikor.

egyetmondok 2013.08.03. 13:23:43

@Boross Bence:
" Az Alaptörvény nem definiálja Magyarországot nemzetállamként,de az itt élő kisebbségek államalkotó tényezők" ---mondotta ki a legképtelenebb történelmi marhaságot,amit nemzetről és államról egyáltalán ki lehet mondani, Semjén Zsolt nemzetben illetékes Orbán-helyettes az Alaptörvény elfogadása után,a szemen láttára,fülem hallatára az egyik reggeli,közszolgálati tiviműsorban. És ragyogott a büszkeségtől az arca...
"95%-os nemzetállam"... de azért nyomokban mogyorót tartalmaz...ezt illik a csomagolásra ráírni,akkor eladható.

(Még szerencse,hogy Solyóm László szépen beszólt ,már tán másnap, ennek a Semjénnek,hogy a "kisebbségek nem állam,hanem nemzetalkotó tényezők", így,csak egyszerűen,ilyen európai hangként helyre téve a lovashuszárt.)

Magyarország nem nemzetállam,és még az esélyétől is egyre távolodunk,hogy egyszer az legyen.

Boross Bence 2013.08.03. 13:44:12

Igazs@egyetmondok: Bocsánat, szerencsétlenül fogalmaztam. Magyarország de facto nemzetállam, de jure nem az. Az ombusman mutatott rá a héten, hogy a honi nemzetiségek önkormányzataik léte ellenére sem tudják használni a mindennapokban a nyelvüket. Angol nyelvü táblát elöbb találsz, mint németet vagy románt, söt ruszint.

Arra céloztam a hozzászólásomban, hogy történelmi okokból az ország etnikailag homogénnak tekinthetö, így nincsmeg a korábbi kulturális ellentét a kialakuló új nagytökés réteg, a polgári középosztály és a munkások között. (A cigánykérdést most nem érinteném.)

panelburzsuj 2013.08.03. 13:56:41

@Boross Bence:

"Ismeretes" dolgok, de elmélázni azért érdemes rajta:

"Nemesi tömegek" az orosz birodalom és "a nyugat" között torlódtak fel: lengyelmagyar kétjóbarát...

A lengyelek tágra nyitották a közéleti kaput a polgárosult nyugati emigránsaik felé, sőt kifejezetten csalogatták őket.

A szlovákokról nemrég olvastam valahol, hogy saját fajtabéli úri osztály híján eleve könnyebb volt azt a "demokratikus" közeget megteremteniük, amit pl. Bölöni Farkas olyannyira megbámult Amerikában.

A magyarok - hátizé.

Boross Bence 2013.08.03. 13:59:43

Igazságtalan a magyar konzervatív értelmiséget a Tellér Gyula, a Lánczy család vagy a Stumpf család szervizmusa, oportunizmusa miatt eltemetni. Van ilyen példa is. De van Gyurgyák János, Sólyom László, Lányi András, Vida Gábor, Tulassay Tivadar, a fiatalabbak közül Balázs Zoltán, Techet Péter, Hamecz István, néha még Ablonczyék is, akik önálló véleménnyel rendelkeznek, nem lekenyerezettek.

egyetmondok 2013.08.03. 14:01:14

@Boross Bence:
Én is elnézést kérek,de nem tudok mást mondani: ez még szerencsétlenebb fogalmazás,hogy ha de facto és de jure ki-elgondolnánk azt,ami a nemzetállam.

Ennek semmi értelme, a nemzetállam sem nem jogi,sem nem gyakorlati,de facto fogalom, ez egy politikai fogalom, arra figyelemmel,hogy maga a nemzet is politikai fogalom...tehát nem etnikai,kultúrális stb.,hanem politikai.

A nemzetállam - nem nemzetállam értelmezése jól látható módon teljes zűrzavart csinál itt a mi, közép-kelet európai környékünkön. Itt senki sem mer,akar nemzetállam lenni,mert itt össze vannak keveredve a nemzet,meg az etnikum fogalmai. Magyarország nem mer nemzetállam lenni,mert, érintsük csak: bizony itt egy zsákutcás cigány "integrációs" ügy, de egyúttal Magyarország veszettül tiltakozik,hogy pl. Szlovákia se legyen az,mert ott a magyarok,Szerbia se legyen az,mert ott is a magyarok...és lehetne a sort a végtelenségig sorolni az itt élő etnikumok "nemzet"tudatával összefüggésben.

Ha Magyarország nem nemzetállam,akkor micsoda?

És még mi hirdetjük,hogy Európa a nemzetállamok Európája kell legyen,hű,ez mennyire beteg holmi,miközben Magyarország nem is nemzetállam, Szlovákia vagy Románia meg véletlenül se legyen az...

Boross Bence 2013.08.03. 14:28:16

@egyetmondok: De facto nemzetállam alatt azt értem, hogy nincsenek ugyanolyan lehetöségei az itt öshonos kisebbségeknek, mint a magyaroknak. És még ott sincs rájuk tekintetel a többség, ahol nem járna jelentös pluszköltséggel (pl. tv-adás feliratozása más nyelven).

De jure viszont nincs deklarálva az elnyomás, mint pl. Romániában, Szlovákiában.

Megjegyzem, Orbán a nemzetek Európáját hirdeti, nem a nemzetállamokèt.

A cigányság nem nemzet, bár mostanában elkezdtek a liberálisok nemzetként hivatkozni rájuk, ami csak kárt okoz mindenkinek.

egyetmondok 2013.08.03. 14:53:26

@Boross Bence:
Nem az a baj,ha a cigányoknak nincsenek olyan lehetőségeik. A baj az,ha a többségi magyaroknak nincsenek,mert a saját államuk fosztja meg és ki őket ezektől-ezekből.Ezért engem nem a kisebbség sorsa izgat,hanem a többségé,nincsen ugyanis egészséges kisebbségi sors egészséges többségi nélkül.

Abban egyetértünk,amit pl.a feliratozással kapcsolatosan mondasz.Szoktam mondani,hogy én törvényben kötelezném a Magyarországon készülő szappanopera producereket,hogy a szereplők között kétszeres kéne legyen a cigány a társadalmi számarányhoz képest,és csak pozitív figurákat alakíthatnának...

Boross Bence 2013.08.03. 15:01:09

@egyetmondok: Félreértettél, nem szeretnék pozitív diszkriminációt. A feliratozáskor is csak a közszolgálati médiákra gondoltam.

egyetmondok 2013.08.03. 15:23:38

@Boross Bence:
"Megjegyzem, Orbán a nemzetek Európáját hirdeti, nem a nemzetállamokèt." --- Orbán beszéde fából vaskarika. (Egyébként emlegeti ő bőszen a nemzetállam fordulatot,mint az egész jobboldali közbeszéd általában.)

Állam nélkül nincsen nemzet,minthogy a nemzet nem etnikai,vagy kulturális fogalom,hanem politikai. Amit Orbán hirdet,az hibátlanul megfelel az elakadt itteni nemzetté válási közösségi folyamatoknak,a zavaros és hamis identitásoknak.
-----------------
Mitől lenne ez pozitív diszkrimináció ? Csak nem a színészek fizetésére gondolsz ?:-)))Valahogyan csak ki kell segíteni a többségi közösségi hamis tudatokat a cigánysággal kapcsolatos vélekedésekből, nemde.

Boross Bence 2013.08.03. 15:43:41

Nem gondolom, hogy hamis lenne a többség cigányságról alkotott képe, lévén tapasztalaton alapul. Ezen elsösorban maguk a cigányok tudnának változtatni.

Állam van nemzet nélkül (pl. USA), nemzet van állam nélkül (ruszinok, morvák, baszkok, sokáig a lengyelek).

egyetmondok 2013.08.03. 18:10:04

@Boross Bence:
Mert létező,valódi tapasztalat alapján nem lehetséges hamis közösségi tudatra jutni ? Dehogynem lehetséges. Nagyon is lehetséges.(Ugyanez a jelenség figyelhető meg a magyar zsidósággal kapcsolatosan a magyar antiszemitizmus tragikus történetében a háború előtt.)

És azért egy amerikai patriótának ne nagyon mondj olyat,ha lehet,és találkoznál eggyel,hogy nincsen is az Egyesült Államoknak nemzete... Érdekes reakciókkal találkozhatsz.., de ugyanezt pl. egy svájci esetében se nagyon érdemes megpróbálni...,mert hogy van svájci nemzet,miközben (szerinted talán) ott csak olaszok,franciák meg németek laknak...sőt,én személy szerint már találkoztam nagyon is büszke szingapúrival,aki szingapúrinak tartja magát, miközben pedig ott is csak kínaiak,malájok, indiaiak,európaiak laknak...

Etnikum van,lehet állam nélkül is,de nem nemzet, etnikum igen,vagy legyen: kultúrális nemzet, amely a mi szóhasználatunkban az etnikum megfelelője,ráadásul nem is szerencsés szinonímaként. A nemzeti létezéshez állam kell,a közösen beszélt nyelv,kultúra,etnikai hagyományok,stb., nemzetet soha sehol nem hoztak létre.

politologus · http://politologus.blog.hu 2013.08.03. 20:17:02

Amikor annak idején olvastam Lánczi Konzervatív kiáltványát, és a felcsigázás után kibökte megoldásként az "antikommunizmust", elernyedt kezem az íróasztalra hullott.

grani 2013.08.03. 20:50:13

A liberalizmus MO-n a baloldali eszmék közzé sorolva. Valahogy úgy, mint az amcsi libcsik. A liberalizmus amúgy igazán jobboldali eszme, merthogy kapitalizmus, individualizmus meg minden. Szóval sehogy sem baloldal.
A mai magyar konzervatízmus? Pont olyan, amilyennek lennie kell. Reakciós. De mire is reagál? Hát arra a "baloldalra", ami minden, csak nem bal, arra a liberalizmusra, ami minden csak nem liberális. Akció-rakció....

grani 2013.08.03. 20:54:35

@egyetmondok: Magyar sincs. Van ott tőt, ruszin, jász, kun, szlovák, sváb, német meg ki tudja mi minden. Csak meg kell nézni a családneveket. Ha valamelyik netán szép magyarnak tünik, akkor meg kell kérdezni, hogy a nagypapát hogyan hívtak. MO-n alig 15O éve még csak a nemesek voltak a nemzet, mégpedig függetlennűl vallástól, etnikumtól. Igazi politikai nemzet volt. Aztán jöttek a francia típusú nacionalisták meg az a hülye szöveg, hogy nyelvében él a nemzet....

tamas11 2013.08.03. 21:10:35

@grani:
szép magyarnak legtöbbször a kunokat szokták tartani, nevezni. Négszázat telepített be belőlük Kun Béla király, a tatárok ellen..
Az, hogy itt élt életvitelszerűen több százezernyi szláv, az nem játszik...

egyetmondok 2013.08.03. 22:33:06

@grani:
Magyar van,természetesen van.
S nem kizárt a felvilágosodás utáni politikai nemzet sem, de világos,a rendi nemzetek sem etnikai,stb. közösségek voltak.
S a nyelvében él a nemzet egyáltalán nem hülye szöveg,mert amikor nincsen a közösségnek saját nemzeti kerete,végsőleg szuverén állama,akkor mi másba kapaszkodhatna ? A közös nyelvbe,kultúrába, etnikai jegyekbe. Ezzel semmi baj, át lehet vele vészelni akár évszázadokat is.
Amikor azonban a történelem úgy hozza,hogy van szuverén állam,akkor a kulturális,etnikai jegyek kevesek a nemzeti léthez.

aszterixagall 2013.08.03. 23:06:18

@egyetmondok:
Haha! Tényleg azt gondolod, hogy a mai magyar típusos AKÁRMI tudja, mi volt az a jakobinus diktatúra? Egyetmondok: rezsicsökkentés. Ennyi.

egyetmondok 2013.08.03. 23:19:28

@aszterixagall:
Na jó,a galloknak azért szerencsésebb a sorsuk,de a magyarok helyzete mégse ennyire tragikus,hogy rezsicsöki osztjónapot.
Nem kell mindenkinek tudni,hogy mi volt a jakobinus diktatúra,elég ha azok tudják,akik arra szegődnek,hogy hatalomra kerüljenek. N azoknak tényleg nem árt tudni,hogy az nem a francia polgári forradalom szükséges kelléke,hanem súlyos tévedése volt.

grani 2013.08.04. 10:47:28

@tamas11: Na, történelmet tanulni... Kötény, kunlázadás stb.
vfek.vfmk.hu/00000113/04_14fej.htm
Több százezer szláv? Na ne viccelj. És hol az az itt?
Az írek angolul beszélnek. Akkor szegények most már nem is írek? A svájciak meg egy rakás nyelven, most akkor azok nem is svájciak? A nyelv semmit nem jelent, viszont arra jó, hogy a politikai nemzetből szépen ki lehessen rekeszteni. Arra is használták, használják...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.04. 10:55:34

@HaFr:

1) Széchenyi Blickje megvolt? Ha nem, itt az ideje elolvasnod, ha igen, itt az ideje újraolvasnod!

2) Ez a modernizációs kényszer dolog, ez egy progresszív agybaj! Aki olvasta Burke-öt az tudhatná! Feladatok vannak, amelyek folyamatosan változnak s amelyeknek a mindenkori kormányzásnak meg kell tudnia felelnie.

3) De ha már modernizáció! Meg tudnád-e mondani, hogy pillanatnyilag mi volna a modernizáció?

tamas11 2013.08.04. 11:25:28

@grani:
biztos, hogy jó lenne tanulni, és főleg: tudni.. Az általad megadott forrás - valakinek a tanulmánya(i) kételyeket ébresztő.összehordott adatok, amik jelértéküek a témánkban. Én úgy tanultam, hogy hadakozásra telepítette le a KUN Béla király a kunokat, és, jóllehet a forásszerűséged 40 000 ! családról ír, ami 150-200 ezer ember, nos, elképzelhető abban a korban ekkora népesség szervezett mozgása? Igaz, a tatár elől menekülve, igen.
Viszont az is igaz: hadra fogható férfiember 20 és harminc között, e tömegből csak igen kis törtrész lehetett, a tatárvésztől sokkolt uralkodót pedig igazán csak EZ érdekelhette. Valamint: neked van képed arról, hogy kik éltek itt a térségben, ahová ez a negyedmillió szétáradhatott?

sorstalan gáz 2013.08.04. 11:59:45

"a Fidesz semmivel sem kevésbé "kommunista" párt az MSZP-nél."

Ha már az ilyen szlogenné sarkított kinyilatkoztatásoknál tartunk:

"Béndek Péter semmivel sem kevésbé "libsi" párt az SZDSZ-nél."

sorstalan gáz 2013.08.04. 12:10:03

@grani:
Konzervatívok mindig voltak, csak nem biztos hogy annak nevezték őket. Inkább rendes derék megbízható embernek, aki megtartja a (nyilván nem ok nélkül) kialakult szokásokat, ápolja a hagyományokat, rendet tart és jól sáfárkodik azzal az örökséggel, amit az őseitől kapott

Aztán jöttek a különféle "izmusok" amik a világ felforgatására esküdtek fel, akkor lett hagyománytisztelőből konzervatív, aki a "konzervatívizmust" képviseli

A poszt szerzője nem konzervatív, ez lépten-nyomon lejön a stílusából, attitűdjéből, inkább egy nyugtalan vérű felforgató

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.04. 12:15:38

@sorstalan gáz: Én náci vagyok, nem libsi, valakivel összekevertél.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.04. 12:25:56

@HaFr:

Jó, hát ha érdemben nem tudsz vagy nem akarsz válaszolni, akkor ne válaszolj!:-)

Hogy mennyire tarthatatlanok a nézeteid, idézek egy rövidet egy egyáltalán nem tradicion(al)ista politikai gondolkodótól (s nem is Fideszes az illető):

„...létrejött a 19. század elejétől kezdve két teljesen terméketlen emberfajta, mely azóta is világszerte politikai viselkedési sémává lett: a reakciós és a hivatásos forradalmár. Addig létezett egy egységes kritériumok szerint megítélhető politikai művészet, melynek művelői az adott történelmi helyzet tényei és reálisan keresztülvihető tennivalói szerint tudtak hagyományőrzők és felforgatók is lenni. Nagyon nehéz pl. az induló újkor egyik legjelentősebb politikai szereplőjéről, Orániai Vilmosról élesen megmondani, hogy feudális nagyúr volt-e, vagy példátlan újdonságot hozó forradalmár, mert mind a kettő volt egyszerre. Ez a reakciós–forradalmár alternatíva is része annak a napjainkban is dúló nagy politikai skizofréniának, mely a tennivalókat csak elmebajos alternatívákban tudja megfogalmazni.”

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.04. 12:33:55

@bbjnick: Jó, hát én nem értek egyet az idézetedben foglalt kategorizálással, ami pedig azt illeti, amit számon kérsz rajtam, mindössze annyi olvasni nem tudó provokátorral találkozom, hogy általában nem szoktam válaszolni az ilyen kérdésekre, de neked Ctrl C Ctrl V:

A modernizálódó, az emberi szabadságjogok, az autonómia, a kapitalizmus és a demokrácia eszméit integráló társadalmak és államok feltartóztatására, a folyamatok visszafordítására kerestek eszközöket, de az ilyen társadalmak számára érthető és értékelhető, versenyképes eszközöket. amelyek számolnak a szabadság, az autonómia, a polgári individualizmus stb. valóságával.

(...)

kis állam, a fegyelmezett monetáris politika, a költségvetési egyensúly, az erős társadalmi közösségek és a természetjog

Ezen túlmenően a modernizáció szakirodalma óceánnyi

Sweet And Full Of Grace 2013.08.04. 12:50:02

"Hát ha én ilyen portálvezér lennék, első dolgom lenne véget vetni a kommentelésnek pusztán a szellemi higiéniára tekintettel."

Hát hogyne,kellemetlen is lehet, amikor valaki azt firtatja, hogyan lehet például Béndek úr(?) egyszerre a szabad társadalom és radikális liberalizmus lánglelkű apostola - és Kádár-apologéta.

Sir Galahad 2013.08.04. 12:52:27

Jókat mosolygok, amikor baloldali/liberális megmondóemberek oktatják ki a konzervatívokat, milyennek kéne lenniük. Legalább olyan vicces, mint a fordítottja.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.04. 12:55:54

"a Fidesz semmivel sem kevésbé "kommunista" párt az MSZP-nél"

Se a Fidesz nem kommunista, se az MSZP.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.04. 12:59:02

@egyetmondok:

Mi az államalkotó és a nemzetalkotó? Ezek értelmetlen szavak valójában.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.04. 13:01:35

@Sweet And Full Of Grace: Hát az ilyen színvonal bizony az adott kommentelő bánatára semennyire sem érdekel -- én mindössze, kéretlenül, a portálért szállok síkra, hogy Ipper Pált idézem jó kádáristaként

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.04. 13:02:26

@Sir Galahad: Te ugyanezt a két sort nem írta le már legalább hússzor --de legalább jó neked, folyamatosan röhöghetsz

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.04. 13:03:51

@Boross Bence:

Na igen, ezért hülyeség jogilag olyat kinyilvánítani, ami a gyakorlatban nincs. Mert tök felesleges kimondnai, hogy Mo-n a 13 elismert kisebbség nyelvén lehet itézni MINDEN ügyet, mikor a valóságban EGYETLEN ügyet sem lehet. Egy ismerős letesztelte: bemnet a önkormányzatra és mondta, hogy ő horvátul akar ügyet intézni. Erre aválasz először döbbent tekintet, majd megváratták, s szóltak neki, akkor jöjjön vissza 2 hét múlva, addigra szereznek egy tolmácsot. :-)

Valójában még a kisebbségi önkormányzatok nyelvhasználata sem megoldott. Ugyanis az ülésekről készült jegyzőköny csak akkor jogerős, ha MAGYARUL van vagy ha az eredetit hitelesen magyarra fordították.

sorstalan gáz 2013.08.04. 13:05:48

@HaFr:
Nem számít, Hitler is komcsiként kezdte. Ez egyúttal jól mutatja, hogy az igazi nagy lépés a szembefordulás, az már csak részletkérdés, melyik eszmerendszernél köt ki végül egy felforgató

Az SZDSZ-es példaképeid is végigjártak néhány eszmerendszert, nem sorolom mert csak elrontaná a jóérzésű ember étvágyát

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.04. 13:06:55

@Boross Bence:

Mo-n Kádárék megoldották a nemzetiségi kérdést. Kevéssé ismert, de Mo. volt az egyetlen kommunista állam, ahl BE VOLT TILTVA a kisebbségi iskolarendszer. 1961-ben tiltották be, s csak 1985-ben engedélyezték újra.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.04. 13:09:30

@egyetmondok:

Pontosan. Ha egy németajkú svájcinak azt mondod, hogy ő német, ki fog javítani, hogy ő nem német.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.08.04. 14:08:18

ami a libertárius értelmezésben a 'kis államot' jelenti:

- az összes segély eltörlése
- az összes adó- és egyéb kedvezmény megszüntetése
- a minimálbér eltörlése
- a posta, iskolák, tűzoltóság, állami társadalombiztosítás, nyugdíjrendszer privatizálása (értsd: minden eü-ellátásért fizetni kéne, olyan hogy állami nyugdíj, egyszerűen _megszűnne_), csak magánnyugdíj lenne, meg amit a párnacihában összekuporgatott az ember.

Tehát: nem lenne minimálbér, fizetni kéne _mindenért_,amiért meg most is fizetünk, még sokkalta többe kéne fizetni.

a kérdésem: ez megszorítás, mely a magyar történelem legiszonyatosabb megszorítása lenne, vajon hány ember halálát követelné?
Nyilván tömeghalált eredményezne.

A libertárius minimalista állam az út szélére dobna mindenkit, a szent szociáldarwinista 'szabadpiaci verseny' hamis, káros és undorító demagógiája nevében.

A libertárius 'konzervativizmus' egyetlen 'szellemi', 'lelki' és gyakorlati értékmérője: a PÉNZ. Célja: azon lelki fertőzés magvait elszórni, hogy a magyar a magyart tapossa agyon a húsosfazékért folytatott élet-halál küzdelemben.

a libertárius eszme a pénz leplezetlen imádata, és mint ilyen a legkárosabb eszmék közé tartozik, amely nagyon rövid távon belül szétrombolná azt ami a magyar társadalomból még megmaradt.

Ha ezt akarjátok, akkor támogassátok ezt a holdkórost. Beszéljetek jó sokat a modernizációról meg a jogállamról, addig sem a tömeggyilkosságról beszéltek, amit a magyar nép ellen el akartok követni.

komplikato 2013.08.04. 14:12:39

@sorstalan gáz: "Nem számít, Hitler is komcsiként kezdte."

Hát ja, Orbán meg a Fidesz liberálisként ... ez ilyen. :D

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.08.04. 14:13:43

@HaFr: "A Fidesz semmivel sem kevésbé „kommunista” párt az MSZP-nél." - egyetértek, mivel semennyire sem kommunisták,
továbbá,
mindketten neo-liberális/-kon gazdaságpolitikát folytat-tak/-nak ( igen, állítom ezt akkor is, ha folyton unortodoxiáról beszélnek......... )

egyetmondok 2013.08.04. 14:26:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Nem feltétlenül értelmetlen szavak Max.
Az "államalkotó nemzet" fogalma arra jó, hogy az etnicista (köznyelven:kulturális) nemzettudatnak ne kelljen azzal szembe néznie,hogy mi az asszimiláció, hogy kell arról gondolkodni,mit érdemes figyelni,elemezni ha egy államtestben több etnikum élne. Könnyű azt mondani, amit Semjén, hogy a magyarországi kisebbségek magyar államalkotó kisebbségek,mert meg lehet vele kerülni a kérdést, hogy hogy hogyan válhat magyarrá valaki,ha megőrizni szeretné,vagy legalább nem kívánja feladni az eredeti identitását teljes egészében.Nem kell foglalkozni azzal, hogy hogyan lehet magyar egy cigány,mert akkor azzal is lehetne foglalkozni,hogy lehet román egy magyar, az pedig Trianon miatt tiltott gondolati zóna.

Az "államalkotó kisebbség" jellegzetes közép-kelet európai jelenség,az elakadt nemzetté válási folyamatok érdekes,szerintem inkább hamis fogalmai közé tartozik.

A nemzetalkotó kisebbség ennél sokkal érdekesebb,szerintem ez rendben van,mert ha az asszimilációt nem valami teljes és komplett identitás megsemmisülésnek fogjuk fel,márpedig nem érdemes, nem is szabad ennek felfogni,közöüségi értelemben romboló hatású ez az értelmezés,akkor nagyon is helyén való, hogy ha több etnikum alkot egy nemzetet,és a nemzethez történő csatlakozás folyamata látható (szerencsés esetben ez zajlik),akkor nyugodtan lehet mondani, hogy lehetnek nemzetalkotó kisebbségek,amelyek akkor is kisebbségek maradhatnak (egészséges asszimilációs után),hogy megkérdőjelezhetetlen a többségi nemzethez tartozásuk.

De ismét: ez itt a mi környékünkön iszonyú hamis közösségi tudatokkal terhelt, nagyon hisztériás történet,elég csak a beteg szlovák,román nyelvi nacionalizmusokra gondolni,és sajnos,ez azért ránk is jellemző.

egyetmondok 2013.08.04. 14:32:31

@szorokin:
Nem szabad,sőt szerintem a közösségi tudatokat súlyosan torzítja,ha akár a korábbi mszpszdsz,akár a fidesz gazdaságpolitkájára olyat mondunk,hogyaz neolib vagy neokon (na az végképp...)
Mindkét párt konzekvensen ennek pont az ellentétét valósította,valósítja meg kormányon.

A neolib/neokon gazdaságpolitika eleve,ex catedra kizárt stabilan 50%körüli állami redisztribúciónál. Ilyennel vádolni a két nagy magyar politikai mozgalmat kb annyira okos dolog,mint megvádolni a szomszédot, hogy bombázta a falut a vadászgépéről,miközben mindenki tudja,hogy csak 30éves rozoga traktorja van...

Antikommunista, antiszemita 2013.08.04. 14:33:52

Lassan már ott tartanak a mértékadók, hogy az MSZMP sem volt bolsi, meg az MDP-KMP-MKP és a többi sem. Csakis aki ellenük határozza meg magát, az a bolsi.

Elmentek a kurva anyátokba, retkes zsidó kommunista aberrált férgek!

egyetmondok 2013.08.04. 14:37:14

@Nemzetstratégia:
Nagyon tetszenek a hibátlanul (marxista) történelmi és dialektikus materialista gondolataid. Ez is milyen gyönyörű:

"A libertárius 'konzervativizmus' egyetlen 'szellemi', 'lelki' és gyakorlati értékmérője: a PÉNZ. Célja: azon lelki fertőzés magvait elszórni, hogy a magyar a magyart tapossa agyon a húsosfazékért folytatott élet-halál küzdelemben." ---

Néha lehet ugyanezeket olvasni a MEBAL lelkes baloldali rendszerkritikusaitól,olykor a NOL létezett szocializmust dicsőítő bloggereinél.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.04. 14:39:47

@egyetmondok:

A tények azt mondják, hogy mindez csak szómágia. Még nyugaton sem, ahol pedig polgári nemzetállamok alakultak, elfogadott teljesen a polgári, nem-etnicista nemzeállam. Elég csak a baszk és katalán separtaizmusra gondolni, mely egyértelműen nem fogadja el a spanyol polgári, nem-etnicista nemzetállamot se. De még az UK-ban is gond van az északírek egy részéről a britség ellen. Ahol ezt elfogadják, az inkább kivétel!

Ráadásul Mo-n Trianon előtt pont ezt a rendszert erőltette a magyar elit, hogy van egy egységes magayr nemzet, melyben vannak magyarajkú magyarok, románajkú magyarok, szlovákajkú magyarok, szerbajkú magyarok. Nos, ezt akkor se vette senki komolyan.

Szóval nem értem miről van szó...

Sir Galahad 2013.08.04. 14:46:19

@HaFr: És milyen érdekes, hogy mindig ilyen bejegyzések után :)

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.08.04. 15:00:07

@egyetmondok: association fallacy, ill. argumentum ad hominem
en.wikipedia.org/wiki/Association_fallacy
hu.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem

Mondjuk azzal egyetértek, hogy biztos jobb hamis vágányra terelni a beszélgetést, mint szembesülni azzal, hogy a libertárius minimalista állam gazdasági intézkedései tömeghalálhoz vezetnének.

egyetmondok 2013.08.04. 15:13:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A tények szerintem pont mást mondanak. Ha elkezdjük sorolni Európában azokat az eseteket,amelyekből hozol kettőt,lehet egyébként többet is sorolni, hiszen most a skótok esetében ébredezik egy a brittől elszakadni gondoló nemzettudat,s ha mindet összeszámoljuk is,akkor is azt fogjuk találni,hogy ezek a kivételek,és nem ezek az általános "szabályok".
Ráadásul szerintem nem önmagában azt kell vizsgálni, hogy milyen népcsoport hogyan gondol valamiféle önállósodásra,hanem mindig azt,szerint főleg azt, hogy ez a törekvés mekkora,nincsen jobb szavam: hisztériát csinál a többségi közösségben,amely politikai hisztéria képes nagyon nagy részét eluralni az országoknak.
No,ha így nézzük,akkor még az északi ír tagadhatatlanul elképesztő feszültség sem tudott végzetes katasztrófát csinálni a britek közösségében,de az ír közösségben sem. Annál én szebbet el sem tudok képzelni,ami pl.a skót függetlenedési törekvések körül létezik: skótok - britek megegyeznek a népszavazásban,a skót szeparatista mozgalom vezetője kijelentette,hogy a Windsor -ház továbbra is a skót uralkodóház,és közösségi nyugalom van a kérdés körül.
Ebből a szempontból a baszk mozgalom erőszaka sem tudott,sem tud olyan méretű társadalmi hisztériát csinálni,amely a spanyol társadalmat súlyos közösségi válságba lökné.

A szerintem döntő kérdés minden ilyen esetben az,hogy az ilyen folyamatok,elszakadaás, szeparatizmus milyen állapotában találja a többségi társadalmakat. Ha azokban eléggé erős a szabadságtudat,ha azokban a közösségi identitások mélyén valami komoly (és ez azt is jelenti,hogy nem hamis) politikai nemzeti konszenzus áll,akkor az ilyen folyamatok abban a mederben tarthatók,hogy nem áll elő társadalmi válság.

A dualizmus magyar története ebből a szempontból értékelendő szerintem. A Kiegyezésről kiderült,hogy egy hamis politikai konstrukció,s mert hamis volt,ettől minden,bármely nagy társadalmi folyamat is hamissá vált,ezért szűkült le sajnos a magyar államtestben élők asszimilációjának kérdése a nyelvhasználatra,Deákék tétele,a "más ajkú magyarok" természetesen nem működhetett,de ugyanígy nem működhetett az erőszakos elmagyarosítás sem,ami ne tévedjünk: ugyanúgy az erőltetett nyelvhasználaton keresztül gondolta megvalósítani a magyarosítást. Ezek zsákutcák,világosan.

De vigyázat,amikor nekiállnánk utólag okoskodni egy Deák Ferencről...bár ma lenne valaki tized akkora tisztességgel,politikai erkölccsel,mint ő,vagy pl. Kemény voltak...

willdattaa 2013.08.04. 15:33:26

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Az MSZP az MSZMP jogutódja, tehát az MSZP az a komcsik. Emellett az MSZP az balcionista, a Fidesz meg jobbcionista.
Az egyetlen párt amely se nem komcsi, se nem cionista, hanem magyar nemzeti párt, az a Jobbik.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

colonel Tigh 2013.08.04. 15:58:23

Ti mind hülyék vagytok. De én vagyok a legnagyobb... :)

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.08.04. 16:50:03

@egyetmondok: ha így nézzük, gyakorlatilag sehol sem volt neolib/neokon politika(azaz gazdaságpolitika)

egy politika nem csak akkor az a politika, ha egy változó egy küszöböt(paramétert) "átlép"/túlhalad,
általánosabban, ha az összes(adott politikához tartozó) célparaméter kielégíttetik, azaz az "adott politika számára eljött a kánaán";
hanem,
akkor is lehet az a politika, sőőt, tipikusan az tud megvalósulni, hogy tartunk ezen paraméterekhez így vagy úgy, több kevesebb sikerrel...

egyetmondok 2013.08.04. 17:27:54

@szorokin:
Ez a logika akár tőlem rendben is van.
Azzal, hogy itt,ebben az országban még csak nem is tartottunk soha a neolib/neokon irányba. (Orbánék alatt meg végképp távolodunk tőle: olyan neolib/neokon gazpol.sincs,amely általában tagadná a kapitalista gazdaságot.)
Soha nem tartottunk ilyen irányba,még a jobbos-balos közbeszéd szerinti "bokrosi rém"- gazdaságpolitika sem tekinthető ezeknek megfelelőnek.
A magyar állam átalakítása környékén betegesen magunk előtt tologatott reformok nem a neolib/neokon - nem neolib/nem neokon kérdés környékén válaszolhatók meg,hanem azon egészen primitiv kérdés környékén,hogy meddig bírunk finanszírozni egy nemzetközi összehasonlításban szó szerint kiugrón hatalmas államháztartást,úgy, hogy közben magunktól meg azt várnánk,hogy abban a versenyben,ami ma a világban látható,még helyt is álljunk, az állam kiadási költségeinek folytonos finanszírozása után.
Olyan versenytársakkal akik szó szerint olcsóbb államot kell finanszírozzanak. És nem Kínáról,hanem pl. Németországról beszélek.

komplikato 2013.08.04. 17:39:57

@HomicideWatch: Én is pont nyilas-keresztes náci oldalaknak szoktam elhinni, hogy haldoklik a nyugat és a demokrácia. :P
Bár akomcsik is ezt vinnyogták 1917-től ... van aki most is.

tamas11 2013.08.04. 18:15:00

@willdattaa:
én még láttam komcsit, MSZMP-st.
Ha megnézel egy mai MSZP-st, a példám kedvéért fiatalt, számodra elképzelhetetlen és feldolgozhatatlan a különbség. Meg kéne tudnod fogalmazni pontosan, mik az azonosság tényleges jegyei. Azért nehéz, mert közben nem akarnál kimondani, néven nevezni ÉRTÉKEIKET.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.08.04. 18:56:49

@egyetmondok: Orbánék.. "amely általában tagadná a kapitalista gazdaságot."

nos nem tagadja. az orbán kormány "szembefordulása" a hegemón/mainstream/uralkodó kánonnal, az max. látszólagos, orbán beszélt az IMF ellen így meg úgy, de csak megállapodott (őszintén kis ország vagyunk és nem vagyunk abban a helyzetben hogy mindent egyedül csináljunk) velük, és a multikkal is, és a multiknak ill a nemzetközi tőkének és a pénzeseknek kedvező, - nem szociális ill kevésbé szociális - adórendszert vezetett be.
[ 1 kulcs szja (ez tiszta neolib/neokon vágy), európában legmagasabb áfa
banki tranzakciós adó - még tavaly is úgy volt, h a lakossági tranzakciók a bankiaknak a duplája voltak, ill volt a bankiaknak egy tranzakciós plafonja = 6000ft (értsd: akkor 0,1% volt a banki aminek tranzakciónkénti plafonja 6000 ft, melyet 6 millával lehet elérn, ergo, pl ha 5 milliárdot utalok, akkor is 6000 ft fizetek után,..... míg a lakosság 0,2%-ot fizetett ]

+ a kiemelt multik (audi, stb.. nem kicsi ezek szerepe a magyar gazdaságban, nagyon nagy volumenről van szó); a zöldmezős beruházások folyamatossága (mind2 esetben alig fizetnek valamit a cégek)

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.08.04. 19:06:24

@egyetmondok: nem, nem olcsó állam kéne, nem kis állam, nem segít, ha mindent privatizálunk, víztől, energiától kezdve a rendőrségen át a hadseregig, stb (ez egy másik neolib/neokon álom),
- hanem HATÉKONY, és NEM KORRUPT állam kéne..
meg hogy túl sok a honatya, [..blablabla lehet vele spórolni kb 10 milliárd ft-ot (nevetséges)]
meg a közalkalmazott (ja mind korrupt és léhűtő, minek is, meg kell szűntetni)
ebben az országban pl e célból kirugnak valahol 40 szakembert (a hatóságoknál, akik bruttó max 150-180 ezret keresnek), helyette sutyiban egy minisztériumban (ill annak egy intézményébe felvesznek kb ennyi embert 1 millás fizetéssel, audikkal)...

Libatolvaj takarodj 2013.08.04. 19:16:39

Nem tudom feltűnt-e valakinek, hogy az egész poszt egy bújtatott antiszemita pamflet. Ami őrjöngésbe hajló Izrael gyűlölettel van átitatva, például ez a mondat:

"A tradicionalizmus értelemnek csekély, premodern, versenyképtelen, az etnicizmussal keveredve bódítóan ostoba, populista, kártékony."

Ez az antiszemita förmedvény mondat, Izrael államnak az egész létét megkérdőjelezi. Hiszen Izrael, a "zsidó állam" (figyeljünk a közhasználatú kifejezésre) létalapja az etnicizmus. Az hogy a zsidó népnek és etnikumnak állama legyen, ez Izrael létének értelme, etnicizmus nélkül Izrael megalapítás és léte elképzelhetetlen. A tradicionlaizmus is vastagon jelen van a különböző ortodox zsidó vallási irányzatok képében, valamint Izrael létrejötte is nyilvánvalóan a tradicionalizmusnak köszönhető. Egyeseknek talán megmosolyogtató a gondolat, hogy 2000 éves jogalap alapján a modern korban államot alapítanak de ez csak a hagyományok, tradíciók erejét bizonyítja.

Mint láthatjuk a bujtatott antiszemitizmus egészen undorító példája ez, hisz aljasul, ki nem mondva, de mégiscsak Izrael állam létalapját próbálja aláásni. Kevés ennél antiszemitább gondolatot lehet elképzelni.

Gusztustalan.

egyetmondok 2013.08.04. 19:18:47

@szorokin:
Ezzel is egyetértek,hiszen valóban,illene pontosítanom,amit írtam. Orbánnak nincsen ellenére a magántulajdon szentségén nyugvó kapitalista gazdaság sehol. Kivéve Magyarországot.
S persze ez azt is jelenti,hogy olyan vállalatok,amelyek olyan országokban nőttek nagyra,lettek óriások,ahol véletlenül se,soha be nem vezettek volna ilyen gazdaságpolitikát,mint a miénk,nos,ők nyugodtan jöjjenek.
A multik szerepe a magyar gazdaságban óriási,nem is véletlenül nyomatják Orbánék ezerrel az idetelepülésüket: az éves statisztikai adatokban baromira jól tudnak mutatni ezek a számok,amelyek olyan cégek teljesítményei,amelyek egyedül nagyobbak,mint az egész magyar gazdaság. Egy-egy akkora gyár,mint az itteni AUDI vagy Merci simán csinálhat az egész gazdaságnak akár pluszos GDP adatot,akkora a kibocsátási képességük, miközben a honi piacgazdaság alig létezik,azt felzabálja az állam...

Amit ünnepelnek és ünnepeltetnek egy Mercedesben,azt el sem tudják képzelni egy magyarnak. Az esélyét sem. Ezt pedig nem lehet számon kérni az ide beruházó multikon,nem az ő dolguk. (A CocaCola kötött stratégiai megállapodást Kádárral is, Arafattal is...)

Az orbáni szembefordulás nem látszólagos,az nagyon is valóságos. A fejlődéshez minimálisan szükséges közjogi feltételeit is felszámolták a gazdaságnak, mindezek azonban nem érvényesek a külföldi tőkére,mert őket egyenként,írásban biztosítja arról,hogy nem érheti a magyar állam részéről ugyanaz,mint ami a magyarokat már naponta éri. (Miért is a takszöv-ek "kis magyar" tulajdonosait kell megfosztani a tulajdonuk jogaitól, miért nem államosítják pl. a magyar ERSTE Bankot ? Ha má...)

egyetmondok 2013.08.04. 19:27:29

@szorokin:
A víz ma sincsen privatizálva,azt senki se akarta akarja privatizálni,őszinte szólva arról sem szívesen beszélgetnék,hogy pl. én "megszüntetném" a hadsereget, rendőrséget, ez má.. bocs,akkora ökörség...
Nincsen nekem kifogásom,de semmi az ellen,ha valaki keresgélné ehhez az államhoz a hibátlanul erkölcsös,jó vezetőket. Ez folyik láthatóan, és csak csodálkoznak egyesek,hogy mitől nem mükszik,pedig egyik nbagy magyar tehetség jön a másik után...
Keresgél Te is,ha úgy tetszik. Szerintem nem ezzel van a probléma.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.08.05. 00:53:46

@egyetmondok: én sem állítottam, hogy itt X-et v Y-t privatizáltak.., de
egy példát azért, kapásból : pécs, víz
itt egy mancs cikk (mely újság amúgy 2010/11-ig a magyar neoliber.us legelkötelezettebb híve valaa [ ld. "a szerk.:" írásokat (hogy mennyit, de mennyit sulykolták h egykulcsos adó (fidesz megcsinálta), flexibilitás [ azaz a dolgozók kiszolgáltatottabbá tétele, kellően "rugalmas", munkáltatóknak kedvező munkajog ](fidesz megcsinálta), most kapásból ennyit) ]

magyarnarancs.hu/belpol/a_pecsi_vizmu_privatizacioja_es_visszavetele_-_de_mit_adtak_nekunk_a_franciak-72571

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.08.05. 00:55:10

@szorokin: jav,: uccsó 2 zárójel kíván egy cserét :D

komplikato 2013.08.05. 01:09:23

@szorokin: Jut eszembe, most a vízmű éves buktáját (5 milliárd?) a pécsi adófizetők "finanszirozzák" a sikeres átvétel után?
Gondolom biztos örülnek neki és tuti nem emelkedett a víz ára sem.

egyetmondok 2013.08.05. 06:22:52

@szorokin:
A fidesz nem csinálta meg az egykulcsos adót,annak ugyanis csak akkor van értelme,ha kiszednek belőle minden szociális elemet. Akkor én is támogatnék egykulcsos jövedelemadót, mert az akkor a jövedelemről szól,nem pedig a jövedelem tulajdonosáról. De úgy,hogy telitoljuk szociálpolitikával,csak mert nem merünk ellépni a "magyarnak jár" beteg erkölcstelen logikájától,az egykulcsos egyébként létező igazságossága teljesen elvész.

A privatizációról nehéz értelmes diskurzust folytatni,mert azt a magyar közbeszéd belökte az erkölcsi kategória jó mély medencéjébe,és innentől mindenki azt mond,amit akar. Én azt szoktam mondani, hogy a 80as évek végén,90es években "eltűnt" magyar állami vagyon "eltűnése" a legigazságosabb történelmi eset.

A szocializmus állami vagyona ugyanis a háború utáni lopott,rabolt vagyon,és nekünk van egy szép mondásunk, hogy ebül szerzett jószág ebül is vész el...

tamas11 2013.08.07. 16:58:49

@egyetmondok:
" a magyar közbeszéd belökte az erkölcsi kategória jó mély medencéjébe,és innentől mindenki azt mond,amit akar. Én azt szoktam mondani, hogy a 80as évek végén,90es években "eltűnt" magyar állami vagyon "eltűnése" a legigazságosabb történelmi eset. "
igaz, mély és zavaros a medence, te is moralizálsz, morál izélsz! A vagyon eltűnése részedről is eufemizmus, nem ítélhető meg annak tudata nélkül, hogy kié lett, és miként forgatta.A föld pélául, épp ezekben a hónapokban talál "vissza" méltatlan tulajdosaihoz.. Nem lehetsz nagy morális izélő, ha ez neked tetszik, csak mert valakitől anno is elvették.

egyetmondok 2013.08.07. 17:01:23

@tamas11:
Ki mondta,hogy tetszik ? Én véletlenül sem.
süti beállítások módosítása