1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.06.21. 13:07 HaFr

Kizárható-e a Fidesz-LMP koalíció?

A rövid válaszom: nem. A hosszabb, hogy nem véletlenül bocsát most százmilliós nagyságrendben közpénzt a Fidesz Schiffer pártjának azzal, hogy engedélyezi a frakció-alapítást. Ennek lehet oka pusztán az ellenzék további forgácsolása, lehet célja egy -- ma persze elképzelhetetlen -- relatív többségű Fidesz-győzelem esetén az abszolút többség biztosítása (elsősorban fővárosi szavatok révén), lehet csak az udvari ellenzék státusának létrehozása, de bárki bármit hisz erről, egy biztos: a Fidesz még soha nem tett gesztust senki felé a jövőbeni nyereség beszámítása nélkül. Olyan nincs, hogy Orbán alkotmányos, erkölcsi stb. megfontolásokból, vagy csak úgy -- nagyvonalú legyen.

Ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy ha -- ami persze egyáltalán nem látszik plauzibilisnek ebben a pillanatban -- az LMP lenne a mérleg nyelve az MSZP-E14 és a Fidesz között 2014 közepén, Schiffer vajon melyik mellé tenné le a garasát, hát nyolcvanhárom indokot tudnék mondani, amiért a Fidesz mellé.

És ott van a nyolcvannegyedik indok, Schiffer személye. Valamelyest ismerem az embert az LMP alapító kongresszusáról, amikor egy vele folytatott vita és plenáris szavazás után alulmaradtam, és kétórányi párttagságom feladva távoztam a teremből: hát az úr bír olyan jegyekkel, mint OV. Nyilvánvalóan más léptékben és más politikai elvek mentén, de a hatalmi és taktikai képességei, szerintem a hatalomvágya is, összevethető a miniszterelnökével. Márpedig, mint tudjuk, azért ez sokat számít egy pártvezér esetében egy olyan politikai kultúrában, mint a magyar.

Mégis olvassa mindenki jól a szavaimat: elsősorban nem Schifferen múlik Schiffer sorsa. Orbánon. Az, hogy Schiffer belemegy az utcájába és minimum lekötelezettjévé válik, viszont sokat elmond a helyzetről és a lehetséges kimeneteiről.

88 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr45372136

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kegyelem morzsák 2013.06.21. 21:53:55

Minden demokrata örülhet annak, hogy a Lehet Más a Politika képviselői újra frakciót alakíthatnak. Ennek így kell lennie, helyesebben a frakciónak a Párbeszéd Magyarországért-et megalakító honatyák kiválásakor meg sem kellett volna szűnnie. Üröm az örö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egysegelem 2013.06.21. 13:52:54

De ezzel azt is mondod, az LMP nem demokratikus part, ahol a tobbseg akarata dont, hanem Schiffer egyszemelyes vezeto?

Ha Long 2013.06.21. 15:10:24

A blogbejegyzés tartalmát illetően nem tudom, mennyire van igaza a szerzőnek. Nem életszerűtlen mindenesetre. A kérdést illetően (Schiffer egyszemélyes pártja-e az LMP?) viszont egyértelmű: igen. A januári kettéválás meglátásom szerint jórészt erről szólt. Akik ezt így szeretnék, meg akik nem. Az utóbbiak kiszorítása évek óta szisztematikusan zajlott.

hajmási 2013.06.21. 16:01:26

Hafr gondolatmenete szerintem nagyon is plauzibilis. Schiffer mindeddig nagyon következetesen hárított el mindenfajta ellenzéki együttműködést, még a pártszakadást is felvállalva. Persze a LMP nem egyszemélyes párt, és éppen ezért a jövőre nézve ez további pártszakadás lehetőségét jelenti: a vele nem egyetértők lassan kiszorulnak a párt politikájának meghatározásából, majd esetleg kilépnek. S ez az, amivel Schiffer - legalábbis úgy tűnik - nem számol kellő komolysággal: az LMP a belső konfliktusok miatt fokozatosan felmorzsolódhat. Szerintem nem lehet kizárni, hogy a Schiffernek nyújtott Orbán-támogatás célja, hogy éppen ezt az eljelentéktelenedési folyamatot valahogy megállíthatóvá tegye. Vegyük figyelembe azt is, hogy a FIDESZnek egyrészt nagyon kellemetlen lenne a Jobbikkal kötött szövetség, nem is annyira itthon, hanem az európai néppárti frakcióban, másrészt elég ügyesen taktikázva szippantja magához a nem teljesen eszement Jobbikos szavazókat. Jól jönne tehát számára egy zöldes árnyalatú szövetség, ha nem is nyílt koalíciós formában, de megbízható külső támogatoként. Ez még Schiffernek is áthidaló megoldást jelentene. Én nem ismerem személyesen a Schiffert, azt azonban látom, hogy miként közeledik a FIDESZhez. Lehet, hogy egy Orbán nélküli FIDESZre építi saját politikai jövőjét?

Shanarey 2013.06.21. 16:14:32

Szegény, magyarul sem tud,sebaj.

Rengeteg szó létezik a Magyar nyelvben, mint látható annyira sok hogy sokan nem is tudják ezt a temérdek szót megfelelően használni. Na mindegy, sokáig éljen a te szótáradban a "plauzibilis"

hajmási 2013.06.21. 17:11:17

Kedves (magyarul) Shanarey, a kritikát megfogadom, mert jogos. Mivel nem vagyok (értelmileg) szegény, s magyarul elég jól tudok a jövőben nem írok idegen szavakat, valóban nem csak rád való tekintettel. De azért örültem volna ha e tartalmas és a lényegre törő észrevételen túl gondolataid is megismerhettem volna. Azt gondolom ugyanis a párbeszéd első sorban gondolatok cseréje és nem az egymás fölé kerülési szándékok kinyilvánítása.

Fejesrob 2013.06.21. 17:14:40

Nem gondoltam volna, hogy liberális pártot én dicsérek, de az LMP megérdemli ezért:

"Schiffer András LMP-s politikus arról beszélt korábban, hogy a magyar földet a legjobban a külföldiek földvásárlási tilalmának 2014-es megszűnése fenyegeti, és ebben az ügyben „Orbán Viktor semmilyen szabadságharcot nem folytatott”. Az LMP ezt a kérdést uniós szinten akarja rendezni, ezért vette rá az Európai Zöld Pártot arra, hogy kezdeményezze: az EU vegye ki a tőke szabad áramlásáról szóló uniós alapelvből a földvagyont. "

zobod 2013.06.21. 17:22:04

Szerintem ez nem a fideszen hanem az AB határozatán múlt.

Sexual Harassment Panda 2013.06.21. 17:29:12

"Max, a gondolkodni próbáló birca" már több mint egy éve mondja ezt a lehetőséget.És most nektek is leesett?

Fejesrob 2013.06.21. 17:30:50

@zobod: Igen, itt a Schifferezés teljesen értelmetlen, az LMP megmérettette magát, a többiek nem.

Nyilván magánügy, de én már azt is tiltanám, hogy pártokból menet közben kiváljanak. Ez inkább a korrupciót erősíti és nem felel meg az új helyzet a szavazók akaratának.

2013.06.21. 17:36:09

A mai parlamenti nap is bizonyította, hogy a Jobbik nem magyar párt, hanem a rohadék liberálisok bérencei, csak provokálnak, alkalmat adnak arra, hogy a szemét liberális világhatalom megbélyegezze az országot.

Jól látszott ez, amikor kiderült, hogy a leghangosabban zsidózó Jobbikos zsidó származásu. Ez mindent megmond erről a kamú pártról! Semmi közük a magyarsághoz, a magyar nemzeti érdekekhez. Sajnos ezt a tagság jórésze nem tudja, mert butítják.

rudenz ulrich 2013.06.21. 17:45:45

HaFr,
a blog szerzője is beállt abba a kórusba, amely nem hajlandó tudomást venni arról, hogy az lmp egyszerre ellenzéke a fidesznek és az álbaloldalnak, és ezekben a napokban az lmp-t a fidesszel akarná kompromittálni. Az persze igaz, hogy a fidesz semmit sem tesz önzetlenül, ám a szerző, azzal kapcsolatban, hogy az lmp miért menne bele az általa vizionált szövetségbe, csak személyeskedik, de nem köti az olvasó orrára az érveit. Pedig szívesen olvastam volna csak mondjuk kettőt-hármat a nyolcvanháromból, de a szerző nem érdemesítette erre a kommentelőket.
HaFr és a hozzá hasonlóan vélekedők szerint talán az lett volna a helyes, ha az lmp az AB vonatkozó határozata után nem élt volna a lehetőséggel, amely nagyobb nyilvánosságot (is) biztosít számára? Ők hogy tettek volna egy hasonló helyzetben lévő párt vezetőiként? Passzívan végigülték volna a hátralévő egy évet? Ez nevetséges...
Egyébként pl. a nemzetbiztonsági vagy a foglalkoztatási bizottság mszp-s elnökeit is a fidesz hozzájárulásával választották meg, mégsem mondja senki, hogy ezzel a szocik a fidesz lekötelezettjeivé váltak, hiszen ez a parlament normális működésének része. A közpénz emlegetése pedig demagógia: a frakciók természetesen közpénzből működnek, és addig, amig valaki be nem bizonyítja, hogy azt nem megfelelő célokra költötték, értelme sincs ezt előhozni.

Fejesrob 2013.06.21. 17:47:54

@rudenz ulrich: Elég nyilvánvaló, hogy nem lenne mindez zavaró, ha Schifferék beállnának pld. Bajnai mögé.

laci_52 2013.06.21. 17:55:31

Az egész cikk azon a feltételezésen alapul, hogy az LMP parlamenti párt lesz '14-ben. Nem lesz az, ezután pedig nincs miről beszélni.

Egyébként is, ha Orbánnak koalíciós partnerre van szüksége, ott van neki a Jobbik.

szuperkrumpli 2013.06.21. 17:58:56

Kizárható-e a Fidesz-LMP koalíció?
A rövid válaszom: Igen

zobod 2013.06.21. 18:00:12

@Fejesrob: Schiffer teljes joggal bízik benne, hogy jövőre is lesznek a fideszt, és az mszp-e2014-dk tákolmányt elutasító szavazók. Ezért aztán magabiztosan járja a maga útját, és viszi rajta pártját, amit saját feje után menve már sikerrel tolt be a Parlamentbe 2010-ben. A ballib hangadók viszont úgy tesznek, mintha neki kötelessége lenne az lmp-t és szavazóit az ellenzéki összefogásnak nevezett, valójában a mostani és egykori mszp főkolomposok visszatérését célzó formáció rendelkezésére bocsátani.

Scagnetti 2013.06.21. 18:05:54

Vagy csak Schiffer ma is kitart a mellett, hogy lehet más a politika, és sem a Fidesz, sem az átnevezett MSZP-SZDSZ kegyeit nem keresi?
Tudom, nem divat ma ragaszkodni valamihez, de hátha mégis akad ilyen.

bogardus 2013.06.21. 18:08:32

Ok: Ha netán valaki az LMP-re szavazna, akkor gyengítené a gyönyörű szép demokratikus összefogást (lol) Bajnai-Mesterházy között. Közvélemény kutatási adatok azt mutatják, hogy az LMP, ugyan kis mértékben, de erősödik.

Cél: Kétbiteséket rá kell paráztatni arra, hogy az LMP is az Orbán rendszerét támogatja, hiába egy kapitális nagy baromság. Minimalizálni a párt szavazótáborát, és mindenkit rávenni a Nagy Baloldali Összefogásra.

Módszer: Összemosni a FIDESZT az LMP-vel.

Eszköz: Napokban megjelenő blog bejegyzések, lsd. ez is. Paranoiák elültetése az emberekben: Schiffer is olyan mint Orbán (:DDDDD)

Szánalmasak vagytok, de nem vártam mást.

házelnök 2013.06.21. 18:16:53

Schiffer nem fidesztag?
Ez nekem újdonság.
Lehet, hogy trafikja is van már.

Fejesrob 2013.06.21. 18:18:48

@zobod: Mindenféleképpen jobb politika mint valakik mellé szekértolónak beállni. Orbánéknak is az jött be, hogy a legfontosabb pillanatban inkább vállalták a kiközösítést.

Sehol nem lenne ma Orbán, ha 2004-ben besétálnak az SZDSZ-el a hatalomba. Mint ahogy most az SZDSZ nincs sehol. Ráadásul személyiségei is meg vannak bélyegezve, egy Fodort max. bevihet az MSZP, de magától soha nem jut be.

toportyánzsóti 2013.06.21. 18:21:09

@wmіkі: Korrekt az önképed,kár másokra kenned narancskultúrlény.

Reszelő Aladár 2013.06.21. 18:23:16

Ez leginkább az LMP-nek lenne hízelgő. Amúgy meg csodálkozol, hogy egy poltikusnak politikus kvalitásai vannak? Tud beszélni, érvelni, gyors a gondolkodása, és meg tudja győzni a hallgatóságát, szimpatikus és karizmatikus.
Aki az ilyet nem kedveli, az szokta mondani, hogy diktátor. Medgyessy nem volt ilyen, politikus sem...

Martian (törölt) 2013.06.21. 18:24:01

A pártok betiltásával kéne kezdeni...

Sexual Harassment Panda 2013.06.21. 18:27:54

laci_52

"Egyébként is, ha Orbánnak koalíciós partnerre van szüksége, ott van neki a Jobbik. "

Gondolom, az a tény, hogy ezt mind a fidesz, (pl a zsidó-világkongresszuson)és a jobbik is
teljes mértékben kizárta,
téged nem zavar..

MACISAJT 2013.06.21. 18:28:15

"Kizárható-e a Fidesz-LMP koalíció?"

Nem,nem zárható ki. Sőt, ez a legvalószínűbb forgatókönyv 2014-re.
A Fidesznek jól jöhet egy "zöld párt", amelyik hasonlóképpen megszabadult a "liberálisaitól" mint a Fidesz 1993-1994-ben.
És gesztusokat is nyugodtan gyakorolhat, végtére is a nagy átalakulások már lezajlottak, jöhet a "finomhangolás" , a konszolidáció.

Schifferék meg önmagukban, a Fidesz támogatása nélkül esélytelenek lennének 2014-ben.
Így sok választásuk nem marad: vagy a parlamenten kívül(ahol már számtalanszor bebizonyosodott, nincs már élet), vagy a parlamenten belül, mint partner.

Szerintem nem kérdés.
Ja és még az országnak is jót tenne...

MACISAJT 2013.06.21. 18:32:25

@laci_52: ("Egyébként is, ha Orbánnak koalíciós partnerre van szüksége, ott van neki a Jobbik. ")

Na ne tessék viccelni, mert cserepes a szám..:)

Egyrészt, az operettnácik legalább annyira gyűlölik a Fideszt és Orbánt, mint a ballibák.
Másfelől, gondolod hogy Orbán valaha is az ország nyakára szabadítaná őket?

bgp 2013.06.21. 18:33:02

@hajmási: Orbán nélkül a Fidesz szétesik, mint egy rohadt tök. Sok sok kiskirály, mind a hatalomért kapar majd.

Sexual Harassment Panda 2013.06.21. 18:38:04

@MACISAJT: persze hogy nem, a zsidókongresszuson egy izraeli lapnak is kizárta azt a lehetőséget, és azt is, hogy a jobbik kívülről támogatja.De egyébként vona is kikérte magának az ötletet.
Orbánt antiszemitának már sokan próbálták beállítani, de ez most sem sikerült..
Illetve így, ebben a formában nem tudom elképzelni, de ha a jobbik leszelídülne, felhagyna az antiszemituzmussal, és vona eltűnne a többi nem szalonképes emberrel, akkor talán.

toportyánzsóti 2013.06.21. 18:44:07

Érdekes együttes lenne viktorbán és az orbanizálódó schiffer...A csuti gátonfutkosó nyugtató adagját az égbe lökné párszor.

Moin Moin 2013.06.21. 18:55:04

Az LMP - egészen pontosan és személyesítve: Schiffer András - feladata („funkciója”) már a 2010-es országgyűlési választások során is az volt, hogy (tekintettel az akkori választási rendszerre és az abból levezethető „választási matematikára”) jusson be a parlamentbe, így csökkentve a Jobbiknak a kompenzációs listáról jutó mandátumok számát. Ez nyilvánvalóan ahhoz kellett, hogy a Fidesznek biztosan meglegyen a „több mint kétharmada”.

Ha akkor csak a Fidesz-KDNP, az MSZP és a Jobbik jutott volna át az 5%-os küszöbön, akkor – az említett matek miatt – a Fidesz nem érhette volna el a 2/3-ot és nem lett volna „centrális erőtér”. Ezért – egy nap alatt – hirtelen „megszerveződött” az országos listaállításhoz szükséges számú kopogtatócédula. Így, kihasználva, hogy sokan nem akartak a szocikra szavazni, de szavazni akartak, éspedig (tudtukkal) a Fidesz ellen, teremtődött „alternatíva”.

Érdekes ennek az alternatívának a megszületése is: Sch. A. ui. abból a közegből került elő, amely annak idején (nyilván teljesen önállóan és a Fidesztől függetlenül!) „kitalálta” Sólyom László elnöki jelölését is. (Sólyomnak a Fidesz-2/3 létrejöttében betöltött szerepéről itt: progressziv.blog.hu/2010/07/01/solyom_laszlo_ongyilkos_lett)

csavari 2013.06.21. 18:56:38

Összenő ami össze tartozik! csak idő kérdése volt, hogy mikor borulnak össze az mszmp ikergyerekei a likud fidesz és az mszp! A pufajkás elkaparásának ürügye az alkalom amivel etetik az agy mosott embereket!

_most_ 2013.06.21. 19:09:31

a gyakorlat azt mutatja, hogy amelyik párt a fidesszel koalícióra lép, annak rövid időn belül vége, így nem tűnik túl ésszerű lépésnek az lmp részéről egy ilyen koalíció.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.21. 19:10:25

@_most_: Hát, mindenki azt hitte az elején, hogy majd ravaszabb lesz Ortbánnál

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.21. 19:11:47

@bogardus: Nem baj. Majd olvasd el még néhányszor, látsz benne egy sornyi sajnálkozást a nagy veszteségtől, ami Bajnait érte? Micsoda hülyeség ez!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.21. 19:33:52

@Shanarey: Ennyit feltételezünk a kommentelőkről, és ez a rossz szokás megmarad erre.

vakapad 2013.06.21. 19:40:32

Valaha, még az LMP pártszakadás idején több helyre megírtam, hogy az LMP-nek előbb-utóbb lesz frakciója. Szépen haladunk.

Most megint hogy fog csalni a fidesz Baján? 2013.06.21. 19:53:52

A Schifferi csapat vállalta a pártszakadást, rosszabb kondíciókat a létszámvesztést, mert van tartásuk!
Az LMP nem lopott, csalt, hazudott mint az Mszp és a rajtuk szocializálódott aljas, sunyi Fidesz.
Nehéz a helyzetük, mert ügyek mentén politizálnak és ha valamelyiknek igazat adnak rögtön bevádolják őket.

A jövő az ő kezükben van és nem két tolvaj, szemét, elhasználódott jobb-baloldali pártban.

El kell menni szavazni, nehogy még egyszer kétharmad legyen!

Trafik jog Vásárhelyen, Debrecenben és Pesten eladó. Választ ide kérnénk.

pocaklakó minimanó 2013.06.21. 19:58:25

Mielőtt hátradőlnék, megkérdezem, hogy a kávét lehet már kérni?

OftF 2013.06.21. 20:09:09

Én úgy vettem észre, hogy az LMP azért szakadt ketté, mert nem bírta, hogy az egyik fele a veresekhez dörgölődzne. Szadeszesek balra el.

2013.06.21. 20:11:03

Azért néhány indokot illet volna felsorolni túl azon, hogy a Fidesz nem tesz semmit sem ok nélkül.

Csak én vagyok az egyetlen, aki rengeteg párhuzamot lát az E14, és az LMP között?

Mindkét párt egy kicsit alternatív, technokrata, gondolkodó embereket megszólító, érveket felsorakoztató, csalódottakat megszólítani kívánó, liberális valamicsoda. A tömegbázisuk elég közel esik egymáshoz.

Az LMP hibája/gyengesége az, hogy mindenkitől elhatárolódik, így nem zsebelheti be azokat a szavazatokat, amelyek csak az egyik oldal ellen szólnak. Valahol ebből a szempontból az LMP a Jobbik baloldali alternatívája. Ha valaki mind a két oldalt utálja már, és nem hisz az összeesküvés-elméletekben, az az LMP-re szavaz.

De hatalom nélkül nem érhető el változás, és ehhez partnerekre van szükség. Hacsak nem azért küzdenek, hogy megugorják az 5%-ot, és 2018-ban önállóan, vagy fölényben kormányt alakítsanak.

Az E14 viszont egész jól pozicionálta magát, bár a technokrata vonala kezd egy kicsit kicsorbulni, el kezdtek ezt-azt ígérgetni. Pedig simán eljátszhatnák az MSZP-vel a jó zsaru, rossz zsaru műsort, így szólítva meg minél szélesebb választókört. De ehhez az MSZP-nek kellene vinnie a populistább vonalat, az E14-nek pedig a hűvösebb, racionálisabb gondolatokat. Meg a változás szele is hihetőbb lenne, ha a buliból kizárnák a régebbi, elhasználódott, sokat-bizonyított arcokat.

A legvalószínűbb, hogy a Fidesz nyer. Úgyhogy felesleges bármin is filózni. Esetleg Gyurcsány, vagy Orbán halála hozna érdemi változásokat. Bár ebben sem vagyok teljesen biztos.

is 2013.06.21. 20:18:32

@zobod: pontosan hány AB által elkaszált szabályt tettek be az Alkotmányba? hát mindet. most itt csinálhatták volna ezt, de valamiért nem csinálták. na vajon miért?

@OftF: neked a Jobbik is a versekhez dörgölődzik, mert nem támogatja, hogy a FIDESZ örökre a hatalomban maradjon. nagyon egyszerű, és már nagyon unalmas. ugorjunk.

@poszt: ez még kevés lesz ahhoz, hogy az LMP 5%-ot összekalapozzon magától, de persze a FIDESZ összehozhatja neki. az lesz az alku alapja, hogy a balos körzetekben el kell indulni, és elvenni, amennyit csak tud, a gyengébb FIDESZesben nem szabad indulni, nehogy a FIDESZtől vegyen el, az erős FIDESZes körzetekben pedig megkapják a szükséges szavazatot.

zobod 2013.06.21. 20:37:39

@is: De nem ilyen jellegűt. Bel- és külpolitikailag teljes mértékben vállalhatatlan lett volna, ha egy legitim módon Parlamentbe bekerült ellenzéki pártnak a frakcióhoz fűződő jogát megerősítő AB határozatot lepattintanak. Szerintem nagyon is kapóra jött a fidesznek az AB állásfoglalás, mert most ugyanezen döntés alapján végleg elbukott a dk frakcióalapítás.

stefan75 2013.06.21. 20:54:18

Schiffer Orbán ügyvédje volt, később a jogásza.

Vona Orbán polgárikör-társa volt.

Orbánnak van annyi esze, hogy jobbról és balról is bevédte magát 1-1 pufferpárttal, amiket zsinóron rángat. Nekik természetesen nem lesz gondjuk a kampányra, kapnak majd médiamegjelenést, kommunikációs tanácsadókat és pozitív sajtót is bőven.

Csak az a baj, hogy ők nem ellenzék. Ők Orbán kutyái, akiknek az ellenzék megosztása a dolga. Ha kell, EU zászlót égetnek, ha kell, éket vernek az ellenzéki összefogásba. Koalícióra persze soha nem lépnének Orbánnal, így mondják. Kivéve persze, ha netán előáll egy olyan helyzet, hogy megtehetik.

2013.06.21. 21:09:27

@stefan75: Miből gondolod hogy az mszp valódi ellenzék? Illetve az E14 valódi ellenzék lenne? 2002 és 2010 között a fidesz valódi ellenzék volt?

ob.szerver 2013.06.21. 21:20:48

Óvakodj Orbántól még ha ajándékot hoz is.

Sőt, akkor a leginkább. Amikor hazudozik, alakoskodik, becsap és lop akkor önmagát adja. Ha ajándékot hoz, akkor azt olyan aljasság motiválja, amit egyszerű halandó még feltételezni sem tud. Vagy mégis.

Schiffer elképzelése a harmadik pólusról nem tűnt reménytelennek, de az élet nem őt igazolta, különösen nem az új választási rendszerben, és különösen nem az után, hogy a párt erősebb emberei távoztak. Ha össze is kaparnának 5%-ot (nem fognak) akkor lenne kb. 3-4 képviselőjük. So what?

Így marad a fidesz által odahajított kegyelemkenyér, amiért cserébe egyszer talán Don Viktor fog valamit kérni Andrástól.

dr kíváncsivagyok 2013.06.21. 21:21:22

@laci_52:
"Egyébként is, ha Orbánnak koalíciós partnerre van szüksége, ott van neki a Jobbik. "

Ráadásul már 2006 óta "használja" őket , mint boltossegéd a kurvát...

czjanos 2013.06.21. 21:39:16

@laci_52: Orbánnak nem kell koalíciós partner, hanem szolgalelkű támogató csupán. Ami Schiffert illeti, egy Orbán nélküli Fidesz támogatható lenne Schiffer által.

egyetmondok 2013.06.21. 22:12:55

Hát,ez érdekes lenne. Kizárni persze nem lehet semmit,az előttem kommentelő egy Orbán nélküli Fideszről ír,na az már variáció. Persze,kérdés,hogy az mondjuk egy Lázár János-féle Fidesz lenne...:-)))
No,komolyra véve, Schiffernek olyan alapvető közjogi kifogásai vannak,amelyeken nem tudom,hogy hogyan tudna túljutni.Vegyük csak az AB jogköreinek megcsonkítását. Beleállna egy olyan egyezségbe,amely ezt maghagyná ? Ha pedig az AB visszakapja a jogköreit, lehet, a ma érvényes adók kb. fele röpülhet kifele...és akkor mibül lenne az államháztartásnak bevétele,lévén,hogy érdemi és fenntartható,reform értékű kiadáscsökkentés nuku.
Lesznek itt még érdekes esetek,és Ángyán(ék)is kavarhat(nak) egy jó nagyot. Ne feledjük az Ökopolisz múltkori konferenciáját,Róna Péterrel, Sólyommal.
De,akár így akár úgy,legalább történik valami.

2013.06.21. 22:22:08

@egyetmondok: '94 előtt az szdsz antikommunista csoportként próbált helyezkedni. '94-ben pedig az mszp koalíciós partnere lett. Bármit újra lehet gondolni. Schiffer miért ne lenne képes rá?

Pop40 2013.06.21. 22:25:17

Schiffer nem hülye, tisztában van azzal, hogy még ha akarna, sem léphetne koalícióra Orbán elvtárssal, miután előadta Bajnaiéknak a nagyhalált, hogy ők aztán egyik oldallal sem, soha semmikor sehogyan.

Ha koalára lépne, az lenne a sorsa, mint a kdnp-nek - villámsebesen eljelentéktelenedne, és csak egy Orbán kegyétől függő szatellit pártocska maradna. Bár több mint valószínű, hogy így sem jutnak be, hacsak nem igazolják le villámsebesen Ángyánt, Sólymot, Chikánt és még pár hasonló nevet.
Hogy ők viszont soha az életben nem egyeznek bele egy fidesszel történő koalába, az is tuti.

.Amúgy aki bármilyen módon segíti a hazaáruló
fideszt hatalmát átmenteni, maga is hazaáruló,
így is kell bánni vele.

2013.06.21. 22:28:52

@Pop40: Tehát ha, tegyük fel, 1 millió ember szavazna a fideszre, lehazaárulóznád a honfitársaid közel egy tizedét?

avionics 2013.06.21. 22:58:28

Az LMP sok Fidesz-ben csalódott szavazót nyerhet ha távol tud maradni az Orbánt leváltani akaró, főként bukott szoclib erőktől. Schiffer ezeknek az erőknek legalább annyira ellenzéke volt mint most a Fidesznek. Szerencsére a szociktól semmiben sem különböző, olcsó poénokat ( pl. megint a gazdagok jártak jól ) puffogtató társaság hagyta ott a pártot, így egy tisztességes politizálással komolyabban is megerősödhet a párt. Nemhogy a mérleg nyelve, hanem komoly politikai erő is lehet. Amennyiben meg tudnak egyezni közös célokban, egyáltalán nem lehetetlen a Fidesz-LMP koalició.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.21. 23:06:54

@dr kotász:

Ahogy Robespierre mondta: a forradalmi kormányzat tartozik a jó polgároknak mindazzal a védelemmel amit a nemzet biztosíthat, de a népellenségnek semmi mással sem tartozik mint halállal.

2013.06.21. 23:19:41

@neoteny: Robespierre-ekből nincs hiány ebben a kis országban, exportra is futná. :)

egyetmondok 2013.06.21. 23:43:25

@dr kotász:
Mert szerinted a 94es MSZP ugyanaz a kommunista párt volt,mint mondjuk a 84es ? Nekem már akkor is úgy tűnt, hogy pont azért utálják őket, ma meg különösen, mert hogy "átálltak" a kapitalizmus oldalára. Ettől álbaloldaliak, nemde, mind a mai napig,mert elárulták a szocializmust...:-)))
Na, nem kell szerintem ilyeneken nagyon felhúzott erkölcsi nózival finnyázni és fennakadni,itt még jó sokáig baja lesz bárkinek azzal,hogy honnan érkezik.
S mint Illyéstől tudjuk,az inkább a lényeg,hogy hova tart,és Orbánnal is itt a bibi.
Az SZDSZ nem azzal rontotta el, hogy összeállt az MSZP-vel,hanem azzal,hogy vele maradt,amikor Bokros kirugásával az MSZP lemondott a nagy állami reformokról. Persze ezt a hibát bárki elkövetheti a Fidesszel is,ugyanis semmi sem tilos a történelemben,csak épp mindennek következménye van.
Valakinek bele kell kezdeni az állam nagy átalakításába, és egy Orbán nélküli Fidesz erre pont jó lehet. Az a Fidesz ugyanis csak a nevében marad ugyanaz,minden másban más lehet.

Pop40 2013.06.22. 00:29:02

@dr kotász:

Aki ezek után rájuk szavaz?
Le.

És ez nem az a szituáció, hogy "én" lehazaárulóznám - ez az én privát véleményem, nyilván tök mellékes.

Amit Orbán csinál - közpénz százmilliárdok (!!!) elherdálása a haveroknak, intézményrendszer szétverése, emberek, iparágak maffiarendszerű tönkretétele, magyar föld gazdasági maffiához juttatása - ez paragrafusi szinten is hazaárulás kategória. Magyarán egy normális demokratikus országban ez lenne a vád egy ilyen ember ellen, amikor bilincsben áll a bíróság előtt. (Más tészta, hogy ott már régesrégen lemondatták volna, lásd a most távozott cseh kormány, akiknél az okozott károk súlya nagyságrendileg sem mérhető Orbánékhoz.)

Orbán csak a Polt-féle ügyészségen nem hazaáruló.

A híveit tekintve 1-2 kivétel kategóriát tudok mutatóba mondani: pl gyerekek után járó adókedvezményen nyertes több gyermekes családok. Nincs gyerekem, nem tudom megítélni a témát, ezért ebben nem nyilvánítok véleményt.Ők a gyerekek érdekében nyilván oda szavaznak, ahol jó nekik, rájuk pl semmiképp nem mondom, hogy hazaárulók, mivel nem tudom, Orbán rendszere ilyen szempontból milyen.)

Az ezen és egyéb ilyen kategóriákon kívüli jelenlegi híve viszont vagy hazaáruló, vagy (jó, elfogadom ezt az enyhébb fokozatot) simán ostoba, gyengeelméjű hülye.

Pop40 2013.06.22. 00:31:20

@dr kotász:

Ja, és a hozzászólásban pártra írtam, amit írtam, azt azért ne felejtsd!

Ha egy párt koalícióval segíti Orbán túlélését, az egészen más kategória, mintha egy félreinformált vidéki ember hülyeségből vagy tájékozatlanságból leszavaz a fideszre.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.06.22. 08:19:09

Szóval két órája voltál tag, alulmaradtál, behisztiztél és otthagytad az egészet (eléggé haszonleső magatartás), és egyszer beszéltél Schifferrel, de máris Orbán Viktor? Neked is van arcod és előítéleted, hallod.

Egészen másként fognak alakulni a dolgok, mint ahogyan most itt felvázoltad, eleve csak a Fidesz-MSZP-Bajnai-Jobbik tengelyben gondolkozol, ami a tegnapi nap után eléggé megdöbbentő.

explanatus 2013.06.22. 08:34:17

Amíg csak a régiek osztódom/szaporodom különböző konfigurációja közül lehet majd választani, addig érdemi változás nem várható.

Ki van ez találva. Krumpli, só, paprika, hagyma. Ezt akárhogy keverjük, csak paprikáskrumpli a végeredmény.

Aki új „ízekre” vágyik, annak „új alapanyag” után kell nézni.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.22. 09:03:10

@Member:

"alulmaradtál, behisztiztél és otthagytad az egészet (eléggé haszonleső magatartás)"

Ez hogyan "haszonleső magatartás"? Nem az lett volna a haszonleső magatartás ha HaFr meghunyászkodott volna a vita és plenáris szavazásbeli veresége után és elveivel szembemenve támogatta volna a nyertest, hogy a tűz közelében maradjon?

Ha az állhatatosság -- vagy erkölcsi bátorság -- hiányát kérnéd számon HaFr-en, az még lehetne vitaalap. De "haszonleső magatartásnak" címkézni azt hogy elhagyta a politikai küzdelem színterét igencsak inkongruensen hangzik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.22. 09:46:48

@Member: Annyira bírom, hogy az ember közzétesz valamit, pedig el is hallgathatná, és elkezdik ütni azért, aminek még csak a felületét se karcolják. Teljesen szimptomatikus a magyar politikai kultúrában, hogy nem felteszik az egyedül értelmes kérdést, hogy pl. min vesztetek össze, hanem rögtön minősítik a polgárt. Elmondom: nem szorulok rá, hogy hasznot lessek, és ezer szerencséje ez annak, aki velem majd egy mozgalomba fog tömörülni, mert meg fog lepődni (ha eddig nem lett volna világos a blogból): piszkosul nem érdekel az egyéni haszon.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.06.22. 09:47:50

@neoteny: Látta, hogy itt nem fognak neki dörgölőzni, ezért otthagyta a bagázst, gondolom keresett másikat. :) A sikerért harcolni kell, én 3 éve küzdök, volt időszak, hogy KariGeri és Scheiring miatt erősen gondolkoztam a kilépésen, de örülök, hogy nem tettem meg.

Az a baj, hogy ezek a jelenlegi és készülő közírók azt hiszik, csak mert párszázan elismerik őket, már övék a világ. Ez bizony haszonlesés.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.06.22. 09:50:30

@HaFr: Nem érdekes, hogy a magyar demokrácia állapotán vagy a kedvenc Vuk karaktereteken vesztetek össze, nem küzdöttél, hanem leléptél. Ha lett volna benned erő, akkor megpróbálod vagy tovább győzni Schiffert, vagy meggyengíteni a pozícióját. De nem, tipikus magyar magatartás, hogy "csá gyíkok, én leléptem".

És két óra alapján leorbánozod Schiffert. Mivel nem árultad el, miért (rajtam bezzeg számonkéred, pedig te posztoló vagy, én meg csak kommentátor), úgy érzem, ez érzelmi sértettség és a választók tudatos félrevezetése.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.22. 10:08:18

Önmagában az is egy hatalmas eredmény lenne már, ha a Fidesz nem szerezne többségét jövőre és kénytelen lenne az LMP-vel koalícióralépni.

Sosem tetszett az LMP, az alapideológiájuk idegesít, de az utóbbi időben azt látom, hogy jó irányban mozdultak el. Gyakorlatilag azt igyekeznek megcsinálni, amit Bajnai akart eredetileg, de elbukott benne.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.22. 10:14:53

@avionics:

Hozzáteszem: Magyarországon a szakadárság nem szokott eredményt hozni:
- az FGKP-ből kivált a kormánypárti rész, csőd lett a vége, más kérdés, hogy aztán az FGKP is csőd lett, de jóval később,
- az MDF-ből kivált az MDNP, csőd lett a vége, sőt a legvégén az MDNP visszakullogott az MDF-be,
- Gyurcsányék kiváltak az MSZP-ből, tartósan a parlamenti küszöb alatti népszerűségnél többet sosem tudtak elérni,
- kivált az LMP-ből a PM, csőd, sőt levitték még Bajnai népszerűségét is.

Az egyetlen ellenpélda a KDNP. Ahol végül a Fidesz-párti szakadárok nyertek. De milyen áron? A párt virtualizálódott közben.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.06.22. 10:17:40

@HaFr: Ezek szerint nem sokat változtál 4 év alatt. Ha valaki nem ért veled egyet, inkább kilépsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.22. 10:44:22

@Member:

"Az a baj, hogy ezek a jelenlegi és készülő közírók azt hiszik, csak mert párszázan elismerik őket, már övék a világ. Ez bizony haszonlesés."

Előbb még az "alulmaradtál, behisztiztél és otthagytad az egészet" volt a(z eléggé) "haszonleső magatartás".

Az pedig hogy valakik "azt hiszik, csak mert párszázan elismerik őket, már övék a világ" lehet önteltség, alaptalan önbizalom vagy hasonló, de még mindig nem "haszonlesés" anélkül hogy megmutatnád hogy milyen (feltételezhetően anyagi) haszon származik belőle.

HaFr azt állította hogy Schiffer "hatalmi és taktikai képességei, szerintem a hatalomvágya is, összevethető a miniszterelnökével". Én nem tudom hogy ez mennyire igaz (tképpen semmit sem tudok Schifferről, különösen nem a személyiségéről), de szerintem ezt a kritikát nem a "haszonlesés" motiválta -- hiszen HaFr nem tör Schiffer pozíciójára vagy hatalmára (legalább is nem tudok róla).

Ha bármilyen kritika (vagy tevékenység, pl. közírás) motivációjaként megnevezhető a "haszonlesés" (anélkül hogy az tételesen támogatva lenne), akkor ez a vád erejét veszíti: csaknem bárkire -- beleértve Schiffert -- alkalmazható csaknem bármilyen politikai tevékenységük kapcsán. Akkor csak a szegénységi fogadalmat tett szerzetesek állhatnának gyanún felül -- és még az ő esetükben is fennáll hogy nem közvetlen anyagi haszonlesés motiválja a(z esetleges) politikai tevékenységüket hanem a hatalom bűvölete, amennyiben annak megszerzése "haszonnak" tekinthető.

hajmási 2013.06.22. 11:04:09

@HaFr: Amikor hiányoltad a polgárságot, akkor talán nem is gondoltál arra, hogy már a legelső válaszok azt fogják bemutatni, hogy mennyire hiányzik nálunk a citoyen (ezt akkor is így értjük ugye, ha Shanarey bírálni fog miatta)értelembeb vehető polgárság, amelynek egyik leglényegesebb tulajdonsága, hogy nem csupán igényli, helyesli és gyakorolja a párbeszédet, hanem az is, hogy eközben megfontolja az övétől eltérő véleményt és tiszteli a vitapartnert. Nálunk ehelyett mindjárt ellenségessé, személyeskővé válik a vita, érvek helyett minősítéseket, durvaságokat, sértegető szándékot és kifejezéseket kapsz gondolataidra válaszul. Amíg nem tud ezen a politika - és általában a közélet - iránt érdeklődő "civil" társadalom alapvetően változtatni, és képtelen arra, hogy az eszmecseréit a szóbasn forgó témáról, tárgyról józanul és tárgyilagosan folytassa addig csak ábránd a polgárosodás, s a kezdet kezdetén máris elbukik. Ez is tanulság.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.06.22. 11:17:55

@neoteny: Direkt nem akarod érteni? :) Önjelölt szakértő, aki ha már dolgozni is kell, lelép. Azért haszonleső, mert könnyen akar kapcsolati, akármilyen tőkéhez jutni, ha meg ezt nem kapja meg, már el is húz. A velem való vitát is gyáva módon lezárta két kör után. Vélhetően a saját gondolatait akarta érvényesíteni az alapítón, de amikor látta, hogy formálnia kéne a helyi véleményt, elment.

Schiffer a végtelenségig demokrata, többször ment szembe a centralizáló törekvésekkel, illetve, ha úgy látja, nem tudja képviselni az ügyet, lemond. Az egyetlen komoly hibája, amit tapasztaltam, hogy munkamániás és szinte teljesen a politika teszi ki az életét, és mástól is elvárná ugyanezt.

explanatus 2013.06.22. 11:21:46

@HaFr:
HaFr ! Ha valaki félreveri a harangot, az bizony annak, aki biztonságban van nem tetszik. Őt zavarja jólétnek megzavarója, de akit veszély fenyeget, bizony hálás annak, aki felhívja erre a figyelmet.

Az bizony nem kis meló, leülni és napról napra csinálni 1000 leütést. Akit a kötegedés, kioktatás szándéka vezet, az nem a tartalmat nézi, hanem azt veti a szemedte, hogy csak 999 leütés.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.22. 12:52:36

@Member:

Ki nem "önjelölt szakértő" a politikában? Sem a jogászi, sem a közgazdászi végzettség nem szükségszerű a politikai pályához... illetve a filozófiai tanulmányok legalább annyira -- ha nem jobban -- relevánsak. Ami pedig az "önjelöltséget" illeti: minden képviselőjelölt önjelölt ahol nem létezik a "write-in candidate" intézménye.

"Azért haszonleső, mert könnyen akar kapcsolati, akármilyen tőkéhez jutni, ha meg ezt nem kapja meg, már el is húz."

Vagy úgy látja hogy az általa képviselt elvek nem kerülnek figyelembevételre, és ezért -- levonva a konzekvenciát a nézetei támogatottságának hiányából -- lemond.

"ha úgy látja, nem tudja képviselni az ügyet, lemond"

Vagy úgy látja hogy az általa képviselt elvek nem kerülnek figyelembevételre, és ezért -- levonva a konzekvenciát a nézetei támogatottságának hiányából -- lemond.

sörtelen 2013.06.22. 13:43:21

Hát HaFr, Schiffer az egyik legundorítóbb alakja a mai magyar politikai mezőnynek. amivel - tekintve a bő létszámnak . nem semmi minősítés.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.06.22. 14:00:41

@neoteny: LMP-ben viszonylag kevesen vannak vezető poziícióban ilyen körökből, sőt, inkább az egyszerű embereket hiányolom, mert az ő véleményük legalább ennyire fontos. Másként látja a gépkocsigyártást az autószerelő, az eladó, a logisztikus és a közgazdász.

Két óra alatt mocskos sok esélye volt levonni, hogy van-e támogatottságra. Alapuló volt, vagyis még éppen csak elkezdődött a toborzás.

Schiffer háttérbe vonult, de dolgozott tovább, HaFr elmenekült, akármennyire is próbálod nyelvészkedéssel átfesteni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.22. 14:48:21

@Member: Aranyos vagy, én egy szabadságközpontú, kapitalista pártot akartam, nem egy etatista, szoci pártot, amely most és egyre inkább Orbánnak parírozik. Ezt nehéz lett volna összeegyeztetni, de azért kedves vagy a bizalmaddal.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.06.22. 14:59:11

@HaFr: Ezzel inkább Bokrost keresd meg. :) A szocizás viszont erős, van az LMPben valóban elég balos vonás a lecsúszottakért, de látszik, hogy baromira nem figyeltél (2 óra alatt? :)), mert sok kérdésben meg inkább konzervatív (vidék, egyház, magyarság).

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.22. 15:00:56

@Member: Jaj, már az egyház is? Akkor legföljebb már csak azonosíthatatlanok vagytok, de szép is ez.

Gerilgfx 2013.06.22. 15:36:04

ha az lmp mindezek után nekiállna a fidesszel kokettálni, azonnal lenullázná magát. a jobbikkal való együttműködés esélyét is lenullázták a közelmúlt béli eseményekkel. szerintem a fidesz magára maradt.

Gerilgfx 2013.06.22. 15:36:39

@Gerilgfx: (mármint a fidesz a jobikkal)

sörtelen 2013.06.23. 09:48:22

HaFr, hadd rendezzem le az elején: ez is egy elgondolkodtató, szerintem helyes megközelítéseket is mutató írásod.
Amibe ma beleakadtam:
"...sose tudták elindítani az országot azon az úton, hogy túlnyomórészt az értelem, a konszenzussal működtetett intézmények, a jogok és a kötelességek egysége, a tulajdon, az átláthatóság és a tolerancia váljanak az országot működtető fő erőkké, akárcsak a polgári társadalmakban,..."
Zavaróan történelmietlen kijelentés. Azt sugallja, hogy a mai európai/Észak-amerikai polgári társadalmak kialakulása ezen elvek mentén ment volna végbe, mintegy közfelkiáltással megszavazott pályán. Noha mindannnyian tudjuk, hogy mennyire nem így zajlott, véres, bűnös évszázadok gyötrődése volt az ára.
A mi mentalitásunk nem "magyar", hanem tökáltalános, minden olyan, a fejlődésben megkésett társadalomra jellemző, amely nem szerves (véres/bűnös) úton jutott el új formáció alkalmazásának kényszeréhez.
Mi "bevezettük" a feudalizmust (menete, Géza és István kegyetlen, erőszakos módszere jól ismert); "bevezettük" a szocializmust, és 1990-ben "bevezettük" a kapitalizmus 100 évvel ezelőtti, mára már elavult formáját. Naná, hogy nem működik. orbán csak a rendszer-felzárkózási folyamat felgyorsításán dolgozik - semmivel sem ellenszenvesebb, mint a XVI-XIX századi nyugat-európai kapitalizmus kiépülése. Sőt. (Dickens és Mandeville.)
Ideírom, hátha más is elolvassa:
attól, hogy "semmivel sem ellenszenvesebb", nem jelenti azt, hogy ne lenne qrvára ellenszenves...

tamas11 2013.06.24. 13:42:48

@sörtelen: Legyünk mi is pragmatisták: nem csupán qrvára ellenszenves ez a világ. Megítélésének fő szempontja: eljuthat e az általuk megvalósított módozatokon egy kívánatos, közösen magfogalmazott pontra a magyar társadalom? Nos, én ezt tartom kizártnak, a kedvezményezetttek persze elégedettek, és egyre gátlástalanabbul fognak küzdeni a status quo fenntartásáért.
Azaz HAFRnak igaz van a bevezetődben idézett, megfogalmazott pontos jóslatával (kb 20 sorral feljebb)

tamas11 2013.06.26. 12:22:18

@sörtelen: Biztosan úgy van ahogy írod, és tanulságos történelmi dimenziókat nyitni. Ám korántsem biztos, hogy ma is hasonlóan történnek, történnének a dolgok. (A véres erőszak pl kerülendő, a régiek meg "szinte" törekedtek rá...) Ám az információs társadalmakban egyetlen csepp vér nélkül lehetetlenné tehetők bizonyos csoportok,lényegében a kommunikáció fegyverzete által. Azt senki sem láthatja, hol lesznek a határai ezeknek a látens folyamatoknak, azt sem látjuk, hogy MOST hol a határ. Magyarul: nincsen határ. Vicces és vérfagyasztó pl azt olvasni, amit sötéten látó jósok írnak, vagy írtak, miközben a kisvárosunkban közel tíz éve totális AZ, AMI VAN, (Ugye elég diplomatikus voltam?) A tíz-tizenöt jónak mondható állást (helyi horizonton) egyetlen centrumból osztottak, vagy befolyásoltak, szabályos pályázat és nyilvánosság nélkül. A balos gyerekből közben balsiker-függő lett... A legkedvesebb, tájékozott hivatalnokokat menesztették, 90 %-os a "fluktuáció", és az emelt (részben EU-s) pénzekből kényelmesen vegetáló, kritikátlan médiumaik nullára hallgatják MINDEZT. Akkor mire jók a mégoly valós "okos" jóslatok a múltról? A 100 évvel ezelőtti kapitalizmus is igaz,magunkról szólva, de akkor már úgye inkább félfeudális agrárország...(szétvert mezőgazdasággal). És hogy Orbán ennek felzárkóztatásán dolgozna? De hiszen ő a létrejöttének, regnálásának eszköze, személyi záradéka.

tamas11 2013.07.24. 17:02:12

@rudenz ulrich:
A mondatfűzésed, szóhasználatod, és Schiffer iránti elkötelezettséged valószínűsíti, hogy te magad vagy schiffer... De mindegy is, valóban, legalább saját ügyben autentikus a vélemény.
Ami fontos: a fidesz a jövőben is kierőszakolja, hogy kétoldalasként működjék a hazai szisztéma... Ebben a képletben a választáshoz közeledbve és különösen akkor, egyetlen kérdés marad: ki akarja leváltani magát, OV-t, illetve ki nem. Utána azonnal fellazul a helyzet, a mamelukvért is kell frissíteni, lesz FOSZD MEG ÉS PLURÁLKODJ!
Ha idáig jutunk, a schifferes LmP (az itt tárgyalt úton maradva) vagy max szdsz-utód lesz majd, vagy csak fölösleges.
Mi az alternatíva? Oda kéne "tudni" állni Bajnaihoz, ő nem komcsi már, és Mesterházy se...Ők háttérbe fogják szorítani az őskövületeket. Aztán lehet örülni (talán) a győzelemnek, a FIDESZ-b@szott maradvány társadalomnak.
süti beállítások módosítása