1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.06.08. 19:25 HaFr

A kereszténység kudarca

Az ok végtelenül egyszerű: nincs meg a hit, ami képessé tesz a szeretetre. Az Úr Jézus nem azért jött el, hogy figyelmeztessen az emberi létezés alapvetésére, miszerint az Isten képére és hasonlatosságára teremtettünk, hanem azért, hogy megváltson abból a közegből, amelyben nem működhetett univerzálisan a zsidók (és a szekuláris hellén filozófia) által ápolt hagyomány: a tisztelet hagyománya. A kereszténység az egymás iránti tisztelet helyett a szeretetre építette -- ha tetszik -- a szociológiáját.

A keresztények tradicionális zsidógyűlölete a súlyosabb keresztjükből fakad. A zsidók meg tudtak állni Isten előtt a saját parancsolataik (az egymás iránti tisztelet parancsainak) megtartásával, a keresztények azonban sosem tudtak érvényt szerezni a saját legfőbb parancsolatuknak, a szeretet törvényének. A zsidók sokkal jobb zsidók voltak, mint amilyen keresztényekké a keresztények válni tudtak. A zsidók, ha kellett, megálltak bárkivel szemben, bármilyen közegben a saját elveik alapján, ezért tiszteletet és gyűlölet volt az osztályrészük, mióta csak szétszórattak. Nem tettek úgy, mintha szükségük lenne az antropológiai (az ember mint ember iránti, isteni parancsra megvalósuló) szeretetre (biblikusan agapé), sőt kifejezetten megvetették ezt az igényt. A tragédiájuk ott vette kezdetét, amikor beférkőzött a soraikba az asszimiláció szelleme, és kezdték már maguk sem érteni a saját identitásukat. Pedig ez az identitás valóban és mélyen vallásos volt, a vallásból merítette az antropológiáját, és így volt ez egészen a 19. század közepéig, amikortól -- az asszimiláns zsidókat megkülönböztetendő az asszimiláló társadalomtól -- a társadalmi szegregáció logikája, megtartandó az elkülönítésnek valamilyen alapját, "faji" kérdéssé avatta azt, ami korábban vallási kérdés volt. (Nem érintem most a hosszú folyamat egyéb, pl. teológiai, vagy gazdasági összetevőit.)

Még egyszer: súlyosabb volt a kereszt, amit a keresztények felvállaltak, de vállalás volt -- ahogy Krisztus számára is az volt. Alig hiszem azonban, hogy ennek a vállalásnak a komolysága nyilvánvaló lett volna az utóbbi kétezer évben a keresztények zöme számára, úgyhogy amikor erodálódott a keresztény univerzum (mint kényelmes metafizikai adottság) a világból, a keresztény individuumok összessége nem tudott ellent tartani ennek a folyamatnak, mert a többségük személyes döntése a kereszténység -- az agapé -- komoly felvállalására nemleges volt. Egész pontosan az egyre bővülő zöm nem akart ellentartani. Ezek sajnos továbbra is kereszténynek hívták/hívják magukat, lejáratva előbb-utóbb azt is, ami a vallásból megmaradt, miközben az egyházak -- nem lévén maguk sem erősebbek, hogy finoman fogalmazzak -- asszisztáltak ehhez.

A hit és a szeretet a kereszténység logikájában két egymást erősítő képesség. A keresztények hite a szerető Istenben és az ő hasonlatosságára teremtett emberek iránti szeretet olyan, mint az érme két oldala. Ha nincs hit, akkor nem lehetséges a zsidó ember- és társadalomképet betölteni/meghaladni hivatott keresztény ember- és társadalomkép, viszont ha nincs megvalósult szeretet, akkor a hit nem mutatkozik meg a világban, nem tud erősödni és hódítani, elgyengül, elenyészik. A két kompetenciának egymás kellene erősítenie, ehelyett a tökéletlenségükkel egymást ássák alá.

A kereszténység jelenleg ebben az állapotban vergődik. A vergődésének semmiképpen sem oka a szekularizáció (az állítás egyébként maga is egy formállogikai bukfenc), ellenkezőleg: a sikertelen kereszténység a szekularizáció oka. Vagy még pontosabban, a sikertelen kereszténység maga a szekularizáció. Lehet, hogy a keresztünket eleve elméretezte az Úr, és az antropológiai szeretet* csak hiányként tud megmutatkozni ebben a világban. Lehet, hogy másképp kéne ehhez (újra) hozzálátni. Megnyugtató, hogy van nehezebb feladat Magyarország megtalálásánál is.

*Ismeretelméleti értelemben az isteni szeretet (agapé) az emberi genus-nak kijáró (antropológiai) szeretetként mutatkozik meg a világban. Vagy nem. 

428 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr595351430

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyerekek jogait sérti a hittan 2013.06.09. 14:09:14

A gyerekeknek emberi joguk, hogy agyukat ne nyomorítsa meg mások rossz gondolatainak való kiszolgáltatottság. forrás

Trackback: Erkölcstelen kereszténység 2013.06.09. 14:08:31

A judeo-kereszténység erkölcsi elítélésének alapjai: 1. Amennyiben a bibliai judeo-keresztény Isten, azaz  JHVH - Jáhve (JHVH = Jáhve = Jehovah = Jehova = Adonáj = Elochim = Eloah = Elohim = Necach Izrael ... ) meghalt Jézusként, akkor vé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leponex 2013.06.09. 00:12:27

Kedves HaFr!
Vajh mi késztetett téged MOST erre a szösszenetre?
Van egy tippünk ...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.09. 03:26:34

@leponex: Na, monnya.. megesz a kéváncsiság

dr. jenőke (jenőke) 2013.06.09. 05:16:14

"A keresztények hite a szerető Istenben és az ő hasonlatosságára teremtett emberek iránti szeretet olyan, mint egy érme két oldala. Ha nincs hit, akkor nem lehetséges a zsidó ember- és társadalomképet meghaladni (betölteni) hivatott keresztény ember- és társadalomkép, viszont ha nincs megvalósult szeretet, akkor a hit nem mutatkozik meg a világban, nem tud erősödni és hódítani, elgyengül, elenyészik."

Kifejtenéd részletesebben?
Ez így - szerintem - érthetetlen és belső ellentmondással terhelt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.09. 08:13:04

@Dr. jenőke (jenőke): Szia. A hit és a szeretet, tudod, mint mikor két talp egymásba lép. Na, jó. A szeretet a keresztény teológiában -- végső soron -- a hit és Isten munkájának megmutatkozása a világban. A hithez ugyanakkor szükség van a termő szeretetre, ha nincs ez az antropológiai szeretet, akkor nem látni a hit munkáját a Földön, a hit beváltatlan marad, ami a visszaszorulásához vezet. Egymást erősíti, vagy inkább egymást gyengíti a két kompetencia.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.09. 08:40:32

@leponex: A sejtés tényleg izgalmasabb, Lep

leponex 2013.06.09. 09:21:07

@HaFr:
Amúgy szerfelett érdekes a megközelítésed.
A keresztények ezek szerint azért gyűlölik a zsidókat, mert a 'feltétlen felebaráti szeretet parancsának' lehetetlen megfelelniük, ezért örökös a frusztrációjuk, zsidó testvéreiknek viszont a vallásos antropológiai identitásuk szerint nem is kell szeretniük felebarátaikat, ezért ennek sokkal könnyebben és tökéletesebben tudnak megfelelni.

Puzsér szavain felbátorodva a te logikád alapján kijelenthetjük, hogy mivel a nácik identitásához a zsidók kiírtásának parancsa hozzátartozott, ennek igyekeztek csak megfelelni. Jó nácik akartak lenni. És lássuk be, sokkal jobb nácik voltak mint mint a zsidók zsidónak.
***

Természetesen egy 'keresztény' nem lehet (zsidó)gyűlölő, ahogy a zsidó identitáshoz az 'antropológiai emberszeretet' hozzátartozott a 'felebaráti szeretet' parancsában definiálva. A vita csak azon volt, kit tekintsenek felebarátjuknak - aza hogyan lehetne megkerülni e törvény lényegét :)

********

A kérdésem azért változatlanul érvényes, vajh miért, és miért MOST e talányos írásod?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 10:02:10

A kereszténység sokkal több, mint vallás. S nem hagyomány egyáltalán. Míg más vallásokban egyes vallási cselekedeteket kell végrehajtani, hogy az ember "jó" legyen Isten előtt, a keresztény embernek nincs ilyen könnyű dolga. A keresztény embernek lelkében kell megváltoznia, úgy kell ezt tennie, hogy tudja: sosem fogja tudni ezt teljesíteni, mindig bűnös marad.

A kereszténység hanyatlásának oka a vallássá, hagyománnyá válása.

sörtelen 2013.06.09. 10:06:31

"A hit és a szeretet a kereszténység logikájában két egymást erősítő képesség"

Még szerencse, hogy az indiánokat nem az Úr teremtette.

leponex 2013.06.09. 12:08:14

@HaFr:
Hát jó.
Amúgy természetesen egyetértek veled, amit a termőre forduló hitről megejtettél. Teljesen véletlenül a Duna-tv-t bekapcsoltam amíg kávézok, és Böjte úr ( olyan botcsinálta filozófusféle ő) előadásába hallgattam bele, épp e témával kapcsolatban beszélt.
Fantasztikus volt, bevallom.
Szelíd birca barátunk zárómondata asszem nagyon pontos ...
Üdv!

Moin Moin 2013.06.09. 12:47:11

„…az Isten képére és hasonlatosságára teremtettünk…” – Ez éppen fordítva történt: az emberek a saját hasonlatosságukra – egészen pontosan: a saját agyműködésük belső törvényszerűségeinek megfelelően – teremtették az isten(eke)t, abban a korban, amikor még nem állt elegendő tényanyag rendelkezésre ahhoz, hogy az emberi agyban (és bizonyos szinten már az emberszabásúak agyában is, sőt – de ezt ne nyissuk ki most!) jelenlévő ún. „mintázatkereső késztetésüknek” eleget tehessenek. (Ez a késztetés nem más, mint amikor pl. egy 1000 db-os puzzléből még csak 100 van kirakva, de már keressük, hogy mi is lehet a „teljes kép”.)

Ha már emlegetve lett a zsidók istene, egy jó vicc erre:

Az öreg, ortodox zsidó korholja a fiát hosszúnapkor, mivel az istentagadó és a böjtöt sem tartja.
- Látod, fiam, én megtartom a hitet, most is böjtölök éppen, a hosszúnap törvénye szerint, pedig öreg és beteg vagyok! Te pedig fütyülsz a hitre. Meglásd: nem jutsz a mennyországba!
- Hát, fater, akkor én azért nem jutok a mennyországba, mert nem tartom a hitet – te meg azért, mert nincs is mennyország!

burakefendi 2013.06.09. 13:14:48

@HaFr: a felebaráti szeretet az már a tórában is jelen van, mint parancsolat. a zsidóság gyakorolja is, bár az ő fogalmuk a felebarátra leginkább a többi zsidóra terjed ki.

másrészt a szeretet szónak azért van egy fejlődéstörténete. régebben a szeretetnek sokkal tágabb jelentéstartalma volt, mint pusztán egyfajta érzelmi kötődés. emberségesség.

mivel a kereszténység szabad akarat, és törekvés, ezért inkább a helyére került a kereszténység a társadalomban, minthogy hanyatlana. akiben megvan az igény erre, az törekszik, akiben nincs, az éli a maga életét.

amiben mégis mondható hogy hanyatlik, az az, hogy már nem képes hatni a társadalomra úgy, mint régebben. én ezt egyfajta történelmi - hamis - bűntudatnak látom, amit a szekuláris társadalom rákényszerít és az el is fogad.

miketbeszéltek 2013.06.09. 13:16:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"A kereszténység hanyatlásának oka a vallássá, hagyománnyá válása."
Teljesen egyetértek.

"sosem fogja tudni ezt teljesíteni, mindig bűnös marad."
Ez viszont nem igaz: ez vélemény a cselekedetekből való megigazulás tanításának a következménye, a kereszténység lényege éppen az, hogy az Isten az embert hit által, kegyelemből megigazítja, vagyis felmenti a kárhozató ítélet alól, a vízkeresztségben pedig a bűnös természet is meg lesz feszítve.

mitmiért? 2013.06.09. 13:35:08

"A keresztény embernek lelkében kell megváltoznia, úgy kell ezt tennie, hogy tudja: sosem fogja tudni ezt teljesíteni, mindig bűnös marad."
Ezt nem értem. Nem váltotta meg Jézus a vilag bűneit ? Nem az volt halálának a célja ? Miért kell egy embernek ugy élnie h tudja h bűnös marad bármit csinál?
Köszi a választ :-)

apika2 2013.06.09. 13:35:47

Ha valaha arra szánom majd magam, hogy ostoba internetes cikkecskéket írjak, kizárólag ilyen műveket veszek alapul. Amennyiben eddig nem tudok lezülleni, még ott vannak az ezt meghaladó témák a bifidusz eszenziszről, a Rubint Rékákról, és Kiszel Tündéről.

2013.06.09. 13:36:15

És mi van a nem zsidókkal és a nem keresztényekkel?
A messiás, megváltó, isten stb. azon emberek menedéke, akiknek nincs önálló gondoltuk és nem képesek saját életük irányítására.
Ez igaz a vallásra és a politikára egyaránt.
Az elmúlt többezer évben a nyomorban, elnyomásban élő emberek egyetlen menedéke, jövőképe a mennyországba és a paradicsomba jutás volt. Nem volt lehetőségük másra. De most lenne, mégis várják a messiást, aki helyettük megoldja a gondjaikat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.09. 13:41:24

@apika2: Nézd, tök felesleges belekezdened, én félkézzel tudok ostobább cikkeket írni nálad, kár konkurálni

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.09. 13:44:06

@mitmiért?: Ha tudod, hogy bűnös vagy, akkor valóban a megváltód Jézus. De ebbe nem akarnék mélyebben is belemenni, mert nem értek hozzá, és a kulturális alapvetésen túl nem is nagyon érdekel.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.09. 13:45:34

@roli101: Épp arról van szó, hogy a keresztény univerzum összeomlása után egyáltalán lehetnek nem keresztények, és ezzel a helyzettel nem tud mit kezdeni a vallás-

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.06.09. 13:46:45

szerintem hiba összekerevni a kereszténységet az egyházallak.
még nagyobb tévedés a nem keresztények zsidőgyűlöletét a keresztényekre fogni és annak kudarcaként bemutatni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 13:48:21

@miketbeszéltek: @mitmiért?:

Kevered a bűnös cselekedetek tevését a bűnös természettől. Isten a bűnös természet kára alól oldoz fel, de megmarad szabad akaratod, s azzal bizony tudsz továbbra is bűnözni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.09. 13:48:42

@FILTOL: Ühüm, ezek szerint nem értünk egyet a lényeget tekintve.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 13:49:06

@FILTOL:

Eleve a legtöbb keresztény nem antiszemita, azaz eleve nem igaz a zsidógyűlölet.

azbesztos 2013.06.09. 13:49:56

A cikk lényege a keresztények állítólagos zsidók elleni gyűlölete, azaz a antiszemitizmus. "Antiszemitizmusra szükség van (ha nincs, majd élesztünk) a magyarországi zsidók identitásának megőrzése, az asszimiláció elkerülése érdekében."- nyilatkozta a TV-ben Heller Ágnes.
Na de ilyet leírni: " (a zsidók) Nem tettek úgy, mintha szükségük lenne az antropológiai (az ember mint ember iránti) szeretetre, sőt kifejezetten megvetették ezt az igényt."
Sőt:" A tragédiájuk ott vette kezdetét, amikor beférkőzött a soraikba az asszimiláció szelleme, és kezdték már maguk sem érteni a saját identitásukat. Pedig ez az identitás valóban és mélyen vallásos volt, a vallásból merítette az antropológiáját, és így volt ez egészen a 19. század közepéig, amikortól -- az asszimiláns zsidókat megkülönböztetendő az asszimiláló társadalomtól -- a társadalmi szegregáció logikája, megtartandó az elkülönítésnek valamilyen alapját, "faji" kérdéssé avatta azt, ami korábban vallási kérdés volt."
Nem te vagy Heller Ágnes gépírója?
Utálom a judaonácikat.

kifordított nagyanyó 2013.06.09. 13:53:30

A kudarc többek között az a baromi nagy p.c. amit a tudjukkik erőltetnek ránk.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.06.09. 13:55:54

@HaFr: hát, a lényeget még próbálom kinyerni a cikkedből, némileg zavaros nekem. de igyekszem:)

miketbeszéltek 2013.06.09. 13:56:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
A hsz-ban azt írtad, a keresztény is mindig bűnös marad... Ezt csak úgy lehet értelmezni, hogy a keresztény sohasem igazul meg.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.09. 13:56:34

@azbesztos: Utálkozz csak, barátom. Azt nem állítottam, hogy minden antiszemitának kereszténynek kell lennie. Így hát jogod van neked is mindenre.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.09. 13:57:10

@FILTOL: No problem. Még egy-két olvasás...

Moin Moin 2013.06.09. 14:01:06

@HaFr:

Nem defet-, ate- és real-!

bgp 2013.06.09. 14:02:26

Kicsit kusza az írás mely szerint a "keresztények" csak a 19. század vége tájékán felejtettek el szeretni.
Szerintem addig voltak valódi keresztények amíg a kereszténység nem volt államvallás.
A tiltás remek szelekciós tényező volt, csak aki komolyan gondolta az vállalta be az oroszlánok etetését. Amikor már kötelező volt kereszténynek lenni, akkor már a "szeretet" nem ment olyan egyszerűen.

mitmiért? 2013.06.09. 14:02:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ok köszi. Te hogyan foglalnád össze a keresztény v jézusi tanítás lényeget ? Azert merem kérdezni mert más fórumon már olvastalak :-)

azbesztos 2013.06.09. 14:04:23

@HaFr: Mitől jobb egy judeonáci, aki (mellesleg) a szeret létezését is tagadja, mint egy német náci, vagy egy szittya náci? Álljon meg a menet!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.09. 14:04:50

Die dümmsten Bauern haben die größten Kartoffeln ::)

mitmiért? 2013.06.09. 14:07:46

@HaFr:
Köszi. Igen ez a választás kérdése. Amennyire nekem átjött a bűn központi kategória a kereszténység en -ezért nem az en világnézeten. De Jézussal semmi gondom :-)

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2013.06.09. 14:11:19

A judeo-kereszténység erkölcsi elítélésének alapjai:

1. Amennyiben a bibliai judeo-keresztény Isten, azaz JHVH - Jáhve (JHVH = Jáhve = Jehovah = Jehova = Adonáj = Elochim = Eloah = Elohim = Necach Izrael ... ) meghalt Jézusként, akkor végül is ez nem más, mint egy cirkuszi mutatvány. Mártíromságnak beállított öngyilkosság. - Erkölcsileg elítélendő.

2. Amennyiben a fiát ölte meg, vagy feláldozta, akkor meg primitív barbár gyerekgyilkosság. - Erkölcsileg elítélendő

3. A judeo-keresztényeket a saját Istenük állítólag megváltotta a bűntől, akkor fura, hogy miért maradtak éppen ők a mai napig is bűnösök? Ez egy átverés és nem tanítás. - Erkölcsileg elítélendő.

4. Jézus csak sokkal régebbi korok vallásaiból és mítoszaiból összekoppintott mítoszfigura. Tehát nem tanított semmit sem. Így a története csak egy primitív, plagizált ókori sci-fi, vagy szappanopera. - Erkölcsileg elvetendő.

5. A judeo-kereszténység végső célja az utolsó ítélet. Aminek a lényege az, hogy egy halott, nevezzük ZombiJézusnak, másodszor is feltámad és akik imádják őt azoknak kánaán, azok akik nem imádják őt azokra halál és szörnyűségek várnak. - Erkölcsileg elítélendő.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.09. 14:13:42

@vilagnezet.blog.hu: Aha egy felvilágosult Feuerbach tanítvány, helyes, helyes...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 14:13:53

@mitmiért?:

A lényeg:

A világot, a mindenséget, mindent Isten teremtette.

Az ember kiemelt teremtmény, célja, hogy Istenhez hasonló legyen. Ezért van szabad akarata, azaz bármit megtehetett.

Az ember azonban szabad akaratát rosszul használta, így a bűn hatása alá került.

Mivel az ember nem volt képes önerőből szabadulni a bűn alól, ezért jött el Isten az emberek közé személyesen Jézusként 2000 éve, megváltani az emberiséget a bűn uralmától.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 14:14:49

@vilagnezet.blog.hu:

Ismerkedj meg a Szentháromság tanával, ennélkül nem csoda, hogy össze-vissza beszélsz.

burakefendi 2013.06.09. 14:15:41

@Moin Moin: ...ellenben most, hogy már ismerünk 150 darabot, tényszerűen kijelenthetünk dolgokat :)

burakefendi 2013.06.09. 14:22:56

@vilagnezet.blog.hu: az 1. pont egész közel lőtt. valóban egy performansz volt, amelyet az akkor, abban a kultúrkörben élők értettek is. ezért is lett akkora nagy durranás. te meg a saját kulturális szűrődön keresztül nézve nem érted, hogy mit akart ezzel a művész úr elmondani... ;)

satie · http://321.hu/sas 2013.06.09. 14:27:21

A szeretet a legjobb értelemben vett fajfenntartási ösztön. Ugyanakkor érdemes tanulni. És olvasni:

Erich Fromm: A szeretet művészete

pcomment 2013.06.09. 14:30:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem gondolnám, hogy pontatlanul fejezted volna ki magad, mert az ember itt a földön nem fog megigazulni. Más kérdés, hogy nem a bűnben élünk, de bizony mindannyiunk életében ott van az a "sötét felebarát" (hogy Gyökössy Endre ismert szavait használjam), amivel együtt kell élnünk.

"8 Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűnünk, önmagunkat csaljuk meg, és nincs meg bennünk az igazság. 9 Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. 10 Ha azt mondjuk, hogy nem vagyunk bűnösök, hazuggá tesszük őt, és nincs meg bennünk az ő igéje." (1Jn 1)

Érdemes megfigyelni, hogy a 9-es igeverset ez a kettő közé ékelte be János, nem véletlenül.

miketbeszéltek 2013.06.09. 14:31:20

@vilagnezet.blog.hu: Ha szerinted erkölcsileg elítélendő, ha valaki mások helyett áldozza az életét, akkor a Te erkölcseiddel van a baj. Javasold az életmentőknek kitüntetés helyett börtönbüntetés kiszabását...

Haloperidol 2013.06.09. 14:32:02

Korai még temetni a kereszténységet. Eddig több, mint 2000 év történelme során mindig voltak válságai, ennek ellenére még mindig több milliárd keresztény van a világon.

Nem tagadható, hogy jelenleg is válságban van a kereszténység. De lesznek reformok, amik újra életet lehellnek belé. Az embernek igénye van a transzcendenciára.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2013.06.09. 14:38:24

A tisztesség az, amikor akkor is jót csinálod, amikor senki sem néz téged.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2013.06.09. 15:07:05

@Haloperidol: több milliárd? ugyan kérem. a kereszténység vallásból kultúra lett, nagyon kevés az, aki akár itthon is vallásos lenne. görgetjük tovább a hagyományokat, oszt annyi.

mitmiért? 2013.06.09. 15:13:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Köszönöm. Kérdezhetek még, kicsit szőke nősen

Miért volt fontos Istennek, hogy egy teremtménye, az ember megszabaduljon bűneitől?

Miért kellett ehhez személyesen jönnie? Miért kellett a megváltáshoz Jézus halála? Azzal hogy magára vette a vilag bűneit hogy szabadul meg minden ember az eredendő bűntől? Miért nem elegendő ehhez egy isteni aktus?
Mi van a Jézus előtt szuletettekkel?

Hogy lehet egy személy isten képmása? Egy olyan erőé, ami/aki mindenható?

Akkor nem a szeretet a központi tanítás?

A világot isten egyszer teremtette meg? Tehát egy aktus volt? Azaz volt egy kezdete és lesz egy vége?

Köszi a válaszokat. Nagyon sokszor próbáltam megérteni de ezek nyitott kérdések

mitmiért? 2013.06.09. 15:16:55

@satie:
Sokak szerint a legerősebb erő is egyben, teremteni lehet vele. És semmi sem tud neki ellenállni. Talán egy kurrens hasonlattal, mint a víz is tud építeni es tud "rombolni", azaz lágy es megis a legkeményebb.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 15:22:15

@mitmiért?:

"Miért volt fontos Istennek, hogy egy teremtménye, az ember megszabaduljon bűneitől?"

Mert kedves teremtménye.

"Miért kellett ehhez személyesen jönnie?"

Nem kellett. Ő így döntött.

"Miért kellett a megváltáshoz Jézus halála?"

Ezzel bemutatta, hogy a haléál nem szükségszerű, azaz legyőzte azt.

"Azzal hogy magára vette a vilag bűneit hogy szabadul meg minden ember az eredendő bűntől?"

Eltörölte az eredeti bűnt ezel az aktussal.

"Miért nem elegendő ehhez egy isteni aktus?"

Elgendő lett volna, de Isten másképp döntött.

"Mi van a Jézus előtt szuletettekkel?"

Őket is megítéli majd Isten.

"Hogy lehet egy személy isten képmása? Egy olyan erőé, ami/aki mindenható?"

Azért képmás, mert nem mindenben azonos vele. Tehát képmás, de nem azonos. Nyilván a mindenhatóság csak Istené, nem száll át a képmásra.

"Akkor nem a szeretet a központi tanítás?"

De. A lényege azonban ugyanaz. Ne tégy olyat másnak, amit nem akarsz, hogy veled tegyenek. A rossz nem megtorlása eltörli a rosszat. Ez a szeretet lényege.

"A világot isten egyszer teremtette meg? Tehát egy aktus volt? Azaz volt egy kezdete és lesz egy vége?"

Igen.

satie · http://321.hu/sas 2013.06.09. 15:29:11

@mitmiért?:

A szeretet a legerősebb erő. Rombolni nem lehet az igazi szeretettel. Viszont

CSAK a szeretettel lehet teremteni.

A szeretet a teremtő erő. A szeretet a lélek, mely testtől függetlenül létezik.

És a legfontosabb: a szeretet, melyet örökké tanulnunk kell. Azért születtem, hogy kifejezzem ezt a szeretetet.

megint 2013.06.09. 15:30:06

Egyáltalán nem látom azt a hatalmas ellenségeskedést. Nyugati társadalmakban ez minimális, ott az ellenség közös, a muszlimok, gond nélkül összefog a két(vagy több) felekezet. Felebaráti szeretet a vallásos zsidóknál is követendő, csak ők nem így fogalmazzák meg.

mitmiért? 2013.06.09. 15:45:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Nagyon köszönöm türelmed.
Az utolsó ponthoz, hogy mikor/hogyan teremtődött a világ, olvastam egyszer egy nagyon érdekes felvetést, ami egy komoly tudományos "felfedezésen" alapul. Nem kívánom senki hitét kétségbe vonni, de ez a "többszöri teremtés" elmélete is elgondolkodtató. Szerintem semmilyen tanításnak nem mond ellent, sőt.

galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=42642:alljunk-meg-egy-szora&catid=70:tech-tud-sport&Itemid=107

mitmiért? 2013.06.09. 15:54:42

@satie:
Te már mindent tudsz akkor:-) respekt. Persze a szeretettel nem lehet rombolni, nem is szabad, de hallottam egyszer egy érdekes történetet egy orosz gyogyitotol, hogy a szeretetnek milyen "védelmi", értsd adott esetben bármit légyurni képes ereje van. A hölgy ment valahol az utcán es jöttek vele szemben többen nem túl békésen. Először megijedt aztán azt gondolta hogy csak annyit kell tennie hogy szeretetet sugároz feléjük. Nem tudtak az illetők ellenállni a szeretetnek, nem történt semmi. Persze lehet hogy csak ez is arra példa hogy a szeretet a legerősebb energia, Balogh Béla (keresztény mérnök) erről nagyon jókat ír a Végső Valóság című könyvében- hogy hogyan is lehet ez racionálisan végiggondolva

NemNick 2013.06.09. 15:55:53

"nincs meg a hit, ami képessé tesz a szeretetre"
Mert hit nélkül nem lehet szeretni, mi? Az csak keresztény kiváltság, milyen igazad van.

"az Úr Jézus nem azért jött el, hogy figyelmeztessen az emberi létezés alapvetésére, miszerint az Isten képére és hasonlatosságára teremtettünk"
Mondod te, a nagy próféta. Szerencsére mások máshogy gondolják. Tudtad?

"a keresztények azonban sosem tudtak érvényt szerezni a saját legfőbb parancsolatuknak, a szeretet törvényének"
Ja, ott van például Kalkuttai Teréz Anya (aka. Rettegett Nagyanyó), a nagy mészáros.
Meg az a Ferenc, az az assisi figura is mohamedán volt.
És ott van sok másik mizantróp népírtó Don Bosco-tól Árpádházi Szent Erzsébetig...
Igazad van. Tényleg. A sok hülye értette félre eddig, mi az ábra.

"A tragédiájuk ott vette kezdetét, amikor beférkőzött a soraikba az asszimiláció szelleme, és kezdték már maguk sem érteni a saját identitásukat. "

_Na, itt esett le, mi a célja a kis irományodnak - és hogy miért lett Index címlapos..._

"A keresztények tradicionális zsidógyűlölete "
Ja, arról híresek, hogy gyűlölik pl. Jézust. A tantványait. Máriát, azt a zsidó cédát kiváltképp...
És még sorolhatnánk, persze.

"Ha nincs hit, akkor nem lehetséges a zsidó ember- és társadalomképet betölteni/meghaladni hivatott keresztény ember- és társadalomkép"
Ha nincs hit, akkor nem lehetséges keresztény HITről beszélni. Ugye.

Öregem, nem tudom, ez hogy jött ki belőled, de szerintem fuss neki még egyszer, mert ez kritikán aluli.

$pi$ 2013.06.09. 15:58:07

"Miért kellett a megváltáshoz Jézus halála?"

Ezzel bemutatta, hogy a haléál nem szükségszerű, azaz legyőzte azt.

Vicces miket olvasnak ki az emberek egy történetből, ami baromira nem áll össze és mégis hinni akarnak benne. Szóval isten megölte a fiát (vagy magát), pedig nem kellett volna, de ezzel bebizonyította, hogy a halál nem is igazán fontos, mi? Ez mondjuk nyilván úgy hangzik mint egy szeveszett bolond gonosz cselekedete, de nyilván erről szó sem lehet, nyilván a nagy jóság és szeretet így fakad ki minden egyes mindenható és mindentudó lényből: kinyírják a saját fiukat, aztán gondoson elbújnak pár ezer évre.

Tudod, én speciel nagyobbra értékeltem volna, ha leírja a penicilin elkészítésének módját a publikációjába. Vagy mondjuk lerajzolja a naprendszert, az nem lett volna annyira hasznos, de legalább nem vitatkozntunk volna rajta évszázadokig. Ha már olyan fene nagy benne a szeretet meg a mindentudás.

$pi$ 2013.06.09. 16:00:56

@mitmiért?: "csak annyit kell tennie hogy szeretetet sugároz feléjük. Nem tudtak az illetők ellenállni a szeretetnek"

Az nem szeretet volt, hanem revitalizáló anyagokkal telített liposzómák pozitív bioenergiájú rezgései. Én nyócvanezerért árulom, megy akumlátorról is!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 16:02:20

@mitmiért?:

Lehetséges, ez nem dogmatikai kérdés.

Az Egyház természettudományos kérdésekkel SOSEM foglalkozott dogma vagy kánon szintjén, ezek mindig az álláspont szinten voltak, ha egyáltalán voltak.

Pl. 500 éve – az akkori tudomány alapján – az volt a általános nézet, hogy a Föld a világ központja, 400 éve az, hogy a Nap a világ központja, 150 éve az, hogy a Nap egy csillag a Tejút egyik külső karjábanm, 50 éve meg az, hogy maga a Tejút is csak egy a sok galaxis között és nincs is közepe a világnak, mert állandóan tágul.

Valójában fentiek egyikét sem hirdeti/hirdette az Egyház, de nyilván minden korban felhasználta az aktuális tudományos ismereteket. Manapság pl. az ősrobbanáshoz szokás hasonlítani a teremtést, pedig lehet, hogy 50 év múlva az lesz a fizika álláspontja, hogy az ősrobbanás nem is a világ kezdete, hanem pl. egy világegyetem kiválása egy másikból. Ez esetben 50 év múlva az Egyház is az akkori általános nézeteket fogja felhasználni.

satie · http://321.hu/sas 2013.06.09. 16:05:24

@mitmiért?: nem, nem tudok, mindent, épp ezt mondom, örökké tanulunk :) én 39 éves vagyok, és nagyon megerősödtem már, de most vagyok életem legnagyobb kihívása alatt, megtaláltam a nekem rendeltetett Nőt, ráadásul egy elképesztően kedves, szuperszerető 6 éves kislánnyal, akikre ráteszem életem hátralévő részét, de a szerelmem diagnosztikailag egyértelmű borderline személyiségzavarban szenved, most eltaszító fázisban és még pár hétig földrajzilag is távol vagyunk, és egy 2-3 évig vagy a történelmi például alapján akár jóval tovább tartó elképesztően nehéz küzdelem előtt állok, kell is az, hogy 39 éves koromra szeretetben már ennyire megerősödtem ...

$pi$ 2013.06.09. 16:11:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Az Egyház természettudományos kérdésekkel SOSEM foglalkozott dogma vagy kánon szintjén, ezek mindig az álláspont szinten voltak, ha egyáltalán voltak."

Az, hogy a világot isten teremtette, hogy az embert isten teremtette, hogy a halál után a menyországba jutunk vagy a pokolra, hogy a világ ötezer éves, hat nap alatt készült, hogy Jézus feltámadt mind-mind természettudományos kérdések.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 16:14:31

@$pi$:

Egyik sem az. Ezek közül az Egyház csak 2 dolgot mond:
- Isten teremtette a világot - azt, hogy pontosan hogyan, azt nem részletezi,
- Jézus feltámadt.
Egyiknek sem taglalja a természettudományos oldalát.

A halál utáni állapot pedig eleve nem természettudományos kérdés.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 16:16:57

@$pi$:

Isten nem azért jött el közénk 2 ezer éve, hogy enciklopdéiát írjon vagy egyetemeken előadásokat tartson. A világ tudományos felfedezése az ember dolga, Isten ebbe nem avatkozik be.

$pi$ 2013.06.09. 16:26:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Egyik sem az."

Dehogy nem az.

"Ezek közül az Egyház csak 2 dolgot mond"

Melyik "egyház"? Mikor mondott olyat a pápa, hogy az egész ószövetség csak képletesen értendő és isten nem hat nap alatt teremtette a világot, meg pláne az embert, hanem csak nézte, ahogy szépen kialakul.

Nehogy már ne részletezze az egyház azt, hogy pontosan hogyan, mikor és mennyi idő alatt teremtette az isten a világot.

Figyellek már egy ideje ezeken a blogokon, a legvalószínűtlenebb, leglégbőlkapottabb őrültségeket vagy képes kijelenteni a "tudomány" meg a "egyház" nevében. Valójában a tudományt meg a egyházat sem igen hatják meg, hogy te mit tekintesz tudománynak meg egyháznak.

2llkedő 2013.06.09. 16:29:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Isten nem azért jött el közénk 2 ezer éve"

Ez tudományosan igazolt tény, vagy HIT?

$pi$ 2013.06.09. 16:34:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Isten nem azért jött el közénk 2 ezer éve, hogy enciklopdéiát írjon vagy egyetemeken előadásokat tartson. A világ tudományos felfedezése az ember dolga, Isten ebbe nem avatkozik be."

Hát nehéz is lenne beleavatkoznia, mivel nem létezik. A húsvéti nyuszi sem szokott kollokválni atomfizikából, az egyszer biztos. :)

Csakhogy a hívéti nyuszi nevében nem próbálnak meg emberek az én életembe beleavatkozni. Ha valaki ellenőrizhető, vizsgálható, bizonyítható dolgokat nem képes mondani, akkor nem tudom miért akarja irányítani az emberek életét. A hívéti nyuszitól nem is várom, hogy bizonyítsa a marhaságait, mert nem akarja senki rámerőltetni őket, de a kereszténység esetleg az elmúlt évezredekben azért legalább egy-két apróságot bizonyíthatott volna, ha már élet és halál ura akar lenni.

Mondjuk megmondhatták volna az elektron tömegét vagy töltését. Nem nagy dolog, de ha azt akarják, hogy komolyan vegyük őket, tudod, nem ártott volna. Ha azt akarják, hogy elhiggyem, hogy az atom sok ellenőrizhetetlen, vizsgálhatatlan, láthatatlan dologban hitelt adjunk nekik, akkor nem ártana, ha mondjuk legalább száz évente egyszer valamiben bebizonyosodna, hogy igazuk volt.

burakefendi 2013.06.09. 16:36:00

@mitmiért?: "Hogy lehet egy személy isten képmása?"

az ókori keleti kultúrkörben a királyi megbízottak magukkal vitték az uruk képmását, hogy ezzel hitelesítsék magukat. magyar kultúra és nyelv is hasonlóképpen gondolkodik. a királyi megbízottakat itt is király-képének nevezték, és még ma is a megbízottainkat képviselőinknek nevezzük, akik a mi képmásunk a parlamentben, polgármesteri hivatalban, vagy bármilyen ügyünk elintézésénél. bibliai értelemben a képmás talán inkább küldetés, mint állapot, vagyis hogy isten azzal bízta meg az embert, hogy az ő nevében járjon el, képviselje őt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 16:36:09

@$pi$:

Nézd meg a főbb keresztény felekezetek tanítását. Csak egyes újprotestáns felekezetek foglalkoznak természettudományos kérdésekkel.

Bicepsz Elek77 2013.06.09. 16:36:32

Valasszuk el az Isten-hitet meg a vallasokat. Az utobbiak teoriak

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 16:36:58

@félázsiai 2llkedő:

Tudományosan hogyan lehetne igazolni egy 2000 évvel ezelőtti eseményt?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 16:37:35

@$pi$:

"Nehogy már ne részletezze az egyház azt, hogy pontosan hogyan, mikor és mennyi idő alatt teremtette az isten a világot."

Pedig pontosan ez a helyzet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 16:38:53

@$pi$:

Senki sem avatkozik bele senki életébe, a tiédbe sem. Azt csinálsz, amit akarsz. Persze az állam belevatkozik, hiszen vannak jogszabályok, de ez nem vallási kérdés.

Ad Dio 2013.06.09. 16:46:10

A posztoló csak a végletekben tud gondolkodni. Ez meg amellett hogy népszerű, nem túl célravezető szvsz.

Nem így az egyház. Pálra visszavezethető hagyománya van annak, hogy TUDJUK, hogy Krisztus mint a megvalósult kereszténység elérhetetlen idea. Az egyház (látható és láthatatlan, intézményes és nem intézményes) a krisztuskövetők csoportja. Olyan embereké, akik tudva vagy sem (anonim kereszténység), Jézus vezérelvei szerint próbálnak élni. Egy-egy pillanatban még akár sikerülhet is. Egy életen át aligha. Magam is kereszténynek (krisztus követőnek) tartom magam, mégha tudatában is vagyok annak, hogy messziről követem :-).

A zsidó kérdéshez annyit, hogy semmiféle gyűlölet nincs bennem a zsidó vallás irányában. Van egy viszolygás egy bizonyos életstratégia irányában, aminek úgy tűnik nagy a közös metszete az un. "zsidó" kultúrával, de nem azonos (!) vele. Ez egyébként merőben gazdasági illetve szociológiai kérdéskör, cseppet sem vallási.

$pi$ 2013.06.09. 16:48:43

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Pedig pontosan ez a helyzet. "

Na látod pontosan erről beszélek. Egyértelmű, hogy a keresztények 99% mást mond mint te, mást mondanak a papok és a hivatalos vallási vezetők, de ezzel te nem foglalkozol. Te bevetted a fejedbe, hogy a vallás nem foglalkozik azzal mikor és hogyan teremtette isten a világot és onnantól kezdve senki sem érdekel.

"Senki sem avatkozik bele senki életébe, a tiédbe sem."

Nem a fenét nem. Nézz körül aztán rájössz. A világ lakosságának egy iszonyatosan nagy része vallásos, irányítanak, szabályoznak, döntenek, bombát dobnak. Mindezt azért és úgy, ahogyan szerintük isten, meg Jézus, meg Allah, meg a csoda tudja még kicsoda elvárja tőlük.

Roppant arrogancia ezek után kijelenteni, hogy "senki sem avatkozik be senkinek az életébe".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 16:50:44

@$pi$:

"Egyértelmű, hogy a keresztények 99% mást mond mint te"

Ismétlem: ebben a kérdésben csak egyes újprotestáns csoportok mondanak mást.

2llkedő 2013.06.09. 16:51:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Tudományosan hogyan lehetne igazolni egy 2000 évvel ezelőtti eseményt?'

Akkor olyan, mint Robin Hood? csak belőle nem lett vallás.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 16:51:45

@$pi$:

"A világ lakosságának egy iszonyatosan nagy része vallásos, irányítanak, szabályoznak, döntenek, bombát dobnak."

Nem igaz. Ezeknek a dolgoknak az alapja az esetek 99 %-ában politikai és nem vallási.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 16:52:36

@félázsiai 2llkedő:

Akik jelen voltak, látták. Ennyi. Videó nem készült az eseményről.

regress 2013.06.09. 16:53:01

a kereszténység, a katolikus egyház, a világ legnagyobb átverése.fennállásuk óta több embert öltek meg,mint az eddig hatalmon lévő diktátor,hódító összesen."isten" nevében.lass

$pi$ 2013.06.09. 16:54:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Tudományosan hogyan lehetne igazolni egy 2000 évvel ezelőtti eseményt? "

Rengeteg régen történt esemény van, amit tudományos eszközökkel vizsgáltak és ellene vagy mellette bizonyítékokat gyűjtöttek.

Ez az elgondolás magától a keresztény egyháztól sem idegen, ők például a torinói lepel vizsgálatával is próbálkoztak, megpróbálták bebizonyítani, hogy tárgyi bizonyítékként felhasználható. Kiderül, hogy valamikor a 13. század körül csinálták, nem jött be.

tundrazuzmo (törölt) 2013.06.09. 16:55:04

Ennyi erővel Steiner Kristófot is hallgathatnám bibliai kérdésekről, annyira semmitmondó volt ez a poszt.

A keresztények tradicionális zsidógyűlölete ugyanabból fakad, mint a zsidók törvénygyűlölete. Az ok az eredendő bűn.

Emiatt nem tudták a zsidók megtartani saját parancsolataikat - akármit is állít erről a posztoló. Soha, egy zsidó sem, kivéve Jézus Krisztust.

Az asszimilációt, a szétszórt zsidóság vallását, a judaizmust ne hozzuk fel pozitív példaként. Pontosan annyira volt köze a Mózesi zsidósághoz a judaizmusnak, mint a Krisztus által hirdetett kereszténységhez a katolicizmusnak. Semennyire.

Az ok: emberi rendelések, parancsok, hagyományok, tradíciók.

Mózes nem Misnát vagy Talmudot adott, hanem Tórát. Mégis ott a judaizmusban a mindent félremagyarázó szóbeli hagyomány, az eredeti igazság megrontója.

Jézus sem emberi hagyományokat adott, pápát, vagy szobrokat, vagy ostyát, mégis ez van a katolicizmusban. Pontosan ugyanazon szóbeli hagyomány miatt, ami a zsidó vallást is tönkretette.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 16:57:19

@$pi$:

A lepel kérdése a mai napig vitatott. De egyébként nincs jelentősége a kérdésnek.

Tudományosan nem bizonyítható Jézus feltámadása - senki sem állít mást.

$pi$ 2013.06.09. 16:58:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Nem igaz. Ezeknek a dolgoknak az alapja az esetek 99 %-ában politikai és nem vallási."

Jah, George Bush pl. azt mondta, hogy Isten utasította arra, hogy Irakba küldje a katonákat. De persze a cselekedetének nyilván semmi köze nem volt a valláshoz, ez nyilván puszta politika, abba, meg mint az köztudott a vallás soha nem szól bele. Ugyan már!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 16:59:20

@$pi$:

Az iraki háború oka politikai. Ezt vitatja valaki? Nem. Akkor miről beszélsz?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 17:00:13

@tundrazuzmo:

Egy dolog az emberi hagyomány, más a Szent Hagyomány, ez utóbbi Istentől van.

$pi$ 2013.06.09. 17:01:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "A lepel kérdése a mai napig vitatott."

Jah, mint az evolúció, azt is sokan vitatják. :)

"De egyébként nincs jelentősége a kérdésnek."

Kiváncsi vagyok, hogy ha az jött volna ki a három független vizsgálatból, hogy "igen, ez épp kétezer éves", akkor melyik keresztény egyház mondta volna, hogy "ugyan, ennek semmi jelentősége". :))

$pi$ 2013.06.09. 17:05:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Az iraki háború oka politikai. Ezt vitatja valaki? Nem. Akkor miről beszélsz?"

Egy olyan országban, ahol a lakosság cirka 75%-a úgy gondolja, hogy a biblia szó szerint értendő és abszolút igaz, ott a politika és a vallás nem választható el. Ha George Bush nem hinne abban, hogy Isten utasította háborúra, a választói elhiszik. Bush csinálja azt, amire a választóinak igénye van (ez a politika), a választóinak meg igénye van arra, amit a papok mondanak (ez meg vallás). Ennyi.

burakefendi 2013.06.09. 17:06:16

@$pi$: a kereszthalál egy olyan performansz volt, amit az akkor élők értettek. te, akit a 40 év kommunizmus sikeresen elválasztott a kulturális gyökereitől már a saját kulturális szemüvegeden keresztül nem vagy képes értelmezni az egészet. megjegyzem a kereszténységnek soha nem az volt a központi kérdése, hogy természettudományos kérdésekre választ adjon, hanem egzisztenciális kérdéseket. lehet amiatt haragudni a kereszténységre, hogy nem írja le pontosan az atomok tömegét, csak nincs értelme. ahogy mondjuk egy színész játékát sem azért ítéljük meg, hogy mellesleg van-e határozott álláspontja az atomok tömegéről. egzisztenciális kérdésekben pedig egyelőre még mindig a kereszténység adja a legjobb válaszokat. még te is a bibliából idézel - valószínűleg tudatlanul - amikor valami erkölcsi igazságot megfogalmazó közhelyet akarsz mondani.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 17:07:23

@$pi$:

Mondom, ez tök mindegy. Nem a lepelben hiszünk. Ha igazi a lepel, akkor oké. Ha nem az, akkor is oké.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 17:08:19

@$pi$:

"Egy olyan országban, ahol a lakosság cirka 75%-a úgy gondolja, hogy a biblia szó szerint értendő és abszolút igaz"

Az USÁ-ban nagyon sok a katolikus, s ők ezt biztosan nem hiszik, hiszen ellenkezik a hivatalos katolikus tanítással.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 17:15:47

@$pi$:

"Jah, mint az evolúció, azt is sokan vitatják."

Ismét egy tisztán tudományos kérdés. Nem releváns a kereszténység szempontjából.

$pi$ 2013.06.09. 17:17:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Az USÁ-ban nagyon sok a katolikus, s ők ezt biztosan nem hiszik, hiszen ellenkezik a hivatalos katolikus tanítással. "

Hát pedig de. Minden évben csinálnak felméréseket, olvass utána. Inkább ezeknek hiszek mint a te kinyilatkoztatásaidnak, amik közül már sok hamisnak bizonyult.

@burakefendi: "soha nem az volt a központi kérdése, hogy természettudományos kérdésekre választ adjon, hanem egzisztenciális kérdéseket"

Fogalmazzunk egy kicsit pontosabban: a vallások évezredeken keresztül olyan kérdéseket vizsgáltak, amelyeket a természettudomány akkor nem tudott vizsgálni (nem is volt természettudomány igazából). Ma viszont ezeket a kérdéseket a természettudomány már képes vizsgálni és helyenként megválaszolni is.

A vallás és a vallásos emberek ezt persze tagadják, annak ellenére, hogy sokszor millió egymástól független bizonyítékot kell figyelmen kívül hagyniuk.

Ilyen kérdések:
- Mi a helyünk a világegyetemben?
- Ki teremtette a világot?
- Mi volt azelőtt, hogy a világ megszületett?
- Mi a létünk értelme?
- Miért szenvedünk ennyit?
- Mi történik velünk a halál után?

És persze még sorolhatnám.

tundrazuzmo (törölt) 2013.06.09. 17:19:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Egy dolog az emberi hagyomány, más a Szent Hagyomány, ez utóbbi Istentől van."

Ellentétben veled, nekem nem adatott meg, hogy kulturális kamukkal érveljek. Sajnálom. Az én érveim a Biblia alapjaira, Jézus szavaira támaszkodnak.

Az általam ismert keresztény Szent Írás, a Biblia az egyetlen Szent Hagyomány, amely Istentől van. Ezen felül lehetnek olyan hagyományok, amelyek irrelevánsak (János apostol hol lakott, hol állt Péter háza Kapernaumban, stb.) ezek általában az ókorban lejegyzett iratokból derülnek ki.

A többi tradíció - és kiemelten a katolikus tradíciók - jellemzően gonosz, istentelen dolgok. Hogyan lehet ezt eldönteni? Hát az Biblia alapján.

Katolikus szent hagyomány a templomban álló sok szobor, amely előtt térdepelni és könyörögni jó dolog. A Biblia ezt egyszerűen bálványimádásnak hívja.

Katolikus szent hagyomány a szentostya imádása, és az átlényegülés tana. A Biblia ezt egyszerűen istenkáromlásnak és bálványimádásnak hívja.

A katolikus szent hagyomány papi nőtlenséget ír elő - a püspökök számára is. A Biblia szerint püspök csak nős ember lehetett.

Soroljam még a vallás istentelen eltévelyedéseinek végtelen listáját? Nem szükséges.

Miért képzeled azt, hogy bárki is feljebbvalónak fogja tartani a bűnös (de milyen bűnös!) papság által hirdetett eretnekségeket, mint a Szent Isten által adott Bibliai parancsolatokat?

$pi$ 2013.06.09. 17:21:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Ismét egy tisztán tudományos kérdés. Nem releváns a kereszténység szempontjából. "

Persze, miért is lenne, a két kijelentés, miszerint
- Az Isten teremtette az állatokat és az embereket.
- Senki sem teremtett semmit, az evolúció során alakultak ki.
nyilván abszolút megfér egymás mellett, ugye?

Ezért is van, hogy a vallásos emberek még csak a szemöldöküket sem vonják össze, amikor az evolúcióról hallanak, ezért nem születik millió vehemens tiltakozás valahányszor felmerül az evolúció mint olyan.

Ugyan, figyelj, teljesen elszakadtál a valóságtól, hagyjuk az egészet.

azbesztos 2013.06.09. 17:26:04

@$pi$: Evolúció? Baromság. Csigából elefánt?

Szabványok 2013.06.09. 17:28:57

@$pi$: "Na látod pontosan erről beszélek. Egyértelmű, hogy a keresztények 99% mást mond mint te, mást mondanak a papok és a hivatalos vallási vezetők, de ezzel te nem foglalkozol."
Nincs igazad. A keresztények jó része azt mondja, mint Maxval. Például én is. Sőt. A keresztény egyházak képviselőinek jó része is ezt mondja. Beleértve a vezetőket is.

Ne abból indulj ki, hogy valahol egy USA kisvárosban van pár idióta, aki szó szerint értelmezi a teremtést és nem hiszi el, hogy 60millió évesek a dínócsontvázak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 17:29:45

@$pi$:

"Inkább ezeknek hiszek mint a te kinyilatkoztatásaidnak, amik közül már sok hamisnak bizonyult."

Ez a te dolgod. Azonban az, hogy Mari néni Dunaparasztin hisz abban, hogy a farkasember dézsmálta meg az epret a kertben, s Mari néni keresztény, nem jelenti azt, hogy a farkasember eperdézsmálása keresztény tanítás lenne.

-JzK- 2013.06.09. 17:29:54

@$pi$:
Olyan variáció is van, hogy Isten másodlagos természeti okokat IS igénybe véve alakíotta ki a ma létező fajokat, és (legalább) a létben található nagy ugrásokkor "odasegített", és máris nincs az, hogy az evolúció bizonyítaná a naturalizmust.

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=103136498&t=9037171

Egyébként a tudmányt csak ismeretelméleti ideológiából szűkítik le a természettudományra, azonban ez már nem tudomány, hanem ideológiai prekoncepció.

$pi$ 2013.06.09. 17:30:04

@burakefendi: "egzisztenciális kérdésekben pedig egyelőre még mindig a kereszténység adja a legjobb válaszokat"

Párat beidézhetnél. :)

"még te is a bibliából idézel - valószínűleg tudatlanul - amikor valami erkölcsi igazságot megfogalmazó közhelyet akarsz mondani"

Jah, mert én tudatlan vagyok, ellentétben veled, aki nagyon kiművelte magát a bibliából.

És a biblia melyik részében van az a nagybecsű erkölcsi útmutatás, hogy "indulj ki abból, hogy a másik tudatlan, csak te vagy a brilliáns elme"? :)

A nagy bibliaerkölcs meg társai, berosálok...

-JzK- 2013.06.09. 17:31:06

Vallási kérdéseket illetően ajánlok mindenkinek egy kis olvasnivalót:

mek.niif.hu/05300/05394/05394.htm

reginamundi.hu/library.php?id2=library/bangha_bela_30_kotet (elsőre az első három kötetet javaslom)

mek.oszk.hu/07800/07883/html/

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 17:32:49

@$pi$:

Téves hozzáállás.

Gyakori – marxista gyökerű – ateista tévhit, hogy a vallás szerepe annak magyarázása, amit még nem tudunk, a vallás egyfajta valláspótló. Ezért a vallás folyamatosan szorul vissza, hiszen a tudomány egyre többet magyaráz meg a világból. A vallásra emiatt egyre kevesebb a szükség.

Természetesen a marxista magyarázat – ebben is – teljesen téves.

A vallás nem része a tudománynak, s nem foglalkozik tudományos kérdésekkel.

Mindig felmerül erre ellenérvként, hogy “dehát x éve a keresztények ezt és ezt mondták, pedig ma már tudományosan bizonyított, hogy ez nem így van”. Igen, ez igaz, de ennek nincs vallási kihatása. Lássuk miért!

A kereszténységben különbséget kell tenni 3 dolog között: dogma, kánon és álláspont.

A dogma az Istentől van, megváltoztathatatlan igazság.

A kánont az Egyház hozza létre, kötelező érvényű, be kell tartani, de nem örök igazság, hiszen változott és változhat.

S utoljára az álláspont vagy vélemény. Ez időben és térben változó, az elfogadása ajánlott, de nem több ennél. Vitatható is akár.

Az Egyház természettudományos kérdésekkel SOSEM foglalkozott dogma vagy kánon szintjén, ezek mindig az álláspont szinten voltak, ha egyáltalán voltak.

Pl. 500 éve – az akkori tudomány alapján – az volt a általános nézet, hogy a Föld a világ központja, 400 éve az, hogy a Nap a világ központja, 150 éve az, hogy a Nap egy csillag a Tejút egyik külső karjábanm, 50 éve meg az, hogy maga a Tejút is csak egy a sok galaxis között és nincs is közepe a világnak, mert állandóan tágul.

Valójában fentiek egyikét sem hirdeti/hirdette az Egyház, de nyilván minden korban felhasználta az aktuális tudományos ismereteket. Manapság pl. az ősrobbanáshoz szokás hasonlítani a teremtést, pedig lehet, hogy 50 év múlva az lesz a fizika álláspontja, hogy az ősrobbanás nem is a világ kezdete, hanem pl. egy világegyetem kiválása egy másikból. Ez esetben 50 év múlva az Egyház is az akkori általános nézeteket fogja felhasználni.

Mindez azonban mindig kiegészítés csupán. Az Egyház igazsága nem ezen dől el, ezek legfeljebb segítő módszerek a hittérítéshez, miközben maga a hit nem kapcsolódik egyáltalán ezekhez a kérdésekhez.

Pl. a teremtés kérdése. Az egyetlen, amit az Egyház hirdet: a világot Isten teremtette. Hogy ez tudományosan hogyan magyarázandó, az nem teológiai kérdés és tökéletesen érdektelen az Egyház szempontjából.

Minden korban az Egyház valójában éppen azt “hitte” tudományos kérdésekben, amit az akkori tudomány is. Sosem született egyházi döntés semmilyen tudományos kérdésről. Miért nem? Mert nem ez az Egyház dolga.

Na de, jön a felvetés, akkor miért harcolnak a régészet, az evolúció ellen a keresztények, miért hirdetik, hogy a Föld alig 6000 éves? A helyzet az, hogy ilyen nézeteket csak egyes keresztény fundamentalista újprotestás felekezetek hirdetnek, s az általuk használt teológia és ideogia teljesen idegen az apostoli eredetű keresztény hagyománnyal.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 17:34:52

@tundrazuzmo:

Nme értek egyet veled. A Biblia honan jött? Az Egyház írta, szerkesztette. Mi alapján? A Szent Hagyomány alapján.

Szabványok 2013.06.09. 17:37:36

@$pi$: A politikusok (és a velük szövetséges megélhetési egyházak) kihasználva az emberek hitét, mindenféle csúf dologra rá tudják venni a népet. Háborúk voltak és emberek mentek a máglyára egyetlen "i" betű miatt.
Sajnos az emberi gonoszság tetszőlegesen szép eszme nevében tud gyilkolni, sőt népirtani.
Sőt. Akik háborúra, népirtásra akarják rávenni a népet, előszeretettel húzzák elő a legnemesebb, legemberibb, legjobb ideológiákat, mert ezzel tudják legjobban leplezni aljas szándékukat.
Vajon Richelieu miért pont bíboros lett? Mert úgy gondolta (ál)szent mosollyal tudja legjobban kezében tartani a hatalmat.

$pi$ 2013.06.09. 17:38:37

@Szabványok: "Ne abból indulj ki, hogy valahol egy USA kisvárosban van pár idióta, aki szó szerint értelmezi a teremtést és nem hiszi el, hogy 60millió évesek a dínócsontvázak. "

Hanem abból, hogy te meg a birca mit gondoltok? Vicces vagy.

Statisztikákra hivatkoztam, arra, hogy a nagytöbbség mit gondol. Te meg arra, hogy te és a birca mit gondoltok. Gondold ezt végig...

@-JzK-: "Olyan variáció is van, hogy Isten másodlagos természeti okokat IS igénybe véve alakíotta ki a ma létező fajokat, és (legalább) a létben található nagy ugrásokkor "odasegített", és máris nincs az, hogy az evolúció bizonyítaná a naturalizmust."

Hát persze, meg olyan is van, hogy sárból gyúrta. és máris nincs az, hogy az evolúció bizonyítaná a naturalizmust. :) Csakhogy nincsenek nagy ugrások, nincs odasegítés és nincs isten. Ezek kitalációk.

Gondold végig: a vallás mindig kitalál valamit, hogy mentse az eredeti kijelentést, amiben isten szerepelt. Újra és újra módosítani kényszerül az eredeti kijelentést, de akárhogyan is módosítja bizonyíték soha nincs. pont mint egy elkövető a bíróságon: mindig új sztorival jöttök, amit a bizonyítékok mindig megcáfolnak. De persze mindig jön az új sztori, az új vallomás, mert ezt a végtelenségig lehet játszani.

Reggie 2013.06.09. 17:40:17

Megdobbento, hogy a 21. szazadban vannak emberek, akik ilyen bugyuta tundermeseket komolyan vesznek.

tundrazuzmo (törölt) 2013.06.09. 17:41:10

@azbesztos: Azonnal elhiszem az evolúciót, amint valaki megmutatja a "köztes fajokat". De ne egyet, hanem legalább százat. És ne fosszíliában, hanem itt és most.

Állítólag végtelen számú véletlen változás kellett ahhoz, hogy egyik fajból a másik legyen. No, elhiszem én eztet, el én, csak mutassa meg valaki nekem az állatvilágban a "majdnem madár" hüllőt, azt amelyiknek még pikkelye van, de már csökevényes szárnya is, vagy csökevényes szárnya, de már tollkezdemények is, vagy még egynéhányat a FELTÉTELEZETTEN TÖBB EZER EVOLÚCIÓS LÉPÉSBŐL, amely például az evolúció szerint a hüllő és a madár között van.

Tele kellene lenni a földnek ilyen fosszíliákkal, de ilyenek nincsenek. Pedig sok millió ilyen leletnek kellene lenni, mert nem minden mutáció volt előnyös. Hova tűntek ezek az evolúciós lépések? Miért nincsenek ma éppen madárrá váló hüllők, emberré váló majmok? Miért? Mert hazugság az egész, azért.

Szabványok 2013.06.09. 17:43:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Mindig felmerül erre ellenérvként, hogy “dehát x éve a keresztények ezt és ezt mondták, pedig ma már tudományosan bizonyított, hogy ez nem így van”.

Apró, de szerintem fontos kiegészítés:

Nem azért mondták azt, hogy a Föld lapos, mert keresztények voltak. Hanem azért, mert akkor épp itt tartott a tudomány.
1200-ben a pápa is, hívők is, meg az ateisták is is úgy gondolták, hogy a Föld lapos és általában az akkori tudományos színvonalnak megfelelő nézeteket vallottak.

2012-ben a pápa is, meg az ateista is tudja már, hogy a Föld egy 12000km átmérőjű golyóbis. Mert 800 év alatt ennyit fejlődött a tudomány, ma már IQ>50-hez az tartozik, hogy tudja, hogy a Föld gömbölyű és nincs sajtból a Hold.

tundrazuzmo (törölt) 2013.06.09. 17:45:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Nme értek egyet veled. A Biblia honan jött? Az Egyház írta, szerkesztette. Mi alapján? A Szent Hagyomány alapján."

Ne a Biblia eredetével próbáld meg elvenni a dolog élét, hanem a katolikus szent hagyományt vizsgáld felül. Majd ha arra találsz megfelelő indokokat, hogy a katolicizmus miért tagadja a Bibliát sokezer eretnek hagyományával, akkor majd beszélgethetünk a Biblia keletkezéséről.

$pi$ 2013.06.09. 17:45:54

@Szabványok: "A politikusok (és a velük szövetséges megélhetési egyházak) kihasználva az emberek hitét, mindenféle csúf dologra rá tudják venni a népet."

Pontosan. De ebből te azt a következtetést vonod le, hogy az emberek gonoszak, én viszont azt, hogy a hit hülyeség. Ha az emberek a gondolkodást, a józan észt, a legelemibb ésszerűséget is eldobják maguktól, akkor iszonyú bajba sodorják magukat, nem gondolod?

Még csak gonosz emberek sem kellenek ilyenkor. Elég, ha van egy másik is, aki szintén elvetette a józan ész kritikáját és bekiabál, hogy mittudomén "beszélő kígyó meg kénköves pokol, sárból gyúrt emberek, harcra fel", aztán megvan a baj.

Gondolkodni kellene, nem pedig büszkének lenni arra, hogy mindenféle hihetetlen mesét képesek vagyunk elhinni, nem?

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.06.09. 17:46:02

@vilagnezet.blog.hu: Nincs judeo-kereszténység. Ezt a fogalmat a kereszténységből kirekesztett zsidók eszelték ki miután mérhetetlenül irritálta őket, hogy szerepük szerint a kereszténység történetében ők a született gecik és minden nép így is tartja őket számon. Ezért elkezdtek mindenféle furmányok révén szervezkedni, beépülgetni az egyházba majd hosszú évszázadok kitartó munkájával sikerült is teljesen rombadönteni a keresztény egyházat. Ilyen szempontból van judeo-kereszténység, antikriusztusnak is hívják. Valszeg ez a jó szó a hudeo.kereszténységre (ami ugye nincs).

burakefendi 2013.06.09. 17:46:57

@$pi$: hát, elnézésedet kell kérnem, hogy azt feltételeztem, keresztényként jobban ismerhetem a bibliát, mint te. :) bár most épp olyasmit kérsz számon rajtam, amilyen alapállásból te az összes vallásoshoz közelítesz..

mindenesetre csak egyetlen példaként álljon itt egy hitsorsosod, világnézet úr pár kommenttel fentebbi írása:

"A tisztesség az, amikor akkor is jót csinálod, amikor senki sem néz téged."

idéz jézus hegyi beszédéből, miután szidta egy sort.

mindenesetre komolyan érdekelne a természettudomány hiteles válasza arra, hogy ki teremtette a világot, vagy hogy mi a létünk értelme.

tundrazuzmo (törölt) 2013.06.09. 17:47:22

@Reggie: "Megdobbento, hogy a 21. szazadban vannak emberek, akik ilyen bugyuta tundermeseket komolyan vesznek."

Pedig nem csodálkozz. Minden iskolában az evolúció baromságait tanítják, és a megfélemlített és gyenge értelmi képességű gyerekek nem tudnak tudományos érveket felhozni ellene. Ezért veszi mindenki komolyan Darwin tündérmeséjét.

Szabványok 2013.06.09. 17:47:26

@$pi$:
"Hanem abból, hogy te meg a birca mit gondoltok? Vicces vagy."
Igen. Igen, vicces vagyok.

Mindig is voltak és lesznek buta (és/vagy félrevezetett) emberek. Az USA-ban sajnos elég nagy számban vannak.
Sőt, Magyarországon is vannak.
De miért abból kéne kiindulni, hogy mi a véleménye a földtörténeti ókorról a bélapátfalvai analfabéta Babolcsai néninek?
Ha kíváncsi vagy rá, mikor és miért haltak ki a dínók, egy szakembert kérdezz meg!
Attól, hogy Babolcsai néni minden misén ott szundikál még nem lesz kompetens tudományos kérdésekben.

$pi$ 2013.06.09. 17:51:54

@Szabványok: "1200-ben a pápa is, hívők is, meg az ateisták is is úgy gondolták, hogy a Föld lapos és általában az akkori tudományos színvonalnak megfelelő nézeteket vallottak."

Ez persze nem igaz, Erasztotenész elég pontosan megmérte a föld átmérőjét cirka 300 évvel időszámításunk előtt. Szóval aki 1200-ban azt hitte, hogy a föld lapos, az körülbelül 1500 évvel el volt maradva. :(

Látod, ilyen a tudomány, teszel egy kijelentést és azt meg lehet cáfolni. :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 17:52:08

@$pi$:

Tévedsz. Nem tudjuk, hogy mi volt a teremtés pontos menete, lehetett akár evolúció is, ez tök mindegy.

2llkedő 2013.06.09. 17:52:16

@burakefendi: "mindenesetre komolyan érdekelne a természettudomány hiteles válasza arra, hogy ki teremtette a világot,"

Van valami jelentősége? Az életet élni kell! (legalább is kellene). És ehhez szeretet kell.

$pi$ 2013.06.09. 17:54:39

@Szabványok: "Attól, hogy Babolcsai néni minden misén ott szundikál még nem lesz kompetens tudományos kérdésekben. "

Csakhogy ha nem a tempolomban lenne, akkor talán kompetensebb lenne. Vagy legalább felmerülne benne, hogy "hinnye, hát lehet, hogy én nem is tudom, hogy itt mi van", merthogy nem mondogatná neki a pap a sok sületlenséget a beszélő kígyóval meg az özönvízzel meg a Noéval, aki havafelé beugrott Ausztráliába, hogy kitegye a kengurukat. :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 17:54:55

@$pi$:

"Újra és újra módosítani kényszerül az eredeti kijelentést"

Téves. Ez sosem történik. A dogmák örökérvényűek. Ami pedig nem dogma, az eleve nem az, így mindegy a hit szempontjából.

Szabványok 2013.06.09. 17:55:22

@$pi$:
"Statisztikákra hivatkoztam, arra, hogy a nagytöbbség mit gondol. Te meg arra, hogy te és a birca mit gondoltok. Gondold ezt végig..."
Az ELTÉsek csináltak egyszer egy statisztikát. Kiálltak az Astoriához és minden arra járótól megkérdezték, hogy: "Mi az atom?"
A válaszok döntő többsége szerint valami nagyon veszélyes robbanóanyag, ami sugárzik is.
Kis részüknek eszébe jutott, hogy: "Az anyag legkisebb oszthatatlan része."
Elenyészően kevés ember adott csak helyes választ, hogy az anyag része, de nem feltétlen oszthatatlan.

Rendben hivatkozz statisztikára, de akkor az összeesküvés-elméletek többsége igaz, az auramasszás a legjobb gyógyító, nullponti energiával lehet fűteni, már feltalálták a vízzel hajtott autót, mindenért a tudjukkik a felelősök, erős kézzel kéne rendet csinálni, az egyetemistákat fel kéne akasztani, bíróságok helyett a Nagyvezér mondja meg kit kell kivégezni, stb.
Annyi blődséget hallhatsz a statisztikára hivatkozva, hogy ezek után az, hogy mit tart az utca embere a világ teremtéséről, vagy a paradoxonokról, legfeljebb annyiban érdekes, hogy vajon mit kéne változtatni az oktatási rendszerben.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 17:56:42

@Szabványok:

Igen, így van. Az Egyháznak nem feladata sem a Föld megmérése, se alakjának megállapítása, se a világban való helyének tanulmányozása.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 17:58:12

@tundrazuzmo:

Most ez hagyjuk, nem értek egyet e tekintetben a protestáns tanokkal, azt hiszem, ez nyilvánvaló. De kár lenne, ha egy ilyen cikk alatt antiprotetáns hozzászólásokkal tölteném az időt.

$pi$ 2013.06.09. 17:59:16

@burakefendi: "mindenesetre komolyan érdekelne a természettudomány hiteles válasza arra, hogy ki teremtette a világot, vagy hogy mi a létünk értelme. "

Kezdetnek ezt a dokumentumfilmet ajánlanám[1]. Persze nincs benne minden, de elsőnek pont jó, pont ezeket a kérdéseket magyarázza el.

[1] www.discoveryuk.com/web/stephen-hawkings-grand-design/

Szabványok 2013.06.09. 18:00:22

@$pi$:
"Csakhogy ha nem a tempolomban lenne, akkor talán kompetensebb lenne."
Ha a József Attila szabadegyetemen, vagy egy TIT előadáson szundikálna, akkor sem lenne kompetensebb.
Kompetensebb akkor lenne tudományos kérdésekben, ha érdekelné őt a tudomány. Persze akkor is a Blikk háromsoros cikkeiből tájékozódna az orvostudomány mai állásáról....
Ha érdekli, akkor nézzen utána!

A templomba nem azért megy, hogy megtudja, hogyan kell beállítani az ADSL modemjét. Nem is kell ezt neki tudnia.
Hanem azért kell(ene) neki elmenni, hogy jobb ember legyen és ne esküdjön bosszút Jancsi egész családja ellen, csak azért, mert kileste, hogy Jancsi megfogta Juliska mellét.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 18:01:05

@Wind Callman tér:

Nem. A judeo-keresztény VALÓDI, eredeti jelentése pár korai szekta az I. századból, akik a zsidó törvények továbbélését tanították Jézus elfogadásával együtt. Se a keresztények, se a zsidók nem fogadták el őket, hiszen tanításuk ellentétes volt mindkét valláséval. Később nagy részük a mai Arab-félszigetre menekült. Egyes történészek szerint ők alapították az iszlám vallást a VII. században, valószínű, hogy Mohamed zsidó volt.

$pi$ 2013.06.09. 18:03:00

@Szabványok: "statisztikára, de akkor az összeesküvés-elméletek többsége igaz, az auramasszás a legjobb gyógyító"

Húú, mekkorát csúsztattál, szép volt! :) Én nem azt mondtam, hogy ezek a dolgok igazak, mert sokan állítják, én azt állítottam, hogy a vallásos emberek többsége így gondolja. Azt egy pillanatig sem gondoltam, hogy attól, hogy sokan hisznek benne igaz is lesz, azt a vallásos emberek szokták képzelni. :)

A dolog valahogy így hangzott:
- A keresztények többsége úgy gondolja, hogy a bibliát szó szerint kell érteni.
- Nem is, mert én és a Birca mást gondolunk.
- Az kettő, a statisztika meg sok-sok emberről szólt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 18:06:39

@$pi$:

Ezek a kérdések eleve komolytalanok.

De itt neked egy vonatkozó vicc:

A zsiráf kérdezi a dinoszauruszt:
- Figyelj, téged bejelölt Noé a Facebook-on?
- Nem, miért?
- Á, semmi, semmi, csak úgy eszembe jutott.

Szabványok 2013.06.09. 18:07:06

@$pi$: "nem mondogatná neki a pap a sok sületlenséget a beszélő kígyóval meg az özönvízzel meg a Noéval, aki havafelé beugrott Ausztráliába, hogy kitegye a kengurukat."
Nagyon látszik, hogy nem szoktál templomba járni!
Mert ott nem ilyenek beszél a pap a szentbeszédben.
Voltam templomban kis faluban, nagy városban, Magyarországon, Európa számos országában, sőt az USA-ban is. Sehol nem mondott ilyen sületlenséget a pap.
(Legrosszabb még Magyarországon, amikor pár túlbuzgó pap elkezd politizálni.)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 18:08:45

@$pi$:

"A keresztények többsége úgy gondolja, hogy a bibliát szó szerint kell érteni."

Ez nem igaz. Aki elmélyedt a teológiában legalább egy picit, az nem gondolja ezt. Pl. az ortodox és a katolikus tanításban SZÓ SZERINT le van írva, hogy téves a Biblia szószerinti értelmezése. Nézd meg a katolikus katekézist.

$pi$ 2013.06.09. 18:08:49

@Szabványok: "Hanem azért kell(ene) neki elmenni, hogy jobb ember legyen és ne esküdjön bosszút Jancsi egész családja ellen, csak azért, mert kileste, hogy Jancsi megfogta Juliska mellét. "

Ez butaság. Attól, hogy valaki elhiszi a beszélő kígyót, meg azt, hogy Mózes leírta a könyvbe a saját temetését, attól nem lesz erkölcsösebb.

Még szerencse, mert ha az emberek tényleg elkezdenék megtartani a biblia tanításait, akkor mindennaposak lennének a megkövezések, meg a lánygyermekek eladása, meg a menstruáló nők kizárása a lakásból, meg ilyenek.

Vegyük észre, hogy az ószövetségben pozitív példaként bemutatott történetek esetében mondjuk tízből kilencért minimum letöltendő járna ma. Az újszövetségben egy kicsit más a helyzet, de az arány ott sem jobb:
(1) Ne báncsátok egymást.
(2) Bizony mondom én vagyok az isten fia
...
(10) Én vagyok az isten fia, komolyan mondom.

$pi$ 2013.06.09. 18:11:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Ez nem igaz. Aki elmélyedt a teológiában legalább egy picit, az nem gondolja ezt. Pl. az ortodox és a katolikus tanításban SZÓ SZERINT le van írva, hogy téves a Biblia szószerinti értelmezése. Nézd meg a katolikus katekézist. "

Mit mondtam? Olvasd el végre. Le van írva, persze, jól van. Az emberek meg mást gondolnak. Megvizsgálták, vagy 15 éve minden évben csinálnak róla felmérést amerikában és európában több országban is.

Mást sem tudsz, mint leírni, hogy "de nem így van, mert én azt hiszem, hogy az emberek azt hiszik, ami le van írva". Hát nem, nem azt hiszik, te hiszed azt, de a *valóságot* nem érdekli, hogy te mit hiszel.

$pi$ 2013.06.09. 18:13:44

@Szabványok: "Sehol nem mondott ilyen sületlenséget a pap."

Hát persze, hogy nem. :)

csakhalkanszólok 2013.06.09. 18:14:03

Elolvastam egyszer, egyszerűen erőltetettnek éreztem.
Elolvastam másodszor, és csak annyi jutott eszembe, pont az ilyen szövegek amik leginkább ki szokták kezdeni a lelkemben általában meglévő keresztyén szeretetet.
Végül csak az jutott eszembe, hogy hogyan kellene leírni ide, hogy értékrendi, hitbeli vitába belemenni értelmetlen, indulattal meg még úgy sem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 18:14:08

@Szabványok:

Egy bolgár humoristacsapat pár éve a bolgár parlament előtt politikusokat kérdezett, magát normál politikai műsornak álcázva.

Az álriporter elővett egy papírt, melyből felolvasta, hogy a legújabb kutatások szerint a bulgáriai csapvíz kétharmad arányban hidrogént tartalmazt, majd kérte a politikusokat, hogy erről fejtsék ki álláspontjukat.

90 % beleesett a csapdába. A többség aggasztónak nevezte az adatot. Volt aki megígérte, hogy küzdeni fog a hidrogénszint csökkenése érdekében. S persze olyan ellenzéki képviselő is volt, aki kiejeltette, hogy amikor ő volt kormányon, sokkal kisebb volt még a víz hidrogénszintje.

Szóval ennyit az általános tévhitekről.

burakefendi 2013.06.09. 18:15:43

@$pi$: ismerem hawking grand design-ját, és tudom, hogy tagadja isten létezését.

azért felhívnám a figyelmedet arra, amit az ajánlóban is leírnak:

"Unfolding HIS PERSONAL, compelling vision of the universe"

lehet, hogy a filozófiáját a tudomány tekintélyével a háta mögött hangoztatja, attól még az a vélemény nem tisztán a tudományból fakad, a kulturális szűrő és egzisztenciális dolgok nála is döntő befolyással rendelkeznek.

$pi$ 2013.06.09. 18:17:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Ezek a kérdések eleve komolytalanok."

Hát persze. Olyan komolytalanok, hogy százmilliószámra vannak emberek, akik nem teszik fel ezeket a kérdéseket maguknak. Merthogy akkor az egész keresztény sztori groteszkül vicces lenne, kérdések nélkül meg olyan fennkölt és bölcs. :)

Szabványok 2013.06.09. 18:18:32

@$pi$: Bocsánat nem állt szándékomban csúsztatni, csak azt próbáltam leírni, hogy ne az alapján ítéld meg a kereszténységet, hogy az átlag keresztény ember mit gondol erről vagy arról.

Akkor tisztázzuk:
2013-ban egy 2000 éve leírt, többször fordított Bibliát szó szerint értelmezni csak buta ember próbál meg, mert sarum sincs, a vámosokat miért kéne jobban utálnom, mint a közterületfenntartókat. Megegyezhetünk abban, hogy értelmes ember (beleértve a papokat!) a Bibliából nem szó szerint veszi át a dolgokat, a XXI. századi életbe, hanem erkölcsi(!) tanulságként. A Bibliában nyilván nincs szó arról, hogy mehetsz-e az autópályán a belső sávban 120-szal, ha mögötted egy BMW villog.
Menj el egyszer egy misére és figyeld meg, hogy elhangzik az aznapra rendelt szentevangélium, majd a pap 10-20 percen keresztül azt magyarázza, hogy ennek mi a tanulsága, útmutatása számunkra a XXI. században. Miért? Mert az eredeti szöveg a mai környezetben szó szerint értelmezhetetlen.
Sőt. Mivel az Evangélium Jézus életének leírása, sokszor egy az egyben nem is értelmezhető mint utasítás, hanem a példabeszéd erkölcsi tanulságát kell levonni.

Hogy milyen országunkban az átlagember okossága nem tudom. Nem tudom, hogy a 10M magyarból hány gondolja, hogy a gyerekeinek 1 dénárt kell adnia és elzavarnia a háztól, majd aki visszajön 1 dénárral azzal kiabálni kell.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 18:19:13

@$pi$:

Az, hogy valaki mit gondol tévesen, lényegtelen. Ez nem csak vallásban van így.

Pl. az emberek 95 %-qa azt hiszi, hogy Darwin azt mondta, hogy az ember a majomtól származik, pedig valójában ő iiyet sosem mondott, ő csak közös ősről beszélt. A te logikád szerint hülyék a darwinisták, mert ők hibásak azért, hogy az emberek azt hiszik, hogy az ember a majomtól származik.

De mondhatnék számtalan más példát is.

Szabványok 2013.06.09. 18:19:37

@$pi$:
Miért, Te eddigi életedben hány misét ültél végig, hogy ennyire tudod?

csakhalkanszólok 2013.06.09. 18:19:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: :-) Az ámerikában meg komoly aláírásgyűjtés kezdődött ugyanezen ok miatt a dihidrogén-monoxid folyókba engedésének betiltására. :-)

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.06.09. 18:20:58

ritka nagy katyvasz ez a cikk.

leginkább az zavaró, hogy abszolúte nem derül ki, hogy mi a cikk célja;
itt
persze 2 eset lehetséges: a szerző
i, szándékosan írt egy áttekinthetetlen cikket, teli képzavarral és túlbonyolított ellentmondásos mondattal. -> a célja sem látszék
ii, ha nem. -> dettó

2llkedő 2013.06.09. 18:23:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Szerintem a Marsról származunk és keveredtünk a majmokkal.

Ehhez mit szósz?

na4 2013.06.09. 18:26:56

A papok is alaposan lejáratták magukat az utóbbi időben: pedofilia, homoszexualitás, lopások, korrupció, pénzmosás, stb. Istenhez, a hithez nem kell pap.

$pi$ 2013.06.09. 18:27:14

@Szabványok: "ne az alapján ítéld meg a kereszténységet, hogy az átlag keresztény ember mit gondol erről vagy arról"

Nem, én az embert ítélem meg arról, hogy mit gondol.

"nem szó szerint veszi át a dolgokat, a XXI. századi életbe, hanem erkölcsi(!) tanulságként."

Nem szó szerint hogyan lehet jó erkölcsi tanítást levonni? Mondjuk például a "aki rosszat álmodik és ezért fel akarja áldozni a fiát égőáldozatul", az akkor most
(a) helyesen cselekdszik
(b) nem szó szerint cselekszik helyesen, de azért cool
(c) nem kell szó szerint kinyirni a gyereket, csak nagyon megverni
(d) nem égő áldozat és nem a hegyen, de egyébként cool
vagy mi?

"a példabeszéd erkölcsi tanulságát kell levonni."

Okés, és akkor ki mondja meg, hogy mi az "erkölcsi tanulság"? Pláne akkor, ha mindenhogy lehet érteni, csak éppen szó szerint nem?

Szabványok 2013.06.09. 18:28:12

@$pi$: "Ez butaság. Attól, hogy valaki elhiszi a beszélő kígyót, meg azt, hogy Mózes "
Meg tudnád mondani, hogy melyik vasár-, illetve ünnepnapra van rendelve a beszélő kígyó? :-)
Ne keverd az Ószövetséget az Újszövetséggel!
Az Ószövetség a régi zsidók igen szigorú törvénykönyve. Az Újszövetség meg Jézus tanítása. Számtalan helyen ütközik a kettő, hiszen más korban, más célra szolgált. (Gondold csak át a házasságtörő asszony esetét!)

"leírta a könyvbe a saját temetését, attól nem lesz erkölcsösebb."
Ne keverd! A keresztény ember számára 2000 éve _nem_ az ószövetség, hanem az Újszövetség, Jézus tanítása az erkölcsi útmutató. Akinek példabeszédei tanulságosak, aki saját magán mutat példát a szelídségből.

"Még szerencse, mert ha az emberek tényleg elkezdenék megtartani a biblia tanításait, akkor mindennaposak lennének a megkövezések,"
:-) Mondom, hogy olvasd el, mit csinált Jézus, amikor meg akarták kövezni a házasságtörő asszonyt!
És ez szokott szerepelni a templomokban.
Viszont olyanról nem hallottam, hogy egy (katolikus) pap azt ordította volna, hogy kövezzék meg a házasságtörőket.

Reggie 2013.06.09. 18:29:10

@tundrazuzmo: Ja mert a feltamadt zombijezus az valoszinu:)

Szabványok 2013.06.09. 18:29:55

@$pi$: Te tényleg csak az Ószövetség leghorrorisztikusabb fejezeteit ismered?
Ha legközelebb szállodába mész, nézd meg ott az éjjeliszekrényen a Biblia. Ami alatt a keresztény gyakorlatban az Újszövetséget értik.

Szabványok 2013.06.09. 18:34:49

@$pi$: "Okés, és akkor ki mondja meg, hogy mi az "erkölcsi tanulság"? Pláne akkor, ha mindenhogy lehet érteni, csak éppen szó szerint nem?"

a) Mindenki maga vonja le az erkölcsi tanulságot és alkalmazza a saját életében. Ha Jézus azt tanította, hogy "Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel", akkor ezt úgy fogja értelmezni, hogy attól, hogy az egyik ellenőr szemét volt vele szemben, még nem fog minden ellenőrt preventíve megverni.

b) Pont erre szolgál mise. Ahol a pap feladata, hogy az erkölcsi tanulságokat a felekezet színvonalának, aktuális környezetnek megfelelően átfordítsa. (Hallottam én már papot arról prédikálni, hogy a nagyböjt ma már nem azt jelenti, hogy nem eszünk, hanem például azt, hogy akkor jobban betartjuk a közlekedési szabályokat, igyekszünk nem gyorshajtani. 2000-s évek eleje, Pasarét.)

$pi$ 2013.06.09. 18:36:22

@Szabványok: "Miért, Te eddigi életedben hány misét ültél végig, hogy ennyire tudod? "

Mondjuk úgy 50-et.

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "darwinisták, mert ők hibásak azért, hogy az emberek azt hiszik, hogy az ember a majomtól származik"

(1) Nincs olyan, hogy "darwinista".
(2) A biológusok nem igen hiszik, ezt.
(3) A keresztények ezt hiszik, mert más keresztények még mindig ezzel a félremagyarázással támadják a tudományt.

Nehogy már az igaztalan hazugságért ne az legyen a felelős, aki terjeszti, hanem az, aki ellen terjesztik. :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 18:45:12

@$pi$:

"A biológusok nem igen hiszik, ezt."

Igen, pont erről beszélek. A teológusok sem hiszik, hogy a Biblai szó szerint igaz.

$pi$ 2013.06.09. 18:49:15

@Szabványok: "Ami alatt a keresztény gyakorlatban az Újszövetséget értik."

Aha, persze. Kínos a véres első fejezet mi? :) Miért van mégis, hogy amikor a kereszténység előkerül, akkor mindenki azzal kezdi, hogy "ne ölj", meg hogy az milyen okos gondolat már.

Mondjuk persze ezért a kijelentésedért a kereszténység történetének 90%-ban egyszerűen megégettek volna, de kicsire most ne adjunk. :)

"Ne keverd! A keresztény ember számára 2000 éve _nem_ az ószövetség, hanem az Újszövetség, Jézus tanítása az erkölcsi útmutató. Akinek példabeszédei tanulságosak, aki saját magán mutat példát a szelídségből."

Nincs olyan, hogy "a keresztény ember". Ahogyan már számtalanszor leírtam, a keresztények nagy része szó szerint veszi az ószövetséget. Nem érdekel, hogy te mit gondolsz, a nagy többség ezt gondolja. Nem hiszik el, hogy a föld öt ezer évesnél idősebb, nem hiszik el az evolúciót, mindent, ismétlem mindent szó szerint elhisznek ami oda van írva és legszívesebben megköveznének téged is velem együtt, mert a szemükben te nem vagy keresztény.

És maga a biblia is ezt a viselkedést javasolja, még Jézus sem mondta, hogy az ószövetségben leírtakat nem kell szó szerint érteni. Új törvényeket adott, de azt nem mondta, hogy nem hat nap alatt, nem volt Noé, nem volt Ádám, nem volt Éva, ilyet nem mondott. Te a felét elfogadod a keresztény hitvilágnak, a felét meg nem. Nem érdekel, én a többségről, a keresztényekről beszélek.

Ha számodra a kereszténység csupán annyi, hogy "jézus azt mondta ne legyünk már bunkók", akkor jó, a te dolgod, de a világ nagy része nem így gondolkodik.

És ne mond már, hogy én keverem, csak azért, mert legszívesebben letagadnád a szent könyvetek háromnegyedét. Kellemetlen, cikis dolgok vannak benne, tudom. Szemet akarsz hunyni felette, én viszont nem.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.06.09. 18:49:18

@HaFr:

ha valaki jól ír, akkor jól ki tudja hegyezni a cikkét arra, amire szerette volna.

itt ez nem történt meg.

és ne mond azt, hogy olvassam el még 3*/10*/stb*
azaz, hogy bennem van a hiba.

miért ? azért, mert érdekes módon ez az egyetlen poszt, amire így reagáltam 500 v 1000 poszt elolvasása után, azaz azért, mert ez a kivétel.

szóval, ha egyenes módon ki akarod fejezni magad és képes vagy rá, akkor kifejezed magad;
ez nem történt meg.

$pi$ 2013.06.09. 18:51:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "A teológusok sem hiszik, hogy a Biblai szó szerint igaz."

De igen.

Reggie 2013.06.09. 18:52:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hat ebben a vitaban lehet, hogy nem hiszik, de maskor meg igen. Tudod a teologus ilyen szelkakas fajta.

SZPIITII 2013.06.09. 18:53:14

Érdekes téma felvetés, de ha felfelé nézünk, akkor nem látjuk meg a magunk előtt heverő megoldást.

A megváltozott rendszerben a feltételek nem kedveznek a kereszténység alapgondolatának. Jelen világunkban a szeretet nem érték, nem előny, inkább hátrány és éppen az nyer, aki érzéketlen a világra, aki lelkiismeret furdalás nélkül átver, kihasznál, stb. mert a cél, a jólét csak így érhető el és mivel a jólét halmozottan korlátosan érhető el, így nagyobb harc és kegyetlenség követi eme versengést a mindennapokban.

A TV mindenható tudatmódosítása által jutottunk el oda, hogy mindenki jól akar élni és ebből következően a rosszat elutasítja. A többségi tehetetlenség löki a többi embert is előre, így hiába is akarna 100/1000/10000 ember máshogy élni, ekkora árral szemben képtelenség úszni.
Tehát a probléma egyik oka a JÓLÉT és a szegénység teljes elutasítása. Ha nem lenne JÓLÉT, vagy csak egy kiváltságos réteg érné el, akkor az átlagember nem a javak szerzésének szentelné az életét.

Az emberek a technológiát kezdtél el isteníteni és akinél a technológia és a hatalom, az valami csodálatos valakinek számít. Ámuldoznak az emberek az okostelefonokon és menő vagy, ha rendelkezel eggyel. Ha neked van, akkor neki is kell, mert nem akar lemaradni, így végül ez lesz az 'érték'. Az emberek nem tudnak hinni, hiszen fent nem Isten országa van, hanem csak felhők, amik fölött az ember repülővel nap, mint nap utazik. Nincs mire felnézni. Nincs mitől félni és így nincs, ami 'betartassa' a 'törvényeket'.

Az emberek a mindennapi szívásból a virtuális örömökbe és a javak birtoklásba menekülnek és ezáltal kiüresednek, mivel ezekkel nem lehet az emberi kapcsolatokat és a közös örömöket helyettesíteni.

A lufi lassan, de biztosan ki fog pukkadni..

Amíg a közösség nagy része vallásos volt (mindegy milyen vallásról beszélünk) addig a tehetetlenség egy irányba vitte őket és nem engedte, hogy kiszakadj a közösségből. A közösség ereje éppen abban állt, hogy mindenki ugyanazt csinálta és nem kérdőjelezte meg senki azokat az értékeket, amiket a közösség magáénak vallott. Manapság már nincs közösség, se családi összetartás. Nincsenek irányvonalak, mert a nagy szabadságban azt csinálsz amit akarsz, ha akarsz saját neművel házasodsz, ha akarsz 5-ször mész férjhez, ha akarsz megcsalod a párodat, ha akarod nővé műtteted magadat, ha akarod nem foglalkozol a gyerekeddel.. Lehetne még folytatni, de a lényeget mindenki érti.

A gyereknevelés hiánya és ezáltal a helyes értékrend kialakításának hiánya oda vezetett, hogy a mai fiatalok már 13-14 évesen elzüllenek, azt hiszik azzal, hogy dugnak, isznak, cigiznek már felnőttek és leszarhatnak mindent, az iskolát, a szüleiket, mindenkit.

ÖSSZEGEZVE:
-----------
1, az aktuális RENDSZER nem kedvez a keresztény értékeket képviselőknek
2, az emberek agymosása által a JÓLÉT számít érték(es)nek (továbbá nem találkozik az ember pozitív keresztény példával, csak a pedofil papokkal foglalkoznak a TV-ben..)
3, a TECHNOLÓGIA istenítése
4, nincs közösség, csak EGYÉNEK vannak és egyéni célok, értékek
5, a NEVELÉS hiányából fakadó fiatalkori elzüllés

A zsidóság mindig is szubvallás volt és az is marad, mivel az átlag embernek egy számára megfelelő vallásra van szüksége, amit képes megérteni, ami segít neki a mindennapi életben és olyan egzisztenciát biztosít a számára, hogy értékes az ő élete. A kereszténység pontosan az a vallás, ami a megfelel annak, hogy tömegvallás legyen, ezt bizonyítja az elterjedtsége is. Sajnos a rendszer és a vallásos nézet közötti ellentétetek feszültséget keltenek az emberben és dönteni kell, hogy mi a fontosabb, mert ellentétes szempontoknak nem lehet egyszerre megfelelni. Talán egy újabb megváltó kell, aki megoldja majd ezt a helyzetet, de jelen pillanatban a vallás másodlagos szereplővé vált az emberek mindennapjaiban és nincs nagy hatása az aktuális eseményekre.

Köszönöm, hogy elolvastad a véleményemet, remélem találtál benne értékes részt.

Reggie 2013.06.09. 18:56:50

"A lufi lassan, de biztosan ki fog pukkadni.."

Hat remeljuk. Mar itt lenne az ideje, hogy a mult hibain melazva a vallas egy elfeledett, zarojelbe tett bolondsag legyen.

kvadrillio 2013.06.09. 18:57:12

érthetetlen, értelmezhetetlen cikk.
van ugye a sukorói telekpanama, korrupciós machinációhoz hasonló az egészt világon...Kik is viszik végbe ezeket ? azok, akik messze vannak a hit és szeretet gyakorlatától, gyakorlásától és igencsak rosszul asszimilálódtak a pénzszerzéshez, pénzcsináláshoz. Igen, a zsidókról beszélek.

A cikk, ez a szösszenet, a mai harácsolós, pénzcsinálásos kapzsi világban értelmezhetetlen.
AHOL ANNYI A MOCSOK, POSVÁNY, EMBERI PÉNZIMÁDATTAL TERHELT ALJASSÁG, MINT MAI VILÁGUNK MŰKÖDÉSÉBEN, OTT NINCS ÉRTELMEZHETŐ TARTOMÁNYBAN AZ ILYEN SZÖSSZENET !

...sztem...

burakefendi 2013.06.09. 18:59:24

@Reggie: és az majd elhozza nekünk a rég áhított utópiát?:)

Reggie 2013.06.09. 19:02:22

@burakefendi: Marmint ilyen kommancsra gondolsz? Remelem nem, az is csak egy vallas.

$pi$ 2013.06.09. 19:09:25

@SZPIITII: Ó, igen, mennyivel jobb volt 1 13. meg a 15. században, amikor még a keresztény egyházak diktálták az iramot. Nem istenítették a technológiát, szépen ráolvastak meg megfüstölték a búbópestisest, aztán milyen jól elvoltak. Nem kell vacakolni, akik nekiállnak gyógynövényekkel vacakolni, meg távcsövekkel csillagokat nézegetni, azokat szépen meg kell égetni máglyán és akkor megint mindenki boldog és erkölcsös lesz, mint régen.

Milyen szép is volt, amikor még összetartottak az emberek, mindenki arra ment, amerre a többiek, a lengyel király az erdélyi fejedelem ellen, az erdélyi fejedelem a török ellen, a svéd lovagok az oroszok ellen, szép rendben vonult mindenki amerre hajtották, gyönyörű testvéri szeretetben felégették a falvakat és az éhínség meg a járvány szép rendben megtizedelte a lakosságot. Nehogy már mindenki akkor haljon meg, amikor akar, szépen egyszerre kell azt.

csakhalkanszólok 2013.06.09. 19:12:21

@SZPIITII: Találtam.

Egy pici megjegyzést. Nincs akkora ár, amivel szemben nem maradna talpon ha csak kevés ember is. És maradva a hasonlatnál: "a víz szalad, a kő marad".

Köszi, még egyszer!

csakhalkanszólok 2013.06.09. 19:14:22

@HaFr: Mondjuk engem érdekelni az iii. :-)

Fejesrob 2013.06.09. 19:20:00

Inkább az a gond, hogy nem lép fel a kereszténygyűlölet ellen.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.09. 19:22:53

@csakhalkanszólok: Régi adósságomat törlesztettem az emberiséggel szemben :)

$pi$ 2013.06.09. 19:26:27

"Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a törvényt vagy a próféták tanítását. Nem azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem, hanem hogy betöltsem azokat. Mert bizony mondom néktek, hogy amíg az ég és a föld el nem múlik, egy ióta vagy egy vessző sem vész el a törvényből, míg minden be nem teljesedik. Tehát ha valaki a legkisebb parancsolatok közül akár csak egyet is eltöröl, és úgy tanítja az embereket, az a legkisebb lesz a mennyek országában; ha valaki ezeket megtartja és tanítja, nagy lesz az a mennyek országában. "

Corvinus 2013.06.09. 19:31:47

Kedves Posztoló!

Sohasem az elvekkel van probléma, hanem azokat rosszul értelmező és használó emberekkel. Nem az erkölcsök, ezen belül a szeretet van válságban, hanem az ember aki az elveket használja. Az az ember is, aki ilyeneket írogat mint te.

Corvinus

csakhalkanszólok 2013.06.09. 19:32:05

@HaFr: Azé' ez fájt! Legalább a kamatos kamatokat lehagyhattad volna! :D

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.09. 19:36:17

@Corvinus: Jesszus, rendben. Ez az, amikor a rossz hír vivőjét levágják?

sörtelen 2013.06.09. 20:01:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hát, ugyi az idézett mndattal összfüggésben kellene olvasni.
Három kontinens komplett őslakossága mesélhetne a keresztény hit és szeretet egymást erősítő hatásáról az Úr teremtményeire.
Persze az egész nem probléma, ha az elfoglalanó kontinensek emebereit nem az Úr teremtette. Hát, így...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 20:06:51

@sörtelen:

"Három kontinens komplett őslakossága mesélhetne a keresztény hit és szeretet egymást erősítő hatásáról az Úr teremtményeire."

Honnan veszed ezt?

"Persze az egész nem probléma, ha az elfoglalanó kontinensek emebereit nem az Úr teremtette."

Ezt meg ki mondta?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 20:09:17

@$pi$:

Jézus nem eltörölte a törvényt, hanem meghaladta azt. Azaz eljövetelével a törvény szükségtelenné vált. Ezért nem tartunk egyetlen zsidó törvényt sem a 613 zsidó szabályból, ill. van amit tartunk, de azt sem a törvény miatt.

sörtelen 2013.06.09. 20:11:01

Hű, most látom csak, ez Béndek Péter blogja!
A TGM recenzió a PolTud 99/3-ban nagyon jó!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.09. 20:14:21

@sörtelen: Na, micsoda history-ja van itt valakinek! :)

sörtelen 2013.06.09. 20:16:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Nem értelek. Hogyhogy honnan veszem? A keresz jegyében irtották keresztbe-hosszába a fél világot.
Ha Isten minden teremtményét kötelezően szeretve lehetett felégetni világrészeket, ölve-rabolva, akkor pl. az indiánok elleni irtóháborúk csak akkor nincsenek ellentétben az isteni parancsal, ha az áldozatok nem az Úr teremtményei.
Mert ha azok, akkor itt lenne némi elszámolni való.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 20:20:36

@sörtelen:

"A keresz jegyében irtották keresztbe-hosszába a fél világot."

Ez tévhit, nem igaz. A gyarmatosítás pl. Amerikában politikai, gazdasági érdekből zajlott, s éppen a keresztény papok mentették meg az indiánokat a kiirtástól.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.09. 20:21:34

@sörtelen:

"Ha Isten minden teremtményét kötelezően szeretve lehetett felégetni világrészeket, ölve-rabolva, akkor pl. az indiánok elleni irtóháborúk csak akkor nincsenek ellentétben az isteni parancsal, ha az áldozatok nem az Úr teremtményei."

Pontosan ezért állították meg a keresztények ezeket az irtóháborúkat!

mikocami 2013.06.09. 20:28:59

hej,de kár;hely,de kár...,hogy semmit nem tudtok az egészről.A bajok gyökere az,hogy emberi filozófiákat vesztek figyelembe,és egyéb pontos vallás - Biblia - tanítást figyelmen kívül hagytok.
Pedig az a történelem,a földrajz,emberi viselkedés,szeretet megnyílvánulása,az igaz keresztény hit és viselkedés által mindent megtanít.
Ja!Hogy az "elavult könyv"?NEM IGAZ!Mert az emberiség legmodernebb régi könyve.

fermion 2013.06.09. 20:31:33

Feleslegesen vitatkoztok pro és kontra ,mert sose fogjátok meggyőzni a másikat mivel nem is lehet.A lényeget nem veszitek figyelembe.Mi az oka ,hogy vannak hívők és vannak kevésbé hívők akiket a vallásosok tévesen ateistának tartanak....na de ez az ő tudatlanságukat jellemzi.A lényeg az emberi agy működése!nézzük a tényeket:
1.Minden ember agyának van egy "vallási" tartománya.Kérdés ,hogy miért?
2. Az agyunk alapvetően amikor feldolgozza a külső és belső információkat alapelvként az ok-okozat elvet mint alapelvet fogadja el és eszerint dönt.
mivel az életünknek vannak olyan pillanatai amikor nem érti az agyunk ,hogy mi miért történik....nem találja az okot (pedig mindig azt keresi)akkor aktiválja az agyunk hívő központját.Magyarul a vallásnak ez a valódi alapja.Az értelmetlenség és bizonytalanság kiváltotta a félelmet és az elfogadást ,hogy lehet egy felsőbbrendű lény aki talán mindig tudja az okokat.......
Aki megérti az agya működését és kellő természettudományos ismeretekkel rendelkezik az helyén tudja kezelni az agyának ezen védekező mechanizmusát.az emberi csak egy élőlény,akinek sok más fajhoz hasonlóan van tudata.Nem vagyunk a világ közepe se semmilyen kivételes faj.
Azok az emberek akik a 21.században a bibliára hivatkoznak ,nos ők nevetségesek hisz csak a butaságukat bizonyítják ezzel.
Az értelmes emberek akik ismerik a helyüket a világban és nem félik az isten ,nos ők viszik valamelyest előre az egyetemes emberi tudást.Na persze azt ,hogy valaki teremtette-e ezt a világot (ugyan melyiket is hisz a világ kicsit nagyon más szerkezetű mint azt az egyszerű hívő és nem hívő képzeli)az nem is lényeges ,bár nagy valószínűséggel igaza van Hawkingnak ,hogy nem volt ilyen lény.A valószínűséget csak az becsmérli aki nem tudja ,hogy pl a számítógépe is a valószínűség alapján működik.:)
Zsidó vagy keresztény cimkék lényegtelenek az élet szempontjából.Az emberi faj az élet szégyene !

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.09. 20:43:31

@fermion: NA hát ez az utolsó mondat elszomorított.

kigyurt álat 2013.06.09. 21:19:34

Már a cím is marhaság.
Az európai kultúra a kereszténységen alapul, ez vitathatatlan. Ez nem tűnik kudarcnak. Lásd művészetek, festészet, irodalom, stb. És a tudományok is, annak ellenére, hogy pár másként gondolkodót időközben kivégeztek.

Európa mai társadalmi és gazdasági problémái meg épp a keresztény értékek háttérbe szorulásával esnek egybe. Ez sem a kereszténység kudarca, hanem vagy a hiányának a következménye, vagy az a probléma, hogy a háttérbe szorulásával párhozamosan nem épült fel egy másik "filozófia" amely fenn tudná tartani azokat az értékeket, amelyek a fejlődést hoznák. Nekem aztán tökmindegy, hogy ez a kereszténység, vagy valami más lenne, de semmiképp sem olyasmi, hogy "minden ember egyenlő", mert annak csak egy langyos pocsolya eredménye.

Végül pedig a kereszténységnek nem a szeretet a legfontosabb jellemzője szerintem, hanem a jó és a gonosz harca. Ez viszi előre a világot, mert akik a jóra törekednek, azok mindig küzdenek a gonosszal (vagyis a nehézségekkel), és ez az ellentét eredményezi a felfedezéseket és a folyamatos fejlődést, ez volt a fejlődő Európa szellemi háttere.

Mondom ezeket úgy, hogy nem vagyok semmilyen hívő, de a kereszténység szerepét abszolút elismerem és fontosnak tartom.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.09. 21:21:46

@kigyurt álat: Yes, csak a posztot nem olvastad el.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2013.06.09. 21:27:54

@fermion: szégyene? hát az meg hogy lehet az életnek?

I_Isti 2013.06.09. 21:36:39

1) Nem csak a kereszténység kudarcos, hanem minden más vallás is.
2) Viszont nem baj, mert nemsokára jön az Antikrisztus, és minden vallási kérdés megold.
(Na az az a három és fél év, meg egyezer-kettőszázhatvan nap, amit jó lesz nem a Földön kibekkelni.)

Jolka40 2013.06.09. 21:40:34

Az emberi faj is az evolúció egyik foka, nem valamiféle végeredmény. 2000 év a Föld történetében csak egy pillanat, így nem csoda, hogy alig vagyunk különbek a keresztre feszítőknél (senki se higgye, hogy akkoriban csak Jézust feszítették keresztre, mindennapos kivégzési mód volt az akkoriban). Aztán újra és újra véres háborúk következtek, új és új Hitlerek, és az a gyanúm, hogy a sornak még nincs vége sajnos.
A vallások mind arra épültek, hogy az ember nem tudja elfogadni a halál véglegességét. Ezt használják ki a vallások hirdetői mindig a hatalom szolgálatában. Ezzel lehetett és lehet kordában tartani az elégedetlenkedő tömegeket, szeretet papolva engedelmességre, türelemre kényszeríteni őket. Ez a lényeg, a többi csak körítés.

Jolka40 2013.06.09. 22:00:45

Tudom, a komcsik. De lehet, hogy erre ráhibáztak? Mi más funkciója lehet az egyházaknak?

I_Isti 2013.06.09. 22:05:04

@HaFr: Hát, háromféle teológiai irányzat van ezzel kapcsolatban:
- pre-tribuláció, ami azt jelenti hogy az igazak feltámadása és az elragadtatás a "nagy nyomorúság" előtt lesz,
- annak nem tudom a nevét, ami szerint a nagy nyomorúság közben lesz,
- poszt-tribuláció, ami szerint a nagy nyomorúság után.

SZPIITII 2013.06.09. 22:13:51

Két fontos ponttal még kiegészítem az írásomat, hogy kerek legyen a történet.

+1 A kereszténység alap problémája, hogy a Biblia nem naprakész. A régi világ emberének íródott és a számára nyújtott útmutatást az élet dolgaival kapcsolatban. Természetesen a fő mondanivalója naprakész, de a mai emberek túlságosan kritikusan nézik a Bibliát és belekötnek részletekbe és azt gondolják, ha egy helyen cáfoltak valamit, akkor az egész művet megcáfolták. Az értelmezést nehezíti a régi nyelvezet és példák, így ezekbe is bele lehet kötni. A mai tömegek nehezebben tudják befogadni, ezért szükség lenne az aktualizálására.

+2 A Biblia elvárása az ember felé nagy. Pontosan olyan kívánalmakat fogalmaz meg, ami szembe megy az emberi alap ösztönökkel, így nagy lelki erő szükségeltetik a betartásukhoz. Régebben könnyebb volt ezeket a 'törvényeket' betartani, hiszen a Pokol elég elrettentő erő volt minden alkalommal, amikor az ember egyáltalán csak rágondolt a 'törvények' megszegésére.
A tudomány megcáfolta, hogy fent lenne a Menny, így a visszatartó erő is megszűnt és egyre többen gondolták úgy, hogy a könnyebb utat választják, hiszen tudományosan nem igazolható egyik vallás sem. Mindemellett a tudomány által +20 évvel megnő az életkor, ami tény, az pedig, hogy Isten megsegít nem bizonyítható tudományosan. A bizonytalan helyett pedig könnyebb a biztosat választani.

+1. Nem NAPRAKÉSZ
+2. NAGY LELKI ERŐ szükséges a 'törvények' betartásához

HaFr:
Én tartozom köszönettel a kiindulási postért!

$pi$:
Az egyházat nem Jézus alapította, így az egyház tetteiért nem hinném, hogy ő tartozna felelősséggel. Európa keresztény volt és nézd meg a kultúrát és fejlődést, ami itt végbement és gondolj bele Európa nélkül hol tartana ma a világ.
A társadalmi felépítésben vannak irányítók és irányítottak. Nem gondolom, hogy a katona felelősséggel tartozna a parancsért, amit végrehajt, az ő feladata csak a parancsok végrehajtása. A vezetők hibájáért, a vezetők a felelősek. Ez a 'munkamegosztás' addig működik hatékonyan, amíg a katona nem kezdi el kétségbe vonni a vezető döntéseit, hiszen ezzel két szerepet végezne egyszerre, ami nem optimális.

csakhalkanszólok:
Az irodalom tanárnőm vezette le a táblán, hogy az egymást követő korokban váltotta egymást a vallásos és tudományos nézet, egyik után a másik. Jelenleg a tudományos nézet dominál, így hamarosan a vallásos nézet fog előtérbe kerülni valószínűleg.

Hobbisebész 2013.06.09. 22:23:57

Szerintem ott lett elrontva, hogy a keresztények megbocsátottak Krisztus gyilkosainak anélkül, hogy azok megbánást tanúsítottak volna.

Reggie 2013.06.09. 22:31:09

@kigyurt álat: Az, hogy idoben egybe esik, semmit sem jelent. Ezzel az erovel azt is lehetne mondani, hogy a globalis felmelegedes egybeesik a nok egyenjogusaganak kialakulasaval, tehat a noi egyenjogusag a globalis felmelegedes oka...

Bereznay A. 2013.06.09. 22:39:20

Figyelemreméltó gondolatok. Gyanús, hogy nem tudok minddel egyetérteni (átgondolás, csak kezdődőben), de fölvetésük még akkor is érdekes.

Bereznay A. 2013.06.09. 22:47:10

@HaFr:

Nem kellene. Mert hogyan értelmezhető az egyáltalán, hogy olyasminek mint az élet – abban az értelmben, ahogyan használja – lehet olyasmije, hogy szégyen? Meg mi nem az, és milyen mérce szerint?

fermion 2013.06.09. 23:04:39

@Bereznay A.: látom nehezen megy az utolsó mondatom értelmezése.talán ha tudnád ,hogy ki is az élet és mi a funkciója akkor értenéd ,hogy miért lehet szégyene.Ne ragadj le az emberi faj mértékén ,mert az megtéveszti az elméd és önhitté tesz.Tud ,hogy ki vagy és miért vagy és mennyit is érsz az életnek....nincs se kék se piros kapszulád.Ha értelmes ember vagy akkor magad keresed meg a válaszaid.na de ha nem szoktál gondolkodni akkor olvasd a bibliát.:D

fermion 2013.06.09. 23:12:11

@SZPIITII: én a helyedben lecserélném azt a buta irodalom tanárnőt!:D

Bereznay A. 2013.06.09. 23:23:42

@fermion:

Nem biztos, hogy nehezen megy. Lehet, hogy te nem érted meg más gondolatát. Valami miatt kizárt dolog, hogy valaki aki nem te vagy ne hülye legyen? Nem értem a leugató stílusod. Azt nem, hogy mire jó, mi célt szolgál.

Jobban örülök, ha nem válaszolsz, mert semmi kedvem úgy folyatni, amibe vezetted. Ráadásul ebben a témában. Én tudom, hogy beteg az ország, de muszáj ennyire?

susu64 2013.06.09. 23:27:31

@$pi$: Többszörös hülyeség a sok egyéb szamárság között: egyrész Arisztotelész, Kr. e. 384-322. Másrészt a középkor legtekintélyesebb szerzői, az egyházatyák közül senki sem vonja kétségbe Arisztotelész nézeteit a Föld alakjáról. Mivel az üdvözülés szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a Föld lapos-e (mint a Biblia, de az Ószövetség, mert az Újszövetség nem foglalkozik ezzel, írja), vagy gömbölyű, ezért Szent Ágoston megbízott a görög filozófusok véleményében. Szent Ambrus, Nyssai Szent Gergely, Órigenész, Aranyszájú Szent János, Damaszkuszi Szent János és Beda Venerabilis szintén gömb alakú Földről beszélnek, csakúgy, mint később olyan nem jelentéktelen szerzők, mint Robert Grosseteste, Aquinói Szent Tamás vagy Roger Bacon. Dolgozni csak pontosan, szépen...

fermion 2013.06.09. 23:28:32

@Bereznay A.: BENNED hiba nem lehet.:D
Ugatni a fajtád szokott!

susu64 2013.06.09. 23:36:38

@SZPIITII: "Az egyházat nem Jézus alapította". Attól függ, hogy melyikre gondolsz. a buddhistát vagy mohamedánt valóban nem. "Tu es Petrus, et hanc petram aedificabo ecclesiam meam." Ezt Jézus mondta.

susu64 2013.06.09. 23:40:12

Nem a kereszténység kudarc, hanem sajna mi, keresztények. Már akik annak valljuk magunkat. Próbáljuk megközelíteni a kersztény értékeket, de ezen az úton újra meg újra elbukunk.

wazzed 2013.06.10. 00:10:01

Ki teremtette istent? Ez itt a kérdés!

SZPIITII 2013.06.10. 01:09:32

@susu64: Magyar fordításban:
18 "De én is mondom neked: Te Péter vagy (kőszikla), és ezen a kősziklán építem fel az én egyházamat és a pokol kapui sem diadalmakodnak rajta,"
19 "És neked adom a mennyek országának kulcsait, amit megkötsz a földön, kötve lesz a mennyben is, és amit feloldozol a földön, oldozva lesz a mennyben is."

"A katolikus tanítás szerint a mindenkori pápa, azaz atya, más néven Szentatya, a pontifex maximus, Péter apostol utóda a római püspöki székben és az azzal összefüggő primátusban. Péter apostol pedig magától Jézus Krisztustól kapta legitimitását, amikor a Megváltó éppen őrá hagyományozta (!) a keresztény egyház megteremtésének, működtetésének és vezetésének feladatát. "
tortenelemklub.com/koezepkor/erett-koezepkor/1046-a-papasag-toertenete

Az intézményi rendszer felépítése is sokat változott az első néhány évszázadban és én nem gondolnám, hogy a kezdeti egyházban bárki is gondolta volna, hogy politikai hatalma lesz a pápának valamikor is.
Én így látom, ha valaki mélyebben is átlátja és esetleg valamit rosszul látok, szívesen veszem, ha felhívja rá a figyelmemet.

2llkedő 2013.06.10. 05:50:21

@susu64: ""Az egyházat nem Jézus alapította". Attól függ, hogy melyikre gondolsz. a buddhistát vagy mohamedánt valóban nem."

Jézus nem alapított semmit, Ő tanított a szeretetre. Az egyházat a papok alapították, akik felismerték a lehetőséget az emberek meghülyítésére, és a saját jólétük megteremtésére.

2llkedő 2013.06.10. 05:57:00

@SZPIITII: Azért nem érdekes, hogy a férfiak mindent kisajátítottak? Pedig a teremtő, ha jól bele gondolunk, a NŐ. Mert ugye Anya csak egy van. Nem hallottam még olyanról, hogy Apaszentegyház, Apaföld... Biztos, hogy Éva Ádámnak az oldalbordája? Vagy csak mi férfiak hisszük azt? Nem lehetséges, hogy Ádám Évának az oldalbordája?

"én nem gondolnám, hogy a kezdeti egyházban bárki is gondolta volna, hogy politikai hatalma lesz a pápának valamikor is."

Lásd előző bejegyzésem.

$pi$ 2013.06.10. 06:51:38

@susu64: "Többszörös hülyeség a sok egyéb szamárság között: egyrész Arisztotelész, Kr. e. 384-322."

Én Erasztotenészről beszéltem. Nem pedig Arisztotelészről. Nem tudom ez hogy jött ide.

burakefendi 2013.06.10. 06:55:22

@fermion: "talán ha tudnád ,hogy ki is az élet és mi a funkciója akkor értenéd ,hogy miért lehet szégyene."

Hát ki is az élet? És miből gondolod, hogyha az egyik könyvet másikra cseréled, több önálló gondolatod lesz tőle?

susu64 2013.06.10. 07:00:02

@$pi$: Hát csak úgy, hogy akkor helyesen: Eratoszthenesz és nem Erasztotenész, Kr. e. 276-194. A többi marad.

$pi$ 2013.06.10. 07:10:36

@susu64: Jah, ezt mindig elgépelem. Rossz szokás.

Viszont a többiről: nem én mondtam, hogy a földet laposnak gondolták, én annyit mondtam, hogy ha valaki így tett, akkor az 1500 évvel el volt maradva. Lapozz vissza, nézd meg, hogy ki mit írt.

alfacharlybravo 2013.06.10. 07:16:24

Sajnálatos módon csak egy kérdés létezik a világban ami a pusztulásával fenyeget a zsidó kérdés. A kereszténység nem képes normális választ adni erre. Időként van úgy, hogy vésőkig feszült a húr és egy kis holokauszt adódig, de ez csak csepp a tengerben és még csak rosszabb lesz a helyzet.

fermion 2013.06.10. 07:21:28

@burakefendi: Ha valakitől bármit is kérdezel akkor azt tedd pontosan ,mert különben nevetségessé válsz a kérdésedtől.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.10. 07:34:39

@bgp:

"Szerintem addig voltak valódi keresztények amíg a kereszténység nem volt államvallás."

Valóban. Abban a pillanatban amikor a kereszténység összefonódott a világi hatalommal, karriert lehetett -- és később szinte csak úgy lehetett -- csinálni abból hogy valaki keresztény. A hatalomra törő karrieristák pedig ritkán tesznek jót mozgalmaknak/szervezeteknek.

fermion 2013.06.10. 07:47:06

Egy földhözragadt kérdésem lenne egy hívőhöz:
Adott egy zsidó házaspár,József és Mária.Összeházasodtak de soha nem éltek házaséletet így a feleség szűz maradt x évig amikor is jött a hírnök ,hogy meglesz termékenyítve az isten által.......Nem tudom de nekem ez a stroy nagyon életidegen.
Miért házasodtak össze ha sose próbáltak gyereket csinálni?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.10. 07:52:06

@fermion: Igen, valószínűleg ezen áll vagy bukik minden.

fermion 2013.06.10. 07:54:53

@susu64: Művelt gyerek volt ez a Jézus ha latinul is beszélt!:D

mikocami 2013.06.10. 08:08:19

fermion 2013.06.10. 07:47:06
Ne értelmezd félre a tényeket.
Meddig volt Mária szűz?
???
Amíg Jézus meg nem született.Aztán még születek fiú és leány testvérei is.Őket már biztosan nemi kapcsolat útján szülte.
Az anyját nemde Máriának hívják, és a testvéreit Jakabnak, Józsefnek, Simonnak és Júdásnak? 56 És a húgai nem mind nálunk vannak-e?

valaki senki 2013.06.10. 08:08:34

Egy kissé szabad asszociációval hozzászólnék: A 2006-ot Aug. 20.-án bekövetkezett halálesetek miatt, egy vallásgyakorló keresztény ismerősöm a következő kijelentéssel lepett meg: Ez itt az Isten büntetése volt, amiért az MSZP kijelentette, Magyarország már nem Mária országa. Valszeg persze, nem az újjából szopta, gondolom, az aktuális vasárnapi mise tanúlságaként osztotta meg velem ezt az az izgalmas kijelentést. Én arra is kíváncsi lennék, hogy mondjuk a most vasárnapi misén, amikor is áradásról, felhőszakadásról ( beszakadt tetejű bevásárló központig) + az e heti földrengés lehetett volna témája a misének, mennyire volt az téma, hogy lám- lám, bár keresztény + konzervatív ( nak mondott ) a regnáló kormányunk, de az Isten látja, hogy ez csak szemforgató duma! Mert pl, mit is tudhatunk Semjénről,aki KDNP-s és a miniszterelnök helyettese?

- Diplomabotrány
- Vadászati lobby
- tüntetés, hogy azok a nők, akik teherbe estek, de nem akarják megtartani, nehogy már szenvedés-és mellékhatás nélkül egy pirulával abortálhassanak, legyen csak méh-kilukasztó, drága és veszélyes, de legalább szenvedésükkel járó műtét
- díszmagyarban belovagolás ( barna lovon)
- feszegető kérdés, adózik-e egyáltalán?
- Család újradefiniálása ami által az összes megszülető gyerek 40%-a már nem család
bizonyára több is van, de most így nagy hirtelen, enniy jutott az eszembe.
Persze lehet ref. oldalon a szeretet jegyében foglalkozni, akár ifj Hegedűssel is, de azt már, tényleg minek?

fermion 2013.06.10. 08:11:06

@HaFr: ezt a kérésemre írtad amit mástól kértem ,hogy pontosan kérdezzen?
Én hozzá vagyok szokva a pontos kérdésekhez,az én fajtám másból nem ért.
Na de megpróbálok válaszolni a kérdésére bár lehet nem erre gondolt:
Igen ,vannak könyvek amiktől az ember elgondolkodik.Önálló gondolata általában kérdésekben nyílvánul meg ezért is van a hasznos és értékes könyvek fejezetei végén kérdések az olvasóhoz .Minél több kérdésre tud választ adni magának az adott témából annál biztosabb ,hogy megértette az adott fejezetet.Önálló gondolatokkal eljuthat az önálló próbálkozásokhoz is ,hogy miként képes integrálni az új ismereteket a már megszerzettekbe.

Conchobar 2013.06.10. 08:14:57

"A keresztények tradicionális zsidógyűlölete a súlyosabb keresztjükből fakad" - Régebbbi korokban nem töltöttek be a zsidók ilyesféle központi szerepet a kereszténység életében. Akiket valóban gyűlöltek, (és akiket próbáltak kiirtani) azok az eretnekek voltak. Mégha a zsidókkal, muszlimokkal és másokkal, (pl. az amerikai indiánokkal) szemben megnyilvánuló vallási intolerancia olykor valóban eredményezett súlyos atrocitásokat (hasonló történik napjainkban is Egyiptomban), de ezt felesleges holmi évezredeken áthúzódó antiszemitizmussá meg holokausztozássá emelni. Ami a holokausztot, meg az antiszemitizmus vélelmezését illeti, ez napjainkban a kovász, a majdnem vallás, ami össze tudja tartani az Izraelen kívül élő zsidóságot (mert az asszimiláció megakadályozására már a zsidó vallás nem képes. A vallási szkeptikusok, ateisták számának növekedése egyaránt kudarc a zsidó vallás számára is, és a kereszténység számára is)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.10. 08:16:05

@fermion: Persze, ezzel teljesen egyetértek. Igazából visszavonom az előzőt, kicsit gúnyos volt, nem kellett volna. A helyesebb reakcióm: nem hiszem, hogy tudnék válaszolni erre a kérdésre.

bgp 2013.06.10. 08:17:42

@wazzed: Ha létezik, akkor a hívők.

fermion 2013.06.10. 08:20:46

@mikocami:utólag már nem lényeg ,hogy jézus után hány gyereket csináltak!Szóval a kérdés adott mennyi az x év és miért hagyta szűzen a feleségét annyi ideig?Tudta ,hogy majd jön a hírnök?
Ha utána ennyi gyereket csináltak akkor még életszerűtlenebb ,hogy szűzen hagyta a feleségét x évig hisz a jézus utáni gyerekek száma is mutatja ,hogy képesek voltak együtt az utódnemzésre és éltek is a lehetőséggel.
Isten miért büntette Máriát ,neki mi volt a bűne?
Miért ragaszkodott az isten ehhez a szűznemzéshez amikor más népek istenei ezt már sokszor eljátszották előtte?Neki kellene a legkreatívabbnak lennie......

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.10. 08:27:23

@fermion:

"mennyi az x év"

A válasz Máté 1:18-nál van:

"A Jézus Krisztus születése pedig így vala: Mária, az õ anyja, eljegyeztetvén Józsefnek, mielõtt egybekeltek volna, viselõsnek találtaték a Szent Lélektõl."

Tehát az x értéke 0.

Hunor Levente 2013.06.10. 08:36:19

"A keresztények tradicionális zsidógyűlölete a súlyosabb keresztjükből fakad."

És milyen ironikus, hogy az antiszemita keresztény hívők a zsidók istenét, Jahvét imádják, és a megváltó Jézusuk is zsidó.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.06.10. 08:41:37

Ne jobb meg baloldal, hanem emberek legyünk!!

Kivéve a CÖF aljas, sunyi , felfegyverzett békemenetet! Ők a tetvek!
Megtámadta hazánkat a Duna, riadóóóóóó birkamenet, tüntessetek a Duna ellen.

A "nemzeti szarsajtó" eltüntette Esztergom hős polgármesternőjét, csak az árvízi celeb O. Viktor osztja az észt!

Tétényi Éva levegőnek nézése Esztergomban a meghirdetett nemzeti összefogásod netovábbja.
Pedig a jóasszony, mint polgármester és egyben mint a helyi polgári védelem vezetője megint többet tett az ilyenkor elvárhatónál: megtiltotta a gátakon korzózást és a védelmi feladatokat ellátók között a pártoskodást. Esetleg követhetted volna a példát, ha már nemzeti összefogást hirdettél. Mert az valami ilyesmi, nem? Legalábbis szerintem inkább ez lenne az, és nem a célirányosan kivezényelt mamelukok ölelgetése szigorúan PR célból.

Isteni szerencse, hogy a habonyárpinak sikerült előkerítenie és egy helyszínre cibálni a Farkas Flórit, így legalább valamivel tudjátok ellenpontozni Balog Zozó sváci tojásafférját. Végül is öröm látni, hogy minden cölöp a helyén van még árvízkor is, és harcos kormányod vigyázó szeme nem csak a gátakon, de a nemzetközi harcmezőn is építi a védműveket.

Hunor Levente 2013.06.10. 08:42:00

@SZPIITII: "Az irodalom tanárnőm vezette le a táblán, hogy az egymást követő korokban váltotta egymást a vallásos és tudományos nézet, egyik után a másik. Jelenleg a tudományos nézet dominál, így hamarosan a vallásos nézet fog előtérbe kerülni valószínűleg."

Ne az irodalomból informálódjál a valóságról, és akkor nem jutsz ilyen következtetésre.

fermion 2013.06.10. 08:42:49

@neoteny: Máténak ezt kimondta el vagy ő is ott volt amikor megtörtént az akció?Szent lélek ez ki a bandába?Neki milyen a viszonya istenhez?Akkor nem is az isten az apja Jézusnak?Na de ezt szegény gyereknek miért nem mondták el?
Hogy történt a megtermékenyítés?Materializálódott energiából egy hímivarsejt?Mivel az isten teremtette a világa fizikai törvényeit is ezért itt ennyi anyagot létrehozni egy kis térfogatban mint egy petesejt.....nos lehet bármilyen mindenható azt Mária teste nem bírta volna ki.
Számold ki ,hogy milyen hatalmas energia koncentrációra lehetett szükség ehhez a művelethez....csak viszonyításként:az atombombák felrobbanásakor néhány grammnyi alakul át energiává és a következménye gondolom számodra is ismert.

fermion 2013.06.10. 08:48:08

@Hunor Levente: ezt már én is tanácsolatam neki!:)
neked:+1 :)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.10. 08:49:19

@SZPIITII:

"Nem gondolom, hogy a katona felelősséggel tartozna a parancsért, amit végrehajt, az ő feladata csak a parancsok végrehajtása."

Erről megoszlanak a vélemények.

en.wikipedia.org/wiki/Superior_orders

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.10. 08:52:36

@fermion:

Feltettél egy konkrétan megfogalmazott kérdést: én megmutattam hogy hol és mi rá a konkrét válasz. Köszönd meg, ne pedig kérdésözönt zúdíts rám.

Te egyébként sem válaszolod meg a hozzád intézett kérdéseket, így abszolút semmi alapod sincs arra hogy válaszokat várj a te kérdéseidre.

Tom Servo 2013.06.10. 08:58:31

Esetleg,
Akik nem szeretik egymást sőt az ellenségeiket, azok nem keresztények. Oszt kész.
János 13:35

fermion 2013.06.10. 08:59:05

@neoteny:Szóval te mindent elhiszel amit valaki valamikor kinyilatkozott.Bátor ember lehetsz ha az intellektusod elé mersz állni ennyivel.Az enyém képletesen szólva a pofámba röhögne és megérteném a reakcióját!:D
Neked nem válaszoltam ?Bocsi!
Kérdezz ,s ha tudok válaszolok rá.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.10. 08:59:24

Én nem értem ezt a kudarc dolgot. Ma a világ legelterjedtebb vallása. Ja, hogy a hívek többsége nem tartja magát a tanokhoz? Miért, melyik vallásra igaz ez?

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.10. 09:00:07

Egyébként meg a szeretetnek az égvilágon semmi köze a hithez, függetlenül attól, hogy melyik vallás.

fermion 2013.06.10. 09:03:29

@neoteny: még valami: a kérdéseim helyetted tettem fel neked mivel értelmes embernek képzellek !Na és persze nem várom el tőled ,hogy ki tudd számolni az általam megfogalmazott problémát se.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.10. 09:04:55

@fermion:

Azt kérdezted: mennyi volt az x év. Máté 1:18 szerint 0 volt: Mária eljegyezve volt Józseffel amikor terhesnek találtatott, nem volt még a felesége. Ebben semmi lehetetlen sincs; így hát a roppant fifikás kérdésedre, ti. hogy hány évig nem élt nemi életet József Máriával van egy teljesen "életszerű" válasz.

1) Mi a férfi igazi dolga az életben?
2) Hogyan lehet az emberi faj "az élet szégyene"?

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 09:12:00

@fermion:

olyan dolgokat firtatsz amire nincsen válasz...

szóval ugorjunk:

mit akarsz ebből _konkrétan_ kihozni?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.10. 09:12:13

@Ensiada Arkoveitie:

"a szeretetnek az égvilágon semmi köze a hithez, függetlenül attól, hogy melyik vallás"

Azért amikor a vallásalapító a második legfőbb törvényként jelöli meg a felebarát (szomszéd) szeretetét (Máté 22:39), azért csak akad némi köze a keresztény hithez.

fehérfarkas 2013.06.10. 09:20:14

@SZPIITII: "Az irodalom tanárnőm vezette le a táblán, hogy az egymást követő korokban váltotta egymást a vallásos és tudományos nézet, egyik után a másik. Jelenleg a tudományos nézet dominál, így hamarosan a vallásos nézet fog előtérbe kerülni valószínűleg."

Nem minden civilizációban volt/van ez így.
Volt/van olyan is, ahol a vallás és a tudomány Ha gondolod tudok példát is írni rá :)

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.10. 09:24:15

@neoteny:
Attól még hogy erről beszélnek, még nem jelenti azt, hogy a hit miatt egy vallásos ember szeretne is bármely más embert, akit egyébként nem szeretne. Egyik irányban sem igaz a dolog, a szeretet nem igényel hitet, és a hit sem szeretetet. Keresztényi értelemben sem.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.10. 09:29:06

@Ensiada Arkoveitie:

"Attól még hogy erről beszélnek, még nem jelenti azt, hogy a hit miatt egy vallásos ember szeretne is bármely más embert, akit egyébként nem szeretne."

De aki nem szereti felebarátját (szomszédját) az nem mondhatja azt magáról hogy követi Jézus tanítását, ugyanis Jézus azt a második legfőbb parancsolatként jelölte meg (és azt is mondta rögtön utána hogy ez a két parancsolat tartalmazza "a törvényt és a prófétákat", ti. hogy e két parancsolat betartása mindennél előbbre való).

Kék az ég 2013.06.10. 09:30:22

@fermion: Ugye sosem olvastad a Bibliát?

Azért vette el József, hogy ne kövezzék halálra Máriát a Isten/szentlélektől való terhessége miatt.

Kék az ég 2013.06.10. 09:32:33

@valaki senki: Add hozza, hogy Semjén a Bibliát sem ismeri, mint Bencsik András (biza ő!)a Demokratás vezércikkében lebuktatta a Nitsch ügyben.

fermion 2013.06.10. 09:32:44

@calabria007: attól ,hogy te emberközpontúnak képzeled a bolygónk az nem jelenti azt ,hogy a valóságban is az.Ajánlom figyelmedbe a tudomány egy piciny de érdekes szeletét a parazitológiát...

fermion 2013.06.10. 09:34:15

@Kék az ég: te se tudod ,hogy ki a gyerek apja?te csak olvastad a bibliát...

fermion 2013.06.10. 09:35:48

@calabria007: mire nincs válasz?bocs de nem tudom mire érted mivel nem veled beszélgettem.

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 09:36:06

@fermion:

"Na persze azt ,hogy valaki teremtette-e ezt a világot"

tudtad azt, hogy HAWKING "big bang" elméletét egy belga katolikus LELKÉSZ alapozta meg?

Georges Lemaître
en.wikipedia.org/wiki/Georges_Lema%C3%AEtre

esetleg arról hallottál, hogy a jeles belga lelkész "big bang" elméletet - azaz azt az elméletet ami Hawking fejlesztett tovább - Albert Einstein próbálta megcáfolni...

"At this time, Einstein, while not taking exception to the mathematics of Lemaître's theory, refused to accept the idea of an expanding universe; Lemaître recalled him commenting "Vos calculs sont corrects, mais votre physique est abominable"[11] ("Your calculations are correct, but your physics is atrocious.")"

en.wikipedia.org/wiki/Georges_Lema%C3%AEtre

ép testben ép lélek 2013.06.10. 09:36:57

Hagyjuk már ezt a faszságot. A húsvéti nyuszi sem tojik színes tojásokat és isten sem létezik. Sok agyilag nyomorék beszopta a mesét.

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 09:37:26

@fermion:

erre reagáltam:

"Egy földhözragadt kérdésem lenne egy hívőhöz:
Adott egy zsidó házaspár,József és Mária.Összeházasodtak de soha nem éltek házaséletet így a feleség szűz maradt x évig amikor is jött a hírnök ,hogy meglesz termékenyítve az isten által.......Nem tudom de nekem ez a stroy nagyon életidegen.
Miért házasodtak össze ha sose próbáltak gyereket csinálni?
"

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2013.06.10. 09:38:09

Nincs olyan, hogy "a" keresztények, meg "a" zsidók, csak egyes keresztények és egyes zsidók léteznek, persze lehet belőlük akár több is.

Éppen ezért a kereszténység sem vallhat kudarcot, csak az egyes keresztény emberek.

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 09:38:13

@fermion:

mintha a Vatikán álláspontja pl. az lenne a Bibla esetében, hogy _képletesen_ kell értelmezni...

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2013.06.10. 09:38:54

@Egyedi nicket kell megadnod: Szóval, ha nem zsidózik valaki, hanem keresztényezik, az ugyanolyan gyomorforgató.

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 09:39:15

@ép testben ép lélek:

és általában az ateisták a legvadabb vallási fanatikusok

ateizmus = vallás

Tom Servo 2013.06.10. 09:42:34

Vatikán
János 15:19

fermion 2013.06.10. 09:45:00

@neoteny: nem értem ,hogy az 1. kérdésed miként tartozik ide.Ezt a kérdést 1x egy másik blogban írtam egy másik valakinek.te vagy az a másik is?
a 2. kérdésre röviden nagyon nehéz válaszolni.
Én tisztelek minden fajt akik velünk itt élnek ezen a bolygón (még a madarakat is).Ezen a bolygón minden faj úgy él ahogy a fajának a legmegfelelőbb.Egy elefánt nem akar más lenni csak is elefánt,egy macska csak macska akar lenni ,mert ez a dolga mint egyednek.Ők mind tökéletesen azt teszik amit az élet számukra előír az adott pillanatban.Ezzel szemben az emberi faj visszaél mindazzal amit az élettől kapott,nem arra használja az intellektusát amire rendeltetett.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.10. 09:48:11

@Hunor Levente:

A keresztény hívők nem antiszemiták, így eleve értelmetlen ez a mondatod.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.10. 09:49:23

@fermion:

"Ezt a kérdést 1x egy másik blogban írtam egy másik valakinek."

Nem egészen; te tettél egy kijelentést és amikor rákérdeztem hogy mit jelent, akkor elkezdtél terelgetni hogy a válasz nyilvánvaló. Egy példa arra hogy nem válaszolod meg a hozzád intézett kérdéseket.

"Ezzel szemben az emberi faj visszaél mindazzal amit az élettől kapott,nem arra használja az intellektusát amire rendeltetett."

Mire "rendeltetett" az ember "intellektusa"?

fermion 2013.06.10. 09:50:43

@calabria007: képletesen?a szűznemzést vagy hogy ki a jézus gyerek apja?
a képletesen kifejezés ebben az esteben nem használható hisz itt ,ebben az esteben született egy hús-vér gyerek!
Ez nem egy napfogyatkozás amit képletesen lehet így vagy úgy értelmezni.

Kék az ég 2013.06.10. 09:54:47

@SZPIITII: Ez meg a bűnös kommunista rendszerben sem volt, így mert az elsők között tanították, hogy a katona minden parancsot köteles végrehajtani, kivéve a civil lakosság ellenit!

A kádári néphadseregben!

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 09:55:59

@fermion:

"A Vatikán álláspontja a Biblia értelmezéséről [szerkesztés]

A Vatikán hivatalosan támogatott dokumentumai alapján úgy tűnik, hogy inkább a fundamentalista szó szerinti értelmezés ellen van, de ez nem egyértelmű, inkább csak kritika formájában nyilvánul meg, a Vatikán inkább hajlik a SZIMBOLIKUS értelmezés felé"

hu.wikipedia.org/wiki/A_Biblia_kritik%C3%A1ja#A_Vatik.C3.A1n_.C3.A1ll.C3.A1spontja_a_Biblia_.C3.A9rtelmez.C3.A9s.C3.A9r.C5.91l

Hunor Levente 2013.06.10. 09:58:15

"ateizmus = vallás"

Unalmas frázis. Meg lehet indokolni, és sokszor meg is lett indokolva, hogy miért nem vallás az ateizmus, de most azt mondom: legyen vallás, hadd örüljél. De akkor se istenhit.

Kék az ég 2013.06.10. 09:59:06

@fermion: Ez már hit kérdés.

Ha nem hiszel a kereszténységben akkor Jézus apja nem isten, és nem támadt fel. De te nem ezt kérdezted, hanem hogy miért házasodtak össze.

Mellesleg ha szószerint is nézed József miért vállalta volna el abban a megkövezős időkben, hogy az ő élete is veszélybe kerül, csak hogy megvédjen egy idegen, kétes nőszemélyt, ha nem hitt volna neki, és nem szerette volna?

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 10:02:15

@fermion:

mellesleg a Hawking révén később híressé vált "big bang" elméletet XII. Piusz pápa az elsők között karolta fel...

"XII. Piusz pápa 1951. november 22-én egy beszédében, amit a Pápai Tudományos Akadémián tartott, kiállt a Nagy Bumm, mint a teremtést igazoló lehetséges érv mellett. Ez komoly visszhangot váltott ki, és Lemaître sem örült neki, elhamarkodott lépésnek tartotta. "

hu.wikipedia.org/wiki/Georges_Lema%C3%AEtre#A_Nagy_Bumm_elm.C3.A9let_vall.C3.A1si_vonatkoz.C3.A1sai

fermion 2013.06.10. 10:02:57

@neoteny: emlékszem rád,te várod mindig ,hogy valaki helyetted megválaszolja az alapvető kérdéseket.mint ott is írtam,az én feladatom nem a kiképzésed mivel se apád se a tanítód nem vagyok.az én szerepem mindössze annyi ,hogy elgondolkodj .Miért egy vadidegentől várod hogy megmondja neked ,hogy mi egy igazi férfi dolga az életben?apádnak kellett volna ezt elmondania hisz a férfi szerepet tőle kellett hogy megtanuld.
Ha apád se tudta és ezért ez a rész kimaradt nálad akkor szólj és örökbe fogadlak.:D
most kivételesen belementem az itteni kommentelőkkel a vitába de alapvetően itt nem ez a dolgunk:
van egy poszt és a posztírójával kell kommunikálni és nem a hozzászólók egymásközti harcába belefolyni.
itt mint a bibliában bárki bármit mondhat.....ha elhiszed és itt akarsz új ismereteket találni akkor rossz úton jársz!itt max elkapsz egy témát és ha érdekel ,hogy az amit a másik mondott igaz-e akkor utánanézel.......

Hunor Levente 2013.06.10. 10:03:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: És ki a fasz állította azt?
Antiszemita keresztény hívőkről írtam vmit, ha jól emlékszem. (Akár fehér hollók is lehettek volna.) Netán tagadod hogy vannak ilyenek?

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 10:04:17

@Hunor Levente:

nem sokkal rosszabb annál...

ezek az emberek a Földön keresnek maguknak ÉLŐ isteneket...

a kereszténység és a többi monoteista vallás ezzel szemben a mennybe "száműzte" az Istent...

fermion 2013.06.10. 10:05:45

@calabria007: wikipédiából ismeretek?ugye viccelsz!
szimbólikusan született egy gyerek?ezzel egy apasági perben ne védekezz mert ki fognak nevetni!

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 10:06:28

@fermion:

hozzád képest az roppant komoly...

Hunor Levente 2013.06.10. 10:09:02

@calabria007: - mintha a Vatikán álláspontja pl. az lenne a Bibla esetében, hogy _képletesen_ kell értelmezni...
- a Vatikán inkább hajlik a SZIMBOLIKUS értelmezés felé

Az ateisták még jobban hajlanak erre, az egészet úgy értelmezzük. Mitológia.

Conchobar 2013.06.10. 10:09:09

A posztoló szerint a kereszténység bukott, mert a keresztényeket nem a szeretet jellemzi. Csakhogy a kereszténység szeretet-tanítása épp azért tudott kialakulni, mert az embereket régen sem jellemezte a szeretet, és mindaddig, amíg nem jellemzi őket, addig szükség lesz a szeretet tanítására. Manapság valóban visszaszorulóban van a keresztények (és zsidók) vallása, a helyüket korszerűbb kifejezésű hitek és vallások veszik/vették át (pl.marxizmus, hit a toleranciában). Az alapvető kérdés azonban az, hogy tudhatjuk-e szeretni az embertársunkat, mennyire tudunk vele együttműködni avval, aki amúgy a riválisunk is egyben

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.10. 10:13:11

@fermion:

"az én szerepem mindössze annyi ,hogy elgondolkodj"

Ó, szóval a te szereped az hogy tegyél mindenféle ködös, általánosító kijelentéseket, mert azok "elgondolkodtatnak". Valóban elgondolkodtatnak, de a gondolatmenet eredménye nem túl hízelgő rád nézve...

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 10:13:47

@Hunor Levente:

inkább kifinomult etikai rendszer...

fermion 2013.06.10. 10:14:50

@calabria007:Én is olvastam a hawkingi előadásról és ,hogy miként nyilatkozott az akkori pápa...... még 100 év és az akkori pápa még az igazi teremtőit is el fogja ismerni!
Szánalmasak....de a számoknak az isten se tud ellenszegülni....bár azt kifelejtették gondolom ,hogy nem kell a big banghez isten!

fermion 2013.06.10. 10:16:24

@neoteny: gondolod egy pillanatig is érdekel ,hogy mit gondolsz rólam.....na ne nevettess!

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.10. 10:18:09

@fermion:

Akkor miért tolod be a gondolataidat?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.10. 10:19:28

@fermion:

"nem kell a big banghez isten!"

Hanem mi kell hozzá?

fermion 2013.06.10. 10:20:10

@calabria007: feleslegesen linkelsz ,nekem nincs szükségem rá ,mert még anno olvastam ezeket amikor hírértéke volt.

Tom Servo 2013.06.10. 10:22:04

Off
- Néni, tetszett hallani, hogy a pápa elfogadta az evolúciót?
- Óóó kedveském, visznek annak mindenfélét!

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.10. 10:23:03

@fermion:

Valószínűtlen; az ősrobbanásnak nevezett szingularitás eredménye vagyok, nem okozója.

Hunor Levente 2013.06.10. 10:29:50

@calabria007: Kicsinálták a saját vallásukat.
Az evolúció ugyanis egyáltalán nem kompatibilis a keresztény teremtéssel, az ember teremtésével.

fermion 2013.06.10. 10:32:45

@neoteny: látom nem tiszta számodra a big bang elmélet fizikai alapja se.....talán úlj be egy 5 éves fizikus képzésre és akkor utána néhány év gondolkodás után rájössz ,hogy most milyen butaságot írtál.

fermion 2013.06.10. 10:35:24

@neoteny: a posztíró gondolom nem csak írni hanem olvasni is szeret.nem neked írtam az első hozzászólásomat se ,te voltál aki idesodródtál....én nem hívtalak beszélgetni,bár ki tudja hány nickkel vagy itt jelen.....:D

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 10:38:50

@fermion:

de legalább kontextusba helyezik az "okosságaidat":)

sörtelen 2013.06.10. 10:39:14

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Hívővel a hitről beszélni értelmetlen dolog. Be is fejezem.
De mintha a Katolikus Királyok indították volna útjukra Kolombust, Cortezt... S ha jól tudom, VI. Sándor pápa adta ki két bulláját 1493. május elsején (Inter cetera) mellyel örökös birtokául adta a kasztíliai királyoknak adta a nyugati óceán minden addig, és _ezután felfedezendő_ földjét. Még meg sem volt (a keresztények számára!) az a világ amit felosztani lehetett volna, de a felosztás már megtörtént...
Az indiánok véleménye nem számít a Biblia forgatóinak. Isten útjai meg kiszámíthatatlanok nemde?

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 10:39:25

@Hunor Levente:

vallás = kifonomult etikai rendszer

különösebben nem veszélyes erre az evolúció...

ép testben ép lélek 2013.06.10. 10:40:40

@calabria007: Viszont nem beszélnek faszságokat és nem hazudnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.10. 10:40:58

@fermion:

"alaki helyetted megválaszolja az alapvető kérdéseket"

Vagy van válaszod "az alapvető kérdésekre", vagy nincs. Ha van, vezesd elő őket; ha nincs, akkor meg csak kamu duma az amikor kijelented hogy egyáltalán léteznek válaszok azokra a kérdésekre.

Az hogy "a férfi igazi feladata az életben" implikálja azt, hogy van valamilyen "feladata", ami ráadásul az "igazi". Egyik sem bizonyított; így bármilyen utalás a válaszra -- anélkül hogy az ki lenne mondva -- csak egy rakás bullshit.

Ugyanez a helyzet azzal hogy emberi faj "intellektusa" "rendeltetett" valamire, és "nem arra használja". Ez is egy teljesen üres állítás, nem csoda hogy eszed ágában sincs elárulni hogy mit jelent.

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 10:41:09

@fermion:

szánalmasak???

inkább kulcsszerepet játszottak a mai nyugati civilizáció kialakításában..

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 10:42:37

@ép testben ép lélek:

a XX. század tükrében állítom:

az ún. "harcos ateistákW veszélyesebbek a legvadabb vallási fanatikusoknál is...

+ hazudnak mint a vízfolyás...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.10. 10:46:24

@fermion:

"nem neked írtam az első hozzászólásomat se"

Dehogynem: mindenkit megszólítottál ott az agyaskodásaiddal, nem egyvalaki hozzászólására reflektáltál. Ez könnyen ellenőrizhető...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.10. 10:46:57

@sörtelen:

Egyik ország meghódít egy másikat, erről szólt az egész. Ennek semmi köze a valláshoz.

Viszont amikor az indiánok irtása elindult, a keresztények papok léptek fel az indiánok érdekében, s ezután született meg V. Károly spanyol király rendelete, mely betiltotta az indiánok rabszolgaként kezelését. Csak ez nincs benne a marxista-ateista történelemkönyvekben...

fermion 2013.06.10. 10:49:45

@calabria007: szóval a vallás nem hit alapú tan hanem egy etikai rendszer?no de akkor minek veszik magukhoz krisztus testét és vérét és mirefel a sok vallási liturgia.....mi szükség ehhez egy szűznemzésre és a szentháromságra ha egy szimpla erkölcsi rendszer?
Miért váltott meg benneteket jézus?én jézus helyében visszajönnék és szétrúgnék néhány segget ha nektek csak ennyit jelent az ő kereszthalála!

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 10:50:49

@sörtelen:

ez inkább érdekszféra felosztás volt

az érintett népeket még először le kellett igázni

a konkvisztádorok nem véletlenül mentek Marokkó helyett az Új Világba

Marokkóban nem sok babér teremtt számukra...

Hunor Levente 2013.06.10. 10:51:10

@calabria007: Nézzünk néhány kifinomult erkölcsi példázatot, tanítást:

- Most azért menj el és verd meg Amáleket, és pusztítsátok el mindenét; és ne kedvezz néki, hanem öld meg mind a férfit, mind az asszonyt; mind a gyermeket, mind a csecsemőt; mind az ökröt, mind a juhot; mind a tevét, mind a szamarat.

- Babilon leánya, te pusztulóra vált! Áldott legyen aki megfizet néked gonoszságodért, amelylyel te fizettél nékünk! Áldott legyen, aki megragadja és sziklához paskolja kisdedeidet!

- Nem békét jöttem hozni a földre, hanem kardot. Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a leányt anyjával, a menyet anyósával. Az embernek tulajdon családja lesz az ellensége.
- Ha valaki én hozzám jő, és meg nem gyűlöli az ő atyját és anyját, feleségét és gyermekeit, fitestvéreit és nőtestvéreit, sőt még a maga lelkét is, nem lehet az én tanítványom.

- Ha pedig a te kezed vagy a te lábad megbotránkoztat téged, vágd le azokat és vesd el magadtól; jobb néked az életre sántán vagy csonkán bemenned, hogynem két kézzel vagy két lábbal vettetned az örök tűzre.

- Kígyók, mérges kígyóknak fajzatai, miképpen kerülitek ki a gyehennának büntetését?

- És meglátva egy fügefát az út mellett, oda méne hozzá, és nem talála azon semmit, hanem csak levelet; és monda annak: Gyümölcs te rajtad ezután soha örökké ne teremjen. És a fügefa azonnal elszárada.

- És bevetik őket a tüzes kemencébe: ott lészen sírás és fogcsikorgatás.

fermion 2013.06.10. 10:51:16

@neoteny: igen,egy valakinek a posztolónak hisz ő itt a központi személy!

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 10:51:40

@fermion:

és az ateista marxisták akkor minek bohóckodtak a dogmáikkal?

Tamas Tishbi 2013.06.10. 10:53:21

Egesz jo kis poszt, mintha ertene a zsidokat.

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 10:54:45

@Hunor Levente:

és akkor nézzünk az ateista GYAKORLATOT:

Russian famine of 1921
en.wikipedia.org/wiki/Russian_famine_of_1921

Soviet famine of 1932–1933
en.wikipedia.org/wiki/Soviet_famine_of_1932%E2%80%931933

Great Chinese Famine
hu.wikipedia.org/wiki/Tordesillasi_szerz%C5%91d%C3%A9s#A_szerz.C5.91d.C3.A9s_sz.C3.B6vege

de az ATEISTA HÓHÉROK rémtettei még nagyon hosszan folytathatóak...

Conchobar 2013.06.10. 10:55:20

Úgy tűnik, hogy a kommentelők döntő többségének van vallása. Még pedig a vallásuk az anti-vallás, és a vallásuk, a hitük nem engedi azt, hogy a (keresztény) vallást olyan komplexnek lássák, mint amilyen az a valóságban. Merthogy a vallás jóval több annál, mint 2000 évvel ezelőtti ismeretek mára már kissé elavult összefoglalója (pl. az ember eredetéről). A könyves (Biblia, Talmud, Korán) vallások jóval többek ennél. Ezek a vallások az emberek mindennapi életét,egymáshoz való viszonyaikat szabályozták

Tom Servo 2013.06.10. 10:55:30

@Hunor Levente: Érdekes részek! Ki? mikor? kinek? és
miért? mondta.

Dolgozónép 2013.06.10. 10:56:57

Ez egy elnagyolt, felületes, teljesen légből kapott ítéletalkotás. Nincs benne egyetlen pontos meghatározás sem, így azt sem lehet tudni, valójában miről beszél. A kereszténység valójában a tagjainak álszentsége és még álszentebb bizniszei miatt van nehéz helyzetben. Ideológiailag pedig azért, mert az életidegen gnózis az első évszázadokban annyira rányomta a bélyegét, hogy azóta sem tud szabadulni tőle. Nem utolsósorban a politika miatt, amelyik minduntalan igyekszik felhasználni a saját érdekében. Ennél jobban semmi sem taszíthatja el tőle az embereket.

fermion 2013.06.10. 10:56:59

@calabria007: légy rájuk büszke,te vagy itt a legjobb reprezentása a ténykedésüknek!:D

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.10. 10:59:19

@fermion:

"igen,egy valakinek a posztolónak hisz ő itt a központi személy!"

Aha. És "a központi személyt" többes szám második személyben szólítod meg?

"Feleslegesen vitatkoztok pro és kontra ,mert sose fogjátok meggyőzni a másikat mivel nem is lehet.A lényeget nem veszitek figyelembe."

fermion 2013.06.10. 11:02:58

@calabria007: kit érdekelnek a marxisták......talán a keresztény elvtársakat!
úgy véded a keresztényket ,hogy másokra mutogatsz?......primitív és hatástalan próbálkozás.

laci_52 2013.06.10. 11:03:25

Lehet, hogy a kereszténységleszálló ágban van, de kár lenne meg leírni.

Életünk normarendszere mindmáig a Tízparancsolaton alapszik!

fermion 2013.06.10. 11:05:20

@neoteny: igen,ebbe a körbe a posztoló és mindenki aki nem ért vele egyet....mit nem értesz ezen?

nusica 2013.06.10. 11:10:48

Ehhez képest a kereszténység él és virul, míg idősebb testvére vértelenül agonizál. Kisöccse azonban alive and kicking!

Hunor Levente 2013.06.10. 11:12:14

@calabria007: Miket zagyválsz össze? A bolsevikok bolsevikok és nem ateisták. A linkek alatt ateistákról, hitről, hitetlenségről nem írnak semmit. Nem téma. Eltévedtél, de nagyon.

A felvetésemre válaszolni meg nem tudtál. Igaz, ilyen kifinomult tanításokra nem is nagyon lehet.

Hunor Levente 2013.06.10. 11:14:39

@Tom Servo: Egy része Ószövetségi szöveg, a másik része Újszövetségi, Jézus csodálatos nézetei, viselkedése.

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 11:15:03

@fermion:

már megbocsáss, eddig csak ők csináltak DEKLARÁLTAN ATEISTA - és döbbenetesen DOGMATIKUS - államokat...

mellesleg röhejes, de igaz:

kommunizmus = keresztény eretnekség

Marx "innovációja" mindössze csak annyi volt "szekularizálta" a Földi Mennyország keresztény-eretnek vízióját....

Karl Marx as Religious Eschatologist
mises.org/daily/3769

még a csökött agyú marxista-ateisták is a Bibliából dolgoztak:)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.10. 11:16:25

@fermion:

Alakul; először "egy valakinek a posztolónak", mostmár "a posztoló és mindenki aki nem ért vele egyet"... lassan csak eljutunk odáig hogy mindenki aki olvassa amit írsz és úgy gondolja hogy vitathatóak az állításaid. Persze akkor elkezdesz terelgetni nyájajuhász módjára. :)

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 11:19:35

@Hunor Levente:

a bolsevikok KŐ ATEISTÁK voltak, légy rájuk büszke...

a nácik többsége pedig "csak" keresztényellenes volt...

"Nazi ideology was essentially hostile to Christianity and clashed with Christian beliefs in many respects.[46] Nazism saw the Christian ideals of meekness and conscience as obstacles to the violent instincts required to defeat other races"
en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Nazi_Germany#Nazi_attitudes_towards_Christianity

Tom Servo 2013.06.10. 11:20:59

@Hunor Levente: Köszi
Az Ószövetségit, gondolom nem Jézus mondta.
Úgy látom, Jézus ha kell tud kemény is lenni.

Maradt a kinek? miért?

Gondolom ezek szükségesek, hogy megértsem, hogy valóban indokoltak-e ezek a szavak.
Vagy tovább szörnyülködhessek.

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 11:24:43

@Hunor Levente:

kiragadott idézetekre mit lehetne válaszolni?

a bolsevista ateista barátaid kapcsán azonban nagyon ékesszólóak a tetteik...

SZPIITII 2013.06.10. 11:26:38

A Biblia hosszú, a nyelvezete és példái nem a mai korhoz igazodnak, így mindenki talál olyan részeket, amit nem ért tisztán.
A mai tudományos szemléletünk az akkori csodákat már meg tudja magyarázni és az ember elkezd belekötni szavakba, mondatokba, de a vallás hiten alapul, így tudományosan nem vizsgálható és nem is cáfolható, hiába próbálják meg egyesek. Egyedül úgy tudod 'cáfolni' az adott vallást, hogy nem hiszel benne és nem követed.
A sok ezer szó értelmezése kétség kívül nagy feladat, de ha csak a szavakat vizsgáljuk, akkor a lényeget nem fogjuk észrevenni.

Félre kell tenni a Vatikánt, a közeli templomot, az ismerősöket akik tudni vélnek igazságokat, a Biblia egészét és csak a következőkre kell koncentrálni:
I. A bűnös élet elkerülése
II. Szereteten alapuló közösség kialakítása

I. Tartózkodj a bűntől! (A bűn: "A törvény megsértése/Erkölcsi szabály megsértése.")

A 7 főbűn:
------------
1. A kevélység.
2. A fösvénység.
3. A bujaság.
4. Az irigység.
5. A torkosság.
6. A harag.
7. A jóra való restség.

Részletesebben itt elolvashatod:
hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A9t_f%C5%91b%C5%B1n

II. "A legfőbb törvény Isten iránti feltétlen szeretet, mely cselekvő, s amelyet kiegészít a felebaráti szeretet. (Mt 12,30-31). Az evangélium szerint nincs ennél nagyobb parancsolat." (ha nem hiszel, akkor neked csak a felebaráti szeretet marad, nem kötelező hinned Istenben)

"Szeresd Uradat, Istenedet, teljes szívedből lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből" (5 Mózes 6,5) és "embertársadat pedig mint saját magadat" (3 Mózes 19,18).
"Csak aki szeretetben marad, az marad bennem, és én őbenne" [2]"Az Isten szeretet, és aki megmarad a szeretetben, Istenben marad és Isten őbenne marad” (Jn 4,16) [3]

Forrás:
hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A9zus_tan%C3%ADt%C3%A1sa_%C3%A9s_besz%C3%A9dei

A szeretet ellentétpárja a gyűlölet. Beszélhetünk építésről és rombolásról. Melyiket válasszuk?
Az ember közösségi lény és a közösség működése attól függ, hogy az emberek mennyit "adnak bele". A jó közösségben az emberek segítik egymást, együttműködnek, építik a közösséget. A rossz közösségben az emberek nem beleraknak a közösbe, hanem kivesznek belőle, rombolják a közösséget.
A tömegeknek akkor lesz jó, ha bárányként összetartva próbálják elviselni az élet megpróbáltatásait és nem farkasként kisebb csapatban vagy egyedül, elmarni azt, amire éppen szükségük van.

A fenti gondolatokat kell megérteni szerintem és magadévá tenni, ha ezeket érted és elérted, akkor ez alapnak bőven elég.

Mielőtt kommentelsz valamit gondold át, hogy vajon irigység, harag vagy más bűnbe nem estél-e? Továbbá, hogy bárány vagy-e és építő a kommented, vagy éppen farkasként viselkedve rombolni próbálsz a hozzászólásoddal.

Röviden ennyi. Ha ennél többre vágysz, mert érdekel a vallás, a Biblia, érzed a hitet magadban, akkor merülj el a témában, olvass, beszélgess, kérdezz, gyakorold a vallást, de valós környezetben kommunikálj, ne névtelen emberekkel vitatkozz egy blogon, mert az nem visz előre se téged, sem őt.

fermion 2013.06.10. 11:28:43

@calabria007:én ismerek néhány ateistát akik biztos nem a bibliából dolgoztak...bár hogy minek hozod ide a kommunistákat is......nincs neked elég bajod a keresztényekkel?:D
ma kiderült hogy nem is vallás hanem egy erkülcsi rendszer és lényegtelen benne jézus és az apjai személye hisz,továbbá nem igaz a biblia azon része se amit szimbolikusan kell értelmezni mivel már a hívők se hiszik az akkori történéseket.......elfogadják az evolúciót és a big banget.....ha minden itt felsoroltat kihúznánk a bibliából akkor mit olvasnának a keresztények?a fedő és hátlapot ,mert az lehet igazi!:D

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 11:31:01

@fermion:

ki a fene mondta azt, hogy én vallásos vagyok? :)

és magamat leginkább:

AGNOSZTIKUSKÉNT definiálnám

és az ateista-vallási fanatikusokat, sokkal veszélyesebbenk tartom a hagyományos vallási fanatikusoknál...

ép testben ép lélek 2013.06.10. 11:34:02

@calabria007: a XX. század tükrében állítom: a papok kisfiúkat kúrnak seggbe

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 11:35:39

@fermion:

van ilyen "reader's digest" verzió....

Jefferson Bible
en.wikipedia.org/wiki/Jefferson_Bible

PS. Jefferson egyébként DEISTA volt...

en.wikipedia.org/wiki/Deism

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 11:36:22

@ép testben ép lélek:

az ateista pártitkárok, közoktatásban dolgozó atesta tanítók sem voltak e tekintetben rosszak...

ép testben ép lélek 2013.06.10. 11:39:34

@calabria007: Ettől még ugyanúgy nem létezik isten.

fermion 2013.06.10. 11:39:44

@calabria007: honnan tudhatod?ki tudja lehet a hüllő agyad vagy a tehén agyad az.......beszélőviszonyba vagy velük?:D
Te bizakodsz ,hogy talán még is létezik.....nos isten több is létezik ha az istenre mint fogalomra teremtőként gondolsz,bár nem fogsz örülni nekik amikor találkozni fogsz velük mivel az egod a porba fog hullni....

Hunor Levente 2013.06.10. 11:43:29

@Tom Servo: Jézus a tanítványainak, a követőinek mondta és a hitetleneket fenyegette, de keress rá, és nézd meg a szövegkörnyezetet.

Máté Evangéliuma:13:42
Máté Evangéliuma:21:19
Máté Evangéliuma:23:33
Máté Evangéliuma:18:8
Lukács Evangéliuma:14:26
137. zsoltár
Sámuel I. könyve:15:3

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 11:44:11

@fermion:

én inkább az ateisták _vallásos_ buzgalmán szoktam jókat mulatni:)

sokuk jó _hittérítő_ lehetne:)

Hunor Levente 2013.06.10. 11:45:51

@calabria007: Meg még lila hajúak, nem? Nem sok értelme van veled vitázni, olyan elvakult vagy.

Nácik:
www.bowness.demon.co.uk/belt.htm

Hunor Levente 2013.06.10. 11:54:39

@calabria007: Nem barátaim a bolsevikok, de megjegyzem, hogy a magyarországi szocializmus alatt épülhettek templomok.

Hunor Levente 2013.06.10. 11:57:28

@calabria007: "kiragadott idézetekre mit lehetne válaszolni?"

Az egész Biblia embertelen, primitív, barbár.
Ez csak az ízelítő volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.10. 11:58:26

@fermion:

"Te bizakodsz ,hogy talán még is létezik"

Szó sincs ilyesmiről: az agnosztikus (a-gnosztikus) azt állítja hogy nem tudja, létezik-e Isten. Nyilvánvalóan azért, mert nem ismer (számára elégséges) bizonyítékot a létezése mellett, de tisztában van azzal hogy ez nem zárja ki Isten (vagy akár istenek) létezését... pl. ha Isten az általunk ismert világegyetemen _kívül_ létezik.

Ha a Mandelbrot halmaz (egy része) el tudna gondolkodni saját maga létezésének problémáján, akkor az lenne helyes ha az agnosztikus álláspontra helyezkedne: a halmazon belül nincs semmi olyan pont amit Mandelbrot "kézzel teremtett" volna... viszont a generátorfüggvényt tényleg Mandelbrot hozta létre.

Ha Tom Ray "Tierra" programja valaha is létrehozna olyan virtuális élőlényeket amelyek képesek lennének elgondolkodni saját létezésük problémáján, akkor az lenne a helyes ha az agnosztikus álláspontra helyezkednének: a szimuláción belül nincs semmi olyan amibe Tom Ray "kézzel belenyúlna"... de ő írta meg a programot (annak minden "szabályával" együtt, beleértve a véletlenszerű "génmutációkat").

fermion 2013.06.10. 11:59:49

@Hunor Levente: sőt nem egy pap elvtárs is bejárt az akkori pártbizottságokra.....lehet eltévesztették az ajtókat vagy a nyájakat....:D

fermion 2013.06.10. 12:10:44

@neoteny: a fraktálok önhasonlóak minden pontjukban.szóval te fraktálnak képzeled magad?:D
nem rossz csak kényelmetlen lenne és az alapvető külcsönhatások se működnének a fraktál dimmenzióiban.......szomorú de neked ,hogy létezz bizony 3D-re van szükséged......képzeld magad inkább gömbnek...egy pi sugarúnak az olyan szép!:D

fermion 2013.06.10. 12:14:03

@neoteny: az isten nem létezhet a világunkon kívül ha létezik akkor ebben a téridőben kell hogy létezzen.ha elfogadod a big banget akkor érted miért korlátozza isten helyét az elmélet.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.06.10. 12:15:16

@neoteny:

"Nyilvánvalóan azért, mert nem ismer (számára elégséges) bizonyítékot a létezése mellet"
pontosabban:
Nyilvánvalóan azért, mert nem ismer (számára elégséges) bizonyítékot a létezése mellet &/v létének cáfolatára.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.06.10. 12:17:28

@fermion: "az isten nem létezhet a világunkon kívül ha létezik akkor ebben a téridőben kell hogy létezzen.ha elfogadod a big banget akkor érted miért korlátozza isten helyét az elmélet."

és te nevezed magad fermionnak ?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.10. 12:19:58

@fermion:

"a fraktálok önhasonlóak minden pontjukban"

Minden pontjukban? Ez újdonság a Mandelbrot halmaz jó sok pontja számára... :)

"szóval te fraktálnak képzeled magad?"

Az élet egy fraktál; amilyen mértékben a része vagyok, mindenféleképpen.

Még mindig teljesen hibás az a nézeted miszerint az agnosztikus bizakodik Isten létében...

fermion 2013.06.10. 12:20:31

@szorokin: nem ,az isten adta ezt a nevet.....

fermion 2013.06.10. 12:23:06

@neoteny: téged valami halmaz becsapott és fraktálnak adta ki magát neked.....

fermion 2013.06.10. 12:26:41

@neoteny: nincs nézetem az agnosztikusokkal szemben mivel abban hisznek vagy nem hisznek amiben ők akarnak......

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.10. 12:30:06

@fermion:

Akkor miért írtad ezt calabria007-nek miután agnosztikusnak nevezte magát?

"Te bizakodsz ,hogy talán még is létezik"

fermion 2013.06.10. 12:30:34

@neoteny: neked ez a fraktál mintázatod...amúgy én a fraktálokról beszéltem és nem a te m-alakzatodról .....nézz utána ,hogy a fraktáloknak mi az elfogadott ismérvei....azok között vagy te is !

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.10. 12:37:02

@fermion:

"az isten nem létezhet a világunkon kívül ha létezik akkor ebben a téridőben kell hogy létezzen."

Miért?

"ha elfogadod a big banget akkor érted miért korlátozza isten helyét az elmélet."

Bla-bla-bla.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.10. 12:41:12

@fermion:

Bla-bla-bla.

(Fractals may be exactly the same at every scale, or, as illustrated in Figure 1, they may be nearly the same at different scales. The definition of fractal goes beyond self-similarity per se to exclude trivial self-similarity and include the idea of a detailed pattern repeating itself.)

en.wikipedia.org/wiki/Fractal

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.10. 12:43:45

@fermion:

Rajtad kívül az összes többi kommentelő én vagyok, beleértve HaFr-t.

Körbe vagy véve! :)

fermion 2013.06.10. 12:44:27

@neoteny: látom megint végtelen ciklusba kerültél.....
te vagy képtelen vagy gondolkodni vagy lusta vagy gondolkodni.
a big bang elmélet szerint a téridő is a t=0s -ban jött létre ......most tágul de a téridőn kivűl nincs semmi most sincs és a kezdő pillanatban se volt.ezt fogadta el a pápa.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.10. 12:51:00

@fermion:

"a téridőn kivűl nincs semmi"

Számunkra nincs semmi; éppúgy mint ahogy a Mandelbrot halmaz pontjai számára nincs semmi a halmazon kívül vagy a Tierra szimuláció virtuális lényei számára nincs semmi a szimulációt tartalmazó memóriaterületen ("tér" ill. "anyag") kívül és a végrehajtáson ("energia" ill. "fizikai törvények") kívül.

fermion 2013.06.10. 13:07:13

@neoteny: az élőlények a szimulációban valóban csak egy kompakt térrészben léteznek.....a fraktálok kicsit komplexebbek mivel önhasonlóak .Tehát te ebben látod isten létezését?a szimulációt elindító ember az ő istenük lenne?
azt hogy ők nem ismerik a mi téridőnket az félrevezetheti őket ,hogy csak az a világ van amiben ők élnek bár ez tudatosságot vár el a virtuális lényektől ami nincs nekik ,mert ha lenne akkor tudnák ,hogy a mi téridőnk a számukra is teljes .nem kellenek ilyen példához virtuális lények hisz a bolygónkon is él számtalan faj aki nem érti a téridő fogalmát és ők ebben a 4D-ben élnek velünk.

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 13:13:45

@fermion:

és mi a véleményed az ún. HÚRELMÉLETRŐL? :)

Húrelmélet
hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%BArelm%C3%A9let

26 dimenzió, párhuzamosan létező világok, az ember azt hinné, hogy ezoterikus őrültek találták ki nem pedig PhD-s fizikusok:)

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 13:15:31

@fermion:

esetleg ezt a fizikusok által vizionált 26D tekintetében is interpretálhatnád...

fermion 2013.06.10. 13:15:53

@fermion: a mi világunkban 2D-ben nem alakulhat ki tudatosság így a síkbeli lények nem lehetnek tudatosak tehát fel se merülhet bennük az ,hogy lehet isten vagy sem.Mint írtam ez a mi,való világunk és nem egy szimulált világ.Bár a mi világunk is lehetne egy szimulált világ de akkor felesleges a big bang.

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 13:24:22

@Hunor Levente:

mihez képest?

PS. pl. a zsidók és a keresztények jöttek először olyan különcségekkel, hogy nem illik megölni a nem kívánt újszülötteket...

korábban ez minden egyéb kultúrkörben elfogadott "születésszabályozási módszer" volt

fermion 2013.06.10. 13:28:44

@calabria007: a hárelméletnek nem sok köze van a big banghoz.Szép matematikai elméletek és csak reméleik az elméleti fizikusok ,hogy 1x talán kisérletileg is igazolják a létezésüket....az elmélet csak elmélet és mindegy hány fizikus fogadja .Elméletek naponta százával születnek.Na de a húrelméletnél általánosabb az M elmélet és a D branes ahol már előjön a multiverzum fogalma és ezeknek is van 4 fajtája.....ami már a gravitációt is képes leírni mint ütközéseket.
a 26D vagy 11D és ,hogy miért is tekerednek ezek fel dimenziók és miért is érzékelünk csak 3D-t a térből....semmi más oka ennyi dimenziónak mint az ,hogy a részecske családokat el kellett pakolniuk és ha feltételezik ,hogy minden részecskének van szuperszimmetrikus párja is akkor így már kell a 26D....mivel úgy nézki hogy az LhC-ben nem találják ezeket a szuperrészecskéket így a szuperszimetrikus részecske fizikának vége is lesz,és mint szép de hibás elméletet elvetik majd.

Tuvalu 2013.06.10. 14:01:47

@HaFr:

Az eredeti poszthoz hozzászólva:
A keresztény narratíva szerint a történelemben a kereszténység azért tudott erős lenni, mert a szeretet vallása volt. A valóságban pedig azért, mert könyörtelenül leszámolt az ellenfelekkel (ahol bírt). Természetesen később mint győztes, a győzelmeit átírta szeretetteljesre (a máglyahalált haltak kivégzésük előtt elismerték tévedésüket, Jézus még megtéríti a két római katonát, az indiánok felismerik, hogy a katolikus vallás az igazi stb.).
A jelen kor keresztényei persze 99%-ban nem a történelmi keresztény viselkedést képviselik, nem mennek keresztes háborúba öldökölni, és minden egyéb tekintetben a "hivatalos" vallási vonalat próbálják követni (a kereszténység jó oldalát).

Ilyen értelmeben paradox módon én pontosan abban látom a kereszténység kudarcát, hogy a felvilágosodás óta egyre gyorsuló ütemben ponthogy egyre inkább ez a "hivatalos" vallási vonal maradt meg egyesegyedül, amivel talpon kellene maradnia: hit, szeretet, stb. (jó, ez a stb. itt durva :D). A korábbi erő, azaz az államhatalommal való összefonódás, a tudás monopóliuma (tehát pont azok a dolgok, amik sem a Biblia sem a mindenkori hivatalos retorika szerint nem elemei a kereszténységnek) stb adta a kereszténység erejét, és mivel ezekről a területekről kiszorították, ezért van válságban.
Én így látom.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.06.10. 14:02:12

@fermion: "2D-ben nem alakulhat ki tudatosság"

miért nem ?

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 14:04:36

@Tuvalu:

ne keverd össze a vallást az államvallással

Tuvalu 2013.06.10. 14:49:36

@calabria007: Hogyan kell értelmezni a "kudarc" szót? Szerintem minden hívő keresztény rendben van a hitével, és nem kellene befolyásolnia ebben olyan dolgoknak, hogy a többi ember hisz-e vagy se. A megmaradt kevés rendház vagy elkötelezett hívő, nem kevésbé keresztény, mint 100 éve lettek volna. Tehát én ilyen téren nem látom a kudarcot.
Onnantól, hogy a kudarcot úgy értelmezzük, hogy a társadalom nagy részének mindez semmit sem jelent, és így az általános keresztény univerzumot felülírja a nemkeresztény világ, onnantól ez egy társadalmi jelenség, aminek leírásában és magyarázatában már értelmezhető, amit a fenti hozzászólásban tettem.

De lehet a kudarc szót másképp is értelmezni, de akkor kérdezem, milyen téren kudarc a kudarc?

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 15:08:23

@Tuvalu:

én erre reagáltam:

"A valóságban pedig azért, mert könyörtelenül leszámolt az ellenfelekkel (ahol bírt)."

ennek kapcsán írtam azt, hogy:

ne keverd össze a vallást az államvallással

Tuvalu 2013.06.10. 15:18:18

@calabria007: Oké. Tényleg az államvallás számolt le, nem a vallás az ellenfelekkel.
Viszont miután az államvallás leszámolt, azt hirdette, hogy a szeretet és hit által van jelen a világban.
Például a 4. században a korabeli római birodalomban ahogy minden addig létező vallást (gyakorlatilag a zsidó vallás kivételével) eltüntetett, azt utólag a keresztény narratíva (mint győztes) békés térítésnek és meggyőzés útján való terjedésnek állít be, de ha azt a kevés nem keresztény narratívát illetve józan észt hívjuk segítségül, akkor ez nem ilyen békésen ment végbe. Tehát ha akkor például a kereszténységnek kudarc helyett sikere volt (de amúgy tényleg jó kérdés, hogy milyen értelmeben értjük a sikert és kudarcot) akkoriban, akkor azt nem a szeretet és hit erejének köszönheti, hanem az államvallás által rendelkezésére álló eszközöknek.

Ez nem másítja meg a hirdetett elvek nagyszerűségét, de pont erre próbáltam rávilágítani, hogy a vallás mint csak a hirdetett elvek összessége (nagyjából a mai kereszténység) paradox módon pont azért gyenge, mert nincsenek mögötte az "erős" államvallási elemek. És nem pedig a poszt által felhozott "hiterősségi" kérdések miatt.

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 15:43:59

@Tuvalu:

"Például a 4. században a korabeli római birodalomban ahogy minden addig létező vallást (gyakorlatilag a zsidó vallás kivételével) eltüntetett"

a birodalom ehelyett inkább "szétrobbantatott":)

"More than in the East, there was also opposition to the Christianizing policy of the Emperors in the western half of the Empire. In 379, Valentinian I's son and successor Gratian declined to wear the mantle of Pontifex Maximus, and in 382 he rescinded the rights of pagan priests and removed the pagan altar from the Roman Curia, a decision which caused dissatisfaction among the traditionally pagan aristocracy of Rome"

en.wikipedia.org/wiki/Western_Roman_Empire#Final_division

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 15:46:47

@Tuvalu:

a római arisztokrácia az V. század elejéig dominánsan POGÁNY volt és ez igen nagy szerepet játszott a birodalom végleges kettéválásában

a Nyugat Római Birodalom lakosságának a többsége még az V. században is pogány volt

+ jelentős volt az ariánus eretnekek súlya is

Itáliában a kereszténység végső győzelmére a IX. századig kellett várni.

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 15:55:56

@Tuvalu:

mi több a kereszténység végső győzelme még a Peloponnészoszi-félszigeten is a IX. századig váratott magára

"804 Hellenes of Laconia, Greece, resist the attempt of Tarasius, Patriarch of Constantinople, to convert them to Christianity"

en.wikipedia.org/wiki/Decline_of_Greco-Roman_polytheism#Final_decline

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 15:57:36

@Tuvalu:

és azért arról se feledkezzél el, hogy a nicea-i zsinaton Constantinus a római pontifex maximus elnökölt, lényegében onnan datálódik az állami egyházpolitika...

Tuvalu 2013.06.10. 16:07:05

@calabria007: Rendben, nem a 4. században, hanem egy elhúzódó folyamat volt.
De az én mondandóm lényege az volt, hogy nem a hit, szeretet és meggyőzés eszközével kerekedett felül. De érthető módon, ha pl. a 12. században megkérdezte a falusi nénike, hogy hogyan is volt ez a győzelem, akkor csak az amerikai akciófilmek szintjén lehetett előadni, hogy hát már régen is mi voltunk a jók, és a gonoszak minket üldöztek, mi meg a szeretet vallásával nyertünk. Végülis melyik győztes világi vagy szellemi hatalom nem szépítette meg utólag a hatalomra jutásának történetét?
Ami pedig 325 előtt és után történt szintén szöget üthet a fejekbe: Vajon a kereszténység erkölcsi győzelmét volt-e hivatva elismerni a Niceai zsinat utáni állami politika avagy épp fordítva, egy alkalmas császár felismerte a világi hatalmának megszilárdítását elősegítő lépést, és tűzön vízen át megkapta az egyház az állam támogatását, majd ugrásszerűen megnőtt a követőinek a száma?

Vagy a gyarmatosításnál is vajon miért a katonailag erős hatalmak vallása terjedt át a meghódított területekre, és nem fordítva?

De mondom, a konkrét történelmi adatokban igazad van. Én csak azt mondom, hogy a kudarc és a siker nem a kereszténység jó oldalainak bármiféle válsága vagy zenitje miatt következett be.

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 16:48:09

@Tuvalu:

a korai keresztények még meglepően türelmesek voltak:

Adorján Imre
Muzulmánok a magyarok közt
A kezdetektől az Árpád-kor végéig
terebess.hu/keletkultinfo/muzulmagy.html

A MAGYAR ISZLÁM TÖRTÉNETE
magyariszlam.hu/mikregi/magyartort.htm

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 16:53:44

@Tuvalu:

Pestet a Taksony fejedelem által betelepített mohamedán volgai bolgárok alapították

"A települést a XI. században már révátkelőhelyként említették. Lakosai kereskedelemmel foglalkozó böszörmények (mohamedán vallású volgai bolgárok) voltak. Tőlük származtatják a város nevét, amely bolgár-szláv nyelven “kemencét” jelent. II. Endre az 1220-as években német lakosságot telepített be"
www.btm.hu/old/varmuzeum/allando/bpkozkor/bpkozkor1.htm

Pest a XIII. századig mohamedán település volt.

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 16:57:37

@Tuvalu:

szvsz

Constantinus lépése inkább hatalmas öngól volt

lényegében élő istenből földi halandóvá fokozta le magát + szakított azokkal az istenekkel akik Rómát hatalmassá tették

a kereszténység államvallássá tétele pedig inkább a birodalom széteséséhez járult hozzá

$pi$ 2013.06.10. 18:14:38

@calabria007: "PS. pl. a zsidók és a keresztények jöttek először olyan különcségekkel, hogy nem illik megölni a nem kívánt újszülötteket...

korábban ez minden egyéb kultúrkörben elfogadott "születésszabályozási módszer" volt"

Persze, hogyne! Ekkora ökörségeket meg honnan lehet benni?

$pi$ 2013.06.10. 18:30:19

@laci_52: "Lehet, hogy a kereszténységleszálló ágban van, de kár lenne meg leírni.

Életünk normarendszere mindmáig a Tízparancsolaton alapszik! "

Hogy egészen pontosak legyünk a tízparancsolat alapul az alapvető normarendszeren, ami az emberek együttélése szempontjából alapvető.

Vagyis mondjuk kábé a fele, a következők nélkül elég jól meg lehet lenni:
1. Ne tisztelj más isteneket.
2. Ne csinálj faragott képet
3. Isten nevét hiába ne mondd.
4. Szenteld meg a hetedik napot.

Ezek meg a józan paraszti észen alapulnak:
5. Tiszteld apádat és anyádat.
6. Ne ölj.
7. Ne törj házasságot (ne paráználkodj).
8. Ne lopj.
9. Ne tégy hamis tanúságot.
10. Ne kívánd, ami embertársadé.

Ha valaki ezeket csak azért tartja be, mert bele van írva a bibliába, akkor ott bizony már komoly gond van.

Olyan ez, mintha azt mondanám, hogy "vegyél néha levegőt", aztán meg büszkén emlegetném, hogy az egész emberiség az én parancsolatomnak köszönheti az életét. :)

mitmiért? 2013.06.10. 18:32:07

@satie:
Bocs tegnap óta nem jöttek be a kommentek..
Hat nagyon drukkolok. Jo tudni valamit es biztosnak lenni benne, de még jobb megélni azt.
Hajrá :-))

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.10. 18:32:57

@fermion:

"a szimulációt elindító ember az ő istenük lenne?"

Igen, erre az analógiára gondoltam.

"ez tudatosságot vár el a virtuális lényektől ami nincs nekik ,"

Ezért írtam azt hogy "ha [...] el tudna gondolkodni [...] Ha képesek lennének elgondolkodni".

"ha lenne akkor tudnák ,hogy a mi téridőnk a számukra is teljes"

Ez közel sem egyértelmű; ez feltételezi hogy az "érzékszerveik" képesek őket tudósítani a "világukon" kívüli realitás létezéséről.

mert ha lenne akkor tudnák ,hogy a mi téridőnk a számukra is teljes"

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.10. 18:36:36

@szorokin:

Mert egy síkban már 5 pont esetén sem lehet úgy összekötni mindegyiket mindegyikkel hogy két "vezeték" ne keresztezze egymást.

mitmiért? 2013.06.10. 18:37:00

@burakefendi:
Köszi. Ez nagyon jo es intelligens amit írtál. Talán en fogalmaztam rosszul. Valahogy arra próbáltam rákérdezni hogy egy alacsonyabb életforma (ember) miként lehet hasonlatos egy felsőbbrendű entitashoz v transzcendens erőhöz.
Nekem van erre egyfajta ötletem csak érdekelne hogy ezt más hogyan gondolja vagy a keresztények hogyan értelmezik ezt.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.06.10. 20:00:55

@neoteny: @szorokin:

ha egy programot futtatok, hány dimenziós a program ?
hány dimenziós térben futtatok programot ?
esetlegesen hány dimenziós teret szimulálok ?

egy példa: ha futtatok egy programot, amelyben egy olyan 2 dimenziós világ van, amelyben tudatosak a szereplők.

azt akarom mondani, hogy a tudat kérdése csak a fizikalista(monista) felfogás szerint függhet csak és kizárólag a neurális struktúrától.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.10. 20:58:14

@szorokin:

"esetlegesen hány dimenziós teret szimulálok ?"

Ahányat kívánsz.

"a tudat kérdése csak a fizikalista(monista) felfogás szerint függhet csak és kizárólag a neurális struktúrától"

Viszont aki materialista-redukcionista alapokra helyezkedik annak a fizikalista (monista) felfogás kielégítő. Éppúgy ahogy az evolúció elmélete (a modern szintézis változatában) kielégítő az élővilágban található változatosság magyarázatára.

Egy igen élvezetes és szemléletes gondolatkisérletért ld. Valentino Braitenbeg: "Vehicles: Experiments in Synthetic Psychology" c. művét.

$pi$ 2013.06.10. 22:13:58

@calabria007: "In Egyptian households, at all social levels, children of both sexes were valued and there is no evidence of infanticide."

Akkor talán mégsem?

calabria007 (törölt) 2013.06.10. 22:42:55

@$pi$:

a kivétel erősíti a szabályt:)

(lehet, hogy a zsidók Egyiptomban tanulták meg a tutit? )

Hunor Levente 2013.06.11. 10:25:53

@calabria007: Nagyon erős állítás. Milyen forrásokkal tudod alátámasztani?

A spártaiak esete például éppen az ellenkezője:
hu.wikipedia.org/wiki/Taigetosz_%28apothetai%29

calabria007 (törölt) 2013.06.11. 13:42:44

@Hunor Levente:

a görögöknél bevett szokás volt az efféle "születésszabályozás"

"However, exposure of newborns was widely practiced in ancient Greece. In Greece the decision to expose a child was typically the father's, although in Sparta the decision was made by a group of elders"

en.wikipedia.org/wiki/Infanticide#Greece_and_Rome

calabria007 (törölt) 2013.06.11. 13:44:50

@Hunor Levente:

a germánoknál is bevett szokás volt

"in ancient Germanic tribes unwanted children were exposed, usually in the forest.[37] "It was the custom of the [Teutonic] pagans, that if they wanted to kill a son or daughter, they would be killed before they had been given any food."[37] Usually children born out of wedlock were disposed that way."

en.wikipedia.org/wiki/Infanticide#Greece_and_Rome

calabria007 (törölt) 2013.06.11. 13:48:00

@Hunor Levente:

az első árvaházakat a keresztények hozták létre (a XIII. században)

calabria007 (törölt) 2013.06.11. 13:52:18

@Hunor Levente:

mégis mit vársz egy ilyen államtól? :)

Ancient Spartan Communism
mises.org/daily/6237/

Nomad_ 2013.06.11. 17:37:48

@tundrazuzmo: " Azonnal elhiszem az evolúciót, amint valaki megmutatja a "köztes fajokat". De ne egyet, hanem legalább százat. És ne fosszíliában, hanem itt és most."
mondok egy átmenetet a kedvedért: pingvin. Még madár, de átállt vizi életmódra. Még? Delfin. Tüdős emlős vizi életmóddal. A fóka még nem annyira szigorúan vizi. Pikkelyes madár? Nézd meg a csirke lábát.
A többi 97 másokra vár. Vagy nézz körül te.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.12. 08:34:18

@neoteny: Érdekes volt, de a lényeg, gondolom, hogy az emberek 90%-a hívő. Ez a természetes, like ot or not.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.12. 09:01:43

@HaFr:

Én azt találtam érdekesnek hogy egy nem-militáns ateista (hiszen erősen kételkedik a túlvilágban) hogyan képes értékelni a vallás által nyújtott szociálpszichológiai jókat. Dawkins egy okos ember meg jól ír, de a harcos ateizmusa viszonylag kevés embernek jön be, még a nominálisan baloldaliak/progresszívek között is (jó régen olvastam egy olyan írást a Salon online magazinban amiben erősen kritizálták a stílusát, ha nem is a nézeteit).

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.12. 09:07:21

@neoteny: Persze, de ennek (hogy Isten felcserélhető lenne a szerotoninnal) a befogadhatósága pont olyan kétséges, mint Daewkins militáns (éppen nem kémiai, de biológiai alapú) ateizmusáé-

Hunor Levente 2013.06.12. 13:17:47

@calabria007: Nem vagyok benne biztos, hogy értetted: a kitétel még nem a megölésük. Kivitték egy ismert helyre, ahonnan mások begyűjthették. Spártában tehát nem gyilkolászták az újszülötteket.

Egyiptomot és Mezopotámiát se tudod igazolni, ezt a két nagy civilizációs gócot semmibe veszed, úgyhogy téves ez a megállapításod:
"korábban ez minden egyéb kultúrkörben elfogadott "születésszabályozási módszer" volt"

calabria007 (törölt) 2013.06.12. 17:51:54

@Hunor Levente:

az úgy tiszta, hogy még szűk 150 évvel ezelőtt is cirka 50%-os volt a csecsemőhalandóság?

az is megvan, hogy a keresztény világon kívül a legtöbb helyen akár nyíltan is megszabadulhattak a nem kívánt gyerektől?

calabria007 (törölt) 2013.06.12. 17:54:20

@Hunor Levente:

elég jól dokumentált ez...

pl. némi kontextus a japán magas kultúra földjéről

Mabiki: Infanticide and Population Growth in Eastern Japan, 1660-1950 [
www.amazon.com/Mabiki-Infanticide-Population-Eastern-1660-1950/dp/0520272439

sörtelen 2013.06.12. 21:26:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
És, ha ehhez hozzávesszük, hogy egy vízmolekulát valójában csak 11,11 % -ban alkot hidrogén, akkor nevetünk csak igazán jót... :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.16. 09:17:11

Tisztelt Köntös László!
Sajnos képtelen voltam bejelentkezni a reposzt.hu-r ezért engedje meg, hogy itt reagáljak a cikkére. Köszönöm, hogy foglalkozott az írásommal, amely nyilvánvalóan nem volt konfesszionális jelentőségű és nem is egy teológus billentyűin született. Mindennek következtében messze nem azzal az érdekkel íródott, ami indokolhatta volna az Ön válaszát. Ön egyfelől azt írja, hogy a "rövid gondolatmenettel és nem túl kimerítő érvanyaggal nem kíván(ok) foglalkozni", bár "tud(na) természetesen érveket felsorakoztatni", nem teszi meg; másfelől megtisztel azzal, hogy érv nélkül is minősít engem ("bátor", ami a felületesnek a szinonimája itt, "posztmodern") és a cikket ("vakmerő", "abszurd").

Ön azt írja a cikke végén, hogy a posztomat olvasván, nem lett jó a kedve. Nos, nekem már az Ön válasza egyharmadánál elment a kedvem, de természetesen folytattam. Még egyszer hangsúlyozom, Ön a posztom állításával, miszerint a zsidóság jobban betölti a léte funkcióját, mint a kereszténység, nem foglalkozik, vélhetően, mert.... (folyt. köv.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.16. 09:45:33

..legalábbis, ez tűnik ki a szavaiból, nem kapta egy nyolcszáz oldalas könyv anyagát egy posztban. Hozzáteszem, ez a szimpatizáns olvasata az Ön reakciójának. Egy másik olvasat azonban lehetne az, hogy nem tud mit kezdeni a látlelettel, nem elsősorban a látlelet mélysége miatt (nem is olyan mély persze), nem is a meglepő volta miatt (bár éppen lehetett meglepő Önnek), hanem mert nem is érti a probléma lényegét. A probléma ugyanis nem teológiai probléma, hanem szociológiai és kulturális, amit fel is hívtam rá a posztban a figyelmet. Engem, bevallom, nem érdekel a teológia, mert amit az egyik hívő rokonom a fejemre hányt egy hasonló beszélgetés alkalmával -- hogy ti. ahhoz előbb hinni kell, hogy az ember Istenről hitelesen tudjon beszélni -- egyszerűen tévedésnek tartom. Ön végső soron ennek a hív rokonomnak az álláspontját vallja, és ezen az alapon fájlalja a "zsidó-keresztény párbeszéd" elmaradását velem. (folyt köv.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.16. 09:54:58

Tehát Ön úgy akar velem párbeszélni, hogy előtte fogadjam el az Ön álláspontját. Remek. Leszámítva azt, hogy ha kereszténynek nem tartom magam zsidónak még kevésbé, Ön a gondolatmenete második felére annyira elveszítette a kapcsolatot bírálata tárgyával, hogy jószerivel már csak magával vitatkozik. Tudja, ahogy az angol mondja, "raise the dust to settle it".

"Miféle objektív jövő birtokában kell lennie annak, aki ki meri jelenteni az egyik évezredes vallásról, hogy kudarcot vallott?" -- kérdezi Önt. Jelentem, semmilyenben. az én kontextusom nem eszkhatológiai, mint az Öné, hanem szociológiai-kulturális, és mivel Ön reagált az én írásomra, ezt a kontextust tartania kellett volna, mert ellenkező esetben -- mint most -- elvéti a célt, vagyis a gondolatmenetemet. Megint csak arról van szó, hogy Ön szeretné, ha én válnék Ön számára relevánssá úgy, hogy elfogadnom az Ön alapvetéseit, de sajnos így nem megy nem csak a "zsidó-keresztény", de az egyszerű konyhai párbeszéd sem. Ha hússal főzünk aznap, nem hozzon nekem pintyet az állatkereskedésből azzal, hogy milyen szépen csicsereg.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.16. 10:05:13

De aztán hirtelen ez is előkerül: "arról nem is beszélve, hogy a keresztyénség mint keresztyénség történelmi kudarca semmiféle adattal nem támasztható alá". Hát, bevallom, nem értettem, hogy ha nem is beszélünk erről, akkor végül miért is, de legyen. Nem tudom, mi lehet itt releváns történeti tény, ami egy eszkhatológiát alááshat, de azért megemlítem, hogy Krisztus a magam laikus olvasata szerint nem ilyen világra vágyott, Dosztojevszkij stb. meg is énekelték azt, hogy nem is lenne olyan egyszerű neki, ha még egyszer el akarna jönni közibénk, továbbá néhány millió eretnek, indián, vallásüldözött, állami hierarchiákban a helyüket magasabb berkekben meglelő és lebratyizó ordótag vs. papság által megáldott háborúkban elpusztult, zsidóságilag exterminált, politikailag denunciált és végül népszámlálásilag eltűnt keresztény, abúzált ifjonc sem kifejezetten a szeretet biztos helyét jelzi számomra a világban. De nem én akartam ezekkel az otromba történeti érvekkel előhozakodni, és persze remélni sem merem, hogy ezek relevánsak lehetnek Önnek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.16. 10:15:55

Karaktergyilkolom a kereszténységet? Nem tisztelem a Történelem Urát? (Persze, hogy nem, nekem ő nem uram, maga mindig be akar engem rángatni ebbe az utcába, vagy pontosabban nem képes keresni legalább egy kereszteződést benne, ameddig megérné elfáradni.) Szóval, nem vagyok én olyan befolyásos, mint gondolja. De kétségtelen, hogy Ön és hittársai akkor tennék jól, ha elgondolkodnának (mármint tényleg) akár arról, amit én írtam, nem történelemuráznának nekem és más jó szándékú, a világot a maga számára folyamatosan interpretáló embernek, akár arról, ami a világban folyik, és végre kilépnének a pihe-puha párnával megvetett kétezer usque ötezer éves terminológiájukból, nem próbálnának lenyomni érveket irreleváns fecsegéssel és csak a maguk konyhájában kedvelt illatokkal (vagy csicsergéssel, ha végül a pinty mellett dönt). Amit Ön írt nekem, annak semmi köze nem volt ahhoz, amiről a posztom szólt. Köszönöm még egyszer a fáradságát. (Finita.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.16. 10:20:40

Tisztelt Bogárdi Szabó Püspök Úr! Ön kommentelte a kiváló Köntös úr írását, és erre szintén csak itt tudok reagálni. Ön a következőket írja: "Olyan kőkemény antiszemitizmus húzodik meg mögötte, és olyan ostobán provokatív, hogy szinte nem is titkolja. Csak azt találgatom, hogy melyik Nietzsche-koktélból kavarta ki ezt a sületlenséget! Régi recept ám ez! S hogy az Index multiplikálja? Nem csodálom. Annyi gyalázkodás után, végül is az 1000 leütés neo-nietzsche-je (mit ne mondjak: neo-nácija) tűnhet az utolsó értelmes szónak - az Index számára... Ami azonban értelem - az ezen túl van. Ez itt zsákutca. Kár volt belemenned."

Azt gondolom, Püspök úr, Ön nem érett meg még a kommentelésre egy jobb környezetben, kérem, jelentkezzen, ha változni látja a helyzetet.

calabria007 (törölt) 2013.06.16. 23:40:57

@HaFr:

azért az államvallást és a vallást és nem mosnám össze

az államvallás vallott kudarcot nem pedig a vallás

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.06.17. 08:13:57

@HaFr: Csak pár kérdés lenne:

"A kereszténység az egymás iránti tisztelet helyett a szeretetre építette -- ha tetszik -- a szociológiáját."

megmagyaráznád, hogy miért beszélsz "antropológiai szeretetről" "szeretet" helyett ?? (attól, hogy van isteni szeretet, az emberek közötti szeretet nem maradhat szeretet ??)

"Pedig ez az identitás valóban és mélyen vallásos volt, a vallásból merítette az antropológiáját"

"a sikertelen kereszténység a szekularizáció oka. Vagy még pontosabban, a sikertelen kereszténység maga a szekularizáció."
- hogy lehet x az y oka, miközben x = y ??
--------------------------------------------------------

ezek mit akarnak jelenteni ??
[ bocs, nem vagyok bölcsész doktor, csak érteni szeretném ]

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.17. 14:32:23

@szorokin: SZia
Antropológiai szeretet alatt értem az embernek embertársa felé mutatott (a közös genusba tartozás alapján kijáró) szeretetét, amely megfelel Istennek az ember felé mutatott szeretetével (agapé), és különbözik a szimpátián vagy egyéni tulajdonságokon alapuló szeretettől (filia) és az erósztól.

Nem ugyanaz, természetesen, jól látod. A "még pontosabban"-nal valóban pontosítottam a másodikkal az elsőt, szorosabbra vonva a kapcsolatot a kettő között.

Remélem, ezzel segíthettem.
süti beállítások módosítása