1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.05.29. 21:01 HaFr

A nemzeti összetartozás fala

A mélyen megosztott, boldogtalan és perspektívátlan magyar nemzetet utoljára még táncba is viszi Orbán prímás egy műnépiesch dallal, műagrárromantikus barackfa körül -- bevált taktikával a sok vesszőzést feledtetendő egy csepp nemzeti mézzel. És a magyar táncolni és énekelni fog. Megint. És még mindig.

Pedig a dal vélelmezte összetartás fikciója mellett ott van egy komolyabb realitás, amely valójában összetartja ezt a népet: a tehetetlenség, vagy -- ha szerencsések vagyunk, amiben nem hiszek -- a diktatúra okozta múló sokk. Ezekhez azonban  valaki másnak kell majd dalt írni -- egy őszintébb korban. (A változatosság kedvéért becsüljük meg egymást azzal, hogy megtakarítjuk a fölösleges szócséplést a diktatúra körül. Ahol egy ember bármit megtehet egy országban: az diktatúra. Oszt jó napot. Ennél diktatúrább diktatúra nem kell. Hogy még nem lőnek? Nem reaktiválták az Andrássy 60-at? Téged még nem bántottak? Vicces vagy, hagyjál lógva. Ez egy olajozott, européer diktatúra. A kis homokszemek észre sem veszik, hogy a gépezet részei. Kétségtelenül még nem totalitárius a cucc, ennyi írható a javára. Köszönjük meg? Köszönd, és csóválj.)

Nem a dal tart össze minket, hanem a tehetetlenség fala. A falunk most éppen -- nem először -- a függetlenségi retorikából épül: nem leszünk gyarmat! (A szokásos tempó: értelmezhetetlen problémára adott populista válasszal fedni el felhalmozódott hazugság hegyet, legelsősorban is azt, hogy magyar népet teljes függetlenségben fosztja ki a saját virtigli magyar uralkodóosztálya, az meg tapsol hozzá.) Aki a kormányt bántja, Magyarországot bántja, a gyarmatosítók pártján áll. A függetlenségi retorika össze- és bezár. Minél függetlenebbnek hisszük magunkat, annál nagyobbra nő a közös tehetetlenség is a tényleges problémák kezelésében -- első lépésben pedig a kormány megbuktatásában. A populista válasz megtette a hatását: a tényleges problémák homályba, az agyak bősz sötétbe borultak, hordjuk a téglát a falhoz, ami előbb-utóbb eltakarja a maradék kilátást is a világra. Az igazság azonban az, a teljes és totális szabadság lehetősége, a nagyon nagy szabadság valósága, és az ezen alapuló önreflexió nélkül esélyünk sincs megismerni a saját problémáinkat. Enélkül te, olvasó, ahogy mindenki más is, aki enged a naponta adagolt propagandának, előbb-utóbb már csak a falat fogod látni magad körül. Amit idővel megszoksz. De szép fal! Zöldre festhetem, smasszer úr? Fessed fiam, csak aztán hagyjál a Pistának is. Milyen független is ez a magyar nép! Nem vagyunk gyarmat. Éljen a kormány! Összetartozás!

A függetlenségi retorika már régen a szabadság ellen fordult. És hatékonyan teszi. Az új GOELRO-elv:  "függetlenség" + rezsicsökkentés = Fideszizmus. Nemzeti szocializmus light. Ungarisch. Unortodox lenne? Egy fenét. Ez a boldogtalan országok ortodoxiája a 20. század elejétől, ha nem tudnátok.

A falon belül nincs szabadság. Az élet sivár, egyhangú, vezérelt, mint a kormánypropaganda. Így dolgozz, ilyen iskolába járj, ez legyen az erkölcsöd, így keress párt magadnak, itt vegyél cigarettát, ezeket a híreket tudjad, ennek a pártnak a búzáját egyed, ebben a bankban bankolj, ezt a dalt dudorászd. Hát nem jó ez így, buta magyar? Ehetsz, ihatsz, ölelhetsz, alhatsz, a mindenség nem rád tartozik. Minek neked szabadság? Független, erős nép vagyunk. Nézz rám, a Lajosra és a Zsoltira, majd kicsattanunk. Miféle szabadságról beszélsz? Egyáltalán mi az, hogy szabadság? Hogy azt teheted, amit akarsz, amíg másoknak nem ártasz? Ugyan, értelmezhetetlen. Hát te meg? Neked meg mi a bajod? Illúzióid vannak? Na, mutasd csak őket. Igen, ez én vagyok '89-ben. Ez meg '13-ban. Nem ismersz rám? Na mindegy. Szépen fogd be. Egyél kenyeret, és igyál rá vizet. Magyar ember evés közben nem beszél.

A nemzeti összeláncoltság összetartozás falán belül van egy nagy tér. Két obeliszk emelkedik rajta. Az egyiken ez áll: Vezérünknek. A másikon ez: A Hősöknek. Akik vérüket adták Magyarország függetlenségéért a külső és belső ellenséggel vívott harcokban. 2024.  https://www.youtube.com/watch?v=u7aScNDaDCI

43 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr585332810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Z mester 2013.05.30. 09:18:05

A fal zöld, vagy fehér legyen Béla? Válaszd ki és élvezd a színeket. Festés közben megszólal a zsebedben az „okos telefon”, Berlinből hív a haverod, beszélsz vele, fásultan, még kezedben az ecset. Eszedbe jut Ötvös Csöpi, amikor azt mondta egyik filmjében, hogy magyar mindenhol van. gyerek voltál 89-ben? Mást vártál, hitted azt, hogy szebb lesz? Most miben hiszel így pár év elteltével? Hiszek bennünk, magunkban, 2024, szép kerek szám. Demokrácia, meg szabadság, azt sem tudod mi az, nem osztották ki neked ezeket a lapokat.

ghost recon 2013.05.30. 10:14:46

Jó cikk.
Különösen hogy már beleolvastam reggel a mandinerbe, ahol a csahosok már tegnap este óta önfeledten ünneplik a hatalmas sikereket, szívből gratulálnak "Gyurinak", és hümmögve bólogatnak, hogy lám, Édesviktor megcsinálta, és hogy pofára estek a huhogó ballibek.

toportyánzsóti 2013.05.30. 10:17:05

A nemzeti oldalnak évszázados gyakorlata van az országvesztésben,az értelmes szorgos magyarok elüldözésében,benne van a génkészletében.Ettől az élősködő szellemi söpredéktől kell megszabadulnia Mária országának!

szonár 2013.05.30. 11:08:36

Értelmetlen zagyvaság ez is.

Ha valaki le akarja járatni a baloldalt (nem mintha kellene...), nem kell mást tennie, csak összeállítania egy szép csokrot az itt grafománkodó baloldali bloggerek méretes baromságaiból. Lesz miből válogatnia.

És aki ezt a szép csokrot elolvassa, annak jól el is megy a kdve, hogy ezzel a baloldallal közösködjön.

Zavaros fejű, frusztrált nagyotmondók inkomptenes gyülekezete.

regress 2013.05.30. 11:17:29

@szonár: az impotens jobboldaliaknak már nemzeti szaporító nap kell,ahhoz is hülyék vagytok hogy szaporodjatok.hogy lesz így simicskáéknak sok kis rabszolga?ki fogtok pusztulni,életképtelen köcsögök.már a kecskebaszó arabok is rajtatok röhögnek

Saga 2013.05.30. 12:01:46

Tanult tehetetlenség a szakszó. Nehéz legyűrni...

Bereznay A. 2013.05.30. 12:05:56

@szonár:

Ez így egészen igaz a baloldalról, de érdemes hozzátenni, hogy ami nálunk jobboldal számba megy, jellegében nem olyan nagyon különbözik, ha egyáltalán. Sajnos. Ezek az oldalak valójéban nem is léteznek. Összedolgozó elit és önmaga alkotóelemeire uszított nép van.
Ezért is kellene más megközelítésben beszélgetni/vitatkozni. Mindenféle oldalazás elhagyásával, konkrét mai kérdésekről.

nu pagagyí 2013.05.30. 12:07:45

Két dolog soha nem volt ebben az országban és a jelek szerint igény sincs rá. Egyik az egyéni felelősség felvállalása, a másik pedig a teljesítmény tisztelete.

A felelősség firtatását általában hatalmi eszközökkel akadályozzák meg. Például napjainkban a mutyikban részes állami tisztviselők, állami cégek vezetőinek felelősségét lehetetlen a rendőrség-ügyészség-bíróság vazallus közegében számonkérni. De ez nem újdonság, mindig is így volt.

A "kiválóságok" pedig rendszerint nem teljesítménnyel vívják ki státuszukat, hanem a sógor-komákból álló grémiumok nevezik ki. Nem számít a szakmai/művészi produktum, a köz értékítélete, a nemzetközi elismertség. Egy magyar tehetséggel csak külföldön érvényesülhet, itt a középszer ül tort.

Gyáva, képmutató társadalom a miénk. A pragmatikus hazudozások népe, amelyik még zuhanás közben is jobban teljesítésről kornyikál.

Saga 2013.05.30. 12:07:47

@ghost recon: Hát igen. Nekem erről az jut eszembe, hogy valakinek fogyást ír elő a szakorvos, erre a sebész levágja a páciens lábait.

Súlycsökkenés megvan, oszt jónapot.

Ilyen a fidesz túlzottdeficites "sikere".

nusica 2013.05.30. 12:12:50

@ghost recon: te a pofára esés előtt is ilyn voltál, vagy csak a sokk hozta ki belőled ezt a baromságot?

ghost recon 2013.05.30. 12:13:45

@nusica:
Mármint kinek a pofára esése előtt?

nusica 2013.05.30. 12:19:02

@ghost recon: most sírtál, hogy pofára estetek. Hazudtál?

ghost recon 2013.05.30. 12:43:19

@nusica:

Mármint én és még ki?

explanatus 2013.05.30. 12:48:57

@nu pagagyí:
Ideje lenne új (ön)meghatározásokat, fogalmakat bevezetni. Ebbe a kétpólusba jobb/bal kényszerítéssel egy új, magát meghatározni, akaró csoportosulás nehéz helyzetben van. Talán valami olyat kellene mondani, hogy helyrehozzuk, merjük, megcsináljuk. A jelenlegi két oldal jobb/bal elkötelezettjeinek egymáspüföléséből ki kellene maradni. Az elkötelezettek vakon hisznek a saját oldalukban. A tények, hogy a másik mit mond, gondol, javasol náluk nem játszanak szerepet. Hinni szép dolog, de van egy határ, amit a jobb/bal oldal hívei nem tudnak vagy nem akarnak tudomásul venni. Tehát ebből adódóan a jobb/bal oldal hittérítői a másik oldaltól híveket nem fognak, nem tudnak a maguk eszmeközösségébe áttéríteni, az ilyen próbálkozások/vállalkozások kudarcra vannak ítélve.

Ott van keresnivalója egy új csoportosulásnak, ahol a jobb/bal oldal megrendült hívei mernek/akarnak kérdéseket feltenni, mert mi vagyunk a kétharmad és mi vagyunk azemútnyocév is. Mi vagyunk azok, akik már szinte minden formációra felhatalmazást adtunk egy többségnek. Ez a többség azonban eddig nem találta meg a ránk szakadt rendszerváltás szabadságából adódó lehetőségekre/esélyekre a választ. Igen, van lehetőség és van esély csak az eddigi jobb/bal oldali elitek prioritása abban nyilvánult meg, hogy önmaguk feltőkítésével voltak eddig sikeresen elfoglalva.

Miután felismerték, hogy az elégedetlenség kezd olyan méretűvé válni - most az okokat hagyjuk figyelmen kívül – hogy kellett valamit nyújtani, amitől mindannyian megélhetjük a „most jobb nekem” érzést. Hát persze, rezsidíjcsökkentés. Ez el kell ismerni, zseniális húzás. Lehet azt mondani, hogy igazságtalan, mert akinek nagyobb volt a rezsije, annak nagyobb most a kedvezménye, de ez őszintén szólva csak elméleti felháborodás. Nem indult tömegmozgalom és senki nem azzal lép fel, hogy akkor most fizessünk többet. Sőt, már az ellen-oldal is kacérkodik hasonlóval.

A dolog tulajdonképpeni zsenialitása abban van, hogy elterelődött a figyelem arról, hogy miért is kell az a rezsidíjcsökkentés. Pedig egyszerű, mert nem sikerült a (piaci versenyszféra) szereplőit olyan pályára állítani, ahol ezek a szereplők, munkaadók, munkavállalók olyan jövedelemre tudnának szert tenni, hogy egy ilyen intézkedés okafogyottá váljon. Feladat adott, a módját kell megtalálni, akkor talán meglesz a „mélyen megosztott” magyarnak az esélye a boldogulásra.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.05.30. 12:51:20

@nusica:

Nem azt írta. Azt írta, hogy ezt írták a mandineren a narancstrollok. Remélem, segítettem, ha érdekel esetleg, korrepetálok kémiából és biológiából is.

notib 2013.05.30. 13:12:59

@toportyánzsóti: kis féreg (toportyán) Kun Béláék, Rákosiék, Kádárék mióta nemzeti oldalhoz tatozóak..

azt, meg hogy "el lehet menni ebből országból"
egy bizonyos Gyurcsány Ferenc nevű, volt miniszterelnök jelentette ki, aki aztán igencsak a tönk szélére segítette, többek közt Bajnai szaktanácsadói-kormánybiztosi-miniszteri-miniszterelnöki ügyködésével kis hazánkat...

ez valahogy kimaradt nálad ?

országvesztésben nincs mit egymás szemére sem a jobb, sem a baloldalnak, mindegyik kivette belőle a maga részét...

ráadásul ez a mai "bal" meg "jobb" oldal, az MSZMP osztódása (MSZP-től a FIDESZ-ig, Orbántól-Gyurcsány, Bajaniig...

sok szegény egybites ember, mint Te is, meg a kifosztóink táborába lépve ölik egymást a két oldal nevében, lassú az ébredés, van akinél, mint nálad, már reménytelen is...

1982-ben !!!! az IMF megállapodással eldőlt a sorsunk, az összes kormány mind a szociális háló lebontását végezte, végzi ma is, mondhat itt bármit, bármelyik kormány, végül is az történt, hogy a duma ellenére az IMF akarata érvényesült, hol új gazdasági mechanizmus, hol privatizáció, hol Bokros-csomag, hol Fletó féle tündökletes idiotizmus, hol Orbán-féle, nem megszorítás, kiigazítás, átcsoportosítás stb. árán...

mint régen a fejvesztett menekülés az rugalmas elszakadás volt, nem ismerős ???

nusica 2013.05.30. 13:32:15

@ghost recon: te írtad: "pofára estek a huhogó ballibek". Hazudtál?

ghost recon 2013.05.30. 13:45:28

@nusica: Nem hazudtam. Először is honnan az anyád kankós picsájából veszed, hogy én ballib lennék?
Másodszor nem azt írtam, hogy a ballibek pofára estek, hanem hogy a mandiner elmebeteg zsírnáci közönsége ezen ujjong.

nusica 2013.05.30. 13:51:06

@ghost recon: pedig azt hittem, életedben először valahogy ráakadtál az igazságra. H nem, hát nem.
Ebből viszont következik, hogy hazug vagy.

ghost recon 2013.05.30. 13:55:29

@nusica: Beszélgessen veled a szirti boszorkány, fluffer!

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.05.30. 13:56:56

@nusica: "ahol a csahosok már tegnap este óta önfeledten ünneplik a hatalmas sikereket, szívből gratulálnak "Gyurinak", és hümmögve bólogatnak, hogy lám, Édesviktor megcsinálta, és hogy pofára estek a huhogó ballibek. "

Ebből hol következik, hogy ghost recon libsi, vagy hogy pofára esett? Segíts már, nehogy hülyén haljunk itt meg...

ghost recon 2013.05.30. 14:51:40

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:

Ebből egy éretmes sóhajt nem fogsz kihúzni. Nem ismered még az ágrólszakadt fajtáját?

Z mester 2013.05.30. 18:53:00

Minden nemzet ismer egy nemzeti minimumot, melyre ráépül a jobb, és bal, meg a többi oldal, vagy nevezd ahogy akarod.
Nagyon egyszerű dolgokról van szó. nem példakép az, aki lopott cuccal üzletel, jobb helyeken börtönbe kerül rövid úton. Pár szösszenetnyi dolog eszembe jut, melyet az elmúlt 22 évben minden oldalról megtettek, minden következmény nélkül, lehet hogy a művelt nyugaton egy kicsit másképp állt volna hozzá a delikvens, ha lett volna tényleges demokrácia. Valaki megkérdezte a félmilliót, hogy miért nincs otthon? Egyre többen mennek, tudod? Vagy, hogy mit lehet csinálni 90 rongyból, ha családod van? Természetesen ez morális, és ne forduljunk el a politikának nevezett idilltől, mert nagyon szép az, ami történik, de minek. Ez baromi nem a libsi, és a bolsi, vagy a szélsőbal, bal jobb, miegymásról szól. Hanem nagyon egyszerű fogalmakról, mint olyan hogy becsület, meg szeretet, megy tisztelet, meg tisztességes haszon. Nem kúrlak át csak azért mert megtehetem, nem szopatlak be a hitellel, legyél vállalkozó, vagy lakáshiteles, és persze, ha dolgozol órabérben, napi 8 órát, akkor el tudod tartani a gyereket, mert keresel annyit, mint a rohadó nyugaton.
Majd ha jön valaki, aki ezt hirdeti, hogy mindezt megadja holnap, talán hiszünk neki, akkor újra lehet jobb, vagy baloldalazni, addig nem.

toportyánzsóti 2013.05.30. 19:02:50

@notib: Kezdésed mutatja alacsony értelmed,féreg.Feleslegesen jártál iskolába.

WLaci 2013.05.30. 22:57:03

Diktatúra nincs, mert pl. vannak még független bírák. Jogállam-rombolás van, erkölcstelen, bunkó és paraszt módon előadva. Megjegyzem, az igazi diktatúrák eredeti célja jó volt: itt nyíltszíni cinizmus van, azért vált ki óriási indulatokat ez a rendszer.

Tyreo 2013.06.01. 02:19:19

@WLaci: Nem vált ki óriási indulatokat a rendszer. Pár százan hőzöngünk a blogokon meg 20-an(!!) bemennek egy minisztériumba. Indulatokat Öszöd váltott ki.

leponex 2013.06.02. 01:38:39

"valójában összetartja ezt a népet: a tehetetlenség, vagy -- ha szerencsések vagyunk, amiben nem hiszek -- a diktatúra okozta múló sokk."

Jó hafr!

Szóval mégsenem abban hiszel, hogy a diktatúra, vagy az általa okozott sokk tartja össze az autokráciavágyó néplelkűeket - már ha bízhatunk egyértelmű fogalmazványodban, hanem a tehetetlenség.

És ebben lehet igazságod. Olyan parciális féle.
Mert ahogy szomorkáitokból kitűnik, tényleg ez a tehetetlenség-érzés kerít benneteket hatalmába, lassan de biztosan.

Oka lehet ennek, kedves hafr, mármint a tehetetlenségeteknek.
A felismerés, hogy már nem vagytok hozzá elegen ...
Azért komám, mert elkúrtátok. Nem kicsit, nagyon. ...
Tyreo barátunk mély rezignáltsága precíz látlelet rólatok, és a támogatottságotokról ...

Diktatúrázz azért tovább bátran, könnyebb úgy elviselni, ugye ...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.02. 08:47:41

@leponex: Ez illogikus és gyenge volt.

leponex 2013.06.02. 10:44:28

@HaFr:
Oszt mi is volt az illogikus és gyenge?
Jómagam épp ezt véltem írásodról, ezek szerint önkritikát gyakoroltál ?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.02. 11:22:49

@leponex: A kommentelés három elve ezen a blogon, hogy nem káromkodunk diszfunkcionálisan,nem zsidózunk, és nem megyünk egy bizonyos szint alá az érvekben. Megkérlek ezekre.

leponex 2013.06.02. 12:12:09

@HaFr:
No, ebben messzemenőkig egyetértek veled, ennek szívből örülnék ...
De miért nekem címezted?

Hogy csak egy példa:
"ghost recon 2013.05.30. 13:45:28
honnan az anyád kankós picsájából
...
mandiner elmebeteg zsírnáci közönsége

*****
No, de lássuk hát érveidet, ami az autokráciára vágyó titokzatos néplélekről, a négymilliós 'masszáról' meg a diktatúra okozta múló(?) sokkról szóló sommás ítéleted megalapozná!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.02. 13:09:40

@leponex: Persze, a fentiben igazad van. Az autokráciával kapcsolatban sztem a 20. századi magyar történelem elég bizonyíték önmagában, bizonyítékok a legnagyobb irodalmáraink sirámai, bizonyíték a magyar demokrácia mai állapota, a sokk pedig nem múló: nincs.

leponex 2013.06.02. 16:38:39

@HaFr:
OK, akkor ezek szerint a 'rendszerváltás' sem volt más, mint az autokráciára szomjazó néplélek megszabadulása a zsarnokság iránti vágyakozásának útjába álló 'népi demokráciától', hogy az Antalli diktatúrában végre honját lelje.

De akkor mégis, mi a magyarázata e néplélek háromszori eltévelyedésének is a mindenkori autokrácia rögös útjáról??
Vagy a Horni, majd a nyolcéves balliberális időszak is szintén autokrácia volt, csak nem elég fejlettnek érezte e derék néplélek, ezért próbálkozott tovább?

Változatlanul homályban hagytad alapvetésed lényegét:

"van egy komolyabb realitás, amely valójában összetartja ezt a népet: a tehetetlenség, vagy -- ha szerencsések vagyunk, amiben nem hiszek -- a diktatúra okozta múló sokk."
...
"a sokk pedig nem múló: nincs."

E kontextusban mintha tényleg azt állítanád, hogy a népi demokrácia diktatúráját a 'rendszerváltásban' csak egy újabbra cserélte le a nagyérdemű, merthogy tehetetlensége abszolút determinálja erre az útra.

A 4 + 8 évvel valahogy mégis el kellene számolnod, ha komolyan gondolod e balga néplélek fixációját az autokrácia iránt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.02. 18:10:55

@leponex: Magára talált (visszatalált magához) a nép kvázi.

leponex 2013.06.02. 20:34:05

@HaFr:
:))
Nagyon ledér ez a titokzatos néplélek, magára talált többször is, most meg magatehetetlenül fásul ...

Most olvasom, hogy tán négyszázan is voltak Mendrey úr gigatüntijén ...
Legalább tíz szervezet szervezkedett össze ...

Ennyit a tehetetlenségről ...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.02. 20:59:42

@leponex: Nem volt rossz az, kint voltam -- legfeljebb sovány. Magára talál = beér az autokrácia öblébe :)

népoldali 2013.06.04. 17:30:29

Nékem olyan asszony kelll ha beteg is keljen fel...fözze meg a vacsoráááááááááááááát,ugy várja várja ugyv árja várja,ugy várja haza az Urát!
Na,
a ez ajo kis magyarnóta,/Tudjátok miaz?/ ezt küldöm a müzenézö,lebecsülö,minden szépbe,belerugó kis álliberális patáknak,és tudatom Budapest-ország álliberális részével,hogy itt,Egyházashetyén az a téma hogy ,esik az esö,milyen lesz a termés.
süti beállítások módosítása