1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.05.24. 23:56 HaFr

Tíz év múlva Nagy-Magyarország?

A három éve rakosgatott puzzle kezd összeállni. Az agrárminiszter szerint „a következő lépés egy nagy magyar kereskedőlánc »felizmosítása«, feltőkésítése” lenne. Elismerte, hogy „ehhez még nem vagyunk elég erősek, azonban néhány éven belül el kell érni, hogy akár a CBA vagy a COOP, vagy a kettő együtt (...) legyen a Tescóhoz vagy a Metróhoz hasonló magyar multi, amelyik a gazdák által megtermelt javakat terítené a környező országokban." Mindezt abban az időszakban, amikor az OTP idehaza 50% fölé akarja feltornászni a piaci részesedését, tovább növelve ezzel a regionális súlyát is (amihez a magyar állam is asszisztál a kevésbé tőkeerős külföldi bankok kiszorításával: a bankadóéhoz hasonlóan ez lenne a devizaadósoknak nyújtott támogatások távlati célja). Történik ez mellesleg akkor, amikor az OTP vezére a legnagyobb magyar agrárvállalkozó (potenciális exportőr) és a magyar gazdaságpolitika legfontosabb informális irányítója. Akkor, amikor a környező országok olajiparában meghatározó jelentőségű MOL-ban az állam jelentős részesedéssel rendelkezik, és saját gáztározói vannak. Akkor, amikor az állam "erősít" az energiaszektorban, a telekomban, a TV- és hírpiacon. Akkor, amikor már ismert a kormány földbérlet-politikája (breve "foszd ki a kismagyart"), és amikor a nevezett miniszter azt is elárulja, hogy a parlament előtt lévő földtörvény-tervezet az EU irányelveivel összhangban persze lehetővé teszi az uniós polgárok számára a földvásárlást, de -- így a miniszter -- "ez az eleje a törvénynek, utána pedig van ötven oldal, ami arról szól, miképpen lehet azt elérni, hogy még se tudjon venni egy kávéskanálnyit se”. És mindezt akkor, amikor éppen "visszanyerjük függetlenségünk újabb darabját" az EU-tól a túlzott deficit eljárás alól való kikerüléssel, és Orbán uniós politikája élesen szembehelyezkedik az erősebb integrációval.

A három éve rakosgatott puzzle kezd összeállni. Minden afelé mutat, hogy a magyar kormány céltudatosan a vezető regionális gazdasági erővé igyekszik tenni Magyarországot, azon belül pedig a magyar államot, amelynek révén akár komolyabb politikai jelentőségre tehetne szert a szomszédos államok (belügyeinek) vonatkozásában, helyreállítva Nagy-Magyarország gazdasági és politikai integritásának egy részét. Az újabban egyre többet hangoztatott "erős ország" kitétel ebben a folyamatban nyeri el az értelmét, és ez az erő nem csak védené a külhoni magyar állampolgárokat, de egyéb követelésekkel is felléphetne a "kisantant" kormányokkal szemben -- egészen.... meddig is?

Orbán nyilván arra számít, hogy vagy az egész EU kudarca be fog igazolódni rövidesen, vagy a magországok hagyják leválni a perifériákat, köztük a Kárpát-medence térségét, ahol Magyarország a magyar állam tőkoncentrációs súlyánál fogva át tudja venni az irányítást. Ez persze nem jelenti azt, hogy Orbán ebben az átmeneti időszakban, ami 10 évig is elhúzódhat, ki akarná léptetni az országot az Unióból (sőt, szüksége lesz rá a tőkeáramlás akadálytalansága, illetve később a környező országokkal fenntartandó béke érdekében). Csak azt jelenti, hogy Orbánnak olyan súlyos, egyszerre lenyűgöző és baljós víziója van az országról -- és benne a projektben közvetlenül résztvevő 50-60 "új arisztokrata" és a néhány ezer "újnemesi" család vezette, illetve a maradék által kiszolgált nemzetgazdaságról -- amelyhez képest az ellenzéki pártok és szánalmas értelmiségi holdudvaruk tétova, ványadt, gondolattalan nekirugaszkodásai nem is érdemelnek említést. Mint pipafüst a levegőben, csak az illatuk rosszabb. Ugyan miért kellene őket hatalomra juttatni?

Az új birodalom születőben van. Egyetlen belső ellenfele a szabadságalapú társadalom lehet, amely mindenkinek egyenlő jogokat és kiszámíthatóságot biztosít saját életcéljai megvalósításához, ideértve, hogy senkit sem kezel eszközként: pl. nem rabol ki se nemzetstratégia, se az állami vezetők privát céljai, se a klientúrájuk finanszírozása érdekében, akkor sem, ha ezek kényelmesen egybeesnek. A szabadságnak azonban nincs kedvező közege, főleg ha egy triumfáló magyarságképpel találja magát szemben: még ki kell vívnia a saját helyét, ám közel sem biztos, hogy ki fogja tudni. A birodalomnak ezt az ellenfelét mindenesetre ne is keressétek a mai ellenzéki oldalon. Az a mozgalom és az a párt még meg sem született. És nem is fog nélküled, egy új belátás és egy új akarat nélkül! http://hafr.blog.hu/2013/05/22/nyilvanos_programiras_itt

70 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr935316963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.05.25. 05:58:20

Hamarosan kitörik a nyakát a csuti törperős vizióinak a nem megszorított épelméjűek.Hagyományos országvesztésén dolgozik a mucsai erkölcsű LSD-n élő nemzeti oldal.

gomorra 2013.05.25. 07:18:29

Khm...khm... kedves Hafr, ugye arról volt szó - akármilyen igaz is a fenti erről a pojácáról meg víziójáról - hogy a programírás fontosabb most minden másnál. Félek, hogy ez a bejegyzésed is elviszi a dolgokat onnét, szerintem a jövő fontosabb, mint a múlt, a jelen. Ok, hogy a végére odatetted a linket, de leírtad, hogy jún.9-ig ez a téma.

Vígpoleon 2013.05.25. 07:28:23

@gomorra: Nem tudta megállni :) de jó poszt, találtam megérte a kitéröt

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.05.25. 07:45:01

@gomorra: Teljesen igazad van, és a fő csapásirány nem változik júni 9-ig. De ezzel tartoztam a megértés és a megértetés szellemének. Köszi :)

farcsika67 2013.05.25. 09:22:07

nagyon jó. mert tudjuk ez a vízió egy beteg elme szüleménye.

felcsutisuttyo 2013.05.25. 09:27:59

toportyánzsóti 2013.05.25. 05:58:20
Hamarosan kitörik a nyakát a csuti törperős vizióinak a nem megszorított épelméjűek.
Hagyományos országvesztésén dolgozik a mucsai erkölcsű LSD-n élő nemzeti oldal.
REMÉLEM ÚGY JÁR MINT A ROMÁN DIKTÁTOR.Három nap alatt elítélték és lelőtték mint egy disznót!

Lexa56 2013.05.25. 10:08:04

Az a gyanúm, hogy ezt az építkezést a körülöttünk élő országok sem fogják ölbe tett kézzel nézni. És ha esetleg megint összefognak ellenünk és jól kikapunk, akkor lesz megint ezeréves siránkozás, hogy a sors igazságtalan velünk szemben és miért nem szeret minket mindenki jobban önmagánál is ... És mit szeressenek rajtunk?Papolunk az erőről, és ha nagyobb erővel találkozunk, akkor igazságért lamentálunk. Ez a magyarság ...

szíj 2013.05.25. 10:13:16

Itt nem arról van szó, hogy ténylegesen sikerül-e megvalósítania OV-nak. Hanem arról, hogy ezt a jövőképet sugallja, és ezzel támogatókat szerez. Plusz odavág a (Jobbik nélküli) ellenzéknek, hogy ti ehhez képest puhapöcsök vagytok.

Saga 2013.05.25. 10:36:22

Őrültség, de van benne rendszer.

Viszont azt feltételezi, hogy ezt majd hagyni fogják, pedig az erő, ellenerő törvényét nem lehet felülírni. Ha ő gazdasági erőt fog alkalmazni a környező országokkal szemben, és ez nyilvánvalóvá válik, akkor majd szépen az adott ország tenni is fog ellene. Nem csak mi tudunk "multi" ellenes törvényeket hozni és taplók lenni a másként gondolkodókkal szemben...

Ráadásul az ott élő magyarok lesznek az áldozatok, bűnbakok, mert a feszkót rajtuk fogják levezetni.

Emellett persze pont a CBA, Coop meg OTP-t kéne szeretni, amely cégek hihetetlen gyenge minőségű kereskedők és bankok, csak a kvázi monopolizált helyzetük miatt vannak ott ahol vannak.

Ezen stratégia nem hozhat békét és megértést, mert nem tanúsít sem békességet, sem elfogadást, sem megértést, csak uralkodni akar.

A magyarokkal itt még le lehet ezt nyeletni, mert tanult tehetetlenségében és öntudatlanságában mindent hagyni fog, de hogy a szomszédoknál a nacionalisták rájuk fogják gyújtani a stelázsit az hétszentség.

Saga 2013.05.25. 10:39:46

@Saga: De szerintem ez csak sugallt stratégia. Egyszerűen elég, ha itt működik a logika a 90e négyzetkilóméteren. Ez a szemétdomb az övék és itt akarnak örök életet meg egy napot, mindentvivő kártyával, amit szépen át is adunk nekik majd még párszor négyévente...

2013.05.25. 10:49:34

Szlovákia + Ukrajna + Románia + Szerbia + Horvátország + Szlovénia + Ausztria > Magyarország

Ennyi: matek!

Orbán átmeneti jelenség az ország történetében, mint egy kellemetlen fosás. Az más kérdés, hogy nem a magyar nép fogja megbuktatni, hanem a csőd.

kennyking 2013.05.25. 15:28:53

Ez a poszt egy hülyeség.

P.bubus 2013.05.25. 16:20:37

Jó ötletnek látszik.

Szurkolok Viktornak, hogy bejöjjön neki.

Legyen már vége a brüsszelita diktatúrának !

üdv PinaBubus

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.05.25. 17:07:25

további jó huhogást, a fasiszták már a spájzban karatéznak

Fejesrob 2013.05.25. 17:15:01

Külföldi multi jó, magyar multi rossz.

Aztán csodálkoztok, hogy nem szavaznak rátok ballibsik.

"A három éve rakosgatott puzzle kezd összeállni. Minden afelé mutat, hogy a magyar kormány céltudatosan a vezető regionális gazdasági erővé igyekszik tenni Magyarországot, azon belül pedig a magyar államot, amelynek révén akár komolyabb politikai jelentőségre tehetne szert a szomszédos államok (belügyeinek) vonatkozásában, helyreállítva Nagy-Magyarország gazdasági és politikai integritásának egy részét."

Hihetetlen. Inkább örülnél neki, hiszen nem mindegy, a német viszi ki innen a hasznot, vagy te onnan. Te nem gondolkodtál el azon, miért nem kell pld. az osztrákoknak IMF hitel? Mert a környező országok tele vannak osztrák közértekkel, osztrák áruval.

Ráadásul elhiheted, ez a politikai befolyás sem lesz nagyobb mint ma a németeké, ami ellen szerintem nem problémázol.

Basszus, végre élnek Orbánék azzal, ami tényleg Európa, ezért inkább dicsérni kellene őket.

légügyi megfigyelő 2013.05.25. 17:33:37

@Lexa56: Ja, valahogy így: "Hát ezek meg visszalőnek! Mi ez, ha nem kettős mérce?"

légügyi megfigyelő 2013.05.25. 17:40:59

@Fejesrob: Azért nem lesz egyszerű lekőrözni azokat az osztrák közérteket, mert ott olyasmi is van, amit a CBA, a COOP és az OTP csak hírből és rizsa cégfilozófiai ömlengésekből ismer, azaz minőség... Lekoszlott csapat, amely csak azért lehet piacvezető. mert a gazdi tenyeréből eszik. Gratula a verseny és a minőség kikapcsolásáért. Egyébiránt a harmadik világban a szatócsboltok viszik a kiskereskedelmet, olyan is.

kynorptor 2013.05.25. 17:43:19

Már vagy 15 éve ilyesmikkel kellett volna próbálkozni 13. havi nyugdíj, meg 100 napos program, meg szociális védőháló, családi pótlék emelés helyett. Meg a külföldi multi seggnyalása helyett sajátot alkotni, ami versenyre tud kelni Európában és felvásárlási piacot nyújtana a hazai termelőknek, hogy a mezőgazdaságnak kedvező adottságokkal rendelkező országunk ki is tudja használni azokat.
De már Demján is megmondta pár éve, hogy, nem a nyugati multikat kell köpködni, hanem csinálni hazait és felvenni velük a versenyt.

vakapad 2013.05.25. 17:47:38

"Egyetlen belső ellenfele a szabadságalapú társadalom lehet, amely mindenkinek egyenlő jogokat és kiszámíthatóságot biztosít saját életcéljai megvalósításához, ideértve, hogy senkit nem rabol ki az állami vezetők privát céljai és klientúrájuk finanszírozása érdekében."

Hát, ha ez az egyetlen belső ellenfele, akkor itten sohasem lesz kormányváltás. Gondolom ezt szeretné a bejegyzésíró is.

Orbán megtámogatása ismételten kipipálva. Éljen a politikusmentes falanszter, amely, mind ez köztudomású, működésképtelen. Sose is volt más.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.05.25. 17:51:19

@vakapad: Annyira imádok egyszerre bolseviknak és narancsidiótának lenni... bornírt dolog, de örülök neki.

vakapad 2013.05.25. 17:53:18

@HaFr:

Hát csak várd a Messiást. Majd 2816-ban. Esetleg.

villamos alóli kacaj 2013.05.25. 17:53:50

A feleségem is hallotta az agrárminiszter nyilatkozatát.
Aszongya:
- jelentkezhetnél te is »felizmosítása«, feltőkésítése” -re!

Fejesrob 2013.05.25. 17:59:53

@légügyi megfigyelő: Nem tudom te hol élsz, de baromság amit írsz, nagyon le vagy maradva.

Lidl-ben minőség. Jártál te már Lidl-ben?

Miért van a konkurencia kikapcsolva? Itt van mellettünk épp egy Lidl, bár eléggé haldoklik, közel a piac és egy Coop is.

vakapad 2013.05.25. 18:00:17

@villamos alóli kacaj:

A hazai cégek felizmosítása két módon történhet.
1./ Az adófizetők pénzéből. Hát ez mostan kevés van, nem csak hogy spórolni kell vele, hanem még megszorítani is (tudod, az az, amelyről Varga azt mondta, hogy nem lesz).
2./ A konkurencia tönkretételével. Ilyenadókkal, olyanadókkal, stb. Ezt Európa nem nagyon szereti, valami versenysemlegességet emlegetnek állandóan (hogy mi lehet az?), és persze ha mi odacsapunk, akkor ők vissza fognak csapni (lásd: Virág elvtárs). Azaz a végén maximum a saját szemétdombunkon leszünk kakasok, amely szerint pl. Észak Korea is működik. Külföldön nem.

Fejesrob 2013.05.25. 18:00:33

@HaFr: Na igen, ahogy elnézem, te biztosan nem vagy a téma szakértője.

Fejesrob 2013.05.25. 18:03:23

@vakapad: Orbán pontosan azt csinálja, amit az osztrákok otthon csinálnak, csak éppen Orbánék nem annyira szigorúak.

Nem nagyon értem ezzel mi a gond?

xvxvxv 2013.05.25. 18:03:44

@vakapad: neked, amikor kimondod, hogy "nemzeti vagyon", elindul a nyálelválasztásod, sokeszű? a cba, amelyik pont egy offshore cég. ügyesek a lázár-fiúk, nem véletlenül dörgölődznek évek óta a Baltazárhoz. ezek a "nemzeti" (fideszes) cégek kevesebbet adóznak, mint a multik. de nem kell, hogy ezt fölfogd a fidesztalpas buksiddal, a te feladatod a fideszgyülis eksztatikus fetrengés a földön.

azt tudtad, hogy a libajnai, a sunnyogó nettó komcsik után, ráterhelt a divatba jövő offshor-cégek pénzmozgásaira, hogy ne érje meg kiutalni a nem-adózott pénzt, és ezt a Baltazár, legelső intézkedésével, eltörölte? megnyiltak a Mennyek Kapui a fideszes ofsór-cégek előtt.

ritka egy tolvaj, sunyin hazudozó, hazaáruló népség vagytok. ez embernek köpnie kell.

xvxvxv 2013.05.25. 18:04:30

@xvxvxv: bocs, a fejes nevű fideszesnek ment volna, nem vakapadnak.

Fejesrob 2013.05.25. 18:06:17

@xvxvxv: Gondolod, hogy az osztrák öszegyűjtögette amivel benyomult ide.

Lófaszt, osztrák állam, osztrák adófizetők.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.05.25. 18:06:57

@Fejesrob: Ugyan, barátom, mennyire lehetsz eszement, hogy így magadévá teszed a magyar-magyar rablás nemes tradícióját -- olyan kockázati felárral, amit ezek a fiúk beszednek maguknak, te meg majd küldheted a fiadat az országhatárokra a magyar honvédség három tankja egyikében? Eszednél vagy valamennyire is? Vagy trafikos vagy?

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2013.05.25. 18:07:06

Ott van a számításban a hiba, hogy ezt itt nálunk erővel végig tudják verni, de ezek a hatalom csecsén, üvegházban nevelkedett nemzeti nagytőkések, nem valószínű hogy megállják a helyüket kint a szabadban, ahol eső esik, szél is fúj... Odaát már nem lesz mellettük állam bácsi óvó karja, hogy pátyolgassa őket, ott már egy ellenséges állam karjaival fognak találkozni.

sárkányfő 2013.05.25. 18:07:43

Orbán erősállam mániás ezt eddig is tudtuk.

Hogy ez azért lenne mert kifejezett célja lenne helyreállítani "Nagy-Magyarország gazdasági és politikai integritásának egy részét", ezt ebben a formában nem tartom valószínűnek, egyszerűen csak állandóan terjeszkedni akar ahogy csak bír. Ha tudna, még messzebbre is terjeszkedne, nem hiszem hogy történelmi hagyományok keretbe szorítanák.
Mellesleg ilyen eszközzel nem lehet ezt a célt elérni, a szomszédos államok hisztérikus reakciót adnának rá ha ezt megszagolnák (a horvátok már most fúrják is a MOL-t ahol tudják), és a saját államuk területén őket gazdaságilag legyőzni nem lehet. Ez nem így működik. Pláne hogy mi szegényedünk, ők meg egyre jobban állnak, főleg Szlovákia.

A posztban ráadásul megemlíted hogy Orbán az EU szétesésére, vagy a perifériaállamok leválására számítana. Ha ez megtörténik, a környező országok olyan protekció intézkedéseket hoznak amilyet csak akarnak, akár úgy államosítják az ottani magyar cégeket ahogy éppen kedvük szottyan rá. Nem tartaná őket vissza semmi. Szóval ez belső ellentmondás az Orbánról feltételezett logikádban.
Mellesleg már az is ellenmondás, hogy ilyen összetett stratégiát képzelsz róla. Nem gondolkodik ő ilyen bonyolultan, megy előre erőből ahogy tud minden téren, oszt majd lesz valahogy ennyi.

Azt viszont sajnálom, hogy a posztban egy szó sem esik a kiszorított/kinyírt magyar cégekről, amelyek a fideszcégek nyomulásának áldozatai. Nagyon összemosódik a cikkben az állam meg a magyar érdek meg a meg nem említett fidesz érdek. A CBA konkrétan a Fidesz cége, épp úgy mint a Közgép.
Az agrárminiszter csak a szokásos, untig ismert hazugsággal jön, amikor magyar érdeknek álcázzák a fidesz érdeket, és erre hivatkozva lopnak csalnak hazudnak, tőkésítenek fel közpénzből. Az oké, hogy a zombi híveik ezt beszopják milliomodjára is, de hogy te is?

Fejesrob 2013.05.25. 18:07:48

@xvxvxv: Te előbb tanulj meg tisztességesen köszönni, majd ha én is hasonló stílusban szólítalak meg és írok neked, akkor gyere ezzel a szarral.

Addig takarodj haver a picsába, engem te fárassz.

Fejesrob 2013.05.25. 18:08:24

@HaFr: B+, neked ezek az érveid? Na szevasz:)

vakapad 2013.05.25. 18:11:08

@Fejesrob:

Aha. Pontosan:

www.politicalcapital.hu/blog/?p=1937739

Nincs is hitelezés. Igaz, projekt sincs.

Fejesrob 2013.05.25. 18:12:18

@sárkányfő: Nem gondolnám. Orbán szeret elmenni a határig, de azt nem lépi át.

Nincs fideszes vagy MSZP-s oligarchia, oligarchia van.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.05.25. 18:13:10

@sárkányfő: EU-n belüli magról való leválásról beszéltem -- remélem. Orbánnak kifejezetten NEM érdeke kilépni az EU-ból, amíg a többiek bennmaradnak. A keleti tőke ugyanis nem pótolja a magyar oligarchák elvesző piacát. Ennek átrendezése évtizedekbe telne és nem is okvetlenül járna sikerrel. Kínába vagy Oroszországba átirányulni és befektetni magyar tőkével, majd azt üzemeltetni szinte lehetetlen. Továbbá arra sz,ítottam, evidens, hogy itt a magyar állami és gazdasági oligarchia céljairól van szó, amit mindenki más vastagon megszív. Az a kérdéssel könnyekkel és izzadsággal csak vagy vérrel is.

villamos alóli kacaj 2013.05.25. 18:13:42

@vakapad:
Szerintem a nejem nem éppen erre gondolt amikor az én "feltőkésítésemre" célzott!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.05.25. 18:14:11

@Fejesrob: Méltányoltam volna legalább egyet tőled, mielőtt elmész.

Fejesrob 2013.05.25. 18:14:55

@Madnezz: Nem hiszem, hogy ma már kell félteni a magyar nagytőkést. Az osztrák, német, francia piacon sokkal nehezebb érvényesülni, mint a magyaron fentieknek.

sárkányfő 2013.05.25. 18:15:26

@Fejesrob:
"Nincs fideszes vagy MSZP-s oligarchia, oligarchia van"

:D

Köszönjük Emese...

Fejesrob 2013.05.25. 18:18:53

@HaFr: Én is méltányoltam volna, mert azt azért te is tudod, hogy a "Ugyan, barátom, mennyire lehetsz eszement, hogy így magadévá teszed a magyar-magyar rablás nemes tradícióját" nyilván komoly érv a veled egyetértők között, de nálam kurvára nem az.

Miért lenne pld. ez magyar-magyar rablás? Mert jól hangzik. Ha már írsz egy posztot, legalább az érveidet szedd össze és érvelj normálisan, nem mellékesen udvariasan.

Fejesrob 2013.05.25. 18:19:29

@sárkányfő: Persze, nem muszáj felfognod.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.05.25. 18:21:53

@Fejesrob: Na, maradtál, megnyugodtam. Odafenn találsz egy koherens érvrendszert, amire te azt írod, hogy bolsevik. Teht, ami azt illeti, a te minőségedhez próbáltam kalibrálni a magam válaszát, okozott is némi nehézséget.

sárkányfő 2013.05.25. 18:23:49

@HaFr:
A keleti tőke nem pótolja, de a magyar állami feltőkésítés óriási tud lenni mint látjuk 3 éve, és Orbán nagyon utálja az EU-t. Orbán zsigerileg keleti típusú ember, ezt nem is nagyon tagadja. Európa nem az ő világa, ő keleti, ázsiai ember. Őt nem szeretik ott, ő sem szereti az EU-t. Nyilván vannak gazdasági érdekek, amikről beszélni kell, mert számítanak, de ezt az elementárisan ható lelki, kulturális, zsigeri tényezőt nem lehet kihagyni.

Már annyi eszeveszett rosszindulatú hazugságot mondott az EU-ról, hogy nehéz ezt másnak látni, mint ami: a saját hívei fokozatos felkészítése egy EU-kilépésre. Lényegében örök háborúnak festi le a tagságunkat és becsmérli őket ahogy tudja. Ellenségnek festi le szövetségeseinket.

És ismétlem: az országnak hatalmas csapás lenne az EU-ból való kilépés, de Orbánnak és köreinek ebből személyesen nagyon sok előnye is származna a hátrányok mellett. Többek közt megszűnne az EU kontrollja amitől kiütése van. A jogállam meg demokrácia kifejezésektől pl. falnak megy. Neki már ezek is korlátként jelennek meg a hatalma gyakorlásában, és ha valamit, akkor ezt nem bírja. A kilépés csak úgy persze nem fog menni, ehhez nyilván kell egy történelmi helyzet is, ami most nincs, de ha lenne, élne az alkalommal.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.05.25. 18:25:49

@sárkányfő: Értem, de nem látom ezt közvetlen veszélynek, amíg az a forgatókönyv, amit megpróbáltam megírni, megvalósítható az EU-n belül. Alternatívaként talán.

sárkányfő 2013.05.25. 18:29:07

@Fejesrob:
Nézegesd csak a Hírtv-t fideszdroid, ott tényleg nincsenek fideszoligarchák, meg ott minden fideszérdek, fideszlopás, fideszlenyúlás, fidszbűnözés, fideszmaffia vegytiszta magyar érdeknek van beállítva...

A Közgép kiszorít minden más magyar céget a piacáról? magyar érdek. A CBA külön törvényt kap, állami segítséget (még Schmitt "analfabéta majom" Pál is leguggolt CBA-reklámarcnak, LOL!), de ez persze nem fidesz érdek, á ez magyar érdek. Amikor állami földeket osztogatnak maguknak az is magyar érdek, naná, nem fideszes. Amikor hazugul az egészségügyre hivatkozva lenyúlják a dohányipart, az is magyar érdek, persze nem fideszes.

Na, Emese, ne hagyd abba, tök vicces vagy...

Fejesrob 2013.05.25. 18:34:12

@HaFr: Azzal, amit te érvrendszernek nevezel, nyilván észreveszed az itteni józan hsz-ekből, kitörölheted a segged.

"Minden afelé mutat, hogy a magyar kormány céltudatosan a vezető regionális gazdasági erővé igyekszik tenni Magyarországot, azon belül pedig a magyar államot, amelynek révén akár komolyabb politikai jelentőségre tehetne szert a szomszédos államok (belügyeinek) vonatkozásában, helyreállítva Nagy-Magyarország gazdasági és politikai integritásának egy részét. "

Még véletlenül sem fogan meg a kis agyadban, hogy nincs más, az alapvetően behódoló Gyurcsány, Bajnai féle politika egy sokkal jobb helyzetből is csődhöz vezetett, amit csak IMF hitellel lehetett elkerülni.

A megállapításod (mit akar Orbán) hibátlan, csak éppen megmagyarázod a te ideológiád mentén, ami alapból rosszindulatú kontextusba helyezi az egészet. Fel sem merül benned, hogy Orbánnak teljesítenie kell, különben úgy járnak mint kedvenceid, picsánrúgják.

Ráadásul még hülyének is nézed aki nem osztja "érveidet", holott pld. a szlovákok pontosan ugyanezt csinálják, tudtad te, hogy valamikor 100%-os vetőmag kutatási és értékesítési bázisunk fele szlovák kézben van?

sárkányfő 2013.05.25. 18:35:05

Egyik legutolsó, eszeveszett blőd hazugsága Orbánnak az EU-ról:

"egy olyan Európában élünk, ahol létezik egy elfogadott vezérelv, ami alapvetően egyház- és vallásellenes, családellenes"

hvg.hu/itthon/20130516_Orban_viktor_interju

Normális országban egy ilyen mondattól a földön fetrengene a nép a röhögéstől, és kényszerzubbonyban kényszergyógykezelésre vinnék a szegény, megkergült elnök urat, a jótét lelkek imádkoznának, hogy egyszer talán sikerüljön felépülnie.

Nálunk ennek persze semmi jele, Orbán egyszerűen nem bír akkorát hazudni, hogy az bárkinek is feltűnjön. Pedig tényleg igyekszik, nyilván ő is csodálkozik hogy tényleg eljátszhatja akár élőben a Brian életét is, akkor sincs semmi.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.05.25. 18:35:23

Sajnos a nol-on jelent meg, de vigasztalódjon minden fideszes, nyilván nem jelent volna meg az mno-n. Tegyék meg már, hogy megnézik.

www.noltv.hu/video/4972.html

Fejesrob 2013.05.25. 18:35:38

@sárkányfő: Hülye vagy te b+, meglepődnél azon, hány olyan ember résztulajdonos a Közgép-ben, akik az MSZP-t, sőt az SZDSZ-t támogatták.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.05.25. 18:38:59

@Fejesrob: Értsd már meg, ember, ha már nem vagy képes a szövegből kihámozni, ahhoz, amit az osztrákok meg a szlovákok elértek, nem kellett tönkretenniük a helyi alkotmányosságot, szegénységbe taszítani az ország jelentős hányadát, jelzálogba csapni az államot és 16 évre lőre elcsalniuk a választásokat. Hát dicsérem én a szocikat meg Bajnait? Miről beszélsz?!

sárkányfő 2013.05.25. 18:43:14

Van egy kevésbé ismert, ám annál leleplezőbb példa, amit ajánlok a figyelmedbe, @HaFr:

Volt olyan színmagyar cég, amely részint itthon is szépen muzsikált, nőtt, részben pedig elkezdte a külföldi terjeszkedést is, pont a szomszédos államokban, és egyre szebb-nagyobb kilátásokkal bírt. Ez a cég az E-Star.

Eddig látszólag minden szép, és egybeesik Orbán általad feltételezett céljaival. Ám az E-Star nagy hibát követett el: nem fideszes. "Csak" magyar. Ez pedig megbocsáthatatlan.

Elmondjam mi történt a céggel, vagy ismered a sztorit?
A magyar érdek ütközött a Fidesz-érdekkel, és a céget kicsinálták. Ez történt.

Sok ilyen történet van, ahol a magyar érdeket felülírta a fidesz érdek, a Közgép, a földek, a trafikok csak a legismertebbek, ez azért jó példa mert itt már beindult a cikkedben is említett külföldi terjeszkedés. De még ez se számít, ha a cég nem fideszes.

A Fidesz magasból telibeszarja a magyar érdeket, ez csak az agitprop, a fidesz a fidesz-érdeket képviseli, magyar érdeknek hazudva azt.

sárkányfő 2013.05.25. 18:45:09

@Fejesrob:
Ja, ja a Közgép ballib cég :DDD

Ma nagyon megy neked a humor Móricka, ne hagyd abba :D

Sziszifusz 2013.05.25. 18:59:36

Hehh, és még a jobboldal szereti az összeesküvés-elméleteket!

sárkányfő 2013.05.25. 19:05:00

Ezt a videót nagyon javaslom megnézni:

most.444.hu/2013/05/25/csanyi-sandor-nyerges-zsolt-es-leisztinger-tamas-lerabolja-a-kozos-kasszat/

"Ángyán József szerint maffiacsaládok nevezik ki a kormánytagokat."

Az egész jó, érdemes megnézni, de a vége legjobb, amikor Ángyán szó szerint(!) idéz a földosztás belső jelentéséből (tehát nem a kritikából, hanem saját belső jelentésükéből), mely szerint MINDEN vizsgált esetben, a szubjektív pontozásnál kapott nagy számoknak köszönhetően vitték el műkörmösök és tetőfedők a földeket. És hogy szakmailag magyarázhatatlan hogy miért ez nyert és miért nem az.

És ezt nem egy gonosz kritikus mondja, hanem egy Fidesze ex államtitkár, jelenlegi képviselő...

A földpanama méltatlanul alultárgyalt a médiában a trafikbotrányhoz képest, pedig 100%-ban ugyanaz a fideszes dorbézolás ment a közvagyonból, csak sokkal nagyobb mértékben.

Az meg hogy Némethné a Simicska-Nyerges klán embere (meg a tartótisztje, Nyerges Attila is természetesen), meg hogy maffiák vannak, azt eddig is tudtuk :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.05.25. 19:10:31

@sárkányfő: Én is pont ezt idéztem be, csak a nol-ról

sárkányfő 2013.05.25. 19:15:07

@HaFr: ja :)
én ilyen nol-os, mno-s, és egyéb pártlapos linkekre nagyon nem szoktam kattingatni...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.05.25. 19:24:38

Búvalbélelt fideszeseknek egy kis oázis (HVG/Ansinn tollából)

De a változás sem ígér sok jót, Mesterházy Attila május 1-i beszéde rendesen ráhozta a frászt nem kevesekre: “Kell egy jó terv – hogy milyen legyen az új otthonunk. Kell a jó alapozás, amire mindezt építhetjük. És kellenek erős akaratú, határozott és elszánt emberek, akik végigviszik mindazt, amit elterveztek.” Nyilván nem olvasta az “Út a szolgasághoz” képregényváltozatát sem Hayektól. De az igazi szépség: “Tehát, a növekvő gazdaság hasznát igazságosan kell elosztani, hogy mindenki esélyt kaphasson a felemelkedésre.” Na, ki akarja megtermelni azt a hasznot, amit ők majd igazságosan elosztanak? Az szavazzon rájuk!

Már csak azt nem tudom, hogy mitől féljünk jobban: hogy a Fidesz győz a választásokon, vagy az MSZP vezette ellenzék?

Lajosforras 2013.05.25. 20:23:59

@sárkányfő: ettől van az, hogy mindenki menekíti ki a pénzté,mert ha a szmlán véltlen nagyobb összeg állomásozik huzamosabb ideig,vagy a bevallásban érdekfeszítő összeg szerepel,az azonnal kell valakinek. a kajmánról meg nem tudja sem fideszbá, sem mszp-néni hazahozni magának. ugyanezért off-shore a közbeszerzéseken nyertes vállalkozások 80%-a, mert nem biztosak benne, hogy jövőre meglesz a 2/3. akkor bizony fizetni kellene,ha itthon lenne a pénz. de nincs és nem is lesz akkor sem,ha a szocik nyerik a választásokat.

hexensussz 2013.05.25. 21:40:37

Azt értem, hogy tőkeerős OTP-vel, meg CBA-val, meg mittudomén-még-milyen cégekkel akarnánk visszafoglalni a magyarlakta térségeket.
De mi lesz akkor, ha a visszafoglalásban érintett országok ugyanazt csinálják, mint Orbán, és Szlovákiában, Romániában, a Délvidéken, ... multicégként tekintenek ezekre a gazdasági szervezetekre,és az orbáni megoldásokhoz hasonló módszerekkel agyonadóztatják, és ezzel ellehetetlenítik ezeket a társaságokat? Netán saját beképzeltségünkben annyira hülyének nézzük ezeket az országokat, térségeket, hogy azt gondoljuk, nincs nekik annyi eszük, hogy megtalálják a térnyerésünk ellenszerét?

2013.05.25. 22:13:36

Szabadságalapú társadalom csak tartós jólétben képes létrejönni. Minden diktatúra szegény, legyengült, éhező országban jön létre. Amíg Magyarországon ilyen nyomor van mint ami van, addig esély nincs arra, hogy a tömeg kiálljon a jogállamért, a szabadságért. Legalább 20-30 év tartós béke, jólét és kiszámítható nyugalom kell még ahhoz, hogy a népek elkezdjék igényelni a szabadságukat. Az "elmúthúszév" pont alkalmas lett volna a gazdaság és jólét felfejlesztésére, csak hát ugye elkúrtuk.

explanatus 2013.05.25. 22:54:13

Hogy is mondta a költő? „...pénzt, paripát, fegyvert:
Azontúl - az Isten áldjon minden embert..”

Jó lenne, ha megértenénk egyszer, hogy sem pénzzel, sem paripával, sem fegyverrel nem kényszeríthetjük akaratunkat szomszédainkra, nemcsak azért mert mindháromnak híján vagyunk, hanem azért mert nem ez a megoldás. A szerencsétlen Trianon után van egy adott helyzet, ezt a helyzetet valahogy meg kell oldani. A majd száz év bizonyította, hogy azok az országok, melyek bedőltek a francia trükknek, hogy nagy Magyarország felszámolásával beköszönt a környező országokban a Kánaán nem jött össze. Ami összejött az egyedül az, hogy a franciák ezzel a zseniális trükkel megszabadultak egyik legnagyobb élelmiszer termelő konkurensüktől, az évszázados Magyarországtól. A szomszédok kapva kaptak az alkalmon, hogy önállósodjanak, vagy területileg gyarapodjanak, de ez az önállóság és területi gyarapodás egyik félnek sem hozta meg a kívánt eredményt, mivel egyikük sem nyújtott eddig olyan teljesítményt, hogy ki tudott volna emelkedni ebből a majd évszázados ránk kényszerített mocsárból. Ha egy egészet feldarabolunk, akkor a rész hiába hiszi magát egésznek, akkor is a valamikori egésznek csak egy darabja marad.

Talán azzal kellene megpróbálkoznunk, hogy megkeressük az a napot, melyen mi a szomszédainknak nem ártottunk és ők se nekünk. Ha megtaláltuk ezt a napot kikiálthatnánk a megbékélés napjának és minden egyes országban mint törvényes munkaszüneti napot nevének megfelelően együtt ünnepelnénk és közösen alakítanánk jövendő sorsunkat. Az érintett országok összlakossága kitenne egy erős országcsoportosulást, amelyik közös erejénél fogva többet tudna elérni, mint ki-ki egyedül. Egy próbát megérne. Talán az lehetne a jelmondata ennek az új tömörülésnek minden egyes országban, aki hazafi, velünk tart, azaz, együtt egymásért.

légügyi megfigyelő 2013.05.26. 05:09:04

@Fejesrob: Speciel Lidl-ben nem nagyon járok, én az Aldit kedvelem. lényegében azért, mert épp az van közelebb hozzánk. A tisztaság, az áruk minősége korrekt, árak színvonala ugyancsak.
Olykor benézek a CBA-ba, mert az még közelebb van, mint az Aldi. Lepukkantság, közönyös eladók, lötyögő minőség. És azon termékek, amelyek megtalálhatók az Aldiban is jellemzően drágábbak. Kb. ennyi a véleményem. A Lidl pedig cirka az aldival azonos minőség, amennyire meg tudom ítélni.

Lajosforras 2013.05.26. 07:58:45

@légügyi megfigyelő: na ja, a környékünkön levő cba irgalmatlan drága, cserébe jó szar. és tényleg szocreál, ha nem is koszos,de kopottas, idősödő,igénytelen (munkájára és önmagára egyaránt), közönyös vagy egyenesen bunkó alkalmazottakkal. hiába "magyar" üzletlánc, csak a vadkapitalizmus jön át rajta. az üzletnek magának kicsit olyan '90-es évek lengyelpiac-stichje van, az alkalmazottak meg inkább hasonlítanak egy nagyvárosi önkormányzat megfáradt ügyfélszolgálatosaira. talán 2 olyan cba esik rendszeresen az utamba, ahova szívesen megyek be,de az sem jellemző. inkább a kerületi piacra járok. az árakra ott is figyelni kell, de a minőségben még nem csalódtam soha.

2013.05.26. 11:00:55

@explanatus:

Hmmmm... Trianonban a franciák nem a "legnagyobb élelmiszetrelmelő konkurensüktől" akartak megszabadulni, hanem attól az Ausztriától, amelynek léte veszélyeztette az ő közép-, kelet- és dél-európai terveit, érdekeit és amely Németországgal szövetségben a kontinens legerősebb katonai össz-hatalma lehetett volna.

Abban az időben, a XX. sz. elején, Magyarország mezőgazdasága semmiképpen sem volt konkurense a franciának, ui. a magyar mezőgazdaság gyakorlatilag egyetlen exportterméke a búza volt. Franciaország mezőgazdasága akkoriban alapvetően önellátásra, saját belső piacaira termelt, legfőbb exporttermékei a borászatból származtak (borok, pezsgő, konyak), de ezek nemzetgazdasági összvolumene a maihoz képest elhanyagolható volt.

I_Isti 2013.05.27. 09:49:05

"Az új birodalom születőben van. "

Ez a nap vicce :)

hajmási 2013.05.27. 15:18:14

@HaFr:
A kommenteket olvasva az az érzésem, hogy ebből aligha lesz program. Ahelyett, hogy elmondanátok (elmondanánk) mit tudnátok (tudnánk) hozzátenni a kezdeményezéshez, egymást - néha egészen durván - leszóljátok, (leszóljuk). Pedig ha jól látom, hosszú távú mozgalom vagy párt konstruktív programjáról lenne szó. Szerintem érdemes lenne világossá tenni:
1. Nem a 2014-es választási siker ennek a pártnak a programcéja, hanem messzebbere tekint.
2. Ezt a célt a jelenleg közzétett programtervezet csak elemeiben szolgálja. Nagyrészt olyasmit tartalmaz, amit a többi ellenzéki párt is megfogalmaz, vagy megfogalmazhatna.
3. Ahhoz, hogy a "mi" kezdeményezésünk ennél több legyen helyzetünk alaposabb elemzésére lenne szükség.
4 Ehhez az elemzéshez legalább három-négy év áll rendelkezésre.
5. Ez idő alatt - néhány alapkérdésre fókuszálva - fontos kérdésekre lehetne válaszolni.
a.) Jobban meg ellene érteni az Orbán rezsim természetét, jellegét. Hol vannak a határai, milyen végkifejlete lehetséges?
b.)Meg kellene érteni, miért is lehet sikeres, vagy legalábbis elfogadható ez a rendszer az ország lakosságának igen nagy többsége számára?
c.) Mire - milyen hazai és európai - alapokra és tendenciákra lehetne alternatív programot felépíteni?
d.) Mit kellene tenni annak érdekében, hogy az ország lakosságának jelentős része megértse és kifejezze cselekvő egyetértését a programhoz, hozzájáruljon alakításához?
Annak érdekében, hogy ne csupán másokat bíráljam én is,a témákkal és az iménti kérdésekkel kapcsolatban egyetlen momentumot említek vázlatosan. Mégpedig azt, hogy hazánkban a nemzeti gondolat kezdettől fogva félelemmel van átszőve. Hivatkozásul említem Szechenyi "Kelet népe" írását, melyben - a 19. század elején! - elsőként fogalmazza meg összefüggéseiben e félelmet. Azt mondja, hogy amennyiben a Habsburgokkal szemben a nemzeti függetlenség programjával lépünk fel, akkor példát szolgáltatunk a mi nemzetiségeinknek, hogy ők is így lépjenek fel velünk szemben. Javaslata: legyünk olyan modern ország, mint pl. Anglia, s akkor (talán) elég vonzó lesz Magyarország, hogy a nemzetiségiek otthonává is legyen. Látva elképzelése kudarcát és ennek következményeit valóban bele kellett őrülnie abba, amit ennek alapján előre látott.
S igaza lett, mert végül is Trianon a félelmek beteljesítése volt, s újabb félelmek forrása, mely erős és védő szövetséges keresésére ösztökélt. A erős és agresszív szövetségessel a hátunk mögött akartuk aztán visszaszerezni, ami elveszett, és mi kezdtünk fenygetőzni, félelmeket keltve és újabb félelmeinkre adva okokat. És valljuk be: jóval később a hatvanas évektől a kádári enyhülő terror sem csupán a regnáló hatalomtól való félelemre épített, hanem egyben azt is ígérte, hogy garanciákat is kapunk a bennünket fenyegető szomszédainkkal szemben, ráadásul egy puha diktatúra fészekmelegének (csalóka) biztonságát nyújtva. A rendszerváltás azután a kisegisztenciák meghitt, megszokott zárt világát szünettte meg: a globálissá alakuló szabad világ leverte az ágról a hamis biztonságot adó fészkünket, s nem csupán feltámadtak a korábbi félelmek, hanem újabbak is keletkeztek. Megint a szomszédok, a kitágult világban helytállás, a személyes létezés, az önállósággal együtt járó felelősség vállalásának félelmei.Orbán jól megérezte ezt, s azt mondta: eloszlatom, mégpedig úgy, hogy magamra veszem a félelmeiteket, ha meglátjátok bennem a népmese bátor fiát és vezéreteknek fogadtok. Ebben a tekintetben Orbán mi magunk vagyunk: megtestesíti félelmeinket, ebből fakadó ösztönös agresszivitásunkat. De miután mindezt megszemélyesítette és magára vette, egyúttal magára szabottan oldja is fel. Önmagát, közvetlen hozzátartozóit, barátait mentesíti a félelemtől anyagi és személyes biztosítékok rendszerével és mások megfélemlítésével.
Bevallom, nem tudom miképpen lehetne kimenteni önmagunkat és az Orbánban bizakodókat (nem az elvakult, vallási hittel rajta csüngőkre, vagy a lekenyerezettekre gondolok) ebből a félelemből. De enélkül biztosan nem fog menni. Ha pedig megtaláljuk ennek a módját válaszoltunk az egyik (tényleg csak az egyik) olyan kérdésre, amelyet egy valóban új párt komolyan feltehet és fel is kell tennie magának.
süti beállítások módosítása