1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.03.05. 19:07 HaFr

Tízmillió ideológus

Az ideológia: hamis tudat -- mondja Marx A német ideológia c. munkájában...

Hogy ez mennyire így van, arra tanú az Önön/rajtad (az olvasómon) éppen lecsengett értelmezési erőfeszítés (tessék csak rekonstruálni!) -- az erőfeszítés végén nem mással, mint egy ideológiai döntéssel. Nagyon leegyszerűsítve, míg a balos érzelmű olvasó feltehetően hajlandó volt -- Marx neve ellenére -- elmerengeni Marx állításának igazságértékén, az átlagos jobbos olvasó -- mihelyt elébe került Marx neve -- rögtön lezárta a kérdést azzal, hogy Marx eleve nem lévén méltó a megfontolásra az ideológia hamis tudatnak való beállítása egyetlen orbitális hazugság. Ha viszont egy veretes Wass Albert sorral jöttem volna, a reláció értelemszerűen fordított lenne.

Nem vicces? Én ugyan nem hiszem, hogy az ideológia hamis tudat lenne (mert mi az igaz tudat?), azt viszont hiszem, hogy az ideológia az elvárható pontos tudás megszerzését helyettesítő mankó. Az ideológia -- tágabb értelemben -- minden olyan élethelyzetben megnyilvánul, amelyben az információszerzés fáradságossága, lehetetlensége, a nemtörődömségünk, tudatlanságunk vagy az érdektelenségünk miatt nem vagyunk hajlandók pontosan ítélni. Az ideológia prímér terepe mégis a politika. Miért? Mert nagy tétekben folyik a játék, mindenkinek köze van hozzá, mert végtelenül pontatlanok az elérhető információk -- és mert végtelenül erős érdekek mozdulnak meg annak érdekében, hogy az ideológiákat mindenki igaz tudásnak higgye. Közben kétségünk se legyen afelől, hogy az ún. Fidesz-ideológia (a seregnyi megnevezésével, gyakori pozíció- és hangsúlyváltásával), vagy az MSZP-ideológia, vagy a még sokkal kiérleletlenebb E14 ideológia mind eredendően hamis: sőt még csak hamis sem, mert nincs reális, adott tárgya, amit reprezentálna. Ha ezek valamiről szólnak, akkor természetesen egymásról és az egymáshoz képest elérhető mozgósító erejükről.

A politika színpadán folyik a legerőteljesebben az ideológiaképzés, és minden állampolgárt beneveznek erre a képzésre, ha akarja, ha nem. A semleges vagy inaktív világnézeteket aláássák, becsatornázzák, lekötelezik vagy kizárják. Eredmény? A lelkes jobbos, balos, centrista, szélsőséges mind meg van győződve az igazáról és mások gyanús vagy ganéj voltáról (lásd majd a kommenteket), miközben jellemzően azt se tudja, hogy mit tud meg mit nem tud, és főleg, hogy -- az ideológia akaratából -- mit fog tudni holnap.

Remek, ugye? Már-már komikus. Van persze az ideológiának egy a konzervatívok számára kedves átértelmezése: az elővigyázatossággal rokon előítéletté. Az előítélet, mondják, egészséges viszonyulás a világhoz a múltban megszerzett tudás alapján és projektálásával. Ha kétszer megvernek valakit az utcán a cigányok, harmadszor inkább messziről elkerüli őket, és a konkrétumok helyett elkezd általánosságokban fogalmazni róluk. Szélsőséges ideologikusság (rasszizmus) ez vagy az elővigyázatossággal érintkező előítéletesség? Nem tudni. A felvilágosító liberális itt (a saját ideológiájának megfelelően) az előbbit, a konzervatív az utóbbit sejdíti. De szorosan véve egyiknek sincsen igaza. Igazság nincs. Az igazság a beszélgetésben és egy időleges egyetértésben mutatkozhatna meg.

Éppen ezért félelmetes, hogy ebben az országban az ellenfelek száz meg száz éve nem beszélnek meg semmit, tkp. nem beszélnek egymással, ami az utóbbi évekre a kormánypolitika egyik céljává és erőforrásává is vált. Itt legfeljebb a szövetségesek beszélnek egymással. Így persze a polgárok kiteszik magukat annak, hogy más döntse el helyettük, mit tartsanak igaznak, és mit ne, de túl sokakat közülünk ez egyáltalán nem érdekli. Sőt, nem érdekli a saját személyes sorsának rosszabbodása sem. A tudatmódosulásnak olyan példáit láthattuk az utóbbi időben magunk körül, ami egyszerűen megdöbbentő. Az ideológiák, a hagyományok, a klisék és az indulatok egymásra rétegződése először merevvé tette az álláspontokat -- mára pedig a hatalmi érdekekkel érintkezve ezek egyenesen meghaladhatatlanná váltak.

Ezért van, hogy az ideológiáink végtelenül hozzánk tartoznak, háborúk jönnek, forradalmak mennek, itt vannak -- itt rétegződnek -- velünk. A blogokban, az utcán, a kávéházakban szabadon fröcsögő derék polgárok észre sem veszik, hogy mindannyian a hatalom és az uralkodó ideológiák emberei, miképp az apjuk is az volt, és a lányuk is az lesz. Egymással nem beszélnek toleráns, érvelő módon. Rabjai saját tehetetlenségüknek, csordaösztönüknek, "a nemzetnek", információhiányuknak, nemtörődömségüknek -- és az uralkodó politikai logikának.

Rabjai a hatalomnak -- amely közben teszi  a dolgát a közjó ellenében. Hadd gratuláljak ezúton is mind a tízmillió önmagunknak.

49 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr25118354

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tízmillió ideológus 2013.03.07. 15:13:02

Az ideológia az elvárható pontos tudás megszerzését helyettesítő mankó.

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.06. 11:13:19

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Távozik Indexfortból Mészáros Dolores 2013.03.06. 10:41:46

A hatalmát visszanyert Valdemorban parancsára a Médiaügyi Minisztérium lejárató kampányba kezdett a demokratikus ellenzéki erők ellen. A médiaügyi miniszter ezért küldte Indexfortba Dolorest, aki a sötét manipulációk kivédését tanította volna, de az l...

Trackback: Megfelezte népszerűségét a blog.hu egy év alatt 2013.03.06. 10:39:51

Nem jött be, hogy a főszerkesztő nem az olvasók, hanem a saját ízlése szerint válogattatja össze az Index címlapjára ajánlott blogokat? Mészáros Zsófi (egy középkorú nő miért nevezteti a becenevén magát?) 2011 októberében lett az Index főszerkesztője....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kekex 2013.03.05. 19:25:44

Van az ideológia, és van a világnézet. Szerintem a kettő nem azonos, sokan élik az életüket ideológia-mentesen, és totál közömbösen nézik ezt az egész vircsaftot. Nem érdekli őket, sőt elzárkóznak a valóság és annak valamilyen értelmezése elől. Elvannak, mint a befőtt.

Sanyi az alvégről (törölt) 2013.03.06. 08:14:56

Ideológia 2010:
"A magyar ember hátából szíjat lehet hasítani!
Csak nemzeti színű legyen... (Orbán Viktor)

greycup 2013.03.06. 08:31:08

"az ideológia az elvárható pontos tudás megszerzését helyettesítő mankó"

Ez szép meglátás! A gyenge pontja az "elvárható pontos tudás", wtf "pontos tudás"?? Én inkább a megismerésre irányuló törekvést írtam volna.
De így is érteni fogja mindenki. Legalábbis remélem...

Állam-vizsga 2013.03.06. 08:34:35

Pontosan ez a baj, hogy a pártok összeugrasztják a híveket és amíg szavazók egymást ölik azon a hülyeségen hogy ki jobb és baloldali, ők a markukba röhögnek és 20-30 évig kormányon váltogatják egymást. Amúgy szerintem a Fidesz sem jobboldali már, legalábbis cselekedeteik alapján nem az....

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2013.03.06. 08:38:18

egyrészt, ha nem tudod, mi a hamis tudat de szerinted az ideológia nem az, akkor miért ezzel vezeted be a nemtudást (amúgy nem érdemtelenül) ostorozó cikket?
másrészt: megint őgy állítod be az uralkodó (fröcsögő stb) pártideológiáktól távol maradókat, mint akiket "nem érdekli" az egész, ami alapvető hiba. ha nekem nem hiszel, ott van pl az egyetemfoglalók esete a pártideológiákkal.
tízmilliózás helyett számoljuk már meg, hogy hány ember vesz tényleg aktívan részt a politika gyártásában és fenntartásában, pl szavazással, meg a kreteén "politikai" pártos szardobálásban, meg hányan zsírozzák a pártgépezetet a fölözött zsírjukból. na, a többiek maximum azzal állhatnak ellen aktívan, ha forradalomra készülnek (ld hazafias paramilitáris szerveződések) vagy aktív polgári engedetlenséggel nehezítik a hatóságok dolgát - utóbbi talán jelentősebb kockázatvállalás az előbbinél, nem is csoda, hogy alig foglalkozik vele bárki ebbenamikishazánkban.
a rendszer azért működhet, mert nem érezzük magunkat olyan szabadsági fokon, hogy tömegesen ellenállhassunk. erről pedig nem csupán a politika, hanem az egész társadalmi berendezkedés és közgondolkodás (ha van ilyen) tehet. ha holnap eltűnne a sok gonosz politikus, holnaputánra odaállna a helyükbe egy újabb seregnyi klón, akiket a "mieink" szavaztak meg, és nahát, sacckábé ugyanazt csinálják, mint a tegnapelőttiek, legfeljebb új logóval, ami megint adott munkát néhány szerencsés és tehetséges (*irónia*) honpolgárnak.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.03.06. 08:39:10

attól, hogy X állítást az egyik oldal állít, a másik tagad, még X nem lesz automatikusan hamis.

Másrészt, ismeretelméletileg, ha nincs Igazság (a poszt értelmében), akkor nincs semmi. Illetve pontosabban minden mindegy. És panaszkodni sincs értelme emiatt.

micsoda? 2013.03.06. 08:39:35

Kicsit hosszúra sikeredett a fejtegetés. Cím után annyi is elég lett volna, hogy "elég baj ez nekünk". /nem élünk, hanem ideológiai vitát folytatunk/

bgp 2013.03.06. 08:48:36

@Állam-vizsga: a fidesz sosem volt egy oldalon. Liberális kommunista nacionalista párt?
Ilyen állat nincs. Egyszerű szavazatmaximálási módszer egy szervezett maffia.
A szocik meg nem szocik. Volt időszak, amikor a fidesz balosabb volt náluk. Persze csak a szavazatok kedvéért.

Nap Pali 2013.03.06. 08:53:38

erre gondolsz?

mi vagyunk orbán, mi vagyunk gyurcsány ... stb

www.youtube.com/watch?v=Z4kXaV4hvik&list=PLA9D7292D135E3383

amugy ezzel nem értek egyet...
az országban lehet többségben a demokratikus polgárosult ember...
csak ezek pont arról híresek hogy SZORGALMAS-TÜRELMES-TISZTESSÉGES-ERKÖLCSÖS-ALKOTÓ emberek...

attól hogy egy kisebbség támogatásával (párszázezer vidéki babonás nyugger zombik) egy kisebb csoport (vö: pártok, mafia) hatalomra tud kerülni...
és a kasszát a közpénzt 75-85%-ban el tuggya rabolni...

erről a polgárosult többség nem tehet...
a felelősség a 2 706 292 ikszelőé és a bűncselekményt maga a fides követi el!

Szelid sunmalac 2013.03.06. 09:09:56

Bizony, hogy megszoktam vitatni a nezeteim a masik politikai oldallal szimpatizalo ismeroseimmel! Mitobb, gyakorlatilag az osszes baratom pont a "masik oldalhoz" tartozik. Az en vilagnezetem vagy ideologizmusom is kevert. Bizonyos dolgokban konzervativan, nemelyekben liberalisan, megint nemelyekben szocialis gondolkodom, de esetenkent akar ezek valamely szelsoseges formajaban.

De a legtobb felnott ember nem ideologiak alapjan el (akik igen, azok itt a trollok), hanem a sajat tapasztalatai, sajat, es a koz erdekei szerint. Vizsgalja az ezeket befolyasolo korulmenyeket es aszerint dont. Szerintem a legtobb ember konkretan leszarja, hogy nemzeti szinekben pompazo populista, volt szocialista part esetleg jobbos erzuletu vagy poszthippi part tagjai ulnek a parlamentben, amig hagyjak elni es boldogulni.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.03.06. 09:27:49

:0
azt állítod hogy az emberek nem értelmi, hanem érzelmi lények??

dehát érzelmek nem is léteznek, a tévedhetetlen tudomány még semmiféle műszerével nem tudta megmérni ezeket!
amit pedig nem lehet látni, az nincs!

Fejesrob 2013.03.06. 09:32:06

Az ország jórésze 1990-ben adott egy esélyt a kommunistáknak, de 2006.október 23-a és az azutáni bírósági, rendőrségi, BV. intézeti eljárások fényében szerintem nincs miről beszélni velük.

A liberálisok olyan cinikusan opportunisták, hogy velük eleve nem is akart beszélni senki, ők mindig is a kommunisták vírusaként funkcionáltak.

Nagyon sok embernek ezért csupán két választási lehetősége van, Fidesz és Jobbik, eleve nem is gondolkodik másban.

Martian (törölt) 2013.03.06. 09:42:29

Köszönöm, jól vagyok - se lumbágóm, se fixált világnézetem nincs! :)

tükörfúró 2013.03.06. 09:42:57

A világnézethez először is a világ ismerete, a tények torzítástól mentes értelmező befogadása lenne szükséges.

Mert aki a világot nem ismeri, annak nehezen lehet bármiféle nézete róla ugyebár. Na itt lép be ez első ideológiai lépcső, meghatározzuk szerintünk mi hogy van, és ne merjél kételkedni.

Ebben az országban azért vált nevetségessé mindez, mert akik az ideológiai maszlagot okádják, azoknak sincsen semmiféle világképe, nemhogy stabil, semmilyen.

Vak vezet világtalant, ami két éve még a sátán műve volt, ma a LegbelsőbbTitkosTudás lényege, és igy odavissza, tények, ismeretek, vagy következtetések nincsenek, csak üres jelszavak: óceánia, eurázsia, maga a megtestesült angszoc.

Elijah_Baley 2013.03.06. 09:54:42

alapvetően ott a gond, h a tízmillió ideológus tényként kezeli, h a magyar pártoknak van ideológiájuk és ennek fényében vitázik egymással. közben persze a magyar pártoknak semmiféle ideológiájuk nincs, de ezt kevesen látják, inkább vég nélkül vitázgatnak egy eleve hibás koncepció mentén :)

Zalai Béla 2013.03.06. 09:56:46

"Én ugyan nem hiszem, hogy az ideológia hamis tudat lenne (mert mi az igaz tudat?)"

A szerző úgy véli, hogy egy _kérdés_ érvként funkcionálhat egy állítással szemben? Vagy azt feltételezi, hogy abból: ő nem tudja megválaszolni ezt a kérdést, az folyik, hogy a kérdésre nincs válasz? Még ebben az esetben is: ha a kérdés megválaszolhatatlan, lehetséges olyan, mint "igaz tudat", legfeljebb nekünk soha nem lesz tudomásunk róla, melyik "tudat" is az valójában.

"Igazság nincs. Az igazság a beszélgetésben és egy időleges egyetértésben mutatkozhatna meg."

Az, hogy az igazság van-e vagy nincs, és hogy miben _mutatkozik meg,_ két teljesen eltérő dolog. Attól még, hogy édes jó anyám vaginája a maga mezítelen valójában soha nem mutatkozott (még?) meg a poszter számára, bizonyosra veheti, hogy létezik.

A fentiek tükrében sajnos ezt a bejegyzést is csak az "ideológiák, a hagyományok, a klisék" "egymásra rétegződésének" látom (bár az "egymásra rétegződés" fordulatot - amely a poszter számára szemlátomást igen fontos - nem biztos, hogy teljesen értem).

Jóllehet, indulat legalább nem tükröződik a posztban, és ez már nem kis erény a kortárs kiberközgondolkodók átlag megnyilvánulásaihoz mérten.

deruyter 2013.03.06. 10:29:23

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Jó kis cikk én nem is vitatkoznék vele. Amit írtál arra annyit reflektálnék, hogy bizony nehéz ügy egyik kérdésben ilyennek a másikban meg olyannak lennei, mert az emberek többsége csoport-ideológia-összességben tud csak gondolkodni. Ha egy csoport része vagy (még ha nem is tudsz róla és te magad nem is gondolkodsz ilyen csoportokban), akkor mindenben egyformán, de legalábbis hasonlóan kell gondolkodni. Teszem azt konzervatív vagy (mondjuk rendpárti) de nem szereted a magyar népzenét. Akkor már egy kicsit furán néznek rád, és a csoportnak csak a perifériáján lehetsz. És csak masszív lojalitással evezhetsz a közepére. Vagy behazudod, hogy szereted a magyar népzenét. Vagy kultúrában liberális vagy, de nem szereted ha a külföldi tőke korrumpálja a magyar döntéshozókat és érdemtelen előnyökhöz jut és inkábbb a hazai cégeket erősítenéd, vagy csak mondjuk úgy lehetőséget adnál, hogy ledolgozzák versenyhátrányukat. Akkor már nem vagy igazi liberális. Szóval a csoportok összezárnak, függetlenkedés nem megengedett. De legalábbis a karierre káros.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2013.03.06. 11:01:12

@De gustibusaut bene, aut nihil: azért az, hogy nincs koherens, következetes ideológiája egyik pártnak sem, még nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincs nekik... de asszem értem mit mondasz, úgyhogy asszem-asszem nagyvonalakban egyetértek :D

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.03.06. 11:05:55

@HaFr: írád: "A blogokban, az utcán, a kávéházakban szabadon fröcsögő derék polgárok mind a hatalom és az uralkodó ideológiák emberei."

te nem egy blogban nyílvánultál épp meg ?

akasztod a hóhért ?

Balt 2013.03.06. 11:24:13

Na most: szégyen ide vagy oda, Wass Alberttől egy sort sem olvastam (nem érdem, egyszerűen így alakult eddig), (marcista) PG-t tanultam valamikor. Tehát elméletileg ideális utódpárti szavazó lennék. Az mégsem. Sohasem. :) Élő cáfolat vagyok?

Én_vezettem_? 2013.03.06. 11:44:44

gimis koromban majdnem végigolvastam Marx Tőkéjét egy kiselőadásra készülve, Wass Alberttől kb 20 regényt olvastam. Mindkettő nagyon tetszett. (akkor most melyik oldali vagyok? :))
Marx elmélete lenyúgözött, nagyon jól, és főleg korához képest magas szinvonalon, tudományosan, és kissé axiomatikusan közelítette meg a gazdaságot.
Wass Albert könyveit nem tudtam letenni, annyira bele lehetett élni magát az embernek. A legtöbb ember akit ismerek és olvasta, megváltozott, mert testközelbe hozta az erdélyben élő népek szenvedését, életét, a mögöttes politikai folyamatokat. Szerintem az "Adjátok vissza a hegyeimet" cím mindent elárul, csak gondolkozni kell, ti. nem hegyeINKet írt. Mert arról ír, hogy egy nép évszázadok óta ott lakik (együtt más népekkel), de a politika miatt nem élhet ősei, nagyszülei földjén, mert a politikusok mindnig összeugrasztják az évszázada együtt élő népeket. Mesterien írja le a párvénete magyar nevet románra majd újra magyarra cserélő, minden rendszert kiszolgáló szolgalelkűeket, a magyarságot csak karriercélra használó embereket, hogy hogyan akarták mindig is pestről megmondani a székelyeknek hogyan legyenek magyarok.
Kedvenc részem amikor a bécsi döntés után bevonuló magyar katonákat várják nagy örömmel és reménységgel, aztán első nap óriásit csalódnak, a bevonulók számonkérik Mózsi bácsit, román székely-e vagy magyar, román az aki szerint régen jobb volt. Mózsi bácsi megjegyzi, nem tudja milyen lesz ezután, szinte leköpik. Végül a kisfiú megjegyzi: a kivonálssal nincs baj, csak a bévonulást spórolhatták volna meg...
nagyon tiszta, ma is aktuális az a kép, amit a regény ad

Egyátalán nem román ellenes, és nem szélsőjobbos, csak ezt nem tudják a legtöbben, mert nem olvasák el.
Ha csak megemlíted, vagy nem fikázod, rögtön lenáciznak, vagy hülyének néznek (pedig egy sort sem olvastak tőle, de ha a megfelelő médiumok fikázzák, akkor W.A. náci, és mindenki aki szereti a műveit)

Úgyhogy én egyetértek a cikk alapállításával.

Dekatlon 2013.03.06. 11:48:46

A vélemény olyan, mint a segglyuk.
Majdnem mindenkinek van, és csak kevesen kíváncsiak a máséra.

dr Smittpálelnökúr 2013.03.06. 12:04:03

@Én_vezettem_?: Ez azért van így, mert azok a pontagyú nácik, akik az életben nem olvastak el egy könyvet sem, rajonganak érte.

Dekatlon 2013.03.06. 12:10:52

@dr Kangörény: Ez mentén a logika mentén lehet, hogy a Mein Kampf is egy jó könyv. Meg lehet, hogy a cián sem mérgező.
Miért csak saját közvetlen tapasztalatból lehet véleményt alkotni?

Kristl 2013.03.06. 12:21:30

Royalista vagyok, mégis el tudok töprengeni Marx véleményén. Na bumm.

Szociknak vége 2013.03.06. 12:39:18

@Dekatlon: Miért kimondta hogy nem jó könyv?

Nem számít hogy az ideológia igaz vagy hamis(különben is annyi igazság van ahány nézőpont). Az számít hogy az ideológiától átfütött közösség mit képes elérni.

Ha visszanézünk (és kivonjuk az értelemszerüen a győztesek által megbélyegzett, vitatott fajelméletet), a nemzetiszocializmus gazdasági eredményei páratlanok. 1919-33(14 év) a német demokrácia a fejlődés 0 közeli, 1933-38 öt év alatt felépült Európa legerősebb gazdasága. Mert valamiben hitt az eccerü ember.

Kristl 2013.03.06. 12:52:10

@MetroGoldwinMayer:

Hát, európa legerősebb gazdasága nem 33-38 közt épült ki.

Dekatlon 2013.03.06. 13:00:28

@MetroGoldwinMayer: hát kevés a hiteles forrás, de állítólag egy közepesen megírt könyv. Magam is utána járhatnék, de úgy hallottam be van tiltva. :P
Mondjuk ez a tény igen erős reklám is számára.

panelburzsuj 2013.03.06. 13:13:06

@Balt:

Te a rétegződésre vagy ideális - példa. :)

Szociknak vége 2013.03.06. 13:25:37

@Dekatlon: Tulajdonképpen a könyv nem éppen egy tudományos igényü írás. De hátrány ez? Hitler a nép fia volt és értett a nyelvükön.

Próbálta volna meg ugyanezt egy berlini közgazdász professzor.

Sok ferdítés, általánosítás van benne, de ráérzett az átlagemberek egyszerü problémáira és egyszerü megoldásokat kínált. És aki írta az szentül hitte amit mondott.
Persze nem valószínü hogy célt ért volna a könyv ha nincsenek a németek eleve megalázó, tarthatatlan helyzetben.

Mindenesetre szvsz semmivel sem ferdít jobban a mü, mint a mai náciellenes propaganda, a másik oldalról(Hitler még a fajelméletet is nagyrészt az angol gyarmatosító felsőbbségtudatból merítette). Azok szeretik a náciellenes propagandát, akik internácik.

KériSzépen (törölt) 2013.03.06. 13:37:14

A poszt szerzője okos logika, helyes érvelések mentén leírja,amit eddig is tudtunk: a magyar társadalom végzetesen etatista.

InteriorLulu 2013.03.06. 14:23:47

Szerintem döntő többségünknek nem ideológiája van, hanem világnézete.
Többé-kevésbé koherens és szilárd elképzelés a társadalmat, nemzetet, gazdaságot, jólétet, kultúrát, vallást, tudományt, politikát, életmódot, erkölcsöt illetően, valamint elképzelés ezeknek a dolgoknak az adott társadalomban az egyén által legmegfelelőbbnek tartott érvényesüléséről.
És ezek a világnézetek, mint ilyenek, a világ minden normális, felnőtt emberének sajátjai.

Ennek megfelelően szerintem tévedés a valóban könnyedén azonosítható "szekértáborokat" az egyének agresszíven, másét negligáló módon harsogott ideológiájaként értelmezni.
Attól ugyanis, hogy ezek a világnézetek alapvetően háromféle - szocdem, liberális, konzervatív - markáns ideológiába így vagy úgy, nagy nehezen, de beleszuszakolhatóak, attól ezek még nem válnak ideológiákká.
Sokan, sok helyütt leírták már, hogy a közbeszéd tematizálása a mindenkori hazai, deformált gondolkodású politikai elit bűne. Deformáltságukból következő elemi érdekük a tematizálás, a megosztottság, az egyén véleményének, világlátásának becsatornázása, így ezt a tömegmédia segítségével nagyjából sikeresen is tették-teszik.
Kilábalni ebből, meggyőződésem, sajnos csupán az idő múlásával lehet. A magyar társadalom, erősen úgy fest, csakis a maga kárából tanul: szépen végig kell járnunk-szenvednünk a civilizációs stációkat, ami által minden generáció egy fokkal kulturáltabb, igényesebb, tudatosabb, nem találok jobb szót, civilizáltabb lesz, s ennek következtében fogja majd a magyar társadalom egyszer csak a nyugat-európaiak körében találni magát. Ez egy tanulási folyamat, melyben a társadalom és a mindenkori vezető elitje egymással folytonosan küzdve és karöltve, de mindvégig együtt halad. És minél több a küzdés, annál hosszabb lesz az út, minél több a karöltés, annál rövidebb.

panelburzsuj 2013.03.06. 14:51:14

@InteriorLulu:

Te úgy látod, hogy a SIKERES (azaz=sokak által támogatott) magyarországi pártok a "kulturáltabb, igényesebb, tudatosabb, civilizáltabb" világnézetekkel rendelkező "normális, felnőtt emberek" gyűjtőedényei?

panelburzsuj 2013.03.06. 14:57:55

@panelburzsuj:

Hogy Orbán Antallhoz, Szanyi Tibor Vitányi Ivánhoz képest - előrelépés?

Én_vezettem_? 2013.03.06. 15:01:33

@dr Kangörény: "@Én_vezettem_?: Ez azért van így, mert azok a pontagyú nácik, akik az életben nem olvastak el egy könyvet sem, rajonganak érte."
lehet hogy így van, lehet hogy nem (nem nagyon vannak pontagyú náci ismerőseim)

Viszont ezek szerint magukat liberális, felvilágosultnak tartó emberek szemében a legfontosabb, hogy (esetkeg nem is létező) pontagyú nácik mit gondolnak. Ás Ez annyira fontos, hogy még a SAJÁT véleményüknél is fontosabb (ami csak akkor alakuhatna ki, ha elolvasnák, és objektívan elgondolkoznának.)

Nekem úgy túnik, hogy aki ilyen véleményt formál, az a pontagyú. De legalábbis elvakultabb, mint akinek tetszik egy könyv (ami azoknak nem, akik el se olvassák)

panelburzsuj 2013.03.06. 15:02:46

@panelburzsuj:

Vagy Csurkához képest Bayer vagy Novák "írói munkássága" - színvonalemelkedés?

Én_vezettem_? 2013.03.06. 15:08:23

Hogy kinek mennyire tetszik egy könyv, az persze nagyrészt szubjektív dolog. Nem minősít egy embert az, hogy nem tetszik, vagy tetszik neki egy mű. Az viszont már minősít valakit, ha anélkül ítél el egy művet, vagy egy szerzőt, hogy elolvasná, ekkor az illető felületes, előítéletes, tudatlan. Ha pedig még azok személyét is elítéli, akik elolvasták az adott múvet, vagy akinek tetszett/nem tetszett, az azt mutatja hogy az illető egy arrogáns, tudatlan, "pontagyú" köcsög.

Objektíve.

InteriorLulu 2013.03.06. 16:00:51

@panelburzsuj:
Mit is írtam?
1. A világon minden normális, felnőtt embernek van valamilyen világnézete.
2. Kulturáltabbak,... civilizáltabbak vélhetően a generációk lesznek, a következő mindig egy kicsivel inkább, mint az előző.

A kérdésedre válaszolva: a sokak által támogatott (a te szóhasználatodban: sikeres) magyarországi pártok valamiféle világnézettel rendelkező felnőttek ideológiai alapú gyűjtőhelyei.
Amennyiben egy adott párt tagjai, akkor elfogadták a világnézetük becsatornázását. Hozzáteszem, ez nem minősíti az egyént. Amennyiben csupán szimpatizánsok, akkor az elfogadás már messze nem ilyen evidens. Mindannyiunk szerencséjére.

I_Isti 2013.03.06. 16:18:01

@MetroGoldwinMayer: A legnagyobb gazdasági csodát egyébként - a nagyonhülye nácik kedvéért nem árt megjegyezni - a nácizmus az USÁ-ban hozta létre, valamint a Szovjetunióban.
A II. vh. előtt ugyanis az USA gazdasága nem volt éppen top, viszont a II. vh utáni Európa gyakorlatilag mind a győztesek, mind a vesztesek oldalán gazdaságilag is kivérzett.
Emiatt az a háború előtt gazdasági téren is nagyhatalomnak számító államok csak kispályások tudtak lenni az USA mellet, a német gazdaságot is csak a Marshall-segély tudta talpra állítani.
Továbbá az addig többnyire külpolitikailag elszigetelt Szovjetunió katonailag a náci hordák elleni háborúban volt kénytelen annyira megerősödni, hogy egészen összeomlásáig a mindösszesen kettő darab úgynevezett szuperhatalom egyikévé vált.
"A konferencia [Bretton Woods -megjegyzés tőlem] összehívásakor az USA fölénye vitathatatlan volt. Tőle származott a legtöbb tőkebefektetés, ipari termelés és export. 1945-ben az Egyesült Államok adta a világ széntermelésének felét, kőolajtermelésének kétharmadát, és a megtermelt villanyáramnak majdnem a felét. Képes volt többek közt hajók, repülőgépek, járművek, fegyverek, mindenféle gépezetek és vegyszerek tömeges gyártására. Kezdeti előnyét (és a kapitalista világban meglévő megkérdőjelezhetetlen fölényét is) megerősítette, hogy az USA a világ aranykészleteinek 80%-át tartotta birtokában, és nem csupán ütőképes hadsereggel, hanem már atombombával is rendelkezett."

Ennyit az ideológiákról...

Én_vezettem_? 2013.03.06. 16:34:06

@InteriorLulu: szerintem önmagában is érdekes kérdés, hogy Mo-n mennyire erős az "ideológia" oldala a pártpolitikának. Tudniillik hogy miért akarja az átlag magyar ember ideológialiga, mindenféle érvekkel, értékekkel "megvédeni" az általa leginkább preferált pártot.
Arra gondolok, hogy alapvetően a politika érdekérvényesítésről szól. Én X állampolgár kiválasztom, hogy a saját illetve referenciacsoportom érdekeit ki képviseli a lehetős legjobban, és arra szavazok.
(csoport lehet földijeim, rokonaim, családom, a vallásom/ateisták, biciklisek, nemzetem, szinglik/heterok/homok , kékszeműek, bármi)
Mivel egyénként nem tudom érdekeim képviselni, megbízok, felhatalmazok (és fizetek) intézményeket és embereket erre. De az már nem feladatom, hogy például én érveljek amellett kia jó és a rossz, és milyen ideológiából/világképből lehet levezetni.

Figyelem! Ha valaki érdekének érzi, hogy az általa helyesnek tartott világképet képviselje valaki, az önmagában teljesen helyénvaló, sőt, demokráciában ezért semmilyen hátrány nem érheti. Természetesen (???) önmagában az is egy világkép, hogy nincs világkép, azaz szavazhat valaki arra, aki azt képviseli, hogy nem képvisel semmit, illetve mindenki ellen van, akinek világképe vagy értékrendje van.
(bár kicsit necces, de a demokrácia már csak ilyen bele kell férjen az egytelen érték hogy nicns érték képviselete is. )
Mo-n valamiért túzzel vassal írtják azt, akinek világképe, értékrendje, általában elképzelése jóról és rosszrol (önmaga, társadalam AZ ember tekintetében)
Amiben az a zavaró, hogy a pluralizmus azt kellene jelentse hogy párbeszédet, vitát folytatunk ezen értékekről. Ehelyett jelenleg megbélyegzik azt, aki bármilyen értéket képvisel, azzal a hamis érvvel, hogy aki bármilyen értéket képvisel, az mások értékei ellen van. Ez természetesen nem igaz, valójában azok vannak mindenkinek értékei ellen, aki nem áll ki értékek mellett, csak támadja mindeazokat, akik kiállnak, rendszerint akkor ha ezek az értékek számára nem szimpatikusak. A baj azzal van, hogy nem az hangzik el: Ez és Ez az értéked számomra nem szimpatikus, vagy káros, helytelen, ezen és ezen érvekkel támasztaom ezt alá. Ehelyett: "áhhá, szóval kiállsz ezen dolgok mellett, szóval lenézed, sőt ki akarod irtani aki nem ezt vallja?? szóval ők rosszabbak nálad?? te akarod megmondani?? látod én Jó vagyok, én nem mondok meg senkinek semmit, mindenki éljen ahogy akar, nincs rossz, nincs jó, csak teljes szabadság", és azon lendülettel mindjárt ki is közösített valakit: ÉRVEK NÉLKÜL, pusztán abból kiindulva hogy az illető VALAMIBEN hisz, vagy valami mellett kiáll.

Ez nem normális közgondolkodás. Az egyén ezért is menekülhet pl pártok mögé, vagy valójában protest-szavaz bárkire, aki akár csak látszólag kiáll értékek mellett. (pláne ha azok az értékek legalább részben átfednek az egyén értékeivel)

Ezért van, hogy értékek, világnézetek, akár ideológiák közti vitává fajul az egyszerű érdekképviselet. Ez nagyon nem jellemző más országokban, érzésem szerint...

panelburzsuj 2013.03.06. 16:36:04

Engem tényleg érdekelnének azok a "tények" (szervezetek, színhelyek, rendezvények, "szcénák"), amik azt mutatják, hogy "maistream" politika, média, üzleti és fogyasztói szokások felszíni látszata alatt egy erős, civilizált, kulturált Magyarország van kialakulóban. Amely majd szép apránként kibúvik a mai "látszatok" alól.

kekex 2013.03.06. 22:07:20

@Balt:
Persze, élő cáfolat vagy. A kérdés az, hogy minek? Ami lehet "minek" a cáfolata, de lehet a "minek" egyáltalán is?

kekex 2013.03.06. 22:23:04

Érdekes egy poszt. Egyben, "csomagban" lehülyéz mindenkit, aki bármely ideológiában hisz vagy azt elfogadja a világlátásával azonosnak. Talán azért, mert eleve tagadja, hogy bárki is saját maga (egyéni, családi, olvasmányi befolyásra)alakítja ki a világnézetét, és az alapján választ a meglevő ideológiák között neki megfelelőt.
Mintha fordítva ülnél a lovon: "Amíg szar van, légy is van" azaz az ideológiák mindig megtalálják a maguk táborát, és nem az emberek keresnek egy világmagyarázati rendszert (azaz ideológiát) maguknak.
Másrészt ellentmond a korábbi "Hülye konzervatívok beee" posztodnak, amely a 6 alapelem közötti választással sorol be ideológiák mögé. Azaz az értékválasztás, illetve az értékek SORRENDJÉNEK választása egyben ideológiaválasztás is jelent.
Ha viszont ez igaz, akkor majdnem igaz a 10 millió hülye állítás is (kivétel persze az a félmillió, amelyik már elhúzott innen boldogabb országokba).
Jelenleg a "Teszek rá, egykutyák ezek mind" ideológiának van a legtöbb híve az országban, ahogy a közvélemény-kutatások mutatják: "Nem tudja, nem válaszol" a túlnyomó többség.
Ha ezt kinevezzük "nihilizmusnak" máris megvan hozzá az "ideológia"

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.03.07. 14:49:51

@kekex: Az ember nyilván a morális rendszeréhez és világnézetéhez legközelebb álló ideológiát választja -- legalábbis, ha nem megélhetési politikus, üzletember stb. De Mo-n annyira erős a pártokrácia, hogy felülírja a belső értékválasztásokat, sőt előírja őket. Ez a Koestler Rubasovjának esete, klasszikusan. A konliktusmenedzsment pedig megélhetési vagy cirkalmasabb magyarázatokkal kezdődik, végül a párt agya átveszi a döntést a szürkeállományok fölött. Köszi a kommented.

kekex 2013.03.07. 21:29:28

@HaFr:
Nemrég bukkantam a blogodra, ezért ha volt is korábban magyarázatod, én nem részesültem belőle, viszont furdalja az oldalam ez a
Hátrább a szebb jövőért! szlogen. Elmagyaráznád?
Vagy pont az a bája, hogy mindenki úgy magyarázhatja magának, ahogy csak akarja?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.03.08. 14:25:26

@kekex: Hát, nem magyaráznám:::) van benne minden, olyan, mint a parizer.

kekex 2013.03.08. 20:09:08

Jé, a parizerben szóján kívül más is van? Egyezzünk ki disznósajtban, abba tényleg fülét-farkát bepakolják.
Én akkor szőnyegnek veszem: közelről csak csomók halmaza, és a minta csak távolabbra lépve vehető ki.
A "Szebb jövő" remélem nem jobbikos értelemben van véve? Liberális konzervatívtól ez meglepő lenne.
süti beállítások módosítása