1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2012.12.29. 13:22 HaFr

Hazugságok II: Nemzeti érzés

A politikum jellemzője, hogy a választói döntések viszonylagos információhiányban születnek, ezért az egyes döntések nem, a döntések összessége esetleg lehet optimális (de általában nem az). A viszonylagos információhiányt, avagy a tökéletlen racionalitást, a hatalom birtokosai szenvedélyek és további félinformációk generálásával pótolják, illetve -- nem nyilvános szempontok szerinti -- adagolásával torzítják tovább. A demokratikus közeg sosem átlátható, és minél jobban ellenőrzött és központosított egy politikai rendszer, annál kevésbé az. Semmi meglepő nincs hát abban, hogy a tömegek csak nagyon alacsony minőségű álláspontokat és döntéseket képesek kialakítani (amelyeknek az egyik -- bár a legfontosabb -- megnyilvánulási közege a parlamenti választás), és semmi meglepő nincs abban, hogy minél centralizáltabb a politikai gyakorlat, annál több pótszer kerül bele. A legalább megközelítően igaz információ egy részének megszerzése különböző okok miatt amúgy is lehetetlen, másik részét azonban szándékosan hallgatják el vagy manipulálják.

A racionalitásnak vannak azonban legitim (elfogadott, sőt néha lelkesen fogadott) pótszerei: ilyen pl. a nemzeti érzés. A nemzeti érzés eredete oda vezethető vissza, amikor (a XIX. század elején) a premodern politikai struktúrák érvkészletét az újonnan feltörekvő politikai osztályok már nem tudták a maguk javára kihasználni, ezért le kellett azokat váltaniuk. Ekkor született meg a politikai (és később az etnikai) nemzetfogalom és érzelmi közeg, amelynek akkor még volt racionális alapja (ti. a paradigmaváltás kényszere). Ma már azonban, amikor a megállapodott nemzeteknek elvileg nem kellene az önmeghatározásukkal foglalkozniuk, a nemzeti érzés jobbára valamilyen pótszerként funkcionál -- és az esetek nagy részében ez a helyzet éppen a nemzet tagjainak lebecsülését tükrözi, tudniillik nem feltételezi róluk, hogy racionálisan átláthatnák vagy jobb lenne átlátniuk a politikai közösségük racionális céljait. Vagy... egyenesen tilos átlátniuk őket, mivel a célok nem esnek egybe a közjóval, magyarán valamilyen részérdeket, a hatalmi elit érdekeit, vagy más, igazolhatatlan törekvéseket rejtenek, amelyek persze rejtve is akarnak maradni.

Tehát a nemzeti érzés politikai használata akár a közjó ellenében is működhet. A nemzeti érzés felkorbácsolása -- a ritka evidens nemzeti vészhelyzeteket leszámítva -- gyanús kell, hogy legyen egy politikai közösség számára. A nemzeti érzés önmagában alig-alig mutat a közjóra -- sokkal többet ér el egy nemzet, ha minden kulcslépését (pl. akut módon az EU-val szembeni viszonyt) racionális vita tárgyává teszi, és úgy alakítja ki a végső döntések alapját. A nemzeti érzés politikai (pláne a közvetlen pártpolitikai) kihasználása a legravaszabb, de egyúttal az egyik legdurvább megsértése a politikai racionalitásnak, a demokratikus átláthatóságnak és az állam feletti ellenőrzésnek.

A nemzeti érzés romboló erejével szembenézni hagyományosan a politikai közösségek legnagyobb próbatétele - pontosan, mivel a nemzeti érzés "természetesnek", szinte "egészségesnek" tűnik a (megfelelően zárt) politikai közösség tagjainak szemében, ennek hiánya pedig megbélyegzést és üldözést von maga után. Megfordítva, összehangolni a nemzeti érzést a politikai racionalitással és a toleranciával, ez az érett politikai közösségek egyik legfontosabb ismertető jegye. A nemzeti érzést pedig megfelelő -- többé-kevésbé igazolható, igaz, és tiszteletreméltó -- alapra helyezni, amelyről a politikai racionalitás érdekei is beláthatók, ez pedig olyan nemzeti feladat, amelybe Magyarország még csak bele sem fogott.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr694986255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aubin · http://fordulavilag.blog.hu 2012.12.29. 16:24:20

Tudod, HaFr, minden egyes szavaddal egyetértek. Megfogalmaztál valamit, amire már évek óta kerestem a szavakat. És most kiderült: nem is olyan bonyolult a dolog.

roqfort 2012.12.29. 16:32:41

@Aubin: Egyetértek, nagyon okos írás.

Link Elek 2012.12.29. 17:00:59

>A nemzeti érzés romboló erejével szembenézni hagyományosan a politikai közösségek legnagyobb próbatétele

A németeknek hitlerre volt szukseguk, hogy megertsek mennyire karos felfujni a nemzeti erzest.
Félek nalunk is ekkora katasztrofa lesz a vege

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2012.12.29. 17:06:48

Büszke akkor leszel, ha jobb vagy mindenkinél.

De nem attól leszel jobb mindenkinél, ha nagy a pofád.

Muad\\\'Dib 2012.12.29. 17:09:34

@Link Elek:
Hitlernek semmi köze nem volt a nacionalizmus eredeti fogalmához. A sovinizmus, és übermensch szemlélet nem része a nacionalizmusnak, legfeljebb néhány gyengébb képességű hívja a saját sovinizmusát nacionalizmusnak az egyik oldalon, míg a hasonlóan magas röptű "társai" a másik oldalon igyekeznek összemosni ezeket a fogalmakat, és rossznak beállítani mindenféle nacionalizmust...

ephart 2012.12.29. 17:27:05

kozmopolitizmus az igen.az köll a népeknek.zsidó ármány a nacionalizmus gyengítése megkérdőjelezése.Izraelben oszd eszt a baromságot.népszerű leszel paszuly

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.29. 17:39:30

@ephart: Ez biztos csak paródia volt.

politologus · http://politologus.blog.hu 2012.12.29. 17:49:10

Szerintem itt nem is a nemzeti érzésről volt szó, hanem a nemzeti érzésről szóló érzésről (mondjuk "meta-nemzetiérzés"?).
Kicsit olyan ez, mint Kundera A lét... c. regényében: "A giccs a meghatódás két könnycseppjét csalogatja elő... Az első könnycsepp azt mondja, milyen csodálatos, amikor gyerekek futnak a gyepen! Milyen csodálatos az egész emberiséggel együtt meghatódni azon, hogy a gyepen gyerekek futnak! - mondja a második. A giccsből csak ettől a második könnycsepptől lesz giccs."

2012.12.29. 17:50:54

@ephart: Nem ezt írta a szerző, hanem azt, hogy már messziről bűzlik az az ügy, ahol racionális érvek helyett nemzeti büszkeségünkre játszanak a politikai szereplők.

Ebben igaza van, bár én ezt nem érzem jelentős problémának. A magukat nemzeti oldalnak nevező jelenlegi kormány esetében nem látom, hogy gyakran kerülne elő ez az érvrendszer. Belpolitikai vitában kizárólag az ellenfelek lejáratására szokták használni, lásd az MSZP ekézése a kettős állampolgárság elleni állásfoglalásáért. A helyzet pedig az, hogy meg is érdemlik, mert a népszavazás egy folyamat vége volt, ha az akkori kormány nem tapossa el a magyarigazolványt - ami egy szép, de alapjában üres gesztus volt - akkor nincs népszavazás, ergo saját magukat hozták abba a helyzetbe, hogy a határon túliak ellen voltak kénytelenek kampányolni.

A Brüsszel vs. NER helyzetben sem nemzetünk felsőbbrendűségére hivatkoznak, hanem sajátos igényekre, amelyek az ország állapotából, illetve történelmi fejlődéséből erednek. Ez ellen nehéz érvelni, hiszen nyilván más igényei vannak Luxemburgnak is, mint Lengyelországnak. Itt inkább a saját zsenialitásuk szokott az ultima ratio lenni, az unortodox gazdaságpolitika, ami olyan agyafúrt, hogy rajtuk kívül senki sem érti, de a végén majd bebizonyosodik, hogy igazuk van. Erre pedig Fletó is szívesen hivatkozott, amikor olyanokat mondott, hogy: "Amilyen én vagyok és amit képviselek, az jó ennek az országnak."
A nacionalizmus nálunk szerintem elsősorban szimbolikus ügyekben kerül előtérbe. Szoborállítás, közterek elnevezése, kitüntetések odaítélése. Ez pedig csak gumicsont, amit a sajtónak és a választóknak odavetnek, hogy fontos kérdések helyett ezen rágódjunk. A szomszédos országokban érzésem szerint sokkal keményebb nacionalizmus hatja át a mindennapokat és indukál egészen őrült döntéseket.

Mesterlövész 2012.12.29. 17:54:46

Jó írás, ephartnak meg felesleges magyarázni, hiszen agy nélkül született. Orvosi csoda.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.12.29. 18:23:53

A "Nemzeti Érzés" színtiszta ezoterika, pont, mint a horoszkópok, vagy a buddhizmus.

De, mivel sokakat tesz boldoggá, be azért nem tiltanám.

Noha káros. Pont, mint az ezoterika, a buddhizmus... :D

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.12.29. 18:26:12

@reszeg tengeresz:

Hát, ez nagyon ügyes volt. :DDD

Nem te vagy az első, akitől kérdezem: te saját magad erejéből boldogulsz itt, a tündérmesében, a gyerekszobából trollkodsz? :DDD

epresgulyas 2012.12.29. 18:29:55

@Link Elek: nalunk már rég megtörtént ugyanaz, mint a németeknél, ugyanakkor... a kulonbség csak annyi, hogy ők nem voltak ostobák és tanultak belőle. Ja, meg szánalmasak sem voltak, mert legalább egy ideig meghódtották egész Europát, mi még ebben is szarok voltunk, de buszkék.... legalább 3x annyira buszkék mint a németek, most meg már minimum 1OOx annyira buszke a magyar mélynemzeti idiota magára mint más nemzetek, mert mindig az veri a mellét, aki szanalmas... az igazán erős, jellemes az csendben van, megtur másokat és az onazonossaghoz nincs szuksége arra, hogy naponta tobbszor is elmondja a tukor elott, hogy O mekkora istenverte nagy magyar :DDDD

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.29. 18:32:28

milyen sűrűséggel jönnek ezek az írások terv szerint?!

Bicepsz Elek 2012.12.29. 18:50:07

Eszerint jobb az a kormany, amelyik a nemzetkozi erzesre/elvarasra hivatkozik??? Persze Szechenyi is leszolta Kossuthot a nemzeti demagogia miatt, de az orszag ezt a nyelvet erti. Mindenesetre az USA-ban, Nagy-Britanniaban es Izraelben meg nem ment ki a divatbol a nemzeti erzes...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.29. 18:55:19

@Bicepsz Elek: Semmi ilyesmi nem következik abból, amit írok.

ephart 2012.12.29. 18:56:52

az idegenszívű zsidóknak csípi a szemét a magyar nacionalizmus.csak azt nem értem miért ugatéroznak bele a magyarok dolgába.pofátlan népség az már biztos.ha az ő hazájukba történne ez rögtön likvidálnának

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.29. 18:58:29

Bolond vagy, öregem. Ráadásul mosdatlan szájú rasszista is.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.29. 18:59:54

@HaFr: akkor figyelek, meg remélem, hogy index ajánlós lesz mind.

2012.12.29. 19:06:42

Nemzeti érzés? Az írek, a csehek, a lengyelek, de még a görögök is a nemzeti érzésnek és érdeknek hála többet értek el az euval szemben mint mi. A racionalitáás az, hogy bólogató jánosok legyünk és hagyjuk tönkretenni és kiárúsítani az országunkat? Ritka egy ostoba ember az, aki ilyen sületlenségeket leír. Racionális az, hogy az ember kiáll a nemzeti érdekei mellett mégha az másoknak nem is tetszik. Van rá elég sok jó példa még az euban is!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.29. 19:11:08

@ariskerase: Biztos ritka ostoba. Én azonban nem írtam semmi ilyet.

the_kite_runner 2012.12.29. 19:20:33

@ephart: Gratulálok! Sikerült elsôként, az összes többi paranoiás, korlátolt társadat megelôzve zsidót kiáltanod!

ephart 2012.12.29. 19:24:26

@the_kite_runner:

de ha ők gondolkodnak így.csak nem írhatom hogy a magyarok.hisz nekünk ilyesmi eszünkbe nem jut

biobender 2012.12.29. 19:32:14

nem kell messzire menni, Romania a nyolcvanas evekben a nemzeti erzes csucsain volt. Sot, a zadossagot is visszafizettek a sok idegenynek, pont 1989 novemberere.
Mi perszer nem ertettuk, hogy lehet egy nep olyan hulye, hogy a nemzeti maszlaggal minden szart meg lehet etetni veluk, jol le is neztuk oket.

hat most meg tessek...

von Putri 2012.12.29. 19:45:44

" a megállapodott nemzeteknek elvileg nem kellene az önmeghatározásukkal foglalkozniuk"

Bár az eddigieknél fülbesimulóbban, de lényegét tekintve ez az írás is csak hülyíti a népet. Monnyatok már egy "megállapodott nemzetet", aminek nincs szüksége folyamatos önmeghatározásra!

Önmeghatározásra nem csak egyéneknek, hanem csoportoknak, szervezeteknek, sőt még nemzeteknek is folyamatosan szükségük van. Az írás csak a megszokott libsi hablaty, ami egy pocsolyában élő egysejtűek közösségeként akarja láttatni a társadalmat

A protozoón mint az evolúció csúcsa, szép volt!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.29. 19:50:11

@von Putri: "Megfordítva, összehangolni a nemzeti érzést a politikai racionalitással és a toleranciával, ez az érett politikai közösségek egyik legfontosabb ismertető jegye. A nemzeti érzést pedig megfelelő -- többé-kevésbé igazolható, igaz, és tiszteletreméltó -- alapra helyezni, amelyről a politikai racionalitás érdekei is beláthatók, ez pedig olyan nemzeti feladat, amelybe Magyarország még csak bele sem fogott."

septem 2012.12.29. 20:17:30

én ezt már végigolvastam a 90-es években egyszer. 17 évesen még el is hittem. nemzeti érzés nélkül nincs közösség az országban. nem is volt, ezért is sikerült mára még az unokákat is nyakig eladósítani.

van egy igazodáskényszerben szenvedő réteg (a legdurvábbak a vidékről budapestre költöző kényszeresek), akik éhenhaló szomszédjuk felett simán átlépnek, de ha tibetben pofánvágnak valakit akkor, rohan tüntetni.

szerencsére már nincsenek túl sokan: lásd a százezres milliósokat, akiknek a fele dk-s. a maradék modern festő, fotóművész és dj.

septem 2012.12.29. 20:19:12

bocsánat, kifelejtettem a szocio- és politológusokat.

csontos83 2012.12.29. 21:01:32

azt had tegyem hozzá hogy nem ilyen idiótaságokon kéne tudományos nyelvezettel lovagolni - ami komikussá teszi az egészet - hogy ki csapta le először a nemzetizés kártyát hanem ha már a fidesz tette miért nem tette hamarabb az mszp mert annyira magyarellenes volt mindig hogy még politikai hasznot sem akart húzni ebből mire rájött volna a fidesz lecsapta a kezükről és a maga módján a fidesznek igaza volt valóban nemzetellenes politikát folytatott az mszp és tényleg nem tartoznak a magyar nemzethez. szóval a kérdés rossz és a kifejtése röhej.

vargánya 2012.12.29. 21:29:04

@HaFr: "Nincs terv". Ha Te mondod ...

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.12.29. 21:30:22

Klasszikus modernista cikk, amivel nem tudok egyetérteni. A nemzet egyfajta utolsó menedék a szétvert családok és helyi közösségek után, mellyel a közös nyelv (általában), történelem nyomán könnyebb azonosulni, mint az európaisággal vagy akár a marxi osztállyal. A nemzet egyfajta gyökeret, kiindulópontot ad önmeghatározásunkban, összefogásra sarkall a másik elnyomása helyett. Hogy a fidesz ezt csak saját tetteinek kimagyarázására, a jobbik meg az ellenségképzésre használja, az e két párt szégyene, de én semmi rosszat nem látok abban, hogy az ember magáénak érzi a szabadkai, beregszászi, pozsonyi, alsóőri magyarokat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.29. 21:51:31

@von Putri: Írod: "Önmeghatározásra nem csak egyéneknek, hanem csoportoknak, szervezeteknek, sőt még nemzeteknek is folyamatosan szükségük van."

Ebben van igazság. Igyekszem is ezt a poszt vége felé újra előhozni és új kontextusba helyezni.

nandras01 2012.12.29. 22:15:16

isten bizony sokszor próbáltam, de soha nem tudtam megérteni azokat, akik "nemzeti büszkeségről", "magyar identitásról", stb. rikoltoznak melldöngetve.
nem tudom felfogni ép ésszel, hogy miért kellene büszkének lenni azért a statisztikai véletlenért, mert a világnak éppen ebbe a szegletébe születtem.
voltak, akik maradandót alkottak ÉS magyarok voltak?
voltak.
de erre én miért lennék büszke, főleg miért kellene emiatt valamiféle felülemelkedett érzésnek eltölteni?
az én érdemem?
nem.
van bármiféle közöm hozzá?
(már, a közös nyelven kívül)
nincs.
többre tart engem bárki, azért, mert volt egy bartók, egy munkácsy, egy teller, egy ... akárki?
nem.
akkor?
(nem beszélve arról, hogy azok, akik valóban valami világraszóló tettet hajtottak végre, nem kevesen azt a hazájukból elüldözve tették. és az elüldözésükért nemritkán olyasféle valakik a felelősek, akiknek halvány lenyomatát ma igencsak felfedezni vélem egyes személyekben és pártokban...)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.29. 22:23:29

@nandras01: Nem "kell" (ez volna a lényeg), de mégis csak kérdés: hogyan működjön egy politikai közösség, amelyben a nemzeti érzés tényező, de nem akarjuk, hogy különböző racionális megfontolásokat, amelyek a nemzetet máskülönben előbbre vihetnék, megakadályoz az érvényesülésben.

nandras01 2012.12.29. 22:40:01

@HaFr: a "kell"- t természetesen nem a szó szűkebb értelmében gondolom- bár, manapság, mintha ez az értelmezés sem lenne a valóságtól túlságosan elrugaszkodott...

a "nemzeti érzés" természetesen lehet racionális alapú is- sőt, manapság csakis ilyen értelmezésnek van(lenne) helye.
a közös nyelv, a közös terület éppen elég ahhoz, hogy kialakuljon a közösség érzése, semmi szükség a misztifikálásra, a felfújt és melldöngető "magyar vagyok" szeánszra, különböző, légbőlkapott mítoszok barkácsolására, sohasemvolt hőstettek busongó megéneklésére.
manapság a "nemzeti" jelző olyan, mint egy falvédőszöveg - egyszerű és hamis.

Ellenpontok 2012.12.29. 22:44:33

Sokadik olvasás után sem világos hogy a trivialitásokon túl (a nemzeti érzéssel lehet manipulálni stb) mi akar a szerző kihozni mindebből.

A zsákutcás magyar történelem és a magyar politikai hisztéria már meg/leíródott bő fél évszázada.

nandras01 2012.12.29. 22:51:21

@Ellenpontok: talán, éppen a mostanában nyilvánvaló manipuláció teszi szükségessé, hogy az egykori leírást meg kelljen ismételni...

Muhammad Aliyah 2012.12.29. 23:00:10

@HaFr: Lehet olyat kérdezni, hogy milyen iskolát végeztél?

Ellenpontok 2012.12.30. 00:04:17

@nandras01: már csak a nyelvezet miatt sem hiszem hogy a "manipuláltak" megszólítása volna a cél, de ha mégis akkor a poszt inkább öngól.

Ugyanis ami ebből sokaknak lejön, az az, hogy a hazaszeretet(ük) irracionális, meghaladott, gáz. És ebben a poszt nem teljesen ártatlan.

Alkibiadesz 2012.12.30. 13:35:19

"A nemzeti érzést pedig megfelelő -- többé-kevésbé igazolható, igaz, és tiszteletreméltó -- alapra helyezni, amelyről a politikai racionalitás érdekei is beláthatók, ez pedig olyan nemzeti feladat, amelybe Magyarország még csak bele sem fogott."

Ez azért nem teljesen igaz.
A 19. században a nemzeti érzés teljesen racionális alapokon alapokon állt. Ez volt a liberális nacionalizmus kora. Ez a nacionalizmus teremtette meg az egységes kulturális nemzetet és azt az államot, ami egy ilyen nemzet létrehozásához kell. A liberális nacionalizmus ugyanis államépítô nacionalizmus.
Ebbe a folyamatba rondítottak bele Trianon, meg a 20. századi kollektivizmusok.

Kérdés, hogy miképpen hatott a nacionalizmus újraracionalizálásának folyamatára a rendszerváltó paradigma?

Hát szerintem nem túl rózsásan. Azt hiszem, hogy a 21. századi irracionális nacionalizmus, vagyis az etnicizmus receptje az, ha egy posztotalitárius - vagyis a civil társadalmat nélkülözô - társadalomra rászabadítjuk a libertárius modellt.
Az etnicista politikusok és a neokonok célja végsô soron ugyanaz: leépíteni azt a modern államot, amely a jogegyenlôség intézményétôl logikusan eljuthatott az intézményesített társadalmi szolidaritás bevezetéséig.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.30. 13:40:15

@Alkibiadesz: Hát igen, úgy emlékszem, én is hasonlót írtam a reformkor kapcsán. A probléma itt -- valóban -- a jelenlegi helyzettel való szembenézés.

Muhammad Aliyah 2012.12.30. 15:51:59

@HaFr: "A politikum jellemzője, hogy a választói döntések viszonylagos információhiányban születnek, ezért az egyes döntések nem, a döntések összessége esetleg lehet optimális (de általában nem az)."

Ezt most komolyan?

"A racionalitásnak vannak azonban legitim (elfogadott, sőt néha lelkesen fogadott) pótszerei: ilyen pl. a nemzeti érzés. "

Aztán ez?

Mi ez a hablaty?

Alkibiadesz 2012.12.30. 17:44:08

@HaFr:
és milyen feltételei lennének a jelenlegi helyzettel való szembenézésnek?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.30. 19:29:13

@Alkibiadesz: Megtisztelően sokat vársz tőlem. Talán ugyanarra a kulturális cirkulusra gondolnék itt is, mint amiről korábban beszéltünk.

Alkibiadesz 2012.12.30. 20:09:08

@HaFr:
Nekem volna pár tippem :)
süti beállítások módosítása