1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.12.12. 20:13 HaFr

Az emberhez méltó élet lehetőségei ebben a világban

Kapcsolódó kép

A sztoicizmustól és a kereszténységtől a kantianizmuson át a kommunizmusig (hogy csak a legismertebbeket említsem) se szeri se száma a világban azoknak a különböző bonyolultságú és vonzerejű a nézeteknek, amelyek a létező emberi nyomorra, lelki, szellemi és életmódbeli beteljesületlenségre hívják fel a figyelmet -- hogy aztán hol erőszakosabban, hol gyengédebben, de egyformán hatástalanul megpróbálják orvosolni a sok ezer éves helyzetet.

Ha az ember megáll egy pillanatra és megpróbálja felmérni, hogy egy adott percben éppen mennyi szenvedés, fájdalom, nélkülözés van a világban, hát akár meg is szakadhatna a szíve. A jó ember egyik elterjedt definíciója, hogy azonosul a szenvedéssel és/vagy nem szaporítja tovább, esetleg csillapítani igyekszik ahol tudja és amilyen terjedelemben tudja. Jó emberekből is kevés van azonban. Azok, akik aktuálisan szenvednek sem okvetlenül jó emberek, de a jó ember ismérve, hogy nem tekinti a mások személyiségét, aktualitását, hanem az ember voltát nézi, és csakis azt. Ez az elvonatkoztatási hajlam/képesség áll az összes fentebb említett világnézet tengelyében -- míg a rokoni, családi, ismerősi érzelmeket sokkal "egyszerűbb" megélni, az a jóságnak (szolidaritásnak, szeretetnek, áldozatnak) minden bizonnyal alacsonyabb mércéjét követeli. A közelség és a közösségen keresztül megszerzett ismertség "természetesebb", a jóság automatikusabb. Nem csoda, hogy nem szerveződnek rá politikai rendszerek.

Hogy ki mit tart emberhez méltó életnek, az persze emberenként különbözik. Egy bevásárlóközpontban járva -- hogy a figyelmünket a nyugati életmódra szűkítsem -- nem okvetlenül jut eszünkbe az ott bóklászó fiatalokról, idősebbekről, hogy az emberi élet javát élik meg. Inkább a szánalom hangja szólalhat meg velük kapcsolatban, ami nem jelenti, hogy a konzumerizmusra ne volna szükség: éppen az emberi élet fizikai fenntartásának és hozzávetőleges békéjének biztosítása érdekében. Aki vásárol, az nem háborúzik. Azok, akik idáig sem jutnak el, hanem csak vágyakoznak a plázaéletre, azok talán még inkább rászorulnak a szánalomra.

Közben lehet, hogy se a plázaéletet élők, se az ez alatti széles sávokban élők nem gondolnak magukra szánandóként. Lehet, hogy az így értelmezett jóság a méltóságukba gázol, a szánalom lealacsonyítja a címzettjét, a jóság méltánytalan egy autonóm ember szemében -- ha nem is gondolják el ilyen emelkedett terminusokban. A vonaton Sheffield vagy Karcag környékéről reggelente munkába zötykölődő, a telefonjaikba görnyedő fiatalok kikérnék maguknak, ha szánnánk őket, ha jók akarnánk lenni velük. Van-e értelme azt mondani nekik, hogy valamit máshogy kéne csinálni, amíg lehet? A jóság biztosan nem a szervezőelve az életünknek és nem csak azért, mert kevesen vannak a jók, hanem mert nincs is rájuk igény. A büszkeség és a döntési szabadság fontosabb, az informáltság foka nem számít, a végső szomorúság mindenkinek alanyi joga.

Mire lenne hát igény, ha jóságra nem? Érdemes-e olyan oktatást biztosítani mindenkinek, amelyet végigjárva az itt nagyon egyszerűen -- és némi szándékkal sután/bután -- jelzett sorsok szánandónak tűnnének? Lehet-e boldogabbá tenni az emberiséget oktatással, emberhez méltó munkával, az emberi élettel kapcsolatos igények emelésével odáig, hogy már ne legyen szükség jóságra és a visszás cselekedeteire (ha, tegyük fel, visszásnak is minősülhetnek)? 

Az embernek joga van elrontani az életét. De a saját döntése-e ez annak, akinek nem volt lehetősége jól élni? De nem a (kollektivista) jóság terrorista hangja-ez ez is?

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr3913484501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JoeP · http://mivanvelem.hu 2017.12.12. 21:54:29

Hmm, szokatlan írás, de jó. Egy kis taót érzek ki belőle.

Szalay Miklós 2017.12.12. 22:57:58

"De a saját döntése-e ez annak, akinek nem volt lehetősége jól élnie?" - Már hogy volna, ha egyszer nem volt lehetősége?

A szabadság kétélű fegyver: a kényszert alapból persze senki sem szereti - viszont a szabadság a döntés kényszerével jár, az embernek magának KELL eldöntenie, mi legyen, ami önmagában nyűg lehet, és felelősséggel ját, amit sokan szintén nem szívesen vállalnak. Emellett az ember kereteket, kapaszkodókat is veszít, stb...

Akit érdekelne kicsit mélyebben a téma, annak itt egy alapos elemző írás a szabadságról, korlátokról, szabadságvágyról:

egyvilag.hu/temakep/045.shtml

morph on deer 2017.12.12. 23:59:30

Hmm...
Alanyi jogon ingyenes lobotómiát, hiszen “boldogok a lelki szegények..” stb, probléma megoldva!
(Bár, ahogy a várólistákat nézem...)

Vagy mi a válasz arra a kérdésre, hogy ‘igaz, hogy van ÉLET a halál előtt?’
És amikor nincs?
Csak morfondírozok, semmi komoly.

Egyébként tényleg jó írás, csak rosszkor, attól tartok. Embernek lenni ma már olyan divatjamúlt dolog... Tényleg.
Amikor legfeljebb csak ‘emberi erőforrás’ van, meg ‘adófizető,’ ‘szavazó’ meg ‘nyugdíjas,’ ‘migráns’ esetleg ‘állampolgár’ - de ember?

- Hát az nincs kérem. Nincs rá igény, nem gyárják. Ajánlhatok helyette esetleg pár fideszest..? Sőt, németszilárdunk is van..! Karácsonyra! Szeretet ünnepe, meg minden! Na?

Brix 2017.12.13. 00:34:58

Emberhez méltó életet úgy lehet élni, ha az ember tulajdonossá, részvényessé válik a rendszerben. Valódi szabadság és jólét csak akkor van, ha a társadalomban egyenletesen oszlik meg a jólét, és midenki birtokol valamilyen termelési eszközt. A kapitalizmus úgy hoz létre jólétet, hogy egy szűk réteg aránytalan mértékben gazdagodik a többség rovására. Most nagyobbak az ember és emnber közti vagyoni különbségek, mint a történelem során bármikor. DE, az is igaz , hogy az ember soha nem élt ilyen jól mint most...A kapitalista rendszer a jelenlegi formájában nem fenntarható, mert a nagytőkések egyre nagyobb részt hasítanak ki a nemzeti/nemzetközi vagyonból, ami egyre nagyobb igazságtalanságot eredményez. A egyre csak fokozódő vagyoni különbségek eddig mindig forradalomhoz/háborúkhoz vezettek a történelem során... Az egyetlen járható út: megállítani a nemezetközi és hazai nagytőke nyomulását, és tőketulajdonhoz juttatni a társadalom széleskörű rétegeit... Eddig a tőketulajdonhoz juttatás, mindig balul sült el Magyarországon , akár a rendszerváltás utáni időszakot vagy az orbáni rendszert nézem.. Akkor is és most is csak egy szűk, privilegizált réteg kapott tulajdont...
A konklúzióm az, hogy általános jólét nélkül nincs boldogság, de ahhoz hogy általános jólét legyen, bele kell avatkozni a kapitalista rendszer működésébe. DE, nem úgy ahogy ezt már megtették Marx tanításai alapján , hanem úgy , hogy tulajdonossá kell tenni az embereket

Moin Moin 2017.12.13. 00:51:11

"Valódi szabadság és jólét csak akkor van, ha a társadalomban egyenletesen oszlik meg a jólét, és midenki birtokol valamilyen termelési eszközt... tulajdonossá kell tenni az embereket." - Ezzel "csak" az a gond, hogy az emberek zöme egyszerűen túl hülye ahhoz, hoyg akár a legegyszerűbb termelési struktúrában tulajdonosként működhessen 3 percnél tovább...:-) És ez nem csupán az oktatás hiányossága, vagy épp a nem megfelelően szocializáló környezeté: ilyenek az emberek túlnyomó többségénbek genetikai adottságai.

Mielőtt elkezdesz társadalmat-embert boldogítani, tán nem ártana, ha elmélyednél kissé az ember, mint biológiai lény adottságainak tanulmányozásában... Aztán, ha ezzel már megvagy, mehetsz tovább általánosságban bármely anyagi rendszer tulajdonságainak és a rájuk vonatkozó szabályoknak a megismerése felé. (Igen, az ember és az általa alkotott közösségek is anyagi rendszerek, így azokra is vonatkoznak e szabályok...) Ha ezen is átrágod magad, akkor pl. azonnal beugnik neked is majd az a tétel, amely leírja, hogy miért nem képzelhető el "homogén eloszlás" egyetlen anyagi rendszerben sem - így a jólétben és az áltaklános tulajdonosság terén sem... Ui. az anygai rendszerek sajátmozgásait meghatározó törvények működése kikerülhetetlenül hoz létre sűrűsödéseket és ritkulásokat (ezt egyébként először Newton írta le...) és ennek jólétbeli és tulajdonklásbeli aspektusa és következméyne is van!

...Ennyit a "tegyünk mindenkit tulajjá, hogy homogén lehgyen a jólét!"-ötleted életszerűségléről, édes fiam...:-)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.13. 01:08:59

@Brix: @Moin Moin:

en.wikipedia.org/wiki/Pareto_principle

és

Power laws, Pareto distributions and Zipf’s law

[...]

One example of a random multiplicative process might be wealth generation by investment. If a person invests money, for instance in the stock market, they will get a percentage return on their investment that varies over time. In other words, in each period of time their investment is multiplied by some factor which fluctuates
from one period to the next. If the fluctuations are random and uncorrelated, then after many such periods the value of the investment is the initial value multiplied by the product of a large number of random numbers, and therefore should be distributed according to a lognormal. This could explain why the tail of the wealth distribution, Fig. 4j, appears to follow a power law.

www-personal.umich.edu/~mejn/courses/2006/cmplxsys899/powerlaws.pdf

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.13. 06:35:49

A jóságot valamiféle anyagi izének fogod fel, melyre egy idő után hirtelen nem lesz szükség.

Nem, ez nem így van. A jóság maga az ember lelkének gyümölcse. S mindig szükséges.

Abban viszont igazad van, hogy szükség van az emberek tájékoztatására, mert a modernitás acélketrecébe zárt lélek sokszor annyira el van nyomva, hogy nem marad ideje körülnézni se.

Különösen most, a kései liberalizmus hanyatló-dekadens szakaszában hatalmas gonoszságot sugároz a rendszeruraink által vezérelt médiabirodalom. Ezért van hatalmas szerepe a sok kis, antiliberális civilnek, meg az őket segítő erősebbeknek.

Már eleve a pluralizmus nagyon hasznos. Ez ugyanis sok embert elgondolkoztat: vajon a hivatalos és kötelező kapitalista narratíva az egyetlen-e, amin keresztül nézendő a világ? S ez sokaknak kezdő pont ahhoz, hogy lelkük féllelegezzen.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.13. 06:37:24

@morph on deer:

Így igaz. Ma a liberális tömeglény az ideális, ezt nyomja Brüsszel, Soros, s bűntársaik.

Ezek a gyalázatos sátándisznók utálják az emberi lelket.

Geo_ 2017.12.13. 06:40:00

Próbáltam ilyesmin gondolkodni magam is - s igen, az oktatás, képzés, szocializáció lehet a megoldás

geo1.blog.hu/2016/05/04/jon_a_szabadsag_menekuljunk

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.13. 06:40:01

@Brix:

A kapitalizmus likvidálása nélkül nem lehetséges jólét. A kapitalizmus ugyanis eleve antidemokratikus, s egyik ismérve éppen az általános jólét ellenzése. Persze nem szavakban, de cselekedetekben.

Szerencsére ez a század az utolsó évszázada ennek a rendnek.

Most megy le lassan a klasszikus, "demokratikus" verzió, jön az autiritárius kapitalizmus, majd az is összeomlik.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.13. 06:45:02

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"a gyalázatos sátándisznók"

Ez kiváló neve lehetne egy deathcore punk zenekarnak.

Geo_ 2017.12.13. 06:56:16

Péter, hogy a ph@ßba tűrheted ezt az ocsmány alakot az oldaladon?

"Ezek a gyalázatos sátándisznók utálják az emberi lelket."

Geo_ 2017.12.13. 06:59:29

@neoteny: zenekarvezető: Pócs János

zipe moha 2017.12.13. 08:22:16

..aktuális, gondolkodó és gondolkodtató írás... szellemi ,morális és erkölcsi értelemben

-és ez esetben minden anyagi jellegű vonatkozást kizárva-

mindenki azt az értéket tudja adni, közvetíteni amije van...akinek van, adnia kötelsége, mely kötelesség belső kényszerrel is kényszerít...de el lehet nyomni persze...

aki értéktelenséget, hazugságot ( öncsalásból származót akár) vagy silányságot tud közvetíteni csak abból ez fakad...

a szabadságnak...az egyének szabadságának legvégül csak akkor van értéke sőt értelme ..ha a JÓ kerekedik felül és kerül többségbe, ha az egyén döntéseinek összessége a JÓ-ság irányába összegződik... ha e Rossz zsarnokságban és szabadságban EGYARÁNT győzhet, többségben lehet...a szabadság mindössze a faj teljes megsemmisülését, kipusztulását sürgeti....és az az utólsó 300 millió sem marad aki, akinek az érdekében a Világ Rossz hellyé vált...

Győz az Jó vagy győz a Rossz ..a küzdelem dinamizál..az eredmény már eldőlt..:)

zipe moha 2017.12.13. 08:33:11

@Moin Moin: ..a másokra alkalmazott kritikai képességed látom továbbra is igen fejlett...esetleg elegánsabb lett volna ha a mondanivalódat folytatod ( hamár..) és az érvelés technika következő szakaszába lépve saját helyettesítő állításokat teszel ...amik a leírt állítások, elképzelések alternatívájáról értekeznek..magyarán pozítívan érvelsz és építesz valamit nem pedig dorongolsz...bocs, hogy beleszóltam..amolyan visszajelzés..:)

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.12.13. 09:16:51

HaFr:"De nem a (kollektivista) jóság terrorista hangja-ez ez is?"
De az, nagyon is az.
"De a saját döntése-e ez annak, akinek nem volt lehetősége jól élnie? "
Igen a saját döntése. Ha az ember nem elégedett a helyzetével, akkor kitör belőle......a többi csak duma.... a rinyálás diszkrét bája.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.13. 09:38:37

@Geo_: couleur locale - bár birca mindenhol ott van, ami kicsit csökkenti a helyéi értékét

zipe moha 2017.12.13. 11:23:18

@Fuxos (ex bömis): ...megnéznélek fuxos amikor az "elégedetlen ember", akinek soha nem volt lehetősége megfogadva a tanácsodat ( " nahát itt egy jó tanács...megfogadom") ...dönt...és ugy dönt kitör belőle..és pont mondjuk ellened tör ki, mert éppen te vagy te útban....
Gondolom ezt mondanád:" Na végre..döntött és kitört...helyes."

ha mást mondanál, az mindössze a téged ért sérelem feletti rinyálás diszkrét bája lenne..:)))

2017.12.13. 11:24:25

@neoteny:
JA ! ROCK&ROLL
Pont egy Hendrix evangéliuma c. egyébként nem feltétlenül általános érdeklődésre számot tartó blog kapcsán(amit már nem is találok a neten), ill nem is Hendrix, hanem Janis Joplin halála kapcsán jutott eszembe, hogy noha nagyon is a kor gyermekeiként éltek - konzumálták az életet :D - de valamiért bennük még volt a szereplésen, az önfelmutatáson kívül, vagy azon túl az "adni".
amennyit tudok a korról, akkor még, különösen az elején gyakori volt, hogy csak úgy brahiból, ingyen felléptek. csak később a szigorú impresszáriók lehetetlenítették el, illetve tették ezt is marketing eszközzé.
de Joplinék azt mondták, hogy akinek van adottsága, annak kell adnia.
ez lenne az emberhez méltó élet, bár ez messzire vezet sztm., hogy mindenkinek lehessen, legyen valamilyen adottsága.
hogy mindenki érezhesse, hogy neki is adnia kell.

aki adhat, aki arra tud gondolni, hogy van mit adnia, az kevésbé gondol arra, hogy mit szeretne, mit kéne kapnia. mi az amire rá van szorulva.

lehet ez akár pusztán csak a szeretet képessége, mint az evangéliumban, de lényeg, h az egyénből fakadjon és ne a szövegszerű evangéliumot próbálja meg erőből betolni mások aurájába.
már ez maga is egy adottság(lenne).
egy(több) egész hatalmas intézményrendszer van erre, képzett donorokkal(:D), látjuk milyen sikerrel.

amúgy József Attila
Ehess, ihass, ölelhess, alhass! A mindenséggel mérd magad!
szal a helyzet . . .
? ? ?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.13. 11:28:52

@Bánegressy:

"ne a szövegszerű evangéliumot próbálja meg erőből betolni mások aurájába"

Van, aki aurába akar tolni, van, aki Izaurába akar tolni.

zipe moha 2017.12.13. 11:32:52

...vajon tud e abszolút értelemben objektív lenni egy ember?...nem..és vajon tud e abszolút objektív lenni több ember ( egy csoport)?...nem...vajon a mércének abszlút objektívnak kellene-e lennie...igen...mi oldja fel-e paradoxont?....ember nem az biztos..

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.12.13. 12:24:58

@zipe moha: Jut tér mindenkinek.....mellesleg, a harc nemesít, erősebbé tesz....és az is előfordul hogy veszt az ember. Nem tragédia, az új nap új lehetőséget hoz, csak meg kell látni....és mindenki aki megragadta az első alkalmat, nem fogja megtudni, milyen más vonzó lehetőségeket szalasztott el.

2017.12.13. 12:41:30

@neoteny:
Izaura azonban sajnos nem jár egyedül(a migráncsok melegágya [rofl]) tizdolog.hu/data/wordpress/2013/01/isaura.jpg
keveseknek adatik meg neki betolni(váljék egészségükre).
Úgyhogy, aki Izaurába akar tolni mégis jobban jár, ha inkább kezibe' veszi a kegyszert (szexshop1.hu/contents/termekek/erotikashow/n_05097520000.jpg) és egyedül álló élvezetre . . . hmm, hmmm, hmm

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.13. 12:55:50

@Bánegressy:

"Izaura azonban sajnos nem jár egyedül"

Akkor Izaura olyan, mint a baj: az sem jár egyedül.

zipe moha 2017.12.13. 13:36:23

@Fuxos (ex bömis):

"Jut tér mindenkinek"

.. a Tér mérete adott...természetesen nem jut ELEGENDŐ ( van olyan?) Tér mindenkinek...legalább mondjunk igazat..van akinek 1000 km2 jut..másnak 1 cm2...ha neked mondjuk 1m2....ha dönt és kitör az ember az 1 cm2-ről...a te 1 nm2 éri el...nem az 1000 km2 állót...ezt kívánni , ahogy teszed..nyilván nem okos...persze nem is kívánod..csak hangoztatod...ám amikor bekövetkezik ( mint már oly sokszor)...na akkor jön a rinyálás diszkrét bája..." elvették a ...mindenemet.."

a harc nem nemesít, sokkal inkább aljasít.erősebbé pedig még senkit nem tett ( ha nem volt az eleve)...és hosszútávon pedig minden ember VESZTES, mikor letelik az idő..azzal amivel évezredek óta telik....a múlt és a jövő között a jelen gyorsan eltelik gyökere a tegnap gyümölcse a holnap..az ember jött-ment míg alárendeltje szolgája a hajlamainak...míg állati természete a biomassza részeként forgatja az embert..a szelleme az ami kiemelheti és új sorsba helyezheti...küzd az állat és a szellem...az állat elpusztul még ha reprodukálódik is..a szellem él és végérvényesen legyőzi az állatot...a "dinamizáció" (harc) e küzdelem mellékterméke..létezne más út is a szellem elsőrendűségéhez...sosem próbálta még az ember..."...ezek a dolgoknak pedig meg kell lennie.."

zipe moha 2017.12.13. 13:47:59

...ha arra nézek mit vetettünk ( mi emberek, magyarok név-és személy szerint egyenként és csoportosan...) mondjuk 1945 óta...milyen termés kerül majd aratásra ..hááát semmi jóra nem számítok..ami egyébként nem tér el az emberi történelem rendes szokásos hagyományos menetétől...ezek a generációk is (el) megbuktak..nem alkottak semmi korszaktávoztatót..túlélni akartak mindössze, amibe belehaltak...pedig már sokszor megvolt ez a lecke de most sem volt meg hozzá az Ember...

zipe moha 2017.12.13. 13:52:47

korszaktávoztatót-korszakváltoztatót...bár az elsőnek is van értelme..:)

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.12.13. 14:14:29

@zipe moha: Sokféle hozzáállás létezik...de mind visszavezethető két alap beállítottságra:
1. Az életet egy soha véget nem érő tragédiák sorozatának éled meg.......
2. Vagy mint egy kiváló lehetőséget, hogy jól érezd magad.

A választás csak a Tied!

P.S. A tér rugalmas és tud tágulni. :)
P.S.2 .....ha kell, meg is hajlik. :)

zipe moha 2017.12.13. 14:33:54

@Fuxos (ex bömis): kedves fuxos.... a nézőpont amelyből szólsz a jelenben él ( nem ítélet..)..van kezdőpontja ( születés)..és VÉG! pontja (halál)..és ez a perspektívája is mindössze...ez az egyén fizikai ( nem szellemi ..szépen utaltam a fentiek szerint, ugye..:) perspektívája...ám az utazás során és végén az egyén akaratától függetlenül az egyenleg ( kifejtett hatások egyenlege) elkészítésre kerül minden esetben melynek hányadosa összegződik.. beépülve mások, például a később születők életlehetőségeinek, életfelfogásának meghatározását eredményezi....magyarul azért vagy kénytelen elfogadni a jelen való determinációkat..mert ilyen világot hagyományozott rád az előtted járó ember...

amit írtál azt mondhatta volna egy Római is 2000 évvel ezelőtt...lehet hogy szerepel is mint sír felirat valamelyik obeliszken...

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2017.12.14. 10:53:45

A címben feltett kérdésre ad egy lehetséges választ Harry Browne a "How I Found Freedom in an Unfree World: A Handbook for Personal Liberty" című könyvében:

www.amazon.com/How-Found-Freedom-Unfree-World/dp/0965603679

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.14. 13:30:40

@stoic79: köszi, spec nem is ismertem, érdeklődéssel fogom olvasni
süti beállítások módosítása