1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.11.23. 09:02 HaFr

A Momentum "harmadikutasságához": a hamis realizmuson túl

Image result for momentum harmadik út

Lássuk csak, mi az első két út, mert a "harmadik útról" a magyar szellem- és politikatörténetben csaknem minden generáció hoz egy új paradigmát. Németh Lászlóval és Bibóval szemben -- a továbbélő tanulságaik mellett -- az első útnak az etno-nacionalizmust (etnicizmust) nevezem, amely a magyar nemzetté válás meghatározó ideológiája és kétszáz éves sikertelenségének egyetlen legfőbb oka. A másodiknak a fölvilágosító radikalizmust (progresszivizmust), amelynek alakváltozatai végigkísérik az utóbbi száz évünket. A kettő együtt hatásosan szorította vissza a magyar konzervativizmust és liberalizmust, amelyekből a Horthy-rendszerbe befordulva már semmi értelmezhető nem maradt.  Nem tudtak lábra kapni ezek 1989 után sem. Ami volt helyettük -- szemfényvesztő módon -- az az etnicizmus és a progresszivizmus újraszerveződése nyomán a konzervativizmus és a liberalizmus gyarmatosítása, belekényszerítésük a hagyományos magyar politikai krédóba.

Innen is látszik, hogy a politikai krédónk masszívan kollektivista. Az SZDSZ-en belül annak idején volt egy vékony konzervatív-individualista (Tölgyessy, Hack) és egy vékony piaci-liberális (Tardos, Bauer) vonulat, de ezeket a "nagy teoretikusok" (Kis, TGM) tévelygésének is köszönhetően kiszorította nem is egyszerűen a fölvilágosító radikalizmus és a szocialista pragmatizmus szövetsége (progresszivizmus), hanem legfőképp az elvtelenség, az erkölcsi züllés, majd praktikusan a korrupció. Amikor ma Fodor Gábor mögött Bibó és Göncz képét láthatja a nagyérdemű, az éppen olyan bonyolult politikai élethazugság, mint amikor Orbán nemzeti érdekről, netán nagy néha konzervativizmusról beszél. Speciel Bibónak sem volt igaza már alapvető dolgokban, különösen ami a modernizáció exigenciáit és a szocializmus lehetőségeit illeti, Göncz aztán még kevésbé tudott semmiről, bár a maga módján a bölcsesség auráját hordozta és humanista volt, no de őket Fodor mögött látni az SZDSZ-emlékezet szűrőjén át, ez maga a szellemi perverzió.

A Momentum mozgalomnak először van nemcsak lehetősége, de igénye is szembe menni ezekkel a hamis realistákkal (realizmusokkal) és majdan remélhetően meghaladni is őket. Először van lehetősége szembefordulni a kétszáz évünket meghatározó etnicizmussal és fölvilágosító radikalizmussal, és remélhetőleg komolyan veszi ezek hosszú szellemi árnyékát rajtunk. A Momentum helyesen nem sieti el, hogy ilyen súlyos kérdésekben állást foglaljon, talán nem is tudja még pontosan, hogyan fogja ezt tenni, de nyitva hagyta a megoldást, mert érzi, hogy ami egy ideje van, az nem jó. És a megoldás valahol a magyar modernizáció antikollektivista, az egyéni szabadság és a közösségekért (in plural!) való felelősség erkölcsi és gyakorlati rendjében áll. Nagyon evidens -- számomra biztosan --, hogy a saját pártom (PKP) takaréklángon tartott reménye mellett a Momentum minőségi csere lenne a mai ellenzék után, amit meglátni felnőni megér akár még egy Fidesz-ciklust is. Az alternatíva (ami szerencsére nem túl robusztus): visszaesni a kétszáz év fogságába. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr7113351723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2017.11.23. 09:50:36

"A Momentum" [értsd: Fekete-Győr András] csak egyetlen dolgot vesz komolyan: as saját politikai karrierjét - amely reményei szerint elvezeti őt a miniszterelnöki hatalomba!

Saj(n)á(la)tos Orbán-Kurz kombó a gyerek - ám ezek tehetsége, rendszerben gondolkodása és szorgalma nélkül.:-)

Moin Moin 2017.11.23. 10:27:14

@HaFr: "Was schert mich denn dein Liebchen,
Was schert mich denn dein Grab;
Ich bin ein stolzer Reiter und brech sie ab!"

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.23. 10:32:59

@Moin Moin: na.. de itt van tovább is: "Ach Reitersmann, ach Reitersmann, lass doch die Lilien stehn, / sie soll ja mein Feinsliebchen noch einmal sehn."

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.23. 10:33:45

@HaFr: sőt, most látom: "Ums Morgenrot, ums Morgenrot, will ich begraben sein; / da schläft ja mein Feinsliebchen so ganz allein. "

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.11.23. 11:23:44

@HaFr: Értem én hogy kell a remény, de a Momentumba ilyen potenciális lehetőségeket belelátni....hmmmm...kb. mint a Fideszt 1997-98-ban jobboldali konzervatív pártnak hinni.
.....de szegény ember vízzel főz. Ez van, ebbe lehet reménykedni. (szvsz reménytelenül) :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.23. 11:31:04

@Fuxos (ex bömis): nem annyira remény ez, több is meg kevesebb is

Moin Moin 2017.11.23. 11:59:06

@HaFr: A lányka a naiv magyar szavazó allegóriája, a büszke lovas pedig a politizálásba belecsömörlött Cassandráé...

Egyébként nyugi: ahogy a magyar szavazókat ismerem, ezt a Fekete-Győr nevű legújabb politikai Feinsliebchenedet még nem egyszer, hanem nagyon sokszor fogod látni!:-)

Hidvégi Mihály 2017.11.23. 14:34:57

Jól tenné, ha Moin-Moin barátunk előállna a farbával, miért is olyan FGYA, amilyennek ő leírja.
Nekem úgy tűnik, hogy ismeri gyerekkora óta, tudja milyen gyerekbetegségeken esett át, ki volt apja, anyja, nagyapja, nagyanyja, amilyen határozottan lefesti.

Ha mégsem így lenne, akkor szeretném tudni, honnét ismeri mégis ilyen mélyen?

Nem valami sértettség beszél-e belőle? Nem tudom, de jó lenne tudni.

Mert az, hogy elért egy ismertséget FGYA, lehet táptalaja sértettségnek, olyannak főleg, aki úgy véli, ő aztán oda való lenne (hová pontosan, azt én nem tudom, oda, na), politizálni mindenki szeret s tud e kis kies hazában, de ilyen hirtelen feltűnni azért nem mindenki tud. S nem mindenkinek jut eszébe az sem, hogy gyerünk, próbáljunk néppártot csinálni, nem, nem.

Hidvégi Mihály 2017.11.23. 14:39:16

S lehet finnyázni akárkit, de célravezetőbb lenne a mai vészterhes időkben, hogy ha látni, hogy valami esetleg működőképes, vagy azzá lehet tenni valami által, nos, akkor segítsük azt a valamit, nehogy kifulladjon, nehogy elfajzzon, nehogy, nehogy.

Nem, ezzel nem szeretném azt mondani, hogy FGYA-t vagy akármelyik fiatal társát szeretném miniszteri vagy miniszterelnöki székben látni. Majd, 20 év múlva, na jó, ha valaki zseni, akkor esetleg 10 év múlva.

Lavinia Pinkerton 2017.11.23. 15:38:39

Én valamiért azt gondoltam, hogy a három út közül az első a keleti, vagyis a kollektivista oroszbarát, a második, amit választhattunk volna a nyugati, vagyis az európai liberális demokrácia, a harmadik utasok pedig a nacionalista fundamentalista szeparatista sajátos magyarok, akik se oroszbarát, se nyugatbarát berendezkedésben nem érzik jól magukat, csak a Budai várban székelve, valami jó vastag határzárral.

DrGehaeuse 2017.11.24. 13:42:36

@Moin Moin: Nocsak? Ezt legkevésbé tőled vártam Moin Moin!
Én ezt ilyen keményen meg se mertem fogalmazni. Le vagyok nyűgözve!

Scott Tenorman Must Die 2017.11.24. 17:01:22

azért nem foglal állást mert fogalma sincs

tpl 2017.11.24. 17:18:59

A Momentumra egy év múlva ilyenkor már senki sem fog emlékezni. Eltűnik még azelőtt, hogy bárki is észrevette volna, hogy valaha is létezett.

vajdasagi 2017.11.24. 18:08:43

Tisztelt szerző és nagyra becsült bloggerek: a többségetektől jóval kevesebb társadalomtudományi, politikai és filozófiai ismerettel rendelkezvén, én csak azt tudom, hogy hazánknak nincs 4 éve. Onnan már nincs visszaút. Nagyon hosszú lenne, ha ezt itt próbálnám bebizonyítani, de vagy higgyétek el ezt egy jó és bennfentes informatikusnak, vagy csak egy lehetőségként gondoljátok végig azt az alternatívát, hogy esetleg 50 éven belül minden piacképes tudással rendelkező ember elmegy majd innen, és kiürül a hazánk, mint egy indián rezervátum. És ez a folyamat ugyan aránylag sokáig fog tartani, de csakis kizárólag most lenne megállítható. Aztán már késő.

Tekintve, hogy a fidesz ezt nem fogja megpróbálni megállítani, akkor nekem nem elfogadható, hogy adjunk nekik még 4 évet, mert hátha a Momentum addig felnő. Nincs még 4 év tartalék. Koniec filma.
Emiatt én a Jobbikban bízom, amely ugyan valóban egy fekete ló, de legalább 2018-ban gondolkodik. Nem egy olyan jövőben biznék, amelyhez el sem jutunk. Túl késő lesz addigra.

Én már elkezdtem tervezni, hogy hova kell majd innen elmennie a családomnak sajnos. És nagyon nem örülök ennek. Félreértés ne essék: nem engem fog elüldözni a NER, hanem a NER csupán felperzseli a földet, és a legelő nyáj emiatt aztán odébbáll - ha élhetek ezzel a hasonlattal.

Persze majd jönnek a fidesz-trollok azzal, hogy soha nem volt ekkora a fizetés, meg a GDP meg hasonlók, de ők szelektíven azt nézik, amivel dicsekedni lehet. A valóság nem most látszik a gazdasági adatokban, hanem majd 10-20 év múlva mutatkozik meg. Most a munkaerő helyzete látszik. És az előrevetít minden egyebet.

Hidvégi Mihály 2017.11.24. 18:56:27

@vajdasagi: Sajnos teljesen reális amit írsz. Ha itt Orbán marad, Magyarországnak kampec. Még kilövődne Észak-Koreába, akkor is, igen nehéz lenne.

Szalay Miklós 2017.11.24. 19:22:24

Amellett, hogy tiszteletet érdemel az olimpia ügyében kifejtett tevékenységéért, azóta nem több, mint bármelyik pártocska a baloldalon.

2017.11.24. 20:08:11

@vajdasagi: Szerintem menjél már holnap.

ijontichy 2017.11.24. 20:26:29

@vajdasagi: @Hidvégi Mihály: Áhhh... ez a "jer Osszián, ködös, homályos énekeddel" annyira magyarosch. Feltéve (optimistán), hogy globálisan (meg kevésbé globálisan) az ingyenélők (aka politikusok) nem jutnak oda, hogy egyszerűbb feldobni a paklit, aztán lesz, ami lesz (this means war), Mo. a következő 20-30 évben egy középszar ország lesz (60-80% számára), ahol a középszer diadalmaskodik. Némi ésszel, munkával, meg egy kis szerencsével akár nagyon jól is lehet élni majd ott - persze nem a többségnek. További jó hír, hogy elődjével, a Kádár v1.0-val szemben, nyitva a határ. Aztán majd előbb-utóbb felnő az a nemzedék is, amelyik egészségesen kezeli a nemzeti érzelmeket. Például a nazális-buzis hangon, kurucos magyarságtudatról szónoklót instant, hordóstól rúgja bele a pocsolyába. Minél később következik ez be, annál nagyobb lesz a megfizetett tanulópénz :-(.

Nylul 2017.11.24. 22:29:41

@vajdasagi: Korrekt. Én viszont nem adnám fel a Momentumot.
Sajnos a kormányváltás esélytelen '18-ban. Én a Momentumot azért szeretném a parlamentben látni, hogy megmutassa, milyen (is lehetne) egy ellenzék.

laci_52 2017.11.24. 22:58:13

A Momentum egy nagy nulla, nem egy hiteles párt vagy mozgalom, a háttérből mozgatják valakik. Hogy miből gondolom ezt? Elég csak a vezetőjének a családfáját megnézni, azt, hogy ki az apja és ki volt a nagyapja...

Khonsu 2017.11.25. 01:36:15

@vajdasagi:

+1

Nem hiszem, hogy jövőre a Fidesz legyőzhető, utána pedig, ahogy írod, már késő.

Ettől függetlenül kíváncsi vagyok mi lesz a Momentumból. Később még hasznosak lehetnek, ha nem is a hagyományos politikai szerepkörben.

Mivel a NER-be betagozódni nem tudók/akarók számára csak a kivándorlás (vagy a másodrendű állampolgárként visszahúzódva vegetálás) marad egy hanyatló ország elbutuló társadalmából, így logikusnak tűnik, hogy az ellenzék értelmesebb részének léte ennek a menekülésnek a megszervezésében, koordinálásában nyerjen értelmet.

Talán a magyar történelem kereke körbeért, és újra eljött a vándorlás kora.

vajdasagi 2017.11.25. 12:39:20

@Gaspen: Még egyelőre nem megyek, mert megpróbálok segíteni a Hazán. Igaz, vannak ebben olyanok is mint te, akik talán nem érdemlik meg, hogy segítséget kapjanak, de hát azért a népem nagy többsége igen rendes emberből áll. Én még megpróbálom. Remélem nem veszed zokon.

vajdasagi 2017.11.25. 12:43:14

@Khonsu: Igen. Azzal a kitétellel, hogy ez a vándorlás végén már nem magyarok lesznek a leszármazottaink. És éppen ezért: akkor már inkább Jobbik!

Khonsu 2017.11.25. 13:20:54

@vajdasagi:

A diaszpóra nagyon sokáig fenn tud maradni, ha megszervezik. Mivel pedig az államok ideje Nyugaton lassan úgyis lejár, az ilyen formában való létezés általános és teljesen természetes lesz.

2017.11.25. 19:17:37

@vajdasagi: Miért nem érdemlem meg ? Miért vagy te jobb nálam ? Azért mert "bennfentes" vagy és neked el kell hinnem, hogy te tudod a tutit ?

Khonsu 2017.11.25. 19:58:04

@Gaspen:

Ez történik, amikor a nemzethez tartozást párthűségben határozzák meg. A kívülállók idegeneknek kezdik érezni magukat. Ha erre még valami normalitástól idegen rendszert is felépítenek, akkor az "idegenek" elköszönnek.

Nem értem miért fáj ez neked? Csak nem attól félsz, hogy a célközönség egyedül nem lesz képes fenntartani a NER gazdasági alapjait, ezért a rendszerrel együtt az életszínvonalad is visszarepül Közép-Ázsiába? :)

vajdasagi 2017.11.25. 20:41:35

@Gaspen: Úgy válaszolsz nekem, hogy közben nem is érted azt, amit én írok.

Én nem "bennfentes" vagyok, hanem csupán egy világlátott ember. Járok mindenfelé, látom, hogy a többi nemzet elhúz mellettünk, és aggódom emiatt. Próbálok tenni is a magyar nemzet érdekében, de hiába: a NER túl sok embert megbabonázott. Mintha már nem lenne esély visszakerülni a normális nemzetek körébe.

vajdasagi 2017.11.25. 20:45:55

@Khonsu: A diaszpóra fennmaradásáról többszörös tapasztalataim vannak. Ha igaz az, hogy "nyelvében él a nemzet", akkor az komoly baj: a diaszpóra egy idő után elfelejti ősei nyelvét. Még megmarad a közösség, de már nem magyarul zajlik az eszmecseréjük. Ezt látván újra és újra felteszem magamnak a kérdést, hogy igaz-e az, hogy nyelvében él a nemzet.

Khonsu 2017.11.25. 22:02:28

@vajdasagi:

Attól függ, hogyan definiáljuk a "nemzetet".

2017.11.25. 22:18:34

@vajdasagi:
a nemzet alapja a nemzés. a többségi nemzetség vagy a kisebbségi nemzetiség. a nemzet alapja a közös ősség. a közösség. a választott nemesség. ebből következik kisebb nemzetközösség és a nagy nemzetköziség.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.25. 22:36:04

@444:

"a nemzet alapja a nemzés."

De legalább is a baszás: mint ahogy a Fidesz megbassza a magyar nemzet tagjait, hogy a kocsordiaknak legyen vasút-ellátottságuk.

ijontichy 2017.11.25. 23:37:06

@444: Ja, ja.
Coito ergo sum - dicerat roumanicus...

"a nemzet alapja a közös ősség". Izé, Afrika méhében?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.25. 23:43:42

@ijontichy:

"Izé, Afrika méhében?"

A közös ősség csak Noétól számít, aki ősmagyarul beszélt.

2017.11.25. 23:49:16

@neoteny:
natio latinul születni. a nemzet egy politikai identitással rendelkező humán szaporodási közösség. amelyik általában egy nyelven beszél. de például az írek többsége nem tud írül. ha magyarul tudnának, akkor rögtön megfejtenék, hogy hivatalosan írjanak le mindent írül. úgy mindenki megtanul írül írni és olvasni. mellette beszélhetnek angolul. írjanak írül. óangolul az írek: iras. na ugye.

2017.11.25. 23:54:46

@ijontichy:
közte voltak evolúciós lépések. és létrejött egy sajátos összetételű népcsoport. ez a magyar. különféle módon számolt genetikai távolságok.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/df/MDS_analysis_of_Europe.png
a finn elég távol esik.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.26. 00:05:41

@444:

"a nemzet egy politikai identitással rendelkező humán szaporodási közösség."

Különösen amikor rálőcsölik a népnemzetiszocialista identitást, hogy finanszírozza a kocsordiak vasút-ellátását, mert akkor van a magyarok oldalán.

2017.11.26. 00:10:02

@neoteny:
az (eredetiben latin-keresztény) képes krónika noétól eredezteti a magyarokat.

A MAGYAROK EREDETÉRŐL
A SZENTÍRÁS SZERINT

Miként a Teremtés Könyve tizedik fejezetében írja a történetírás tanítómestere: "Ezek Noé fiainak nemzetségei: három fiától, nevezetesen Sémtől, Kámtól és Jáfettól a vízözön után hetvenkét nemzetség származott. Jáfettól tizenöt, Kámtól harminc, Sémtől pedig huszonhét." Szétszóródtak a világ három részébe; Sém Ázsiába, Kám Afrikába, Jáfet Európába került. Josephus szerint ugyanis Jáfet fiai bírták az északi vidéket, Ciliciának és Szíriának hegyeitől, a Taurus és Amanus hegységtől a Tanais folyóig, mely Szittyaországban van. Ugyanezt bizonyítja Szent Jeromos a héber dolgokról írott könyvében: Jákob fiainak birtoka volt Ázsia az Amanus és Taurus hegyeitől a Tanais folyóig, Európában pedig Gadesig; helységek és nemzetségek nevei maradtak utánuk; ezekből utóbb sok megváltozott, mások eredeti állapotukban fennmaradtak, vagy csak kissé módosultak, avagy közel járnak eredeti alakjukhoz. Jáfet fiai ezek: Gomer, kiről a galatákat, a későbbi gallokat nevezték el, akik Franciaország népe, Priamos első trójai király fiának, Parisnak fia, Francio után kapták ezt a nevüket; Trója pusztulása után először Pannóniába jöttek, melyet hajdan, Nagy Sándor idejében, Felső-Görögországnak neveztek, erős várost alapítottak Syccan hegye alatt, az Ister folyamánál, melynek német neve Duna; Syccan hegyéről a várost Syccambriának hívták, és négyszáz esztendeig időztek itt Krisztus megtestesülése előtt; végül a keleti népektől való féltükben átköltöztek nyugatra, és a Szajna vidékét foglalták el, ezt nevezték el említett vezérükről, Francióról, Franciaországnak, fővárosukat pedig Párizsnak, ama Francio apja után. Jáfet második fia Magóg; Jeromos szerint ettől származnak a szittyák; Madairól nevezték el a médeket; Javántól származnak a görögök, ezért nevezik héberül Görögországot máig Janánnak; Tubáltól erednek a spanyolok; Mosochtól a kappadóciaiak - erről nevezik mind a mai napig Mazekab városukat; Thyrasról kapták nevüket a trákok. Gomer fia: Asszenek, a trójaiak őse; Javan fiai: Eliza, akiről előbb az elizeusok kapták nevüket, utóbb az aeolok; és Tarsis, akitől Cilicia népe ered, ezért nevezik fővárosukat Tharsusnak: ott született Pál apostol, amiképpen meg van írva az Apostolok Cselekedeteinek huszonegyedik fejezetében. Továbbá: "ezek szigetekké különültek el az egyes vidékeken, mindenik a maga nyelve szerint". Ezt itt előre mondjuk, mert csak később történt, a nyelvzavarodás idején. Kám fiai: Kus, róla nevezték el az etiópokat, mert héberül Etiópiát Kusnak hívják; Mezarim, akiről az egyiptomiakat, mert Egyiptomot héberül Mezarimnak nevezik; Phuttól erednek a sibiek, kiket előbb phutoknak hívtak, onnan mind a mai napig a Phut folyó neve; Kánaánról nevezték el a kánaániakat, akiknek földje később Izrael fiainak adatott. Kus fiai azután: Saba, akiről a sabeusok kapták nevüket; Evilattól származtak a gaetulok; és Sabatha, a sabathenusok őse.

Kus nemzette továbbá Nimródot; ő az, aki Noé maradékát az úr ellenében város és torony építésére vezette, amelyről a Teremtés Könyvének tizenegyedik fejezete szól, mondván: "Ő kezdte a hatalmasságot a földön, mert hatalmával másokat maga alá vetett, és akaratuk ellenére az említett munkára kényszerített"; továbbá: "Erős vadász volt, és elnyomója az embereknek az Úr szeme láttára, hiszen semmi előtte rejtve nincs." Innen származik a közmondás, vagyis a szólásmondás: "Olyan, mint Nimród." Később ugyanis, ha valaki az emberek elnyomója volt, azt mondták rá, olyan, mint Nimród, vagy hasonlít Nimródra. Országa kezdetben Babilon volt, maradékainak földje az óceán tengeréig terjedt. Nyilvánvaló ebből mindenkinek, hogy Hunor és Magor, a magyarok ősei [nem] Nimród fiai voltak, aki Kus fia, aki Kám fia volt, akit Noé megátkozott; mert akkor a magyarok nem Jáfet nemzetségéből származnának, miképpen pedig Szent Jeromos mondja; azért sem, mert Nimród sosem lakott a Tanais folyó környékén, mely keleten van, hanem az óceán tengerénél. Miképpen tehát a Szentírás és a szent doktorok mondják, a magyarok Jáfet fiától, Magortól származnak, aki - Szent Sigilbert antiochiai püspöknek a keleti nemzetekről szóló krónikája szerint - ötvennyolc esztendővel a vízözön után ment bé Evilat földjére, és feleségétől, Enétől, nemzette Magort és Hunort; róluk a magyarok és hunok nevezete.

ez a nemzeti keresztény hagyomány. lehet mondani, hogy te ezt nem fogadod el. de ezek tulajdonképpen a vallási tradíció része. a "liberálisok" ugyanígy megkérdőjelezik izrael létét. ezek a "senkiháziak" azt mondják, hogy nincsenek népek, nemzetek hanem csak emberek vannak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.26. 00:24:50

@444:

"Jáfet második fia Magóg"

Góg, Magóg és Demagóg. Te az utóbbi ágból származol.

"ez a nemzeti keresztény hagyomány."

Ami szerint a kocsordiaknak vasút-ellátást kell biztosítson a nemzet. Mert aki nem akarja a kocsordiaknak a vasutat fizetni helyettük, az nem a magyarok oldalán áll, az nem-magyar.

ijontichy 2017.11.26. 00:38:00

@444: "közte voltak evolúciós lépések. és létrejött egy sajátos összetételű népcsoport" Aha. A Bircus Hungaricus.

Amikor valaki (mindegy, hogy ma, vagy ezeréve) ilyen bő lére eresztett - és tök lényegtelen - altató szpícset lök holmi "ősiségről", mindig olyan érzésem van, hogy nem akar dolgozni, viszont tartsák el mások az ősiség okán. Tkp. a kocsma népe is ezt szeretné.
Én azt mondom, van az a pénz, amiért nemcsak a fejemre szarhatnak, de szét is kenhetik rajta, viszont nincs az a szpícs, amiért ezt megtehetik. Természetesen egy davajgitárral is megtehetik, csak igyekszem elkerülni azon földrajzi helyeket, ahol ez utóbbi helyzet előfordulásának szignifikáns valószínűsége van.

2017.11.26. 00:59:48

@ijontichy:
rendben van. de a magyar közéletben erről folyik a vita. a nem-nemzeti, nem-keresztény (neo) "liberális" "demokraták" azt mondják, hogy nem kell a hagyomány. és a hozzájuk kapcsolódó (neo) "konzervatívok" (lásd pkp) és a (neo) szocik. ehhez joguk van. de ugye a (neo) nacionalista ellentábornak is joga van ahhoz, hogy nemzeti keresztény államegyházat hirdessen akár többségi alapon. ez egy irracionális hitvita. egy vallásháború. ahhoz, hogy értelmes közbeszéd legyen ezt a kérdést el kellene dönteni. a képes krónikát dobjuk ki, vagy a nem-nemzeti "liberális" kultúra egy jelentős részét vágjuk ganéra. mindkettőt hitelesen nem lehet képviselni. ez egy kulturkampf.

ijontichy 2017.11.26. 02:20:56

@444: "azt mondják, hogy nem kell a hagyomány" ilyen baromságot a "ugye a (neo) nacionalista ellentábor"-t irányító ingyenélni kívánók mondanak. Hogy tudd: ami érték, az fennmarad. Ami nem, az meg nem, még ha a seggedet lilára vered is a Kossuth tér közepének kövén, fényes délben.
"nemzeti keresztény államegyházat hirdessen" Ez az új elnevezése a davajgitárnak? Mert akkor teljesen megértem, hogy a nemnemzeti-nemkeresztény... stb. elegánsan felmutatja a középső ujját. De gyanítom, hogy a művelt, vallását jól ismerő keresztény is.

2017.11.26. 07:38:35

@vajdasagi: "Nagyon hosszú lenne, ha ezt itt próbálnám bebizonyítani, de vagy higgyétek el ezt egy jó és bennfentes informatikusnak...."

Bocsánat, hogy a saját szövegedet idéztem.

A többi csak a szokásos bla-bla-bla.

vajdasagi 2017.11.26. 15:07:44

@Gaspen: Te úgy kommentelsz itt, hogy előtte sokat ittál?
Vagy ettől függetlenül nálad elmentek hazulról?

2017.11.27. 13:45:19

@ijontichy:
a kossuth téren tüntetsz. tisza szobra alatt. kossuth nemzeti liberális volt. és evangelikus neveltetésű. az ugye nemzeti kereszténység. nem tudom láttál-e már evangelikus skandináv nemzeti zászlókat azokkal a keresztekkel. vagy láttad-e már nagy-britannia zászlaját. az egy nemzeti keresztény uniós lobogó. az, hogy te orbán cigánykodását összekevered a nemzeti kereszténységgel a te hibád tesó.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.27. 14:08:41

@444:

"te orbán cigánykodását összekevered a nemzeti kereszténységgel"

Te gagyizol a nemzeti kereszténység mázával bevont népnemzetiszocializmussal.

ijontichy 2017.11.27. 14:21:50

@444: Ez a "nemzeti kereszténység"-mánia nálad tünet. De nem a bategség. Nem állítom kapásból, hogy az ingyenélés vágya a fő motiváció. Lehet, hogy csak a zsigeri rettegés a gyorsuló időtől. Persze minap röpüllőről láttam a földet, oszt tele volt "útkeresztekkel". Biztos az is mind a nemzeti kereszténység jegyében ;-). A kérdés már csak az, hova álljanak a körforgalmak?
Egyébként engem, mint agnosztikus-ateistát egy percig sem érdekel senkinek a hitbéli neveltetése, amíg hite-vallása nem davajgitár számomra.
Össze-vissza hadoválsz és pont olyan hülye vagy, mint az az ateista, aki felszántaná a keresztes lobogókat. Elmekórtani esetek vagytok egytől-egyig.

2017.11.27. 14:53:17

@ijontichy:
na, de te vagy az agnosztikus-ateista, aki felszántaná a keresztes lobogókat.

ijontichy 2017.11.27. 15:11:58

@444: Ezt te állítod. Aki szerint az a jó, ha a hozzám hasonlók nemcsak a népnemzetiszocialista Mo-ról, hanem egyenesen a keresztény ojrópából is távoznak valami lakatlan szigetre. Merthát te vonyítasz, mint a fába szorult méreg, már magától a tudattól is, hogy létezhetnek olyanok, akiknek nem mondhatod meg (kötelező érvénnyel), hol lakik a vén kaporszakáll. Szar ügy, belátom, de a megoldás eü. kérdés.

2017.11.27. 15:20:26

@ijontichy:
no, de ez csak gyalázkodás. ezen túl valami a közélettel kapcsolatban?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.27. 15:34:51

@444:

"ezen túl valami a közélettel kapcsolatban?"

Nem vetted észre a te közélet-koncepciód kritikáját.

ijontichy 2017.11.27. 15:34:52

@444: Már miért lenne az. Nem politikusnak tituláltalak, mert az valóban gyalászkodás lenne.

2017.11.27. 15:52:39

@ijontichy:
na ezen a nem-gyalázkodáson és örök tagadáson túl valami a közélettel kapcsolatban?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.27. 16:27:25

@444:

"örök tagadáson túl valami a közélettel kapcsolatban?"

A te közélet-koncepciód kritikája is közéleti tevékenység.

2017.11.27. 21:34:22

@neoteny:
na jó, de mi az én közéleti koncepcióm? annyit hülyéskedtem és hülyeséget összehordtam, hogy már nem tudom, hogy mit gondolok. mármint ez a nick. mit is gondolok, amit kritizálsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.27. 21:43:00

@444:

"na jó, de mi az én közéleti koncepcióm?"

A népnemzetiszocializmus?

2017.11.28. 10:29:33

@neoteny:
egyszer most már tényleg írok egy blogot. mi az, ami részemről a hülyéskedés része. (mondjuk azt senki, vagy alig valaki fogja olvasni. de sebaj.)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.28. 10:35:40

@444:

Mindenesetre a te közélet-koncepciód kritikája is közéleti tevékenység.

2017.11.29. 09:38:47

@neoteny:
ez a részemről nem koncepció hanem jelentős részben utánközlése annak, amiket a környezetemben mondanak. orbán a rendszerváltók jogrendjét maga alá gyűrte. a cél, hogy az a kívülről vezérelt jogászállamiság (amit a filoszemiták úgy nevezenek, hogy nyugatos jogállam) szűnjön meg. helyébe lépett az unortodox illiberális demokrácia (amit a nyugatos jogállam hívei úgy neveznek, hogy az autoriter rezsim). az majd kiderül, hogy 18 tavaszán mit dönt a nép.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.29. 09:41:12

@444:

Mindenesetre a te részben utánközölt közélet-koncepciód kritikája is közéleti tevékenység.
süti beállítások módosítása