1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.11.20. 08:46 HaFr

Neobolsevizmus a magyar politikában

Related image

Neobolsevizmuson a politika totalizálását és az erkölcsnek és az egyéb társadalmi intézményeknek a hatalom érdekében történő teljes instrumentalizálását értem. A politikai-hatalmi szempont felülír mindent, a hatalomra jutás és a hatalmon maradás a személy (politikus és választó) dehumanizálását és integritásának (erkölcsi rendjének) szétrombolását vonja maga után, ami a konzervativizmus pontos ellentéte.

A populizmus, amennyiben antielitista képzelgéseiben a vezér/vezérelvű állam és a választók közötti intézményrendszer (erkölcsi rend, autonómiák, társadalmi intézmények) kiüresítését éri el, ennek a neobolsevizmusnak az előszobája. Van esély arra, látva a monologikus etnicizmusát, továbbá a bíróságokkal, a civil társadalommal és az európai intézményekkel kapcsolatos viselkedését, hogy ebből az előszobából a Fidesz 2018 után átlép a politika teljes totalizálása felé.

Azt hinnénk, egy fikarcnyival is jobb az ellenzékünk. De nem. A liberális demokrácia kiesése a társadalmi kommunikációból és a megőrzendő komplex értékrendünkből ugyanennek a neobolsevik mentalitásnak a magyar ellenzéki formája. A magyar ellenzékiségé -- talán a Momentumot leszámítva -- a liberális demokrácia és anyagi alapja, a hatékony kapitalizmus teljes kommunkációs és erkölcsi negligálásával kiváló példa a neobolsevik ellenzéki viselkedésre. Noha "helyreállításról" meg alkotmányosságról beszél, ennek kézzelfogható erkölcsi, értéktartalma nincs az ellen-fülkeforradalmiságon túl. Orbánság és ellenorbánság vetélkednek egymással, és az utóbbi legitimációs igénye nem terjed túl az orbánsággal való szembenállásán. (Amit persze némileg tovább bonyolít, hogy ez a szembenállás messze nem elég robusztus ahhoz, hogy csak az antitetikus volta miatt hiteles legyen.)

A bal-Jobbik szövetség világosan mutatja ezt. Ez éppen olyan gyakorlati "machiavellizmus" volna a neobolsevik trendbe illeszkedve, mint az orbánizmus (nem megfeledkezve az utóbbi ezen túlmutató jegyeiről). Semmi köze a liberális demokráciához, ellenben egy romhalmazon létrehozandó ellenorbánság, neobolsevizmus felé mutat, amit semmi más nem igazol, mint az orbánság és semmi más nem tart össze, mint a hatalomra jutás vágya. Ezzel nem azt mondom, hogy az ellenorbánság ne lehetne valamivel jobb, mint az orbánság, csak annyit, hogy irtózatosan messze járunk egy produktív rezsimváltástól. A magyar politika lingua francája a neobolsevizmus körül kristályosodik ki. A Fidesz -- mint kormánypárt -- a populizmustól közelít, az ellenzék a liberális demokrácia iránti érdektelenség és a machiavellista szövetségi politika felől.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1813318767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.20. 08:58:10

Először adsz egy kifacsart definíciót a populizmusnak, majd azt cáfolod.

Árnyékboxolás a neve ennek...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.20. 09:03:16

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: barátom, a populizmusnak ez a definíciója, sőt a lényege is, hogy aztán te mit tartasz kifacsartnak, az egyéni szoc probléma. HA te azt hiszed, hogy a populizmus egyszerűen antielitizmus akkor figyelmedbe ajánlom a saját antiliberalizmusodat, és onnan rögtön eljutsz a demokrácia csődjéig és az autokráciáig

DrGehaeuse 2017.11.20. 09:11:31

Kedves HaFr, nincs ebben semmi neo-. Mind a fityisz-orv-bán mind az anti-orv-bán (és főleg a fletó féle) bolsevizmus ugyanannak a bolsevizmusnak az egyre erősödő szálai.
A bolsevizmust a magyar politikai ál-elit sohasem vetkőzte le (nem is akarta) csak mindig változó ideológiák látszólagos érvényrejuttatására használta hogy a politikai szinpadon eljátszott hatalmi harc színjátékával elterelje a választók figyelmét pőre vagyonszerzési tevékenységéről.

Orv-bán és a NER 2015 (G-nap) óta már nem foglakozik ezzel sem. A hatalmi elit teljesen nyílt önvagyonosítása zajlik arcátlan és pimasz eszközökkel, alkotmányszintű jogi trükkökkel, parasztvakítás és félelembentartás, sikerpropaganda és agymosás és még számos más eszköz alkalmazása mellett.

DrGehaeuse 2017.11.20. 09:13:14

2016 óta inkább KNER van mint NER.

Korrupt Nemzetnyomorítók Együttmutyizási Rendszere

2017.11.20. 10:50:36

a legnagyobb bajnak az oktatás és a médiapiac teljes gleischaltolását tartom, amivel szemben nincsen semmi ellenállás leszámítva néhány vesztes piaci szereplő berzenkedését.
ezt majd követi az internet és a teljes kulturális piac.
ha ez megtörtént nincs több esélye a liberális(polgári) demokráciának kis hazánkban.
már-már azon gondolkodom, h minek kell tovább a magyaroknak az ő nem egyszerű, rendkívül árnyalt, sokrétű kifejezésre alkalmas nyelve.
Orbán vissza fogja állítani a nyelvstratégiai intézetet(vagy már szükség sincs rá?)
lesz(már van!) basic magyar
és akkor a magyaroknak végleg saját hona lesz a saját észvesztőhelye
magyarnarancs.hu/publicisztika/eszvesztohely-94830

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.20. 11:04:07

"antitetikus"

Ma is tanultam valamit.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.20. 11:08:46

@Bánegressy:

A linkelt cikk igen tanulságos: köszönet érte.

GyMasa 2017.11.20. 11:22:05

@DrGehaeuse:
Szerintem egyszeru:
Az orszagot a mszp-fidesz duo beallitotta a(z Intel felehez igen hasonlo) tikk-takk rendszerbe (4 evente cserlenek a hatalomban)
Na, ezt Fleto felrugta 2006-ban, amikor a trukkos sokasagaval nem adta at a stafetat a fidesznek.
Szerintem teljesen meg vannak (igen meg a mai napig) gyozodve rola, hogy nekik "JAR" a hatalom.
Ez egyertelmuen latszik a narrativajukbol, es a kommunikaciojukbol is.
Es, mivel ezzel a lepessel megszunt az egyezseg, mostmar a fidesz sem tartja magat hozza.
Es ezt nem erti az "mi egyenlobbek vagyunk/amit szabad Jupiternek" baloldal...
Eddig ugy tunik, hogy a mszp huzta a rovidebbet ezzel az alapveto strategiailag hibas lepessel anno...
Es, ahogy latom, egyre tavolabb kerul a lehetosegtol, hogy ezt valahogy helyreallitsa.
Es ebbol ered az osszes tehetsegtelen

sinus67 2017.11.20. 13:38:48

@DrGehaeuse:
És még nem teljesedett ki rendesen. 2018-tól az "ellenzéki" asszisztálás mellett ezt is megtapasztaljuk majd!
:(

DrGehaeuse 2017.11.20. 15:07:03

@sinus67: Sokkal teljesebb már nem lesz. A KNER-ben főhatalmat gyakorló oligarchák és a nekik dirigáló rejtőzködő hatalmasságok ma már a jelenlegi profitszerzési lehetőségekkel elégedettek lehetnek. Az orv-bán féle hisztériakormányzás már most is túl ciki ahhoz hogy belemennének a további fokozásába.

GyMasa 2017.11.20. 21:09:55

@DrGehaeuse:
Huhh, ezt nem láttam jönni...
:-)

apro_marosan_petergabor 2017.11.21. 12:48:11

Momentum - egy Soros által pénzelt párt, mint a demokrácia (elvtelen) bajnoka? Ugyan-ugyan...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.21. 12:51:02

@apro_marosan_petergabor: mennyél már a búschba a sorosozással

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.11.21. 13:07:32

A totalizációra való törekvésben, az erkölcs és norma kormányzásnak, hatalomnak való alárendelésében igazad van, ami az ellenzéket, vagy a kormányt illeti.

Viszont van egy alapvető különbség, ami a valóban neobolsevik ballib ellenzéket, a Fidesztől olyannyira megkülönbözteti, hogy a neobolsevik jelző a Fideszre nem használható.

Ez pedig a nemzeti identitástudat, és nemzeti hagyományok, határontúli honfitársaink tisztelete, amit a bolsevikok, és így a ballibek soha nem tiszteltek, mitöbb megsemmisítésükre törekdtek, és törekednek ma is.

Lásd Gyurcsány vs határontúliak.

A gazdaság elkúrásának mértéke - a ballibek javára - is meghatározó különbség, de ez nem a poszt témája jelen esetben.

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.11.21. 13:33:39

Találtam egy részben idevágó elemzést a reflektoron, mely szintán a totalizációt és tekintélyelvűséget jelölte meg alapvetésben bal és jobboldalon egyaránt, melyet te bolsevizmusként aposztrofálsz:

reflektor.blog.hu/2017/11/20/baloldal_a_baloldal_ellen
"Még csak nem is kétféle – egy nettó liberális egy részben etatista – jobboldali társadalompolitika között választottunk, hanem az alapján, hogy inkább antikommunistának, vagy inkább antifasisztának gondoljuk magunkat. Ez a kizárólagosságot, a másik oldal végső legyőzését hirdető politizálás a végső soron arról szólt, hogy a jobboldal a nemzetből, a baloldal meg a civilizációból tagadta ki az ellenfelét. Ez a XX. századi tekintélyelvű és diktatórikus rendszerekre reflektáló, érzelmi alapú politizálás pedig kiválóan megfelelt arra, hogy elfedje a közhatalom gyakorlásának lényegi és tartalmi részét. Az, hogy a baloldal elitistává vált és így tartalmilag megszűnt baloldalinak lenni, ahhoz vezetett, hogy anakronisztikus, a valóságtól elszakadt kulturális baloldalisága is elitistává vált, a népet lenéző, felvilágosult értelmiségi gőggé alakult át. Az élcsapatfelfogás, az arisztokratikus kiválsztottságtudat és felülről jövő modernizációba vetett hit (kulcsszavak: reform, szakértelem) végül kicsorbult a demokrácia próbáján. Az ígéretek be nem teljesülése, a nyugatos felzárkos elmaradása, és az, hogy ez a baloldali elit saját népszerűségvesztése mögött nem a saját korruptságát, a hatalomba való beleszokottságát és belekényelmesedését látta, hanem azt, hogy a nép nem fogja fel vezetői nagyszerűségét ezért leváltaná, ahhoz vezetett, hogy a támogatottsága végzetesen összeomlott. "

is 2017.11.21. 13:55:34

@Ballib cenzúrázók réme 24: ket allitast tettel, egyik sem igaz. se a nemzetieskedes, sem a gazdasagi elkuras mertekere vonatkozo allitasod nem igaz. pont a sajat idezeted ("a jobboldal a nemzetből ... tagadta ki az ellenfelét.") mutatja, hogy a nemzeti mennyire alsagos es nem igaz.

a gazdasagi elkurasos resz meg tokos-makos retes, meg embert nem talaltam, aki ket megpiszkalas utan erdemben tudta volna tovabb vedeni ezt az allitast.

is 2017.11.21. 13:59:47

@poszt: mondjuk nem egeszen vilagos, hogy miert kell ilyen zavaros fogalmakkal operalni. a bolsevizmusnak van bevet, elfogadott definicioja, es az teljesen mas, mint amire a poszt hasznalja a sajat definiciojahoz. amit meg a poszt definialni akar (a hatalom akarasa az erkolcs felett), arra is van teljesen mas, bejaratott fogalom. tovabba konzervatizmus idekeverese (kb. alma a kortevel) csak fokozza a zavart. szabad tudni, hogy ezt a zavarossagot szandekosan, vagy pusztan felmuveltsegbol sikerult osszehozni?

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.11.21. 14:01:52

@is:

Az elkúrás kapcsán itt egy rakat grafikon:
www.google.com/publicdata/directory
Kivétel nélkül mind azt igazolja, hogy ez elkúrók a legszarabbak voltak minden mutatóban EU szerte.

A nemzetieskedés kapcásn meg:
- MÁÉRT életre keltése, kontra határontúli érdekképviselet magasról leszarása
- Kettős állampolgárság megadása, kontra határon túliak megtagadása
- Erdélyi autonómia támogatása, kontra Erdély elcsatolására koccintás
- Mejünk nagyok lenni, kontra merjünk kicsik lenni)
- Német megszállás emlékmű, kontra a magyarok a hibásak a háborús borzalmakért
- Magyar cégek helyzetbe hozása, kontra külföldi multiknak minden projekt

----
De ez már történelem. De kérdezd meg a határontúliakat is esetleg, mi a véleményük.. :DDD

abdul hackeem 2017.11.21. 22:05:27

@Ballib cenzúrázók réme 24: Bocs, de az eddig látott hsz-eid alapján azt hiszem, rossz lehet neked, hogy mindent fekete-fehérben látsz, és minden reggel a sz@r ízével a szádban ébredsz.

apro_marosan_petergabor 2017.11.22. 17:53:40

@HaFr: Soros. Soros, a kitűnő, sok országból kitiltott, bennfentes kereskedés miatt bíróság elé állított bűnöző spekuláns, sokakat tett tönkre. Velünk ne tegye, nem hagyjuk.

apro_marosan_petergabor 2017.11.22. 17:56:25

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
szerencsétlen, ha néha önállóan gondolkodnál, látnál is. Remélem nem rekedtél meg az egyedfejlődésben. Lenyin mondta: tanulni, tanulni, tanulni!
No, hát rajta.
süti beállítások módosítása