1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.11.08. 17:11 HaFr

Nyugdíjas bashing, avagy mit is köszönhetünk a nyugdíjasoknak?

Kapcsolódó kép

Reprodukálok -- kicsit megváltoztatva, a lényegét meghagyva -- egy beszélgetést a Facebookról. 

Poszt: "Újabban sűrűn utazom át a régi lakóhelyemen trolival, busszal. Ugyanolyan bácsik, svájcisapkás, gurulószatyros nénik néznek szúrósan, mint 32 évvel ezelőtt, amikor eljöttem innen. Csak akkor ők voltak kb annyi idősek, mint én most. És még a rendszer is ugyanaz maradt.."

Komment: "Az egyik dolog, amit imádok Bécsben, az a sok rendkívül idős hölgy, akik kifogástalan eleganciával, kifogástalan sminkkel, sugárzó belső békével közlekednek a városban, öröm rájuk nézni, mindig azt gondolom, hogy én is ilyen elegáns szeretnék lenni 80 éves koromban. És annyira jó lenne Budapesten is sok vidám, elégedett, jómódú idős ember..."

Nos, a nyugdíjasaink sajna soha nem akartak ilyenek lenni, az élők közül a legrégebb óta szavaznak képletesen és alkotmányosan szabadságtipró megoldásokra, kompromisszumokra, öncsalásra, hazugságokra, az ezekből élő pártokra, senki másnak, mint enmaguknak köszönhetik a bécsiekhez mért nyomorukat. A hetvenéveseknél csak a hatvanéveseknek kisebb a felelősségük, a nyolcvanéveseké nagyobb, hát még a kilencveneseké -- sorry. (És még csak nem is vizsgáltam a konkrét politikai választásaikat. Reprezentatívnak fogom fel a közeget az egész társadalomban, csak az időre utalok, amit Magyarország formálására fordítottak.) A nyugdíjasokat nem menti fel semmi a Magyarország jelenlegi állapotáért viselt relatíve kiugró felelősségük alól, de hát nyilván nem is akarnák, hogy az idős voltuk okán megtagadjuk tőlük a morális felelősséget a tágabb közösségük állapotáért. Csak nem várják el -- ugye, nem --, hogy tiszteletből infantilizáljuk őket, csak mert a politika folytatólagosan ezt teszi a szavazataikért cserébe? Tehát nosza, mindenki számoljon el a felelősségével, mindenki a személyes felelősségével, de időarányosan. Minden tiszteletem mellett javaslom ezt, ami embertársunkként, családanyaként, alkotó polgárként stb. kijár mindenkinek.

204 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8513205947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.11.11. 14:05:38

@neoteny:
magyarul is van ilyen mondás. pénz beszél. csakhogy ugye az amerikai kormány ajánl fel 200 millió forintot annak, akik személyes véleményük szerint "objektíven" tájékoztatják a magyar vidéket. és erre most szijjártó péter mondja azt: pénz beszél. a kutya ugat, a karaván halad.

2017.11.11. 14:14:20

@neoteny:
ők a debreceni mechwart andrás szakközépiskola végzős gépészei. közönség soraiban ott ülnek a családtagjaik.
www.youtube.com/watch?v=r-9cDsUqXtU
szerinted ők hogyan élhetnek nagyobb jólétben, mint a szüleik. debrecenben vagy hajdúböszörményben. és nem bosztonban.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.11. 14:23:15

@444:

És? Legfeljebb az amerikai szövetségi kormány nem költi el az amerikai adófizetők (kevesebb mint) egymillió dollárját. Ami a szövetségi kormány egy napi költésének 1/10,000-ed része.

2017.11.11. 14:23:48

@neoteny:
nem úgy tűnik, hogy a general electric üzemei eladók. nem úgy tűnik, hogy nagyberuházásokat akar. sokkal inkább úgy, hogy kormányt váltanának vagy kivonulnának.

a diehl nevű német családi vállalat 2,76 milliárd forintos debreceni beruházásához 968 millió a kormányzati támogatást kapott. 151 új munkahelyet létesítenek (a választásokra).
www.dehir.hu/upload/images/galeria/2287/170911-diehl-bejelentes-budapest-pl-mj_35.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.11. 14:24:08

@444:

"szerinted ők hogyan élhetnek nagyobb jólétben, mint a szüleik."

Nem háziipari tevékenységgel, az meglehetősen biztos.

2017.11.11. 14:24:37

@neoteny:
ööö. úgy tűnik, hogy az üzemeik eladók.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.11. 14:25:13

@444:

"nem úgy tűnik, hogy a general electric üzemei eladók."

Nem úgy tűnik?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.11. 14:26:37

@444:

És? Az csak annyit jelent, hogy a GE menedzsmentje szerint több hasznot tudnak húzni abból a pénzből másutt, mint Mo-n.

2017.11.11. 15:17:01

@neoteny:
a general electric valószínűleg olyan cég, akiket örömmel látnak szerte a nagyvilágban. és a menedzsmentje úgy van vele, hogy nem kínlódnak tovább magyarországgal. ha valaki fizet nekik valamennyit, akkor kivonulnak. és majd megveszi tibocz vej, vagy valaki. de tiborcz vej vélhetően nem tudna sokkal több bért fizetni az átvett dolgozóknak. legfeljebb csak úgy, hogy állami megrendelésekhez juttatják. kérdés, hogy mi lép aschner lipót és a tungsram örökébe?

és te azt mondod, hogy a háziipari villanykörte aligha kerülhet a paraszti portára. úgy, hogy természetben adót fizetve, azon túl valamilyen vidékies pénzzel viszonylag szabadon csereberélik a népboltban. de miért is?

értem, hogy ha csak ez van, akkor fogyasztás visszaesne az 50-es évek szintjére. azért ez is tud idegenforgalmat generálni. falusi turizmusban is működik a retro, a tradicionális tungsram izzólámpa. oké. ezzel elérhetik mondjuk a 70-es éveket. az még mindig 50 év lemaradás. mert egyébként ha nem termelnek semmit, vagy tiborcz üzemében csak állami megrendelésre, akkor távlatosan hogy lesz jobb. a dág (debreceni állami gazdaság) háziipari egységei mellé kell egy dec (debrecen electric company). és az gyárthat eu szabványos világítótesteket. és ezzel elérik régi nszk szintjét. a 90-es éveket. és ha még néhányan feltalálnak valamit, amivel képesek a világpiacra termelni, akkor azzal 10-es éveket. és ha a debrecen kinevel egy világhírű tudósokból álló generációt, akkor megelőzheti a világot. de most mindenki csak ez utóbbit ígéri. válasszuk meg széll bernit, vagy a momentumot és világhírű oktatás lesz. ingyen lesz a kollégium.

a 17. századi debrecenben a diákok azt találták ki, hogy kell "explorátor". aki nyilván tartja, hogy a polgári házakban mikor van nagyobb vendégség. mert akkor ők ott kántálnak. és abból lett annyi pénzük, hogy sütőnőt és főzőnőt alkalmaztak. és létrehozták a kollégiumi ösztöndíjakat. amiből külföldre mentek. de mindezt nem anarchiában tették. hanem diákköztársaságot hoztak létre.

tehát te azt nem vágod, hogy amihez te a thyssenkruppa alkalmazottjaként hozzájutottál az nem elérhető mindenki számára. mert a te főnökeid ugyanúgy kijárták a pénzt a bankoknál az államnál, mint tiborcz. és az, hogy odadobunk 1-10-100 milliárdot nem jár mindenkinek. és ez a rendszer és a parasztvakítás arról, hogy a kapitalizmus kurvára igazságos lejáróban van. ez azt jelenti, hogy akkor hagyományos háziipari izzókat is kellene gyártani. nem hipermodern gépsorokon. mert erre van lehetőség. aztán valaki ügyesebb, akkor építsen jobb gépsort. de az induló állapot az sajnos a retro. vagy legalábbis azoknak, akik nem akarnak százcsillió dolláros pénzalapoknak dolgozni. azt is lehet. ez a pénz nagyrészt semmiből teremtett adósság. de ennek a kamatai ott vannak valakinél.
www.nationaldebtclocks.org/
részben a lakosságnál nyugdíjalapoknál. részben meg vállalatokba fektetve. milyen eloszlásban. hány nagybefektetői család van azt nem tudjuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.11. 16:44:13

@444:

"a háziipari villanykörte aligha kerülhet a paraszti portára. úgy, hogy természetben adót fizetve, azon túl valamilyen vidékies pénzzel viszonylag szabadon csereberélik a népboltban"

Mit cserélgetnek szabadon a népboltban? Háziipari villanykörtét háziipari mézes mázos tulipános cserépedénnyel? Gyügyei meggybefőttet magyar tormával? CGA monitorokat magyar iskolaszámítógéppel? Magyar gyártmányú tornacipőt Zolika termesztette gyógyfűből a Biogal által gyártott pirulákat?

"ez is tud idegenforgalmat generálni"

No de akkor már nem önellátó a vidék: akkor már függ a vidéki életszínvonal az idegenektől, hogy mennyi pénzt hajlandóak elkölteni a falusi retróra.

Te fantáziálgatsz össze-vissza, mindig azt, amire épp' szükséged van a nagy képes kifestőkönyved színezéséhez.

"ez a pénz nagyrészt semmiből teremtett adósság. de ennek a kamatai ott vannak valakinél."

Hja, az államalkotó népek ilyen államot alkottak maguknak. A politikusok leválthatóak, csak mindegyik garnitúra "hiánycélos" költségvetést csinál. Amely céljaikat el is érik gondosan. A központi banknak meg inflációs célja van, hogy költse el a paraszt a pénzét mielőtt elértéktelenedik, még csak véletlenül se próbáljon megtakarítani, mert akkor még a végén befektetné a megtakarításait, és tőkejövedelemre tenne szert.

És ez igaz nem csak a magyar parasztra, hanem az amerikaira is meg a kanadaira is meg az angolra is meg még a svájcira is -- csak a mérték változó, és a svájci paraszt mindig összeállhat és követelhet egy népszavazást akármelyik törvényről. És ugye a svájci parasztra nem kiabálja rá a másik svájci paraszt, hogy az első svájci paraszt nem igazi svájci, hanem csak svájci lakos, mert népszavazást akar valamilyen törvényről. És tényleg van Svájcban agrárpiac-védelem. Igaz, hogy a svájciaknak csak 3%-a dolgozik az agráriumban, így azok védelme eléggé piti összeg a többi svájci bevételének arányában, de te ujjal mutogatsz rájuk, hogy bezzeg a svájciak is piacvédenek. Csak épp' a magyar településszerkezet miatt te a magyaroknak vagy 30%-át piacvédenéd meg. Ami sokkal nagyobb érvágás lenne a többi magyarra nézve, mint amekkora a svájciaknál. De neked meg Drábiknak meg a kocsma népének van egy elképzelése, és azt figyelembe kell venni attól függetlenül hogy mekkora baromság, mert ha nem kerül figyelembevételre, akkor azok akik nem hajladóak a magyarok oldalára állni menjenek Bosztonba.

2017.11.11. 16:54:06

@neoteny:
ez egy mustang p-51-es.
www.youtube.com/watch?v=wK9iJBxR39Y
az alapkonstrukció 1940-es. éppen "kéthetes" (77 éves). 1944-ben hajdúböszörményben ilyenekkel lőtték az amerikaiak a csordalegelőt. a csordát, a csordásokat valamint a vásárra igyekvő lakosságot. ilyen gépekről leterítettek 113 embert. ebből 41 fő meghalt és 72 fő megsebesült. nyilván ez is már a soros terv része volt. de az akkor 14 éves gyurit budakalászon rejtették el.

azok a legények akik szalagtűzőn táncikálnak és akiknek a nagyszüleit lődözték vajon képesek lennének összerakni egy mustang p51-est. utángyártani 1 darabot. ehhez bányaipar kell. debrecen környékén nincsenek nagyobb bányák. két opció van. a gyártani szoftvert az appsztorba. oké. de a másik opció az, hogy termeljük ki a földből a fölösleges agrárterményt. és abból megvenni a hiányzó bányaipari termékeket. alapanyagot, energiahordozót. előállítani azt a technológiát, ami 77 évvel ezelőtt volt a világcsúcs.

na most a térségi integrált szakképző központ felőlem mondhatja azt, hogy ez túl könnyű feladat. szerintem annyira nem könnyű. ez egy olyan feladat, amit esetleg megoldhatnának a szakközépiskolások a szakoktatókkal. debreceni repülőtérről felszállhat valaki. és esetleg valakik azt mondják, hogy ők létrehoznák a debrecen aviation company-t. vagy akármit. és gyártanak mezőgazdasági gépeket.

boeing-777-es utazóközönsége azt mondja, hogy de ilyet ne akarjatok már. multinacionális vállalatokat építünk. és nem városias holdingokat, vidékies klasztereket. hanem metropoliszokat. budapest felőlem kövesse ezt az iskolát. ott ez egy dilemma. debrecenből egy legfeljebb 1 milliós várostérséget lehet csinálni. értem persze, hogy ha abban a termelés az 50-es évek amerikájának a szinjén áll, akkor a fogyasztás is azon a szinten áll. nota bene budaörsön a termelés semmilyen szinten se áll. mégis ők a leggazdagabbak. mert a legnagyobb hipermarketek ott könyvelik el a teljes magyarországi forgalmukat. és csak ott fizetnek helyi adót. nem muszáj termelni. lehet úgy is aratni, hogy nem vetünk. hanem nevetünk. ne hagyjuk, hogy soros nevessen a végén. rendben. de mi legyen helyette.

most persze lehet mondani, hogy ne akarjad már, hogy azok a szakközépiskolások egy mezőgazdasági célra alkalmas repülőt építsenek. ember, ellon musk marsutazást tervez. felőlem tervezzünk marsutazást. nyilván annak a részeihez is hozzá tud a természettudományi és technológiai kar, az informatikai kar és a műszaki kar. mert így három dékán is lehet. három kari tanács. háromszor annyi kari bizottság. ezek rendkívül fontosak. de ebből műszaki területen egy egyetem egy is elég lenne.

a debreceni egyetem nyilván a legmagasabb technológiai szinten lép be. ezt szolgálja az msc képzés. a debreceni szakképzési centrumban az első évfolyam a szakoktatókkal összekalapál egy mustangot, akkor megemelem a kalapom. és akkor szeritnem azok a gyerekek már nem úgy gondolkodnak, hogy mit lophatnának el a szocialista üzemből, vagy a multinacionális vállalattól.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.11. 17:08:45

@444:

"utángyártani 1 darabot."

Igen, abból fog meggazdagodni a magyar településszerkezetű vidék.

"nota bene budaörsön a termelés semmilyen szinten se áll."

Persze, nem is építették meg a logisztikai központok épületeit meg nem is rendezték be azokat árumozgató berendezésekkel meg nem is dolgozik senki a logisztikában.

"értem persze, hogy ha abban a termelés az 50-es évek amerikájának a szinjén áll, akkor a fogyasztás is azon a szinten áll."

Ha értenéd, nem tolnád it a rozmaringvirágos népnemzetiszocialista ábrándjaidat.

2017.11.11. 17:29:10

@neoteny:
a mechwart andrás szakközépiskolában misi négyes tanuló. és debrecenben él a mátyás király utcában.
aprohirdetesingyen.hu/hirdetesek/ads_new2/999/9990105/debrecen-matyas-kiraly-utca_41499928932.jpg
hogyan állja meg a helyét a globális versenyben vállalkozóként debrecenben? és misi viszonylag jó pozícióból indul. ennél keményebb kérdés, hogy mit csináljon ricsén ricsi a putriban?
i.ytimg.com/vi/aTnLbTlliq8/maxresdefault.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.11. 17:36:18

@444:

"hogyan állja meg a helyét a globális versenyben vállalkozóként debrecenben?"

Ha ezt meg kell mondani neki, akkor soha nem lesz vállalkozó belőle.

Sanyinak nem kellett megmondani, hogy hogyan áruljon pucér nős kártynaptárakat az iskolában; azt sem kellett megmondani neki, hogy hogyan boltoljon használtcikkekkel.

2017.11.11. 17:48:37

@neoteny:
hogyan indítson el misi egy olyan gépipari vállalkozást, ami megállja a helyét a világban. tegyük fel, hogy misi az átlagosnál valamivel jobb, négyes tanuló. és az átlagosnál valamivel jobb körülmények között él egy óvárosi házban a szüleivel. ahonnan elköltözne. a szülei nem tudnak neki pénzt adni, de neki sem kell a szüleit támogadni. tehát jobb valamivel helyzetben van, mint egy átlagos fiatal. mit tegyen? összeházasodna a szerelmével marcsival. és szeretnének két gyereket. hogyan lesz misinek egy a világban versenyképes vállalkozása debrecenben?

ugyanez a kérdés keményebb változatban. ricsén ricsi kicsit rosszabb helyzetben van, mint az átlag. és kettes tanuló. ricsi roma. a bátyja bent ül a börtönben. és összeházasodna szerelmével rosalindával. és szeretnének három gyereket. hogyan lesz ricsinek egy a világban versenyképes vállalkozása túrricsén?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.11. 17:52:59

@444:

"hogyan indítson el misi egy olyan gépipari vállalkozást, ami megállja a helyét a világban."

Ha ezt meg kell mondani neki, akkor soha nem lesz vállalkozó belőle.

Renner úrnak nem kellett megmondani, hogy hogyan indítson el egy gyártó vállalkozást.

2017.11.11. 18:09:55

@neoteny:
erre szijjártó péter válasza az, hogy misi ha nagykorúvá vált, akkor először is küldje vissza a nemzeti konzultációs kérdőívet. és környékezze meg a fideszt. és ha misinek szerencséje van, akkor a barátja apukájának berci bácsinak van egy vállalkozása. amelyik beszállítója valamilyen állami beruházásnak. vagy itt van csaba. neki álmai állását kínálja a krones.
www.youtube.com/watch?v=r-Wlhpbyt7Y&t=0m49s
elviszik németországi gyakorlatra. kipróbálják és ha elég jól teljesít, akkor dolgozat a krones debreceni telephelyén. cserébe a magyar állam 11 millió forintot utal át a német kronseder családnak. ez a fidesz válasza.

és jelenleg nincs másik válasz. túl azon, hogy válasszatok meg bennünket, mert adunk havi 50 ezret minden munkaképesnek feltéve, hogy nem dolgozik. ezt hívjuk feltétel nélküli alapjövedelemnek. cserébe az átlagbért progresszív jövedelem adóval sújtjuk. mert így igazságos. hátha rájuk szavaz ricsi és rozalinda. a három gyerekre hetvenezer a családi. meg ugye kétszer ötvenezer az alapjövedelem. legyen cipő a gyerekeknek a szociális boltban.

2017.11.11. 18:13:08

@neoteny:
de ne renner urazzál. renner úr német autógyártók beszállítója lett. misinek nincs ilyen szerencséje, hogy német. ő magyar. de az átlagosnál jobb helyzetből indul. és nála rosszabb helyzetben ricsi. ők mit csináljanak.

2017.11.11. 18:20:02

@neoteny:
de tegyük fel, hogy misi autóipari beszállító lenne. és létesítene egy gumibiszbasz gyárat. misi négyes tanuló. birtokában van ehhez szükséges anyagismeretnek és elvben ismeri a gépészetet. honnan lesz neki pénze megvenni gumibiszbasz gyártó gépet és indulásként annyi alapanyagot amivel előállítja a jó minőségű és viszonyag olcsó készárut amit aztán egy bonyoultabb konstrukcióba egy nagyobb gyártó beszerel.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.11. 18:56:50

@444:

"de ne renner urazzál. renner úr német autógyártók beszállítója lett. misinek nincs ilyen szerencséje, hogy német. ő magyar."

A hajára kenheti a magyarságát.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.11. 18:57:24

@444:

"de tegyük fel, hogy misi autóipari beszállító lenne. és létesítene egy gumibiszbasz gyárat. misi négyes tanuló. birtokában van ehhez szükséges anyagismeretnek és elvben ismeri a gépészetet. honnan lesz neki pénze megvenni gumibiszbasz gyártó gépet"

Ahonnét Renner úrnak lett.

2017.11.11. 19:23:30

@neoteny:
swissfarms. a svájci agrárpiac védett. svájcba csak olyan agrártermék engedhető be, csak olyan mennyiségben és csak olyan szállítási módon, amit a helyi agrárkamara megenged. ha nincs bio suisse minősítésed, akkor kenheted a hajadra a diókrémet. és egyébként annyit engednek be, amennyi a agrárpiacukról éppen hiányzik. mert ki tudják számolni, hogy svájciaknak összesenben mennyi dió kell. nem olvassák a wikipédiát, ahol leírják, hogy a dió kiskereskedelmi forgalmát lehetetlenség összeadni. az alpesek és a jura hegység közötti völgyben valahogy összeadják. és azt is, hogy mennyi termett. és ha nincs elég dió, akkor beengednék még amennyire szükség van. ezt az egyenletet közösségi jelleggel megoldják svájcban. egyébként a termény nagy részét a swiss coop árulja.

2017.11.11. 19:24:38

@neoteny:
svájc a vegyes gazdasággal és a vegyes önkormányzatisággal ugyanolyan, mint venezuela. szerinted.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.11. 19:25:31

@444:

"a svájci agrárpiac védett."

És tényleg van Svájcban agrárpiac-védelem. Igaz, hogy a svájciaknak csak 3%-a dolgozik az agráriumban, így azok védelme eléggé piti összeg a többi svájci bevételének arányában, de te ujjal mutogatsz rájuk, hogy bezzeg a svájciak is piacvédenek. Csak épp' a magyar településszerkezet miatt te a magyaroknak vagy 30%-át piacvédenéd meg. Ami sokkal nagyobb érvágás lenne a többi magyarra nézve, mint amekkora a svájciaknál. De neked meg Drábiknak meg a kocsma népének van egy elképzelése, és azt figyelembe kell venni attól függetlenül hogy mekkora baromság, mert ha nem kerül figyelembevételre, akkor azok akik nem hajladóak a magyarok oldalára állni menjenek Bosztonba.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.11. 19:26:49

@444:

"svájc a vegyes gazdasággal és a vegyes önkormányzatisággal ugyanolyan, mint venezuela."

Nem ugyanolyan: Svájcnak nincsenek olajkészletei.

2017.11.11. 19:55:36

@neoteny:
a svájciak meghatározzák, hogy milyen minőségű dió kerülhet az üzleteikbe. a rossz minőségű diót nem lehet a piacukon eladni. csak kivinni. és bevinni is csak annyi lehet a minősített áruból, amennyi hiányzik. és biztos van akinek ez nem tetszik. biztos van olyan svájci, aki olcsóbb és rosszabb dióból szeretne fogyasztani. mert abból többet fogyaszthat, vagy ugyanannyi rosszabb minőségbe kevesebbe kerülne. annak azt mondják, hogy költözzön a világ bármelyik pontjára és ne éljen svájcban. általában nem muszáj elfogadni a svájci többséget. de svájc államaiban muszáj. mert svájc egy ilyen államszövetség.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.11. 19:58:33

@444:

"a svájciak meghatározzák, hogy milyen minőségű dió kerülhet az üzleteikbe."

És tényleg van Svájcban agrárpiac-védelem. Igaz, hogy a svájciaknak csak 3%-a dolgozik az agráriumban, így azok védelme eléggé piti összeg a többi svájci bevételének arányában, de te ujjal mutogatsz rájuk, hogy bezzeg a svájciak is piacvédenek. Csak épp' a magyar településszerkezet miatt te a magyaroknak vagy 30%-át piacvédenéd meg. Ami sokkal nagyobb érvágás lenne a többi magyarra nézve, mint amekkora a svájciaknál. De neked meg Drábiknak meg a kocsma népének van egy elképzelése, és azt figyelembe kell venni attól függetlenül hogy mekkora baromság, mert ha nem kerül figyelembevételre, akkor azok akik nem hajladóak a magyarok oldalára állni menjenek Bosztonba.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.11. 20:11:48

@444:

"annak azt mondják, hogy költözzön a világ bármelyik pontjára és ne éljen svájcban."

Igen, azért él a sok svájci dió-menekült Venezuelában. Mert Venezuela ugyanolyan, mint Svájc, de van hatalmas olajkészlete és nincs gúzsba kötő diókereskedelem-szabályozása. Úgy is lehet mondani, hogy Venezuela a szabad dióság földje.

2017.11.11. 20:37:06

@neoteny:
elvben a szegény kis svájciaknak kellene menekülni a hasonló méretű, de majdnem teljesen nyitott magyar gazdaságba.

2017.11.11. 21:20:50

@neoteny:
hajdú-bihar megyében foglalkoztatottság ágazatonként a teljes népességhez mérten (2015).
- mezőgazdaság: 1.3%
- bányászat: 0.0%
- feldolgozóipar: 5.0%
- energetika: 0.6%
- építőipar: 1.2%
- kereskedelem: 3.4%
- vendéglátás: 0.7%
- szállítás: 0.7%
- szolgáltatás: 3.9%
összesen: 16.9%

2017.11.11. 21:59:56

@neoteny:
a teljes népességben 1/2 foglalkoztatást feltételezve és standard normális eloszlást elemi módon közelítve foglalkoztatás az egyes gazdasági ágak szerint:

nulladik szektor: közösségi munka ??? --> 0.3125%
primér szekor: mezőgazdasági szolgáltatás 1.3% --> 12.5%
szekunder szektor: ipari szolgáltatás 6.8% --> 18.75%
tercier szektor: kereskedelmi szolgáltatás 8.7% --> 12.5%
kvartier szektor: szellemi szabadfoglalkozás ??? --> 0.3125%

tehát elemi közelítéssel legális agrárfoglalkoztatottságot kellene nagyjából megtízszerezni. de a háziiparban benne van aki a paraszti portán a kézműves gyártású izzót megölti kripton gázzal. vagy mondjuk a lámpagyújtogató és oltogató. azt is lehet mechanikusan kapcsolgatni. de ez azt előfeltételezi, hogy egyes helyeken alacsony technológiai szintű gázláng pislákol. ez hajdúböszörmény főtere.
hajduerdo.hu/wp-content/uploads/2014/04/Hajd%C3%BAb%C3%B6sz%C3%B6rm%C3%A9ny.Bocskai-t%C3%A9r.Bocskai-szobor.jpg
ezt nagyrészt háziipari termékekből megépíteni. erre azt mondják, hogy ez drága. drága ha minden import. a földből kell kitermelni a népességnek. a hiányzó nyersanyagot mezőgazdasági terményért cserébe kellene behozni erdélyből, kárpátaljáról, felvidékről, árut cserélni krakkóval.
blog.szallas.hu/wp-content/uploads/2017/03/Krakk%C3%B3.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.11. 22:48:53

@444:

"de a háziiparban benne van aki a paraszti portán a kézműves gyártású izzót megölti kripton gázzal."

Vagy dióolajjal.

2017.11.12. 00:53:12

@neoteny:
petróluemmal. persze azt a nép döntse el, hogy az adott elektori körzetben akarják-e, hogy ez újra megjelenjen.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.12. 03:17:28

@444:

"petróluemmal."

Venezuelában.

Mo-n dióolajjal, hogy legyen Arankának is háziipara.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.12. 05:26:35

@444:

"erre azt mondják, hogy ez drága. drága ha minden import."

Drága, ha sok inputból kevés output kerül megtermelésre.

"a földből kell kitermelni a népességnek."

Azt is lehet drágán és olcsón tenni.

Persze annak, aki fantáziálgat, semmi sem drága: az elképzelések olcsók.

2017.11.12. 09:19:43

@neoteny:
részemről ez csak hülyéskedés. és nem is minden esetben értek egyet ezekkel a kommentekkel. hanem próbálom megérteni a jobboldal és szélsőjobboldal gondolkodását. hiszen a választók 2/3-a, vagy 3/4-e ebbe a körbe esik.

nem látom be, hogy miért lenne feltétlen hülyeség a legális foglalkoztatást növelni a mezőgazdaságban. ehhez a természeti környezet adott. csak ugye a közgazdászok azt mondják, hogy a mezőgazdaság gdp arányos szerepe a világban csökken. tehát magyarországon is csökkennie kell. de miért kellene feltétlen. a trade-to-gdp ratio csökken. mégse mondják a közgazdászok, hogy zárják be a világ összes szabad kikötőjét. mert ez a megatrend.

ha errefelé a legális piaci foglalkoztatást növelni akarják, akkor egy opció a közmunka. de ennek nagyon erősek a korlátaik. a másik opció, hogy mgtsz, ktsz és az áfész. persze ennek is vannak korlátaik. növénytermészetes, állattenyésztés, halászat, vadászat, erdészet, kertészet, háziipar, falusi idegenforgalom képes bevételt termelni. és a terményt lehet konzerválni. és az már automatizálás. debrecenben 5000 főt foglalkoztató konzervgyár volt. eladták egy franciának. aki leépítette 500 fősre. de úgy, hogy szezonális termelés van. csak csemege kukorica és zöldborsó van. nem igaz az, hogy debrecenben ne lehetne egy élelmiszeripari kombinátot építeni. konzerv zöldség, konzerv gyümölcs, konzerv hús, konzerv tej, konzerv kenyér. levespor, fűszerek. csak ehhez ki kell baszni a franciákat. akik felvásároltak egy ipari területet. a számukra fölösleges zárógépeket lángvágókkal verték szét. nem eladták, hanem felszámolták. a konkurenciáé se legyen. a konzervdoboz gyártó üzemet bérbe adták. nem fejlesztették, hanem leamortizálták. majd felszámolták. a debreceni konzervgyár megvette a globus-t. és egyben adták el. a nem palócok. a globus márkanév se kellett. amit csak lehetett felszámolni. azzal, hogy leépítette termelést a csomagolás, szállítmányozás, raktározás leépült. a nyomdaipar. ami a címkét gyártotta, vagy a litográfia, ami azt a konzervdobozt megfestette. a sportmarketing. azt mondták, hogy a kosárlabdázók népszerűsítsék a termékeiket. és ugye a parasztnak nem volt hová beszállítani. és nem kellett a mezőgép gyártó. nem azt mondták, hogy végre konvertibilis lett a magyar fizetőeszköz. és behozható a világ minden részéről a technológia. azt mondták, hogy ezeket nem fejleszteni kell, hanem leépíteni vagy eladni. nincs szükség mezőgazdaságra, ipari termelésre. mert globális szolgáltató központ leszünk. na de ahhoz tőkepiaci központ kell. amit elsőként engedtek át a nyugatnak. leértékelték a forintot, generálták az inflációt. aztán megindult a devizahitelezés a lakossági üzletágban. és a privatizáció ellenére gdp arányosan növekedett az államadósság. kádár korszakban kényszerhelyzetben levő politikai vezetés 60%-ig tolta. de ez a válsággal felment 80%-ra. úgy, hogy a közműveket, közüzemeket is eladták. 1 milliós munkanélküliség után persze, hogy felfutott a segélyezés, a rokkant nyugdíjazás. na de a libsik a szocikkal bekerültek a kormányba. és amit csak lehetett leépíteni és eladni. és most ezeket a felszámoló biztosokat kirakják. szinte teljesen kiszolgáltatták az országot. és helyébe lép egy másik társaság. amelyik még kifosztja. ebből kvázi egypártrendszer következik. mert a központi államhatalom egy sokszorosan lerabolt országban csak így tartható fent. fejlődés úgy lehet, hogy a települési önkormányzatokban, kistérségi, térségi központokból kiindulva folyik az építkezés.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.12. 09:55:14

@444:

"részemről ez csak hülyéskedés."

Részedről ez csak egy póz (szerepjáték).

"nem látom be, hogy miért lenne feltétlen hülyeség a legális foglalkoztatást növelni a mezőgazdaságban."

A világ legegyszerűbb dolga a foglalkoztatást növelni a mezőgazdaságban: tessék beállítani kézi munkásokat gépek helyett. Gondolj bele, mennyivel nagyobb lenne a foglalkoztatás, ha kombájnok helyett kaszások aratnák a búzát, és utánuk marokszedő nők gyűjtenék keresztekbe a termést, majd vasvillával raknák fel a lovaskocsira azokat. Lenne mezőgazdasági foglalkoztatás orrba-szájba.

"a terményt lehet konzerválni. és az már automatizálás."

Az automatizálás a foglalkoztatottak számának csökkenéséhez vezet; ha növelni akarod a foglalkoztatást a mezőgazdaságban, akkor épp' az automatizálást kell megszüntetni. Nem meggykonzervgyártó üzem kell, hanem főzze be a meggyet minden gyügyei porta háziasszonya. Ez maximalizálja a mezőgazdaságban foglalkoztatottak számát.

"nem igaz az, hogy debrecenben ne lehetne egy élelmiszeripari kombinátot építeni."

Építeni lehet rakétakilövő állomásokat is, meg rakétákat hozzájuk.

"konzerv zöldség, konzerv gyümölcs, konzerv hús, konzerv tej, konzerv kenyér. levespor, fűszerek."

Csak ezt el is kell adni. És ha a túrricsei ÁFÉSzban kerülnek eladásra Ricsinek és rokonságának "szociális" árakon, amely pénzért Ricsi és rokonsága nem termelt semmit -- vagy legfeljebb az árokparton kapirgált --, akkor a kombinátot építőknek meg az abban dolgozóknak meg a feldolgozott termények termelőinek csak keveset lehet fizetni, és az a kevés pénz is még kevesebbet ér, mert Ricsi és rokonsága nem termelt semmit, vagy legfeljebb az árokparton kapirgált.

Persze annak, aki fantáziálgat, semmi sem drága: az elképzelések olcsók.

2017.11.12. 10:39:57

@neoteny:
2015-ben hajdú bihar megyében a lakosságszám 539 ezer fő. a piaci foglalkoztatottság 91 ezer fő. ez 1/6. de ebben már benne vannak a kormányhoz, önkormányzathoz kötődő vállatok. a gázmű, az elektromos művek, közlekedési vállalat a 4., 6., 8. legnagyobb munkaadó a megyében.

a balmazújvárosi kistérségben a piaci foglalkoztatottság 10%. balmazújvárosnak nb1-es focicsapata van. a derecske-létavértesi kistérségben a piaci foglalkoztatottság 6%. és debrecenben is csak 25%.

az egyik opció a kapitalizmus. a tőkepiac jelöljön ki családokat. azok felvásárolják a földeket. megveszik a legjobb john-deere traktorokat. és vidéken lesz néhány gazdag és sok szegény. na de majd az állam megsegíti a kistermelőt. mert beindítjuk a nemzeti meggyprogramot, vagy mentsük meg a tormatermelőket, stb. orbánék különadókat vetettek ki. abból visszavásárolták a veszteségessé vált bankrendszert. a bankok különadójából. ügyes. nem véletlen minősítették le őket azonnal. visszavették a közműveket. végrehajtották a rezsicsökkentést. ellenségnek megtalálták sorost. megtámogatják a multinacionális vállalatok egy részét. a választásokra munkahelyeket teremtenek. a kivándorlással együtt ebből munkaerőhiány fakad. növekednek a reálbérek. kiosztják a "nyugdíjprémiumot". egyelőre ennek senki sem mondta meg, hogy mi az alternatívája. nem a szabad piac totalitása. az, hogy nincs nemzet, nincs város, nincs vidék. nincsenek települések. anarchiában hagyományos értelemben családok se lehetnek. hiszen a gyerekek kényszerítve vannak. az iskolában ne legyen kötelező tananyag. ez a belvárosi jól szituált családban talán működik. a cigány putrikban teljes abszurditás. nem probléma. adunk havi 50 ezer forintot annak, aki vállalja, hogy nem dolgozik. felszámoljuk az embertelen közmunkaprogramot. ami gyügyén azt jelenti, hogy a régi tsz irodában, amiből idősek napközi otthonát csináltak még a közmunkások kártyáznak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.12. 10:50:32

@444:

"növekednek a reálbérek."

Nem azok számára, akik ingatlant akarnak venni.

"egyelőre ennek senki sem mondta meg, hogy mi az alternatívája."

Akkor meg mit sír a szád, hogy több mezőgazdasági foglalkoztatott kellene?

"nem a szabad piac totalitása. az, hogy nincs nemzet, nincs város, nincs vidék. nincsenek települések. anarchiában hagyományos értelemben családok se lehetnek."

"oké, de de ez egy baromság."

Persze annak, aki fantáziálgat, semmi sem drága: az elképzelések olcsók.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.12. 11:21:11

@444:

"növekednek a reálbérek."

Ezt a kormánypropagandát is csak az olyan ostoba lófaszjóskák veszik be mint te.

Ha eddig Béla be volt jelentve annyira, amennyi után a nettója 100 rugó volt, és kapott még egy 50-est zsebbe, akkor 150 rugója volt fizetésnapon. Ha a kormányzat megemelte a minimálbérét (kifehérítési szándékkal, hogy több adót meg járulékot tudjon beszedni) és ez után 120 rugó lett a hivatalos nettója, akkor már csak 30-at fog zsebbe adni neki az alkalmazója: ugyanúgy 150 rugója lesz fizetésnapon. De a KSH világgá kürtöli, hogy Bélának nőtt a reálbére 20% - inflációval. Pedig semmi ilyesmi nem történt.

jatagán9 2017.11.12. 11:31:46

@444: Jó nagy baromságokat hordasz össze. Vekerdy a Waldorf-oktatás hazai megalapítója. Amikor oktatásról beszél erre céloz. Viszont a Waldorf iskolákban soha nem választhatják meg a diákok, milyen tantárggyal foglalkozzanak aznap, mert az szigorúan a tanterv alapján történik. A Waldorf iskolákban ugyanúgy 25-35 fős osztályok vannak, mint az államiban. A közösségi élet messze erősebb, mint bármely más iskolában, hiszen a Waldorban a szülők közösen tartják fenn az iskolát, hónapokon keresztül együtt dolgoznak rajta, számtalan közös családi program és eleve a közös nevelési elképzelések, érdeklődés szoros és jól működő baráti társaságot kovácsol össze.

Mindebből következően idiotizmus, hogy Vekerdy oktatási rendszere csak tagad, és azt tudja mit nem kell csinálni, hiszen itt van egy élő és jól működő, egész életét meghatározó ellenpélda.

Ezzel szemben ami valóban közösségromboló az pont a nemzeti közintézményrendszer, melynek egyik legfontosabb célja az alulról építkező civil közösségek szétrombolása, hiszen annál kevésbe van a központra szükség, minél jobban megvannak a helyiek nélküle. Vannak kormányzati ötletek a Waldorf bezárására is, csak egyelőre túl sok fideszes potentát is ott próbálja megmenteni a gyerekét az állami rabszolgaképzésből. A Vekerdyt az Szdsz tevékenységeivel összemosó marhaságaidra reagálni sem érdemes. Ha a többi témához, amiben véleményt nyilvánítasz, is csak ennyire értesz, mint ehhez, akkor minden írásod csak üres blöff és hasalás.

2017.11.12. 11:42:56

@neoteny:
tegyük fel, hogy egy település gazdasága zárt. működhet ez? elvben igen. hiszen a föld egészének gazdasága is zárt túl azon, hogy az égen süt nap. (egy napimádó kelet-indoiráni kultuszban nincs köze a nyelvben az ég szónak ahhoz, hogy azon valami ég. és az egy vagy az ige szónak nincs köze hozzá. igen. ezek nem függnek össze. nyilvánvaló, hogy ez örökség a finnugor korból. és tényleg. elég fellapozni az akadémiai etimológiai szótárt.

ÉG: Örökség a finnugor korból. ⊗ Zürj. (V.) si̮ne̮d: ’kigőzölgés meleg időben, meleg pára a szabadban’ (P.) ’levegő’;finn sää: ’időjárás’ [fgr. *säŋe ’levegő’].. – A magyar é < (*e) kialakulását a fgr. *ä-ből valószínűleg a tővéghangzó eltűnése és a szókezdő magánhangzó hangsúlyos helyzete magyarázza. A szó végi g a ; fgr. *ŋ, (>*ŋk) folytatója; a hangtanhoz vö.: avik¹.

a zürjének a gőzre azt mondták, hogy "sined". a finnek az időjárásra azt, hogy "sää". erre a magyarok felnéztek az égre és azt mondták: ég. de nem a nap miatt. ugyan már. hanem mert a zürjének a gőzre azt mondták "sined". és ebből lett a magyar ég.

a föld egészének gazdasága viszonylag zárt. tehát azt kell megindokolni, hogy a részek, a települések gazdaságát miért nyissuk ki. feltéve persze, hogy egy településre település önkéntes. és persze meg lehet indokolni. például mert szükség van munkamegosztásra és lehetséges kölcsönösen előnyös árucsere. de az, hogy betelepül a tesco és az árut csak befelé hordja, kifelé nem viszi az nem kölcsönösen előnyös árucsere. debrecen és hertfordshire-i tesco house között. mert a tesco ez esetben eladósítja a lakosságot. kölcsönösen előnyös árucsere az, hogy a kereskedők egy települési hálózatba összességében annyi árut hoznak be, amennyit onnan kivisznek.

2017.11.12. 11:47:45

@jatagán9:
tisztázzunk már valamit. a waldolf pedagógia alapítója rudolf steiner. waldorf bácsi az "ügyes üzletember". ez a pedagógia odáig fajult, hogy vekerdy professzor veri a seggét, hogy le a nemzeti keresztény közoktatással. mert az a fasizmus. a magyar iskola a magyar gyereket ne legyen a szent korona alattvalójának nevelje. egyáltán olyan, hogy magyar iskola nem létezhet vekerdy professzor szerint.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.12. 12:03:02

@444:

"tegyük fel, hogy egy település gazdasága zárt. működhet ez? elvben igen."

Az ilyek balfasz dumákkal szédítheted a kocsma népét, de csak azokat.

Ugyanis egy zárt gazdaságú település soha nem működik olyan jó, mint ugyanaz a település nyílt gazdaság esetén. Ez számít, az összes többi a tőled megszokott posztmodern parasztvakítás.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.12. 12:06:14

@444:

"az, hogy betelepül a tesco és az árut csak befelé hordja, kifelé nem viszi"

... a lehető legjobb a belföldieknek: kapnak egy csomó jószágot, amiért nem kell fizetniük jószágokkal.

2017.11.12. 12:11:15

@neoteny:
nem igaz az a tétel, hogy a zárt gazdaság nem jó. mert a föld egészének gazdasága is zárt. a zártság a globális kiindulási pont. és ezek után kell megindokolni, hogy azt miért nyissuk ki a gazdaságot helyi szinten. és ennek vannak nyilvánvaló indokai. ilyenek a munkamegosztás szükségszerűsége és a kölcsönösen előnyös árucsere lehetősége.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.12. 12:13:09

@444:

"nem igaz az a tétel, hogy a zárt gazdaság nem jó."

Ezt mondja Kim Dzsongun is. "oké, de de ez egy baromság."

2017.11.12. 12:15:21

@neoteny:
dehogy nem kell. a lakosság pénzügyi kötelezettséggel, adóssággal fizet. és aztán a túlfogyasztás kényszeríti ki az olcsó munkaerőt az iparban. és ez a túlkínálat nyomja le a mezőgazdasági termények árait. ez a pénzpiacnak jó. de a reálgazdaság szereplőinek rossz. a termelőknek különösen. a fogyasztás szempontjából részben előnyös. a "liberálisok" csak ez utóbbit emelik ki. és ebből lesz a fogyasztói társadalom eszményképe.

2017.11.12. 12:22:45

@neoteny:
a koreai gazdaság is zárt. és az nem jó. a föld egészének gazdasága is zárt. tehát a föld gazdasága is rosszul működik? mert zárt. amíg az emberiség meg a talál egy másik bolygón civilizációt addig minden rossz? de ha jönnek az idegenek, akkor minden jó lesz?

a francokat. csak arról van szó, hogy a globális gazdaság az alapvetően zárt. és ebből következően azt kell megindokolni, hogy helyi szinteken miért legyen nyitott. és vannak indokok. de nem igaz, hogy a gazdaságnak szükségképpen teljesen nyitottá kell válnia. svájci gazdaság sem nyitott. nem települhet be akárki. mert a tulajdonosok korlátozzák a településen az idegeneket. ebből következően a svájcban működő top 100 vállalat döntő többsége svájci. minden kantonnak saját bankja van. és mégis kialakult egy elég fejlett tőkepiac. nem igazak az ortodox liberalizmus tételei.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.12. 12:23:24

@444:

Azt írtad, "hogy betelepül a tesco és az árut csak befelé hordja, kifelé nem viszi". No ha kifelé nem viszi az árut, akkor a belföldiek kapnak egy csomó jószágot amiért nem kell fizetniük jószággal.

"a lakosság pénzügyi kötelezettséggel, adóssággal fizet."

Pénzt tetszőleges mértékben lehet generálni: a világ legjobb üzlete ingyen pénzzel fizetni valódi jószágokért.

"a fogyasztás szempontjából részben előnyös."

Mivel minden termelő fogyasztó is, ami a fogyasztóknak jó, az mindenkinek jó.

Lehet, hogy ezekkel a Drábik-féle dumákkal el tudod kápráztatni a Fácánhoz címzett ivó törzsközönségét, de itt nem lesz sikered velük.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.12. 12:24:40

@444:

"a föld egészének gazdasága is zárt."

"oké, de de ez egy baromság."

Lehet, hogy ezekkel a Drábik-féle dumákkal el tudod kápráztatni a Fácánhoz címzett ivó törzsközönségét, de itt nem lesz sikered velük.

2017.11.12. 12:26:18

@neoteny:
kivel kereskedik az emberiség?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.12. 12:33:29

@444:

Kivel kereskedik Észak-Korea?

jatagán9 2017.11.12. 12:39:35

@444: Mint írtam: a Vekerdy a Waldorf hazai megalapítója. Hazai. Ennyire felszínes a szövegértésed. A válaszod többi része nem felszínes, hanem teljesen értelmetlen. Láthatóan sem a Waldorfról, sem Vekerdyről nem tudsz és nem értesz semmit, csak képzelegsz, és dumálsz.
"egyáltán olyan, hogy magyar iskola nem létezhet Vekerdy professzor szerint." Linkeld!

2017.11.12. 12:43:37

@neoteny:
azt állítottad, hogy a föld egészének gazdasága nyitott. mert hogy szerinted baromság az, hogy a föld gazdasága (viszonylag) zárt. nyilván nem teljesen, mert például süti a nap és újabban azt is tudjuk, hogy van kozmikus háttérsugárzás. de ettől még a föld gazdasága alapvetően zárt. kivel kereskedik az emberiség önmagán kívül? túl azon, hogy pataki attilát időnként elrabolják az ufólányok.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.12. 12:46:59

@444:

" nyilván nem teljesen, mert például süti a nap"

... és növekszik a népesség is.

2017.11.12. 12:47:28

@jatagán9:
aztán a hazai waldorf pedagógia jeles képviselője az mondja, hogy a haza vagy ha úgy tetszik, akkor a nemzet valami gonosz dolog. vekerdy professzor aligha lehet "hazai". ha szemben áll a nemzettel, akkor nem idevalósi. idegen. nem lehet "hazai" megalapítója. mert ahhoz "haza" kell. férfiként hazafinak kellene lennie. felszínes szövegértésed, komám.

2017.11.12. 12:48:24

@neoteny:
na de a föld növekvő népesség csak önmagával kereskedik. leszámítva pataki attilát, akit időnként elrabolnak az ufólányok.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.12. 12:57:45

@444:

Több ember többet kereskedik. És mivel a kereskedelemhez javakra van szükség, ez azt is jelenti, hogy több egymással kereskedő ember több jószágot termel meg: vagyis minél több ember minél többet termel, annál gazdagabbak lesznek ezek az egymással kereskedő emberek. Amiből az következik, hogy minél kevesebb ember alkot egy zárt gazdaságot, annál szegényebbek azok az emberek.

2017.11.12. 13:26:39

@neoteny:
mondjuk győr stratégiája lehet az, hogy a polgárság többsége a járműiparra szakosodik. mert a járművek elég bonyolult konstrukció. és különféle járműalkatrészeket gyártanak, illetve szerelnek össze. na most lehet mondani, hogy ne legyen győri keksz? ezek után a stratégiát úgy módosítják győr környékén a kisalföldön felfutattják háziipart. hanem házias ostyát készítenek. termelnek mézet. a pannonhalmi apátok megáldják a mézes győri édest. a másik opció, hogy egy óriás kekszgyárat építenek. ahogyan a kraft foods csinálja. persze ez esetben a járműipart vissza kell fogniuk. mert a győri iparbank nem tud korlátlanul hitelt nyújtani. tehát dönteniük kell, hogy high tech járműipar és háziipar, vagy high tech járműipar, high tech élelmiszeripar kombója közül. tegyük fel, hogy elsőt választják. ne de egy győri álma az, hogy óriás kekszgyára legyen. ami nagy össze hitelek nélkül nem lehetséges. de ő nagy kekszgyárat szeretne. költözzön olyan településre, vagy településrészre, ahol a kekszgyár a prioritás. mondjuk ilyen település detk. ahol a lakosság azt preferálja, hogy a hevesi puszták terményéből kekszgyártást futtatják fel. na de mi van akkor ha valaki detken halászni szeretne. költözzön a szomszédos gyöngyöshalászra. és ha ott valakinek nem tetszik, hogy a település halszagú, akkor költözzön szürcsibe. szürcsiben szürcsöljenek valamit. gyártsanak italt, vagy szűrt. nem muszáj a település nevéből megfejteni. egy opció, hogy valamire szakososnak. de az ugye kockázat. mert mi van ha nem jön be a szürcsi szörp nem jön be.

és van egy másik opció, hogy ezt így mégse döntsük el. ilyen debrecen ipara. abban van szinte minden. az diverz. az egy másik stratégia. de a gazdasági sokféleségből a zártság (!) következik. úgy tud a sokféleség fentmaradni, hogy a gazdaság viszonylag zárt marad. ha debrecen buszgyárat akar, gyógyszergyárat, konzervgyárat, mikroelektronikát, még andika varrni szeretne. és az ország legrégebbi vállalat a nyomda. azt a polgárság nem hagyja veszni. ez egy diverzifikált gazdaság. de így ugye a gazdaságot aligha teljesen kinyitni. mert ez esetben a legkülönfélébb kis és középüzemeket a világkereskedelem lerombolja. andika bébirucija valószínűleg többe kerül, mint a bangladeshi. mégis dönthet egy település a diverzifikáltság mellett is. a sokféleségből a viszonylagos zártság következik. az egyféleségből a specializációból következik a nyitottság.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.12. 13:32:15

@444:

"egy óriás kekszgyárat építenek. ahogyan a kraft foods csinálja. persze ez esetben a járműipart vissza kell fogniuk. mert a győri iparbank nem tud korlátlanul hitelt nyújtani."

Ezért fordul a Kraft Foods a tőkepiac más szereplőihez, a Győri Iparbank versenytársaihoz.

Lehet, hogy ezekkel a Drábik-féle dumákkal el tudod kápráztatni a Fácánhoz címzett ivó törzsközönségét, de itt nem lesz sikered velük.

2017.11.12. 14:12:38

@neoteny:
a biológusok szerint egy emberi agyban átlagosan 100 milliárd neouron áll rendelkezésre. és legokosabbak agyában 1 neuronhoz 10 ezer másik kapcsolódik.

az emberiség közel 10 milliárd (10^10) főből áll. ennyi ember mellett nem igaz az, hogy minden egyes ember képes minden másikkal kereskedni. egy neuron 10 ezer (10^4) másikkal képes összekapcsolni.

(nagy) debrecen egy (legfeljebb) 1 millió főből álló várostérség. ha egy ilyen város a hozzá hasonló 1 milliós térségekkel kereskedik, akkor (nagyságrendben) 10 ezer kapcsolatot kell létesíteni. egy kapcsolaton nulla, egy vagy sokféle áru érkezhet. tehát 1 milliós várostérség globális külkapcsolatait menedzselni sem egyszerű dolog. de azért nem lehetetlen. nem feltétlenül igaz, hogy ha 10 milliós (kis) magyarország kereskedik, akkor a kereskedőház hatékonyabb lesz. persze az sem, hogy rosszabb lesz. 100 ezres középtérség 100 ezer hozzá hasonlóval kereskedik. 10 ezres 1 millió hasonlóval. nagyjából ezek az opciók abban az esetben ha a globális gazdaságot egy településhálózatnak fogjuk fel. 100 milliós (nagy) németország 100 másik hasonló makrorégióval kereskedik/versenyez. tehát ők gondolkodnak abban, hogy a különféle ágazatokban top 100-as térségi listán hányadikok a németek.

sanyi szerint 32 csapatos európa liga kellene. és abból 1 (nagy) magyarország. mert ugye 32 csapat van a vébén. legyen az ebén is. és ez 32×16 milliós (kis) nemzetet jelentene az unióban. a (nagy) magyar ligaválogatott játszik bayern münchennel. és a bayern a bajor ligaválogatott. ez sanyi felosztása a foci alapján.

szóval sokféle beosztás lehetséges. de az, hogy minden egyes ember minden másikkal kereskedik reálisan aligha képzelhető el. a globalisták azt mondják, hogy 300 világcég képes lenne uralni a gazdaságot. 300×300 ~ 10 ezer oda-vissza kapcsolat. ez is egy lehetséges közelítés. ez esetben 33 millió fő (2^25) jutna 1 világcégre. ez meg ugye a kárpát-medence népessége. ebből az jön ki, hogy a történelmi magyarország lehetne egy globális konglomerátum. tehát ezt nem kellett volna szétverni.
www.antikterkep.hu/images/kogutowitz.jpg
hanem a történelmi magyarország gazdaságának lehetne egy globális tőkepiaci központja. szétbaszták a zsidók. elbaszták. akik a magyar nacionalizmussal szembe fordulnak azok menjenek bosztonba.

2017.11.12. 14:15:49

@neoteny:
rendben. szerinted mégis milyen gazdasági stratégiával működjön győr? vagy nem kell stratégia, hanem majd az egyének. de ez esetben az egy településen élők se kapcsolódjanak egymáshoz? vagy mégis hogy legyen?

2017.11.12. 14:30:28

félreértés ne essék nem az összes zsidóról van szó. hanem az úgynevezett liberális zsidóság. cigányosan a liberális biboldók. liberális bibsik. a libsik. és mivel nagyjából ez a közvélekedés ezért ezt kihasználja a politika. politkailag korrekt módon csomagolva: mondjunk nemet a soros veszélyes tervére. védjük meg magyarországot.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.12. 14:37:13

@444:

"vagy nem kell stratégia, hanem majd az egyének. de ez esetben az egy településen élők se kapcsolódjanak egymáshoz?"

Miért ne kapcsolódnának egymáshoz? A gazdasági társaságok épp' az egymáshoz kapcsolódás eszközei.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.12. 14:38:25

@444:

"az emberiség közel 10 milliárd (10^10) főből áll. ennyi ember mellett nem igaz az, hogy minden egyes ember képes minden másikkal kereskedni."

És ennek mi köze van ahhoz, hogy több ember többet kereskedik? És mivel a kereskedelemhez javakra van szükség, ez azt is jelenti, hogy több egymással kereskedő ember több jószágot termel meg: vagyis minél több ember minél többet termel, annál gazdagabbak lesznek ezek az egymással kereskedő emberek. Amiből az következik, hogy minél kevesebb ember alkot egy zárt gazdaságot, annál szegényebbek azok az emberek.

2017.11.12. 17:54:25

@neoteny:
na de induló állapotában alkot egy viszonylag zárt gazdaságot azért, hogy ne függjenek másoktól. ne függjenek a fukar fuggerektől, a zsidóktól. (érthető remélem, hogy a zsidózás a szerepjáték része. de erre ugye ezt kellene tudni mondani, hogy a zsidóság liberális része megengedi, csak ugye éppen, hogy a magukat liberárlisnak mondók nem engedik meg.)

tehát a nemzeti keresztény népesség indulásként viszonylag zárt kommunát alkot azért, hogy ne függjön másoktól. és így alakul ki a mezőgazdaság és a vidékies háziipar. a környezeti alkalmazkodásban a gazdaság specializálódik. kialakul egy sajátos a munkamegosztás. a szakosodás végbemehet a településen belül és a települések között. így tovább fejlődik tovább ipar. kölcsönösen előnyös árucserén alapuló kereskedelem és a szolgáltatások.

van egy népcsoport, akiket úgy neveznek, hogy zsidók, de semmi közük nincs a zsidó kultúrához, se izrealhez, se az izraelitákhoz, se semmihez lényegében a sivatagi környezetet kívánják létrehozni azzal, hogy a többi népcsoport nem hozhat létre települést. államról, nemzetről szó se lehet. miért is? mert te betiltod.

nem fogod fel a nagyon egyszerű dolgot. ha a gazdaság induló állapotában viszonylag zárt. akkor lehet cél a nyitottság. de nem teljes nyitottság. ez a nemzeti keresztény kultúra. RIEJ népesség az európai kontinensen.

persze lehet másik stratégia is. az, hogy egy hitközség gazdasága alapvetően nyitott. de a cél, hogy viszonylag zárrttá váljon. de nem teljesen elzárttá. ilyenek a zsidótelepek. a sivatagi kultúra. JIER népesség közel-keleten.

te ezeket nem érted. hanem azt mondod, hogy a település ha létezik, akko vagy teljesen zárt, vagy teljesen nyitott legyen. ortodox kommunista, ortodox kapitalizmus azonban utópia. azok nem léteznek sehol a világba. csak két olyan állapotot/államot fogadsz el, ami a valóságban sehol nincs.

2017.11.12. 17:55:37

@neoteny:
ezek szerint még nagyobb gazdagság lenne ha mindenki mindenkivel kereskedne. mert szerinted annak nincs költsége és korlátja.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.12. 19:33:20

@444:

"na de induló állapotában alkot egy viszonylag zárt gazdaságot"

És abban az induló állapotában csórók is az emberek mint a templom egere.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.12. 19:44:35

@444:

Minél több a kereskedelem, a fajlagos költség annál alacsonyabb:

si.wsj.net/public/resources/images/MK-CS646_BIGSHI_J_20150208170507.jpg

A korlátokat meg felismerik a kereskedelemmel foglalkozók, nincs szükség arra, hogy politikusok állítsák fel őket.

"nem igaz az a tétel, hogy a zárt gazdaság nem jó."

"oké, de de ez egy baromság."

2017.11.12. 21:03:50

@neoteny:
a világgazdaság egésze zárt. tehát nem igaz az, hogy egy viszonylag zárt gazdaság feltétlen rossz. lehet jó is, rossz is.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.12. 21:08:04

@444:

"tehát nem igaz az, hogy egy viszonylag zárt gazdaság feltétlen rossz."

"oké, de de ez egy baromság."

2017.11.12. 21:39:23

@neoteny:
az európai (az európai unió által is preferált) gazdaság iskola ezt mondja.
- egyén: általános képességekkel rendelkezik
- kisvállalat: agrárjellegű
- középvállalat: ipari jellegű
- nagyvállalat: kereskedelmi jellegű
- óriásvállalat: (virtualizált) szolgáltás jellegű
tehát tipikusan nem egy kisvállalatnak van virtualizált gazdasági vállalkozása, hanem az egyénnek, vagy egymáshoz kapcsolódó egyéneknek és óriásvállalatoknak. mert tipikusan egy ilyen műfaj. a kisválallat agrárjellegű. az olyan műfaj. a középvállalat ipari jellegű. az olyan műfaj. és a nagykereskedelem nagyvállalat jellegű. olyan műfaj. a kiskereskedelem egyéni, vagy családi jellegű. mert az egyén és abból szerveződő család univerzális. és ebből következik egy földrajzi felosztás.
-- család: általános
-- vidék: mezőgazdaság
-- város: ipar
-- nemzet: kereskedelem
-- világ: szolgáltatás
német terminológiában ez familia, land(kreis), stadt(kreis), történelmi okokból (fasizmus) a nation helyett bund van és welt. az oroszban a natsiya (nemzet) helyett szintén történelmi okokból (fasizmus feletti győzelem) federatsiya (szövetség), imperiya (birodalom), narod (nép), strana (ország) áll. de ez valójában mind nemzetkarakter. az orosz iskolában a gazdaságnak oligarchikus népnemzeti karaktere van. az amerikainak pedig oligopol globális kapitalista jellege. tehát az amerikai felfogásban az agco is egy monolitikus óriásvállalat. de az európai felfogás nem ilyen.

az európai unió azonban nem adta fel a gyarmatosító multinacionális jelleget. brüsszel a multik nyomására korlátozni akarják az európai kormányok külpolitikai, és az önkormányzatok belpolitikai szuverenitását. tipikus brüsszelita szöveg, hogy arról a tagállamok lemondtak. dehogy mondtak le. amerikában igen, de európában nem. orbán az a totális egységállamot hirdető, oligopoliumok érdekeit védő politbüróval áll szemben. egy szűk körben próbálja megvalósítani az orosz oligarchikus modellt.

2017.11.12. 21:39:46

@neoteny:
ezzel szemben mit állítasz.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.12. 22:54:30

@444:

"az európai (az európai unió által is preferált) gazdaság iskola ezt mondja."

Helyesen: ezt a hangok mondják a fejedben.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.12. 22:56:37

@444:

Több ember többet kereskedik. És mivel a kereskedelemhez javakra van szükség, ez azt is jelenti, hogy több egymással kereskedő ember több jószágot termel meg: vagyis minél több ember minél többet termel, annál gazdagabbak lesznek ezek az egymással kereskedő emberek. Amiből az következik, hogy minél kevesebb ember alkot egy zárt gazdaságot, annál szegényebbek azok az emberek.

2017.11.12. 23:24:23

@neoteny:
na de a zárt gazdaság csak az induló állapot. az emirek kitermelik az olajat földből. zárt rendszerben. majd ezek után nyitnak. és az áru árából vesznek mindenféle földi jót. az emirátusokból a magyar "liberális" közgazdászokat elzavarnák vagy megölnék. ők azt mondják, hogy adjanak el mindent a magyarok külföldieknek. és ezek után lesz a jó. mert így semmi sem az övék. és ezt komoly arccal előadják. de ugyanez a kör hirdeti azt, hogy a zürjének a gőzre azt mondták, hogy "sined". a finnek az időjárásra azt, hogy "sää". erre a magyarok felnéztek az égre és azt mondták: ég. de nem azért, mert az égen ott volt "egy" valami, ami égett, vagy égetett. ez nem egy napkeleti (indoiráni, indoszkíta) bölcselet az, hogy van gáz és gőz. és ha az lecsapódik és visz valamit, akkor az a víz. és ami ég az a tűz. szerintük a magyar alapszókincs nagy része finnugor örökség. a zürjének a gőzre azt mondták "sined". és ebből lett a magyar "ég". a magyar "tudományos" közéletet komoly idióták irányítják.

a minél nagyobb kereskedelem rendesen előfeltételezi, hogy mennél nagyobb árualapot. mennél több áru, annál nagyobb gazdagság. de azt éppenséggel elő is lehet állítani. és ha egy térség gazdasága diverz, akkor abból viszonylagos zártság következik. ami nem feltétlen jelent szegénységet.

debrecen gazdasága diverz. és van debreceni konzervgyár, ruhagyár, gyógyszergyár, nyomdaipar, házgyár, járműipar. és az az automatizáláshoz, robotikához national instruments. ez is teremthet gazdagságot. és az is, hogy győrben a kisalföldi vidékies háziiparon túl egyetlen ágazatra szakosodnak. a járműipar a domináns. egy ágazatban akár egy high tech nagyüzem is képes megteremti a város gazdagságát. debrecen ezzel szemben a mindent gyártó "csebol". elvben mindkettő teremhet jólétet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.13. 00:16:17

@444:

"az emirek kitermelik az olajat földből. zárt rendszerben. majd ezek után nyitnak."

"oké, de de ez egy baromság."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.13. 00:18:21

@444:

"és ha egy térség gazdasága diverz, akkor abból viszonylagos zártság következik."

"oké, de de ez egy baromság."

2017.11.13. 00:26:58

@neoteny:
ha egy városnak diverz ipara van, akkor jelentős részben képes saját szükségletre termelni. tehát kevesebbet kereskedik, mint amelyik városban egy iparág van. győrben rába hungarocamiont gyártanak. és annak az árából vesznek mindenfélét, akkor nagyobb lesz a kereskedelem, mint debrecenben, amelyik nagyobb mértékben állít elő saját szükségletre. de mindkettő teremthet gazdagságot. ezt aztán nagyon nehéz megérteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.13. 00:41:01

@444:

"ha egy városnak diverz ipara van, akkor jelentős részben képes saját szükségletre termelni."

Ez már feltételezi a "diverz" ipar létezését: nem ad magyarázatot arra, hogy _miért_ és _hogyan_ jött létre a "diverz" ipar.

"tehát kevesebbet kereskedik"

És minél kevesebbet kereskedik, annál szegényebb. Ha a "diverz" ipar szereplői nem "importálnak" Debrecenbe nyersanyagokat meg félkész termékeket, akkor elesnek azoktól a javaktól, amiket azokból lehet(ne) gyártani. És elesnek azoktól a javaktól, amiket "importálhatnának" Debrecenbe ezekért az elő nem állított javakért cserébe (vagyis amiket "exportálhatnának" Debrecenből).

Minél zártabb egy gazdaság, annál szegényebbek annak szereplői, mert kevesebb jószágot állítanak elő, mint amennyit előállíthatnának nyitottabb gazdaság esetén.

"de mindkettő teremthet gazdagságot."

Csak épp' _nem ugyanolyan mértékű_ gazdagságot.

2017.11.13. 01:33:58

@neoteny:
a debreceni iskola azt mondja, hogy
1. fölösleges agrárterményt cseréld el a hiányzó nyersanyagra, energiahordozóra.
2. az ipart alapozd a félkész áru cserére. kis elemszámú sorozatgyártásra szakosodott üzemekkel.
3. a készáru kereskedését ezek után tedd szabaddá. hívhatsz idegen kereskedőket. de szedj tőlük koncessziós díjat mert a sokféle iparág következtében település nem függ a környezetétől. használd, hogy sokféle az iparod.
4. az idegenforgalmat a helyben bemárkázott árura alapozd. megint használd, hogy sokféle az iparod.
5. globális árut szervizeld helyben. használd ki azt, hogy sokféle az iparod. alkatrészeket utángyárthatod.
6. építs tőkepiaci központot. megint csak használd, hogy sokféle vállalatod van. építhetsz egy kis tőzsdét. de ez lokális kapitalizációt eredményez.

a kiskereskedelmi értékesítést bonyolító debrecen áruházak külkereskedelmi forgalma még így is kevesebb, mint a győr pláza forgalma. mert ők eladják rába traktort, vagy hungarocamion-t. és annak az árából vesznek mindenféle árut. debrecenben ugyanezt jelentős részben előállítja a "csebol". debrecen exchange értéktőzsde, árutőzse, közbeszerzés, valutaváltás bonyolítója. de a forgalma nagyrészt helyi. városon belüli, térségi vagy szomszédos városok közötti, tartományi. és maga a piac is nagyrészt "fair". vásár. a nemzetközi farmer expo a háziipari termékeket mutatja be. és ha valaki azt mondja, hogy ebből a diós ostyából kellene neki egy nagyobb tétel, akkor beizzítják a sütőipart. de ez nem zárja ki, hogy a debreceni egyetemen high tech alapkutatás folyjon. de ezzel párhuzamosan alacsony technológiai szinten is fejlesztenek. mert valaki kitalálja, hogy a napraforgó szárából készült hélia-d (debrecen) hagyományos készítmények erősítették a helyi biogal gyógyszergyárat. aztán elvitték a gyártást. ez meg azt mondja, hogy a lányok, asszonyok rendeljék meg a hélia d termékeit, és a gyártás legalább részben kerüljön vissza. erre azt mondod, hogy na jó, de miért fizesse meg andika a helyi hélia-d kenőcs felárát. azért, amiért a másik megfizeti az andica bébiruci felárát. a háztartások megtervezik éves fogyasztásukat. és egymástól rendelve, egymást eltartva jönnek létre a sokféleség.

de ez egy lehetséges stratégia. miskolc azt mondja, hogy ők a háziiparon túl (kézműves borsodi sör) a diósgyőri ipari gépgyártást próbálják felfuttatni. és az erőforrásokat arra a célra összpontosítják. a miskolci egyetemen a gépészmérnöki kart szerelik fel. ha az bejön, akkor diósgyőri gépgyár és az acélművek felhúzza a várost. de ez kockázatos, mert mi van ha nem. akkor is maradnak a házipari megoldások. ne az legyen, hogy a munkanélküliségben a lakosság lezüllik. hanem egy átmeneti visszaesés után tanulva a hibákból újjáépítik az üzemeket. és a gépészek egy új generációja sikerre viszi diósgyőrt és miskolcot.

a leggazdagabb rokonaim negyedévente vásárolnak. mert a háztáji környezetben, familiáris közegben kis, közép és nagybirtokokon kvázi uradalmi jelleggel (nincs uraság) megtermelnek szinte mindent, amire szükségük van. persze led tévét nem tudnak előállítani. a led tévé árát kitermelik. de nekik nincs havi fizetésük. szezonálisan van árbevételük. és annak egy részét visszaforgatják a gazdaságba. és negyedévente járnak bevásárolni. és telefonálnak, hogy megyük debrecenbe vásárolni. majd beugrunk. de úgy egyébként, amit fogyasztanak az nagyrészt házi. ez a tipikus jobbágy paraszti kultúra. francia kockás füzetbe könyvelnek.

és vidéken bizony elég sokan gondolják azt, hogy
gazdakörök kultúráját, a termelő és az értékesítési szövetkezeti rendszert, a háziipart vissza kellene hozni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.13. 01:48:36

@444:

"megtermelnek szinte mindent, amire szükségük van. persze led tévét nem tudnak előállítani. a led tévé árát kitermelik."

Meg okostelefont sem. Meg hálózatot az okostelefonhoz sem. Meg autót (traktort) sem. Meg fosszilis üzemanyagot sem. Meg (valószínűleg) elektromos áramot sem. Meg déligyümölcsöket sem. Meg tévéműsort sem. Meg sót és paprikát sem a kolbászba. Meg (valószínűleg) rizst sem a hurkába. Meg a többi ezer és egy terméket, amit fogyasztanak de nem ők állítanak elő. Ha meg nem fogyasztják őket, akkor annyival szegényebbek.

"és vidéken bizony elég sokan gondolják azt, hogy gazdakörök kultúráját, a termelő és az értékesítési szövetkezeti rendszert, a háziipart vissza kellene hozni.

Hát hozzák vissza: csináljanak gazdaköröket, termelő és értékesítési szövetkezeteket meg háziipart. Senki sem tiltja ezeket. Csak azt, hogy ezeket az államhatalmi erőszak eszközeivel "hozzák vissza": hogy restaurálják a létezett szocializmust.

2017.11.13. 01:49:16

@neoteny:
gazdaság = helyi termelés/fogyasztás + külkereskedelem

te azt mondod, hogy a kereskedelem eredményezi a gazdagságot. mennél többet forgalmaznak annál nagyobb a gazdagság. de nem feltétlen. mert az is számít, hogy mennyi a helyi termelés/fogyasztás. nem fogod megérteni ezt sem. mert nem érted azt, hogy árut, értéket ki lehet termelni a földből. nem csak úgy, hogy megvesszük. hanem a vetőmagot elvetik. de az a vetőmag az előző évi termésből van. az állat eszi a takarmányt. és ellik. az áru nem odahullik valahonnan. nem feltétlen a kereskedésből, az üzletből van. hanem a birtokról, üzemből.

a közvetítő kereskedelemre is lehet építeni a gazdaságot. ahogy budaörs teszi. de budaörs azért gazdag, mert az ott bejegyzett hipermarketek országos (!) forgalma után szednek helyi adót. és a többi település nem vethet ki az ottani üzletekre helyi adót, mert a fióktelephely nem önálló jogalany. tehát a tesco úgy működik magyarországon, hogy a tesco debreceni üzletei nincsenek bejegyezve az itteni törvényszéken és cégbíróságnál. mert miért lennének. azért, mert debrecenben működnek. a tesco két debreceni üzlete is budaörsön adózik. és persze az összes többi üzlete. ugyanígy az auchan, vagy a media markt. budaörs és még néhány város a kereskedelem helyi adóját lenyúlja.

2017.11.13. 02:02:11

@neoteny:
traktort azt régen nem vettek. mert a régit javítják. igen. nem termelnek okostelefont. de ezeket negyedévente szerzik be. nem járnak naponta vásárolni.

a paraszti nagyszüleim szinte egyáltalán nem jártak boltba. nem volt rá szükség. háztáji birtokon kisárutermelést folytattak. de ezzel nem voltak szegényebbek, mint egy melós. mint mondjuk sanyi. vagy zolika. aki a tizedik emeleten lakik. és multinál váltott műszakban dolgozik. és ők andikával kénytelenek minden nap vásárolni. a nagyszüleik ábránypusztán aligha jártak naponta vásárolni. és nem voltak sokkal szegényebbek, mint a jelenlegi melósok.

aztán hogy számolta ki a ksh, hogy hány tojást tojtak a tyúkok. nyilván sehogy. az nem volt semmiféle statisztikában. persze ez nem azt jelenti, hogy vissza lehetne térni a majdnem teljes önellátáshoz. de vidékies körzetekben törekedhetnek erre.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.13. 02:21:50

@444:

"gazdaság = helyi termelés/fogyasztás + külkereskedelem"

"oké, de de ez egy baromság."

"árut, értéket ki lehet termelni a földből. nem csak úgy, hogy megvesszük. hanem a vetőmagot elvetik."

A vas kapafejet nem tudja a paraszt kitermelni a földből. Ha elvet egy kiskapafejet, abból nem nő ki egy nagy kapafej. Fakapát faraghat magának -- de már ahhoz is egy vas/acél szerszámra van szüksége. Vagy pattinthat magának kőszerszámot, és azzal farigcsálhatja a fakapát. Amivel a neolitikus korbeli földművelő életszínvonalát képes biztosítani magának.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6b/N%C3%A9olithique_0001.jpg/1920px-N%C3%A9olithique_0001.jpg

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/08/ClaySumerianSickle.jpg/250px-ClaySumerianSickle.jpg

Így hát a kereskedelem elengedhetetlen eszköze a nagyobb gazdagságnak.

"és a többi település nem vethet ki az ottani üzletekre helyi adót, mert a fióktelephely nem önálló jogalany."

Kár, hogy ez nem így van:

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) 39. § (2) bekezdése alapján, ha a vállalkozó több önkormányzat illetékességi területén – így a Htv. 52. § 62. pontjára figyelemmel külföldi településen is – végez állandó jellegű iparűzési tevékenységet, akkor az adó alapját meg kell osztania a székhely, illetve a telephely(ek) szerinti települési önkormányzatok között.

ado.hu/rovatok/ado/igy-osszuk-meg-az-iparuzesi-ado-alapjat

Megint bebuktál, mint a LEGO ajándékaival a magyar óvodáknak, meg a Soros Alapítvány támogatásával a magyar közoktatásnak.

jatagán9 2017.11.13. 14:39:19

@444: Ez egy újabb légből kapott baromság, amit semmivel sem támasztasz alá. De legalább megnyilvánult az igazi arcod. Rád égett, vagy már mindig is így volt: amiről azt képzeled, hogy csupán számunkra játszod, pontosan az vagy. Felületes, homofób, rasszista, antiszemita, soviniszta troll.

2017.11.13. 16:08:28

@jatagán9:
igen, viszont ebből a mondókából következik valami a jövőre nézve. a tiedből viszont semmi. vekerdy professzoréból. az lényegében az intézményes megoldások teljes hiányát jelenti. ezzel szemben a kulturális brutalitás lép fel. rasszista, antiszemita, homofób, sovinisztra, irrendenta, fasiszta jelzőkkel illetnek. illetve lehet ezt sorolni. kulturálatlanság valójában. de az ellentábor is éppen ilyen. szájhősködésből a nácik kerülnek ki győztesen. az izraelitákkal megy végbe a kiegyezés. vekerdy professzorékkal már nem. az akadémikus ismerősöm ezt úgy hívja: civilizált endlösung. rendszerváltás idején vitáztam vele erről hosszasan. úgy érveltem, hogy ha van is egy ilyen senkiháziakból álló ellekultúra pesten, akkor is ki lehet egyezni velük. mert hogy ezek mégis csak többet adtak a magyarságnak, mint amennyit a tagadással kétségkívül elvettek. és az akadémikus ismerősöm azt mondta, hogy ez csak egy félelnyomó rendszerben igaz. amikor mindkét társaság féken van tartva. ha ez nincs, akkor a nemzeti keresztény államiság és nem-nemzeti, nem-keresztény, állam-nélküliség közül dönteni kell. és a köznép előbb vagy utóbb dönteni fog. a 90-es években úgy tűnt, hogy az akadémikus ismerősöm téved. és a köznép nem a szélsőséges a miép-et, hanem mérsékelt európai konzervatívokat választja. aztán jött a jobbik. de úgy tűnt, hogy a nemzeti radikalizmus nem emelkedik kormányzati szintre. dehogy nem.

jatagán9 2017.11.13. 22:11:58

Az én mondókám, veled ellentétben nem csak mondóka. A magyar Waldorf-rendszer szülői közösségei valódi, alulról építkező, zömében értelmiségi, nagy családos, közös értékeken alapuló és konkrét célokat megvalósító baráti közösségek. Pont ilyenekre lenne szükség ahhoz, amit te is célnak tekintesz. De amíg te csak mondod, és kizárólag deduktív módon akarsz elképzelni, a magyarországi Waldorf-közösségek napról napra megvalósítják. Csak tátott szájjal tudom hallgatni a szülőtársak bemutatkozását egy-egy gyerekem beiratkozásánál az iskolába vagy az óvodába: milyen megfontoltan, tudatosan, felkészülten és mekkora energiával akarják nevelni a gyerekeiket. A Waldorf-közösségek a polgári Magyarország jövőkép mintaközösségei. Ritka és követendő értékek. Az elképzeléseid köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

jatagán9 2017.11.13. 22:12:26

@444: Az én mondókám, veled ellentétben nem csak mondóka. A magyar Waldorf-rendszer szülői közösségei valódi, alulról építkező, zömében értelmiségi, nagy családos, közös értékeken alapuló és konkrét célokat megvalósító baráti közösségek. Pont ilyenekre lenne szükség ahhoz, amit te is célnak tekintesz. De amíg te csak mondod, és kizárólag deduktív módon akarsz elképzelni, a magyarországi Waldorf-közösségek napról napra megvalósítják. Csak tátott szájjal tudom hallgatni a szülőtársak bemutatkozását egy-egy gyerekem beiratkozásánál az iskolába vagy az óvodába: milyen megfontoltan, tudatosan, felkészülten és mekkora energiával akarják nevelni a gyerekeiket. A Waldorf-közösségek a polgári Magyarország jövőkép mintaközösségei. Ritka és követendő értékek. Az elképzeléseid köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

2017.11.14. 01:11:32

@jatagán9:
ha vekerdy professzor azt mondaná, hogy a többség teremtse újra magyar nemzeti keresztény közoktatást (mert ez kapott prioritást) de úgy, hogy az alapítványi iskolákban továbbra is folyjon az alternatív tehetséggondozást, akkor azzal semmi probléma nem lenne. de nem ezt mondja. hanem azt, hogy a magyar iskola a gyereket ne a magyar szent korona alattvalójának akarja kinevelni. na de a brit iskola is a brit korona alattvalóját akarja kinevelni. még a brit magániskola is. ettől brit.

a waldorf iskolák nem állnak a nemzetek felett. alulról szerveződve rögtön a legfelső szintre akar ugrani. mintha a waldof a kiválasztottak, nélkülözhetlenek, bírálhatatlanok közössége lenne. de nem.

a közéleti kiválasztódás folyamata alulról szerveződve nagyjából ez:

munkás, paraszti, értelmiségi, polgári családok --> lokálpatrióta nemzetes hölgyek és urak --> modern kori patrióta nemesség --> kozmpolita elit

a nemzeti keresztény államrend célja az, hogy a nemzetközi szervezetekben tevényeknykedő világpolgárság a nemzetből (többségi nemzetségekből, nemzeti kisebbségből) válogatódjon ki. és ez az, amit vekerdy professzor nem fogad el. mondván, hogy ilyen nincs. nincs többségi magyar nemzetség. nincsenek nemzeti kisebbségek. dunai németek vagy a tiszai cigányok. ahogy torockai fogalmaz: nagy családunkban székelyek, csángók, kunok palócok, hunok és jászok. sokféle népek, mind magyar szívvel. bátor erővel, hittel, hűséggel, kárpát hazában. vekerdy professzor ezt a nemzetközösségi létformát nem fogadja el. a tradicionális magyar államiságot. mondván, hogy ezt ők, illetve ti meghaladtátok. magyarul a népek, nemzetek felett állónak képzelitek magatokat. mégis milyen alapon?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.14. 03:56:23

@444:

"na de a brit iskola is a brit korona alattvalóját akarja kinevelni. még a brit magániskola is. ettől brit."

Akkor elég gyenge munkát végeznek: pl. a skótok egy méretes része nem akar a britk korona alattvalója lenni.

"ha vekerdy professzor azt mondaná, hogy [...] de nem ezt mondja.
[...]
ez az, amit vekerdy professzor nem fogad el
[...]
vekerdy professzor ezt a nemzetközösségi létformát nem fogadja el"

Ezt mondod te, mint ahogy mondtad ezt is:

"budaörs azért gazdag, mert az ott bejegyzett hipermarketek országos (!) forgalma után szednek helyi adót. és a többi település nem vethet ki az ottani üzletekre helyi adót, mert a fióktelephely nem önálló jogalany. tehát a tesco úgy működik magyarországon, hogy a tesco debreceni üzletei nincsenek bejegyezve az itteni törvényszéken és cégbíróságnál. mert miért lennének. azért, mert debrecenben működnek. a tesco két debreceni üzlete is budaörsön adózik. és persze az összes többi üzlete. ugyanígy az auchan, vagy a media markt. budaörs és még néhány város a kereskedelem helyi adóját lenyúlja."

Pedig:

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) 39. § (2) bekezdése alapján, ha a vállalkozó több önkormányzat illetékességi területén – így a Htv. 52. § 62. pontjára figyelemmel külföldi településen is – végez állandó jellegű iparűzési tevékenységet, akkor az adó alapját meg kell osztania a székhely, illetve a telephely(ek) szerinti települési önkormányzatok között.

jatagán9 2017.11.14. 19:47:01

@444: A Waldorf-oktatás nem ideológiai, hanem módszertani. Tehát teljesen felesleges támadni egy feltételezett ideológiát, mert érdektelen. A módszert pedig láthatólag egyáltalán nem ismered.

Megtennéd, hogy linkelsz néhány állítást Vekerdytől, amit az elmúlt kommentekben neki tulajdonítasz? Köszönöm.

2017.11.14. 21:56:21

@jatagán9:
vekerdy kapcsán te hoztad fel a waldorfot. és azt, hogy szerinted a nemzet valami gonosz dolog. mert az felülről szerveződik. de nem.

a nemzet nemzéssel szerveződik. a nép (populáció) egy humán szaporodási közösség eredendően. nemzet pedig úgy lesz, hogy a nép különféle politikai idetitátást kreál magának. és ebből lesznek többségi nemzetségek és kisebbségi nemzetiségek. és a nemzet. amiben nemes, nemzetes hölgyek és urak kiválogatódnak. a népek szomszédsági, vagy szövetségi keretek között kereszteződnek. és ezt hívják úgy, hogy nemzeti kereszténység. akik közös ősökkel rendelkeznek. úgy jön létre a közösség. és ebből lesz a nemzetközösség. nemzetköziség. de ez ez egész onnan indul, hogy van két nem, ami egymást tagadja. de időnként mégis összetartoznak. ez ugye a dedó.

magyarországon oktatáspolitika címszó alatt lényegében egy vallásháború folyik. vannak nem-keresztény, nem-nemzetiek. akik nemzetiekkel nem kereszteződtek. vekerdy professzornak nem tetszik a kormány oktatáspolitikája.
gepnarancs.hu/2017/06/vekerdy-a-rakosi-rendszer-mintajara-alakitottak-at-az-oktatast/
miért lenne ördögtől való az, hogy a magyar iskola a szent korona alattvalóját nevelje ki a nemzeti keresztségben.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.14. 23:11:00

@444:

"a nép különféle politikai idetitátást kreál magának"

Vagy az államhatalom, a politikusok kreálnak nekik identitásokat, alkalmazva a kultúrmarxista identitáspolitika és az "osztd meg és uralkodj" ősrégi módszerének keverékét.

"miért lenne ördögtől való az, hogy a magyar iskola a szent korona alattvalóját nevelje ki a nemzeti keresztségben"

Például azért, mert
- Mo egy köztársaság, nem egy eklézsiokratikus mázzal leöntött királyság
- egy szabad társadalomban az államhatalomnak semmi köze sincs a diákok _neveléséhez_, és még az _oktatásukhoz_ is csak kevés

2017.11.15. 01:24:05

@neoteny:
a magyar köztársaság címerében szerepel a korona. ezek között nem feltétlen van ellentmondás.

miért ne lehetne valaki nemzeti keresztényként a korona (és nem az uralkodó) alattvalója. ezen túl én személy szerint városi alkotmányosságnak, a városállamiságnak, városi köztársaságnak vagyok a híve. és ebből következően azt gondolom, hogy még egy világpolgár is lehet hazafi. miért ne lehetne.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.15. 02:48:37

@444:

"ezek között nem feltétlen van ellentmondás."

A "nem feltétlen van" nem ugyanaz, mint a "nincs".

"miért ne lehetne valaki nemzeti keresztényként a korona (és nem az uralkodó) alattvalója."

Miért kellene valakinek nemzeti keresztényként a korona alattvalójának lennie?
süti beállítások módosítása