1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.10.28. 10:28 HaFr

Ijesztő az egyházak politikai passzivitása

Képtalálat a következőre: „magyar katolikus egyház”

A kereszténység emberi szabadságról való felfogása páratlanul gazdag -- ami páratlanul meglepő lehet azoknak, akik bizonyos távolságtartással, esetleg ellenszenvvel viseltetnek az egyházak iránt. Valójában azonban az a gazdag antropológia, amely egyfelől a szabad akarat teológiájában, másfelől a keresztény haladáskoncepcióban, más szóval az ember erkölcsi autonómiájában és az ember és társadalmainak a természeti törvény szerinti tökéletesedésében ragadható meg, az emberről alkotott kétezer-ötszáz éves filozófiai és teológiai reflexiónk csúcsát jelenti, amelyhez képest a semleges állam üres proceduralitásába visszaeső és a demokrácia identitárius szétfeszítését lehetővé tevő liberalizmusé olyan, mint az Emirates első osztálya a Wizzair 27E ülésével szemben.

Mármost ezzel a gazdag tanítással a háttérben, akár ami a szabadságot és az erkölcsi rendet, akár ami a progressziót és a társadalmi igazságosságot illeti, különösen szembeötlő a keresztény egyházak hallgatása alapvető társadalmi és etikai kérdésekben. Ha hozzávesszük, hogy Jézus világosan előírta a tanítást és a térítést az egyháznak (a saját tanítványainak, a gyülekezetnek/ekklésziának, azaz az egyháznak), a hazai egyházak finom érdektelensége a fő feladatukkal szemben a morális megzavarodottságnak ebben a példaszerű korábban ijesztő és elgondolkodtató.

A Ferenc, de II. János Pál és XVI. Benedek pápák törekvéseivel is látványosan szakító passzivitás a katolikusok oldalán (tisztelet a gyenge ellenhangnak), az aulikus sekrestye-kereszténység a reformátusok részéről, a pici látható igény az evangélikusoknál (akik a legkisebbek a három hagyományos nagy egyház között), illetve az etnicista zsidó magába fordulás abban a korban, amely könyörög az alternatív kiutakért a mai magyar miliőből, abszolút kiábrándító. Az egyházak társadalmi aktivitása is csak minimálisan érzékelhető a nyilvánosságban, a magabiztos térítés azonban semennyire. Csak szendén konstatálják a világ "elvallástalanodását", mintha a passzivitásukkal nem járulnának ehhez nagyon is hozzá. Ahelyett, hogy az egyik irányító ereje lennének a modernizációnak, kiléptek belőle. Naiv, abszolút hozzá nem értő módon akarnak ellentartani neki, ahelyett, hogy formatív erejévé válnának. Így természetes, hogy csak a visszavonulásra futja.

Még szimptomatikusabb a politikai szerepük teljes félreértelmezése -- hogy ti. nem illő és nem üdvös az ilyesmibe "belekeveredni" --, ami a feladataik tökéletes félreértelmezéséről tanúskodik. A politika csak az elnyomó rezsimekben egyenlő a kormányzati és pártpolitikával. A szabad társadalmakban, amelyeket az egyházaknak építeniük kellene -- megpróbálni definiálni azt, hogy mit értsünk szabadságon és igazságosságon, majd megfelelő stratégiával érvényt szerezni ennek stb. -- az egyházak öntudatos részei a politikai szcénának. És már azzal is, hogy így tekintenek magukra, elősegítik, hogy a politika valóban azzá váljon, ami eredetileg: a közösség ügyeinek intézésévé.

A Katolikus Egyháznak, amely engem a legjobban érdekel a felsoroltak közül, eleve nem kellően robusztus a politikai filozófiája/gondolkodása. Ebből a néhány egyházatyára, pápai enciklikára és zsinati határozatra, ezek egzegézisére és kevés számú monográfiára korlátozódó töredékességből, amely azonban nem épül szisztematikus tanításba, az erkölcsileg és anyagilag korrumpált magyar egyházban semmi sem maradt. Egyre hangsúlyosabban reformra szorulnak az egyházaink: belső revolúcióra (visszafordulásra), visszatérésre egyfelől a gyökerekhez, másfelől a hagyományaik termékeny rétegeihez, amelyek világos utat mutatnak a társadalmi és politikai felelősségüket illetően.

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr613111396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.28. 12:18:24

Az egyházak feladata nem a napi pártpolitika, hanem a mélyebb szintű politizálás.

ijontichy 2017.10.28. 14:34:13

@poszt: "akik bizonyos távolságtartással [...] viseltetnek az egyházak iránt." Ja, mint én.
"a keresztény egyházak hallgatása" Ha még csak hallgatnának... :-( (ez Mo-ra vonatkozott)
"az erkölcsileg és anyagilag korrumpált magyar egyházban semmi sem maradt" Ebben egyetértünk.
"visszatérésre egyfelől a gyökerekhez, másfelől a hagyományaik termékeny rétegeihez, amelyek világos utat mutatnak a társadalmi és politikai felelősségüket illetően."
Bocs, de ez egy blabla, egy semmitmondó, de jól hangzó szóvirág. Kívülről (mint egyfajta agnosztikus-ateista) nézve jól látszik, hogy II. János Pál óta a katolikus egyház komolyan dolgozik a jövőjén és nincs könnyű dolga. Kétezer év gazdag tapasztalatára építeni, az igen, de visszatérni a gyökerekhez? Totális halál. A Franci poppiból áradó rendkívül pozitív életigenlés évtizedek óta a legjobb dolog, ami a "katatónikus" ;-) egyházat érhette. Az én Istenem ;-) áldása is legyen a munkáján.

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Hát ez igazán szép példája roppant komolykodó semmitmondásnak. Bár az igazság magva benne van: a magyar egyházak (képviselői!) elég mélyre ásták magukat, ami a politikai szerepvállalásukat illeti - így a "mélyenszántó" jelző stimmelhet :-).

Lavinia Pinkerton 2017.10.28. 14:56:21

Néhány napja megpendítettek valamit a migráncsok ellen, aztán meg vissza. Gondolom, ez a közélet egyetlen szóra is érdemes kérdése egyházi körökben. Hogy felszenteljék-e a gumiszurkáló parasztokat, vagy sem.

Carmichael 2017.10.28. 15:33:16

A mai egyházak a politikai pártok működési elvét hozzák.
Mivel folyamatosan csökken a "támogatottságuk", és ötletük sincs miként lehetne ezt a tendenciát megfordítani (no pasztorizáció) , igyekeznek az eróziót lassítani és megtartani legalább a jelenlegi nyájat. Bármely ügyben egy karakán kiállás és véleményformálás komolyabb kockázat a gyors "szavazatvesztésre", mint a langyos semmitmondás (pláne, hogy amit mondaniuk kellene, szembemegy a túlélés emberi ösztönével).
A gond ezzel az - azon felül, hogy nem ez lenne a feladat - hogy ez a lassú elmúlás receptje, a pártok, cégek is pont ilyen módon tűnnek el a süllyesztőben, ráadásul egyre gyengül még a megmaradt bázisuk is. Ha egy egyház a saját vallástanait és elveit nem képes következetsen és mérlegelés nélkül képviselni, akkor az a vallás nem áll a politika felett. Tartom, amit korábban mondtam, hogy a hit próbáján az egyház prominens képviselői folyamatosan elhasalnak (tisztelet a kivételnek).

Morpheus. 2017.10.28. 22:23:48

Kevés olyan pápa és bíboros volt a korábbi évtizedekben, akik ennyire aktívan szólalt volna meg különböző, aktuális társadalmi kérdésekben, mint Ferenc pápa Vatikánban és Erdő Péter bíboros idehaza.

Hidvégi Mihály 2017.10.29. 06:58:15

Azt gondolom, hogy fölösleges és talán nem is haladó dolog szembe állítani a (keresztény) vallást a liberális gondolkodással, cselekvéssel. Főként a mai Magyarországon, ahol az egyházak behódoltak a hatalomnak a hazai liberálisnak nevezett társaság pedig annyira leszerepelt mint elit.

Mindkét dolog megvan egymással és egymástól függetlenül. A szembeállításuk csak a hazai zavarodottságot növeli, nem fogja a (szükséges) pasztorizációt elősegíteni, nem fogja a (szükséges) liberális gondolkodást elfogadottá és előre vivővé tenni.

A széthúzást viszont szolgálja.

Hidvégi Mihály 2017.10.29. 07:02:51

A katolikus papok között elég sok szerény kognitív képességekkel rendelkezőt találni, persze üdítő kivételek is vannak szerencsére, de a saját praxisomban ők vannak kevesebben. S a szerény képességekkel rendelkezők viszont egyáltalán nem passzívak politikailag, gyere el ide az én falumba egy vasárnapi misére s tudni fogod azonnal, hogy Orbánon kívül másra nem szabad szavazni.

Tehát hogy jó hírrel is szolgáljak, van az egyházaknál politikai aktivitás is. S ennyiben ki is merül.

morph on deer 2017.10.29. 11:05:10

@Hidvégi Mihály:

“...tudni fogod azonnal, hogy Orbánon kívül másra nem szabad szavazni.“

Nem olvastad?
“Vissza a gyökerekhez!”
És lám, ők meg is találták a legnagyobbat...

verkli 2017.10.29. 11:40:25

off: Pasztorizáció, ismeretlen jelentésű szó, leginkább a pasztörizáció - élelmiszeripari fogalomra hasonlít. Pasztoráció - lelkigondozás.

on:
1. "A kereszténység emberi szabadságról való felfogása páratlanul gazdag -- ami páratlanul meglepő lehet azoknak, akik bizonyos távolságtartással, esetleg ellenszenvvel viseltetnek az egyházak iránt. "
B+...
A kereszténységnek nincs emberi szabadságról való felfogása, hiszen az embert definíció szerint szolgának rendeli egy (isteni) úr alá. Hazugság a szolgaság hirdetését páratlanul gazdag szabadságideának nevezni.
2. Az erkölcs belső eredetű motiváció, drive. Ha valakiből ez hiányzik, és egy ókori mesekönyvből kívánja pótolni - ok. De kérem, hogy szíveskedjen távol maradni alapvető társadalmi és etikai kérdésektől, mert nincsen olyan képessége, amely az ilyesfajta kérdések tárgyalására alkalmassá tenné.

És ez még csak az első két gondolat, amit az írás
felvet. Legalábbis ezeket lehet értelmezni, mert van bennük alany meg állítmány, nem csak magasztos bullshit-felsorolások.

steery 2017.10.29. 11:55:55

Hála istennek, hogy az egyházak már nem politizálnak nálunk! Amíg politizáltak, nem sok köszönet volt benne! Épp elég történelem könyvet olvastam az egyházak viselt dolgairól és hosszú bűnlajstromáról ahhoz, hogy ne sírjam vissza azokat az időket. A suszter maradjon a kaptafánál, a papok meg a lelki pásztorkodásnál.

Robur 2017.10.29. 12:01:31

A csuhásoknak nem kéne politizálni. Ha mégis megteszik magukra vessenek.

Klemmy 2017.10.29. 13:49:49

A hazai papoknak - néhány üdítő kivételtől eltekintve - semmi közük nincs a kereszténységhez. A katolikus és református papok többsége mindig is a fasiszták szekerét tolta, és az evangélikusok sem lehetnek különösebben büszkék magukra, még ha az utóbbi időben ők is ütik meg a legnormálisabb hangot. Egyébként legyünk igazságosak, a főpapokat is a szeretet vezérli - a pénz szeretete.

Spermahajder 2017.10.29. 13:57:33

Jézus kiűzte a kufárokat. Ez a kép magáért beszél a hazai klérus zöméről: hvg.hu/velemeny/20150330_TGM_Az_evtized_kepe

Visceroid 2017.10.29. 14:05:37

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "Az egyházak feladata nem a napi pártpolitika, hanem a mélyebb szintű politizálás. "

Szerintem se, kivéve ha a Fideszről van szó, mert akkor misézni kell a Kedves Vezetőért.

doppeladler 2017.10.29. 15:12:35

@steery: "Épp elég történelem könyvet olvastam az egyházak viselt dolgairól és hosszú bűnlajstromáról ahhoz, hogy ne sírjam vissza azokat az időket."

Szerintem ez egyáltalán nem jellemző a történelemkönyvekre. Nem is lehet jellemző, hiszen egy történelemkönyv mégiscsak tudományos munka és nem propagandairat.
Az egyháznak (legalábbis a katolikusnak) ez az egyoldalúan negatív megítélése nem igazán tudomány. Inkább részben protestáns, részben nacionalista, részben kommunista propaganda, ami főleg az iskolai oktatás során kerül a gyerekek fejébe.
Ha az ember elkezd valóban szakértők által írt történelemkönyveket olvasni (a téma miatt különösen a középkorászok könyvei ajánlottak), akkor általában megszabadul az ilyen mítoszoktól.

Janossz 2017.10.29. 15:16:44

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Például itt. Sajnos lekéstél, már rájöttek, hogy nem olyan jó ötlet volt. Befejezték a könyörgést érette.
Most már rajtad a sor.
24.hu/belfold/2015/05/25/mindenki-nyugodjon-meg-iden-is-lesz-szentmise-orban-viktorert/

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.29. 15:55:00

@Janossz:

Az más dolog. Ilyen misét Gyurcsányért is lehetne kérni.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.29. 16:11:41

@verkli:

Téves: a kereszténység a szabadságot, nem a szolgaságot hirdeti. Olvass kevesebb keersztényellenes, liberális röpiratot.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.10.29. 16:42:28

@verkli: köszi, a pasztoráció áll :) valóban
a többi hülyeség, bocs

Janossz 2017.10.29. 17:08:06

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
"Hol miséznek Orbánért? " Kérdezted.
Válaszoltam, hogy hol.
"Az más dolog." Mondod.
Normális vagy te egy kicsit is?

Janossz 2017.10.29. 18:52:50

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Nem tudlak követni, oly magasan szállsz...Biztos az én hibám. Libának meg a kedves nőnemű felmenőidet becézgesd, légy oly kedves!

steery 2017.10.30. 17:07:34

@doppeladler: @maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ez esetben ajánlom elolvasásra Nemere István két opuszát: 1. Vatikáni krimik (Bűntények a kereszt jegyében), Allprint Kiadó, 2004. 2. A pápák szeretői, Anno Kiadó, 2009. Mindkettő végén van bőséges irodalomjegyzék, szóval utána lehet járni a piszkos részleteknek.

Khonsu 2017.10.31. 00:32:01

@steery:

Valószínűleg "be volt kalkulálva", hogy a szándék ellenére csúnya dolgok is történhetnek, a rendszer ugyanis kaotikus.

Erről (is) szól a "megváltás".

Kimondatott, hogy az "eredendő bűn" nem bűn, a tudás általi fejlődés a "terv" része. Az út azonban rögös. Krisztus tudta, hogy kemény menet lesz. Magára vállalta a felelősséget a bűnökért, melyeket az ő nevében követnek el, és a sok viszontagságért, mely a vándorokat a hosszú út során éri. Az indulásnál ellátott hasznos tanácsokkal, melyek segítenek leküzdeni a nehézségeket és a cél megvilágításával vigaszt nyújt, tartja bennünk a lelket.
Tudta, hogy lesznek, akik saját erejükből nem bírják az iramot, végig segítenünk kell hát egymást, egyedül nem megy. A szeretet együtt tarthatja a közösséget anélkül, hogy a rendszert kényszer alá helyezné és megfosztaná a fejlődéséhezhez szükséges szabadságtól (szabad akarat). (Meg ugyebár mind Isten gyermekei vagyunk, a testvéreknek pedig amúgy is illik szeretniük egymást :)

Az út végén pedig ott vár a jutalom.

Mert bár "adjuk meg a császárnak ami a császáré", ez az állapot mindössze átmeneti, mert (erre kellene törekedni) eljön majd "Krisztus királysága" itt a Földön (az általa felállított logika, a természeti törvények és a fejlődés által létrejövő egyensúly, szerintem). Nem lesz többé halál, és az út végén valami többé, jobbá válunk, "üdvözülünk" (a szingularitásban?).

El kell még telnie legalább 1-2 évtizednek, mire az emberek megértik, mit is tett értünk Krisztus pontosan. És bizony sokakat sokként ér majd a felismerés még a hívők közül is.

Ami azonban sajnálatos, hogy legalább az egyházaknak illene egy kissé jobban érteniük és ahhoz mérten cselekedniük.

Sajnos azt kell mondja, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint például Elon Musk közelebb áll a kereszténységhez, mint a legtöbb pap. Tisztelet a kivételnek.

Khonsu 2017.10.31. 00:56:37

@Khonsu:

Ha már ennyire nyilvánvaló beavatkozás történt a rendszerbe, és ilyen formában való megsegítésünkkel is bizonyította Isten, hogy mennyire szeret minket, az azért el kellene gondolkoztassa a papságot, hogy melyik urat is kellene szolgálni...

steery 2017.10.31. 12:04:23

@Khonsu: Ennyi erővel Ray Kurzweilt is megtehetnéd pápának. És a mennyország a mesterséges intelligencia eljövetele lesz, ami a sok trilliárdnyi naorobotjával átveszi a bolygó üzemeltetésének feladatát, helyreállítja az ökoszisztémát és a halandó, hibás emberi testeket kicseréli halhatatlan, alakváltó nanobothalmaz testekre.

Khonsu 2017.10.31. 19:26:42

@steery:

Az üzenet egy kontextusba érkezik. Ma ugyanaz az üzenet nem úgy hangozna mint 2000 éve. Ezért haldokolnak az egyházak és terjed az ateizmus. Nem képesek az üzenetet lefordítani a mai környezetbe.

Talán nem hangozna annyira "biblikusan", de terjedne az üzenet, és tömegek térnének meg.

Vannak egyébként olyanok akik erre már rég rájöttek. A többi egyház pedig így járt...

Khonsu 2017.10.31. 19:37:05

@steery:

Mellesleg, ha komolyabban utána olvasol a transzhumanizmus "világképének", és megpróbálod összepárosítani a benne foglaltakat a kereszténységgel (nem a bulvárral), meg fogsz lepődni. (még talán meg is térsz)

Véleményem szerint ugyanis a kettő egymásból érthető meg igazán, ez pedig véletlennek kicsit furcsa...

steery 2017.11.01. 14:27:45

@Khonsu: Nem vagyok megtérős fajta. A világ minden jelentősebb vallását, misztikus és tudományos tanát tanulmányoztam már és mindegyiktől el is ment a kedvem, annyira bénának meg hazugnak találtam őket. Engem ezek a tanok inkább eltérítettek vagy kitérítettek magukból, semmint befelé.
Továbbra is azt mondom: az egyházaknak és vallásoknak nem kéne politizálniuk egy szekuláris államban. Ha ez nem tetszik, tessék átköltözni egy vallási államba és megnézni, milyen ott az élet.
süti beállítások módosítása