1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.09.13. 10:01 HaFr

Baloldal: Gyurcsány vagy a kripto-nacionalizmus folytatódó rabsága?

A baloldal elhitte a Fidesznek, hogy nem elég nemzeti, amivel azonnal beleesett a „nemzeti” értelmezésének fideszes-nacionalista csapdájába. A baloldal egy ideje ebben a csapádban vergődik, amiből kimászni nemcsak azért nehéz neki, mert implicite magára veszi a kommunistáknak az MSZP-re származtatott bűnét, hogy „rárontottak a nemzetükre”, hanem mert nincsen jól megalapozott saját értékrendje és narratívája sem, amit szembehelyezhetne a nacionalizmussal. A baloldal tehát Quisling- vagy kripto-nacionalista, amivel 1.) hazudik, 2.) rosszat tesz a nemzetnek (mert a nacionalizmus rosszat tesz a nemzetnek) és 3.) a Fidesz fogságában marad, mert nem mer és nem képes szembenézni a valósággal. Legújabb példája ennek az (olvasatlan) ukrán nyelvtörvénnyel kapcsolatos hiperventillációja.

A baloldal – talán Gyurcsányt leszámítva -- azt gondolja, hogy a nacionalizmusnak van optimális foka, amelyet ő képvisel a Fidesszel szemben, de nincs ilyen fok. Ez a tévedése – még egyszer – onnan származik, hogy a nemzeti érdekű politikát fideszes hatásra, buta bizonyításkényszerből és hasonlóan buta felkészületlenségből összekeveri a nacionalizmussal. Kicsit akar csak terhes lenni a nacionalizmussal, mert az szerinte kell, az a magyar politika táj lingua francája. Hatalmas tévedés. Azért (is) ez a lingua franca, mert nincs baloldali modernizációs narratíva. Kétségtelen – amit sokszor írom ezen a blogon – hogy az etnicizmus és a függetlenségi nacionalizmus a legerősebb politikai hagyománya ennek az országnak – éppen eléggé meg kell küzdeni a konzervativizmusért is ennek ellenében. Na de hogy a baloldal ne küzdjön ez ellen, hanem elfogadja a valóságát és különféle furmányokkal (hol agyonhallgatással, hol a Momentumra jellemző poszt-ideologikus nemzeti pragmatizmussal, hol durva odamondással) igyekezzen háziasítani – az vicces és küzdelemnek kilátástalan.

A baloldalon a feljövő Szél Bernadettet is ideértve nyilvánvalóan a legalkalmasabb vezető Gyurcsány, aki nemcsak abban az értelemben politikai animus, ahogy Orbán, hanem a legkoherensebb – noha még mindig töredékes -- modernizációs képet is közvetíti. Gyurcsánnyal nem az a baj, amint a közhiedelemben van, hogy amortizálódott (ezt bőven volna tehetsége felülírni, illetve ezzel érvelni nem lényeglátóbb, mint az elmúltnyolcévezés), hanem hogy nárcisztikus, és emiatt képtelen államférfivá emelkedni. Gyurcsánynak volna egyedül képessége felülemelkedni a nacionalizmuson és ellen-narratívát nyújtani – ehhez azonban önmagát kell előtte legyőzni és bizony kiállnia a porondra immár nem a magamutogatás, hanem a baloldal egyesítésének szándékával. Idő, az nem sok van. A másik valamennyire potens baloldali forgatókönyv az LMP körül alakulhat ki, de ehhez az esetleges nagyobb szövetségeseknek bele kell látniuk a pártba legalább 10%-ot. (A képet bonyolítja a fentebb Quisling emlegetésével megpedzett, de kellő információ hiányában nem tárgyalt fideszes társutasság, amely erősen gyanítható néhány baloldali politikus kapcsán. Ezzel kapcsolatban várnunk kell még néhány évet, hogy biztosak lehessünk bármiben.)

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2412825822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2017.09.13. 16:16:15

"Uram, maga nagyon kétségbe lehet esve!"
(Michiel de Ruyter admirális szavai Johan de Witt főkormányzóhoz 1667 tavaszán.)
:-)))
Nota bene: akkor de Witt tervét de Ruyter sikerre vitte...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.13. 16:24:22

@Moin Moin: gyurcsány vagy a halál, mondta utolsó leheletével a 86 êves botka

2017.09.13. 18:40:02

Gyurcsány képtelen államférfivá emelkedni.

lehet, h Clinton módra helycserés támadást kéne végrehajtania a zasszonnyal.
egy-két megnyilvánulása alapján az keményebb, tökösebb.
lehet, h a cégeket is ő vezeti valójában.
Gyurcsány szerepelni szeret ~né meg dolgozni tud.
(nem tudom, csak gondolom)

Moin Moin 2017.09.13. 19:44:04

@Bánegressy: Rosszul tudod...
Klára aszon' csak egy jó pr.☺️

2017.09.13. 19:44:23

gyurcsány a leváltása óta betlire játszik. ez mondjuk nyilvánvaló.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.13. 21:15:27

@444:

Éppúgy nyilvánvaló, mint ahogy az, hogy a japánok nem adtak el saját márkás autókat az USA-ban. Mert nem engedték nekik.

2017.09.13. 21:30:30

@neoteny:
rendben van. állítsd, hogy gyurcsány nem betlire játszik.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.13. 21:38:27

@444:

Elég az, hogy te azt állítod, hogy Gyurcsány betlire játszik. És hogy ez nyilvánvaló -- mint ahogy az is nyilvánvaló, hogy a japánok nem adtak el saját márkás autókat az USA-ban. Mert nem engedték nekik.

Khonsu 2017.09.13. 23:16:03

Ezzel adnánk egy szép nagy pofont annak a bizonyosnak. Ugyanúgy a szakadék felé rohannánk, de még az állandó polgárháborús hangulat is garantált lenne mellé. Összességében szerintem legfeljebb annyit érnénk el vele, hogy még jobban felpörögne a kivándorlás.

DrGehaeuse 2017.09.16. 21:05:28

Gyurcsány is a tágabb értelemben vett NER része. A NER nagyurai közötti kényes egyensúly most még orv-bánnak kedvez. Gyurcsány közéleti jelenléte nagy szolgálatot tesz a rendszernek azzal, hogy amíg ő van és fanatikus rajongói adják alá a lovat, hatékonyan gátolja ütőképes és hiteles NER-en kívüli narratíva és választható alternatíva kialakulását. Ferenc testvérrel kapcsolatban bármiféle várakozás illuzórikus és indokolatlan.
süti beállítások módosítása