1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.09.04. 08:59 HaFr

Marginális szellemek: Che Guevara ma Viktor-pólót hordana

Képtalálat a következőre: „che guevara orbán viktor”

Ha régebben valaki a kutatási igazgató címet viselte, annak kijárt ismeretlenül is az autoritás iránti tisztelet. Ez még azelőtt volt, hogy Schmidt Mária volt a Terror Háza főigazgatója és Békés Márton a kutatási igazgató. Az utóbbi nemrég interjút adott a valaha tudósnak indult G. Fodor Gábornak, aki ma egy heccportált jegyez, hogy fáklyát dobjon a gondolkodása kútjába. "Mi" (én) belenéztünk ebbe a kútba és nem akartunk volna a fáklya lenni.

Az interjú vezértémája Békés gerillaként (helyesen: gerilla-harcosként) való önmeghatározása -- miközben az establishment legeslegközepében ül, ami pontosan mutatja az interjú egészének értelmét: úgy "gerilla" ő, ahogy forradalom van, és ahogy a riporter és interjúalany közös főnöke, Orbán, megvédi "a magyar embereket". Persze "győzött a forradalom", jegyzik meg pajtáskodva, innen a "gerillák" keserű sorsa, hogy ti. az establishment részévé válnak, de mivel se forradalom nincs valójában, se Békés nem volt soha "gerilla", nemcsak az establishment legeslegközepébe enged bepillantást a bedobott fáklya, hanem a rezsim gondolkodásának közepébe is: a szavaknak semmi értelmük, csak a hatalom számít.

Elhangoznak kultikus nevek, Nietzsche, Cioran, Che Guevera és Mao, az egész létet láthatóan a forradalmiság (nem túl míves) romantikája lengi be, nem számít, melyik "hősünk" honnan jön, hova megy, hogy az egyik valóban valaki (bár a megértése éppen nem szavatolt a 888. hu és a Terror Háza közegében), a másik bevallottan lelkes "hitlerista", a Vasgárda szellemi patrónusa, a harmadikat -- végre egy valódi gyilkost -- pechére közvetetten a kommunista establishment tette el láb alól, a negyedik pedig a történelem Top 5 tömeggyilkosának egyike -- a lényeg a konfúzus Ersatz romantika: a beismerten feltartóztathatatlan liberális világrenddel szembeni harc. Ebből a perspektívából érthető, hogy "Che Guevera ma Viktor-pólót" hordana, hiszen -- ahogy Cioran mondta a "hosszú kések éjszakája" nevű náci belharcot kommentálva: "vajon mit vesztett az emberiség azzal, hogy néhány őrültet elvittek" -- nyilván megéri az a veszteség is, amit Orbán országlása jelent életekben, sorsokban, perspektívákban, ha közben "megvédi" a magyarságot. Az emberek az ügyért, "a mozgalom minden, a végcél semmi" -- nem ismeretlen ez a logika az utóbbi kétszáz-valahány év kollektivista praxisából. Mi is ebben a "konzervatív", bár szubkultúrának szubkultúra (nagyon szub-)? A fecsegő urak természetesen nincsenek tisztában a saját pedigréjükkel, ami egyszerűen etno-nacionalista. Igaz, hogy a konzervatívval összekeverni ezt az európai félperifériák kedvenc aránytévesztése, de hát hát azért mi hadd húzzuk meg itt a világos határvonalat a jobboldali csőcselék "kultúrája" és az európai civilizáció védelme között. Elég nehéz ez utóbbi is önmagában.

Mármost ezek a "klántagok" ebben a mederben szenvelgik végig az interjút, amely olyan mondatoktól terhes, mint ezek. "Magamat a „konzervatív forradalom” ügyéhez közel állónak tartom. (....) Most hétéves ausztrál kisfiúk vannak a célkeresztben és nem Aldo Moro.(...) Ami Szíriában zajlik, és ami az egész jelenlegi világkrízis katalizátora volt, az nem más, mint az arab világ spanyol polgárháborúja. (...) A terrorista téged azért öl meg, mert a csajoddal kézen fogva sétálsz a tengerparton. (...) [Aztán ez a meglepő, dacos fordulat:] A posztmodern kori terrorizmus célja egy életforma megsemmisítése, de a győzelem minden reménye nélkül. [Kérdezhetnénk, akkor minek a gerilla, de a végén még kiderülne, hogy az az arab terroristák és az etno-"gerillák" is ugyanazon liberális világ ellen harcolnak, hiszen:] Ahogy Che Guevara mondta: csináljatok egy-két, sok-sok Vietnamot, én azt mondom, csináljatok egy-két, sok-sok Magyarországot, amelyek tűzfészekként szembeszállnak ezekkel a globális, ellenőrizhetetlen és a nemzeti szuverenitást csökkentő struktúrákkal "

Ha a "gerilla" és a terrorista végül találkozik a liberális demokráciák elleni harcban, de az interjúra itt-ott rátelepedő búskomorságban ki-kimondatik, hogy a harc reménytelen, felvetődik vajon, miért van ez így. Az interjú szomorú butasága mögött azért ott a válasz is: mert a gerilla nem tud produktív rendszert alkotni. A gerilla "aszimmetriája" örök, és az establishment (aka a rendszer), amit ki tud harcolni magának, az -- szellemi és anyagi teremtőerő híján -- legfeljebb a kleptokrácia lehet. Teremteni nem tudok, ezért lopok. Ki szellemi forgácsokat kisebb-nagyobb gondolkodóktól, ki pénzt számolatlanul. A 888.hu és a Terror Háza egy kleptokrata rezsim think tankjei, amelyek kutatási igazgatói nem jutnak messzebb a gondolkodásban, mint a politikai uraik: migráció, Soros, NGO-k, Brüsszel, és mindenekfölött a "megszállás" narratívája.

Kerekítsünk le. "Hogy sok minden miatt kimaradtunk a nyugati liberalizmus őrültségeiből (gender studies, multikulti), lemaradásunk immuntartalékot jelent. Ahogy Cioran is mondta: Európa jövője délkeleti felén van. Látom a szemeim előtt a finn hómezőktől Krétáig, és Magyarországtól a Dnyeszterig tartó új Európát. Igenis, lesz kétsebességes Európa, aminek mi leszünk az első sebessége.(...) A Pesti Srácokat, 888-at én egy gondolkodásmódnak tartom, ami a polgári underground után Mao stratégiájának második pontját követi, a milíciává válást valósítja meg. De lehetünk a rend lázadói is. Mondok egy példát. A 444-en, a HVG-n és az Indexen nagyon egyszerre jelent meg egy-egy sárgaföldbe döngölő kritika a Pappa Pia! című filmről. Nagyon lehúzták. Ebben komoly szerepet játszott a liberális gőg és elitista dölyf, ami nem bírja elviselni, hogy nemcsak Fassbinder-filmeket vagy Tarr Béla hosszú snitteket nézünk, hanem, hogy készül egy pusztán szórakoztató film a Vajna-rezsimben. Azt állítom, hogy ezek a cikkek azok ellen íródtak, akik ezt a filmet megnézik!"

Legyen ez a végszó a kutatási igazgatótól, és morzsoljunk el egy cseppet a régi szavainkért, olyanokért, mint "kutatás", "tudomány". Mivel a Nyugat túlélte a kutatási igazgató összes említett ikonját, elég jó eséllyel lehet fogadni rá, hogy őt is túléli. In the meanwhile.

118 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr10012802012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.04. 10:57:57

@HaFr:

A Vatikán hamarosan szakad, ez az egyik jövővonal.

A katolikusok egy részéből protestáns szekta lesz, a
miséket leszbikus álpapok tartják majd, mise után homokos orgia lesz. A szertartás része lesz Krisztus gyalázása. Ez lesz a ferencizmus.

Egy másik rész viszont rádöbben évszázados tévelységére, s visszatér az Egyetlen Egyházba, mely társegyháza lesz a Moszkvai Pátriárkátusnak is.

2017.09.04. 10:59:26

@Bánegressy:
száz évvel ezelőtti magyar bankjegyeken volt cirill (sanyi szerint civil) betű. egykoronás hátoldala:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/HUK_1_1916_reverse.jpg

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.04. 11:06:03

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: azért nézd meg, mit mond egy cselgáncs mester - közelebb áll ahhoz, amit én mondok, mint hozzád MOSCOW — Russian President Vladimir Putin says that whoever reaches a breakthrough in developing artificial intelligence will come to dominate the world.

Putin, speaking Friday at a meeting with students, said the development of AI raises “colossal opportunities and threats that are difficult to predict now.”

He warned that “the one who becomes the leader in this sphere will be the ruler of the world.”

2017.09.04. 11:13:02

@444:
lehet, hogy az akkor még Magyarországhoz tartozó kárpátaljai ruszinok, esetleg a délvidéki szerbek miatt.

ma már ott sincs a helyi pénzeken magyar felirat.

büszke nemzetállamok, nem pedig valamiféle birodalmi töltelék államocskák, régiócskák.

Euró! az van mindenféle nyelven, igaz egyelőre csak görög az egyetlen nem latin betűs felirat(de sajnos nem sokat látok belőle, így nem tudom)

lesz magyar is.
az lesz ráírva: рубль
(tudom már elnyűtt :D én még nem unom :DD)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.09.04. 11:25:24

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ha egy bolsevistát láttam, akkor mindet láttam. Minek produkálod magad?

2017.09.04. 11:28:41

@Bánegressy:
de ezeken a területeken élnek magyarok. és ha nacionalizmus erősödik, akkor abból egy kárpát-medencéi közös magyar korona következik. az egyik európai nemzetközösségi pénznem.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.04. 11:43:20

@444:

"ha nacionalizmus erősödik, akkor abból egy kárpát-medencéi közös magyar korona következik"

Az adókat egy adott állam törvényes fizetőeszközében -- és csak abban -- szedik be; egy szlovák vagy szerb vagy román boltosnak pénzváltó tevékenységet kellene folytatnia akkor, amikor valaki a "közös" magyar koronával fizetne a boltjában. Amely pénzváltó tevékenységért jutalékot számolna fel: a "közös" magyar koronával vásárlónak többe kerülne az adott mennyiségű áru megvásárlása, mint ha a kérdéses országbeli törvényes fizetőeszközzel fizetne.

A "közös" magyar korona csak akkor válhatna közössé, ha a kárpát-medencei nem-magyar államok törvényes fizetőeszközzé tennék azt az országaikon belül. Az viszont a monetáris szuverenitásuk elvesztéséhez vezetne: a magyar korona kibocsátójának (feltételezhetően a Magyar Nemzeti Banknak) a monetáris politikája érvényesülne mindezen államokban.

2017.09.04. 11:50:36

@neoteny:
node mintahogy ezeken a területeken is tartanak az emberek dollárt eurót és a piacokon fizetnek is vele, ő nyilván úgy képzeli el, hogy a magyar gazdaság ereje akKkora lesz hamarosan, hogy, a magyar korona domináns és általános fizetőeszköz lesz

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.04. 12:06:14

@Bánegressy:

"mintahogy ezeken a területeken is tartanak az emberek dollárt eurót és a piacokon fizetnek is vele"

... amely fizetéskor átváltja a pénztáros a $-t vagy €-t a helyi fizetőeszközre. És az átváltási árfolyamot a boltos határozza meg: az nem alku tárgya.

"hogy, a magyar korona domináns és általános fizetőeszköz lesz"

Mindaddig, amíg valamilyen valuta nem törvényes fizetőeszköz egy országban -- ti. nem lehet az adókat megfizetni vele --, minden fizetési tranzakció, aminek eredményeként az eladónak (forgalmi) adót kell befizetnie az államkasszába, szükségszerűen pénzváltási tranzakció is. Ami az előbb leírtak szerint pluszköltséget jelent a helyi valutában vásárláshoz képest; ami megakadályozza a más valuták dominánssá és általános fizetőeszközzé válását: a helyi törvényes fizetőeszközzel történő vásárlás kisebb kiadást jelent a vásárló számára, mint a nem törvényes fizetőeszközzel történő vásárlás.

Ha nem kerül felszámolásra ÁFA (vagy hasonló forgalmi adó) az adásvételeknél _vagy_ meg lehet fizetni az adókat (partikulárisan a forgalmi adót) $-ban, €-ban vagy magyar koronában is, akkor válhat dominánssá és általános fizetőeszközzé a $, € vagy magyar korona. De még akkor is érvényes a monetáris szuverenitás elvesztése.

(A görög szuverén adósságválság épp' abból származott, hogy a görögök elkezdték az €-t használni: €-t nem bocsáthat ki a Görög Nemzeti Bank -- vagy annak a helyi megfelelője --, így a görögök nem voltak képesek elinflálni [monetizálni] az államadósságukat.)

2017.09.04. 13:05:19

@neoteny:
ha a (föderális) állam működésének alapja egy szigorú területi hiearchia (ami feudális világkép) hanem hálózat, akkor ez nem okoz különösebb problémát. a többnemzetiségű területeken a közintézményeket a polgárság a helyi adóból finanszírozza. és azok városi/vidéki vagy községi (egyházi) fenntartásúak.

2017.09.04. 13:05:59

@neoteny:
kösz ezt nem mind tudtam ilyen jól. és mi van pl olyan országokkal(bár az ország legitimitása sem egyértelmű), mint koszovó, ahol egyoldalúan használják az eurót, minthogy nincs saját pénznem(ill azt ami volt nem szeretik)
vagy mi van akkor, ha venezuela- azaz akkora hyperinflácó, hogy a helyi pénznem már csak a hulladékpapír gyűjtőknek számít tht értelemszerűnek tűnik vmi mást használni(lehetőleg).

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.04. 13:08:40

@444:

"ha a (föderális) állam működésének alapja egy szigorú területi hiearchia (ami feudális világkép) hanem hálózat, akkor ez nem okoz különösebb problémát."

Ennek semmi értelme sincs: posztmodern gagyogás.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.04. 13:23:07

@Bánegressy:

"mi van pl olyan országokkal(bár az ország legitimitása sem egyértelmű), mint koszovó, ahol egyoldalúan használják az eurót, minthogy nincs saját pénznem"

Koszovóban az € a hivatalos pénznem; az adóikat abban fizetik, tehát nem létezik (más) törvényes fizetőeszköz, amire át kellene váltani az €-t. Az pedig, hogy €-t használnak, nem probléma -- mindaddig, amíg nem próbálnak meg €-t _kibocsátani_.

"vagy mi van akkor, ha venezuela- azaz akkora hyperinflácó, hogy a helyi pénznem már csak a hulladékpapír gyűjtőknek számít tht értelemszerűnek tűnik vmi mást használni"

Nem értelemszerű mást használni, pontosan amiatt, hogy a helyi pénznem (a bolivar fuerte) hiperinflálódik. Mivel az állami alkalmazottak bolivárban kapják a fizetésüket, azt is költik (és el kell fogadni azt fizetségként, mert az a törvényes fizetőeszköz). Viszont aki bolivárért ad el valamit, maga is bolivárral fog fizetni azokért, amiket vesz: hiszen a bolivár inflálódik mint a gép, minél hamarabb kerül elköltésre, annál többet lehet érte vásárolni. Ha Annának van bolivárja meg dollárja, akkor _belföldön_ bolivárral fog fizetni, a dollárját pedig arra fogja használni, hogy olyasmit vegyen, amiért csak dollárt fogadnak el fizetségként: (magán)importtermékeket, repülőjegyet, vagy ha átmegy egy szomszédos országba, ott a dollárját fogja költeni (mivel a bolivár ott nem törvényes fizetőeszköz, ezért nem fogadja el azt senki, hiszen hiperinflálódik).

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.04. 13:25:45

@neoteny:

"Mivel az állami alkalmazottak bolivárban kapják a fizetésüket"

+ mindenki más, aki az államtól bármilyen címszó alatt fizetséget kap, pl. szociális támogatások.

2017.09.04. 13:27:07

@neoteny:
egy ilyen kiskereskedelmi forgalomban levő helyi pénz esetén nyilván arra célszerű törekedni, hogy a lengyel, a cseh, szlovák és a magyar korona 1:1:1:1 arányban legyen átváltható. ha ezek után a kárpátalján is kibocsátják a kis-orosz (ruszin) koronát, akkor azt érdemes a nagy-magyar pénznemhez kapcsolniuk. ha különféle érméket, bankjegyeket bocsátanak ki, akkor az lehetővé teszi, hogy a monetárius unió adott esetben szétváljon.

debrecenben a talyigásban a kocsmáros nem köteles elfogadni a ruszin koronát. hiszen a magyar a hivatalos fizetőeszköz. de ha bízik abban, hogy az tartja értékét (az orosz/ukrán jegybank nem kényszerül leértékelni), akkor elfogadja. mert vehet belőle vodkát.

persze ez így megint unortodoxia a köbön.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.04. 13:53:59

@444:

"egy ilyen kiskereskedelmi forgalomban levő helyi pénz esetén nyilván arra célszerű törekedni, hogy a lengyel, a cseh, szlovák és a magyar korona 1:1:1:1 arányban legyen átváltható."

És milyen formát ölt ez a "célszerű törekvés"?

Szeretném emlékezetedbe idézni azt, hogy Soros György úgy tett szert az első dollármilliárdjára, hogy szétverte azt a rendszert, amely (egy bizonyos sávon belül) fixálta az angol font és a Deutsche Mark közötti átváltási arányt. Vagyis a fixált átváltási arányokat nem lehet minden körülmények között fenntartani; ha meg lebegő árfolyam van pénznemek között, akkor -- definíció szerint -- nem létezik fix árfolyam (különösen nem négyféle pénznem között).

Mindez persze csak _fiat_ (beválthatatlan) pénzekre igaz. Ha a lengyel, cseh, szlovák és magyar korona mindegyike korlátlanul beváltható valami másra ugyanolyan arányban, akkor természetesen fixálható közöttük az 1:1:1:1 arány: ha pl. mindegyik beváltható egy (tized/század) gramm aranyra, vagy egy (tized/század) gramm ezüstre, vagy 1/10/100 USA dollárcentre vagy 1/10/100 eurócentre vagy 1/10/100 angol pennyre. De ez azt jelenti, hogy az ezeket a pénzeket kibocsátó központi (jegy)bankok csak annyit bocsáthatnak ki a saját pénzükből, aminek a beváltására létezik a fedezetük aranyban vagy ezüstben vagy dollárban vagy euróban vagy angol fontban. Ezt jelenti a "korlátlan beválthatóság" feltétele: hogy akármennyi koronát akarsz beváltani a kérdéses jószágra, azt meg tudod tenni. Fontos: ebben a bekezdésben a "vagy" minden esetben kizáró vagyot jelent.

2017.09.04. 15:32:16

@neoteny:
összeül a lengyel, cseh, szlovák, magyar monetáris unió közös pénzügyi tanácsa és kibocsátanak egy sorozat lengyel, cseh, szlovák, magyar koronát. és mondjuk a magyarok lakosságarányosan 64 vármegyének kihelyezik a pénzt és kész. a lengyel, cseh, szlovák, magyar kereskedelmi bankok nem generálhatnak szabadon hitelt. hanem ebből folyósíthatnak a tartományi bankok, megyei pénzintézeti központok, a járási fiókok, községi pénztárak. illetve ezek gyűjtik a betétet. de ha rosszul gazdálkodnak, akkor rövid úton csődbe mennek. ami hűtlen vagy hanyag kezelés. és ennek nyilván úgy van értelme, hogy a koronában folyó helyi ügyletek különadóktól mentesek. tehát ha korlátozott mértékben is, de megvalósul a szabad piac. elsősorban a helyi lakosság számára. amihez globális nagyvállalatoknak igazodniuk kellene. lokalizálják a termékeiket. erre mondom azt, hogy kis varrodát nyitnak straussék a debreceni zsidó negyeben. amivel nem feltétlen versenyzik le a hajdúsági kötszövőt. hanem a helyi piacból szereznek vele részesedést. csak ugye így drágább lesz a ruhanemű. igaz, hogy többen megélhetnek a ruhaiparból. kérdés ezek egyenlege. erre mondom azt, hogy ezt "kicsiben" kellene kipróbálni. diverz iparral rendelkező városban, illetve körülötte levő átlagos magyar mezővárosokban. ez debrecen és hajdú megye. de egy ilyen átállás nem egyszerű. persze lehet, hogy a kapitalizmus simán működhet tovább. és ez esetben fölösleges átállni. de az is lehet, hogy kényszerű lesz, mert a nemzetgazdaság olyan helyzetbe kerül, hogy senki sem fog magyaroknak hitelezni ahogyan mondjuk a görögöknek. persze a politikai indok lehet a globális kapitalizmus bedöntése is. mert ez ugye az.

2017.09.04. 15:53:00

@neoteny:
szóval az európában látnivaló, hogy a nyugati multik terjeszkedni akarnak. tehát a heinekken nem azt mondja, hogy majd amszterdamban gyártunk minőségi sört arany áron. és versenyezzen ezzel a kőbányai dreher arany ászok sörföző mesterei feltéve, hogy tudnak. mert ezt így hollandiának, a holland nép többségének és a holland királyság kormánynak nem felel meg. jóllehet még így is brutális versenyelőnnyel indulnának. de a holland nép feladta a nemzeti kereszténységet. és az átlag holland polgár úgy képzeli, hogy az többi nép feletti uralkodásra született. és a szar szemét emberekből álló drogos társaságot térdre kényszeríti szijjártó petya. (most azért persze vigyázat viccelek megint). ugye ez a közvélekedés (és ez azért talán kisebb részben, de valamennyire azért igaz). minden esetre kereskedelmi háborúk várhatók. és majd kiderül, hogyan alakul ez az egész.

Geo_ 2017.09.04. 16:09:27

@neoteny: A görög szuverén adósságválság épp' abból származott - egyrészt.

Geo_ 2017.09.04. 16:10:56

@neoteny: nem Soros verte szét - hanem észrevette, hogy az így nem működik.

2017.09.04. 16:35:41

@Geo_:
nagy-britannia olyan barom volt, hogy magánkézbe adta a pénzrendszerét, akkor meg is érdemelte. az összes állam ilyen barom. vajon miért?

2017.09.04. 16:39:40

egész pontosan, hogy ilyenformán adta magánkézbe. lényegében az egész rendszer arról szól, hogy a végletekig el kell adósítani elsősorban az államot, másodsorban a lakosságot, harmadsorban a vállalatokat. és ez ugye nem megy, mert éppen fordítva kellene. ebből következően a kapitalizmus a gyarmatosításon és azzal túl csinált legalább két világháborút és egy hidegháborút. könnyen lehet, hogy még egyet csinál.

bzsoa 2017.09.04. 16:55:14

@Geo_: Nemcsak észrevette hanem jól ki is használta ezt és ezen keresett nem kevés pénzt. Ezt hívják pénzpiaci spekulációnak. Ezzel pedig szét is verte az addig jól működő rendszert. De hogy a cikkhez is hozzászóljak szerintem ma Che Guevara nem Orbán hanem Merkel pólót hordana hiszen ma Merkel asszony az aki a legtöbbet segít a szegény elesetteken és rászorulókon.

DrGehaeuse 2017.09.04. 16:59:22

Nehezen rágtam át magam ezen a poszton! Olyan mintha nem olvasásra szánták volna. Harmadik nekifutásra se értem mi a célja.

Kétszer konkrétan bealudtam rajta.

Mi ez?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.04. 17:01:00

@DrGehaeuse: nem kell elkeseredni, van, hogy nem szól hozzánk a dal

satie · http://321.hu/sas 2017.09.04. 17:19:54

Szeretem ezt a blogot de, ami eszembe jut az az, hogy:

satie · http://321.hu/sas 2017.09.04. 17:21:35

OV és EG közt valóban rendkívül nagy a hasonlóság. Nem szelídek, és így: nem boldogok.

morph on deer 2017.09.04. 17:28:25

@444:
"... de a holland nép feladta a nemzeti kereszténységet. és az átlag holland polgár úgy képzeli, hogy az többi nép feletti uralkodásra született."

A "nemzeti" kereszténységet minden értelmes helyen megszüntették, képzeld!
Hivatalosan és formálisan még Magyarország is szekuláris, bár ilyen Balog meg Semlyén szerű megélhetési igehirdetők ezen mindenképpen vátoztatni akarnak - vissza a jövőbe..!

Azt mondjuk nehezemre esik elképzelni, hogy neked valóban lenne fogalmad az "átlag holland polgár" gondolkodásmódjáról, és annak ellenére torzítasz, vagy csak az orbanista mantrát nyomod, anélkül, hogy lenne alapja?
Mindkét változat elég gáz, de ez ne vegye el a kedvedet, mert azért jópofán hangzik..!
Csak így tovább! :)

morph on deer 2017.09.04. 17:45:45

@444:
"amihez globális nagyvállalatoknak igazodniuk kellene. lokalizálják a termékeiket"

Ez majdnem jó megoldás lenne, de a "varroda" még jobb! Ehhez persze az is kéne, hogy a kormányzat legalább az ilyen- és ehhez hasonló kezdeményezéseket támogassa, a mammut méretű multicégek helyett/mellett.

A jövő egyébként is a lokális és/vagy regionális szerveződésekben, cégekben és termelő egységekben van, szemben a globális megoldásokkal.
Ez pl. olyasmivel is járhat, hogy mondjuk regionális sörfőzdék állítják elő mondjuk a Heinekent, vagy hasonló módon helyben termelnék a MacDonald's-nak a krumplit, salátát, marhahúst, stb.

Nem lenne lehetetlen megoldani, ha a szándék is meglenne, meg még egy csomó hasonló innovatív megoldást is el lehetne képzelni, de kivel?

Janossz 2017.09.04. 18:09:57

Nem kéne ilyen nagyokat álmodni!
Én simán beérném vele, ha Orbán járna Che Guevarás pólóban. Egye fene, neon-zöldben, ha az a kedvenc színe így hatvan felé...

2017.09.04. 18:46:06

@morph on deer:
a hollandokkal kapcsolatban közbe vetettem, hogy ez persze sarkítás. de ebbe az irányba tart közvélekedés.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.04. 19:14:36

@444:

"egy ilyen kiskereskedelmi forgalomban levő helyi pénz esetén nyilván arra célszerű törekedni, hogy a lengyel, a cseh, szlovák és a magyar korona 1:1:1:1 arányban legyen átváltható."

És milyen formát ölt ez a "célszerű törekvés"?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.04. 19:18:21

@Geo_:

"A görög szuverén adósságválság épp' abból származott - egyrészt."

Ha a görög állam drachmában adósodott volna el, akkor is bajban lett volna -- de akkor elinflálhatta (monetizálhatta) volna az államadósságot. Ami másként lépett volna a görög gazdaság nyakára; de a mindenkori görög kormányzat nem lett volna kiszolgáltatva a külföldi hitelezőinek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.04. 19:20:35

@Geo_:

"nem Soros verte szét - hanem észrevette, hogy az így nem működik."

In politics and economics, Black Wednesday refers to 16 September 1992, when the British Conservative government was forced to withdraw the pound sterling from the European Exchange Rate Mechanism (ERM) after it was unable to keep the pound above its agreed lower limit in the ERM.

en.wikipedia.org/wiki/Black_Wednesday

2017.09.04. 21:07:38

@neoteny:
az euro mellett működő kiegészítő szerepet tölthet be. aminek akkor van értelme ha a helyi pénzben történő kereskedés szabadabb, mint globális pénznemben.

az euro övezetben az egy főre jutó gdp évi 29 ezer euro. hajdú megyében az főre jutó gdp évi 8 ezer euro. vessünk ki 1-8/29 mértékű vámot. ez több, mint 70%. ha egy az euroövezetben gyártott volkswagen autóhoz képest a debrecen auto factory árelőnyt kap, akkor versenyképes. hasonlítsuk össze svájccal. svájcben az egy főre jutó gdp évi 75 ezer frank. hajdú megyében az egy főre jutó gdp évi 9 ezer frank. vessünk ki 1-9/75 mértékű vámot. ez csaknem 90%. de ha mondjuk svájc felszereli a debreceni szakképzési centrumot. és az előző generációs technológiát képviselő gépsorokat átadja korlátozott elemszámú sorozatgyártásra, akkor ez csökkenthető. ha megállaodást kötnek a debreceni egyetemmel, akkor ez tovább csökkenthető. erre svájc azt mondja, hogy a francokat se érdekli, hogy egy magyar megye nem fog vele kereskedni. közel 90% vám mellett nyilván nem lesz túl nagy a behozatal. ez esetben jöjjön a rosatom. és meg lehet fontolni az eurázsiai békepartnerséget.

na most a jelenlegi helyzetben azért nem éri meg ennyire hazárdirozni. de a következő válságban ha a nyugat kelet-közép európa ellen fordul, akkor nem nagyon lesz másik lehetőség.

Khonsu 2017.09.04. 21:30:18

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

A lelked mélyén anarchista vagy, csak nem tudsz róla, mert elvakított az orosz propaganda. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.04. 21:31:58

@444:

"egy ilyen kiskereskedelmi forgalomban levő helyi pénz esetén nyilván arra célszerű törekedni, hogy a lengyel, a cseh, szlovák és a magyar korona 1:1:1:1 arányban legyen átváltható."

És milyen formát ölt ez a "célszerű törekvés"?

Geo_ 2017.09.04. 21:37:16

@neoteny: nem kellett volna belépniük, s hazudniuk - a többieknek pedig bevenniük őket.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.04. 21:44:41

@Geo_:

De beléptek és hazudtak -- a többiek pedig bevették őket.

Belenéztél abba az elemzésbe, aminek a linkjét adtam? Abban benne van, hogy a görög szuverén adósságválságot megelőzte az € zónába belépés előtti vagy két évtizedes hibás gazdaságpolitika: az € zónába belépés felerősítette ezeknek a hatását, ill. nyilvánvalóvá tette azok következményeit. Ha a görögök maradtak volna a drachmánál, akkor is buktáztak volna -- csak másféleképpen.

2017.09.04. 21:45:00

@neoteny:
kiegészítő pénznem az euro mellett.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.04. 21:49:07

@444:

Attól még nem lesz a lengyel, a cseh, szlovák és a magyar korona 1:1:1:1 arányban átváltható.

2017.09.04. 21:49:29

@neoteny:
nagyjából azt, amit a front national mond. az euro mellé visszavezetik a frankot. és ezek után a helyi frankgazdaság szabadabb (olcsóbb) lehet úgy, hogy a globális eurogazdaság kicsit drágább.

2017.09.04. 21:51:46

@neoteny:
létrehoznak egy visegrádi (kelet-közép európai) monetáris tanácsot.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.04. 21:53:56

@444:

"amit a front national mond. az euro mellé visszavezetik a frankot. és ezek után a helyi frankgazdaság szabadabb (olcsóbb) lehet"

Miért lehetne a helyi frankgazdaság szabadabb (olcsóbb)? Mert ez a National Front politikusainak vallási hite?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.04. 21:58:00

@444:

"létrehoznak egy visegrádi (kelet-közép európai) monetáris tanácsot."

Attól még nem lesz a lengyel, a cseh, szlovák és a magyar korona 1:1:1:1 arányban átváltható.

Az European Exchange Rate Mechanism is egy "monetáris tanácsként" működött, ami rögzítette a sávosan fixált váltási arányokat (pl. az angol font és a Deutsche Mark között): Soros Gyuri és a kollaboránsai mégis szétverték azt.

2017.09.04. 22:01:22

@neoteny:
na de ez egy kiegészítő pénznem. egy közös pénzhelyettesítő. ami nincs jelen a liberalizált devizapiacon.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.04. 22:07:23

@444:

"ami nincs jelen a liberalizált devizapiacon."

Ha nincs jelen a liberalizált devizapiacon, akkor szükségszerűen nincs átváltási aránya. Ha pedig fixált átváltási aránya van (jelen van a devizapiacon, csak nem liberalizáltan), akkor az ugyanazt a problémát veti fel, mint az angol font esete az ERM-ben: a fixált átváltási arányú "közös pénzhelyettesítők" megtámadhatóak.

morph on deer 2017.09.04. 23:12:49

@444:
"közbe vetettem,"
Elnézést, - elnéztem!

2017.09.04. 23:46:20

@neoteny:
ha egy adott év elején a 1 koronát 1,000 forintért lehet váltani, akkor év végén 1,000 forintra lehet visszaváltani. tehát a korona egy pénzhelyettesítő utalvány. aminek felhasználása térben és időben is korlátozott. a kereskedelmi forgalomban a használata úgy nyer értelmet, hogy a magyar állam a koronában való kereskedést szabadabbá (olcsóbbá) teszi.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.05. 01:02:15

@444:

"ha egy adott év elején a 1 koronát 1,000 forintért lehet váltani"

Melyik koronát? A lengyel, a cseh, szlovák vagy a magyar koronát?

"a kereskedelmi forgalomban a használata úgy nyer értelmet, hogy a magyar állam a koronában való kereskedést szabadabbá (olcsóbbá) teszi."

Szabadabbá (olcsóbbá), mint a magyar forintban való kereskedést? Miért tenne ilyet a magyar kormány?

2017.09.05. 08:30:41

@neoteny:
a forint jelenlegi formájában nem a belső piacot, hanem elsősorban az idegen kereskedők érdekeit védi. az árfolyamát nagyrészt idegenek határozzák meg. akiknek a célja magyarország gazdasági megszállása. (most ez persze megint sarkítás. de nem teljesen alaptalan.) a hozzád hasonló kulturális marxisták, anarchisták vezetésével. kell egy alternatív pénznem, amelyik a helyiek számára szabadabb (olcsóbb) működést biztosít. és ez a (nemzeti) liberalizmus. amit az ellenzék akar az államiság teljes felszámolása és nyílt anarchia.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.05. 08:44:56

@444:

"a forint jelenlegi formájában nem a belső piacot, hanem elsősorban az idegen kereskedők érdekeit védi. az árfolyamát nagyrészt idegenek határozzák meg."

És a magyar korona árfolyamát ki határozná meg?

"a hozzád hasonló kulturális marxisták"

Nagy humorzsák vagy te. :))

"amit az ellenzék akar az államiság teljes felszámolása és nyílt anarchia."

Hát ha ezt akarják, akkor nagyon jól titkolják: nem tudsz egyetlen mérhető ismertségű magyar ellenzéki politikust sem mutatni, aki az államiság teljes felszámolása és a nyílt anarchia mellett törne lándzsát.

2017.09.05. 08:58:48

@neoteny:
a korona-forint árfolyamot a magyar nemzeti bank. a korona-euro árfolyamot a helyi piac. maga a nép. így egy idő után a forint szükségtelenné válik persze. és ezek után lehet bevezetni az eurót. a helyi pénz mellé és nem a helyébe. tehát a cél a korona és az euró.

2017.09.05. 09:13:16

@neoteny:
tegyük fel, hogy van a helyi buri buri gyorsétterem, amelyik most 1,000 forintért árul egy klasszikus hamburgert. és azt mondja, hogy az ára 1 korona, vagy 5 euró (napi árfolyamon 1530 forint). erre a turista adja ide az eurót. kap érte pénzhelyettesítő koronát és olcsó hamburgert.

2017.09.05. 09:18:03

@neoteny:
tehát ebben a példában a helyi kereskedő 50% vámot vet ki a külföldiekre. a konkurens hamburgeres mondhatja, hogy az ár 1 korona és 4 euró. de jogukban áll tartani az 1:5 árfolyamot. és kisebb, szegényebb térségekben erősen érdekükben is áll. a mc donalds meg nyilván azt mondja, hogy a hamburger 1 korona és 3.25 euró (ami nagyjából a napi árfolyamnak felel meg). és ez esetben a turista ha akar, akkor menjen a mekibe. mert ott nem verik át.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.05. 09:21:06

@444:

"a korona-forint árfolyamot a magyar nemzeti bank."

Ami azt jelenti, hogy csak az MNB-nél lehet váltani koronát forintra és vissza; ugyanis az MNB meghatározhat bármilyen árfolyamot, ha az emberek egymás között más árfolyamon adják-veszik a koronát és a forintot.

A létező szocializmusban is az MNB határozta meg pl. a forint-DM árfolyamot; és tilos is volt seftelni nyugatnémet turistákkal. Én mégis vettem DM-et Esztergomban a Bazilika sétányán nyugatnémet turistáktól: persze több forintot adtam egy DM-ért mint amennyit az OTP adott volna nekik. Aztán a DM-ért Levi's farmernadrágot és dzsekit vettem olyanoktól, akik azt hoztak be Bécsből. Amivel devizabűncselekményeket követtünk el: viszont szabadpiaci gazdasági tevékenységet folytattunk. Megvalósítottuk a gazdasági anarchiát a magunk számára.

2017.09.05. 09:24:12

@neoteny:
a korona-forint az mnb határozza árfolyamot. mivel mindkettő magyar pénznem. tehát jogában áll meghatározni. a forint-euró árfolyamot továbbra is a globális tőkepiac határozza meg. a korona-forint árfolyamot pedig a helyi piacok. a nép.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.05. 09:24:28

@444:

"amit az ellenzék akar az államiság teljes felszámolása és nyílt anarchia."

Hát ha ezt akarják, akkor nagyon jól titkolják: nem tudsz egyetlen mérhető ismertségű magyar ellenzéki politikust sem mutatni, aki az államiság teljes felszámolása és a nyílt anarchia mellett törne lándzsát.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.05. 09:27:12

@444:

"a korona-forint az mnb határozza árfolyamot. mivel mindkettő magyar pénznem. tehát jogában áll meghatározni."

A hajára kenheti az MNB az árfolyam-meghatározását: az emberek annyiért fogják adni-venni a koronát és a forintot, amennyiért jónak látják. Mint ahogy az átkosban is ment a seftelés a forinttal és az osztrák schillinggel, a DM-el, az olasz lírával és az USD-vel, pedig az MNB által meghatározott árfolyamuk volt.

2017.09.05. 09:28:16

a korona-forint árfolyamot az mnb határozza meg. (de talán érthető).

ez nem a szocializmus. a szocializmusban a forint-márka (~euró) árfolyamát határozták meg központilag.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.05. 09:32:39

@444:

"a korona-forint árfolyamot az mnb határozza meg."

A hajára kenheti az MNB az árfolyam-meghatározását: az emberek annyiért fogják adni-venni a koronát és a forintot, amennyiért jónak látják.

2017.09.05. 09:37:40

@neoteny:
1 korona 1000 forint. ennyiért lehet beváltani és visszaváltani. ezzel nem lehet pénzt keresni. sőt az visszaátváltásnak minimális költsége is van. és mivel egy pénzhelyettesítő ezért van lejárata. ennek a kiegészítő pénznemnek az az értelme, hogy a helyi korona ügyletekre a kormány nem vet ki különadót. szemben a forint/euró ügyletekkel. a tesco aligha fizetheti ki a samsung led tévét magyar koronával. mert a samsung azzal nem tud mit kezdeni. hacsak nem akarják a dolgozóikat magyarországon üdültetni. és korona utalványt adni a koeai munkásoknak. ezért valamilyen világpénzben (dollárban vagy euróban) és a konvertibilis forintban számolnak. de a buri buri hamburgeres és a helyi paraszt koronában számol el.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.05. 09:49:05

@444:

"1 korona 1000 forint. ennyiért lehet beváltani és visszaváltani. ezzel nem lehet pénzt keresni."

Hogyne lehetne: az a közmunkás, aki koronában kapta a fizetését és abból nem tud olcsó vodkát venni, eladja az 1 koronát 900 Ft-ért Bélának, mert a forintból tud olcsó vodkát venni. Béla pedig 10%-os haszonra tett szert. Ennyikeh.

2017.09.05. 09:50:07

@neoteny:
de ha videoton tévében van helyi hozzáadott érték, akkor az már koronában számolódik el. és a korona ügyletekre kedvezőbb szabályok vonatkoznak. erre mondja azt a nyugat, hogy ez így nem fair. 100 éve kapitalizálódó vállalatokat összeeresteni egy 100 éve szétvert országgal sem fair. nácinémet, szovjetorosz katonai megszállás, a gazdasági szuverenitás teljes elvétele, kényszerbetelepítések. a nép egy idő után nyilván azt fogja mondani, hogy menjenek a picsába.

2017.09.05. 09:54:04

@neoteny:
a közmunkás kérheti a bérét részben forintban és részben koronában is. de az euro/forintügyletek után máshogy adózik. kedzvezőtlenebbül. mert a leszakadó térségekben elsősorban a helyi gazdaság fejlődése preferált.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.05. 10:09:22

@444:

"a korona ügyletekre kedvezőbb szabályok vonatkoznak."

Milyen "kevezőbb szabályok"? Előbb még arról írtál, hogy "az visszaátváltásnak minimális költsége is van. és mivel egy pénzhelyettesítő ezért van lejárata." Ez nem kedvezőbbé, hanem hátrányosabbá teszi a korona használatát.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.05. 10:10:26

@444:

"de az euro/forintügyletek után máshogy adózik. kedzvezőtlenebbül."

Ha koronával vásárol a paraszt, akkor 27%-os az ÁFA, de ha forinttal, akkor 28%-os az ÁFA?

2017.09.05. 10:29:04

@neoteny:
ha koronával vásárol, koronában keletkezik a jövedelme, akkor 10% az áfa és az szja/tao. különben 27%. de a forintját szabadon átválthatja euróra. mehet vele vásárolni bécsbe, vagy beteheti a raiffaisen bankba. valaki azt mondhatja, hogy ez így rablás. költözzön ausztriába, vagy ausztráliába. ahol nincsen adó.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.05. 10:38:32

@444:

"ha koronával vásárol, koronában keletkezik a jövedelme, akkor 10% az áfa és az szja/tao. különben 27%."

Ami egyenlő azzal, mint ha egy 17%-os védővámot vetne ki az állam az importtermékekre. És inkább az utóbbit fogja tenni, ugyanis nem fog lemondani az ÁFA-bevételek 17%-ról.

Ettől a ponttól kezdve pedig ismét érvényes az, hogy a piacvédelmet a fogyasztók fizetik meg.

2017.09.05. 11:38:06

@neoteny:
tehát adót kellene emelni, mert úgy nem a fogyasztók fizetik meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.05. 11:52:11

@444:

Színtelen zöld gondolatok dühödten alszanak.

2017.09.05. 11:54:03

@neoteny:
az adókat átstrukturálni kellene. a helyi termékek áfa csökkentése mellett jövedéki áruk körét bővíteni. például élelmiszeradalékok. tehát egy helyi biotermék esetén az összes elvonás 20%. egy import állományjavítókból, térfoganövelőkből, ízfokozókból álló izé esetén 80%. átlagosan 50%.

2017.09.05. 11:54:52

@neoteny:
ez nem egy nagy találmány. a kocsma népe ezt 20-25 éve követeli.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.05. 11:59:36

@444:

"a kocsma népe ezt 20-25 éve követeli."

A kocsma népe ingyen sört és örök életet is követel. A Kétfarkú Kutya Párt fel is karolta a követeléseiket.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.05. 12:02:37

@444:

Minek a 20%-a? Minek a 80%-a? Minek az 50%-a?

A bevételé? A haszoné?

2017.09.05. 12:06:16

@neoteny:
a francokat. a kétfarkú kutyapárt nagyjából ugyanazokat a szabadbölcsészeket célozza, akiket az lmp, a momentum, az együtt, a milla, moma, ceka, deka, párbeszédet. van közel húsz ilyen szervezet, amelyik ugyanazt a szűk kört próbálja megcélozni. akiket a kormányzati kommunikáció úgy egyszerűsít le, hogy "soros györgy".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.05. 12:11:31

@444:

Értem: a kocsma népe népnemzetiszocializmust követel, csak _ezt_ a követelését nem karolja fel egyetlen párt sem: még a Jobbik is elárulta -- Vona Gábor vezetésével -- a népnemzeti radikalizmus ügyét. Mindenki a magyarok ellen fordult.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.09.05. 12:30:20

@444: A sütőpor térfogatnövelő, a só ízfokozó.

2017.09.05. 12:32:55

@neoteny:
magyarország a gdp nagyjából felét közösségileg költi el.
tradingeconomics.com/country-list/government-spending-to-gdp
mivel a magyarok többsége igényli a kiterjedt közszogáltatások körét ezért ezt az értéket nem nagyon lehet csökkenteni. legfeljebb azt mondani, hogy ezt a pénzt ne kizárólag a központi állam, hanem mellette az egyházak, városok, vidékek és választott civil szervezetek költsék el. és az állam a pénzköltést leginkább csak felügyelje.

ha egy leszakadó térségben a többség a helyi gazdaságot kívánja támogatni, akkor ezt engedjük meg. ha valakinek ez nem tetszik, akkor elköltözhet és nyithat cukrászdát bécsben.

2017.09.05. 12:56:44

@Counter:
és? mennyi sütőpor kell a piskótába? a szomszéd irmsuka szerint semennyi. hanem rendesen át kell szitálni a lisztet és jól fel kell verni a tojást. persze kell bele egy csipetnyi só. de nem több. és most már minden helyett van valamilyen ízesítés, adalék, színezék. miközben magyország területének 80%-a mezőgazdasági művelésre alkalmas. és ilyenkor jön az, hogy a modern gazdagságban nincs agrártermelés, mert úgy általában véve termelés hanem csak fogyasztás (szolgáltatás) van.

erre mondom azt, hogy próbáljuk már ki ezt mondjuk egy átlagos fejlettségű megyében. ott ahol ennek a legmagasabb támogatása van. és lássuk, hogy az ezzel fejlődik a vidék, vagy sem.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.09.05. 13:01:12

@444: Tök mindegy, mit mondasz, 99%-ban semmi értelme az egymás hegyére hányt szavaidnak, a maradék 1%-ban meg eszeveszetten káros.

2017.09.05. 16:18:12

@Counter:
ha a köznép azt mondja, hogy a helyi gazdaság legyen szabadabb (olcsóbb) és multinacionális vállalatok gazdálkodása kötöttebb (drágább), akkor ezt próbáljuk ki "kicsiben". mondjuk egy megyében. a "nacionalista" válasz az, hogy ez majd jó lesz. a nem-nemzeti "liberális" válasz az, hogy ez biztos nem lesz jó. vagy jó lesz, vagy nem lesz jó. előzetesen számoljunk esetleg. van egy naiv/natív hit. arrol döntsön a nép. és azon túl, hogy az ideológia legyen a matek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.09.05. 16:59:37

@444: Ideje volna észlelned, hogy a szavaid egymás mellé téve kevesebb jelentéstartalommal bírnak, mint önmagukban, s ez a kevesebb gyakran eléri és alul is múlja a nullát.

Valamit nagyon rosszul csinálsz.

2017.09.05. 17:22:16

@Counter:
ez egy vallásvita. ami filozofikusan nem eldönthető. tehát kizárólag logikai úton nem lehet eldönteni, hogy mi az abszolút igazság. hanem fel kell tétetezni valamit, amiről azt gondoljuk, hogy igaz. és ha az igaz, akkor logikai úton le lehet vezetni egyet és mást. magyarországon az alapvető közéleti kérdésekről folyik a vita. lényegében arról, hogy mi legyen az államvallás. az egyik tábor azt mondja, hogy a nyugat, a multinacionális vállalatok feltétlen szolgálata. és az európai nemzeti keresztény hagyományok eltörlésén alapuljon az államvallás. ennek van egy ortodox világkommunista és egy ortodox liberális világkapitalista irányzata. két totalitárius irányzat. és ebből a nézőpontból minden, ami ezen kívül áll: fasizmus. ez egy brutálisan idióta anarchista tábor. a másik oldal is szélsőséges. de egy ilyen társasággal szemben nem csoda. ha van két szélsőség, amelyik nem tud kiegyezni, akkor valamelyik mellett dönteni kell. ez egy érzelmi kérdés. és utána lehet értelmes közbeszéd. és lehet számolni. mi lenne ha ez így és így lenne. mérjük meg, becsüljük meg. számoljuk ki. azon túl, hogy van valami vallás az ideológia legyen a matek.

profiügyfélszolgálat 2017.09.05. 18:49:45

Tehát nyilván nem szavazok rád. Miért is tenném? Hiszen nem érdekellek. De miért is érdekelnélek?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.09.05. 19:35:45

@444: Egész egyszerűen nem alkotnak közlést a szavaid.

2017.09.05. 20:33:02

@Counter:
mivel ez egy vallásvita ezért mindkét oldalon irracionális érvelések vannak. vannak a liberálisok. azok hazaáruló nyomorultak. az alap elképzelésük az: magyarok mind hülyék. mindenre alkalmatlanok. és nyugaton laknak az istenek. nagyrészt idióta társaság. ők a "baloldali" értelmiség. és ezzel szemben a jobboldla felvonultatott egy társaságot. ennek is egy része idióta. a magyarok az istenek, mert a szíruszról erednek. szemben a zsidókkal, akik alávalók. és a nyugaton élők a sátánok. nyilván ez sem igaz. de ezt kell felvonultatni a liberálisnak mondott hazaárulókkal szemben. és akkor ez egy évtizedes sztori. lehet, hogy szijjártó petya keze belelógott a bilibe. de a dunakeszi futsal csapattal átrendezi a külügyet. aztán persze ezt most az oroszok kihasználják. a debreceni egyetem is ugye kapcsolódik az eurázsiai békepartnerséghez. kérdés, hogy a hidegháborúnak új fejezete kezdőik-e. vagy már benne vagyunk. mindenesetre a liberálisnak mondott baloldalt, akiket a kocsma népe zsidó baloldalként tárgyal kivégzik. és ha melléjük áll a németség egy része és néhány anglomán, akkor egyúttal őket is. ez így megy manapság. még egyszer: nem kell benne keresni az értelmet. mert ez egy kultúrharc, modern kori vallásháború, irracionális hitvita, törzsi csatározás eredménye. hideg polgárháború. így nevezte el a főokos, aki megmagyarázza, hogy a magyarok semmire se alkalmasak. a "liberálisok" ikonja. hívjuk így.

Khonsu 2017.09.05. 22:07:35

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

A fordulatot egy nem intézményesülő önszerveződéstől várod. Többszörösen kifejtetted, hogy bár sok ideológiában találsz neked tetsző vonásokat, de igazából egyikkel sem tudsz azonosulni. A szabadságot szereted, amivel problémád van az a progresszív-liberalizmus, egészen pontosan pedig annak a gondolkodásmódot uniformizáló jellege, melynek nem akarod alávetni magad, de egyébként toleráns vagy, csak ne kényszerítsenek rád semmit.

Az illiberalizmus elnyomó, önkényuralmi jellegét sem tartod jónak, csak valamiféle átmeneti, szükséges rossznak, amitől később szintén meg kell szabadulni.

A szép új, igazságosabb és élhetőbb világot egy természetes (és ezért sorsszerűen elkövetkező) egyensúly létrejötteként képzeled el. Mindent ami ezt hátráltatja rossznak tartasz, és legfeljebb átmenetileg, a cél érdekében vagy hajlandó eltűrni.

Ez eléggé anarchistául hangzik (nem bántás, én is az vagyok).

Amok 2017.09.06. 17:53:39

@hafr: "... ott a válasz is: mert a gerilla nem tud produktív rendszert alkotni." - Washington a gerilla hadviselés egyik legkiemelkedőbb képviselője a hadtudomány szerint. Oszt mégis elég produktív rendszert alkotott a társaival.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.07. 03:16:14

@Amok:

Washington esetében két különböző dologról van szó:

1) a gerilla-hadviseléssel megteremtette a rendszeralkotás lehetőségét
2) a rendszeralkotásban már nem gerilla-hadviselést alkalmazott

Nzoltan 2017.09.07. 05:02:28

@neoteny: de akkor lett volna egy reset a rendszerben. Most meg van a végtelen adósságspirál.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.07. 05:23:33

@Nzoltan:

"akkor lett volna egy reset a rendszerben"

Volt "reset" (állami fizetésképtelenség) Argentínában; mégsem oldotta meg az argentin állam gondjait, egy bő évtized után újabb "reset"-re került sor.

A buktázás pedig nem csak "reset"-tel történhet; ha egy állam a saját valutájában adósodik el, akkor azt a tartozást képes elinflálni (a központi bank képes az adósságot monetizálni), de a polgárok azt is megfizetik: a náluk lévő pénz veszít a vásárlóértékéből, amit a fix jövedelműek (pl. állami nyugdíjasok) nagyon megszívnak.

Amok 2017.09.07. 11:06:44

@neoteny: HAFR állítása az volt, hogy a gerilla hadviselő mint személy, vagy mint csoport nem tud rendszert alkotni. Washington és társai (vannak a történelemben más példák is, pld Izrael megalakítása) bizonyítják, hogy a valóságban jól működő rendszert is képesek néha felépíteni egykori gerillák. Vagyis HAFR állítása nem igaz.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.07. 11:22:07

@Amok:

"a valóságban jól működő rendszert is képesek néha felépíteni egykori gerillák"

Ahol is a hangsúly az "egykori"-n van. Te erről beszélsz, ti. hogy volt gerillák képesek (voltak) működő rendszert építeni; míg HaFr arról beszél, hogy azok, akik gerilláknak tekintik magukat _a rendszerépítés folyamatában_ képtelenek produktív rendszert alkotni.

Amok 2017.09.07. 11:49:16

@neoteny: van amikor harcolni kell és van amikor építeni. Egy ember vagy egy embercsoport nemcsak egy szerepre képes, hanem többre is, a szerepeket változtani lehet és kell. Washington gerillaként és rendszerépítőként is ugyanaz az ember volt, csak épp más szerepben. Más kérdés, hogy a 2 szerephez szükséges tudás, és képességek között is komoly átfedés van: szervezőkészség, emberek motiválása, kockázatvállalás stb. Nem véletlen hogy sok katona később a civil életben is nagy sikereket képes elérni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.07. 12:03:15

@Amok:

Ez mind nagyon szép, de ebből nem következik az, hogy "HAFR állítása nem igaz".
süti beállítások módosítása
Mobil