1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.05.21. 20:45 HaFr

A Momentum és a liberális populizmus

Képtalálat a következőre: „szdsz populizmus”

Magyarországon csak populista pártoknak sikerül mérhető állapotra verekedniük magukat. Populista az ún. baloldali ellenzék (klasszikusan ilyen az MSZP aurája, osztogató és nyugdíjas-mentalitása, a DK mint Gyurcsány kiterjedése és a politika folyamatos destrukciójának gyakorlata, a Momentum mint az ifjúság beérkezése, az Együtt korrupció-fetisizmusa és mozgalmársága), és populista természetesen a Fidesz és a Jobbik -- az előbbi esetben bosszúvággyal köbre emelt -- nacionalizmusa stb. Aki nem populista, az nem játszik és nem látszik. A populizmus: politikai emotivizmus (érzelem központúság, érzelmi logika), amely szükségszerűen jött el az erkölcsök és erkölcsi vélekedések emotív fordulatát és az identitáspolitikák eluralkodását követően. Az emotivizmus nem beszél a jövőről a jelen tükrében, hiszen 1.) eleve nem logocentrikus (nem érvel, nem hasonlít, nem meggyőzni kíván), és 2.) nem diakronikus (nem a jelenbeli tudásra építi a jövőre vonatkozó stratégiáját, hanem a radikális értelmiségi hangnemet veszi kölcsön: a jövőt követeli). Az emotivizmus az érzelmekhez szól, azokat hergeli.

Ám a hagyományos politikusi (változásmenedzseri, a jelenből a jövőbe vezető) és a hagyományos értelmiségi (egyfelől kritikai, másfelől eszkatologikus, mindösszesen radikális) szerepek már azelőtt összecsúsztak a tömegpolitika korában, hogy az emotivizmus uralomra jutott volna: a politikus már évtizedek óta úgy beszél felváltva radikális kritikai és radikális eszkatológiai hangnemben, hogy az utat az egyiktől a másikig nem biztosítja a szavazói (értelme) számára, ezért a politikusi hivatás már régen az irracionalitásba esett vissza: valójában évtizedek óta az irracionalitás a politika nyelve. Eddig is az győzött, aki hatékonyabb propaganda kíséretében hangosabban, többször, visszatérően tudta előadni magát elhitetni akarván mindenekelőtt a radikális jövőképét, de a liberális demokráciák intézményes tudásának eróziója lehetővé tette, hogy ehhez erő (sex appeal, fenyegetés, bosszú és egyéb zsigeri vagy tömegélmény) társuljon, ami az emotív politikát a hatalmi hatékonyságát illetően a hagyományos politikai irracionalizmus fölé helyezi. A politika úgy tud hatni, hogy nem csak mennyiségi teherrel (szétbeszéléssel és megtévesztéssel) él, hanem minőségi alternatívát nyújt a diszkutálható valósággal szemben. Ez a minőségi alternatíva -- az értelemtől megfosztott tömegérzelmeké -- persze ismert korábbi totális rendszerekből. Ami most történik az, hogy ezek Kelet-Európában töményen, a Nyugaton valamelyest észrevétlenebbül átveszik a hagyományos politikai demagógia, hazudozás, propaganda helyét.

Ami meglepő lehet az olvasónak, ahogy erre az útra rálépnek a "demokratikus" pártok is. Azt hittem, a Momentum más lesz, de nem -- végül is, miért is lenne? Hozzáteszem gyorsan, ha a Momentumnak (ahogy esetleg Macronnak) csak eszköze a liberális populizmus (=liberális emotivizmus) a hatalomra jutáshoz, akkor legfeljebb a szavazói megtévesztése vethető a szemükre. De ha netán hatalomra jut, és így is marad, akkor persze jóval nagyobb a kár. Ez utóbbit valószínűsíti, hogy nincsen modernizációs stratégiája (az érzelmi nyelv mellett csak radikális célokat fogalmaz meg, de ezeknek nincs közük ahhoz, hogy a társadalom mire, milyen ütemben képes anélkül, hogy végül újra szembeforduljon az aktuális politikai kényszerrel). De a legfőbb tanulság: a posztliberális demokráciában az ellenzék is erősen hajlik rá, hogy 1.) megtakarítsa magának az értelmiségi radikalizmus és a politikusi változásmenedzsment közötti különbségtételt, 2.) mint ahogy hajlik arra is, hogy az utóbbin belül a jelen és a jövő közötti út kikövezését az érzelmi alapú populizmussal (a Momentum esetében: a fiatalság vonzerejével) helyettesítse, 3.) és így járuljon hozzá a liberális demokrácia maradékának eróziójához. Nota bene, ekként szolgálja a régi és új ellenzék a NER érdekeit. Ebben a kontextusban értékelendő a Momentum-vezető legutóbbi Origóbeli látogatása, amely jellegzetesen NER-konform agresszió (emotív extra) volt.

77 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2012530447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hidvégi Mihály 2017.05.21. 21:13:02

Petőfi is végtelenül populista volt, 25 évesen mit is értett volna a nagy és nehéz államszervezési eszmékhez, csupán jól kihasználta a hallgatói érzelmeit s kiabálta, hogy ide vele régi kardunk, szegény Ausztria, szegény Magyarország, szegény, szegény, nincs itt senki aki értene is valamihez.

zenonküp 2017.05.21. 22:05:10

Honnan veheti az erőt a PKP, hogy ne csak igaza legyen?

zenonküp 2017.05.21. 22:07:11

@zenonküp:
Valószínűleg a igazából.

DrGehaeuse 2017.05.21. 22:15:43

Ez egy nagyon jó cikk!
Végre a helyére teszi a "Momentum" nevű politikai Start-Up vállalkozást.
Eleinte azt hittem a Momentum egy szadesz 2.x akar lenni. De most már látom, hogy a Start-Up célja a NER új verziójának létrehozása a jelenlegi elhasználódása után.

Őszíntén kéne beszélni 2017.05.22. 07:12:00

A Momentum nem "az ifjúság". Hanem egy újabb neo-szdsz projekt néhány hülye gyerekkel. Lehetne hosszan elemezni azt is, hogy liberálisok-e egyáltalán.

Bár lehet, hogy nem éri meg a fáradtságot, mert gyorsan eltünnek ők os a süllyesztőben, mint a legtöbb ilyen kívülről vezérelt project szervezet. Nomen est omen.

DrGehaeuse 2017.05.22. 09:40:16

@Őszíntén kéne beszélni: Én nem így látom. Ha abból indulunk ki , hogy a NoLimpia kampányukat és a hozzá kapcsolt népszavazási aláírásgyűjtést a fityisz oly vérszegényen támadgatta (valójában semmit nem tett ellene), holott mind a médiafölény mind a NVB-beli túlhatalom lehetővé tette volna azok sikerének megakadályozását, nagy mértében felmerül a gyanú, hogy a Momentum a NER lehetséges jövőbeni hatalomátmentési (és generációváltási) egérútjaként a NERIT (NER-sevik klánok kb. Nemzetietlen Együttmutyizási Reenszer ál-Elit) által felépített és támogatott projekt.
Láthattuk, hogy anno a Vasárnapi boltbezárás elleni népszavazási kampányt a végsőkig akadályozták a törvényesség látsztának tabuját is megtörve a Nyakó ellen kiküldött kubatov-bőrnyakúak precedensével, holott abban semmi mutyipénz nem volt. Az olimpia viszont gigamutyis gigapénzek lehetőségét rejtette, mégis oly könnyedén modtak le róla és csináltak egy tök ismeretlen mozgalomból egyetlen tavaszon 4%-os pártot.

Drizari 2017.05.22. 09:42:47

Tényleg tenni kell valamit, mert a Momentum egyre népszerűbb. Végül jövőre megakadályozhatja a Fidesz ismételt 2/3-os győzelmét. Ezt nem szabad hagyni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.22. 10:12:22

@Drizari: nem erről van szó a cikkben, mert önmagában ez természetesen jó lenne, de...

2017.05.22. 10:53:01

@DrGehaeuse: Nekem az az elméletem, hogy megmondták OV-nak (talán épp maga a NOb elnök Rióban), hogy Budapestnek nincs sok esélye. Így nem is bánták, és ezért engedte át a NVb a kérdést (amit elpzőleg elkaszáltak többször).
Vagy, ami még rosszabb, nem is gondolták komolyan egy percig sem a pályázatot. Ekkor viszont hazudtak és becsapták az embereket, utána pedig gyáván visszavonultak.

Az olimpia-pártiak is népszavazást akartak, ettől és értelmes társadalmi vitától fosztotta meg a Mo-t a Fidesz. Most a kampány ahelyett, hogy egy pozitív űgyről szólna, alpári, primitív sorosozás meg brüsszelezés megy.

DrGehaeuse 2017.05.22. 10:53:56

@Drizari: A cél a Momentum és a Fityisz helycseréje valamikor 2022 vagy 2026 táján minél kisebb ribillió és persze 0 elszámoltatás vagy felelősségre vonás mellett. 2018-ban a Momentum parlamenti párt lesz kb. 10%-al. Erről takonyárpi és arrogánstóni gondoskodni fog, lézerjanónak meg kusscchh lesz. Kedves Vetetőnk bazi nagy luxusdácsát kap a krímben vlagyimir vlagyimirovits őf@szkalapságától a Paks II-es buli díjazásaként, kínában pedig egy egész ipari parkot vesz majd az orbáncsaládnak pénztároslőrinc.

DrGehaeuse 2017.05.22. 10:59:14

@Petimester: Ez egy jóindulatú elmélet. Az egyetlen valós tény és eredmény az, hogy a Momentum óriásit nyert a bulin és mellesleg még segített is a fityisznek a blamázs elkerülésében és elködösítésében. Ezekből a folyományokból lehet csak visszakövetkeztetni a valós okokra és szándékokra....

2017.05.22. 11:29:39

de hol van mindebben a pénz?!
money makes the world go round, hogy egy elcsépelt fordulattal éljek :D

azért a cikk után jót tesz egy másikat is elolvasni: www.napi.hu/tozsdek-piacok/meglepo_dolog_derul_ki_orban_kollegairol.637215.html

még mielőtt az ember azt hinné, hogy a politika az értelmiségiek, politikusok és a kettő házasságából származó populista kalandor politikai zabigyerekek játéka

hatodikx 2017.05.22. 14:56:35

@Hidvégi Mihály: És meg is bukott Petőfi a választásokon!

2017.05.22. 15:06:37

@Őszíntén kéne beszélni:

Őszíntén kéne beszélni 0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2017.05.17. óta tag.

Brix 2017.05.22. 15:07:45

Miért is baj, a populizmnus? Inkàbb baloldali/jobboldali populizmus legyen, mint elitizmus! Liberàlis populizmusról még nem hallottam, mivel a liberàlisok mindig az elit érdekeit képviselik. A Momentum egy sima neoliberàlis pàrt, de jól toljàk modern PR eszközöket, a " gerilla marketinget", így màr 2018-ra parlamenti tényezők lehetnek. A többi kis liberàlis pàrtnak meg bye-bye...

2017.05.22. 15:10:51

@HaFr:

"nem erről van szó a cikkben, mert önmagában ez természetesen jó lenne, de..."
....
a cikk igazából nem sok mindenről szólt. Egy kicsit olyan túl általános íze van.

Rébusz 2017.05.22. 15:17:34

@Hidvégi Mihály: Petőfi nem politikus volt, csak politizált, mint mindenki más és költő lévén jól szavakba tudta önteni, sőt versé tudta formálni a politikai hitvallását. Szerintem Magyarországnak jelen pillanatban nem forradalmárokra, hanem jó politikusokra van szüksége, amikor EU-s szinten is már a múlté a boldog békeidők, szokásos unalmas témácskákkal. Egy kis szakáll és bajusz miatt azért nem kellene rögtön Petőfire asszociálni: a költői véna esetünkben hiányzik, a politikai vonal pedig nagyon dilettánsnak tűnik. A cikk mondanivalójával egyetértek: populizmus van jobb- és baloldalon, a Momentum pedig meg sem áll már a szavak szintjén.

nu pagagyí 2017.05.22. 15:22:05

A Momentum új többség létrehozásán fáradozik. Ez nyilván nem lehet csak a korábbi ellenzék bázisa, el kell nyernie a Fidesz kiábrándult szavazóinak támogatását is. Egyelőre azt fogalmazzák meg, mi nem kell az Orbán-féle borzalomból. Szerintem jól választják meg a témáikat és elég profin sikerült elvenni a Fidesztől a közbeszéd irányítását és az értelmezés kereteit. Komoly eredmény, hogy olyanok lelkiismeretét ébresztették fel, akik eddig a Fidesz szekerét tolták. Természetesen olyan precizitással kidolgozott logikai bravúrok tömkelegét sorjázó programjuk még nem lehet, mint a PKP-é. A Momentum programot valószínűleg csak a választások előtt fog közzétenni, amikor már kialakul a támogatók köre. Egyelőre arra koncentrálnak, hogy minél több emberrel elhitessék, hogy van esély a dagadt diktátor kiseprűzésére.

Rébusz 2017.05.22. 15:34:33

@nu pagagyí: Ha a "dagadt diktátor" fiatalkori retorikáját, szavakba öntött gondolatait, karizmatikus fellépését összehasonlítom F-Gy-vel ugyanilyen szempontok alapján, akkor F-GY nagyon, de nagyon alulmarad. Már csak azért is, mert ő is csak azt csinálja, amit a többi párt: Orbán Viktorról beszél. A honlapjukon semmi konkrétum. Először gyűjtenek maguk mellé embereket, ahogy írod és csak aztán jönnek a programok? Bármelyik ellenzéki párt mellé lehetne állni ezek alapján.

Szelid sunmalac 2017.05.22. 15:40:43

Az utobbi idoben egyre kevesebb lelkesedessel veszem tudomasul, hogy a blog mindinkabb hasonlit a South Park "Smug alert" cimu reszere (S10E02) aholis annyira el vanna ktelve maguktol, hogy a sajat fingjukat szagolgatjak es attol kabulnak el.
Populistak szerencsetlen Momentumosok es ez akkora baj es veszely, hogy azonnal jol meg kell mondani mi lehet ebbol. Arrol nem is beszelve, hogy nekik bezzeg nincs olyan kiforrott mely es elemzo tevuk, mint Hafr-nak. Csakhogy ok anelkul a szar populizmussal is kozelebb vannak barminek a megvalositasahoz, mint a "mi hazank. Szar ugy, nem?

Rébusz 2017.05.22. 15:41:13

Mióta szempont egy politikusnál, hogy szép legyen? :-D A fiatalok már tényleg ennyire a szépségipar és a médiaillúzió rabjai, hogy csak szép, fiatal politikusra hajlandóak szavazni? Nem ártana azért másra is odafigyelni.

cmpnk 2017.05.22. 15:48:29

@nu pagagyí: ezt én is így látom. habár szerintem elhibázott döntés beleállniuk az aktuális közéleti gyűlölködésekbe (túl sokat foglalkoznak mostanában a kormánymédia ténykedéseivel). nagyobb távolságtartással több szavazót győzhetnének meg, hiszen rengeteg ember azért szavaz a fideszre, mert a baloldal leszerepelt előttük (a közbeszédben a liberális is kezd elég pejoratív szóvá válni), harmadik, józan szempont pedig nincs. a mostani kommunikációjukkal viszont túlságosan közelítenek ahhoz a réteghez, amitől az előbb említett emberek idegenkednek.
én valószínűleg mégis rájuk fogok szavazni, már csak a fidesz ellensúlyozása miatt is + megszavazom a bizalmat hogy vannak a momentumban motivált/jóakaró aktivisták, akik végre tényleg egy józanul fejlődő országot építenének...

Az Ellenálló 2017.05.22. 15:52:16

Megkérdezném a kedves cikkírót, hogy a buta embereket mégis mivel mással lehet meggyőzni, mint populizmussal? A logika, az érvek nem fognak segíteni, mert hülyék és ők adják a Fidesz szavazóbázisát.

Szelid sunmalac 2017.05.22. 16:02:53

@Az Ellenálló: Maskepp megfogalmazva: Ki a hulye? Aki okosan probal szolni a hulyekhez, ugy hogy azok zarnak ra, vagy aki rajon, hogy hulyekhez beszel es valtoztat? Orban Sem veltlenul valtott. Hafr ugy tunik meg nem teljesen ismerte ezt fel, vagy pont nem erdekli.

screpes 2017.05.22. 16:14:05

@Az Ellenálló:
Vigyázz, a fidesz bázisa nem egyféle, nem egynemű, és nem feltétlen ostoba.
Célszerű különbséget tenni azok közt, akik haszonélvezői az ő kormányzásuknak, aztán jönnek a "függők", ahová a különféle félelmeket is befogélalhatod, mint motíváló tényezőt, és ha így teszel akkor valóban tisztán ottmarad a rostán a több-kevesebb nettó ostoba, akik könnyen megtéveszthetők. Ez a csoport aztán felfelé nyitva van, körük bővíthető a primitív propaganda által. Lefelé, tehát a megtisztulás, vagy megvilágosodás felé is létezik átjárás, de ott sosem lesz nyüzsgés...

screpes 2017.05.22. 16:20:43

@Az Ellenálló:
Ez, amit leírtem az előzőekben, egy nagyon szerencsés leosztás, ( a fenálló rendszer és hatalom szempontjából), mert a csoportok különbözőek, mégis egymás kezére, megerősítésésre dolgoznak: a módosak részt vállalnak a befolyáásban és a középtörzse a híveknek, jól átveszi-átviszi ezeket az üzeneteket: Elitréteg, hivatalnok és plebsz. Másik, "bal" oldalon egyik sincsen, A vezetők tétovák, jövőképük nem lehet gazdagodásvágy, hivatalnokaik nincsenek, csőcselékük pedig leérhetetelen, azaz nem megvásárolható - pénz, és szerevezet híján.

lobaszopiatej 2017.05.22. 16:47:26

Azt mogyorózza már el a poszter, hogy a teljesen felesleges és pénzpocsékló olimpia kikúrása mitől populizmus?

Aztán az miért jó hogy az Mszp-Fidesz tandem kilopja a szemünket?

LOPTAK (Fidesz: nyíltan!!! - lásd TAO, Mészáros ... csak a frissek) => TAKARODJANAK. Pont.
Nincs populista/demagóg kérdés innentől.

Duplaxiii 2017.05.22. 17:40:26

Tényleg azt hiszi bárki is, hogy jön egy fiatal neoliberális mozgalmár alapú csapat és a passzív tömeg mellé fog állni?
Semmi újat nem mondtak eddig, csak a szokásos alapot, hogy ők még újak, nem felelősek semmiért. És se egy program, se egy társadalom bármely szeletének hasznos jövőkép.
A negyvenesek és idősebbek számára nem alternatívák és a nyugdíjasok sem szopják be újra, hogy majd az unokák segítenek nekik. Igaz a momentum ilyen nem is igér.
Populáris rétegszlogenek, egy sokadik kamu-lmp. Ők is így kedzték, mára már tudjuk...
És sokadszorra: a neoliberalizmus nem azonos a liberalizmussal!
De próbáljátok összemosni ezt az új, diktatórikus, kirekesztő jellegű izmust az eredetivel.
Az USA alapfilozófiája a liberalizmus, mégis Trump a neoliberálisok miatt nyerhetett. Nem kell globalizált megoldás a helyi problémákra. Ne az interenet, Facebook garnitúra akarja a világ felett átvenni a hatalmat.
Nem kell!
És ez a irány még a középen állókat is a Jobbik felé tereli!

Duplaxiii 2017.05.22. 17:43:39

@Az Ellenálló:
OK! Ezzel egyetértek.
De szerinted, ha jön pár gyerek és a korai Fidesz filozófiát hirdetik, a dajcstomis demagógiát, akkor a mai fidesz tábor akarja ezt? Ha ezt akarná, senki nem szavazna a mai fideszre!
A fidesztől a DK és a jobbik tud elszedni szavazókat, senki más. Mert gyujcsányékat büntették a fidesszel, a Jobbik meg profitálhat a sok neoliberális marketingszervezet ostoba lufieregetésből. Mert az sem kell a tömegnek.

profiügyfélszolgálat 2017.05.22. 18:05:55

Kéne valaki csapatodba, aki ért a marketinghez. A sopánkodásnak nincs értéke. Viszont azt a valakit meg kéne fizetni. Na, itt van nálatok a probléma. Ingyen akarsz a hatalomba jutni. Nem fog menni.

2017.05.22. 18:35:26

Javaslat a PKP-nek:
Szerintem ahhoz, hogy ismertek legyenek, hogy médiafelületet kapjanak, akciók kellenek. Egy ilyen akció lehet pl. népszavazási kezdeményezés olyan témában amit a párt szívúgyének tart, és amivel meg tudja magát különböztetni a többi párttól. Ehhez csak 20 ember kell. Még ha el is utasítják, lehetőséget kapnának arra, hogy elmondják a véleményüket és bekerüljenek a médiába.

Én személy szerint szívesen látnék egy abortusz szigorításáról, vagy tiltásáról szóló népszavazási kezdeményezést (ha már konzervatív értékek).

2017.05.22. 18:38:36

@Petimester:

"Én személy szerint szívesen látnék egy abortusz szigorításáról, vagy tiltásáról szóló népszavazási kezdeményezést (ha már konzervatív értékek). "

Mert az konzervatív érték?!
OMG.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.22. 19:22:56

@Rébusz:

"Mióta szempont egy politikusnál, hogy szép legyen?"

Az 1789 és 2012 közötti amerikai elnökválasztások 58%-ban a magasabb elnökjelölt nyerte meg a versenyt, és ugyanezen választások 67%-ban a szavazattöbbséget. (Pl. a 2000-es elnökválasztást az alacsonyabb George W. Bush nyerte meg, de a szavattöbbség [a magasabb] Al Gore-é volt.)

A magasság objektíven mérhető, míg a szépség egy túlnyomórészt szubjektív kategória. De általánosságban igaz: az emberek hajlamosak a szebb jelöltre szavazni, ugyanis azt hisszük, hogy akik "szépek" azok (inkább) "jók" is. Ez nem perdöntő, de segíti a (valamilyen mérce szerint) szebbnek ítélt jelöltet.

HaCS 2017.05.22. 19:23:09

Ez az ország egy politikai csoda.

Az unortodox konzervativizmus után felütötte fejét hazánkban a liberális populizmus is.

Még az a szerencse, hogy tisztában vagyunk a fogalmakkal.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.22. 19:38:10

köszönöm a javaslatokat, melleeg pro-Momentum vagyok, és ilyen cikkektôl természetesen nem remélem a pkp növekedését

CoolKoon 2017.05.22. 20:06:18

Szerintem van a blogposztban egy alapvető ellentmondás: rögtön a második mondatban elhangzik az, hogy a Momentum egy populista pár, ahogy az is, hogy az embereket (pláne nálunk, de igazából máshol is) csak és kizárólag populizmussal lehet meggyőzni. Aztán lejjebb a poszt ostorozza a Momentumot ugyanezért. Mégis hogy szerezzenek választókat, ha Abszurdisztánban máshogy TÉNYLEG nem lehet nyerni?

CoolKoon 2017.05.22. 21:59:59

@HaFr: Hát, pedig az, hogy "Azt hittem, a Momentum más lesz, de nem", és pláne az, hogy "ekként szolgálja a régi és új ellenzék a NER érdekeit" illetve "a Momentum-vezető legutóbbi Origóbeli látogatása, amely jellegzetesen NER-konform agresszió (emotív extra) volt.", bizony eléggé ostorozásnak tűnik. Attól, hogy a Fidesz cinikus képmutatással rárepült a témára, mint gyöngytyúk a meleg takonyra, még az Origós látogatás nem volt agresszív (ha VALÓBAN erőszakoskodott is volna, akkor az lett volna, de mint tudjuk, ilyen NEM volt). Demagógia tekintetében meg a "NER"-t igazából ki se kellett volna emelni, hiszen itt gyakorlatilag mindig is csak demagóg pártok viaskodtak egymással.

2017.05.22. 22:04:35

@MikeBoy: Igen, az. De definíciós kérdésekről nem érdemes vitatkozni.
A helyzet az, hogy bizonyos témákat nem vállal fel a magát jobboldalinak nevező kormánypárt, amelyek más országokban jobboldali-konzervatív pártok törekvései. Az abortusz-kérdés pl. ilyen.

2017.05.23. 08:38:35

@Petimester:

Hogy lehet érték az, ami nem más, mint valaminek a szigorítása/tiltása?

2017.05.23. 11:26:16

a momentum ott bukik el ahol a többi párt a "demokratikus" oldalon. nincs igazi vidéki bázisuk. a jobbik a fővárosban gyenge. elvben a rendszerváltó elittől független "21. századi" pártok öszefoghatnának. jobbik-lmp-párbeszéd-momentum és talán még az együtt. de momentán nem képesek összefogni. és a baloldalon az mszp és a dk is egymás ellen fordultak. így ebből jelen állás szerint egy újabb orbitális orbán győzelem lehet. akár kéthatmadot is kaphatnak andy bácsi és lőrinc koma médiatámogatottságával. a másik eshetőség valamilyen patthelyzet. ehhez az kell, hogy az kell, hogy ellenzék legfeljebb 2-3 listán induljon és koordináltan állítson jelölteket. persze így sem biztos, hogy egy nemzeti radikális szavazó elfogadja a szoci jelöltet. csak azért, hogy kormányt váltson. vagy fordítva. a szoci kisnyugdíjas arra szavaz, akit a liberálisok előtte éveken át lefasisztáztak. tehát az a probléma, hogy orbán "bandáján" kívül nincs másik kormányzóképes erő. ki az ellenzék miniszterelnökjelöltje. ezt kevesebb mint egy évvel a választások előtt a választó nem tudja. és több mint hét éve nem tudja. szóval gyakorlatilag azért van egypártrendszer, mert egy párt van magyarországon, amelyik rendelkezik országos szervezettséggel és képes valamiféle egységet felmutatni.

2017.05.23. 11:43:42

@MikeBoy: Az emberi élet védelme alapérték. Ezt így is gondolta szinte mindenki, azelőtt, hogy a "modern progresszió" a női emancipáció jelszava alatt a mai társadalom eljutott odáig, hogy a legkiszolgáltatottabb emberi lények (magzatok) számára nem ad semmiféle védelmet, sőt cinikusan engedi, hogy szemétégetőben égessék el "orvosi hulladék"-nak titulálva (pl. Angliában). Vagy hogy az abortált magzatok szerveit, szöveteit pénzért árulják (mint azt pl. a Planned Parenthood teszi).

Chesterton mondja, hogy a modern világ úgy néz ki, hogy a konzervatívok próbálják helyrehozni azt, amit a progresszivek folyton elrontanak.

2017.05.23. 11:51:23

@Petimester:

Tudod, ha a megengedett sebesség 20 km/h lenne és szigorúan betartanánk, hát évente vagy 150 ember életét mentenénk meg. De nem tesszük meg, hanem megöljük őket, csak azért, hogy gyorsabban eljussunk A-ból B pontba.
Az alkohol, a cigaretta annyi embert öl meg, hogy jobb nem is számolni. Miért nem tiltjuk be őket? Miért adjuk meg a lehetőségét pl. a dohányosoknak, hogy ők döntsenek erről?
És a legfontosabb kérdés a témában. Ha egy anya nem akarja a gyerekét, te felneveled helyette? Mert, ha nem....

2017.05.23. 11:58:36

@Petimester:

Arról nem is beszélve, hogy mi történik, amikor szigorítasz egy ilyen helyzetben.
Te pl. tudod? Leírom neked.
Talán valamelyest visszaesik az abortuszok száma. Egyébként meg feketén fogják elvégezni orvosok, vagy sarlatánok, ami még rosszabb. Sokszor megölve vagy megnyomorítva az anyát, de legalább méregdrágán.

2017.05.23. 12:56:19

Egyébként félelmetes, hogy a '40-ben született nemzedék teljesen átalakította Nyugat-Európa gondolkodását. A magyar baloldal már csak az ő gondolkodásmódjukat tekintik etalonnak, holott '45 és '69 között volt lényegében az a konvergencia, amitől "nyugat" lényegében azzá "nyugattá" vált, ami. És akkor még nem volt akkora kulturális különbség a centrum és Köztes-Európa között.

Már nem is emlékeznek vissza a régi önmagukra. De komolyan. Eltelt az 50-es, 60-as évek, és a felnövekvő nemzedék egyszerűen elkezdett tudomást sem venni az elődeikről. Még a '70-es évekig Dél-Európa autoriter rendszerek uralma alatt állt, sőt '70-es években még a spanyolok és a portugálok gyarmataikon háborúkat vívtak.

Német posztmodern írók (Hochhut, Amery, Böll) még kritizálták Adenauer neokatolikus "klerikális veszélyét", amivel a CDU és a német katolikus egyház összefonódott az '50-es, '60-as években, azt gondolták, hogy Németország újra visszatér a bismarcki gyökerekhez. Majd két évtizeddel rá többen bevallották, hogy nem hitték volna, hogy ilyen gyorsan elfog a régi konzervativizmus tűnni, így végül az egész jajveszékelés csak farkaskiáltásnak bizonyult.

Aztán a '90-es évekre már meredt szemekkel néztek a kelet-európaiak teljes "mentalitására". Ma pedig már a régi időknek alig vannak tanúi, vagy ha van, őt is UFÓ-nak nézik.

2017.05.23. 13:20:34

@MikeBoy: Én annyit javasoltam, legyen erről társadalmi vita és népszavazás. És jó lenne, ha ezt az ügyet jobboldali-konzervatív párt(ok) vállalnák fel. Az érvek-ellenérvek így ütköznének.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 13:57:26

@Petimester:

"Én annyit javasoltam, legyen erről társadalmi vita és népszavazás."

Az Alaptörvényben már benne van:

SZABADSÁG ÉS FELELŐSSÉG

II. cikk

Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg.

2017.05.23. 18:54:32

@neoteny: Ehhez képest minden további nélkül 12 hetes korig lehet abortálni a magzatot. Nem ez az egyetlen ellentmondás vagy furcsaság az alaptörvényben.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 19:01:13

@Petimester:

Akkor miről szólna a társadalmi vita és népszavazás? Hogy ne legyenek ellentmondások vagy furcsaságok az Alaptörvényben?

2017.05.23. 21:45:11

@neoteny: Azt hiszem elég egyértelműen fogalmaztam. Arról, hogy 12 hetes kor előtt is lehessen-e abortuszt végezni, (kivéve azt az esetet, amikor terhesség az anyja életét veszélyzeteti). Az ír szabályozás hasonló azt hiszem.

Khonsu 2017.05.24. 00:08:25

A Momentum már a generációváltás eredménye. Az egyetlen pártunk jelenleg, mely globális trend következményeként jött létre, és illeszkedik a "Nyugatot" rövidesen teljesen átformáló folyamatokba.

A generációváltásra még nincs kész forgatókönyv, így a néhány már megjelent, ehhez köthető politikai erőnek sincs még kialakult koncepciója. Ezért azt, hogy kormányon mit csinálna a Momentum, még valószínűleg ők sem tudják. Azt majd az átrendeződés konkrét menetének tisztázódása fogja meghatározni, mely folyamat pont a Momentum következő években várható felemelkedésével párhuzamosan kapcsol magasabb sebességre, így még nehéz megjósolni, hogy mi lehet belőlük.

Amit ma tudunk:

Teljes körű átalakulás várható a fejlett világban.

Az átalakulás motorja a technológia lesz, így annak előállítói, birtoklói kulcsszerepet játszanak majd. (a techcégektől a platformokat használó szerveződésekig)

Nagyjából a mai 30-as és 40-es korosztály között a társadalmak teljesen kettészakadtak a generációk gondolkodás és életmódját tekintve. Az idő pedig az új generációknak dolgozik.

A fiatalok már nem hisznek a fennálló politikai rendszerben (a Nyugaton!!! (sem)), ezért politikai részvételük alacsony.

Teljesen más életre vágynak, konkrétumokat még nem tudnak ezzel kapcsolatban megfogalmazni, de többségük szívesen venne részt a változásban, ha egyszer beindul.

Hogy ebből pontosan mi lesz, azt nem tudhatjuk, de a Momentum jövőjét ez fogja meghatározni, illetve az, hogy mennyire tud és hajlandó ezzel együtt mozogni. A fiatal generációk ugyanis erősebben kötődnek a globális trendekhez az országban mint az idősebbek, a Momentum pedig ennek a fiatalságnak a vágyait hivatott leképezni és politikai formába önteni.

Ha ez sikerül nekik, akkor van jövőjük, de csak akkor.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.24. 01:10:37

@Petimester:

Az ír szabályozás hasonló; ugyanakkor az ír alkotmányba az is belekerült népszavazás útján, hogy az abortusztilalom nem érvényesíthető az utazás (helyváltoztatás) szabadságának korlátozásán keresztül. Az ír nők szabadon utazhatnak (elsősorban) az UK-ba azért, hogy abortuszt hajtassanak végre magukon.

Hacsak nem extraterritoriális hatállyal kerülne megfogalmazásra a magyar abortusztörvény, a magyar nők mehetnének a környező országokba abortuszért. Így hát az abortuszszabályozás szigorítása csökkentené valamelyest a magyar nőkön végrehajtott abortuszok számát, de nem szüntetné meg teljesen azokat.

Extraterritoriális hatályú törvényt hozni pedig nem könnyű. Amikor egy magyar állampolgár pl. Ausztria területén tartózkodik, az osztrák törvények hatálya alatt áll, nem a magyar törvények hatálya alatt. És Ausztriában a nő kérelmére (orvossal történő konzultáció után) a terhesség 16. hete előtt orvos által végrehajtott abortusz legális, más államok polgárai számára is. Ld. www.gynmed.at/en/abortion/austrian-law

2017.05.24. 08:58:51

@neoteny: Igen, de másik országba menni mindig nehézkes, és hosszadalmas. Ha már csökken az abortuszok száma, és változik valamelyest a közgondolkodás erről az már jó. Az a fő kérdés, hogy az abortusz egy emberi élet kioltása-e. Ha igen, akkor az abortusz ab ovo rossz, amennyiben tartjuk magukat ahhoz hogy ártatlan embert ölni bűn.

A többi ország olyan törvényt hoz, amilyet akar, de ez nemcsak az abortusszal van így, minden más törvényi változással fel lehetne vetni ezt, de ez szerintem nem elégséges indok.

Pl. Legyen A és B szomszédos vagy közeli országok. Ha B ország engedélyezi a kutyaviadalokat, de A ország nem, akkor B-be fognak menni a kutyaviadalosok, kijátszva A ország törvényeit. És ez elég indok arra, hogy A ország ne tiltsa be az erkölcsileg súlyosan kifogásolható kutyaviadalokat?

2017.05.24. 13:31:25

@Khonsu:
a momentumban hány fizikus vagy vegyész van? vagy alkalmazott matematikus, vagy feltaláló bármi ami ilyen általad kívánt változást előidézhet. legalább egy tudománytörténész.

egy ilyen váltáshoz technokrata elit szükségeltetik. de az ilyet országos méretekben nem megválaszt a nép. egy ilyen váltás az önkormányzatokban lehetséges. amit a kormányzati hatalom ugyebár korlátoz. ez utóbbi jelen állás szerint leginkább nacionalista, nemzeti liberális vagy nemzeti radikális lehet.

tehát a modernizációhoz az kell, hogy legyen egy a magyar nacionalizmushoz alkalmazkodó patrióta, lokálpatrióta technokrata elit. amelyik képes átvenni az egyetemvárosok irányítását.

ehhez el előzetesen el kell zavarni a momentumot. mert ők ugyanaz a neolib/neokon jogász, közgazdász elit, amelyik helytartó szerepet képzel el magának. akikből lesznek a multik hr/pr munkatársai és vállalati tanácsadói.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.24. 13:38:21

@444:

Te azt mondod, hogy az ilyen váltáshoz technokrata elit szükségeltetik. De ez egy racionális érv: ezzel azt mondod, amit a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok: hogy a racionalizmus _a_ jó. De nem: a racionalizmus a rossz, de legalább is nem jobb, mint az irracionalizmus. Azt mondani, hogy az ilyen váltáshoz technokrata elit szükségeltetik rossz (racionális) érvelés. És az emberek nem hülyék: felismerik a rossz (a zsidó filozófusok által preferált racionalista) érvelést.

2017.05.24. 13:51:44

@neoteny:
ez a folyamat nem teljesen racionális folyamat. ti. a nacionalizmushoz való alkalmazkodás alapvetően emocionális jellegű.

szegény kis lovász laci bácsit bántják a csúnya gonosz nagy magyarok. a microsoft jól fizető állását hagyta ott, hogy segítsen a magyaroknak. kiáll a ceu mellett. és bántják a fasiszta magyarok.

ez felfogás ugye nem azonosul a magyar nacionalizmussal. erre az ellentábor azt mondja, hogy lovász lászló nem hazafi. nyilván amerikából pénzelik. amerikai karriert akar építeni. a wolf díj (amihez a mainstream médiában hozzáteszik, hogy az matematikában megfelel a nobel díjnak) izrael állami kitüntetése. tehát ugye amerika, microsoft, istandwithceu, soros, izreal. innen fúj a szél. miközben izreal azt akarja, hogy a zsidó világ központja a közel-keleten legyen. ezért az amerikai demokraták ellen fordult. és támogatja a kelet-európai nacionalizmust. az oroszt és a magyart.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.24. 13:55:56

@444:

Azt, hogy egy ilyen váltáshoz mi kell, nem te mondod meg, hanem a népek.

Te azt mondod, hogy ez a folyamat nem teljesen racionális folyamat, mert a nacionalizmushoz való alkalmazkodás alapvetően emocionális jellegű. De ez egy racionális érvelés: ezzel azt mondod, amit a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok: hogy a racionalizmus _a_ jó. De nem: a racionalizmus a rossz, de legalább is nem jobb, mint az irracionalizmus. Azt mondani, hogy ez a folyamat nem teljesen racionális folyamat, mert a nacionalizmushoz való alkalmazkodás alapvetően emocionális jellegű egy rossz (racionális) érvelés. És az emberek nem hülyék: felismerik a rossz (a zsidó filozófusok által preferált racionalista) érvelést.

screpes 2017.05.24. 14:00:58

@444:
Tehnokrata eltje egy pillanat alatt lenne a Momentumnak, ha pozíciókba jutna, ezzel szemben a mostaniak rutinná tették, hogy mellékpályára állítsák, vagy éppenséggel kinyírják e létező, szakmaisággal fenyegető eliteket. (ezért is nincsen elit - többek közt).
Még álomnak sem nevezhető, hogy az egyetemvárosok irányitását ilyenek átvennék... Minden szavadat idézőjelbe kéne tenni, egyenként.

2017.05.24. 14:33:32

@screpes:
van a geci orbán, aki támadja a "tudományosságot" és nem képviseli a "szakmaiságot". ezzel szemben jön a momentum és azt mondja: "megvédjük"!

a tudományosságot és a szakmaiságot nem kell megvédeni. egyes tudósok és egyes szakemberek orbán politikai ellenfeleinek fizetési listáin vannak. és orbán érdeke, hogy ezt felszámolja. soros azt mondja, hogy nem kellenek a nemzeti intézmények. de azokban is vannak tudósok és szakemberek.

orbán le akarja váltani sorost (és társait). a momentum nem akarja leváltani sorost (és társait). a momentum orbánt akarja leváltani.

2017.05.24. 14:36:28

tehát aki a momentum mellett áll ki az soros györgy mellett áll ki. ez nagyjából a kormánypárti érvelés.

a momentumnak akkor lenne esélye ha jobbról próbálná előzni a fideszt. és azt mondaná, hogy be kell zárni a ceu-t. mert az nyilván csak hazaárulókat képez. és efféle faszságokat mondana. ezzel lehet szavazatot szerezni. de a momentum azt mondja, hogy megvédjük a ceu-t. orbán meg azt, hogy megvédjük a magyar embereket. na most a magyar választó mit akar? a ceu és soros legyen megvédve. vagy a nép?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.24. 14:41:38

@444:

Azt, hogy a tudományosságot és szakmaiságot meg kell-e védeni nem te mondod meg, hanem a népek.

Te azt mondod, hogy ez a felfogás nem azonosul a magyar nacionalizmussal. De ez egy racionális érvelés: ezzel azt mondod, amit a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok: hogy a racionalizmus _a_ jó. De nem: a racionalizmus a rossz, de legalább is nem jobb, mint az irracionalizmus. Azt mondani, hogy ez a felfogás nem azonosul a magyar nacionalizmussal egy rossz (racionális) érvelés. És az emberek nem hülyék: felismerik a rossz (a zsidó filozófusok által preferált racionalista) érvelést.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.24. 14:45:12

@444:

Azt, hogy a magyar választó mit akar nem te mondod meg, hanem a népek.

Te azt mondod, hogy a Momentumnak akkor lenne esélye ha jobbról próbálná előzni a Fideszt. De ez egy racionális érvelés: ezzel azt mondod, amit a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok: hogy a racionalizmus _a_ jó. De nem: a racionalizmus a rossz, de legalább is nem jobb, mint az irracionalizmus. Azt mondani, hogy a Momentumnak akkor lenne esélye ha jobbról próbálná előzni a Fideszt egy rossz (racionális) érvelés. És az emberek nem hülyék: felismerik a rossz (a zsidó filozófusok által preferált racionalista) érvelést.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.24. 14:55:30

@444:

Azt, hogy aki a Momentum mellett áll ki, ki mellett áll ki, nem te mondod meg, hanem a népek.

Te azt mondod, hogy a választás a Momentum és Orbán között a Soros vagy a nép védelme közötti választás. De ez egy racionális érvelés: ezzel azt mondod, amit a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok: hogy a racionalizmus _a_ jó. De nem: a racionalizmus a rossz, de legalább is nem jobb, mint az irracionalizmus. Azt mondani, hogy ez a választás a Momentum és Orbán között a Soros vagy a nép védelme közötti választás egy rossz (racionális) érvelés. És az emberek nem hülyék: felismerik a rossz (a zsidó filozófusok által preferált racionalista) érvelést.

screpes 2017.05.24. 18:17:34

@444:

Az, hogy aki le akarja váltani orbánt, az sorospárti, sőt bérenc, vagy fizetési listás lenne...
Nos mindez hazug, primitív blődli. (A Jobbik eleve csak Simicskás lehet, de ott meg ki a francnak a pénze gyűlt össze?!
Úgyhogy nem fogadom el a kormánypárti érvelést, nincs is érvelés csak szajkózás.
Számomra sorostól függetlenül elfogadásra érdemes a Momentum törekvése.
Ha vannak is e milliárdos fizetési listáján e fiatalok közül.
De ha így lenne, kkor is inkább döntök e fiatalok mellett, mint Bogár Laci G Fodor, Lánczi , Figyelős Smicc Mariska stb érvei mellett, mert ők ugyan nincsenek Soros fizetési listáján, (mind ott tanult...) viszont nagykanállal nyelik az állítólagos közvélekedséghez a pénzemet: a médiahatalmi szólamokat megalapozandó. Az én fizetési listámból döntik rám a szart. Ebben az alaphelyzetben épeszű magyarnak nem sorossal van vitája, mert ha a MOmentum szóhoz jut, attól nem lesz miniszterelnök az amerikai milliárdos, ő nem lesz helyzetbe hozott rokonaival, szomszédaival, diáktársaival rajtam élősködő álságos műmagyar. Nekem ez, ami most van sokkal jobban fáj, mint amivel a Momentum állítólag fenyeget. Ha egyáltlaán...

2017.05.24. 18:42:56

@screpes:
mindkét oldal propagandája/ellenpropagandája hazug. a freedom house azt mondja, hogy a magyar sajtó részlegesen szabad. ez azt jelenti, hogy a freedom house számára tetsző termékek a médiapiacnak csak a felét uralják.

a tv2 kormánypárti, a rtl klub ellenzék. az m1 és az echo tv kormánypárti. de a kisebb hírtévék piacán így van egyensúly. mert az atv és az hírtv ellenzéki. beszántották a népszabadságot. így van egyensúly. a magyar hírlap és a magyar idők kormánypárti. a magyar nemzet és a népszava ellenzéki. az origo kormánypárti, az index ellenzéki. ez egy erősen polarizált sajtópiac. az egy hazugság, hogy van egy hiperszuper ellenzék. csak nem jutnak az elképzeléseik a közönséghez. nem erről van szó. orbán leváltásáshoz éppenséggel ellenzéki szavazó is lenne elég. de az ellenzéki pártok nem képesek egységet felmutatni. orbánnak nincs kihívója. és ezért kreálhat magának ellenségeket. akiktől megvédi a magyarokat.

felőlem jöjjön a momentum. erre mondom azt, hogy ez esetben pajzsfallal kell körbe venni a parlamentet. mert a jobboldali, szélsőjobboldali szavazókkal szemben nehéz lesz kormányozni. újabb megszorító intézkedéseket hozni. nagyjából úgy, mint görögországban. mert amit mészáros, rogán és a többiek elloptak azt a multiktól szedték el. és nem a magyar néptől. ettől még persze részben törvénytelen, erkölcstelen, etikátlan, amorális. de kevés kivételtől eltekintve nem az átlagembert fosztották ki. hanem a kereskedő-szolgáltató multikat. a termelő üzemeket támogattak. a szolgáltatókat lenyomták és részben államosították. és a makroegyenlegben mi történt? lényegében semmi. ez azt jelenti, hogy kisebb fővárosra lesz szükség. és a kettőből csak az egyik elit maradhat.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.24. 18:53:12

@444:

"amit mészáros, rogán és a többiek elloptak azt a multiktól szedték el. és nem a magyar néptől."

Ez meg a te hazug propagandád. A multiktól beszedett pénzek kb. az egytizede annak, mint amennyit SzJA-ban, ÁFÁ-ban és más lakossági járulékokban beszednek: és a lopások a nagy közös költségvetésből történnek, nem az egyes költségvetési forrásokból.

De még a letelepedési kötvény-mutyi is a magyar nép meglopása: habár formailag azokat a pénzeket a letelepedési kötvények vásárlói fizetik _ki_, de az nem érkezik _be_ a "kincstárba" (az általános költségvetési bevételekbe).

Khonsu 2017.05.24. 19:10:15

@444:

A váltásnak nem a Momentum lesz a mozgatója, hanem pont fordítva.

Nekik semmit sem kell megcsinálniuk, mindössze eltakarítani az akadályokat az útból. Ennek a változásnak a forrása ugyanis nem a politika lesz, annak mindössze támogató szerep jut. Miután megnyitották az utat, akár hátra is dőlhetnek.

2017.05.24. 19:38:54

@neoteny:
rendben van. de ezek az adónemek eddig is voltak. magasabb az áfa. de csökkent az szja, a tao és a járulékos terhek. az összadóterhelés nem változott, vagy még növekedett is. de ez a különadók okozzák.
cdn.tradingeconomics.com/charts/hungary-government-spending-to-gdp.png?s=hungarygovspetogdp&v=201704301825u&d1=19170101&d2=20171231

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.24. 19:44:33

@444:

"rendben van."

Örülök, hogy egyetértünk; hogy nem fogsz többé ezzel a hazug propagandáddal előjönni.

2017.05.24. 19:51:22

@neoteny:
ezen ment/megy a vita. a havi menedékkérők száma németországban exponenciálisan növekedett. és havi 100 ezer környékére ugrott.
cdn.tradingeconomics.com/charts/germany-asylum-applications.png?s=germanyasyapp&v=201705021825u&d1=19170101&d2=20171231
ne magyarázza el már senki, hogy ez tartható. ugyanez a rendkívül liberális bevándorlási politikát folytató területileg nagyobb, de lakosságszámban kisebb kanadában:
cdn.tradingeconomics.com/charts/canada-asylum-applications.png?s=canadaasyapp&v=201705112125u&d1=19170101&d2=20171231&ds=1

2017.05.24. 19:57:14

@neoteny:
és ez a magyar adat.
cdn.tradingeconomics.com/charts/hungary-asylum-applications.png?s=hungaryasyapp&v=201704162222u&d1=19170101&d2=20171231
50 ezer menedékkérő jött havonta. és 500 ezer is jött volna ha nem építik meg a kerítést. és orbán ezzel a 18-as választást nagy valószínűséggel megnyerte.

nem arról van szó, hogy nem lehet befogadni embereket. hanem arról, hogy nem lehet ennyit. és főleg nem ellenőrizetlenül. és ezen vajon miért kell vitázni. ha nem azért, mert a különféle ngo-kat, ep képviselőket kívülről pénzelik.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.24. 19:59:01

@444:

"rendben van."

Örülök, hogy egyetértünk; hogy nem fogsz többé ezzel a hazug propagandáddal előjönni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.24. 19:59:16

@444:

"rendben van."

Örülök, hogy egyetértünk; hogy nem fogsz többé ezzel a hazug propagandáddal előjönni.

2017.05.24. 20:17:58

@neoteny:
a kormánypropaganda is hazug. sohasem látott felemelkedés, gazdasági csoda, stb. és az ellenzéki ellenpropaganda. sohasem látott visszaesés, gazdasági csőd. egyelőre egyik se következett be.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.24. 20:29:09

@444:

"rendben van."

Örülök, hogy egyetértünk; hogy nem fogsz többé ezzel a hazug propagandáddal előjönni.

2017.05.31. 08:09:22

@Khonsu: A probléma csak az, hogy Magyarország egy olyan posztmodern tudatú országgá válik (ez a folyamat már elkezdődött), ami a tettek szintjén, konkrét ténylegesség szintjén még a modernitást se érte el.

Ez pedig elég nagy csapda.

A távol-keleti társadalmakban jelenleg valami hasonló zajlik, mint a '60-as évek Nyugat- és Észak-Európájában. Sikerült modernizálódniuk, hatalmas erőforrások állnak rendelkezésükre, lazul a hagyományos társadalmi szerkezet, redisztribúciót szorgalmazó pártok kerülnek hatalomra. Hogy a kádvízzel együtt mennyire fogják kidobni a gyereket, még kérdéses.

Nálunk viszont valami olyasmit eredményezhet egy ilyen baloldali fordulat, mint amikor Leninék azt hitték, hogy az orosz társadalmat egy csapásra nem hogy polgári, hanem a polgárságot meghaladó szintre lehet emelni.
süti beállítások módosítása