1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.03.02. 08:04 HaFr

Az orbánizmusnak semmi esélye

A magyar kül- és nemzetpolitika mellett a belpolitikának is a legfontosabb publikus vezérmotívumává a xenofóbia (idegengyűlölet) vált az utóbbi két évben (Nem publikus vezérmotívuma a Moszkvának való alárendeltség, amelynek okai között csak mostanában kezdik firtatni a parlamenti pártok Orbán személyes múltját is a hatalmi érdekei mellett.) Ahelyett, hogy Orbán közvetlenül támadná az EU-t, amelynek a pénzére szüksége van, a xenofóbia proxy témájával kerülőúton teszi ezt: szembehelyezve kormányát a plurális Európával és a migrációval kapcsolatos európai állásponttal, tulajdonképpen az európaiság mai lényegével, miközben (jellemző) a másik oldalon pedig hadakozik a magyar emigránsok és munkavállalók nagy-britanniai státusának fennmaradásáért, mert nyilvánvalóan nem tudna mit kezdeni a hazaáramló tömegekkel, azok indulataival és a hazautalt pénzek kiesésével.

A xeonofóbiának erős hátországa van a magyar nemzettudatban, és Orbánnak az egész említett politikája erre támaszkodik, ideértve a belpolitikát is. Most, hogy a Momentum győztes szemponttá tudta emelni az olimpia elutasítását, Orbánnak paradox módon az egyetlen "pozitív" - persze hazug - üzenetével is le kellett számolnia (magyar sportsikerek, közös vállalkozás). De nemcsak emiatt nőtt meg az utóbbi napokban az idegengyűlölet súlya a kormányzati propagandában, hanem mert vélhetően készítik fel az országot egy "tavaszi, nyári", Putyinnal és Erdogannal egyeztetett migrációs hullámra.

Ami most konteónak hangzik, annak a gyakorlata hasonlóan folyt a 2015-ös, nagy valószínűséggel közösen előkészített orosz-magyar migrációs együttműködésben: Orbán már a tél végén elkezdte tematizálni a "veszélyt" (miközben mégis ezrével engedte át a migránsokat, köztük későbbi terroristákat, a Nyugat felé), különös erővel reagált a Charlie Hebdo-vérengzésre, áprilisban már kijöttek a "nemzeti konzultáció" kérdései, aztán plakátok, a keleti pályaudvari megrendezett szcéna, a röszkei provokált "csata" -- szinte hajszálra azonosan a mai fejleményekkel, amelyek sorában egyelőre a tematizálásnál tartunk, és leginkább csak egy újabb merénylet hiányzik a propaganda-lavinához, miközben ott vannak a francia és a német választások, amelyek miatt különös tétje van Putyin és csatlósai kollaborációjának, tehát nem késlekedhetnek. De a lényeg: ezeknek az államoknak és vezetőiknek semmi pozitív kilátásuk a fejlődésre a globalizált világban, egyetlen túlélési eszközük a globalizáció visszafordítása és a liberális demokráciák diszkreditálása.

Ennek ellenére Orbán sorsa reménytelen. Trump visszavonulóban a keménykedő álláspontjából, ami az évi 20 trillió (!) dollárt mozgató globális kereskedelem és az atlanti együttműködés visszafordítását illeti, a magyar gazdaság nyugati kitettségének egyszerűen nincs alternatívája, a fosszilis energiahordozók árát már semmi sem tornássza lényegesen feljebb, és ahogy haladunk előre, úgy nő az alternatívok szerepe, és úgy csökken tovább az orosz gazdaság stratégiai jelentősége. Eközben az újabb ipari forradalom tovább erősíti a Nyugat súlyát, és a nyugati integráció kiválthatatlansága bomlasztja a V4-et, amelynek országai nem fognak Orbánnal együtt menetelni a szakadékba. Ha Németországban valóban az SPD válik a Merkellel szembeni protestpárttá is, akkor olyan ellenség kerülhet a kancellári székbe Schulz személyében, aki nem válogat majd az Orbánnal szembeni eszközökben.

Orbán láthatóan zavarban van a bel- és külpolitikai fejlemények láttán. Egyre szívósabb monomániája, az idegengyűlölet, idehaza sem fog működni az eddiginél hatékonyabban, miközben a kormányzatának színvonala deklaráltan az utolsó Európában, ami az országot folyamatosan növekvő versenyhátrányba kényszeríti. Orbán személyes ambíciói rátelepedtek az országra, és ha nem lenne a vezényletével folyó irdatlan korrupció, akkor is hatalmas tehertétele lenne az országnak, mert olyan pályára kényszeríti, amely tízmillió ember és további születők sorsára van romboló hatással. Előbb-utóbb ki kell jelentenie minden ellenzéki politikusnak és véleményformálónak: Orbán nemcsak egy gyenge kormányfő és bűnös politikus, hanem az utóbbi harminc évben először: alkotmányos és erkölcsi értelemben is hazaáruló. Becsapja a választóit. Minden egyes éve, amit a hatalomban tölt egyenként további évekkel veti vissza Magyarország fejlődését, miközben csak idő kérdése, hogy mikor sodorják el az események. De ez az idő nagyon drága nekünk.

Az ellenzéki pártoknak egyetlen témára, az etnikai nacionalizmus és a xenofóbia megtörésére kéne koncentrálniuk, a többit elvégzik majd a tőlünk független események. Amint az előbbinek a kulcsát sikerül megtalálniuk, egyik napról a másikra fog összecsuklani a NER.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9612306425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geo_ 2017.03.02. 09:55:47

A vallási, nemzeti fundamentalizmusok alapja a "mi vagyunk a legjobbak", a felsőbbrendűek.
Amikor a tények ezt nem igazolják vissza - akkor azután jaj a tényeknek!

Amok 2017.03.02. 10:32:03

És mi van akkor, amikor a tények visszaigazolják? Akkor jogos a fundamentalizmus?

2017.03.02. 11:47:59

"ellenzéki pártoknak egyetlen témára, az etnikai nacionalizmus és a xenofóbia megtörésére kéne koncentrálniuk"

Arra koncentrálnak már a rendszerváltás óta.

Ez az ország bármilyen nyomás alá kerül ez a válaszreakció: xenofóbia - charta(esetleg).

Csak az egyik oldal tudja használni az eszközét, mert a társadalomban van egy alapértelmezettsége és ez az oldal az, amelyik mindig azt mondja, ami a zembereket a legjobban érdekli, amit hallani akarnak. Nem kell semmit, legkevésbé a társadalmat megtörniük, ahhoz, hogy ez a toposz politikai hasznára váljon.

A másik, amelyiknek meg nagyon szüksége volna az etnikai nacionalizmus és a xenofóbia megtörésére, ahhoz, hogy a toposzai, amelyek a társadalom fejlődését végre beindíthatnák, gyakorta esik abba a tévedésbe, hogy ehhez előbb meg kell törni a társadalmat

A másik oldal éppen ezért suta és

Közben: digit.mandiner.hu/cikk/20170301_masayoshi_son_30_even_belul_jon_a_szingularitas

Nem ebből az országból, ebből az egész térségből(V4) nem marad semmi, ha "jó úton" "HALAD" .

Közben látni kell, hogy egy tapasztalt titkos ügynökből lett politikus, egy nagyhatalom vezetője, hogyan terjeszti ki a hálóját térségekre a geopolitikai környezetében és gazdasági, katonai információs területekre az egész világon.

Egy politikus, aki egy olyan rendszerben tanulta a politikacsinálást, amelyikről egyik geopolitikai vazallusa azt tanítja, hogy a nyugat mai napig adós a rémtetteinek elítélésével, szemben egy másik rendszerrel, ami viszont a nyugaton született és (katonai) bíróságon ítélték el.

Miközben a teljes államapparátus, az ellenzék(parlament), jogrendszer, sajtó, a civil szféra kezeléséből jól látható. hogy a rendszer, amit építenek minden elemében az önkényuralom irányába torzul.

A téeszesítés lehetett volna egy a közjót szolgáló roppant hasznos dolog is(elvileg!).
Ki gondolhatta volna, hogy lehet belőle akár egy holodomor is?
Politikus kell ahhoz kérem szépen.
Olyan aki ki tudja hozni az emberekből a "legjobbat", ami a teljhatalomhoz kell.
Itt van olyan tehetség és akik vele szemben állnak, erőtlenek és komfortjukat féltik.
Odaát, fenn a messzi északon, ahol csalóka szivárványt ragyogtat a (na mi? :D) néha akad egy-egy bátor . . . nem is, vakmerő, aki szót emel.
Az olyat rendszerint megölik.

Szőrös Mellű 2017.03.02. 12:44:46

Hát igen...csak népi érzelemvilágot kéne megtörni...ami kb 1000 év alatt fejlődött ki...Röhej.
ÉRTSÉTEK MEG! NEM LESZÜNK "ÁJRÓPASI TOLERÁNS"STB nép,mert NEM TUDUNK AZOK LENNI!Nem tudjátok megtörn gerincünket sem zti,sem elődeitek,akármilyen rendszer is volt.Mim maradunk,de ti menni fogtok Európátokba,magatoktol,mert nem birjátok velünk.

2017.03.02. 13:37:19

és még Trumpnak is lehetnek "jó" sanszai.
ott sem biztos, hogy csak turisztikai célra jó, amivel egyébként is sok "helyi" lakosnak tele van a micsodája - pl. a salemi boszorkányperek helyszínének mutogatása.
le lehetne egy kicsit porolni, 'oszt átengedni a trumpli igazságszolgáltatásnak rendeltetésszerű :D felhasználásra.
megtorpant egy picit a fővilágosítás :D (ott meg sok helyen mindig is akadozott)
pedig írni-olvasni már tudunk
mi az hogy?!
okostelón, meg pc-n
van akinek tollal cerkával már nem is megy

2017.03.02. 16:53:19

a nép gerince, a nép komfortja.
a nyomornak is megvan a maga komfortja, sokan azért ragaszkodnak hozzá annyira.
azt is megpróbálják visszarántani aki megpróbál a maga erejéből kiszakadni belőle.
néhányan, akiknek meg sikerül, gyorsan igyekszenek elfelejteni honnan jöttek

profiügyfélszolgálat 2017.03.05. 08:49:34

A muszlim bevándorlás elutasítása nem xenofóbia. A kelet-európai vendégmunkások nyugati gyűlölete viszont nagyon is az. A liberális média a kettőt szándékosan azonosként tárgyalja, illetve fordítva. Kevés ennél nagyobb hazugságuk van.
süti beállítások módosítása