1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.12.28. 16:34 HaFr

2010 előtt sem volt demokrácia

Olvasom ma Haraszti Miklósnak a Washington Postban megjelen írását, amely így nyit: Magyarország fél évtized leforgása alatt példaértékű poszt-kommunista (post-Cold War) demokráciából populista autokráciába ment át. Kérdezem magamban: ez vajon hogy lehetséges? Hacsak nem korlátozó jelző a poszt-kommunista, amelyből a mintaszerű is csak olyan harmadrangú, hogyan tud egy szilárd, példaértékű demokrácia néhány év alatt majd' az ellenkezőjébe átcsapni?

Ugyancsak olvasom a Kornai János HVG-s interjújának első részét , amelyben a jeles tudós a demokrácia, az autokrácia és a diktatúra formális elemzésére vállalkozik, demokráciának azt a politikai rendszert nevezve, amelyben "civilizált módon, törvényesen, vér nélkül le lehet váltani egy kormányt". Eszerint az Orbán-rezsim simán demokrácia, szemben azzal, amiről egyébként a riport szól. Mindkét opuszból az látszik, hogy meglehetős félreértésben vagyunk a demokrácia (és különösen a 2010-ben úgymond véget ért magyar demokrácia) jellemzőit illetően.

A félreértés abból származik -- amit Arisztotelész még tudott, és itt némileg leegyszerűsítek --, hogy a demokrácia (vagy bármelyik más rezsim) nemcsak a politikai rendszer formája, hanem az összetétele is, más néven a társadalom szervezőelve, az emberek életmódja (Politika III.1.1274b32-41). A demokrácia alkotmányának jelentése: a demokráciának megfelelő életforma, nem pedig egy darab papíros, ahogy a fent nevezett urak hitem szerint gondolják. Alkotmány mint konstitúció, (társadalmi) összetétel, nem pedig jogi normagyűjtemény. Demokráciában -- átfordítva napjainkra -- a nép úgy él, hogy az lehetővé teszi, nota bene kiváltja a demokráciát mint politikai rendszert, következésképp a nagy többsége érdekelt a demokrácia mechanizmusainak fenntartásában, megvédi azt, ha veszély fenyegetné. Egy másik aspektusból: a társadalom kulturális, gazdasági és politikai berendezkedése egy irányba mutatnak. (Nem véletlenül fut párhuzamosan Arisztotelésznél a mai értelemben vett politikai rendszer és a gazdasági hatalommegosztás elemzése, és nem véletlenül beszélünk ma a liberális demokrácia válságának vezető okai között a gazdasági és kulturális hátországának megrendüléséről. Most. Amikor ezt előre kellett volna látni, akkor persze még nem beszéltünk erről, azt hittük, a demokrácia a sorsunk.)

Mármost ez egyedül értelmes definíciója szerint Magyarországon 2010-ig sem volt demokrácia. Annak a rezsimnek a pontos megnevezése a liberális oligarchia. (Oligarchia = a kevesek uralma.) A par excellence közélet valójában másodlagos volt a politikai vezetőréteg belső életéhez, osztozkodásához, hatalmi viszonyaihoz stb. képest. A főhatalomra gyakorolt befolyás csatornái erősen ellenőrzöttek, miközben az állampolgári szabadság meglehetősen széles volt. Erre a sok bizonyíték egyikeként hadd linkeljem a Gegesy Ferenc könyvéről adott mai indexes elemzést. A könyv világossá teszi, hogy valószerű egy olyan értelmezés, miszerint a magyar demokrácia célja a rendszerváltás óta (is) az uralkodó réteg erőforrásokhoz való hozzájutása és hatalma zavartalanságának biztosítása volt, ami a széles alapokon nyugvó korrupciót erősítette a polgári demokráciák normáival és intézményeivel szemben. Magyarul, az országos és önkormányzati politikai elit nem volt érdekelt a valódi demokratikus mechanizmusok kiépítésében. (Ezt a nézetet erősíti sok minden a rendszereken átívelő titkosszolgálattól a nagy pártok lényegesebb korrupciós ügyekben való érdekszövetségén át a lefelé nyitott középosztály megerősödésének akadályozásáig.)

Eszerint sokkal kisebb a cezúra a 2010 előtti és utáni állapotok között, mint szeretnénk hinni, mindössze az eszközök változtak: a paraván ledőlt, az eliten belüli harcokban a liberális oligarchia rendszere fenntarthatatlanná vált, és átadta helyét az autokratikus oligarchiának. Az egyébként a jól rendezett liberális demokráciában érdekelt nép pedig sehol nincs, semmit nem tud vagy akart megvédeni, hiszen azt sem tudja, mi az a liberális demokrácia. Hogy valaha is "mintaszerű demokrácia" lett volna itt, az nemcsak erős túlzás, de a lényeget érintő hazugság is. Ahogy a demokrácia formális definíciója is érdektelen. Ugyanakkor nem véletlen, hogy a baloldalnak nincs demokratikus programja. Ti. sosem volt, a liberális oligarchiára való visszaállás programját pedig a Fidesz érthetően nem támogatja. Ezért tart ott a baloldal, ahol tart. A "liberális demokrácia" társadalmi programja valójában egy ezidáig teljesen ismeretlen program Magyarországon.

62 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8812078199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.28. 16:42:28

Na, ebben igazad van szinte teljesen.

Kornai szövege természetesen ökörség.

ricardo 2016.12.28. 20:16:41

(Arisztotelész szerint háromféle életforma van, és ennek megfelelően háromféle jó: i) a tömeg („amelyik úgy él, mint a barom”) a gyönyört tekinti jónak, ii) a nemesebb (emelkedettebb) lelkű emberek a közügyekkel való foglalkozásban merülnek el, és a kitüntetéseket tekintik jónak, iii) az elmélkedő életforma, ami a világ szemléletében véli megtalálni a jót. És én kezdem azt hinni, hogy Arisztotelésznek igaza volt, és tartalmilag tényleg csak e három életforma létezik. Már ha Arisztotelész és életforma.)

leponex 2016.12.28. 20:35:03

Jó úton kezdesz járni HaFr, az előbbi posztodnál még bizonytalan voltam: komolyan gondolod-é, vagy csak csőbe húznád kommereidet :)

Gegesy amúgy kiváló példa a nálunk két évtizedre meghonosodott 'liberális demokrácia' mibenlétére, Haraszti médiabohócunkkal pompásan alátámasztva.
Detto mint a többször emlegetett 'szocialista önkritika' soha ki nem haló bal-liberális találmánya ( lásd Seres 'Nem értettük Antallt, mert nem akartuk megérteni! - húsz év múlva ;-) )
UTÓLAG, a hatalomból kipottyanva már mindent oly tisztán látva...

De láthatóan a (konzervatív?) naívságoddal sem tudsz még mit kezdeni, mintha ebben a változatlanul libdem uralta gazdasági-társadalmi mainstreamben lehetne gyökerestől felfordítani a világot, visszafordulni az antik értékvilághoz, ...
Az a mintaszerű demokrácia is olyan mint a sosemvolt-tánsosemlesz 'szabad versenyes kapitalizmus'.
Evvan Péter, most mit csináljunk?

"A "liberális demokrácia" társadalmi programja valójában egy ezidáig teljesen ismeretlen program Magyarországon."

Igazad lehet, de mire megismernénk, addigra valószínűleg már a mintaliberálisdemokráciák maguk sem fogják 'befektetésre ajánlani', sokak szerint már most a bóvli kategóriába került ;-)
Valami más kell helyette ...

DrGehaeuse 2016.12.28. 21:00:42

Téli találat ez a cikk. Gratulálok! Én alkottam egy meghatározást ami szerintem pontosan leírja a rendszert: pártoligarchikus korrumpokrácia. 2010 ál-liberális, azóta ál-liberális üzemmódban működtetve. 2012-től még az alkotmányt helyettesítő alaptörvénye is jogellenesen megalkotott és jogfosztó módon alkalmazott. Igazi hungarikum mint a mutyi.

DrGehaeuse 2016.12.28. 21:02:25

Bocs: 2010-ig ál-liberális, azóta il-liberális üzemmódban...

DrGehaeuse 2016.12.28. 21:19:51

Megjegyezném továbbá, hogy -általam szavahihetőnek tartott, de meg nem nevezhető forrás szerint- az ország sorsáról rövid-középtávon ténylegesen döntő személyek nem a hazai oligarchák (ezek csak amolyan szivattyúgépészek akik a penzszivatyúk zavartalan működéséért felelnek) hanem az őket felügyelő helytartók akik ugyan rendelkezhetnek akár magyar állampolgársággal is és többé-kevésbé itt is laknak, de a nyilvánosságban vagy nem jelennek meg, vagy valami egész másnak mutatják magukat mint amik. Az igazi nagy stratégiai döntések nem magyarország területén születnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.28. 21:25:35

@DrGehaeuse:

"Téli találat ez a cikk."

Ilyet írni egy december 28-án kelt cikkről büntetendő kellene legyen.

DrGehaeuse 2016.12.28. 21:29:05

@neoteny: Ez a fránya prediktiv mód néha még mindig meg tud tréfálni... :-)

DrGehaeuse 2016.12.28. 21:31:38

Teli találat a cikk. :-)

DrGehaeuse 2016.12.28. 21:35:45

@leponex: A te láthatatlannak hazudott ál-konzervatív rosszmájúságodtól nincs menekvés?

Lexa56 2016.12.28. 22:12:49

Ja, a hivatkozott tanulmányra én is rábukkantam és sajnos egyet kellett értenem vele. Ettől a hányingerem semmit nem csökkent. Átsétáltunk az egyik ketrecből a másikba. Legfeljebb ebben az dühít jobban, hogy ezt mostani undormányt csak magunknak köszönhetjük. És ezért meg is érdemeljük.

pucros 2016.12.28. 22:17:59

Úgy látszik ebből most nem lesz egymás torkának esés.
Van úgy, hogy a közös nevezőt sikerül megfogalmazni.

leponex 2016.12.28. 22:38:16

@DrGehaeuse: te nem szeretel engem :)
pedig itt mindannyian a szeretett bloggazdánk kegyelméből jó/rosszmájúskodunk. Annyi liberalizmus csak maradt benned hogy ne fogd menekülőre, kiváltképp ha jónehány dologban még egyet is érthetünk :)
Bár nálad a prediktív üzemmód ölég megszokott ...

leponex 2016.12.28. 22:40:19

@DrGehaeuse: "meg nem nevezhető forrás szerint- az ország sorsáról rövid-középtávon ténylegesen döntő személyek nem a hazai oligarchák "
tuggyukkik
De mér ez a titokzadoskolódás?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.28. 22:47:02

A Gegesy-féle könyv recenziójából:

"Az önkormányzat kára mai áron 100 millió forintnál is több lehetett, ennek nagy részét polgári peres eljárással sikerült visszaszerezni, ám büntetőjogilag senkit nem vontak felelősségre: minden elkövető megúszta."

Lehet, hogy nem is szükséges büntetőjogi felelősségrevonás. Ha minden korrupciós ügy esetén visszaszerzésre kerülne a _teljes_ kárösszeg plusz valamekkora polgári peres büntetés kerülne kiszabásra (amit a kárt szenvedett -- jelen esetben az önkormányzat -- kapna meg, nem az állam), az is elégséges visszatartó erő lenne a korrupció ellen: nem érné meg, sőt valamilyen mértékű pénzbeli veszteséget jelentene a korrupció elkövetőinek.

A tulajdon elleni bűncselekmények esetén kívánatosabb, ha a tulajdonos újra "egésszé tétetik" (made whole again), mint ha az elkövetőt szabadságvesztéssel sújtják, de a tulajdonos veszteséget szenved.

kiir 2016.12.28. 22:49:45

Hú, akkor belerondítok a közösbe.

Mindenki úgy definiálja a demokráciát, ahogy akarja -- csak írja le, hogyan definiálja. Annak azonban semmi értelme, hogy úgy foglaljunk állást más véleményéről, hogy el se olvassuk azt. Ebben az esetben Kornai cikkének az első fele jelent meg a hivatkozott oldalon, és konkrétan úgy végződik, hogy a második rész választ ad arra, vajon "le lehet-e váltani békés úton ezt a hatalmat". Amíg a t. blogger ezt a választ nem ismeri, addig nincs miért pocskondiáznia Kornait.

Amúgy az interjú teljes szövege már több hónapja itt olvasható:
www.kornai-janos.hu/Kornai2016-HVG-interju.pdf
Véleményformálás előtt szabad elolvasni.

Amúgy a jeles tudós a demokrácia, az autokrácia és a diktatúra formális elemzésére nem egy HVG-interjúban szokott vállalkozni, ez nem az ő stílusa. Kornai nem egy blogger, basszus. Viszont az interjú konkrétan meghivatkozza a "nemrég megjelent tanulmányt". Itt olvasható:
www.kornai-janos.hu/Kornai2016-Meg-egyszer-a-rendszerparadigmarol.pdf
vagy itt:
www.kszemle.hu/tartalom/cikk.php?id=1656
Véleményformálás előtt javaslom elolvasni.

Amúgy a jeles tudós már 1989-ben kifejtette, hogy nem lelkesedik a külföldieknek történő privatizációért, mert a rendszerváltásnak hosszútávon mégiscsak a magyar polgárságot kéne megteremtenie (lásd Indulatos röpirat, vagy az internethuszároknak egy 1991-es cikk:
www.kornai-janos.hu/Kornai1991%20A%20privatizacio%20elvei%20Kelet-Europaban%20-%20KSz.pdf). Tiszta Arisztotelész, mi? Persze akkoriban ez a sok okos még csak a csattogós lepkéjét tologatta.

Bocsánat a keresetlen szavakért, de ez olyan szintű szellemi renyheség, amit elkeserítő megtapasztalni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.28. 23:01:11

@kiir:

Az utolsó link helyesen:

www.kornai-janos.hu/Kornai1991%20A%20privatizacio%20elvei%20Kelet-Europaban%20-%20KSz.pdf

Nem szabad bezárójelet tenni közvetlenül a linkek végére.

2016.12.28. 23:03:10

a liberális demokrácia a centrum országok és a szabad városok privilégiuma.

leponex 2016.12.28. 23:20:29

'A "liberális demokrácia" társadalmi programja valójában egy ezidáig teljesen ismeretlen program Magyarországon.'

Lehetséges hogy így volt, de a 'létező' liberális demokrácia orcájára azért vethettünk - évtizeddel ezelőttig - irígykedő pillantásokat.

Ma a zinternet világában élőben is követhetjük, miképpen szakajtóznak lefelé túlérett gyümölcsei a libdem nagyvárosaiban mindenfelé.

Pedig mily romi volt anno a Szörényi:

"Saint-Tropezben sajnos minden testrészem leégett
S láttam, hogy az Isten mennyi szép embert teremtett
Lenyűgözött engem Nizza, Monte Carlo s a fényűző gazdagság
Mégis, ne gondold kérlek, hogy csak ez a boldogság"

Nizzáról, Kölnről, Berlinről, ... előbb jut ma már eszébe az embernek a mindennapi terror mint a liberális demokrácia kívánatossága. Ja, meg a boldogság ...

Egyszerűbb persze a trumpista orbánista poppppulista nacccionalistákra fogni mindezt ...
Ja, meg az oroszokra, az oroszokra meg a putyinra.
meg az oroszokra ...

Egyetlen mentsvárunk, hogy a Haraszti Miki éberen figyel minket ;-)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.28. 23:51:19

@leponex:

"a mindennapi terror"

... ami Szíriában, Irakban, Afganisztánban meg Jemenben történik. Esetleg még Iránban meg Törökországban meg különféle afrikai országokban.

Erős aránytévesztés az európai "mindennapi terror"-ról értekezned.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.29. 08:36:36

@kiir: nagyon szigorúnak tetszik lenni az idézett link posztbeli jelentőségéhez képest -- engem spec nem annyira érdekel Kornai munkássága, viszont amennyire egy internet huszár az internetről tájékozódik, annyira pontosan idéztem, és mivel egyik internet huszárnak sem kötelessége elinalni minden cikk után kiterjedt kutatással mögé nézni az írásoknak, ezért az interjúalanyok és híveik választhatnak, hogy megelégednek a riportok alapján kialakítható véleménnyel, vagy duzzognak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.29. 08:38:59

Egyébként legalábbis az utolsó linkre egy szép 404-est kaptam, vagyis egyelőre még én is informatívabb voltam

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.29. 08:51:52

Köszönöm a hvg-s linket, elolvastam, nagyon nagy részt egyet is értek a benne foglaltakkal, illetve éppen az, amit bíráltam benne megválaszolatlanul is maradt: K. nem tudja eldönteni, hogy ez a rendszer békésen leváltható-e (ami dicséretes önkorlátozás, hiszen politikai ügyekben jósolgatni nem volna tudóshoz méltó), viszont ezzel azt sem tagadja, hogy a saját definíciója szerint az Orbán-rezsim demokrácia

kiir 2016.12.29. 08:55:08

@HaFr:
"engem spec nem annyira érdekel Kornai munkássága"
Ha így tudod a korlátaidat, akkor ne alkoss véleményt Kornai munkásságáról. Egyébként meg egy fél riportot vettél egész riportnak. Ez még egy filozófusnak is föltűnhetett volna.

A link helyesen itt van (duzzogók számára):
@neoteny:

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.29. 09:02:11

@kiir: mindegy, 1. a fél riportnak is elég kell lennie, különben miért jelent meg, 2. az egész riport sem változtatott az álláspontomon, 3. miért ne alkossak véleményt, amelyben K. csak illusztráció -- és adekvát illusztráció -- volt. Az egész riport egy inkoherens, heurosztikus értékét tekintve elhanyagolható politikai rendszer-elemezéssel indított, ezt végig fenntartotta, és végén ezt maga is elismerte. Nem én duzzogok.

kiir 2016.12.29. 09:06:29

@HaFr:
Ja, ez egy rosszul sikerült interjú egy amúgy sem erős tanulmány népszerűsítésére. Viszont a tanulmány határozottan úgy foglal állást, hogy az Orbán-rezsim proceduálisan nem leváltható.

Mondjuk erről a blogról úgy emlékszem, a PKP-nak van saját tapasztalata arról, hogy milyen intézményesen akadályoztatva lenni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.29. 09:15:22

@kiir: kétségtelenül van... de a hibát elsősorban magunkban keressük. alkalmasabb ellenzékkel (PKP included) elérthető lenne a békés hatalomátadás, amit mi sem mutat jobban, mint ahogy a Fidesz viselkedik az ellenzék átmenetileg veszélyt jelentő törekvéseivel (most éppen a Jobbikkal szemben): komolyan veszi. Sokkal komolyabban, mint az ellenzék önmagát. Miért, mert a (baloldali ellenzék) liberális oligarchia visszaállításában érdekelt, még mindig kibekkelni akarja az autokratikus oligarchiát, sajnos azonban ez kevés a demokrácia érdekében történő mozgósításhoz, ami se nem érdeke, se nem ért hozzá. Egyébként a KSZ írást olvastam annak idején (most, hogy belelapoztam, felrémlett), és nagyon egyetértek az ingyenes equity juttatással, a polgárosítás jelzett stratégiájával, és utólag nagyon naivnak tartom az egész optimizmusát. Úgy tűnik, ahol K. "politológusként" nyilvánul meg, ott túl gyakran téved.

camilló 2016.12.29. 09:44:25

Nem tudom kitől olvastam, de igaz: " Nem a demokrácia hozza létre a szabadságot, hanem a szabadság a demokráciát." Egyetértek az anarchistákkal, hogy a demokrácia is diktatúra. A többség diktatúrája a kisebbség felett. A rendszerváltástól olyan időket élünk, ami egy sajátságos demokratikus diktatúra. A kisebbség diktatúrája a többség felett. Pontosan ahogy HaFr fogalmaz, az oligarchák demokráciája. Ez volt! Ez van! Ez lesz???

Tamáspatrik 2016.12.29. 10:15:33

A cikk harmadik bekezdését imádom, a szívemből szól és sokszor kellene leírni, hogy mi is a demokrácia valójában. (Az Arisztotelészre való hivatkozás kissé meglep, de hát nincs új a nap alatt, régen is tudták már a bölcsek.) Én is ezt ugatom folyton egyébként, de rám se hallgatnak, egyszerűen mert nem tartozom a vezértulkok közé.

Váltsuk ezt aprópénzre példákkal: Hol tapasztaltam pl. munkahelyi demokráciát? Multicégeknél volt ilyen, mindaddig, amíg egyes magyar menedzserek nem kezdtek el kavarni, de a jelenség létezik. Magyar cégnél is előfordul, ott, ahol a multik szokásait akarják meghonosítani. Ilyen cégnél dolgozom most. Néhány menedzser időként beletojik ebbe, másféle kultúra számukra a megszokott, a természetes.
A családi demokrácia is érdekes, nálunk a nejem autoriter berendezkedésű családból jött, és demokrácia helyett anarchikus lett a családi életünk sajnos. :(
A település szintje megint izgalmas. Nem emlékszem a forrásra, de szavahihető volt: a korrupció nyugaton is nagyon nagy volt egy időben, évszázadokkal ezelőtt és a felszámolása nem az állam felől, hanem a települések lakóinak felháborodása felől indult meg, úgy a 19. században.
Egyébként pedig az az olasz társadalomtudóstól idézett cikket én is olvastam: tendenciózus és nem objektív, elavult fogalmi kerettel dolgozik. Negatív hangvételű és azt magyarázza meg (kissé Tölgyessy is ilyen), hogy mi mért nem lehetséges, nem pedig azt, hogy valami HOGYAN lehetséges. Demokrata elkötelezettségű ember mint én, vagy mint te, "HaFr" inkább azt kell, hogy mondja, igen, nyugaton se volt mindig így, de a demokrácia gyepjét kétszáz éve nyírják és öntözik, nálunk pedig még csak pár évtizede...

Laptop7712 2016.12.29. 10:21:10

@HaFr:

Hafr, a 89-es konszenzus védhetetlen, egyszerűen nincs olyan „értékmező”, és a hozzá kapcsolódó hit, ami alapján a 89-es konszenzus védhető. Egyszerűen az történt, hogy 4 év alatt a demokrácia nevében lerabolták az országot, megszűntek a nemzetgazdasági ágak, vidéken az iparágakkal együtt eltűnt 2 millió munkahely.

Erre rárakódott az elmúlt 26 év nyomora. Egymillió ember hagyta el az országot mára, Évente 600 orvos dobbant, és a végzett mérnökök kétharmada.
1994-ig a teljes hazai működő vagyon, és infrastruktúra eltűnt. 40 év teljes hazai teljesítménye.

Erre jött a Bokros, meg a csomagja. Ez lófasz, nem demokrácia. Mégis mit vársz? Hogyan milyen értékrend van érvényben? Hogyan védhető a védhetetlen?

Egy mérnök azért dobbant, mert nem hiszi azt, hogy a barmokkal szemben értékes a munkája. Nem hisz az értékteremtésben, abban a világban, ahol pillanatok alatt milliárdost tud csinálni a politika, és abban a világban, ahol a nagyvállalkozó csont ingyen kapja a gyárat az államtól.

Ez EU-s lóvék 40 %-át valahogy mindig sikerül ellopni.
A „privatizációban” ingyen – semmiért, színes jegyeket nagyon sokszor felhasználva – szerezte meg a külföldi tulajdonos a valós értéket. A 7 magyar régióból 5 az EU legszegényebb régiói között van. Az ország területének több, mint kétharmada.

Ebből bukta lesz, nem is kicsi. A „tetszettek volna forradalmat csinálni” már elindult, a kérdés az, hogy hova fut ki.
A csávó megírta emlékiratait:

index.hu/belfold/2016/12/28/gegesy_ferenc_volt_ferencvarosi_polgarmester_felfedte_hogy_mukodott_nala_a_korrupcio/

Lehet szemezgetni a tarifákban. Ez már tényleg szánalmas. Hogyan mesélget egyáltalán egy politikus „értékteremtésről, meg értékteremtő munka fontosságáról”

Ez a generáció a saját példaképeit keresni, és meg is találja. A balhé csak most kezdődik.
Nekem azt mondták, ha szegény emberek akarnak demokráciát játszani, abból az lesz, hogy a szegények fel fognak lázadni. Ezt pl. tudták 45 után Deutschlandban, és kurvára nem lopták el a Marshall pénzeket.

A történet önmaga paródiája. A hitelesség meg a „náciknál” van, meg az olyan embereknél, akik valamilyen szinten példaadók, és valami nagyon komoly, független teljesítményt tettek le az asztalra. Ez meg nem egy bankár, vagy egyetemi tanár. Itt a gond.

Elindult a varázstalanítás.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.29. 10:42:39

@Tamáspatrik: igen, én is félszívvel tettem be az utolsó zárójelet, most ki is vettem -- lám, csak hatása van a kommentelésnek :)

kiir 2016.12.29. 10:47:01

@HaFr:
OK, Kornait elnagyoltad, erre felhívtam a figyelmet, volt alkalmad pontosítani. Ennyit akartam. Amúgy a poszt érdemi gondolatmenetét lekövettem, csak azt nem kommentálom, mert nem lenne sok hozzáadott érték benne.

Visceroid 2016.12.29. 18:44:22

"2010 előtt sem volt demokrácia"

Ok, de most már biztosra vehetjük, hogy nincs, és nem is lesz. Lehet itt magyarázkodni, meg k*va jó elemzéseket csinálni, de ez az ország elkúródott. Nem kicsit, nagyon. Nincs visszaút.

pitcairn2 2016.12.29. 19:03:18

@Visceroid:

ez lenne maga a demokrácia + az Európai Unió

Mr. Waszabi 2016.12.29. 20:20:47

Sajnos, az derült ki, amit írtál. Ehhez szükséges volt, hogy megtörténjenek ezek a félresikerült dolgok. De: ez nem végeredmény, inkább tananyag. Ahhoz, hogy rájöjjünk: még van mit tanulni és megvalósítani. Már amennyiben játékban szeretnénk maradni, mint élelmes, értelmes európai nemzet. A norvégok, dánok ezer évvel ezelőtt is királyok voltak, és ma is azok. Ezer évvel ezelőtt még mi is azok voltunk, de közben elkurvultunk. Nos, nyilvánvaló, hogy nem a norvégoknak, dánoknak kell változtatniuk, hanem nekünk. A politikai bullshitet meg figyelmen kívül kell hagyni. Majdnem a Kádár-rendszerben érzem magam, amikor nyomatják a tv-ben a pártpropagandát, miszerint Magyarország erősödik. Az eszünket kell megőrizni tisztán, mert még szükségünk lesz rá. Orbán nem él örökké ugyanis, amiként Rákosi vagy Kádár sem élt.

élveteg 2016.12.29. 20:28:48

Minden rendszer valamiféle hiten alapul A fáraok sem azért tudták működtetni a rendszerüket mert terroizálták a népet ( még ha esetleg voltak ilyen részei is rendszerüknek ) mert akkor nem 3 ezer hanem 3 száz évig sem maradtak volna fent Hanem hittek benne A demokrácia is hitre alapul Az emberek hisznek benne hogy az általuk megválasztott vezetők ha jól -rosszul is ha hibákkal, sőt bűnökkel is de végeredményben értük dolgoznak Ha ez a hit megszűnik semmi nem menti meg a pusztulástól De ki hiszi azt el hogy itt az elmúlt 25 évben az ilyen olyan színű szagú megválasztott vezetés érte dolgozott?

Alick 2016.12.29. 21:27:49

@Laptop7712: A Rózsadombi Paktum "titkos záradáka" a következmények nélküli lenyúlás kontinuitásáról szólt ("ha ti sem vizsgálódtok a spontán privatizáció ügyében, a többit vihetitek")

HaD 2016.12.29. 22:16:48

Ahol csak tudom elmondom:
1. A rendszerváltásnak titulált átbszás egy előre megtervezett hatalomátmentési eljárásvolt.Az oroszok bukták a rakétavédelmi versenyt meg az olajárat de a békének az volt azára hogy az elvtársak vihessék a zsákmányt és persze ne kössék fel őket(csaucseszku valszeg példastatuálás volt az esetleges okoskodó vezérek felé).Pozsgai/stumpf felkészítették a "zseniális ifjakat" akik aztán szépen viszik az ügyeket. Az FKGP/MIÉP/JOBBIK szerepe a riogatáson túl a gyanús elemek összegyűjtése és partvonalon kívűlre állítása.
2.A fentiekből következik hogy nincs semmiféle bal meg jobb oldal.A zsákmányszerzést váltógazdálkodás formájában csinálják az egymás "elszámoltatása" és az ellenségképek midián keresztüli kialakítása kizárólag a figyelem elterelés része egy hatalmi iskola egyszerű tanításai szerint. Műbalhék...a demokratikus rend kialakítása békés úton ezért(is) illúzió!Az öszödi beszédet előre kidolgozott formában játszották le. A szerepe a rendszerváltás utáni állaptok lezárása volt.
3. Ki állhat e mögött? Érdemes utánaolvasni a csányi demján madget rahimkulov vonalnak...

morph on deer 2016.12.29. 23:10:06

"Magyarország fél évtized leforgása alatt példaértékű poszt-kommunista (post-Cold War) demokráciából populista autokráciába ment át. Kérdezem magamban: ez vajon hogy lehetséges? "

Például úgy, hogy a 'demokrácia' hazai meghatározása nem egységesen definiált normarendszeren alapul.
Rosszabb hírem is van, többek közt a 'liberalizmus' sem!

Pedig biztos forrásból értesültem róla, hogy 'népünk bölcs vezére' - a név "Orbán" ha esetleg kétség merülne fel - tanult angolul. (Az eredményt inkább nem minősítem, de ez maradjon köztünk!)
Szóval nem igazán világos, hogy többek közt ezek a szavak is miért jelentenének mást Magyarországon, mint bárhol máshol, de úgy fest, higy ez a helyzet.

Visszatérve: amit mi 'demokrácia' meghatározással illettünk, az valószínűleg nem volt több, mint a többpártrendszer és a véleményszabadság, bizonyos szinten a sajtószabadság megélése a 'soft' diktatura után, nem lényegesen több.

A lakosság többségének ennél több garantáltan nem jött át, holott a fogalom valójában jóval összetettebb.

Magyarul: az a 'demokrácia' fogalom a legjobb esetben is a papírformának felelt meg, a tudati azonosulás mind a mai napig várat magára!

Mindezt azon az alapon merem kijelenteni, hogy több mint negyed századot éltem olyan országban, ahol a demokrácia alaphelyzetben adott, legfeljebb az irányultsága változik némiképp, attól függően, hogy épp milyen kormány van hatalmon.

Érdemes megjegyezni, hogy ez a legszélsőségesebb esetben is legfeljebb hangsúlyváltozást eredményezett, de az alapértékekhez nem nyúltak.

Ilyen is van, ilyen is lehetett volna, nálunk is. Csak sajnos nem lehet kikerülni a gyerekcipőt, legalább is úgy néz ki.

Különösen akkor nem, ha egy hataloméhes kis manipulátor vezeti az országot abba az irányba, ami neki a leginkább jövedelmező...

Ideje lenne már felfogni, hogy az orbáni rendszer nem ideológiáról, vagy nemzeti értékekről szól, hanem a Viktor személyes ambiciójának megvalósulásáról, és semmi másról!

Már ugyan látszik a korszak vége, de sokan még mindig nem fogják fel.
Pedig ez törvényszerűen így lesz, lehet fogadni!
Vakaki?

morph on deer 2016.12.29. 23:13:14

@morph on deer:
Szóval nem 'vakaki' hanem 'valaki'!
Elnézést!

potie23 2016.12.30. 00:13:30

@HaFr: Kedves Posztíró!

Ha demokrácia mellett érvelsz, akkor legsúlyosabb hiba Arisztotelészre hivatkozni ugyanis ő helytelen államformának tartotta:

hu.wikipedia.org/wiki/Arisztotel%C3%A9sz_%C3%A1llamformatana

www.c3.hu/~klio/klio003/klio019.html

@Tamáspatrik:

Nincs ebben semmi meglepő.Magyar nemzetnek volt egy felmérése a 2000-es évek közepén,hogy mennyire fontos a demokrácia.25% jobb volt KÁDÁR alatt 50%-ot nem érdekli 25% demokrata.Ebben nincs semmi meglepő az embereket az érdekli,hogy mennyit keresnek és hogyan boldogulnak a hétköznapi életben.Mi se mondjuk azt,hogy Mátyás király uralma milyen rossz volt,hanem virágkorként emlegetjük, pedig valóságban egy autoriter személyiség volt és több lázadás is volt ellene.Vagy említhetném XIV. Lajost.

Ókori filozófusok óta tudva levő,hogy demokrácia azokban országokban erős, ahol van széles középréteg.Ha ez megszűnik illetve nincs akkor demokrácia el sorvad."Nyugati" országokban demokrácia, félzárkózást sikert hozott náluk, nálunk meg sikertelenséget.Így nem csoda,hogy nálunk ez rendszer kezd kiépülni.

A legvalószínűbb forgatókönyv,hogy magyarság szép lassan fel fog morzsolódni.Ennek oka sok rétű.Első ok,hogy Nyugati országok bevándorlás nélkül összeomlottak volna,90 -es években fordítottam Spiegelben egy cikket ami német társadalom totális elöregedését vetítette előre.Ez trend nemzetközi lengyeleknél szaporodási arány a magyarnál is rosszabb és ott is munkaerő hiány van.

Bérek emelése hosszabb távon kevés lesz.2060-ra magyar lakosság 6-7 millióra fog csökkeni.Ez durvább mintha háború sújtotta volna az országot (tatárjárásssal,török megszállással egyenértékű "pusztítás") Ennek kevés gyerekszám az elsődleges oka amit tovább súlyosbít az elvándorlás.

Kiút jelenlegi helyzetben nagyon nehéz.Alapvető probléma az,hogy világpiac liberalizációjával két "világ" közészorolunk. Termelésre alapozott gazdaság politika esetén Kínával és Indiával kellene versenyezni,a magyar munkaerő hozzájuk képest drága.Másik lehetőség a magas hozzáadott értéket előállító gazdaság,de itt olyan hatalmas cégekkel kellene megküzdeni, melyek több értéket állítanak elő mint egy gazdag európai ország.Itt csak irányított kapitalizmussal lehetne sikereket elérni,lásd pl. Dél Korea,Japán.Aminek fenntartása hosszútávon minimum kérdéses.
Első sarokkő lenne a nemzeti érzelmek fenntartása,meg kellene fogalmazni,mit jelent 21. században magyarnak lenni.Ez azért lenne szükséges,hogy külföldről hazajöjjenek az emberek és itt indítsanak vállalkozásokat, ehhez viszont vállalkozás barát kormányzat kellene.Ehelyett médiában az uralkodó téma az, hogy itt nem lehet élni, aki értelmes, itt hagyja az országot.

Az oktatás színvonalának emelése, kutatás fejlesztésre szánt összegek növelés hozhatna eredményt.Át kell lépni trendkövetésből trendképzésbe.pl. Nem legújabb mobilokat vesszük meg, hanem mi gyártjuk legújabb a mobilokat mi fejlesztjük ki.

Az oktatás színvonalának növelésének számos kockázata van.Első népesség csökkenés.Iskola mellett kevesen vállalnak gyereket, így kitolódik gyermekvállalás ami értelemszerűen csökkenti az ország lakosságát.Másik,hogy erősen kérdéses,hogy jövedelem különbség (nyugat kontra magyarország) miatt a tehetséges tanárokat és diákokat,embereket meg tudjuk tartani,ezért lenne fontos nemzeti identitás megőrzése, ápolása.

is 2016.12.30. 01:10:30

"civilizált módon, törvényesen, vér nélkül le lehet váltani egy kormányt". Eszerint az Orbán-rezsim simán demokrácia,

Nem. 2014-ben a valasztok 56%-a nem kivanta tobbe ezt a kormanyt latni. Namost megengedem, hogy meg ekkor is, leven az ellenzek tagolt, a FIDESZ alakit kormanyt, sot meg egyszeru tobbseget is hajlando vagyok hozza rendelni. De itt a civilizalt mod vege. 43% szavazatr 67% parlamenti helyet kapni, az nem civilizalt. Az nem civilizalt, hogy az ugyeszseg es a parlament ennyire bena. Az nem civilizalt, ami sajtofronton zajlik. Az nem civilizalt, ami a fougyesz levalthatosagarol szolo jogszabalyban van. Ez mind-mind barbar modon, a hatalmat joggal valo visszaeles formajaban, a jogallami alapelvek szandekos sarba taposasaval, foggal-korommel vedo, es azt semmilyen korulmenyek kozott ki nem ado hatalmat mutat.

Semmi jobb bizonyitek nincs fentiekre, minthogy 2018-ban is a szavazok tobbsege a FIDESZ ellen fog szavazni, es a valasztasi torvenynek koszonhetoen megint azt szamolhatjuk, hogy lesz-e a FIDESZnek ketharmada, vagy sem, es ezt mar most tudjuk.

Ha az ellenzek szar lenne, akkor nem kapna tobbsegi szavazatot, hello, ezt ne is nyomasd, mert tok ego!

is 2016.12.30. 01:19:55

@potie23: "Első sarokkő lenne a nemzeti érzelmek fenntartása,"

Most aztan orrba-szajba nyomjak a nemzeti erzelmeket Kover Laszlotol kezdve Semjen Zsolton keresztul Bayer Zsoltig. PONTOSAN ennek eredmenye az, hogy az ertelmesebbje lelep.

Fussal neki ennek a gondolatmenetnek, mert logikailag lepkefinh, sot az ellenkezojet lehet ertelmesen elmagyarazni: Schengen koraban a nemzetet Europanak hivjak, az ezen beluli kisevbb regiok (regebben: orszagok) jelentoseguket vesztik. Ahogyan 7 magyar torzsbol lett 1 magyar nep, ugy lesz most 29 torzsbol 1 europai nemzet. A regiok megtarthatjak zaszlojukat, unnepeiket, hagyomanyaikat, de gazdasagilag es politikailag nincs es nem is lehet 29 nemzet, ezt egy mai generacionak nem adod be. Ez a teny, es ha meg sokat kapalozol ellene, azzal te vered be Magyarorszag koporsojaba a szogeket szep sorban.

is 2016.12.30. 01:31:56

@DrGehaeuse: Mondanal peldat nagy strategiai dontesre? Mert ugyan a strategak elbujhatnak, de a donteseket nem tudjak titokban tartatni, hiszen annak jol lathato jelei vannak (kulonben nem strategiai dontesek, ugye). Jo pelda Orban Viktor palfordulasa Putyin ugyban 2009-2012 kozott? Ha nem, miert nem? Ha igen, akkor mi volt itt a dontes, miert kellett Orbannak szelkakast jatszani?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.30. 02:07:52

@potie23: ezt tudjuk, finoman érzékeltettem is a posztban, hogy ennek a demokráciának az ideáltipikus formája nem az a demokrácia

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.30. 02:10:53

@is: alkalmas példa valami hasonlóra Trump elnöksége, amelyet 100%ban ő nyert, pedig a populáris szavazatok kisebbségét kapta

potie23 2016.12.30. 07:49:31

@is: Szerintem te fuss neki még egyszer.
"Schengen koraban a nemzetet Europanak hivjak, az ezen beluli kisevbb regiok (regebben: orszagok) jelentoseguket vesztik. Ahogyan 7 magyar torzsbol lett 1 magyar nep, ugy lesz most 29 torzsbol 1 europai nemzet."

Akkor felesleges poszt, hisz nincs magyar politikai rendszer,magyar gazdaság,magyar nyelv,magyar kultúra vagy idő kérdése és megszűnik.

"Ez a teny, es ha meg sokat kapalozol ellene, azzal te vered be Magyarorszag koporsojaba a szogeket szep sorban."

Ha 29 törzsből 1 lesz akkor Magyarország megszűnik.Pont te mentalitásod számolja fel Mo-t nem az enyém.

Hidd el,hogy attól hogy magyar vagyok és definiálom mit jelent magyarnak lenni.Nem jelenti azt,hogy ellenséges vagyok másokkal szemben.Pl. magyarokra lehet jellemző,hogy barátságosak,szívélyesek,nyitottak,ragaszkodnak a hagyományaikhoz.Itt hol a hiba.Lehetne úgyis hozzá állni dologhoz,hogy magyarként hazküldök segélyszervezeteknek pénzt ha külföldön dolgozom.Adakozok egyetemeknek,nézem milyen kutatásokat csinálnak és adok pénzt.Miért teszem?Mert magyar vagyok és van lehetőségem,hogy segítsem a hazám.

Csak te is leragadsz idegengyűlölő mentalitásnál.Magyarnak lenni=utálni másokat.Miért???

Ha igazán komolyan vennéd magyarság tudatot,akkor egy öreg mamát átsegítesz zebrán, dugóban magad elé engedsz egy embert,adsz koldusnak mert ő is honfitársad, mert magyarok összetartanak és segítik egymást a bajban.

Sorolhatnám végtelenségig,de lényeg az,hogy magyarnak lenni mit jelent nekünk kell megtölteni tartalommal.Mivel töltjük meg az rajtunk múlik és tükörkép számunkra.Mert lehet az is hogy magyar segít a bajbajutotton vagy lehet,hogy idegengyűlölő rajtunk múlik.

Egyébként ha mindenki elmenekül innen akkor mit oldunk meg?Milyen problémát?Szerintem probléma elől nem menekülni kell hanem megoldani...

val 2016.12.30. 09:10:30

Hát igen, itt ugye 2010 előtt minden a legnagyobb rendben volt és ultranagy volt a jólét (olyan igazi habzsidőzsi). 2010 előtt még a karácsonyi ételosztásokon is milliomosok álltak sorban - csak úgy passzióból. Ó, de jó is volt akkoriban. Ha csak rágondolok...

DrGehaeuse 2016.12.30. 19:59:45

@leponex: bocsi egy ideig offline voltam. Azt nem szeretem, hogy az orbanizació védelmezője vagy HaFr elleni kommentjeidben. Gőzöm sincs kiféle ember lehetsz, így sem szeretni sem igazán "nemszeretni" nincs alapom.

DrGehaeuse 2016.12.30. 20:01:50

@is: nehéz, de pl. Paks II. Ilyen.

Tamáspatrik 2016.12.31. 11:45:11

@potie23: Az "agyelszívás" miatt ez nehéz. Úgy is le lehetne írni, hogy Koreával, Japánnal és Kínával szemben túl közel vagyunk (térbelileg és kulturálisan is) a centrum országokhoz.
A másik az országunk mérete, amely nem fog olyan tőkekoncentrációt létrehozni, ami csúcstechnológia fejlesztéséhez kellene.
Viszont: van olyan fogalom, hogy ökológiai niche, tehát apró kis fülkék, piaci rések, ahol be lehet törni. Észak-Olaszországban találtak ilyeneket, családi vállalkozásokra építve. Nálunk is lehetne: gyógyszeripar, szoftverfejlesztés, turizmus spéci szegmensei (ezek működnek, de van bennük potenciál), bio-gazdaságok és élelmiszeripar.

Azt egyébként a jelenlegi kormány PRÓBÁLJA, hogy nemzeti egységet teremtsen és levédje a hazai piacot, de meglehetősen rossz eredménnyel, mert a nagy többséget pont a tehetségeseket elidegeníti (kontraszelekció), másrészt nem nagyon hiteles amit mond, kb. arról szól, hogy én "magyarabb" vagyok mint te, úgyhogy kussolj. (A legnagyobb magyar értelmiségiek mint Németh László és Csoóri Sándor is belesétáltak ebbe a csapdába.)
Szélesebben kell értelmezni ezt a fogalmat, nem annyira kizárólagosan, mint a kormány - pontosabban a kormány sleppje - teszi.

tamas11 2016.12.31. 11:52:56

@val:
Ironizálsz, azt hiszed.
Csakhogy fikcióval - bármi az indítéka - nem érvelhetsz jól.
Miről győz meg engem, ha 2010 előtt is szarul éltem?
Elegünk van az oilyen okoskodásokból, amely mindenkor lehetsééeges hbákra optimalizál.

tamas11 2016.12.31. 11:53:52

@Tamáspatrik:
igazad van, szólját te nekik.

Laptop7712 2017.01.01. 10:22:43

@Tamáspatrik: @tamas11:

Íme egy írás, hogy miért tartunk ott, ahol tartunk:
-Idézek belőle: -
index.hu/index2/#bloghu/mentalisdeficit/2016/12/30/hanynivalo_volt_ez_az_ev

"Igazi házmesterország vagyunk, és az a legszomorúbb, hogy ez a többségnek egyszerűen megfelel. Csak a mi kis szarkupacunk meglegyen, a többi nem számít, lehet lapítani, végül is ez már nagyon jól megy. Negyven évig gyakoroltuk a lapítást, két kibaszott évtizedre szüneteltettük, de most hála istennek ismét fel lehet venni a jól megszokott szokásokat. Nyalunk egy kis segget és lesz állás meg előléptetés, na persze csak egy szintig, mert a fölött már komolyabb összeköttetés kell, szorosan befogjuk a pofánkat és soha, még véletlenül sem állunk ki senki és semmi mellett."

Közben meg minimum 1 millió ember unta meg ezt az össznépi játékot, és külföldön rájött arra, hogy arrafelé seggnyalással nem lehet menni semmire. Én azon csodálkozom, hogy miért csodálkozunk azon, hogy ilyen világban élünk?

Gereincet kell megtalálni. Akinek meg van, az meg példakép, és követik is a fiatalok. Ez lesz az új trend. Katinka, Lovasíjász, szomszéd Pista bácsi, a 20 éves csaj, aki saját erőből letesz valamit, ők lesznek a példaképek.

Az iskolában megy a nyalásra való nevelés, közben aki meg kilép belőle, az annyira kilép, hogy meg sem áll külföldig. Az MTA meg álmodozik az innovatív elméről, meg vállalkozások tömkelegéről.

Világcégek általában egy garázsból is indulhatnak, ha nem törik le a az alkotók hitét. Itthon meg kegyetlenül odabasztak mindig a fiatal tehetséges vállalkozó szellemnek az elmúlt 26 évben.

Ahogy a mellékelt ábra mutatja, nagyon nem vezetett eredményre.
Ki fog innovatív vállalkozásokat gründolni vidéken?

Hogyan lesz ebből prosperitás?

Egy minimumban meg kellene már végre állapodni.

Tamáspatrik 2017.01.01. 12:36:04

@Laptop7712: A cikk megfogalmazásai találóak. Mindenki készíthet saját mérleget a tavalyi évéről, mikor tudott gerinces lenni és mikor nem vállalta fel a konfliktust, és ha nem, akkor milyen okokból nem. Magamat sem érzem makulátlannak, kb. úgy 70%-osnak, ami valamivel jobb mint a munkatársaim átlaga. A konfliktusok nem indulatos, nem játszmaszerű KULTURÁLT és ésszerű kezelése, erre nem szocializálódtunk.
Egy kisvárosi iskolában egyetlen cigány (?) származású kamaszgyerek terror alatt tud tartani egy egész osztályt, ez konkrét példa, de eléggé általános (sajnos fél füllel hallottam a sztorit, nem tudom most leírni, csak a lényegét és azt hogy valamilyen helyi sportegyesületben vált az agresszivitása botrányossá). A gyerekek nem tesznek semmit, a szülők fel vannak háborodva, de ők sem, mindenki az ÁLLAMTÓL, a HATÓSÁGOKTÓL várja, hogy lépjen. Ez esetben a gyerek szülei befolyásosak, és mindenki lapít.
Most mit mondjak, ha kicsiben is ez van?

pitcairn2 2017.01.01. 12:38:15

@Laptop7712:

"Egy minimumban meg kellene már végre állapodni."

“Segíts magadon, Isten is megsegít”.

a "minimumról való megállapodást" pedig feledd el egy életre:)

pitcairn2 2017.01.01. 12:39:30

@Tamáspatrik:

"Egy kisvárosi iskolában egyetlen cigány (?) származású kamaszgyerek terror alatt tud tartani egy egész osztályt, "

ide vezet a tankötelezettség:)

nincs tankötetezettség - nincs probléma:)

Laptop7712 2017.01.01. 13:07:32

@Tamáspatrik:
Érdekes a szülő hozzáállása, amit nem tudok hova tenni.
süti beállítások módosítása