1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.12.09. 16:58 HaFr

Visszalépni a modern népi konzervativizmushoz: a centrista ellenzék programja

Amikor nevet választottunk a Polgári Konzervatív Pártnak, úgy véltük, lehet támogatottsága a hazai középosztály és a polgárság körében az államtól legalább mentalitásában független, kapitalizmust hirdető, a nemzeti kompetenciáinkat modernizáló vágyó politikai erőnek. Most már látszik, túlságosan előre szaladtunk ezzel. A hazai középosztály nem tudta megvédeni -- döntően a liberális demokráciában összpontosuló -- intézményeit a Fidesztől, a jórészt magasabb státusú polgárság, a társadalmi "elit", pedig ahelyett, hogy az autonómiáját erősítette volna az állammal szemben, és védte volna a versenyt, a piacot, és a szellemi függetlenségét, elfogadta Orbán halálos ölelését -- részesévé vált a perverz állami redisztribúciónak, nem tiltakozik a demagóg nacionalizmus és az alsóbb rétegeknek a politikai társadalomból való kirekesztése ellen.

Ezek tények, nem vádak. A "jobb" ajánlatot megfontolták, és elfogadták. Se a polgárság, amely a definíciója szerint leginkább az autonómiára való igénnyel és az ennek megfelelő életformára való törekvéssel azonosítható, se a szociológiai státussal megragadható középosztály, amelybe a polgárság alul belenyúlik, nem voltak elég erősek se lélekben, se szellemben, se anyagiakban az állam támogatásnak álcázott frontális támadásának elhárítására, ami nem csoda. Az lett volna csoda a magyar történelem és a rendszerváltás "eredményeinek" ismeretében, ha képesnek bizonyulnak erre.

A Fidesz várhatóan tartani fogja ennek a -- felső három jövedelmi tizedet -- felölelő társadalmi csoportnak a legnagyobb részét az eddig bevált eszközökkel, miközben a középosztály nagyobb része folyamatosan csúszik lefelé. Mégis, ez utóbbiak azok a rétegek, ahol az ellenállásnak, éppen a fokozatos kisemmizésük okán, lehet -- akár jelentős -- tartaléka. A Fidesz célja, hogy ezeket deprivációs pályára állítsa, illetve egyre erősebb függésbe taszítsa az államtól. A magyar nemzetnek pedig az az érdeke, hogy ezek ne csússzanak át végképp a nacionalista demagógia oldalára, ami csakis a társadalmi-jövedelmi helyzetük javításával érhető el.

A jobboldali centrista programnak tehát vissza kell lépnie egyet. A létező polgárság képviseletére való igény helyett a jövőbeni polgárság képviseletét és a középosztály feltöltését kell szolgálnia: a polgári hangsúlyt le kell váltania a modern népi hangsúlyra, értve ezalatt, hogy azokat kell döntően képviselnie -- a létező polgárság távlati érdekeit is szolgálva -- akik be akarnak lépni a középosztályba, illetve polgárrá akarnak válni.

Ezek döntően a mai munkások, alsó- és középszintű vezetők, alkalmazottak, akiknek ugyanúgy érdekük a haza piaci kapitalizmus sikere, mint a KKV-k tulajdonosainak. Ennek a szélesebb értékteremtő rétegnek az érdekei ma élesen szembemennek a Fidesz oligarchikus államának gyakorlatával, de szembe a baloldali hiedelmekkel is, miszerint kapitalizmus-ellenesek lennének. Nem azok, mert tudják, hogy a kenyerük múlik rajta, és nem azok, mert piaci cégekben dolgozva tudják, hogy az nem ördögtől való.

A modern népi konzervativizmus egyszerre szolgálja a dolgozók, a KKV-tulajdonosok és a polgári szellem érdekeit, és ezek számára a méltányos adórendszerrel támogatott piacban találja meg a közös intézményrendszert. Aki ismeri a hazai KKV- szektort, pontosan tudja, hogy a dolgozók és a tulajdonosok között jóval több érdekegyezőség, mint -ellentét van. A kiszámíthatóan működő vállalati rendszer mindenkinek érdeke, aki (az állami basáskodással szemben) autonómiára, önbecsülésre és kiszámítható megélhetésre vágyik. Mindegyik említett rétegnek a kooperatív-versengő piaci körülmények között van a legnagyobb esélye az értékteremtésre és a leghatékonyabb érvényesülésre. A dolgozói, munkás- és alkalmazotti pozícióból ugyanakkor egyszerre lehet perspektívát látni a versenyképességgel együtt erősödő bérnövekedésben és a részvény- és vállalati résztulajdonossá, majd önálló tulajdonossá válásban. Erősíteni kell a magyar gazdaságnak nemcsak a tőkevonzó képességét, de a saját vállalkozói szektorát és vállalkozói mentalitását is, és mindezek hátterében az oktatási rendszerünket és az állami hatékonyságot. Ez mindösszesen áll a legtöbb kései modernizációs sikertörténet hátterében szerte a világon, de az olyan polgári társadalmak válságok utáni újjászületése mögött is, mint a német.

Szüksége van arra az egész országnak, hogy végre más logika szerint szemlélje a társadalmi konfliktusokat és igényeket. A legfontosabb mai konfliktus a fideszes parazita réteg és a társadalmi értékteremtésre képes milliók között állnak fenn, és a polgárság jelenleg még nem tudja eldönteni, hova álljon. A politikumnak is végre ezt a logikát kell követnie. A társadalom (szellemi, fizikai és erkölcsi) java a NER-rel (Fidesz, szocik stb.) szemben. A modernizáció a deprivációval szemben. A reális jövő az irracionális múlttal szemben. Ez a javaslatom. 

Javaslom, vessünk véget a szimbolikus politizálásnak. A potens ellenzéknek új narratívát és új politikai logikát kell hoznia, amire az elmondottak alkalmasak. Aztán harminc év múlva újra zászlónkra lehet tűzni a par excellence polgári konzervativizmust. Amikor lesz a nevén nevezhető polgárság.

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1912036831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boross Bence 2016.12.09. 17:06:14

Az ábrándozás az élet megrontója.

Boross Bence 2016.12.09. 17:36:39

@HaFr: Akkor kicsit bővebben. Mint múltkoriban kiderült, ezek a szösszenetek csak gondolatjátékok, egy évek óta tartó tét nélküli agytorna szüleményei. Politikai hozadéka nincs a dolognak, a PKP nem létezik. A blog hozzászólóinak köre régóta nem bővül, a stabil mag többnyire önmagát ismétli, akármi is kerül elé. Az akármi viszont tényleg akármi: most éppen "munkások, alsó- és középszintű vezetők, alkalmazottak" lettek a "modern népi konzervativizmus" eszméje hordozására kijelölt közeg. Aha. Persze, miért is ne. Azután pedig majd a cigány homoszexuális nők vagy a nyugdíjasok lesznek. Hiszen nekik is "érdekük a haza piaci kapitalizmus sikere". Miért is ne?

Nehéz ehhez komolyan viszonyulni. Jóhiszeműen az "ábrándozás" címkével láttam el, amiről az ember egyből a híres idézetre asszociál. A mondat találóan világít rá arra, hogy az efféle elméncségek miért nem tudtak hatni.

"Most már látszik, túlságosan előre szaladtunk ezzel." Szaladás. Persze. Inkább egy helyben menetelés.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.09. 17:39:30

@Boross Bence: kicsit bővebben: nagyon rossz lehet neked

2016.12.09. 18:04:33

ez így túl egyszerű, túl slágvortos.van egy működő(kormányzati) gyakorlat a megszállt önkormányzatokkal és a hozzájuk alkalmazkodni kénytelen nem autonóm gazdasági szereplőkkel. kkv-k és alkalmazottak. aztán még van az értelmiségnek az a része, amelyik a legjobban be van szorítva, tanarak, orvosok-eü dolgozók. akkora a függés, h nagyot kell szóljon az a néptribun-pártvezér, vagy népvezér, akinek a hallatán ezek lerázzák a fideszt.
majd elér a gúzsba kötöttség(és a depriváció) egy szintet, amikor már csak a láncaikat veszíthetik . . . akkor majd megy magától is, de addig.
vagy van még egy álmom, de az senkinek nem jó: a jövő évre beharangozott nagy fordulat után Orbán szövetségesei(dehogy azok, igazából nem nagyon vannak neki) rájönnek hogy ezek a lótolvajok tktp saját zsebre fosztogatták NyEurópa adófizetőit. nosza vissza a lét, vagy kemény idők jönnek KEurópa tolvaj-haramia vezéreinek népeire!
hamar kiderül majd, h a migráncsok az csak egy dolog, de fizetni azért, h lótolvajék fölzárkózhassanak! meg itt ez a sok Keurópai munkavállaló. elveszik a honi dolgozni akarók munkáját! még mit nem
megkeveri az még a beruházások allokációit is Európa szerte
na ebből sem lesz itt polgárság

zenonküp 2016.12.09. 18:27:17

@Boross Bence:
Szabo Dezso: A magyar kozeposztaly megteremtese, Philadelphia, 1935, oktober 10.
Mint lathatja On es a kommentelo tobbiek is, a poszt az ujabb magyar tortenelem egyik legegetobb problemajahoz nyult hozza.
Visszahatralhatunk akar a zsido emancipacio reformkori vitajahoz, a gorog kereskedok szerepehez, a magyarorszagi polgarsag tortenetehez, egyet latnunk kell, a posztban nagyon egyertelmuen, hatarozottan felvetett problemak megertese s azt ezt koveto cselekves nelkul egy tapodtat sem fogunk elorebb lepni.
A szerzo amikor mar korabban utalt a megertes nehez munkajara, most pedig a visszalepesre, en ugy is ertenem, hogy hatrebb lepesre, hogy jobban lassuk a problemat teljes nagysagaban, nos akkor az On hozzaszolasa teljesen celt tevesztett, maganak a problemanak a meg nem erteserol szol csupan.

Boross Bence 2016.12.09. 18:51:01

@zenonküp: Nem tudom, hogy Ön mi okból rajong HaFr írásaiért, vagy a tevékenységéért, hiszen hozzászólásai visszaolvasásából bárki számára kiderülhet, hogy Önnek semmi köze a konzervativizmushoz, de arra kérem, ne legyen a bloggazda csicskása, és próbáljon meg érvelni a bírálói lehülyézése helyett!

Az, hogy mennyire éget történelmileg a HaFr által itt felvetett probléma, teljességgel lényegtelen, mert sem most, sem az elmúlt négy évben nem tudott sem erre, sem ennél kevésbé égető történelmi problémákra konstruktív - bocsi, akarom mondani: átélhető, kézzelfogható, gyakorlatias, máshol már bizonyított, politikailag hasznosítható vagy könnyen nem félresöpörhető - választ adni. Elmélkedései még csak jobban sem világították meg e problémákat, nem jártak az aktualizálásból fakadó pozitív hozadékkal.

2016.12.09. 19:15:48

szerintem akkor is az 1.sz.probléma kkv-k tőkeszegénysége
2. ennél fogva, vagy épp ezért tudja gúzsba kötni őket a rajtuk is gazdagodó államba bujtatott oligarcha réteg és strómanjaik
3. tudatosan és szervezetten akadályozzák a valódi piac és verseny kialakulását
4 a leginkább középpolgárinak megfelelő életnívójú réteg az pont, hogy az állam alkalmazásában, vagy attól erős függésben él. politikailag közömbös, vagy kollaboráns
.
.
.
-a hatalomnak szerintem nem lebecsülendő a manőverező képessége és a reakciósebessége, ha valami veszélyeztetni látszik. szerintem az ellenzék, v ellenzők csak kullognak utána. a potenciális szavazóik teljesen elveszettnek érzik magukat
-gyenge érdekérvényesítő képesség, a hatalom, ha nagyon akarja teljesen megszállhatná a szakszervezeteket is, de nem éri meg. így most megszállás nélkül, kényelmesen lehet terelgetni őket
- gyenge, hatástalan az az ellenzéki(bal, közép, és jobb) retorika, ami a vezetők korruptságának napi gyakorlatával, annak hatékonyságával és mértékével, valamint a hozzá fűzött, azt tagadó, tagadni próbáló kormányzati kommentárok mérgező cinizmusával próbálja szembesíteni az embereket.
szvsz nyelvészek, kriminálpszichológusok, szociológusok és direkt kriminalisztikai szakértők bevonásával kell kialakítani és bátran használni azt a nyelvezetet ami szembesíti a tényekkel a bűnözőket és áldozataikat, a jövő magyar társadalmát.
rengeteg tényfeltáró munka lát napvilágot naponta. óriási az adatbázis, amiből dolgozni lehetne/kéne. gondolom szép számmal vannak benne olyan tények is, amiket egyszerűen be lehet bizonyítani.
én ezt érezném a legfontosabb munkának, mert enélkül, amíg a dolgok így működnek igazi továbblépést nem tudok elképzelni

Laptop7712 2016.12.09. 21:01:10

@Bánegressy:
Olvasom a hozzászólásodat, és azt kell mondjam, nem értesz semmit a mostani valóságból, és azt sem érted, hogy mit is jelent polgárnak lenni az elmúlt 26 évben. Ámbátor a beszéded olyan magasröptű – majd én megmutatom a parasztoknak, hogy tudom én vezetni őket- amit falun általában „vellanyéllel” jutalmaznak.
Szóval, ezt akarom mondani, hogy nem lesz ebből énekes halott, mivel nem tudjátok azt, hogy ki is a polgár, aki most értéket teremt – életvitelével, és munkásságával példát mutat –
Ez a fajta élettudat jelen van, és jelen volt mindig a valóságunkban.
A módszervátásnak az volt a mottója, hogy ezzel a tudattal le kell számolni. Most, 26 évvel a módszerváltás után retteg „belpest” mert vagy a panel plebsz megy neki a belvárosnak, vagy a cigány, aki nem tud már mit lopni a kies magyar vidéken. Közben meg arról beszélünk, hogy polgárság.
A belpesti 26 éve külföldre küldi tanulni a gyerekét, elvégzi, és beül egy nagyváros üvegpalotájába. Az a „belpesti”, aki valamilyen szinten vagyont gyűjtött, a gyerekét szépen már elhelyezte egy külföldi multi jól fizető pozíciójába. nem tudom azt, hogy ebből a helyzetből hogyan lehet jól kijönni.
26 éve a saját vezetőrétege árulja el folyamatosan a népet. Nagyon komoly, látens frusztráció van jelen világunkban, egymást ölik csendesen az emberek 5 Ft +-ért.
Szánalmas anyagi viszonyok között tengődik a magyar, ebből komoly probléma lehet a közeljövőben.

Én azon csodálkozom, hogy az iskolás gyerekek nem 90 %-a funkcionális analfabéta. Döbbenetes viszonyok vannak, de ezt csak az érzékeli, aki egy kis tyúkszart, meg szigetelőanyag égetésből származó hamut levakar a cipőjéről.

2016.12.09. 22:26:18

bocs, de nem egészen értem
"26 éve a saját vezetőrétege árulja el folyamatosan a népet".
nem értem mi a problem? ha nem szó szerint ugyanaz amit valaki leír, mint amit te, de lényegében azt tartalmazza, akkor az már nem az?
egyszer valaki(k)nek el kell kezdeni a változtatást.
amiről te beszélsz az nem látens, azt már mindenki LÁTja ,aki nem a ll., Xll ker.-ben lakik és nem ~közeli
nem lehet addig várni, amíg utolérjük Haitit.
azt is leírtam már valahol, hogy mikor ért az a tapasztalat, amikor ez az árulás nyilvánvalóvá vált, még az első szabad választások előtt! de nem lehet egy hsz.-be minden gondolatot idézni, ami ehhez tartozik.
nekem most csak az volt fontos, h ha valaki aktívan foglalkozik a politikával, cselekvőképesés, változást akar, hatalomváltást(!), akkor sztm mik a prioritások.
lassan átfordul a helyzet oda, h bizonyos fajta bűnözők könnyebben érvényesítik akaratukat, pláne vidéken, mint a nem bűnözők.
és ez nem a rendszer gyengeségéből fakad(nem pusztán), hanem mert a hasonló gondolkodású, hasonló stratégiák szerint cselekvő emberek, abból, amit maguk körül látnak könnyen ráéreznek, hogy ahá! most nekünk áll a zászló.

zenonküp 2016.12.09. 22:30:32

@Boross Bence:
Korunk, 1933 februar
Ha abbol a mondatbol, miszerint - En konzervativ nem vagyok - On nem hallja ki Szechenyit, miszerint - Nekem itt szolni nincs jogom -, akkor nincs targya beszelgetesunknek.
Itten mintegy van egy finom athallas, Szechenyi megis megtette javaslatat, szolt)

leponex 2016.12.09. 23:47:06

@HaFr: "Javaslom, vessünk véget a szimbolikus politizálásnak."

OK, Péter. Tényleg elég volt a szimbolikával.

Én mindjárt egy rövid programmal be is jelentkeznék:

'
Akkor vágjunk bele!

Mivel ez az egész a jelenlegi formájában úgy reménytelen, ahogy van, a politika kínálati gazdasága megfertőzi és tönkreteszi a magyar társadalom immunrendszerének maradékát, nő az apátia és a "kisebbik rossz" választására való pszichés ráhangolódás, kezdeményezek egy politikai mozgalmat Ez a Mi Hazánk elnevezéssel az etatista, közjó-ellenes, egyik oldalon főképp pimasz és gyorsan ölő, a másik oldalon főképp impotens és lassan ölő pártokkal szemben, de főkép valami mellett.

DE! Ez a mozgalom nem az én mozgalmam lesz (mert én magamtól is tudok mozogni, nem kell hozzá nyilvános elhatározás), hanem mindenkié, aki nagyjából egyetért szűken az első bekezdésben, bővebben a korábbi több tucatnyi posztban foglaltakkal. Ez konkrétan azt jelenti, hogy ha MI közösen nem csináljuk meg (jobb híján a kezdeményező -- személyem -- ajánlotta keretekkel), akkor nem lesz. A mozgalom lényege, hogy bár van avant garde-ja, ezért nem kell mindenkinek 24 órát zsibongania körülötte, mindenkinek bele kell adnia, amit nem túl nagy erőforrással (pénzzel, idővel, odagondolással, ötlettel, szakmai ismerettel, berendezéssel stb.) bele tud adni, és mindenkinek tudnia kell, hogyha végül leszereplünk, az mindenkinek a szégyene lesz, legfőképpen pedig a magyar nép azon nemtörődöm részéé, amelyik nem elkötelezett a jelenlegi pártok mellett, bizonytalan, passzív, vegyesen siránkozik és hallgat, ha nem is tud róla, jobban is érezhetné magát az országban -- tehát bár van szabad vegyértéke --, mégis képtelen tenni a közjóért.

Egy mozgalom akkor szolgálja legnagyobb eséllyel a közjót, ha mindenki részt vesz benne, aki a közjóra hatással kíván lenni. Ezért ez a mozgalom nem akar a pártok alternatívája lenni, legalábbis, amíg kellően sikeresnek értékelvén pártot nem alakítunk belőle, amire elvileg még lenne idő, de persze az ügyészség majd megmondja -- de teljesen felesleges, beláttam, már most pártot alakítani. A pártnak közbülső eredménynek, nem kiindulópontnak kell lennie. A legkedvezőtlenebb esetben is kényszeríteni kell tudnunk azonban a pártokat az autonóm, önszerveződő közösségi akarat figyelembe vételére. Mindenki tudja már, kis támogatás, ki változás, nagy támogatás, nagy változás.

A missziónk a civilizált (nyugat-)európai demokrácia és a hatékony közösségi együttműködés intézményi és politikai feltételeinek megteremtése.

Ehhez a blog szellemében én a következő fő orientációs pontokat javaslom magunknak: személyes szabadság és szabadságjogok terének növelése; alkotmányreform; állami hatalom jelentős részének szétterítése a társadalom más intézményei között; a bürokrácia felszámolása; a korrupció letörése bevált, máshol már kipróbált módszerekkel; politikai átláthatóság és a politikusok feletti ellenőrzés hatékony megszervezése; gyermektámogatási rendszer az éhezés és az oktatási esélyegyenlőtlenség felszámolására; köz- és felsőoktatás szabadságának radikális kiterjesztése állami minőség-ellenőrzés és kiemelt finanszírozás mellett; az állami újraelosztás és adóelvonás fokozatos csökkentése; a szabadpiac erősítése az oligopolisztikus tendenciákkal szemben; tulajdonosi ethosz erősítése az alkalmazotti szemlélettel szemben; kis- és középvállalkozási ösztönzőrendszer átlátható pályáztatási és elbírálási szempontok mentén; nagyobb hozzáadott értékű pénzpiaci, kutatási és szolgáltató tevékenységek megtelepedésének támogatása; EU bürokrácia és érték nélküli tevékenységek visszaszorításának képviselete (centralizáció és decentralizáció optimális egyensúlya).

Email címek: ezamihazank@gmail.com, ezamihazank@yahoo.com, ezamihazank@freemail.hu

Facebook

Népgyűlést hirdetek 2013. szeptember 7-re Budapesten (helyszín még nincs). Mindenféle jellegű támogatásnak örülök/örülünk.

Menjünk előre, amíg még tehetjük. Ha már nem mehetünk, tudni fogjuk, ennyi volt az ország, és legalább nyugodtan halunk meg: megcselekedtük, amit megkövetelt a haza.

Béndek Péter'

Hajrá!

Boross Bence 2016.12.10. 05:26:12

@leponex: Szellemes, és teljesen igazad van.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.10. 07:08:08

@leponex: khm, nagyon szép, és? mit szeretnél kifejezni, amit most az olvasó fantáziájára bíztál?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.10. 08:09:34

@Boross Bence: azért megható, hogy két kvázi konzervatív versenyve önti a szarkazmusát ide, miközben az egyik évek óta Tölgyessy-linkekkel bombáz, aki nemhogy pártot nem épített, de megbukott az egyik elnökeként, és beült egy másik -- a mai állampárt -- parlamenti soraiba, hosszú éveken át a nyilvánosságban legitimálva azt, felvéve a fizetését, ám egyszer sem szólalt fel a "parlamentben" (tkp. beszélőhely) -- miközben persze reflektív elmeként én is szeretem, de könyörgöm, a T. kommentelő, disztingváljon, mivel és kivel jön is a szatyrában, miközben fogalma sincs arról, amit számon kér rajtam, de van érkezése sértegetni a saját lustaságomban és érdektelenségem miatt válaszolatlanul hagyott megjegyzését megválaszoló kommentelő társunkat -- nagy eleganciáról tanúságot téve. A másik egyetértő fél pedig--- na, azt hagyjuk.

leponex 2016.12.10. 08:53:05

@HaFr: Látod én is ezt kérdezném tőled, mit is szerettél volna akkor kifejezni a sajátos fejlődési pályavíziód felrajzolásával:

konzforr>>polgforr>>polgdemkonzforr(vagy valami ilyesmi)>>(végső cél:igazi libdem reanimálása) >>jobbcentista program >> vissza egy lépés >> modern népi hangsúly>> modern népi konzervativizmus >> libdem reanimáció2.0 >> szabadversenyes kapitalizmus, mint a legfejlettebb gazdasági-társadalmi forma (konyec filma)
ha jól követtelek

PS: az eccerű vidéki nempógár azt a következtetést vonhatja le akár Tölgyessy úr, ( Lengyel, Vértes, ...) akár a te 'elemzéseidből', hogy nem vagytok hajlandók elszakadni a rögeszméitektől, az orbánfóbiáitoktól ( halkan mondom: a saját nyilvánvaló politikai sikertelenségetektől berozsdásodva) és csak ezt a semmitmondó 'autokratakorruptorbánpfujlevele' tak.tak.tak. toljátok.
Ja és a nép buta, félrevezetett...

Bakker, amikor te mint filozófus egy PM-es, DK-s önkormis sopánkáival akarod bizonygatni hogy milyen korrupt az orbánrendszer, akkor még az is legyint rád, akinek amúgy szimpatikusak a vízióid.

Bulvárból van elég. Értelmes 'harag és elfogultság' nélküli értekezésekre lenne szükség; amíg nem vagytok hajlandók ELŐSZÖR megérteni próbálni a 'rendszert', addig csak a saját sirámaitokat ismételgetitek.

Remekül megfogalmaztad egy 'munkaalapú' társadalom kereteit, de ha én nevén nevezlek :) akkor oroszpropagandista vagyok...

Ez a lankadatlan 'döntsük meg az orbánrendszert' már szánalmas ...
A Tölgyessy, és ahogy a Martin József áhítatosan szemléli a legújabb társadalommérnököt ...

Az első lépésre nem tudtok hihető választ adni: hogyan lesz kapitalizmus, ha nincsenek tőkések. (Mármint hazaiak.)
Nektek ez sima (állami) korrupció.
És itt leragadtok.
És nem értitek...
szerintem

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.10. 09:16:04

Nincs polgárság, azaz ez itt megint abszurdum.

A proletariátus nőtt meg, s nő világméretben. Az oligarchia és a proletariátus a két létező osztály. A polgárság kis, apró réteg, s mind az oligarchia csicskásai.

Azaz a polgárság képviselete nem más, mint az oligarchia éredekeinek védelme.

Ez pedig a már jól ismert, éppen napjainkban bukó libarlizmus.

Liberalizmus helyett populizmus kell. Nem a püffeszkedő oligarchiacsicskás polgárok védelme kell, hanme az elnyomott kisember, a proletariátus felemelése.

Astalavista 2016.12.10. 09:35:16

@maxval bircaman BircaHang szerk: a Fidesz egyszerre támogatja az elnyomott kisembert és az oligarchiát, ezért nem talál fogást rajta az ellenzék. Win-win, ameddig ki nem derül, hogy _igazából_ kit is támogatott...
Vagy végre elérkezett volna a történelem vége, amikor a kecske is jóllakott, a káposzta is megmaradt? Hmm, hmm... :)

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.10. 09:43:03

@Astalavista:

A Fidesz politikájának van pozitív és negatív része is, én inkább így mondanám.

A ballibek ne tudnak fogást találni a Fideszen, ez tény. Nyugaton azzal támadják a Fideszt, hogy az "nacionalista", azaz a háttérhatalmi kizsákmányolás ellen lép fel, belföldön meg azzal, hogy a Fidesz nem lép fel a kisemberek szintjének emeléséért.

Mindkettő kudarc, mert 1. a Fidesz nem radikális a multiérdekek ellenében, így azok inkább kiegyeznek a Fidesszel, 2. a kisemberek nem hisznek a ballibeknek, hiszen közismert, ők mindig "reformokat", azaz megszorítésokat akarnak a nagytőke profitjának növelése érdekében.

Boross Bence 2016.12.10. 09:46:09

@HaFr: Kedves HaFr! Nem kérek rajtad számon semmit. Volt idő, amikor a politikai cselekvést kértem rajtad számon, azután a pártszervezés elmaradását, azután azt, hogy miért hitegetsz másokat az alternatíva reményével. Ma már tiszta a helyzet: saját bevallásod szerint is ezek a gondolatfutamok játéknak készülnek. Dolgozol Németországban, és kikapcsolódásképpen megeresztesz egy-egy ilyen szösszenetet a vonaton. Nincs ezzel semmi baj. Sem koherenciát, sem - leponexi módra - a posztok egymáshoz való viszonyát, sem önreflexiót nem kell és nem is érdemes keresni bennük. Vannak rajongóid, vannak játszótársaid, vannak csicskásaid is, akik partnerek ebben az üres agytornában. Tényleg nem akarom elrontani a játékod, a játékotokat, de azért örülnék, ha mondjuk Tölgyessyt nem azzal piszkálnád, hogy bukott pártvezér (híres sztori: 1992-ben csinálták ki a balliberálisok, mert útjában állt az MSZP karanténból való kiengedésének), vagy hogy a Fideszt éveken át legitimálta.

Tölgyessy - nyilván a maga korlátai között - eljutott oda, ahová te, vagyis hogy új polgári vízióra van szükség. Viszont veled szemben ő még nem nézett szembe 1990 hazugságával - hiszen részben ő teremtette azt. Diagnózisából nála sem következik iránymutatás a politikai cselekvésre. Tehát - sajnos - szellemileg nincs előbbre nálad, sőt. De talán annyiban mégis szimpatikusabb az ő mentalitása, hogy ezt nem próbálja orbánozással - pótcselekvés gyanánt is - leplezni, nem járogat baloldali tüntetésekre, és főleg törekszik arra, hogy komolyan vehető maradjon.

2016.12.10. 09:56:02

@maxval bircaman BircaHang szerk:
az a burzsoázia. ami úgy jön létre, hogy a felső középosztály összefog a nyugatos oligopol/keleties oligarchikus elittel azért, mert az alsóbb néprétegek szociális igényei kielégíthetetlenek. és ez vezet el a forradalomhoz. ami persze lehet rendszerváltás, vagy hosszú átmenet.

nagyonkicsihuszár 2016.12.10. 12:40:11

Évek óta olvasója vagyok a blognak, most valahogy úgy érzem, hogy megint elfogyott a szufla. Pedig nem kellene. HaFr tehetős középpolgár, aki az államtól független versenypiacon szerzi a jövedelmét; azokkal kellene mindenekelőtt összefognia, akik ugyanebben a pozícióban vannak. Az esszék mellett/helyett szervezkedni kellene. Embereket kell gyűjteni. Ez nagyon fáradtságos, idő és pénzrabló, de nincs más út. Persze az a paradoxon azért létezik, hogy sikeres, az európai térben élő magyar polgároknak mi baja van? Miért töltenék az idejüket ilyesmivel, amikor el lehet menni egy jót vitorlázni az Adriára, vagy akár a golyóbis másik oldalára?
Nehezíti a dolgot, hogy az azonos, de különösen az eltérő jövedelmi csoportokban élő emberek nincs szolidaritás. Utóbbiak között nem hogy szolidaritás nincs (ezen a blogon amúgy sem egy használatos szó), de nem is találkoznak egymással jószerével. Másik iskola, másik kórház, jobb a Toyota, mint a 3. metró, stb.
Ha mégis van cselekvésvágy, ki kell találni az alsóbb néposztályok számára valami rizsát, mert ugyebár nekik több darab szavazatuk van, mint az elitnek. HaFr amúgy többször kifejtette, hogy nem demokrata, egy ilyen átverősó nem eshet a nehezére. Persze ehhez tehetség és gyomor is kell, de ez a két dolog a sikeres politika feltétele. Elefántcsont toronyból nem megy.

Khonsu 2016.12.10. 12:59:01

"A társadalom (szellemi, fizikai és erkölcsi) java a NER-rel (Fidesz, szocik stb.) szemben. A modernizáció a deprivációval szemben. A reális jövő az irracionális múlttal szemben. Ez a javaslatom. "

Nekem megfelel.

abdul hackeem 2016.12.10. 13:18:29

@maxval bircaman BircaHang szerk: Javaslom az internacionálé napi 3-szori eléneklését, a nicked ezentúl legyen Marx-val, az avatarod sarló kalapács.
Tiszta kiállást.

Laptop7712 2016.12.10. 13:41:01

@nagyonkicsihuszár:
Nem fog menni, el is mondom, hogy miért. Az ilyen típusú megélhetéssel rendelkező emberek nem példa pl. egy vidéki tanárnő számára. Egyszerűen nem érti a problémáit. Teljesen más szocializáció, és pl. azt mondja, hogy a tanácsadás, meg a pályázatírás, - egyszerű papírgyártás – svindli, amire nem lehet példaként tekinteni. Ezzel a kör be is zárult, mivel az egyik nem tud szót érteni vele, a másik meg nem akar. Közben persze lehet csinálni ezt, meg azt Európában.
Ezért omlott össze a hazai vidéki KKV rendszer vezető ereje, mivel azt hitte, a vezető, aki privatizált 1990 környékén, hogy nem kell speciális tudás a vezetéshez, szépen menni fog ez. A hazai tulajdonú középvállalataink rohadnak, nem töltik be azt a szerepet, amit be kellene tölteniük.
Tehát, azok, akiknek rálátásuk van a valóságra, eddig nem támogatták a hazai játékteret, - tanácsadással, sem mert nincs benne akkora lóvé, mint egy milliárdos zöldmezős játékban -. nem fogják tudni megszervezni ezt a diskurzus mezőt.
Majd jön a jobbik, meg Tállai, ugye ők azok, akik értenek a nép nyelvén. Marad a köpködés, a berlini, meg a londoni egyetem a gyereknek, a többi jön magától.

abdul hackeem 2016.12.10. 14:06:50

@maxval bircaman BircaHang szerk: Ezt írtad: "Liberalizmus helyett populizmus kell. Nem a püffeszkedő oligarchiacsicskás polgárok védelme kell, hanme az elnyomott kisember, a proletariátus felemelése."
Neked lehet, hogy populizmus kell. Jól fizet?
Az oligiarchocsics vagy mi a franc az meg miaz vazze?
Pont, hogy a marxisták egyik fontos célja a proletariátus "felemelése". Akkor most báránybőrbe bújt fülkeforradalmár-marxista lennél?
www.allaboutworldview.org/marxist-ethics.htm
Bár nekem úgy tűnik, hogy a szervezett érdekvédelem jobban működik, lsd. kecskeméti Mercedes.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.10. 14:16:09

@abdul hackeem:

Marx másról szól, bár tény, van kapcsolat. De nem marxista alapon gondolkodom.

A lényeg: a kapitalizmus szarvának megszorongatása, a liberális rend lassú leépítése.

Gerilgfx 2016.12.10. 14:20:47

@maxval bircaman BircaHang szerk: elgondolkodtató. valóban megszűnt a polgárság - illetve a valódi polgárságot a liberópolgárság gyűlöli, és megveti, egy fizikailag kiírtandó elemnek tartja.

abdul hackeem 2016.12.10. 14:26:16

@maxval bircaman BircaHang szerk: Aha, ez a lemez már volt, most B oldal jön? lol
Rossz lehet neked, ha ebben hiszel.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.10. 16:31:25

@maxval bircaman BircaHang szerk:

"A lényeg: a kapitalizmus szarvának megszorongatása, a liberális rend lassú leépítése."

Maduro elvtárs ebben is élen jár.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.10. 17:14:44

@Laptop7712:

"Majd jön a jobbik, meg Tállai, ugye ők azok, akik értenek a nép nyelvén."

Vona Gábor már nem ért a nép nyelvén: ld. a róla szóló kommenteket a kuruc.info-n.

És úgy tűnik, hogy Tállai úr meg nem ért Varga Mihály nyelvén: mno.hu/gazdasag/elkuldik-tallai-andrast-a-nav-elerol-1375729

Habár ez lehet még áldás Tállainak: akármennyire is ért egy politikus a nép nyelvén, nehéz népszerűnek lenni úgy, hogy közben az adóhivatalt vezeti az ember.
süti beállítások módosítása