1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.09.12. 11:59 HaFr

Hol hibáznak Orbán ellenfelei?

Image result for starbucks gay marriage

Kering a neten egy fabrikáció, amelyből megtudhattuk a Starbucks vezéréről, hogy kívül szeretné látni a vállalat részvényesi körén kívül azokat, akik ellenzik a homoszexuális házasság intézményét. A fabrikációról ugyan kiderült, hogy fabrikáció, de olyan, amely alaphangon nem mond ellent a már sok társadalmi konfliktust kreáló cég korábbi nyilatkozatainak. Ezek a világos állásfoglalások túlmutatnak a legtöbb világcég diverzitás-politikáján, hiszen egy konkrét ügyben nagyon radikális állásfoglalást tesznek, megkockáztatva, hogy elidegenítik konzervatívabb fogyasztók csoportjait. De Howard Schultz és igazgatósága egyrészt nyilván felmérték, hogy honnan számíthatnak fogyasztásbővülésre, másrészt úgy érezhetik, a globális gazdasági szereplőknek joguk van erkölcsi kérdésekben letenni a garast, és ezzel is befolyásolni a társadalmak gondolkodását. Ez viszonylag új fejlemény a világban.

Harmadrészt viszont Orbánnak van igaza abban, hogy a posztnemzeti világtrendben, amelyet ő és néhány barátja igyekeznek megakasztani (küllő és bot), a globális vállalatoknak érdekük a személyes, csoport-, intézményi és lokális identitások háttérbe szorítása, amiben -- mondom én -- legalább annyi rossz van, mint jó. A Starbucks agresszív identitásmarkere (abszolút diverzitás és az értékek relativitása) hosszabb távon a gazdasági racionalitást tünteti ki az egyetlen globális szervezőerőként, miközben a többit delegitimálja, ráadásul ez a gazdasági racionalitás közben nem a piaci, hanem a korporatív racionalitás, amely nyugodtan belefér fontos emberek személyes és üzleti preferenciáinak összehangolása (ezt nevezi vélhetően Bogár úr a "háttérhatalom" intézményesülésének).

Orbán hazai és európai ellenfelei ott hibáznak, hogy lebecsülik ennek az "összeesküvés-elméletnek", narratívának, törekvésnek a reális tartalmát, illetve a néplélekre való hatását a vudu átmeneti vonzerejével magyarázzák -- miközben éppen azért, mert így tesznek, nem is tudnak e narratíva ellen érvelni. Egyébként nemzeti keretek között elég nehéz is lenne. Ebben a narratívában ugyanis van igazság, és ha nem is álltak össze a képviselői egyetlen BilderbergTelAvivSoros-tengellyé, sok hasonló törekvés mutat abba az irányba, hogy az oligarchikus piacok társadalomszervező ereje egyre inkább képes felülírni a tradicionális értékszempontokat és konfliktusokat, sőt a demokráciát, ami érhetően nincs ínyére a választók többségének. Ebben az értelemben a "harc", amit Orbán vív, és amely mögé elrejti a korrupt hatalmi törekvéseit, reális ellenfeleknek az utóbbi 50 évben alig explikált, de lappangó harca -- és amikor Orbán kommunizmussal vádolja az ellenfeleit, valójában a kommunizmus feladatát végzi az "tőke imperialista logikája" elleni fellépéssel, amihez, akárcsak a munkásmozgalomnak annak idején, végső soron magának is globalizálódnia kell. A nacionalizmusok globalizációja azonban olyan folyamatokat indíthat meg, amelyek beláthatatlan következményekkel lehetnek a biztonságra és a békére - olyan következményekkel, amelyekhez képest a mai terrorizmus nagyító alatt értelmezhető csak.

A valamennyire is beszámítható politikusok célja tehát a nacionalizmusok kordában tartása kell hogy legyen, lehetőleg -- Európában -- az EU-belül. Orbán tehát már csak azért sem akarhat kilépni az EU-ból, mert egy, a nacionalizmus neki nem cél, hanem eszköz, egy új világrend egyik eszköze, következőleg nem engedheti diffúz kontinentális erővé válni; kettő, a korporatív globalizációval szembeni harcot sikerrel csak a nagy regionális hatalmi szervezetek átvételével és "harcba küldésével" tudhatja sikerre vívni, ha egyáltalán. Nyilvánvaló, hogy ebben a harcban egyedül (Magyarország) nem győzhet, nem beszélve arról, hogy a legutóbbi felmérések szerint a fideszesek négyötöde is EU-párti. Innen pontosabban érthetők az EU átalakítása érdekében eddig megtett és eztán következő lépései is: a Bizottság folytatódó aláásása az Európai Tanács megerősítése mellett, az EU-s hadsereg létrehozása (a NATO mellett, majd egy trumpista fordulat esetén ez utóbbi átszervezése és céljainak újrafogalmazása), a globális cégek megadóztatása érdekében folytatandó kampány, az EU-orosz megbékélés, a demokrácia-export elleni küzdelem, az univerzális emberi jogok intézményrendszerének gyengítése, a globalizációnak áldozatul esett nemzeti középosztályok redisztribúción alapuló megerősítése (tehát államhoz kötése), a politikai kormányzás és a nemzetvédelem, illetve az utóbbi fontosságára való rávilágítás a migráció és a terrorizmus veszélyének eltúlzásával, végül pedig a nacionalizmus mint társadalomszervező erő és (PC-ellenes) politikai nyelv agresszív érvényesítése. 

Ebben a forrongásban az október 2-i népszavazás kudarca súlyos visszaesést hozhat (ugyanakkor a militáns retorika kontraproduktív, már szintén veszélyeztetni látszik a sikert, tehát Orbánnak most is szükséges lesz a legendás politikai szerencséjére, hogy pontosan belője a propaganda leghatékonyabb formáját). Nem csoda, hogy miközben a részvételi arány az előrejelzések szerint 50% körül billeg, a Vezér ideges. Ideges azért is, mert Putyin is figyel.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9411696573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Khonsu 2016.09.12. 12:46:43

Ez még csak a folyamat ereje, és az egyetlen erő, ami képes lehet nyomtalanul felszámolni Orbán rendszerét. A világ mai gondjaiból az egyetlen vállalható kiút, a teljes társadalomszervezés és hatalom kivétele az államok kezéből, az államok elsorvasztása és a problémák "startup" szemléletű célbavétele, majd egy önjáró organikus struktúra kiépítése, melynek a ma nagyvállalatai, különös tekintettel a tech-óriásokra képezhetik az alappilléreit. Ez lesz maga a "rekonfiguráció", ami ha szerencséje van az országnak, olyan elemi erővel hat a perifériákon is, mely szemétdombra küldi azt a rendszert.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.09.12. 12:53:32

"Orbán hazai és európai ellenfelei ott hibáznak, hogy lebecsülik ennek az "összeesküvés-elméletnek", narratívának, törekvésnek a reális veszélyét, illetve a néplélekre való hatását a vudu átmeneti vonzerejével magyarázzák -- miközben éppen azért, mert így tesznek, nem is tudnak e narratíva ellen érvelni."

Ez ellen érvelni kb. olyan sikeresen lehet, mint a gravitációkikapcsolás hívő esetében.
- A gravitációt nem lehet kikapcsolni. Mondod te
- Bizonyítsd be! Mondja Ő
Süketek párbeszéde.

Orbán kulcsa a hitelesség. Ő nem csak mondja a különböző hülyeségeit (még ha időnként van is valami valóságtartamuk), hanem el is hiszi őket......sőt sajnos eszerint is cselekszik.

Khonsu 2016.09.12. 12:55:17

@Khonsu: *folyamat eleje

Amúgy helyes meglátások, de szerintem célszerűbb inkább összehangolni a konzervativizmust ezzel az erővel, mert harcolni ellene nem biztos, hogy szerencsés. Nagyjából ami szembemegy ezzel, az szépen lassan eltűnik majd az örvényekben, de szerencsés helyzet, hogy mivel itt egy alapvetően organikusan szerveződő struktúráról van szó, a konzervativizmus filozófiája szerintem egész jól összehozható lenne vele. A harc csak az erejét emészti fel annak aki ezzel szembeszáll.

Khonsu 2016.09.12. 13:00:35

@Khonsu: Mármint az Orbán-rendszert.

Kevercs 2016.09.12. 13:26:13

Amennyiben a részvételi arány 50 % körül billeg, az esetben
nem lesz Orbánnak többsége. Más kérdés, hogy egy sikeres kommunikálással ez is megoldható. ( Szerintem a magyar
polgárok többsége már unja Orbánt és- mindent elfoglalni törekvő- médiáját. )

2016.09.12. 13:39:14

A vázolt helyzet alapján ott a hiba, hogy Orbán ellenfelei maguk hívták ki Orbánt, illetve Orbán lehetne bárki más is, de az ellenfelek összességében vakon haladtak egy általuk belátható, jól járható stratégiai pályán, még akkor is, ha közben egymással is voltak konfliktusaik és kihagyták a számításból ezt. Amit itt és most Orbánnak hívunk, de ha sikerül kiterjeszkednie, akkor már nyilván valami nagyhatalmi(Putyin?) neve lesz. Orbán lesz a kispincsi és fog morogni, hogy már megint hálátlanok a magyaroknak. A magyarok, meg szintén, pláne, hogy nem is fognak jobban élni, mint X éve ettől(sem).
Egyébként lehet, hogy egyszerűsítve a 2pólusú világrend igénye mutatkozik meg a vilgazd.-, pol. jelenlegi állásában és ezt az igényt, minthogy ulcik ez nemcsk igény, ez törvényszerűség(lehet) - teljesíteni kell.
Orbán csak segít.
A mi szempontunkból nem biztos, hogy a jó, vagy inkább a szerencsés oldalon(már megint).
A semmiből az ölébe pottyant nagy és tartósnak mutatkozó hatalom, nem biztos, hogy nagy szerencse és jó a köznek. Lehet, hogy mégiscsak D209-nek van igaza, csak a plebs meg szereti érezni a hatalmat. Látni, hogy a feljebbvalók mennyire kiélvezik, hogy ők vannak feljebb. A magyar népnek vezér kell.

zenonküp 2016.09.12. 15:30:26

Ha megvalosul a konvergenciaelmelet, amin en csak rohogni tudtam a nyolvanas evekben....
Ha ez az uniohoz hasonulo putyini birodalom es a birodalomhoz hasonulo unio lesz az Uj Europa, a boncasztalon talalkozo varrogep es esernyo immar a rogvalosag resze lesz.
Ereztem en ezt valahol mar korabban.
68-ban a szolnoki megyei konyvtarban feszt a dadaizmus kezikonyvenel kotottem ki))

2016.09.12. 20:13:12

@zenonküp: www.origo.hu/itthon/20160911-orban-viktor-fidesz-kotcse-nepszavazas.html
A beszédben Orbán Viktor hosszasan sorolta a kormányzása sikereit, de beszélt a hat év gyengeségeiről is. Mint mondta, „nem maradt idő az emberek politikai gondolkodásának, divatos szóval a tudatiparnak a megújítására”. Ezért szerinte a jövőben sokkal inkább oda kell figyelni „az oktatásra és a szellemi tér felpezsdítésére”.
'68-at és a dadaizmust elfelejteni, de sürgősen!('68 a történelemkönyvekben is a sátán éve lesz) A PC beszédet is.
Most Orbánul tanulunk.

Vrplt 2016.09.12. 20:20:42

"a részvételi arány az előrejelzések szerint 50% körül billeg,"

2008-ban az előrejelzések szerint 60-70% körül billegett és egyetlen egy közösségi formáció, párt, csoport nem kampányolt a bojkott ellen.

Ugorgyunk.

Vrplt 2016.09.12. 20:21:31

@Vrplt:

* pontosabban a bojkottért.

2016.09.12. 21:32:45

ha a közéletben a közvetlen kiválasztás korlátozott, akkor a közbeszéd a szexizmus, az etnicizmus és a familiaritás körül forog.

a starbucks nem úgy lesz egy óriás hálózat, hogy ők főzik a legjobb kávét. hanem a nagy tömegben elég jó kávét főzők közül (a nem tudjuk kik) kiválasztanak egyeseket. azok kapnak százcsillió dollár hitelt. és lesz egy üzletláncuk. lehet mondani, hogy ez azért nem teljesen így működik. azt is, hogy de. nagyon leegyszerűsítve, de mégis csak. ha nem lehetne szabadon hitelpénzt generálni (nem lenne szabad tőkepiac/kapitalizmus), akkor aligha alakulna globális kávéfőző világbajnokságot hirdetni. ebbe szállt be az állam. a magyar állam 1,3 milliárd forittal támogatta a szakácsversenyt.
index.hu/gazdasag/2015/12/07/1_3_milliardot_kolt_az_allam_a_bocuse_d_or_szakacsversenyre/
ezek után mit ad isten egy magyar nyerte az európai döntőt. ezt a címet elnyerte széll akárki. ez 1,3 milliárd forintba került az adófizetőknek. ilyenkor fel se tételezem, hogy széll berni testvére, vagy valami hasonló. de majdnem biztos, mert "liberálisék" hosszasan magyarázták, hogy ez a szabad piac. mert ez ugye világverseny. kecsegesütésben.

köcsögéjékre visszatérve. (ez csak egy rossz vicc. borzalmas) például a javascript nyelv megalkotóját (amiről nagyjából ez a véleményem)
pbs.twimg.com/media/B3yf2csCIAEf7Dn.jpg
a weboldalak programozásának (amúgy elfuserált) alapnyelvét alkotó fickót a mozilla (ami a firefox böngészőt gyártó alapítvány) éléről azért rúgták ki, mert a kalifátusban (hogy még egy kis összeesküvés elmélet legyen benne) kaliforniában támogatott anti-same sex marriage kampányt. van egy nyílt forráskódba szerelmes linuxos ismerősöm, aki homoszexuális és igen csak fel volt háborodva. hogy a programozói/szakmai tudás nem számít. nem. ki mondta, hogy számít. ezeket világméretekben legfeljebb néhány ezer, vagy tízezer ember dönti el. ők a "piacok". az európa parlamentet általános iskolai végzettséggel lehet vezetni. feltéve, hogy az illető harcos antifasiszta.

az is az amerikai demokrácia győzelme volt, amikor a los angeles clippers tulajdonosa egy magántelefon beszélgetésben azt mondta, hogy több fehér bérletes kellene, ezért lehetne több country zene és kevesebb hiphop. ezt tulajdonosként mondta egy magánbeszélgetésben. ezek után azt mondták, hogy rasszista. és kénytelen volt eladni a csapatát. és megvásárolta a microsoft éléről távozó steve ballmer. a sajtó valamiért megkapta ezt a skype (ms tulajdon) beszélgetést. és a "szabad" sajtó nem azt kérdezte, hogy jutott hozzá a microsoft. és ballmert azt esetleg nem véletlen így akarta megszerezni. ez nettó rasszizmus. nem mondhat ilyet egy tulajdonos. a kommunista párt lófasz volt ezekhez képest. és azt most megint hagyjuk, hogy azok kik voltak. mert akkor megint ugye zsidózásnál tartunk. ballmer is az. de persze ez így általánosítás. szóval nem szabad gyűlölködni.

rengeteg ilyen van. tim hunt nobel díjas biokémikust lemondattak azért, mert szöulban azt mondta egy konferencián, hogy a nők elszeretik a férfiakat a laborban (és ő is így vette el a feleségét.). ez szexizmus. a the guardian című "liberális" lap kampányt indított ellene. úgy ítélte meg, hogy egy ilyen súlyos kijelentés nem fér fele a szólásszabadságba. twitter kampány is indult. i am not sexy hash taggel. ahol nők képeket töltöttek fel, hogy ők nem szexik. de ez nem egy monthy python jelenet. ez a "liberális" nagy-britannia.

valami ír fociedzőt azért tiltottak el mert egy izraeli játékosügynökre úgy hivatkozott a "zsidó". de még csak nem is rosszallóan. félre értés ne essék a másik véglettel sem értek egyet. debrecenben elég jó női kézilabda csapat volt. 2x nyertek európai nemzetközi kupát. a sportcsarnok úgy volt tele, hogy nemcsak a lépcsőkön ültek, hogy volt, hogy a traverzeken is lógtak. a jegyeket akkor is eladták ha hivatalosan elfogytak. a traverzen vödrök is voltak. beázott a tető. nem kijavították a tetőt, hanem kampóval egy műanyag vödröket akasztottak a plafonon a fémszerkezetbe. magyaros megoldás.

ez a csapat úgy lett rosszabb, hogy valaki kitalálta, hogy nem kell külföldi. kiírjuk az öltözőre, hogy 100% magyar. jelzem a nagy csapatban összesen 1 külföldi volt. nem a veszprémi modell. 1 magyar játszik és a többi külföldi. hanem a fordítottja. az ukrán is kárpátaljai volt. szóval "nagy-magyar". de a hungarizmus az volt, hogy legyen mindenki ősi magyar keleti fajta. rovásírásos mez.
szebbjovo.hu/wp-content/uploads/images/2010/12/22s.jpg
de ezzel is eljutottak a bl-be. nyilván egy nem ortodox nacionalizmus/liberalizmus/kereszténység lenne a nyerő kombináció.

2016.09.12. 22:02:36

de ezeket a példákat hosszasan lehetne sorolni. a kézilabdás példánál maradva. a helyi tévében (a zsidó) weisz közvetített. de ebből semmi probléma nem volt. az amúgy a "cigányozó" közönség szerette. mert a "basszátok az anyátok fradista cigányok" rigmust nem úgy kell érteni. csak ugye itt is hiányzik az, ami a szabad piacot mederben tartja.

vagy a veszprémet el akarták tiltani, mert a hivatalos bevonulás közben az "ehf anthem" című szerzemény közben el kezdték énekelni a magyar himnuszt. amit egyébként egy zsidó szerzett. ez volt a probléma. we are the champions the best in the world. we are the heros we are we'll fight till the end. ezzel a semleges vagy inkább egy kicsit "nacionalista" szöveggel. csak persze a "zsidók" sokszor nem sémita családok. hanem így jutottak pénzhez. a zsidó nacionalizmus éppen azt célozza, hogy ezeket az "álzsidókat" (nagyrészt egyébként cigányokat) kitegyék. és legalábbis férfiágon sémita többség helyreálljon. nőágon kevésbé lehet. kifejezetten a zsidóságra jellemző ősanyát nem találtak. ami azért érdekes, mert a "liberálisok" nőágon szerveződtek. a keresztények nem akartak mária kultuszt. ezért nincs sírja, mert rögtön felment a mennybe. matriarchális/paternalista társadalmak ne nagyon szerveződjenek. és ebből lett mária országa, hungária istennő. európa istennő is egyébként. és ezeken a szimbolikus kérdéseken folyik a vita. de a kelet-európai társadalmak mégis ilyenek. az államiság nagyon erősen a nőiségen alapul. tehát a gondoskodó állam az kiindulási alap. (ezt néhány nyugat-indoeurópai eredettel rendelkezők és elvált szülők gyerekei nem szokták szeretni.) de ehhez mégis férfiszerepet társítanak. ferenc "jóska", horthy miklós kormányzó "úr", kádár "apánk", a "viktor". ez sokszor a "mindenki apukája" szerepkör. árpi bácsi volt mindenki "nagypapája". az elvegyül a néppel. harrison ford milyen "rendes", hogy egy kis étteremben reggelizik. szerintem ezen nem lehet és nem is nagyon kellene változtatni. ilyen a köznép. kell egy többségi államvallás. majdnem mindegy, hogy micsoda. csak legyen. mert különben a közéletet irracionális viták uralják. és ha van valamilyen vallás, akkor a közösségi optimumot keresni. és ha nem is lehet elérni, de közelíteni. és ezzel lehet fejlődni. illetve szinte csak így mehet végbe a tömeges felzárkózás. "unortodox illiberális" demokrácia azért van és lesz is egy ideig, hogy neonacionalista államvallást teremtsen.

Moin Moin 2016.09.13. 10:02:51

„…Neki [Orbánnak és hasonszőrű populista politikustársainak EU-szerte] demokrácia csupán egy eszközt jelent(ett) a hatalom megszerzésére, de a demokrácia valódi hasznát és lényegét (t. i. azt, hogy a társadalmat és a gazdaságot kompetencia- és teljesítményalapúan kezeli), sem nem érti, sem nem áll ez érdekükben. (Sőt!)
Orbán arra számít, hogy amit megtett Magyarországgal, azt rövidesen az Európai Unióval is lehetősége nyílik majd megtenni: ezt a reményét arra alapozza, hogy az EU mai „válsága” és a migránsokban arcot kapó, egyébként pedig valójában az egzisztenciális és jövőképbeli félelmekből táplálkozó „kisemberi szorongás” hamarosan az EU néhány kulcsországában is a magyarhoz, a lengyelhez, a szlovákhoz hasonló kormányokat és politikusokat juttat hatalomra – Franciaországban a Nemzeti Frontot és Marie Le Pent, Németországban pedig az AfD-t és Frauke Petrit… És akkor véget vetnek így, közös erővel az egész „liberális demokrata játéknak” – a hatalmukat pedig ezek a pártok és vezetői majd ugyanazokkal a módszerekkel fogják bebetonozni, mint ahogy a Fidesz és Orbán Magyarországon – az egész „új Európát” pedig az immár ezek által a nemliberális-nemdemokraták által felállított és erősen kézben is tartott „EU-TEK”, azaz a tervezett és a fentiek miatt Orbán által is támogatott közös eu-s haderő fogja „megóvni” a „nihilistáktól” (ahogy Orbán a liberális demokrácia híveit nevezte a minap Kötcsén…)
…Európa keleti felének a demokráciában járatlan népei, valamit a nyugat-európai undercass pedig örömmel tapsikol majd ennek a politikai halálugrásnak – mert ugyan mi másnak is lehetne nevezni azt a „kísérletet”, ha Európát és annak nemzetállamait úgy akarják világviszonylatban is versenyképessé tenni, hogy épp a sikeres versenyre alkalmassá tévő két dolgot itatnák ki Európából: a kompetenciát és a teljesítményalapúságot, amik, ketten, mint ezt fentebb írtam, együttesen a demokráciát jelentik?!
Mert nincs az a vezér, nincs az a nemzeti küldetéstudat, nincs az az unortodoxia, nincs az a központosítás, nincs az a propaganda („tudatipar”, ahogyan Orbán legutóbb Kötcsém nevezte), amely kikapcsolt kompetenciákkal és kiiktatott teljesítményversennyel képes lenne sikeressé, győztessé válni. Ha enne, akkor a második világháborút a náci nyerték volna meg, a hidegháborút pedig a kommunisták. De nem így történt, mint ahogy Putyin Oroszországa – vagy: Orbán Magyarországa – is versenyképtelenek és győzelemképtelenek.”

:-)))

2016.09.13. 10:46:21

@Moin Moin:
hja, csak a versenyképes német gazdaság erősen függ az járműipari exporttól. a világ lassan megtanul autót gyártani. másrészt németország energetikában függ az oroszoktól. mert nem nagyon lehet kizárólag "zöld" energiára alapozni az ipart. erre mondja azt putyin, hogy a németeknek nem kell atomenergia. rendben. nem kell gáz. rendben. mivel akarnak fűteni, fával? azért is szibériába kellene jönniük. tehát ha németország (komolyan vehető hadsereg nélkül és a kelet-közép európai szövetségesi rendszer nélkül) szembe akar fordulni oroszországgal, akkor csak tegye. ha kecskeméten lada gyár lesz, akkor azt elsősorban nem az átlag magyar szopja be, hanem az átlag német. főleg a délnémetek. ezért van az, hogy orbán első számú szövetségese seehofer. az addig rendben van, hogy a rajnaiak orbánt utálják (lásd rtl). de ha a duna medence nagy része a nyugati föderációról leválik, akkor az első ütközállam ausztria lesz. és bajorország németországon belül is alárendelt szerepbe kerül. bécs gazdaságát budáról akár magyar-török kereskedőház is könnyen bedöntheti. magyar-kínairól nem beszélve. tehát szembe lehet szállni a kelet-európai népekkel. lehet kreálni egy második hidegháborút. de annak kimenetele nyugat-európa számára egy politikailag távolodó észak-amerikával finoman szólva is kétesélyes.

gellért mária 2016.09.13. 14:55:56

Ez nagyon jó írás:)!
Hogy hol hibáznak Orbán ellenfelei? Szerintem nem hibáznak. Irrealitások ellen nem lehet realitásokkal érvelni.A realitások eo ipso fognak győzni. Ez történt a nácizmussal, a kommunizmussal is. Csak abban lehet bízni, hogy nem lesz olyan nagy ára, mint az előző esetekben.

Khonsu 2016.09.13. 18:00:59

@Moin Moin:

Orbán és a hasonszőrű nyugati politikusok is szeretnek nagyot álmodni, de még őket is érhetik meglepetések. Elég szép íven haladnak a folyamatok az összeérés felé, és tudtukon és szándékukon kívül ők is ennek előmozdítói. Megéreztetik az európaiakkal az elnyomás ízét, de csak épp annyira, hogy az kiváltsa az ellenreakciót a kormányzat ellen, és eközben még a társadalmat is szétszakítják a gyűlölet szításával. Gyanakvást és bizalmatlanságot keltenek mindennel és mindenkivel szemben, és az emberek szépen lassan tömegesen fordulnak majd a rendszer ellen. Mivel a pénzvilág új uraiba is bele-bele rúgnak, az anyagi háttér is összeáll...

2016.09.13. 19:35:02

@Moin Moin: abban nem kételkedünk, hogy nem győzhetnek a végén
az a baj, hogy nagyon szeretnének és mindent meg is tesznek érte
a kompetens és versenyző oldal meg nagyon behorpadt.
ha még sokat rugdossák beszakad
sok a kompetencián alapuló versenyt nem kedvelő ember akar ám érvényesülni a világon, aki ilyen vezérrel bármire képes

2016.09.13. 20:55:32

@unionista‎: megint jó a szöveged, de a tények se sokkal rosszabbak... ha minden csak az energián múlik, akkor miért putyin szív az alacsony olajárakkal és miért volt ilyen könnyű kijátszani őt? hát a palagáz miatt többek között, amit k+f révén épp az amerikaiak bányásznak ki a föld alól és hoznak lassan európába. a német függőség hamarosan egy mítosz lesz, ha nem az már most is. időként túltermelnek megújuló energiából, és már nem tudják hova tenni... ezen felül nem a német, hanem az orosz devizatartalék apad, de kegyetlenül. ez a csodás oroszország nem tudja elérni az istennek se, hogy menjen vissza a neki kedvező szintre a kőolaj ára, bebukta a déli-áramlatot és be fogja a többi projektjét, talán még paks 2-t is, mert annyira nem lesz már pénze. tovább menve a logikádon lada gyár sehol nem lesz, mert 200 év lemaradásban van a legrosszabb nyugati-európai márkáktól is, miközben természetesen a németek lassan szintén elektromos robotautót építenek,akár az ezt feltaláló amerikaiak. aztán elkészül az lng terminál görögország kikötőjében és még annyi orosz gázt sem fog venni európa, mint eddig. na, így hirtelen kábé ennyi.

444.hu/2016/09/10/a-bolgar-kormany-uj-kulpolitikaja-mindenkinek-nyalni-de-esszel

"Ha a folyékonygáz-tározó megépül a görög kikötővárosban, az nemcsak Görögország és Bulgária, de az egész Balkán energiaszerkezetét megváltoztatná, hiszen az orosz gáznak végre lenne versenytársa a térségben, az LNG-terminálokba ugyanis hajón is bárhonnan érkezhet gáz."

unionista‎ (törölt) 2016.09.13. 22:35:39

@feher.b:
a luxemburgi külügyminiszter javasolta magyarország európai unióból történő kizárását. (gyakorlatilag eurázsiai unióba való felvételét.) ezek után bécsi és a berlini kollégái sietve megjegyezték, hogy ez távol áll németország és ausztria álláspontjától. felvetették, hogy visszavonják a kvótarendszert. ami miatt kizárnák magyarországot.

világverseny néhány területen lesz. egészségügy, hadiipar például. nemcsak az a kérdés, hogy gyártja le az elektromos robotautót. hanem az is, hogy ki hekkeli meg a rendszert. sanyi haveromnak van igaza, aki azt mondja, hogy ha jönnek a robotok, akkor a "heklereké" a jövő.

nevetőharmadik 2016.09.13. 23:06:00

@Bánegressy: No igen, és az, hogy a mindent felzabáló sáskák végül mindenképpen éhen halnak, elég sovány vigasz a felzabált növényeknek :P

2016.09.13. 23:29:52

@unionista‎: na itt van a baj, pont ezekkel a jövőbe mutatni próbáló köznépinek álcázott butaságokkal: világverseny nem lesz, hanem VAN. Az egy folyamatos dolog, és lemaradni benne egyik álmoskönyv szerint sem hasznos mulatság. Amíg az orosz gazdaság döntő része energiahordozókból és esetleg közel-keleti országoknak eladott fegyverből van, addig nagy a baj: különösen azért, mert utóbbi országok egyre kevesebbet tudnak majd venni belőle, ha említett energiahordozók ára tartósan alacsony marad. Be is zárul az ördögi kör és coki a nem diverzifikált gazdaságoknak. Hekkerkedésből nem lehet 143 millió embert etetni

leponex a mélyben hallgató világ 2016.09.14. 08:24:14

@HaFr:
'Innen pontosabban érthetők az EU átalakítása érdekében eddig megtett és eztán következő lépései is: ... '

Tényleg bámulatos a konzervatív mimikrid kedves HaFr, és ezt abszolút pozitív értelemben gondolva.

(És most hagyjuk, amikor hosszasan fejtegetted az eu-ból való kilépés fondorlatos Aszad/Erdogan-Orbán-Putyin-...tengely orbáni útját ...)

Jó hosszan lehetne boncolgatni, az általad felvázolt orbáni lépések vajon milyen eredményre vezetnek majd, de a lényege mégis csak az, amit állítasz: ezt az Uniót át kell alakítani, át is fogják.
Az a kérdés, kik lesznek az Átalakítók.
Egy Juncker ( sok jót nem mondtál róla eddig :) ), egy középiskolai végzettségű igazi européer géniusz Schulz, egy Verhofstadt, ... ?

Önkéntelenül is felidéződik a mi saját politikus-géniuszunk:
'Az a személyes sztorim, hogy változtassuk meg ezt a kurva országot, mert ki fogja megváltoztatni. Orbán Viktor fogja megváltoztatni a csapatával? Vagy C változat: nem történik semmi. El lehet még így egy darabig lébecolni. '

Nyilván nem Orbán (európa non-entitása) fogja megváltoztatni ezt a mostani Európai Uniót, nincs mögötte akkora gazdasági hatalom.
Egyelőre az európai lébecolás fázisa zajlik, de a mi kis hazai látnokunkra érdemes még egy pillantást vetni:

'Lehet még egy picikét itt teszetoszáskodni, de nem sokat. Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább. Nincsen.'

Mondhatsz bármit, a 'migráció' és az arra keresett, arra adható európai válasz bizony valamerre elbillenti az Eu jövőjét.

Az EB legutóbbi maszatolása, a kötelező elosztási mechanizmusra tett javaslata, majd annak visszavonása (?) az uniós teszetoszaságot 'remekül' prezentálja.

De lassan/gyorsan csak eljő az igazság pillanata ...
Higgyetek a mi Ferinknek, valamit nagyon tud :)

Nagymellű Grácia 2016.09.14. 08:44:30

@leponex a mélyben hallgató világ: A következő, vagy inkább az azt követő német kancellár.

Feri is onnan tudta ezt 2005-2006-ban, mert megüzenték neki. (Azóta baromi sokat felejtett. Az ital, az ital.)

leponex a mélyben hallgató világ 2016.09.14. 08:54:02

@HaFr:
'Orbán hazai és európai ellenfelei ott hibáznak, hogy lebecsülik ennek az "összeesküvés-elméletnek", narratívának, törekvésnek a reális tartalmát,
... sok hasonló törekvés mutat abba az irányba, hogy az oligarchikus piacok társadalomszervező ereje egyre inkább képes felülírni a tradicionális értékszempontokat és konfliktusokat, sőt a demokráciát, ami érhetően nincs ínyére a választók többségének.'

Őszinte/óvatlan? mondataid egyike ez is, különösen ha a 'demokrácia' alatt a liberális demokráciát, és magát a (sosemvolt-sosemlesz) szabadversenyen alapuló kapitalizmusodat is érthetjük.
Lószar van, nem szabad verseny, ahol az oligarchikus piacok egyre inkább uralmuk, hatalmuk alá vonnak szinte mindent.

És ha már belátod, Orbán nem virtuális fantomokkal, hanem a demokráciát, a szabadságot fenyegető , senki által meg nem választott oligarchikus piacok senki által nem kívánt, alattomos társadalomszervezési kísérlettel (lásd Soros urat ért saját soraidat)hadakozik.

Egyedül persze hogy nem megy, nem ok nélkül maradtál Te is magadra az individualimusoddal.

Ahogy írod, megint csak megejtően őszintén:

'Ebben az értelemben a "harc", amit Orbán vív,... reális ellenfeleknek az utóbbi 50 évben alig explikált, de lappangó harca '

Azaz valós ellenfelek, akik viszont alig, egyáltalán nem lépnek a nyilvánosság elé.
Bogár Laci bácsi is fogalmazhatna ilyen decensen:)

ÉS akkor hirtelen, egy pillanat alatt eleged lett a rációból, jöjjön inkább a házi démonaiddal való saját viaskodásod újabb gyöngyszeme:

'amikor Orbán kommunizmussal vádolja az ellenfeleit, valójában a kommunizmus feladatát végzi az "tőke imperialista logikája" elleni fellépéssel, amihez, akárcsak a munkásmozgalomnak annak idején, végső soron magának is globalizálódnia kell.'

no comment.

Orbán 'ellenfeleként' hibát hibára halmozol te is, de ez legyen a te bajod :)

mintaszel 2016.09.15. 13:21:59

@leponex a mélyben hallgató világ:

már megint ez a negativítás. mi itten polgári magyarországot építünk. a néphez ugyan nem értünk, és ezt minden pillanatban el is áruljuk, de cserébe kávéházi konrádként jól kiosztjuk őket. Mezei, mucsai. Nem érti a nyugati eszméket. Mem fogja fel, hogy a nyugati civilizáció legfontosabb eldöntendő kérdése, hogy a transznemű iskolásoknak külön mosdója legyen, illetve hogy a homók is fogadhassanak örökbe gyereket.

ez tartja most lázban a nyugatot. de a paraszt mucsai mellett ez elsuhan észrevétlenül. nagy a sötétség a fejekben.

itt már csak a lángoszlopok olvasása segíthet. mises, hayek, rothbard, ayn rand, milton friedman.
(Mind egytől egyig kiválasztottak.)

Kicsit furcsa, amikor a munkászubbonyos prolik 'megszervezik' a polgári demokráciát, de ez egy ilyen ország. :)

PS

ezt olvastad? ajánlom figyelmedbe.
harcikurt.wordpress.com/2016/09/11/a-hungarus-tudatrol-es-a-nemzetrol/

"régen csak nemes volt nemzet tagja..." LÓSZART. minden magyar a nemzet tagja vala, már legalább a Honfoglalástól fogva.

PSPS

mindenkinek figyelmébe, normális országokban hogyan virágoztatták föl az államot:

a 101. oldal aljától!

imgur.com/hFPp27N
imgur.com/mnPzR8s

A lényeg:
"Bambuszbotjával kezében járt Berlin utcáit, s ha lézengő embert látott, saját kezűleg agyba-főbe verte."
:)

mintaszel 2016.09.15. 13:37:48

@unionista‎: szia kantonista!

imgur.com/a/gEd5t

Ezt neked küldöm!

Ugyanazt mondod, mint a Jászi Oszkár!!!

unionista‎ (törölt) 2016.09.15. 14:13:13

@mintaszel:
ez a klasszikus liberalizmus vidékies változata. ezt lehetne mondani "jászi oszkárosan". ez esetben a "libsiknek" tetszik inkább. és a "nácik" mondják azt, hogy ez valami zsidó trükk. a zsidók olyat is írtak, hogy "hétre ma várom a nemzetinél, ott a hatos megáll. szemben az emke cigánya zenél", ami ugye nacioanlizmus ("nemzetinél"), sovinizmus, irredentizmus (emke), rasszizmus ("cigány"). és nyilván homofób kirekesztő, mert a heteroszexuális kapcsolatokat propagálja. és ezzel a transznemű iskolások jogai sérülnek.

mintaszel 2016.09.15. 17:00:01

@unionista‎: Ne is mondd. A legrosszabb, amikor zsidó fölrakja a darutollas kalapot és adja a nemzetit. Belem kifordul tőle.

Mondjuk budapestnek jó kis zsidó kultúrája van, meg kell hagyni. Vannak pornóboltok, ahol lehet fiúszexet kapni, vannak melegbárok, van gay pride, van minden ami szem-szájnak ingere.

ahhoz mit szólsz, amit küldtem Frigyes királyról?
imgur.com/hFPp27N
imgur.com/mnPzR8s
ide is ez kéne. Jönne a király, mindenki takarodna dolgozni.

unionista‎ (törölt) 2016.09.15. 20:27:48

@mintaszel:
az a probléma, hogy ez maradt belőle. szekularizáció pártján állok. lehatárolni egy városrészt. legyen egy extrém liberális drogos-buli-buzi negyed. az ultra konzervatív tóraolvasókkal. ezt hozzák össze valahogy. az ő dolguk. ez egy fél négyzetkilométernyi terület. zsidó kisebbségi önkormányzat. baloldali ortodox liberális és jobboldali unortodox konzervatív képviselettel. a magyar államiság ettől független.
süti beállítások módosítása