1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.01.16. 10:32 HaFr

Követelem az EU-s pénzek befagyasztását!

A magyar társadalomnak semmilyen ismerete nincs az országba érkező EU-s pénzek felhasználásáról, és erős a gyanúm, hogy e pénzek nagy része a kormányhoz közeli zsebekben landol túlárazott és a politikai hűség alapján megítélt projektek keretében. A nyugati adófizetők pénze közvetett módon tehát a fasizálódó magyar rezsimet táplálja, a GDP évi kb. 3%-át adva hozzájárul Orbán korrupt, autokratikus rendszerének fenntartásához.

A mai állapot szerint az EU finanszírozza a közösség egyetlen önkényuralmi rendszerét! Támogatása nélkül gyakorlatilag megszűnnének a közpénzből finanszírozott beruházások Magyarországon, és sokkal több magyar adófizető számára válna világossá: az ország versenyképtelen, nem tudja fenntartani magát. Ám a probléma túlmutat ezen is: mivel a politikai kasztja egyre nagyobb mértékben elszívja az országba érkező uniós pénzeket, ezek az erőforrások nem hasznosulnak úgy, hogy a versenyképességünket alkalmasan növelnék! Az EU tehát elfedi és tetézi a bajt, méghozzá kétszeresen: egyrészt a gazdasági lélegeztető készüléken tartva nem ösztönöz az önerőből történő fejlődésre, másrészt hizlalja az önkényuralmi kasztot, és ennek további gazdasági és társadalmi veszteségeket okozó politikáját: mindent összevetve stabilizálja az Orbán-rezsimet, és rombolja az országunk versenyképességét!

Magyar állampolgárként követelem az EU-tól ezeknek a pénzeknek legalább a befagyasztását, az össze kifizetés felfüggesztését addig, amíg a magyar kormány nem számol el a nemzet előtt a 2010-óta beérkezett összes forrás felhasználásával tételesen, a piaci ár és a tényleges bekerülési költség közötti eltérés indoklásával, a projektek odaítélésének szempontjaival és megtérülési számításokkal, valamint a nyertesek kilétének felfedésével. A kormány hozzon létre az EU-pénzek felhasználására vonatkozóan visszamenőleg is egy mindenki számára elérhető adatbázist legalább az említett információval! Ismétlem, az EU-s források felhasználásával két probléma lehet: aránytalan mennyiségben landolnak fideszes érdekű személyeknél vagy cégeknél, és ez túlárazott projektek keretében történik. 

Brüsszel ellenőrzése az elköltött pénzek fölött elégtelen, ám nekünk, a magyar társadalom tagjainak, sokkal fontosabb érdekünk fűződik a tisztánlátáshoz, mint akár az európai bürokratáknak, akár az európai adófizetőknek. Érdekünk, hogy tudjuk, mire megy el a pénz: közhasznú, kellő gondossággal megtervezett és kivitelezett projektekre, amelyek a közép- és hosszú távú versenyképességünket erősítik, vagy fölösleges, túlárazott, csak a holdudvar és a rezsim továbbélését szolgáló mechanizmus kenésére. 

Követelem az összes kifizetés felfüggesztését, amíg nem látunk tisztán! Mivel a beérkező pénzek hasznosulásáról nem lehet biztos információnk, nem tudhatjuk, hogy több tényleges hasznot okoznak-e az országnak, mint elmaradt hasznot és politikai kárt. És amíg nem tudjuk, addig senki sem állíthatja, hogy a társadalom érdekében áll az EU-s pénzek befogadása. Minél gyorsabban elkezdhető és lefolytatható egy ilyen vizsgálat, annál gyorsabban megtalálhatjuk a veszteségforrásokat, és folytatódhatnak a kifizetések -- immár sokkal nagyobb hatékonysággal. Ez az érdeke minden magyar állampolgárnak!

223 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1008276892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tamas11 2016.01.17. 11:11:05

@unionista᠍᠍᠍᠍:
Gondoltam, hogy ezt fogod válaszolni. Ha a génjeink hallgatag kínrímei nem állnak össze csoporttudattá, sőt társadalmi formációvá, akkor a politikában uralkodó személyiségek génje áll össze kínrimmé.

Hidvégi Mihály 2016.01.17. 11:12:52

@BircaHang Média: Te birka, te, hát a tolvaj az tolvaj, birka! Nem gondolod, hogy paradigmát kéne váltanod?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.17. 11:22:40

@naphegyi vince: fölöslegesen bonyolultnak tartom

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.17. 11:23:00

@tamas11:

Azt nézem, ki segíti jobban a magyar népet.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.17. 11:23:27

@tamas11:

Azt nézem, ki segíti a magyar népet és ki nem.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.17. 11:24:32

@Hidvégi Mihály:

Nem mondtam, hogy a tolvaj nem tolvaj.

De 2 tolvaj közül ki a jobb: az, aki segíti a népet is, vagy az, aki a nép ellen dolgozik?

Carmichael 2016.01.17. 11:37:04

@unionista᠍᠍᠍᠍:
Látod, te megtetted, amit kellett, kimaradtál belőle. Ha mindenki más csak ennyit tenne, túl lennének a problémán.

Ehhez viszont meg kellene érteni, hogy a korrupció öl. Nem a pénzek igazságtalan elosztása itt a legnagyobb probléma (az csupán eredmény), hanem az, hogy a korrupció megöli a morált, permanensen, napi szinten rombolja le egy nemzet erkölcsi színvonalát, ami már középtávon is (mint látszik) a teljes életspektrumra kihat (gazdaság, egészség, életszínvonal, életperspektíva, stb.).

Itt lassan már senki sem érzi jól magát, még az sem, aki látszólagos (pénzügyi) nyertese a korrupciónak, mert egy rohadó környezetben élni gazdagon sem öröm. Ha ismerős a "Közlegelők tragédiája" néven elhíresültvelmélet, akkor azt is tudod, mi lesz a vége, és az több, mint nem szép. Nyilván nem magyar jelenség ez, de nálunk ez a folyamat felgyorsulva zajlik, nyilván mert nincsenek meg azok a valós kapitalista/polgári alapok, ami ideig óráig lassíthatná a folyamatot. Ezért kellene a mindenkori kormánynak ezt megtenni, pl. a transzparenciával, stb. példát mutatva, ami persze feltételezné, hogy érdekli őket a népük sorsa. Itt bezárul a kör, és sajnos kidobott idő volt az elmúlt 25 év, pontosabban a köz- és önpusztítás negyed évszázada lett belőle. És még nincs vége...

Carmichael 2016.01.17. 11:48:20

@BircaHang Média:

Ha ellopná egy tolvaj az összes pénzedet, melyiket szeretnéd a kettő közül jobban: azt amelyik az egészet megtartja magának vagy azt, amelyik 20%-át jótékonyságra fordítja?

Utóbbit felmentetnéd, és hagynád tovább lopni?

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.17. 11:53:32

@Carmichael:

A kérdés az volt: csak a 2 közül lehet választani.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.01.17. 12:10:22

@HaFr: Az is biztos, hogy legalább 5 év, mire egy ilyen eszköz, annak jogi hátterével együtt elkészül. És akkor még lehetne tapsikolni, hogy ez relatív egész gyors volt. Ugyanakkor egy ilyen eszköz a következő 15 évben behozhatná az árát, különösen ha folytatódna a keleti, déli terjeszkedés.

Carmichael 2016.01.17. 12:11:32

@BircaHang Média:
Miért is?
A fenti cikk épp egy harmadik útról ír, hogy lehetne tisztességesen is felhasználni az EUs forrásokat, amikor a tolvajok nem lophatnak szabadon. Tudod, fékek, ellensúlyok, amiket kik és miért is iktattak ki a rendszerből?

Nem irigyellek, ha te csak tolvajokat tudsz elképzelni egy ország élén (mer' ugye nincs mit tenni, mindenki lop) és a szerint válogatsz, ki hagy meg neked több maradékot a koncból.

2016.01.17. 12:24:34

@neoteny:
maga az emberiség is egy szaporodási közösség. és politikai közösség is természetesen. az emberség, az emberiesség adja a közéleti identitást. de maga az emberi faj nem teljesen egységes. és ez keveredéssel sem hozható létre. annak ellenére, hogy az emberi faj a biodiverzitásra törekszik.

mégis egy német elsősorban egy másik némettel házasodik vagy lép valamilyen párkapcsolatra. ebből jön létre a német nemzet. a nemiség, a nemzés útján. tehát az egy közéleti identitással rendelkező szaporodási közösség valójában. de ilyenek a helyi társadalmak. szóval ez egy bonyolult rétegzettség. az elemi biológia a magas filozófiát felülírja. nem minden esetben, de majdnem. és ez nem feltétlen rossz. mert a filozófiai iskoláknak is van egy erőteljes etnikai jellege. ez persze nemcsak biológia, hanem földrajz, történelem, nyelv és vallás. tehát számít az is, hogy a gyerekekkel mit hitetünk el. amikor óvodás voltam, akkor volt mikulás, télapó és jézuska "párt" a kiscsoportban. amíg az egyik gyerek azt nem mondta, hogy az ő apukája lesz mindegyik. és ezt minden csoport vezetője megerősítette. és ez az egész egy piros-fehér hacuka egy átverés. de végtére is jó, mert hozzák az ajándékot. de ami gyerekkorban szocializáció az felnőttként nem lesz az. maga a hatalom egy majdnem állatias küzdelemre kényszeríti az emberiséget. persze lehet mondani, hogy ebből következően legyen anarchia. de ez egyesek számára ugyanolyan kényszerítés. tehát ami az egyiknek belső késztetés az a másiknak külső kényszer. szerintem nincs univerzális filozófia, illetve valami persze van, de az nagyjából annyi amit a szülők mondanak a gyereknek, amikor az először megy iskolában. aztán viselkedjél jól, ahogyan tanítottuk. de az, hogy ez pontosan micsoda azt nem lehet megmondani. szerintem filozófia könyvekből sem nagyon lehet kiolvasni.

magyaranyu 2016.01.17. 12:24:35

Egyetértek a cikk tartalmával, de kiegészíteném még valamivel. Az Uniótól pedig kérjük azt az átfogó elemzést, ami bebizonyítja, hogy az uniós források valóban hozzájárultak Európa egységesebb fejlődéséhez. ugyanis félek, hogy nem pusztán a pénzek ellopása miatt nem hatékony a felhasználás, de a kiinduló feltételezés is hibádzik. Világbankos több évtizedes fejlesztési tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyen módon nem lehet valóban fejleszteni, csak a helyi eliteket és az egyenlőtlenségeket növelni. Például nem működnek a mimikri módjára bevezetett ún. jógyakorlatok, vagy amennyiben kimegy a költségvetés alóla (mert elszívja a fejlesztéshez szükséges önrész), nem igazán működtethető a rendszer pusztán fejlesztésekkel, lásd egészségügy és oktatás. Az uniós fejlesztések paradigmáját kellene jól kivesézni és egy valóban működő fejlesztési paradigmát létrehozni.

Keszthelyi.Aron 2016.01.17. 12:40:27

@magyaranyu: Na végre a sok fotelfilozófus között egy gyakorlati elme, aki az egész kérdéskőr alapját veszi górcső alá... A többiek hajlamosak elveszni kicsit a részletekben :)

2016.01.17. 12:42:01

@magyaranyu:
ez legfeljebb úgy működhetne ha az önrészt valóban a helyi közösségeknek kellene hozzátenni. tehát direktben adót kivetni annak érdekében, hogy ez vagy az megépüljön. mentálisan a 0 és az 1 forint között is hatalmas különbség van. tehát ha az emberek azt látják, hogy megépül az új út, de ezért nem évi 1000, hanem 1500 forintot kell fizetni, akkor megbeszélik a "piacon" (vásárcsarnokban, munkahelyen, stb.), hogy ez így nincs jól és cselekednek. mert ez pont fordítva működik, mint a "rezsicsökkentés". ez rezsinövelés, amit utólag bevezetni egy eleve szegény környezetbe nem nagyon lehet. szóval ez el van baszva.

előbb szigorúbb (német) szövetségi kontrollt kellett volna létrehozni. közép-európai szabad államiságot. (szigorúság és a szabadság nem feltétlen állnak szembe egymással). ezek föderatív módon után csatlakozni az európai unióhoz. ilyet nem akart senki. ma sem akarnak. szóval ilyen nem lesz a közel jövőben. de ezt kellett volna, majdnem nyilvánvalóan.

2016.01.17. 13:01:59

@Carmichael:
hja, mert a 10-ig remekül műkdötek a fékek és egyensúlyok. az mszp és az szdsz, gyurcsány és kóka nem loptak egy petákot se. jött az orbán sátán, aki kiiktatta a fékek és ellensúlyok rendszerét és mindjárt a sötét diktatúra árnyékába borult magyarország. mondjuk ez konkrétan tényleg igaz azokban a városokban, ahol orbán veje kicserélte az utcán izzókat. és azok nem adják a korábban megszokott fényerőt adják. csakhogy európa importált például egy olyan problémát, hogy a mohamed próféta lányának a férje, ali volt az igaz ember. vagy a felesége apja. ezen összevitatkoztak nagyjából 1000 vagy 1300 éve. mert van aki azt mondja, hogy 7-9. század kitalált. európa döntse el ezt is.

meg kellene érteni, hogy a biztos tudás a természettudomány. és leginkább csak úgy nem lesz korrupció a közbeszerzéseken, ha az ágazat szereplő, vagy maga az állam létrehozza az egyesült izzógyárat (hívhatjuk úgy is, hogy tungsram). és az gyártja le azokat a kurva lámpákat. de ettől még a szabad piacon lehessen meggazdagodni. ezt kurvára nem érti egy kommunista és kapitalista sem. aztán most azt hagyjuk, hogy ez mind valamilyen istenverte sémi ideológia. ezekkel vagyunk megáldva.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.17. 13:05:52

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"az emberi faj a biodiverzitásra törekszik"

Az "emberi faj" nem törekszik semmire: egyedek törekednek dolgokra.

"az elemi biológia a magas filozófiát felülírja."

Semmitmondó, olcsó filozofálgatás.

"legyen anarchia. de ez egyesek számára ugyanolyan kényszerítés"

Az önvédelem is a gyilkos kényszerítése, hogy ne gyilkoljon; meg a rabló kényszerítése, hogy ne raboljon. Mégsem mondjuk azt, hogy a gyilkosnak joga van a gyilkolás szabadságához, vagy a rablónak joga van a rablás szabadságához, ezért az önvédelem jogtiprás.

"szerintem nincs univerzális filozófia"

Egyrészt ez is egy filozófiai állítás, ami az univerzalitás igényével lép fel. Másrészt te szeretsz "a demokráciára" hivatkozni, amikor a (feltételezett) többség hatalmát próbálod igazolni: ami szintúgy egy univerzális politikafilozófiai állítás.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.17. 13:13:01

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"aztán most azt hagyjuk, hogy ez mind valamilyen istenverte sémi ideológia"

Igen, Adam Smith is zsidó volt, ahogy az a "keresztnevéből" is látható. Sőt az egész Skót Felvilágosodás a sémi túlhatalom megragadásának eszköze volt a tisztességes árják felett.

Carmichael 2016.01.17. 14:11:46

@unionista᠍᠍᠍᠍:
Ha valami nem megfelelően működik, akkor a cél érdekében módosítjuk (vagy jobbat találunk ki), nem megszüntetjük. Lopás majd akkor nem lesz, ha emberiség szinten rájövünk, miért és mekkora kárt okoz valójában (nem csak anyagilag).

Addig viszont el lehet és kell kerülni azokat a helyzeteket, ahol - lassan már nyíltan és kacagva, mégis következmények nélkül - lopni lehet, nem pedig egyre többet teremteni belőlük és egyre könnyebbé tenni azt. Tényleg a világ vicce az a társadalom, ahol pár ezer ember folyamatosan meglophat milliókat, és utóbbiak még mindig közülük választják meg a következő vezetőiket, még csak azt sem kérik tőlük, hogy hagyják már abba. Önként vállalt rabszolgalét. A valódi kapitalizmus, amit Péter is árnyalt itt töbször ennek talán az egyedül működőképes alternatívája lenne. Nem hibátlan, de fenntartható.

explanatus 2016.01.17. 14:14:46

@unionista᠍᠍᠍᠍: „van aki azt mondja, hogy 7-9. század kitalált” Ugye Kr. u. 614 – 911 közötti időpontra gondolsz, amit Heribert Illig, (hála a Jóistennek, ő született német/bajor!) kitalált középkorként definiál, és minden idők legnagyobb idő-hamisításának tart? Ugye azt is tudod, ha ezzel egy (jobbos) magyar jött volna elő, akkor nemcsak a Bajnait, a Ferit meg Orbánt szabadították volna ránk, hanem megjelentek volna, ha nem is Pozsonynál, az egyesített európai seregek megint és ma . . .
de.wikipedia.org/wiki/Heribert_Illig http://www.amazon.de/erfundene-Mittelalter-größte-Zeitfälschung-Geschichte/dp/3430149533 Én örülök, hogy szóba hoztad ezt az időszakot, mert ez is annak bizonyítéka, van valami az emberben, ami nem hagyja, hogy ne derüljön fény az igazságra. Azt még nem tudom, miért szúrtad be ezt a rövid megjegyzést, de majd meglátjuk, hiszen Illig és Béndek nagyon messze vannak egymástól. Egyvalami lehet bennük közös, hogy kimondják, felhalmozott ismeret, és élettapasztalat birtokában mit nem tartanak helyénvalónak, és a nem helyénvalóság ellen minden eszközzel fellépnek. Béndek úgy, hogy kimondja, olyan, hogy jó lopás, nincs, és nem lehet alapja egy társadalom megújításának.

2016.01.17. 14:20:39

@neoteny:
ez egy személyes kijelentés. szerintem univerzális filozófia nincs. de ettől még persze lehet. ha valaki azzal az igénnyel lép fel, hogy szerinte van, akkor tegye. de legalább a többséget győzze meg az igazságáról ha egyszer azt állítja ugyanis, hogy ő filozofikusan megfejtette az egész emberiséget. csak pont a hülye magyarok nem akarnak rá szavazni, hanem a geci orbánra. most ezt játsszuk.

Mariann19 2016.01.17. 15:31:13

@Carmichael:
"Az eu-s pénzeket nem a kormány érdemelte ki, és nem ők kapják, hanem a magyar állampolgárok."
Szeretnék reagálni a fenti, tegnapi megállapításodhoz.
Mindebből az következik, hogy az eu-s pénzek felhasználása kontroll alatt kéne, hogy legyen.
Azonban nálunk ez a követelmény fel sem merül. Maradna az eu, amely meglehetősen lagymatagon kezeli a nyilvánvaló síbolást.
Az eu-nak lenne eszköze megállítani a lopásnak ezt a brutális formáját, azonban a leghatásosabb eszköz, a támogatások megvonása a magyar népet sújtaná.
Ezen kívül az eu látja Orbán eu-ból való kilépési szándékait, melyekhez most gőzerővel csábítja a szövetségeseket, azonban elnézően kezeli az eu ezt a fondorkodást, mert a magállamok, élükön a németekkel, erős gazdasági szimbiózusban vannak a külön válni szándékozó tagállamokkal.
A magállamok a befektetéseikkel hatalmas piacot szereztek, amelyeket nem kívánnak feladni, ezért elnézően kezelik Orbán szervezkedését.
A keleti országok viszont gazdaságilag nagymértékben függenek az eu-s központi államoktól, így az érdekviszonyok határozzák meg az együttműködést, amely korántsem a progressziót célozza meg.
Ördögi kör, amely miatt lehet a zavarosban halászni, és nincs erő, amely szorgalmazná az elszámolásokat.

2016.01.17. 15:31:41

@explanatus:
van egy debreceni gyerek, aki ebbe beleásta magát. úgy hívják, hogy tóth gyula. nem tudom, hogy neki igaza van, vagy nincsen. azt gondolom, hogy a krónikák szövegeit algoritmikusan kellene elemezni. tehát bizonyos feltételezések esetén tudunk valamit valószínűsíteni. biztos tudásunk nincs. azt hisszük el, amit szeretnénk. ő olyanokat mond, hogy a korai angol uralkodóknál az aetel- előtag abból származik, hogy ezek a családok attila (etele) a huntól eredeztették magukat. tehát a magyaroktól. szerintem ez az egész ősiség egy őseurázsiai műveltség. és van egy tippem, hogy a kárpát-medencébe érkező németek is ősuerázsiai lovagok voltak. különben miért akartak volna kelet felé jönni. hacsak nem pénzért. mondjuk azt nem tudom, hogy gizella mennyire volt szép.

de az majdnem biztos, hogy nyugat-európa és belső-ázsia egyes népei genetikai értelemben viszonylag közel állnak egymáshoz. férfiágon leginkább. baskírok és a baszkok rokonok. éppenséggel sanyi haverom elképzése is lehet igaz. szerinte xabi ~ csabi. azt, hogy csaba átírhaták úgy, hogy xaba ~ xaber ~ xaver. baszkok a "b" és a "v" között nem nagyon tesznek különbséget. vasco/basco de gama. ha valakinek a családneve "vaskó", akkor az jelent-e valamilyen kapcsolatot az ősiségben. az ilyenekről lehetne valami mondani. ha ezeket kutatnánk. de ez politika. mennyire akarjuk elhinni, vagy elhitetni, hogy mélyen be vagyunk ágyazódva az európai kultúrába. mert könnyen lehet, hogy olyan mélyen, hogy sok minden a magyar nyelvben gyökerezik. csak aztán egy gyeptéglát kiszakították. utána visszarakták a helyére. de mégis egy kicsit másként nő rajta a fű. az is lehet, hogy egy kicsit vadabb, gazosabb. szóval a markerek összehasonlítgatása is olyan, hogy ki tudja.

de az biztos, hogy a magyar őstörténetbe bele van kutyulva valami. ez a tóth gyula olyanokat mond, hogy a magyar honfoglaláshoz nagyon hasonló sztori utrigurokkal és kutrigurokkal is le van írva. vannak népek, amik a kódexekben feltűnnek és letűnnek. ezekre barátok közt nézői panaszkodnak. felteszem időnként váltogatják a forgatókönyv írókat. szóval azért az elég érdekes, hogy népekről nem találunk tárgyi emlékeket. a magyar honfoglalásról is alig van. mert a magyarok szálláshelyeinek környékén talált leleteket az avarokhoz soroljuk. egyesek szerint avaria/bavaria ugyanaz. tehát a bajor kapcsolat régibb. de ezeket jelenleg nem tudjuk pontosan. ez a tóth gyula olyanokat mond, hogy alarik nevű uralkodók és csaba történetei nagyon hasonlók. úgy gondolja, hogy az "alarik" lehet "kiraly" megfordítása. ilyenkor azt szokták mondani, hogy vannak pénzek. de ezek sokszor csak ábrázolva vannak. valódi fémpénzek nincsenek, vagy egész egyszerűen másik uralkodó képe van rajta, esetenként egy másik korból. tehát az valószínű, hogy ebben a korszakba valakik alaposan belekavartak.

amikor tanultam a törit, akkor az ókornál éreztem, hogy kitalált abban az értelemben, hogy egy mese. nem minden volt úgy, de elég jól van összerakva. de a korai középkort tanulva úgy éreztem, hogy valamit összekavartak. én nem értem a vikingek című történelmi filmmel kapcsolatban, ami elvben ugye 8-9. század. julius ceasar után majdnem ezer évvel járunk. és a vikingek fából készült pajzsokkal és fejszékkel támadnak. rendben van. el vannak maradva. de mégis legyőzik a frankokat és az angolokat. ha ez valójában a 5-6. század, akkor elképzelhető, hogy a római birodalom bukása után közvetlen el kezdett hanyatlani a haditechnika. és néhány evezős favágó elég nagy kalamajkát csapott. ha van ez a betoldás, akkor a korai középkori európai kultúrhistorizálás számomra is sokkal hihetőbb. de ettől még nem biztos, hogy ez így van. tehát minden kódexet, tárgyi emléket, fizikai, kémiai mérést, biológiai nyomot fel kellene rakni a térképre és egy időszalagra. csak ugye mindenki attól tart, hogy ebből totális káosz lesz. és lényegében a politika dönti el, hogy mit hazudunk. ha ez a helyzet, akkor ezt is ki lehetne mondani. de jelenleg ezt sem tudjuk valójában.

Carmichael 2016.01.17. 15:50:15

@Mariann19:
...és ezért, erre született a fenti bejegyzés Péter tollából.. :)

explanatus 2016.01.17. 16:04:32

@unionista᠍᠍᠍᠍: Te mindenről tudsz (beszélni)? Van egy kaposmérői „gyerek” is, Kassai Lajos. Meg van a 3x4 444.hu/2016/01/12/egy-neptol-nem-lehet-elvenni-a-kulturajat-es-csinalni-neki-egyet-lehet
ahol írnak a filmbemutató kapcsán meglepően egész hosszan. Sőt, van egy hölgy is, Dr. Lange Irén, aki negyvenegynéhány nyelv ismerete, tanulmányozása után olyan eredményre jut, ami nyelvi oldalról nézve teljesen újszerű. A fenti linkben megtalálod az ezzel kapcsolatos gondolataimat.

2016.01.17. 16:13:14

Amikor hasonló cikkeket olvsok már csak legyintek, mert a napnál világosabb, hogy ezek a témák csak az értelmiség egy szűk szeletét érdeklik. Ami egy átlagembert érdekel az, hogy van-e munkája és azzal mennyit keres, ellátják-e tisztességesen, ha kórházba kerül, csökkentik vagy növelik-e a rezsijét.

2016.01.17. 16:16:49

Esetleg kap-e kedvezményes kölcsönt, ingyen pénzt a lakásvásárlásához, és az általa naplopónak, tolvajnak, primitívnek ktartott népcsoportok, szegények kapnak pénzt vagy ők maguk...

Carmichael 2016.01.17. 16:52:02

@Zoltanius:
..és amíg ez így van, addig jó a mindenkori politikai és gazdasági hatalomnak (minden oldalának!) és addig rossz ezeknek az embereknek. Ha majd érdekli őket ennél több, akkor fog elkezdődni változni az életük.
A milliós kérdés, hogy mi vagy ki tudja felrázni őket és mikor....

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.17. 17:19:40

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"ha egyszer azt állítja ugyanis, hogy ő filozofikusan megfejtette az egész emberiséget"

... mint pl. amikor ilyeneket ír: "az elemi biológia a magas filozófiát felülírja". Ami szintén egy univerzális igényű filozófiai kijelentés.

2016.01.17. 17:27:23

@neoteny:
adam smith azt mondta, hogy van a kiskereskedelem. és ezt kellene csinálni nagyban. van az áru. és ezt kellene elcserélni úgy van ára, vagy árfolyama. és ennyi. nem kell ezt tovább bonyolítani. de egyrészt a népek tovább bonyolítják, másrészt az ágazatoknak van egy adott sajátos logikája. ami helytől és kortól is függ.

a legnagyobb európai nyomdaipari cég a heidelberg. a nyomdászatot a reformáció, az egyházreform futtatta fel. általában nem gondoljuk, hogy az egyházat a piacba bele kell keverni. pedig esetenként lehet. tehát egy társaság akár hitbéli szempontokat figyelembe véve is összeállhat.

a zsidók nem egészen azt mondják, amit smith. a zsidók kereskedelmi logika alapja a hitelpénz. csak ők úgy magyarázzák a klasszikus liberalizmust, hogy ha nem lehet kicstári beavatkozás, akkor majd az pénzt sem bocsáthat ki. tehát ezt magánkézbe kell adni. mivel az angolok eleve fejlettebbek voltak az átlagnál ez a kereskedelmi logika még nagyobb hasznot eredményezett nekik. úgy, hogy közben a zsidók is megszedték magukat. ugyanez működött ausztriában. ebből elég fejlett és feltőkésített bankrendszerek lettek. amivel kelet-közép európában csak az állam tud versenyezni. ami persze jelentős kockázat.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.17. 17:40:02

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"de az majdnem biztos, hogy nyugat-európa és belső-ázsia egyes népei genetikai értelemben viszonylag közel állnak egymáshoz."

Ez egy semmitmondó állítás, hiszen

- nem mondja meg hogy mi a "genetikai távolság" (vagy közelség)
- nem mondja meg hogy mi ennek a (feltételezett) genetikai távolságnak a mértékegysége
- nem mondja meg hogy mit jelent a "viszonylag közel"
- nem mondja meg hogy melyek az "egyes népek"
- nem mondja meg hogy a "majdnem biztos" mekkora bizonyosságot jelent
- homogénnek tekinti az "egyes népeket" genetikai szempontból: nem mond semmit az "egyes népeken" _belüli_ "genetikai távolságról"

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.17. 17:48:51

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"adam smith azt mondta, hogy van a kiskereskedelem. és ezt kellene csinálni nagyban. van az áru. és ezt kellene elcserélni úgy van ára, vagy árfolyama. és ennyi."

Tekintettel arra, hogy az emberek árut termeltek és azokat elcserélték időtlen idők óta (legalább 30,000 éve), nem arról van szó hogy mit "kellene" (kedvenc szavaid egyike), hanem hogy mi _történik_ (ill. történt) és ebből a nem irányított, spontán tevékenységekből milyen szabályszerűségek következnek.

"de egyrészt a népek tovább bonyolítják, másrészt az ágazatoknak van egy adott sajátos logikája. ami helytől és kortól is függ."

Semmitmondó, olcsó filozofálgatás.

"a nyomdászatot a reformáció, az egyházreform futtatta fel."

Ez egy bizonyítandó állítás.

"ha nem lehet kicstári beavatkozás, akkor majd az pénzt sem bocsáthat ki. tehát ezt magánkézbe kell adni."

A "pénzkibocsátás" magánkézben _volt_; azt csak elvenni lehet, nem lehet abba adni.

"fejlett és feltőkésített bankrendszerek lettek. amivel kelet-közép európában csak az állam tud versenyezni"

Az utolsó mondatbeli állítás bizonyítandó.

2016.01.17. 18:45:42

@neoteny:
aki nem hiszi járjon utána.

tollas 2016.01.17. 19:39:44

Követeld, de a 2010 előtt érkezett pénzek vizsgálatát is.

2016.01.17. 19:50:10

@neoteny:
a szárazföldi népek rendszerint az önfenntartásra törekednek. kivételt képeznek a sivatagi népek. azok a szabad kereskedelmet forszírozzák. ahogyan a tengeri hatalmak is. egyik koncepció sem univerzális. lehet így is, lehet úgy is. persze kevés olyan nép van, amelyik egyáltalán nem kereskedik. de olyan is kevés van, amelyik a szabad kereskedelem totalitását követeli. a zsidók ilyenek. de nem muszáj őket követni. lehet, de nem muszáj. azt lehet korlátozni. mindegy, hogy mit mond az európai unió. régóta mondom, hogy önkormányzati rendeleteket kell hozni. 3200 magyar önkormányzattal szemben indítson kötelezettségszegési eljárást brüsszel. ezek után 3200 magyar önkormányzat tegyen fel hetente kérdéseket. válaszolják meg. 28 nyelvre fordítva. nem lesz ilyen, mert európai unió lényegében az összeomlás szélén áll. ha tavaszra nem lesz megoldás a népvándorlás problémájára, akkor németország kapitulál.

Visceroid 2016.01.17. 20:01:20

"A nyugati adófizetők pénze közvetett módon tehát a fasizálódó magyar rezsimet táplálja"

Pedig mennyire szeretnéd, ha a liberális magyar rezsimet táplálná, mi?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.17. 20:02:06

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"persze kevés olyan nép van, amelyik egyáltalán nem kereskedik."

Egy sincs: az olyan "nép" minden tagja teljesen önellátó lenne, nem cserélne semmit egymás között sem. Ami először abszolút nyomorhoz vezetne, aztán a kihaláshoz.

"de olyan is kevés van, amelyik a szabad kereskedelem totalitását követeli."

A "népek" nem követelik a "szabadkereskedelem totalitását": hanem gyakorolják azt. A politikusok -- és támogatóik -- azok akik korlátozzák a szabadkereskedelmet, a saját érdekükben.

Wisconsin államban törvény van arra, hogy 6 hónap fogház és $1,000 pénzbüntetés szabható ki arra, aki az otthonában sütött süteményeket ad el. A Wisconsini Pékek Egyesületének vezetője szerint tisztességtelen dolog az, hogy az otthon sütők elvehetik a pékek megélhetését.

reason.com/archives/2016/01/17/lawsuit-over-wisconsin-ban-on-selling-ho#comment_5837147

Bernik 2016.01.17. 20:15:01

@Visceroid:
"Liberális diktatúra" - nagyon "jó"! Véletlenül nem a "népi demokrácia" oktatási anyagából tanultál a társadalomtudományokról?
Náci és kommunista diktatúra volt és van, liberális nincs, mert ha valami nem demokrácia, akkor nem demokrata, nem liberális. Ami nem azt jelenti, hogy csak a nácizmus és a kommunizmus lehet illiberális, de... Biztosan emlékszel, hogy nem minden oxidáció égés, de minden égés oxidáció. Ahogyan égés az is, ha valaki demokráciának akar hazudni valamit, ami illiberális. De ha jól tudom, a hazai Kedves Vezér nem is próbálkozott ezt hazudni, csak a sleppje.

pamut 2016.01.17. 20:18:17

Jogos.
Az EU EU-ellenes, antidemokrata folyamatokat finanszíroz, illetve a korrupció rendszerét táplálja, építi fel. Mindez súlyosan árt a magyaroknak, árt Mo.-nak, és tolja kelet felé meg a balkán felé. Nincs ebben semmi új, korábban is mondták mások is. Ez az ország nem képes jól felhasználni a segélyt.

Mondjuk attól hogy tudjuk meg követeljük a leállítását, nem lesz semmi, ezt egy üres mezőn is lehetne üvölteni a szélbe.

Viszont mint bejegyzett párt lehetne kérdéseket feltenni az EU-nak hogy tisztában vannak-e vele mire megy el a támogatásuk, és hogy még ők finanszírozzák az EU-ellenes erőket, a maffiát, ilyenek.

Bernik 2016.01.17. 20:35:25

Kedves Hafr! A "Követelem az EU-s pénzek befagyasztását!" arról árulkodik, hogy mértékadó közéletiek sincsenek teljesen tisztában az EU lényegével. Annak ugyanis beton (nem gránit :) szilárdságú alapja A SZUBSZIDIARITÁS ELVE, amelynek lényege, hogy minden döntést a lehető legalacsonyabb, HELYI szinteken kell meghozni, mivel ott ismerik azokat a viszonyokat és igényeket, amelyek a források leghatékonyabb hasznosításához szükségesek. Tehát a jogállami alapokon működő tagállamok lehetősége és elemi érdeke, hogy az uniós támogatások felhasználása helyben dőljön el.
A lényeg és a fasizálódó rendszer népének számára a csapda a "jogállami alapokon" kifejezésben van. Más szavakkal: az Európai Uniót valódi demokráciák hozták létre valódi demokráciák számára, nem számolva azzal a lehetőséggel, hogy kakukktojás kerül közéjük. Vagy menet közben, lassan - vagy gyorsan - válik diktatúrává egy demokráciaként befogadott ország. Amely esetben a A SZUBSZIDIARITÁS ELVE süvítő bumeránggá változik, hiszen a jogállami kontroll nélkül pénzhegyeket, uniós eurómilliárdokat ölébe kapó diktatúra jogállami kontroll nélkül természetesen a fenntartó maffiája érdekeit fogja kielégíteni ezekkel a pénzekkel és jogi lehetőségekkel. Amibe természetesen az a hazugságpropaganda és annak költsége is beletartozik, amellyel jó ideig - ki tudja meddig - a jó szándékú saját állampolgárait (a zembereket) is az orránál fogva tudja vezetni az immár egy személyben mindent eldöntő Kedves Vezér: a diktátor.
Tehát vagy van uniós tagság, vagy nincs. Ha van, akkor szubszidiaritás is van. A megoldás és a sűrűsödő nyugati felszólítások inkább abba az irányba mutatnak, hogy "szíveskedjenek kimenni" ott, ahol bejöttek, ha nem tetszenek a klubunk szabályai!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.17. 20:44:59

@pamut: tisztában vannak vele, csak töketlenek, értéküket veszítettek, mindig mindenhonnan lekésnek, és a mérhetetlenül bürokratikus rendszer sem tesz lehetővé semmilyen prompt intézkedést

Bernik 2016.01.17. 20:57:28

@HaFr:
Igen, lényegében egyetértünk! Csak némileg másképp fogalmaznék bizonyos részeket. Például nem kellene már "töketlenezni" az EU-t, mert ezzel az unió bomlasztói - végeredményben a magyar nép kirablói - malmára hajtjuk a vizet. Változatlanul állítom, hogy ezt kellene világossá tenni: az Európai Uniót valódi demokráciák hozták létre valódi demokráciák számára! A tétovaságuk, tanácstalanságuk is ebből ered: nem számítottak elefántra a porcelánboltban.

2016.01.17. 21:49:21

@neoteny:
ez a térkép nyugat-indoeeurópaiakkal legközelebbi rokonságban álló népek földrajzi elhelyezkedést mutatja a jelenkorban.
cdn.eupedia.com/images/content/Haplogroup_R1b_World.png
afrika vélhetően őskori vagy történelem előtti időszak kapcsolata. ázsiában elég jól látszanak a feltételezett őshazák. ma is őseurázsiai élőhelyek. ezek nem egy, hanem több egymást követő kelet-nyugat vándorlásnak lehettek a szálláshelyei. ezt a tárgyi emlékek alapján lehet eldönteni vagy legalábbis valószínűsíteni. a fekete tenger partjától lehetett egy észak-déli vándorlás. a térképről az is leolvasható hogy törökország, türkmenisztán és a kína területén kelet-turkesztán jelentős része a nyugat-indoeurópaiakkal rokon őseurázsiai népcsoport. ez egy y-dns eloszlás. az y-dns rendesen apáról fiúra adódik át. tehát ez egyenes férfiági rokonságot jelent. ez az őság feltételezések szerint 15-20 ezer éves. ennek ellenére egyes törökök, egyes szírek és egyes németek y-dns-e nagyon hasonló. ez a hasonlóság az ősmagyarok és az őssvábok esetén is könnyen fennállhat, mert jelentős részben egy pártban vannak. én azt feltételezem, hogy a közéletben a nemzetieskedő vagy "nemzetellenes" férfiaskodó arcoskodást a férfiak törzsi y-dns-e készteti. és ebből következően mindenki különbözőségeket hangsúlyozza. véletlen se akar kiegyezni. ahhoz közös nőiség kellene.

itt jön a következő eretnekség. azt nagyjából mindenki elfogadja, hogy sémi népek noé sém nevű fiától erednek. és abban is egyetértés szokott lenni, hogy kám fiaiból a feketék és jáfet fiaiból lettek az fehérek. a legenda szerint az özönvíz után így jöttek létre a népek. csakhogy ez a jelenlegi biológiai ismeretein szerint nem lehetséges. mert ezek a sémi, az észak-afrikai, az indoeurópai őság nem egyidőben jött létre. ez legfeljebb úgy lehetett, hogy noé - és persze ez eretnekség - nő volt. sém, kám és jáfet nem három a fia, hanem három férje volt. de még egyszer ez feltételezés. a jégkorszakot, az üstökös becsapódást és az özönvizet vélhetően több férfi élte túl, mint nő. és az lehetett, hogy a sémik, a kámik és a jafetik törzsnek közös ősanyja volt. de közvetlen közös ősapjuk nem lehetett. mert abból nem lehetnek különféle rasszok. a noé legenda vagy nem igaz, vagy noe nő volt.

2016.01.17. 21:53:14

@neoteny:
még annyit, hogy az ősmagyarok jáfet magog/magor/magyar nevű gyermekétől származtatják magukat. ez azt jelenti, hogy az őszsidók és az ősmagyarok egyik nagyanyja közös. feltéve, hogy a teremtés könyvének van valóság alapja.

pamut 2016.01.17. 22:00:23

@HaFr: akkor nem az eleve tudottan zsákutcába kell menni, hanem valami kreatív (lehetőleg látványos, médiaképes) ötlettel egyenesen a választóikat sokkolni azzal hogy mit finanszíroznak az ő adóikból. ha a választóik felháborodnak, hirtelen a politikusaik is sokkal nyitottabbak lesznek. el kell adni valahogy a cuccot.

úgy követelőzni hogy semmi haszna nem lesz szerinted sem, ennek semmi értelme, a politikában csak az eredmény számít, ahhoz meg meló kell, blöffökkel meg dumával tele a padlás.

2016.01.17. 22:20:26

@neoteny:
ez wisconsin államban lehet, hogy így van. magyarországon a falusi turizmust háziparra akarják építeni. az otthon sütött pogácsára. lehet így is, lehet úgy is.

Kalmár 2016.01.17. 23:08:34

Ez az igazi liberális demokrácia felfogás!
Agyrém!
Amíg nem az ő ideológiai oldala kap felhatalmazást, addig nem számít, hogy épül e kórház, autópálya, stadion. Minden álljon le, ha a nép 3x, 5x választja újra a jobboldalt, akkor évtizedekre álljon le a fejlődés!

Szégyen...

Moin Moin 2016.01.17. 23:42:57

@Kalmár: Tudod, mi a szégyen? Hát az, hogy ha egy ország önerejéből képtelen kórházakat és autópályákat építeni - és ha erre kap pénzt a nagyobb közösségtől (eu-s támogatás) akkor folytonosan a támogatót ócsárolja + az ország vezetői (Fidesz) e támogatások zömét egyszerűen ellopják... És az is szégyen, hogy ah ezt valaki felemelgeti (mondván, hogy talán nem kellene évi ezermilliárdos összeggel támogatni egy ilyen rezsimet), akkor azt azonnal "hazaárulónk" meg még ki tudja, minek kiáltják ki a hozzád hasonló országszégyene-alakok...

...Szégyelld magad!

fidesz maszop dk egykutya 2016.01.17. 23:49:23

@enpera: "elvtárs" a fidesz nem a haza, hanem egy hazaáruló bűnözői csoport. Ezt támogatni nem szabad, így az EU támogatást be kell szüntetni a tényleges rendszerváltásig.

susu64 2016.01.18. 00:02:39

@naphegyi vince: ámde itt egyetlen baj van: Magyarország népképviseleti demokrácia. Azaz a választáson győztes társaság kap jogosítványt, s itt kapott is, nem is akármilyen arányban (a választással kapcsolatos ócska konyhai matekozást nyugodtan el lehet felejteni). akkor milyen alapon dönti el akárki akárhol, hogy mi az, amit egy országnak szabad és mi az nem megtennie? Tipikus liberális felfogás: azt szabad, amit ti, liberálisok jónak tartotok. Az meg különösen bájos, hogy a saját országotok ellen akartok lépéseket - pl. a felzárkóztatási támogatások befagyasztását - javasolni. Ezek szerződésben meghatározott, célzott pénzek, amit nem lottón nyert ez az ország. Bizony, amíg a boldog Nyugat annak idején szépen, békében Marshall segély árnyékában növekedhetett, mi egy alapvetően elb-- rendszerben voltunk kénytelenek szolgálni, egy olyan rezsimben, amihez semmi közünk nem volt. Az ilyen ötleteket hazaárulók szokták javasolni, hát íme. Miközben persze nem vitatható, hogy van korrupció, de az is biztos, hogy a körülötte kialakult hisztéria mesterségesen gerjesztett, sunyi politikai szándékból.

susu64 2016.01.18. 00:14:49

@Moin Moin: már megbocsáss, de ez marhaság. Az összes volt szoci ország - beleértve a keletnémeteket is - képtelen finanszírozni a nagy beruházásait, mivel alapvetően tőkeszegény, lerabolt orzágokról van szó. Éppen ezért létezik a felzárkóztatái támogatás. S milyen érdekes, az EU irányítóinak "ócsárolása" lassan-lassan EU jelenséggé válik. Ez a támogató ócsárlásáról szóló szöveg színtiszta ökörség, érdemes kissé árnyaltabban nézni a dolgot: kit és miért. Az EU nem egyenlő néhány féleszű, senki által meg nem választott, levajazott háttérbeszélgetések útján kinevezett politikussal. (Ugye, pl. Junckernek, a hatalmas Luxemburg kiemelkedő politikusa...www.vasarnapihirek.hu/fokusz/elnoki_mult)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.18. 00:53:59

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"ez wisconsin államban lehet, hogy így van"

Mo-n is így van, sőt még ígyebben: ld. a Nemzeti Dohányboltok esetét.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.18. 01:01:51

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"én azt feltételezem, hogy a közéletben a nemzetieskedő vagy "nemzetellenes" férfiaskodó arcoskodást a férfiak törzsi y-dns-e készteti."

Helyes; tessék ezt a feltételezésedet tudományos igényű kutatómunkával alátámasztani (vagy legalább megkísérelni azt). Anélkül feltételezés marad, ami lehet alapja egy regénynek (vagyis fiktív narratívának), de nem politikafilozófiai elméletnek.

Vagyis (legalább):

- mondd meg, hogy mi a "genetikai távolság" (vagy közelség)
- mondd meg, hogy mi ennek a (feltételezett) genetikai távolságnak a mértékegysége
- mondd meg, hogy mit jelent a "viszonylag közel"
- mondd meg, hogy melyek az "egyes népek"
- mondd meg, hogy a "majdnem biztos" mekkora bizonyosságot jelent
- mondd meg, hogy mi ill. mekkorák az "egyes népeken" _belüli_ "genetikai távolságok"

bkkzol 2016.01.18. 02:03:08

Amikor évekig osztrák, német , francia nagyvállalatok építkeztek, adtak-vettek az EU-s pénzekből akkor nem volt gond, hogy gyakorlatilag versenyeztetés nélkül zajlottak az elbírálások. Medgyesy még szép kitüntetést is kapott a Franciáktól.
Inkább azzal kellene törődni, hogy semmilyen állami, EU-s megbízást ne kapjon semmilyen offshore cég. Egy német, magyar, dán székhelyű cég adózik a hasznából. Egy kajmán-szigeteki csak elteszi a pénzt (amit azután Juncker barájtuk mos tisztára egy kis %-ért). Gyakorlatilag a bűnözést támogatják.

bkkzol 2016.01.18. 02:08:57

@susu64: Juncker valóban kiemelkedő munkát végez! A pénzmosás terén. Hogy ne kelljen börtönbe vonulni így EB elnököt csináltak belőle (Merkel), így tovább ügyködhet az USA-EU szabadkereskedelmi egyezményen.
Jöhet a génmanipulált zöldség, gyümölcs. Amerikai offshor cégek kaphatnak európai megbízásokat. A környezet szennyező gyáraikban előállított nem EU szabvány áuikat vám nélkül hozhatják! Felhívom figyelmed, hogy most se vállalt semmit az USA a környezetvédelmi csúcstalálkozón.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.01.18. 07:12:29

@fidesz maszop dk egykutya: elvtárs az öreganyád :)
Nem érdekel sem a fidesz, sem az mszp.
De hogy az ország ne kapjon pénzt, azt hazaárulásnak tartom.
Csak azért, mert nem a másik rablóbanda van hatalmon, akiket ő szeret.

hívőlélek 2016.01.18. 07:29:23

@enpera: nem az ország kapja ! mert csak ellopják! Lopnak ezek ezerrel. A hazaárulás a LOPÁS! ...Hazaárulás hogy a HAZÁT LOPJÁK meg!

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.01.18. 08:04:14

@hívőlélek: az ország kapja, meg te is, te agymosott szerencsétlen
2006-ban is így sipákoltál?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.18. 08:11:27

@pamut: igen? akkor csinálj valamit

hívőlélek 2016.01.18. 08:23:15

@enpera: Miért mi volt 2006-ban???
Szerintem meg Te vagy agymosott. 1:1. .... de ezek lopnak! Lopják az Eu-s pénzt IS. S tőled is lopják , meglopják a hazát EZÉRT MONDOM ÉN HOGY HAZÁTLAN BITANG HAZAÁRULÓK!

ob,szerver 2016.01.18. 08:36:39

Megy még a cenzúrázás, miközben Magyaroprszágot nettó befizetővé szeretnéd tenni ?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.18. 09:02:25

@ob,szerver: olvasni tudni kell, apám, bár trolloknak nem követelmény -- orosz zsoldban vagy a haza nagyobb dicsőségére?

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.01.18. 09:11:39

@hívőlélek: kéne neked egy érettségi, barátom.
Aztán mehetne a szövegértés is.

ob,szerver 2016.01.18. 09:49:20

@enpera:

"De hogy az ország ne kapjon pénzt, azt hazaárulásnak tartom.
Csak azért, mert nem a másik rablóbanda van hatalmon, akiket ő szeret."

Ennyi a sztori.
Szánlmas, hogy magukat magyarnak tartó emberek az országot szemrebbenés nélkül tönkretennék, csakmert nem a kedvenc szocijai (hívőlélek esetén), avagy nem ők (hafr esetén) vannak kormányon.

fidesz maszop dk egykutya 2016.01.18. 09:54:07

@enpera: az ország nem is kap pénzt, a párt kap, mert az lopja szét...

téridő2 2016.01.18. 10:27:05

Nem kellene aggódni az ellopott eu-s pénzek miatt. Ez nagyon jó az eu-nak: tessék szétnézni, hány db 15-30milliós (EU-ban gyártott) autót lehet látni kis hazánkban 10m-enként. Azaz, az eu-s pénzek ellopása az eu-t teljes mértékben hidegen hagyja, sőt, jobb is (nekik), mert így a rongyrázó attitűd miatt csak eszetlen fogyasztók tömegét duzzasztja, s nem pedig a kreatív és versenyképes alkotókét. Na, abban nem érdekelt "odaát" senki.
Mi ez, ha nem "neo-neo-kolonializálás"?

2016.01.18. 11:06:21

@neoteny:
jelenleg származással és politikai irányultsággal kapcsolatos adatokat anonim módon sem lehet összekapcsolni. így maradnak a feltételezések. amit szintén tiltanak. az, hogy a zsidó az atv (még a takarító is), zsidó a 444, a 168 óra (tulajdonos, a főszerkesztő), zsidó a hvg, zsidó-barát az index, az origó. a libsi média. a libsi ugye a liberális és a biboldó/bibsi szavak összevonásából ered, ami a zsidó cigányul. így marad a feltételezés.

a politikusok származását nyilvános adattá kellene tenni. vélhetően senki sem mondaná azt, hogy polgár judit ne töltsön be tisztséget. pedig ő zsidó. egyébként lehet, hogy nem teljesen sémi. de mondjuk mérő lászló nagyon úgy néz ki. népszerű könyveket ír. és mégsem támadják. legfeljebb csak a leghülyébbek. úgy tűnik, ha zsidók körében ha valakinek természettudományos műveltsége van, akkor teljesen elfogadottá válik. a művészet, a bölcselet megosztja a társadalmat. de az mindig is megosztotta.

az állami és egyházi vezetők, nagykövetek származását nyilvános adattá kellene tenni. a jobbik felvetette, hogy a parlamenti képviselők állampolgársága (csak az állampolgársága) legyen nyilvános. tehát ha a magyar mellett még van valamilyen. erre a parlamentben el kezdett hőzöngeni egy lmp-s képviselő. kiderült, hogy magyar-izreali állampolgár. na most ő nem lehetne a knesszet tagja. mert az ortodox zsidók nem fogadják el a kettős lojalitást. ehhez természetesen joguk van. de a magyaroknak miért ne lehetne joguk megismerni a képviselők állampolgárságát. amikor ezt felvették, akkor azonnal tiltakozott a tasz, az amnesty international, a helsinki bizottság, a soros alapítvány. ezek zsidó vagy feltélten zsidóbarát csoportok. akik telesírták a világlapokat, hogy magyarországon kitört a fasizmus. béndek is ezért követeli, hogy állítsanak fel egy antifasiszta védelmi bizottságot, mert azt reméli, hogy így kap nyilvánosságot. csakhogy a szavazatokat az antiszemitizmus hozza. ez a probléma.

ez egy össztársadalmi probléma. nemcsak a zsidók számára kellemetlen. hanem minden olyan nem-zsidó számára, aki egy kicsit is értelmes. de a magyarországi zsidó politikai osztállyal nem nagyon lehet mit kezdeni. ha arányos képviselet lenne, akkor a magyar parlamentben lehetne kisebbségi szószólójuk. és nyilván minden esetben fontos meghallgatni, hogy mit mond a zsidóság. de nem kötelező követni őket. nem muszáj. ez a valódi liberalizmus. tehát te anarchiát akarsz. ha a város, vagy városrész, vagy akár egy utca, vagy utcarész anarchiát akar, akkor legyen. de erre ne kötelezhetsz másokat. mert ami az egyik embernek belső késztetés az a másiknak külső kényszer. én értem, hogy a zsidók is úgy érzik, hogy elnyomják a magyarokat. a zsidónegyed kapjon kulturális autonómiát. és tiltsák ki a csángó nénikét azért, mert fasisztáknak énekelt. feltételezhetik, hogy biztos ő is fasiszta. és meg akarja ölni a szegény kis zsidókat. de ilyenkor miért nem veted fel, hogy aki ilyet állít: bizonyítsa.

ez politika.

a történészi munka eldönti, hogy az szdsz egy zsidó párt volt, vagy sem. nyilvánvalóan az volt. majd a történészek kikutatják. ez objektív módon akár az utódok alapján is eldönthető. a jelenlegi bíboros zsidó. az azt megelőző is zsidó volt. de ez nem antiszemitizmus. a szentszékből kinevezett legfelső egyházi vezetőt úgy kellene kezelni, hogy lényegében a vatikáni nagykövet. a vatikán a zsidókeresztény állam. az a természetes, hogy a bíboros egy kikeresztelkedett zsidó. de az is természetes, hogy legyen egy nemzeti keresztény egyház, ami pártok és a felekezetek felett áll. és állam-egyházügyi tanács tagja legyen az államfő és a különféle egyházi vezetők. a vitában informálisan nyilván a nagyobb egyházak érvei esnek nagyobb súllyal a latba. ezektől a diplomatáktól el lehet várni, hogy jussanak konszenzusra. a laikusoktól nem nagyon lehet. ha nincs konszenzus, akkor a inkább többségnek van joga kormányzati döntéseket meghozni, mint bármelyik kisebbségnek. természetesen a kisebbségeknek is joguk van önkormányzatokat alkotni. és ott ahol többségbe kerülnek a közakaratot érvényesíteni. ha egy kisebbség szimplán diktál, akkor az a diktatúra. ezt túlságosan nem nehéz belátni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.18. 16:56:40

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"de az majdnem biztos, hogy nyugat-európa és belső-ázsia egyes népei genetikai értelemben viszonylag közel állnak egymáshoz."

Ezt nem lehet kutatni?

2016.01.18. 17:52:30

@neoteny:
de lehet. és a kutatások eredménye az a térkép, amit linkeltem.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.18. 17:53:59

@unionista᠍᠍᠍᠍:

Azok a térképek egy allél jelenlétéről szólnak, nem "genetikai közelségről".

2016.01.18. 20:20:52

@neoteny:
az y-dns hasonló. az y-dns apáról fiúra adódik át. ez egyenes férfiági rokonságot jelent. a jelenlegi tudás szerint a nyugat-indoeurópaiak és a velük rokon őseurázsiaiak közös ősei az újkőkorszakban jelentek meg nyugat-ázsiában. és a bronzkorban érkeztek európába.
s155239215.onlinehome.us/turkic/60_Genetics/R1bHgMigration.jpg
egy részük a levantei térségbe került. aleppo helyén egy arpad nevű település állt. homs ősi neve pedig emesa. ez elég érdekes. álmos fia árpád, az anyja emese. az őseurázsiaiak ("fehérek") ebben a térségben jelentős kisebbségben vannak. a polgárháború elsősorban őket szorítja ki szíriából. csak jön velük mindenki. jelentős számban észak-afrikaiak ("feketék"). a probléma abból adódik, hogy a feketék számosságban megelőzik a zsidó-keresztényeket (akik német-római birodalomból kerültek oda). ez a migrációs hullám izraelnek és a szaudi araboknak jó. mert egy homogén sémita térség jön létre. az iszlám állam katonáik leginkább feketék. őket kiszorítják vagy megölik. az őseurázsiaiakat elűzik. az ősarabok és az őszsidók maradnak. kérdés, hogy a német nép hogyan reagál. és a német-római egyházzal mi lesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.18. 20:48:23

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"az y-dns hasonló"

A Y kromoszómán 458 gén(hely) van. Ezekből hány allél egyezése jelent "hasonlóságot"? És melyek azok a gén(hely)ek, amelyeken egyezniük kell az alléleknek ahhoz, hogy "hasonlóság" legyen?

Továbbá hol van bizonyítva az, hogy csak a Y kromoszómán lévő gének befolyásolják a politikai álláspontot, még inkább "az ideális közhatalmi struktúrát"?

2016.01.18. 22:25:54

@neoteny:
az y-kromoszóma és a férfiak politikai irányultsága közötti kapcsolat feltételezés. nekem úgy tűnik, hogy a jobbikosok többségében őseurázsiaiak, vagy azzal rokon nyugat-indoeurópaiak (elég sok a svábok közöttük), a baloldal jelentős részben sémita, fideszben cigányok (szerintem inkább csak nőági zsidók vannak), a belső ellenzék szláv. itt van mondjuk lánczi tamás. szerintem ő félcigány/félzsidó (inkább nőágon).
keyframe.nava.hu/service/gallery/keyframe/2013/10/02/m1-56938/m1-56938-14300400.jpg
ez rasszizmusnak számít. nem azt állítom, hogy feltétlen rossz, vagy gonosz. pláne nem a származása miatt. magyarországon egy olyan pártpolitikai csatározás jön létre, amiben a relatív többséget kiszorítják. ezt mondjuk egy ember mondja. reif bácsi, aki zsidó. de szerintem ő férfiágon nem sémita, hanem kelet-indoeurópai. azért tetszett meg neki a moldova név. és ezért írt szociográfiákat.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.18. 22:36:43

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"az y-kromoszóma és a férfiak politikai irányultsága közötti kapcsolat feltételezés. nekem úgy tűnik"

Vagyis van egy null hipotézised -- ami teljesen mihaszna tudományos kutatómunka nélkül, ami eredménye vagy megerősíti a hipotézist (feltételezést), vagy annak elvetését igazolja.

ahonfia 2016.01.18. 23:21:36

Csak azt szeretném kérdezni, hogy akik idegen segítséget szeretnének, azok az országból kiáramló pénzeket is befagyasztatnák? Vagy azt azért mégsem?
Ha az EU nem segít Orbán ellen, akkor az usákokat vagy az oroszokat is behívnátok(vagy akárkit, az alianeket)?

2016.01.19. 00:13:41

@neoteny:
a politika tiltja a kutatómunkát. és úgy tűnik, hogy leginkább egy bizonyos népcsoport. amelyik adja a vallást.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.19. 00:13:50

@ahonfia: nem értjük a kérdést -_ elolvasta a posztot?

2016.01.19. 00:47:16

@neoteny:
ez a térkép elég jól mutatja európai tartós politikai megosztottságát.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Haplogroups_europe.png
miközben azt ábrázolja, hogy egy adott területen milyen egyenes férfiági eredet uralkodó.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.19. 01:04:56

@unionista᠍᠍᠍᠍:

Azt írtad, hogy de lehet kutatni. Bugyogsz össze-vissza, szép posztmodern módon.

De ha nem lehet kutatni, az a te bajod: akkor a feltételezésedet nem erősítheti meg semmi. Vagyis elvetendő.

2016.01.19. 11:48:03

@neoteny:
politikai véleményt és származást is lehet kutatni. de ezeket összekapcsolni nem lehet. tehát nem lehet szociokulturális kérdéseket feltenni úgy, hogy egyidejűleg dns is mintát vesznek. nyilván nemcsak a biológia a meghatározó. és nyilván a származás is összetett kérdés. szerintem ebben az egyenes férfi- és a nőág befolyásoló tényező. szignifikáns eltérések vannak a különféle ősiséget hordozó egyének közéleti viselkedésében. nyilván számít a környezet, a földrajz, a történelem, a nyelv, a vallás. a vallás is átírható. az a többséghez kapcsolható. ebben az esetben az ortodox liberalizmus vallási kisebbséggé válik. elveszti a hegemónia lehetőségét. és elvándorol. de ez egy természeti folyamat. tehát ez elemi biológia ismeretekkel megfigyelhető, és a legmodernebb mérési módszerekkel modellezhető. a magyar zsidók esetén szerint egyébként mindegy. mert úgy látom, hogy ez a csoport nem hajlandó a kompromisszumra. hány zsidó gyerek születik budapesten? és ebből hány akarnak a magyarországon maradni? nyilván senki, vagy alig valaki. tehát lényegében utódvédharcok folynak. a magyar fiatalok relatív többsége jobbikos. innentől kezdve az eredmény borítékolható. ezzel együtt kiegyezés pártján állok. és azt mondom, hogy a racionális döntéshozatal érdekében mérjünk. ha ez nem lehet, akkor eldönti az irracionalitás.

ahonfia 2016.01.19. 13:34:48

@HaFr: Elolvastam, meg is értettem.
Gondoltam, nem olyan bonyolult ismeret, hogy több pénz áramlik ki innen mások javára, mint amennyi ide jön.
Azt is gondoltam, hogy a mások java is minket fosztogat, tehát az ellen is fel kellene lépni.
Hacsak nem már megint valami idegen segítség kéne a kormányközelbe jutáshoz.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.19. 13:37:58

@ahonfia: mások java? fosztogat? a saját tőkéjüket fektetik be, te mégis mit gondolsz, az kinek a java? azt nem is kommentelem, hogy "idegen segítség", annyira provinciális beteg propaganda

2016.01.19. 16:25:29

@neoteny:
értsd: magyarországon nem lehet. a világban nyilván sokan és régóta kutatják, hogy a közéleti viselkedésnek mi a humán biológia alapja.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.19. 16:29:38

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"magyarországon nem lehet"

Mo-n törvény van, amelyik tiltja az ilyen kutatásokat?

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.01.19. 18:55:58

@neoteny:
egy politikai irányzat van, amelyik tiltja. azzal szemben lázadt fel a nép. ezért van illiberális demokrácia.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.19. 19:09:07

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"egy politikai irányzat van, amelyik tiltja"

És ott, ahol vannak ilyen kutatások, nem létezik ez a politikai irányzat?

"azzal szemben lázadt fel a nép."

Ja, valószínűleg azért, mert "a népet" roppant módon érdekli hogy milyen genetikai-politikai kutatások (nem) folynak.

Egyre inkább úgy tűnik hogy te a személyes frusztrációidat vetíted rá "a népre".

"ezért van illiberális demokrácia."

Illiberális demokrácia azért (is) van, mert a gyügyei parasztot ki lehet fizetni üres lózungokkal; mert el lehet magyarázni neki hogy a segge azért lóg ki a szakadt mackónadrágból mert "a zsidók" meglopják, kizsákmányolják, kisemmizik őt. Pedig ő olyan kis ügyes, eszes, rafkós: az csak igazságtalanság következménye lehet hogy ő még nem gazdagodott meg a cigánymeggy befőzéséből. Mert ugye "a zsidók" "lefölözik a hasznot az ellátási lánc végén".

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.01.19. 21:21:27

@neoteny:
ne viccelj már. nekem nincs semmiféle közéleti ambícióm. ebből következően frusztrált se vagyok. ha valaki egy parabellum pisztolyt a fejemhez rakna azért, hogy vállaljak politikai szerepet, akkor nem gondolkodnék sokat. azt mondanám, hogy húzza meg a ravaszt.

nyilván amíg egy politikai csoport (konzik, libsik) célja a közélet felszámolása (csak a piac) addig az ellentábor nemzeti szocialista lesz. és a célja elsősorban az, hogy ezt a társaságot eltapossa. és ha lehetősége lesz, akkor kibelezze. bayeri mélységben szólva. jelen állás szerint neki lesz igaza. és nem nagyon lesz itt fordulópontot. vagy ha mégis, akkor az a nemzeti radikalizmus lesz. személy szerint engem ez nem tölt el örömmel. de azok közé se tartozom, aki fél vagy szomorkodik emiatt. a világ természeti törvények szerint halad valamerre. ezt nem tárhatjuk fel annyira, amennyire lehetne. na, bumm. nyilván ez is egy természeti törvény.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.19. 21:44:25

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"nekem nincs semmiféle közéleti ambícióm. ebből következően frusztrált se vagyok."

Hát pedig nagyon jól emulálod a frusztrált értelmiségit, aki nagyon szeretné hogy vége legyen a közéleti vitáknak -- persze az ő oldalának győzelmével.

"a közélet felszámolása (csak a piac)"

Az etatista-kollektivista "közélet" felszámolása.

"az ellentábor nemzeti szocialista lesz"

Amiből a 'nemzeti' is, a 'szocialista' is pávatánc. Hihetőbb az, amikor a neo-feudalizmusról értekezel.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.01.19. 22:54:01

@susu64:
"választással kapcsolatos ócska konyhai matekozást nyugodtan el lehet felejteni" - mert miért is, mert te mondod, aki kommmented alapján vagy egy pár fideszes lózung és még pár gyenge érv
-"azt szabad, amit ti, liberálisok jónak tartotok" - titpikus fideszes bullshitbingo, gondolkodás és valódi érvek helyett ilyenekkel nyugtatjátok magatokat, kivülről ez nulla. Külön röhej ezen siránkozni egy olyan országban azt szabad, amit a Fidesz jónak lát.
"saját országotok ellen" - megint egy hazug sablont nyomatsz, miközben azt sem sikerült megértened, hogy a javaslatban az a különösen trükkös, hogy semmit nem venne el az országtól az EU. Orbán/tetszőleges zsarnok döntésén múlna, h inkább megfosztja nemzetét az uniós pénzek felétől, csak h a töredék se juthasson demokrácia fejlesztésre.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.01.19. 23:48:47

@unionista᠍᠍᠍᠍: Ezek a térképek számomra mindig érdekesek, bár azért a mondandójuk lehet h nem olyan egyszerű, mint amire ránézésre tűnik. Van benne 3 elég fura terület: 1) London és környezete
2) magyar és északlengyel "nyugat-orosz/ukrán" színe 3) dél-olasz, szíciliai rész

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.01.20. 12:37:40

@naphegyi vince:
elég jól kirajzolódik, hogy a kisalföldön él egy csehekkel, morvákkal kis-lengyelekkel rokon csoport. ez a nagy-alföldi magyar átlagnál iparosodottabb. ez nem azt jelenti, hogy mondjuk debrecen nem iparosodhat. hanem azt, hogy vélhetően szűkebb elittel és valamelyest kell csinálni, mint győrben. mert a lakosság valós etnikai összetétele különböző. a domináns csoportokban nincsenek nagy eltérések. csak egy vagy néhány markerben. vagy láthatod azt is, hogy erdély etnikai összetételében eltér az ország többi részétől. és különbözik a székelyföld. és ezek politikai értelemben is összekülönböznek. ez nem azt jelenti, hogy sohasem egyezhetnek ki. ehhez az kell, hogy legyen egy domináns nőági eredet, ami közös. ha nincs, akkor le kell határolni azokat a részeket, ahol van. és ezek a törzsi konfliktusok a korlátozás és szétválasztás (lényegében az önkormányzatiság) módszerével többé-kevésbé feloldhatók. városrészeknek is lehet saját önkormányzatuk. ez nem azt jelenti, hogy a térségeknek homogéneknek kell lenniük. hanem egy mindenki által többé-kevésbé elfogadott egyensúlyt kell létrehozni. tehát mondjuk lehetnek magyar-cigány járások. ahol a kisebbség elfogadja, hogy nem "szaporodják le" a többséget. de a magyarok cigánybarátokká válnak. kölcsönösen elfogadják az együttélés szabályait. de ezek a politikai közösségek egy közös identitással rendelkező szaporodási közösségek. szerintem a filozófia csak ezek után jön. ebből a sokféleségből próbálnak kialakítani maguknak valamilyen egyediséget. ami lehet város, a városrész vagy a városkörnyék identitása. vagy tájjellegű, vidékies. de ez környezeti alkalmazkodás. ez biológia. meg lehet magyarázni, hogy a város a jobb, mert gazdaságilag általában fejlettebb. de a vidék humán szempontból sokkal kulturáltabb. nincs olyan, hogy a népek mint a heringek állnak egy alagútban futó vagonban. és mennek a munkatáborba. és a gazdasági fejlettség is megkérdőjeleződik ha egy városban nincs valós árutermelés, mert a helyi elitek azt nem támogatják. van mondjuk az über ügy. ha lenne egy bmg (budapest motor és gépgyár), akkor egy kisebb üzem egy év alatt képes lenne 2,500 budapest taxit legyártani. úgy, hogy naponta gyártanak 10 autót. lehet, hogy nem a legfejlettebb módon, de akkor a fővárosra jellemző kocsik lennének. lehet mondani, hogy a következő évben nem kell 2,500 taxi. dehogy nem kell. mert ezek után lehet, hogy a többi régióközpont rendel. esetleg áttervezik. de gyárthatnak pozsonynak vagy zágrábnak. a horvátok hajót adnak cserébe. tehát elindul a valós árutermelés. persze lehet, hogy ehhez kell nyersanyag krakkóból. és a taxi gyártásban együttműködő partner lehet a polski. kárpát-medencei szomszédsági kapcsolatokkal és a dunai németekkel már szerintem elműködik az ország. én értem, hogy a budapesti liberálisok amerikához kötődik. jelentős részben ott tanultak és ott élnek a gyerekeik. ők a legfejlettebb területekhez kötődnek. ezért próbálják elfoglalni a fővárosok belső kerületeit. egy natív sémi szerintem alapesetben hegemóniára tör. ezért kár gyűlölni őket. ennek a kisebbségnek ilyen a természete. de a többségnek ezzel szemben joga van szupremáciát hirdetni. csináljanak kisebbségi önkormányzatot a zsidók ott, ahol a zsidó és zsidóbarát értelmiség többségben van. és ezekből a világi hitközségekből területi korlátokkal ugyan, de lehet globális hálózatot szervezni. nem lehet a zsidóságé a föld egésze. úgy, hogy ehhez végtelen pénzt generálnak. ez egyenes út a gázkamrákig. maga az ortodox liberalizmus gerjeszti az ortodox nacionalizmust. ez eredően biosz és nem filosz.

ahonfia 2016.01.22. 20:05:20

@HaFr:
Világos, ebben az országban még nem jutott senki idegen segítséggel kormányra.
Egyszerübb is letagadni a Napot az égröl. Provinciálisan.
süti beállítások módosítása