1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.11.13. 08:52 HaFr

A futball mint politikai stratégia

Szerencsére, ha megkésve is, de a magyar futball világraszóló eredményt produkált: megverTÜK a norvégokat, közelebb jutva az EB-n való részvételhez, ami nem tudom, hány évtizede nem történt meg -- mármint, hogy kijutotTUNK volna az EB-re.

Mármost természetesen a futball nemcsak Orbán kedvenc sportja, de Rákosié is, és egyébként is Puskás Öcsi, aki átível. A magyar foci minden diktatúránkban vér- és mocsokfokozattól függetlenül a nemzeti cirkusz része, politikai misszió, a kenyér mellett az egyetlen betevőnk. A nemzeti tizenegy a mai Hungáriában (non est vita, nincs vita) fontosabb politikai szerepet tölt be (stratégiailag), mint a nemzeti kormány. Mindkettő Orbán kinövése, fából erős ága, a hivatása elzavarni a károkozókat. A foci egyszerre sport (szórakozás), biznisz (korrupció), és hatalom (nemzetvezetés). Az erős nemzet az erős focijáról ismerszik meg, és mi stratégiailag erős nemzet vagyunk -- ha a perspektíva egyelőre a homályba veszik is. Sok oka van annak, hogy a tömegsportok itt támogatást kapnak, de a legfontosabb a hatalmi. És amelyik a legnagyobb tömegeket vonzza, az a legnagyobb hatalmi csábítás.

Aki magyar, együtt örül a győztes válogatottal. Aki magyar, szereti a válogatott győzelméért a miniszterelnököt. Aki magyar, nem nézi, mi kerül az asztalára, hanem örül a vezérünk tehetségének, amellyel megverte a norvégokat. Ezekben a gondolatokban semmi erőltetett és paranoiás nincs, vagy csak amennyire Orbán Viktor az.

Stadionok, foci mint (választható) tananyag, a válogatott, az egymilliárdos sikerpénz, a magyar futball mint nemzeti stratégia és identitás -- a politikai hatalom számára az egész egyetlen csomag, a demokratikus legitimáció járszíja, a néplélek nyakon ragadásának és megtartásának terepe. Nem kizárólagos terep, de együtt a "rezsicsökkentéssel" (valójában növelés és állami korrupció), a multik, a liberális Nyugat és migránsok elleni küzdelemmel, a természetesen magyar vezérkultusszal (az elvont jogi és gazdasági fecsegés ellenében) része az egésznek, mozaikkocka a képben, ami erősíti a kohéziót, erősíti a racionalitásnál messze fontosabb politikai inspirációt: a szenvedélyeket, az érzelmeket, az ösztönöket.

Bosszantóan lassan indult be a sport része a bizniszhez képest, de ha minden így megy tovább, egyre erősebben lehet számítani a nemzetvezetésben is arra az "árnyékkormányra", amit a nemzeti tizenegy jelent. És ki az, aki egy ilyen kormányt meg akarna dönteni?

Aki a magyar futballt és vezetőit nem tiszteli, az a mi népünket nem tiszteli.

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1008074822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrGehaeuse 2015.11.13. 09:08:01

Ezen jót derültem! Köszönöm!

Jobban fog ízleni a kávé amit épp most készít be a kollégám a szarvasi preszófőzőbe.

andris89 2015.11.13. 09:14:45

nem lenne jó, ha a pkp elindulna a bolgárgyörgyösödés irányába.

maxval bircaman főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2015.11.13. 09:15:01

Egész éjjel gágogva, álmatlanul forogtak és verték a fejüket a falba a ballibák: képtelenek feldolgozni a tegnapi magyar győzelmet.

Horváth Imre leponex 2015.11.13. 09:19:19

Kedves Péter!
Meghökkentően sok szamárságot képes összerakni egymás mellé, mintha így lehetne értelme.
Felteszem, ön nem szeret focizni - értelmiségieknél ez elég gyakori, ezért nem ért ebből (sem) semmit.
Tán ezért óbégatnak a tervezett iskolai bevezetése miatt is, a botlábúak nehezen viselik a tehetségtelenségüket;-)

' Sok oka van annak, hogy a tömegsportok itt támogatást kapnak, de a legfontosabb a hatalmi. És amelyik a legnagyobb tömegeket vonzza, az a legnagyobb hatalmi csábítás. ' - írja, mint akinek fogalma sincs a valóságról.

Ölég pancser diktátor lenne az, akit valami hatalmi komlexusa űzne a mai magyar focihoz, még az ön blogját is többen látogatják mint a hazai 'elsőosztály' mérkőzéseit:)

Nem ok nélkül lehetett a fociból a világ egyik nagy üzlete, önnek mint lelkes kapitalizmushívőnek inkább örvendeznie kellene hogy egy focimániás fejébe vette: az nem létezik hogy Magyarországon ne lennének képesek világszínvonalú produkcióra.

(PS: bevallom, engem már régóta hidegen hagy a foci abszolút kapitalizálódása: tán csodálom ámde nem tudom szeretni ezt a profitért űzött elképesztő emberi teljesítményeket produkáló modern gladiátorviadalokat. De nem vagyok mindenttudó blogger, hogy személyes ellenszenvemet, tehetségtelenségemet, elégedetlenségemet kivetítsem a világra.)
'A barátság olyan kötél amely könnyen elszakad, össze lehet ugyan kötni, de a csomó megmarad! '
:))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.13. 09:23:32

@Horváth Imre leponex: jaj, összeszorult a szívem-gyomrom egyoldalú barátságunk féloldalasodása miatt, sebaj

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.13. 09:24:10

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: szegények, rossz lehet nekik, ha így van -- ezt ki súgta meg neked?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.13. 09:24:48

@andris89: nem tudom, a pkp egy párt, bolgáe györgy egy ember, ha jól tudom, engem meg béndek péternek..

Horváth Imre leponex 2015.11.13. 09:35:41

@HaFr: nem baj, egyszer majd önt is eléri Attila barátunk, aki ilyen kontextusban emlékszik meg a fociról (is) :)

'GYÉMÁNT
Mindenkor idejük van a zsoltároknak.
Gyémánthegyen állunk,
De zsebünkben kavicsok vannak.
Nagyon elfelejtettük, hogy angyalok voltunk,
Kövér vánkosokba tömtük fehér szárnyaink.
Most könyörgések szomjazzák erőnket
És térdünk alatt lyukassá kopnának a kövek,
Szívünkben a csillag megfagyott.
Igen. Igen.
Elsüllyedtek a haditengerészek:
Szelid révészek csónakáznak Isten felé.
Még a nagyon öregek is
Kiülnek a dolgok előtti egyszerű lócára
S türelmet prédikálnak messze,
A mulandóság halainak.
Igen, igen.
Ne higyjük el hát barátaim,
Hogy lapdák helyett ökleinkkel lapdáztunk!
Mindent meg kell simogatni,
A hiénákat, a békákat is.
Gyémánthegyen állunk,
Szigorú hó, takard el bűneinket,
Oldozd föl nyelvünket, mennyei világosság!
Te határtalan kristály!'

Tán mégsenem a szellemi ökleivel kellene ily botorul lapdázni ...

egyetmondok 2015.11.13. 10:15:39

Ugyanerről Bibó:
"A nemzeti élet minden megnyilvánulása a legádázabb nemzeti célszerűség alá rendelődött, s mind reális, mind képzelt teljesítményük – a Nobel-díjtól kezdve az olimpiai rekordokig – elvesztette spontán, öncélú jellegét, és belekerült a nemzeti öndokumentáció szolgálatába. "

Bizony,ez lett újra nálunk.

Másrészről ésazonbande Hafr,Orbán a tegnapi győzelemmel fényes választ adott a minapi,etnicizmussal foglalkozó írásodra.
Mert hát hiszen és kétségtelenül,de aztán elvi éllel szögezhetjük le,hogy ki is rúgta a gólt: a magyar Kleinheisler.

Ha Orbán etnicista lenne,hol rúgna gólt a Kleinheisler ?

(Annyira várom unionista világos magyarázatát a magyar gól és a haplocsoportok cáfolhatatlan összefüggéséről...)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.13. 10:32:13

@egyetmondok: én nem írtam, h Orbán etnicista, azt írtam, h ez a mérce, és az elmaradást indokolni kell ... :)

egyetmondok 2015.11.13. 10:39:49

@HaFr:
Az már inkább fantasztikus,bár én tényleg nem értek a focihoz,nem is néztem a tegnapi meccset,hogy ez a Kleinheisler állítólag nem is jut pályára a magyar premier-ben,mert az azért ennyi stadionnal premier,vagy mi...,szóval, hogy akkor ez hogy van,hogy beáll a válogatottba és lő egy gólt.

Mindegy. A magyar nemzeti tizenegy multikulti.
Orbán megbukott.

(Jaj,mennyire jó itt lakni ebben az országban!)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.13. 10:41:11

@egyetmondok: jó hely, nem ? :) tényleg, elmegyek Svájcba, Angliába, az egész annyira unalmas, adrenalinért kiált

DrGehaeuse 2015.11.13. 10:44:17

@egyetmondok:

Nekem már-már gyanús ez a hosszú kivárás Unionista részéről...

Lexa56 2015.11.13. 10:44:34

Hát én nem azért undorodom Orbántól mert a focit szereti (bár attól is eléggé undorodom) de megígérem, hogy ha egyszer miniszterelnök leszek, minden iskolának kötelező lesz venni vagy egy széles sávú dielektromos spektrométert vagy a kiroptikai spektrofotométert (ebből választhatnak), a beszállítót én fogom kijelölni és szedni utána a forgalmi jutalékot, és a két eljárás elméletét is természetesen oktatni kell majd. Éljen a szabad Magyarország!

DrGehaeuse 2015.11.13. 10:46:00

@Horváth Imre leponex:

Ezt helyettem is írta @egyetmondok:
Ugyanerről Bibó:
"A nemzeti élet minden megnyilvánulása a legádázabb nemzeti célszerűség alá rendelődött, s mind reális, mind képzelt teljesítményük – a Nobel-díjtól kezdve az olimpiai rekordokig – elvesztette spontán, öncélú jellegét, és belekerült a nemzeti öndokumentáció szolgálatába. "

DrGehaeuse 2015.11.13. 10:49:16

@HaFr:

Valószínüleg orv-bán az etnicizmust is politikai termékmarketing eszközként használja mint anno 98-02 között a "polgári" jelszót.

egyetmondok 2015.11.13. 11:17:16

@Lexa56:
" széles sávú dielektromos spektrométert vagy a kiroptikai spektrofotométert (ebből választhatnak)" --

oszt hogyé adod ezeket a cuccokat? Mert ha segítenek abban,ahogyan a neokonzervatív egykezes fonákomat ütöm,és ezzel a senior mezőnyben villanthatok, egyet-egyet vennék azért.

Lexa56 2015.11.13. 13:00:49

@egyetmondok: mindkettő drága, de még mindig több haszna lenne, mint az üres stadionoknak

Moin Moin 2015.11.13. 14:26:04

Az egész engem arra emlékeztet, amikor Stamford Bridge-nél a derék, hazaffy angolszászok legyőzték Zordszavú Harald norvég király csapatát...

...Aztán pár nap múlva lemészárolták őket a normannok Hastingsnál.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.13. 17:10:09

@Moin Moin: hát igen, ez egy nagy röhej volt

toportyánzsóti 2015.11.13. 18:30:46

@Horváth Imre leponex: Sok szamárságot sikerult egymás mellé raknod,nem kéne személyeskedő gecizés szintjére lemenni.

toportyánzsóti 2015.11.13. 18:34:10

Elzabrált 20000 milliárdokból csurrant már pr 100 milliárd a magyar foci élősködőinek,eredmény ehhez az idióta pénzszóráshoz képest szánalmas,így jár aki a tetővel kezdi a házát építni.

toportyánzsóti 2015.11.13. 18:36:26

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: Bolgár birka nem autentika gágogás ügyben sem,jól mutatja bukott blogod látogatottsága.Így megy tovább bográcsban végzed.

toportyánzsóti 2015.11.13. 18:47:31

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: bizonyos szint alatt az embernek még ahhoz sincs elég esze, hogy egyáltalán észrevegye, hogy hülye:

Egon Krenz 2015.11.13. 19:53:41

@HaFr: @maxval bircaman főszerkesztőhelyettes:

Nem kell senkinek sem megsúgni. Amikor a magyar felemeli a fejét és jól meri érezni magát a magyarsága miatt, akkor mennek mindig mocskos hazaáruló libsi férgek hányni.

Tamáspatrik 2015.11.13. 20:06:23

A győzelemben erősen benne van a német módszer: Dárdai Pál, aki Németországban lett edző, ott tanulva a szakmát és a mostani kapitány, a némnet Storck is. Az eredmény azt bizonyitja, hogy korszerű módszerekkel van esélyünk még egy igen közepes képességű válogatottal is. Kidobva a tanácsadók közül a régi edzői kart, akik minden valószinűség szerint nem a legfrissebb tudással rendelkeznek a játékosok felkészitéséről és a megfelelő taktika kidolgozásáról. Ennek a sikernek az oldalvizén evez a régi MLSZ gárda, sajnos, akik értenek nagyon a focihoz, a mai modern labdarúgáshoz már nem annyira, de mindig ott maradnak a tűz közelében.

Milyen eredmények jöhetnének, ha már az utánpótlás nevelésünkben is több lenne a valódi szakember, mint azok, akik szerint a játék lényege a megfelelő "helyezkedés"...

Netuddki. 2015.11.13. 20:57:15

HaFr! Tolvaj bűnözők ezek, börtönben lenne a helyük, nem érdemlik meg az iróniádat...

Netuddki. 2015.11.13. 20:58:33

@Egon Krenz: Anyádat libsizd, hazaárulózd, te tolvaj fidesztroll!

ati27 2015.11.13. 21:54:47

Azért ne feledkezzünk meg a visszavàgóról se!

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.14. 17:36:19

úgy látszik, nem is olyan rossz stratégia lenne :)

A világ 12 legszebb stadionja közé választották a felcsúti futballstadiont
Index
2015.11.14. 15:56

A felcsúti Pancho Aréna bekerült a világ 12 legszebb futballstadionja közé a FourFourTwo című szaklap összeállításában.

A FourFourTwo brit kiadásának weboldalán feröeri, andorrai, portugáliai, horvátországi, gibraltári, spanyolországi és ausztráliai létesítmény is szerepel, de többségüket vélhetően a környezet különlegessége miatt választották be. Ezzel szemben a felcsúti stadion esetében a Dobrosi Tamás, valamint a néhai Makovecz Imre tervezte építészeti stílust, valamint a funkcionalitást méltatták.

A szaklap egyedülállónak nevezte az arénát, ami "egy csodálatos sportlétesítmény, a hangulata olyan, mint egy katedrálisnak, ráadásul múzeumként is működik". (MTI)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.14. 18:57:29

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: gratulálunk -- a magyar oktatási és szociális rendszer pedig az EU két legtetűbbje között van, azért gondolj néha az utódaidra is, ne csak a Zorbán fényezésére

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.14. 20:34:13

@HaFr: ha leteszi a hegesztőpajzsot, talán mást is lát, nem csak a setétet ;-)

például ezt a kis visszafogott irományt:

magyaridok.hu/velemeny/weimar-kodolva-89833/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201511

jajj, ne rettenjen meg a 'magyar' -tól, ez a Krómer olyan szelíd, még a Bogár Laci bácsival, de még a TGMmel is jóban van, most szóljon hozzá, milyen értelmiségi az ilyen? Képes békésen egyet nem érteni másokkal.
igaz, nem aspirál az Egyetlen Alternatív-ra
süti beállítások módosítása