1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.10.25. 12:13 HaFr

Liberalizmus és konzervativizmus különbsége a politikai stratégiában

A liberalizmus a szabadság politikai ideológiája, a konzervativizmus az emberi kiválóság feltételeinek erősítésére irányuló politikai gyakorlat. Az előbbi ideológia, mert a célból indul ki, holott a célja elvont, sosem realizált eszmény, az utóbbi gyakorlat, mert mindig a létezőből indul ki, és mindig szkeptikus a javulás lehetőségeivel kapcsolatban. A liberalizmus és a szabadság úgy tudott közel kerülni a baloldalhoz (és átalakulni a mai progresszivizmusba), hogy a negatív (valamitől) való szabadsággal ellentétben mintegy száz éve egyre meghatározóbbá vált benne a pozitív szabadság (valamire való jogosultság) motívuma (a szabadságban való -- törvény előtti -- egyenlőség hozzárendelése a társadalomban való cselekvés feltételeinek egyenlőségéig), ami a szabadságnak egyre több tartalmi, túlnyomórészt állami segédlettel érvényesítendő jegyet kölcsönzött szociális jogoktól generációs és gender jogokon át az ember tulajdonképpeni teljes denaturalizálásáig, illetve a szabadságnak a jogok katalógusává történő tárgyiasításáig (vö. a progresszivizmus egyenlősít és nivellál). Nem véletlen, hogy a liberalizmus politikai stratégiájához elengedhetetlenül hozzátartozik a vágyott eszményi jövő érdekében elkövetett (kvalifikált, állami, kollektivista) erőszak, ami miatt nem teljesen indokolatlan az összehasonlítása a baloldali radikális politikai rendszerekkel, és én a magam részéről mindig csodálkozom ahhoz, hogy ezt a művelői nem értik.

A konzervativizmus politikai stratégiája az emberi kiválóság feltételeinek erősítésére irányul. A liberalizmussal való legfontosabb érintkezési pontja az autonómia kérdése. Míg azonban a (baloldali) liberalizmus az autonómiát a szabadság és a jogosultságok kollektív-konstruktivista feltételrendszerébe, addig a konzervativizmus egyéni-erkölcsi feltételrendszerbe helyezi -- másképp szólva a b. liberalizmus elosztási és átalakítási, a konzervativizmus tágabban vett értékteremtési és önfejlesztési kérdést csinál belőle. Az egyik az autonómiát a kollektívum és az újraelosztás égisze, a másik az individualitás és az adózás relatív szűkítésének égisze alatt gondolja el. Az egyiknek a kollektívum, a másiknak az egyén a végső erőforrása. Az egyiknek a jogosultság, a másiknak a felelősség a kulcsszava. Így lehet az egyik a nagyobb, a másik a minél kisebb állam híve -- de ez utóbbi csak annyira kicsié (szemben a libertariánus állásponttal), amely még optimálisan tudja biztosítani mindenki hozzáférését a kiválóság alapjaihoz (oktatáshoz, műveltséghez, egészségügyhöz, nyilvánossághoz, demokráciához, versenyképességhez, de ugyanígy szerepet játszanak itt a család, a kisebb közösségek és hagyományaik is).

A konzervativizmus nem tud eltekinteni a politikai stratégiájában egy közösség, nemzet jelenétől (konkrétan itt a magyar nemzet polgárosulatlanságától, lemaradottságától, szétesettségétől, alacsony bizalmi légkörétől stb.). Ezért a konzervativizmus nem nyithat olyan elvárásokkal, hogy szabad piacot és versenyképes társadalmat kell létrehozni (az olyan fokú vakság és kollektivista politikai erőszak volna, amelynek az eredményei ráadásul teljesen bizonytalanok is), ha nem tudja megtalálni -- régi műszóval -- azokat az emberi és közösségi emeltyűket, amelyek révén a társadalom képes organikusan eljutni eddig az állapotig. Tehát a konzervativizmus nem lehet programmatikus itt sem, hanem fontolva haladva, elültetve az emberi kiválósághoz tartozó siker érzését, a piacot és az államot eszközként használva az emberi értékek fejlesztésében, tudja csak érvényesíteni a saját gyakorlatát.

A politikai stratégiánk -- összhangban a humánum köré szerveződő politikai értékeinkkel -- tehát reális, nem forradalmi, ugyanakkor a hosszútávú társadalmi versenyképesség (egyszersmind boldogság) legalkalmasabb megközelítése. A politikai stratégia része persze, hogy hogyan lehet mindezt ma is érthető jelszavakba önteni és rövid távon is értékelhető sikereken keresztül működtetni. De a keret kétszáz éves, nem változik. Más sem igazolja jobban, mint az alternatívái által folyamatosan okozott kudarcok és szenvedések ezen a tájon -- a leginkább pedig II. világháború utáni német freiburgi iskoláéhoz hasonló lehet a hatása, amelynek egészen konkrétan a német gazdasági újjáépítés gondolati bázisát köszönhetjük.

265 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr348019807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Korrekt74730 2015.10.25. 13:19:27

Nekem szimpatikus a konzervativizmusnak ez a fajta jellege ill. tartalma. Sokkal szimpatikusabb lenne azonban, hogy ha nem volna olyannyira hosszútávon (nem) működő "gyakorlat" mintn amilyen, éppen az emberi élet hosszát meghaladó jellege miatt. Csak lánglelkű költők számára lehet vonzó annyira, amennyire szükséges lenne, a választók (nem pártot hanem ideológiát és ehhez párosuló gyakorlatot) kritikus tömege gyakorlati támogatásának megnyeréséhez. Tudjuk, az értékek az emberek számára a jövőt illetően (a pénz értékéhez hasonlóan) erősen diszkontálandók a jelenidőre vonatkoztatva. Ez már csak így van. Szép szavak, hogy az unokáinkért, sőt tovább, de azért rá nem szavaznék egy ilyen programra. Úgy is mondhatnám, nem lennék híve (ahogy nem vagyok az semmiféle fundamentalizmusnak) a fundamentalista konzervativizmusnak. Szerény véleményem szerint a - blogodban szintén jól körülírt - liberalizmus és egy, a jelen számára megengedőbb konzervativizmus kényesen- finoman hangolt együttműködése válhatna sokak számára vállalható, sőt lelkesítő, mozgósító programadó ideológiává, és így ,remélhetően, egyszer, működő gyakorlattá.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.25. 13:23:24

@Korrekt74730: köszi "A politikai stratégia része persze, hogy hogyan lehet mindezt ma is érthető jelszavakba önteni és rövid távon is értékelhető sikereken keresztül működtetni.

2015.10.25. 13:27:17

ha a liberalizmus az elmélet, és a konzervativizmus a gyakorlat, akkor egy konzervatív pártnak szinte csak gyakorlatias dolgokat kellene mondani. mondj már egy konkrétumot.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.25. 13:29:47

@unionista᠍᠍: tele vagyunk konkrétumokkal, unionista, ne trollkodj

borzimorzi 2015.10.25. 13:50:06

Kifogástalan érvelés. Nem állíthatom, hogy hat elemivel is tökéletesen érthető. De érthetővé tehető, mert logikus. Grat köb. Nekem nem ment volna ilyen rövid terjedelemben semmiképp.

Üdv:
b

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.25. 14:12:01

@borzimorzi: írtam emailben még egy kis magyarázatot

egyetmondok 2015.10.25. 14:47:18

A gondolatmenet teljesen rendben.

Ám szerintem ez (a konzervativizmus,mint üdvös politikai gyakorlat) csak és kizárólag olyan alkotmányos közjogi keretben képzelhető el,amely ma Magyarországon egyszerűen nincsen, hiányzik, nem áll rendelkezésünkre.

És én attól tartok,hogy a PKP, mint politikai párt, amikor arra vállalkozik, hogy "hogy hogyan lehet mindezt ma is érthető jelszavakba önteni és rövid távon is értékelhető sikereken keresztül működtetni" (és ezt meg sem tudja kerülni),akkor kénytelen (de minimum kénytelen lesz) szembesülni azzal a elvárással, hogy bizony de, pl.a törvényhozást arra kell (majd) használni, hogy a szabad piacot létrehozza. Mert hogy ezt kell itt tenni.

Akkor pedig beleült a liberális forradalmár pozíciójába. Nem idézőjelesen,hanem tényleg.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.25. 15:03:46

@egyetmondok: ez egy nagyon érdekes kérdés, és bizony szívesen is érvelek a felvetésed ellen, de nem itt

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.25. 15:25:14

@unionista᠍᠍: ne trollkodj, vedd a fáradságot, és lapozz vissza -- unalmas vagy

Boross Bence 2015.10.25. 15:37:17

@unionista᠍᠍: Továbbmegyek: a PKP-nek nem csak gyakorlatias dolgokat kellene mondania, hanem kifejezetten már létező, csak még nem túl ismert és nem túl elterjedt gyakorlatok mellett kellene kiállnia és abból levezetnie a programját.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.25. 15:41:50

@Boross Bence: épp beleírtam egy utolsó félmondatot erre vonatkozóan

Boross Bence 2015.10.25. 15:42:34

@Boross Bence: Javítás:

Továbbmegyek: a PKP-nek nem csak gyakorlatias dolgokat kellene mondania, hanem kifejezetten már létező gyakorlatok mellett kellene kiállnia és abból levezetnie a programját.

egyetmondok 2015.10.25. 15:47:48

@HaFr:
Pedig talán másokat is érdekelne,persze engem is nagyon,az érvelésed az alaptörvényi magyar állam mellett.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.25. 15:48:51

@HaFr: de ma sajna keveset látni abból a gyakorlatból, amihez kapcsolódni lehetne

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.25. 15:50:12

@egyetmondok: félreérthető voltam: az Alaptörvény jelentős javításra szorul

Moin Moin 2015.10.25. 17:27:52

Khm, látom,m kezd itt a posztra érkező kommentek között egy szép, idealista összhang kialakulni - éppen ezért (és persze a személyes érintettség okán is) szabadjon beleszarnom a ventillátorotokba!:-)

1.) A liberalizmus mibenlétét a szerző félreérti/félremagyarázza. Hogy mi a liberalizmus (nem ideológia, hanem módszer - és persze nem elmélet, hanem gyakorlat!) arról írtam korábban itt: progressziv.blog.hu/2015/01/28/a_liberalizmus_mint_modszer

2.) A szerző a konzervatív módszer esetében elköveti azt a hibát, hogy a kialakulását várja valaminek ( ami majd kell a szép, sima konzervativizmus működéséhez) egy, e kialakulási folyamatot totálisan blokkoló társadalmi-politikai közegben. Azaz: a későbbiekben működést vár valami olyasmitől, ami a mában nem képes spontán módon létrejönni sem.

...Elnézést a zavarásért, további kellemes elefántcsonttornyozgatást!:-)

ricardo 2015.10.25. 17:38:51

@Moin Moin: Ennek a posztnak tkp. egyetlen célja van. Elhatárolódni a liberalizmustól.

egyetmondok 2015.10.25. 18:01:30

@ricardo:
Ezzel az elhatárolódással nekem semmi bajom,ugyanis a PKP egészen világos elvi alapon áll a liberális demokrácia közjogi,alkotmányos államhatalmi berendezését illetően, ezért nem olyan nagy baj,sőt,egyáltalán nem baj,ha igyekszik kifejteni a liberalizmus és a konzervativizmus közötti különbségeket.

Boross Bence 2015.10.25. 18:02:41

@ricardo: Csak Seres László el ne olvassa.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.25. 18:22:41

@Moin Moin: nem zavartál, sikerült irrelevánsnak maradnod :)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.25. 18:42:35

"a másik a minél kisebb állam híve -- de ez utóbbi csak annyira kicsié (szemben a libertariánus állásponttal), amely még optimálisan tudja biztosítani mindenki hozzáférését a kiválóság alapjaihoz (oktatáshoz, műveltséghez, egészségügyhöz, nyilvánossághoz, demokráciához, versenyképességhez"

Korábban meg:

"a pozitív szabadság (valamire való jogosultság) motívuma"

Vagyis a szerző a pozitív szabadságjogokat úgy kívánja biztosítani mindenki (!) számára, hogy átnevezi azokat az állam által "optimálisan biztosított hozzáférés"-nek a "kiválóság alapjaihoz".

----

"a konzervativizmus nem nyithat olyan elvárásokkal, hogy szabad piacot [...] kell létrehozni"

A szabad piacot nem kell létrehozni: a szabad piac az, amit az emberek maguk között kialakítanak azáltal, hogy szabadon (kényszerítés nélkül) kereskednek az általuk megtermelt javakkal. Amit létrehoztak az utolsó tízezer évben, amióta (jórészt) letelepedve és mezőgazdaságot (földművelést és állattartást) ill. korai ipart folytatva elkezdtek többet termelni mint amennyit azonnal elfogyasztottak.

A szabad piacon (termelőkön és fogyasztókon egyaránt) élősködő államot kell megszüntetni. De mivel a szerző azt mondja hogy az állam tudja csak "optimálisan biztosítani" a "hozzáférést" a "kiválóság alapjaihoz" -- vagyis a szabad piac nem képes erre --, ez nem várható a szerző nevével fémjelzett párttól.

Ami a régi sztorira hajaz:

- Hölgyem, lefeküdne velem 500 euróért?
- Meggondolom ...
- És 5 euróért?
- Mit képzel maga, mi vagyok én?!
- Azt hogy ön mi, már mindketten tudjuk; már csak az összegről tárgyalunk.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.25. 18:46:39

@ricardo: totális tévedésben vagy, a liberális demokrácia kudarcot vallott, és a béndeki konzervativizmus átmeneti nehézségein a polgári demokrácia bevezetésével lenne úrrá, aminek a végén a liberális demokrácia helyreállítása történne meg.
a kommunizmushoz vezető utat is a szocializmussal kellett megalapozni, ha jól emlékszem.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.25. 18:49:48

@neoteny:
'A szabad piacot nem kell létrehozni: a szabad piac az, amit az emberek maguk között kialakítanak azáltal, hogy szabadon (kényszerítés nélkül) kereskednek az általuk megtermelt javakkal.'

te kis idealista, ezen azért már rég túl van a kapitalizmus ...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.25. 18:52:44

@neoteny: nem, kifelejtetted a lényeget: a szocializmusok elosztási paradigmák, a konzervativizmus értékteremtési paradigma, és ha érintkeznek is (látszólag) az állam felhasználásában, teljesen más logika és célok mentén

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.25. 18:58:48

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"ezen azért már rég túl van a kapitalizmus ... "

Hogyan?

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.25. 19:05:22

@neoteny: ja neo ne trollkodj, az az ideális szabadpiac, ami csak úgy magától kialakul az eladó meg a vevők emberek között ...

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.25. 19:10:48

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

Az a szabadpiac, ami kialakul azáltal, hogy az emberek szabadon adnak-vesznek; és ez magától alakult ki, hiszen az emberek maguktól kezdtek adni-venni amikor megtermeltek jószágokat amiket nem fogyasztottak el rögtön, vagy nem pusztán saját használatra készítettek.

Az 'ideális' meg a te sunnyogásod.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.25. 19:13:44

@neoteny: hát persze, de szerintem összekevered a mindig is létező falusi piacokat a kapitalizmus piacaival

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.25. 19:27:02

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

A Selyemút ( en.wikipedia.org/wiki/Silk_Road ) "falusi piac" volt?

A Hanza-városok ( en.wikipedia.org/wiki/Hanseatic_League ) "falusi piacok" voltak?

Velence ( en.wikipedia.org/wiki/Venice#Expansion ) "falusi piac" volt?

A Hudson's Bay Company ( https://en.wikipedia.org/wiki/Hudson's_Bay_Company ) "falusi piac" volt?

Mielőtt belekötnél: a szabadpiaciság mindig viszonylagos (bizonyos mértékű) volt ezen piacok esetén is (nem is lehetett másként, hiszen az államok mindig rátelepedtek a kereskedelemre _is_), de a piac nem csak a közvetlen árucserét jelenti, amikor a kofa eladja az áruját a kovácsnak, az meg az övét a kofának, hanem indirekt cserét is, amikor kereskedők hozták/vitték és vették/adták a különféle jószágokat.

Tamáspatrik 2015.10.25. 19:29:29

Összekeverednek a cikkben a dolgok, a mondatok is kissé kuszák. A liberalizmus erőszakos annyiban mint minden -izmus, azaz minden ideológia, amely a valóságot meg akarja erőszakolni. A konzervativizmus is válhat ideológiává, ily módon lehet erőszakos (pl. a klu-klux-klan vagy apartheid, amely konzervativ alapeszmékre épül). Az USA-ban vannak olyanok, akik nem hajlandóak adót fizetni és a hivatlan vendék puskacsővel nézhet szembe.

A személyi kiválóság csak egyik, bár igen alapvető értéke a konzervativ (ideológiáktól mentes) gondolkodásnak. A konzerativ felfogás leginkább hagyományápolást jelent, a hagyományok követését és mást takar Nyugat-Eu-ban mint nálunk, épp azért mert a hagyományok is mások. Pl. nálunk a kis állam és a szabad piac hagyományok nélküli, ezért nem része az általános konzervativ alapértékeknek. Nálunk a konzervativ alapértékek a kisközösségek és a család, a hagyományos gazdálkodás és életmód, ebben a körben kell keresnünk.

Felcsillant a szemem, amikor azt olvastam, hogy negativ és pozitiv értelmű szabadság, de csalódtam. A negativ értelmű szabadság szerintem a liberalizmus egyik alaphibája és nihilizmushoz (alkohol, drog, szétesett közösségek) vezet. A pozitiv értelmű szabadság sajnos nincs kifejve, és nem is láttam még senkit, hogy kifejtette volna. Szerintem nem csak jogosultság valamire, hanem még inkább szabadnak lenni valamilyen CÉLLAL, pl. a nők vagy kisebbségek esélyegyenlősége AZÉRT, hogy a tehetségek, a kreativ egyének kibontakozhassanak és hozzájáruljanak a társadalmi célok megvalósitásához. Ez a mondat hülyére sikerült ugyan, de a cikk legtöbb mondata is sajnos ilyen elvont "pártszöveg". A szándék dicséretre méltó, de sajnos azt a fogalmi zűrzavart tükrözi, amely még az egyetemi tankönyveinkben is megvan.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.25. 20:12:43

@neoteny: ' a szabadpiaciság mindig viszonylagos (bizonyos mértékű) volt ezen piacok esetén is (nem is lehetett másként, hiszen az államok mindig rátelepedtek a kereskedelemre _is_)'

ezért mondtam, hogy az ennyire fundamentalista idealista szabadpiachívőség már mulatságos.
valóban 'szabad piac' sosem létezett a kapitalizmusban
ezernyi lehetősége volt az erősebbnek a maga javára modulálni ezt a szabadságot, az állam meg ennek ellensúlyozására IS kell.

egyetmondok 2015.10.25. 20:43:18

@neoteny:
A szabad piacot,egyáltalán a piacot,van olyan eset,hogy létre kell hozni. Közép-Kelet Európa országai ilyen esetek (voltak,vannak).
Ez persze,hogy a nyugati társadalmakban nem feladata a politikának,de itt az. Magyarország pedig ebből a szempontból egészen különös,egyedi eset lett. Ilyen is előfordulhat.
(Ott legfeljebb lehet arról vitázni,hogy az állam "milyen mértékben", ez a kérdés itt azonban nem az a kérdés,mint ott. 2010 után pedig egészen világosan nem az a kérdés.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.25. 21:02:23

@Tamáspatrik: aranyos vagy, kösz :) azt hiszem, nem értettél néhány dolgot. Erőszakosnak az államisággal szövetkező ideológiákat mondtam (ilyen a progresszivizmusba belefutó liberalizmus, a KKK viszont egy bűnbanda, irreleváns); a konzervativizmus régóta nem hagyományápolást jelent, az a tradicionalizmus; ha nálunk csak a család és a kisközösségi életforma jelentené a konzervatív alapértékeket, akkor még rég patrimonáiális rendszerben élnénk, viszont ezek még kb. 237 másik társadalomban alapértékek; a negatív/pozitívhoz először olvasd el Isaiah Berlint.

Tamáspatrik 2015.10.25. 21:21:39

@HaFr: Konzervativizmus: nézd meg, nálunk kik a legkonzervativabbak és milyen értékeket vallanak, pl. a Jobbik. A modern dolgok többségével, az újdonságokkal szemben alapvetően bizalmatlan a konzervativ ember (és nem mindig megalapozatlanul), emiatt neveznem hagyománykövetőnek, ez van a gondolkodása középpontjában. Csak azt szereti ami már jól bevált, bizonyitott. Az USA-beli konzervativ gondolkodást ugyanigy lehetne értelmezni, csak az ottani hagyományok némileg eltérnek az ittenitől.

A negativ/pozitiv szabadságeszmény logikusan adódik, csak kifejtését nem láttam ill. nincs időm elolvasni. Nem érdekelnek a különféle dogmatikák, sokkal inkább a gyakorlati példák. A pozitiv szerintem sokkal kreativabb és életigenlőbb ebben az esetben is mint a negativ.

A liberalizmust mint dogmatikus felfogást a többi ideológiához hasonlóan kezelném, (amelyek mögött persze vannak különféle érdekcsoportok), de a liberális számomra nem "orbáni értelemben vett" szitokszó. Liberális felfogás lehet sok mindenben, pl. a mai konzervativ kormány liberális az önvédelem kérdésében, a családi munkavállalásban vagy a pálinkafőzésben. Ha nem vagyunk megengedőek (liberálisok) valamilyen szinten, akkor még pisilni is csak az állam engedélyével mehetünk ki.

egyetmondok 2015.10.25. 21:24:54

@neoteny:
" A szabad piacon (termelőkön és fogyasztókon egyaránt) élősködő államot kell megszüntetni. De mivel a szerző azt mondja hogy az állam tudja csak "optimálisan biztosítani" a "hozzáférést" a "kiválóság alapjaihoz" -- vagyis a szabad piac nem képes erre --, ez nem várható a szerző nevével fémjelzett párttól. "--

szerintem túl szigorú vagy. Azt,hogy a magyar állam élősködő,sőt, ennél keményebb fogalmazásokat is,ebben a blogban nem egyszer,hanem tán százszor is olvashattál.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.25. 21:25:48

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"ezernyi lehetősége volt az erősebbnek a maga javára modulálni ezt a szabadságot, az állam meg ennek ellensúlyozására IS kell"

Nem ezernyi, egyféle: az erőszakkal történő rablás. És ez az amit az állam csinál.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.25. 21:32:13

@egyetmondok:

"szerintem túl szigorú vagy"

Guilty as charged. :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.25. 21:33:03

@Tamáspatrik: hát ha nem akarsz olvasni, nem érdemes írni, ne haragudj -- zárójelben, a Jobbik nem konzervatív. A jobbik rasszista-kollektivista, magyarul náci

egyetmondok 2015.10.25. 22:22:18

@neoteny:
Ahhoz,hogy pl.a hazai eü.ellátás finanszírozását versenyző biztosítótársaságokra bízhassuk végre,törvényeket kell majd hozni.
Erre csak az állam képes.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.25. 22:47:39

@egyetmondok:

Miért kellene törvényeket hozni? Magánjogi szerződések elégségesek.

2015.10.25. 22:54:02

@egyetmondok:
ehhez nem feltétlen kellenek törvények. mert a magánbiztosítók kialakulhatnak maguktól is. törvényen kívüliségben. ezt az állapot (állam) az anarchia. ami nem feltétlen jelent káoszt. hanem csak uralkodó nélküliséget. az anarchia földrajzilag elzárt, etnikai értelemben homogén környezetben működhet. vagy abban az esetben ha a népek majdnem teljesen össze vannak keveredve. a nemek, nemzetségek, nemzetiségek, nemzetek közötti különbségek eltűnnek.

ez az ortodox nacionalista zárvány, és az ortodox liberális szórvány zsidó stratégia.

a nacionalista zsidó azt mondják, hogy a nílus és az eufrátész közötti terület a zsidóságot illeti meg. és ezt kötelesek támogatni a zsidókeresztények. azért, mert ez mózes első könyvében meg van írva (károli gáspár fordításában)
15,18 E napon kötött az Úr szövetséget Ábrámmal, mondván: A te magodnak adom ezt a földet Égyiptomnak folyóvizétől fogva, a nagy folyóig, az Eufrátes folyóvízig.
15,19 A Keneusokat, Kenizeusokat, és a Kadmoneusokat.
15,20 A Hittheusokat, Perizeusokat, és a Refeusokat.
15,21 Az Emoreusokat, Kananeusokat, Girgazeusokat, és a Jebuzeusokat.
ez az ortodox nacionalista zsidó törekvés. ennek érdekében szíriát ki kell üríteni és fel kell vásárolni. ezt támogatják a szaudiak. az ortodox liberális zsidók feladata az, hogy zsidókeresztényekkel az európai lakosságot meggyőzzék a menekültek feltétlen befogadásáról.

egyetmondok 2015.10.25. 23:10:00

@neoteny:
Törvényeket kell hozni ehhez neoteny,azt ugyanis csak a nagyon hülye képzelheti,hogy a mai magyar adóék úgy megmaradhat ahogyan van, és a bérek fogható, nettójából az emberek majd képesek lesznek magánjogi szerződésekkel ezt az egészet valahogyan megoldani.

Törvénnyel lehet és kell is felszámolni a mai hamis,hazug, biztosítási kockázatközösségként nem is létező ún. társadalombiztosítást,ami a szocializmus ránk rothadt,tankönyvi hiánygazdasági mintapéldája.

Valószínű nem is kevés, sőt,nagyon is sok törvény kell ahhoz,hogy ilyen változások megtörténhessenek.

egyetmondok 2015.10.25. 23:11:29

@unionista᠍᠍:
" mert a magánbiztosítók kialakulhatnak maguktól is. törvényen kívüliségben. " --

hogyan a francba hozol te létre egy céget a törvényen kívül ? Mesélj már légyszíves.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.25. 23:14:49

@egyetmondok:

Ja hogy az államnak törvényeket kell hoznia hogy hatályon kívül helyezze a korábban hozott törvényeit.

egyetmondok 2015.10.25. 23:17:44

@neoteny:
Igen,hát ha egyszer piacot kell létrehozni,akkor bizony,ilyeneket kell tenni. Mi mást lehetne ?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.25. 23:21:39

@egyetmondok:

A piacot a zemberek hozzák létre a magánjogi szerződéseiken keresztül; az államnak azért kell törvényeket hoznia hogy hatályon kívül helyezze a korábban hozott törvényeit, amelyek -- te szavaiddal élve -- "a mai hamis,hazug, biztosítási kockázatközösségként nem is létező ún. társadalombiztosítást" kreálták.

egyetmondok 2015.10.25. 23:31:58

@neoteny:
Piac az,amikor van értelme,ereje a magánjogi szerződések sokaságának. Az értelmet és erőt ehhez mindig közjogi keret adja.
S lehet olyan közjogi keret,amelynek az a célja,hogy a magánjogi szerződések ereje,értelme olyan csekély legyen,hogy piacról nem is érdemes beszélni.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.26. 00:46:33

@egyetmondok:

"Piac az,amikor van értelme,ereje a magánjogi szerződések sokaságának. Az értelmet és erőt ehhez mindig közjogi keret adja."

A magánjogi szerződések "értelmét" az adja, hogy a szerződő felek úgy ítélik meg, hogy olyasmihez jutnak amit preferálnak ahhoz képest mint amit adnak cserébe. Az erejüket pedig az adja hogy a magánjog törvényei szerint teljesíteniük kell a magánjogi szerződésben vállaltakat.

PhysisPhylos · http://torvenyszeret.blog.hu/ 2015.10.26. 07:00:11

"A liberalizmus és a szabadság úgy tudott közel kerülni a baloldalhoz (és átalakulni a mai progresszivizmusba), hogy a negatív (valamitől) való szabadsággal ellentétben mintegy száz éve egyre meghatározóbbá vált benne a pozitív szabadság (valamire való jogosultság) motívuma (a szabadságban való -- törvény előtti -- egyenlőség hozzárendelése a társadalomban való cselekvés feltételeinek egyenlőségéig), ami a szabadságnak egyre több tartalmi, túlnyomórészt állami segédlettel érvényesítendő jegyet kölcsönzött szociális jogoktól generációs és gender jogokon át az ember tulajdonképpeni teljes denaturalizálásáig, illetve a szabadságnak a jogok katalógusává történő tárgyiasításáig (vö. a progresszivizmus egyenlősít és nivellál)." A Paine vs Burke vita alapján talán gondolkodhatnánk igy is, de nem! En inkább a Berlin féle megkülönböztetést vallom, ami szerint a "negatív szabadság" az amit megtehesz mert semmi nem tiltja (ezért negatív) vagy mert nem sérti más szabadságát (persze ugyancsak az állam által megszabva) míg a "pozitív szabadság" az amit a konzervatívok vallanak: azaz a saját jól ismert és megértett határaink feszegetése, azaz az autonómia eszméje.

egyetmondok 2015.10.26. 07:16:31

@neoteny:
Ez az értelem és erő azonban a világon semmit sem jelent,ha az a közjogi keret amelyen belül létezhetnek,azt célozza,hogy csekély értelem,csekély erő legyen.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.10.26. 07:33:50

"a konzervativizmus az emberi kiválóság feltételeinek erősítésére irányuló politikai gyakorlat"
wishful thinking black belt?
A konzervativizmus onnan indult, hogy nem tudom, hogy mi lesz, ezért félek a változástól. És nagyjából ennyi is a lényege. Minden gondolata ebből fakad a hagyományfétistől a világmegváltók elutasításáig.
Ezért is imádják a konzervatívok azt mondani, hogy ez nem ideológia, hanem beállítottság, ami igaz is, mert ebből nem lehet koherens eszmét faragni.
Mindenesetre szó nincs benne kiválóság feltételeinek erősítéséről.

Érdekes, hogy leírod, hogy a liberalizmust hogyan kezdte felváltani/kiszorítani a progresszivizmus, majd aztán váratlanul a nyakába varrod a progresszívizmus hibáit. Ez így szerintem elég gáz.

@egyetmondok:
Halkan megjegyzem, hogy létezik olyan, hogy fekete piac, ahol egyáltalán nincsenek a szerződések államilag betartatva és az is működik. Bár a dolog nyilván szuboptimális, mert a betartatás extra erőt igényel a szerződők részéről.

egyetmondok 2015.10.26. 08:05:10

@Lord_Valdez:
Attól függ,mit értünk működés alatt.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.26. 08:06:29

@Lord_Valdez:

"Bár a dolog nyilván szuboptimális, mert a betartatás extra erőt igényel a szerződők részéről."

Minden betartatásnak van valamilyen költsége: arra gondolsz hogy mivel az állam általi betartatás (amiért már fizetnek az emberek) nem vehető igénybe feketepiaci tranzakciók/szerződések esetén, ezért a feketepiacon történő betartatás extra költségként jelentkezik?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.26. 08:08:46

@egyetmondok:

Azt, hogy mindkét felet kielégítő tranzakciók megvalósulnak ill. szerződések teljesítésre kerülnek.

egyetmondok 2015.10.26. 09:03:51

@neoteny:
Pl.a magyar eü.finanszírozásban létező paraszolvenciára én sosem fogok úgy tekinteni, mint a feleket kielégítő tranzakciókra,vagy teljesedésbe menő szerződésekre.
Függetlenül attól, hogy rájuk lehet fogni a működés fogalmát.

Mr Pickles 2015.10.26. 09:34:46

A liberalizmussal nincsen probléma egészen addig amíg bizonyos keretek között marad. Utána átmegy baromságba.

Khonsu 2015.10.26. 09:45:11

Nagyon jó összefoglalás. Jól látható belőle, miben van a konzervativizmus igazi ereje, ami ügyesen használva igazi "csodafegyver" lehet.

A konzervativizmus gyakorlat, humanista, az emberekben meglévő, adott kompetenciákra épít. Ellentétben az ideológiákkal. Ebből azonban következik, hogy az államhatalom ugyan hasznos katalizátorként szolgálhat számára, kormányzati pozícióban, de működésének nem feltétele, ellentétben az ideológiákkal.

Vagyis az a struktúra, mely a konzervativizmus célját és alapját is képezi, a kormányzati hatalom birtoklása nélkül is képes működni. A struktúra "növesztése" akár már most elkezdődhet. Ez pedig biztos és egyre erősödő hátországot jelenthet a politikai hatalom megszerzéséhez is, hogy azután az állami katalizátorok segítségével magasabb sebességre kapcsolhasson az átalakulás.

2015.10.26. 10:25:15

@Tamáspatrik:
béndek neokon. ő azt mondja, hogy a liberális demokrácia elméletre alapozva, a magyar tradíciókat jelentős részben megújítva modernizálni kell magyarországot. csak fogalma nincs arról: hogyan.

2015.10.26. 10:29:36

@egyetmondok:
ez az anarchista logika. neoteny anarchista.

egyetmondok 2015.10.26. 10:43:51

@unionista᠍᠍:
Nem,szerintem neoteny nem anarchista.
Csak olykor van kedve belebújni unionista mezébe.

Khonsu 2015.10.26. 10:47:44

@unionista᠍᠍: Ő pont azon kevesek egyike, akinek van róla fogalma.

2015.10.26. 10:50:07

@Khonsu:
mondjatok már valami konkrétumot.

2015.10.26. 11:08:04

a nyugati típusú demokratikus jogrend megvalósult. van egy többpárti demokrácia. a legkülönfélébb pártok létrejöttek. lényegében mind elbuktak. a nemzeti szocialistákat leszámítva. mert azok még nem kerültek a hatalomba. ami késik nem múlik. mindenféle párt volt már hatalmon. neokonzervatívok is próbálkoztak. a bokros sem jött be. azért jönnek a nácik. mert a bokros csomag brutális mélyszegénységet eredményezett. gyermekek körében. felnőtt egy generáció. és a multik nem modernizálták magyarországot. az emberi természet logikája szerint a fiatalok a multikat egyszerűen kiutálják. és a zsidóságot is kiutálja. azért, mert bokros is zsidó. lényegében a zsidó kultúrát próbálta az országra erőltetni a nemzetközi valutaalap és a világbank megbízásából. nem azt állítom, hogy feltétlen rossz szándékkal. hanem csak azt, hogy ez nem működik. mégpedig azért, mert a magyarok többsége nem zsidó. ez az elképzelés sehol sem működik a posztszovjet térségben. lengyelország elég sikeres volt az elmúlt évtizedben. az uniós csatlakozás óta messze a legjobban teljesítő kelet-közép európai ország. mégis a pis nyerte meg a választásokat. az európai konzervatívok közé ülnek be. de ők valójában nacionalisták. ahogyan mondjuk a szlovák smer sem szocialista. a nyugati típusú pártok lényegében mind elbuktak kelet-közép európában. és az is lehet, hogy egész európában elbukik az amerikanizálódás.

2015.10.26. 11:11:07

@Khonsu:
mondjál már valami konkrétumot arról, hogy a nyugat által kínált mintákból (szakállas transzvesztita, könnyű drogok liberalizációja, végre egy afroamerikai elnök, latin-amerikai bohóc pápa, stb.) levezetni a magyar polgárosodást. hogy következik belőle túl azon, hogy a nyugat a jó.

2015.10.26. 11:17:21

félre értés ne essék, vicces, hogy van szakállas transzvesztita. a szent atya a szentszékben is nevetséges. és ez egy kicsit sem zavar. liberalizálják a könnyű drogokat. legyen afroamerikai elnök. ha a nyugaton népek és a világban a hívők ezt akarják, akkor ez mind rendben van. azt nem értem, hogy ebből hogyan következik a magyarországon a tömeges felemelkedés, a magyar polgárosodás. a németalföld nem úgy polgárosodott, hogy befogadta szegény kisafrikaiakat. hanem úgy, hogy leigázta őket.

Khonsu 2015.10.26. 11:39:28

@unionista᠍᠍:

-szakállas transzvesztita

Tolerancia. Az még, hogy megtűrünk egy jelenséget, nem jelenti, hogy azonosulunk vele.

-könnyű drogok liberalizációja

Ez összetettebb probléma. De ha logikusan gondolkodunk, akkor hamar beláthatjuk, hogy ezen könnyű drogok káros hatásai nagyjából egy szinten mozognak az alkohollal és a dohányzással. Én azt mondom, mindent vagy semmit, mert a szelektív tiltás-engedélyezés álszentség.

-végre egy afroamerikai elnök

Ha ő kampányolt legügyesebben, és megválasztották, akkor miért ne? Mondhatjuk úgy is, hogy szép példája a teljesítménnyel előre jutásnak egyenlő feltételek mellett.

-latin-amerikai bohóc pápa

Nem tartom bohóc pápának. Az egyház komoly bajban van, ő új módszerrel próbálkozik a megmentésével. Majd kiderül, bejön vagy sem.

2015.10.26. 11:43:33

magyarország lényegében a külföldi jószágok nem termelő részét tudja nacionalizálni. ezen alapul a jelenlegi kormánypolitika. mindez a többség akaratából történik. a nyugati típusú demokrácia játékszabályait többé-kevésbé betartva. ez persze nem hozza meg a várt eredményeket. és a jobbik sem fogja. de még mindig jobb, amit a zsidó baloldal és a zsidókeresztény jobboldal képzel a világról. annak jelentős támogatója nincs. atlantizmus és transzatlantizmus elbukott. európában két civilizációs politika verseng egymással. az egyik a kontinensen angela merkel vezette eurábia, a másik a vladimir putin vezette eurázsiai projekt. mindkettőből az európai és amerikai politika távolodása következik.

az eurábia koncepció azt mondja, hogy az iszlám világot nyugat-európa és észak-afrika között meg kell osztani. a nyugat-európai pártok döntő többsége ennek lelkesen tapsol. de a nyugat a jólétben egyelőre legalább is nem lázad fel. a nyugati polgárság megosztott. az egyik fele feltétlen inkább befogadó, a másik fele inkább kirekesztő. az eurábia terv nagyjából az elvártnak megfelelően halad előre. senki sem gondolta, hogy ez egy fáklyásmenet. fel fognak gyújtani néhány szálláshelyet. jönni fognak a fekete és a fehér csuklyás idióták. ahogyan megtörtént svédországban és finnországban is. spanyolországban tömegmegmozdulások. németországban és franciaországban lesznek utcai összecsapások. a kereszténység és az iszlám keveredése az újpogányság felerősödésével jár. de ez az eurábia terv része. szóval ebben semmi különös nincsen. és oroszország pedig viszi az eurázsia programot. lényegében annektálta ukrajna keleti és déli részét. és az imperija részévé tette fehérorországot. az eurázsiai program is nagyjából a terveknek megfelelően halad. ez a két elképzelés időnként összeütközik kelet-közép európában. két kérdés van. az egyik, hogy mit akar ez a térség. és mit akar svájc.

2015.10.26. 11:45:43

@Khonsu:
oké. és ezekből hogy következik a magyar polgárosodás?

egyetmondok 2015.10.26. 11:51:59

@unionista᠍᠍:
" a németalföld nem úgy polgárosodott, hogy befogadta szegény kisafrikaiakat. hanem úgy, hogy leigázta őket. " --

Németalföld se a kisafrikaiak leigázásával polgárosodott,hanem előbb,szépen otthon polgárosodott,és ettől olyan erős lett,hogy leigázhatta a kisafrikaiakat.

Khonsu 2015.10.26. 11:56:15

@unionista᠍᠍: Az, hogy nyugaton ez működik, az mögött egy összetett társadalmi-gazdasági-politikai struktúra áll. Nálunk ez a struktúra hiányzik.

Ez nevezhetjük polgárosodásnak, de lehet, hogy az sem írja le pontosan mi is ez. Kicsit olyan, hogy nem nagyon lehet egy szóval meghatározni mi ez, de azért érzik az emberek miről is van szó.

Amúgy én leginkább Svájcot és Japánt tekintem példaképnek. Ha már valami irányt kéne kijelölni.
Abból a kettőből egy csipetnyi saját ötlet hozzáadásával és aktualizálással elég jó kis rendszert lehetne összemixelni.

Khonsu 2015.10.26. 12:24:18

@unionista᠍᠍: Mivel kelet felé az oroszok blokkolják a terjeszkedést, marad a dél, "eurábia". Bár ez szerintem egyelőre még inkább csak sodródás, nem tervezett.

Most úgy tippelném, lesz egy "Amerikai birodalom", az USA vezetésével, egy "Euro-Afrikai birodalom" egy Európai Egyesült Államok vezetésével, és egy "Eurázsiai birodalom" Kína vezetésével.

Az érdekeltségek a mag-államokon kívül, a periférián részben átfedik egymást. Ebből következően ez lesz a konfliktus-zóna is. A mag-államok pedig szép lassan valamiféle cég-államokká alakulnak.

2015.10.26. 12:46:27

@egyetmondok:
ha elfogadjuk, hogy a németalföldi polgárosodás alapja nem a gyarmatosítás volt. akkor ez azzal indult, hogy a holland protestánsok háborút indítottak a katolikus spanyolokkal szemben. a nyugati is nemzeti radikalizmusból indul el, illetve a gyarmatosításból. attól függően, hogy melyiket nevezzük polgárosodásnak. olyan nincs, hogy eladjuk és eladósítjuk az országot. és majd abból polgárosodunk valahogy. előzetesen ki kell zavarni a külföldi hitelezőket és a hazaárulókat. persze ezek után önmagában meg kell állni az országnak. vagy ha erre nem képes, akkor déli (német) szövetségesek vagy keleti birodalmak (orosz, kínai, török) kellenek. ennek az egyszeri árát be kell kalkulálni a projektbe.

2015.10.26. 13:25:04

@Khonsu:
egy lehetséges forgatókönyv, hogy európában formálisan vagy informálisan létrejön nyugati föderáció és egy keleti konföderáció. ebben az esetben a visegrádi együttműködést kellene bővíteni horvátországgal és szlovéniával. nem-ortodox nemzeti kereszténységet kell hirdetni. és azt mondani, hogy ebben a térségben ha kell, akkor a németek nélkül (vagy ha úgy tetszik, akkor velük szemben) orosz, török segítséggel, kínai háttérel felfuttatjuk az ipart. ebben az esetben az sincs kizárva az, hogy államosítják a mercedes gyárat. a másik opció, hogy kecskemétet a központi régióhoz kapcsoljuk. és budapest szövetségi várossá válik. budapest bundesstadt program úgy indulhat el ha magyar államadósságot előzetesen majdnem teljesen leírjuk. mert másképp nem lehet egyszerre fejleszteni a magyar fővárost és a magyar vidéket. ha németország ebben nem partner, akkor bugacon gyártunk autót a volgai oroszokkal. abból lesz a magyar bugatti. ebben az esetben budapest szövetségi jelentőségű város. oroszok fognak hajózni a dunán. a krímből kiindulva a fekete-tengeren át visszirányba fel a fekete erdő irányába. a természetes fejlődési pálya persze nem ez. döntsük el, hogy melyik irányba lépünk.

egyetmondok 2015.10.26. 13:29:09

@unionista᠍᠍:
Nem,nem azzal indult.
Minden európai nemzetté válási folyamat az alkotmányossággal,az állammal,azzal a közjogi kerettel indult,amelyből,amely közepette,amelyben a nemzet létrejöhet.
S ha ez alkotmányos,eléggé sokáig tartós az,tartós legitimitást ad az államnak,akkor abban a közösségben a szabadságok olyan finom rendszerei jönnek létre,amelyek az egyénnek és az egyén szabad közösségeinek lehetővé teszik azt,amit polgárosodásnak nevezünk.
Ez egészen elképesztő anyagi gyarapodásokat teremt,s ha van helye a világnak,ahol ezek a folyamatok szinte zavartalanul zajlottak,az pont Németalföld.
Ez a hely fontosabb ebből a szempontból,akár mint az angolszász jog-,és társadalomfejlődés,s érdemes is látni,hogy ez a németalföldi világ mennyire jelentősen befolyásolta az USA szintén egyedülálló pályáját.

(És ebben persze pont lószart se számít a török,meg a piréz,a kínai,meg a zsidó,stb.)

Khonsu 2015.10.26. 13:34:35

@unionista᠍᠍: Ha az európai pólus nem jön létre az katasztrófa lesz. Akkor a másik kettő széttépi Európát és centrumtól távoli perifériák leszünk. Valószínűleg a háborút sem kerüljük el.

Ha létrejön az európai pólus, de perifériák maradunk az csak árnyalatnyival jobb. Akkor a háborút, mint centrum közeli periféria talán megússzuk, de gazdaságilag akkor is végünk.

2015.10.26. 13:49:12

@Khonsu:
ezeket a mintákat átvettük. ti azt hiszitek, hogy nyugat-európában vagy a tengerentúl nincs korrupció. amerikánál korruptabb ország kevés van. ukrajna esetleg. csak az usa intézményesítette a korrupciót. és lobbizásnak hívja. itt nem a fehér ház környékén kell előszobázni, hanem a pancho aréna díszpáholyában kell a miniszterelnök úrral a napraforgót köpködni. ez egy ilyen ország, most mit csináljunk. lényegében semmivel sem rosszabb annál, hogy ez ovális irodában vagy elegáns étteremben történik. a nyugati gazdasági mintákat átvettük. több párt rendszer van. a magyar történelemben a legkevésbé korrupt párt az mszmp volt. a kibaszott kommunisták még figyeltek arra, hogy azért ne lopjunk annyit elvtársak, mert tudták, hogy a nép adott esetben felakasztja őket. most a történet arról szól, hogy addig kell lopni, amíg lehet. és annyit, amennyit lehet. legfeljebb le kell mondani a képviselőségről. és? a családi jólét 6-8 generációra előre biztosítva van. kell ennél több? a zsidók ugyanezt csinálták. a két háború között. csak vidékieket megölték a fasiszták. persze nem eltagadva, hogy tömegével voltak ártatlanok. zsidó klánok voltak és ma is azok vannak. zsidó családok, akik feudális módon uralkodni akarnak az ország felett. akik számára teljesen természetes, hogy jár egy miniszteri tárca. faji alapon tartanak össze. zsidó a zsidóval. ez a természetes. és hatalmi szempontból kulcs ágazatokban nyomulnak. ami nem egy összeesküvés, hanem a zsidó kultúrában ez a normalitás. teljes kiválasztódásra törekednek. ez a zsidó identitás alapja. ami egy legitim törekvés. de erre nem lehet alapozni a magyar polgárosodást. ebből egy folyamatos jobbra tolódás és végső soron egy új fasizmus következik. még egyszer. ez nem cél. nem gondolom, hogy ez a jó. hanem azt gondolom, hogy a rendszerváltás egyenes következménye.

2015.10.26. 14:05:34

@Khonsu:
gazdasági értelemben a v6 (pl-cz-sk-hu-cr-si csoport) is megállna. csak importálni kellene néhány szakembert. akik haláluk után emléktáblákat és a legkiválóbbak köztéri szobrot kapnak. akik ezért cserébe hajlandóak elhagyni német nyelvterületet. ilyenből jövőben elég sok lesz. az airbus német központja drezdában van. az eurábia projekt mennyire lesz ott népszerű? az a nyugati föderáció összeomlásához vezet. feltéve, hogy a keleti konföderáció képes lesz az összefogásra. ehhez nemzeti kereszténységet hirdetni. a zsidókeresztényekkel szemben. persze úgy, hogy senkinek sem eshet fizikai bántódása. de fel kell adni a hülyeségekkel. azzal, hogy a zsidók és a zsidókeresztények a kiválasztott népcsoport. és őket illeti a főhatalom az államban és egyházban. ezt játsszák el a németek. ürítsék ki szíriát. feltétel nélkül szolgálják ki izraelt. kétségtelen, hogy mózes első könyvében írva van: A te magodnak adom ezt a földet Égyiptomnak folyóvizétől fogva, a nagy folyóig, az Eufrátes folyóvízig. [1, Móz, 15, 18]

2015.10.26. 14:07:38

@egyetmondok:
a magyar polgár lófaszt sem tud az angolszász jogfejlődésről. nem egy könyvből akarja kiolvasni a fejlődést. nem így gondolkodik.

2015.10.26. 14:08:25

(választópolgár)

egyetmondok 2015.10.26. 14:16:49

@unionista᠍᠍:
Ahogyan leírod,fasizmus soha,sehol létre nem jött. S persze vicces kissé,ha tudsz róla,ha nem,ahogy leírod az kísértetiesen emlékeztet arra,ahogy a marxista-leninista ideológiából pl.az én korosztályomnak ezt anno,még egyetemen is,kötelező volt tancsizni...

Nem unioinista,fasizmus csak ott tud létrejönni,ahol elég nagy erővel marad meg egy feudális,fél-feudális társadalmi szerkezet (amely nagyon nem a felvilégosodás előtti,pl.németalföldi világ,hanem pl.jellemzően a második jobbágyság-féle magyar,werbőczyiánus világ),ahol a népekben,ahogy te szoktad mondani,a népekben elég nagy erővel maradnak meg uralmi szemléletek,amik a polgárosodással meg pont múlni tudnak.

Tehát nem érdemes azon agyalni,hogy a nyugati államhatalmi modellből is okszerűen fasizmus lesz.
Ez marhaság,ha itt fasizmus lesz,ennek persze van esélye,az leginkább azért lesz, mert pont ellentétesen azzal, amit az MSZMP-ről hiszel,pl.a magyar kádári-konszolidáció annak a társadalomnak a konszoldiációja volt,amely a két háború alatt simán vett tudomásul egy fél-fasiszta rendőrállamot,és amelyet a kádár-kor úgy konszolidált,hogy nem alakított át: megmaradtak benne az uralmi szemléletek,nem is kicsit.

S ez az uralmi szemlélet,mondjuk kedélyesen így: bizony felzabálhatja a nyugati államhatalmi modellt.
De az ilyen uralmi szemléletet nem hoz létre.

egyetmondok 2015.10.26. 14:18:03

@unionista᠍᠍:
Akkor minek jössz itt Te - és nem én - a németalföldi társadalom fejlődéssel ?

2015.10.26. 14:59:50

@egyetmondok:
budapesten van a prájd. úgy, mint amszterdamban. rendben. legyen. de abból nem következik a polgárosodás. hiába vesszük át. ha felnőtt férfiak tömegével azt követelik, hogy ők az utcán tüllszoknyában vonulhassanak, mert enélkül az életük nem lehet teljes, akkor innentől kezdve gyakorlatilag bármiben lehet vonulni. a waffen ss egyenruhájában is. és ezek egy idő után egymással szemben fognak menetelni. ha nagyon le akarom egyszerűsíteni, akkor a fasizmus a zsidóság túlhatalmából következik. ha szemiták vezetik a melegeket, akkor velük szemben megjelennek az antiszemiták. ha szemiták vezetik a cigányokat, akkor velük szemben menetül a gárda. ez a zsidó identitásból következik. az eszelős kiválasztottság tudatukból. amit évezredeken át beléjük neveltek. azt, hogy teljes kiválasztódásra kell törekedni. és minden zsidónak vezető értelmiségévé kell válni. úgy, hogy ebben a népcsoportban, mint mindegyikben tömegével vannak középszerű emberek. és vannak alávalók is. ebből következik, hogy létrejön egy ellentábor és abban ugyanúgy megjelennek az idióták.

egyetmondok 2015.10.26. 15:05:53

@unionista᠍᠍:
A prájdból a világon semmi se következik.

Attól senki se lesz fasiszta,hogy haragszik a prájd miatt,mint ahogyan attól se,ha bárkiről nagy hangon azt terjesztik,hogy fasiszta,csak mert haragszik a prájd miatt.

2015.10.26. 15:17:54

@egyetmondok:
ti egyszerűen tagadtok. rendben nem attól lesz fasiszta. akkor mitől lesz?

egyetmondok 2015.10.26. 15:31:15

@unionista᠍᠍:
A prájdtól függetlenül az egyénben meglévő uralmi igénytől unionista,attól lesz valaki fasiszta,attól,hogy ezt az uralmi igényét veszélyben érzi,pl.a polgárosodástól, idegentől, forradalomtól,stb.

Hol volt prájd,amikor a 20.század eleje felé fasiszta,fél-fasiszta államhatalmak keletkeztek ?
Se prájd,se globalizáció,se internetes pornó,se buziházasság,se semmi szörnyű erkölcsi fertőség...,nemde. Oszt mégis milyen erős fasizmusok lettek.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.26. 16:40:03

@unionista᠍᠍:

"a magyar történelemben a legkevésbé korrupt párt az mszmp volt. a kibaszott kommunisták még figyeltek arra, hogy azért ne lopjunk annyit elvtársak, mert tudták, hogy a nép adott esetben felakasztja őket."

A Magyar Népköztársaságban minden termelőeszköz a nép tulajdonában volt. A társadalom vezető ereje pedig az MSzMP-be tömörült élcsapat, a legöntudatosabb munkásság és a vele szövetséges parasztság volt. Az MSzMP-nek nem kellett lopnia, mert övé volt minden. A pártkádernek nem kellett személyautó, mert vitte a hivatali/üzemi autó. Nem kellett nyaraló, mert nyitva volt számára a pártüdülő. Nem kellett tulajdonosi pozíció: úgyis ő mondta meg hogy mit termelnek mennyiért, és kit vesz fel bármelyik pozícióba. Nem kellett lopnia hogy drága magánegyetemre küldje a csemetéjét: telefonált hogy vegyék fel a gyereket oda, ahová az akar menni.

2015.10.26. 16:56:26

@egyetmondok:
úgy látszik, hogy nem sikerült megérteni. a prájd nincs társadalmasítva. azért nincs, mert nincs rá társadalmi igény. leszámítva a zsidóságot. ők ezt valamiért hatalmi célra használják. és szinte mindent, ami ebben a világban szerencsétlen vagy nyomorult. ezeket állítják példaként a társadalom elé. és ez nyilván ellenérzéseket szül. nem önmagában egy kisebbség. hanem az, hogy az egy kisebbség kihasználja az összes többit. ha a balkezesek tennék ugyanezt, akkor a balkéz-ellenesség lenne. ha a palócok, akkor palócellenesség. ha egy kisebbség a többséget is kihasználja, akkor abból fakad fizikai brutalitás. ezért mondják, hogy nem létezik többség. persze a politikai pártok ezt kihasználják. és azt mondják, hogy létezik többség. ők a nemzeti keresztény magyarok. a vicces az, amikor ezek közé beállnak egyes zsidók. a sémik közé keveredett cigányok.

egyetmondok 2015.10.26. 17:05:10

@unionista᠍᠍:
Nincsen is mit mgérteni,az ti. értelmetlen felvetés,hogy a prájd társadalmasítva lenne,vagy nem lenne, vagy hogy kéne az legyen,vagy nem kéne az legyen. Az tudod csak egy felvonulás.

Az meg leginkább valami félelmi komplexusra utal nálad, hogy a zsidók ezt szerinted mire használják. Valószínű, hogy valami uralmi igényedet találod ettől veszélyben esetleg.
Nem kéne félned,aki fél,az nem tud élni a demokrácia javaival.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.26. 17:05:51

@unionista᠍᠍:

"ti egyszerűen tagadtok"

Te egyszerűen tagadod hogy antiszemita lennél.

2015.10.26. 17:29:41

@neoteny:
ezzel együtt kevesebbet loptak. a kapitalizmus intézményesíti az államszocialista korrupciót. a rendszer azért tűnik hatékonyabbnak, mert a tőkepiac rengeteg szabad pénzeszközt generál. a volt kommunista országok ettől a lehetőségtől el voltak zárva.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.26. 17:38:24

@unionista᠍᠍:

"ezzel együtt kevesebbet loptak"

Többet "loptak": elvették az emberek szabadságának nagy részét.

"a kapitalizmus intézményesíti az államszocialista korrupciót"

Az állam az ami természeténél fogva korrupt.

"a tőkepiac rengeteg szabad pénzeszközt generál. a volt kommunista országok ettől a lehetőségtől el voltak zárva."

Nem lehetett annyi forintot vagy rubelt vagy márkát vagy koronát vagy zloty-t vagy lejt nyomtatni amennyit akartak?

2015.10.26. 18:30:02

@neoteny:
azért, mert nem utálom a zsidókat. ha zsidó lennék, akkor is azt mondanám időlegesen adjuk fel a főhatalmat. hitközségekbe vonuljunk vissza. támogassuk a független önkormányzatiságot. mert csak ez az, amivel visszanyerhetjük a többség bizalmát. így területi korlátokkal ugyan, de mégis majdnem teljesen szabadon lehet globális hálózatot építeni. erre mondják azt (ti is azt mondjátok), hogy ez fasizmus. azért, mert azt is mondom, hogy nem kellenek zsidó pártok. elég lenne a parlamentbe egy zsidó kisebbségi szószóló. tehát nem arról van szó, hogy én utálom a zsidókat. hanem ők, illetve utálnak engem.

nyilván a zsidóságnak is van egy stratégiája. vélhetően az, hogy egy atipikus a zsidóknak beszólogató zsidó, schiffer legyen a miniszterelnök. úgy gondolkodnak, hogy valamilyen módon mégis csak legyen övék a főhatalom. ebben az esetben elfogadnák a szélsőjobboldali többséget. feltéve, hogy a jobbik nem lép ki az európai unióból. és ezt vélhetően elfogadják vonáék. és a németek is. mert a jobbikban jelen vannak a svábok. orbán a menekültválságban nyújtott szerepével érezheti azt, hogy a korszakot meghatározó, az európai politikát is befolyásoló történelmi alakká vált. és önként leléphet a színpadról. lázár kaphat annyi pénzt, hogy örüljön. a többi alkalmatlan. persze nyilván nem lehet ezt biztosan előre lejátszani. ha a zsidók ezt akarják lépni, akkor lépjék meg ezt. nem fogok ellenük lépni. nem vagyok ellenük.

ha zsidó lennék, akkor is azt mondtam volna, hogy szíriát nem kellene kiüríteni. nem lehet az összes szírt európában szétosztani. ez ugyanis oda vezethet, hogy az ősueázsiaiak beilleszkednek a német társadalomba. a feketék lényegesen többen lesznek, mint a zsidókeresztények. és az integrálódni képteleneket visszatoloncolják. ha a németek ezt a problémát megoldják, akkor utána izrelre fognak haragudni. ha nem oldják meg, akkor is. szóval szerintem amit most csinálnak az nem túl jó. de ezt nálam nyilván sokkal jobban tudják. hiszen elég sok embernek nagyon sok pénzt fizetnek azért, hogy ezeket a terveket kidolgozzák. azt gondolom, hogy ezt nélkülem is megoldják. egyáltalán nem féltem a zsidókat. ez tűnhet zsidóellenességnek. bárcsak antiszemita lennék. komoly politikai karriert futhatnék be vele. mert igény lenne rá.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.26. 18:33:31

@unionista᠍᠍:

"nem utálom a zsidókat"

Te csak tagadsz.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.10.26. 19:18:01

@egyetmondok:
Találkozik a kereslet a kínálattal? Igen. Akkor működik.

@neoteny:
Az állami betartatásnak is van költsége, de töredéke annak, mintha minden tranzakcióhoz fél tucat zsoldost kell vinned.

zipe moha 2015.10.26. 19:27:01

@neoteny: nagyon nem szeretnék beleszolni...ám ugyan a szocializmus és akapitalizmus ideológiailag szemben állnak...hisz a kapitalisták azért hozatták létre ...egyrészt...másrészt a a nevezzük "nagypolgárságnak" a leghatékonyabb fegyvere az arisztokrácia ellen...magyarán ráfoghattk a frissen feltalált munkásosztályra hogy miattuk kell társadalmi változás...aminek végső értelme, hogy a 2nagypolgárság"...mint " új arisztokrácia" álhasson a királyok helyére...ez épp napjainkban testesül...

nem tudok itt szofisztikáltabban írni...könyveket töltene meg ennek a szummázatnak a szálankénti kifejtése....elég ha a szellemet érted meg ...amit kiagyalói keresztül is vittek...

még is kibontva egy szálat...amiről beszélgettek...a " szocializmus" lehetett volna egész jól is csinálni...hazug az eredendő rossz természet fetisizálásának elmélete (is)...az emberek mintaköveteők, alig különbözünk az állatoktól ez van, sajnos...amíg nem a szellem hanem a matéria dominál..tehát a "szocializmus " azért nem lett jó..mert nem ezzel a céllal hozták létre kiagyalói...társdalmi kisérlet volt...kisérlet az abszolút monopóliumra...hogyan reagálsz te mint egyén ,s mint modell hogyan működik...ez volt mögötte mindössze...illuzió rombóló, ugye??..:)....ha mo-t nézzük a termelőeszközök újjáépítését kb 68-ig hagyták az embereknek...majd megkezdődött a kiürítés..!!!...veszteséges csere egyfolytában, majd hitel-rabszolgalánc...90-től-a termelőeszközök elvétele, az eladósítás folytatása....így érünk ide...mindenki át van verve? ( enyhe kifejezés..) nagyon..néhány emblematikus figura nyers és barátai, fekete jános...és megannyi remény álom munka és érték a kukába vagy el külföldre illetve egy feneketlen zsebbe...kár vitázni a kapitalizmu vs " szocializmus relációban...nem volt olyan..:)

zipe moha 2015.10.26. 19:33:14

@zipe moha: ...és igen azért ennek a szálnak a szerves lényege...ha megnézed a volt" szocialista"országokat...az arisztokráciát gyökeresen felszámolták mindenütt nem a munkások parasztok..ők csak az eszköz voltak...kinek az érdeke??..ez a kérdés...nézzük csak...most lép majd helyére az új..az 1%

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.26. 19:39:39

@Lord_Valdez:

Volt alkalmam részt venni több száz feketepiaci tranzakcióban, és egyik fél sem hozott egy szem zsoldost sem. Mindegyiknek az volt az érdeke hogy minimalizálja a tranzakciós költségeket, továbbá hogy a kölcsönösen gyümölcsözőnek ítélt tranzakciók folyjanak a jövőben is.

Persze ez csak anekdota, nem statisztikailag elemezhető adatpont ... de nem vagyok biztos abban hogy az állami betartatás olcsóbb, mint a magánúton szervezett. Ne felejtsük hogy az állam betartatási tevékenysége nem csak a magánjog betartatására irányul; és amikor arra, akkor általában lassú és költséges (az adókon túl) a feleknek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.10.26. 19:57:04

@neoteny:
Hogyne, de nem ugyanaz vásárolni a kínai piacon, mint mondjuk a üzletelni a Sinaloa-kartellel. Az előbbi sokkal kevésbé veszélyes, de azért hozzá tenném, hogy a háttérben ott is vannak verőemberek a kevésbé kooperatív ügyfelek kezelésére.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.26. 21:36:25

@Lord_Valdez:

"nem ugyanaz vásárolni a kínai piacon, mint mondjuk a üzletelni a Sinaloa-kartellel"

Nem is ugyanakkora haszon származik belőle. Vagyis a betartatás költségei a haszon arányában lehetnek hasonlóak.

Tamáspatrik 2015.10.26. 22:22:30

@HaFr: Köszi a linket. Tömény filozófiai szakszöveg, nem csak a lényegét nehéz kihámozni (mert nem foglalja össze a gondolatait), hanem a hivatkozásait is ismerni kell (itt lenne helye pont a közérthető ismeretterjesztésnek), ami nekem már túl sok. Viszont: amit a pozitiv szabadságeszményről felsorol, annak egy jó része nálam inkább a negativ kategória. A "be your own master" ez frappáns és teljesen OK, a többi viszont kevésbé, hiszen: mennél szabadabb akar lenni valaki, annál valószinűbb, hogy külső tényezőktől fog függeni a szabadsága. (Ő is ir valami ilyesmit, de nem pont ezt.) A szabadságeszmény azonban közösségi szinten is megjelenhet, pl. minket magyarokat ne korlátozzon senki ez a fajta nacionalizmus lényegileg ugyanaz mint a liberalizmus, csak nem az egyén, hanem a közösség szintjén. (És ugyanúgy elszigetelődéshez vezethet.)

Ami nálam a pozitiv szabadságeszmény lenne: AZZAL A CÉLLAL akarok szabad lenni bizonyos tényezőktől, hogy SZOLGÁLHASSAM azt, ami belső meggyőződésem szerint számomra szolgálni adatott az életben. Valami ilyesmi.

kiazmarmegint 2015.10.27. 05:29:01

@Boross Bence: Te jo eg, mi lesz, ha elolvassa? Valami rossz, biztos, rendben, de mi?

kiazmarmegint 2015.10.27. 05:33:42

@unionista᠍᠍: Persze, hogy van Amerikaban korrupcio. Csak le is lehet erte bukni.

Itt van egy lista az elitelt szovetsegi politikusokrol:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_American_federal_politicians_convicted_of_crimes

Itt van egy masik az allami es helyi szintu politikusokrol, akit eliteltek:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_American_state_and_local_politicians_convicted_of_crimes

Akkor most mutass egy-ket ilyent Magyarorszagrol, utana komolyan veszem az ervelesed.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.10.27. 07:40:37

@neoteny:
Üres spekuláció. Nem tudjuk, hogy mekkora extra tranzakciós költséget jelent és nem csak a betartatás, hanem annak esetleges kudarca is költség.

De tegyük fel, hogy arányos, akkor is kérdés, hogy hatékonyabb-e az, hogy ha neked kell gondoskodnod szerződésbetartatásról, vagy ha átalánydíjat fizetsz érte.
A tapasztalatok szerint a gazdaság nem ott megy jól, ahol nincs állam, hanem ahol stabil, hatékony jogállam van, ami arra enged következtetni, hogy átalánydíjas szerződésbetartatás hatékonyabb.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.27. 07:48:52

@Lord_Valdez:

Ugyanúgy üres spekuláció az hogy az állami betartatás költsége töredéke a magánúton történő betartatásnak.

Átalánydíjat nem csak az államnak lehet fizetni -- sőt az államnak fizetett "átalánydíj" monopólium-ár: nincs alternatíva, kötelező megvásárolni és nem lehet panaszkodni a szolgáltatás színvonalára. Vagyis lehet, a Sóhivatalban.

2015.10.27. 10:33:05

@kiazmarmegint:
ne viccelj már. magyarországon is sorra lebuknak politikusok. a független bíróság nem ítéli el őket, legfeljebb a segítőiket. a problémák nem kizárólag ebből adódnak. hanem abból, hogy ezt az országot eladták és eladósították.

magyarországon a versenyképes termelő eszközök négyötöde külföldi tulajdonban van. és az ország gdp arányosan ugyanilyen mértékben el van adósítva. és ebből következik az, hogy a közbeszerzések négyötöde korrupción alapul. és az is, hogy magasak az adóterhek. mert másképp csak szolganép lehetnénk a saját országunkban. értem, hogy a zsidó és a zsidókeresztény pártoknak ez a politikai céljuk. ez a szoci és a libsi tábor, és velük szimpatizáló konzik célja. de megértem a nácikat is. akik azt mondják, hogy az ortodox zsidó és zsidókeresztény csoportosulást ki kellene űzni az országból. megértem őket. de nem értek velük teljesen egyet. de úgy látom, hogy a cél egyre inkább ez. tehát nem arról van szó, hogy a kormányba ne kerüljenek, nem arról van szó, hogy a parlamentbe se, hanem arról, hogy ez a csoportosulás távozzon az országból. és csak utána lehet értelmes párbeszédet folytatni és fejlődni. faszságokon kell vitázni. azon, hogy akarunk-e anarchiát. a lakosság döntő többsége nem akar basszus. innentől kezdve összállhat néhány zsidó, cigány, homoszexuális, drogos hogy ők azt akarnak. jelöljünk ki egy földrészletet a pusztában és ott építsék fel az anarchiát. és oda betolhatja a pénzt soros alapítvány. építhet kaszinót lauder. ott lehetne a hit gyülekezete. ott lehetne a b'nai b'rith. a mazsihisz. a helsinki bizottság. az amnesty international. ha ezt ténylegesen támogatni akarja a norvég nép, akkor legyen ott a norvég alap. építsék ezt meg felcsút mellett alcsúton. de a legjobb lenne ha ezt magyarországon kívül tennék. mert az ország az ortodox liberális zsidó baloldal és a velük szimpatizáló zsidókeresztény jobboldal nélkül kíván fejlődni. ez a közakarat. orbánék és vonáék a belpolitikában azt csinálnak, amit akarnak. amíg a zsidókoz köthető szocik és a libsik, valamint a velük szimpatizáló konzik a politikai ellenfeleik. ebből következik az, hogy a lakosság többsége benácul. senkire sem fogok szavazni. a szélsőjobboldallal nem értek teljesen egyet. de megértem azt, aki nemzeti radikális. és ha a nem ortodox schiffert betolják miniszterelnöknek, akkor kalapomat is megemelem. aztán az egy másik kérdés, hogy egy jobbik-schiffer koalíció működne-e. és eredményezhet-e megbékélést. tartok tőle, hogy nem. de majd kiderül.

egyetmondok 2015.10.27. 11:32:32

@unionista᠍᠍:
" magyarországon a versenyképes termelő eszközök négyötöde külföldi tulajdonban van. és az ország gdp arányosan ugyanilyen mértékben el van adósítva. és ebből következik az, hogy a közbeszerzések négyötöde korrupción alapul. és az is, hogy magasak az adóterhek. mert másképp csak szolganép lehetnénk a saját országunkban " --

az,hogy a versenyképes termelőeszközök kinek a tulajdonában vannak,nem áll egyáltalán összefüggésben a korrupcióval.
Az államadósság mértéke sem mond semmit a korrupcióról, nincsen összefüggés a kettő között.
A közbeszerzések mikéntje sem azért olyan,amilyen,mert ekkora a külföldi tulajdoni hányad;
s persze az adók sem ezért magasak,hanem azért,mert marha magas az állami újraelosztás szintje,mértéke.

Abban persze igazad van,hogy bizony szolganép vagyunk: a magyar államhatalom szolgája. Ám ezzel nincsen mit tenni,ha a politikailag tudatos jobb és baloldaliak (mint te is) ezt tartják a hatalom lényegének.

2015.10.27. 12:45:50

@egyetmondok:
az alapprobléma, hogy magyarország nem önfenntartó. azért, mert a rendszerváltó elit (a zsidó baloldal és a keresztény jobboldal) szétverte a mezőgazdaságot és az ipart. és ebből következően ország önerőből az alapvető termékeket és szolgáltatásokat sem képes előállítani. nincs magyar áru. innentől kezdve az emberek a jobb megélhetés érdekében kénytelenek egymást becsapni. ebből következik az, hogy gazdaságilag aktív népesség jelentős része az államtól függ. és nincs gyarmatosítás, ami ezt ellensúlyozza.

ezt az állapotot (államot) nacionalizációval lehet felszámolni. a jobboldal alapvető gazdasági célkitűzése az volt, hogy a nem-termelő ágazatokban, a kereskedelmi-pénzügyi-szolgáltató szektorban a külföldi dominanciát felszámolja. erre a néptől többségi demokratikus felhatalmazást kapott. és ez ma is megkapnák. kétségtelen, hogy ez egy kisebbségnek nem tetszik. a zsidó baloldal és a zsidókeresztény jobboldal. ez a csoportosulás ellenzik a nacionalizmust. rendben van. a többség viszont mégis csak ezt követeli. ebből következik az illiberális demokrácia. amit a külföld legitimál. német néppárt ha nem is teljes mellszélességgel, de ezt kezdettől fogva támogatta. oroszország, kína és törökország már amennyire érdekes számukra magyarország szintén. ausztria elfogadta. amerika szintén. goodfriend ügyvivőt visszavonták.
nepszava.hu/picture/37459/normal/149/00149319.jpeg
most bell nagykövet asszony csattogtatja az ostort a hortobágyon:
static.origos.hu/s/img/i/1510/20151025bradley-bell-colleen-chicoos1.jpg
jelenleg ez a helyzet. orbán ezt a játszmát megnyerte. a holland liberálisok magyarország ellen fordultak. a legfrissebb kutatás (okt 25) szerint a szélsőjobboldali pvv támogatottsága 37%, a kormányzó vvd 18%. a tns becslése (okt 15) 38% és 21%. az ipsos (okt 22) szerint 31% és 28%. tehát hollandiában is valaki hazudik. persze értem, hogy a közvéleménykutatások a szélsőségek irányába torzíthatnak. mert az emberek könnyebben mondanak valamit egy közvéleménykutatónak, és a végén egyáltalán biztos, hogy úgy szavaznak. lásd bécs. ahol az eredmény nem lett szoros. de lengyelországban tarolt a jobboldal. a baloldal be se jutott. a cseh és a szlovák baloldal is jobboldali. horvátországban két hét múlva meglátjuk. a kukuriku a bevándorló ellenes. tehát úgy néz ki, hogy rövid távon a nem ortodox nacionalizmus fog erősödni. és ez középtávon regionalizációt és föderalizmust jelent, vagy háborút.

Lexa56 2015.10.27. 14:00:23

@unionista᠍᠍: hosszú távon az utóbbit. Vissza a megszokott gyakrolathoz ...

Boross Bence 2015.10.27. 15:32:37

@unionista᠍᠍: Javítás: a Kukuriku a mostani horvátországi kormányzó baloldali koalíció, vezetője Zoran Milanovics miniszterelnök, és éppen hogy nem bevándorló-ellenes, hanem minden problémázás nélkül kiszolgálja Merkelt.

kiazmarmegint 2015.10.27. 16:00:05

@unionista᠍᠍: Mar megint nem arrol beszelsz amirol irtam. En mindossze belekotottem abba a nevetseges mondatodba, hogy "Amerikanal kevesebb korrupt orszag van". Nem errol irsz, hanem ketmilliomodszor a zsidokeresztenyekrol. Nem olvasom el.

Az okos ember arrol (is) ismerszik meg, hogy tudja, hogy nem mindenhez ert. Ahhoz, hogy Amerika mennyire korrupt orszag, Te boduletesen nem ertesz.

Van peldaul egy olyan torveny,ami azt tiltja, hogy amerikai vallalatok kulfoldon megvesztegessenek tisztviseloket:

en.wikipedia.org/wiki/Foreign_Corrupt_Practices_Act

Pedig ezzel ugye egy amerikai vallalat hatranyba kerul mondjuk egy kazahsztani olajmezo megszerzeset illetoen.

Ezentul joval kevesebb hozzaszolasodat fogom elolvasni.

egyetmondok 2015.10.27. 16:56:09

@unionista᠍᠍:
Nem tudom, hogy mit értesz azon,hogy egy ország nem önfenntartó,ha azonban azt,hogy más országok népeinek,elsősorban a nyugati népeknek a megtakarításaira szorul, vagy úgy ,mint államkölcsön, vagy úgy,mint itteni tőkebefektetés,nos,akkor Magyarország nem hogy 1990 előtt sem volt önfenntartó,de tán ilyen állapotban utoljára a 16.század előtt lehetett.

De egyébként szépen felmondod a posztkommunista leckét a proletárdiktatúra szocializmusának állami tulajdonáról.

2015.10.27. 17:02:07

@kiazmarmegint:
nézzünk közismert példákat. van mondjuk az egyébként nagyok kedves és közvetlen nagykövet asszony. azért nevezték ki, mert támogatta obama elnök újraválasztását. magyarul vett magának egy nagyköveti posztot. ez amerikában teljesen természetes. azért, mert a korrupció intézményesített. az amerikai társadalom döntő többsége ezt elfogadja. de ettől ez még korrupció. a lobbi tevékenység is az. az egy nyílt alvilági politika. ha valakinek elég sok pénze van, akkor sokkal erősebben befolyásolhatja a kormányzati döntéseket annál, akinek nincs erre pénze. az amerikai társadalom abból indul ki, hogy pénz erkölcsi értelemben is értékmérő. ez az ortodox zsidó kultúra alapja. ez így lenne ha pénzszerzés és a pénzkibocsátás tisztességes lenne. de nem az. amerikában törekvés sincs arra, hogy az emberek egyenlő eséllyel szóljanak bele a közéleti döntésekbe. ettől függetlenül egy szegény sokkal könnyebben felemelkedhet, mint magyarországon. de leginkább csak korrupció által. ki kell szolgálnia valakit, aki korrupt. elég sok multit láttam belülről. kétféle vezető típussal találkoztam. az egyik a nemecsek, a másik a geréb. utóbbiból van nagyon sok. szinte mindenki. amerikai cég. azt mondják nekik, hogy adókedvezmény kapnak. feltéve, hogy XY lesz az ügyvezető. mert így lehet együttműködni. azonnal belementek. pénzért bármit. és aki nem áruló, az nemecsek. túlságosan naiv ahhoz, hogy vezetővé váljon. mondjon már valaki egy embert, aki tisztességes és nagy multi élén áll. itt van ez a dirk gerkens nevű fickó. aki nemrég még a magyar demokrácia védelmezője volt. simán kiszolgálja az ellenoldalt. pénzért bármit alapon. dirk gerkens egy geréb. a magyar társadalom azt hitte, hogy a multikkal sok boka jön. de nem jöttek. a magyarok nem akarnak amerikanizálódást. ez a helyzet.

és ez az ortodox liberális zsidó kultúrával függ össze. mostanában soros györgyöt ekézi a köztévé. már amennyire nézem. de nem azzal, hogy azt mondja, hogy soros györgy a gonosz. hanem kimondják a nevét. kimondják, hogy ezt vagy azt soros györgy támogatja. mindenki tudja, hogy egy zsidó. és bőkezűen adományoz mindenkinek, aki zsidó vagy zsidóbarát és az elképzeléseit támogatja. ez egy nyílt alvilági kultúrpolitika. soros nem azt mondja, hogy a magyar társadalom döntse el, hogy mit tekint kulturálisan értékesnek és értéktelennek. és akkor az előbbit felértékeli. hanem azt, hogy ő és a sameszaik eldöntik, hogy ki és mi a jó és rossz. soros györgy lényegében egy kultúrharcot folytat a többségi magyar társadalom ellen. ez jogában áll. de a társadalomnak is jogában áll soros györgyöt nem szeretni. a többség azt mondja, hogy egy idegen ne szóljon bele, hogy mi történik magyarországon. vagy csak bizonyos mértékig. a többség ezt véletlen hatásként elfogadja. de rendező elvként már nem. erre azt szokták mondani, hogy a saját pénzével azt csinál, amit akar. azt hívjuk korrupciónak. ha valakinek van pénze és azzal uralkodni, hatalmaskodni akar a többség fölött. lehet mondani, hogy ez az ortodox liberális kultúrával nem függ össze. a korrupciót intézményesen az hozta létre. simicskáék azt mondták, hogy ezzel csak úgy szállhatnak szembe ha ők ugyanolyan korruptak, vagy még korruptabbak. a tesco is korrupt. és a cba úgy csinálhatja ki őket, ha ők még korruptabbak lesznek. ez így működik.

2015.10.27. 17:31:11

@egyetmondok:
a magyar költségvetés elsődleges egyenlege pozitív. tehát a magyar állam valójában kevesebbet költ el, mint amennyi pénzt az állampolgároktól beszed. azért, mert a megengedett hiányt meghaladó az adósságszolgálat. vagyis az országot ebből a szempontból is szimplán kizsigerelik. az offshore jövedelemkiáramlásról nem beszélve. jelzem ez a tisztességes nyugati befektetőknek sem jó.

lehet mondani, hogy az állam támogassa meg a mercedest. de ebben az esetben azt részben állami tulajdonba kell venni. és nem ér azt mondani, hogy ő amúgy is nettó befizetője a kincstárnak. ezért kapjon támogatást. ilyet nincs. ha az állam pénzt tesz egy vállalatba, akkor az a cég részben az államé. és ha ezt a svábok nem értik meg, akkor hosszú távon nincs keresni valójuk ebben az országban. ha megértik, hogy ezt lehet tisztességesen csinálni, akkor kecskemétet a központi régióhoz lehet kapcsolni. és a dunai németekkel szövetségi várossá alakítani budapestet. feltéve, hogy elfogadják a nyilvánvalót. azt, hogy az a magyar főváros. judapest metropolis megbukott. jöhet helyette budapest bundesstadt. nem vagyok feltétlen németbarát. mondjon valaki jobbat. először is azt kellene eldönteni az országnak, hogy milyen fővárost akarunk. és erről jogában a népnek dönteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.27. 17:37:26

@unionista᠍᠍:

"lehet mondani, hogy ez az ortodox liberális kultúrával nem függ össze. a korrupciót intézményesen az hozta létre."

Vagyis nem létezett a klasszikus liberalizmus előtt államhatalom, amelyik szimbiotikus kapcsolatban volt a támogatóival, és együtt parazitáskodtak a többségen.

Most meséld el még egyszer hogy hogyan volt az MSzMP a legkevésbé korrupt párt Mo történelmében.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.27. 17:38:30

@unionista᠍᠍:

"mert a megengedett hiányt meghaladó az adósságszolgálat. vagyis az országot ebből a szempontból is szimplán kizsigerelik"

Miért vesz fel az állam -- a mindenkori kormányzat -- hiteleket?

egyetmondok 2015.10.27. 17:47:37

@unionista᠍᠍:
Így viszont tévedsz: Magyarország ezek szerint önnfenntartó.

kiazmarmegint 2015.10.27. 18:01:44

@unionista᠍᠍: Rendben van, a nem fontos orszagokba szolo nagykoveti kinevezesek valoban politikai jutalomkent mukodnek. Ez nem torvenytelen. Rengeteg pelda van a masik vegletre, nezd meg peldaul, hogy John Rowland, Connecticut volt kormanyzoja, miert ult mar ketszer is bortonben.

en.wikipedia.org/wiki/John_G._Rowland

Ettol egy fenyevre van az, amit irsz, hogy "Amerikanal keves korruptabb orszag van." Attol eltekintve, hogy maga a mondat mekkora hulyeseg, a nagyobb problemam az, hogy ugy irod, mintha tudnad, hogy melyik orszag mennyire korrupt. Minel tobbet tud valaki, annal jobban tudja, hogy milyen keveset tud. Te ennek a folyamatnak a legelejen jarsz. Attol, hogy lattad a Dallast, nem leszel Amerika-szakerto. Az afrikai, azsiai orszagokhoz mennyit ertesz?

A hozzaszolasod tobbi resze masrol szolt, nem olvastam vegig.

egyetmondok 2015.10.27. 18:04:38

@unionista᠍᠍:
" vagyis az országot ebből a szempontból is szimplán kizsigerelik. az offshore jövedelemkiáramlásról nem beszélve. jelzem ez a tisztességes nyugati befektetőknek sem jó. "--

senki sem zsigereli ki az országot,az offshor-ozás pedig tipikusan a többségi magyarok játékszere,nem az itt működő idegen tőkéé.

egyetmondok 2015.10.27. 18:09:49

@neoteny:
" Most meséld el még egyszer hogy hogyan volt az MSzMP a legkevésbé korrupt párt Mo történelmében. "

ejnye,mit nem értesz te ezen ? Ha a termelőeszközök állami tulajdonban vannak,nincsen miért korrupció legyen. Mi nem világos ezen ?

2015.10.27. 18:37:09

@kiazmarmegint:
miféle érv az, hogy egy ország azért nem korrupt, mert egy fickó, aki csaknem egy évtizeden át egy állam kormányzója volt börtönben ül. connecticut egy évtizeden át egy korrupt állam volt. nemde? legálisan is le lehetett volna fizetni a kormányzót. nyíltan. csak nem így tették.

ha azt mondod, hogy a korrupciónak amerikában van következménye. magyarországon pedig nincs, vagy alig. akkor igazad van. de ettől még a magyarországi korrupció semmi ahhoz képest, ami amerikában folyik. és persze ebből következően még brutálisabb vagyoni különbségek alakulnak ki. és még nagyobb a kereskedelmi média befolyása. amerikában a pénzt egy magánbank bocsátja ki. az összes pénzt. mi ez ha nem intézményes korrupció? csak ez összetartja amerikát. és ez tette világhatalommá. és a háborúk. az iszlám államot az usa hozta létre. al-káidát is. az nem korrupció?

kiazmarmegint 2015.10.27. 18:54:23

@unionista᠍᠍: Igen, pontosan azt mondom, hogy Amerikaban van kovetkezmenye a korrupcionak, Magyarorszagon joval kevesbe. Orulok, hogy legalabb egyszer arra reagalsz, amit irtam.
John Rowlandot erre pelda--- o nem epittetett kozpenzbol utat a hazahoz, csak elfogadta, hogy egy maganceg ingyen felujitsa a hazat. Ezert ult tiz honapot-- illetve azert is, mert ezt eloszor tagadta.

Rengeteg mas pelda van, mondjuk Jesse Jackson Jr., egy chicagoi demokrata kepviselo, aki ket es fel evet ult azert, mert nehany tizezer dollar kampanypenzt sajat celra szolgalt fel. Most a heten szabadult, es most megy a felesege bortonbe. Pedig Jackson abbol a korbol szarmazik, mint a szinten chicagoi demokrata Obama.

Ami a FED-et illeti, az elnok nevezi ki a tagjait, es a Szenatusnak jova kell hagyni a tagsagukat, tehat a valasztok igenis beleszolhatnak a FED mukodesebe:

www.federalreserve.gov/aboutthefed/bios/board/default.htm

A tobbivel nem tudok mit kezdeni. Ha mindent korrupcionak nevezel, akkor minden korrupcio. "Ezt a blogot egy maganember mukodteti, es Neked specialis privilegiumaid vannak rajta. Ez nem korrupcio? A facebook egy maganceg. Ez nem korrupcio?" A dolognak ez a resze nem erdekel.

A korrupcio annyiban erdekel, amennyiben azt ertjuk alatta, hogy valamilyen tarsadalmi versenyben nem az fog nyerni, aki a teljesitmenye alapjan nyerne, mert a birakat lefizetik, es emiatt aztan az egesz tarsadalom szenved. Ha peldaul egy kozbeszerzest nem az nyer el, aki merheto modon a legjobbat nyujtja, hanem az, aki meghivta az onkormanyzatot egy udulesre. A szo mas definicioi nem erdekelnek.

2015.10.27. 19:13:35

@kiazmarmegint:
ezen a blogon a kommentelők egy takarékbankot gründoltak a tulajdonosnak. azért, mert az index minden nap kirakott egy tucat orbán ellenes posztot a címlapra. és a komment csatornákban is szidták a kormányt. ezek után az index tulajdonosa azt mondta, hogy ha ő vehetné meg a takarékbankot, akkor esetleg nem így szerkesztenék a lapot. hanem inkább lennének muffok és muffin receptek. és így is lett. ez így működik.

mondok egy másik példát. az atv tulajdonosa a hitgyülekezete. az atv vezérigazgatója a vezető lelkész fia. ez is korrupció természetesen. csak ez mindig a másik oldalon tűnik fel. vagy mondjuk bárándy gergely azért parlamenti képviselő, azért mert a bárándy klán tagja. semmiféle extra képességekkel nem rendelkezik. ha ez a jobboldalon lenne, akkor ordítana mindenki, hogy micsoda dolog ez. a baloldalon a visszaélések többsége zsidókhoz kötődik. és a jobbos zsidók a balosokkal harcolnak. vajnának kellett az a kaszinó koncesszió, amit lauder is magának akart. a különféle kulturális alapokból az ortodox liberálisokat szorította ki. és persze ezért cserébe támogatja a jobboldal kampányát. de ez ugyanúgy megy minden oldalon. a zsidók számára ez természetes. az egy vicc, hogy soros györgy harcol a magyarországi korrupció ellen. ő a baloldali keresztapa. ő politikai és hatalmi céllal pénzel mindenkit. megvásárolja az értelmiséget. a pénzből politikai hatalmat kovácsol. és azt ezek után pénzre váltja. magyarországon azért nincs tisztességes civil mozgalom, mert egy zsidó azt fel akarja vásárolni. onnantól kezdve az hogy alakuljon ki. ha a cöf korrupció, akkor a soros alapítvány is korrupció.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.27. 19:23:39

@unionista᠍᠍:

"az atv vezérigazgatója a vezető lelkész fia. ez is korrupció természetesen."

Nagyon posztmodern: nem tesz különbséget a korrupció és a nepotizmus között, sem az állam és a magántulajdonban lévő vállalkozások között.

Legközelebb az is korrupció lesz hogy egy magánvállalkozás a legalacsonyabb árat nyújtó beszállítótól vásárol.

kiazmarmegint 2015.10.27. 19:33:57

@unionista᠍᠍: Csak az elso bekezdesre reagalok.

Egy szot nem ertek abbol, amit ott irsz, de erdekel. Elmagyaraznad egy kicsit jobban?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.10.27. 19:38:43

@neoteny:
Elég jól megfigyelhető a hipotézis következménye: a gazdaság nem ott megy jól, ahol nincs állam, hanem ahol stabil, hatékony jogállam van. Ez tényszerűleg ellenőrizhető.

2015.10.27. 19:43:53

@neoteny:
korrupció az, amikor egy magánszemély kormányzati embereket megfizetve, vagy nekik valamilyen előnyt biztosítva szerez befolyást a közéletben. a pénzt hatalomra váltja. majd a hatalmat még több pénzre.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.27. 20:01:47

@unionista᠍᠍:

"korrupció az, amikor egy magánszemély kormányzati embereket megfizetve, vagy nekik valamilyen előnyt biztosítva szerez befolyást a közéletben"

Eszerint a definíció szerint ha valaki önkéntesként rész vesz egy választási kampányban, és utána pl. tanácsadói pozícióba kerül egy megválasztott politikus mellett, akkor korrupció történt.

Továbbá ezen definíció szerint nem világos, hogy "az atv vezérigazgatója a vezető lelkész fia. ez is korrupció természetesen."

2015.10.27. 20:16:42

@kiazmarmegint:
az index tulajdonosa megvásárolta a takarékbankot. majd volt egy egy dizájn váltás. megszűnt a "blogketrec". és helyette létrejött az "index2" rovat, amiben a bulvár kapott nagyobb szerepet. így a címlaphoz kapcsoltan nincsenek napi kormányellenes blogposztok. marginalizálódtak az ahhoz kapcsolódó kormányellenes komment csatornák. a fidesz népszerűség vesztése is csökkent. az index tulajdonosa kapott egy bankot. persze a kettő között lehet, hogy nincs összefüggés. egyébként előzetesen emiatt távozott az index szerkesztőségének jelentős része. soros támogatásával így jött létre a 444 nevű hírportál. és ezzel szemben jött létre a 888 nevű kormány közeli szájt. propaganda és ellenpropaganda. a tömegtájékoztatás néhány család kezében. de ez amerikában is így van.

2015.10.27. 20:29:02

@neoteny:
magyarországon az összes politikai csatorna előnyöket nyújt egyes politikusoknak.

uszo 2015.10.27. 20:38:38

@HaFr: Hát ez csak az általad kívánt konzervativizmus, ami úgy tűnik minél teljesebb gazdasági liberalizmus, minél kevesebb kultúrliberalizmussal. A klasszikus konzrvativizmus amely a francia forradalomra való reakcióként született nagyon nem ilyen volt. Az igen erőteljesen bírálta a gazdasági liberalizmust is, és folyamatosan egyensúlyozott, még a XX. században is a szocializmus és a kapitalizmus között. Gondoljunk csak a pápák szociális enciklikáira.
Kollektivistának nevezni a szociális gondoskodás érdekében megkívánt újraelosztást-a kollektivizmus nem ez, ezt úgy hívják szolidaritás-, és az önzést megtenni az emberi kiválóság alapjának, hát az erősen más elképzelés egyik másik világvallás, jóról alkotott fogalmának, pedig amit akár egy konzervatív alapnak is vehetnénk.
Ez az általad vázolt konzervativizmus, nekem a gazdag, sikeres, erős, egészséges, jó helyre született ember hermenautikájának tűnik.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.10.27. 20:46:19

@neoteny:
Szomália akar lenni a jól menő gazdaság? Ne már.

A többi is nagyon szép, de az arbitráció addig működik, amíg együttműködési szándék van. Akár önkéntes, akár kikényszerített. Egy Kovács Lajosnál kérheted az arbitrációt, mert ha Kovács Lajos azt mondja, hogy "kapjátok be, nem fogadom el az ítéletet", akkor ki tudod kényszeríteni, hogy "de igen, el fogod". Egy Burkina Fasoval szemben kérheted az arbitrációt, mert rá lehet kényszeríteni. Egy Kínával szemben viszont a hajadra kenheted. Ha Kína azt mondja, hogy "ez a sziget az enyém", akkor az az övé. Like it or not. Lehet, hogy rá tudod venni, hogy elmenjen az bíróhoz, de ha az ítélet neki nem tetszik, akkor megvonja a vállát és mindenki kénytelen tudomásul venni, hogy az a sziget tényleg az övé.

Tudom, ismerlek, hogy nem fogod elfogadni, de nagyobb hatalom nélkül egy bírói döntés nem több, mint javaslat.

És nem akarok erről hosszan vitatkozni, mert egyrészről offtopic, másrészről ellenőrizhető, hogy a jogállamok jobban működnek, mint a semmilyen államok.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.27. 20:47:17

@unionista᠍᠍:

De akkor nem az a korrupció hogy a vezető lelkész fia az ATV vezérigazgatója, hanem hogy léteznek "politikai csatornák".

kiazmarmegint 2015.10.27. 20:47:23

@unionista᠍᠍: csak megvillantottad megint, hogy milyen Amerika-szakerto vagy :):)

2015.10.27. 20:48:36

@neoteny:
ha az önkéntes a politikai rátermettsége alapján kerül az adott pozícióba, akkor az nyilván rendben van. ha nem, akkor elindul a korrupció. ha a tanácsadókat tömegesen úgy nevezik ki, hogy azok nem rendelkezik konstruktív kormányzati elképzelésekkel, szakértelemmel, akkor természetesen elindul a korrupció. mert ott ül a kormányzati pozícióban. valamilyen aktivitást kell mutatni. és lényegében várja, hogy megvesztessék.

2015.10.27. 20:52:17

@kiazmarmegint:
hja, mert az usában a tömegtájékoztatás, a mainstream média nem néhány család kezében van, ugye?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.27. 20:53:32

@Lord_Valdez:

"Szomália akar lenni a jól menő gazdaság?"

A Siad Barre vezette központi kormányzathoz képest igen.

"az arbitráció addig működik, amíg együttműködési szándék van. Akár önkéntes, akár kikényszerített."

A "kikényszerített együttműködés" nem igazán értelmes kifejezés: hiszen akkor a kínzásnak alávetett fogoly is "együttműködik" amikor elárulja a titkait.

Arról volt szó, hogy az állami betartatás-e a legsikeresebb és -költséghatékonyabb: ez nem került megmutatásra.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.27. 20:57:42

@unionista᠍᠍:

"ha az önkéntes a politikai rátermettsége alapján kerül az adott pozícióba, akkor az nyilván rendben van"

A te definíciód szerint "nincs rendben": az önkéntes egy magánszemély, aki kormányzati embernek előnyt biztosítva (a választási kampányában ingyenes munkát végezve) szerez befolyást (tanácsadói pozíciót) a közéletben.

kiazmarmegint 2015.10.27. 20:58:34

A mainstream media sulya rohamosan zuhan. 40 alatt szinte senki nem nez tevet. Kevesebb embernek van teveje, mint az utolso husz evben barmikor. Radiot hatvanot felett szoktak me'g hallgatni, kiveve az autoban. A nyomtatott ujsagok folyamatosan tonkremennek, a hetilapok (Time, Newsweek, USNews, stb mar gyakorlatilag tonkrementek.)

De mindegy. Nem vetted me'g eszre, hogy en egyszer sem akartam Neked elmagyarazni, hogy Gyugye hogy mukodik?

2015.10.27. 21:04:53

@Lord_Valdez:
ha egy populáció teljesen zárt, homogén környezetben az anarchia hatékonyabb. mondjuk egy zárt gettóban nem sokat ér a jogállamiság. egy teljesen nyitott, modern környezetben természetes módon alakulna ki az anarchia. ha lennének ilyen űrvárosok. csak nincsenek.

2015.10.27. 21:08:16

@kiazmarmegint:
hja és mi van helyette. facebook, twitter, etc. az hány emberé? értem én, hogy "we are the media". csak ez mégse így működik. persze én leginkább abból ítélek, hogy amerikában mi jelent meg magyarországról. szinte csak szélsőségesen ostoba vagy nevetséges dolgok. és mindegy melyik oldalról.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.27. 21:18:27

@uszo: nekem pedig a hozzá vezető útnak -- az egész az útról szól

kiazmarmegint 2015.10.27. 21:36:20

A facebookra es a twitterre mindenki azt ir, amit akar, barki is a tulajdonos. Kulonben peldaul a facebook a tozsden van, te is vehetsz reszvenyeket. Nincs idom megnezni, hogy a nagy mediacegek mekkora resze van a tozsden. Az erzesem az, hogy nagy tobbsege.

Es azt honnan tudod, hogy mi jelent meg Magyarorszagrol Amerikaban? Csak egy rendkivul szelektalt, es masok altal szelektalt (nem altalad szelektalt) valogatas jut el hozzad. Ugyanilyen erovel en is mondhatnam, hogy mekkora baromsagokat irnak Magyarorszagon Amerikarol, de minek?
Egetvero onbizalmad van.

Itt van peldaul Simonyi Andras volt nagykovet fellepese
Steven COlbert szupersztar humorista musoraban. Mindketten nagyon jok, es az orszagnak kifejezetten jo reklamja volt a dolog. Valahogy en nem tudok sok mai magyar diplomatat ilyen helyzetben elkepzelni.

2015.10.27. 21:37:53

@neoteny:
ha önkéntes munkát szerez és utána úgy nevezik ki tanácsadóvá, hogy nincs semmilyen konstruktív elképzelése vagy nincs különösebb szakértelme (hanem csak előnyöket biztosított egy politikus számára), akkor befolyásolhatóvá válik. ezzel indul el korrupció.

explanatus 2015.10.27. 22:07:07

@unionista᠍᠍: Az internetes megjelenés elindított egy folyamatot, amit nehéz lenne megállítani. A te gondolatrendszered nyilvános megjelenését is ennek köszönheted. Sokak számára ez az egyetlen lehetőség nagyobb csoportokhoz eljuttatni gondolatokat.

Egy székházhiányos párt számára szinte az egyetlen esély.

A gond ott van, hogy a hírportálok ezt felismerve nyújtanak megjelenési felületet.Deutschland den Deutschen portál (a 3x4) remekül szívja fel a közélet iránt fogékonyakat, de egyben függővé is teszi őket, mert az egyszavas, egymondatos posztok valami hasonlóra hipnotizálják a kommentelőiket. Ha ott jelennének meg több száz, több ezer szavas kommetjeid, gondolom egykettőre eltakarítanának onnan, mert azt az oldalt nem a beszéljük meg miatt hozták létre, hanem a tereljünk és vigyük le olvasóinkat saját szintünkre, miatt.

Mivel az internet egy olyan „mindenki kávézója” ezért az ilyen jellegű hírportálok szaporodása várható. A megduplázott számjegyű új fideszkreálmány is ennek eredménye. Itt beismerten arról van szó, hogy az internet közönségét becsalják a karámba.

Nézd meg, az újonnan indult pkpkozosseg.blog.hu/ blogot, szinte semmi olvasottság. Nem amiatt, mert … hanem mert nem jut el az olvasóhoz.

2015.10.27. 22:44:21

@kiazmarmegint:
a blog.hu tartományba is mindenki azt ír, amit akar. bárki regisztrálhat. mégsem mindegy, hogy ki a tulajdonos. mert nem mindegy, hogy ebből a rengeteg szemétből ki mit emel ki.
---
steven colbert nem véleményformáló magyarországon. az ensz főtitkár elítélte a magyar kormányt. és senkit sem érdekelt.

kiazmarmegint 2015.10.27. 22:51:46

@unionista᠍᠍:
>steven colbert nem véleményformáló magyarországon. az ensz > főtitkár elítélte a magyar kormányt. és senkit sem >érdekelt.

Ez mind igaz. Es? A Magyarorszagot kritizalo ujsagcikkek szinten nem velemenyformalok Magyarorszagon.

Es a Bayern Munchen most verte meg a Wolfsburgot. Ennek sincs semmi koze a korabbiakhoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.27. 23:06:26

@unionista᠍᠍:

"ha önkéntes munkát szerez és utána úgy nevezik ki tanácsadóvá, hogy nincs semmilyen konstruktív elképzelése vagy nincs különösebb szakértelme (hanem csak előnyöket biztosított egy politikus számára)"

Azzal biztosított előnyt a politikus számára hogy önkéntesként (fizetség nélkül) dolgozott a választási kampányán. Ezért kap tanácsadói állást a politikus mellett, így befolyást szerezve a közéletre.

A "konstruktív elképzelés" és a "különösebb szakértelem" nincs definiálva; mivel ezeknek nincs objektív mércéje, és az is egyénektől függ hogy mi "konstruktív" és mi "szakértelem", nyugodtan kihagyható az elemzésből. Te sem tetted bele az eredeti definíciódba.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.27. 23:11:09

@unionista᠍᠍:

"mégsem mindegy, hogy ki a tulajdonos. mert nem mindegy, hogy ebből a rengeteg szemétből ki mit emel ki."

Az első és a második mondat között nincs összefüggés, habár a második a 'mert' szóval kezdődik.

2015.10.28. 00:27:14

@explanatus:
szándékosan csináltam egy olyan nicket, ami egyrészt brutális módon fasiszta. másrészt azért próbál valamit mondani a világról. de úgy, hogy amibe csak lehet belekeverem a zsidókat. persze olyan közegben ahol valószínűleg senki sem lesz ettől antiszemita. az érdekelt, hogy az emberek konstruktív, vagy a destruktív érvekre reagálnak. és kiderült, hogy sokkal inkább az utóbbira.

csak remélni tudom, hogy ez korszellem. de valamiért erre van igény. az, hogy itt van ez a stephen colbert. róla tudjuk, hogy egyenes nőágon zsidó. tényleg az. simonyiról nem beszélve. aki ugye gitározott. nagyjából úgy, mint vágó istván. ha egy zsidó tud egy kicsit gitározni, akkor mindjárt jó fej szupersztár lesz a működik. ha egy nem zsidó, akkor hülyét csinálnak belőle.

az ilyen típusú érvelésre van igény. tudok konstruktívan is gondolkodni a világról. de ha egymás mellé teszem a kettőt, vagy összekeverem, akkor valamiért a destruktív, fasiszta szövegek az érdekesebbek. nyilván azért, mert a többség ezeket látja igazolva.

ha valaki egy éve azt mondja, hogy az usa és izrael létrehoz egy terrorszervezetet azért, hogy kiürítsék a közel-kelet egy részét. és a lerombolt területeket felvásárolják azért, hogy létrehozzák nagy-izraelt. és ezt majd a vatikán és az európai ortodox liberálisok támogatják. a zsidók és a zsidókeresztények törzsi módon összeállnak és oroszország mentheti meg európát. ha valaki egy éve ezt mondja, akkor idiótának gondolja mindenki. ez történik.

az, hogy ennek mi lesz a vége nem tudom. most etnikai konfliktusok uralják a közéletet. a lényegi kérdések. mi legyen cigánysággal. mi legyen a fővárosi zsidókkal. milyen viszonyt alakítsunk ki a németekkel. és persze a szomszédainkkal. lengyelekkel, csehekkel. ennek kapcsán felmerül a nemzeti kereszténység. mert valamiféle összetartás kell kelet-közép európában. milyen legyen a viszony oroszokkal, törökökkel, kínával. ehhez képest másodlagos, hogy mi legyen az uberrel. nyilván be kell tiltani, azt kész. mert sokkal fontosabb kérdések vannak napirenden.

2015.10.28. 00:46:24

@neoteny:
volt valami dj. jött a zsidó 444. tiltsák be ezt az idiótát. töröljék az oldalát. mert ezen videó kapcsán
www.youtube.com/watch?v=DHl87TFke8E

ezt merte írni.
Ez nem Irak, ez Debrecen most! Itt a videó, amit mindenki nézzen, és osszon meg!
Miről is van szó valójában?
Nézzük meg a videót! Látunk nőket és gyerekeket? Látunk menekült családokat?
Természetesen nem!
Ha ezek a férfiak annyira szeretik a hazájukat hogy eljönnek Debrecenbe a zászlójukat lengetni , nőket gyerekeket otthon hagyva, akkor mindenki számára érthető, hogy valami nem stimmel...
Segíts egy megosztással, hogy mindenki láthassa mi folyik Debrecenben, mert a következő menekülttábor a TE otthonod közelében épülhet!!!
és törölték. mert valaki kiemelte, hogy ez neki nem tetszik. és arra azt mondják, hogy ez egy náci féreg. és ezek után a 444 lejárató cikkeket írt. és ami tetszik arról ömlengenek, hogy szupersztár. de a legszemetebb manipulatív módon félmondatokat emelnek ki. egy felvételből másodperceket loopolva. mivel tudnak embereket lejáratni, megalázni. közembereket. egyszerű polgárokat. egy diszkóban valaki zenél. és az már befolyásolhat embereket. és akkor jön a szokásos szöveg, hogy a fasizmus áll küszöbön. a szemiták brutális antiszemita hangulatot gerjesztenek.

kiazmarmegint 2015.10.28. 00:50:19

@unionista᠍᠍: Simonyiban nem az volt a jo, hogy gitarozott, hanem hogy humora volt, hogy azt mondta, hogy mar el is nevezhetjuk Colbertrol a hidat, csak az kell, hogy meghaljon.

En kulonben egyikuk szarmazasarol sem tudok, csak egy jot rohogtem a musoron. Egysiku lehet ugy elni, ha mar nevetni sem lehet egy viccen, mert az "zsidok" vagy "zsidokeresztenyek" mondtak.

Renyi Bence 2015.10.28. 01:02:42

@unionista᠍᠍: Csak unalmas már tőled ez a szövegezés. Neked is mindig egy rúgóra jár az agyad, vannak a belvárosi zsidó és vidéki hybrid fasiszták biosza azt csókolom. Rohadtul nem áll ez az összehasonlítás ma már, mégis nyomatod bármifajta felülvizsgálat nélkül.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.28. 01:03:29

@unionista᠍᠍:

"töröljék az oldalát.

[...]

és törölték."

Ki törölte kinek a milyen oldalát?

Te sírsz hogy egy Kulturkampf folyik; miközben nagy lendülettel küzdesz a Kulturkampf-ban.

Renyi Bence 2015.10.28. 01:09:32

Előző héten küldtem egy üzenetet, sajnos már nem találom, nem értem miért. Mindegy, aki fogékony arra, hogy mi rossz fog még Magyarországon történni (márpedig ez a blog olvasói szemlátomást fogékonyak lehetnek rá), az nézze meg a youtube-n

" Kőrösi Imre - Tágra zárt fülek v. arcul csapták a jövőnket " 16 részre bontott tartalmát. Kb. 2 órás videó, de konkrétan nevesítve vannak azok a mechanizmusok, amik miatt ilyen mélyre süllyedtünk. Kvantitatív és kvalitatív beszámoló is egyben.

2015.10.28. 01:13:17

@kiazmarmegint:
képzeld már el valaki azt mondaná egy magyarországhoz képest kis országnak mondjuk a félmillió lakosú máltának, hogy nevezzenek el egy hidat mit tudom én fábry sándorról. mert ő egy humorista. és ez milyen vicces. és azt várná, hogy a máltaiak ezen nevessenek.

kiazmarmegint 2015.10.28. 01:16:31

@unionista᠍᠍: De pontosan ez volt zsenialis Simonyi valaszaban, hogy nem sertodott meg, hanem azt mondta, hogy
persze, elnevezzuk, de elobb meg kell halnod, mert mi elo emberrol nem nevezhetunk el semmit. Egy olyan helyzetet, amibol Magyarorszag rosszul is kijohetett volna, az orszag elonyere forditott, mert mindenki latta, hogy milyen normalis nagykovetunk van.

2015.10.28. 01:24:36

@Renyi Bence:
ha nem áll meg, akkor mitől féltek? ha nem a magukat baloldalinak mondó ortodox liberális kormányoznak, akkor mélyre süllyedtünk? budapesten képtelenek vagytok kivinni 25 ezer embert az utcára. tudom, hogy az internetadó kapcsán sokan voltak. és a végére maradt 250 ember. azt is tudom, hogy ezt választotta valaki az év tüntetésének. az évszázad tüntetésének is választhatja. de elsősorban az számít, hogy a magyarok többbsége, a többségi magyarok kiket választanak. ha ti elsősorban idegeneknek akartok megfelelni, akkor idegenek vagytok. nem értitek?

kiazmarmegint 2015.10.28. 01:27:29

@unionista᠍᠍: Ja, es COlbert celkozonsege nem Magyarorszag volt. Nem azt akarta, hogy "a magyarok ezen nevessenek".

Renyi Bence 2015.10.28. 01:28:50

@unionista᠍᠍: Nem kívánok idegeneknek megfelelni. Nagyon nem.

Ajánlom neked is, hogy nézd meg a youtube-n a Kőrösi videót, amit előbb ajánlottam, mert talán elkezdenéd a lényeget közelebbről látni. (3. résztől érdemes)

2015.10.28. 02:10:20

@Renyi Bence:
hja, tudom ez az mdf-es fazon, akinek nem tetszett a privatizáció. senkinek nem tetszett. leszámítva a privatizáció kezdveményezettjeit. mit kellene csinálni. meg lehet ezt értelmesen vitatni? nem. miért nem? mert van egy csoport, amelyik azt mondja, hogy lehetőség szerint mindent el kell adni vagy el kell adósítani. és abból nem enged. mert az a liberális dogma. és lehet mondani, hogy ez a csoportosulás nem a fővárosi zsidósággal azonos. de majdnem. álljon be ez a kisebbségi zsidó csoport schiffer mellé vagy mögé. miniszterelnök jelöltet is csinálhatnak belőle. akár a jobbik is. de már most borítékolom, hogy ez esetben ugyanarról folyik majd a vita. miért egy zsidót válasszunk megint?

egy zöld párt élén miért nem biológus, földrajzos, földtanász, növénytanász, állattanász, embertanász néprajzos áll. vagy valaki, aki tudja hogyan is kellene vezetni egy parasztpártot. mert a zöld politikának elsősorban a vidékről és a vidékfejlesztésről kellene szólnia. és nem arról, hogy a főváros belső kerületeiben összeül néhány jogvédő. aki egyszer zöld lesz, mert az most nagyon trendi. aztán mondhatod, hogy az lmp sem egy ilyen zsidó és zsidókeresztény kreatúra. oké.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.28. 03:42:39

@unionista᠍᠍:

Soha nem olvastam a Facebook User Agreement-jét de biztosan van abban nyolcszáz kitétel aminek alapján törölhetik bárki oldalát. Arról nem is beszélve hogy a Facebook oldal ingyenes: még csak nem is biztos hogy bárkinek van bármilyen joga is egy Facebook oldalhoz.

Ha már Zuckerberg zsidóságára akarsz példát hozni, akkor ott van az hogy a Facebook IPO-ja _után egy nappal_ kötött házasságot Kaliforniában: ugyanis Kalifornia egy "community property state", vagyis minden, a házasság folyamán szerzett jószág a házasfelek közös tulajdona. Így viszont a Facebook általa akkor személyesen birtokolt részvényei nem váltak közös tulajdonná: ha a felesége letiplizik, azok felét nem viheti magával (csak a házasságkötés óra történt gyarapodás felét).

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.28. 03:45:06

@unionista᠍᠍:

"egy zöld párt élén miért nem biológus, földrajzos, földtanász, növénytanász, állattanász, embertanász néprajzos áll"

A Jobbik élén miért egy korábbi "oktatásszervező" áll?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.10.28. 07:10:21

@neoteny:
Most is kikényszerített együttműködés van. Nem jókedvedben mész el a bíróságra, hanem mert meg vagy fenyegetve, hogy baj lesz, ha nem teszed.

Nem a "leg" az állítás, hanem hogy hatékonyabb, mint az, ha neked kell megoldanod. És ehhez elég csak a gazdasági metrikákat megnézni.

@unionista᠍᠍:
Nem homogenitás kell, hanem hogy meg tudd torolni a non-konformitást. Egy kicsi egymásra utalt közösségben megoldható, hogy aki átveri, meglopja a másikat az ráfaragjon. Ez nagyjából 100-150 főig működik. Utána már nem ismer mindenki mindenkit és amint feltűnik az első opportunista ember, aki megússza, követni fogja a második. És az anarchia összeomlik.
Egyébként részben ezért, a gettókban is volt rendőrség.

Az űrvárosok biztos, hogy nem lesznek anarchikusak, vagy legalábbis amik igen, azok nem sokáig lesznek űrvárosok. Az ellenséges fizikai környezet igen komoly karbantartást és technológiai fegyelmet követel meg. Ennek be nem tartását az űr kíméletlenül megtorolja.

tamas11 2015.10.28. 07:35:43

@explanatus:
Zseniális, amit írsz. Azért mondom ezt, mert tudom, hogy ezek a fontosságok nincsenek leírva még tankönyvekben, minden olyan a témában, mint egy-egy felfedezés.
Folyamatosan, szemünk előtt alakult, ill. alakul ki.
Épp ez a hátulütője is a civil elméletnek: igen korlátosan igazolható a folyamatokban a szándékosság, tervezettség. Ugyanígy nem szabad csak hírportálokban gondolkodni, mert "az egész ilyen".
Rég tudjuk, a hogy a média, a választott csatorna megváltoztatja, befolyásolja üzeneteinket, Ez a mostani, divatos csatorna is azt teszi.
NEm az egyes médium (itt pl a blogok, va a z egyes hírportálok) ilyenek, hanem az on-line kommunikáció..Nem xy hipnotizál, hanem a szisztéma bekerít.
Kérdés, hogy örülünk e neki? ( rendszerint nem). Miképpen reagáljunk?
Üzeneteinket változtassuk, vagy a csatornát? (nem választhatjuk szabadon!), vagy a befogadást/célközönséget módosítsuk? (leánykori mevén manipuláció).
Mindnekinek ez a legnagyobb gondja, aki saját közösségének fontos üzeneteket akar eljuttatni fontos csoportoknak, amelyekt ugyanakkor nem lát pontosan.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.28. 08:00:02

@Lord_Valdez:

"Nem jókedvedben mész el a bíróságra, hanem mert meg vagy fenyegetve, hogy baj lesz, ha nem teszed."

Rablás, lopás, csalás -- vagyis bűncselekmények -- esetén nem szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítésének betartatásáról van szó. Polgári perek esetében pedig a "baj" abban merül ki, hogy a bíróság a felperes keresetének helyt ad anélkül, hogy meghallgatná az alperest -- mert az nem jelenik meg.

"Nem a "leg" az állítás, hanem hogy hatékonyabb, mint az, ha neked kell megoldanod."

Ha két alternatíva esetén az egyik jobb (hatékonyabb, olcsóbb stb.) akkor az a legjobb. Több alternatíva esetén az amelyik párba állítva bármelyik másikkal annál jobb (hatékonyabb, olcsóbb stb.) akkor az a legjobb.

A "neked kell megoldanod" jelentheti azt is, hogy átalánydíjat fizetsz magánszolgáltatóknak. Amikor is a kérdés az hogy milyen áron milyen szolgáltatásokat kapsz, és ezek hogyan viszonyulnak az állami "szolgáltatás" összköltségéhez és eredményességéhez.

"És ehhez elég csak a gazdasági metrikákat megnézni."

Vannak metrikák amelyek összehasonlítják az állami bíróságok hatékonyságát (összes -- elsősorban pénzbeli és időbeli -- költségét) az alternatív metódusok (pl. választottbíróságok) hasonló költségeivel, és ezek a metrikák egyértelműen az állami bíróságok nagyobb hatékonyságát mutatják ki (az összes alternatívával szemben, vagyis a leghatékonyabbak)? Mert ha vannak, légy szíves referenciákat hozni ilyen metrikákra: a puszta hivatkozás a létükre -- és feltételezett tartalmukra -- nem elégséges.

egyetmondok 2015.10.28. 08:07:11

@Lord_Valdez:
" Egy kicsi egymásra utalt közösségben megoldható, hogy aki átveri, meglopja a másikat az ráfaragjon. " --
nem,ez még egy kicsi közösségben sem oldható meg úgy,hogy az elkövetett szabályszegés,bűn miatti bűhődés arányban álljon a "ráfaragás"-sal. A magánbosszúról elég hamar kiderült,hogy nem képes az arányosság erkölcsi igényének megfelelni.

Ebből lett büntetőjog,s nem abból,hogy a bűnös bűnhődjön,azt elintézhette volna a magánbosszú.
Az elkövető családja keresett menedéket a közösségnél a sértett jogos bosszújának aránytalansága miatt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.28. 08:28:21

@Renyi Bence: köszi, a hétvégén belenézek

2015.10.28. 10:31:28

@Lord_Valdez:
ha egy kis elemszámú populáció véletlen párkapcsolatokra alapozva teljes kiválasztottságra törekszik, akkor az lényegében anarchiát jelent. mert egy ilyen közösségnek lényegében nincs vezetője. tipikusan ilyen az ortodox liberális zsidó kultúra, vagy a drogos szubkultúra. egy nagyvárosban a melegek és a leszbikusok is könnyen válnak anarchistává. nagyon sok véletlen párkapcsolat jön létre. vagy aszexuálisok teljesen elzártan a környezettől.

általában azok, akik nem fogadják el a többségi normákat. ha egy fiatalokkal teli szórakozóhelyen majdnem teljes sötétség van, akkor is hasonló állapot áll be. a kamaszok ilyenkor véletlenszerűen választanak párt. de ha felkapcsolják a villanyt, a közösség új egyensúlyi állapotot keres. és valamilyen módon elrendeződnek. de az is elég, hogy kinyitják az ablakot. a teljes zártság megszűnik. vagy a másik véglet. a teljes nyitottság. anarchiához közeli állapotok alakulnak ki például a szigeten. a kivándorlók egy része is a többségtől elzártan anarchiában él. azért, mert idegennek érzik a környezetet. a környezeti alkalmazkodás, a többségi normák elfogadásának hiánya és genetikai kód eredményez anarchiát. amivel nagyon nehéz mit kezdeni. ahol a lakosság rendpárti ott nem is lehet. a keleties társadalmak szinte kivétel nélkül ilyenek.

magyarországon a kelet-európai (R1a), az őseurázsiai (R1b*) és a délszláv (I2a) egyenes férfiági eredet van többségben. ezek a népek többnyire rendpártiak. egy ilyen közegben az anarchia rendszerint polgárháborút eredményez. az ortodox zsidóság (tehát nem az összes zsidó, hanem akiben nincs racionális belátás) nem fogadja el. azok a zsidók, akik magas humán műveltséggel rendelkeznek. de semmiféle reál ismereteik nincsenek. vagy azok a természettudósok, akik nem olvasnak szépirodalmat, nem ismerik a történelmet. olyan homoszexuálisok, akik nem fogadják el a heteroszexualitást, vagy a heteroszexuális családtagjaik nem fogadják el. kirekesztette őket a családjuk. ezek mind anarchiát akarnak.

magyarországon ezt azonosítják a liberalizmussal. ez kötődik a baloldalhoz és a fővárosi zsidósághoz. a nácik elsőszámú célpontjai a libsik. a liberális bibsik/biboldók. azért, mert a kisebbségeket nem tudták összetartani. megjelent a politikában a cigány vezérkultúra. és a cigányság, a parasztság többsége átállt jobbra. a szakmunkások szélsőjobbra tolódtak. és a baloldali szavazóbázisból csak a nyugdíjasok maradtak meg. ha ők is elpártolnak, akkor az ortodox liberális zsidóság egyedül marad. vagy felszámolják a demokráciát. vagy szóródniuk kell vagy beolvadnak. a többségi magyar társadalom elsődleges célja az, hogy a jelenkorban felszámolja a magyarzsidó identitást. a zsidó kultúra nélkül a maga módján akar polgárosodni. de ez teljesen normális. az is, hogy a polgárosodást nemzeti radikalizmus előzi meg.

2015.10.28. 11:06:34

@neoteny:
azért, mert a jobbik is egy törzsi csoportosulás. amiben az őseurázsiai kultúra dominál. vona rendesen cserkész vezető lehetne. napközis alkotótábort, vagy építőtábort szervezhetne az erdőspusztában. vagy egy ipari iskolában kollégiumi nevelőtanár lehetne. a zsidók belügyminisztert faragnak belőle. a szemitizmus gerjeszti az antiszemitizmust. ami jobb esetben civilizált fasizmust, rosszabb esetben háborút vagy polgárháborút eredményez.

2015.10.28. 11:42:32

@egyetmondok:
úgy lett alkotmányosság, hogy eleve volt alkotmányosság. tipikus körben forgó érvelés. a nyugat polgárosodás is nemzeti radikalizmussal indított. azért, mert az is proto-indoeurópai. náci terminusban árja. az amerikai polgárosodás is ezen alapult. a vadnyugaton nem nagyon létezett a zsidókeresztény kultúra. az akkor jelenhetett meg, amikor a lakosság többsége már polgárosodott.

egyetmondok 2015.10.28. 11:47:18

@unionista᠍᠍:
Nem unionista,nem úgy lett,hogy csak volt.
Nincsen körben forgolódó érvelés.
István magyar állama előtt nem volt magyar állam.

A nyugati polgárosodás évszázadokkal azt megelőzően indult,hogy egyáltalán létrejött volna bármi olyan, hogy "nemzeti radikalizmus".

egyetmondok 2015.10.28. 12:59:32

@Boross Bence:
Ez igaz, illett volna pontosabban fogalmaznom.
A magyar alkotmányossággal összefüggésben azonban talán nem véletlenül beszélünk István államáról,ettől az államalakulattól számítva azt,és nem e fejedelemségtől.
Így talán mégsem vétettem akkora hibát.

2015.10.28. 13:06:13

@egyetmondok:
basszus, ha mondjuk az 1848-as szabadságharc nem volt nemzeti radikális, akkor milyen volt. nemzetietlen és mérsékelt?

egyetmondok 2015.10.28. 13:10:31

@unionista᠍᠍:
Basszus, te valami általam fel sem fogható okból azt hiszed, hogy a magyar polgárosodás 1848-cal kezdődik?
Te úgy képzeled,hogy olyan pl.Mátyás idején itt nem volt? Ne má...

2015.10.28. 14:14:54

@egyetmondok:
és mátyás nem nemzetieskedett és nem volt radikális. hanem ő is mérsékelt volt és nemzetietlen. a békepapok és a békebírók a polgárosodás folyamatának a végén jönnek. a sztori velük ér véget. mert valahogy konszolidálni kell a rendszert. de az elején radikalizmus van. persze nem mindegy, hogy milyen. ha előre, fel a budi tetőre típusú. abból legfeljebb melldöngetés és ökölrázás lesz. ha egy másik csoport csak azt mondja, hogy mocskos zsidók, ti rohadt szemetek. az sem elég. de nemzeti radikalizmusra van szükség. az nem kérdés. ezért van az, hogy a köznép politikai értelemben tolódik jobbra. hiányzik a polgárosodás programja. az egy európai uniós operatív program és ahhoz kapcsolódó politikai akcióprogram. cselekvési terv.

nem egy ideológia. az, hogy legyünk nagyon jogállamiak. ha nagyon jogállamiak vagyunk, akkor nem baszhatjuk ki az országból azokat, akik a polgárosodáshoz nem kellenek. van mondjuk a francia élelmiszeripar. vidéken mindenki háborgott. miért kellett eladni kukoricagyártást idegeneknek. miért kellenek ahhoz franciák. de még egy doboz kukoricához kell gépsor. egy dobozüzem. de azt még a szocialista ipar is tudta. miért kellett azt eladni. de hogy mélyhűtött borsóhoz miért kell francia. leszedik a borsót. lefagyasztják. és beleteszik egy műanyag zacskóba. ahhoz nem kell behívni a franciákat. ki kell őket zavarni a picsába. persze ésszel. úgy, hogy a helyébe léphessen valami. de ez szigorúan véve jogállami módszerekkel nem működik.

2015.10.28. 14:15:41

és mátyás nem nemzetieskedett és nem volt radikális. hanem ő is mérsékelt volt és nemzetietlen? (kiteszem már a kérdőjelet, mert egyesek ezeket mindig félreértik)

DrGehaeuse 2015.10.28. 15:57:24

Kéne a blog szoftverbe egy olyan funkció, hogy "unionista és diskurzusainak kikapcsolása". Akkor még követhető lenne talán. Három nap alatt 183 komment túlnyomó többsége unionista sajátja vagy az övére reagáló komment.

egyetmondok 2015.10.28. 15:59:30

@unionista᠍᠍:
Mátyás,mint nemzeti radikális...
oksi,itt én véget érek.

egyetmondok 2015.10.28. 17:55:25

@Boross Bence:
Miért nem beszéhetünk ?

"A 19. század végén és a 20. század első felében alkotmányos jelentőségűnek törvények és szokások egy olyan csokrát tekintették, melyek születési ideje a legtágabb értelmezésben a 10. századtól a 20. század közepéig ívelt. Ez az úgynevezett "történeti alkotmány" tehát mindig az adott kor pillanatnyilag érvényes alkotmányos berendezkedését jelenette, ebből következően soha nem volt állandó, folyamatos változásban volt. "

A 10.és 20. század közötti ívről van szó ,alkotmányos jelentőségű törvényekről.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.28. 18:07:04

@DrGehaeuse: ja, és akkor mi lett volna helyette ?
u. például praktikus és ésszerű startégiát vázol:

'de hogy mélyhűtött borsóhoz miért kell francia. leszedik a borsót. lefagyasztják. és beleteszik egy műanyag zacskóba. ahhoz nem kell behívni a franciákat. ki kell őket zavarni a picsába. persze ésszel. úgy, hogy a helyébe léphessen valami. de ez szigorúan véve jogállami módszerekkel nem működik. '

abszolút igaza van, szerintem persze

Boross Bence 2015.10.28. 18:10:20

@unionista᠍᠍: A szabadságharc azért tört ki, mert az 1848 áprilisi törvények alapján működő országot a Habsburgon nem fogadták el, és előbb a nemzetiségeket uszították a törvényes magyar kormányra (Jellsicsot), majd az új uralkodó, Ferenc József 48 decemberében katonai támadást indított az ország ellen. Semmiféle radikalizmus nem volt a forradalomban, jogállami jellegű volt, amit a külföldi agresszió és a nemzetiségek - ma már elmondhatjuk, hogy érzelmileg érthető, politikailag viszont rövidlátó és káros - ellenállása buktatott meg.

Az olyan nemzeti radikálisokat, mint például Petőfi, nem választották meg a választásokon képviselőnek. (Hozzá kell tenni az igazság kedvéért, hogy nem csak a programjának a radikalizmusa miatt nem választották meg Petőfit.)

A szabadságharcban is voltak olyan szélsőséges gondolkodású egyének, mint például Hatvani Imre, aki túlkapásaival sokat ártott az erdélyi helyzetnek. De ez csak marginális jelentőséggel bír a szabadságharc egész irányára nézve.

Boross Bence 2015.10.28. 18:16:45

@egyetmondok: Az Aranybulláig a királyt elvben nem kötötte semmi abban, hogyan irányítsa az országot. Persze mint politikusnak gyakorlatilag szüksége volt támogatókra, és nem mehetett önkényesen szembe bizonyos hagyományokkal és szokásokkal, ha nem akart polgárháborút kockáztatni, de attól még az egész ország az uralkodó tulajdona volt, aki a saját maga által hozott szabályokon felül áll. Azért volt jelentős az Aranybulla, mert írásba foglalta, hogy az uralkodónak is vannak bizonyos kötelezettségei.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.28. 18:43:30

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

unionistát idézed:

"mélyhűtött borsóhoz miért kell francia. leszedik a borsót. lefagyasztják. és beleteszik egy műanyag zacskóba. ahhoz nem kell behívni a franciákat."

A lefagyasztáshoz fagyasztóüzemre van szükség, ahová el kell szállítani a leszedett borsót. A műanyag zacskókba "beletevéshez" műanyag zacskók kellenek, meg gépsor amelyik "beleteszi". A műanyag zacskóba rakott fagyasztott borsót még nem vette meg senki: abból még nincs bevétel. Azt még el kell szállítani a kiskereskedelmi boltokba, amik fagyasztószekrényeibe kell rakni. Amihez kell boltépület és fagyasztószekrény, minimum. (Meg eladók, meg pénztáros, meg menedzsment.)

Mindezekhez tőkebefektetésre van szükség. Ha a francia helyett megteszi a magyar a tőkebefektetést, valóban nincs szükség franciára.

2015.10.28. 18:51:16

@Boross Bence:
akkoriban a habsburgok mondták meg, hogy mi a jogállam. ők mondták meg, hogy kinek mihez van joga. és ez nem tetszett a magyarok többségének. és fellázadtak. ha azt mondod, hogy 48 nem volt radikális és nem volt nemzeti sem, akkor hülye vagy.

lehet mondani, hogy a történelem egy pontján sem kell radikalizmus. csak akkor nem lesz fordulat. polgári fordulat sem lesz. ha úgy képzeled, hogy a polgárosodást egy lépésben végre lehet hajtani, akkor polgári radikalizmusnak hívják. ha ezt tudod követni, akkor mégse vagy hülye. elnézést.

2015.10.28. 19:07:41

@neoteny:
a francia a magyar államtól megvette a teljes piaci pozíciót. mert ugye az államszocializmusban nem nagyon voltak maszek borsóföldek. maszek hűtőházak se. jött a francia. megállapodott a magyar állammal. és lényegében övé lett minden. ez volt a privatizáció. ez az állapot nem szabad piaci alapon jött létre. tisztességes versenyben. hanem a magyar állam létrehozott egy piaci monopóliumot. ezt a magyar állam meg is szüntetheti. ez a nacionalizálás. értem, hogy ez beavatkozás a piaci működésbe. de a magánosítás is az volt. ha az rendben van, hogy a közvagyon értékesíthető elemeit mind eladjuk. és ami marad azt eladósítjuk, akkor az is rendben van, hogy visszavesszük. az állam visszavásárolja. persze ezzel az oligopol külföldiek helyébe belföldi oligarchák lépnek. de ez egy lépés előre. mert csányitól meg lehet kérdezni, hogy a vagyonát miként lopta össze. számon lehet kérni. el lehet számoltatni. a franciát nem lehet. érthető ez?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.28. 19:21:47

@unionista᠍᠍:

"az állam visszavásárolja. persze ezzel az oligopol külföldiek helyébe belföldi oligarchák lépnek. de ez egy lépés előre."

Csak akkor lépés előre, ha a belföldi oligarchák legalább annyi tőkebefektetést eszközölnek a fagyasztott borsó előállításába és kiskereskedelmi forgalomba hozatalába mint a franciák tették. Másként visszalépés.

Te azt magyarázod hogy a magyar tulajdonos feltétel nélkül jobb, mint a külföldi: bármilyen szarul is működik az üzlete, pusztán az hogy magyar, minden egyéb szempontot felülír. A nép nem ezt fogja mondani amikor felmegy a fagyasztott borsó ára, és a magyar oligarcha még csak annyit sem fizet felvásárlási árként vagy a dolgozóinak bérben mint a francia tette.

Boross Bence 2015.10.28. 19:24:39

@unionista᠍᠍: A nemzeti jelleg és a radikalizmus az 1848-as forradalom célkitűzéseiben volt (pl. a feudális intézmények lebontása egy meglehetősen radikális lépés a polgári társadalom felé), nem az akkori vezető politikusok által választott megvalósítási útban. Az is bizonyos, hogy nem egy-két év alatt végbemenő polgárosulással számolt senki sem akkoriban.

Amit ma "nemzeti radikalizmusnak" hívunk, vagyis a Jobbik ideológiáját, az gazdaságpolitikájában nem radikális (tkp. egy baloldali, állami paternalizmusra épülő rendszer); külpolitikájában kifejezetten kártékony ostobaság (elzárkózás a hagyományos partnereinktől és garantált összeveszés a szomszédainkkal), kulturálisan pedig csak egy szubkultúra erőltetése, ami egy modern társadalomban (internet stb. mellett) zsákutca. Az ostobaság és a zsákutca lehet, hogy egyeseknek radikális politika.

Megjegyzés: kérlek, kerüld a hülyézést a velem folytatott társalgásban. Akár valóban így gondolod, akár csak retorikai fogás nálad a durváskodás, mindenképpen a kommunikáció javára válik, ha mérsékled a hangnemed. Ha egymást lehülyézzük, csak mert más a véleményünk vagy mert a tényekben téved valamelyikünk, akkor azzal csak szétverjük a blogot. Ha szét akarod verni a blogot, akkor azt beszéld meg előbb HaFr-ral.

Boross Bence 2015.10.28. 19:30:24

@unionista᠍᠍: Természetesen a Habsburgok 1848-ban nem alkotmányosan jártak el. Az erő alkotmány nélkül csak önkény. Mi magyarok jártunk el alkotmányosan, jogilag tisztán.

Az Aranybulla éppen arról szólt, hogy az uralkodó sem tehet meg akármit azországgal, hiába van hozzá ereje. Éppen ez volt az Aranybullában az alkotmányosság kiindulópontja.

egyetmondok 2015.10.28. 19:52:01

@Boross Bence:
Attól,hogy az ilyen kötelezettségek nincsenek írásba foglalva,még lehet egészen világos, hogy a hatalomnak milyen korlátjai vannak,s így nyugodtan lehet alkotmányosságról beszélni abban az esetben is,ha e korlátok "csak" bizonyos hagyományokkal és szokásokkal vannak alátámasztva.

explanatus 2015.10.28. 20:07:56

Te @unionista᠍᠍: ha kicsit indulatos vagy egész jó az érvrendszered. A francia gazdáknál régebben a magyar libamájkamionok felgyújtása olyan hagyomány volt, mint felénk a busójárás. Miután a kamionégetés környezetszennyező volt áttértek környezetkímélőbb formákra, mégpedig arra, hogy felszólították az európai élelmiszer áruházláncokat és fogyasztókat a magyar szárnyasok bojkottjára, és az így megüresedett áruházi hűtőpultokat feltöltötték francia szárnyasokkal. (Érdekérvényesítés francia módra. Igaz, érdek-érvényesíthettek volna ezekkel is, upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/df/Famille-mirage.jpg de ez itt mégiscsak Európa)

A magyar (termelői) érdekek kiárusítóinak felelősségre vonása szép gondolat részedről. Nem tudom, ezt a mai viszonyok között hogy képzeled el. A gondolat szép, hogy vegyük vissza, amit elkótyavetyéltünk és adjuk magyar oligarchák kezébe, hogy majd azokon kérjük számon, ha nem a magyar termelők érdekeit tartják elsőrendű feladatuknak. Amíg azonban a magyar oligarchák védőszentje Csáky (Csáky szalmája) addig erre annyi az esély, mint hóval befújt fecskefészekből fecskefiókát kirepülni látni)

A kerítés megépítése, a menekültek távol tartása mellett egy nagyon nagyon fontos dologra is ráirányította a figyelmet, még ha ez a mai napig nem is tudatosult sokakban. Mégpedig arra, egy ország érdekeinek védelmében bármit megtehet. Bármit!

Amikor a választók többségében ez tudatosulni fog, és nem látják ugyanezt a lendületet, a kerül amibe kerül magatartást saját sorsukat illetően, eldőlt a Fidesz sorsa.

Ezért van szükség ilyen kezdeményezésre, mint a PKP, hogy legyenek majd a választhatók között szégyenletes, országot kiárusító múlttal nem terheltek. Ebben a kommentjeidnek (akaratodon kívül) igencsak jelentős érdemei lesznek.

Boross Bence 2015.10.28. 20:10:26

@egyetmondok: Igen, az Egyesült Királyság például nevezetes arról, hogy nincs írott alkotmánya. Viszont ott nem is kérdőjeleződnek meg a szabályok. Az írásba foglalás nem abszolútum, hiszen egy papír nem oszt, nem szoroz, ha hatalomról van szó. Ami fontos, az az, hogy az érintettek elfogadják-e az ilyen szabályok meglétét, és ez az aktus, a közös elfogadás mennyire alakítja át a politikai kultúrát.

Az Aranybulla előtt nem volt ilyen értelemben alkotmányosság, ezt az is mutatja, hogy az Aranybulla még évszázadokkal később is hivatkozási alap maradt politikai kérdésekben, és senki sem a korábbi szokásokra vagy az ősi törvényekre hivatkozott.

egyetmondok 2015.10.28. 20:25:47

@Boross Bence:
"5. Fejezet a király engedelméről, hogy tulajdonát mindenki birhassa

Királyi hatalmunknál fogva végeztük, hogy kinek-kinek szabad legyen azt a mi az övé, a maga feleségének, fiainak és leányainak, szintugy rokonainak vagy az egyháznak osztania és adnia.

1. § És az ő rendelését halála után se merje megbontani valaki."

István dekrétomaiból. Hogy ez ne lenne alkotmányos jelentőségű ? Szerintem bőven az.

2015.10.28. 21:04:28

@neoteny:
az ortodox liberálisok abból indulnak ki, hogy a külföldi feltétlen jobb. azért, mert külföldi. az a tőkeerős. de így sose lesz polgárosodás. mert az összes magyar cégnél van tőkeerősebb a világban. az nyilván nem tartható, hogy nekik kedvezzünk minden esetben. és persze az sem jó ha a külföldiekkel szemben megyünk minden esetben. ez az ortodox nacionalizmus. a belföldi feltétlen jobb.

ez egy dilemma valójában. pontosan az, amit mondasz. az kérdés, hogy képesek vagyunk-e annyi tudást, technológiát vinni egy ágazatba, mint amennyit a jelenleg külföldiek bevisznek. és ha igen, akkor érdemes a gyarmati sorból kilépni.

bell nagykövet asszony azt mondja, hogy támadják az amerikai cégeket. az amerikaiaknak növényolajgyáruk van. a napraforgóból kisajtolják az olajat. de az így létrejövő áru semmivel sem jobb, mint a vénusz az államszocializmusban. ahhoz nagy valószínűséggel nem kell külföldi tőke. mert ez kádár elvtársnak is sikerült állami irányítás mellett a leghülyébb pártitkárokkal. azt persze, hogy támadják. ha boeing gyár lenne magyarországon és úgy jönne létra a malév flotta, hogy a boeing természetben fizeti meg az adót, akkor azt nem támadnák annyira.

de nyilván érdemesebb lenne a németekkel egyezkedni. így lehet egyszer újra a malév egy középeurópai szövetségi légitársaság részeként. vagy így lehet akár magyar eurofighter. az eurofighter bajor központtal működik. leül a magyar és a bajor kormány. hadiipar szereplői szabadállamok. magyarország ugyanolyan középeurópai szövetségi szabadállam, mint ausztria vagy bajoroszág. és ezek után megegyeznek, hogy mondjuk székesfehérvárra vinnénk alkatrész gyártást. csak ebben az esetben nem amerikai gépek védenék a magyar légteret, hanem a középeurópai bundeswehr. ez az amerikai hadiipari cégeknek nem jó. mert ők többek között abból élnek, hogy európát védeni kell. és ha úgy tartja kedvük, akkor megvédik. ha úgy, akkor nem. ezért a fritzek is érdekeltek abban, hogy kibasszák a jenkiket. ezért védi a bajor miniszterelnök orbánt. és a ruszkik is ebben érdekeltek. a baloldal atlantista és transzatlantista illetve zsidóbarát. a magyar népnek többség jogában áll eldönteni, hogy mit preferál. ezért van ország és kormány. aztán persze kisebbségben maradtak egy adott városban vagy vidéken ettől eltérhetnek. ezért van önkormányzat. egyetlen egy kisebbség nem fogadja el, hogy ők kormányzati pozícióba nem diktálhatnak. mert nincsenek elegen. ezt az egészet az ortodox zsidók nem akarják megérteni.

a legfrissebb nyilvános felmérés:
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--Vi96EoH_--/6mTbAaTLvkTAL882s.png
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--8xczugty--/6mTbJnln2R2aHf6ts.jpeg

a teljes népességben 40% jobboldali (fidesz, jobbik). 45% pártatlan, 15% baloldali (mszp, dk, lmp, pm, együtt, etc). a baloldal szavazóinak nagy része mszp és dk nyugdíjas. de ezek sem tudnak összefogni. az lmp, pm, együtt, etc éppenséggel lehetne értelmes formáció. de nincs vezetőjük. és ott is zsidó zsidó hátán. így orbánék könnyű helyzetben vannak. a kiváló képességekkel nem rendelkező, de szorgalmas vona is egyszerűen befuthat a második helyre. vagy még előrébb. úgy, hogy belemondják a mikrofonba: magyarok. megvédjük.

tamas11 2015.10.28. 21:08:18

@unionista᠍᠍:
Ha már szóba hoztad a borsót...
Kifejezetten politikai éllel sőt prekoncepcióval végezz el egy kísérletet.
Megveszel mindenféle konzerv és mirelit z.borsót. A befektetés kétezerötszáz forint körül alakul, a nagyon drága külföldi zsengét ( mirelitbe) ne vedd, (úgyse kapsz), mert az tényleg a legfinomabb, viszont más kategória, sokkal drágább a többinél.
Aztán főzd őket, és kóstold meg nyersen is, valamennyit, melyik lesz a legjobb... Nem árulom el, ha végeztél, írd meg. Árakkal, származással csak a végén foglalkozz. Meg fogsz döbbenni.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.28. 21:15:34

@explanatus:

"a kerül amibe kerül magatartást saját sorsukat illetően"

Ha "a nép" ezt akarja látni, akkor unionistának abban is igaza van, hogy "a nép" a Kádár-rezsimet akarja vissza (legalább is annak a '68 utáni változatában); hogy a veszteséges iparágak is jobbak mint a semmi; hogy az "önellátás" akkor is kívánatos ha annak az ára egy nem (vagy csak nagyon korlátozott mértékben) konvertibilis nemzeti valuta. Rengeteg mindent lehet -- ha "a nép" hajlandó annak bármilyen árát megfizetni: "kerül amibe kerül".

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.28. 21:34:49

@unionista᠍᠍:

"az kérdés, hogy képesek vagyunk-e annyi tudást, technológiát vinni egy ágazatba, mint amennyit a jelenleg külföldiek bevisznek."

Amely tudás/technológia szintén tőkebefektetést igényel.

"a napraforgóból kisajtolják az olajat. de az így létrejövő áru semmivel sem jobb, mint a vénusz az államszocializmusban. ahhoz nagy valószínűséggel nem kell külföldi tőke."

Tőkebefektetés kell. Mert lehet ugyan Marcsi nénivel és az összes többi nénivel kézzel olajat üttetni a napraforgómagból Gügyén, de az még a kisunoka zsebpénzét sem termeli ki néniként.

Nem igaz az hogy akármilyen valami jobb a semminél. Mert mindaz a tőke ami veszteséges termelésbe kerül beletolásba, nem termel másutt, hatékonyabban.

De szerinted nincsenek általános érvényű gazdasági elvek: szerinted lehetséges hogy a kecske is jóllakjon, meg a káposzta is megmaradjon. Így neked nem marad más mint hogy populista féligazságokat tolj orrvérzésig, anélkül hogy bármilyen felelősséget vállalnál a következményekért.

A nemzeti kormányzat ötödik évében a gyügyei paraszt még mindig ingyen osztja a meggyet. És szerinted a jobbra tolódása majd megoldja ezt a problémáját. Dehogy oldja meg: csak az oldja majd meg ha valaki tőkét fektet abba hogy feldolgozza és/vagy exportálja az a meggyet, jó eladási árat elérve azzal.

Boross Bence 2015.10.28. 21:45:55

@egyetmondok: Azért nem alkotmányos természetű ez a törvényrészlet, mert az uralkodó saját belátása szerint bármikor hozhat új törvényt, ami - mondjuk - ezzel ellentétes.

tamas11 2015.10.28. 21:54:25

@unionista᠍᠍:
Az a jó az oligarchában, hogy szabad szemmel is jól (?) látható, valamennyien nevesítíhetőek. Ezért tanulságos látni (bár te nem bajlódsz vele), hogy melyik lett (lesz?) felelősségre vonható.
Egyik sem. Eleve teljesen különbözőek, Csányi szerintem a legjobb "fajta" - mert nem testesít meg típust. Mellette ott van Mészáros, , Simicska, és mondjuk Demján.... (ő is egy külön történet, ipartörténeti kövület, épp azért rántottam ebbe a csokorba, kontrasztanynagnak).
Mikor húzol egy vonalat, hogy azt tették e, amit egy idegen nem tenne? Vagy tudsz talán a számonkérésükről? A franciákat pedig épp most rúgják "picsán", azaz, velük történik az, amit állítólag a magyarokkal lehetne, szigorúan "majd".
Megtestesíted a legrosszabb vitapartnert, aki fikcióval érvel.

2015.10.28. 22:08:11

@explanatus:
debrecenben a konzervgyár rendszerváltás előtt 5000-5500 főt foglalkoztatott. ma 50-550 főt. ez állandó és szezonális foglalkoztatás. jelenleg csak nyáron van termelés. ehhez kell nagyjából 500 fő betanított munkások. busszal hordják be cigányokat. akik váltott műszakban dolgoznak. egymás cipőjét veszik fel. egyszer hallottam a breton igazgatót magánbeszélgetésben. és elmondta, hogy mennyire ostoba kormányok vannak. és a fővárosi szakértők többsége hazaáruló. érdekesség:
www.brittany-ferries.co.uk/media/15787/folk-dancers-dressed-in-traditional-breton-costume-in-dinan/tourismcarousel/folk-dancers-dressed-in-traditional-breton-costume-in-dinan.jpg
a hasonlóság vélhetően a bretonok őseurázsiai eredetből fakad. és ők is nemzetieskednek. együtt lehetne velük működni. az északi szélesség 45. foka körül van egy angolszász-nyugat-közép-kelet-indoeurópai-őseurázsiai kultúrkör. helyi (közép-európai) szinten a cigányok lehetnek a közvetítők. globális kapcsolathoz nem feltétlen kellenek sémiták. mert mindenki "árja". dél felé az arabok a legnagyobb vásárlók. ehhez megint csak nem kellenek zsidók. ez nem azt jelenti, hogy mindenhonnan ki kell szorítani őket. meg kellene találni a helyüket.

debrecenben a konzervgyártás mellett megszűnt a húsipar. majdnem teljesen megszűnt a tejipar. és ez nemcsak ennyi. mert ehhez kapcsolódik csomagolóipar. és szolgáltatások. raktározás és szállítás. logisztika. ehhez kapcsolódik vagongyártás. ez mind megszűnt. és ugye szükség van mezőgazdasági és ipari gépgyártásra. ami segíti a földeken a parasztot, az üzemben a munkást. ebből az ipari gépgyártás maradt meg. kisebb német és svájci cég. és ugye ebben az esetben helyi áru lehet a kiskereskedelemben. és ahhoz is kapcsolódnak szolgáltatások. gyorséttermek, talponállók. debrecen legjobb éttermében azt mondják, hogy a város környékről (lényegében a megyéből) veszik meg az alapanyagok többségét. nem feltétlen az összeset. próbálják a helyi optimumot megkeresni, mert ez az, ami globális egyensúlyt teremthet.

ami a termőföldhöz vagy agrártermékhez kapcsolódik ahhoz nem kellene külföldi. azt kellene mondani, hogy az a miénk. ez nem azt jelenti, hogy nem lehet behozni külföldi árut. hanem azt, hogy csak olyan mértékben, amennyit kivisznek. az lehet vámszabad, hogy elcseréljük a magyar bort francia konyakra vagy pezsgőre. ez ugye közvetlen árucsere. különben vámot kell kivetni. ha nem tudjuk eladni a magyar bort, akkor csak különadó terhe mellett lehessen luxus piát vásárolni. ez a szolidaritás. és nem az, hogy jaj szegény kiscigányok. állítsuk elő a biolibát, biokacsát, biodiót, biomézet. ehhez kellenek a cigányok. és így lehet datolya, füge. de nekünk a ruszki piac is fontos. a ГУМ áruház is.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/83/GUM%2C_Moscow%2C_Russia.jpg
attól vagyunk nyitottak, hogy kelet felé is tekintünk. értem, hogy ez nem jó az amerikaiknak és a zsidóknak. de ők is magasról leszarják a mi érdekeinket. és persze a ruszkik is leszarják. magyarország nekik azért érdekes, mert itt verhetnek éket a nyugati civilizáción. ezért tudunk tárgyalni béccsel. ha kell, akkor hegyeshalomig tudjuk tolni a ruszki atomrakétát. ebben az esetben fel kellene adniuk a semlegességüket. nemcsak ausztriának, hanem svájcnak is. ezek nem ideológiai, hanem geostratégiai kérdések.

egyetmondok 2015.10.28. 22:14:02

@Boross Bence:
" 1. § És az ő rendelését halála után se merje megbontani valaki." -- ő se, a király se, ez ezt tűzi ki célul.
---------------
" Azért nem alkotmányos természetű ez a törvényrészlet, mert az uralkodó saját belátása szerint bármikor hozhat új törvényt, ami - mondjuk - ezzel ellentétes. " --

ezt a kétharmad 2010 után gyakran megtette. Nem alkotmányos most a magyar állam?

2015.10.28. 22:22:25

@tamas11:
téged az zavar, hogy a másik a világról gondol valamit. te nem gondolsz semmit. @DrGehaeuse lelkesedni szeretne. csak nem tudja, hogy miért kellene. őt nem érdekli, hogy a NYUGAT így verte szét a dohányipart.
www.youtube.com/watch?v=y2_55dhPtyw
nem azt állítom, hogy lázár a jó. hanem azt, hogy még mindig jobb, hogy ők hazai dohányipart akarnak, mintha el akarnák adni külföldieknek. ahhoz nem kellenek idegenek, hogy vágott dohányt gyártsunk. ahhoz "cigányok" kellenek. az értékesítéshez is. ti a cigány vezérkultúrát gyűlölitek. mert az egyszerre üti a politikai katolicizmust, mivel a cigányvezér a bíboros fölé kerül és értelemszerűen zsidó anarchizmust. a ti világképetekből az üresség következik. nem a valóságból és képzeletből (vagy ahogyan a politikából mondják vízióból) komplexitás, hanem a nagy semmi. @DrGehaeuse nagyon hordaná a szórólapot. csak még mindig nem tudjátok, hogy mit írjatok rá.

2015.10.28. 22:22:25

@tamas11:
téged az zavar, hogy a másik a világról gondol valamit. te nem gondolsz semmit. @DrGehaeuse lelkesedni szeretne. csak nem tudja, hogy miért kellene. őt nem érdekli, hogy a NYUGAT így verte szét a dohányipart.
www.youtube.com/watch?v=y2_55dhPtyw
nem azt állítom, hogy lázár a jó. hanem azt, hogy még mindig jobb, hogy ők hazai dohányipart akarnak, mintha el akarnák adni külföldieknek. ahhoz nem kellenek idegenek, hogy vágott dohányt gyártsunk. ahhoz "cigányok" kellenek. az értékesítéshez is. ti a cigány vezérkultúrát gyűlölitek. mert az egyszerre üti a politikai katolicizmust, mivel a cigányvezér a bíboros fölé kerül és értelemszerűen zsidó anarchizmust. a ti világképetekből az üresség következik. nem a valóságból és képzeletből (vagy ahogyan a politikából mondják vízióból) komplexitás, hanem a nagy semmi. @DrGehaeuse nagyon hordaná a szórólapot. csak még mindig nem tudjátok, hogy mit írjatok rá.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.28. 23:04:31

@unionista᠍᠍:

Este 10 után átmész full troll-ba? :)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.28. 23:10:39

@unionista᠍᠍:

"ami a termőföldhöz vagy agrártermékhez kapcsolódik ahhoz nem kellene külföldi."

Ahhoz sem hogy megvegyék? ;-)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.28. 23:13:21

@explanatus: 'Amikor a választók többségében ez tudatosulni fog, és nem látják ugyanezt a lendületet, a kerül amibe kerül magatartást saját sorsukat illetően, eldőlt a Fidesz sorsa.'

Egész jól ráéreztél arra, milyen kifutása valószínű egyre inkább a 'menkült'izénak.
Ami inkább csak lakmuszpapír lesz lassan.

Semmiféle lendületet, koncepciót, ... semmit az égvilágon SEMMIT nem látnak máshol, ha magának a pártelnöködnek három év után fogalma sincs, mit kellene csinálni, hát ne csodálkozz hogy még a blogot is csak egy unionista tartja életben .
Nézd meg, a 7%-os Feri veri az egész másodosztályt, a többiekről nem is érdemes említést tenni.

Vagy nézd meg neo barátunk innovatív hozzászólását a fagyasztott borsó csúcstechnológiájához, amit csak a privatizációval lehetett meghonosítani francia segédlettel.
Mert még arra sem voltunk képesek állítólag.

Valóban eldőlni látszik a fidesz 'sorsa' 2018-ban, és ha így megy tovább, még azután is maradnak.

2015.10.28. 23:29:08

@neoteny:
a gyügyei paraszt polgárosodásához szövetségi kapcsolat kell. ami hagyományosan beregi szász és a szatmári sváb. ők akkor telepednek a szamosközbe vagy a tiszahátra ha fővárosban ott vannak a dunai németek. nem ortodox nacionalista keretek között végbemegy a kárpát-medencei föderalizáció és regionalizáció. ebben az amerikabarát zsidók erősen ellenérdekeltek. azért, mert ők a rendszerváltás után nem a hagyományos askenázi (német zsidó) kultúrát állították vissza, hanem az amerika-barátot. a zsidó gyerekek többsége amerikában van. a familiaritás (a családiasság, a családi kapcsolatok) okán ők elsősorban a tengerentúlhoz akarnak kötődni. a zsidó lapokban és a zsidóbarát médiában a külföld elsősorban az usa. annak is elsősorban az izrael barát szelete. ami teljesen érthető. nem vagyok antiszemita. a gyügyei paraszt számára sokkal fontosabb, hogy azt lássa, hogy mi kell a német háziasszonynak. neki lipcse vagy drezda lehet a piaca. preferenciális kapcsolatok vannak. és egy új egyensúlyi állapotot kell létrehozni. ami nem megy egy lépésben. most ott tartunk, hogy van a cigány vezérkultúra. az elsőbbséget hirdet. ezt pártolják a bajorok. ezek után jönnek az őseurázsiaiak. azt támogatják a svábok. és amikor a keleti árják megjelennek a kormányban, akkor jöhetnek a szászok. de ebből egy új nemzet jöhet létre. egy bizonyos népcsoport nélkül. vargabetűkkel.

Boross Bence 2015.10.29. 00:03:55

@egyetmondok: A demokratikus kormány döntéseivel szemben a választók szabad akarata áll. Ha úgy döntenek 2018-ban az emberek, hogy rossz a Fidesz alkotmánya, elviselhetetlenek a következményei, akkor olyan pártokat küldenek a következő parlamentbe, amelyek azt megváltoztatják.

A feudális uralkodó döntésével szemben nincs semmilyen elvi korlát.

2015.10.29. 00:19:45

@neoteny:
ahhoz nyilván kell. oké. a tesco sem lenne problémás. ha az árut kifelé is vinné és nemcsak befelé hordaná. szóval a kereskedelemben lehet nyitottságot hirdetni. de csak úgy volna szabad a vámmentességet megengedni ha tranzakció visszirányba áruval ellentételezve van. ezt akarja a brics a rió-moszkva-peking-bombay-fokváros kereskedelmi útvonalon. és ebbe kapcsolódhatna svájc (ez egy ellipszis). de ilyen globális kereskedelmi útvonal lehet az északi 45. szélesség környékén. aminek eurázsiai része a selyemút. transzatlanti része a ttip. az árumérleg egyensúlyát kicsiben is fenn kell tartani. ott ahol a termelés hiányát nem ellentételezik szolgáltatások.

az rendben van, hogy budapest nem veti be kukoricával a római partot vagy a margit szigetet. csak azért, hogy legyen helyi áru. de mondjuk kecskemét mellett nagykőrösön konzervet gyártani. akár úgy, hogy annak egy része közraktárba kerül. és szociális segély helyett pénzhelyettesítőt adni. közraktárjegyre lehet helyi árut vásárolni. ez lehet közmunka programban az alapbér. ebből létrejöhet kommunisztikus önfenntartás. az, hogy a jó munkás ember marhamájkrémes parasz kenyeret eszik zöldpaprikával. de részt vesz a termelésben. a közraktár nyilván olcsó tesco konkurenciája. az ebből következő félállami közért, áfész, ábécé nem túl jó a cba tulajdonosainak. vagy mondjuk a leggazdagabb budaörsnek. mert ott vannak a legnagyobb kereskedelmi lerakatok. mert most mindent a kereskedelemre optimalizálunk. nem a társadalom egészére, hanem kizárólag az adásvételre.

egyetmondok 2015.10.29. 00:19:54

@Boross Bence:
" A feudális uralkodó döntésével szemben nincs semmilyen elvi korlát. "
Ez esetben az Aranybullát követően sem beszélhetünk alkotmányosságról.

"A demokratikus kormány döntéseivel szemben a választók szabad akarata áll. Ha úgy döntenek 2018-ban az emberek, hogy rossz a Fidesz alkotmánya, elviselhetetlenek a következményei, akkor olyan pártokat küldenek a következő parlamentbe, amelyek azt megváltoztatják." --

A demokratikus többség törvényhozói akaratával szemben nem áll ott a választók szabad akarata,a törvényhozási döntés ti. megtörténik,ott a parlamentben,akkor,amikor. A többség törvényhozói akaratával szemben az alkotmányosság áll...,már ha áll.
A választók szabad akarata a törvényhozók kiválasztásában áll,nem pedig a törvényhozási döntések meghozatalában.

2015.10.29. 00:55:49

@egyetmondok:
oké, de az alkotmányosság is a közakaratból következik. ezt úgy képzeled, hogy te erről gondolsz valamit. és akkor az lesz az alkotmányosság. ez rendben van. de még van néhány millió magyar. és ők is képzelnek valamit. és van néhány milliárd nem magyar. ők is. tartok tőle, hogy a világban a különféle alkotmányosságok metszete üres halmaz. nem nagyon van olyan jogszabály, ami a világ minden táján ugyanúgy alkottak meg. vagy ha mégis, akkor ugyanúgy alkalmaznak. persze értem, hogy vannak nemzetközi jogászok, akik globális jogegységre hivatkoznak. azok rendszerint zsidók. és a láthatatlan alkotmányosságot rendszerint zsidókeresztények hirdetik. laci bácsi gondol valamit az alkotmányosságról, akkor az úgy van. mert az laci bácsi gondolja. a jogalkotás vagy a jogalkalmazás kapcsán még mindig jobb a nemzeti konzultációra hivatkozni, mint a láthatatlan alkotmányra. ami nem egy konszenzussal létrehozott nemzeti keresztény hittétel, hanem néhány ember elképzelése.

Boross Bence 2015.10.29. 01:03:17

@egyetmondok: Úgy érzem, ez már puszta kötekedés a részedről, de azért még egyszer utoljára, összefoglalásul leírom az álláspontomat. Azt írtam, hogy az Aranybulla teremtette meg az alkotmányosság legprimitívebb, kezdeti szintjét Magyarországon, és hogy itt nem a papír számított, hanem a politika minőségében és a (rendi) társadalom fejlődésében ezzel beálló változás. A klasszikus feudális uralkodóval szemben nincs elvi korlát, az alkotmányosság bizonyos szintjén álló társadalmon uralkodóval szemben pedig van.

A második részhez: képviseleti demokráciában természetesen nem a választók döntenek, hanem a képviselők. A választók utólag tudják a képviselők által hozott döntéseket elbírálni a választások során azzal, hogy zsűrizik a képviselők munkáját illetve új képviselőket választanak. A feudális uralkodó döntéseit alkotmányosság híján senki sem hagyja jóvá semmilyen szinten, és erre nincs is igény a társadalomban. Amint megteremtődik az alkotmányosság, úgy teremtődik meg az igény is annak uralkodói betartására és létrejön a társadalmi erő is, ami az alkotmányosság fenntartásában érdekelt.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.29. 01:05:05

@unionista᠍᠍:

"a gyügyei paraszt polgárosodásához szövetségi kapcsolat kell."

És miért nem hozta létre a nemzeti kormányzat ezeket öt év alatt?

"a tesco sem lenne problémás. ha az árut kifelé is vinné és nemcsak befelé hordaná."

Biztos vagyok abban hogy pl. a TESCO brit áruházaiban vannak magyar eredetű termékek.

"de csak úgy volna szabad a vámmentességet megengedni ha tranzakció visszirányba áruval ellentételezve van."

Először is: nem a vámmentesség van engedélyezve, hanem vámok vannak kivetve (vagy nincsenek). Továbbá a TESCO-nak el kell adnia az áruit: nem vihet ki magyar árukat tetszőleges összeállításban és mennyiségben, ha nem tudja azokat haszonnal eladni másutt.

"az árumérleg egyensúlyát kicsiben is fenn kell tartani."

Mo-ról annyi okostelefont kell kivinni amennyit behoznak?

"kecskemét mellett nagykőrösön konzervet gyártani. akár úgy, hogy annak egy része közraktárba kerül. és szociális segély helyett pénzhelyettesítőt adni. közraktárjegyre lehet helyi árut vásárolni. ez lehet közmunka programban az alapbér. ebből létrejöhet kommunisztikus önfenntartás."

Már elmagyaráztam hogy bármiféle pénzhelyettesítő azonnal diszkontálásra kerül "a nép" által a névértékéhez képest. Ez az alapvető probléma az összes álmoddal: hogy "a nép" nem úgy viselkedik, ahogy az szükséges lenne hogy a folyamatok úgy menjenek, ahogy te feltételezed. Ha felmérnék hogy hány tornacipőre van szüksége a gyerekeknek egy évben, és legyártanának annyit, a gyerekek (szülei) nem vennék meg, mert nem kellene nekik az egyen-tornacipő. Ha pedig nem a gyerekek (szülei) veszik meg, hanem az iskola, akkor az iskola olyanra költött ami (túlnyomórészt) mihaszna. Vagyis a tornacipő gyártója egy szükségtelen terméket gyártott. Amire volt kiadása, és még az árát is megkaphatta, de az össznépi vagyon csökkent: vászon és műgumi felhasználásra került olyan termék előállításához, ami (szinte) senkinek nem kell. Abból a vászonból és műgumiból lehetett volna olyan terméket is gyártani amit "a nép" ténylegesen fogyaszt, ami tényleges igényt elégít ki -- ami az árában fejeződne ki, amit "a nép" hajlandó fizetni érte. Nem az iskola, nem az Oktatási Minisztérium: "a nép".

Miért kívánod teljesen figyelmen kívül hagyni hogy mit mond "a nép": mond azáltal, hogy eldönti, mire fizeti ki a pénzét?

"mert most mindent a kereskedelemre optimalizálunk. nem a társadalom egészére, hanem kizárólag az adásvételre."

"A nép" már csak ilyen. Megpróbálhatod nevelni őket, de ellent fognak állni. Leváltani őket meg még te sem vagy képes.

Boross Bence 2015.10.29. 01:22:56

@neoteny: "Ha pedig nem a gyerekek (szülei) veszik meg, hanem az iskola, akkor az iskola olyanra költött ami (túlnyomórészt) mihaszna."

Ez nem igaz. A termékek fogyasztói hasznossága nem függ attól, hogy ki fizette ki őket. Ellenpélda rengeteg van: az iskolai menza, a kapott tankönyvek, az iskolai világítás, az oktatás mint szolgáltatás stb.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.29. 01:43:18

@Boross Bence:

"A termékek fogyasztói hasznossága nem függ attól, hogy ki fizette ki őket."

Attól, hogy valaki kifizet egy terméket, az nem válik hasznossá -- ha a vásárló nem használja (fogyasztja) azt.

Ha én legyártok 100,000 csattogós lepkét, és ebből el tudok adni 2,000 darabot -- mert ennyire van igény, kereslet, amiért a fogyasztók hajlandók fizetni, mert azok számukra hasznosak, akkor a megmaradt 98,000 darab csattogós lepke mihaszna.

Ha én összebarátkozom az Oktatási Minisztérium politikai államtitkárával, és az utasítja az OM-et hogy vásárolja meg tőlem a 98,000 csattogós lepkét (ami után én egy Nokiás dobozba rakom a vételár 10%-át és azt a politikai államtitkár asztalának sarkán felejtem), a 98,000 csattogós lepke nem vált hasznossá.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.29. 01:46:23

@neoteny: a csattogós lepkéid má megin hogy jönnek ide?

menza, tankönyv, világítás, oktatás ...

rólad nem volt szó - hasznosság tekintetében :)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.29. 01:50:08

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

Úgy, hogy a tornacipők helyett használtam.

Csak azért mert az iskola megveszi (kifizeti) a tornacipőket, azok nem válnak hasznossá -- ha a gyerekek nem használják őket.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.29. 01:52:14

@neoteny: belőled ki is nézem, hogy a tornaórákra csattogós lepkékben libegtél be :)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.29. 01:54:26

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

Te meg magyaráztad a gyerekeknek hogy az egyen-tornacipő milyen hasznos. :)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.29. 01:57:51

@neoteny:
'Ha én összebarátkozom az Oktatási Minisztérium politikai államtitkárával,'

tőled még ez is kitellene, nálatok Kanadában még az is elképzelhető, hogy csattogós lepkés felzárkóztatóprojektet is képesek indítani a bevándorlóknak.
csak tudnám, az mire lesz jó

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.29. 01:58:48

@neoteny: választhattak: csattogóslepkében vagy tornacipőben fociznak, szerinted?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.29. 02:12:46

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

Mezítláb tették -- a te nagy szomorúságodra, mert így a tartótiszted nem díjazta a sikertelen propagandamunkádat. ;-)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.29. 02:18:42

@neoteny: akkor meg minek sóztad rájuk a csattogóslepkéket, ( gondolom a lepkehálókat majd eztán, felárral) milyen példát mutattál a gyerekeknek: te csattogósban, ők meg mezítláb???
ez neked esélyegyenlőség???

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.29. 02:30:54

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"felzárkóztatóprojektet is képesek indítani a bevándorlóknak.
csak tudnám, az mire lesz jó"

Amikor én friss bevándorló voltam, a Bevándorlási Hivatal kapcsolatba hozott engem (is, meg a többieket is) egy friss bevándorlókat támogató nem-kormányzati nonprofit csapattal. Volt ott egy hölgy, akihez én kerültem. (Ja és az első hónapra beraktak egy belvárosi szállodába: Beacon Arms Hotel in Ottawa, a mai napig létezik.)

Én rögtön elkezdtem olvasgatni az újságban (Ottawa Citizen) az álláshirdetéseket. Talán három hét telt el, amikor találtam egy álláshirdetést, amit nagyon megkívántam: az "álommunka" volt akkor számomra. El is loholtam a hölgyhöz, és mondtam neki hogy szeretnék jelentkezni erre a munkára. Ő rögtön rápattant a telóra, és le is szervezett nekem egy interjú-időpontot néhány nappal későbbre. Amire jól el is mentem -- és kiderült hogy habár nagyon lelkes vagyok, és még lenne is valamelyest szakmai tapasztalatom a munkában, az angolom meglehetősen hiányos. Ezeket nem mondták a szemembe, csak érezhető volt.

Pár nappal az interjú után elmentem a hölgyhöz és kérdeztem hogy rájuk tudna-e telefonálni. Mire ő mondta hogy igen ... de van egy tanácsa: ajánljam fel hogy ingyen dolgozok nekik, legalább is egy darabig, amíg kapok pénzt a Bevándorlási Hivataltól.

Nagyon megdöbbentem: azt akarják hogy én itt, a kapitalizmus fellegvárában, ingyen dolgozzak?! Mire a hölgy elmagyarázta, hogy az első munkahely megszerzése a legnehezebb: ha beteszem a lábam, akkor azt már beleírhatom az önéletrajzomba, még ha nem is jutok fizetős álláshoz. És akkor már "büszkélkedhetem" kanadai munkatapasztalattal.

Beleegyeztem; ő meg jól felhívta a (kis) céget, és megtette az ajánlatot a főnök-tulajdonosnak. Ez persze működött: annyit hajlandó volt kockáztatni a fószer, hogy beengedjen a céghez dolgozni, ha nem kell fizetnie.

Nem akarom tovább mesélni a történetet, de kb. három hónap múlva már (nem túl jól, de) fizetett, hivatalos állásom volt ott ... és soha nem kellett dolgoznom a szakmámon kívül.

Vagyis a "felzárkóztatás" működött. Ezért (is) jó ország Kanada.

egyetmondok 2015.10.29. 07:05:12

@unionista᠍᠍:
" oké, de az alkotmányosság is a közakaratból következik. ezt úgy képzeled, hogy te erről gondolsz valamit. és akkor az lesz az alkotmányosság. " --

ez tévedés. Van európai politikai civilizáció.
Függetlenül attól, hogy én ma mit gondolok. Meg attól is, hogy te mit gondolsz. És attól is,hogy a magyar közkarat erről mit gondol.

egyetmondok 2015.10.29. 07:12:59

@Boross Bence:
Nagy hiba azt hinni,hogy az alkotmányosság minőségén óriásit javított a népszuverenitás, mint ahogyan az is nagyon nagy hiba,ha leprimtivezed a magyar hűbéri,nemesi alkotmányosságot.

"A feudális uralkodó döntéseit alkotmányosság híján senki sem hagyja jóvá semmilyen szinten, és erre nincs is igény a társadalomban. " --

A parlament többségi határozatait,döntéseit alkotmányosság híján senki sem hagyja jóvá semmilyen szinten, és erre nincs is igény a társadalomban.

Érdemes lenne a fenti két bekezdésen elgondolkodni,de rendesen, neked is. Nem játék ez a szavakkal. A demokráciára semmi sincsen veszélyesebb,mint a többség diktatúrája.

DrGehaeuse 2015.10.29. 09:35:18

@egyetmondok:

Vagy ami még ennél is veszélyesebb az a kisebbség diktatúrája.

Biztos hogy "alkotmányosság híján" bármilyen oktrojált rendszer korrupttá, nivellálóvá és ezért hanyatlóvá válik, mégpedig a társadalom többségét egyre rosszabb életkörülményekre és kilátásokra kárhoztatva.

A kérdés: Hogyan tud egy társadalom eljutni az "Alkotmányosság" állapotába?

egyetmondok 2015.10.29. 10:13:09

@DrGehaeuse:
"Vagy ami még ennél is veszélyesebb az a kisebbség diktatúrája."

Lehetséges,ám az,hogy ez létrejöjjön,alig valószínű, hiszen választunk,és ahhoz,hogy a kisebbség jusson választásokkal a parlamenti többség birtokába,a választójogot nagyon durván kell a fair-nek mondhatótól eltéríteni. Erre még olyan politikai közvélemény esetében sem látni esélyt,mint a miénk,amelynek politikailag tudatosai,művelt és tanult emberei is alig-alig rendelkeznek ép fogalmakkal arról,hogy mi (kéne legyen) az alkotmányosság. (Ráadásul ezt nagyon éles hangon számon se lehet rajtuk kérni,ez is fontos.)

A feltett kérdésedre hála Istennek nem kell válaszolni tudni. Nem a társadalomnak kell eljutni az alkotmányosság állapotába,hanem az állami hatalomnak.

DrGehaeuse 2015.10.29. 10:52:27

@egyetmondok:

Talán igazad van...

De akkor is a társadalomnak kell eljutni abba az állapotba amikor:

1. Tudja, mi a valódi alkotmányosság.
2. Igénye legyen arra, hogy az államhatalom alkotmányos legyen.
3. Olyan "Politikai Nemzet"-nek nevezhető "elit"-et izzadjon ki magából amely képes eljutni a valódi alkotmányos hatalomig.

egyetmondok 2015.10.29. 10:59:43

@DrGehaeuse:
Ezek helyes felvetések.
Ám nekünk is van egy sajátos történetünk,jelenünk is, sőt,nem is akármilyen,az alkotmányosság szempontjából egész Európában teljesen egyedi (az se ártana,ha ezt sikerülne a közértelmességbe valahogyan belevinni), és ebből érdemes inkább kiindulni,mint abból, hogy általában milyen feladatokat adunk a társadalomnak,népnek, emberi közösségnek, amivel meg azért mégis érdemes vigyázni,a végén még lesértődhet...

Itt van egy politikai párt,ez a PKP. Ennek a feladatait érdemes megállapítani,és ez se egyszerű, mert Magyarországon 2010-zel alkotmányos helyzet lett,amely helyzet fokozódik...:-)

2015.10.29. 14:11:19

@neoteny:
azt elég pontosan fel lehet mérni, hogy a szabad piac hány embernek ad munkát. és hány embernek nem ad. ez az állami újraosztás mértékével erősen összefügg. (0% újraosztás mellett a szabad piac az aktívak körében teljes foglalkoztatás körüli állapotot produkál. mivel nincs állami segítségnyújtás. 100% újraosztás mellett nem nagyon lehet szabad piac. elég kevesen termelnének úgy, hogy abból vagy annak ellenértékéből semmit sem tarthatnak meg.)

az újraosztás mértékét a köznép 50-55% körül lövi be. mert ebből következik egy minimális túlosztás. a többség a szociális demagógiára és a nemzeti populizmusra vevő.

innentől kezdve az állam azt csinálja, hogy elveszi a tehetséges kincs karcsitól a jövedelme egy részét és átutalja hugyos hugónak. azért, hogy neki is jusson valami. hugyos hugó bemegy a hipermarketbe és vesz egy pár tesco gazdaságos kínai gumicsizmát és a gyerekeknek egy-egy pár kínai tornacipőt. szociális segélyként ne adjunk konvertibilis pénzt. hanem félig konvertibilis pénzhelyettesítőt. amit magyarországon be lehet váltani. de magyarországon kívül nem ér semmit. ezzel a helyi piac erősödik. tehát ha valaki segélyből él, akkor döntően csak magyar árut vehet. az államhatáron kívülről árut nem nagyon hozathat. hiszen a jólétét kizárólag az államkincstár finanszírozza. a nyugdíjasok és a közalkalmazottak esetén lehetne 50:50 pénz és pénzhelyettesítő. közmunkában 20:80. piaci alkalmazottként 80:20 konvertibilis pénz és félig konvertibilis pénzhelyettesítő. ez a globális gazdaságot devalválja. de a helyi gazdaságot felértékeli. ez lehetővé teszi akár azt is, hogy helyi termelő természetben fizessen adót. akár azt is, hogy az adidas vagy a puma természetben fizesse meg az áfát. és minden 10 pár cipőből 2 megy a közraktárba. a luxus sportcipőt oda lehet adni annak a gyereknek, aki a legmagasabbra vagy a legtávolabb ugrik, a leggyorsabban fut. és ez nyilván hajtja előre a szegényeket. mindezt állami beavatkozással. és ez a cigányoknak is jó. az ortodox zsidóknak nem tetszik.

ha megnézed a felméréseket, akkor az úgynevezett baloldal a teljes népesség körében 15% körül áll. de ez 6 parlamenti párt. és ebből a legnépszerűbb mszp szavazóinak többsége kisnyugdíjas. a második legnépszerűbb dk szavazói szintén. amilyen irmsuka néni. elsősorban nyugdíjkedvezményt, kisebb nyugdíjemelést vár a politikától. szociális intézkedéseket. az ortodox liberalizmusnak nagyon csekély a támogatottsága.

2015.10.29. 14:31:53

@egyetmondok:
oké, de az európai civilizáció nemrég még azt mondta, hogy a háborús övezetekből menekülteket be kell fogadni. azért, mert korábban németországba évente nagyjából 10 ezer menekült érkezett ellenőrzötten. és ez következett a német alaptörvényből. most napi 10 ezer menekült érkezik ellenőrizetlenül. és az alaptörvényből most ez nem következik. vagy ha mégis, akkor a köznép fellázad. és új alkotmányosság következik.

te nem fogod fel, hogy ez eredendően biosz. van egy populáció. és az racionálisan gondol, irracionálisan érez és komplex módon képzel valamit. az ortodox zsidók és a zsidókeresztények a kőtáblába vésett parancsolatok kodifikálásában hisznek. abban, hogy van egy univerzális jogrend. ami érvényes a világegyetemben. ez a felfogás azt feltétezi, hogy távoli galaxisokban is pontosan ugyanazt az alkotmányosságot vezetnék le, mint a strasbourgi emberi jogok bírósága. mert van egy jogrend, ami világegyetemben érvényes. a természettudomány sem univezrális. legfeljebb a matematika. de az is erősen kérdéses.

te azt mondod, hogy van egy európai jogrend. oké. hol van európa határa. magyarország európa? a kárpátalja európa? lemberg európa? kijev és minszk európa? moszkva? london? még ezt sem tudjuk, amiről arról beszélünk, hogy az európai kontinens.

egyetmondok 2015.10.29. 14:56:07

@unionista᠍᠍:
Az egésznek semmi köze a bioszhoz.A nyelv,amit használsz olyan,mintha japánul beszélnél hozzám.

2015.10.29. 15:41:36

@egyetmondok:
nem a nyelv, hanem a nyelvezet. ha a jog eredendően nem az embertől a humán élettanból (a bioszból) ered, akkor mégis mitől? ha a jogrend természeti alapjait keressük, akkor szerepet kap az elemi biológia. onnantól kezdve az állam (~state) a humán populáció állapota (~state).

egyetmondok 2015.10.29. 15:49:37

@unionista᠍᠍:
Ha jogrend természeti alapjait keressük,akkor pont eljutunk a történelmi és dialektikus materializmushoz,s ha oda eljutottunk,onnantól az állam nem lehet más,mint diktatúra.

2015.10.29. 16:39:07

@egyetmondok:
ha a jogrend természeti alapjait keressük, akkor az elemi természettudományhoz kell eljutni, különben biztos nem találjuk. a jog természeti alapja nem filosz, hanem biosz. az állam nagyrészt főemlősökre jellemző állatiassággal szerveződik. ebből alakul ki egy humán állapotszerűség. és ettől a közéletben teljes mértékben nem lehet eltekinteni. mert a politika tetszik, nem teszik ezen alapol. a filozófia elvonatkoztat ettől. ettől lesz dekonstruált. a filozófiai dekonstrukció a 0. politikai konstrukció az 1 vagy a -1. vagy közte valamilyen érték. attól függően, hogy azt a választók elfogadják vagy elutasítják. ebből az egy, hét, három vagy többértékűségből és az értéktelenségből következik a sokféleség.

egyetmondok 2015.10.29. 17:02:04

@unionista᠍᠍:
Ez tökéletes:
"az állam nagyrészt főemlősökre jellemző állatiassággal szerveződik. ebből alakul ki egy humán állapotszerűség. és ettől a közéletben teljes mértékben nem lehet eltekinteni. mert a politika tetszik, nem teszik ezen alapol"

Nem unionista,az állam döntően a lehulló falevelek/avar/az azt befogadó föld, a megtermékenyítő méhrajok,valamint a cetek/krillek összefüggéseiben fellelhető rendkívül békés, nyugalmas egymásra utaltságok, önkéntes felájánlások és együttlétek környékén szerveződik.
Amiben te hiszel,az a jakobinus terror igazolása.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.29. 17:29:30

@unionista᠍᠍:

"szociális segélyként ne adjunk konvertibilis pénzt. hanem félig konvertibilis pénzhelyettesítőt. amit magyarországon be lehet váltani. de magyarországon kívül nem ér semmit. ezzel a helyi piac erősödik. tehát ha valaki segélyből él, akkor döntően csak magyar árut vehet. [...] akár azt is, hogy az adidas vagy a puma természetben fizesse meg az áfát. és minden 10 pár cipőből 2 megy a közraktárba. a luxus sportcipőt oda lehet adni annak a gyereknek, aki a legmagasabbra vagy a legtávolabb ugrik, a leggyorsabban fut. és ez nyilván hajtja előre a szegényeket. mindezt állami beavatkozással."

Ami pedig a valóságban történik: Karcsi 10,000 Ft értékű pálinkát és cigarettát ad el Hugónak 40,000 Ft névértékű pénzhelyettesítőért -- amit nevezzünk petáknak. Ebből a 40,000 petákból Karcsi 4,000-et ad Mélyzseb Bélának, a közraktár vezetőjének, hogy az Karcsinak adja el az Adidas cipőt a közraktárból 36,000 petákért. Ezt az Adidas cipőt Karcsi eladja Hugó unokaöccsének 18,000 Ft-ért ... és Karcsi máris csinált 8,000 Ft hasznot magának.

2015.10.29. 19:40:38

@neoteny:
mondjuk szociális kártyával nyomon lehet követni a pénzköltést. persze hugyos józsi trükközhet. megveszi a 10 ezer forintos cipőt a közraktárból a gyereknek. és azt eladja sanyinak 5 ezerért. azért, hogy abból pálinkát vehessen. csakhogy ezek után megkédezik józsi gyerekét. jóska, hol a cipőt, amit tegnap vett apád? a szociális költést nyomon lehet követni. a szociális munkások, a gyámügy, a gyermekvédelem az igazgatásrendészet része. persze ennek van költsége. de ez gazdaságilag megtérül a cipőgyártásból. kulturálisan nem engedi meg a lecsúszást. nem arról van szó, hogy ez sohasem látott gazdasági növekedést teremtene. hanem arról, hogy ez a következő generációkban megtérül. vagy nem térül meg. ez attól függ, hogy az állam mennyire jól csinálja. tulajdonképpen arról van szó, hogy a segélyezettek pénzét előzetesen befekteti. és ha ezt ellopja, akkor a segélyezettek rosszul járnak. tehát fel akarják akasztani a kormány vagy az önkormányzat vezetőit. a termelés lehet az, hogy félkész termékből készterméket állítanak elő. megveszik a textíliát. és a kommunában az apácák és a munkanélküli lányok, asszonyok megvarrják az iskolai díszegyenruhát. ez lehet akár egyházi kézben is. nem kell hozzá nagy befektetés. akár tradicionális kézi és lábhajtásos singer varrógépekkel. nem az a cél, hogy kiszoruljon a piac. hanem az, hogy a szociális költés ha már megszüntetni nem lehet, akkor a lehető legjobban hasznosuljon. persze lehet, hogy ellopják az apácák vagy az apátok a pénzt. de akkor majd szétzavarják őket.

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.10.29. 19:42:46

@egyetmondok:
ilyen leginkább az egyház lehet.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.29. 19:49:13

@unionista᠍᠍:

"a szociális költést nyomon lehet követni. a szociális munkások, a gyámügy, a gyermekvédelem az igazgatásrendészet része. persze ennek van költsége."

Pl. hogy Hugó és a hozzá hasonlók kiszavazzák azt a kormányzatot amelyik így pandúrkodik felettük, és visszaszavazzák a ballibsiket, akik jó magyar forintot adnak neki segílykébe, és nem is ellenőrzik hogy azt hogyan költi.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.10.29. 19:52:33

@egyetmondok:
Senki se mondta, hogy a magánbosszú arányos, de az biztos, hogy nélküle nincs anarchia.

@unionista᠍᠍:
Megdöbbentő, hogy mennyi zagyvaság fér egy kommentbe.

"ortodox liberális zsidó kultúra"
Ilyen egyszerűen nincs. Vagy ortodox zsidó valaki, vagy liberális, de a kettő együtt gyakorlatilag nem létezik.

"a cigányság, a parasztság többsége" balos, mint ahogy a Fidesz is az. A szakmunkások inkább szélsőbalosok, mint ahogy a Jobbik is egy szélsőbaloldali párt valójában.
Magyarországon nincs számottevő zsidó kultúra a világháború óta. Az más kérdés, hogy vannak a fogyatékosság határát súroló emberek, akik mindenkit zsidónak vélnek, aki okosabb náluk.
A többségi magyar társadalom meg nem akar polgárosodni. Sehogy, nem a maga módján, hanem sehogy. Ők ezt a posztkádári posványt akarják fenntartani, ahol nem kell tudni, mert az állam megvéd a versenytől és a kihívásoktól.
A nemzeti radikalizmus jelen esetben egy üres bullshit. Az, amit itt annak neveznek a neovölkisch nevű szélsőbalos irányzat. Radikálisnak radikális, de nem nemzeti, hanem népi, antiliberális, antikapitalista, antimodern és erősen ezoterikus. Viszont ebből nem lesz polgárosodás.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.29. 20:16:56

@neoteny: mindig örülök, ha polg.. önrabságból szabaduló honfitársaink sikeresek.
de az eredeti kérdésből lehagytál egy picinykét (jó szokásod szerint :) )

', hogy csattogós lepkés felzárkóztatóprojektet is képesek indítani a bevándorlóknak.
csak tudnám, az mire lesz jó '

mert ugye a csattogóslepke titkát járkáltuk körbe :)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.29. 20:20:54

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"polg.. önrabságból szabaduló honfitársaink"

A leírtak 1987-ben történtek.

"csattogós lepkés felzárkóztatóprojektet is képesek indítani a bevándorlóknak"

Le kellene tenned már azt a crack-pipát.

egyetmondok 2015.10.29. 20:27:54

@unionista᠍᠍:
Nem nagyon értesz te a természet dolgaihoz.
Vegyük a természet lényei közül az általad olyan kedvelt, tényleg csúcsragadozókat. Mekkora hányada ők a természet lényeinek ? Törpe minoritás.

Ha tehát a természethez fordulnánk a jog ügyében,akkor ott is a többséget kell keresnünk.
Észre kell venned, hogy le vagy szavazva,demokratikusan és szépen, amely rendben is van, hiszen a jakobinus terror hívei is kevesen vannak.

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.10.29. 21:36:35

@egyetmondok:
hülyébb vagy mint drgehaeuse

egyetmondok 2015.10.29. 21:45:24

@unionista᠍᠍:
De nálad nem vagyok hülyébb a természet dolgaihoz.
Abban te vagy a leghülyébb.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.30. 00:08:36

@neoteny:
'A leírtak 1987-ben történtek.'
-bőven belefér az 500 év önkéntes szolgaságba
- sose próbáltam semmi ilyesmit, nem mintha ez érdem lenne
egyszer a lányocskám egy vizipipára ráinvitált Pápán 16 évesen, ennyi volt.

- a csattogóslepkéset nem is ismertem, amíg elő nem hoztad, azt neked kéne letenned, és egy rendes tiszacipőt húznod a tornaórákra
persze csak ha labdába akarsz rúgni valamikor ...

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.30. 00:27:07

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"sose próbáltam semmi ilyesmit"

Pedig nagyon olyan dumákat tolsz mintha rendszeresen szívnád a freebase kólát.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.30. 00:39:29

@neoteny: mert olyankor csattogóslepkésben toljátok, ahelyett hogy fociznátok mezítláb?

( szerintem amúgy nem jó ötlet mindig, anno a Kandón egy egész délután salakon fociztam mezítláb ... három napig tényleg alig tudtam menni utána. ennél még a csattogóslepkésben is jobb lehetett volna:) )

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.30. 01:23:35

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

A tartótiszted szoktatott rá a crack-szívásra, vagy a már meglévő függőségedet finanszírozandó álltál be politikai aknamunkásnak? ;-)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.30. 08:15:05

@neoteny: 'álltál be politikai aknamunkásnak?'
:))
rendes civil önkéntesként, teszem amíg tudom.
kanadai külszolgálatra csak a megbízható profik kerülnek, akik a mobil jégcsákányt csattogóslepkésnek álcázzák

tamas11 2015.10.30. 09:33:40

@unionista᠍᠍:
Sejtettem, hogy nem fogsz rákattanni a tartósított zöldborsó tesztemre. (melyik a legjobb) . Pedig szándékom szerint többről volt szó, mint egy kajatesztről, mivel a végeredmény következtetésértékű.
Az ízlésen is elcsúszhatnánk, azon lehet vitatkozni.
De amint a színdarabok elején a puska a színen annak jele, hogy el is fög dördülni, a sokféle zöldborsó is annak jele, hogy valaki a falra fogja hányni.
Elárulom tehát, hogy melyik nyert :
AZ EGYIK.
Mi jellemzi ezt a terméket? Egyrészt puhább ízesebb a többinél, leve iható, fejér egy gyümölcslével, és messze a legolcsóbb... Ha belegondolsz a tesztszerű élethelyzetbe , vagy az életszerű tesztbe, akkor a következő legfontosabb (!) szempont, hogy állandó gyártási minőségben folyamatosan álljon rendelkezésre, ott legyen, kellő elérhetőségben. Milyen jó borsó az, ami nincsen?
Miként beszélhetnénk a diadaláról?
A rengeteg okoskodás során, amit ennek a témának szenteltél, egyetlen egyszer, SOHA nem esett szó a minőségről, amit úgy oldanád meg, hogy ne legyen terjesztési igény, (félszeműek közt vak a király!), ne kelljen szembenézni a minőségekkel, mert az ugye, "adott". (a meggypélda esetében gyügyei).
ÉN értelek!
Magam is úgy gondolom, hogy az országunkban teoretikusn kétféle minőség, új elosztás keletkezett, amit be kéne (lehetne?) tetőzni a bejelntésésvel, azaz felvállalásásval. Van a rosszabb és a jó, a van és a nincs. A különbséget , mert felháborító, a disztribúcióban rejtenéd el, hogy ami nem képes kiállni a versenyt, és igényeket nem szegezhettünk vele szembe, (legyen termék vagy személy) az " máshol", de mindenképpen érvényesüljön.
Mnden zsák találja meg a maga foltját, mi gyártjuk a likasakat! Igazad van, csak ki kéne valakinek ezzel állni: vezető politikusnak is, nem csak egy zseniűlisra zavarodott leveledző feltalálónakt! Aki kiállna ezzel politikusként, az lenne a sikeres baloldali, és akik elkövették a szelekciót, azok a "másikak".
A leszakadottak jegyre, raktárból vigyék az (másutt) eladhatatlan meggyet, miegymást.
Most is ez van, csak nincs kimondott,kodifikált határ a kétféle fogyasztás közt. Menj be fizetésnapon a nagyáruházba , ott a nyomorult is havi bevásárlást tart 3000-ből, meg a politikus feleség is (aki a politikához ment hozzá), az vásárol 30 000-ért. Ez a különbség - monhatnánk, csak a nagysága délután is ott van, mindazért amit elfelejtett..

És most tisztelettel megadnám a kegyelemdöfésedet, hogy melyik borsó volt legolcsóbb, legjobb, ami mindig ott van a polcon.
Szerinted?

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.10.30. 10:32:36

@tamas11:
te elméleted szerint a szabad kereskedelem és a hipermarketek kényszerítik ki a minőséget. ehhez képest tele van szemét áruval. azért, mert a hipermarketek nem a termelés és a fogyasztás egyensúlyában keresi a jólét (a profit) maximumát, hanem arra törekednek, hogy beborítsák a kereskedelmi mérleget. és árufölényt hozanak létre a helyi szinteken. a hipermarketetek így próbálnak monopol helyzetet teremteni. így próbálja meg felszámolni a piacot. ez a fogyasztók számára rövid távon előnyös. de középtávon az eleve szegény társadalmak számára hátrányos. befelé forog az áru és kifelé forog a pénz. ez a hipermarketek külföldi tulajdonosait nem érdeklik. a lakosság többségét azonban mégis csak. az ortodox zsidó elmélet azt mondja, hogy ebbe a folyamatba államilag nem szabad beavatkozni. mert a hipermarketek számára ez a kedvező. nekik hagyományosan nincs államuk. és azt mondják, hogy másoknak se lehessen. az ortodox liberálisok nem részei semmilyen nemzetnek, nemzetségnek, nem alkotnak nemzetiséget. azt hirdetik, hogy mások se tegyék. az ortodox liberálisok azt hirdetik, hogy a nemek közötti különbségeket is teljes egészében töröljük el. nők és férfiak se legyenek. mert mindenféle differenciálás diszkriminációhoz vezet. leszámítva a szegény kiscigányokat. akik áldozatok. a cigány vezérkultúra szétveri az ortodox liberális zsidó világot. a tehetetlen nép (a tömeg) megválaszt egy olyan cselekvő kormányt, amelyik célja, hogy a nem termelő szektorokból a külföldi oligopóliumokat kiszorítsa. a termfőföld szerzésben és az agrártermelésben a belföldi oligarchák szintén kiszorítják a külföldet. az a cél, hogy kiszoruljon magyaroszágról az amerikai dohágyipar, vagy a növényolajipar. az a cél, hogy kiszoruljon a francia élelmiszeripar és a nyugati típusú szabad kereskedelem. ezzel a atlanti és a transzatlanti kultúra teret veszít. itt tartunk. a köznép azt mondja, hogy az amerikai nagykövet asszonynak igaza van. a magyar kormány valóban korrupt. de colleen bell 1 millió dollárért vásárolta a nagyköveti posztot. lényegében ő is ezt a nyílt alvilági politikát képviseli. csak a napos oldalról. egy csinos, és kedves barbie baba, aki nem a saját gondolatait mondja, hanem betanítják, mint az iskolában. bajnai ken bólogatna neki. csakhogy a magyarorok nem egy bábkorományt választottak. hanem egy cigányvezért. itt tartunk.

az, hogy te nem érted, hogyan lesz a piacon minőség a te problémád. a cél éppen a klasszikus piac helyreállítása. ehhez le kell bontani a helyi piacok egyensúlyát felborító globális vállalatokat.

tamas11 2015.10.30. 11:16:43

@unionista᠍᠍:
Nem írtam szabad versenyről, szándékosan nem szóltam hipermarketekről....
Legalább annyira és régebben kerülöm a szemét áruikat mint te, és idegen tőlem , ahogy szervezik önmagukat a multik idehaza.
De mindennek ellenére, nem áldoznám be a minőségek iránti igényemet. Tudom, hogy nem a multiknál lakik az igazság, de nálunk sem: épp azért tarolhattak nálunk, mert elhasaltunk a versenyekben, (ahogyan te is írod: nemzeti és privát tőke híján) , de akkor a politikai helyzetre foghattuk, most meg fel néne nőni. Kellett volna.
Igazából az jelent szolgasűgpot, ha nem versenyezel, hanem beállsz a sor végére, mondván, hogy az egy másik sor, veled kezdődik a verseny.
A pultratermett, semmiízű gyönyörű paradicsomaikat elkerülöm, és boldogan figyelem, amint mindenki akár a teraszán privátban leelőzi őket, a nagyokat. Csak sosem mondanám, hogy az nem piros, vagy nem tartós az övék, és észreveszem, hogy ott van ahellyén.

Mindeni náci, kivéve Elek Gábort (jotundert) 2015.10.30. 21:06:34

"A konzervativizmus politikai stratégiája az emberi kiválóság feltételeinek erősítésére irányul."

Rohadt nácik.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.30. 22:55:33

@Mindeni náci, kivéve Elek Gábort (jotundert): mennyé má innét elfelé, itten emberileg igazi kiváló konzervatív polgári forradalom előszele fúdogál, mit értő te ahhó
süti beállítások módosítása