1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.10.22. 12:12 HaFr

Október 23: ma éppen semmi

Csábító lenne párhuzamot vonni az 59 évvel ezelőtti és mai események között az oroszok vonatkozásában is. De nem teszem, mert az oroszok feléledő birodalmi törekvései egyfelől pontosan érthetők, másfelől nincs az ország orosz megszállás alatt. Bármit, amit teszünk magunkkal, saját döntésünkből tesszük – ha cinikus állampárti propaganda és korrupció között is. De ez sem ment fel a magunkért viselt felelősségünk alól, amiről – ahogy kezdtem – egyre többen lemondanak. Az országról mondunk le, mert nem látjuk benne a jövőnket. Ennél szomorúbb megelevenítését Széchenyi, Kölcsey, és Vörösmarty aggodalmainak – „S a sírt, hol nemzet süllyed el, Népek veszik körül, S az ember millióinak. Szemében gyászkönny ül” – kitalálni se lehetne. Lassan már csak a gyászkönnyben nem lehetünk biztosak, ami mások szemében ül.

Mindezek miatt a mai ünnep kettős érzelmeket tartogat nekünk. Öröm és büszkeség egyfelől, amely népünk ezeréves történetének legjobb napjait illeti meg, másfelől szomorúság és önmarcangolás, ami az elmulasztott lehetőségeinknek, a vissza-visszatérő elgyengülésünknek, és az emlékezés kilátástalanságának, az eszme és a tényleges gyakorlat nem csökkenő távolságának szól.

De ami történt, megtörtént. Lezárult negyed évszázad, amely a szabadság illúziójának koraként vonul majd be a magyar történelembe. Nem használtuk ki Európa felfelé ívelő korszakát és a kommunizmussal szembeni megvetés felhajtó erejét. Most újra kell kezdenünk, más alapokon, de a magunkkal kapcsolatos tengernyi tanulság birtokában a szabadság új rendjének felépítését. Úgy is mondhatjuk, az újrakezdés szükségképpen alaposabb és bölcsebb lesz. Nincs kétségem afelől, hogy a szabadság ki fogja vívni az emberiség üdvtörténetében neki rendelt helyet. És ha patetikusan vagy értelmetlennek hangzik is, vagy merőben ellentétes ez a mindennapi tapasztalatunkkal, erőt kell merítenünk valamiből. És mi másból meríthetnénk erőt, mint az emberiség és a nemzetünk legjobb eszményeiből, amelyek között keresve sem találjuk ezeket: elnyomás, rablás, háború, szegénység, érzéketlenség, civilizálatlanság, viszont annál többet ezeket: szabadság, megértés, méltányosság, szellem, műveltség.

(Részlet az október 23-i beszédemből, Szabadság tér, 15.30)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr38011881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.10.22. 13:41:40

a magyar háztartások többsége orosz gázzal fűt. a magyar főváros teljes energiaellátást egy orosz atomerőmű adja. a magyar paraszt még mindig leginkább orosz piacra képes agrárterméket előállítani szövetkezeti jelleggel. amit megint szétvertek.
a vidéki folklór az orosz romantikával rokon. a magyarok többsége a kelet-indoeurópai és őseurázsiai eredetű. ebből következően az oroszokkal képes leginkább kutatni. valamint a németekkel és a angolszászokkal. a németek gyártósorokat telepítenek, de nem nagyon akarnak magyarországi fejlesztőközpontokat. a britek többsége megveti, lenézi a magyarokat. innentől kezdve az oroszokat nem nagyon negligálni.

lehet mondani, hogy az amerikaiak hoznak cseppfolyós gázt a horvát kikötőkbe. hozzanak. de az adria vezeték nem nagyon lesz versenyképes az orosz druzsbával. az legfeljebb arra jó, hogy ne legyen függés. persze így az amerikaiak nyilván nem éri meg errefelé szállítani. innentől kezdve alternatívaként a törökök jöhetnek szóba.

a zsidó és a zsidókeresztény elit elbaszta. elbaszta bőst. az erőmű építésébe nem szálltunk be. nem kerestük nagymarosi vízlépcső alternatíváját. a mezőgazdaságban kötelező jelleggel szétverték a szövetkezeteket és külföldi kézbe adták szinte a teljes magyar élelmiszeripart. a britekkel semmiféle komolyan vezető gazdasági-kulturális kapcsolat nem épült ki. hacsak az nem, hogy londonban vannak magyar kajásfiúk és kézilányok. és magyarországon van a zsidó tesco. a zsidók vezette kereskedelmi médiában amerika majmolás megy és majomkodás. nem arról van szó, hogy mindenért a zsidók a hibásak. a francokat. arról van szó, hogy a nyugatos elit elkúrta.

innentől kezdve moszkva legalább annyira fontos, mint london. vagy sokkal fontosabb. isztambul legalább annyira fontos, mint róma. vagy sokkal fontosabb. és peking legalább annyira fontos, mint washington. vagy sokkal fontosabb.

Lexa56 2015.10.22. 15:29:34

@unionista᠍᠍: és mégis 40 éven át a magyar hazafi sírt az orosz megszállás miatt, moost meg hogy "kipateroltuk" őket uugyanaz a csürhe nyakig bújna beléjük vissza. Azok az érvek, amiket itt felhoztál, ugyanúgy megálltak a szovjet megszállás idejében, mégsem nagyon hallottuk őket. Nincs itt valami kognitív disszonancia?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.22. 15:40:05

@unionista᠍᠍: rohadt hülye spekuláció az egész, amit itt tolsz -- egy versenyképtelen ország belerúgása a gödörbe

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2015.10.22. 16:29:45

@Lexa56:

"moost meg hogy "kipateroltuk" őket uugyanaz a csürhe nyakig bújna beléjük vissza."

Sok ember elhiszi, hogy ott is megtörtént a rendszerváltás, és ez az Oroszország már nem az az állam, mint ami volt 90 előtt.
Pedig de. De ezt nem ismerik el akik most istenítik Putyint. Teljesen tájékozatlanok itt nagy tömegek. Nem a szovjeteket sírják itt vissza sokan, egyszerűen csak az van, hogy megetették itthon a népeket, hogy a mai oroszok már nem olyanok mint a szovjetek..

savanyujóska 2015.10.22. 16:36:47

Csak egy kis pontosítás, Vörösmarty-ra reflektálva Széchenyi megjegyezte, Magyarország pusztulását nem a környező népek gyászkönnyei, hanem „gúnyos hahotája” fogja kísérni.
„Várjuk be nem a nagyszerű halált, hol ember millióinak szemében gyászkönny ül, hanem minden dísz, szánakozás és hálaérzet nélküli kitörültetésünket nemcsak a nagytermészet virányábul, de még legközelebbi szomszédink tüsténti emlékezetébül is, minél többet és jobb sorsot önkénytül, irígységtül, és egymás elleni agyarkodástul szétboncolt és jobbadán önzőkből álló népvegyület nem is érdemel.”
(Szekfű Gyula idézi a Három nemzedékben.)

2015.10.22. 16:47:02

@Lexa56:
a magyarok elsőként rúgták ki az oroszokat. ha kell, akkor elsőként hívhatják vissza őket.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.22. 16:52:36

@unionista᠍᠍:

"az adria vezeték nem nagyon lesz versenyképes az orosz druzsbával"

Lehet, hogy nagyon versenyképes lesz, és lehet hogy nem nagyon lesz versenyképes. Lehet így is és lehet úgy is.

2015.10.22. 16:58:52

@HaFr:
ez nem cél, hanem következmény. ez az ország valójában sohasem volt és valószínűleg sohasem lesz nyugatos.

2015.10.22. 17:07:22

@neoteny:
ezek a kérdések a valóságban eldőlnek. a jenkik ha akarják, akkor hordják az adriára a cseppfolyós gázt. és ha akarnak, akkor jótékonykodjanak lássák el ukrajnát.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.22. 17:10:45

@unionista᠍᠍:

"ezek a kérdések a valóságban eldőlnek."

Lehet, hogy eldőlnek, és lehet, hogy nem dőlnek el. Lehet így is és lehet úgy is.

Ne igyál előre az orosz medve bőrére.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.22. 17:14:15

@unionista᠍᠍:

"ez az ország valójában sohasem volt és valószínűleg sohasem lesz nyugatos."

Ami nehezen érthető annak a fényében hogy a nyugat-indeurópai és az őseurázsaiai íjfeszítő népek egyenes férfiágon rokonok.

2015.10.22. 17:28:06

@neoteny:
a jenkik elkúrták. nem értették, hogy moszkvát nem délről, hanem északról kellett volna bedönteni. nem kijev, hanem szentpétervár felől. lenin is onnan indított. nem volt hülye.

a zsidók azt találták ki, hogy szétverik ukrajnát. és várják, hogy a kormány behívja amerikaiakat. csakhogy ilyet az ukrán nép nem akart. a kárpátalját elég egyszerű lett volna a nyugati szövetségesek mellé állítani. a ruszinoknak autonómiát kellett volna adni. ezzel a magyarokat is meg lehetett volna nyerni. csakhogy magyarellenes zsidók ezt valamiért nem akarták. innentől kezdve az amerikaiaknak esélyük nincs. keleten donyeck, délen a krím oroszbarát. északon belarus, nyugaton zakarpattya. annyit lehet tenni, hogy a lengyel, román, magyar érdekeket figyelembe véve moszkva és berlin kiegyeznek. vagy persze maradhat a balhé. a térség annál inkább lesz amerika és zsidóellenes.

zipe moha 2015.10.22. 17:35:12

...öszintén: 89' után mi indokolta , hogy itt ebből egy nagy trutyi legyen?..nagyobb mint bármikor a történelemben...miért lett ebből még is az...és ráadásul nemhogy leülepedne a szennyfolyam, hanem egyre habosabb...pedig állítólag a legjobb magyar elmék és az egész nyugat bábáskodott.... a min is?....a felzárkózáson, meg a termelékenység növekedésen...szóval hogy "...20 év múlva Ausztia gazdasági és társadalmi viszonyait elérjük..."...nem sikerült az Osztrákoknak ....eléggé leszakadni a szintünkre...de már dolgoznak rajtuk is..

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.22. 17:45:58

@unionista᠍᠍:

"csakhogy ilyet az ukrán nép nem akart."

Ami nehezen érthető annak a fényében hogy a nyugat-indeurópai és az őseurázsaiai íjfeszítő népek egyenes férfiágon rokonok.

Vagy az ukrán nép nem őseurázsiai íjfeszítő nép?

egyetmondok 2015.10.22. 17:50:43

@unionista᠍᠍:
Komolyan,unionista, ilyet azért ritkán látni, hogy valakinek 56-ról az jusson eszébe először,hogy kitől veszi a gázt az ország,amivel fűt, hogy majd aztán lelkes kanyart véve zsidózzon egy fincsit...
Ez nem semmi.

2015.10.22. 18:09:15

@neoteny:
ezért nem lesz magyarország keleties. mert nem kizárólag a keleti árja parasztok döntenek. hanem az őseurázsiaiak. és azok a nyugat-indoeruópaikkal egyenes férfiági rokonok. ez magyarázza a németek keleti birodalmi vonzódását.

vagy mondjuk a magyar szecesszió a perzsa, indoárja palotakultúrából ered. ilyen mondjuk a kecskeméti cifrapalota. és mellette bugaci puszta. az ország közepén a magyar törzsi gyűlés a nagy kurultaj. és ahhoz csatlakoznak a svábok. gazdasági, kulturális és politikai értelemben összekapcsolódnak. ha kecskemétet a központi régióhoz kapcsolják, akkor abból budapest szövetségi város következik. de az még mindig az oroszoktól függ. a paksi bővítést éppenséggel meg lehet akadályozni. de hogyan lesz áram. dunai vízlépcsőket kellene építeni. de akkor jönnek a zöldek, hogy mi lesz a vízimadarakkal. és nem lehet azt mondani, hogy majd alkalmazkodnak. mert levezetik a láthatatlan alkotmányból, hogy azt nem lehet. ebben az esetben maradnak a ruszkik. és akkor még ott van az orosz gáz. azt égeti el a magyar háztartás.

uszo 2015.10.22. 18:13:06

@unionista᠍᠍: "a vidéki folklór az orosz romantikával rokon. a magyarok többsége a kelet-indoeurópai és őseurázsiai eredetű."

Vágod a néprajzot! Az alábbi videót megnézve, fenti mondataid igazak lehetnek.

index.hu/video/2015/10/13/oligarcha/

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.22. 18:17:25

@unionista᠍᠍:

"vagy mondjuk a magyar szecesszió a perzsa, indoárja palotakultúrából ered"

Lehet, hogy a magyar szecesszió a perzsa, indoárja palotakultúrából ered, de az is lehet hogy a bécsi Sezessionstil-ből ered. Lehet így is és lehet úgy is.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.22. 18:35:10

@unionista᠍᠍: 'és akkor még ott van az orosz gáz. azt égeti el a magyar háztartás. '

na azzal sokra nem menne a Gazprom, ha a nagy nyugati cégek - E.on,Shell, OMV - nem dobnák oda a nyamvadt orosz gázért ( no meg a saját profitjukért ) az önrendelkezésüket, az energiafüggetlenségüket.

Még egy csövet építenének, rabláncra fűzve a szabad világ gázkészülékeit!!

Hogy mit fog kapni Németország ezért az Uniótól, belegondolni is szörnyű.

Legkevesebb a 7-es cikkely alapján a liberálisok biztos kezdeményezik a szavazati joguk felfüggesztését.

Hogy lehet így megbüntetni az agresszor oroszokat, ha közben még több autokratikus komonista gázt akarnak venni tőlük, ahelyett hogy a diverzifikált amerikai liberális-demokratikus palagázt meg cseppfolyós gázt vennék ??

Botrány!

2015.10.22. 18:35:37

@neoteny:
ukrajnában kevés az őseurázsiai. őseurázsiai népek a tatárok, a baskírok, a türkmének, a törökök egy része (az oszmán törökök abban a hitben jöttek, hogy felszabadítják a magyar testvéreiket a kereszténység alól), kína területén a kelet-turkesztánban az ujgurok. akik összekeveredtek a kínaiakkal. ez a kislány például árja:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/05/Uyghur_girl_in_Turpan%2C_Xinjiang%2C_China_-_20050712.jpg
de még belső mongóliában (ami szintén kína része) is azt gondolják, hogy ők őseurázsiai népcsoport. és a japán elit egy része is szerelmes a magyar folklórba. de ez a vérvonal ott van amerikában is. és angolszászokig elér. ez az északi szélesség 45 foka körül a világon körbeér. ez az, amit a zsidók szét akarnak verni. nyilván azért, mert nekik az nem túl jó ha rokon népek kereskednek.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.22. 18:46:47

@unionista᠍᠍:

a magyarok között sok az őseurázsiai?

"ez az, amit a zsidók szét akarnak verni. nyilván azért, mert nekik az nem túl jó ha rokon népek kereskednek."

jó a zsidóknak ha rokon népek kereskednek. ők az ellátási láncok végén fölözik le a hasznot.

2015.10.22. 18:59:09

@uszo:
ezen a videón az "oligarchának" semmi köze nincs az autentikus magyar paraszti kultúrához. arról van szó, hogy ez még mindig jobb, mint amit a zsidó balolal akar. ők azt mondják, hogy a földet adják idegenek kezébe. és különben is a mezőgazdaságnak egyre kisebb a jelentősége. a zsidóság gazdasági célja: mindent eladni és mindenkit eladósítani. őket a többség az országból is kiűzné. nem arról van szó, hogy a zsidók feltétlen rosszak vagy gonoszak. amit akarnak az a vidéken élőknek annál is sokkal rosszabb, amit a fidesz csinál. ezért lesz sansza a jobbiknak.

2015.10.22. 19:17:36

@neoteny:
ha két rokon nép kereskedik, akkor nem kell külső közvetítő. ha magyarországon a tisza medencébe szászokat telepítenének (elég néhány család), akkor a keleti paraszt a rokonai, szomszédai segítségével léphetne ki a német és az angolszász piacra. például így lehetne az országot a nyugat felé irányítani. és ha betelepülők között vannak szász tanítók, akkor ez a következő generációnak is átadható. csak ez nem jó a zsidóknak. mert ez a "sógor-komaság". és nem jó a zsidó-keresztényeknek sem. mert ehhez inkább a protestáns vallás passzolna. leginkább evangélikus. ami ennek a népcsoportnak megint csak nem jó.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.22. 19:25:29

@unionista᠍᠍:

"ha két rokon nép kereskedik, akkor nem kell külső közvetítő."

Lehet, hogy kell; lehet hogy nem kell. Lehet így is és lehet úgy is. Nincs olyan általános érvényű elv amelyik kimondaná hogy két rokon nép kereskedéséhez nem kell külső közvetítő. Persze olyan sincs amelyik kimondaná, hogy kell.

"és nem jó a zsidó-keresztényeknek sem."

A zsidó-keresztények mások, mint a zsidókeresztények? Mert lehet, hogy van jelentősége a kötőjel alkalmazásának. Persze az is lehet, hogy nincs. Lehet így is meg lehet úgy is.

2015.10.22. 19:59:42

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
magyarország kétféle energiaforrást használ: fosszilist és fisszióst. mindkettő orosz. oké, hogy építünk fúziós erőművet. de az mikor lesz. és kivel építenénk.

zöld energiából a környezetvédők a szelet fogadják el. ha a vízbe van egy turbina az szerintük nem jó, mert zavarja a víz élővilágát. ha a levegőbe van az nem zavarja a levegőben élőket. magyarországon az év napjainak a fele szélcsendes. és ha fúj a szél, akkor is kavarog. azért, mert ez egy medence. kombinált szél-vízmű kellene. tározók, amiben megemelik a vizet és leengedik. ezek aligha váltanák ki a jelenlegi erőműveket. azt éppenséggel lehetne mondani, hogy bezárjuk paksot és európából vesszük az áramot. kutatjuk a magfúziót. de ehhez is kell orosz gáz. jelenleg nem megy másképp. vagy valaki mesélje el hogyan képzeli.

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.10.22. 20:17:52

@neoteny:
általában véve lehet így is, úgy is.

de ezek a kérdések a valóságban eldőlnek. tegyük fel, hogy mondjuk egy tiszai járásban van egy szász tanító. a parasztok ki akarnak vinni árut mondjuk lipcsébe. nem kell nekik idegen kereskedő. mert ott van a magyar-szász szövetségi kormányzati-önkormányzati kapcsolat. tanulják a nyelvet, a kultúrát, stb. és ha kell, akkor a helyi cigányok válnak közvetítővé. zárvány csoportból szórvánnyá. a tiszai cigányok mennek lipcsébe építeni a metrót.

ez nem jó a zsidóknak. és ha nincs zsidó gazdaság, akkor nem finanszírozza senki a zsidók kulturális csoportot. ha nincsenek zsidó kereskedelmi bankok, nincs zsidó kereskedelmi média, nincs zsidó hipermarket.

ezért van az, hogy egy zsidó lap eljárja a kultúrát a németek elől. a magyar paraszt nem is tudja, hogyan gondolkodik egy német háziasszony. egy zsidó újságíró a kárpát-medencéről sem ír cikket, a duna-medencéről sem és középeurópából sem. a zsidókeresztények is ugyanilyenek. mert abban az esetben a németrómai vallás erősödne fel. és az nem tisztán zsidókeresztény. van aki ezt ösztönsen, félig tudatosan, és van aki tudatosan teszik. a biológia és a környezet ezt a népcsoportot arra ösztönzi, hogy a magyarokat szorítsa ki a közéletből. nem azt mondják, hogy nekik kellene alkalmazkodni a többséghez. hanem azt, hogy hozzájuk alkalmazkodjanak. és ebből egy ütközés lesz. és a fokozatok: a zsidók távozzanak a kormányból (ez volt 10-ben), a parlamentből, az országból (ez lehet 20-ban).

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.10.22. 20:28:50

@egyetmondok:
56 kapcsán az magyar-orosz kapcsolat jut mindenkinek az eszébe. és ezen a téren is a zsidók és a zsidókeresztények mondják, hogy az oroszokkal nem szabad semmiféle gazdasági és kulturális viszonyt létesíteni. csak a nyugat. rendben. de csak a nyugat nem oldja meg az ország problémáit.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.22. 20:39:27

@unionista᠍᠍:

"de ezek a kérdések a valóságban eldőlnek"

Lehet, hogy eldőlnek, de az is lehet, hogy nem dőlnek el. Lehet így is, meg lehet úgy is. Az is lehet, hogy ezek nem bináris problémák.

"ez nem jó a zsidóknak."

Lehet, hogy nem jó, de az is lehet hogy jó. Lehet így is, meg lehet úgy is. Lehet, hogy a paraszt a Lipcsébe kivitt áruja áráért a zsidó kereskedőtől akar árut venni. Mert az adja azt legolcsóbban. Mert a magyar kereskedő drágábban adja. Vagy a szász kereskedő.

Nincsen olyan általános elv miszerint a rokon népek kereskedése biztosítja azok összes szükségletét, vagy a legolcsóbban teszi azt.

"egy zsidó újságíró a kárpát-medencéről sem ír cikket, a duna-medencéről sem és középeurópából sem."

Lehet hogy ír, és az is lehet hogy nem ír. Lehet így is és úgy is. Az is lehet hogy az egyik zsidó újságíró ír, a másik meg nem ír.

Nincs olyan általános elv ami szerint egy zsidó újságíró ne írna cikket a Kárpát-medencéről vagy a Duna-medencéről vagy Közép-Európából sem.

"nem azt mondják, hogy nekik kellene alkalmazkodni a többséghez."

Attól függ, hogy mit jelent a többséghez való alkalmazkodás. Például azzal kereskedni amit a többség meg kíván vásárolni, elég nagyfokú alkalmazkodás.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.22. 20:41:31

@unionista᠍᠍:

"a zsidók és a zsidókeresztények mondják, hogy az oroszokkal nem szabad semmiféle gazdasági és kulturális viszonyt létesíteni"

Ezt te mondod hogy ők azt mondják.

egyetmondok 2015.10.22. 20:50:09

@unionista᠍᠍:
Az orosz földgáz érti a magyar néplelket.
Gratulálok, nagy gondolat.

almodhi 2015.10.22. 20:55:16

Kedves kommentelők nem-e lehetne-e a poszttal foglakozni itten, ahelyett hogy unionista hagymázas idiotizmusaira reagálnánk? Csak kérdezem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.22. 21:07:38

@almodhi: nem elég érdekes a poszt a köznek :)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.22. 21:34:38

@almodhi:

"ahelyett hogy unionista hagymázas idiotizmusaira reagálnánk?"

Ha ignorálnánk unionista populista-demagóg propagandáját, akkor meg azt mondaná, hogy ezt azért tesszük mert "a zsidók és a barátaik, a zsidókeresztények ragaszkodnak a közhatalom bitorlásához, lenézik az őseurázsiai eredettöbbségű népet, és ki akarják űzni azt a közéletből".

Én úgy látom, hogy két valódi opció van: az egyik a cenzúra (a kitiltás által történő elhallgattatás), a másik meg a propagandaszövegek hibásságára történő rámutatás. Az előbbivel elvi gondjaim vannak; szerintem az utóbbi szükséges -- mert nem szükségszerű az hogy mindenki számára egyértelmű hogy unionista mondókája hagymázas idiotizmus.

Ha figyeltél, láttad amikor igen nagyra értékelte Goebbels propaganda-tevékenységét. Mert az működik; akkor is (vagy különösen akkor) ha ignorálva van. A Nagy Hazugság technikája; a folyamatos sulykolás; az hogy soha nem válaszol meg egyetlen kérdést sem, hanem visszatér az egyszerű nézetek ismételgetéséhez -- ezek mind' olyan technikák amik működnek elég sok emberen.

Szerintem súlyos hiba megválaszolatlanul hagyni unionista interpretációit, az általa tolt narratívákat.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.22. 21:38:44

@HaFr:

"Nincs kétségem afelől, hogy a szabadság ki fogja vívni az emberiség üdvtörténetében neki rendelt helyet."

The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tyrants.

-- Thomas Jefferson

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.22. 22:00:09

@neoteny: az a helyzet, hogy nem vagy(tok) képesek szétszálazni u. (beígért) trollkodását és a komolyan vehető meglátásait. nem arról van szó hogy feltétlen 'igaza lenne', de legalább túllép a végtelenül sivár libdem mantrán, és a VALÓSÁGBÓL próbál elcsípni valamicskét. az előbb hallgattam végig Ferenc testvérünket, le fogja játszani a pályáról az összes k-okos 'konzervatívot', 'liberálist','baloldalit' 2018-ra, és nem fogjátok megérteni, miképp lehetséges ez a hihetetlenül primitív libdemagóg főnix-szárnyalása :)
persze te kockázatmentesen sujkolhatod a kanadai liberálisdemokrata halandzsádat, mások a fixen zéró reális esély tudatában tovább játszhatják az unásig ismert demokráciasirató asszonyok kényelmes szerepét ...
hja meg göbbelsezni is lehet, az nem kér szellemi innovációt :)

mutass rá a propagandaszüveg hibásságára :)))
hajrá'

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.22. 22:16:11

@almodhi: hogyne lehetne

'De ami történt, megtörtént. Lezárult negyed évszázad, amely a szabadság illúziójának koraként vonul majd be a magyar történelembe. Nem használtuk ki Európa felfelé ívelő korszakát és a kommunizmussal szembeni megvetés felhajtó erejét.'

HaFr jól látja, a 'rendszerváltás' illúziójának implicit belátása hozta el a 2010-es 'korszakváltást', bármennyire is szeretné ezt az ő 2002-es csalódásának szemüvegén láttatni. a kommunizmus megvetésében azért totális félreértésben van, legkevésbé a 'nyugaton' vetik el a félig sem elkészült rendszert, lásd a 68-as idióták mostani regnálását az Unióban.
a hősök tere szónokának volt egy 'prófétai' elszólása, amikor a hatodik koporsóban Orbán szerint nem csupán egy legyilkolt fiatal, hanem kortársainak elkövetkező húsz vagy ki tudja hány éve is ott fekszik.
a vagykitudjahányévben járunk, sajna.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.22. 22:38:08

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"a komolyan vehető meglátásait [...] a VALÓSÁGBÓL próbál elcsípni valamicskét"

Semmi eredeti sincs a meglátásaiban; a VALÓSÁGOT pedig populista-demagóg módon interpretálja. Már amikor nem szemenszedett hazugságokat prezentál a VALÓSÁGRA hivatkozva.

Nem véletlen az hogy nem ismeri el sem a formális logika alkalmazhatóságát a természetes nyelven folytatott érvelésekre; és az sem hogy nem ismeri el a bizonyítás kényszerének elvét ( hu.wikipedia.org/wiki/A_bizony%C3%ADt%C3%A1s_k%C3%A9nyszere ). Ezek használata érvényteleníti az "érveléseinek" túlnyomó részét, ill. megmutatja az állításainak megalapozatlanságát.

"hja meg göbbelsezni is lehet"

unionista ezt írta (2015.10.17 18:44:46-kor):

"szerintem egyébként nem a goebellsi propaganda a problémás. mert az bizonyos értelemben mesteri."

"mutass rá a propagandaszüveg hibásságára"

Rámutatok, de helyetted nem láthatom.

A lovat le lehet vinni a patakra, de nem lehet rákényszeríteni hogy igyon.

egyetmondok 2015.10.22. 22:39:09

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Az biztos,hogy a vagykitujdahányadikévben járunk.
Mint ahogyan az is biztos,hogy a 2010-es "korszakváltás" olyan,eddig még nem is ismert keménységű fémből készült szögekkel igyekszik azt a koporsót zárva tartani,csak nehogy föléledjen itt bármi magyar generáció...,ami szögeket a világ még nem is látott.
Sebaj,akad majd magyar pajszer valami új generáció kezében ezekehez a szögekhez is,bárhogy reménykedik Orbán a koporsó örökkévalóáságban.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.22. 22:54:53

@egyetmondok: a lezárt koporsókat a komcsik szokták rendszeres önkritika mellett saját propagandájuk megerősítéséhez exhumációs liturgia keretében nyitogatni. még NI-vel is volt/van képük ehhez, ahogy a Főnix Feri cirókálta teátrálisan a bronzszobrával eljátszani ezt ...
pedig a kátránypapír-szögesdrót kombó nyitogatásához lett volna néhány évtizedük ...
de hajrá, elő a pajszerekkel, nekem itthon van egy remek kovácsoltvas kőfejtéshez használt korabeli pajszerem, kölcsön adhatom ...

egyetmondok 2015.10.22. 23:01:21

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Van itt elég,olyanoknak is,akik merik használni...,és nem csak gyáván felajánlani...,hátha másoknak sikerül...,hogy aztán otthon ülve büszkén mondogassák maguknak, hogy de azért adtam pajszert.
És egyébként is: ha jobban, megnézed,az nem pajszer,hanem kalapács,a magyar jövő koporsószögeinek jóalapos beveréséhez. Nézzed már meg jobban,mielőtt ajánlgatod...

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.22. 23:02:03

@neoteny: neo lécciléccci ne használd magaddal kapcsolatban az 'érvelés' terminust, ennek minimális formai követelményei is vannak.

pl:
'"hja meg göbbelsezni is lehet"

unionista ezt írta (2015.10.17 18:44:46-kor):

"szerintem egyébként nem a goebellsi propaganda a problémás. mert az bizonyos értelemben mesteri."'

u. itt mindössze megállapítást tett a göbbelsi propaganda 'szakmai' értékelésére, nem gyakorolta. ellentétben veled, te viszont igen gyakran

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.22. 23:05:56

@egyetmondok: pajszert emlegettél, kalapácsot sehol, Mr. Neoteny2:)
szerintem meg nagy bátorság/botorság részemről azt az atyai örökséget felajánlani, amit még én is használtam kőfejtéshez anno. (na jó, csak igyekeztem volna, nekem még nehéz volt:) )

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.22. 23:08:17

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"itt mindössze megállapítást tett a göbbelsi propaganda 'szakmai' értékelésére"

Valóban: ezért is írtam korábban, hogy "Ha figyeltél, láttad amikor igen nagyra értékelte Goebbels propaganda-tevékenységét."

"nem gyakorolta"

Az, hogy _ott_ nem gyakorolta, nem zárja ki hogy másutt ne gyakorolná.

egyetmondok 2015.10.22. 23:09:20

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Az,igazad van,ekkora bátorságot én se feltételeznék rólad.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.22. 23:14:39

@neoteny: persze, lehet így is, meg úgy is
mert az érv ugye, hogy bár semmi információnk nincs rá, de nincs kizárva hogy másutt ne tenné ...
az echte liberális Eörsi mondta még az idilli rendszerváltás korai időszakából Horváth belügyérről hogy a tömegbe akart lövetni, de ha ez nem is igaz, azért fontolgathatta.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.22. 23:16:30

@egyetmondok: mert becs szóra visszaadod utána ?
mert én feltételezném rólad, hogy lenne bátorságod megígérni.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.22. 23:23:32

@neoteny: 'Nem véletlen az hogy nem ismeri el sem a formális logika alkalmazhatóságát a természetes nyelven folytatott érvelésekre'

neo, neked annyira nincs semmi érzéked arra, mikor húznak csőbe :))

egyetmondok 2015.10.22. 23:24:33

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Nem,semmiképpen sem merném megígérni,hogy visszakapod.
Rohadt kemény szögeket vertek Orbánék a magyar jövő koporsójába 2010-után: abba a legtöbb szerszám még egy ideig inkább csak belecsorbulni,tönkre menni fog.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.22. 23:28:16

@egyetmondok: :) ha nem, hát nem, látod ezért a lagymatag önbizalomhiányotok miatt tébláboltok még húsz évig egy kripta mellett, azt sem tudva mi is van benne
ismered ugye a medve meg a róka meg a nyuszi sztoriját :)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.22. 23:32:35

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"persze, lehet így is, meg úgy is"

Ez unionista "érvelési" metódusa.

"az érv ugye, hogy bár semmi információnk nincs rá, de nincs kizárva hogy másutt ne tenné"

Dehogy: az érv az, hogy mert ott nem tette, az nem zárja ki hogy másutt ne tenné. Arról, hogy másutt teszi, a másutt tett eszmefuttatásai szolgáltatnak információt.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.22. 23:36:29

@neoteny: megint hazudsz, pontosan idézhetném neoteny kommentjeit, ahol ezt a formulát használja

egyetmondok 2015.10.22. 23:38:11

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Ja,a mi szerszámaink belecsorbulnak biztosan.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.22. 23:42:11

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

unionista engem akkor húzna csőbe ha elhinném neki, hogy a formális logika nem alkalmazható a természetes nyelven folytatott érvelésekre. De mivel ezt én nem hiszem el neki, engem nem húz csőbe.

Viszont a populista-demagóg propagandájával csőbe húzza azokat, akik elhiszik, hogy vannak "komolyan vehető meglátásai", hogy "a VALÓSÁGBÓL próbál elcsípni valamicskét".

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.22. 23:42:40

@neoteny: 'az érv az, hogy mert ott nem tette, az nem zárja ki hogy másutt ne tenné'

na, tulajdonképpen mindent el is mondtál ezzel magadról, érveidről
bár ma nem voltál alkaidás terrorista, de tegnap lehettél, nincs kizárva.
grat.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.22. 23:44:30

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

unionista formuláját használom; ez nem jelenti azt hogy érvényes "érvelési" metódusnak tekintem.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.22. 23:45:00

@egyetmondok:
még a fűszálak se ...

'MÁDSÁG MEGFÁRADTAKNAK

Alkotni vagyunk, nem dicsérni.
Gyerekeink sem azért vannak,
Hogy tiszteljenek bennünket
S mi, Atyánk, a te gyerekeid vagyunk.
Hiszünk az erő jószándokában.
Tudjuk, hogy kedveltek vagyunk előtted,
Akár az égben laksz, akár a tejben,
A nevetésben, sóban, vagy mibennünk.
Te is tudod, hogyha mi sírunk,
Ha arcunk fényét pár könnycsepp kócolja,
Akkor szívünkben zuhatagok vannak,
De erősebbek vagyunk gyönge életünknél,
Mert a fűszálak sose csorbulnak ki,
Csak a kardok, tornyok és ölő igék,
Most mégis, megfáradván,
Dicséreteddel keresünk új erőt
S enmagunk előtt is térdet hajtunk, mondván:
Szabadits meg a gonosztól.
Akarom.

1924 nyara'

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.22. 23:47:38

@neoteny: már rájöttem, miért akarnak egy újabb csövet az Északi Ártamlathoz huzigálni kifelé a kapitalista energiacégek, beleszorultál, és se ki se be :))

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.23. 00:25:45

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"mindent el is mondtál ezzel magadról, érveidről"

Csak próbálsz behúzni a csőbe. :)

Te ezt írtad:

"az érv ugye, hogy bár semmi információnk nincs rá, de nincs kizárva hogy másutt ne tenné"

amely érvelést próbáltad nekem tulajdonítani. De ez nem sikerült, mert én azt állítottam:

Dehogy: az érv az, hogy mert ott nem tette, az nem zárja ki hogy másutt ne tenné. Arról, hogy másutt teszi, a másutt tett eszmefuttatásai szolgáltatnak információt.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.23. 00:30:29

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

Csak trollkodsz. ;-)

Amikor meg nem, verseket kopipésztezel be ... mintha azok érveléseket tartalmaznának.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.23. 07:14:32

@neoteny: pontosan rádillő érvelést olvastam épp:
' Jeney Orsolya azt mondta: nem igaz, hogy az Amnesty International Magyarország szervezte az akciót, hisz a nemzetközi szervezetükkel együttműködve végezték.'

hogy miért is nem csodálkozom azon, miért nincs affinitásod a költészethez (olyan sok persze nekem sincs) @egyetmondok barátunk 'Ja,a mi szerszámaink belecsorbulnak biztosan. ' kommentjére idéztem Attilát, sziporkázó sokoldalúságod még itt sem tud felfedezni semmi kapcsolatot.
Persze ehhez Jefferson olvasása nem sokat segít, belátom.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.23. 08:02:39

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"Jeney Orsolya azt mondta: nem igaz, hogy az Amnesty International Magyarország szervezte az akciót, hisz a nemzetközi szervezetükkel együttműködve végezték."

Hát ez elég nagy dőreség volt tőle, ugyanis az eredeti "leleplező" cikk a Magyar Időkben nem állította azt, hogy az Amnesty International Magyarország szervezte volna az akciót:

magyaridok.hu/belfold/gyerekekkel-irathatott-levelet-az-amesty-international-64741/

----

"ehhez Jefferson olvasása nem sokat segít"

Ehhez valóban nem; ahhoz viszont igen, hogy ne ringassa magát az ember abba a képzetbe hogy egyszer majd kitör a szabadság, és attól kezdve az idők végezetéig már csak az fog dúlni.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.23. 10:50:12

@neoteny: hát akkor olvasgass élted végéig Jefferson összest, díszkiadásban, bőrkötésben :))

Wikus Van De Merwe 2015.10.23. 16:03:49

@neoteny:

A gond az, hogy te élvezed unionista szivatását.
Hogy miért, nem tudom. Lehet becsípődés, szimla perverzió, de az is lehet, hogy te is csak trollkodsz és azt használod ki, hogy szegény unionoista nem mer elhajtani a gecibe, mert így "közönség" nélkül maradna.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.23. 16:36:35

@Wikus Van De Merwe:

"te is csak trollkodsz"

Ez azt jelenti, hogy mindenki által elfogadott hogy unionista _csak_ trollkodik? Mert ha igen, akkor igaz az, hogy az általam a mondandójához fűzött megjegyzéseim _csak_ trollkodások. De én közel sem vagyok biztos abban hogy mindenki egyetért azzal hogy unionista _csak_ trollkodik; és amilyen mértékben a mondókája nem-trollkodásként van megítélve, _azt_ kommentálni nem lehet tőlem sem trollkodásnak venni.

Ha kommentálom unionista szövegeit, akkor troll vagyok; ha meg nem, akkor annyira nagy igazságokat mond hogy nem lehet rájuk választ se' adni. Classic double bind.

Wikus Van De Merwe 2015.10.23. 16:41:01

@neoteny:

Ha a "Ne etesd a trollt!" alapvetés igaz, akkor az vagy.

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.10.23. 18:39:42

nem kell ezeket a szövegeket túl komolyan venni. (én sem teszem.) egyszer lehet, hogy leírom azt, hogy erről tényleg mit gondolok.

tamas11 2015.10.25. 11:36:33

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
@Wikus Van De Merwe:
@neoteny:

Aki követi a blogot, és benne Unios munkásságát, az tisztában van vele, hogy a szerző sokszor kinyilvánította, valójában szerepbe öltözik nézeteivel.
Stíluselemei megerősítik, hogy tulajdonképpen irodalmat ír itt, fictiont.
Olvasóira vár, hogy ezekután a nemtényekből az esszenciát, azaz személyiségét visszafejtse, de tudva, hogy az hamis, ezért fordítva próbálokzunk, a ténytartalmat próbáljuk kiszálazni. Állandóan ugrásra készen állunk arra, hogy mi nem lesz igaz.
Azt ugyanis, hogy m ia valós a hordalékból, vagy mi logikátlan, mi a blöff és mi a kétségtelenül nagy tárgyi tudás eredője, azt nehéz kinyerni és nem is érdemes. (nem építené a diskurzust, mivel ő nem fogadja be a válaszokat, nem bajlódik a tettrekész ellenvéleményekkel, amik e fikcióban fogantak). E nagy hordalék végkövetkeztetései is kétesek, de érdekesek, sokkal nkább mint a feszes logikával kicövekelt szellemi séták mások esetében.
Unionista műfaja Romain Gary Lady L. c regényéhez hasonló, vag Weöres Psychéjéhez, előbbiben egy világöszeesküvés főalakjaként megjelenik pl. Sophia Loren, aki a leírt időszakokban valóban járt ott, ahol a betű szeint, de ettől az a könyv, az regény.

Nem csak tárgyi-történeti elemei azonosítíhatóak, hanem a témaválasztása is kínzó aktualitás, elvetése ezért nehéz, nem az igaztartalom miatt. Véleméyntöbbségek gyanúját együtt kiönteni eredettöbbségek vélelmével - szinte felelőtlenség lenne , persze leírni is az.

A kontextusokhoz ismerni kellene a beszélő, közlő valós viszonyait, mert segítene sz értelmezésben. Debrecenkörnyéki kocsmás haverunk hihetetlen tájékozott, és esténként ATV-t is néz. hírportálokat szemléz, és meg is jegyzi (fejből, emlékezetből riposztoz), "hirtelen" nem tudna a semmijéből válaszokat generálni.
Önvallomásaival, hogy szerepet játszik, mindenesetre a tudathasadás csak üzemzörej.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.25. 17:14:17

@tamas11: ' Állandóan ugrásra készen állunk arra, hogy mi nem lesz igaz.'

már aki, én kifejezetten ülve élvezem, bár változatlanul rejtély előttem sokszor.
viszont legalább következetes és meghökkentően eredeti :), összehasonlíthatatlanul több kapcsolata van a valósággal, mindezt alig lehetne elmondani akár e blog posztjairól, akár a fanklubról.
Nagy hiányossága viszont hogy Jefferson eredetit nem olvas.

ez azért bájos volt, tőled különösen:))
' nem építené a diskurzust, mivel ő nem fogadja be a válaszokat, nem bajlódik a tettrekész ellenvéleményekkel '

attól persze még neked lehet ez a véleményed:'mindenesetre a tudathasadás csak üzemzörej. ', de ez legyen a te bajod :)
süti beállítások módosítása