1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.10.17. 06:31 HaFr

Orbán uralkodásának évezredes alapelvei és a magyar radikálisok tévedése

A politikai vezetés és a hatalom elvei az emberi természetre épülnek, és akik nem hiszik, hogy van "emberi természet" (vagy ha hiszik is, de a közjó érdekében éppen korlátozni akarják az érvényesülését), azok folyamatos hátrányban lesznek azokhoz képest, akik szerint van. A természetre (avagy a mély, eredeti késztetésekre) épülő politikai realizmus győzelme az idealizmus felett máshol sem látszik jobban mint Orbán politikai sikereiben -- az ellenfeleinek rovására. Természet kontra civilizáció, biológia kontra filozófia, valóság kontra eszmék harcából egy polgárosulatlan társadalomban annál könnyebben kerülnek ki győztesen az előbbiek.

Oszd meg és uralkodj! Kenyeret és cirkuszt! A haza mindenek előtt! Ostor és mézesmadzag. Ne bízz senkiben! Biztonság a szabadság előtt. Erős kéz. Megtévesztés. A kezdeményezés megőrzése. A cél szentesíti az eszközt. A vezető egyetlen célja a háború. Az ember alapvetően rossz. Egyedül a siker számít. Előzd meg a bajt! Az idegen bajt hoz. Ha valamit sokszor elmondasz, valósággá válik.

Sorolhatnám még azokat a részint szállóigévé nemesült, részint amorális erkölcsfilozófiákban lecsapódó évezredes politikai tapasztalatokat, amelyek fel vannak írva a vezetés Nagy Könyvében -- ha nem is a Közjóéban. A lényeg, hogy ezek mind működnek. A kiegyensúlyozott demokráciához szükséges szoktatással és civilizálódással szemben ezek azonnal felismerhető motívumok önmagunkban -- sőt, ha egy vezetőben is észrevesszük őket, annál jobb, mivel mindenki számára érthetőek, majdhogynem otthonosak, kellőképp egyszerűek, nem lengi körbe őket a zavaró absztrakció és életszerűtlenség, mint a "természetellenes" liberális, jogállami elveket. 

Különösen jól működnek ezek az elvek annak ismeretében, hogy nemcsak a polgárosulás nem ment végbe Magyarországon, amely önálló erőre ébreszthette volna a társadalom nagyobb részét, hanem -- szemben a hiedelmekkel -- a politikai nemzetté válás sem. Így viszonylag egyszerű az etnikai és nyelvi értelemben létező, politikailag máig össze nem állt, (hamis) jelszavakban élő nemzetet az állam alá rendelni. Polgárosulás és nemzetté válás (a Reformkor programja) egyetlen közös, máig befejezetlen projekt. Ennek folyománya, hogy nincs késztetésünk a premodern politika meghaladására, ezért hat ránk természetesként a politikai realizmus és a modernség-ellenesség, ezért van keletje a vezérnek a vezetővel, és főleg a hatalommegosztás intézményrendszerével szemben, és ezért hallatlanul önsorsrontó a politikai kultúránk.

A magyar modernséget százötven éve nem sikerül vonzó vízióvá emelni, ami mélységes politikai kétbalkezességre utal. Hogy ezt baloldali erőktől várjuk, az meg a máig ható marxizmus fénytörése, amely nemcsak az osztályharcot, hanem az elmaradt modernizációt is hagyományosan polgárellenesen és a proletár sérelmi politika terminusaiban gondolja el, úgy is, mint egyenlősítés, antikapitalizmus és tulajdonellenesség, állami programok, szükséglet-morál, belvárosi humanizmus -- ami maradt Sztálin és Bad Godesberg után. A progresszív "baloldalnak" ehelyett meg kell tanulnia visszakövetelnie a polgárságot. Meg kell tanulnia polgári pártra szavaznia, amelynek uralomra jutása nélkül a polgárosulás és a politikai nemzetté válás továbbra is -- szociológiai, gazdasági és intellektuális értelemben is -- elvarratlan marad. A progresszív "baloldalnak" meg kell tanulnia végre liberálissá válni, ami sosem volt, és levetnie végre Ady, Károlyi, Jászi, Csécsy, Bibó, Göncz Árpád rosszul szabott köntösét, amely talán nagy jellemeket, de -- a köntös rossz méretezéséből is kiviláglóan -- hozzá nem értő politikai gondolkodókat és naiv politikusokat takart. Hagynia kellene a szocdemeket (nincsenek) és kommunistákat (a tényleges baloldali rendszerellenzéket) elmenni balra, vissza kellene fordulnia végre a polgárellenes progresszió százéves zsákutcájában, és végre polgárrá válni, jóllehet (pace TGM) Európa nem kedvez jobban ennek se, mint az osztályharcnak.

181 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr707975433

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béndek Péter: Orbán uralkodásának évezredes alapelvei és a magyar radikálisok tévedése 2015.10.17. 11:52:03

Polgárosulás és nemzetté válás (a Reformkor programja) egyetlen közös, máig befejezetlen projekt. Ezért hallatlanul önsorsrontó a politikai kultúránk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mérnork 2015.10.18. 03:30:25

Hihetetlenül túlagyalod. Csóró peremvidéke vagyunk a drágalátos "demokratikus" nyugatnak, a külföldi cégek velünk (is) termeltetik meg az anyaországbeli jólétet, kb. az ötödét fizetve az itteni dolgozóiknak ugyanazért a munkáért. Az emberek nagy részének a mindennapi túlélés a cél, az pedig kizár mindenféle magasztos hosszútávú célokkal való azonosulást, mer rövidtávon éhenhal. Az első lépés lenne a fizetések emelése és az ezáltal már nem a napi túlélésért küzdő emberek előbb-utóbb elkezdenének felelősebben gondolkodni. Ez viszont nagyon kevéssé múlik a mindenkori kormányzaton, legalábbis a reálszférában.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.18. 03:51:13

@Mérnork:

"a külföldi cégek velünk (is) termeltetik meg az anyaországbeli jólétet, kb. az ötödét fizetve az itteni dolgozóiknak ugyanazért a munkáért"

Ha ez így van, akkor miért alkalmaznak egyáltalán bárkit is az ötszörös bérért?

Ha ez így van, akkor egy olyan vállalkozás (magyar vagy külföldi), amelyik csak magyar dolgozókkal működik, hatalmas versenyelőnnyel kell rendelkezzen: hiszen a bérköltségei csak az ötöde azoknak a vállalkozásoknak amelyek csak nyugati dolgozókkal működnek, és a magyar dolgozók ugyanazt a munkát elvégzik.

Ha ez így van, akkor Mo-n teljes foglalkoztatottságnak kellene lennie: a vállalkozók (magyarok vagy külföldiek) az összes magyar munkást alkalmaznák mielőtt egy szál nyugati munkással tennék azt, hiszen ugyanannak a munkának az elvégzéséért csak ötödét kell fizetniük.

DrGehaeuse 2015.10.18. 04:00:22

@vajdasagi: +1
Nagyon helyes! Oktasd ezt a gügyei vadmagyar-gárdistát. Bár falrahányt borsó, de amiket írsz az népfőiskolai magasságú tanítás és élmény olvasni. Jó érzés, hogy vagytok még páran akik emberül gondolkodnak (Te , zipe-moha, miketbeszélek)

DrGehaeuse 2015.10.18. 04:29:18

@neoteny:
Rossz hírem van! A foglalkoztatottság máris teljes. Akinek van bármi olyan valós szaktudása amit egy versenyképes vállalkozás hasznosítani tud, annak van is munkája. Sok területen már egyre súlyosabb munkaerőhiány kezdi felütni a fejét:
www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/sulyos_munkaerohiannyal_kuzd_magyarorszag.220735.html

Munkanélküliség a képzetlen és az alkalmazkodásra képtelen illetve az eladhatatlan lakóingatlana miatt mobilitásra képtelen falusi vagy kisvárosi középkorúak körében van.

Most kezdidők majd a béremelési verseny amit a kiskereskedelemben az Aushan már el is kezdett, az informatika területén már most nyugati béreket lehet kapni középvezetői szinten, a mérnöki fizetések is szépen kúsznak fölfelé.

kiazmarmegint 2015.10.18. 04:44:53

@unionista᠍᠍: Azert ez egy kicsit furcsa, hogy nalad visszatero elem az is, hogy kiket kellene kiuzni az orszagbol, meg az is, hogy jo lenne, ha a legeldugottabb videki zugba is jutna ertelmiseg. (Az utobbival egyetertek.) Ez a ketto egymas ellen hat. Ha eltunik Budapestrol es a nagyvarosokbol tizezer "nemzetietlen" ertelmisegi, akkor allasaikat betoltik masok, es vegulis kevesebb ertelmisegi fog jutni Gyugyere is.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.18. 04:47:09

@DrGehaeuse:

"A foglalkoztatottság máris teljes."

összevetve ezzel:

"Munkanélküliség a képzetlen és az alkalmazkodásra képtelen illetve az eladhatatlan lakóingatlana miatt mobilitásra képtelen falusi vagy kisvárosi középkorúak körében van."

oda vezet hogy "a foglalkoztatottság teljes a foglalkoztatottak körében". Ami egy tautológia.

----

"Most kezdidők majd a béremelési verseny amit a kiskereskedelemben az Aushan már el is kezdett, az informatika területén már most nyugati béreket lehet kapni középvezetői szinten, a mérnöki fizetések is szépen kúsznak fölfelé."

Ezt Mérnorknak szántad, ugye? Mert ő állította azt, hogy "a külföldi cégek velünk (is) termeltetik meg az anyaországbeli jólétet, kb. az ötödét fizetve az itteni dolgozóiknak ugyanazért a munkáért", nem én.

kiazmarmegint 2015.10.18. 04:47:31

@unionista᠍᠍: Kedvenc miniszterelnokod mar megmondta a nagykovetek ertekezleten. Elvek nincsenek, csak erdekek vannak.

DrGehaeuse 2015.10.18. 04:50:55

@Horváth Imre leponex:
"Addig viszont kénytelenek leszünk a csetlő-botló, de sok évtized után végre vízióval, társadalmi támogatással, kompetens vezetővel 'megvert' establishmenttel varrogatni egy jobban szabott köntöst."
Arra gondol, hogy orv-bán és modern etatista bűnszövetkezetei most végrehajtják maguk és "kiscsalád"-jakik számára az "eredeti tőkefelhalmozást" (trafikmutyi, kaszinómutyi, földmutyi, közmédiamutyi, végtörlesztőmutyi, stb) és virtigli modern tőkéssé válva serényen nekifognak széles tömegeink modern polgárosításához?

kiazmarmegint 2015.10.18. 04:51:06

@unionista᠍᠍: Azt gondolom tudod, hogy a "katolikus" szo jelentese "altalanos", tehat legalabbis eleg doreseg lenne egy "nemzeti katolikus" egyhazat epiteni. Aki jar katolikus misere, az tudja, hogy abban pont az a jo, hogy a vilagon mindenhol ugyanaz a lenyege. Aki meg nem jar, annak mindegy.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.18. 05:27:42

@kiazmarmegint:

unionista "nemzeti keresztény" embereket akar, nem nemzeti katolikusokat. Az általa posztulált nemzeti kereszténynek nem kell semmiben hinnie; partikulárisan nem kell kereszténynek lennie (nem kell vallania azt hogy Jézus a kereszthalála által váltotta meg az emberiséget, és ezért Krisztus, ti. megváltó).

Nemzeti érzelműnek viszont elengedhetetlenül kell lennie. És mindenki, aki nem nemzeti keresztény (amiben a kereszténység opcionális), szükségszerűen nemzetellenes.

DrGehaeuse 2015.10.18. 06:41:02

@neoteny:
Arra utaltam, hogy ma már inkább a képzett munkaerő hiánya jelent problémát. Sajnos az elmúlt 25 évben a nemzetközileg versenyképtelen (és az állami forrásokhoz való hozzájutás versenyében egymást is korrumpáló) hazai vállalkozók rövidlátó (gyakran hedonista) hozzáállása miatt a bérszínvonalat sikerült alacsonyan tartani (amit a nyugatról betelepült cégek is inkább kihasználtak). Ez viszont elvezetett (a svájcifrankos hitelcsapda hahatós hozzájárulásával) 400000 képzett (vagy fejleszthető), mobilis, munkaképes fiatal és középkorú nyugatra vándorlásához. Ezek egy töredéke fog 10 éven belül hazajönni. Nagy részük kint marad. Talán egy nagyobb rész hazajön nyugdíjas éveire, ha nem lesznek túl visszataszítóak a hazai közállapotok.

nu pagagyí 2015.10.18. 07:46:45

Nálunk a "nemzeti" jelző nem patriotizmust, hazaszeretet jelöl, hanem valami vérbunkó soviniszta nézetrendszert. Ha valaki ilyennek deklarálja magát, biztos vagyok benne, hogy lenézi saját népét, egyetlen célja, hogy mások szenvedése árán megtömje saját zsebét. Kár volt egyébként a posztban rossz példaként említeni azt a néhány valódi polgárt, akiket e terméketlen ugar kitermelt és akik a mindenkori félelemre alapozott politika ellenére is emberek tudtak maradni. A polgár ugyanis az, aki megőrzi szellemi függetlenséget akkor is, ha egzisztenciális kényszerek szorongatják. Amúgy egyikük sem volt (nyugat-európai értelemben) kimondottan baloldali.

A baloldalnak egyébként nem feladata, hogy polgárságot teremtsen, mivel küldetése az, hogy a leszakadt rétegeket képviselje és felemelje. Egy polgári világban is lenne tehát létjogosultságuk, ezért nem is várható el, hogy egy baloldali polgári pártokra szavazzon (amilyenek az SZDSZ és a Dávid Ibolya-féle MDF megszűntével már egyébként sincsenek). A mostani helyzetben a baloldal azért közvetve hozzájárulhat a polgárság megteremtéséhez, ha komolyan gondolná a Magyarországot mindig is jellemző feudális struktúra szétverését. A gond velük kapcsolatban az, hogy ők is szépen besimulnak ebbe az undorító sógor-koma világba.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.18. 07:52:33

@DrGehaeuse:

"ma már inkább a képzett munkaerő hiánya jelent problémát."

Ez az a fajta "probléma" ami megoldásként szolgál a az alacsony magyar (reál)bérek problémájára, legalább is a képzett munkaerőt illetően: a megnövekedett kereslet emelkedő (reál)bérekhez vezet. Továbbá motiválja a képzetlen és kevésbé mobil embereket hogy képezzék magukat ill. mobillá váljanak.

"Ez viszont elvezetett (a svájcifrankos hitelcsapda hahatós hozzájárulásával) 400000 képzett (vagy fejleszthető), mobilis, munkaképes fiatal és középkorú nyugatra vándorlásához."

Amivel lehetőséget teremtettek a Mo-n maradtaknak is: épp' azáltal hogy a képzett munkaerő hiánnyá vált az országban, és így magasabb (reál)bérekhez juthat a Mo-n maradt képzett munkaerő. Ill. növekszik a motiváció, ahogy előzőleg írtam.

Nem az EU-s felzárkóztatási meg egyéb pénzek volt Mo EU-hoz csatlakozásának az egyértelműen pozitív hozománya: hanem a magyarok EU-n belüli szabad munkavállalása. Azok is jól jártak akik elmentek dolgozni nyugatra; és azok is, akik Mo-n maradtak, és van -- megnövekedett -- kereslet a képzettségük iránt.

miketbeszéltek 2015.10.18. 08:30:47

"a szentírás összeférhet-e a nemzeti érzülettel." Nagyon fontos a kérdésed, megér egy alapos választ, ha bírja a nyomdafesték/karakter/az olvasók türelme. .  -Szumma: Istennek, a történelem Urának a nemzetekre vonatkozó akaratát semmibe vevő mindkét szélsőség istentelen: mind a nemzeti létet tagadó, az emberiséget a bűnben és Istennel szemben lázadó hamis egységben egyesítő globalizmus; mind a nemzeti gőg vallásaként funkcionáló sovinizmus (amely általában a nemzeti “keresztény” mivoltát legfőkébben a zsidógyűlölete miatt hangsúlyozza) elfogadhatatlan. Viszont a nemzeti létet, identitiást támogató mérsékelt nacionalizmus-amelyre létezik egy jó kifejezés: patriotizmus- összhangban van Isten üdvtörténeti tervével, akaratával. Részletesebben: A Földet eredetileg Isten, a Teremtő, Úr és Király az ember, mint megbízott Kormányzó fennhatósága alá rendelte. Azonban az ember bukása kiszolgáltatta a Földet a Sátánnak, aki Jézus megkísértésekor is a földi hatalom birtokosaként jelentkezett be, ill. az apostoli levelek is a világ fejedelmeként, sőt isteneként írják le. Az üdvtörténet központi témája a világ feletti hatalom visszaszolgáltatása Istennek a 2. Ádám, Jézus Krisztus személye és szolgálata által. Ebben az átmeneti korszakban bonyulult, rejtett csata zajlik Isten megtartó kegyelme és a Sátán fennhatósága között, sőt bizonyos szempontból “”munkamegosztás”” is megfigyelhető (ugyanis a Menny figyelembe veszi a jogi helyzetet, ebben az esetben az Ember döntését). Bár a nemzetek (a Biblia értelmezése szerint 70 ősnemzet létezik) valójában sötét angyalak felügyelete, istenként való imádata alatt léteznek, de éppen a Bűn miatt a nemzetek létezése Bábel óta Isten akarata. A nemzeti határokat semmibe vevő globalista szervezkedések Bábeltől a Jelenések Könyve antikrisztusi birodalmáig mindig az Isten elleni lázadás következményei és eszközei, és ítéletet vonnak maguk után. Ugyanakkor egy VALÓDI, krisztusi keresztény szellemi értelemben kettős állampolgár: testi szempontból a nemzetéhez, szellemi szempontból viszont a Mennyhez tartozik, sőt végső, igazi hazája a Menny, ezért maga a nemzet nem válhat vallásos imádat tárgyává. Még egy rendkívül fontos állítás: az emberiség 3. katagóriába sorolandó: Egyház, Nemzetek és Izrael, és Isten terve mindegyikkel más.

DrGehaeuse 2015.10.18. 08:39:24

@neoteny:
Ettől ennek én még nem örülök igazán. Az impotens magyar elitet minősíti a helyzet. A csehek, szlovákok, szlovének jobban csinálták (mármint a vállalkozóik az elitjeikkek karöltve). Ma már a lengyelek és románok is jobbak a bejövő források modernizációs hozadékát illetően. Nálunk az "elit" vállalkozó abban jeleskedik, hogy 3 évente lecseréli a szlovák rendszámú Q7 vagy X6 járgányát, a rokkantparkoló igazolvány megújításával kb szinkronban.

2015.10.18. 09:13:35

Azért ezt elolvashattad volna, mielőtt megírtad a posztodat: szigetvariviktor.blog.hu/

Más kérdés, hogy ez a fajta gondolkodásmód önmagában mire elegendő egy magyar közegben?

Filmelemző_ · filmelemzoiro.blog.hu 2015.10.18. 09:17:55

Nincs ma Magyarországon következetes baloldaliság. Az erre a "címre" bejelentkező pártok (MSZP, DK, Együtt, PM, LMP) sem igazi baloldaliak. Túlságosan nagy kísértés számukra a populizmus, így túl gyakran "tévednek" az orbáni utcába.

A másik amit megjegyeznék: NINCSENEK magyar hagyományai a baloldaliságnak. Persze a téma kapcsán Károlyi Mihályt szoktuk emlegetni, aki 1918 októberében teljes 4,5 hónapra egy baloldali-polgári államot hozott létre hazánkban, ám rendszere gyorsan elbukott és kísérlete annyira nem maradt jó példa a későbbiekre, hogy a Horthy-kor teljes negyed évszázadában irtóztak tőle az emberek.

Később, 1918 és 2015 közt adódtak baloldali gondolkodók és értelmiségiek, mint például József Attila (a kommunista párt hivatalos tagja) vagy Bibó István - aki a "Szabadságszerető ember politikai tízparancsolata" című kéziratával, 1939 körül a magyar modern-kori liberalizmus zászlóbontója is lett - ám a magyar néplélekben a baloldali értékrend és liberalizmus nem tudott "gyökeret" verni. És ez a gondja manapság is ennek a politikai szekciónak!

DrGehaeuse 2015.10.18. 09:36:46

@nu pagagyí:
És te mit tettél azért, hogy a "nemzeti" jelző ne vérbunkó sovinizmust jelentsen?
A magyarországon "történelmileg kialakult" kvázi-baloldali és kvázi-liberális "progresszió" közös "vívmánya", hogy felhergelte és felhízlalta a 40 évig gondosan írott, elnyomott és elhalgatott magyar sovinizmust, antiszemitizmust és "áldozati mítoszt". Lévén hogy 1982-ben érettségiztem és 88-ig jártam a miskolci egyetemre (akkor még NME) szemtanúja vagyok e dicstelen folyamatnak.
Anno az MDF legalább annyit megtett (tagja voltam 90 augusztusáig), hogy a csurkpista féle barmokat kizárta. Nem emlékszem, hogy a ballib kormányok bármit is tettek volna. Sőt arra emlékszem, hogy újnyilas felvonulásokat engedélyeztek és kéjesen mutogatták őket az általuk uralt médiákban.

DrGehaeuse 2015.10.18. 09:57:38

Bibó István:
A szabadságszerető ember politikai tízparancsolata
A szabadságszerető ember

megköveteli magának és megadja másnak a minden embernek kijáró tiszteletet, de megkülönböztetett tiszteletet, sem magának semmi címet nem követel, másnak pedig úrvoltáért, sem vagyonáért, sem hatalmáért, sem befolyásáért, sem ruhájáért megkülönböztetett tiszteletet nem ad, csak tisztességéért, vagy érdeméért; senki emberfia előtt meg nem alázkodik, alázatoskodó megszólítási és köszönési módokat szájára nem vesz.
magát munkában szolgának, szabad idejében és a maga otthonában úrnak tekinti, és szembeszáll mindenkivel, aki magát szolgálata és munkája alatt is úrként, hatalmasként viseli és másokat szolgáknak, alacsonyabbrendűeknek kezel.
a maga vagy más munkája értékének a leszállítását, emberi kiuzsorázását, vagyoni vagy hatalmi helyzet kihasználását, s egyáltalán semmiféle kizsákmányolást nem tűr, magát vagy mást a maga igazából, világos jogából, megszolgált követeléséből semmiféle erőszakkal, megfélemlítéssel, rábeszéléssel, fortéllyal kiforgatni nem engedi.
őrködik a maga és minden ember egzisztenciájának a szabad és biztosított volta felett, illetéktelen vagy önkényes behatástól való mentessége jogvédelemmel és garanciákkal ellátottsága felett.
szüntelenül szem előtt tartja, hogy az emberi szabadság és az emberi méltóság egy és oszthatatlan és az egyik ember ellen akár társadalmi helyzete, akár származása, akár neme vagy kora címén elkövetett minden sérelem mindenki más szabadságát, méltóságát is veszélyezteti: ezért az emberi szabadság minden korlátozása, önkényes letartóztatás, fogvatartás, egyéni vagy hatósági hatalmaskodás, s az emberi méltóság mindenféle megalázása ellen azonnal együttesen, de ha az rögtön nem lehetséges, magában is fellép.
gyűléseken, egyesületben, munkaközösségben vagy bármiféle közösségben éppenúgy, mint a magánéletben önkényeskedést, akarnokoskodást, magánérdek illetéktelen érvényesítését, visszaélést, köz becsapását, közakarat meghamisítását, s mindenféle fenyegetést és terrorizálást nem tűr, minden ilyen ellen saját maga azonnal felszólal és más tisztességes emberekkel összefog, az erőszakosan érvényesülni próbálókat, tekintet nélkül arra, hogy kire és mire hivatkoznak, leleplezi és meghátrálásra kényszeríti, tisztában lévén azzal, hogy minden ilyennek az érvényesülése csakis a tisztességes emberek kényelmessége és megfélemlíthetősége miatt lehetséges.
semmiféle anyagi visszaélést vagy panamát el nem hallgat, sem elfedezni nem segít, bármilyen hatalmas embert kell is ezzel lelepleznie.
minden közügyben meggyőződése szerint vall színt: fenyegetéstől meg nem ijed, hízelgésnek be nem dől, s szavazatát vagy aláírását semmi pénzért vagy előnyért el nem adja.
minden felismert közérdek ügyében kezdeményezőleg lép fel, minden közérdekű szövetkezésben vagy mozgalomban tehetsége szerint munkájával és adományával részt vesz s igyekszik azt győzelemre segíteni, tisztában lévén azzal, hogy a közügyek elhanyagoltsága vagy méltatlan emberek kezébe való kerülése egyedül a tisztességes emberek kezdeményezésének hiánya és közéleti bátortalansága miatt történik.
bízik a közösség erejében, az emberek többségének tisztességében és abban, hogy ezt elegendő bátorsággal és igyekezettel érvényre is lehet juttatni, ezért a maga példájával, minden rosszhiszeműség elleni együttes és eredményes fellépéssel és minden jóhiszeműség számára a bizalom előlegezésével erősíti maga körül a közösségben és a tisztességes szándék győzelemre vihetőségében való hitet.

2015.10.18. 10:04:40

@DrGehaeuse: Ja, csak épp a maradók képzettsége és munkamorálja nem alkalmas arra, hogy a távozók utáni űrt valóban betöltsék. Menj csak kórházba, betegként és magad is tapasztalod, mennxire tudja a megwmelt rezidensi bérével együtt pótolni a maradó huszonéves a lelépett ötvenes, negyvenes szakorvost! De elmehetsz versenyszférabeli cégekhez is, hasonló tapasztalatokat szerezhetsz: ott se pótolja a távozott minőséfet a maradó mennyiségi kínálat.

DrGehaeuse 2015.10.18. 10:05:04

Bibó István:
A szabadságszerető ember politikai tízparancsolata
A szabadságszerető ember

1. megköveteli magának és megadja másnak a minden embernek kijáró tiszteletet, de megkülönböztetett tiszteletet, sem magának semmi címet nem követel, másnak pedig úrvoltáért, sem vagyonáért, sem hatalmáért, sem befolyásáért, sem ruhájáért megkülönböztetett tiszteletet nem ad, csak tisztességéért, vagy érdeméért; senki emberfia előtt meg nem alázkodik, alázatoskodó megszólítási és köszönési módokat szájára nem vesz.

2. magát munkában szolgának, szabad idejében és a maga otthonában úrnak tekinti, és szembeszáll mindenkivel, aki magát szolgálata és munkája alatt is úrként, hatalmasként viseli és másokat szolgáknak, alacsonyabbrendűeknek kezel.

3. a maga vagy más munkája értékének a leszállítását, emberi kiuzsorázását, vagyoni vagy hatalmi helyzet kihasználását, s egyáltalán semmiféle kizsákmányolást nem tűr, magát vagy mást a maga igazából, világos jogából, megszolgált követeléséből semmiféle erőszakkal, megfélemlítéssel, rábeszéléssel, fortéllyal kiforgatni nem engedi.

4. őrködik a maga és minden ember egzisztenciájának a szabad és biztosított volta felett, illetéktelen vagy önkényes behatástól való mentessége jogvédelemmel és garanciákkal ellátottsága felett.

5. szüntelenül szem előtt tartja, hogy az emberi szabadság és az emberi méltóság egy és oszthatatlan és az egyik ember ellen akár társadalmi helyzete, akár származása, akár neme vagy kora címén elkövetett minden sérelem mindenki más szabadságát, méltóságát is veszélyezteti: ezért az emberi szabadság minden korlátozása, önkényes letartóztatás, fogvatartás, egyéni vagy hatósági hatalmaskodás, s az emberi méltóság mindenféle megalázása ellen azonnal együttesen, de ha az rögtön nem lehetséges, magában is fellép.

6. gyűléseken, egyesületben, munkaközösségben vagy bármiféle közösségben éppenúgy, mint a magánéletben önkényeskedést, akarnokoskodást, magánérdek illetéktelen érvényesítését, visszaélést, köz becsapását, közakarat meghamisítását, s mindenféle fenyegetést és terrorizálást nem tűr, minden ilyen ellen saját maga azonnal felszólal és más tisztességes emberekkel összefog, az erőszakosan érvényesülni próbálókat, tekintet nélkül arra, hogy kire és mire hivatkoznak, leleplezi és meghátrálásra kényszeríti, tisztában lévén azzal, hogy minden ilyennek az érvényesülése csakis a tisztességes emberek kényelmessége és megfélemlíthetősége miatt lehetséges.

7. semmiféle anyagi visszaélést vagy panamát el nem hallgat, sem elfedezni nem segít, bármilyen hatalmas embert kell is ezzel lelepleznie.

8. minden közügyben meggyőződése szerint vall színt: fenyegetéstől meg nem ijed, hízelgésnek be nem dől, s szavazatát vagy aláírását semmi pénzért vagy előnyért el nem adja.

9. minden felismert közérdek ügyében kezdeményezőleg lép fel, minden közérdekű szövetkezésben vagy mozgalomban tehetsége szerint munkájával és adományával részt vesz s igyekszik azt győzelemre segíteni, tisztában lévén azzal, hogy a közügyek elhanyagoltsága vagy méltatlan emberek kezébe való kerülése egyedül a tisztességes emberek kezdeményezésének hiánya és közéleti bátortalansága miatt történik.

10. bízik a közösség erejében, az emberek többségének tisztességében és abban, hogy ezt elegendő bátorsággal és igyekezettel érvényre is lehet juttatni, ezért a maga példájával, minden rosszhiszeműség elleni együttes és eredményes fellépéssel és minden jóhiszeműség számára a bizalom előlegezésével erősíti maga körül a közösségben és a tisztességes szándék győzelemre vihetőségében való hitet.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.18. 10:33:08

@DrGehaeuse:
'Arra gondol, hogy orv-bán és modern etatista bűnszövetkezetei most végrehajtják maguk és "kiscsalád"-jakik számára az "eredeti tőkefelhalmozást" (trafikmutyi, kaszinómutyi, földmutyi, közmédiamutyi, végtörlesztőmutyi, stb) és virtigli modern tőkéssé válva serényen nekifognak széles tömegeink modern polgárosításához? '

Hát ha a bibói tízparncsolatot követve ('megköveteli magának és megadja másnak a minden embernek kijáró tiszteletet, ') lekódoljuk a kommentedet, tulajdonképpen igen.

Persze csak ha tágabb kontextusba helyezzük a 'bűnszövetkezet', 'kiscsalád','...mutyi', ' terminológiádat.

Még egy ilyen aberrált 'kapitalizmus' sehol nem készült, mint nálunk a rendszerváltás után, szinte minden erőforrás külföldi érdekeltségek kezébe került (bagóért) úgy, hogy közben az államadósság brutálisan növekedett.
A 'magyar' tulajdonú termelő- feldolgozóipar, a kereskedelem, a bankok, a közszolgáltatások (!!!), a média egész vertikuma, de még a 'magánnyugdíjmegtakarítások' is!!

Az egészségügy finanszírozásának forrásai csak azért nem, mert abba már belebuktatta a mi liberális demokratáinkat egy népszavazás.

Aztán valahogy mégsenem jött el a kánaán, hiába volt szinte minden a virtigli külföldi tőkések kezén.

Mindössze a második ballibdem államcsődig sikerült eljuttatni ezt a kis országot 2008-20010-re.

Bizony, ha valódi kapitalizmust akarsz, annak brutális vadhajtásai, zsákutcás megoldásai nélkül ( multikulti, megállíthatatlan államadósság-növekedés, döntő részben külföldi érdekeltségű 'burzsoázia' ), akkor tényleg nincs más út, mint az 'etatistának' becézett határozott, céltudatos, meg nem hátráló állami programozással segíteni a magyar tőkéstársadalom kialakulását.

Pompás volt Bibót idézned, a legelső parancsolatjától a legutolsóig sz@arta le és teszi permanensen az uralkodó magyar libdem, (persze nem csak ők ;-) ), aki még a kerseztényi feltétlen felebaráti szeretetet is felfedezi hirtelen, ha épp ez felel meg aktuális demagógiájának ( lásd 'menekülthullám' )

Szerintem remek példa a simicska-sztori, a pátyolgatott hazai burzsoá úgy gondolta, az elért gazdasági ereje már elegendő lesz ahhoz, hogy azt politikai hatalommá konvertálja.
Igazi Oligarha szeretett volna lenni végre.

PS:
De olvasgass egy kicsit figyelmesebben unionistát, egészen más megközelítéssel ennél szigorúbb következtetéseket fest fel.
Csak találd el, mikor trollkodik, mikor nem :)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.18. 11:25:38

@DrGehaeuse:

"Az impotens magyar elitet minősíti a helyzet."

Nem impotens az: hatalmon van és zsírosodik az adófizetők pénzén.

explanatus 2015.10.18. 11:46:35

@DrGehaeuse: "ma már inkább a képzett munkaerő hiánya jelent problémát"

Érdekes jelenség, hogy a munkavállaló egy másik munkavállaló ellen küzd a munkaerőpiacon, és nem (közösen) a munkaadó ellen. A legszebb a dologban, hogy a munkaadók viszont kartellszerűen összefognak a munkavállalókkal szemben, ráadásul úgy, hogy közben egymás ellen is felhasználják őket. Az országok is mintha összejátszanának. Az egyik ellehetetlenít annyit, amennyire a másiknak szüksége van.

Ördögi stratégiák.

Az unión belüli szabad munkavállalás egyik (ördögi) célja, embereket, a másutt jobban élhetek reményével, gyökértelenné (mobillá) tenni. A másik, gazdaságilag gyengébbeket szakemberektől megfosztani és ezáltal még inkább kiszolgáltatottabbá tenni. Ha tőlünk több mint félmillió munkavállaló más EU országban, (a legfejlettebbekben) vállal munkát, akkor az nem azt jelenti, hogy az EU-ban munkahelyeket teremtettek, hanem hogy munkahelyeket csoportosítottak át.

A - - kinek éri meg - - kérdést fel kell tenni. A magyar EU biztos úgy nyilatkozott ebben a kérdésben, hogy a fogadó államok a nyertesek, mivel többségében fiatal, jól képzett munkaerő a fogadó ország szociális juttatásait kevésbé veszi igénybe, mint a helyiek és sokkal többet fizet be az adott ország szociális rendszerébe, mint amennyit kivesz onnan. Kár, hogy a felismerést semmilyen tett nem követte, sem pártja, és ő maga EU biztosként sem tett semmit ez ellen.

Egy kis matek (nem konkrét számok) 3.000 euró bruttó kereset esetén egy (hazájában családját eltartani képtelen) magyar munkavállaló családi körülményektől függően kap 2.000 euró nettót. Ebből kifizet lakhatásért úgy 500 eurót, plusz „az élni is kell” után marad mondjuk 1.000 euró, amit otthon költ el. Ha hozzávesszük a munkaadó járulékait, akkor könnyen látni, hogy valóban a fogadó ország a nyertes, mert a fogadó országban marad a bér és járulékainak megközelítően a kétharmada. Magyarán, a háromezer bruttóból a fogadó országnál több, mint kétezer marad, bónuszként az EU biztos által említettek.

Ebből következik, hogy -földrajzi térségtől függően- ezer, ezerötszáz euró nettó kereset mellett a kivándorlás teljesen megszűnne, ami azzal járna, hogy több, mint félmillió ember adója, járulékai itthon gyarapítanák a közös osztható részt, meg persze az itthoniak része is ennek arányában nőne. Minden, ami ez ellen hat a magyar emberek, azaz Magyarország érdekei ellen hat.

Összegzés: Mindaddig, amíg a munkavállalók kiáramlását nem sikerül csökkenteni, addig a magyar kormányok, a magyar emberek, azaz Magyarország érdekei ellen cselekszenek. A leginkább felelőtlen magatartás abban mutatkozik meg, hogy az itthon maradottakat a külföldre kényszerültek ellen hangolják, azt az érvet hangoztatva, hogy a külföldön munkát vállalók hazájukat cserbenhagyták, holott ők azok, akik egy emberöltő óta képtelenek „élhető” országot teremteni hazánkból.

Az azért milyen dolog már, hogy az ország vezetői nem az ország érdekeit tartják szem előtt, hanem pusztán a sajátjaikat. Ebben az a legszomorúbb, mindig akadnak annyian, akik úgy gondolják, egy „igazságos király” helyettük megoldja nehézségeiket és szavazataikkal fenntartják ezt a helyzetet. Egy egész évszázad eseményei bizonyítják, nem oldja meg. Újakat teremt, hogy a meglévőkről elterelje a figyelmet.

Tamáspatrik 2015.10.18. 12:17:56

Mi is volt az 1998-as Orbán kormány fő szlogene? Polgári Magyarországot! Érdekes, elemezni való, hogy mért távolodtak el ettől a vonaltól. A polgárosodás valójában egy mérsékelt jobboldali eszme ma is, nem a baloldalé, akik éppen annyira fertőzöttek a marxizmustól mint a radikálisok. Akik legjobban háttérbe vannak szoritva, éppen a mérsékelt jobboldal, vagy ha tetszik valójában ők a baloldal közepe ma már, nem a szocialisták.

Amire a kormány politikája épit az egyértelműen nacionalizmus ideológiája. "Extra Hungaria Non-est vita." Lényegében egy 18.századi eredetű, bezárkózás párti konzervativ gondolatot elevenit fel.

Amire a baloldali gondolkodók épitettek, hogy az ember biológiai evolúciója során egy kifejlődött egy homloklebeny is, amely képes az ésszerűségre és a belátásra, az ősi agyterületekkel ellentétben. Ez magával von egy jól látható kulturális evolúciót. Nem hinném, hogy idealizmusról lenne itt szó,nem kellene mindent a kukába dobni. Az elvont gondolatok jelentőségét viszont nem becsülném túl sosem, az elmélet és a napi gyakorlat mindig más, bár ekkora szakadék nincs mindenhol mint nálunk. (Kezdve azzal, hogy az iskolai oktatásunk sem életszerű.)

DrGehaeuse 2015.10.18. 12:28:58

@neoteny:
Köszönöm a pontosítást!

Tamáspatrik 2015.10.18. 12:36:52

@explanatus: Pont ez a fajta logika, "ördögi" dolgokat keresni mindenhol, a bizalmatlanság logikája, lényegileg ez a kormány logikája is, amiről a cikk szól. Pedig a játékelmélet kimutatta, hogy nem az nyer hosszú távon, aki a másikat átveri, hanem aki ALAPBÓL (de nem minden esetben) együttműködést kereső. A bizalom szintje a skandinávoknál a legnagyobb.
Épp ezért van, hogy M.o.-n a vállalkozó sok esetben átveri a munkavállalót, az is tény, hogy itt a szűk piac miatt könnyebb kartellezni (mivel a vállalkozók ismerik egymást, könnyebben meg is teszik) mint nyugaton.
A többivel egyetértek. De nem azt keresném, hogy a nyugat miben "ludas", hanem miért sokkal szervezettebbek és termelékenyebbek a vállalkozások mint nálunk, mért kisebb az adóterhelésük, igy mért képesek megfizetni a dolgozókat normálisan.
Nálunk a fizikai keresetek messze a szlovák és a cseh szint alatt vannak, kicsivel csupán a román fölött, nem csoda, hogy nagy a munkaerőhiány. Kinek éri meg éhbérért dolgozni, Európa legigazságtalanabb szja rendszerével, ha otthon vagy külföldön is lazán összeügyeskedheti? A minimálbért alighanem lényegesen meg kell emelni.

A mi kormányunknak éppen jó, hogy az aktiv és energikus emberek egy része kimegy, mert igy levezeti a feszültségek egy részét. A kormányunk nem elűzni akarja az embereket, szerintem csak dzsentri mentalitásból teszi azt, amit tesz. (Nemes osztály kontra parasztok - tudattalan beidegződése.)

Wikus Van De Merwe 2015.10.18. 12:40:53

@DrGehaeuse:

Nem történt pontosítás. Csak a hibára hívták fel a figyelmed. A pontosítás, a mondat átfogalmazása és a valósághoz igazítása a te dolgod.

DrGehaeuse 2015.10.18. 12:44:09

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

Szóval ez volna a NER lényege? A szadeszmaszop inkább külföldieknek adta a vagyont, hogy végre tőkések kezében legyen. Ezzel szemben a fityiszes orv-bán gyökér a haverokat tőkésíti, hogy majd azok visszaszerezzék. Az nem probléma, hogy ezek a haverok csak az állami megrendelések túlárazott teljesítésével képesek profitot termelni? Simicska is milyen szépen csúszik lefelé a milliárdosok listáján amióta összerúgta a port a főnökkel?

Ne haragudj de ebben én semmi előremutató fejleményt nem tudok felfedezni.

egyetmondok 2015.10.18. 12:46:28

@HaFr:
" A magyar átok az antikapitalizmus és a modernizálás etatista útja, amiben Bibó is osztozott. " --

Bibó antikapitalizmusa köszönöm szépen,nekem teljesen és hibátlanul rendben,nem kis mértékben azért,mert nyoma nincsen benne semmi etatizmusnak.

Azt meg szóba sem kell hoznom,hogy ha egyszer a PKP kormányra jut,olyan hibátlanul modernizáló etetista lesz belőle,mint a pinty...,hacsak meg nem várja,amíg mindaz megtörténik magától ebben a társadalomban,amely mióta is nem történik ? :-)

2015.10.18. 12:58:29

@kiazmarmegint:
két dolog keveredik össze. az egyik, hogy én személy szerint mit gondolok a világról. azt majd a személyes blogomban egyszer lehet, hogy megírom. a másik, hogy mit tapasztalok. elsősorban az való a komment csatornába.

van két csoportosulás. az egyik azt mondja: legyen őseurázsiai (ősmagyar) törzsi gyűlés a pusztában. teremtsük újra az archiregnumot. az őskirályságot. szervezzük az országot egy metropóliává. és ehhez igazodjunk. ez az árpád sávos koncepció.

a másik szivárványos zászló alatt vonul fel a sugárúton. ez nyugati típusú metropolisszá akarja szervezni a fővárost. ehhez igazodjon az ország.

mindkettő multikulturális mintaországot szeretne. csak nem ugyanúgy. és ezek politikai értelemben ütköznek. lehet így is, úgy is. mégis hogy legyen?

nu pagagyí 2015.10.18. 13:06:38

@DrGehaeuse: A "ballib" kormányok szerintem sohasem haverkodtak a szélsőségekkel és nem próbáltak olyan módon népszerűséget csiholni, hogy átvettek volna újnyilas vagy kommunista terminológiát, ne adj isten még ösztönöztek is volna valamiféle, a nép körében gyorsan terjedő zsigeri gyűlöletet.

Az Antal-kormány, amíg Antal cselekvőképes volt, még polgárinak volt mondható, de Borossal, majd a Fidesz első kormányával megindult a jobboldal megzápulása. A Fidesz csurkapistával is nagyon prímán kijött, hogy aztán együtt fertőzzék meg a médiát. A Fidesz második kormánya pedig már csak a lopásról szól, szemléltetve a nemzetieskedés és az egyéni haszonszerzés szerves kapcsolatát és azt is, mennyire viselik szívükön az ország érdekeit, fejlődését (sehogy).

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.18. 13:10:37

@unionista᠍᠍:

"a másik, hogy mit tapasztalok."

Helyesen: hogy milyen szemüvegen keresztül nézed a tapasztalataidat; hogy hogyan interpretálod azokat; hogy milyen narratívákat gyártasz belőlük.

Khonsu 2015.10.18. 13:18:48

@unionista᠍᠍: Így működik a természet. Társadalmilag, gazdaságilag kevesen tudták eddig megközelíteni. Svájc és Japán mutat hasonló tulajdonságokat. Legközelebb talán a zsidó diaszpóra jutott hozzá. Vállalatszervezésben is gondolkodnak hasonlókban. Elosztott vállalatok, fraktál, holon.

Olyan struktúráról van szó, melyben belső versengés folyik, de visszacsatolásoknak köszönhetően globálisan stabil, de a belső versengés miatt mégsem merev, hanem folyamatos változásban van. Ezért, ha pl. külső hatás éri, akkor jól tud alkalmazkodni. Ha egy része kiesik, azonnal egy másik lép a helyébe. Ha nagy sokk éri, ami komoly kárt tesz benne, akkor a megmaradt részből a belső mechanizmusok, visszacsatolások következtében automatikusan újranő, regenerálódik.

Khonsu 2015.10.18. 13:26:15

@Khonsu: A versengés és az együttműködés sajátos egyensúlya érvényesül benne bonyolult visszacsatolások révén.

DrGehaeuse 2015.10.18. 13:28:51

@Wikus Van De Merwe:
Kár hogy az elküldött komment utólag nem szerkeszthető...

2015.10.18. 13:36:22

@explanatus:
oké, de ezt fordítva is működhet. például a lengyeleknek jó esélyük lenne elszívni egy bizonyos kört németországból. azért, mert van egy "lengyel" gén. ez a térkép a kelet-indoeurópai (tkp. északi szláv) egyenes férfiági eredet földrajzi eloszlását mutatja:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/34/R1a_Europa_centralna.png
budapestnek is van egy kisebb elszívó ereje. budapest ilyen értelemben nyugatosabb.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fb/R1b_Central_Europe.png
csak az a probléma, hogy ez nem pontosan nyugat-indoeurópai eredet. hanem azzal rokon őseurázsiai.
cdn.eupedia.com/images/content/Haplogroup-R1b-Z2103.png
ami ott van kis-ázsiában, közép-keleten, vagy oroszországban például tatárföldön. de valószínűleg ilyenekek volgai németek és a germanista szírek és a török bevándorlók egy része is. tehát nem sémita, hanem ősuerázsiai. tehát például ezen a térképen lehet látni, hogy a turanizmus vélhetően nem hülyeség.
cdn.eupedia.com/images/content/Haplogroup_R1b_World.png
és az sem, hogy belső ázsiai türkmének és vagy a kelet-turkesztáni ujgurok a rokonaink. a kárpát-medence ilyen kelet-indoeurópai ősuerázsiai gyűjtőpont lehet. és ehhez tájegységi jelleggel kapcsolódhatnak az északi germánok, a délszlávok, a cigányok és zsidókeresztények. ez egy irányítottabb, rendezettebb multikulturalitást jelent.

DrGehaeuse 2015.10.18. 13:42:30

@nu pagagyí:
Én ilyet nem mondtam. A balliberálisok az újnyilas jelenségeket a sajátmaguk fényezésére és a mucsai nácimagyarok ekézésére használták. Nem csoda, hogy egyre többen lettek a tényleg nácik meg a divatnácik is. A jobbik annak ellenére lett 2010-ben 10% fölötti parlamenti párt, hogy a fityisz orv-bán meg a csukapista a választási kampány hajrájában együttes erővel ment neki. Jobban ütötték kint a szocikat. A magyarfórumnak volt egy sokezer példányban ingyen osztogatott különszáma ami csak a jobbikot és vonát lejárató cikkekből állt.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.18. 13:47:53

@unionista᠍᠍:

"budapestnek is van egy kisebb elszívó ereje."

A te agyadat már látványosan elszívta.

egyetmondok 2015.10.18. 13:55:17

@DrGehaeuse:
Attól nem lesz senki újnyilas,stb.,mert róla jó nagy hangon azt terjesztik.

nu pagagyí 2015.10.18. 14:14:00

@DrGehaeuse: Nem látok olyan "jobboldali" polgári pártot, amelynek kimutatható támogatottsága lenne. Amíg ilyen nincs, addig sajnos ez az erkölcstelen bagázs marad hatalmon. Oké, a poszt írója próbálkozik ilyesmivel (konzervatív is legyen, nemzeti is legyen, no meg polgári is legyen), de láthatóan nem tudja megszólítani az ún. jobboldalt. A hiba nem benne van, hiszen sikeresen definiálta, hogy nincs igazi polgárság Magyarországon. A recept az lehet, hogy előbb a népfelséget kell kivívni, mert csak ezután alakulhat ki egy olyan polgárság, amely nem lesz ellensége saját népének, tehát valóban nemzetinek nevezhetjük majd. És persze ezt a polgárságot már nem előjogok, hanem a teljesítmény alakítja majd.

2015.10.18. 14:41:26

@Khonsu:
ilyen organikus formáció a történelmi magyarország: a kárpát-medence a kapcsolódó adriai tengermellékkel. azért, mert ebben van alföld, hegyvidék, folyóvölgy, egy elég nagy tó és egy kis tenger. ez a térség rövid távon kulturálisan autonóm, közép-távon gazdaságilag szuverén lehet.

a hungarus nemzetet ≈4 milliós szlovák, ≈1 millió ruszin, ≈4 millió román, ≈1 millió szerb, ≈4 millió horvát, ≈1 millió német, ≈12 millió magyar és ≈3 millió cigány alkotja. ezek a nemzetségek. és még lehetnek zsidók is. csak a zsidók azt mondják, hogy ilyesmiről nem lehet szó. ebbe ne gondolkodjál. mert ez a zsidók és a zsidókeresztények számára előnytelen. nekik az a jó ha minél rendezetlenebb közegben élhetnek. és egy tájegységen senkinek sincs többsége. hanem mondjuk ebben a közegben csak 4 millió magyar élne. és a többség szétverésére biológiai késztetést éreznek. nem az összes zsidó, hanem a natív sémik. a nemzetellenesség (leszámítva a zsidó nemzetet) a szórvány populációk biológiai tulajdonsága. és ilyenek a zsidókeresztények is. ez egy etnikai konfliktus. amit a többség a zsidósággal szemben vív az államhatalomért. és zsidókeresztényekkel szemben az egyházszervezésért. ez egy törzsi háború. a zsidókkal szemben először a cigány vezérkultúra vonult fel. délszláv nemzetieskedéssel. majd az őseurázsiaiak és a keleti árja parasztok. mind a kárpát-medence informális újraegyesítése mellett foglal állást. egyre erőteljesebben.

megindult pozsony és budapest közeledése. nem arról van szó, hogy szlovákiát el kellene nyomni. ők alternatívaként a csehekkel alkothatnak nagy-morva közösséget. de csatlakozhatnak a kárpát-medencéhez is. például pozsony és budapest között félúton egyesülhetne komárom és komarno. és épülhetne közös fejlesztőközpont. most azon versengünk, hogy ki fizessen több pénzt az amerikaiaknak, hogy ide hozzanak elektromos autógyártást. ezt a pénzt a magyar-szlovák fejlesztőközpontba is lehetne invesztálni. vagy mondjuk budapest és belgrád között félúton szabadkán magyar-szerb fejlesztőközpontba. vagy debrecen és nagyvárad között a határon. ezt a két várost elválasztja schengen. a románoknak is érdeke a kormányzati és az önkormányzati együttműködés. a román nacionalisták képzelhetik azt, hogy nagy-románia a tiszáig tart.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Thiz_river.jpg
mert ebben az esetben nagy-romániát a a duna, a tisza, ha moldovát is beleértik, akkor a dnyeszter határolja. nagy-magyarország pedig ez.
pctrs.network.hu/clubpicture/2/5/2/_/nagy_magyarorszag_1_252892_62553.jpg
a tisza medencében lehet együttműködés.
kepfeltoltes.hu/151017/tisza_basinb_www.kepfeltoltes.hu_.gif
magyar-román. de lehet történeti kapcsolat a szászokkal. egy rajnai német aligha fog kelet-magyarországra költözni. de nem biztos, hogy nem jönne néhány tízezer keleti szász telepes. ahogyan évszázadokon át jöttek. csak a zsidók mondják, hogy ezeket felejtsétek el. mert magyarország úgy lehet modern ha megtagadja a sötét múltját.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.18. 14:52:18

@unionista᠍᠍:

"most azon versengünk, hogy ki fizessen több pénzt az amerikaiaknak, hogy ide hozzanak elektromos autógyártást"

Milyen összegnél tart az ajánlattételi verseny?

"ezt a pénzt a magyar-szlovák fejlesztőközpontba is lehetne invesztálni"

Sőt metrókocsi-gyártásba is. Az is jobb mint a semmi.

2015.10.18. 15:05:20

@Expertus:
szinte az nagy magyar történelmi alak nemzetieskedést kapcsolta össze a szabadságvággyal. kárpát-medence népeinek természetes egységet és kelet-közép-európaiságot hirdetett. magyarországon a nemzeti liberalizmus a leitkultur.

explanatus 2015.10.18. 15:12:31

@unionista᠍᠍: „oké, de ezt fordítva is működhet”

Én nem mennék ilyen messzire, megelégednék azzal, ha mi magunknak valami szerethetőt hoznánk össze magunknak. Biztos ismered a „holland betegség” jelenséget. Egy ideje mi egy sajátos „magyar betegség” kialakulásának vagyunk elszenvedői, mert hiába az EU-s pénzözön, az semmi pozitív irányú változást nem eredményezett eddig, ami gazdasági teljesítményünket illeti.

A hollandok időben észbe kaptak és megalapoztak valamit, amivel a mai napig a világ irigyelt országai közé tartoznak. Igen, bármilyen meglepő annyira lent volt a gazdaság, hogy a hollandok tömegével kerestek munkát a szomszéd országokban. Eddig mi is eljutottunk. Százezrek mennek nyugatra, de felismerés, cselekvés nincs a láthatáron.

A fejlett nyugat emberanyaga (nem képzettséget értem alatta) semmivel sem jobb mint a mienk. Példák sokasága bizonyítja fenti kijelentést. Csak a legújabbak: VW, foci EB, Hoenes, svájci bankokba menekített adócsalt pénzek CD-i.

Nem gondolom, mi lennénk a világ legjobbjai, de ez nem menti fel a választott vezetőket a felelősség alól, hogy értünk dolgozzanak ne csak saját magukért. Azt se gondolom, Gyügyéből világvárost kellene csinálni, de hogy települések sokaságában tucatszámra állnak üresen házak, mert ott nincs jövő, az bűn. Ja, és hogy tudnánk az általad felsoroltakkal kölcsönös előnyökön alapuló kapcsolatot kiépíteni, amikor egy kihívásra az első reakció, az elszigetelődés.

2015.10.18. 15:59:55

@explanatus:
alapvetően két okból megy valaki nyugatra. az egyik pénzszerzés. ez a gyakoribb. a másik, hogy valaki politikai okokból távozik. ilyenből is kétféle van. az egyik, hogy valakinek elege van a bal-jobb szemben állásból. ilyen típus ment ki régebben. amióta a bal-jobb arányok eltolódtak azóta a politikai ok elsősorban az, hogy a "nácik" kiszorítják a "libsiket". de ez nem a fasizmus, hanem a demokrácia. ha egy fiatal ezt így látja, akkor menjen. a sohasem látott korrupció nevetséges érv. persze ez a kormány is korrupt, nyílt alvilági politika folyik. de az előző kormányok is korruptak voltak, és a multik is azok. aki egy multinál közép- vagy felsővezetői szintet töltött be láthatta, hogy mi történik.

a gazdagságot alapvetően a környezeti alkalmazkodás teremti meg. az, hogy a népek egy tájegységet képesek összeszervezni. a zsidók ennek az ellenkezőjét hirdetik. mert persze úgy is lehet, hogy egy népcsoport teljesen gyökértelenné válik. a többségi magyarok számára az első út járható. ami nem azt jelenti, hogy nem kell kapcsolat a nyugattal. hanem azt, hogy legalább ennyi kell a kelettel is. jelzem ebből szempontból izrael is kelet. ezért van, hogy az ortodox nacionalista zsidók is támadják a libsiket.

miketbeszéltek 2015.10.18. 16:10:04

@nu pagagyí: "Nálunk a "nemzeti" jelző nem patriotizmust, hazaszeretet jelöl, hanem valami vérbunkó soviniszta nézetrendszert."
Ha ez ebben a formában túlzás is, de valóban a nacionalizmus sokszor csak önigazolás: a gőgös, önigazult, agresszív gyilkos indulatokat igyekszik legalizálni. (A másik oldalon a sztálinizmus is hasonló) Sok nacionalistának-de nevezzük őket inkább sovinisztának fogalma sincs Magyarország történelméről, illetve részeges, agresszív, rettegésben tartja a családját-még szexuális bűnöket is elkövet, de kifelé harciasan védi a magyarságot és az erkölcsöket.

2015.10.18. 16:21:36

@nu pagagyí:
ebből a mezőnyből mégis melyik pártelnök segítette a szegényeket? tóbiás józsef? gyurcsány ferenc? szigetvári vitkor? fodor gábor? bajnai gordon? bokros lajos? schiffer andrás? az lmp a szegény kiscigányokat támogatta a szegény magyarokkal szemben. egy "amerikai" "üzletember" segítségével. mutass már egy munkás-paraszt származású baloldali vezetőt.

miketbeszéltek 2015.10.18. 16:31:02

@unionista᠍᠍: "és ilyenek a zsidókeresztények is"
Teljesen érthetetlenek számomra a Khonsunak leírt állításaid.Mit jelent a Te értelmezésedben a zsidókeresztény? Eleve egyféle kereszténység van: az ú.n. zsidókeresztény! Istennek, a Bibliában leírt egységes üdvterve, amelynek állomásai a Sínai-és az Újszövetség, (amelyet megelőz a noéi, ábrahámi stb. szövetség). -Más kérdés, hogy a júdaizmus egy megoldási kísérlet a Templom lerombolása, illetve Jézus elutasítási helyzetre.- A zsidósággal kapcsolatos tipikus sablonok meg azért nem igazak, mert éppen a magyar zsidóság volt a legasszimiláltabb; magyar nyelven beszélt, többsége azonosult a nemzeti célokkal. Éppen a nyilasok/nácik gondoskodtak arról, hogy ne legyen illúziója a zsidóságnak : bármit is tesznek a nemzet érdekében, nem fogadják el őket nemhogy magyarnak, embernek, sőt élőlénynek sem. Ehhez képest még így is sokan közülük ragaszkodtak a magyarságukhoz, és Magyarország számára hoztak dicsőséget.
Elképesztő cinizmus viszont a holocaust után a zsidóság egészének azt felróni, hogy a másik részüknek megrendült a magyar nemzethez való kötődése!

kiazmarmegint 2015.10.18. 16:42:51

@unionista᠍᠍: Nem is tudtam, hogy van szemelyes blogod. Hol van?

2015.10.18. 16:51:09

@miketbeszéltek:
hja, szerinted az anglikánok is zsidókeresztények? a jelenlegi esztergomi bíboros képzeld el zsidó. az eredeti neve grünwald. az elődje paskai bíboros is zsidó volt. zsidók, akik megkeresztelkedtek. érthető ez? nem azt állítom, hogy ezek az emberek feltétlen rosszak vagy gonoszak. azt különösen nem, hogy csak azért, mert zsidók vagy zsidókeresztények. semmi ilyesmit nem képzelek. hanem azt, hogy etnikai alapon állnak össze. zsidókereszténység nem egy modern vallási csoporthoz való tartozást jelent, hanem egy ősvallást és egy származást.

olyan, mint amikor a jobbik meghirdeti az őseurázsiai kultúrát. persze ezt a zsidókeresztények újpogánynak bélyegzik. az is. az újpogányság szembe száll a zsidókeresztény képmutatással. és felvilágosítják a nézőgyerekeket, hogy a római katolikus egyházben nem feltétlen azt az igen kiváló teológust nevezik ki bíborosnak, aki mellette még kiváló szónok, magas értelmi és érzelmi kvalitásokkal rendelkezik és végtelen igazságérzettel, hanem a bíborosi kinevezésnél számít az eredet. persze el van magyarázva a népeknek, hogy a szentlélek meg a kutyafüle választja ki őket. ebben a csoportban van egy kiválasztottság tudat. a zsidóság körében. az, hogy mindenkinek értelmiséginek kell lennie. csak ugye minden népcsoportban vannak erre alkalmasak és alkalmatlanok. és az értelmiségi pálya nem csak azt jelenti, hogy az ha valaki magasan iskolázott. hanem sokkal inkább azt, hogy képes a közjó szolgálatára. olyan gondolatai, elképzelései vannak, amik segítik vagy segíthetik a tömeges felemelkedést. ez az értelmiség. és nem az, hogy valakinek hat diplomája, vagy az, hogy mindennek csak ellent mondani tud.

kiazmarmegint 2015.10.18. 16:53:10

@unionista᠍᠍: Arrol szo sincs, hogy barmilyen multat meg kellene tagadni (az ugysem hasznalna). Megerteni kell, meg tanulni belole.

Viszont azt eszrevettem, hogy nagyon szeretsz termeszeti regiokban gondolkozni, mint peldaul a Karpat-medenceben. Szerintem az ilyen elkulonitesek egy resze felett mar eljart az ido. Amikor me'g az emberek tobb, mint 90%-a a mezogazdasagban dolgozott, akkor persze, hogy szuperfontos volt az, hogy hol van termoterulet, es hogy az mekkora kornyezo nem termoteruletet kepes eltartani. Igy lett Magyarorszag a Habsburg birodalom eleskamraja.
(Most csak a *nev* torteneterol beszelek.) Ertheto volt, hogy dominaltunk a Karpat-medenceben, mert nalunk sokkal tobb elelmiszert lehetett termelni, sokkal konnyebben. Errol vannak terkepek, nem erek ra megkeresni oket.

Enni ma is kell, de az embereknek sokkal, de sokkal kisebb resze dolgozik a mezogazdasagban. (Nem erek ra megnezni, mennyi.) Olyan orszagok is megelnek, akik netto behozatalra szorulnak elelmiszerbol. A Karpat-medencenek a termofoldon kivul nincs komoly sajatossaga. Szoval szerintem ez nem olyan regio, amelynek a hatarai ma gazdasagilag fontosak lennenek.

Kulonben meg sokszor es jogosan kritizalod a magyar politikus ertelmiseg teljesitmenyet. Ezt a rossz teljesitmenyt nyilvan a szomszedaink is latjak. Akkor miert lepnenek be egy ilyen egyuttmukodesbe?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.18. 17:48:38

@unionista᠍᠍:

"a római katolikus egyházben nem feltétlen azt az igen kiváló teológust nevezik ki bíborosnak, aki mellette még kiváló szónok, magas értelmi és érzelmi kvalitásokkal rendelkezik és végtelen igazságérzettel"

Nem feltétlen, de lehet hogy azt nevezik ki. Lehet így is és úgy is.

2015.10.18. 18:00:38

@kiazmarmegint:
te azt mondod, hogy nem fontos a mezőgazdaság. mert ez a trend. ez egy hülyeség. ez nem ilyen egyszerű. mert a mezőgazdaságból következik például mezőgazdasági gépgyártás. egy traktort esetleg maguktól össze tudnának szerelni a magyarok. ha azt fejlesztik, akkor abból következik a nehézgépgyártás. szóval fel lehet építeni bonyolultabb eszközöket. és ehhez nem feltétlen kell mindent eladni és eladósítani. ez a zsidó logika. azt is lehet követni. csak ne legyen már kötelező. a mezőgazdaságból következik feldolgozóipar. következik belőle a kereskedelem és a szolgáltatások. és a környező népek, de az oroszok is mezőgazdasági terményért adnak bányászati terméket. nyersanyagot. és abból lehet építkezni. és ezekhez lehet kapcsolni a virtualizált szolgáltatásokat. ha van fejlett mezőgazdaság, akkor nem kell minden eladósodni és eladni. és ezt verték szét legelőször. és az orbán kormány is ezen áll vagy bukik. ha a termőföldek eladásában tisztességesek lesznek (amiben nagy összegben nem mernék fogadni), akkor hosszú ideig hatalomban maradnak. ha nem, akkor vidéken mindenki jobbikos lesz. vagy ha eredendően balos volt, akkor független.

kiazmarmegint 2015.10.18. 18:10:57

@unionista᠍᠍: Na azt speciel abszolut nem mondtam, hogy nem fontos a mezogazdasag. Persze, hogy fontos, mert enni kell. Ezt szo szerint igy mondtam. De, es ezt mondtam, az a kizarolagos fontossaga mar nincs meg, mint mondjuk 200 eve. Es ezert a Karpat-medence, mint termeszetes regio egysege sem nyilvanvalo. Ennel jobban nem tudom ezt elmagyarazni. De nyugodtan cafold csak azokat a dolgokat, amiket nem mondtam :):)

Kulonben erdekes, hogy arrol irsz, hogy talan "jonne Kelet-Magyarorszagra nehany tizezer keleti szaz telepes". Szinte minden heten irsz arrol, hogy mi mindent kellene allamositani Magyarorszagon, meg hogy a tobbseg azt akarja, hogy csak magyar kezben legyen minden bank, meg nem tudom me'g mi. Ez nem kifejezetten egy telepeseket vonzo strategia. Az abszolut nem megy, hogy az X szektorban megsanyargatjuk a kulfoldieket, az Y szektorba meg behivjuk oket. Honnan tudjak, hogy legkozelebb nem rajtuk lesz a sor?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.18. 18:15:01

@unionista᠍᠍:

"persze ez a kormány is korrupt, nyílt alvilági politika folyik. de az előző kormányok is korruptak voltak, és a multik is azok. aki egy multinál közép- vagy felsővezetői szintet töltött be láthatta, hogy mi történik."

Mi történik a multiknál? Halljunk már valami jó zaftos sztorikat, mert ezek a sötét utalgatások olyanok, mint a bikini: felkeltik az érdeklődést, de eltakarják a lényeget.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.18. 18:31:29

@unionista᠍᠍:

"ha van fejlett mezőgazdaság, akkor nem kell minden eladósodni és eladni"

Nincsen fejlett mezőgazdaság tőkebefektetés nélkül.

Melyik országnak fejlettebb a mezőgazdasága: Afganisztáné, ahol a népesség 78%-a dolgozik a mezőgazdaságban, vagy Kanadáé, ahol a népesség 2%-a dolgozik a mezőgazdaságban?

explanatus 2015.10.18. 18:32:44

"Parlamentswahl in der Schweiz Rechtsnationale SVP wird stärkste Kraft" írja a Focus. Itt meg a részletek:

www.blick.ch

2015.10.18. 19:12:35

@neoteny:
pontosan ezt állítom. nem feltétlen számít a származás. de nem is érdektelen teljesen. ha felmérnénk, hogy hány a zsidókeresztény egyházban hány bíboros eredetében is az, akkor kapnánk egy értéket. mivel nem mérhetjük fel, ezért a tisztességes induló hipotézis: 1/2. vagy zsidó, vagy nem zsidó.

ez egyébként bonyolítja, hogy férfi és nőági eredetről is beszélhetünk. és voltak keveredések. annak valószínűsége, hogy egy zsidó férfiágon sémita 1/2 körüli. az askenázi zsidók körében ezt megmérték. az y-dns {37, 38, 34, 37, 40} százalékban utal sémi eredetre. férfiágon ennyire "tiszták". nőágon is hasonló a helyzet. ami minőségileg nem jelent semmit. ha minden zsidó natív sémi lenne sem jelentené, hogy magasabb rendűek, és persze sem, hogy alávalók. de ez a populáció viselkedése szempontjából mégis lehet lényeges lehet (vagy lényeges, vagy nem lényeges). de mondhatják azt, hogy állítsuk vissza az őszsidóságot. ez az ortodox nacionalizmus. és azt is, hogy tartsuk fent a liberális szórvány zsidó kultúrát. ortodox liberalizmus. de ezekből vissza is léphetnek. (vagy visszalépnek, vagy nem lépnek vissza). persze bizonyos szabályok érvényesülhetnek. (vagy érvényesülnek, vagy nem érvényesülnek). mondhatod, hogy nem állítok semmit. nem állítok semmit biztosan. a politika ebben az értelemben klasszikus véletlen bolyongáshoz hasonlít. (ténylegesen vagy igen, vagy nem). mondhatod, hogy ez egy hülyeség. az vagy igaz, vagy nem igaz. én sem állítok többet.

2015.10.18. 19:13:14

(leegyszerűsítve: a politikában féligazságok vannak)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.18. 19:21:23

@unionista᠍᠍:

"nem feltétlen számít a származás. de nem is érdektelen teljesen."

Lehet az is, hogy teljesen érdektelen. Lehet így is és lehet úgy is.

"mivel nem mérhetjük fel, ezért a tisztességes induló hipotézis: 1/2. vagy zsidó, vagy nem zsidó."

Ez Mo teljes népességére is igaz: mindenki 1/2 eséllyel zsidó. Vagy zsidó, vagy nem zsidó.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.18. 19:24:16

@unionista᠍᠍:

"vagy igaz, vagy nem igaz"

Nincsenek elvek; nincs minek alapján eldönteni hogy bármi is igaz-e vagy sem. Lehet így is és lehet úgy is. Minden csak interpretáció; minden csak narratíva.

miketbeszéltek 2015.10.18. 19:26:50

@unionista᠍᠍: Sejtem miről beszélsz, de megalapozatlannak tartom az állításodat. Kezdjük: No persze, lehet zsidókereszténynek nevezni egy zsidó származású keresztényt, de ebben az értelemben nem sokkal több értelme van, mint románkeresztényt, osztrákkeresztényt megkülönböztetni. Ugyanis a „zsidókeresztény” kifejezést alapvetően 3 értelemben szokás használni: 1: negatív értelemben olyan körök részéről, akik a Bibliát és kereszténységet le akarják vágni a zsidó gyökereiről, tagadják a Biblia kijelentését a Messiás zsidó származásáról, ehelyett alternatív eredetet kreálnak a Messiásnak. Nálunk a pártus-(magyar) Jézust találták, ki de ismert román elmélet is a dák Jézusról. Ez a filozófia szembehelyezi Szent Pál tanítását Jézuséval, és elveti azt. Az ősmagyar vallás elemeit korábban is átemelt boldogasszonyosított Mária középponttal az ősmagyar vallást tekinti valamilyen „igazi” kereszténységnek. Ehhez képest a „hagyományos” kereszténység összes felekezete, gyülekezete is zsidókeresztény, ilyen szempontból a katolicizmus és protestantizmus sajátos keverékét adó anglikán egyház is zsidókeresztény. Ugyanakkor mint utaltam rá, főleg a katolicizmus sok pogány eredetű elemet is beemelt, amelyet a protestantizmus elvetett; ugyanakkor abban megegyeznek, hogy a helyettesítési teológiát vallják, vagyis az Izrael történelmi helyreállítására vonatkozó próféciákat az egyházra vonatkoztatják, Izrael, mint nemzet/ország üdvtörténeti szerepét lezártnak tekintik, amely a teológiai antiszemitizmus fő forrása. 2. Ezzel szemben főleg neoprotestáns egyházak –de a történelmi egyházakon belül is némely teológus- elismeri Izrael jövőbeli szellemi helyreállítását, amelyből teológiai filoszemitizmus származik, ilyen értelemben pongyolán lehet zsidókereszténységről beszélni, de ez nem általános megnevezés. 3: A zsidókeresztény kifejezés leginkább olyan megtért zsidókból álló keresztény közösségekre használandó, amelyek zsidó identitásukat továbbra is hangsúlyozzák a Jézusban való hit mellett is.
Attól, hogy akadnak zsidó származású keresztény papok is, ott egyáltalán nincs jelentősége a zsidó származásnak, ezt az általad is említett katolikus egyház történelme, teológiája egyértelműen bizonyítja.
Még csak annyit: az Írás népeként a zsidóság körében több évezredes hagyománya van az oktatásnak, így –más okok- mellett nem meglepő, hogy a zsidóság felülreprezentált az értelmiségi körökben-a tudományos eredmények mutatják, hogy többről volt szó, mint a más származásúak kirekesztéséről-természetesen nem zárom i, hogy előfordult ilyen is.

miketbeszéltek 2015.10.18. 19:41:49

@unionista᠍᠍: " egy traktort esetleg maguktól össze tudnának szerelni a magyarok. ha azt fejlesztik, akkor abból következik a nehézgépgyártás... és ehhez nem feltétlen kell mindent eladni és eladósítani. ez a zsidó logika."
Lehet, hogy zsidó, de ez legalább logika. Szemben a nagy nemzetépítő fantazmagóriákkal, amelyek már 1-2 szer tönkretették az országunkat. Nem értem meg, hogy hogyan képzeled azt, hogy csak akarat kérdése egy traktor "összerakása". A nyugati ipar több évtized intenzív fejlesztéseit, hatalmas tőkebefektetéseit nem lehet egy nemzeti melldöngetéssel helyettesíteni. Olyan apróságokról, mint a felvevő piac nagysága stb. tekintsünk el, mert ez is minden bizonnyal zsidó logika.

2015.10.18. 19:47:49

@miketbeszéltek:
a messiás isteni eredetű, nemde?

miketbeszéltek 2015.10.18. 19:51:03

"a messiás isteni eredetű, nemde?"

Az igazi persze, hogy az.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.18. 19:55:11

@unionista᠍᠍:

"a politikában féligazságok vannak"

Ez még csak nem is egy féligazság.

DrGehaeuse 2015.10.18. 20:11:53

@Tamáspatrik:
Egyetértek!
A szavatartás kultúráját kellene visszahonositani a betartás kultúrája helyebe. Akkor lenne bizalom és együttműködés. És lassan de gyorsuló utemben menne a felemelkedés. A Mai felső 100000 be kellene lássa, hogy jelenlegi viszonyai és viselkedése az Argentin vagy inkább kolumbiai modell irányába mutat.

2015.10.18. 20:54:54

@neoteny:
a politika kiindulási pontja tautologikus kijelentés. például: a magyarok magyarok. ez a kijelentés önmagát állítja.

persze azt tudjuk, hogy a magyarok egy része mégsem teljesen magyar. azért, mert a népek keveredtek. a magyar népességről mérések hiányában tisztességesen azt feltételezhetjük, hogy nagyjából fele részben magyar törzsekből erednek. tehát egy magyar vagy ősmagyar, vagy nem ősmagyar. a jelenkori magyar népességben vagy van ősi eredettöbbség, vagy nincs. ezen vitázik a jelenkori politika. a jobboldal azt mondja, hogy álljanak melléjük azok, akik azt gondolják, hogy mégis csak létezik magyar nemzeti (nemzés útján létrejött) többség. a baloldal azt mondja, hogy ilyen nincs. marginális kisebbségek vannak. mert a népek nagyon erősen összekeveredtek. vagy összekeveredtek, nem keveredtek össze olyan nagyon erősen. erről folyik a vita. biológiai mérésről.

2015.10.18. 20:58:27

@neoteny:
vegyük példának gyügyét. az egy nagyjából 250 fős település. a lakosságnak nagyjából a fele a munkaképes. azt mondod, hogy a fejlett világban 2% a mezőgazdaságban a foglalkoztatottság. ez azt jelenti, hogy gyügyén 2-2.5 főt kellene foglalkoztatni. tehát azt kellene mondani, hogy jancsi és julcsa dolgozzanak. és néha segítsen be karcsi. de csak úgy ímmel-ámmal. mert így lehetünk olyanok, mint a kanadiak.

miketbeszéltek 2015.10.18. 21:42:59

@unionista᠍᠍: Ezt komolyan írod? Ez megint logikátlan és demagóg ál-következtetés.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.18. 22:55:58

@unionista᠍᠍:

"persze azt tudjuk, hogy a magyarok egy része mégsem teljesen magyar."

Lehet, hogy tudjuk; de az is lehet, hogy nem tudjuk. Lehet így is és úgy is.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.18. 23:06:49

@unionista᠍᠍:

Vegyük például Scott települését Saskatchewan-ban. Az nagyjából egy 75 fős helység. A lakosságnak nagyjából 2/3-a munkaképes. Ez azt jelenti hogy Scott településén 1 főt kellene foglalkoztatni a mezőgazdaságban. Ha a kanadaiak képesek 1 fővel világszínvonalú mezőgazdaságot fenntartani, akkor a tökös magyaroknak is képesnek kell lenniük 2 és fél fővel.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.19. 16:21:58

@DrGehaeuse:
'A szadeszmaszop inkább külföldieknek adta a vagyont, hogy végre tőkések kezében legyen.'

erre mondtam azt, hogy meg is lett az eredménye, a második ballibdem államcsőd, amit az IMF gyorskölcsönnel tudtak csak túlélni.

az 'orbáni gyökerek' meg viszafizették. Kétszer is.

'Az nem probléma, hogy ezek a haverok csak az állami megrendelések túlárazott teljesítésével képesek profitot termelni? Simicska is milyen szépen csúszik lefelé a milliárdosok listáján amióta összerúgta a port a főnökkel?'

Ha tényleg túláraztak, az valóban probléma, bár ezzel legfeljebb a másfélmilló forintos ovodai kakaóbiztos billentyűzetek túlárazásának töredékét érhették el.
Az nem probléma, ha ugyanezt a túlárazást, kartellt külföldi cégek végzik?

Mert az igazi probléma az volt, hogy ezeket az állami megrendeléseket addig 70-80 %-ban külföldi érdekeltségek nyúlták le.

Természetesen lehet joggal kritizálni az orbáni közbeszerzéseket, de arra kellene a pkp-nak is egyszer választ adnia, hogy a túlnyomórészt külföldi tulajdonú termelés, feldolgozás, pénzügyi szolgáltatás, állami közbeszerzések szintén külföldi dominanciája mellett mikor lenne és HOGYAN
végre hazai kapitalista fejlődés?
Hazai kapitalisták nélkül soha, ebben azért csak egyet lehet érteni.

Simicska épp arra jó példa, hogy talán megfordul az a felállás, hogy az 'oligarhák' foglyul ejtik az államot ( amit az ötlettelen libdemjeink tolnak lelkesen, Magyar Bálinték tudják igazán miképp volt ez az ő idejükben ), ki lesz rúgva az az oligarha, aki túlterjeszkedne 'szerepén" :)

A szabad versenyt hirdetve brutálisan aránytalan, egyenlőtlen feltételek mellett?
Szerinted miért tart ott a pkp, ahol évek óta?
Az nagyon karcsú magyarázat, hogy a birkanépet megeteti a zorbán ...
De ha neked ez elég, hát legyél vele elégedett.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.19. 17:22:34

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"Mert az igazi probléma az volt, hogy ezeket az állami megrendeléseket addig 70-80 %-ban külföldi érdekeltségek nyúlták le."

Az igazi probléma az, hogy vannak állami megrendelések. Így mindig le fogja nyúlni valaki, magyar vagy külföldi érdekeltség. És a "magyar érdekeltség" nem azt jelenti hogy az összes magyar érdekeltsége: hanem azt hogy az érdekeltség(i kör, ami lehet igen kicsi is) magyar.

Khonsu 2015.10.19. 17:37:50

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: Az a kapitalista akinek alátoltak mindent nem kapitalista. Amint kikerül a burokból, az igaziak bohócot csinálnak belőle és még ott se leszünk ahol vagyunk.

Az a baj, hogy minden, amit Orbánék építettek, az egész NER meg minden, lassan az egész ország, akkor és addig működik, amíg ők vannak hatalmon. Amint elvesztik a hatalmat, az egész tákolmányuk összeomlik, mert nem képes a saját lábán megállni.

zipe moha 2015.10.19. 19:01:36

@Khonsu: + 1...nagyon komoly felismerés ( ehhez képest nézd meg azokat akik csak mindenféle elméletekkel dogmákkal , ideológiákkal akarják leváltani őket...praxis nélkül...)...másrészt a viszony viszont nagyon kontra produktív is lehet, amint a közélet is is általánosan felismerik ezt...és ÉPP EZÉRT inkább támogatják!!!...mint ellenzik....szerintem már erről van szó!!!

Khonsu 2015.10.19. 21:07:27

@zipe moha: Az nagy hiba lenne, mert így is omlik, csak később.

zipe moha 2015.10.19. 22:00:32

@Khonsu: ..ha belegondolsz, pont ez van a " váltsuk le a fideszt rendben , de kire??..csak rosszabbak vannak, ami van még is csak a kisebbik rossz..." önfelmentő kérdésfeltevés mögött....nem ismerős a környezetedben?.... így nem kell szerveződni ha nincs sültgalamb, hát nincs sültgalamb...

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.20. 00:04:55

@Khonsu: összeomlást irsz, amikor mindkétszer (meg előtte is ) a ballibdem alatt történt ez csak meg, amikor a külföldi 'tőkések' építették a kapitalizmust, jelenleg -az orbáni gyökerek idején- nem ez a helyzet.
Valami nem stimmel a valóságérzékelésed területén.
A mohát igazán nem nevezheted orbángyökérnek :)
nem dörgölőzik sült lapocka számhoz ...
se galamb

zipe moha 2015.10.20. 07:47:48

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: ....amit értened kellene...itt már nem a ballib vs."jobboldal" teljesítményeinek különbségén van a hangsúly, hanem a 89'-es politika elmaradt teljesítménye és a valóság között....magyarán egy újabb elitgeneráció aki belevezeti az országot az elmaradottságba és a leszakadtságba.. ismét tartósítja a perifériás állapotokat és ismét kontraszelektíve hoz létre vagyoni-társdalmi viszonyokat...végül is ez csak a magyar történelemben szokásos...semmi rendkívüli vagy eltérő az 1000éves pályaívtől...erről beszélgetünk...ebből hogy lehet egy emelkedő korszakot indítani..nem elméletileg, hanem praktice

Khonsu 2015.10.20. 09:49:19

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: Nem állok a ballibdem oldalán, úgyhogy kapufa. Az is rossz, meg ez is. A mostani összeomlás viszont egy nagyságrenddel rosszabb lesz, mert nem csak gazdasági jellegű. Totális társadalmi válság kíséri, és nem lesz aki kimentsen, mert globálisan se rózsás a helyzet.

Semmi sincs megoldva, csak szőnyeg alá lettek söpörve a problémák, illetve a tartalékok felélésével betömködve a lyukak (a NER-ben és a globális kapitalizmusban egyaránt). Hosszú távon a helyzet fenntarthatatlan, de addig is óriási társadalmi feszültségeket generál, a gazdasági anomáliák mellett.

Azt gondolom nem kell különösebben magyaráznom, mi szokott történni ott, ahol gazdasági és társadalmi katasztrófa egyszerre üt be.

A fül mellett elsüvítő golyók nem javítják az ember közérzetét.

DrGehaeuse 2015.10.20. 14:26:58

@nu pagagyí:
A próféta szóljon belőled!

Van is egy érdekes kezdeményezés ebbe az irányba.
A népfelség visszaszerzéséért, az alkotmányellenesen létrehozott alaptörvénnyel megalkotott Magyarország nevü magánállam felszámolása érdekében.
Ezt minden média agyonhallgatja egyelőre:

https://www.facebook.com/video.php?v=668587716534067&set=vb.100001485348539&type=2&theater#!/groups/1432408053646858/

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.20. 16:35:11

@zipe moha: '.ebből hogy lehet egy emelkedő korszakot indítani..nem elméletileg, hanem praktice '
:)
No hát épp e prakticét hiányolom, mert elméletben rengetegen tudják betéve a Jókormányzás Kézikönyvét, még többen verbálisan kenterbe verik a mostani garnitúrát, csak épp halavány fogalmuk sincs, mit is kellene és hogyan (praktice, természetesen!!) csinálni.
Épp bloggazdánk vallomásozott végtelen tanácstalanságáról - pár év magabiztos orbánekézést követően.
No és persze mindennek oka a megvezetett polgárosulatlan, önmaga szolgaságát választó birkanép.

Akiből majd polgárokat nevel a Berkecz Balázs vagy a PKP, csak kontraszelektálódhatnának végre ők is a gonosz hatalom közelébe.

Meg az agyonhallgatózása a kétesztendős próféciának, 380 lájkolóval ...

Nem uncsi már egy kicsit ez a megváltást hozó összeomlást váró jövőbemerengés, hogy majd aztán jól megdöntik valakik az orbáni diktatúrát, oszt jöhessen az igazi konzervatív forradalom hogy elhozhassa újra/végre a minden világok legfejlettebbét: a libdemet, vagy egy újvilágtudatú Alkotmányozós izét?

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.20. 16:36:28

@Khonsu: 'Azt gondolom nem kell különösebben magyaráznom, mi szokott történni ott, ahol gazdasági és társadalmi katasztrófa egyszerre üt be.'

Pedig jó lenne, hátha meg tudnál győzni, a linked alapján kétségeim vannak :)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.20. 16:38:34

@Khonsu: elnézésedet kérem, DrGehaeuse barátunk kommentjével boronált össze a figyelmetlenségem :)

zipe moha 2015.10.20. 18:26:10

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
..." No hát épp e prakticét hiányolom, mert elméletben rengetegen tudják betéve a Jókormányzás Kézikönyvét, még többen verbálisan kenterbe verik a mostani garnitúrát, csak épp halavány fogalmuk sincs, mit is kellene és hogyan (praktice, természetesen!!) csinálni."...
ebben bizony egyetértünk...némi kiegészítéssel: igen vannak aki elméleti megalapozottságúak, ám kivitelezésben abszolút járatlan...sosem csináltak meg semmit, esetleg néhány tiz ezer oldalt már gépeltek....és azt adták el s a mai napig is abból élnek...hihetetlen mennyiségű tanács, tanulmány, meddő "kutatás" jutott el a legfőbb céljáig....az érte járó könnyű pénzig...
mások akik csináltak már ezt azt...csak " ellenzék" akarnak lenni...csak az az 5% százalék meglegyen..0 kockázat, 0 felelősség, szép elegáns státusz ...a semmiért...

harmadrészt meg van egy ezer sebből vérző ország...most is elszúrja az "elit" mint mindig 1000 éve...nyomoronc nép aki passzív visszarendeződik véleményezőbe...majd azt se...túl és ahogy tud, vagy elmegy...no ide nincs komplex és koherens jelentkező a mainstreamből mert ehhez meg kellene harcolnia az "övéivel"...akkor már inkább a partara vetett cselekvő tartalom nélküli tengerbeszéd...:)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.20. 19:14:59

@zipe moha:
'..akkor már inkább a partara vetett cselekvő tartalom nélküli tengerbeszéd...:) '

kétségtelenül ezt remekül nyomod :))

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.20. 19:17:13

@DrGehaeuse: ezzel:
'Ezt minden média agyonhallgatja egyelőre:

https://www.facebook.com/video.php?v=668587716534067&set=vb.100001485348539&type=2&theater#!/groups/1432408053646858/ '

valami fatális félreértésből eredően eddig komolyabbnak gondoltalak :)

DrGehaeuse 2015.10.20. 21:11:59

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Nem vagyok jogász, de az AE abból indul ki, hogy az Alaptörvény alkotmányellenes megalkotása és egyes tartalmi elemek miatt a népszuverenitás meg lett sértve, igy a Magyarország nevű állam nem legitim.
Ha ez hülyeség, akkor se én vagyok a komolytalan, hanem a kiáltvány megfogalmazói. Én csak belinkeltem ide mint "érdekes" kezdeményezést, ami a népfelség visszaszerzésére irányul.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.20. 21:52:08

@DrGehaeuse: ok, akkor sztorno a komolytalanságod ;-)
de akkor minek linkelsz hülyeségre, mintha komolyan lehetne venni azt? :)

DrGehaeuse 2015.10.20. 22:06:49

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Te alkotmányjogász vagy? Mitől komolytalan?
Én olvastam az "Alaptörvény" néhány paragrafusát, és őszintén szólva nem agyok hanyattesve a színvonalátol.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.21. 11:11:39

@DrGehaeuse: gondolom, akkor az AE legújabb dokumentumától már igen :)
(elnézést tisztelt HaFr a mulatságos konkurrens egyszeri idézése miatt )

'"A jog szerinti magyar állam a Magyar Köztársaság, amely az Alaptörvény érvénytelensége következtében nem szűnt meg, 2014. Április 6. óta képviselet nélkül maradt.
Ezt felismerve, 2015. Szeptember 1.-én megalakult Magyar Köztársaság Képviselete, amely - az első erre vállalkozó jogán - ettől fogva hivatalosan és kizárólagosan képviseli a Magyar Köztársaságot Magyarország területén belül és kívül egyaránt. E tevékenysége körében ellátja a Magyar Köztársaság jogrendjének, jogszabályainak védelmét, valamint - mivel a magyar állampolgárok jogilag továbbra is a Magyar Köztársaság állampolgárai - a magyar állampolgárok érdekképviseletét is. A Magyar Köztársaság Képviselete a Magyar Köztársaság polgárai részére személyi okmányokat, igazolásokat, és más hivatalos dokumentumokat adhat ki. A Magyar Köztársaság polgárai jogaik és érdekeik védelme érdekében a Magyar Köztársaság Képviseletéhez fordulhatnak.
A Magyar Köztársaság Képviselete - az állampolgárok felhatalmazása hiányában - jogszabályokat nem alkothat, nem módosíthat, és nem helyezhet hatályon kívül, továbbá szerződéseket a Magyar Köztársaság nevében és/vagy terhére nem köthet, a meglévőket nem módosíthatja, és nem mondhatja fel.
Joga van viszont Magyar Köztársaság Képviseletének fellépni annak érdekében, hogy a Magyar Köztársaság jogának érvényt szerezzen, valamint annak érvényes szerződéseit a másik fél vagy felek részéről betartassa."'

DrGehaeuse 2015.10.21. 14:06:59

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

Ez nekem is fura kissé. Mea Culpa.
AE téma részemről ejtve.
süti beállítások módosítása