1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.09.03. 08:04 HaFr

A magyar demokrácia válságának megoldásáról

A demokráciánk válságban van. Feladatát (1) a nemzetet a helyi közösségiben és egészében megmozgató viták intézményes, folyamatos elősegítésére, e mérlegelés nyomán (2) a megfelelő szintű döntéshozatalra, (3) a döntések átlátható, hatékony végrehajtására, majd (4) az eredmény korrekciójára mind nem végzi el -- sőt a célja éppen ennek a négy fázisú folyamatnak az akadályozása. A magyar demokrácia döntési demokrácia, kellő vita, előkészítés és mérlegelés nélkül, gyenge minőségű végrehajtás mellett, és a korrekció minden lehetősége nélkül. A magyar demokrácia mélyen diszfunkcionális.

A magyar politikai gondolkodásnak abban a vékony szeletében, amely keresi a kiutat ebből a válságból túlsúlyban vannak a tartalmi jegyek: hol az alkotmányosság visszaállításáról, hogy eseti döntések kritikájáról, hol általános ideológiai vitákról szólnak. Ezen az alapon azonban sosem alakítható ki olyan társadalmi józanság és közakarat, amely túllendíthet minket a demokrácia válságnak gyökerében lévő kulturális megosztottságon.

Véleményem szerint az egyetlen út, amely sikerrel kecsegtet, és visszaállíthatja, sőt jelentősen növelheti a társadalom regenerációs képességét az őt foglyul ejtett politikával szemben, az éppen a demokráciánk első hiányosságának, a sokrétű viták intézményrendszerének a helyreállítása. A Fidesznek (de a korábbi kormányoknak is, kevésbé radikálisan) az első legfontosabb feladata a nyilvánosság szerkezetének átalakítása és az új nyilvánosság uralása volt. A magyar társadalom viszont -- úgy vélem -- hiányolja és már megértené azt az érdekét, hogy végre meg tudjuk beszélni a dolgainkat, és ehhez megfelelő keretek álljanak a rendelkezésre, ne csak a párhuzamos valóságok; de ha ez nem, a társadalom akkor is sokkal megértőbben viszonyulna a nyilvánosság átjárhatóságának és diszkurzív (a.m. vita-) értékének radikális javításához, mint egyes csoportjai a saját ideológiai vagy értékfelfogásuk felülvizsgálatához. Ezért ez egy jó út lehetne egy politikai párt számára ahhoz, hogy egyfelől értelmes céllal, másfelől a támogatásának növelése reményében szólaljon meg.

A PKP ezt is fogja tenni, ha szeptember újraválaszt a tagság, amellett, hogy az álláspontunk hirdetése érdekében rendszeres, lehetőleg napi videós esszével és hírmagyarázattal fogunk jelentkezni egy youtube csatornán -- a sokrétű nyilvánosság, a plurális viták, és az autonóm véleményfórumok igényét képviselve (tehát a saját nyilvánosságunk eszköz lesz a végcél érdekében, amire csak azért van szükség, mert a hivatalos nyilvánosságba nem jutunk be, hogy terjesszük az álláspontunkat). A párt szeptemberi közgyűlése ugyancsak döntést fog hozni a párt által képviselendő egyéb kulcstémákban, amelyek között egy következő a kapitalizmus közösségi formája és intézményrendszere, egy harmadik pedig a magyar oktatási rendszer újragondolása lehet. Én magam nem tervezem, hogy a PKP-nak túl sok stratégiai témában kellene versenyezni más pártokkal (a napi politikai megnyilvánulásokon túl), inkább azokat helyezem előtérbe, amelyek az ország lehető leggyorsabb, versenyképes átalakulásához nélkülözhetetlenek. Az említett három az. Továbbra is várunk mindenkit, akit részt szeretne venni -- partvonalról be a pályára jeligével.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr517757236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tarackos 2015.09.03. 11:46:50

En egyetertek ezzel de ettol meg a zemberek nem vitat akarnak hanem megoldast. A vita eroltetese annak beismerese, h nincs gyors megoldas (nincs is) es gyenge politikusra utal. Olyanra meg annyian szavaznak ahanyan eddig is.

Talan akkor lenne eredmenyes ha minden part leulne vegre de ez eselytelen. Masreszt vicces kenne a tobbi partra alapozni a strategiat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.03. 12:08:19

@tarackos: nem hiszem, h jól látod -- a vita megnyitása a rendszer átalakításának egyetlen módja, különben választhatsz továbbra is a fidesz meg a fidesz között -- jobbikos "megoldásokkal" füszerezve. Az "embereknek" meg azt kell megtanulni, h senki sem fogja helyettük rendbe tenni az országot -- viszont ellopni, igen

tarackos 2015.09.03. 12:48:49

Ez igy van csak a gyakorlatban eddig nem mukodott, tobb tonna kerekasztal meg egyeb volt mar teljesen haszontalanul. Akkor mukodne ha a hatalom maga eroltetne de a fidesztol varni remenytelen.

Az emberek akor tanulnak meg ha vki peldat mutatna nekik, ezt szinten a hatalom tudja kezdemenyezni.

Amugy onkormanyzati szinten el lehetnekezdeni, volt is ra pelda.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.03. 13:24:33

@tarackos: ebben van igazság, ennek ellenére nincs más út, csak a válságból táplálkozni, az meg veszélyes

NotaBene 2015.09.03. 13:52:48

A blogon megjelenő nézetetek közül sok mindenben nem értek egyet, de
„a sokrétű viták intézményrendszerének a helyreállítása” hasznosnak tartom.
A napi videós esszé és hírmagyarázat mellett a viták intézményrendszerének a fórumát is meg kellene teremteni. A „ dolgaink megbeszélésére” hafr.blog.hu- szerű fórum nem alkalmas. A megfelelő fórum szerkezet, működését érdemes lenne megvitatni.
Vitaindítónak:
Olyan fórum, ahol mindenki korlátozás nélkül leírja a véleményét, "veszélyes", mert mindig megjelenik néhány "troll", aki után értelmes ember nem szívesen szólal meg.

· Ha a hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg, akkor meg az internetes kommunikáció gyorsasága veszik el.

Nem tudom, hogy működik-e a következő ötlet:
Minden témához két fórum van: technikai, és válogatás. A technikaiban mindenki regisztráció nélkül beírhat, a válogatásba pedig a moderátor szerint legjobb írások kerülnek. A moderátor a technikai fórumból csak a fórumot tönkretevő írásokat törli.

Laikus Érdeklődő 2015.09.04. 09:54:09

@NotaBene: A technikai fórumot nevezhetnénk alsóháznak, a válogatottat pedig felsőháznak.

NotaBene 2015.09.04. 15:06:09

@Laikus Érdeklődő: Tetszik az alsóház, felsőház elnevezés. (Az ötlet megvalósításához már csak a fórummotor program elkészítése, fórum beindítása, működésének megszervezése hiányzik :)
süti beállítások módosítása