1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.06.17. 08:42 HaFr

Hatalmasat nő a kiszolgáltatottságunk az új szuperszemélyivel

Egy hamarosan benyújtandó törvényjavaslat szerint egyetlen elektronikus kártya váltaná fel az adó- és tb-kártyát, a személyi igazolványt és akár a BKV/BKK bérletet. Ez egyfelől könnyebbséget jelent a polgárnak és az államnak, másfelől olyan mértékű adatkoncentrációhoz vezet, amely kiszolgáltatottá teszi az embereket az állammal és az esetleges visszaélőkkel szemben, írja a napi.hu.

A személyi adatok ilyen összekapcsolása egyetlen rendszerbe hallatlanul veszélyes, de a veszély nem fogja elérni a magyarok ingerküszöbét. A legtöbb érintett embernek nehéz lenne elmagyarázni, miért baj, ha egyszerre valósul meg, hogy 1. az államtól származik a jövedelme: ez ad neki munkát közfoglalkoztatóként, a magáncégeknek kiírt (korrupt) közbeszerzések kiírójaként és támogatások megítélőjeként, és ez biztosítja a nyugdíját, 2. ha állami bankokon vagy a bankfelügyeleten keresztül a költési szokásai is elérhetők, a magánélete nagy része nem magánélet többé, 3. ha az állam finanszírozza az egészségügyi ellátását és működteti az egészségügyi intézményeket, irányítja az oktatási és családtámogatás rendszerét, 4. ha az állami propagandán nő fel minden közéleti kérdésben és értékválasztásában, és immár 5. ha az állam minden személyes (adó-, egészségügyi, és közigazgatási természetű) mozgását egyetlen adatbázisban egyesítheti, monitorozhatja, és profilírozhatja (amellett, hogy adott esetben meg is figyelheti őt, az internethasználatát, a telefonját, és kompromittáló adatokat gyűjthet róla észrevétlenül, közvetlen titkosszolgálati módszerekkel is).

A legtöbb embernek nehéz lenne megmagyarázni, hogy a fenti tényekből milyen szorosan következik az a -- történetileg is megalapozott -- általános magyar érzés (inkább csak érzés, mint tudatos választás), hogy "jobb nem ugrálni". A legtöbb ember nem értékeli maga számára, hogy ami a fentiek szerint az életében zajlik, abból bizony szorosan következik a saját apolitikussága, a "nehogy még rosszabb legyen" attitűdje, a felsőbbség előtti meghajlása!

A magyar jog szerint is -- írja a TASZ a javaslat véleményezésében -- csak célhoz kötötten lehet a polgárokról adatot gyűjteni - ezt megteheti minden hivatal a saját területén -, ám a célhoz kötöttség már nem valósul meg, ha ezeket az adatbázisokat összekapcsolják. Az állampolgárok kiszolgáltatottsága ezáltal potenciálisan teljessé válik az állammal, és az azt üzemeltető nyilvánvaló személyes érdekekkel szemben, miközben az állampolgárok állam feletti kontrollja gyakorlatilag már nem létezik. Ezt pontosan érezzük, de nem tudatosítjuk magunkban, és mi mást, mint a demokráciával szembeni mélységes enerváltság elismerését látom abban, hogy nem is vállalkozunk  legalább részleges ellentámadásra az autonómiánk visszaszerzése érdekében.

Erre a szörnyszülött Leviatánra legtöbb állampolgár csak a vállát fogja megvonni. Azt mondja, van neki egyéb baja is annál, hogy ilyen távoli, érthetetlen dolgokkal foglalkozzék, és egyébként is így jó, praktikus, biztonságos, és talán olcsóbb is. De azt érzi, hogy úgy is reménytelen egy ilyen küzdelem. A helyzet minden szempontból elkeserítő. A kiszolgáltatottságunk és az irányíthatóságunk olyan mértéket ölt, amelyből nincs visszaút, és a demokrácia egyre inkább délibábbá válik.

142 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr537550578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevetőharmadik 2015.06.17. 08:57:02

Oh, van ennél gonoszabb mondás is az ellenérzéseinkre: "ha nincs titkolnivalód, akkor miért zavar?"

És mivel erre a kérdésre csak többlépcsős magyarázatot lehet adni, az átlagalattvaló szemében-fejében a magyarázó máris vesztett. De honnan van az emberek ekkora jelentős részében ilyen mindent elsöprő vágy az erőnek való alávetettségre és kiszolgáltatottságra?

Varjú · http://www.varj.freeblog.hu 2015.06.17. 09:02:11

Je suis legtöbb ember, pedig általában liberálisként aposztrofálom magamat (kicsi állam és személyi szuverenitás szempontjából mindenképpen). Nem mondom, hogy nem lehet igazad, de abból nem lesz poszt, hogy "nehéz lenne megmagyarázni", aztán nem is magyarázod meg.

A kicsi állam egyik fő ellensége az ötszáz különböző egymással vetélkedő, inkompatibilis osztály és alosztály, aminél mind külön kell azonosítanod magadat. Ma ha az NAVval levelezek, ugyanúgy minden egyes alkalommal le kell írnom a személyi, az adó és a TB-számomat... na mindegy, én üdvözlöm ezt a lépést. BTW, nem ugyanez az egykártyás rendszer van az észteknél is?

Azt meg végképp nem értem, miért mosod ide, hogy "az állami bankokon vagy a bankfelügyeleten keresztül a költési szokásai is elérhetők..." és "adott esetben meg is figyelheti őt, az internethasználatát, a telefonját...", amikor ezek az egykártyás rendszertől teljesen függetlenek. Bár azt persze értem, hogy együtt az egész már túl sok.

Csakhogy szerény véleményem szerint az egykártyás (később akár biometrikus) azonosítás egyértelműen a jövő, az állami nyugdíj/bank/propaganda/stb. meg a múlt - ha a kettő együtt ijesztő kombó, akkor nyilván a múltnak kéne búcsút inteni és nem a jövőt visszafogni (ami történelmi tapasztalatok alapján amúgy sem szokott működni).

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.17. 09:05:09

@Varjú: hát, furcsa liberális vagy te, annyi bizonyos, bár ha a liberalizmus éa az etatizmus összefonódását nézem a hatvanas évek óta, akkor még lehetsz is

egyetmondok 2015.06.17. 09:15:52

Ehhez képest érdemes Lázár úr minapi,az államról szóló őszintéségi rohamát értékelni.

És ami a fontos a posztban az az, hogy mindez egy folyamat részeként kerül elő, hogy tehát ismét jön egy tégla abba a falba,amelyet pont lebontani kéne.

Egy ilyen ötlet olyan állam esetében, amely eleve nem a centrális erőtéren nyugszik, akár még egyszerűsíthet is,pl. adóadminisztráción.

Olyan ez,mint az állami tulajdon: nem az a kérdés, hogy az jó vagy nem jó,az a kérdés,hogy az állam milyen,amely tulajdonos, hogy tehát az állami tulajdon a hatalom koncentrációt szolgálja,vagy sem.

S nem csak a demokrácia válik illúzióvá,a részvétel,de annak esélye is,amelyről a magyar társadalom szinte e legkevesebb ismeri,a jogállam.

nevetőharmadik 2015.06.17. 09:22:50

@Varjú: Nem lenne ezzel semmi gond, ha garantálva lenne, hogy az államot kizárólag szent, tisztességes és mértéktartó emberek vezetik. Szerinted ma Magyarországon ez garantálva van? Szerinted a történelmünk arra tanít, hogy nagy valószínűséggel kiváló emberek kerülnek hatalomra, akikre rábízhatjuk az életünket is, vagy gazemberek, akikre egy vasgolyót sem bíznál?

Ennélfogva SOHA nem adunk az állam kezébe olyan eszközt, amivel rosszindulatú ember (mert emberek irányítják az államot) visszaélhet.

Az egyszerűség sem mindig szempont: gondolj csak a jelszavakra az interneten. Miért nem lehet(ne) mindenhol 1234 a jelszavad? Miért kell bonyolult jelszavakat megjegyezni, miért kell(ene) minden szolgáltatásban más jelszót használni? Mennyire megkönnyítené az életet!

Igen, és mennyire megkönnyítené a bűnözők dolgát is!

Pontosan ezért nem hagyjuk a pótkulcsot a lábtörlő alatt, sőt, pontosan ezért zárjuk be az ajtót is, ha elmegyünk otthonról. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha mindig nyitott ajtó várna otthon, különösen, ha sok csomaggal érkezünk haza, nem? És mégsem hagyjuk nyitva az ajtót, bármilyen kényelmes lenne is, mert

NEM BIZ-TON-SÁ-GOS!

Nem bízom az emberekben, az összesben? Hát kurvaélet, hogy nem! Egy olyan országban, ahol ha az állomáson elejtem a pénztárcámat, és másfél nap múlva még ott van, mert senki sem nyúl ahhoz, ami nem az övé, meg lehet kockáztatni, hogy a kényelem javára feladjunk a biztonságból.

De pont nálunk? Ne vicceljünk már!

egyetmondok 2015.06.17. 09:34:10

@nevetőharmadik:
Olyan garancia nincsen, hogy az államot szent,tisztességes,mértéktartó emberek vezethessék.
Erre találta ki a nyugati politikai civilizáció az intézményeket,amelyekben érdemesebb,jobb hinni (az emberek helyett),s ha az intézmények helyett egy közösség az emberek hatalmában bízik,ott jobb az ilyen ötletektől tartani,ott jobb,ha tízféle igazolványunk van, tízféle hivataltól.

Varjú · http://www.varj.freeblog.hu 2015.06.17. 09:35:36

@HaFr: Ez megint nem válasz, ráadásul fogalmam sincs, honnan veszed az etatizmust.

Szoftverfejlesztő vagyok, az esetek 90%-ában olyan ügyfelekkel kommunikálok, akinek fontos a gördülékeny ügyintézés és a felhasználói élmény. Éppen ezért lep el a hideg veríték minden alkalommal, amikor a magyar állammal hoz össze a balszerencse. Ilyenkor arról álmodozok, hogy van egy db. Magyar Állam nevű hivatal, ami 90%-ban online intézi az ügyeit, de ha be kell menni hozzájuk, akkor egyazon épületben (pl. a polgármesteri hivatalban, az egyszerűség kedvéért) intézhetek bármilyen ügyet. Ja és mindez a jelenlegi bürokrácia létszámának felével-negyedével, az átlagember számára is átlátható jogszabályi környezettel és erős civil kontrollal.

Nem tudom igazából, hogy mindez milyen viszonyban van a klasszikus liberalizmus elveivel, de hát az alapfeltételeit eleve az utóbbi évtized technológiai fejlődése teremtette meg, így 50-100 éves eszmék valószínűleg nem is applikálhatóak rá egy az egyben.

egyetmondok 2015.06.17. 09:37:33

@Varjú:
Lehet ám nagyon durva,utálatos,mocskos kicsi állam is,amely hatalma alatt az ember nagyon kiszolgáltatott, miközben fantasztikus elektronikus,egyszerű és gyors az állami adminisztráció: fénysebességgel tesz bárkit kiszolgáltatottá.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.17. 09:40:28

@Varjú: a szoftverfejlesztő lét nem garancia semmire a liberalizmust illetően, sőt nekem inkább annak technokrata, etatista oldalát erősíti -- ha nem érted, hogy a hatékonyság -- főleg a monista, centralizált platformon -- adott esetben veszélyes, akkor hiába magyarázok

tamas11 2015.06.17. 10:02:58

@egyetmondok:
Így van.
Egy példával szolgálnék, kisvárosi utcai megyfigyelőrendszerünkről.
Ez jó, ez kell, bólogattunk rá mindannyian, mert biztonságot jelent, garázdák ellen, és a parkolási, közlekedési mizériákra is hoz valami választ..
Csakhogy.
Amikor az én autómat buzerálták a kamera alatt (!), akkor nem működött épp a rendszer, és nem is fértem hozzá mint civil, annak feltételei vannak.
De amikor egy politikailag rosszfelé elkötelezett ,nemszeretem figura parkolt le tilosban, futva rohantak ki hozzá a közterületesek, hogy azonnal, "idejében" lefüleljék, megbüntethessék...
Borzasztó ám, biztonság címén ilyesmit látni.
Alig hihető, hogy nem élnek vissza valamivel, bármivel, hiszen a közeg maga a visszaéléseké.

Most látom, hogy közben te is ugyanerről értekeztél (9.22.50 -kor

tamas11 2015.06.17. 10:04:15

@tamas11:
pardon, az épp nevetőharmadik volt...

abdul hackeem 2015.06.17. 10:16:51

Továbbfejlesztett változat. A fejbőr alá ültetett, GPS-es nyomkövetős chip közvetlen kapcsolatban van viselőjének agyával. Az eszköz lehetővé teszi a blogger által 1-5 pontokban említett tevékenységek automatikus monitorozását és továbbítását a Nagy Testvér számára. Az áramkörbe integrált kommunikátor a Gondolatrendőrséggel állandó kapcsolatban áll.

Varjú · http://www.varj.freeblog.hu 2015.06.17. 10:20:55

@HaFr: Persze, hogy nem garancia semmire, csak a perspektívámat magyarázom.

Ebből a perspektívából nézve az állam mesterséges szétdarabolását nagyjából ahhoz tudnám hasonlítani, mintha egy civil ügyfélnek nem lennék hajlandó odaadni a bankszámlaszámomat, hogy utaljon nekem, mert hátha visszaél vele. Ehelyett az lenne a protokoll, hogy a cég egyik alkalmazottjának elküldöm az egyik felét, a másiknak a másik felét, utaláskor közjegyző jelenlétében az egyik beüti az elejét, kimegy a szobából, majd bejön a másik, beüti a végét és a közjegyző megnyomja az utalás gombot. Egy ember egyperces munkájából sikerült három ember félórás munkáját kreálni (plusz a résztvevők összeszervezése) - na nagyjából így működik ma a magyar állam.

Nekem erre nincs szükségem, nekem arra van szükségem, hogy az ügyfél büntethető legyen. És az ideális államra is így tekintek, egy számonkérhető és büntethető, közönséges szolgáltatóra. Ebből a szemszögből a jog és az állam szétválasztása létfontosságú, de az apparátus továbbdarabolása értelmetlen.

Geo_ 2015.06.17. 10:23:02

Volt dolgon IT rendszerekkel - s hasonló dolgok mindig felmerülnek.

Egyrészt ma már igazán nem gond név, an, szül.dátum alapján összekapcsolni rekordokat - vagyis nem lesz nagyobb a kiszolgáltatottság, ugyanis az megoldható, hogy a hozzáférés megfelelően legyen szabályozva, s ez ellenőrizhető is. Vagyis a kérdés inkább az, hogy megbízhatunk-e az intézményekben, tudjuk-e ellenőrizni őket.

Ezért inkább az egyén sérülékenységét tartom nagyobb veszélynek - ha elveszti, ha illetéktelenek kezébe kerül. Ma is úgy mész ki az utcára, hogy nálad van a sziged, TB-számod, adószámod, bérleted, bankkártyád.

zipe moha 2015.06.17. 10:30:42

@nevetőharmadik:

"De honnan van az emberek ekkora jelentős részében ilyen mindent elsöprő vágy az erőnek való alávetettségre és kiszolgáltatottságra? "

...talán az egyik lehetséges válasz, hogy az individualizáló felerősödésével az ember személyes perspektíva horizontja 60-75 évre lecsökkent....
ezen a horizonton szeretné a személyes " hasznait" maximalizálni....és mivela tömegek materialisták és új pogányok beleértve a névleges keresztényeket is egójának hódol...mert "hite szerint számára nincs tovább... épp ezért és ebből következően tehát utána tényleg a vízözön....ezért nincs történelmi emlékezet tovább adás, kincsképzés, családi-közösségi generációs perspektívák..

vajon ma az átlagnyugdíjas gondol -e arra hogy mit , hagyott az unokáira??...talán átfut egy kis rossz érzés...de ez minden...nem gondol.... a saját harcai melyet önmagáért ( alibiként a "gyerekeiért") folytatott lekötötték s fel is oldották 25 évvel a halála után már kevés sírhely lesz újra váltva is.. talána e korszellem az egyik lehetséges oka a jelenségnek

2015.06.17. 10:39:16

@Geo_: "a kérdés inkább az, hogy megbízhatunk-e az intézményekben, tudjuk-e ellenőrizni őket." Szükséges eszközök hiányában nem és nem.

zipe moha 2015.06.17. 10:42:39

..érdemes megnézni alkalmanként a főként nagyobb városi temetőket...csak úgy sárgáll a sok figyelmeztetés miatt, hogy a hozzátartozóknak ideje újraváltani a sírt mert lejárt...aztán a jelzés lekerül és szép csendeben újrahasznosítják a kifizetetlen sírokat...itt pontosan felmérhető, hogy egy film végleg elszakadt

static.origos.hu/s/img/i/1501/20150119osszetort-sirkovek-a-budapesti-ujkoztemetoben4.jpg?w=666&h=444

2015.06.17. 11:01:26

@megamind: ... és még a megfelelő eszközök is kevesek, mert, hát elég sokat olvashattam itt is: polgári mentalitás hiánya oszt csókolom mindennek off...

pucros 2015.06.17. 11:05:32

Nem az államtól származik a jövedelmem, a munkáltatómnak se megrendelője az állam, nem állami a bankom, nem hat rám az állami propaganda, és sajnos s egyben remélhetőleg valószínűleg a nyugdíjam is csak igen kis részben lesz majd állami.
Viszont szívesebben látnék kisebb, áramvonalasabb államot, szívesebben hordanék kevesebb szirszart magammal a tárcában. Logikusnak látom, hogy ahol egy szolgáltatónak az ügyfele vagyok, ott egy azonosítom legyen (ahogyan ma is ugyanaz a Telekom-azonosítóm a telefon-, kábeltévé-, internet-, gáz- és áramszolgáltatóval szemben).

2015.06.17. 11:18:29

minden kormányzati rendszer relációs adatbázisokra épül. és ebből következően a táblázatokban tárolt adatok pillanatok összekapcsolhatók. ezért hívják ezeket az adatbázisokat relációsnak.

értem persze, ha egyáltalán ne létezne semmilyen személyi azonosító jel és lehetne akár több társadalombiztosítási kártyád, ahogyan mondjuk bankszámlád, sim kártyád is, akkor nem nagyon tudhatnák meg az adóhivatalban, hogy lábgombára vettél vényköteles krémet. mert erre a célra egy teljesen különálló tb számlát nyitottál. így kevésbé élhetne vissza az állam, csak az a probléma, hogy ezzel az állampolgárok élnének vissza.

azt gondolom, hogy minden vonatkozásban 1 kártya kell. szabad orvosválasztás van. és így a szemorvos doki láthatja, hogy valakinek lábgombája is van. szabadon lehessen bankolni. de összesen csak 1 bankszámlád lehessen. független brókereken keresztül szabadon köthetsz üzletet. de a jövedelmed egyetlen számlán keletkezik. és az adóhivatal láthatja, hogy az milyen munkavégzéssel vagy tőkebefektetések eredményeként jött létre. a pénzmosásnak másképp nem is nagyon lehet elejét venni. csak úgy ha 1 személynek legfeljebb 1 bankszámlája van. 1 telefonkártyád legyen. ha elveszted, akkor adjanak egy újat. és a régit tiltsák le. ez lenne a normális.

ha valaki akar egy szuperkártyát, akkor legyen lehetősége ezt kiváltani. a politikusnak ez legyen kötelessége. ne lehessen kavarni azzal, hogy van titkos bécsi, berni bankszámla. lázár jános gyűjti a pénzt boldizsár fiának. rendben van. ott a pénze. azt neki gyűjti. de nem nyithat számlát a pártnak bissaui útlevéllel. rogán antalnak vagy kósa lajosnak legyen 1 bankszámlája. és egyszerűen le lehessen kérdezni, hogy tóni, lali: honnan van a pénzed.

zipe moha 2015.06.17. 11:18:40

@megamind: ...van mit megbeszélnünk, nekünk magyaroknak..de ez csak a függetlenség megszerzése után lehetséges..

addig pedig minden! beszéd,gondolat oszlásra váró silány végtermék csupán...aminek a szavatossági ideje maximum 60-75 év , mint az egyénnek akitől származik

panelburzsuj 2015.06.17. 11:49:58

@Geo_:
Én is azt gondolom, hogy az állam kukkolási vágya mondjuk Martinovocs Ignáctól "Dalos" ügynökig is eléggé határozottan megmutatkozott már - úgyhogy a kérdés nem az, hogy az állam kurkászik-e az életünkben, hanem hogy ezt milyen hatékonysággal, mondhatni: mennyire drágán csinálja.

2015.06.17. 11:51:31

@pucros:
igazából a telekomnál nem kellene nyilvántartani, hogy az anyukád nevét és azt, hogy mikor születtél. a távközlés szempontjából előbbi irreleváns információ. utóbbi pedig opcionális. megadhatod persze azért, hogy a marketing osztály ebből statisztikát készíthessen ha cserébe adnak egy ajándéktárgyat. de ezt nem nagyon lehetne kötelezővé tenni. ehhez képest a telekom ezeket leszarja. persze nem csak ők, hanem az összes multinacionális nagyvállalat. a tapasztalatom az, hogy hasonló módon működnek, mint az állam. a multiknál nagyobb indulő tőke.

egyre több dolgot rögzítünk. a munkahelyen a szomszédnak nem odaszólunk, hanem írásban csetelünk. nem kinézünk az ablakon, hogy milyen idő van, hanem megnézzük az okostelefonon. és az rögzíti. így ezt a digitális világot alaposan át kellene gondolni.

és úgy képzelem, hogy egy kisebb városban kellene kísérletezni. mert nem nagyon van olyan modell, amivel előzetesen majdnem mindenki egyetértene akár a fővárosban, akár országosan.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2015.06.17. 12:01:21

@zipe moha: Tudom, hogy csak 60-70 évig élhetek, de a haszonmaximalizáció helyett a természetvédelemnek szenteltem az életemet, mert az élhető környezetnél nincs jobb örökség. Csupasz popsival jövünk-megyünk, és nincs se rajtunk, se a koporsón zseb. A nagy tulajdon csak gond, értelmetlen pótcselekvés a felhalmozása.

2015.06.17. 12:07:02

@panelburzsuj:
vagy ott van a papság a gyóntatással.

kov_vacs 2015.06.17. 12:13:29

Az a rettenetesen nehéz ebben az ügyben,
hogy _önmagában_ nem lenne baj egy totális központi adatbázis, az egydarab kártya, HA.

És itt lép be az a nagyon bonyolult történet, hogy mi az állam, hogyan működik egy társadalomban a bizalom, és mi az, amit nem lehet szabályokkal sem garantálni, mert valami másnak kell mögötte működnie, nehenez megfoható dolgoknak, erkölcsnek, tisztességnek, jóindulatú hozzáállásnak stb.

Ugyanis vannak helyek, ahol az állam elképesztően sokat tud a polgárairól, illetve akár a polgárok egymás adatait ismerik egészen részletesen - mégsem arra használják, hogy a polgárokat sakkban tartsák, hanem pl valóban hatékony és egyszerű ügyintézésre, vagy büszkék rá, hogy miközben mindenki megnézheti a másik adóbevallását a neten, hihetetlenül tisztességes a saját közösségük.

Engem nem zavarna, ha az állam _annak érdekében_, hogy szükség esetén csak 1-2 gombot kelljen megnyomnom a számítógépen, és ezzel mindent elintézhessek, minden adatomat összedésülné és gondozná.

Csak sajnos nem bízom az államban.
Mert az állam _ellenem_ működik és nem értem.

2015.06.17. 12:18:04

@panelburzsuj:
szóval szerintem itt is az a kérdés, hogy meddig tart a helyi társadalom. és az milyen közfeladatot tud ellátni.

egy faluban van egy iskola. tegyük ki közszemlére minden gyerek ellenőrzőjét? és lehet, hogy a parasztok azt mondják, hogy így lehet a gyerekeket ösztönözni. mert lehet, hogy józsika nem jó matekból, de gyorsan fut. vagy fordítva. csak ilyenkor jön a "tasz", hogy ez tilos, mert a gyermekek jogai sérülnek. mi köze a szomszédnak, hogy az a másik gyerek hányasra írta a matek dolgozatot, vagy mennyit futott a cooper teszten. de lehet, hogy jóska azt mondja a gyerekének. fiam, ha már matekból nem vagy jó, akkor fussál azon a cooper teszten. apád mit mond a többieknek a kocsmában. szóval ez nem feltétlen rossz. persze lehet, hogy így egyes gyerekeket megaláznak. és öngyilkosok lesznek. szerintem nincs olyan "szuperelmélet", ami ezeket megoldja. a megoldások között vannak jobbak és rosszabbak, de végső soron környezetfüggőek.

mert egy olyan társasházban, ahol azt se tudom, hogy ki a szomszéd egész más a helyzet, mint ott ahol mindenki néném, bátyám. vagy ha nem is rokon, akkor is "földi".

zipe moha 2015.06.17. 12:21:22

@panelburzsuj: ...emberek..egy state capture kellős közepén polemizáltok egy ideális állami hozzáállásról...ennek vajon mi értelme???...addig sem kell beszélni a polgár egyetlen feladatáról ilyen helyzetben, az ellenszegülésről???

ha valaki látott már gépesített vágóhidat, hát ez is itt pont olyan ...állunk marhaként szépen a sorban...de legalább közben beszélgetünk

zipe moha 2015.06.17. 12:25:21

@Gamma Leonis: köszönöm, hogy érdemben elgondolkodtál a felvetésen....

panelburzsuj 2015.06.17. 12:43:12

@unionista᠍:
Kisközösség is tud brutális lenni.

Kálvinistaként a gyónási tittokal visszaélés mellé bizobnyára találnál olyan eseteket - éljen aza egynesúly!... - amikor a reformált eklézzia csinál ki ártatlanokat.

Bigottságból, számításból -sőt olykor csak a "dolgok természetéből" következően. Amikor mindenki tudja, hogy a mechanizmus csapdájába esett- de senkinek sincs mersze széttörni a gazdája ellen fordult "eljárás" nevű fenevadat.

2015.06.17. 13:00:44

@Szakadás: szabályozhatóak? okés... akkor rendben van... hagyjuk a látszathőbörgést.

megalol

panelburzsuj 2015.06.17. 13:00:52

@Szakadás:
Lám, milyen sokfélék vagyunk: nekem pont az a kényelmetlen érzésem, hogy eza poszt nagyon is valódian - hőbörgés...

2015.06.17. 13:25:42

@zipe moha:

hiszel a pokolban?

egyénként könnyű megszerezni. megtartani már nehezebb, mert hát folyamatos kockázattal jár az ilyen élet, amiről sokan elfeledkeztek. s most újra meg kell szerezni azokat a dolgokat, amik a legfontosabbak, amikért élni akarunk. ott vagyunk már, hogy végre ezeket tesszük kockára? mármint ezek a dolgok végre elérhető közelségbe kerültek, akad némi esély rá, avagy még mindig a régimódi... ?!

...már előbb beszélni kellett volna ...a lassan már szögesdrótok és vasrácsok világában ... ez egyeseknek mégiscsak vonzó, az életük megváltása lehet ... számukra ez a mennyország, nekünk marad a pokol.

abdul hackeem 2015.06.17. 13:45:07

@panelburzsuj: Hőbörgés? Vagyis azt gondolod, hogy nincs valóságalapja?
Ha jártál mostanában autópályán láthatod, hogy az állami autópályán szép információs táblákat helyeztek el szép állványzatokon. Amikor az állam elektronikus fuvarellenőrzést vezetett be szép műholdas (!) rendszert helyeztek el szép új állványzatokon. Jelenleg a szép állami sebesség ellenőrző rendszereket telepítik szép új állványzatokra.
Ez a három szervezet nem tudott egységes és hatékony rendszert kialakítani, és azt gondoljam, hogy az e-kártya a hatékonyság miatt lesz kialakítva?

panelburzsuj 2015.06.17. 15:50:35

@abdul hackeem:
Én azt tekintem hőbörgésnek a posztban, hogy kiszolgáltatottságunk foka HATALMASAT fog változni. És hogy pont ezzel a lépésssel, a nyilvántartások egységesítésével.

Nagyjából ugyanannyit éltem a régi átkosban, mint ebben az újban. És az orbáni állammocsok (újra)dagadását nem bagatellizálva még mindig úgy ítélem meg a saját személyes helyzetemet, az ismerőseimét, és híradásokban szereplő eseteket is, hogy nem kerültünk - eddig még legalábbis - ugyanolyan kiszolgáltatott helyzetbe, mint amilyenben a KGB és összes fiókintézményei által uralt világban voltunk.

Holott - holott éppen a technika olyat ugrott azóta, amiről az egykori állambiztonságiak még álmod(oz)ni se nagyon mertek.

2015.06.17. 15:59:02

@panelburzsuj:
a kálvinista reformáció kis túlzással csak brutális tud lenni. ami a "jó" gyereket eltaposhatja. és a "rosszat" rosszabb irányba terelheti. az első alternatíva a zsidókereszténység. de a protestáns többségű tiszántúlon a válasz nem pontosan az, mint a katolikus dunántúlon. a dunántúli független kerületeket nem pontosan úgy kell szervezni, mint a tiszai járásokat. persze a biogazdálkodáshoz mintát adhat a dunántúli sárvízi kistérség (hantos). mintát adhat debrecen ahhoz, hogyan agropoliszt, vagy iskolavárost, vagy vásárvárost építeni. hosszasan lehetne sorolni. szerintem nincs olyan szuper elmélet, ami ezeket "meghaladja". az a filosz, ami ezeket összekapcsolja döntően féligazságokból áll. ami nagyrészt biosz. és ami ezzel szemben áll az üres vagy hamis.

mert lehet, hogy gyügye másképp akarja megszervezni a hitközségét, mint ahogyan azt a tasz emberjogi aktvistái elképzelik. azért nem szavaznak rájuk. ezt a "demokratikus" oldal nem érti.

zipe moha 2015.06.17. 16:44:57

@panelburzsuj: ...a kettő között esetleg..:)

zipe moha 2015.06.17. 16:49:05

@panelburzsuj:..." Nagyjából ugyanannyit éltem a régi átkosban, mint ebben az újban. És az orbáni állammocsok (újra)dagadását nem bagatellizálva még mindig úgy ítélem meg a saját személyes helyzetemet, az ismerőseimét,...."
...nem azért csináltuk, hogy megversenyeztessük, melyik tud fejlettebb módon leuralni...másrészről pedig elmondod..." hogy úgy ítéled..." és ha majd "nem úgy ítéled" az jelent valami??...bármit??

a polgár mert autonóm alakít,nem " ítél"..szerintem

panelburzsuj 2015.06.17. 17:09:43

@zipe moha:
Van egy ajánlatom:

Ha ennyire ráérsz, olvad végig Panelburzsuj Összes Műveit, és szedegesd ki belőle, amit "csak" beszélgetésnek (=locsogásnak) ítélsz. A maradékot meg tedd a "politikai cselekedet" dobozba.

Ha semmi sem marad - akkor majd megkövetlek téged - a "cselekvőt", az "alakítót".

zipe moha 2015.06.17. 17:14:21

@panelburzsuj: ...érzelmi alapon nehéz....józan válasz esetleg..:)

Shopping 2015.06.17. 17:22:45

Nem tudom más is rájött e már hogy mekkora LEHÚZÁS AZ EGÉSZ !!!
Mivel minden adat egy kártyán van, ezért pl. ha elköltözöl, a helyett hogy csak a lakcím kártyádat kellene lecserélni, ( ingyen ) válthatsz ki új kártyát 5-6,000-ért.

valasz a KE-nek 2015.06.17. 17:29:27

Nem igazán látom be, hogy mi köze van az elektronikus kártyának ahhoz, hogy
1, az államtól kapom-e a jövedelmemet vagy sem. Elektronikus kártya nélkül is van aki onnan kapja, van aki meg nem. Semmi nem fog változni
2, a költési szokásaimat ismeri a bankom, vagy az állam. A bankom eddig is ismerte, meg ezután is fogja, ugyanígy az államnak is volt lehetősége eddig is megismernie, ha akarta, ezután is lesz. Megintcsak semmi sem változik
3, ugyanúgy nem változik az eü ellátás, vagy oktatásban sem semmi a elektronikus kártyától
4, azt már végképp nem értem, hogy az állami propagandának mi köze az elektronikus kártyához
5, a titkosszolgálati megfigyelések esetén sem változik semmi, eddig is volt, ezután is lesz

Szóval mi is a gond igazán az elektronikus kártyával?

valasz a KE-nek 2015.06.17. 17:33:36

@Shopping:
Mivel elektronikus a kártya, az adatok is nyilván elektronikusan lesznek nyilvántartva. Így akár még az is lehet, hogy bármilyen változás esetén bejelented azt és az új adatot töltik fel a kártyára, nem kell cserélni.
Egyébként meg, gondolj bele milyen jól jársz vele abban az esetben, ha elveszted a pénztárcád. Nem kell ötféle helyre rohangálnod, öt különféle kártyát igényelned.

abdul hackeem 2015.06.17. 17:38:35

@panelburzsuj: Azt gondolom, hogy az adatbázisok "összekötése" eddig rendőri, bírói stb. közreműködéssel történhettek meg, egyedileg. Az e-kártyával ez automatizálható lenne mindenkire.
A megoldás az lehetne, hogy olyan személyi azonosítót készítenek, amely alkalmas az e-azonosításra az egészségbiztosítómnál, a nyugdíjbiztosítómnál, a bankomnál stb. , ezen intézmények pedig egységesen felkészülnek ennek fogadására. Ettől azonban még lesz külön egészségpénztári kártyám, bankkártyám, vállalati belépőm stb. :-)

Mr. Neutron 2015.06.17. 17:42:04

Hm, ez a poszt adottnak veszi, hogy az e-SZIG adatkoncentrációhoz vezet és a személyes adatok összekapcsolásával jár. Szabadna esetleg tudni, hogy milyen adatok fognak koncentrálódni és milyen adatokat fognak ezután összekapcsolni, amit eddig nem? Mert ha ez nincs a cikkben okosan megindokolva, akkor a poszt következtetései egy kupac... öö...

homokvárra épülnek.

panelburzsuj 2015.06.17. 17:48:53

@abdul hackeem:
Pont ez kérdés veleje.

Hogy eddig ellenáltak-e a "rendőri-bírói" (stb.stb.) szervek a kéréseknek (pl. hogy más szerveket "kérjenek"...) - illetve fordítva: az a szerv, amely automatizálHATja az adatvadászatot - az vajon mennyivel lesz immunisabb vagy szervilisebb?

Mellékkérdés: és ki fog kiértékelni? Súlyozni? Mintázatot keresni? Mire mennek sok tízmillárd bocicsoki-számlával?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.17. 18:05:06

@valasz a KE-nek: khm, ezek együtt erősítik a kiszolgáltatottságot, nem azt mondtam, hogy ezek a szig-en keresztül érvényesülnek

fda 2015.06.17. 18:08:15

A cikkírónak pedig, saját szóhasználatával élve, "nehéz lenne elmagyarázni", hogy attól hogy van egy adószáma tajszáma és még másik 10 száma, attól ezek egy számítógépes rendszerben teljesen triviális módon összeköthetők.
Kérdezze csak meg a munkáltatóját, hogy egy vacak munkaszerződés miatt hányféle adatot kértek el tőle, mikor felvették. És azok egy ugyanazon rendszerben vannak.

Egyébként komoly visszaéléseket lehet így csinálni, például összeköthetők az adózási adatok azzal, hogy mikor voltál utoljára influenzás. Persze ezeket az adatokat nem akkor látja valaki, ha tudja az azonosító számokat, hanem akkor, ha van hozzáférése pl. az egészségügyi nyilvántartáshoz. Ott meg ugye teljesen mindegy, hogy pontosan milyen nevű azonosító alapján keresek...

Sokfelé, Európában is egyetlen ilyen kártya van, és akinek van jogosítványa pl. teherautóra, annak az ezt mutató kis szimbólum is rá van nyomva ugyanarra a kártyára... És senkit nem zavar, hanem ez egy kényelmes rendszer.

Rwindx 2015.06.17. 18:13:14

Az 1 kártya nem azt jelenti, hogy 1 azonosító. Technikailag egy ilyen kártyán viszonylag egyszerűen megoldható hogy n db (szig,TAJ, adószám, stb) azonosítót tároljon, és csak a szolgáltatás gazdája férhessen hozzá.

Amúgy, ha az állam utána akart nézni egy delikvensnek, eddig is simán megtehette. Kb annyi db telefonba kerül, ahány féle adatra van szüksége...

valasz a KE-nek 2015.06.17. 18:15:06

@HaFr:
Na, de hogyan erősítik a kiszolgáltatottságot? Az e-szig-hez nem kötődő dolgokkal próbáltad indokolni.
Nincs összefüggés az e-szig bevezetése és az általad felsorolt lehetséges problémák között.
Persze, problémás, hogy egyre több dolgot tud rólunk egy csomó szervezet, nemcsak az állam, de ez eddig is probléma volt és az e-szig bevezetése ezen semmit nem fog változtatni.

zipe moha 2015.06.17. 18:17:11

@panelburzsuj:
..."Keresztelkedj ki."...keresztelkedj be és élj is a szerint ...ha már javaslunk egymásnak..:)
nem akarlak feleslegesen hergelni, elég hogy megérintett a tehetetlenséged...de akkor írd ezt, ne "Ítélj" az nem a mi dolgunk és ráadásul nem is érdem...le kell szokni a mellébeszélésről

Le Orme 2 2015.06.17. 18:36:35

Semmilyen problémát nem okozna az egyetlen személyi azonosító használata, ellenben olcsóbb és egyszerűbb lenn. A különböző rendszerek ugyanis most is egybekapcsolhatók, csak a születési év, hely, név és anyja neve kell hozzá.

Mr. Neutron 2015.06.17. 18:36:37

@HaFr: Jajj, fenn van a Kormány honlapján a törvénytervezet. Nézd meg a 2. § (10) bekezdésében azt a részt, ami az 1992. évi LXVI. törvény 29/B. §-t érinti. Ott az (1) bekezdésben találsz egy felsorolást arról,hogy a tárolóelemet úgy kell kialakítani, hogy bizonyos adatokat csak az arra törvényben felhatalmazott szervek és személyek olvashassanak ki. Ha megnézed, hogy mire hivatkozik a felsorolás, akkor látni fogod, hogy pl. a TAJ számra és az adóazonosító jelre. Mit jelent ez? Azt, hogy hiába teszik rá ezeket az adatokat az e-SZIG-re, a "kártya-hardverben" olyan korlátozás lesz, ami miatt csak az férhet hozzá a nevezett adatokhoz, akit erre a törvény kifejezetten felhatalmaz. Tehát senki nem férhet hozzá olyan, a kártyán elhelyezett adathoz, amit eddig nem láthatott. Akkor miért állítja a cikk, hogy "hatalmasat nő a kiszolgáltatottságunk"?

Mr. Neutron 2015.06.17. 18:37:31

(Ó, a fenébe, mintha lenyelte volna a blogmotor ez előző hozzászólásomat.)

Geo_ 2015.06.17. 18:55:17

@megamind: viszont ezek az intézmények ma is rendelkeznek az adatainkkal - úgyhogy a helyzet SZVSZ nem romlik.

Pyrrhus 2015.06.17. 19:02:12

Arra kíváncsi leszek, hogy az aktuális lakcímet hogyan fogják mindig az aktualizálni egy 10-15 évig érvényes plasztiklapon. Van, aki félévente költözik...
Ehhez már nem dombornyomás, lézer-gravír, hanem kijelző kell rá...szerintem.

Mr. Neutron 2015.06.17. 19:06:59

@Pyrrhus: A fent említett törvénytervezetben nem olvastam, hogy a lakcím rajta lenne a kártyán. Se gravírozva, se a chipben.

Killary Fucking Clingon 2015.06.17. 19:10:27

Tehát, nézzük jól értem e.. A sok Amerikába járó ormányos liberális nyafog hogy juj rengeteg infót tud majd az állam és hú meg ha..

Szóval az USA-ba utazáskor adott ujjlenyomat és írisz szkennelés néha DNA mintavétel nem számít problémásnak, csak a Magyar Köztársaság egységesített azonosító kártyája, amire nem kötelező ujjlenyomatot adni.. Aha, értem már.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.17. 19:18:55

@Shabby Bear: nem úgy tűnik, mintha értenéd .. ez a mi országunk, teljesen más tészta, mintha be akarsz vhova utazni, és ezért meg kell felelni a helyi reguláknak, amelyek ráadásul teljesen más betekintést engednek az életbe -- messze nem olyan alaposat, egyébként sem tudom, miféle DNA (DNS?) mintavételről beszélsz

Killary Fucking Clingon 2015.06.17. 19:36:54

@HaFr: Ha akarod elintézem neked hogy a következő USA utadon legyen benne részed. :) Igen a DNA azt jelenti magyarul hogy DNS, angolul DNA. Ebben az országban ez lesz a feltétel. Probléma? Nincs. Van félni valód? Nincs. Probléma? Nincs.

Taciturn 2015.06.17. 19:43:05

@Geo_: Egyetértek veled, de ahogy írod az emberek eddig is többnyire együtt tartották az igazolványaikat, tehát ha elvesztették együtt vesztettek el mindent.
A fényképes azonosítás, pláne egy igazolványkép alapján eddig sem volt megbízható, így a visszaélés megakadályozására a tárolt ujjlenyomat ezerszer megbízhatóbb lenne, de úgy tűnik pont ezt hagyják el.

zipe moha 2015.06.17. 19:53:49

@Geo_: ...annyian használjátok, mondd már meg légyszi mi az az szvsz...előre is köszi

zipe moha 2015.06.17. 19:57:01

@Shabby Bear: ...persze , hogy van csak téged nem érdekel mert laza vagy..vagy annak mutatod magad....

zobod 2015.06.17. 20:03:06

Az állam minden adatforgalmat monitorozhat. A privát adatforgalomhoz is hozzáfér, a POS terminál és a bank között, a BIX-en a netes forgalmat, a szolgáltatód rendszerén keresztül a letöltéseidet, hozzászólásaidat, átutalásaidat, vagy akár a mobilod és tornyok közötti forgalmazást. Mindebből titkot sem csinálnak, állítólag a cigánygyilkosságok elkövetői is cellainfók elemzése alapján kerültek képbe a nyomozóknál a sajtó beszámolói szerint. Nem látom be, miért lenne privacy szempontból minőségileg rosszabb állapot az, ha egy egységes azonosítód van a különféle állam-állampolgár kapcsolatokban, szemben a mostani, az adott kapcsolatra specifikus azonosítókkal szemben (adóazonosítójel az adókártyádról, TAJ szám a TAJ kártyáról, lakcímkártya, személyi, jogsi ... stb). Sokkal kényelmesebb lesz. Ha meg végre lenne valami egységes internetes ügyintézés mindenféle hivatali ügyintézésre, nem csak szja bevallás feltöltésére az Ügyfélkapun, vagy személyesen a Kormányablakon keresztül, akkor meg aztán úgyis mindegy mert akkor egy csatornán fogsz intézni minden hivatalos ügyet.

Nicktolvaj 2015.06.17. 20:04:01

A katkóknak ugye ott van a szentgyónás meg a lelki tükör.

Azoknak meg, akik képtelenek önerőből tiszteségesnek maradni, azoknak ott lesz a Nagy Testvér :D

Nicktolvaj 2015.06.17. 20:16:51

@zobod:

"Az állam minden adatforgalmat monitorozhat. A privát adatforgalomhoz is hozzáfér, a POS terminál és a bank között, a BIX-en a netes forgalmat, a szolgáltatód rendszerén keresztül a letöltéseidet, hozzászólásaidat, átutalásaidat, vagy akár a mobilod és tornyok közötti forgalmazást. "

Ez borzasztó.

És abba belegondoltál már, hogy mi, emberek csak penészréteg vagyunk egy piszok nagy kődarab felszínén, ami másodpercenként 30 km-es sebességgel száguld a vesztébe?

Vagy abba, hogy ez az egész, amibe, mint "valóságba" kapaszkodsz, csak illúzió, az agyhullámaink gerjesztette virtuális tér, mert valójában egy piszok nagy lukacsos massza vagyunk, aminek nem az anyag, hanem az energiahúrok rezgése a rendezőelve, és amit a kvantumhab habarcsa tart össze?

Ezek az élet nagy kérdései, nem az, hogy Orbán megtudja rólad, hogy minden hétvégére hat liter kólát, 10 csomag chipset, meg két tucat kondomot veszel :)))

Artifel 2015.06.17. 20:20:21

Nincs semmi félnivaló, mint ahogy eddig, úgy a jövőben is csak olyan kormányok és vezetők lesznek a világon, akik semmiképp sem fognak semmilyen személyes adathoz hozzáférni és visszaélni velük, ezt egyébként a történelmi és egyéb eddigi tapasztalatok is abszolút alátámasztják. Nem kell félni, hogy apró lépésekben válunk a rendszer szolgáivá, mert ez a rendszer csak jó lehet, meg is lett mondva és ígérve, s egyébként is egyből észrevesszük, ha már mégis nagy a gáz, s akkor is minden eszközünk meglesz, hogy egyszerűen és hatékonyan felléphessünk bármikor az esetleges elnyomóink ellen. De az ilyesmit, hogy baj lehet, amúgyis csak és kizárólag a paranoiás betegek hiszik el, azok meg menjenek el, és kezeltessék magukat. Én úgy gondolom, hogy ezek az adategységesítő és a hozzá hasonlatos lépések egyértelműen és kétségtelenül közelebb visznek az állandó, szakadatlan boldogsághoz, jóléthez és elégedettséghez, ami felé biztos és kényelmes úton haladunk immár rendületlenül.

Geo_ 2015.06.17. 20:25:57

@zipe moha: mondhatnám IMHO - in my humble opinion :-), mert kezdetben informatikusok fórumozgattak, s hozták az angol rövidítéseket, majd azután a magyar változat: SZerényVéleményemSzerint, s én akkor használom, amikor egy kérdésben nem akarom törésig elvinni a vitát, mert ez csak egy vélemény, ami lehet, hogy nem helyes.

on

2015.06.17. 21:12:22

Nem baj, majd kitrükközzük ezt is!

Geo_ 2015.06.17. 21:19:46

@Taciturn: nem értek hozzá - de olyasmit hallottam, hogy már ez sem olyan megbízható, ezt is el lehet lopni.

fifibá55 2015.06.17. 22:20:24

Az e-kártya unalmas, a sírás-rívás unalmas, helyette az anonim internet hozzáférés megszüntetésével sokkal izgalmasabb információkhoz és lehetőségekhez lehetne hozzájutni. Persze lehet, hogy elkéstem a gondolattal, és már dolgoznak rajta az illetékesek.

zipe moha 2015.06.17. 22:31:54

@Geo_: köszi:)sok embert láttam használni és nem értettem, nem tudtam kapcsolni semmihez...

magyarparaszt 2015.06.18. 00:00:00

Mivel ebben a jelenlegi kormányban egy szikrányi becsület sincsen, mindennek ellene vagyok, ami ennek a bűnbandának a kezébe újabb eszközöket ad a kontroll alatt tartásomra! Az a magát liberálisnak hazudó, fizetett nyomorult pedig éltesse csak félázsiában a kedvenc diktatúráját, oda való!

Sandor Akarki 2015.06.18. 00:33:05

Ahhh. Fáj a butaság. 20 éve össze vannak kötve az adatbázisok. A "központban" eddig is hozzáfértek.
Miről szól ez a cikk, vihar a biliben?

Sandor Akarki 2015.06.18. 00:35:20

@fifibá55: Az internet nem anonim. Szolgáltató tudja milyen IP címet osztott neked. SSH is törhető, az olyan kulcs ami bármit ér még mindig USA export korlátozás alatt van; tunneling-et is öt perc visszafejteni - innentől az anonim proxy sem anonim. Nyilván ez a többségnek nem meglepetés.

Bernik 2015.06.18. 02:23:26

"A személyi adatok ilyen összekapcsolása egyetlen rendszerbe hallatlanul veszélyes, de a veszély nem fogja elérni a magyarok ingerküszöbét."
Az átlagpolgár ingerküszöbét az éri el, ami a sajtó ingerküszöbét eléri. Ezért alapvető fontosságú a PÁRTATLAN média léte a demokrácia létéhez.
Ennek a borzalmas hírnek a felbukkanása óta figyelem, mennyire érte el ez a hazai média ingerküszöbét. SEMENNYIRE! Mégpedig azért, mert a média elsöprő része diktatúrapárti. Egyrészt a (volt) kommunisták mérsékelt szárnya, jelenleg "szocialista" mezben, másrészt a (volt) kommunisták ősbolsevik szárnya "nemzeti" mezben, álarcban uralja a sajtót. A két vörös ideológiájú, piros-narancs páros közösen 98 %-ban.
Mármost a hatalmon lévő kommunista szárny (maffia) egymás után lépi meg a kommunista diktatúra elmélyítését célzó, demokrácia elleni merényleteit, míg az ellenzékben nyálát csorgató kommunista brancs (maffia) a diktatúrához mellőzhető lépéseket színleg támadja.
Azonban ami neki is igen jól jön, ha majd újra hatalomra jut, azzal persze SEMMI gondja nincsen ennek a szárnynak sem. Éppen a legveszélyesebb, számukra "leghasznosabb" lépések ezek, mint a szuper-személyi is.
Teljes az összhang, az ügyről - amelyből országos, nemzetközi botránynak kellene lennie - hallgat a hazai média. Tehát nem az átlagpolgár ingerküszöbével van a baj, az igen nagy baj!
Hanem a Kommunsták Magyarországi Maffiáinak Szövetségével! A KMMSZ-szel.
Most, talán először a hír megjelenése óta, bukkant fel a téma az Index címlapján. Talán nem figyelt a szerkesztő az ukázra.
Viszont ha jól látom, már "korrigáltak" is. Eltűnt a blog a címlapról, de lehet, hogy csak én nem találom. Ha mégis ott lenne még, az sem változtat semmit a fent részletezett tényeken.
Jó reggelt Magyarország, kellemes diktatúrát!

nu pagagyí 2015.06.18. 06:07:56

Nem bízok ebben az államban. Nem örülök, hogy minden működésével kapcsolatos információt eltitkol, ugyanakkor rólam, mindent tudni akar.

2015.06.18. 06:27:08

@Geo_: egy társadalomban, amelyben napról napra erősödik a pártpol. alapú kontraszelekció - ez és nem a valós* tudás, a tényleges értékteremtő teljesítmény - a meghatározó abban, hogy milyen pozíciót foglal el valaki a tágabb értelemben vett közösségében. nos, "szvsz" eleve folyton romlik a helyzet...

ps.: persze alapvetően jónak tartom, és még támogatnám is, vártam is már ilyesmi dolgot, de nem bízok ebben az orbáni világban.

Taciturn 2015.06.18. 07:46:29

@Geo_: Ez így igaz, mint ahogy illúzió azt hinni, hogy létezik tökéletes biztonság. Nem mindegy ugyanakkor, hogy milyen technikai eszközökkel, milyen költségekkel és milyen időráfordítás alatt.
Egy valahol otthagyott ujjlenyomatból rekonstruált ujjlenyomattal, egy korszerű scannert nem lehet megtéveszteni. Kell hozzá az eredeti minta, attól meg az eredeti tulajdonos nem szívesen válik meg :)

midnight coder 2015.06.18. 07:56:42

Na most, aki picit is ért az informatikához, az tudja, hogy a 25 különféle azonosító nagyjából lószart sem véd, ha amúgy magukhoz az adatbázisokhoz hozzáférsz. Mert hogy az egyik helyen ott van a név, taj szám, anyja neve, címe, telefonszám, e-mail cím és mondjuk az egészségügyi infói a polgárnak, a másik helyen meg ott van a név, az adószám, az anyja neve, a címe, a telefonszáma, az e-mail címe, és mondjuk az adózási adatai a polgárnak, akkor kb. 99%-os biztonsággal össze lehet hozni egy olyan lekérdezést amin benne van a polgár neve, címe, telenfonszáma, egészségügyi adatai és adózási adatai. Esetleg még a TAJ száma és az adószáma is.

A több különálló azonosító nagyjából semmitől sem véd. Ráadásul amúgy is a legtöbb polgár élete fenn van a neten. Az egyik oldalon aggódik hogy jaj, egy kártyán lesznek az adatai, a másik oldalon meg kiposztolja az intim képeit a faszbúkon mert éljen a szabadság!

Geo_ 2015.06.18. 08:19:47

@Taciturn: Jesssz, valószínűleg az én bankszámlám ellopásáért nem tennének nagy erőfeszítéseket :-)

(Persze, hogy nem veszélytelen a dolog - emlékszem, mennyit szórakoztunk azzal, amikor az SAP HR-t vezettük be, hogy a főnökök közül ki fizet gyerektartást, hogy mennyi a pénzük - de ez azért csapaton belül maradt, tudtuk, hogy az állásunkat kockáztatnánk. Az pedig megoldható, hogy maguk a kritikus adatok - pl. adózás, TB - fizikailag is el legyenek választva.)

Geo_ 2015.06.18. 08:21:13

@megamind: azért csak nem maradnak örökké :-) Ha pedig maradnak, akkor úgyis mind1 :-(

Taciturn 2015.06.18. 08:30:43

Hogy az eredeti témához is hozzászóljak, engem az elektronikus kártya egyáltalán nem ijeszt, mivel nem jelent érdemi kockázatnövekedést a már meglévőkhöz képest, ahogy az már több kommentből is kiderült.

Sokkal inkább aggaszt az a tény, hogy vannak politikai és/vagy gazdasági érdekcsoportok, akik egy egy jó kezdeményezést is képesek feketén beállítani saját érdekeik érvényesítése érdekében, vagy saját fontosságuk hangsúlyozására és ehhez mindig találnak megfelelő hírcsatornát is. Ehhez felhasználják a jogászoknak már szinte tökélyre vitt képességét az önmagukra való hivatkozással.
Mert nem érdemi érveket sorakoztatnak fel, hanem azt mondják, hogy "A magyar jog szerint ...", amit mellesleg ők, vagy a kollégáik fogalmaztak meg. A kockázat tehát a magyar jogból vezetik le. Tényleg elhiszi valaki, hogy a kockázatot mértéke attól lesz nagyobb, vagy kisebb, hogy mit írt Verbőczi István a hármaskönyvében? :), mert a hivatkozott jogszabályt az élet majdnem ennyivel túlhaladta.

Ha valakiről profilt szeretnék készíteni legkevésbé érdekelne a személyi igazolvány száma, a TAJ száma az adószáma, de még a BKV bérlete sem. Annál inkább, hogy milyen adatokat ad meg ÖNKÉNT saját magáról az Interneten, kik az ismerősei, barátai, miket és blogol, vagy kommentel, honnan küld nyaralási képeket, kik és milyen összefüggésben hivatkoznak rá, stb. Ezzel csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az Internet korában az emberek sokkal többet elmondanak önmagukról, mint amihez a NagyTestvér úgy általában hozzájuthatna.

DFK 2015.06.18. 08:36:21

Álliberális vinnyogás a poszt.

2015.06.18. 09:00:33

@Taciturn: profilozáshoz minél több infó szükséges - egyik nagyon jó forrás az adónyilvántartás... egy a párthoz lojális csapat, és a hatalom bármit megtehet veled a rólad kapott infókat felhasználva - akár vasrácsok mögé is "toloncolhat" alaptalanul, csupán úgy intézték - na jó ez talán paranoid, de nekem mégis van ismerősöm, akivel megtörtént ilyen. nem is egy. eztán több is lehet...

megamind (törölt) 2015.06.18. 09:06:46

@Geo_: az embereik nem, idővel változnak, de van valami, nevezzük a "lábnyomuknak", ami még hosszú ideig megmarad - és ez itt a fő gond.

néhány éve írtam egy blogbejegyzést. azt próbáltam megfogalmazni, hogy az At-ben rögzített ideológia miként fog elhatalmasodni a társadalmunkban. eleinte biztos voltam benne - aztán már nem. töröltem is bloggal együtt. eltelt pár év - s mit gondolsz mit tapasztaltam? azt amit leírtam. step by step - :(

szvsz 2015.06.18. 09:44:44

Minden okosnak granulálok. Az adatokat nem az új kártya kapcsolja össze, csókolom.
Attól, hogy most 6 kártyával és 2 papírfecnivel kell rohangálni és a 6óságnak a saját adatbázisából kell a pógárnak adatot lekérni a hatóság számára -persze pénzért- (ok, ez az egységesített kártyával sem fog változni), az adatbázisok ahol ezek nyilván vannak tartva még össze lehetnek kapcsolva.

Taciturn 2015.06.18. 10:35:43

@megamind: Abban igazad van, hogy profilozáshoz minél több infó szükséges, de ami még fontosabb, hogy azok valós adatok legyenek.
Tükrözi az adónyilvántartása a vagyoni helyzetedet? Koránt sem, csupán azt, amit bevallottál, vagy ami a hatóság tudomására jutott.
Megbízható információt ad a TB nyilvántartás az egészségi állapotodról? Koránt sem. Csak azokat a kozmetikázott adatokat tartalmazza, amit az egészségügyi szolgáltatók jelentettek rólad (a magasabb finanszírozás reményében), de semmit, ha magánorvosi ellátást veszel igénybe.
Tudható, hogy valaki egyedülálló, vagy élettársi kapcsolatban él. Sokszor nem, mert az emberek mást vallanak be egy magasabb családi támogatás, vagy adókedvezmény érdekében.
Az informatikusok értik, a többiek meg próbálják elhinni, hogy senki sem fog konkrét cél nélkül hatalmas adatbázisokat összekapcsolni, a célhoz kötött lekérdezés lehetősége meg eddig is jogszerűen rendelkezésre állt.

_Epikurosz_ 2015.06.18. 10:53:44

@Taciturn: Viszont INTÉZKEDNI a TB-szám és adószám birtokában fog tudni.

Egyébként, ha ezt elkészítik, rohadtul érdemes lesz meghekkelni. Például felhívhatnak, hogy gyógyszert ajánljanak a betegségedre, ugyanis a családtagjuk az APEHben dolgozik, és lekérte az adataidat. Nem, nem orvosok, ők is Kínából rendelik a cukrot.

Avagy: a polgármester megtudja, hogy rákos vagy, és kirúg, mielőtt elmehetnél táppénzre.

Avagy: Az iskolában az osztályfőnök hozzáfér a TB adatbázishoz, mert hozzáfér az ingyen ebédre jogosító APEH adataidhoz. Megtudja, hogy trippered van, és elkezdi kérdezgetni a gyereket az "otthoni helyzetről".

Lehet ezt még cifrázni, a lényeg az, hogy ragyogóan ki lehet használni, csak "kreatívnak" kell lenni.

megamind (törölt) 2015.06.18. 11:04:35

@Taciturn: nem csak azt tükrözi, amit megtettél, hanem azt is, amit nem. És csupán a számokból rengeteg dolog következik - több közelítés létezik. éppen úgy, ahogy akár az egyén netre önként felrakott adataival kapcsolatban is - szóval egy egyénről rengeteg információ alapján több képet is, nem csak lehet, hanem kell is festeni - aztán mégtöbb infó, hogy a különféle közelítések szűrhetőek legyenek - végül a legreálisabbak maradnak a tarsolyban. ez a tarsoly pedig az aktuális hatalom "ötletzsákja"-

ps: egyébként nekem aztán olyan mindegy, hogy 1 vagy mondjuk 8 db "kártyát" kell hordjak - igencsak ritkán van szükségem ilyesmire.

viszont nekem úgy tűnik, hogy sokan hisznek a "szabályozásban" és annak betartásában: lásd: "célhoz" kötött lekérdezés... És ezzel csak az a gond, hogy a szabálykövetés nem épp nem nemzeti hagyomány... de! ezt az egészet - a poszt is teszi - sokkal tágabb térbe helyezi, ha ezt az orbáni rendszert - születését, fejlődését - figyelembe vesszük. nem kell kérdeznem: mi épül itt?!

Na, de kicsit komolyabbra fordítva: ha liberális demokrácia működne ebben az országban, akkor több optimizmussal fogadnám, de a NER keretein belül ez az optimizmus nem igazán tud életre kelni.

megamind (törölt) 2015.06.18. 11:07:24

@megamind: * a szabálykövetés nem nemzeti hagyomány.

Taciturn 2015.06.18. 11:26:19

@_Epikurosz_: Teljesen félreérted a dolgot.
Az adatbázisok ott maradnak ahol eddig is voltak, azt nem háborgatja senki és azoknak az adatbázisoknak a biztonsági szintje sem változik. Ami változik az csupán annyi, hogy a 3 elkülönített adatbázis a továbbiakban egy technikai azonosító számot fog használni az eddigi 3
helyett és te 1 igazolványt fogsz használni, az eddigi 3 helyett.
Ha végigolvastad a már lassan terjedelmessé váló kommenteket, abban hozzáértő informatikusok már többször leírták, hogy ez informatikai szempontból csupán egy egyszerűsítés, de eddig sem okozott (volna) senkinek sem gondot, ha a személyi igazolvány szám, adószám, vagy a TAJ hiányában valakit a neve, születési helye és ideje, valamint az anyja neve alapján kellett lekérdezni. (Egy kicsit több gépelés és nagyobb tévesztési lehetőség).

Taciturn 2015.06.18. 11:38:27

Nem akarom meghazudtolni a nick nevemet és túl sokat beszélni, de több válaszolónak és kommentelőnek, de akár az eredeti cikkírónak is feltenném a kérdést:
Az teljesen természetes dolognak tartjátok, hogy a jogvédők nem aggódnak a chippel ellátott pontgyűjtő kártyák felhasználásával kapcsolatban (szándékosan nem írtam márkanevet)?
Egy pontgyüjtő kártyához egy névvel és címmel ellátott konkrét személy tartozik. A kártyakibocsátó pontosan nyomon követheti, hogy mikor és hol használták a kártyát (tehát a tulajdonos földrajzi mozgását, életmódbeli szokásait). Látja az elköltött összegeket, ami megbízható támpont a vagyoni helyzetet illetően. Az egyes üzletekkel együttműködve (ami ugye nyilvánvaló és szükségszerű) elvi lehetősége van a vásárlói kosár lekérdezésére, amiből rengeteg további körülmény kikövetkeztethető.
A további kérdésem egy költői kérdés, de azért mindenki elgondolkozhat rajta. Kinek a kezében van a valódi hatalom, a politikusok, vagy a pénzemberek kezében?

panelburzsuj 2015.06.18. 11:42:47

@Taciturn:
Prábálkozom, próbálkozom, de az elszánt demagógia - (vagy félszeműhit?) - elég termékenynek tűnik...

Szóval: melyik törvény teszi kötelezővé a pontgyűjtő kártyák használatát?

fifibá55 2015.06.18. 11:47:25

@Sandor Akarki: Ez így van, persze, de a többség erősen gondolkodóba esne, ha a nickneve helyett saját teljes neve jelenne meg a hozzászólása mellett.

Taciturn 2015.06.18. 12:04:56

@panelburzsuj: Próbálom moderálni magam, de erre az egy megjegyzésre még muszáj válaszolnom :)
A kérdésed kissé félrevisz, mert a lényeg nem a kötelező, vagy önkéntes jellegen van, hanem az egyén kiszolgáltatottságán, illetve annak esetleges megváltozásán.
Attól, hogy a továbbiakban az eddig is köztelező 3 okmány helyett csak egyet kell használni és 3 azonosító helyett csupán egyet nem változik meg a kiszolgáltatottságunk a blog címével ellentétesen.
De nő a kiszolgáltatottságunk, ha akár önkéntesen is hozzájárulunk ahhoz, hogy nagy informatika rendszerekben gyütsék az adatainkat a szokásainkról, ráadásul olyan informatikai rendszerekben, amelyek nehezen ellenőrizhetők, sőt az adatkezelői/tulajdonosi kör is nehezen ellenőrizhető.

panelburzsuj 2015.06.18. 12:14:14

@Taciturn:
Én is próbálom csiszolni: azért az talán mégse ganz egál, hogy valakire ráparancsolnak, vagy önként szolgáltatja ki magát. Mert én úgy vélem, hogy a "hát ha eccser nem bírt magával szegénykém" eléggé hánytató, sőt de facto közveszélyes toposz a magyar közbeszédben.

(Ami az állami kártyapaklit illeti, szinte betűről megegyezik a véleményünk: nem a kártyák száma, hanem a felhasználás/visszaélés szándékának jelenléte a döntő. Fentebb akár el is olvashatod, hogy mondtam ugyanezt máás szavakkal... )

NotaBene 2015.06.18. 15:15:02

Rögeszmékkel nem lehet vitatkozni.

Hiába írják le informatikusok, hogy adatbázisok összekapcsolását nem akadályozza meg a személyi szám, (személyi azonosító) használatának tiltása, pl az összes olyan adatbázis összekapcsolható amelyek tartalmazza az ügyfél anyja neve, születési hely, idő adatát is.
Tud valaki olyan nyilvántartásról, amelyikben az ügyfél anyja neve, születési hely, idő adata nem szerepel? (Pl. az adatvédelmi biztos ajánlása:Az adatkezelőnek a polgárt elsősorban természetes személyazonosító adataival (pl. családi és utónév, anyja neve, születési hely, idő) kell azonosítania.)

A „hiányos informatika műveletség” nem akadályozza meg az alkotmánybírót, az adatvédelmi biztost és sok-sok nagytudású értelmiségit hogy ebben a kérdésben az informatikusok véleményével szembemenő határozott álláspontot képviseljen.
Az emberek kiszolgáltatottsága tényleg hatalmasat nő a féltudású magyar elit okos érveitől.

NotaBene 2015.06.18. 18:55:50

Műszaki analfabéta jogászprofesszorokról.

Egy korábbi hozzászólásban már írtam a jó cél érdekében született ostoba jogi megoldásokról.Pl.: Az első gépkocsik megjelenésekor, a járművek előtt kötelezően alkalmazandó piros zászlóval futó ember előírásáról. A gépjárművekkel közlekedés tényleg sok balesetet okoz, aminek a csökkentése érdekében szükségesek a szabályok, de ezeknek a szabályoknak megalkotását nem a római jog tanulmányozása, hanem műszaki ismeretek segítik elő.
Az az adó- és tb-kártyát, a személyi igazolványt kiváltó elektronikus kártya használata is egy csomó biztonsági és jogi kérdést felvet, amiről érdemes beszélni. Az adatbázisok összekapcsolása is fontos ügy, de a két téma összekapcsolása az informatikailag kevéssé tájékozottak beszélnek, mert az elektronikus kártya használata semmilyen hatást nem gyakorol az adatbázisok összekapcsolására. Ma is elméletileg (technikailag) összekapcsolható szinte bármely két magyar ügyfeleket tartalmazó adatbázis az ügyfél neve, címe, anyja neve, születési hely, idő adata alapján. (Ezeknek az adatoknak a tárolását az adatvédelmi biztos ajánlása is támogatja.)
Az a sejtésem, hogy azok az országok, ahol a társadalom működésének szabályozásában a jogászok dominálnak, komoly versenyhátrányba kerülnek azokkal szemben, ahol műszaki műveltséggel is rendelkezik az elit. Magyarország különösen veszélyeztetett ezen a területen.

Keszthelyi.Aron 2015.06.18. 19:44:17

Érdekes, de egyet tudok érteni az e-szig ötletével. Ha pedig az állam ki akar csinálni, akkor nem kell neki ez, hogy megtegye...

Artifel 2015.06.18. 23:28:53

Pedig nem, szerintem nem mindegy, hogy különböző adatbázisokról, vagy egységesített, közös adatbázisról beszélünk. Eleve fizikailag sem mindegy, meg virtuálisan sem. S még akkor sem mindegy, ha ezek a különböző adatbázisok könnyen összekapcsolhatóak. Persze valószínűleg nem az e-szigen múlnak az egységesítések, ugyanakkor ennek várható bevezetése mentén felmerül a kérdés, s számomra innentől jogos és releváns a poszt témája, mégha technikailag nem is pontos.
Másrészről meg viszont szerintem nem biztos, hogy arról kellene vitatkozni, hogy már most is minden további adatunkat meg lehet-e nézni pusztán egy-két adatunk segítségével, vagy majd csak a közeljövőben. Szerintem édesmindegy hogy most, vagy csak holnap. Ez a diskurzus eddig ezen a blogon eddig szerintem sokak részéről jórészt csak arról szólt, hogy ki a legnagytudásúbb informatikus (mintha főképp azon múlna, s nem inkább csupán a konkrét technikai rendszer tényeinek és a vele kapcsolatos jövőbeli tervek tényszerű ismeretén), szerintem a poszt lényege meg pont nem ez volt. Számomra legalábbis a kérdés az az, hogy a központosított és összekapcsolt adatgyűjtés és -tárolás irányába mutató tendencia jó-e vagy rossz-e nekünk, embereknek, társadalomnak, mindent beleszámítva, a veszélyeket is és a kényelmi, kisebb bürokráciával, nagyobb efektivitással, stb. járó előnyöket is. Nekem az a véleményem, hogy amilyen adatommal van lehetőségük visszaélni számomra idegen embereknek, akikben semmi okom megbízni, azt én személy szerint nem szeretném tudatni velük, illetve szeretném, ha minimalizálva lenne a személyek száma, akik hozzáférnek, valamint annak a kockázata, hogy összekapcsolhassák, vagy megtudhassák általa az összes többi adatom is. S ezért hajlandó vagyok árat is fizetni. Az individualista eszme kérdésébe itt nem szeretnék külön kitérni, de alapvetően az is ide kapcsolódik, és engem például döntően befolyásol ebben a kérdésben.
Az szerintem teljesen egyértelmű, hogy nem abba az irányba haladunk, ahol a személyes adatok egyre inkább védve vannak, s egyre kevésbé összekapcsolhatóak, hanem a másikba. Viszont erről mégcsak nem is kérdeztek meg minket, hogy szerintünk ez oké-e így. Már az önmagában zavarna, hogy ebbe nincs beleszólásom, s még akkor is zavarna, ha egyáltalán nem lenne bajom a dologgal.

NotaBene 2015.06.19. 01:21:04

@Artifel: Valóban fontos kérdés a személyes adatok védelme, állampolgárok kiszolgáltatottsága az állammal, (és az azt üzemeltető nyilvánvaló személyes érdekekkel ) szemben.

Az a baj, hogy sokan (a vitaindító poszt is) csak a „gépromboló mozgalmak” mai örököseként az elektronikus kártya ellen hadakozik. A műszaki ismeretek nélküli „jogvédelem” a takácsok szövőszék rombolási mozgalmához hasonlóan azokat a területeket érintik hátrányosan, ahol a közvéleményt befolyásoló elitben a legkevesebb a műszaki ismeret, ahol a műszaki fejlődést a leghatékonyabban akadályozzák.

A személyi adatok védelmére is sokfajta technikai lehetőség áll rendelkezésre,de én még nem találkoztam olyan „jogvédővel” aki a mai kor technikai lehetőségeinek használatával, a megoldási lehetőségekkel foglalkozott volna.

A teljesség igénye nélkül néhány ötlet
- az információk titkosítását is kialakultak már algoritmusok, az elektronikus kártya az adatvédelemben is használható, (a publikus / privát kulcspárok használatával lehetővé válik a kommunikáció titkosítása.)
- Bitcoin (vagy más hasonló megoldások) védik a pénzügyi tranzakciók anonimitását.
- A „célhoz kötött adatkezelés” valóban az adott célhoz szükséges adatokat jelentse. (Olyan adatvédelmi biztos legyen, aki nem gondolja azt, hogy a gáz szolgáltatónak szüksége van az anyám nevére ahhoz hogy szolgáltasson, sőt ha használat előtt kifizetem a szolgáltatás árát, (prepaid gázóra) akkor a nevemre sincs szüksége a szolgáltatónak…)

DrGehaeuse 2015.06.19. 07:41:28

Sajnos a magyar béketűrő fajta, a középosztály kicsi és korruptabb mint az elitje. Az un. "értelmiség" zömében társutas vagy csak magasról tesz az alsóbb 6-7 millióra. Nem csodálkozom a posztban is bemutatott eredményen.

egyetmondok 2015.06.19. 07:52:49

Biztosan a poszthoz tartozik, hiszen alapvető alkotmányossági kérdésről van szó. Tegyük csak szépen hozzá, hogy 2015 őszétől csak a Közszolgálati Egyetemen lehetne akár alkotmányjogot tanulni...., minthogy a kollegista srácok okosan alkottak egy "államtudomány" nevű fogalmat, tantárgyat, nem is lehet tudni.

egyetmondok 2015.06.19. 07:56:05

@NotaBene:
" Az a sejtésem, hogy azok az országok, ahol a társadalom működésének szabályozásában a jogászok dominálnak, komoly versenyhátrányba kerülnek azokkal szemben, ahol műszaki műveltséggel is rendelkezik az elit. Magyarország különösen veszélyeztetett ezen a területen. " --

azért tegyük hozzá, hogy az az ország van veszélyben,ahol werbőczyanus jogászok dolgoznak....;ha megnézed a nyugati államokat, ott bizony nagyon is igaz, hogy az orvos gyógyít,a tanár tanít, a kőműves falat húz,a séf főt...,stb.,a jogászok pedig bíbelődnek az alkotmányossággal.

2015.06.19. 11:56:25

@egyetmondok:
a politikusok bíbelődnek az alkotmányossággal. a jogászok kodifikálnak. a jogállamot kevered a jogászállammal.

egyetmondok 2015.06.19. 11:58:51

@unionista᠍:
Nem unionista, politikusok se bíbeblődnek az alkotmányossággal. Azzal csak jogászok bíbelődnek.

2015.06.19. 12:57:56

@egyetmondok:
értem ezt a politikai koncepciót. van a "láthatatlan" alkotmány, amit csak sólyom laci bácsi lát. de ez a politikai rendszer megbukott. és nekem egyáltalán nem úgy tűnik, hogy a magyarok többsége vissza akarna térni a 2010 előtti rendszerhez. 1989 előttre akarnak visszatérni (kiszámítható munkás-paraszt létformát akarják visszahozni), vagy 1920 előttre ("vesszen trianon"), vagy a honfoglaláshoz, vagy mit tudom én. lehet mondani, hogy ez mind hülyeség. mert ezek kommunisták, fasiszták, neonácik és újpogányok. csak az a helyzet, hogy nyugat-európában is valami ilyesmi a tendencia.

dániában a szociáldemokrata kormány is bevándorlásellenes kampányt folytatott. mégis a jobboldali ellenzék nyerte a választást. úgy, hogy a koalíción belül a radikálisoknak lesz többségük. a népek nyugat-európában is változást akarnak. és nem akarnak visszatérni a válság előtti rendszerekhez. a mainstream közgazdasági és közjogi iskola mindenhol megbukott. azért, mert túl kevés embernek adott túl sok hatalmat. nemcsak a kormányok működnek átláthatatlanul, hanem a pénzintézetek és a közalapítványok is. és lehet magyarázni, hogy azok magánkézből működnek.

a pénzintézetek a polgárság megtakarításaira alapozva nyújtanak hiteleket. egy bizonyos összeghatár felett tudni kellene, hogy ki kap hitelt, mennyit, milyen feltételekkel. mert másképp nem szervezhető tisztességesen a gazdaság. ez például teljes egészében ellentmond korábbi jogelveknek. ezek korábban megkérdőjelezhetetlenül üzleti titoknak minősültek. és ezeket politikusok fogják megváltoztatni. a szakjogászok dolga az, hogy a közakaratot a formális nyelvezetre lefordítsák. ennyi és nem több. persze egy jogász is lehet politikus. de egy villanyszerelő is. ez a demokrácia.

NotaBene 2015.06.19. 13:22:01

egyetmondok: A szabályozás szerintem bővebb terület, mint az alkotmányosság, és a szabályozásnak csak egy részterülete a kodifikáció. (Pl.: az építési szabályok,engedélyek esetén ez jól látszik.)

A személyi szám használatának tiltása jól mutatja, hogy mit jelent az, amikor jogászok dominálnak, és más szakmák érvet másodrendűnek tartanak:
A személyi szám esetén egy ügyfél azonosításához születési idő mellet még 5 karaktert kell megadni. Nagytudású jogászok által alkotott törvények eredményeként azt a bizonyos 5 karaktert tilos használni, helyette egy ügyfél azonosításához meg kell adni a születési idő mellet a születési helyet is az anyja nevét is.( Sokkal több adatot kell megadni, az adatbázisok ugyanúgy kapcsolhatók össze, mint a személyi szám használatakor.)

Ha a döntéshozó elitben jogászok dominálnak, akkor a műszaki érvek megértése is problémát okozhat. Érdemes megnézni, hogy a dinamikusan fejlődő ázsiai országokban az elitben sokkal több a nem jogi végzettségű politikus.

egyetmondok 2015.06.19. 13:25:37

@unionista᠍:
Abban az értelemben,ahogyan Te Sólyomot emlegeted,és az ő láthatatlan alkotmányát, minden satbil nyugati állam láthatatlan alkotmánnyal rendelkezik.
A briteké annyira az,hogy le se írták soha...,persze ettől még létezik, jó sok évszázad angol bírói ítéletében.

Nem értem,hogy mit jössz bevándorlással,pénzintézetekkel...,stb; megint zsidózni is fogsz? Mi köze mindennek az alkotmányossághoz?

egyetmondok 2015.06.19. 13:27:00

@NotaBene:
A szabályozás a törvényhozás munkáját illetően bővebb,több munka magyarul,az alkotmányosság tartalmi értelmében azonban sokkal kevesebb (mint az alkotmányosság). Az csak szabályozás, az alkotmányosság nem az.

2015.06.19. 13:59:38

@egyetmondok:
ezt értem. te azt szeretnéd, hogy néhány ember kék fürdőköpenyben egy bizsuval a nyakában megmondja a tutit. orbán viktor nem akart ilyet. szabad választásokon alkotmányos többséget szerezett. és ebbe a társaságba legitim módon a saját embereit ültette. ezek után az ellenzék felháborodott. obama és clinton elnöktől, mc cain szenátoron át fukuayama professzorig szinte az egész világ tiltakoztak ez ellen. csak pont magyarországon nem. azért, mert itt a tiltakozók, az aláírók látványosan egy körből kerültek ki. és őket a köznép jobban utálta orbánnál. ehhez a csoporthoz felzárkóznak a keresztények, akkor csak rajta. legyen kötelező antifasiszta holokauszt oktatás a pázmányon, antirasszista kurzus györgy péterrel az eltén. ezek legitim törekvések. ebből lesz egy politikai összecsapás. és majd kiderül, hogy ki kap többséget.

egyetmondok 2015.06.19. 15:09:20

@unionista᠍:
Tankönyvi népi demokratikus hozzáállásod van.
Az alkotmányosság pont ott véget,ahol ez elkezdődik.

2015.06.19. 15:55:33

@egyetmondok:
ha a közhatalom a néptől ered, akkor nem eredhet az alkotmánybíróságtól. az legfeljebb arra volt jó, hogy egy generációnyi ideig egy társaság gyámkodjon a magyar törvényhozás felett. ez a korszak lezárult.

zipe moha 2015.06.19. 16:19:18

@unionista᠍:...." ha a közhatalom a néptől ered, akkor nem eredhet"

...elvileg ered a néptől ...de inkább csak hivatkozás....fogalmazhatnánk úgy is uralmi folklor....

zipe moha 2015.06.19. 16:28:38

@unionista᠍: a közhatalom kedves unionista barátom onnan ered , hogy van a nép...akit uralni kell..mert nem ura önmagának.
köz-hatalom...a köz ( nép) felett gyakorolt hatalom...a nép az akit koronként különböző mértékben távolítanak el a hatalomtól...a királyságban mint államformában.. jó messzire, a demokráciában legalább olyan messze ..."mindegy kit választasz én vagyok"..a diktatúrákról pedig ugye ne is ejtsünk szót...

ezt érdemeljük? ...ezt

zipe moha 2015.06.19. 16:36:51

..általános közoktatás ide-széles egyetemi képzés lehetősége oda....ugyan olyan egy ügyűként távozik mindenki ebből az árnyékvilágból, mint ahogy érkezett...az uralmi struktúrákat viszont évszázados, folyamatos építkezések tartják magasan....a legtöbb ember a 5.generáció után elveszti a fonalat...s már a 3. mindennapi életéről, küzdelmeiről és tapasztalatairól sincs fogalma...

Fekete Mamba 2015.06.19. 16:41:24

szerintem konzultálni kellett volna informatikussal a poszt közzététele előtt, hiszen az adókártyát, tb-kártyát, személyi igazolványt kibocsátók adatbázisaiban most is van olyan személyi adat (pl. szül. hely, idő, anya), amelyek segítségével azok összekapcsolhatóak, csak szándék és költségvetés kérdése

zipe moha 2015.06.19. 16:41:38

...vagy mindenkinek olvasnia kellene Machiavelli: Fejedelem című könyvét ( lenne ám meglepi , míly sok a hasonlóság napjaink míves technikáival..:)...vagy senkinek.... vagy le kellene szállítani a magasan szállókat , vagy hozzájuk kellene fejleszti a földhöz ragadtakat..kinek az érdeke?

2015.06.19. 17:48:50

@zipe moha:
89-es közjogi rendszerben a bíráskodás de jure a törvényhozás fölött állt. az alkotmánybírák kényük-kedvük szerint utasíthatták a törvényhozókat, hogy ilyen vagy olyan jogszabályokat alkossanak. ez volt a rendszer alapja.

ez megszűnt. olyannyira, hogy ma a bíráskodás de facto a törvényhozás alá rendelődik. most a törvényhozás tagjai utasítják kényük-kedvük szerint a bírákat arra, hogy a jogokat így vagy úgy alkalmazzák.

nyilván egyik elképzelés sem tartható. a törvényhozást és a bíráskodást nem
egymás alá, hanem egymás mellé kellene rendelni.

egyetmondok 2015.06.19. 20:23:37

@unionista᠍:
Ki beszél itt az alkotmánybíróságról?
Zsidózni is fogsz?
Az alkotmányosságról volt szó (Sólyom Lászlót se én,hanem Te hoztad szóba).

egyetmondok 2015.06.19. 20:25:13

@unionista᠍:
A közhatalom a néptől ered,de nem a népé,ugye ez két külön dolog. A népszuverenitás és a népfelség nem ugyanaz...,csak a népi demokráciák hívei számára.

egyetmondok 2015.06.19. 20:29:50

@unionista᠍:
Az Egyesült Királyság alkotmányos monarchia.
Ez szerinted mit jelent?

2015.06.19. 21:15:05

@egyetmondok:
én azt állítom, hogy az alkotmányosság úgy jön létre, hogy a legfőbb törvényhozó és a legfőbb bírói hatalom egymás mellé rendelődik.

ezzel szemben azt állítod, hogy mit is?

unionista᠍ (törölt) 2015.06.19. 21:21:08

@egyetmondok:
az alkotmánybíróság számos olyan jogkörrel volt felruházva, amit önmagára testált. azaz a hatalmat nem a néptől eredeztette, hanem a "láthatatlan" alkotmányból. magyarul a rendszer a bírói önkényen alapult. és azt nem korlátozta semmi. azért, mert az alkotmánybíróság nem a többi demokratikus intézmény mellé, hanem azok fölé volt rendelve.

sólyom lászló & co. úgy gondolta, hogy a lakhatás nem alkotmányos alapjog. de sólyom lászlónak alkotmányosan járt egy villa úgy egyébként. mert egy államfőnek az kijár a hivatali idején túl is jár. az ilyen anomáliák ellen semmit sem lehetett tenni. azért, mert az alkotmánybíróság sok esetben úgy ítélkezett, hogy közben a népszavazás intézményét korlátozta.

unionista᠍ (törölt) 2015.06.19. 21:30:54

@egyetmondok:
az egyesült királyságban is úgy jön létre az alkotmányosság, hogy a törvényhozó és a bírói hatalom egymás mellé vannak rendelve. így lehetne civilizáltabbá tenni az arab félsziget abszolút monarchiáit. de nem olyan érdekes ez, mert nem erről szól a közélet.

egyetmondok 2015.06.19. 22:10:13

@unionista᠍:
" én azt állítom, hogy az alkotmányosság úgy jön létre, hogy a legfőbb törvényhozó és a legfőbb bírói hatalom egymás mellé rendelődik. "--
ilyet ne állíts,ha lehet,sőt,ha lehet,inkább vedd fel a kapcsolatot Hafr bloggazdával,és kérjed őt meg nagyon szépen,hogy törölje ezt a kommentedet.

egyetmondok 2015.06.19. 22:12:35

@unionista᠍:
A 90 utáni magyar alkotmánybíróságnak semmi olyan jogköre nem volt,amelyet ne a magyar törvényhozás "testált" volna rá.

egyetmondok 2015.06.19. 22:15:56

@unionista᠍:
A magyar közélet hozzád hasonlón gondolkodó (többségi) része nagy mértékben hasonlatos az arab félsziget abszolút monarchiához...,+ a szocializmushoz.
Ettől vagy te is nagyon érdekes politikai jelenség.

unionista᠍ (törölt) 2015.06.19. 22:24:49

@egyetmondok:
egy troll vagyok. nem politikai jelenség.

ikab 2015.06.20. 02:22:40

@Bernik: soha nem nyert választást az antikommunista ellenzék, ez az ország mindig a kommunistákat segítette győzelemhez, először a deklaráltan nem ellenzéki mdf-et, akik a 4 igenes népszavazáson a munkásőrség feloszlatása ellen szavaztattak, aztán meg újra a múltjukat nem eltagadó komcsikat 2/3-al, az mszp-t...aztán az ex-KISZ-t, majd újra a reformkomcsikat, majd megint az ex-KISZ-t, akik mostmár rájöttek, mi kell az embereknek, és lelkiismeretfurdalás nélkül oda is adják nekik, így itt is maradnak

Pyrrhus 2015.08.01. 13:54:37

@Mr. Neutron:
Nem azt írtam, hogy biztosan rajta lesz, hanem hogyan fogják aktualizálni?
Mivel helyettesíti a lakcímkártyát is így kérdéses az eset. Akár egy rendőri igazoltatásnál, vagy bárhol ahol lakcímet akarnak, sőt követelnek, ez lesz az igazolvány erre. Ha nincs rajta, hogyan fogják leolvasni?

Mr. Neutron 2015.08.03. 19:39:56

@Pyrrhus: Szerintem nem lesz rajta az igazolványon. Most sincs rajta, hanem külön lakcímkártyán. Ha kell a friss, on-line lakcímadat, akkor ezután is a népességnyilvántartásból fogják kikérni.
süti beállítások módosítása