1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.06.07. 11:05 HaFr

Az Egyház hitetlenségéről Úrnapján

Ma van Úrnapja (Corpus Christi), amelyet elsősorban a katolikus egyházban ünnepelnek mint Krisztus Szent Teste és Vére, azaz az Átváltozás, Oltáriszentség, avagy Krisztusnak az ostyában és a borban (Eucharisztiában) való jelenlétének napját. Nem nagyon túlbonyolítva a dolgot ez gyakorlatilag a vallás (és a szentmise) sarokköve a feltámadás mellett -- annak hirdetése, hogy Krisztus jelen van a világban, megfelelő hittel mindenki részesülhet belőle és a kegyelméből, és megtörténhet az Ember átalakulása Megváltott Emberré.

Ahogy többször megírtam már, az ilyen szertartásokat és dogmákat, amelyek akár évszázadokon keresztül alakultak ki, noha az alapmotívumuk vagy a gyökerük biblikus (ebben az esetben az Utolsó Vacsora), csak a hit tehet relevánssá a hétköznapokban -- egyébként az egész nem több mint egy többszörösen durva pogány áldozat (kvázi enni másvalaki testéből és inni a véréből). Mármost közel állunk ahhoz, hogy az Egyház hitetlenségének növekedésével az egész Eucharisztia visszacsússzon pontosan erre a szintre, a pogány áldozati szertartások közé.

Az Egyház (értve ezalatt az egyetemes keresztény egyházat) hitehagyása és kiüresedése a fejlett világban látványosan gyorsul. Az Egyház egyre kevésbé képvisel kulturális erőt, mert nem tud hatni a társadalomra, nincs misszionáló ereje -- aminek egyetlen oka, hogy a hite (értve ezalatt, jobb híján, az egyes papi és laikus személyek hitének összegét) egyre gyengébb, az Egyháznak mint olyannak az intézményes hite ("Ne vétkeinket nézzed, hanem Egyházad hitét") fikcióvá korcsosult, az Egyház enerválttá és impotenssé vált, nem bízik már a maga küldetésében (misszió), rabul esett a világnak. Krisztus Egyházából egyházzá silányul.

A konzervativizmus az egyetemes Egyházat kulcsfontosságúnak tekinti a nyugati civilizáció védelmében, de ma azzal kell szembenéznünk, hogy az Egyház azzal, hogy a vesztésben áll a világgal szemben, el is múlik belőle: egyre kevésbé van jelen benne. Immár érte van, nem benne. Az Egyházon belüli főpapi konfliktusoktól a bürokrácia súlyán át a hitvallás hagyományba merevedéséig és a liturgia dominanciájáig számtalan kulcsmozzanat -- és a végeredmény -- a Szentlélek elmúlásáról tanúskodik belőlünk. Az Eucharisztia pogány áldozat. Az államok ezer év után újra triumfálnak, a civilizáció roskadozik. A jelenünk egyszerre radikális és bölcs átgondolására van szükség. Erdő Péter csalódás. 

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr427523692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ricardo 2015.06.07. 12:40:51

Ahol a tettekben élő erkölcs, az eleven szellem kiüresedik, ott a gyakorlat halott regulák és merev dogmák sokaságává rögzül, üres rituálékká, puszta formákká, ami maga a színtiszta farizeizmus. A fiatal Hegel szerint Jézus megjelenése valójában épp a zsidó vallás efféle "pozitívvá" válásának a következménye: a római elnyomás hatására a zsidó nép nagyszerű eleven szelleme betartandó előírások százaivá, betűvé változott. Tudjuk, Jézus nem eltörölni akarta a törvényt, hanem visszaadni, vagyis újra eleven szellemé tenni. Ne a templom miatt legyen szent az eskü, magatok legyetek igazak; ne az ember legyen a szombatért stb. Teljesen világos, ha elvész a hit, akkor az egyházi gyakorlat üres, farizeus színjátékká lesz. És nagyon valószínű, hogy sem az egyházon belül, sem azon kívül nem lesz már senki, aki újra életet leheljen ezekbe a halott formákba: ex nihilo nihil fit. A vallásos szellem egyszerűen kimúlt.

panelburzsuj 2015.06.07. 13:06:20

Te Péter: Te tényleg úgy gondolod, hogy az "egyetemes Egyház" a nyugati civilizáció védelmére rendeltetett? ...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.07. 13:08:04

@panelburzsuj: ezt gondolom: "az egyetemes Egyház kulcsfontosságú.. a nyugati civilizáció védelmében"

panelburzsuj 2015.06.07. 13:12:08

@panelburzsuj:
(Mellékszál: vajon az amerikai földrész és annak egyházai a "nyugati civilizáció" részei? A "teológalilag megalapozott" redneck stupidságtól a "bővölködésen" át a latin felszabadítási mozgalmakig terjedően? ... )

panelburzsuj 2015.06.07. 13:14:50

@HaFr:
Oké, ilyenkor mindig fölmerül a következő lépés: miért pont a szervezett-intézményesült egyházakban keresed a "lelket"?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.07. 13:19:29

@panelburzsuj: Hát, ilyenkor mindig felmerül, olvastad-e a posztot? :) Egyébként azért, mert ez a funkciója. Könnyű azt mondani, hogy de már Szent Ferenc, Savonarola, Dosztojevszkij, Bergyajev is megmondta-. Annak ellenére az lenne a dolga, hogy ragaszkodik a hitéhez, hogy pl. szociológiailag képtelen is rá.

panelburzsuj 2015.06.07. 13:29:21

@HaFr:
Hamar eljutottunk a zárókőig: honnan tudod, kiben mennyi hit van? Akár "természetes", akár "jogi" személyben?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.07. 13:51:38

@panelburzsuj: ezt mindenki tudja, aki benne él a társadalomban, vallásos vagy nem vallásos. Nem csak a abból, hogy fogy a hivatalosan egyházhoz tartozók száma, csökken a morális hatásuk, de abból is, hogy gyakorlatilag NÉMÁK.

panelburzsuj 2015.06.07. 13:58:23

@HaFr:
Bezzeg Ukrajnában piszokul megjött a hangjuk...

Mindkét felül.

egyetmondok 2015.06.07. 14:09:32

Én már nagyon boldog lennék attól,ha a nyugati egyházak,mondjuk úgy, hogy visszatalálnának ahhoz a társadalom szervező funkcióhoz,amelyet Róma bukása után elég hosszú ideig vittek, egyedülállóan a világ történelmében.

(Európa keleti kereszténységének egyházai nem vettek fel,nem vittek ilyen közösségi feladatokat,s nem is tűnik úgy,hogy erre sor kerülne.)

egyetmondok 2015.06.07. 14:16:50

Az előző kommentemmmel kapcsolatosan az merül fel bennem, hogy hát, na ja,a népszuverenitásnak (mint a hatalom forrásának) nincsen Istene,tehát egyháza se lehet,hogy annak papjai olykor szóljanak, beszóljanak a hatalmasoknak, hogy nodenode azé vigyázzunk tán kissé azzal a nagy hatalommal...

Morálisan vészesen magányos a népszverenitás.

ricardo 2015.06.07. 14:59:05

@ricardo: Nota bene Hegel szerint éppen az úrvacsora szelleme jelenti a protestantizmus, a keresztény megújulást. "Ahol ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott jelen vagyok közöttük". Vagyis: ahol az emberek egy szellemben gyűlnek össze, ott az a szellem jelen van. A szellemiség ilyenformán létezik. Összegyűlhetnek persze olyanok is, akiben már semmilyen szellem nem él, de akkor semmilyen szellem nem lesz jelen. Csak valami tevés-vevés.

Lexa56 2015.06.07. 16:08:54

Az "eklézsiát" (a kihívottak gyülekezetét) a Krisztusban újjászületett emberek alkotják, ami csak esetleges átfedésben van az "intézmény" egyházakkal. A búza és a konkoly szét fog válni, ha eljön az ideje. Jelenleg az egyház (eklézsia) leginkább a fejlődő országokban terjed.

Lexa56 2015.06.07. 16:51:44

@HaFr: igen, ehhez még agresszivitás sem kell, csak el kell olvasni a Bibliát :)

mórka 2015.06.07. 18:57:13

Javítani kellene borra:
"az ostyában és a vérben "

katolikus 2015.06.07. 22:27:59

Az ilyen tárgyilagos tájékozottságnak tűnő ismeretek továbbadása és a segítő szándék mögé bújtatott gyűlölet többet árt, mint ha elmarasztalás érné az Egyházamat.
"A pokol kapui is jó szándékkal vannak kikövezve."
Slege

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.07. 22:35:57

@katolikus: semmiféle gyűlöletről nincs szó, ellenben annál sajnálatosabb az -- ezek szerint -- releváns kritika gyűlöletnek tupírozása, és mellette a felvetett probléma érintetlenül hagyása -- ez így nagyon gyenge

ÉletForrása 2015.06.08. 05:00:01

A világ népei Krisztus után fantasztikus lehetőséget kaptak a teremtő Istentől, csak oda kellett volna / kellene rá figyelni. Ahogyan az Ószövetség sem csak egy vallás volt, hanem egy teljes társadalmi berendezkedés, úgy az Újszövetség is eredetileg közösség vagy társadalom szervező, egy egészséges emberi társadalom feltételeinek a biztosítója, nem pedig egy primitív babonává torzított vallás, ahogyan azt sajnos ma is sokan látják.

Jézus fellépése után azt az örömhírt hirdette, hogy elközelített az egek királysága, azaz az élő és örök Isten uralma. Vagyis elérhető közelségbe került Istennek az Ószövetségben megígért közvetlenebb és minden más hatalmat felülmúló dicsőséges és igazságos uralkodása, amelyre várt a zsidóság. Csak éppen nem olyan módon jött ez el, ahogyan azt ők elképzelték, ahogyan a mai ún. kereszténység is alaposan félreérti az egész történetet és legnagyobbrészt sötétségben van. Nem csoda, hogy mind a zsidóság, mind a kereszténység, ezáltal pedig a világ összes népének a sorsa egyre nagyobb tragédiákba torkollik.
Jézus győzelme a halál felett az őbenne és őneki hívőknek is győzelmet biztosít az addig az egész emberiségen uralkodó sátáni szellemi hatalom felett, amely által természetesen idővel fizikálisan is egyre jobban érvényesíthető ez a hatalom már itt és most, ebben a világban. A megigazságosító hit cselekedete elsőként a bűnök bocsánatára való bemerítkezés - "így illik nekünk minden igazságosságot beteljesítenünk", az így megtisztult és igazságossá vált ember pedig megkapja, amikor kéri Isten szellemét, "a józanság, erő és szeretet szellemét". Az ilyen módon megváltott és újjászületett ember tartja magát Isten jogrendjéhez, amely eleve a szellem által a szívébe lett helyezve, és ezzel beteljesedik az ószövetségi ígéret, amely már a világ összes népére vonatkozik, miszerint megismertette Isten a nemzetekkel az ő szabadítását az őtőle nyerhető igazságossága által (Zsoltár 98:2-4), és ezáltal elkezdte kiterjeszteni az ő jogrendjét az ilyen hívők, az ő szolgái és szentjei által az egész világra (Ézsaiás 42:1-9). Feltámadása után ezt mondta Jézus: "Nekem adatott minden hatalom az égen és a földön, azért menjetek és tegyetek tanítványokká minden népeket, bemerítve őket..."
Ez az, ami alaposan elmaradt, a mai egyházak legnagyobbrészt pedig azt teszik, amit Jézus annakidején a farizeusoknak mondott: "Bezárjátok az Isten királyságát az emberek előtt, ti nem mentetek be, a beigyekvőket pedig megakadályozzátok". Pedig az isteni képességek által az igazságos isteni jogrendet követve már rég elterjedhettek volna az alapjában tökéletes, boldog emberi társadalmak az egész földön. Ez (volt) Isten akarata és terve az emberiséggel ebben a korszakban, és ha az emberek odafigyeltek volna őrá és engedelmeskedtek volna neki, legalább a "keresztény" népek nem elsősorban fegyverekbe ölték volna a rengeteg pénzt, hanem Isten eredeti üzeneteinek, szavainak és útmutatásainak a sokkal alaposabb elterjesztésébe, nem lenne pl. ez a nyomor és most menekültáradat. Nem is beszélve arról, hogy az eredetileg a teremtő Isten embereinek szánt, de általuk nem elfoglalt uralomra ebben a világban egy idő óta már mások törnek, e világ sátáni fejedelmének a szolgái, mintegy ítéletként is.

A magyar bibliafordítások botrányosan pontatlanok. Amit pl. mennyországnak fordítanak, az az Isten itteni, ezen a földön megvalósuló uralma, az igazságosságot pedig szinte teljesen kiiktatták a nem ugyanazt jelentő igazság szó által.
De még ma sem lenne semmi akadálya, hogy valódi keresztények akár egy politikai pártba tömörülve létrehozzák az Isten ismeretére, igazságosságára és erejére támaszkodó valóban igazságos társadalmat. Jézus mondja: "Maradjatok énbennem és én tibennetek, mert nélkülem nem tudtok semmit sem tenni!"

Az isteni jogrenddel kapcsolatos bibliai útmutatásról részletesebben a következő PDF dokumentumokban olvashattok. Nem olyan bonyolult az egész, mint amilyennek tűnik. Egyszerű halászok, vámszedők, parázna nők könnyen megértették a lényeget.
Ószövetség:
igazsagos-kiralysag.info/letoeltesek/igazsagossagra-torekedj-hogy-elj/
Újszövetség:
igazsagos-kiralysag.info/letoeltesek/az-igazsagossag-kapuja/

gmihaly 2015.06.08. 10:19:36

A hit ereje az fontos, a tisztelet azon rendes emberek iránt, akik hitüket életformájukba beépítve lettek és maradtak rendesek, és a nagyon régiek hite és annak tisztelete abból az időböl, amikor az evilági lét minősége elég vacak volt, de ez, és ennek "fejlesztése" adott erőt az elviseléséhez.

sztd 2015.06.10. 13:29:39

Folyamatosan a Katolikus Egyház közelében vagyok, de ebben a formában szerintem ezek az állítások egészen egyszerűen nem állják meg a helyüket.
A régebbi korokban nagyobb volt a szervezet, kevesebb és kevésbé mély a hit. Egyszerűen annyi történik, hogy bár nő a hit mértéke, még mindig alacsony, és még mindig sokkal alacsonyabb, mint a tömeg, ami formailag körülveszi az egyházakat, mint szervezeteket.

Erdő Péter nem tudom miért lenne csalódás. A kijelentéssel már többször szembesültem, de még egyszer sem láttam megalapozva.

Az egyházakat nem a hitük hiánya hitelteleníti, hanem az ellenséges (a fogalmaikat jellemzően nem értő, mondanivalójukkal szemben élből elutasító) környezet.

Az, hogy a konzervativizmus az Egyetemes Egyházat a nyugati civilizáció fényében kulcsfontosságúnak tekinti, új fejlemény lehet. A korábbi időszakban ugyanis éppen a konzervatív erkölcs kezdte ki nem csak a társadalmat, de a rossz értelembe vett tekintélytől nem (vagy nem eléggé) elhatárolódó keresztény egyházakat is. Ilyen értelemben a konzervativizmus maximum annyi támogatást kaphatna a keresztény egyházaktól, mint a liberalizmus, vagy a szocializmus. Mindnek van keresztény szempontból támogatható gondolata, de olyan is, ami keresztény szempontból nem támogatható.
süti beállítások módosítása