1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.05.20. 13:25 HaFr

Multikulturális vagyok, sőt Orbán is az

Ami engem illet, a véremben (ad hoc analízis a családi emlékezet alapján, régen láttam ugyan a családfát is, de túl terebélyes volt, hogy megjegyezzem) kb: horvát, szerb, zsidó, cigány, osztrák, szász, székely, magyar, kun, skót, román. Na ja, anyai ágon kiterjedt nemesi família, apai ágon homályba vesző, de a helységnevek alapján a honfoglalás korig is akár. Nehéz lehetett volna megúszni keveredés nélkül -- most mi lesz?

Vallásilag: evangélikus, katolikus, fideszes, kommunista, náci.

Identitásilag: hajjaj, európai, magyar, brit.

Én magam vagyok a multikulti. Orbán Viktor meg egy rossz vicc. Mi a magyar, kérdezem tőle.

(Ha itt dörömbölne 2 millió arab, nagyon magas falat húznék. Tán már százezernél is. De csak a Jobbik dörömböl, ugye, Orbán úr? Tetszett volna jobban kormányozni.)

59 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr17475816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.05.20. 14:18:33

Péter, nem te vagy az egyetlen ilyen az országban. :) :)

Lexa56 2015.05.20. 14:23:01

Nem hiszem, hogy sok nem ilyen van az országban ...

Moin Moin 2015.05.20. 15:48:05

- Izrael nagyon magas falakat húzott fel a dörömbölő (sokkal több mint) kétmillió arab ellen - és mire ment vele?

- Kína nagyon magas falakat húzott fel a (sokkal több mint) kétmillió "han" (hun) ellen - és mire ment vele?

- Róma nagyon magas falakat húzott fel a (sokkal több mint) kétmillió germán ellen - és mire ment vele?

A civilizációkat csak a saját dinamizmusuk és kezdeményezőkészségük képes megvédeni (és fenntartani), a defenzivitás sosem. Az euroatlanti civilizáció is épp ezért van bajban: defenzív lett!

- Jönnek az arabok - és azt csinálnak, amit akarnak.
- Jönnek az oroszok - és azt csinálnak, amit akarnak.
- Jönnek a kínaiak - és azt csinálnak, amit akarnak.
- Jön a Fidesz, vagy Jobbik - és azt csinálnak , amit akarnak.

...Mi meg csak bölcselkedünk és sajnálkozunk - ahelyett, hogy a világ messze legerősebb civilizációjaként az Isteni Igazság (és: a liberalizmus) útjára kormányoznák őket, annak rendje-módja szerint! Még 2006-ban mondta nekem egy izraeli tábornok, hogy súlyos hiba európai módon bánni azokkal, akik nem európai mentalitással a fejükben élnek - az efféle "toleranciának" soha nincs jó vége, sem pedig haszna! Aztán majd csodálkozunk, amikor megint barbárok itatnak a welnessfürdőinkben...:-)

Carmichael 2015.05.20. 15:54:48

Ezt a kérdést már én is sokszor feltettem: határozza már meg nekem valaki azt, hogy "magyar".
Csak úgy, mintha egy marslakónak mondaná el, de úgy, hogy az értse is...eddig nem találkoztam olyannal, akinek sikerült, de még reménykedem, ha már ekkora jelentősége van egyesek számára.

nevetőharmadik 2015.05.20. 16:11:48

@Carmichael: A "magyar" leginkább egy tünetegyüttes. Szinte minden "sajátosan magyar" jelenség (megélt viselkedésforma) egy pszichológiai probléma.

Hogy az egészséges magyar milyen lenne, azt nemigen tudja senki. Különösen a "nemzetiek" nem akarnak gyógyultak lenni, mert úgy gondolják, hogy akkor többé nem lennének magyarok (v.ö.: "magyar az, akinek fáj Trianon").

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.20. 16:14:48

@Moin Moin: Gondolom, még elég sikeresek vagyunk ahhoz. hogy ide jöjjenek. :)

almodhi 2015.05.20. 17:01:49

Ráadásul:
A "magyar"t (magyarul) rendre összemossák a "hungarus"szal.

A hungarus meg definíció szerint multikulti. Annyira az, hogy inkább latinul beszélt, mint magyarul, svábul, szászul, tótul, oláhul, rácul, horvátul, bunyevácul, vendül, huculul és ki tudja még hogyan...

Toportyán Zsóti 2015.05.20. 17:20:08

Csuti pocakmutyi 999 részben a hatalmát építi-őrzi,1 ezrelék talán amit az országra szán.Dakota indiánok lehet hogy tisztelik az elmekórtani eseteket de az unijó nem fogja az tutti.

Moin Moin 2015.05.20. 17:46:30

@HaFr: Mint társadalom és civilizáció már nem vagyunk egyértelműen sikeresek, csupán gazdagok (a világ többi részéhez mérten). Nem a szerességünk - azaz: a modellünk - vonzza őket ide, hanem csupán a megszerezhető pénzünk. nem akarnak maguk is e modell szerves részeivé és működtetőivé-fenntartóivá válni, hanem a modell nagyvonalúsága által a saját területeiken elérhetőnél sokkal magasabb életnívót akarják maguknak.

Arról viszont fogalmuk sincs, hogy mitől lehet ez az életnívó magas és mi mindent kell folyamatosan és tudatosan tenni azért, hogy e lehetőség továbbra is megmaradjon.

Érdekes lelki jelenség a másod-harmadgenerációs bevándorlóknak az euroatlanti civilizáció ellen való fordulása is: ui. ekkorra jönnek rá, hogy ők hiába születtek földrajzilag már személy szerint a nyugaton, ám civilizációs determináltságuk jelentős részben megmaradt "anyaországinak" - így viszont szükségszerűen kerülnek a befogadó társadalom anyagi és szellemi perifériáira. Ez aztán marhára frusztrálja őket - akárcsak a sok tulokmagyart, hogy a saját kulturális-szocializációs meghatározottságuk következtében nem képesek európai módon a saját országukat, politikai életüket, gazdaságukat, vállalkozásukat, életvezetésüket, stb. nyugati szinten és nyugati stratégiák mentén, nyugati szellemi és munkakultúra-eszközökkel berendezni és működtetni. Emiatt aztán szükségképpen sikertelenebbek, versenyképtelenebbek - ami miatt frusztrálódnak és Orbánokat-Vonákat kezdenek a hatalomba szavazni, mert ezzel (úgy hiszik), legalább egy kis időre még elhazudhatják maguk előtt a saját hiányosságaikat. (Akárcsak a görögök, amikor pár hónapja ugyanezért a kis időnyerését a Syrizát szavazták meg kormányerőnek...)

Ebből így csak nagy bukta lehet - akár bevándorlóéknak, akár a magyaroknak, akár a görögöknek. Egy évtized múlva majd csak azon veszi észre magukat, hogy megint nem sikerült a Nagy Ugrás - mert szellemiek terén nem is akartak ugrani.

Emiatt az ugrani nem akarás miatt nem kell nekik a PKP sem...:-(

zipe moha 2015.05.20. 18:50:22

...fel kellene emelni az embereket új definíciót adva és új magyarságot..megértetni azt, hogy ez értük és miattuk van.. a múlt elmúlt...Tanítók kellenének, azonban előtte még nekik is tanulniuk kellene....viszont rávágnék minden szájra aki züllött "ómagyar" (jelenkori) indetással próbálná megmondani a magyaroknak , hogy mik nem ők... a magyarság 1000 év után mindössze a nyelv és az ország...nincs közös élmény és öröm és nincs közös cél...

milyen lehet , mint érzés majd magyarnak lenni...?
pár éve még átélhető volt ...pl amikor két magyar autós találkozott külföldön...akivel megtörtént tudja miről írok...öröm, büszkeség...egymásra...

szét lett beszélve ez az ország..és egymástól eltávolított, egymást gyűlölővé lettek az emberek...hogy foszthatóak legyenek...más magyarok? által...

Újra kell alkotni a magyar identítást....bátran nyíltan... őszintén..megküzdve mindazokkal akiknek nem érdekük a magabiztos egyénekből álló erős Magyarország...mert ne tévedjünk ami mára lett az nem véletlen , hanem tudatos leépítése a nemzetnek... épp ezért küzdelem visszaszerezni

A multikulti (józanul)el fog múlni ( menekült ügy felgyorsítja a nyugati polgárok ellenérzését...míg kelet-európai szorgos szolgák pénzt kerestek nekik, rájuk...akik most jönnek már nem akarnak beilleszkedni csak jobban és biztonságosan élni....lesz még polgári forradalom a nyugaton amint eléri a globális világrend radikális szele őket is ( más kopasztani való nem marad...:)..és nem csak simogatja e polgárokat megcsapolva kelet Európai gyarmatait...az Eu pedig ebben a formában nem marad fenn....az Angolok azért mennek mert vége a sütizésnek...piac szerzésnek, a nemzetek pénzügyi lerablásának
Sem kínaiak sem az oroszok nem prognosztizálják, hogy feladják a nemzetüket és feloldódnak valamiben aminek az ereje addig marad fenn amíg Amerika meg nem inog.

Ez itt Magyarország az lesz és az is marad...akárki is szeretné kiénekelni maga számára az itt megtermelt javakat a jövőben

Ami tanulság nem külföldiek csinálták...magyarok...magyaroknak látszó "magyarok"....tudni kell, hol az ellenség...mindig köztünk..:)
ui
Tegnap minősítettek le 3 nagybankot...Erste, Rafi, Unicredit....a kelet.európia részlegek nagy kockázat tartalma miatt...

Carmichael 2015.05.20. 19:10:01

@nevetőharmadik:
Szóval, ha nekem nem Trianon fáj, hanem elsősorban a jelen köz- és egyéb állapotok, illetve az ebból következő jövőkép, akkor én voltaképpen egészséges vagyok, csak a tünetesek felől nézvést hazaáruló? :(
Mert akkor a magyar szónak a jelenben semmi értelme, ez csakis a múltban értelmezhető történelmi szakkifejezés...

zipe moha 2015.05.20. 19:26:39

...eredeti autentikus magyar multikulturális népdal:))

Die Donau fließt und wieder fließt(Aus der Ansiedlungszeit)Die Donau fließt und wieder fließt wohl Tag und Nacht zum Meer.
Ein' Well die andere weiterziehtund keine siehst du mehr.All' Frühjahr kehren d Schwälblein zurück,der Storch kommt wieder her,doch die gen Ungarn zogen sind,
die kommen nimmermehr.Das Ungarland ist's reichste Land,dort wächst viel Wein und Treid,
so hat's in Günzburg man verkünd't,die Schiff stehn schon bereit,dort geits viel Vieh und Fleisch und G'flüg,und taglang ist die Weid,
wer jetzo zieht ins Ungarland,dem blüht die goldne Zeit. (...)

a magyar népet épp kiírotta a ...mindegy is...jöttek németek...ez a fordítás:
.."A Duna a tengerbe folyik nappal meg éjszaka.Hullám hullámot csalogat,egyet se látsz már soha.A fecske tavasszal visszatér,
gólya száll valahova,de aki Magyarországra ment,Nem jön már vissza soha.Magyarország a leggazdagabb,búzája, szőleje jó,Günzburgban ez megmondatott,készen áll mind a hajó,
sok ott a barom, a hal, a vad,szép legelő, laktató,aki most Magyarországba megy,
annak lesz világa jó. (…)...

....nem árt ha is ezt tudjuk, ha még nem is becsüljük... a magyar szétesettség nem véletlen

explanatus 2015.05.20. 19:31:02

Persze, ebben az országban mindenki az. Ez rendben is van.

@nevetőharmadik: (v.ö.: "magyar az, akinek fáj Trianon"). Ez így túl egyszerű, meg megbélyegző. Trianon nem azért - - fáj - - , mert „elvették”, hanem azért mert nem előre megfontolt jó szándékból hozták létre, amit létrehoztak romjain.

Kicsit belelapozva a Néptanítók Lapja folyóiratba, nem maga az ördög volt az az egykori ország, amelyik a „saját” nemzetiségeit elnyomta www.arcanum.hu/kiadvanyaink/osszes/?id=NTL
Az első hat évben a magyaron kívül német, szlovák, román, horvát, szerb és rutén nyelven is kiadták. Ja, hogy jobban tudják őket elnyomni.

Most vannak a Hajósi Vigasságok (persze más néven) de azon a sváb vidéken élnek még ma is idős emberek, kik magukat svábul mondják magyarnak. Vagy a halászlé fővárosában Baja környékén a rácok, bunyevácok ugyanígy.

Csehszlovákiát nem azért csinálták, mert jót akartak az ott élő nem-magyaroknak, akik aztán az első adandó alkalommal most már saját akaratukból kettéváltak.

Nem azért, mert „alkottak” egy Jugoszlávia nevű multikulturális államot, mert jót akartak az ott élőknek, mert az akkor nem hullott volna részekre borzalmas ember- és sorsáldozatokat követelve.

Nem azért mert így lehetett 23 millió románnal ijesztgetni, fenyegetni.

Azért - - fáj - -, mert trianonkor nem az itt élő népek boldogulása lebegett a franciák előtt, hanem egy konkurens ország kikapcsolása. Ezzel csak azt sikerült elérni, hogy majd száz éve egy valaha volt országból született országok kölcsönösen visszafogják egymást a fejlődésben. Ha egy egészet feldarabolunk (országot) akkor a darab, még ha országnak is nevezzük is, csak darab marad. Ha másként lenne, akkor az egykor volt ország egy darabja (ország) ma osztrák, francia életszínvonalon kellene álljon. Nem áll. Egyik se.

@Carmichael: Ezt a kérdést már én is sokszor feltettem: határozza már meg nekem valaki azt, hogy "magyar".

Nem tudományosan. Magyar az aki ismer magyarul tudót, vagy családfájában magyar őst felmutatót. Posztíró magyar mert kicsit „horvát, szerb, zsidó, cigány, osztrák, szász, székely, magyar, kun, skót, román” más meg szlovák, tót (nem pejoratív) szász, sváb, szlovén, vend, illír, ruszin, rutén, bunyevác, (legújabb kor) görög, egyéb.

Magyar, a felsorolt (és kimaradt) népek sorsközössége a Kárpát medencében.

zipe moha 2015.05.20. 19:33:38

...mindez a HONFOGLALÁS után 700 évvel....szép kis történelmi országkormányzás az ami ide vezet..sok mindent újra kell fogalmazni...alkalomadtán

2015.05.20. 20:07:03

@Moin Moin: csak egyet kell kérdezni a választóktól: Orbán alatt jobb lett? ugyanezt Vona után. ezt követően nem sok választásuk marad..

a poszthoz: meg kell védenem a miniszterelnököt. ő nem arról beszélt, hogy idegenek nem jöhetnek. a multikulti nála a muzulmán kisebbséggel szembeni defenzív viselkedés. európa nem áll stabilan a lábán, nem MER bátran oda vágni egy erőszakos, militáns törzsnek. ne keverjük össze ezt a népek egészséges, asszimilációval, de minimum integrációval járó keveredésével.

nevetőharmadik 2015.05.20. 20:21:54

@Carmichael: Igen, pontosan így gondolom. És valóban: a magyarság teljes identitásválsággal küzd. Amire rá tudunk mutatni, hogy ez magyar, leginkább vagy kifejezetten ártalmunkra van, vagy simán csak nem használ a jövőre nézve. Mink van helyette? Semmink.

Ez tragédia. Ahhoz, hogy ismét valamire jó érzéssel rámutathassunk, hogy magyar, ahhoz új viselkedésmintákkal, valódi teljesítménnyel és folyamatosan érkező, önmegerősítő eredményekkel kell azonosítanunk magunkat. De hosszú idő, fegyelmezett és célirányos munka, mire mindezek belénk ivódnak és elválaszthatatlanul részünkké válnak. Avagy: "Magyarország nem volt, hanem lesz".

De ez értelemszerűen nem az eddigi magyar-fogalmakból és bejáratott magyarságtudatból fog kinőni, hanem teljesen új lesz. És persze fontos kijelenteni, hogy mindez nem jelenti a régi értékes dolgok kidobását vagy megtagadását. Csak éppen a múltbeli kulturális és történelmi teljesítmény nem mentség lesz többé, hanem inspiráció. Mert az önigazolást a jelenkori teljesítmény adja majd.

Ez persze befogadhatatlan a sérelmi magyarságnak. Nem csoda: ismert pszichológiai jelenség, hogy az ember ragaszkodik a sérelmeihez, fájdalmához, önazonosságának részét képezi, és árulásnak érzi, ha lemond róla. De pont minap fogalmazta meg barátnőm: az ember nem akkor veszíti el önmagát, amikor megszabadul a rossz dolgaitól, mert attól csak egy jobb én jön létre. Az ember akkor veszíti el önmagát, amikor a rosszat hagyja eluralkodni és a jót elsorvadni.

@explanatus: Teljesen mindegy, hogy miért fáj. Amit mondok, annak semmi köze a megbélyegzéshez, vagy a fájdalom indokolhatóságához. Szerintem amúgy teljes joggal fájna Trianon -- a gond az, hogy a magyarság egész egyszerűen _nem engedheti meg magának_, hogy ezt a fájdalmat ápolja. Mert ez a múltba zár, és megakadályozza azt, hogy egészséges, boldog, elégedett jövőt építsünk. Nem lehet örökké gyászolni. A gyászt befejezni nem árulás, hanem az élet igenlése. (Bővebben kifejtve egy régi írásomban (link Facebook-jegyzethez): on.fb.me/1FwNfme

Carmichael 2015.05.20. 21:00:18

@explanatus: @nevetőharmadik:

Számomra ez a nemzetesdi azért is értelmetlen, mert közös akolba akar terelni teljesen különböző múltú, sorsú, érdeklődésű, családi történelmű stb. embereket olyan alapon, hogy pl. nekik fájni kell Trianonnak, meg szeretni kell a gulyást és büszkének lenni egy színes vászonra, ha bizonyos elrendezésben bizonyos színek vannak rajta. Ebben (és másban) én semmi közöset nem találok az itt élőkkel, és tapasztalatom szerint ez csupán kisebb nagyobb tragédiákat okozott eddig a történelem során szerte a világon, mivel a genezisében van az, hogy összehasonlít és kiemel(ked)ni akar más hasonlók közül. Csak éppen semmi alapjot nem tud hozzá adni.
Bizonyos facebook csoportokkal is nagyobb közösséget tudok érezni tematikus alapon, mint ezzel a nemzet nevű katyvasszal.

Ha tényleg egy idegen lénynek kellene elmagyaráznom (mondjuk tudunk kommunikálni magyarul .. :) ), hogy kik is élnek ezen a bolygón, értelmezni tudnám neki, az ember vs. állat, férfi vs. nő, öreg vs. fiatal, stb. kategóriákat, de a nemzeti hovatartozást már nem. Mert ha nem az a magyar, aki tud magyarul, vagy aki itt él, vagy aki annak vallja magát, vagy akinek a van magyar útlevele, vagy a szülei magyarok (azok miért is..?) vagy mittomén, akkor hogy a fenébe adom ezt elő?

Én még értelmes definíciót nem láttam a magyar, német, stb. fogalomra. A történelmi múlt meg pont a multikulti miatt értelmezhetetlen: pl. nekem francia, olasz, német, osztrák gyökereim is vannak, ezek sem szerették egymást mindig, most akkor egyik felem utálja a másikat vagy hogy oldjam ezt fel? Milyen sorközösséget kellene vállalnom és kivel pláne, hogy én most pont Magyarországon élek, mert ide születtem?

A magam részéről az egyént (mint individumot, akinek döntési, érzelmi, stb. képessége van) és a föld nevű bolygó összlakosságát, mint sorsközösséget tudom értelmezni, a nemzetesdit nem. Kb. úgy, mint egy, a földet az űrből ábrázoló, képen, ahol odaírták alá: "Ti láttok itt határokat?" A nemzet lehet egy adott területen a közösségi élet szervezését ellátó szervezet, egy jövőt közösen építő embercsoport hasznos szervezőeszköze, de identítást nem ad(hat) a közösségének, mert nincs neki mire. Mondom én, persze...

zipe moha 2015.05.20. 21:31:12

@Carmichael:

... a magyar népi élet szerves része még ma is...bár erősen legyengítve...hogy egy adott településre beköltözőt ( az urbanizáció gyengítette, a multikulti nem véletlenül falu ellenes..)..pontosan beazonosítottak, honnan jött ( csak egy másik településről...)...és gyütt-mentnek nevezte meg, "ma itt van holnap már lehet hogy nincs "...és tartotta nyilván ...MINDVÉGIG...talán a helyben született gyerekét elismerte helyinek....nem biztos

a "törzsgyökeresek" felismerték egymást és a gyütt-menteket is...finom, árnyalt, folyamatosan kívülre helyező volt a befogadás folymata....véleménye lehetett a gyütt-mentnek is, de a közösség NEM úgy fogadta, mint az "odavalósi" véleményét...és bizony a fentebb leírtak a népi bölcsesség megnyílvánulásai voltak...korránt sem "idege gyűlölet...

egyszerűen tudták, hogy az "odavalósi" holnap is ott akar élni, ehhez képest cselekszik....a gyütt-mentnek meg mindegy..legföljebb tovább áll..hisz gyökértelen (még/ már) abban a közösségben...a bizonyítás a gyütt-ment részéről minimum egy életen át tartott, vagy a következő generáció is bizonyítási kényszer alá került..
a mai magyar közélet tele van gyütt-mentekkel akik vélemény diktaturával szeretnék a "helyieket "is magukhoz hasonlóvá, gyökértelenné tenni....

ha visszaszerezzük azt a képességet közösségi szinten, hogy beazonosítsuk a gyütt-menteket ismét nem vezetni nem fognak, hanem tenni azért, hogy ez a közösség befogadja őket ismét...valaha, egyszer

explanatus 2015.05.20. 21:52:59

@Carmichael: „a nemzetesdi azért is értelmetlen”

Újra és újra belátom posztíró igazságait. Nem tudunk beszélgetni. Nem tudunk dolgokat megbeszélni. Olyan nincs, hogy nem tartozunk valahova. Minden ebből következik. Pl. Állampolgárság. Megkerülhetetlen. Ha ez megvan, megvan minden. A sírig, meg még utána is, a sírhely megváltásáig.

Nem értem. Én, magyar, nem lehetek büszke, a zászlóm meg egy színes vászon. Az angol lehet büszke, a füvére (zöld) A francia, a borára. A német, a made in Germany-ra. Skót, a dudájára. Kozák, a lovára. Sorolhatnánk holnapig. Én, mint magyar nem lehetek semmire büszke? Az anyanyelvemre se.

Bezzeg a francia törvénnyel vigyázza anyanyelvét www.heise.de/tp/artikel/20/20156/1.html ilyen hivatallal Sprachüberwachungsbehörde Delégation général à la langue francaise Az angol vigyázza az internet, a számítógép nyelvezetének szavait. Csak angol a megengedett. Felsőbbrendű arrogáns nyelvi diktatúrát erőltet a világra. Elfogadod a well done-t, de a gulyás büdös, mármint a szó. És észre se vettük, hogy hogy kerültünk ebbe a helyzetbe, és még megbeszélni se szabad.

Ha nem tetszik a „nemzet nevű katyvasz” szállj ki belőle, jogod van hozzá, de engedd meg, hogy én meg a katyvasz tagjának érezhessem magam, a színes vásznammal, a gulyásommal, a nyelvemmel, meg a pulimmal.

egyetmondok 2015.05.20. 22:20:06

A multikulti elutasítása (és környéke) pompásan világít rá arra,amiről olyan sok szó esik,itt nálad is Hafr: végzetesen hamis a politikai nyelvünk,s ebben a hamisságban, hamisításban Orbán,hát szerintem az egész magyar történelem csúcstartója.

Nézzük a hatályos alaptörvényt:

"XXIX. cikk

(1) A Magyarországon élő nemzetiségek államalkotó tényezők. Minden, valamely nemzetiséghez tartozó magyar állampolgárnak joga van önazonossága szabad vállalásához és megőrzéséhez. A Magyarországon élő nemzetiségeknek joguk van az anyanyelvhasználathoz, a saját nyelven való egyéni és közösségi névhasználathoz, saját kultúrájuk ápolásához és az anyanyelvű oktatáshoz.

(2) A Magyarországon élő nemzetiségek helyi és országos önkormányzatokat hozhatnak létre.

(3)37 A Magyarországon élő nemzetiségek jogaira vonatkozó részletes szabályokat, a nemzetiségeket és a nemzetiségként való elismerés feltételeit, valamint a helyi és országos nemzetiségi önkormányzatok megválasztásának szabályait sarkalatos törvény határozza meg. Sarkalatos törvény a nemzetiségként való elismerést meghatározott idejű honossághoz és meghatározott számú, magát az adott nemzetiséghez tartozónak valló személy kezdeményezéséhez kötheti."

Ez egy,de inkább a multikulti állam hibátlan leírása. Nem baj,olyan nekünk nem kell...

zipe moha 2015.05.20. 22:22:35

@explanatus:
rendszerváltás tanulságai 118. lecke:.." attól még hogy valaki magyarul beszél nem biztos hogy magyar..."

explanatus 2015.05.20. 22:48:21

@zipe moha: Megpróbálom még egyszer. Lehet most se megy. Szóval, én úgy gondolom, ha ezt értem www.youtube.com/watch?v=APdqBowIUf8 akkor magyar vagyok.

Akkor is magyar vagyok, ha hosszabb távollét után meglátom annak a helységnek a templomtornyát, amelyben születtem és végig fut a hátamon a hideg, hogy végre megint itthon vagyok, akkor magyar vagyok.

Ha hallom, hogy halottra harangoznak, megállok, hogy vajon most kire, akkor magyar vagyok.

Ha a 118. lecke kitiltana magyarságból, akkor átmennék illegális magyarba.

Üzenem a törvénynek: Amit a színes vászon és a nyelv iránt érzek, azt semmilyen törvénnyel nem vehetik el tőlem.

egyetmondok 2015.05.20. 22:49:04

@storker:
" a multikulti nála a muzulmán kisebbséggel szembeni defenzív viselkedés. európa nem áll stabilan a lábán, nem MER bátran oda vágni egy erőszakos, militáns törzsnek. ne keverjük össze ezt a népek egészséges, asszimilációval, de minimum integrációval járó keveredésével. " --

én nem emlékszem,hogy Orbán ezt így kifejtette volna,s nem hiszem a multikulti számára az iszlám bevándorlással szembeni "gyengeség". Ne feledjük,nemrég azt is mondta, hogy "akarjuk-e, hogy eltűnjenek a nemzetállamok etnikai alapjai",így szó szerint.

Valamint használta már a "homogén" kifejezést is,amely ismét arra utal,hogy a multikulti nála nem valami új,az iszlám bevándorlással összefüggő európai probléma, hanem bizony az etnicizmus ellentéte,az etnikumra leselkedő veszély.

Nem látom, hogy a Fidesz/Jobbik - beszéd által uralt magyar jobboldali politikai beszéd beengedné a szavai köz az asszimilációt,mint valami egészségeset...,és az erdélyi magyarság,hogy csak egyet kérdezzek.

(Én egyébként azt hiszem,hogy az integráció nem valahogyan az asszimiláció "előszobája",hanem két nagyon más társadalmi jelenség,s az integráció azért forog sokat,mert elkerülhető vele az asszimiláció,mint kérdés. Ami pedig pont a döntő kérdés.)

Carmichael 2015.05.20. 22:49:19

@explanatus: @zipe moha
Miért ne tudnánk beszélgetni?
Én nem gúnyolódtam, hanem nem értem a nemzet nevű összetartozósdit (kényszerűsítősdit, mivel ahogy írod esélyem sincs állampolgárság nélkül, szimplán földi polgárként élni), mert egyrészt nem tudja magát sem meghatározni egyetlen nemzet sem (ki tartozik hozzá, miért pont azok, milyen alapon, stb.), másrészt, mert olyan embereket próbál összetartozónak beállítani, akikben sokszor kevesebb közös van, mint két földrésszel odébb élőkben, végül pedig azért, mert a legnagyobb kárt ezeknek a nevében okozták a történelemben valami hagymázos ötletből kiindulva, hogy egyik nemzet nagyobb, jobb, istentől valóbb, mint a másik és ezért jogosult bámire.

Én szívesen fizetek adót ott, ahol élek, azért, amit használok, fejlesztem, ápolom a környezetemet, élek békében a szomszédaimmal, de ez még nem sírig tartó összetartozás és egymáshoz láncolt sorsközösség. Ha ebből az egy helyen élésből természetes összeartás és közösség lesz, az nem történelmi és származási, még csak nem is közös nyelvi alapon épül, hanem közös érdekek, szimpátia, érdeklődés, stb. mellett - attól függ milyen közösségről beszélünk. A jövőnk (és az értelmes, értékes élet) az együttműködésen múlik ezen a bolygón, ennyi az egész.

Semmi kifogásom, ha neked/valakinek fontos a gulyás a puli, esetleg bármilyen más hungarikum (bár még mindig nem tudjuk, mit is takar ez a "magyar" szó általánosan elfogadott definíció szintjén), de nem érzem magam "sehová sem tartozónak" attól, hogy én nem ezekre vagyok büszke, mert nem az én érdemem egyik sem, nem vindikálom a jogot, hogy azzá tegyem. A magyar szó ma öszezár több millió olyan emberrel (is), akivel nem érzek érték és érdekközösséget, és elválaszt(hat) rengeteg olyantól, akikkel igen, ha pl. keletre megyünk nemzetileg a nyugat helyett (bár keleten is lehetnek rokonlelkek..).

Fenntartom, hogy én választhassam meg, kihez, mihez szeretnék tartozni, és különösen azt, hogy kihez, mihez nem. Értsük meg egymást jól, NEM egy másik nemzet iránt lelkesedem, mert a probléma ott ugyanúgy fennáll. Nem tudok mit kezdeni a nemzet nevű homályos képződménnyel, mint összetartozási alappal, földi ember vagyok, ide tartozom, de minden más összetartozás belőlem kell, hogy jöjjön.

A focit pl. szeretem, de a magyar labdarúgáshoz - éppen ezért - semmi közöm, még a válogatotthoz sem. A jó foci érdekel, nem a "magyarság" benne, és ha ezt 11 különböző nyelvet beszélő focista egy 12. országban játssza, akkor azt nézem, mert azt lehet élvezni. Én is szeretek tartozni valahova, teszem is, csak nem nemzeti alapon.

Lehet, hogy nekem rossz, ki tudja, és nektek van igazatok. Csináljátok jól :)

explanatus 2015.05.20. 22:57:46

@Carmichael: Világos beszéd. Mégis csak megy ez nekünk. Csak megérte. Pedig fel is húzhattad volna az orrod. Kösz, hogy nem tetted. No, valahogy így kellene. Nem lehet minden egy véleményünk, de attól még mehetünk együtt, egy irányba.

egyetmondok 2015.05.20. 22:59:27

@zipe moha:
" rendszerváltás tanulságai 118. lecke:.." attól még hogy valaki magyarul beszél nem biztos hogy magyar..." ---

az elmúlt 25 év tanulsága 1.sz.lecke:

Aki a rendszerváltás 118.sz.leckéjéből politikai kérdést akar csinálni,kérdést, amellyel az államnak dolga lehet,na azt nem szabad a hatalom közelébe engedni,mert abból súlyos nemzeti elnyomorodás,elaljasodás lesz.

zipe moha 2015.05.20. 23:22:50

@egyetmondok: ...ugyan már, a tanulság nem maga a politika...egy jó politika alapja számtalan összetevőinek egyike...érdemesnek tartottam kihangosítani..
@explantus...megjegyzésem Carmichaelnek írt válaszod ihlette..nem te nem vagy biztos az identitásodban..:)
ki a magyar teszik fel a kérdést jogosan egyre többen...válasz is van rá.
1. aki magyarnak vallja magát..
2. aki magyarként érez...
2.aki magyarként él....."ők a helybéliek"
ráadásul ebből kitűnik, hogy egyáltalán! nem nem nemzetiségi a kérdés..hanem identitásbeli...az viszont nagyon

ui. hiányzik az új , vonzó magyarságkép...ami nem a múltból (inkább hagyni kellene , hogy a gyökérfunkcót töltse be a múlt ne az predesztináljon a jövőre ...)ami azonosulást közösségi élményt egymáshoz való személyes akaraton álló csatlakozást eredményez...nyilván akkor lehet támogatni valamit, ha van mit..ennyiben megértem Carmichaelt

Carmichael 2015.05.20. 23:24:21

@explanatus:
Örülök, és persze, beszélgessünk, engem nem zavar a más vélemény, általában ebből lehet tanulni.

A fenti - Mohának írt - soraid viszont eszembe juttatnak egy Antony de Mello történetet, nincs most nálam a könyv, de nagy vonalakban a lényeg:

A Pakisztán-India közötti háborúban fogságba esik egy indiai katona, és a kivégzése előtt azt kívánja, láthassa még egyszer a hazáját, amelyért az életét áldozza. Felviszik a közeli domb tetejére, és a katona könnyektől homályos tekintettel mond búcsút: Ezekért a gyönyörű hazai dombokért, a földért, azért a szép kis faluért ott a patak mellett, a kisgyerekért, aki ott játszik a homokban dicsőség meghalni!
Viszik vissza, mikor az egyik őr megjegyzi: Ugye tudod, hogy az ellenkező irányba néztél végig..?!

Amit ezzel mondani akarok (és de Mello is mondott), hogy a katona (is) a lelkében élő képre és érzésekre reagált, nem a valóságra. Amiről írsz itt feljebb, az egy benned futó "program", a te élettapasztalataid terméke, ami megható és szép te esetedben is (komolyan mondom), de mindenkinek más és más ez az élménycsomag, ez csak mondjuk max. 2 millió emberrel köt össze a világban, de jó példa arra, amit írtam, hogy így legalább a közös viszonyulásotok lenne az alapja az erre épülő közösségeteknek.

Nekem pl. a hazai népzene hallatán hideg futkos a hátamon, képtelen voltam már gyerekként is azonosulni a sírva vigadással, és a depressziós szövegekkel, pedig néptáncoltam is (kellett :) ). Láttad volna az arcomat, mikor megnéztem a linket.. :)

egyetmondok 2015.05.20. 23:45:23

@zipe moha:
Miféle jó politikának lehetne az az alapjai között, hogy pl.én megkérdőjelezem pl.a Te magyar identitásodat, hogy bár magyarul beszélsz,közel sem biztos,hogy magyar vagy ?

zipe moha 2015.05.21. 00:00:35

@egyetmondok:
a magyar népi élet szerves része volt a múltban, (sőt még ma is létezik...falvakban) , hogy felismerje és megkülönböztesse az átutazót (gyütt-mentet) a helybélitől....tette ezt javainak kultúrájának életterének védelmében...

hogy még jobban megbotránkoztassalak :például a németek nagyon erős hagyományokkal rendelkeznek e téren: Németországban ha te született német is lennél.. Frankföldön, -mondjuk Anschbachban-akkor sem vagy frank... és ezt mindannyian tudják rólad pláne ha kívállóan beszélő auslander vagy (ott élsz 30 éve..:)...és így is marad míg élsz...érted -e?

zipe moha 2015.05.21. 00:16:53

@egyetmondok: ...Németország ereje az individuumok közösségalkotó erejének összeadottságán alapul...ez minden sikerük alapja. egyén (erős)- család (erős)-lakhely(erős)-tartomány (erős)= erős ország
legyen szó gazdaságról, társadalmi -vagy bármilyen problémáról....ez az erős GÉPEZET feldolgozza...és legyártja a jó! végterméket...néha gyárt selejtet is, de nem hazudoznak ...a selejt selejt

egyetmondok 2015.05.21. 07:27:50

@zipe moha:
" ...Németország ereje az individuumok közösségalkotó erejének összeadottságán alapul...ez minden sikerük alapja. egyén (erős)- család (erős)-lakhely(erős)-tartomány (erős)= erős ország
legyen szó gazdaságról, társadalmi -vagy bármilyen problémáról....ez az erős GÉPEZET feldolgozza...és legyártja a jó! végterméket...néha gyárt selejtet is, de nem hazudoznak ...a selejt selejt " --

a háború után a német társadalom valóban "rájött arra", hogy a siker az egyének közösségalkotó erején múlik (és pont nem fordítva,mint azt itt pl.a jelenkori magyar jobboldal képzeli,hogy tehát a közösség "termékenyíti meg" az egyént, és hogy az egyén szabadságai veszélyesek a közösség nagy céljaira...),a közösségalkotás azonban nem etnikai,kulturális kérdés, hanem az alkotás kérdése: ennek semmi köze ahhoz, hogy ki micsoda,hanem csak ahhoz van köze,ki mit csinál a maga helyén, egy hivatalban,gyárban, lakóhelyi közösségben, óvodai szűlői közösségben,sportegyesületben,stb.,stb.

Amit írtál,az nálam nagyon rendben,azzal nem passzol,de azzal nagyon nem,amit a rendzserváltás nem is tudom hányadik szabályaként rögzítettél.

egyetmondok 2015.05.21. 07:34:44

@zipe moha:
" a magyar népi élet szerves része volt a múltban, (sőt még ma is létezik...falvakban) , hogy felismerje és megkülönböztesse az átutazót (gyütt-mentet) a helybélitől....tette ezt javainak kultúrájának életterének védelmében..." --

ez a magyar népi élet a szomszédos megye egyik falujának emberét is gyüttmentként tartotta számon, aki egyébként a kis falu közösségével minden szempontból azonos fajta volt, ám amely a faluközösségben élő esetében a világon semmiféle igazi,valódi veszélyt nem jelent,de semmit,se a kis falu közösségére,se az érkező,átutazó gyüszmészre (a nagyikám ezt a kifejezést használta a gyüttment helyett a mi vidéki környékünkön,ahol ma is élünk).

Politikát és államot nem lehet erre építeni,ezt kellene tudnunk valamiképpen érteni.

egyetmondok 2015.05.21. 08:20:56

@zipe moha:
" hogy még jobban megbotránkoztassalak :például a németek nagyon erős hagyományokkal rendelkeznek e téren: Németországban ha te született német is lennél.. Frankföldön, -mondjuk Anschbachban-akkor sem vagy frank... és ezt mindannyian tudják rólad pláne ha kívállóan beszélő auslander vagy (ott élsz 30 éve..:)...és így is marad míg élsz...érted -e? " ---

és ezzel mi a baj Zipe ? Ezzel a világon semmi baj nincsen, mert ehhez illik ám megjegyezni,mert ehhez tartozik, hogy ha te egyébként idegenként (maradhatsz nyugodtan idegen) részt veszel a közösség életében, amely részvételt az a közösség sohasem tagadott meg,akkor kizárt, hogy kiközösítsen, ilyen közösségben, amely az alkotásra koncentrál Zipe, Te soha nem fogod megkapni, hogy veszélyes vagy, hogy nincsen itt (ott) helyed.

Az a közösség nem lát benned veszélyt,nem is fog,s Te sem látsz veszélyt a Te kulturális,etnikai,stb. hovatartozásod szép és neked,számodra fontos jegyeire nézvést.

Nem lesz megkérdőjelezve,hogy a nemzet része vagy-e.

Lexa56 2015.05.21. 09:26:09

@Moin Moin: ebben sok igazság van, de a kultúra addig erős, amíg annak uralkodó osztálya nem kizárólag a jogaival él, hanem a kötelességeit is teljesíti. Nálunk ilyesmiről már rég nincs szó.
Egy kultúra "lelkét" nem lehet elhatározásszerűen feléleszteni. Vagy éled magától, vagy nem. Erőszakkal a legkevésbé sem lehet feléleszteni.
Ha az európai civilizáció barbár módon kezeli a barbárságot, a lényegét veszti el, és maga is (újra) barbárrá válik. Lehet persze, hogy ez a megújulás egyik lehetősége, de ami ebből születni fog, az már nem mi leszünk.
Végül még egy megjegyzés: sokszor itt is csak a két véglettel találkozni: a szélsőséges liberalizmussal és a szélsőséges konzervativizmussal (amit talán jobb lenne archaizmusként aposztrofálni)- a kettő között nyilván van sok átmenet, de hogy ki hol véli a helyes egyensúlyt, az bizony messze nem egyforma.

zipe moha 2015.05.21. 09:26:38

@egyetmondok: ..lezárva a polémiát ma rengeteg ember kószál magyarországon akik veszélyesek, károkozók a nemzetre, az azt alkotni hivatott közösségekre...léttudatok univerzális, kultúrájuk a multikulti egyetlen istenük a pénz, holnap már nem lesznek velünk de ma még itt vannak ...és magyarul beszélnek.

A fenti népi példám azért szemléletes talán...mert pontosan bemutatja , hogy nem származási, nem nemzetiségi ect. problémáról van szó...hanem identítás beliről...tehát hogy értsd. ha valaki kifosztja a saját "faluját" 8országát...azzal cserébe feladja a magyar identítását is....ha majd elő kell, Londonból venni vagy az usából ( ect.) húzod elő...és akkor bemutatja a valódi, addig rejtett viszonyulását a tarra vágott nemzethez

tehát a viselkedés és a viszonyulás a döntő...nem az eredendő kinevezés...
ui. ha magyarok vezették volna az országot, ma ez az ország a magyaroknak a kulturális és anyagi javaival bőségben állna...25 év ehhez elegendő!!

az , hogy az emberekkel szellemi árkokat ásatnak folyamatosan új és perspektivikus "a jövőt alapozó) "élményeken" álló közösség kovácsoló kultúra helyett, mutatja hogy "magyarok" vezettek...egy magyar de egy német! " faluból" úgy ki...asznák őket, hogy a lábukon sem állnának meg (pedig adott esetben született magyarok...ezért jó példa a szomszéd falu példája"...ehelyett egyre többen átvették a paneljeiket...mert így jutottak egzisztenciához...rák és pestis...orvos nélkül

Lexa56 2015.05.21. 09:31:25

@almodhi: ld. Szűcs Jenő: Nemzet és történelem, Tanulmányok, Gondolat 1982 2. kiadás.

egyetmondok 2015.05.21. 09:58:54

@zipe moha:
" ..lezárva a polémiát ma rengeteg ember kószál magyarországon akik veszélyesek, károkozók a nemzetre, az azt alkotni hivatott közösségekre...léttudatok univerzális, kultúrájuk a multikulti egyetlen istenük a pénz, holnap már nem lesznek velünk de ma még itt vannak ...és magyarul beszélnek. " --

zipe,hát,de abból hogyan lehet élhető országot,közösséget,politikát,normális államiságot csinálni,hogy megállapítjuk kik futkosnak itt magyarok,akik nem is azok...

Nem szabadna persze,mert szerintem ez maga a magyar romlás...,de oké,zárjuk le ez a polémiát.

zipe moha 2015.05.21. 10:19:37

@egyetmondok: talán csak annyit tennék még hozzá, szerintem egy új és jó politikának nem arra kell reagálni vagy alkalmazkodást keresnie ami van...( annak már mindegy: periféria, state capture...ect.) hanem arra, ami abból lesz ami ma van...
"az emberek a mának és a mában élnek" viszont egy új politikának idő horizonton kell látnia s eligazodnia a lehetséges kimenetekkel kapcsolatban...s itt még nyerhetnek a magyarok (akár...)..feltéve ha lesznek még érdek -és érték közösséget alkotni akaró magyarok és nyerni akarnak úgy egyébként...

Moin Moin 2015.05.21. 10:29:45

@Lexa56: Az önvédelem sohasem barbárság!

Egy kultúra lelkét pedig a történelem során többször is "elhatározásszerűen ébresztették fel": ezt hívják karizmatikus vezetői szerepnek.

egyetmondok 2015.05.21. 10:29:56

@zipe moha:
Egy új és jó magyar politikának félre kell tenni,de mondom bátran,hátorozottan félre kell söpörni ezt :

"..lezárva a polémiát ma rengeteg ember kószál magyarországon akik veszélyesek, károkozók a nemzetre, az azt alkotni hivatott közösségekre...léttudatok univerzális, kultúrájuk a multikulti egyetlen istenük a pénz, holnap már nem lesznek velünk de ma még itt vannak ...és magyarul beszélnek. "

A PKP erre kell kísérletet tegyen zipe,már elnézést. Bármi más előtt erre,ehhez képest bármi más csuklóból megoldható feladat olyan embereknek,akik a PKP-t megcsinálták.

Lexa56 2015.05.21. 10:36:16

@Moin Moin: Az önvédelem nem, de a módszerei lehetnek azok.
A karizmatikus vezető csak akkor működik (és többnyire akkor is terem), ha van befogadó közeg.

Carmichael 2015.05.21. 10:37:24

@zipe moha:

Köszönöm a megértést, csak pár kiegészítést tennék:
Bár továbbra is homályos nekem a "magyar identitás" definíciója (a 2. és 3. pontodé pl.), az ui.-ban írtakkal egyet tudok érteni, valahogy ilyenformán:

Azt gondolom, hogy engem veled, Explatanus-al, Péterrel és a többi itt élővel az köt össze, hogy MOST és ITT élünk (önkéntes alapon, amíg úgy gondoljuk), ezért közös érdekünk, hogy mindannyiunk számára élhetővé, boldogulhatóvá (bocs, magyar nyelv..) tegyük a jelent és a jövőt.

E mellett ezer dologban különbözni fogunk, akár a múltunk megítélésében, akár a szükséges teendőnkben, de a fentiek összekötnek minket a jelenben, ha akarjuk, ha nem, és nekem épp az fáj, hogy ez a szempont nem szerepel a mai magyar közéletben, mint az összetartozás valós és egyetlen biztosan értelmezhető eleme. E helyett hivatkoznak a fent megbeszélt homályos és - ahányan, annyiféleképpen értelmezett - nemzettudatra - ráadásul gyakran kirekesztő és manipulatív módon és céllal.

Az általad írt "vonzó magyarságkép"-et én egyszerűen "vonzó jövőképre" cserélném, és innen továbbra is értelmezhető, amit írtál: "...ami nem a múltból (inkább hagyni kellene , hogy a gyökérfunkcót töltse be a múlt ne az predesztináljon a jövőre ...)ami azonosulást közösségi élményt egymáshoz való személyes akaraton álló csatlakozást eredményez.."

Ezzel akarok és tudok azonosulni. Ha azt határoztad el, hogy boldog életet akarsz élni, azt ebben fogod megtalálni, nem a múltban, de nem is mások sikereiben. Pl., ha büszke vagy az olimpikonjaink sikereire (magadénak érzed), akkor szégyenkezel a dopping- és kokainbotrány miatt is? Mert a kettő együtt kellene, hogy járjon, pedig egyikhez sincs valójában közöd.
Ez csak pótszer, a saját, jelenbeli (személyes és közösségi) sikertelenségünk miatt kapaszkodunk még mindig a múlt vagy mások sikereibe (6:3, prezi) és gondoljuk azt, hogy az nekünk ma is identitás alapon jár, helyett, hogy az itt és most-ban akarnánk összefogni egy sikeres közös és személyes jövőért. Ez egy hatalmas össznépi önbecsapás, amivel remekül lehet manipulálni, és a mindenkori hatalom él is vele (Péter kimerítően írt ezekről).

Szerintem meg kellene haladni ezt a hamis és káros "költelező nemzeti összetartozás, közös múlt, szentkorona, magyar lélek, minketverasors" alapú miazmát, mert addig nem megyünk innen sehová (legfeljebb egyenként, külföldre). A jelen politikai garnitúra együtt és egyénenként erre láthatóan képtelen, mi több, nem is érdeke, hiszen ezzel irányítja az identitásépítésünket (mert ugye azt nem lehet az egyénre bízni...?!), ami alapján alapján aztán besorol, értékel, oszt meg, ez alapján dícsér és jutalmaz, mi pedig keressük magunkat a ködben, marjuk egymást, és már azt sem tudjuk, kik vagyunk valójában, ki a barát és ki az ellenség. Ez a fajta szándékos "nemzetalapú" lélekrombolás a legnagyobb bűne a mai "elitnek", és az, hogy ezt hagyjuk, a legnagyobb (de azért kijavítható) hibánk, ami meghatározza a jövőnket. Azt, hogy egyelőre nincs.

Moin Moin 2015.05.21. 11:02:03

@Lexa56: Az önvédelem adekvát eszközeit a helyzet és a faladat szabja meg. Pl. ha etnikai okokból baltával agyonvered az évfolyamtársadat, akkor barbár vagy - viszont ha a családodra támadó téveszmés gyilkost csapod le baltával, akkor felelősen cselekvő állampolgár.

A karizmatikus vezető épp attól - is az, aki, mert ráébreszti a többieket a szükségre és a lehetőségre.

Lexa56 2015.05.21. 11:07:05

@Moin Moin: más történelmi horizontban és időléptékben gondolkodunk. De ez nem baj, inkább jellemvonás.

zipe moha 2015.05.21. 11:57:57

@Carmichael:

ennyiben válaszolnék , szándékosan nem saját szavakkal...minden utadon jó szerencsét kívánva!
"Tudod is te, mi az, magyar? Te ostoba! Azt hiszed, az ország urai büszke mentében, aranyos karddal övükön, az mind magyar? Nincs már közte tán egy se, kinek Árpád hozta volna őseit e hazába. A sok német, tót, bolgár, bizánci, horvát felfalta már mind a magyart! S nem isten csodája, hogy mégis él? Ki nem irtható! Örökké feltámadó, s mind erősebb erő, hevesebben lüktető szív! S tudod, miért? Mert magyarnak lenni nem vér kérdése az. Eszme az! Magyarnak lenni felemelt fő, akarat, büszkeség! Dac, és soha fel nem adás! Magyarnak lenni… szélbe emelkedni fedetlen fővel, s pusztító viharnak útját állani! Magyarnak lenni szembeszállni mindennel! Magyarnak lenni rabigát nem tűrni! Utolsó leheletig, nem, soha, soha fel nem adni, magyarnak lenni az! Magyarnak lenni esztelen szenvedély!”

(Bán Mór: Hunyadi)"

zipe moha 2015.05.21. 12:12:31

@egyetmondok: ...bizonyára emlékszel amikor 2 kérdést tettem fel neked...akkor tulajdonképpen azt kérdeztem meg tőled, "hogy honnan jöttél", "hovavalósi" vagy...véleményeidet, álláspontjaidat a saját válaszaid állították a "helyére"...nem kellettem hozzá csak mint kérdező....ehhez képest is kezelem

egyetmondok 2015.05.21. 12:17:40

@zipe moha:
Igenis,megértettem...ügyész elvtárs.

Lexa56 2015.05.21. 12:33:15

@zipe moha: itt a bibi: ezek nem magyar vonások, hanem személyiség-jegyek, amelyek nem minden magyarra jellemzőek, viszont sok nem magyarra jellemzőek. Akkor pedig mondjuk ki nyugodtan, hogy bizonyos jellemvonásokkal jellemző embereket kedvelünk és azonosulunk velük, másokkal meg nem, de ennek az ég adta világon semmi köze a vérhez meg a nyelvhez, a kultúrához már valamivel több, de ott sincs 100%-os korreláció. A magam részéről ehhez már régen eljutottam és vállalom, ezért nem tudok mit kezdeni a nacionalizmussal.

Carmichael 2015.05.21. 12:43:13

@zipe moha:
Minden jókívánság viszonzása mellett:
Ezek - mi tagadás, kissé végletes és önpusztító -, de csak emberi tulajdonságok, de még jó pár nemzet polgára elmondhatja magáról, hogy ilyen ember ő, és mégsem lesz magyar.
Ami sajnálatos, hogy pont ilyen jelszavak mellett kergették és kergetnék a romlásba ma is az itt élő honfitársainkat értelmetlenül. Madách szavaival: "A cél a halál, az élet küzdelem és az ember célja e küzdés maga." Ez szintén hungarikum, működik is ezer éve, sok erőt annak, aki így szeretne élni, céltalan lázadásban...

egyetmondok 2015.05.21. 12:47:34

@zipe moha:
Nekem sokkal jobban tetszik ez:

" Egy közösség lényegét nem az adja meg, hogy a közös jelleget, a közös jegyeket a tagok valamiképpen a homlokukon viselik, hanem a közösségben mint közös vállalkozásban való részesség. Alkati vonások, nemzeti jellegzetességek tudatosítása helyett sokkal fontosabb azt tudatosítani, hogy mi mindent csinálhat egy közösségből a valóság helyes érzékelése, a tehetetlenség, hazugság és félelmek zárt köreiből való kitörés, feladatok vállalása, értük való helytállás, közös erőfeszítés és közösségi teljesítmény. Ezért haszontalan, sőt szánalmas az a közkeletű beállítás, mely azzal búsong a magyar alkotóerők különböző akadályain, hogy „milyen kár pedig, mert milyen tehetséges, milyen eredeti, milyen zseniális ez a nemzet”. Mondjuk meg végre egyszer, hogy ennek így semmi értelme nincsen, sőt egyszerűen nem igaz. Tehetségről, eredetiségről, zsenialitásról csak kibontakozóban lévő adottságokkal kapcsolatban érdemes és lehet beszélni: hogy bedugult lehetőségekből milyen csodák lehettek volna vagy lehetnének, azt mondhatja, aki akarja, és hiszi, aki akarja, de ez nem tehetség, nem eredetiség, nem zsenialitás. Semmi sem terméketlenebb, mint magunknak ez az érdekességgel való felsallangozása, ez az „elátkozott királyfi” módjára való viselkedés, mely egyrészt a tehetetlenség önmagát ünneplő kibúvója, másrészt a régi, Nagy-Magyarországra méretezett magyar és úri felsőbbrendűségi tudatnak egy kósza maradványa. E lelki beállítás számára mindig megrázkódtatást jelent, hogyha szembekerül azzal a ténnyel, hogy egy bizonyos távolságról nézve magyarnak lenni semmivel sem érdekesebb, mint mondjuk lettnek vagy albánnak. Ami pedig egyáltalán nem borzasztó, mert ha lettek vagy albánok vagyunk, akkor sincs más dolgunk, mint az, hogy a valóságot szemügyre vegyük, s a dolgunkhoz hozzáfogjunk, s ha ezt meg tudjuk tenni, akkor tehetségesek vagyunk, akkor érdekesek vagyunk, s akkor kibontakozik igazi alkatunk.

Így látva a dolgokat, minden hatás, minden beolvadás teljességgel másodlagos, tüneti jelenséggé válik az alkat zavarainál. Az alkat pontosan abban, hogy reagál, hogy cselekszik, hogy alkot, egyben asszimilál is: idegen hatást, idegen beolvadást, mindent. Magyarországon az asszimiláció kérdése éppen azért van annyira érzelmi és irracionális síkra tolva, azért esik annyi szó arról, hogy az idegen miért zárja szívébe, miért szereti meg ezt a csodálatos, érdekes, megnyerő, elbájoló és egyéb, Isten tudja, még miféle erényekkel ékes nemzetet, mert az asszimiláció nálunk, mint mondottuk, éppen a közösségi formák szétesésének a korában folyt a legerősebben. A magyar nemzet tehát a világon mindenféle sallangjával asszimilált, csak éppen azzal az eggyel nem, ami az egyetlen igazi és egyetemes asszimiláló közeg: a közösségi életének a sodrával. Az asszimiláció lehet fáradságos és lehet fájdalmas, de távolról sem olyan rejtelmes és irracionális folyamat, mint ahogy azt nálunk be szokták állítani. Éles, határozott profilú, kirajzolt alkatú közösségek nem úgy asszimilálnak, hogy titokzatos rendüléseket keltenek fel az idegen szívében, amitől az mindinkább ellágyul, míg végre puhán beolvad. Hanem úgy, hogy világos, határozott szokásaik és tételeik vannak arról, hogy hogyan kell szavakat kiejteni, köszönni, udvarolni, elnökölni, elégtételt venni, gyűlést tartani és versenyezni, s az idegen hol elbájolódik, hol durván fejbe verettetik, de mindenképpen belekerül ennek a közösségi életnek a sodrába. " (Bibó István)

Lett ilyen sodró közösségi életünk 1990 után zipe ? Aligha.

zipe moha 2015.05.21. 12:57:44

@Lexa56: ...."itt a bibi: ezek nem magyar vonások, hanem személyiség-jegyek, amelyek nem minden magyarra jellemzőek, viszont sok nem magyarra jellemzőek. ".....nem , amit idéztem az egy dráma...irodalom.:))....

nyílván István óta nem vérségen alapul a magyarság...hogy ez mennyiben jó avagy nem ezt is nyíltan és őszintén fel kell majd nyitni mint közös megbeszélni valót...a új politikának szerintem az a feladata, hogy mit kezdjen az adottságokkal, hogyan tudja energizálni azt a közeget mely MOST jelenvaló...illetve a jövőbe hogyan tudja átvezetni a jelen determinációit a még újabb generáció talapzatát megalkotva..legalább 500 éve nincs elvégezve a munka...és akár a nemzethalál peremén is egyensúlyozik az ország,a nemzet,de újra-és újra ugyan -abba tér vissza (olvass Ady-t publicisztikákat (például...vagy Móriczot vagy Jászit ect.)...megdöbbentő, szinte tegnapi)....megosztottság-pártoskodás----kifosztás-kirablás....minden sorfordító idő rendelkezik pozitív olvasattal is, ez egyszer majd azt kell választani....nyilván mindig is voltak ellenérdekeltek...ravaszak és erősek..ma sincs másként...légy ravasz és erős...:)) mennem kell! Szép napot!

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2015.05.21. 18:13:19

Egy ismerősöm lájkolta site: www.facebook.com/aron.nagy.948/posts/1638741796358721

"Most értesültem az Indexről, hogy "új őrület terjed a Facebookon: egyre többen posztolják ki felmenőik családnevét, bizonyítva, hogy a magyarok nemcsak hogy egymás mellett éltek különböző etnikumú népekkel, hanem bizony keveredtek is. (...) a posztolók ugyanakkor hozzáteszik azt is, hogy a sok vérkeveredés ellenére – vagy éppen azért – magyarnak tartják magukat."
No, ami engem illett Nagy, Győry, Großhaupt és Rabl nevű felmenőkkel büszkélkedhetem, regisztrált német nemzetiségi vagyok, a magyar és a német szokásokat, hagyományt is magaménak vallom, de ez NEM MULTIKULTI ugyanis mindkettő az egyetemes európai és keresztény kultúra része."

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.21. 19:03:11

@Suum Cuique: ha szabadna, milyen az az egyetemes európai?

Amok 2015.05.28. 14:41:15

@HaFr: "Ha itt dörömbölne 2 millió arab, nagyon magas falat húznék. Tán már százezernél is."

2014 januártól - 2015 márciusig 76 ezer, nagyrészt muszlim ember kért menedékjogot Magyarországon KSH adat szerint. Még egy-két hónap és meglesz a százezer (lehet hogy már meg is van), aki Mo. kapuján dörömböl. Ha Európa egészét nézzük, már régen több tízmillión vagyunk túl.

Na, ezért kell falat emelni. És ennek semmi de semmi köze nincs ahhoz, hogy épp román, francia vagy tót vér csörgedezik a honfitársaink ereiben. Ugyanis az nem multikulturalizmus.

borzimorzi 2015.05.29. 11:41:33

@explanatus: Ugye, azért azt nem akarod elhitetni velünk, hogy ez az ember is magyar itt a videón alább? Bár voltak magyar ősei, és a humora meg annyira pesti, hogy szakadok a röhögéstől:

www.youtube.com/watch?v=fOWCnMwBJL0

Üdv:
b

explanatus 2015.05.29. 18:15:24

@borzimorzi: Jó veled beszélgetni, mert többet olvasol -köztük engem is- mint írsz :)

www.stuttgarter-zeitung.de/inhalt.ungarn-in-baden-wuerttemberg-ein-platz-auf-der-welt.cc78e564-2760-4ed7-a4ec-ee135e77a14a.html „Laut dem ungarischen Statistischen Zentralamt haben im vergangenen Jahr mehr als 30.000 ungarische Staatsbürger ihre Heimat verlassen”

Itt egy elfogulatlanul jó írás. Inkább azt gondolom, a cikkben említettek egy része, vagy gyerekeik már nem ezt az országot tekintik majd hazájuknak. A mi gondunk, hogy egyre több és egyre fiatalabb ember hagyja el a Heimat-ját (hazáját). A Heimat szót a német igen spórolósan használja, külföldire meg szinte alig. Nekik az Ausländer "jár" :)
süti beállítások módosítása