1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.01.08. 19:58 HaFr

Veszett ország

Két hatalmi játszma frontvonalában szenvedünk. Az egyik egyre evidensebben az orosz-német-amerikai vetélkedés, amelyikben mindegyik félnek a többit metsző igényei vannak, és a negyedikként Magyarország megpróbálja védeni -- nyilván nem a maga, hanem Orbán szuverenitását. Orbán szuverenitásának az Európából való amerikai kivonulás és az EU keleti államai fölötti, német érdekszövetséggel moderált orosz dominancia volna a legmegfelelőbb. Nem akar ő Putyin bábja lenni, viszont szívesen maradna németek és oroszok által együttesen finanszírozott autokrata, aki megkérdőjelezhetetlen politikai partnere mindkét nagyhatalomnak még 20-30 éven át.

A másik hatalmi játszmában -- ezzel összefüggésben -- egyre nyilvánvalóbban csakis Orbán belső hatalmi pozíciójáról van szó: kormányzás gyakorlatilag nem létezik Magyarországon, csak hatalmi célú aljasság és erőszak. Ennek vagyunk tanúi a civil szervezetekkel és az utcai ellenzékkel szemben, a hivatalos ellenzékkel szemben (és vele) jóval szélesebb -- a megkenést sem nélkülöző -- spektrumban, de elsősorban és mindenekelőtt a magyar társadalommal szemben, amelynek szavazóképes részének relatív többségét a Fidesz semmit sem szégyellve őriz, az meg semmit sem szégyellve tart ki, és találja meg a valóságtól legelrugaszkodottabb indokokat az autokrácia mellett.

Hogyne lenne nehéz Orbánt leváltani, amikor az egész orbáni mű a leváltása ellenében jött létre, él, és funkcionál. Orbánt nem lehet leváltani, amíg legelőször is nem születik meg és válik általánossá a felismerés, hogy ebben az országban kormányzás -- amelynek értelemszerűen racionális és átlátható mércéje volna -- nincs, ezért azt el se lehet rontani, amit megelégelve aztán a nép elzavarhatná a kormányzó többséget. Kormányzás helyett állandó készenlét és átfogó hatalmi harc van, amely harcra ráhangolódott az ország, amely az állásfoglalásaink egyedüli tárgya. Nem túlzás azt állítani, hogy hazánkban már csak a legpedánsabb jogi terminológiában értelmezhető a kormányzati rendszer fogalma, a tényleges rendszert a folyamatosan újraszerveződő uralmi rend jelenti, amelynek kormányzati jellemzői esetlegesek, és amelynek egyetlen célja van: Orbán és folyamatosan változó személyi koalíciójának éltetése és védelme. Ez a rendszer bűnrészesség szociológiájára épül, kormányzati helyett hatalmi rendszerben gondolkodik, és 30 évre tervez.

A rezsim elérte, hogy a barát-ellenség viszonyon túl kiirtódjék minden a politikából, miközben ez a politika gyarmatosítja a társadalmunk életének egyre több szeletét is. Ebben a hatalmi harcban a domináns erő eszközeit az elnyomottak fizetik, ha jobban ágálnak, annál többet, és semmi sem drága a győzelemért. Mivel azonban a végső győzelem sosem jön el, a folyamatos harc iszonyú mértékű pusztítással jár az emberi és anyagi erőforrásainkban, és az országot minden évben legalább hárommal-néggyel veti vissza a fejlődésben.

A hatalmi harc jegyeit viseli magán az összes intézkedés, azok is, amelyek a hatalmi konstrukció kiépítésén kívül zajlottak az utóbbi öt évben. A hatalmi harchoz (amelynek legalapvetőbb technikája a társadalom szövetének szétszedése és önvédelmi képességeinek lerombolása) tartozik a voluntarista jogalkotás, a dafke intézkedések, a teljesen irracionális gazdaságpolitika, a kegyetlen szociálpolitika, az eddig érintetlen erkölcsi mércéink ledöntése, a valóság lépten-nyomon történő megerőszakolása a propagandában, a látványos korrupció, a leplezetlen hazudozás, a mindent eluraló cinizmus, a totális közéleti agresszió, és általában az országot átjáró embertelenség.

Veszett ország. Orbán pszichéje a mi börtönünk is. Ki kell törnünk, amíg nem gyorsul fel az idő, és kezdi el ezrével szedni az áldozatait.

Valami mást szeretnél? Gyere el: találkozzunk február 28-án délután 4 órakor a Fővám téren!

165 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr917054353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yotta 2015.01.08. 20:17:41

" Orbánt nem lehet leváltani"

De, Orbánt le lehet váltani és még csak sok ördöngösség sem kell hozzá: korábban, mintha e blogon is olvastam volna erről.

Egyébiránt, ha tényleg akkora az elégedetlenség, mint híresztelik, akkor "be kell fogni" ezt az állapotot, szavazattá konvertálni, s máris heuréka!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.01.08. 20:20:29

@yotta: persze, én sem ilyen fatalistáén gondoltam, javítottam is

LaMettrie 2015.01.08. 20:47:25

Éppen a napokban jutott eszembe, hogy a kommunista diktatúrában nemigen kérdeztük, hogy mi lesz az után, ha végre elzavarjuk az oroszokat és helytartóikat. Találunk-e kormányt, minisztereket, pártokat, lesz-e ember, hozzá értő emberek, akik kormányozzák az országot. Elég volt addig az örömig eljutni, hogy istenem, ha egyszer ezek eltűnnének, milyen jó lenne. A posztot olvasva úgy érzem, egyre többen kezdünk hasonló lelkiállapotba kerülni. Még úgy is, hogy azért van már egy tapasztalatunk arról, mennyire nem mindegy, hogy mi lesz azután, ha ezek tényleg eltűnnek.

almodhi 2015.01.08. 20:49:06

Jó a cím.

(Bónusz, hogy nekem rögtön az Ayn Rand könyv magyar címe jutott eszembe...)

almodhi 2015.01.08. 20:51:07

@LaMettrie: Mi nemigen kérdeztük, de emlékszem, pl. Berecz János kedvenc témája ez volt...

wantaan 2015.01.08. 20:51:22

@HaFr: Olvasva az elmúlt napok írásait valamiért az jut az eszembe mintha azt akarnád sugallni , hogy ... fogjuk meg aztán vigyétek Én adom a témát!
..."ki kell törnünk" .... ki! .... és? .... ha nem akkor mi van?
Inkább törj ki ..... s mindenki törjön ki, amig nem gyorsul fel az idő vagy mi?
Olvasd vissza az elmúlt napok hozzászólásait a blogjaidhoz!
Ki kell törnünk? Te ki akarsz-e törni?
S ha ki akarsz akkor ..... nem elég akarni .... s mit tettél? - Kitörtél?
Naponta írhatsz akár 4-5 kis értekezést ....az még nem tett s főleg nem kitörés.

...az öreg mezőőr az őszi vetést védendően a levegőbe lőtt a sörétesével. A varjak unottan fölrepültek s pár méterrel arrébb leszálltak. aközben egy vén dolmányos varjú még azt is mondta , hogy KÁR!

2015.01.08. 21:11:01

kimaradt, hogy ov sorsa már régen nyugati titkosszolgálatok kezében van. bocs, ha sokadszor írom le, de mihelyt van alternatívája (melynek kiépítését nehezíti, de nem lehetetleníti el a rendszer), megbuktatják menten.

Kim Dzsong Un 2015.01.08. 21:25:58

Az Orbán-fóbia (teljes nevén az Orbán-Viktor-tehet-mindenről szindróma, orvosi rövidítésben Orfó vagy OrViTeMiSZ, némely szerzőnél orbanofobia) egy tipikus magyar népbetegség, mely elsősorban a baloldali szavazók között terjed, fő vírushordozója a (már nem magyar) ATV és a ballib média, különösen a ballib mikroblogok úgy általában. A lakosság számára rendezett böszme-tréningek (majális, liberális ház, stb.) is komoly fertőzésforrások.

Sajnos még nem találták meg rá az orvosi gyógymódot, a pszichológusok is tanácstalanok, még Csernus doki sem vállalja be az ebben szenvedőkkel a beszélgetést (kezelést), így jelenleg csak Orbán Viktor lemondása segíthet a betegeken.

Kim Dzsong Un 2015.01.08. 21:28:09

Orbán balliberális véleményfelelõsök elõszámú célpontja, a fõmumus, a megtestesült gonosz, „a patás ördög, akinek kénköves a lehelete és szarvai vannak”. A zsigeri orbángyûlöletbõl táplálkozó lejárató hadjárat valós indoka azonban a hatalom lehetséges elvesztésének páni féltésében keresendõ. S ezt a félelmüket, gyûlöletüket próbálták meg kivetíteni a társadalom felé, Orbán Viktort állítva be a társadalmi problémák eredõjének.

A szívós „munka” eredményeképpen sikerült elérniük, hogy a nem jobboldali szavazóknak még a gyomra is összeránduljon Orbán nevének hallatán. Egy idõ után már nem is nagyon kellett a hivatalos véleményformálóknak besegíteni, mert az általuk elindított orbángyûlölet a társadalom jelentõs részében folytatta hódító útját és önállóan tovább élt. Idõnként még a balliberális hivatalos politikára is visszahatott.

A társadalom egy része és a politika orbángyûlöletre épülõ gyümölcsözõ szimbiózisából mára fejlett orbánozási technikák tömkelege alakult ki, amelyet az alábbi ironikus írásban kísérlünk meg szemléltetni:

Kim Dzsong Un 2015.01.08. 21:37:56

FEJLETT ORBÁNOZÁSI TECHNIKÁK - felsõfokú továbbképzés

I. ALAPFOKÚ ORBÁNOZÁS
Az alapfokú orbánozás fõképpen speciális eszközökkel (születési hely, testmagasság, a személy- és keresztnév, tárgyak, öltözet, megjelenés, továbbá ürülék és vizelet) dolgozik, de egészen általános szidalmi eszközökkel is operálhat.

a.) ALCSÚTIZÁS
Az alcsútizás az orbánozás legegyszerûbb formája. Ezzel már kifejezhetjük fölényünket az Orbánnal szemben, hiszen közismert, hogy az Alcsútról való származás mennyire alantas dolog. Az alcsútizás azonban túlságosan is egyszerû és gyorsan elsajátítható, így önmagában nagyon ritkán használják. Legtöbbször a kombinált eljárások részeként találkozhatunk vele. (pl.: ”alcsúti törpe”)

b.) TÖRPÖZÉS (GNÓMOZÁS)
A törpözés igen kedvelt orbánozási technika. Az alapja az, hogy állítólag az Orbán az átlagnál alacsonyabb. Hogy mekkora a valódi tesmagassága, az nem is érdekes. ”Törpé”-nek vesszük és máris érezhetjük vele szemben a megnyugtató szellemi fölényünket. A ”törpe” bármelyik rokonértelmû szavát használhatjuk. (pl.: ”gnóm(us)”, ”mini”, ”aprólék”, stb.). Erõs szépérzékkel bírók megfelelõ jelzõket is alkalmazhatnak (pl.: ”kerti törpe”, ”dísztörpe”, ”koszlott törpe”, ”ez az ocsmány törpe is tuti bazi nagy kokárdát visel majd”, stb.)

c.) ORBÁNOZÁS TÖRPÖZÉSSEL ÉS BIZONYOS ÁLLATNEVEKKEL
Kifejezezõbb, ha bizonyos állatok nevével törpözünk. Az erõsebb hatás érdekében a majomfélék vagy a hüllõk közül célszerû állatot választani. (pl.: ”törpecerkóf”, ”törpemakákó”, ”törpegekkó”).

d.) NÉVFERDÍTÉSES ORBÁNOZÁS
Ez a technika az Orbán elsõ két nevének nagyon tréfás átalakítása, számos változata van: pl.: ”ovi”, ”orbánc”, ”Orbean”, ”vikkancs”, ”vityak”. Az Orbán harmadik nevét nem alakítják át, a Mihály már önmagában is nagyon vicces. Ha ellenállhatatlanul tréfásak akarunk lenni, akkor használjuk a ”buktor”-t.

e.) TÁRGYHOZ KAPCSOLT ORBÁNOZÁS
Bármilyen tárgy, eszköz, szerszám, jármû, stb. alkalmas orbánozásra, ha az az Orbánhoz kapcsolható. Lehet ébresztõóra (vekkerezés), csavarkulcs ( ”a franciakulcsos”), vagy akár mezõgazdasági gép (”a traktoros”). Új fejlesztés a ”tõgyevõ” (ennek alapja az a mindenkit megrázó hír, hogy az Orbán egyszer tehéntõgybõl készült pörköltet evett külföldön).

f.) ELVISZEZÉS (”EGY VIDÉKI ELVIS”)
Ennek az eljárásnak kivételesen ismerjük a feltalálóját (Debreczeni J.) és neves továbbfejlesztõit (Gyurcsány F. és Times O.). Kötött technika: ”az Orbán egy vidéki Elvis Presley”. Mindössze ennyi az egész, de a fõvárosi orbánozók szeretik.

g.) ”A GUMICSIZMÁS” (HASZNÁLATA ÉS BÕVÍTÉSI LEHETÕSÉGEI)
Ezt csak azért nem soroljuk a ”tárgyhoz kapcsolt orbánozás”-hoz, mert - különösen ”a szaros gumicsizmás” alakjaiban - rendkívül vicces. A magas IQ-val rendelkezõ orbánozók leginkább ezt választják.

h.) A ”FORRADALOM/FORRADALMI/FORRADALMÁR” SPECIÁLIS VÁLTOZATAI
Orbánozási eljárásként csakis a ”szaros” és a ”hugyos” jelzõkkel együtt hatásos. Az így alkotott változatos kifejezések (pl.: ”hugyos forradalom”, ”szaros forradalmár”) finom szellemessége garantált elismerést szerez az alapfokon orbánozónak.

i.) ÁTKOZÓDÁSOS ORBÁNOZÁS
Az átkozódásos orbánozás arra alkalmas, hogy a lehetõ legközönségesebb módon fejezzük ki az Orbán iránti mérhetetlen utálatunkat. Ezzel a technikával az Orbán (a hozzátartozóival egyetemben) bármilyen helyzetbe helyezhetõ, bárhová küldhetõ, bárminek elmondható.

j.) KOMBINÁLT ALAPFOKÚ ELJÁRÁSOK
Az alapfokú ismeretek megszerzése után az orbánozó már teljesen egyéni kombinációkra is képes. Néhány szép példa, mire viheti az alapfokú orbánozó, ha szorgalmas: ”gumicsizmás dísztörp”, ”alcsútmezei törpevikkancs”, ”koszlott alcsúti törpe”, ”alcsúti bolháscirkusz csillaga”, ”alcsúti szaroscsizmás traktoros”, ”alcsútpusztai tõgyésztraktoros”, ”alcsúti szektafõnök gnómus magasitott talpú gumicsizmáját, a talpán lévõ 10 centi tehénxarral...”

Szakirodalom:
Az orbánozás iránt õszintén érdeklõdõknek feltétlenül ajánlott az Indexen a Láttatok már kerti orbántörpét? címû topic. Fõleg alap- és középfokú orbánozás található benne, helyenként profi orbánozók jeles szerzeményei.

DrGehaeuse 2015.01.08. 21:38:20

Bátor írás, bravo!
Gratulálok Péter!

Veszettül kíváncsi lennék orv-bán képére amikor ezt olvassa...

yotta 2015.01.08. 21:49:18

@HaFr: OK, rendben de... : "Orbán pszichéje a mi börtönünk is. Ki kell törnünk, amíg nem gyorsul fel az idő, és kezdi el ezrével szedni az áldozatait."

Börtöne, már akinek... pontosabban, aki így érzi! Én például nem így gondolom és, ha elegendően lennék, tudnám jobban is csinálni!

Csakhogy...

Államot vezetni/szervezni/irányítani nem lehet tízmillió féleképpen (kutatásokat ezt alátámasztandó nem végeztem, tehát lehet is, akár...), ergo biztosan kellenek sokan a "kötelékben repüléshez"! No, ez az, ami nem megy csak úgy(Bastiat, Hayek, Rothbard, Friedman)
Gueris, Fontenis, Malatesta, Stirner, Kropotkin és másokra hivatkozással.
Legalábbis, szerintem nem.

És az is biztos, hogy vezetésre sem alkalmas mind a tízmillió egyenként, kell választási lehetőség a vezetetteknek...

DrGehaeuse 2015.01.08. 22:21:09

@Kim Dzsong Un:

Amatőr vagy. Ilyen magas szintű tudást egy speciális szakterületről a profik sok pénzért adják át.

Most jól kiokosítottál egy csomó embert orbánozásból tök ingyen.

Köszönjük.

DrGehaeuse 2015.01.08. 22:26:24

@HaFr:

Most tényleg kitiltottad wantaan -t?
Kár!

Ő volt a kedvenc baller kommentelőm. Oly édesen tudott évődni unionista jobberünkkel.
:(

Valóság nevű unokahúgotok 2015.01.08. 22:37:26

@DrGehaeuse: Ez bizonyítja, hogy hova húz a bloggazda szíve: a balbolondot kirúgta, a jobb-buggyantat nem!:)

yotta 2015.01.08. 22:38:34

@storker: "ov sorsa már régen nyugati titkosszolgálatok kezében "
"mihelyt van alternatívája megbuktatják menten."

És miből gondolod, hogy lenne kedvem olyan országban élni, ahol nyugati titkosszolgálatok buktatják meg a demokratikusan megválasztott hatalmat?
Úgy gondolod, ehhez szavam/szavunk sem lenne elvégre a legnagyobb támogatottsága még mindig a Fidesznek van, egy ilyen akció meg még azokat is melléjük sodorná újfent, akik jelenleg a pokolba kívánják a Fideszt...

Valóság nevű unokahúgotok 2015.01.08. 23:24:07

@yotta: Egyáltalán nem biztos, hogy a többség azonosítaná Orbán sorsát a hazáéval és a sajátjával! Igzság szerint a többség bizony bármikor kész lenne elfogadni az USA, vagy az EU beavatkozását, ha ez nnek a szemét, korrupt, tolvaj, maffiózó Fidesz-bandának a bukását és a kulcsfigurák lecsukását hozná, aztán pesig egy tisztességes, szakértő kormányzást.
Ha lenne is pár tucat hozzád hasonló "magyar tálib", azokat a nép túlnyomó többsége éppen úgy rühellené, mint ezt az egész rohadt szabadságharcosdit.
Nem ti vagytok a magyar nemzet, hanem mi, akik az adónkkal eltartjuk és fizetjük a semmirekellő Fidesz-bandát! És mi ezt már nagyon-nagyon unjuk!

Valóság nevű unokahúgotok 2015.01.08. 23:26:45

@sörtelen: Hafr, ez igen...
Na persze: jól és szépen leírta! De hogy is lesz ebből jobb magyar kormány? Van erről itt egy szó is?
Hát, ez az: hogy nincs!

yotta 2015.01.08. 23:57:11

@Valóság nevű unokahúgotok: "És mi ezt már nagyon-nagyon unjuk!"

Ezt akkor értsem úgy, hogy hiába vagyunk "mi" többen egy aktuális megmérettetésen, akkor sem juthat érvényre a "mi" szándékunk, mert Ti már nagyon unjátok?

panelburzsuj 2015.01.09. 00:01:27

@yotta:
Próbáld kóstolgatni annak a harmadik "szabadságharcnak" a gondolatát, amely - remélhetőleg csak helyhiány miatt ... - kimaradt HaFr elemzésből: az Orbán-klán "szuverenitásának" kiverekedése és bebiztosítása a Fidesz nevű párt szervezetével, tagságával, szimpatizánsaival és szavazóival - szemben.

yotta 2015.01.09. 00:11:07

@panelburzsuj: "Próbáld kóstolgatni annak a harmadik "szabadságharcnak" a gondolatát"

Próbálnám, ha érteném, miről szólsz...

2015.01.09. 02:27:31

@yotta: demokráciában a kormányt a választók buktatják meg. nem nehéz kikövetkeztetni, hogy ezt az országot még a közismert tények ellenére is érhetnék meglepetések. a végső szó így a választóké. de akkor a logikád hová helyezi az őszödi kiszivárogtatását? az más, mert azt magyarok csinálták?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.01.09. 02:35:32

@Valóság nevű unokahúgotok: azta, te! hogyan lesz jobb kormány, íjam meg, mi? te meg attól kezdve boldogan élsz, amíg meg nem halsz, gratula

kiazmarmegint 2015.01.09. 04:58:03

@HaFr: a poszt utolso mondatat Toled szokatlanul dramainak erzem. Ezzel nem azt allitom, hogy nincs igazad. De nem ertem.
Ki fogja ezrevel szedni az aldozatait? A gyorsulo ido? Es az aldozatokat szo szerint kell erteni?

bontottcsirke 2015.01.09. 06:58:35

@Kim Dzsong Un: Igen. Azért majd idővel vegyél be gyógyszert is.

bontottcsirke 2015.01.09. 07:00:39

Le lehet váltani őket. Négyévente van rá sansz, így működik a dolog. Működhetne gyorsabban és erőszakosabban is, de ebben a népben nincs ennyi puca. Inkább kimegy szart lapátolni nyugatra, a szomszéd tehene meg dögöljön meg.

Egyébként Jobbik győzelem lesz, már csak azt nem tudom, hogy a demokráciagyárak azt hogy fogják engedni.

program készítő 2015.01.09. 07:32:28

Orbán és a Fidesz egymást minősítik,annyira nincs saját véleményük mintha valami isten lenne VVREZSI.

kekex 2015.01.09. 07:32:32

@Kim Dzsong Un:
Nem kell bonyolítani: orbánitisz. A fertőzés forrása a kormánypárti médiák agymosása, egyedüli orvosság ellene a józan ész - és némi IGAZ információ. Egy hónap alatt is százezrek tudnak kigyógyulni belőle.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.01.09. 07:34:26

@kiazmarmegint: nagyon bizonytalan a világrend, és van egy nagyon rossz önkényurunk

kekex 2015.01.09. 07:45:03

Balosként tudni vélem, mi a francnak nem mutatnak nagyobb erőt: ElTolcsy olyan pályára állította az országot, hogy a kiigazítás csak kemény (tehát népszerűtlen) intézkedésekkel érhető el. És akkor Orbán 2-4 év múlva ismét a nyakunkon lenne. Ezért ki kell itatni a néppel a keserű poharat - fenékig, az országot meg hagyni kell csődbe jutni. Mert eddig Orbánék vékony jégen korcsolyáztak, és a "siker" az, hogy még nem szakadtak bele. De jön még kutyára kamion!
Én viszont elvártam volna tőlük a keményebb ellenzékiséget, pl, hogy a választás éjjelén ne minősítsék legitimnek a kormányzást, és legalább utólag blokkolják azzal, hogy nem vonulnak be a parlamentbe!
Meg árnyékkormányt, meg Nemzeti kerekasztalt, és még egy csomó más dolgot. Nem ezt a lazsálást!

dúvad 2015.01.09. 08:39:23

@Valóság nevű unokahúgotok:
Láttató erejű a poszt, mint ahogy ez az írás is ...huppa.hu/marko-beata-evuto-evelo-part-nelkuli-arvakkal/ ...
"--Mi lesz 2018-ban? Arra épít, hogy demokráciákban, jogállamokban általában négyévente szoktak választást rendezni? Konkrétan milyen demokráciára és melyik jogállamra gondol?

És mit tesz, ha a kormányzó úgy dönt, előrehozza a választásokat, mert alig várja már, hogy a Várba költözhessen? Esetleg tovább módosítja a játékszabályokat, még kedvezőbbé teszi a saját maga számára, és egy hirtelen pávasasszé után, bemond egy mindenki számára váratlan dátumot? Ott fognak állni felkészületlenül, program nélkül, elképzelések és támogatók nélkül? Mert ez az ország nem bírja ki 2018-ig a jelenlegi pályán." -- Ha így is van, az írás sugallta válasz ne legyen! Egy "megvilágító" tanulmány www.eredetimiep.hu/fuggetlenseg/2010/december/31/14.htm

2015.01.09. 08:57:28

Mutasson már nekem valaki garanciát arra, hogy a következő kormány valóban kormányozni is fog és nem ugyan ezt fogja csinálni mint ezek?

Conchobar 2015.01.09. 09:03:01

"Orbán pszichéje a mi börtönünk is. Ki kell törnünk, amíg nem gyorsul fel az idő, és kezdi el ezrével szedni az áldozatait" - Ki. Csakhogy arra is fel kellene készülnünk, hogyha kiszabadulunk az orbáni börtönből, akkor ugyan lesznek olyanok, akik teljesen megszabadulnak, de a nagy többség még akkor is börtönben marad. A rossz irányba haladó vonatról hiába lökjük le az őrült mozdonyvezetőt, ha az a vonat nem képes irányt változtatni. A bajok nem 2010-ben kezdődtek, meg nem is 2006-ban, mikor a kormánypárt támogatásáról biztosította a zárt ajtók mögött csúnya dolgokat előttük feltáró kormányfőt, és talán nem is 2004 táján, mikor a kormánypárt az ellenzék totális mellőzésébe kezdett

deruyter 2015.01.09. 09:48:50

Kedves hafr! Ez azért elég gyengécskére sikerült. Ennél többet kell gondolkodni. És mondjuk konkrét tényeket kell írni. Ezeket írod a végén:
"voluntarista jogalkotás, a dafke intézkedések, a teljesen irracionális gazdaságpolitika, a kegyetlen szociálpolitika, az eddig érintetlen erkölcsi mércéink ledöntése, a valóság lépten-nyomon történő megerőszakolása a propagandában, a látványos korrupció, a leplezetlen hazudozás, a mindent eluraló cinizmus, a totális közéleti agresszió, és általában az országot átjáró embertelenség". Na most ezekből egy csomóról az átlagemberek jelentős része mit sem tud, vagy úgy érzi, hogy őt nem érinti. Viszont a rezsicsökkentés igen. Szóval egy kissé kézzelfoghatóbbá kell tenni a dolgokat és elmagyarázni, hogy az egyes döntések miért rosszak és/vagy rövidlátók. Eleve az emberek jelentős része rövidtávon gondolkodik. Pl. ez lehetne egy kitörési pont. Megtanítani a hosszú távú gondolkodást és azt, hogy az emberek ez alapján döntsenek. Akkor talán bukna ez a totál demagóg banda. Ez így csak egy kiáltvány az elefántcsonttoromyból és -ba.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.01.09. 09:56:32

@deruyter: lásd az előző 600 pontot, erősítsd a kommentjeidet

nnnnnnnn 2015.01.09. 11:30:32

elolvastam a posztot. nekem semmi bajom a fidesz kormánnyal, örülök, hogy ők vannak hatalmon, és nem az mszp. semmi károm nem származott belőle hogy a fidesz kormányoz és nem az mszp.

Fejesrob 2015.01.09. 13:33:48

Orbánt miért ne lehetne leváltani?
Nincs lábad? Betiltotta a szavazást? Bokros teendőid miatt nem tudtál elmenni szavazni?

2018-ban simán leválthatod. Vagy nem, de ha a többség miatt megint nem tudod, jössz rinyálni, hogy Orbán leválthatatlan?

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2015.01.09. 13:36:13

@$$$=$$$:

titeket valami kibaszott állatkertben kéne mutogatni, hogy némi hasznotokat is vegye a nemzetgazdaság

Fejesrob 2015.01.09. 13:36:52

@dúvad: Most akkor essen pánikba mint te, menjen ki az utcára 2015-ben, hátha nem akar Orbán új választásokat kiírni 2018-ban?????

Fejesrob 2015.01.09. 13:38:06

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Miért, mert meg van elégedve, hogy nem balliberális pártok vannak?

Gondolom, liberális vagy, Eltaláltam?

Netuddki. 2015.01.09. 13:39:05

@$$$=$$$: Csakhogy nem mindenki 1 bites mint te.
1 - fidesz
0 - maszop

Magyarország egy olyan társasház amelyik azért nem mond fel a terrorizáló, tolvaj gondnoknak mert úgysem találna jobbat helyette? Na ne röhögtessetek! Ezt a fideszhívőkön kívül már nem hiszi el senki...

Fejesrob 2015.01.09. 13:42:12

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: 2014-ben a blogerral felmondhattál volna neki.

Mi történt, miért nem sikerült?

Netuddki. 2015.01.09. 13:43:19

@Diorella Queen: Na, ezért kéne példát statuálni! Nem elég ezt a bagázst leváltani, el is kell számoltatni őket a közvagyonnal ami rájuk volt bízva. Aztán ha sárosak akkor le is kell őket csukni. Utána a következők kétszer meggondolnák, hogy belenyalnak-e a mézesbödönbe. Főleg ha korlátozva lesznek abban, hogy mi az amit titkolhatnak a nyilvánosság előtt...

Fejesrob 2015.01.09. 13:44:50

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Jobbik 2018-ban kiváló választás, ha elszámoltatást szeretnél.

Netuddki. 2015.01.09. 13:45:05

@Fejesrob: Ezt értsem úgy, hogy más farkával szeretnéd a csallánt illetni?

Netuddki. 2015.01.09. 13:45:50

@Fejesrob: A lobbik? Na ne röhögtess! Ostobábbak mint az egész fidesz banda együttvéve..

Fejesrob 2015.01.09. 13:46:14

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Miért értenéd úgy? Választáson kizárólag pártok indulhatnak.

Fejesrob 2015.01.09. 13:47:00

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Ja, hát ha szerinte Gyurcsányék vagy az LMP számoltatnak el, akkor szavazz ezekre.

Ezek azonban NEM fognak elszámoltatni senkit.

Netuddki. 2015.01.09. 13:53:16

@Fejesrob: Te kis gyurcsányfetisiszta te!

Kijafaszomazagyurcsányi? Muhaha!

Fejesrob 2015.01.09. 13:57:03

Na most engem ne sértegessél, mert engem rúg ki érte a blogger nem téged.

Fejesrob 2015.01.09. 13:58:02

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Ja, már nem is ismered. Gondolom, akkor már ballibsi sem vagy.

Civil. Liberális civil. Vagy baloldali civil?

logikusan@ · http://logikusan.blogspot.hu 2015.01.09. 14:03:25

en.wikipedia.org/wiki/File:Europe_polar_stereographic_Caucasus_Urals_boundary.svg
A fenti ábra az európai országokban átlagos havi nettó fizetést mutatja. Szerintem ez eléggé megmutatja, hol jó a kormányzás, és hol rossz. Persze tudom, hogy erről is gyurcsány tehet, nem is szeretném vissza azt a bohócot, de bárki mást igen, aki nem Belorussziához közelít minket, hanem mondjuk Csehországhoz minimum..

Fejesrob 2015.01.09. 14:06:09

@logikusan@: Hogy gondoltad, norvég gáz, kétszer akkora költséggel?

netnepper 2015.01.09. 15:02:35

Az baj hogy '89-ben ez az ország nem vívta meg a saját harcát és most már egy sokkal keményebb, realistább, sokkal cinikusabb környezetben kell majd azt megvívni.
Megspórolni viszont ezt a harcot mégsem lehet, de az legalább vígasztaló, hogy a harc ugyan öl és pusztít, ám közben tisztít is és a romokból valami új születhet a mostani rég elaggott és életképtelen társadalmi és gazdasági viszonyok helyett.

sas70 2015.01.09. 15:42:26

@Kim Dzsong Un: Pont ugyan ilyen Gyurcsány fóbiája volt a Fidesznek is, talán még most is van, csak most már eléggé kiröhögik őket ha ezzel jönnek, megazeemútnyócévvel. A helyzet csak annyiban más, hogy Orbánnak nincs igazi ellenzéke a parlamentben, ezért nem csak úgy érzi, hogy bármit megtehet, hanem bármit meg is tesz, amit csak akar. Csak egy dologtól tart és pedig attól, hogy az ellenzék ténylegesen összefog ellene és nem az 5%-os pártocskákra gondolok, hanem az emberek tömegére, az urnák előtt.

sas70 2015.01.09. 15:48:33

@Diorella Queen: Garancia az nincs! Illetve annyi, hogy vissza kell állítani az alkotmányos fékeket. Ennek kellene az ellenzék legfőbb feladatának lennie, mert egy demokráciában az embereket éppen az állam túlhatalmától kell megvédeni. Attól, hogy a törvényhozás valódi törvény előkészítés után alkosson törvényeket, ne pedig ötletszerű és lobbi törvénykezés legyen, ne pedig december 23-án elfogadott útdíj őrület, hogy csak egy példát mondjak, de lehetne jó hosszan sorolni.

városi fiú 2015.01.09. 15:53:58

@yotta:

Nincsen szavazás heuréka pajtás.

Felejtsd el.

Orbán van és a szivatás, amíg élünk.

városi fiú 2015.01.09. 16:04:23

@sas70:

A fékeket, ha visszaállítod,

akkor ráül Orbán, mint 2002-2010-ig,

és addig fékez a demokratikus csicskahadával, amíg beleállunk a földbe.

Ezektől nem lehet megszabadulni.

városi fiú 2015.01.09. 16:08:38

@$$$=$$$:

Talán a saját lábán álló Ráhelke vagy.

Vannak ilyen haszonélvezők egy páran.

sas70 2015.01.09. 16:09:32

@városi fiú: Pedig sajnos demokráciát nem lehet antidemokratikusan építeni. Mondjuk ez az alapvető bűne Orbánnak, mert demokratikus eszközökkel nagyon nehéz visszafordítani azokat a dolgokat, amiket csináltak. Persze a veszélye ott van ám, hogy ha más kerül hatalomra, a fékek nélküli rendszerben, könnyen őket is elgázolják.

almodhi 2015.01.09. 16:18:08

@Fejesrob: "Orbánt miért ne lehetne leváltani?" Ahogy Lukasenkot is le lehet ugye? Vagy Kádárt anno.

almodhi 2015.01.09. 16:19:38

@$$$=$$$: Mintha egy munkásőrparancsnok-helyettest hallanék 1983-ból. Persze könnyen lehet hogy az is voltál.

logikusan@ · http://logikusan.blogspot.hu 2015.01.09. 16:20:50

en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage
Az előbbi link valamiért levette a térképről a feliratokat, bocs. Ez már jó lesz.

városi fiú 2015.01.09. 16:32:14

@sas70:

... hiába húzigálsz ixeket, vagy találsz ki fékeket,

ha ezek 2-3 millióan vannak és nem szabad emberek, hanem maffiatagok.

Demokráciát csak szabad polgárokkal lehet üzemeltetni.

DrGehaeuse 2015.01.09. 16:56:41

@$$$=$$$:

Azt meg ügye magasról lesz..od hogy kb. 1 milló embernek igen is kára lett. És azt is, hogy a fidesznyik aktorok és oligarchák nagyságrenddel nagyobb pénzt nyúlnak le és visznek off-shore-ba mint a maszopnyikok nyócévük alatt.

A fityisz nekem se okozott nyilvánvaló kárt közvetlenül. De ez majd csak akkor fog kiderülni, ha majd megpróbálok nyugdíjba menni úgy 15 vagy több év múlva. Szerintem neked is akkor fog leesni a tantusz. De akkor már késő lesz.

DrGehaeuse 2015.01.09. 17:07:31

@$$$=$$$:

Itt találsz egy felsorolást a NER bullshit minősítésű dolgairól.

ParaZita2 2015.01.09. 17:13:08

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: (egyetértünk sok mindenben)
((esetleg olvasd már el, gondolatébresztőként:
parazita2.blog.hu/2014/12/15/virtualis_kivegzes_elve))
Azon a véleményen vagyok: radikálisabb társadalomátalakítást kell elgondolni, megtervezni, véghezvinni. Nemcsak molyolni a meglévő struktúrán.

egyetmondok 2015.01.09. 17:19:43

Az orosz-német-amerikai vetélkedésben Magyarország komolyan lehet negyedik fél?
Ez szerintem túlzás,hízelgő éppen,de túlzás.

Az,hogy ez a vetélkedés ránk bizonyosan másként hat,mint az Unió többi közép-kelet európai tagállamaira,azért van Hafr,ami itt az igazi,egyetlen probléma: a magyar autokrácia.

Véleményem szerint érdemes világosan látni,hogy külpolitikai úttévesztésünk a Fidesz (ellenforradalmi) államalakítási/államalapítási munkálkodásának a szerves része.

DrGehaeuse 2015.01.09. 17:41:37

@Conchobar:

A bajok a világ teremtésével kezdődtek :)

Komolyabban: 89-ben a négyigenes parasztvakító népszavazással. Vagy még előbb talán 1526-ban. Nem 1490-ben. Vagy 997-ben koppány leverésével. De lehet, hogy még 955-ben a Lech-mezei tőrbecslással.

Keszthelyi.Aron 2015.01.09. 17:55:51

@DrGehaeuse: lehet, hogy 90 éves, vagy határon túli magyar, vagy fideszes képviselő, vagy a holdudvarhoz tartozik, lehet marslakó is akár. Neki bejön, szíve joga, mi meg ne mondjuk meg neki, hogyan érezzen - én meg úgy érzem, mint te :)

Keszthelyi.Aron 2015.01.09. 17:57:05

@egyetmondok: azért fura, hogy most a hivatalos Kormány üvölti, hogy "Koppány", nemde :)

incze 2015.01.09. 17:59:07

hát ez nagyjából kompatibilis a heti magyar narancs szerkesztőségi cikkével, beleértve, hogy nehéz leváltani azt, aminek az egyetlen célja az összes államhatalmi erővel megtámogatva, hogy ne lehessen leváltani.

tán ideje lenne szóba elegyedni, és lezárni a ki kivel miért nem korszakot.

Keszthelyi.Aron 2015.01.09. 18:00:38

@DrGehaeuse: hol kezdődött? lejöttünk a fáról :D

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.01.09. 18:03:42

@DrGehaeuse: igazán nagyon ritkán tiltok ki, csak permanens pofátlanság/személyeskedés, zsidózás/cigányozás, és a vita ellehetetlenítése számít oknak

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.01.09. 18:04:44

@egyetmondok: hát, ami Magyarországot illeti, azért lehet Magyarország negyedik fél -- ezen túl persze nem

Keszthelyi.Aron 2015.01.09. 18:15:39

@incze: ehhez el kéne ballagni a gimiből végre és kinőni a pubertáns korból...

explanatus 2015.01.09. 18:41:44

Párhuzamok hívőknek – hitelteleneknek:

Srí Lanka, választások tegnap
Területe: 65.610 km2
Lakossága: 20 millió
Államformája: Köztársaság
Elnöke: beismerte vereségét majd tíz éves uralkodása után.
Vereség oka: önkényuralmi törekvések, korrupció
hu.euronews.com/2015/01/09/a-korrupcioba-bukott-bele-a-sri-lanka-i-elnok/

regiert - wie ein König ,
viele bis vor kurzem noch für unmöglich gehalten haben
Er hatte die Verfassung ändern lassen, um sich eine dritte Amtszeit zu sichern.
www.tagesschau.de/ausland/sri-lanka-wahl-103.html

Kis kitekintés. Itt sem tartotta még napokkal a választás előtt senki lehetségesnek, hogy megtörténhet, ami megtörtént. Nem tudni, választási körzeteket átírta-e a bukott elnök de az alkotmányt igen, hogy indulhasson a választáson.
Heába na, a nép ott is azt választ, akit akar :)

egyetmondok 2015.01.09. 18:45:35

@HaFr:
Arra gondolok,hogy az a politikai hisztéria,amely a Fidesz-Jobbik tábort eluralta e tényleg létező nemzetközi szitu okán,a többi volt szocialista ország politikai életében nem tapasztalható.

almodhi 2015.01.09. 18:49:04

@explanatus: Na ja, Sri Lanka civilizált ország, mély demokratikus hagyományokkal.

almodhi 2015.01.09. 18:50:06

@DrGehaeuse: "89-ben a négyigenes parasztvakító népszavazással"

Ezzel mi is volt a baj?

almodhi 2015.01.09. 18:51:14

@DrGehaeuse: "A bajok a világ teremtésével kezdődtek :)"

Szerintem magunkkal hoztuk a megoldatlan problémáinkat a Szíriuszról.

wantaan 2015.01.09. 19:32:07

@DrGehaeuse: Nem tiltott ki! Miért tiltott volna? @HaFr: Miért tiltottál volna ki?

"Barbarus hic ego sum, quia non intellegor ulli."

Túl fárasztóak vagytok. Legalábbis most úgy tűnik. Ti gereblyézitek a vizet s én fáradok tőle.

DrGehaeuse 2015.01.09. 21:09:15

@almodhi:

Neeem csak Atlantiszról. :)

yotta 2015.01.09. 21:14:52

@storker:"demokráciában a kormányt a választók buktatják meg. nem nehéz kikövetkeztetni, hogy ezt az országot még a közismert tények ellenére is érhetnék meglepetések. a végső szó így a választóké. de akkor a logikád hová helyezi az őszödi kiszivárogtatását? az más, mert azt magyarok csinálták?"

Remélem nem haragszol meg, ha az őszödi esettel nem OFF-olok, a választók pedig köszönik szépen jól vannak, ha itt lesz az ideje, döntenek!

DrGehaeuse 2015.01.09. 21:19:23

@wantaan:
@HaFr:

Elnézést kérek a vaklármáért!

"így találod? akkor menj " ezt magamban úgy folytattam hogy.. "..ne is lássalak"

Egy szamuráj esetében a kard hüvelykujjal való kilazítása a hüvelyéből az azonnali támadás jele. Ezután 2,5 mp múlva a gyengébb képességű kettévága terül el a földön.

A fenti lakónikus mondatról ez jutott eszembe.

Túl sok Sho Koshugi filmet néztem anno?

yotta 2015.01.09. 21:19:41

@városi fiú: De van szavazás, és lesz is és mindenki szabadon ikszel, oda, ahová neki tetszik!

DrGehaeuse 2015.01.09. 21:31:57

@almodhi:

Csak annyi, hogy Nem lett Alkotmányozó Nemzetgyűlés amit Lakitelek szellemének megfelelően az MDF nép-nemzeti szárnya szertett volna. Pozsgaitól pedig elvárta ennek összehívását ha megválasztották volna Köztársasági elnöknek az eredeti megállapodás következményeként. Ebbe a szadesz nem akart belenyugodni és meggyőzte a fityiszt és akisgazdit (torgyinátor) hogy torprdózzák meg egy népszavazással. A szocik meg nem igazán tettek sokat az 1 nem érdekében mert nekik se kellet Pozsgai annyitra (főleg a vörösbáróknak).

almodhi 2015.01.09. 21:36:23

@DrGehaeuse:
Csodálatos lett volna az alkotmányozó nemzetgyűlés amit az MDF nép-nemzeti szárnya "vár el" Pozsgaitól.

Már 1993-ben ott tartottunk volna, ahol ma...

almodhi 2015.01.09. 21:37:56

@DrGehaeuse: Mi szíriuszi igazmagyarok mindig is utáltuk az atlantiszi álmagyarokat!

DrGehaeuse 2015.01.09. 21:58:03

@almodhi:

Most én kérdezem:

M'ért is?

2015.01.09. 23:14:32

@yotta: 2006-ban is döntöttek, teljesen erkölcstelen volt hát az őszödi beszéddel megzavarni becses elméjüket. Hát miért nem a kormány teljesítménye alapján döntöttek? Holmi beszédek kiszivárogtatása legitim eszköznek tekinthető? Tudod mit? Esetleg mosogasd máshol a fideszt, én ettől függetlenül úgy fogom gondolni, hogy igenis ránk tartozik ki, mikor, kivel, hogyan, mennyit, honnan és miért lopott. Majd utána meglátjuk, hogy a választók még ugyanúgy támogatják-e az adott pártot. Azért nice try:)

yotta 2015.01.09. 23:27:15

@storker: Mindenkit izgat, ki mit, mikor lopott. Sőt, a fideszpártiakat hatványozottabban izgatja ez a kérdés, tekintettel arra, hogy nem lopni szavaztuk őket a hatalomba a szocialista-liberális tolvajok után, de... ha nem jön létre olyan politikai közeg, amely a fideszpártiak elképzeléseit lefedi, akkor:
1) komcsikra, liberalistákra soha (érted? értitek? SOHA!!!)
2) a demokrácia alapjai következményeként maradnak Orbánék!
(Nem beszélve arról, hogy emezek tolvajlásait azért még bizonyítani kellene!)

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2015.01.09. 23:47:05

Vigyázó szemetek Szlovéniára vessétek! Amikor ott mindkét nagy tömb teljesen impotens volt, összeállt néhány tucat szakember, cégvezetők, vállalkozók, professzorok. Azt mondták: tudjuk, hogy hogyan kellene csinálni. Akkor miért nem csináljuk? És megcsinálták.
it was in the street that they bumped into one another again in 2013 – and began talking about the state of Slovenian politics. “He said, ‘we really have to do something’,” Bulc recalls. “We have both had very good lives, but we said we cannot just sit comfortably in our chairs.”

She accepted his invitation to join his band of revolutionaries, and the rhythm of their meetings began to intensify early in 2014. “We used to meet in a restaurant and talk about how could we reshape the country in line with our vision,” recalls Bulc. “Then things started to happen in Slovenia. The government fell. People said, ‘well, are you going to do something now, or are you just going to sit and drink and have fun?’ So we responded to this call, created a party, and won the election.”
www.europeanvoice.com/article/violeta-bulc-unconventional-entrepreneur/ (ingyenes regisztrációval olvasható heti két cikk.

unionista (törölt) 2015.01.10. 10:12:39

@Kuviklacz:
csakhogy szlovénia egy 2 milliós ország. egy régió, amit szakértői kormány el tud vezetni. egy tartományi miniszterelnök kell hozzá. és alá egy választókerületeken alapuló független közigazgatás.

magyarországon járási, megyei, országos szintek a tradíciók. de ebből kilóg a központi régió. persze azt is lehetne intézményesíteni. az agglomerációt kerületekre osztani. és ebből informálisan létrejöhetne buda megye, pest-buda, pest megye és nagy-budapest (greater budapest).

csakhogy ez nem érdeke a belvárosi zsidóknak és a zsidókeresztényeknek. azért, mert ők kizárólag akkor lehetnek többségben ha országos listákon szerveződik a főhatalom. a zsidó baloldal és egy keresztény jobboldal paritásos alapon választ főtisztviselőket és parlamenti váltógazdálkodásban uralkodhat. a budapesti zsidóságnak szent meggyőződése, hogy nincs ennél jobb rendszer. ez "a" demokrácia. csak ugye több, mint egy tucat belvárosi párt vagy mozgalom létezik. ezek vidéken legfeljebb pártállami támogatottsággal rendelkeznek.

mszp, dk, együtt, pm, lmp, mlp, szolidaritás, szema, moma, ems, 4k!, mostmi. ehhez jönne még a pkp. koherens elképzelése egyiknek sincs. leszámítva tamás gazsit. aki azt mondja: ezeknek kampec. jöjjön az anarchia.

ha nyugat-dunántúli dombságban létrejönne a város és a vidék összeállna. létrejönne "velkej egerszeg", akkor az képes lenne gazdaságilag és kulturálisan közeledni szlovéniához, egy önállósodó velika kaniža pedig horvátországhoz.

csak akkor hogyan irányítanák ezt budapestről a belvárosi zsidók és a zsidókeresztények? sehogy. itt a probléma. az ellenzék koncepciója az, hogy az ország majd valahogy egy 10 milliós hipermodern metropolisszá válik. olyanok leszünk, mint new york. akkora szabadság lesz, hogy a hajléktalanok az utcára kakálnak és pisálnak, mint a kóbor kutyák. és az us/imf/nato trió szervezi a transzatlanti globalizmust.

ehhez képest arra volna szükség, német-osztrák-svájci mintára létrejöjjön egy vegyes közigazgatás. középeurópai szövetségi keretek intézményesüljenek az unión belül.

ehhez a németrómaiak vallása kell és nem a zsidókeresztényeké. az ortodox liberalizmus valójában délre való. a mediterrán térségben a szabad kikötők között folyhat a szabad kereskedelem. úgy, hogy mellette politikai ellenlábasként megjelenik a balkáni eredetű ortodox nacionalizmus.

budapest belvárosa ezt a konfliktust hozzák be magyarországra. és ezért erősödik az antiszemitizmus. de ezt viszik be párizs belvárosába is. ezért fognak békemenetelni.

a zsidó és a muszlim csoportokat ugyanúgy szekularizálni kellene, mint a keresztényeket. a hitközségekben teljes körű kulturális autonómiát kell nekik adni. és a cigányokhoz hasonlóan legyenek kisebbségi szószólóik. az ábrahámi vallások követői kapjanak arányos képviseletet. de ne legyenek sémi pártok, és akkor nem lesz antiszemitizmus sem. vagy ha mégis, akkor fel lehet lépni ellene. addig az idegenellenesség fog erősödni európa nagyrészén. ott ahol indoeurópai többség van.

városi fiú 2015.01.10. 11:09:57

@yotta:

Nem lesz szavazás, csak akkor, és úgy, ahogy Orbánviktor elrendeli .

Mert már 4 éve Orbánviktor mondja meg, hogy hogyan akar győztesként megjelenni.

Ő írja meg a választási törvényt, és ő mondja meg, hogy hány szavazatot kapott.

Oda ixelünk, ahova akarunk - a falra, vagy anyádra.

quendelapo 2015.01.10. 12:23:46

@HaFr:
mi a véleményed arról, hogy Magyarországra látogat Lenin szakácsának az unokája?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.01.10. 14:25:23

@quendelapo: remélem, rábírja Orbánt, hogy emigráljon Oroszországba, hogy közös kifőzdét nyissanak

Keszthelyi.Aron 2015.01.10. 18:52:21

@yotta: ahhoz kellene, hogy mindenki elfogadja a NAV-ot, az ügyészséget, a bíróságot, a parlamentet függetlennek, akik az igazságot kutatják.

És tudod olajügyekben sem lett tömeges letartóztatás - senki nem hiszi az állami szervekről, hogy nekimennének a pártoknak...

Keszthelyi.Aron 2015.01.10. 18:55:14

@unionista: a keresztények között is vannak ugyanúgy fundamentalisták. A zsidók és a muszlimok egy része is szekularizált. Általánosítasz... A vasárnapi munkavégzés tilalmát sem a fenti kettő dobta be, hogy menjünk inkább templomba...

Keszthelyi.Aron 2015.01.10. 18:57:55

@városi fiú: gondolom előrángatnak pár százezer határontúlit, és alanyi jogon adnak nekik dellát... biztos ami biztos... érdekelne a végeredmény enélkül...

unionista (törölt) 2015.01.10. 20:12:23

@Keszthelyi.Aron:
vegyük a vasárnapi nyitvatartás problámáját. ennek a civilizált megoldása az lenne ha nem az állam, hanem a helyhatóságok alkotnák meg a szabályozást.

a helyhatóságok mondanák meg, hogy a nemzeti ünnepeken túl melyek azok a helyi ünnepek, amikor a hipermarketek zárva vannak. de akár azt is, hogy mely napokon kedveznek kifejezetten ezeknek az üzleteknek.

például mohácson és környékén a busójárás egy helyi ünnep. mohácsi járás egy napra korlátozhatja a hipermarketek nyitva tartását. amikor vannak a legfőbb attrakciók. persze ilyenkor tarthatnak kézműves vásárt. kitalálhatják azt, ami segíti a helyi őstermelőket. persze lehet helyi ünnep siklóson, szigetváron, szentlőrincen vagy komlón. ezeket a kistérségi ünnepket összehangolhatják pécs kulturális életével. de akár a horvátországi baranjával is. az üzletek nyitvatartását ennek megfelelően korlátozhatják. persze lehet téli vásár, ami a hipermarketeknek kedvez.

az ortodox liberálisok ez ellen minden módon tiltakoznak. ez egyik véglet, hogy a hipermarketeket semmiféle módon nem lehet korlátozni. ezt mondják a zsidó pártok. a keresztény párt a másik véglet. szerintük "vásárnap" a népek templomba menjenek és ne járjanak hagyományos vagy modern vásárokba. sőt a kiszállítást is korlátozni kell. amit csak lehet mindent. a másik oldalon semmit.

az alapprobléma, hogy magyarországon nincs mód arra, hogy egy járás vagy megye demokratikusan összeszerveződjön. azért, mert ehhez nem illeszkedik a fővárosnak és környékének a kerületi és a régiós igazgatása. budapest belvárosának még mindig az a célja, hogy az ország egészét maga alá rendelje.

Keszthelyi.Aron 2015.01.10. 22:04:28

@unionista: ennek a civilizált megoldása az lenne, ha kimondanák, hogy senki nem kényszeríthető vasárnap munkára, és a munkavállaló kényszertől mentesen eldönthetné, hogy dolgozik-e vagy sem, és a döntése miatt semmilyen hátrány nem érheti. Amelyik munkáltató ezt megszegi, arról a gatya is leperelhető. Az összes többi megoldás csak annyiban lehet civilizáltnak tekinthető, amennyiben nincs minőségi kritériumod, hogy mi a civilizált...

Az alapprobléma az, hogy mindenki úgy érzi (és nem csak az általad azonosított "törzsek"), hogy oka és joga van megmondani a másiknak, hogyan élje az életét, mit tarson helyesnek, kit utáljon.

Magyaroszágon lassan egy rajzszakkőr sem szerveződhet szabadon - és ha véleményed van, akkor már rögtön felcimkéznek, mint valamelyik oldal ("törzs") tagját.

Vasárnapi munkavégzés tilalma... Kilóg a lóláb... ezrével dolgoznak embereink 7/24-es call centerekben külföldi és hazai ügyfeleknek... Azokat is felszámoljuk? Vigyük a szlovákokhoz a bizniszt? Jbb, ha már most javaslom az üzletfeleimnek, hogy más országtól vegyenek IT szolgáltatást - mielőtt a szervereket is lekapcsoljuk a keresztény sabbatkor...

És mi lesz a következő? Megmondják, a kocsim színét? Melyik boltban vásárolhatok? Milyen nyelven beszélhetek? Milyen vallást gyakorolhatok?

A fundamentalista az fundamentalista. Mindegy, kinek a nevében nyom el és nevez ellenségnek...

Az, hogy az országot Budapest belvárosa irányítaná - nos nem látom be, miért lenne ez így. Sok ott lakó embert ismerek. Sem szocik, sem szadeszesek, sem fideszesek nem voltak sose. Különösebben gazdagok sem, és véleményvezérek sem. Nem kaptak trafikot, nem voltak vállalkozók az olajszőkítés idején, nem bizniszeltek kárpótlási jegyekkel és nincs földjük sem. Vagy ez olyan, mint a Wall Street meg Izrael? Nem is annyira hely, hanem egy homályos árnyékcsoport?

unionista (törölt) 2015.01.10. 22:37:57

@Keszthelyi.Aron:
ma ha valaki mondjuk békéscsabán él, akkor szinte semmi esélye sincs beleszólni a magyar nyelvű közéletbe. még csak tüntetést se szervezhet. kit érdekel, hogy mi történik békéscsabán. és akkor most egy megyei jogú városról beszélünk. ha valaki mondjuk csabacsűdön él, akkor pláne semmi esélye nincs. a magyar nyelvű közélet szinte csak budapest belvárosában zajlik.

a belvárosi zsidókeresztény elit próbálja az országot irányítani. illetve csak próbálta. mert azzal, hogy orbán viktor alkotmányos többséghez jutott egy még szűkebb kör vette át vezetést. a belvárosiak erre mondják azt, hogy vége a demokráciának. ez diktatúra. nyilván nem az, de egy autokratikus berendezkedés. csakhogy a belvárosiaknak még így jóval nagyobb befolyása van, mint a magyar átlagnak. és a köznép egyáltalán nem akarja őket visszaszavazni.

amíg ez a probléma nem lesz megoldva addig egy feudális elit fog uralkodni az országban, és ha ez nem elég, akkor a vidék kormányzati pozícióhoz juttatja a radikálisokat.

Keszthelyi.Aron 2015.01.11. 00:10:33

@unionista: ja. A szex mások hálószobájában zajlik... Ez a mások hibája. Nem az enyém... A híradók tudósítanak a Tiszakécskén fán ragadt kiscicáról is. Ha Békéscsabán tűntetést akarsz, senki nem fog megakadályozni. Próbáld ki. Ha akkorra esik, amikor a rokonokat látogatom pár tucat kilóméterrel odébb, akkor kimegyek én is... Tudod, hogy szerintem inkább mi a baj? Szerintem a kisebb városokban az emberek kevésbé mobilisabbak, vagy kultúrálisan idegenkednek a tűntetésektől... Vagy csak kevesebben férnek el az utcákon...

A szkeptikus hozzáállásomnak az a baja, hogy tapasztalatom szerint az emberek többsége a sültgalambot várja, ahelyett, hogy felgyűrné az ingujját... Volt egy kollégám, aki nehezményezte, hogy őt sosem kéri fel a vezetőség extra feladatok elvégzésére - mikor mások sorban álltak, hogy ötleteik vannak, ő durcizott a sarokban, hogy miért nem fedezik fel...

Mondd, milyen extra lehetőségeik vannak a belvárosiaknak? Több pénzhez jutnak? Zsírosabb álláshoz? Hát, nem velük van tele a politikai-gazdasági elit... Ugye tudod, hogy az oligarcháink zöme vidéki? Akkor kik név szerint azok a bevárosiak, akik most hoppon maradtak?

A demokráciának kicsiny hazánkban nincs vége... A szuverén nép döntött, és választott képviselői utján kormányoz. A liberális demokráciának van vége... Elképesztő dolgokat hallottam emberektől, hogy mi szerintük a liberális demokrácia, és milyen jó, hogy vége van.

És a nép majd dönt megint... Vélhetőleg helyesen... Ennyien csak tudják... Egymilliárd légy nem tévedhet...

Csak én túl sokszor hallottam embereket siránkozni az "átkos" vége óta, hogy "engem megtévesztettek", "hazudtak", "nem tudtam, hogy...". Jöhetsz it nekem a törzsekkel... De én csak a saját döntéseikért felelősséget vállalni képtelen embereket, a gondolkodás nyűgét másra testáló lustákat és minden szép szavú emberben messiást látó hiszékenyeket látok... Ezen pedig az sem segít, ha egy kivétellel minden törzset kiirtanál... Mert az ilyen közeg kitermeli, hogy lássunk meg kevésbé nyilvánvaló különbségeket akkor, és újabb küzdelmet...

Lexa56 2015.01.11. 07:29:36

@Keszthelyi.Aron: "De én csak a saját döntéseikért felelősséget vállalni képtelen embereket, a gondolkodás nyűgét másra testáló lustákat és minden szép szavú emberben messiást látó hiszékenyeket látok..." Én is ... :)

Keszthelyi.Aron 2015.01.11. 08:13:10

@Lexa56: Huhuhuhúúúúú! Már azt hittem, mindenki őrült és csak én vagyok villamos ;-)

Lexa56 2015.01.11. 09:01:21

Az őrültség mindig kicsit kulturálisan-társadalmilag is determinált. Annyi mindenesetre megállapítható, hogy vannak hasonló módon őrült emberek, mint esetünkben is.

Keszthelyi.Aron 2015.01.11. 09:25:27

@Lexa56: Ja. Meg gazdaságilag is determinált. Elvégre megmondta Rejtő is, ha gazdag vagy, nem lehetsz őrült. Csak hóbortos :D

unionista (törölt) 2015.01.11. 09:54:37

@Keszthelyi.Aron:
ha valaki tüntetést akar békésben, akkor úgy teheti meg, hogy egy fővárosi csoport alá rendelődik. ez az első probléma. a másik ha békéscsabán egy többségi magyar szerveződik, akkor hátrányban lesz a cigányokkal szemben. a békéscsabai polgár nem a sültgalambot várja, hanem azt mondja, hogy ez neki nem pálya. nem akar alárendelődni a fővárosnak, nem akarja, hogy negatívan megkülönböztessék a saját országában. csak azért, mert vidéki és a többséghez tartozik. a paraszt azt mondja, hogy ezt a zsidókeresztény csoportot zavarjuk már el. és inkább legyenek uradalmak, mint ezek a fővárosiak. de a feudalizmus nem cél, hanem eszköz.

szóval persze abban igazad van, hogy most belvárosiak közhatalomból való kiszorítása zajlik. ez ellen a belvárosiak tüntetnek. de ehhez a vidék láthatóan nem kapcsolódik. az agglomeráció sem. őket is hergelik az évi 5000 forintos útdíj miatt. ha olcsóbb az üzemanyag, akkor kevesebb a jövedéki adóbevétel. az utakat fent kell tartani.

persze értem, hogy ellopják a pénzt. de azt mindenki ellopta. a zsidó baloldal ugyanúgy, mint a keresztény jobboldal. a centrális erőtérben az asszimilálódott balkáni cigányok is. a többség szempontjából mindegy, hogy ki teszi el a pénzt. a lehető legkevesebb legyen a külföldi. mert tőlük esélytelen visszaszerezni.

a zsidókereszténységgel való szakítással az újpogány gondolkodás erősödik fel. és ebből két dolog következhet. az egyik a balkáni lecsúszás. a másik, hogy az ország a németrómaiak vallását veszi fel. szuverén helyhatóságok lesznek, autonóm hitközségekkel. de ehhez alighanem a szélsőjobbot is be kell emelnie a kormányba.

2015.01.11. 10:33:12

@unionista: "ha valaki tüntetést akar békésben, akkor úgy teheti meg, hogy egy fővárosi csoport alá rendelődik." -- persze, tudjuk hogyan. Bárhol bárki bármilyen tüntetést szervez, kivitelez, az a szokásos fideszes és jobbikos rögeszme, hogy egy fővárosi - idézlek: "zsidó, zsidóbarát" - csoport áll mögötte. És te ezt a rögeszmét valóságnak veszed. Tehát az általad problémának nevezett dolog tulajdonképpen az, hogy te, mármint a fideszesek és jobbikosok felülnek az ordas eszmék áramlataira. Te segítesz is nekik ebben, közéjük tartozol. Egyébkén az igazi probléma, hogy ezek - fideszes, jobbikos - az emberek nem érzékelik a valóságot . Ezért is képzelhetik azt, hogy minden nem általuk szervezett megmozdulás, és minden kormányzati intézkedés ellen szervezett megmozdulás mögött csak valamilyen fővárosi, belvárosi "zsidó vagy zsidóbarát csoport" áll. Ezeket a csoportokat meg is nevezted.

Amit másik problémának nevezel: "ha egy többségi magyar szerveződik, akkor hátrányban lesz a cigányokkal szemben". Ide tedd már hozzá, hogy nem politikai nemzetről, hanem etnikai értelemben használod a "többségi magyar" jelzőt. Tehát valójában azt mondod, ha egy vér szerinti magyar (talán ideszúrom: te a vér és föld primitív szellemiségét engedted magadba)tüntetést szervez, akkor hátrányban lesz... Csakhogy ez nem megfigyelhető, nem mérhető, tehát egy újabb teljesen alaptalan kijelentése tőled. Nem ok nélkül szorgalmazod, hogy genetikai vizsgálat alapján legyen meghatározva a magyar társadalom etnikai összetétele. Kellenek neked ilyen alapok, hogy a beteg fantáziád tudjon mire rátelepedni, folytathasd a hadoválásaidat! Ebből az is következik, hogy Te, amikor liberálisnak vallod magad, akkor valójában hazudsz, hiszen nemzeti-szocialista vagy. Kormánypárti vagy - az autokrata kezében a Jobbik csak egy eszközpárt.

Te nem vagy képes valós problémák felismerésére, ezért valós megoldásaid sincsenek. Csupán tolod itt az "orosz" érdekeket érvényesítő propagandát! Ennyit rólad!

unionista (törölt) 2015.01.11. 11:31:50

@megamind:
ha békéscsabán egy többségi magyar (kelet-indoeurópai vagy délszláv) akar csatlakozni a belvárosiakhoz, akkor persze, hogy hátrányban van egy cigánnyal szemben. a pozitív diszkrimináció a többséget próbálja kirekeszteni. de valójában mindent, ami nem a zsidó kultúra.

szóval hol vannak a tüntetésen a nógrádi tótok és a palócok. hol vannak a békési románok, vagy hol vannak a bácskai bunyevácok? hol vannak a leszakadó kistérségek többségi képviselői? hol van abaúj, zemplén, bereg, szatmár, bihar? hol vannak a svábok? ki képviseli a dunántúl? ki képviseli az alföldet. nem alföldit, hanem az alföldet. magyarországon az országos lapokban több szó esik alföldiről, mint az alföldről. a tüntetéseken ki képviseli kazincbarcikát vagy balassagyarmatot. ki képviseli nagyatádot vagy szigetvárt? ki képviseli mosonmagyaróvárt vagy kapuvárt?

oké, ezek távol esnek. ki képviseli az fővárosi agglomerációt? nem a belvárost, hanem mindent, ami azon kívül esik. a körúton belüliek gyűlnek össze. hol van az ország?

2015.01.11. 11:53:59

@unionista: Az ország nem egy egységes (nem homogén) massza, hanem csak egy darab föld. Terület. Területet nem szokás képviselni, hanem az adott területen élőket - nekik viszont etnikai, vallási, politikai hovatartozásuktól teljesen függetlenül alapvető joguk van arra, hogy például a törvényhozásban képviseltessék magukat. Erről szólnak a választások. Az emberek képviselőket választanak. Az már más kérdés, hogy valójában nem arra megy ki a "játék", hogy az adott területen élőknek legyen tisztességes képviselője - a játékról például Béndek Péter is több posztjában írt már. Más bloggereket is tudnák még sorolni. Szóval nincsenek titkok! Nincsenek háttérhatalmak, meg ilyesmik! Minden az emberek orra előtt történik, zajlik.

Egyébként korábban nem azt írtad, hogy "ha csatlakozni akar", hanem azt, hogy "alá rendelődik".

Pozitív diszkriminációról pedig nincs - többnyire inkább negatív érvényesül.

2015.01.11. 11:58:45

@megamind: Kissé (megint) pontatlan voltam a pozitív diszkrimináció kapcsán: van, csak éppen eszméhez-ideológiához, valláshoz, hatalomhoz, hatalomvágyhoz való viszonyulásból táplálkozik.

unionista (törölt) 2015.01.11. 13:44:43

@megamind:
ha valaki az ellenzékhez békéscsabáról csatlakozni akar, akkor egy lehetősége van: a fővárosi vezetés alá rendelődik. és ha békéscsabáról egy cigány és egy többségi magyar jelentkezik, akkor a belvárosiak inkább a cigányt választják. azaz nem elég, hogy a vidékieket másodrendűnek tekintik, a többséghez tartozókat harmadrendűnek. de ez nem tudatos, hanem ösztönös.

a pkp sem lesz sohasem országos párt. mert ha valaki csatlakozni akarna ehhez a formációhoz, akkor béndek péter tiszti szolgája lehetne. na most nyilván ez egyetlen értelmes embernek sem lesz pálya miskolcon, vagy szegeden, vagy akárhol. ezért nincs jelölt veszprémben. a polgárosodást nem lehet felülről levezényelni.

azt kívülről mehet végbe. úgy, hogy a középeurópai országok összefognak. vagy német, osztrák, svájci mintára vegyes közigazgatást kell létrehozni a rebellis hagyományokra alapozva. szabad királyi és császári városok mintájából kiindulva lehet fejlődni. mivel a köznép feudális. szóval van egy evolúciós elmaradás.

stájerország vagy karintia mintájára szerveződhet újra "biharország". de az valójában egy tájegységi önkormányzat lenne: bihar-bihor megyei helyhatóság. csak ott klagenfurt rendelkezik saját kormányzattal. biharban pedig grosswardein. csak mondjuk a várady nevű zsidó nem azt támogatja, hogy bihar legyen egy kétnyelvű szuverén helyhatóság, uniós magyar-román megye, saját európa parlamenti képviselővel. nem azt támogatja, hogy biharban megerősödjenek a zsidókeresztény hitközségek. ami egyébként lehetne nem ortodox világias zsidóbarát. nem ez a célja, hanem majd a "mostmi" megmutatjuk. a tájegységeket kell kitalálni. azt, hogy berettyóújfaluban és környékén a bihar síkon mit csináljanak a parasztok. várják, hogy valaki vezesse őket. egy közember, akit helyben megválasztanak. és választott kormányzóként vezeti a járást.

a budapestiek azt mondják, hogy ez így nem lesz jó. nem kell valódi önkormányzatiság. egy központi kormányzat kell és a globális piac. szerintem meg helyhatóság kell és ahhoz kapcsolódik a piac. központi régió. és annak legyen saját önkormányzata. csak ez sem jó a zsidókeresztényeknek. mert az agglomeráció lakossága vélhetően elnyomná a belvárost. mert nem akarnak hitközségeket. a főhatalomra törnek. országos méretű hegemóniára. egy tucat zsidókeresztény dominanciájú csoport. de ezek egymással se tudnak szót érteni.

és az ellenoldal is szétesőben van. de abban a legkisebb csoport is erősebb, mint a baloldalon a legnagyobb. szóval így az is lehet, hogy a jobbik ott lesz a következő kormányba. pedig ők egy tipikus nemzeti mensevik párt. nem akarnak kormányozni. lázár miniszterelnökként, vona belügyminiszterként megbukna.

a nyugdíjasok kihátrálnak a baloldal mögül és a cigányok átállnak jobbra, akkor ózdihoz hasonló eredmények születhetnek. ahol ugye az ellenzék parlamenti küszöb alá került. és a vidéki munkáskerületekben sem fogják kitörő örömmel fogadni a belvárosi zsidó újhullámot. se azt, hogy tamás gazsi anarchiát hirdet. majd akkor szépen kilépnek. gyurcsány is arra játszik, hogy felszámolják az mszp-t. és a dk lépjen a helyébe. de a dk is ugyanolyan belvárosi hegemóniát akar. csak azt gyurcsány vezetné. az lmp is belvárosi hegemóniát akar csak scifferrel. és az összes zsidókeresztény párt. a moma bokrossal, a pkp béndekkel. de ezeknek a környékén nem látod a vidéki reálértelmiséget. szegeden van a legjobb egyetem. debrecenben a legnagyobb. debrecen egy 200 ezres város. és van 30 ezer egyetemista. de ezt még lehetne bővíteni a nagyerdőben. ha a megyei sporiskola mellett épülne testnevelési egyetem, akkor debrecennek 50 ezer főiskolás hallgatója lenne. és debrecen környéke egy 500 ezer fős agglomerációvá vállhatna. krakkó típusú második fővárossá.

de szeged is önállóságot akar, miskolc is, győr is, pécs is, székesfehérvárgy, vagy kecskemét is. veszprém is. nem arról van szó, hogy ne legyen magyar tudományos, művészeti és katonai akadémia. ne legyen országgyűlés. ne legyenek miniszteriális rend. hanem arról, hogy veszprémnek van egyeteme, van polgársága. és vannak parasztok a földeken. veszprémnek nincs független kormányzója. pedig ez is nyugati minta. csak évszázadokkal ezelőtti. amennyi az evolúciós elmaradás.

2015.01.11. 15:06:21

@unionista: Nézd, az ellenzék az nem egy fővárosi csoport. Ha valaki ellenzékivé válik, annak nem szükséges sehová sem csatlakoznia. Annyit is elég tennie, hogy az aktuális választásokon nem az addig kormánytöbbséget biztosító pártra, vagy p. koalára szavaz, hanem másra, az aktuális választással lezárt ciklusban intézményes ellenzékire.

Az ellenzékiség egy általános és az egész országban megtalálható hozzáállás a hatalom gyakorlásához, a kormányzati intézkedésekhez, a kormány számára többséget biztosító párt (-ok) szellemiségéhez. Ugyanez helyhatóságok (önkormányzatok szintjén is megnyilvánul).

A csatlakozás nem úgy működik, ahogy elképzeled. Szó sincs semmiféle alárendelődésről. Kicsit pontosítok: például a fideszes vagy jobbikos pártszervezés keretein belül - autokratikus voltuk okán - lehet érvényes az említett "alárendelődés", de egyébként nem.

A norma az, hogy a főváros és a vidéki város is egyaránt település. A megkülönböztetés lényege igazában: a főváros az ország erejének szimbóluma. Az adott településeken létrejövő helyi szervezetek az adott településeken funkcionálnak. Nem a fővárosból működtetik azokat, hanem az adott településből (mint szellemi eredőből)az ott élők.

Az eddigiekből máris kiviláglik, hogy ha az országban valaki jelentkezik egy ellenzéki csoport soraiba, akkor nem számít az etnikai hovatartozás. És nem is rendelődik alá, hiszen adott helyi szervezetbe lép be, vagy pedig azt hoz létre. Ebből következően egy vidéki felértékelődik, hiszen ott, ahol rengetegen élnek, gyerekjáték pártot alapítani, majd megszervezni, de egy kisebb településen már más tészta... (piszok kemény munka, éveken át, stb. Ezek szerint a vidéki egyáltalán nem másodrendű, hanem - ahogy az természetes is -, hanem az emberek egyenrangúak!

Amit a PKP-ról írsz, az szembe megy Béndek Péter elképzelésével (intelligenciák, közösségek, stb). Legalábbis szerintem szembe megy vele. Ő olyasmit szeretne, hogy a különféle településeken élő, létező polgárosodás útján járó, vagy már polgárosult intelligenciák egymásra találjanak, összekapaszkodjanak majd közösségi formákban "csatlakozzanak". Most csak egy pillantra képzeld el: a PKP kiépül. A helyi szervezetekben tevékenykedők problémákkal találkoznak, némelyiket képesek megoldani, másikakat nem. Például több településen egy törvény - had ne példálózzak - miatt nem képesek megoldani az adott problémát. Ez már elég okot szolgáltathat arra, hogy azt a törvényt újragondolják, s ha szükséges, akkor lépéseket tegyenek a törvényalkotó hatalommal ideiglenesen felruházottak...

Szó sincs evolúciós elmaradásról. Amit ezen értesz, az valójában az elnyomó rezsimek okozta betegségek. Megvan a terápiája! Csak éppen az aktuális rezsim nem érdekelt a társadalmat alkotó autonóm egyénekben.

Valóban nem lehetséges felülről szervezni a polgárosodást, de ezt jó lenne, ha a mai hatalom embereinek, például Orbán fejébe is bevésnéd. DE! Kívülről sem lehet levezényelni. Mert azzal, hogy például Ő felülről - vagy más meg kívülről - megszervezné a magyar társadalmat, levezényelné a polgárosodást, hát éppen ezen törekvései nyomják el az amúgy természetes, objektív folyamatot, a polgárosodást. Ez a dolog, a polgárosodás egyénenként - nem kollektív módon - belülről kifelé halad (Maslow piramid).

Az önkormányzatokat az adott településeken élők hozzák létre. Nem tájegységenként, hanem a polgárosodás egyik előfeltételeként: mert adott dolgokban autonóm módon akarnak eljárni a helyiek. Ha nem így van, hanem az önkormányzatok a hatalom meghosszabbított kezei, akkor ott már keményen megmutatkozik az elnyomás. ÉS szerintem nem a budapestiek mondják, hogy nincs szükség valódi önkormányzatiságra, hanem a hatalmi elit. És bár érthető okoból mondja, de nem helyes! Szóval legyen csak valódi önkormányzatiság! Erről még jóval korábban írtam is neked címezve pár sort. DE! HA mi ezt ki akarjuk tűzni egy lobogóra, akkor egészen részletesen tisztázni kell, hogy ki mit ért "valódi önkoriság" alatt, stb...

(mára nincs több időm, majd folyt köv...)

unionista (törölt) 2015.01.11. 15:51:20

@megamind:
oké, de a pkp 3 idős emberből áll. egy filozófus elnökből és két nyugdíjasból. és van néhány tucat szimpatizáns. a köznép nem azt várja, hogy valaki kiálljon és azt mondja, hogy legyetek versenyképesek. hanem azt, hogy valaki megmondja: mégis hogyan legyenek.

és ezt tájegységekre és agglomerációtípusokra lebontva lehet megmondani. mert ehhez konkrét közéleti programok kellenek. itt és itt ezt és ezt fogjuk csinálni. így és így. ebből és abból. előbb ezt, utána azt. akarjátok? és ha a köznép azt mondja, hogy igen, akkor neki lehet kezdeni. ez a liberális demokrácia. a klasszikus. és persze ez sem garantálja a sikert. de ezt csak így lehet. védeni kell a földet. mert többnyire az a környezeti vagyok. és védeni kell a piacot. mégpedig reálgazdasági szakértelemmel. nem általános közgazdász kell hozzá, hanem szakközgazdász. itt kezdődik a probléma. a belvárosban ilyet nem találsz. nem elég azt mondani, hogy legyen átláthatóság, szabadság és alkotmányosság. hanem azt is meg kell mondani, hogy mi végre legyen.

szóval nyírbátorban azt várják a népek, hogy jöjjön egy "báthori". szatmárban azt, hogy jöjjön egy "szatmári". szóval egy közemberekből álló független, modern kori nemességet szeretnének. olyanokat, akik mögött van egy csapat, amelyik az adott tájegység megszervezésén dolgozik. és amiért lelkesednek a cigányok. szamossályiban, hogy építik a szamos menti járásukat a túr és a kraszna között szatmár megyében. és ehhez van egy kormányzójuk, helyi vajdájuk. és a magyarok és a cigányok fogjanak össze. lehetnek persze a projetktben bölcsészek is. akik bújják a levéltárat. és kitalálják, hogy milyen hagyományt lehetne teremteni, vagy újrateremteni. és ahhoz hogyan lehetne hozzákapcsolni a modernitást.

és hasonlót kell csinálni a bodrogközben, vagy a keleti vagy nyugati főcsatorna mentén. a tiszántúlon nagykunságban. a duna-tisza közén a kiskunsában, a mezőföldön vagy a kisalföldön. középtájakra kell a gazdagságot felépíteni és a középhegyekre. és ezt csak és kizárólag a belvárosi zsidókeresztények nem értik. nem dekonstruált eszmékre, hanem valós elképzelésekre.

Keszthelyi.Aron 2015.01.11. 15:51:54

@unionista: elbeszélünk sajnos egymás mellett. Nem kétlem a csoportok létét, amiről írsz. De kétlem, hogy annyira befolyásosak lennének, mint írod. Azt sem gondolom, hogy ne lehetnél ellenzéki "belvárosi" vagy "zsidókeresztény" támogatás nélkül.

unionista (törölt) 2015.01.11. 17:07:34

@Keszthelyi.Aron:
egyre kevésbé befolyásosak. viszont még mindig ők akarják az ellenzéket vezetni. ez a csoport volt a "baloldal", a "liberálisok" és most ők a "civilek". ne magyarázzunk már folyton félre. van egy tucat formáció, a vezetőik mind ugyanabból körből kerülnek ki.

nemhogy ellenzéki nem lehetnék. ez a csoport ordítaná a fasizmust. üvöltenék, mert őket nem lehet bírálni. egy zsidó bírálhat egy másik zsidót. de ha ezt egy nem zsidó teszi, akkor az fasizmus. mert a szabadság addig tart, amíg a fővárosi zsidókat nem bírálják. ez egy ilyen ország.

a magyar közéletben az értelmiségi lét addig tart, ami a fővárosi zsidókereszténység értelmiségnek alá van rendelve. ez egy ellenreformált ország. és ezen kell változtatni. a jelenlegi újpogányság helyzetbe hozása nem cél, hanem eszköz.

HellerZ 2015.01.11. 19:43:32

@Péter,

azok a fidesz szavazók tették Magyarországot veszett országgá, akiket mint minőségi embereket, a PKP esernyője alá vársz.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.01.11. 20:52:27

@HellerZ: hát kiket várjak, kedves HellerZ?

Keszthelyi.Aron 2015.01.11. 23:15:15

@unionista: vannak emberek, akik bárkit fasisztának kiálltanak ki - és ez téged miért érdekel? Ne hidd, hogy mindenki felül az ilyesminek.

Mondjuk mivel Te törzsekről és vallásokról és kultúrákról és fajokról értekezel, esélyesebb, hogy egy másik jelzőt aggatnának rád :D

unionista (törölt) 2015.01.11. 23:46:22

@Keszthelyi.Aron:
fajokról szó nincs. egyetlen emberi faj van.

2015.01.14. 11:06:08

@unionista: oké, most még. De a párt egy intézmény is, s az a néhány ember azt mondja: "Gyertek, építsük fel ezt a pártot!". Tessék, itt a lehetőség!

"A köznép azt várja, hogy valaki kiálljon, és megmondja, hogyan lehet versenyképes!" -- Nos, nem! A köznép is egyénekből tevődik ki: a köznép versenyképességének a minél több versenyképes egyén az eredője. Azt, hogy egy egyén hogyan lehet versenyképesebb, hát szerintem csak az érintett egyén - egyének tudják! Rajtuk kívül más nem tudhatja: kívülről csak nagy vonalakban vázolható, például tanulj, képezd magadat, stb... Szóval hogyan? Nézzen tükörbe mindenki, s a saját hiányosságait próbálja észrevenni. Optimális (-tükrök) esetben, például az egyén beleszületett közössége (ez a család, de a kényszerű közössége (iskola -, munkatársak) is és a választott közössége is sokat segíthet.

2015.01.14. 11:50:17

@megamind: persze, mutogatni, öklöket rázni mindig könnyebb, mint becsatlakozni egy megoldási képletébe. Persze az ismeretlen dolgoktól fél az átlag, s ez az átlag nem tanulta meg a félelem leckéjét! Ami egyébként csak abból áll, hogy a félelem érzését egyfajta iránytűnek veszi az ember.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.01.14. 16:39:58

@unionista:

"a köznép nem azt várja, hogy valaki kiálljon és azt mondja, hogy legyetek versenyképesek. hanem azt, hogy valaki megmondja: mégis hogyan legyenek."

Ha meg kell mondani nekik az már demonstrálja hogy képtelenek rá.

unionista (törölt) 2015.01.14. 16:43:02

@neoteny:
nyilván nem. de nem fogok vitázni erről. megint nem állítasz semmit.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.01.14. 16:58:10

@unionista:

"nyilván nem."

Nyilván de: ha tudnák, csinálnák. Ha nem csinálják, akkor attól sem fogják csinálni hogy elmagyarázzák nekik.

A szabály egyszerű: olcsóbban és/vagy jobb minőségben kell előállítani egy terméket vagy szolgáltatást mint a versenytársak (magyarul jobb ár/értékarányt kell előállítani). Ez nem rakéta-sebészet. A trükk abban van hogy ezt _hogyan_ lehet megvalósítani. _Azt_ viszont nem lehet megmondani: aki meg tudja mondani, az csinálja. A politikusok -- akik állandóan ígérgetik hogy 'megmondják' -- pedig nem csinálják: ők más területen 'versenyképesek'.

unionista (törölt) 2015.01.14. 17:07:24

@neoteny:
csakhogy ebben a logikában az országnak egy megapolisszá, majd egyetlen megaüzemmé kellene alakulnia. és ebbe nem nagyon lehet bevonni porcsalmát vagy piricsét. változtatni kell a játékszabályokon. úgy, hogy a modernitás nem feltétlen cél, hanem hatékony eszköz legyen.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.01.14. 17:15:56

@unionista:

"csakhogy ebben a logikában az országnak egy megapolisszá, majd egyetlen megaüzemmé kellene alakulnia."

Miért is? A hatékonyság nem lineárisan nő a vállalkozás méretével: kis cégek általában költséghatékonyabbak tudnak lenni mint megavállalatok.

Még a Siemens PSE-nél dolgoztam amikor tettünk egy árajánlatot a VDO-nak (ami akkor került eladásra a Continental-nak ha jól emléxem). Mi összeadtuk a projekt sikeres és minőségi elkészítéséhez szükséges óraszámot; aztán ezt a könyvelők felszorozták a projekttagok Siemens által számlázott óradíjával. A VDO meg azt mondta hogy nekik ennyiért nem kell(ünk); hogy ők ezt a projektet ki tudják adni más -- kis -- cégnek akik megcsinálják a harmadáért. Ez egy példa arra amikor a 'megaüzem' nem volt versenyképes.

Last Glacial Maximum (törölt) 2015.01.14. 17:19:30

@unionista:

"és ebbe nem nagyon lehet bevonni porcsalmát vagy piricsét"

70 évvel ezelőtt ez a hely egy nyomoranya volt "porcsalmához" vagy "piricséhez" képest...

Andorra la Vella .. FREE of TAX shopping in a modern city
www.youtube.com/watch?v=FdSmtBBBZGA

szóval a problémádra kb. itt van a megoldás...

unionista (törölt) 2015.01.14. 18:27:08

@neoteny:
egészen addig érvényes amíg nem kell effektíve termelni. szóval amíg csak szellemi munkát kell végezni. mert abban az esetben tulajdonképpen az egyéni vállalkozás a leghatékonyabb. a probléma, hogy a tömegtermékeket mégis csak elő kell állítani. a magas hozzáadott értékű cuccokat viszonylag könnyű lemásolni. és ez nem árpád, de még csak nem is mózes népének kedvez, hanem a han dinasztiának.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.01.14. 18:39:51

@unionista:

"a probléma, hogy a tömegtermékeket mégis csak elő kell állítani."

Valóban, ott érvényesülnek leginkább a nagyobb méretből adódó előnyök. De még ott sem lineáris az összefüggés; előbb-utóbb rárakódik egy 'üzleti bürokrácia', aminek a költsége rontja a versenyképességet. Továbbá egy sikeres terméket gyártó vállalattól is lehet elvenni piaci részesedést hasonló, de jobb termékkel; vagy más 'hozzáadott értékkel' (pl. Netes árúsítás stb). Vagy olcsóbb termékkel, ha lehetséges az alacsonyabb áron történő előállítás (mert kisebbek a költségek, pl. munkaerő, vagy kisebb a profit, vagy egy olyan piaci szegmens van megcélozva amelyiknek megfelel az alacsonyabb minőségű termék is).

A monopóliumok mindig úgy alakulnak ki hogy egy üzleti szereplő 'ráveszi' az államot (a mindenkori kormányzatot) hogy biztosítsa számára a monopóliumhelyzetet törvénnyel (ld. pl. Nemzeti Dohányboltok). A kartellek kialakulásához nincs erre szükség; de a kartellek alapvetően instabilak -- mindaddig amíg az üzletág(uk)ba történő belépésnek nincs akadálya. Sőt a kartelltagoknak is az az érdeke hogy piaci részesedést szerezzenek a többi kartelltag rovására azáltal, hogy olcsóbban adnak el mint a kartellár.

unionista (törölt) 2015.01.14. 18:40:56

@Last Glacial Maximum:
oké, csak porcsalma nem franciaország és spanyolország között fekszik egy völgyben a pireneusokban. hanem tyukod és szamossályi között fekszik az ecsedi lápon pátoyod és ököritófülpös között.

sályiból át lehet kelni a szamoson komppal. de nem motoros komp. ne úgy képzeld el, hogy azt hatja valami gép. hanem vízsodrásos. át lehet kelni egy tutajon. nem 70 éve, hanem jelenleg.

szinte csak és kizárólag free of tax shopping van. a népek ahol csak lehet elcsalják az adót és a jövedéki adót. kitalálták ők. csak a környezeti vagyon szegényesebb. ez működik andorrában vagy monacoban a riviérán, de nem működik a szamos partján.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.01.14. 18:45:31

@unionista:

"a han dinasztiának"

Mert Kínában olcsó a munkaerő (Európához vagy Észak-Amerikához viszonyítva). De ez is egy önszabályozó folyamat: a kínai melósra megnő a kereslet, ami felveri az árukat (bérüket), amitől költségesebbé válik a Kínában gyártás, amitől kifizetődőbbé válik vagy a gépesítés, vagy a Kínán kívüli melós alkalmazása.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.01.14. 18:48:59

@unionista:

"csak a környezeti vagyon szegényesebb."

Feltételezve hogy ez így van, akkor ez az oka a helyiek relatív szegénységének. Amire van két 'megoldás' is: vagy elköltöznek, vagy megelégednek azzal az életszínvonallal amit helyben képesek elérni. Miért kellene másoknak finanszírozni az ő magasabb életszínvonalukat, amikor az ő választásuk hogy ott éljenek, ahol?

unionista (törölt) 2015.01.14. 18:52:13

@neoteny:
oké, csak a gyakorlatban mégis a kartellek maradnak fent. szóval a dogmatikus elvi álláspontot felül kellene vizsgálni.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.01.14. 18:57:22

@unionista:

"a gyakorlatban mégis a kartellek maradnak fent"

Nem állandóan: ld. pl. az OPEC-et. Az olajár megfeleződött; az olajkartell képtelen volt fenntartani a kartellárat.

unionista (törölt) 2015.01.14. 19:02:17

@neoteny:
szolidaritásra praktikusan azért van szükség, hogy elkerüljük a palotaforradalmat, a polgárháborút és a járványokat. ukrajnából vásárolnak néhány kalasnyikovot és fejbelövik az ortodox liberálisokat. jelzem ugyanazok a szegény kiscigányok, akiket a zsidók annyira védenek. mert a parasztnak igazából nem kell túl sok pénz. feltéve, hogy van háztáji birtoka.

félre értés ne essék. nem azt állítom, hogy az erőszak bármilyen formája jó, hanem csak azt, hogy ez az egész szociálliberális koncepció nem működik. ezért kapott alkotmányos többséget orbán. de az ellenzék nem érti, hogy a korábbi rendszer elbukott.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.01.14. 19:12:53

@unionista:

"ukrajnából vásárolnak néhány kalasnyikovot és fejbelövik az ortodox liberálisokat."

És ezt az 'ortodox liberálisok' ölbe tett kézzel várják? :))

"a korábbi rendszer elbukott"

De a korábbi rendszer nem is volt 'ortodox liberális'.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.01.14. 19:27:40

@unionista:

"nem azt állítom, hogy az erőszak bármilyen formája jó"

Mi a kifogásod az önvédelem ellen?

unionista (törölt) 2015.01.14. 20:13:32

@neoteny:
nemcsak az a probléma, hogy kínában olcsó a munkaerő. hanem például az is, hogy a kínai nagybankok állami kézben vannak. és nyereségükből feltőkésítik az iparvállalataikat. és kevésbé érdekesek a környezetvédelmi előírások. szóval ha itt építeni akarsz a város szélén egy üzemet, akkor a zöldek kitalálják, hogy az "ősgyep". keresztbe fekszenek, odaláncolják magukat. kínában is van ilyen, csak ilyenkor kivonul a hadsereg. amerikában működhet az, hogy lefizetik a hivatalokat. vagy kifizetik a büntetést. mert ott vélhetően a megapoliszok irányába fognak fordulni. de európában nem lehet ezt a modellt követni. ennek a földnyelvnek most zártabb, védettebb piacra van szüksége.

unionista (törölt) 2015.01.14. 20:16:13

@neoteny:
nézd, itt azt sem lehet mondani, hogy "zsi". mert az ortodox liberálisok rögtön fenyegetve érzik magukat. te előadod, hogy ők majd fegyverrel fogják magukat védeni. védjék a zsidónegyedben ha ezt választják.

tamas11 2015.01.14. 20:17:20

@unionista:
az a rendszer számos okból bukott el. Lehet éppenséggel eggyel foglalkozni kiemelten, de nem kijelentve vagy érzékeltetve, mintha csak az az 1 lenne.
.orbán tehát nem azért nyert, mert a szoclib koncepció nem működik, hanem mert
1.a közgondolkodásban tul sok ellenanyag halmozódott fel a korábbi rendszerekkel szemben, és a propaganda erre rájátszott.
2.a válságot külsőt/belsőt, nem lehetett "hálásan" kezelni, az akkori ellenzék többségiként lóghatott az intézkedéseken.
3. Többségbe kerültek relatívba az orbános szavazók mivel a kétosztatú voksolási kényszer keretében az ellenzékük megosztódott.

Ennek nincs sok köze a szoclib koncepcióhoz, annak zavarához, vagy hiányához. Ettől még lehetett ROSSZ. Csak nehogy ez hatalmasodjék egyetlen indokká, mert akkor ostobán arra kéne várnunk, hogy ha nincs hülye szoclib, akkor az orbánvilág majd mindent helyrehúz... Nem fogja, nem teszi.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.01.14. 20:22:17

@unionista:

"európában nem lehet ezt a modellt követni"

Akkor ne vegyenek az európaiak kínai cuccokat.

Ja, hogy de akarnak venni?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.01.14. 20:23:49

@unionista:

"te előadod, hogy ők majd fegyverrel fogják magukat védeni"

Mivel te előadtad hogy a Volk egyszerű gyermekei majd ukrán Kalasnyikovval osztanak igazságot amikor nem 'szolidárisak' velük a többiek.

unionista (törölt) 2015.01.14. 20:54:41

@neoteny:
a finnek verik magukat, hogy mi lesz a nokiával. és a hollandok, hogy mi lesz a phillipssel. a németek a siemenssel. szóval ebbe az irányba tart európa. a briteknél a bevándorló ellenes ukip nyerte a választást, franciaországban a front national. németországban azért jött létre nagykoalíció, mert a klasszikus pártelit fél a populista pártoktól. spanyolországban vélhetően a podemos nyeri meg a választást. magas a munkanélküliség. előre fognak törni a szakszervezetek. görögországban a szélsőbaloldalinak mondott sziriza is ortodox nacionalista. szóval nekem nem úgy tűnik, hogy európa a nyitott gazdaság irányába halad. túl azon, hogy amerika próbál kikényszeríteni egy szabad kereskedelmi egyezményt. de majd az ellen fognak tüntetni.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.01.14. 21:09:38

@unionista:

"szóval nekem nem úgy tűnik, hogy európa a nyitott gazdaság irányába halad."

Pedig a Nokia is, a Phillips is meg a Siemens is egy globális (nagy)vállalat. A nemzet- és/vagy kontinentális gazdaságok bezárulása őket sújtja/sújtaná a leginkább. Ami az alkalmazottaik elbocsátásában jelenne meg, tovább növelve a munkanélküliséget. És akkor ők sem tudnának pénzt költeni, tehát mások munkájára sem lenne (akkora) szükség.

Egyébként az a kanadai cég amelyiknél most dolgozom, és ami egy közepes méretű japán cég alvállalata, amely egy nagy japán konglomerátummal (is) van kapcsolatban, épp' most kezd el részt venni egy projektben ami egy, a Phillips-el kötendő szerződés része lesz (remélhetőleg).

unionista (törölt) 2015.01.14. 21:14:52

@neoteny:
nem azt állítom, hogy nem lesz globális együttműködés. hanem azt, hogy ebbe közvetlen nem nagyon kapcsolható be a köznép. magyarországon szinte minden multi jelentős támogatást kap a kincstártól. mindenki annyit kér, amennyit nem szégyell. hogy lesz ebből szabad piac?

panelburzsuj 2015.01.14. 21:48:37

@unionista:
"Magyarország" nem szabad piacot, hanem foglalkoztatókat akar.

Amit te már a kábé kistérségi szintű "agytrösztöktől" is remélnél/elvárnál, arra a teljes politikai osztály sem képes/hajlandó: reálisan felmérni és világos programokba szervezni Magyarország adottságait és képességeit.

Egy út marad: az általad köznépnek titulált, és "önerejéből" valóban versenyképtelen tömeg kiárusítása.

Aki pedig többre tartja az életét annál, mint hogy ebben az államrabszolgaság-piramisban keresgélje a helyét - akár kápóként, akár megtűrtként - az kiszáll ebből a játékból, és megkeresi a hozzá méltóbb gazdit és élőhelyet.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.01.14. 21:53:01

@unionista:

"magyarországon szinte minden multi jelentős támogatást kap a kincstártól. mindenki annyit kér, amennyit nem szégyell. hogy lesz ebből szabad piac?"

Ezt máshol is így csinálják; és valóban, ebből sehol sem lesz szabad piac. Egészen pontosan ez a "corporate welfare", a "nagyvállalati jóléti állam". _Ezért_ kell(ene) nagyon szkeptikusnak lenni az állammal szemben: mert a mindenkori kormányzat a zemberekről bugyog, de az adópénzek egy igen méretes darabját a (nagy)vállalatokba tolja.

unionista (törölt) 2015.01.14. 22:17:52

@neoteny:
persze. állami megrendelések, állami visszatérítések, állami támogatások tartják fent a rendszert. illetve az ágazati szabályokat nagyvállalatokra szabják különféle lobbitevékenységek következtében. és még ott van a vállalatok eladósodottsága. mert amíg a kamatok alacsonyabbak, mint a hozamok addig megéri nyakig ülni az adósságban. a másik oldalon tőkepiaci alapon végtelen nyereség fölött diszponálnak. de ez így sehogy lesz működőképes. illetve legfeljebb amerikában. ahol az emberek elfogadják, hogy a metropoliszokat ezek az óriásvállalatok uralják. és ezeket ellenőrzi a szabad sajtó. de ez magyarországon nem működik.

unionista (törölt) 2015.01.14. 22:46:34

@panelburzsuj:
mondjuk budapesten a közlekedés átszervezéséhez metrószerelvények kellenek, az autóbuszok helyett villamosok (ha van benne kers, akkor felsővezeték sem kell a teljes szakaszon. elővárosi vasutakra volna szükség. mindenki be akar autózni. gyorsvasutak kellenek. ehhez kis csilingelőstől a rövidcsuklóson át a hosszú szerelvényekig mindenfélét kellene gyártani.

most az van, hogy írjunk ki közbeszerzést. és azt ha szabad verseny lenne, akkor a kínaiak nyernék. ők mindent megépítenek féláron. de nekünk arra sincs pénzünk. és a kínaiak nem akarják a villamosért cserébe megvenni tőlünk a híres neves mangalicaszalonnát.

akkor mondjuk azt, hogy európai nyerhet. és az európai piacokon még esetleg eladjuk az agrártermékeket. de az igazság az, hogy ott se nagyon. mert a franciák védik a piacaikat. a britek a gyarmataikról hoznak be árut. északon és délen sose volt túl sok magyar áru, az oroszokkal üzletelés problémás. szóval a német piacon túl nem nagyon van, ami ellentételezze a villamost.

akkor miért ne lehetne azt mondani, hogy a központi régióban épül a siemens hungária. és akkor majd az gyártja le azt, ami kell. tehát nem lesz közbeszerzés. hanem a főváros tulajdonos az üzletben. ezen túl a siemens. kapnak a dolgozók részvényt. magán nyugdíjpénztár vásárolhat belőle. és mindenki abban érdekelt, hogy a bkv és a siemens hungária és ne legyen veszteséges. mert másképp nem nagyon lehet osztalék. és úgy lesz verseny, hogy jobbat kell gyártani, mint pozsonyban, vagy bécsben.

na most ezt vidéken megyei alapon lehet megszervezni. a járás az, amelyik újrateremti a tradíciót. a központi régióban a kerületek.

ebből következően budapest kicsit gazdagabb lesz. mert üzemméretek nagyobbak. de a vidék se csúszik le, mert védhetik a piacokat. és egyébként egy 2-2,5 milliós fővárosi agglomeráció alkalmas arra, hogy legyen valamilyen csúcsszintű űrkutatás, hadiipara. jelzem ilyen vidéken is lehet. amilyen a szegedi szuperlézer.

de ezt azt jelenti, hogy a kerületekben, vidéken a járásban non profit városi kht-k lennének. illetve kis kft-k családi vállalkozásban. ha egy kft azt produkálja, mint a város, akkor a család és az alkalmazottak annyit keresnek, mint a vezető köztisztviselők és a közalkalmazottak. de ha a kft hatékonyabb, mert a család jobb gazda, akkor keletkezik extra profitjuk. persze mikrogazdaság szintjén. a városok próbáljanak erősek lenni a makrogazdaságban.

szóval ez is verseny. de mivel a piacok védettek ezért szerintem ritkán eredményezne elnéptelenedést. szerintem az emberek elfogadják azt, hogy korlátozott a kereslet. kádár népe örült, hogy megvehette azt, ami "tőkés exportból visszamaradt". az emberek annak örültek, hogy volt karácsonykor banán. és erre vágynak vissza. szerintem nem igaz az, hogy korlátlan kínálatot akarnak. és szerintem még a németek sem. ők is népautóra vágynak. szóval ez leginkább egy középeurópai modell. nem univerzális. de errefelé szerintem működne.

2015.01.15. 09:52:06

@neoteny:
Unionista nem pontosan tette fel a kérdést:

"a köznép hogyan legyen versenyképes"

Erre azt írtad, hogy "Ha meg kell mondani nekik az már demonstrálja hogy képtelenek rá."

Arra jutottam, hogy ebben a kérdésben csak 3d-ben van igazad, 4D-ben már nem.

2015.01.15. 10:11:45

@megamind: Vagyis igaz, hogy ha meg kell nekik mondani, akkor már eleve demonstrálják, hogy képtelenek rá. De azt eleve tudjuk! Azonban, ha megmondják nekik, akkor - egyénenként - eldönthetik (e döntés pillanatában megnyilvánul az egyén szabadsága), hogy törekednek-e arra, hogy versenyképesebbé váljanak. És még választhatnak is, hogy mely területeken szeretnének a folyamatos önfejlesztésnek hódolni. Az egyén tudásának, hozzáértésének növekedése az egyén bevételeit is növelik. Elvileg. És ezen a vonalon haladva, egy idő után: hogy az egyén munkavállalóként vagy munkaadóként (vállalkozó) kíván részt venni a gazdasági tevékenységben az teljesen szubjektív döntése lesz! (De ehhez nem értek, csak valahogy így képzelem el)
süti beállítások módosítása